Door Martin Sturm

Nieuwsposter

Zonbu: mini desktop-pc zonder zorgen

Introductie

Zonbu rechtopstaandDe meeste mensen werken thuis of op kantoor nog met een desktopsysteem dat bestaat uit standaardcomponenten: een Intel- of AMD-processor, werkgeheugen, harddisk, dvd-drive, videokaart en losse geluidskaart. Al deze apparaten gebruiken flink wat energie en vereisen dat de gebruiker zelf zijn systeem 'fit' houdt. Een Amerikaans bedrijf, genaamd Zonbu, heeft het idee opgevat om dit standaardbeeld te vervangen met als belangrijkste argument: een beter milieu.

Zonbu levert een zeer energiezuinige computer die de grootte heeft van een gemiddelde externe harddisk. In deze compacte behuizing is een moederbordje met processor, werkgeheugen en compactflash-drive ingebouwd. De oplettende lezer zal al opmerken dat het apparaat niet over een traditionele harddisk beschikt. Het besturingssysteem wordt geladen vanaf een compactflash-kaart en de opslag van data gebeurt op servers die worden beheerd door Zonbu. Voor dit laatste dient een abonnement te worden afgesloten, dat varieert in prijs van 12,95 tot 19,95 dollar, afhankelijk van de gewenste opslagruimte die varieert van 25 tot 100GB. Het is ook mogelijk het apparaat zonder abonnement te kopen - voor een prijs van 249 dollar - waarbij 2GB opslagruimte wordt geleverd op de servers van Zonbu.

Het apparaat wordt dus op de markt gezet als vervanging van een traditionele desktopcomputer, waarbij met name consumenten worden gezien als kopers van de Zonbu. Dit laatste stelt uiteraard de nodige eisen aan het apparaat op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden. De consument zou volgens de producent moeten kiezen voor een Zonbu omdat het energieverbruik aanzienlijk lager is dan dat van een gemiddelde computer en het beheer van het systeem ook geen probleem meer zou zijn. Zonbu voorziet namelijk in updates voor de software en levert drie jaar garantie op de hardware.

Zonbu

Hardware

Zoals gezegd is de Zonbu een erg compact apparaat. Het kastje heeft een lengte van 17 cm, een breedte van 12,5 cm en is ongeveer 5,5 centimeter dik. Dankzij een bijgeleverde steun kan hij rechtop worden gezet, waardoor hij nog maar een grondoppervlak van 112,5 vierkante centimeter inneemt. Hij is voorzien van relatief veel aansluitingen: een d-sub uitgang voor de monitor, 100Mbit-netwerkaansluiting, ps/2 toetsenbord- en muisaansluiting, audio in- en uit en zes usb-poorten, waarvan één aan de voorkant. Een compactflash-slot, dat wordt benaderd via een IDE-aansluiting, biedt plaats aan een compactflash-kaart waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd. Een blauwe led geeft aan of het apparaat is ingeschakeld en een andere led geeft harddiskactiviteit aan. Deze laatste led brandt wanneer er lees- en schrijfacties naar de compactflash-kaart plaatsvinden. Voeding geschiedt via een externe adapter, die helaas niet rechtstreeks in een Nederlands stopcontact past. Om dat op te lossen levert Zonbu optioneel een verloopstekker die dit probleem verhelpt.

Achterkant Zonbu

Helaas was het niet mogelijk om de energieconsumptie van het apparaat te meten, maar volgens de specificaties zou deze minder dan 15 watt bedragen. Het apparaat is voorzien van een VIA C7 Esther-processor die werkt op een kloksnelheid van 1,2GHz en is voorzien van 128KB cachegeheugen. Een van de voordelen van deze processor is dat hij is voorzien van hardwarematige versnelling voor encryptie-algoritmes. Deze processor maakt gebruik van de x86-instructieset en biedt ondersteuning voor onder andere SSE2. Het moederbordje maakt gebruik van een VIA CX700-chipset om het geheel aan te sturen. Het apparaat beschikt over 512MB werkgeheugen. Standaard wordt de Zonbu geleverd met een 4GB compactflash-kaart waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd. Het apparaat is niet voorzien van actieve koeling, waardoor de Zonbu volledig stil is. De koeling van de processor wordt dus alleen verzorgd door een heatsink, die tevens dienst doet als deel van de behuizing. De zijkanten van het apparaat zijn namelijk van metaal en voorzien van koelribben. Desondanks wordt de behuizing nauwelijks warm.

