Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tijs Hofmans

Redacteur privacy & security

Interview met Michiel Jonker

Privacyactivist uit idealisme en irritatie

Opkomen voor belangen

Jonker doet zijn werk grotendeels alleen. Hij staat in zijn eentje tegenover machtige partijen als de vervoersbedrijven en de Autoriteit Persoonsgegevens, zonder advocaat. In de rechtszaal, maar ook tijdens het gesprek komt hij welbespraakt over. Jonker denkt na over wat hij zegt en weegt zijn woorden zorgvuldig. Hij pakt zijn rechtszaken en klachten ook methodisch aan. Hij weet immers waar hij moet beginnen. Hoewel hij tips krijgt van Privacy First, schrijft hij zijn bezwaarschriften zelf. Jonker geeft het meteen toe; lang niet iedereen kan dat. "De kennis die ik heb, is van wezenlijk belang geweest. Deze zaken gaan over bestuursrecht. Zonder mijn achtergrondkennis had ik dat niet in mijn eentje kunnen doen." Jonker vertrouwt niet alleen op zijn eigen kennis, hij moet ook zelf de drive opbrengen om door te gaan. Want als hij het niet doet, wie dan wel? "Rechtsbescherming is alleen adequaat als die toegankelijk is voor mensen zonder de juiste kennis. In Nederland is dat vaak niet zo. Toezichthouders moeten tegenwicht bieden aan het recht van de sterkste, maar die houding nemen ze niet aan. Integendeel, ze doen er soms juist aan mee."

"Inmiddels strijd ik voor de volgende generatie"Jonker voelt de noodzaak om op te komen voor privacybelangen inmiddels op een ander niveau dan vroeger. Toen kwam hij nog vooral voor zichzelf op. Inmiddels doet hij het niet meer alleen voor zichzelf. "Ik doe het met name voor de volgende generatie. Privacy is veel meer dan alleen data. Het is allesomvattend, het gaat over alles in de maatschappij. Over democratie, integriteit… Omdat data de nieuwe valuta is, kan dat discriminatie opleveren en kan de democratie onder druk komen te staan. Intussen zie je dat de ontwikkelingen tegenwoordig zo snel gaan dat mensen geen verweer meer hebben."

Professionele relatie met de AP

Het is een fundamentele vraag. Wie komt er op voor de privacy van Nederlanders? We kunnen toch moeilijk op mensen als Michiel Jonker zijn aangewezen? Private, op donaties aangewezen organisaties zoals Privacy First en Bits Of Freedom doen goed en nuttig werk, en hebben ook wel degelijk resultaat, maar om er nou afhankelijk van te worden is een ander verhaal. Er is in Nederland één officiële instantie die de privacybelangen van Nederlanders hoort te behartigen. Maar Jonker ziet zichzelf in de rechtszaak vaker tegenover de Autoriteit Persoonsgegevens staan dan ernaast. Na zijn zaak over de afvalpas wilde hij optreden zien van de Autoriteit Persoonsgegevens. Die heette toen nog het College bescherming persoonsgegevens. Anderhalf jaar voor de invoering van de AVG werd de toezichthouder omgedoopt tot AP. Jonker: "Ik snap dat ze zichzelf niet ABP konden gaan noemen vanwege het gelijknamige pensioenfonds, maar ik vind het wel ironisch dat ze de B voor 'bescherming' uit hun naam hebben weggelaten."

Hij bedoelt het als grap, maar je voelt dat er een kern van waarheid in zit. Jonker wil niet te veel ingaan op hoe hij de AP ziet. "Het risico is te groot dat mijn uitlatingen dan verkeerd worden begrepen", maar hij zegt dat hij vooral 'een professionele relatie' met de toezichthouder heeft. Hij mailt en belt, en blijft dan beleefd. De AP mailt terug en beantwoordt de telefoon, en blijft evengoed beleefd. Je zou kunnen denken dat de AP Jonkers handhavingsverzoeken inmiddels op een andere manier behandelt of dat ze hem eens persoonlijk uitnodigen voor een kop koffie, maar dat is niet het geval en misschien is dat maar goed ook. "Zo hou je elkaar scherp. Als je met elkaar op de koffie gaat, wordt het toch een andere relatie."

Pessimistischer

"Ik ben nu pessimistischer dan vóór de AVG"Jonker durft wel iets los te laten over de Autoriteit Persoonsgegevens. Niet zozeer op persoonlijk vlak, maar professioneel. Hij noemt zichzelf 'pessimistischer' dan een paar jaar geleden. Jonker ziet de Algemene Verordening Gegevensbescherming als een belangrijk keerpunt in de privacybescherming, maar inmiddels wel veel minder dan ervoor. "Ik ben wel een stuk pessimistischer dan vóór 25 mei 2018", zegt hij. "Toen dacht ik dat er flink wat zou veranderen, maar ik zie ook bij de AP de houding niet echt anders worden. Ik werd pessimistischer door de manier waarop de AP al mijn handhavingsverzoeken afwees." Van de andere kant, vervolgt hij, ziet hij verschil in de publieke opinie. "Er begon zeker in de tweede helft van 2019 een verandering in de publieke opinie waarbij het belang van privacy meer werd herkend. Dat maakt me weer wat optimistischer." Jonker wijst daarbij op de aandacht rondom het Cambridge Analytica-schandaal, maar ook op de media-aandacht voor zijn eigen zaken.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True