Voor de echte Tweaker biedt de Zonbu aantrekkelijke mogelijkheden. Het apparaat is relatief eenvoudig open te schroeven wanneer men over de juiste schroevendraaier beschikt. Hoewel het lastig is om heel het apparaat uit elkaar te schroeven - voornamelijk veroorzaakt door het feit dat de behuizing deels ook voor de koeling van de processor zorgt - zijn er toch openingen. De achterzijde van het moederbord beschikt over een vrije sleuf voor geheugenuitbreiding en een ongebruikte ide-aansluiting. Hierop kan een losse 2,5"-harddisk worden aangesloten die met de nodige creativiteit zelfs nog in de behuizing past.
Software
Aangezien de Zonbu in feite een standaard pc is, kan er theoretisch gezien elk besturingssysteem op worden geïnstalleerd dat op deze architectuur werkt, waarbij beschikbaarheid van drivers voor de hardware natuurlijk wel een voorwaarde is.

De Zonbu wordt standaard volledig werkend geleverd, dus ook met besturingssysteem. Het apparaat is voorzien van een aangepaste versie van Gentoo Linux. Hoewel deze distributie niet bekend staat om zijn geschiktheid voor beginnende gebruikers, is van deze complexiteit niets te merken tijdens het dagelijkse gebruik van de Zonbu. Het besturingssysteem en bijbehorende applicaties nemen ongeveer 1,5GB ruimte op de 4GB grote compactflash-kaart in. Er is nog ongeveer 2,5GB vrije ruimte om eigen data op te slaan. Uiteraard is de bedoeling dat documenten, foto's, muziek en andere databestanden niet op de CF-kaart worden opgeslagen, maar op de online opslagruimte die door Zonbu in combinatie met de Zonbu wordt aangeboden.
Het Zonbu-besturingssysteem gebruikt de desktopomgeving XFCE 4 voor de grafische interface. Deze op GTK+-gebaseerde desktop is zodanig aangepast dat de meeste bedieningselementen voor Windows-gebruikers op de vertrouwde plaats zitten. Zo is er een startmenu in de linker onderhoek, een werkbalk en een klok in de rechteronderhoek. Aangezien XFCE dezelfde toolkit als de Unix-desktop Gnome gebruikt, zien Gnome-applicaties er het mooist uit op de Zonbu. Het is dan ook weinig verrassend dat veel applicaties die standaard bij de Zonbu worden geleverd zijn gebaseerd op de Gnome-toolkit.

Het software-assortiment dat bij de Zonbu wordt geleverd is behoorlijk compleet. OpenOffice.org 2.2 dient als Office-vervanger, Firefox is de standaard webbrowser en Evolution de standaard e-mailclient. Verder is er een iTunes-vervanger in de vorm van Banshee en Mplayer wordt gebruikt voor het afspelen van video's op de Zonbu. Opvallend is dat Mplayer ook als plugin wordt geladen in Firefox voor het afspelen van Youtube-filmpjes, waardoor dus niet de standaard flashplayer van Youtube wordt gebruikt. Andere videosites, zoals Google Video, gebruiken weer wel een flashplayer die ook standaard onder Zonbu werkt.
Andere programma's die worden bijgeleverd zijn de fotobeheerder F-spot, het fotobewerkingsprogramma The Gimp, dtp-programma Scribus, een brandprogramma voor cd's en dvd's, Skype, Pidgin voor instant-messaging en natuurlijk diverse spelletjes. Voor de meeste toepassingen is dus wel een applicatie beschikbaar. Het enige wat echt ontbreekt is videobewerking, maar de vraag is of dit realistisch is op een systeem met de specificaties van de Zonbu.
Aangezien vrijwel alle meegeleverde software opensource is, zijn er flink wat mogelijkheden om het apparaat naar wens aan te passen. De leverancier biedt op zijn website de nodige downloads van broncode en instructies hoe superuserrechten kunnen worden verkregen op het systeem. Ook worden de stappen beschreven die nodig zijn om eventueel andere software te installeren en het besturingssysteem te vervangen. Standaard is het vereist om in te loggen met een Zonbu-account alvorens het systeem gebruikt kan worden. Deze inlog-gegevens zijn voornamelijk noodzakelijk om toegang te krijgen tot de data die is opgeslagen op de online storage. Wanneer men hiervan geen gebruik wil maken, is het eenvoudig om dit loginscherm uit te schakelen, waarna de Zonbu opstart zonder te vragen om inloggegevens.