Binnenkant Zonbu

De videochip die door het apparaat gebruikt wordt, is een VIA UniChrome PRO II die onderdeel van de chipset is. De maximale resolutie die via de analoge d-sub-aansluiting wordt geleverd bedraagt 2048 bij 1536 pixels. De videochip biedt ondersteuning voor hardwarematige versnelling van mpeg2-, mpeg4 en WMV9-videos. Theoretisch gezien zou het ook mogelijk moeten zijn om meerdere monitoren aan te sturen met deze videochip, maar door gebrek aan fysieke aansluitingen zal dit in de praktijk moeilijk worden.

Uitbreidingsmogelijkheden en software

Voor de echte Tweaker biedt de Zonbu aantrekkelijke mogelijkheden. Het apparaat is relatief eenvoudig open te schroeven wanneer men over de juiste schroevendraaier beschikt. Hoewel het lastig is om heel het apparaat uit elkaar te schroeven - voornamelijk veroorzaakt door het feit dat de behuizing deels ook voor de koeling van de processor zorgt - zijn er toch openingen. De achterzijde van het moederbord beschikt over een vrije sleuf voor geheugenuitbreiding en een ongebruikte ide-aansluiting. Hierop kan een losse 2,5"-harddisk worden aangesloten die met de nodige creativiteit zelfs nog in de behuizing past.

* Software

Aangezien de Zonbu in feite een standaard pc is, kan er theoretisch gezien elk besturingssysteem op worden geïnstalleerd dat op deze architectuur werkt, waarbij beschikbaarheid van drivers voor de hardware natuurlijk wel een voorwaarde is.

Zonbu-desktop

De Zonbu wordt standaard volledig werkend geleverd, dus ook met besturingssysteem. Het apparaat is voorzien van een aangepaste versie van Gentoo Linux. Hoewel deze distributie niet bekend staat om zijn geschiktheid voor beginnende gebruikers, is van deze complexiteit niets te merken tijdens het dagelijkse gebruik van de Zonbu. Het besturingssysteem en bijbehorende applicaties nemen ongeveer 1,5GB ruimte op de 4GB grote compactflash-kaart in. Er is nog ongeveer 2,5GB vrije ruimte om eigen data op te slaan. Uiteraard is de bedoeling dat documenten, foto's, muziek en andere databestanden niet op de CF-kaart worden opgeslagen, maar op de online opslagruimte die door Zonbu in combinatie met de Zonbu wordt aangeboden.

Het Zonbu-besturingssysteem gebruikt de desktopomgeving XFCE 4 voor de grafische interface. Deze op GTK+-gebaseerde desktop is zodanig aangepast dat de meeste bedieningselementen voor Windows-gebruikers op de vertrouwde plaats zitten. Zo is er een startmenu in de linker onderhoek, een werkbalk en een klok in de rechteronderhoek. Aangezien XFCE dezelfde toolkit als de Unix-desktop Gnome gebruikt, zien Gnome-applicaties er het mooist uit op de Zonbu. Het is dan ook weinig verrassend dat veel applicaties die standaard bij de Zonbu worden geleverd zijn gebaseerd op de Gnome-toolkit.

Applicaties op de Zonbu

Het software-assortiment dat bij de Zonbu wordt geleverd is behoorlijk compleet. OpenOffice.org 2.2 dient als Office-vervanger, Firefox is de standaard webbrowser en Evolution de standaard e-mailclient. Verder is er een iTunes-vervanger in de vorm van Banshee en Mplayer wordt gebruikt voor het afspelen van video's op de Zonbu. Opvallend is dat Mplayer ook als plugin wordt geladen in Firefox voor het afspelen van Youtube-filmpjes, waardoor dus niet de standaard flashplayer van Youtube wordt gebruikt. Andere videosites, zoals Google Video, gebruiken weer wel een flashplayer die ook standaard onder Zonbu werkt.

Andere programma's die worden bijgeleverd zijn de fotobeheerder F-spot, het fotobewerkingsprogramma The Gimp, dtp-programma Scribus, een brandprogramma voor cd's en dvd's, Skype, Pidgin voor instant-messaging en natuurlijk diverse spelletjes. Voor de meeste toepassingen is dus wel een applicatie beschikbaar. Het enige wat echt ontbreekt is videobewerking, maar de vraag is of dit realistisch is op een systeem met de specificaties van de Zonbu.

Aangezien vrijwel alle meegeleverde software opensource is, zijn er flink wat mogelijkheden om het apparaat naar wens aan te passen. De leverancier biedt op zijn website de nodige downloads van broncode en instructies hoe superuserrechten kunnen worden verkregen op het systeem. Ook worden de stappen beschreven die nodig zijn om eventueel andere software te installeren en het besturingssysteem te vervangen. Standaard is het vereist om in te loggen met een Zonbu-account alvorens het systeem gebruikt kan worden. Deze inlog-gegevens zijn voornamelijk noodzakelijk om toegang te krijgen tot de data die is opgeslagen op de online storage. Wanneer men hiervan geen gebruik wil maken, is het eenvoudig om dit loginscherm uit te schakelen, waarna de Zonbu opstart zonder te vragen om inloggegevens.

Zonbu F-spot

Snelheid en conclusie

De snelheid van de Zonbu is een belangrijk aspect wil het concept een kans van slagen hebben. Het is echter ook het deel wat lastig te beschrijven is op een objectieve manier. Gezien de specificaties van de hardware zal het geen verrassing zijn dat de Zonbu geen snelheidsmonster is wanneer er cpu- of geheugenintensieve applicaties worden gedraaid. Over het algemeen is de snelheid van het apparaat echter verrassend goed.

De tijd die verstrijkt tussen het indrukken van de powerknop en het volledig beschikbaar zijn van de desktop is ongeveer 1 minuut en 40 seconden. Dankzij XFCE is de reactiesnelheid van het systeem erg hoog. Applicaties starten snel op en ook tijdens het gebruik is er geen vertraging merkbaar. Voor de meeste toepassingen die de gemiddelde consument uitvoert is de snelheid dus ruim voldoende. Natuurlijk is er wel een kanttekening te plaatsen; aangezien vrijwel alle data via een internetverbinding moet worden opgeslagen en opgehaald, is dit duidelijk een bottleneck. De CF-kaart biedt wel wat opslagruimte, maar de 2,5GB die hierop vrij is, zal niet voldoende zijn voor een grote collectie foto's en muziek. Een optie is om een externe harddisk aan te sluiten waarop alle data wordt opgeslagen.

Zonbu

* Conclusie

Het idee achter de Zonbu is goed en ook de uitvoering laat weinig te wensen over, mits je als gebruiker precies voldoet aan het profiel dat de producent voor ogen had. Wanneer dit laatste niet het geval is, kan het apparaat echter nog steeds interessant zijn. Er zijn voldoende mogelijkheden om het apparaat aan te passen, zowel op software- als op hardwaregebied. Wel is het natuurlijk vereist om nog een losse monitor, muis en toetsenbord in combinatie met het apparaat te gebruiken, tenzij het apparaat als server ingezet wordt.

De standaard software is netjes uitgevoerd en verbergt vrijwel alle complexiteit die voor de niet-technische gebruiker een probleem kan vormen. Het gebrek aan geluidsproductie, de kleine afmetingen en het lage energieverbruik zorgen ervoor dat de Zonbu een heel aantrekkelijk apparaat is voor iemand die gewoon een computer wil die altijd werkt. Voor de poweruser kan het apparaat daarnaast goed functioneren als geluidloze server of tweede computersysteem door de vele uitbreidingsmogelijkheden.

Reacties (65)

Wijzig sortering
Ik heb 'm ook al een tijdje in bezit en ik moet zeggen dat er erg tevreden over ben! Het is een volledige web/mail/imap/pop/database/dns/dhcp/etc-server en hij is nog snel ook!
  • Snel (1.2 GHz/512 MB DDR2)
  • 100% stil
  • 15 Watt in full load
  • Goedkoop (ik heb er 288,- voor betaald->incl alle import kosten)
  • Klein
Het is origineel deze machine: eBox 4854
Met deze chipset: cx700m

Aanrader dus!

[Reactie gewijzigd door haling op 16 november 2007 13:30]

0Anoniem: 178962
@haling16 november 2007 17:52
Het is maar wat je goedkoop noemt....

Voor 288 euro kun je ook al bij de gemiddelde webshop in Nederland het volgende krijgen:

Asus AM2 Barebone
Athlon X2 BE-2300
2 GB DDR2 PC5400 (2x 1GB voor dual channel)
Combo drive
250GB HDD

Dan heb je een systeem wat doodstil is, een stukje groter (maar nog steeds erg klein, de barebone is 168 x 354 x 380 mm), een 100000x sneller en flink wat meer opslag.

Idle zal het verbruik van de barebone ook maar een paar watt zijn vanwege de zuinige BE-2300 CPU, en bij vol gebruik zal het nog niet meer dan 50 watt zijn wat het geheel verbruikt.

Met een beetje goed zoeken en slim kiezen van onderdelen kun je nog wel een flink krachtige PC krijgen voor 288 incl Windows Vista.

Het zijn mooie speeltjes dit, maar goedkoop is het zeker niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 178962 op 16 november 2007 17:57]

Dat barebone systeem waar jij het over hebt is totaal niet te vergelijken met de Zonbu:
- De Zonbu is passief gekoeld!
- De Zonbu is veel kleiner
- Eenvoudig gebruik is bij de Zonbu belangrijker dan snelheid
- Veilige opslag van data in een extern datacentrum
- Zonbu verkoopt eigenlijk meer een dienst dan een apparaat

Wel jammer dat er geen grafische kaart in het apparaatje kan. Met een passief gekoelde HD-versnellende graka erin zou het een ideale mediaplayer worden :9
ik heb ook zo'n ebox geval aangeschaft. meter d'r onder, en maximaal 12 wattjes. En ja, je kunt net zo goedkoop een barebone maken, maar dan zit je nog steeds met de warmte, het lawaai en de electriciteits kosten.

ik heb 'm als server aangeschaft omdat ik een stil en zuinig apparaat wilde. Heel simpel, en het liefst een kant en klaar oplossing. Nu heb ik er zelf een HD ingezet, windows xp d'r op en nu is het een download/ dhcp etc. etc. server. (en 24/7 online, voor 12 maximum wattjes, compleet passief gekoeld)
is een volledige web/mail/imap/pop/database/dns/dhcp/etc-server
Dus ik kan mijn offerte aanvraag voor een HP web/database setup van een paar ton beter intrekken en dit dingetje kopen? ;)

Je kan hem vast voor al die dingen gebruiken, maar toch denk ik dat je er beter geen professionele website op kan gaan draaien....
Tja, het blijft toch een "full fledged" desktop, met een lokaal besturingssysteem.
Persoonlijk zie ik meer in echte thin clients[1] waarbij de programma's op de server
draaien, en alleen het displayen lokaal gebeurt; maarja ik ben natuurlijk bevooroordeeld...

[1] http://www.sun.com/sunray/sunray2/index.xml
Ook een fijn apparaatje, beetje jammer dat ie maar 1600x1200 kan uitpoepen alleen. Als ze dat ding nou zouden hebben voor wat grotere monitors....
0Anoniem: 97509
@TJR16 november 2007 15:49
Er is een SunRay 2FS (http://www.sun.com/sunray/sunray2fs/specs.xml), wel wat duurder, maar die is in staat om 2 monitoren aan te sturen, allebei op 1920x1200; Is dat genoeg?
Je drukt het CF kaartje eruit, boot van het netwerk en je hebt hetzelfde. Uiteraard wel zonder paars logo, dat wel..
Ik bezit een fit-pc als een koolu (www.fit-pc.com) (www.koolu.com) Fit-pc gebruik ik als server, mediacenter en downloadbak en de koolu voor internet, email en office werk. Beide staan 24/7 aan. Ze zijn stukken kleiner, verbruiken minder stroom (fit-pc verbruikt 3 tot max 5 watt) en bevatten ook nog eens een 2.5 HD. CPU is wel wat langzamer maar nog steeds prima voor simpel internetwerk en divx/dvd trekken ze ook nog zonder problemen.
Aangezien de prijzen zo'n beetje gelijk liggen en als je toch geen behoefte heeft aan de online opslag service van Zonbu lijken me de fit-pc of koolu betere opties
Hoe kan het nou niet mogelijk zijn om het verbruik te testen? Er zijn gewoon van die "verloop"stekkers met een display die het verbruik aangeven. Ik heb er ook een liggen, en ik kan het verbruik van ieder gewenst apparaat (dat in het lichtnet moet) meten...

Dus nu weten we nog niet of die 15 watt een gemiddelde, een minimum, of een maximum is... En reken voor een monitor ook maar 30-40 watt (mijn 18" trekt al ~45W).

Anyhow, voor iedereen die niet zit te wachten op lage performance and de afwezigheid van behoorlijk opslag, zou ik aanraden gewoon een laptop aan te schaffen. Die dingen verbruiken wel iets meer (~30 watt ofzo) maar bieden een multitude aan features én hebben al een monitor.
mijn macbook doet het 3.5 uur op zijn accu van 53 WH, dus dat is ook ongeveer 15W (inclusief scherm dan dus). @full load is het echter wel wat meer, maar ik denk dat de c2d niet zijn best hoeft te doen om de 1.2GHz via chip eruit te trekken... ;)

Toch janner van het ontbreken van DVI, TV-out, WLAN, hogere resolutie, RAM uitbreidbaarheid, ruimte voor 2.5" HD, etc ;)

PS/2 is dan weer wel handig, dan kan je er mooi een oud keyboard aan hangen :P
Wordt het milieuvriendelijke aspect niet teniet gedaan doordat het serverpark tonnen energie vreet? Dan is het probleem enkel verplaatst...
8)7
Dat zie je verkeerd. Doordat je tig clients op 1 server laat werken is de totale energiebehoefte een stuk kleiner dan als je allerlei losse desktops neerzet die voornamelijk stroom lopen te vreten terwijl iemand er word op draait.
Daarnaast is de server eigenlijk alleen maar een opslagserver: grootste deel van de energie die daarin gebruikt wordt zijn de harde schijven, en door middel van slim cachen en een combinatie van snelle cache-harde schijven en langzame, energiezuinige opslagschijven kan dat energieverbruik nog meer verlaagd worden.

Sterker nog, voor hetzelfde zetten ze aan de serverkant zelf een aantal Zonbu-computers op met een aantal USB harde schijven, kan voor hetzelfde.
Je vergeet dan wel even dat die gegevens van je client naar de server moet geraken. Ik vermoed dat je daarvoor een internetverbinding zult nodig hebben, dus bij je energieverbruik ga je die servers (of toch het meerverbruik voor het verwerken van de verstuurden en aangevraagde gegevens) ook moeten in rekening brengen, en de routers en switchen tussendoor...
Daarbij komt dan ook nog dat we in België met een limiet op ons internetverkeer zitten. Alle bestanden op een server die via internet moet bereikt worden, dat zal wel aardig aan die limiet vreten... Om de traagheid dan maar even niet mee te vermelden.

Added:
Ik vraag me ook af of de kost die je als thuisgebruiker uitspaart door een lagere energiefactuur niet teniet gedaan wordt door een duurder internetabonnement te moeten nemen en het abonnement om je gegevens op te kunnen slaan op de Zonbu servers?

[Reactie gewijzigd door Big Womly op 16 november 2007 15:30]

Nou, ik zie het in elk geval niet meegerekend in de 15 watt verbruik van het apparaat zelf. Dat was ook het eerste waar ik aan dacht. Meerdere clients op dezelfde server zal het verbruik zeker lager houden, maar om het verbruik helemaal niet mee te rekenen is natuurlijk typisch. Komt ongeveer neer op benzine verbranden om elektriciteit te winnen en dit dan te gebruiken voor milieuvriendelijke elektrische auto's.

[rant]Of zonnepanelen aanraden zonder de benodigde energie voor het produceren van deze panelen mee te nemen. Of "groene stroom" uit de kerncentrales uit Frankrijk leveren. Of als greenpeace lid niet eens het verschil weten tussen kernfissie en kernfusie en mij dan proberen te overtuigen dat "kernenergie" de bron van het kwaad is.[/rant]

Sorry, dat moest er even uit. In elk geval wordt het verbruik van de internetservers hier verzwegen. Dus, even uitgaande van 5 keer meer internetverbruik dan gemiddeld, tel er 5 keer de energie van het in stand houden van het hele internet gedeeld door het aantal mensen op internet bij op.

[Reactie gewijzigd door jvo op 17 november 2007 00:14]

Als we nu eens allemaal stoppen met surfen... dan kunnen er ook heel wat servers uitgezet worden, waardoor we allemaal samen de wereld redden.

Komaan zeg, een server die pakweg 300W continu (200W voor de 20 1TB harddisks en 100W voor de rest) trekt kan makkelijk fileserver spelen voor een paar honderd gebruikers hoor. Die ene Watt extra per zonbu zal het dus ook niet maken.
Leuker is nog dat ik het idee heb dat deze Zonbu goed ingezet kan worden als tweede pc. Het zou een hele mooie mediaserver kunnen zijn. Misschien zijn er zelfs mensen die juist door dit soort initiatieven een tweede pc kopen. Net als dat spaarlampen neergehangen worden op plekken waar men geen gloeilamp neer zou hangen (i.v.m. de kosten). Ondanks dat deze pc laag in energieverbruik is, wordt er wel meer energie verbruikt.
Sorry hoor, maar deze hippe amerikaanse Zonbu is gewoon een standaard product van Ewayco (http://www.ewayco.com/). Daar kostie maar 160 dollar.
Neemt niet weg dat het leuke apparaatjes zijn :). Ze worden ook onder de naam eBox verkocht.

De service optie van Zonbu is wel hip.

[Reactie gewijzigd door BCC op 16 november 2007 13:29]

Wat ik zo meteen zie is de resolutie van die Ewayco iig al heel wat lager
... en de Zonbu heeft 512 MB geheugen en een 1.2 GHz processor ...

Appels, peren?
Ze leveren exact dezelfde met exact dezelfde specs... peren en peren.
Wat een onoverzichtelijke rotsite...

Maar het is inderdaad hetzelfde systeem, alleen paar dingen mbt die USD 160:

- ex BTW
- geen 4GB CF kaart
- (schijnbaar) geen voeding
- geen pre-installed custom-OS
- geen 2GB aan server opslag

Tel die dingen op en dan is die USD 249 voor de Zonbu niet gek. Bovendien is de doelgroep totaal anders. Als ik zelf (onverbeterbare tweaker) zo'n ding zocht, dan zou ik hem 'kaal' bij Ewayco halen en zelf ermee gaan prutsen qua OS en opties. Als ik daarentegen iets voor een bekende die voor de zoveelste keer een systeem had dat aan spyware en shit tenonder gegaan is en waar ik niet elke week weer een telefoontje van wilde krijgen, dan zou ik veel sneller de Zonbu optie met abo aanraden :)

Toch echt appels en peren dus ;)
Mooi ding zeg. Eén vraag die mij te binnen schiet is of die CF kaart geen problemen op gaat leveren. Die gaan volgens mij maar een beperkt aantal schrijfacties mee, dat zou na een tijdje dus voor problemen kunnen zorgen. Vooral bij servergebruik (iets wat je in de laatste alinea noemt), waarbij elke keer naar een log wordt geschreven, lijkt me dit een issue.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 171278 op 16 november 2007 11:53]

Eén vraag die mij te binnen schiet is of die CF kaart geen problemen op gaat leveren. Die gaan volgens mij maar een beperkt aantal schrijfacties mee,
Dit was 'vroeger' zo. Is de laatste jaren niet meer van toepassing.
Prachtig systeem dus!
"Natuurlijk is er wel een kanttekening te plaatsen, aangezien vrijwel alle data via een internetverbinding moet worden opgeslagen en opgehaald is dit duidelijk een bottleneck"

Wat ik me afvraag of je niet gewoon een USB schijf er aan kan hangen of je eigen fileserver gebruiken voor standaard data opslag.
Is dit niet geprobeerd voor de review? Of heb ik een pagina overgeslagen ofzo?
Moet je altijd nog eerst gaan kiezen dat je het niet op hun server wil opslaan ofzo.

[Reactie gewijzigd door swartmans op 16 november 2007 12:31]

Je kunt er gewoon een USB-schijf aanhangen. Staat er ook bij en je kunt ook windows-shares gebruiken voor opslag. Maar aangezien het idee achter het ding er van uit gaat dat je ook gebruik maakt van de online storage, is dat wel een nadeel.
Of, wat voor de meeste gebruikers al gewoonte (en meer dan toereikend) is: een USB-stick. De online opslagruimte kan dan overigens wel praktisch zijn voor backup-doeleinden.
Helemaal mee eens.
Daarnaast moet je ook je data willen toevertrouwen aan een ander via internet.
Is meer risico op verlies / problemen.
Lijkt me een hele goede pc, alleen hardeschijf op een server lijkt me heel erg onhandig.
Ik zie hier ook nog wel een aardige thin-client toepassing voor. Bak een willekeurige Linux distributie naar wens, en zet een centrale applicatie server neer waar al je applicaties gestart worden. Door middel van de X server kan je makkelijk daar je applicaties op laten starten zodat je een aantal applicaties aan kunt bieden naar je gebruikers, zonder dat je eerst een X aantal clients moet installeren en up-to-date houden. Eigenlijk wat Citrix ook al doet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee