Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Sony ZH8 8k-tv Preview

Geluid uit de rand van het scherm

14-01-2020 • 06:00

68 Linkedin

Sony ZH8

Drie jaar geleden introduceerde Sony op de CES in Las Vegas de A1-oledtelevisie. Bij deze tv kwam het geluid daadwerkelijk uit het scherm, doordat er spreekspoelen achter op het oledpaneel waren aangebracht. Sindsdien heeft Sony deze methode van geluid opwekken toegepast op alle oledtelevisies die het uitbracht. Bij de lcd-modellen is het niet zo eenvoudig om het geluid daadwerkelijk uit het scherm te laten komen, doordat een lcd uit veel meer lagen bestaat en dus veel dikker is. Bij het nieuwe ZH8-model is nieuwe techniek toegepast waardoor het geluid uit de rand naast het scherm komt zonder dat er luidsprekers zichtbaar zijn.

De ZH8 zal worden verkocht in de maten 75" en 85". Ze zijn voorzien van een full array local dimming- backlight voor een mooiere hdr-weergave. De formaten hdr10, hlg en Dolby Vision worden ondersteund. Traditiegetrouw heeft Sony niet bekendgemaakt hoeveel zones de fald-backlight telt; die zullen we dus zelf moeten tellen als we een reviewmodel te leen hebben. Ook zullen we dan weten wat de maximale helderheid is, want over dit soort specificaties doet Sony nooit uitspraken.

De ZH8 is prachtig afgewerkt en heeft een strak ontwerp. De randen rondom het scherm zijn van metaal en ook de voeten, aan weerskanten van de behuizing, zijn van luxe afgewerkt metaal gemaakt. De voeten kunnen ook dichter naar het midden worden bevestigd, zodat de ZH8 op een wat smaller televisiemeubel kan worden geplaatst.

Midden onder het scherm is een Sony-logo zichtbaar. Daaronder is een smalle uitstulping aangebracht, met daarin de infraroodontvanger en een statusled. Ook zijn hier twee microfoons geplaatst om de tv op een afstand door middel van spraak te kunnen bedienen. De gebruikte spraakassistent is die van Google, omdat de tv op Android TV draait. Als je liever niet wil dat de tv constant staat te luisteren in je huis, kun je in het menu de microfoons uitschakelen. De spraakassistent is dan nog steeds te gebruiken door de daarvoor bestemde knop op de afstandsbediening te gebruiken.

De microfoon in de afstandsbediening kan niet alleen met de spraakassistent worden gebruikt, hij kan ook worden ingezet om het luidsprekersysteem automatisch te laten afstemmen op de akoestiek van je kijkruimte. Deze mogelijkheid zit al een tijdje op de televisies van LG, maar bij die toestellen lijkt de meting geen enkele invloed te hebben op het uiteindelijke geluid. Laten we hopen dat de implementatie van Sony beter is.

De afstandsbediening heeft er dit jaar een handige functie bijgekregen in de vorm van verlichte toetsen voor in het donker. Dit hebben we vaker gezien bij afstandsbedieningen van high-end televisies, maar zo mooi als bij Sony zagen we het nog niet eerder. Je hoeft er namelijk geen knop voor in te drukken. Er zit een omgevingslichtsensor in de remote, zodat de verlichting alleen in het donker aangaat. Het inschakelen gebeurt vanzelf nadat je hem oppakt, doordat er ook een bewegingssensor aanwezig is. Na zeven seconden gaat de verlichting vanzelf weer uit.

De opvallendste nieuwe feature is natuurlijk het audiosysteem op de ZH8. Dit heeft ondersteuning voor Dolby Atmos. We hebben geen Atmos-content kunnen beluisteren, maar we hebben niet de illusie dat het audiosysteem daadwerkelijk surroundgeluid kan weergeven. Wat het wel goed doet, en dat hebben we kunnen beluisteren in een afgesloten ruimte, is je laten denken dat het geluid daadwerkelijk uit het scherm komt.

De ZH8 heeft achterop twee woofers, door Sony onterecht subwoofers genoemd, en onderaan een paar breedbandluidsprekers die over twee spreekspoelen per stuk beschikken. Daarnaast zijn er twee 'frame tweeters' die schuin achter de randen aan de zijkanten zijn gemonteerd op driekwart van de schermhoogte. Het zijn een paar piëzotweeters die door middel van een veer tegen een speciaal daarvoor aangebrachte uitstulping aan de binnenkant van de aluminium profielen aanduwen. Hierdoor worden de trillingen overgebracht op de randen naast het scherm, die op hun beurt de lucht in trilling brengen.

De eerste indrukken naar aanleiding van onze korte luistersessie zijn erg positief. De hoge tonen werden door de frametweeters mooi helder weergegeven en stemmen waren prachtig duidelijk te verstaan. Het geheel klonk ook mooi ruimtelijk. Mocht je de luidsprekers in de tv toch niet afdoende vinden, dan kun je de tv als centerspeaker in een surround-luidsprekeropstelling met een av-receiver gebruiken.

De ZH8 draait zoals gezegd Android TV van Google. Sony heeft het uiterlijk van de interface hier en daar wat aangepast. Wij waren gecharmeerd van het nieuwe externe inputmenu, dat je naar eigen inzicht kunt aanpassen: handig. We hebben nog geen prijzen doorgekregen en ook weten we nog niet wanneer de ZH8 beschikbaar zal zijn.

Reacties (68)

Wijzig sortering
Mooie review. Sla zelf de 4K generatie over en kijk uit naar 8K. Dit lijkt me wel een waardige opvolger van mijn huidige Bravia, alhoewel ik het geluid nog steeds zou doorlussen naar mijn geluidsinstallatie. Dus dat geluid...
Benieuwd naar jullie toekomstige eigen review tav. beeld.
Edit: Hoop wel op een wat kleiner formaat.

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 14 januari 2020 06:38]

Kijk liever naar zaken als kleur, contrast, verversingsfrequentie dan naar 8K. Ik heb een 65” OLED en zie Veel meer verschil tussen HDR/SDR dan tussen 4K/FullHD. Helemaal bij streaming kanalen, waar de bitrates toch al de beperkende factor is.

Op kleiner dan 75” ga je het verschil in resolutie al helemaal niet zien, tenzij je op 1m afstand gaat zitten.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 14 januari 2020 07:28]

Ik heb ook een OLED 65 van LG en ik zit 3 meter ver maar ik zie echt wel duidelijk grote verschil tussen 4K en Full HD videos op YouTube!
Ideale kijkafstand:
65 inch / 165 cm 4K: 198 tot 281 cm

[Reactie gewijzigd door kardox op 14 januari 2020 09:28]

En waarom zou dat de ideale kijkafstand zijn? Mensen vergeten vaak dat het een technisch bepaalde afstand is om het maximale uit je resolutie te behalen. Dus wil je de resolutie (4k) goed benutten dan zijn de kijkafstanden die je schrijft aan te raden.
4k beeldmateriaal kan heel verschillend zijn, de bitrate bepaald uiteindelijk de echte kwaliteit van het beeld en geluid. Het wil niet zeggen dat alle video's op een resolutie van 4k dezelfde kwaliteit hebben.

Voor 90% van de mensen die televisie kijken zal de afstand groter zijn, want je beschikt meestal niet eens over het juiste 4k bronmateriaal. De televisie zal de resolutie dan upscalen en daarmee behaal je nooit dezelfde kwaliteit.

Ik ben bang dat de tv fabrikanten door gaan met de 8k gekte, vooral voor de duurdere modellen. Jammer genoeg zie ik liever dat ze de helderheid en de zwart waardes van de lcd's verbeteren. Geluid uit de rand is leuk, maar of dit nu echt veel meerwaarde geeft. Ik heb nog nooit problemen gehad met het geluid van mijn tv's. Het is niet super, maar als ik films kijk of game gebruik ik liever mijn 5.1 systeem.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 14 januari 2020 11:11]

Helderheden van 4000 nits zal hin zeker hebben, had de cooeganger van 2019 al. Ook zullen de zones meer geworden zijn en door de x-tended dynmaic range pro, wat bij de zd9 gepresenteerd werd, zorgt ervoor dat je minder blooming hebt. Belangrijk is ook banding tegen te gaan. En daar zijn panasonic en sony master in. Mooie afsluiter, dit is een masterseries. En heeft dus ook netflix calibrated mode.
Je moet dan al exact hetzelfde bronmateriaal hebben. Veel 4K producties gebruiken ook betere camera's en besteden meer aandacht aan de kwaliteit. Wellicht dat er mensen zijn die het wel zien, maar de resolutie doet voor mij niet zo gek veel. Overigens zit ik ook wel wat verder van de televisie dan jij.
Op YouTube? Yeah, sure.
4k Streamen op netflix ziet inderdaad er nog minder uit dan een 1080 blu-ray schrijfje.
4K kunnen ze al niet eens mainstream maken, dus 8k gaat al helemaal wat jaartjes duren.

"Was niet als tegenspraak bedoelt"

[Reactie gewijzigd door Poesmij op 14 januari 2020 13:25]

Klopt, resolutie is niet alles. Het gaat vooral om de bitrate.
Dat zegt BugBoy toch ook? Het verschil is niet of nauwelijks zichtbaar. Als ik de intro van Dark Knight kijk via een 1080P BluRay dan ziet dat er overweldigend mooi uit, ook op een 65" 4K TV. Waar je inderdaad meer van ziet is HDR / Dolby Vision en daar heeft de gemiddelde consument meer aan dan het marketingpraatje 4K / 8K. Het lijkt de megapixel-race wel op telefooncamera's. :)
De vraag of het waar is dat je van 8K niets gaat merken op kleinere schermen is nog niet duidelijk.
Ik wil het zelf nog een keer in het echt gaan ervaren. Maar mensen die het gezegd hebben geven aan dat het soms meer 3D lijkt dan 4K. De hersnen interpreteren het op een bepaalde manier waardoor dat zo lijkt.

Of dat zo is weet ik nog niet want ik heb nog geen goed 8K scherm in het echt kunnen bekijken.

Maar ik ben het met je eens dat HDR een grote stap vooruit is als je een goed FALD LCD scherm of OLED scherm hebt om het op weer te geven. En dat dat een betere ervaring zal geven dan een instap 8K TV.
Maar dat was bij de overgang van 1080p naar 4K niet anders. Toen kon je ook beter een goed 1080p scherm kopen. Dan had je veel betere kleuren,contrast en reactie tijden.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 14 januari 2020 18:04]

Omdat jouw TV de FullHD content upscaled. Als je een FullHD TV van 65" naast een 4k TV van 65" zet zal je het verschil duidelijk merken.
Mijn ouders gebruiken nog een 720p pioneer plasma en die is op alle fronten beter dan de 4k samsung uit 2019 die ik voor ze geinstalleerd heb op de slaapkamer. Mag dan wel een instapmodel zijn (6400 serie) maar loopt mijlen ver achter op contrast en kleurweergave. Vooral het contrast zorgt ervoor dat je op die plasma totaal geen last hebt van de lagere resolutie, zelfs niet als je er vlakbij gaat staan.
OLED en later microled lijken de enige waardige opvolgers van de betere plasma's. Ik kijk ook nog altijd met veel plezier naar een Pioneer Kuro van de laatste generatie.

[Reactie gewijzigd door -Moondust- op 14 januari 2020 10:07]

Ik gebruik zelf ook nog een pioneer 500A op de slaapkamer met veel plezier, maar de Oled in mijn home cinema is toch echt een andere categorie. Maar de pioneer is al 10-11 jaar oud volgens mij, dus ongekende prestatie. Jammer dat er zo’n negatief imago omheen hangt door het zogenaamde extreme stroomverbruik. Op jaarbasis nog geen tientje meer bij normaal gebruik. En dan hoeft de verwarming ook nog eens minder aan door de hitte die een plasma genereerd ;-)
Afhankelijk van de kijkafstand.
Nog even 10 jaar wachten dan, zo lang gaat het zeker duren voordat je een beetje 8k delivery kan verwachten. Nu is 4k aardig ingeburgerd aan het raken op streamingplatformen, maar bij TV zijn ze nog steeds bezig om naar Full HD over te schakelen voor alle kanalen.

Plus, het verschil ga je inderdaad pas zien bij enorme formaten. 8k is denk ik vooral interessant voor beamers/oprolbare schermen groter dan 75 inch, VR etc.

Op een klein scherm zie je het verschil niet, ik zie niet eens het verschil tussen 4k en Full HD op mijn Sony 49 inch TV, en ik zit er redelijk dicht op (3,5 meter). En films maken is mijn werk, dus ben behoorlijk kritisch.

Wat BugBoy zegt, contrast/HDR, groter kleuren gamma heeft veel meer impact dan wat extra pixels die door te weinig bitrate toch niet tot hun recht komen.
Op jou afstand zie je idd geen verschil. Optimaal voor 49" is 2,5 meter. Bin jouw afstand 65"/75"
optimaal om verschil te kunnen zien, of optimale grootte, want dat laatste lijkt me toch gewoon puur voorkeur. De ene wil kijken naar een postzegel, de andere naar een bioscoopscherm. Ik dat laatste, mijn vrouw dat eerste, we zitten er ergens tussenin ;)
Haha, het is ook overal hetzelfde liedje. :)

Ik vraag me eerlijk gezegd ook weleens af of we onszelf niet een beetje gek aan het maken zijn. We hebben een vrij oude Philips lcd in de huiskamer staan en ik heb eigenlijk nooit het gevoel van: "wat is dit slecht, tijd voor een nieuwe"... Ik zou op zich wel een grotere willen dan 42" maar aangezien mijn vrouw dit prima vindt en ik een thuisbioscoop heb vind ik het wel best.
Wanneer verwacht je 8K schermen met mainstream prijzen?
Voor wat kijk je uit naar 8K als ik vragen mag?

8K gaat in mijn optiek dezelfde kant op als 3D in een tv. Het smart gedeelte in een tv vind ik tot nu toe ook nog zwaar tegenvallen en VR is ook niche geworden en merendeels voor bedrijven.

De toekomst is echt HDR icm 4K en ik geloof dat streamingdiensten ook een bepaald leven hebben. Gemak dient de mens zeggen ze maar de kwaliteit zoals een blu-ray wordt nooit geëvenaard dus ik ben benieuwd waar we over 5 jaar staan maar 4K en HDR zullen over 5 jaar een hele grote rol spelen.
Blijf het jammer vinden dat Sony zich uitgeleverd heeft aan Google door Android TV in te zetten voor haar TV lijn. En daar door onder andere onderscheidend vermogen ingeleverd heeft. De maker van de Play Station zou het toch toevertrouwd moeten kunnen worden een innovatief en flitsend smart tv software te kunnen produceren om het product een edge te geven?
Waarom zou Sony daar geld in moeten pompen, als veruit de meeste mensen het geen zak interesseert wat voor smart tv software erop draait? Als er maar Netflix, Spotify en andere populaire apps op staan. Een deel van de mensen gebruikt heel die smart tv functionaliteit niet eens.
Is het wel zo dat ci+ overal zo onpopulair is als in Nederland?
Wat heeft CI+ met de software die op een TV draait te maken?

Anyway, als ik voor mijzelf spreek. CI+ is volgens mij minder populair omdat het de functionaliteiten (bij Ziggo in ieder geval) zoals Re-Play TV en opnemen niet beschikbaar zijn. Er bestaat een Interactieve CI+ module die schijnbaar on-demand dingen ondersteund maar het is op de site in ieder geval niet duidelijk wat de exacte features zijn t.o.v. een losse decoder/settopbox.
Omdat ik denk dat ci+ gebruikers het smart gedeelte belangrijker vinden dan niet ci+ gebruikers. Met een Mediabox wil je toch het smart gedeelte van je Mediabox gebruiken, en mag de tv eventueel toch gewoon dom zijn?r

Ik kan prima opnemen en pauzeren mijn Samsung tv.
Ik wil juist geen mediabox, maar een ci+ module. Ik kijk toch niet veel directe tv, dus de extra afstandsbediening en het extra kastje dat je ergens kwijt moet hoeft niet van mij, alleen maar extra rommel.

TV kijken kan prima op m'n televisie en met een HDD op de USB poort kun je pauzeren en terugspoelen. Daarnaast nog een Chromecast eraan om te streamen vanaf de app van de kabelaanbieder (en de andere streaming diensten) en je bent het mannetje. Zonder de extra rommel in je huis waarbij de gebruikservaring toch altijd zeer beperkt is.
Ik ook, maar ik denk dat de meeste mensen dat niet willen. En de meeste mensen snappen er niks van en krijgen vanzelf een Mediabox aangeschoteld. maar ik vroeg me af hoe dat in het buitenland zit.
En dan heb je de vooroplopers die al helemaal geen kabel/satteliet meer hebben. Ik hoef geen CI+ en geen smart TV, geef mij maar Chromecast, veel betrouwbaarder voor updates van de diverse software en niet na 6 jaar op eens geen netflix meer.

Ik weet niet of AndroidTV ook meteen een chromecast target is, zo ja, dan ben ik 100% voor AndroidTV, anders maakt het me werkelijk niets uit.

[Reactie gewijzigd door belal op 14 januari 2020 10:35]

Met je eens dat het voor de meeste mensen niets uit maakt. Voor mijn echter wel, ik wil geen Android TV.

Ook ondersteunen toestellen met Android TV volgens mij ook geen Apple AirPlay (Correct me if I’m wrong). Wat bv WebOS van LG wel doet. AirPlay is echt fenomenaal als het op casten van je scherm aan komt. Tot nu toe beter dan wat chromecast kan.
En wat doet AirPlay dan fenomenaal beter dan een Chromecast ?
Op basis van mijn ervaringen dan he!
Scherm casten gaat gewoon hoge kwaliteit met nagenoeg geen lag, of dit nu vanaf mijn iPhone is of vanaf mijn MacBook. Als ik vanaf mijn MacBook via AirPlay mijn TV als 2e scherm instel en vervolgens een film op het tweede scherm zet, dan kan ik deze probleemloos in Full HD streamen zonder haperingen.

Als ik dit via Chromecast doe heb ik geen Full HD kwaliteit, beduidend lager, maar ook zitten er veel haperingen in het beeld.
En vooral het feit dat Sony afgelopen zomer de appstore op zijn NIET-ANDROID toestellen in één keer verwijderd heeft voor een grote reeks toestellen met modellen tot en met modeljaar 2018. Dan is je SMART-tv van amper 1 jaar oud dus in een keer een DUMB-tv. En dan enkel een verontschuldiging, geen compensatie, niks...

Dan zie ik nu weer een prachtig 8K-toestel geïntroduceerd worden, maar na 30 jaar Sony stop ik ermee.. Als ze een klant met een toestel van circa 1400 euro na 1 jaar al laten vallen, dan kunnen ze dat met ieder willekeurig ander model ook doen..

Laat ze eerst maar de zaken op orde brengen, dan beveel ik ze weer van harte aan. :)
dit, ik heb het laatste model voor android gebruikt ging worden. Functionaliteit nam alleen maar af, en het is traag als strond. Toch lekker 1500 euro voor betaald. Qua design mooie tv, maar van klantenbinding houden ze niet bij Sony. Geef mij maar Apple, misschien duur en irritant qua imago, maar ze zorgen iig wel voor jarenlange software-ondersteuning van al hun producten. Helaas is die echte apple TV er nooit gekomen.
Xperia: goede skin en google handelt de software. Software van de Xperia camera's is beter dan oneplus maar verre van pixel.
Alpha: Leuke camera's, minder leuke software.
Walkmans: Leuke ingebouwde DAC, maar de software is meh.

Bravia: nog één van de weinige in house build, beeldschermen. Leuke andriod skin, maar een niet goed geoptimaliseerde mediatek. Ze doen het op hardware geweldig, maar software is nog steeds een puntje bij Sony.
Het meest grappig is dat bijna alle cameramodules in highend smartphones juist van Sony zijn. De vraag is zo gigantisch dat ze nu een tweede fabriek daar voor openen
Je begrijpt dan niet hoe Sony werkt. Sony moet je zien als Unilever. Elke tak heeft hun eigen bedrijf. PlayStation staat zelfs los van dit alles en Xperia stond ook los hiervan.
Alpha is heel bekend om hun geweldige foto kwaliteit. Het enige verschil is dat als zij de technologie zouden uitlenen aan Xperia dat zij de goedkope camera modellen niet meer winstgevend gaan maken. Dan zou je dezelfde technologie van een 500€ camera kopen in een 800€ telefoon. Een camera behoudt zijn waarde ook beter en alles Alpha de prijzen ook zo snel laat dalen, draait de goedkope segment verlies.

Xperia stond dus altijd al los van Alpha en hiermee los van de camera kwaliteiten. Sinds het vorige jaar toen de nieuwe baas er voor koos om alles (behalve PlayStation) samen te voegen, toen kwam er opeens grote vooruitgang. Mijn xz3 kan het nog steeds opnemen tegen de nieuwste oneplus 7 pro(mocht hem voor een klein half uurtje uitproberen). Maar op manual modus haal de xz3 het net niet. Ook heeft Xperia 1 nu gebruik gemaakt van Zeiss lenzen. Xperia stond gewoon op zichzelf tot aan de Xperia 1. Dat was het moeilijke, nu gaan we pixel niveau camera's weer tegen komen, de echte Sony camera's om zo te zeggen.
De software is wat de camera zo goed maakt want je kunt de Google pixel software naar andere telefoons met de zelfde camera porten en het werkt net zo goed. Mijn Sony xz3 heeft helaas niet de zelfde camera module.... Wij hebben een iets andere module.. Die het helaas niet zo goed doet en helaas ook een stukje DRM blob hebben... Any way ik weet heel goed hoe grote bedrijven denken. Sony heeft grote capaciteit problemen, vandaar dat de 2de fabriek komt en dat is waarschijnlijk ook waarom er in hun eigen telefoon een iets mindere sensor zit dan bij de concurrentie. Sony heeft geld nodig want het gaat niet zo goed met het bedrijf en dat is zonde...
Plus hrt is open source, chronecast ingeboiwd en de app ondersteuning is hrt langste van alle smart OSs
Wanneer zou de eerste 8k 75" HDR10 domme OLED monitor verschijnen? Geen crappy geluid of snel achterhaalde Google rommel. Heerlijk lijkt me dat.

[Reactie gewijzigd door KopjeThee op 14 januari 2020 06:43]

Je kan hem toch gewoon als domme oled inzetten en gebruiken.

Het zal ook zeker niet zo zijn dat een domme oled ook veel goedkoper zal zijn dan een smart.

Dus je zet de oled in als smart of domme, maar net wat een gebruiker wil.

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 14 januari 2020 06:51]

Nou ja linksom of rechtsom betaal je er gewoon voor, zo naief ben ik nu ook weer niet. Bovendien kan het stuk gaan en neemt het ruimte in. Ik wil al die zinloze rommel liever niet.
De gebruikte SoCs kosten amper wat en je hebt sowieso al iets nodig om een menu weer te geven (bijv. voor instellingen). AndroidTV kost volgens mij ook niets. Een televisie met standaard geluidssysteem zal niet veel duurder zijn vanwege de boxen. De boxen in een LG B9 stellen niet veel voor en zal weinig toevoegen aan de bill of material. Het maakt ook een tweede leven mogelijk als tv op de slaapkamer, dus duurzamer.

Als je de TV niet met internet verbind is er ook geen security issue. Een domme TV verkoopt gewoon niet. Slechts een paar Tweakers vragen er om, maar daar kan je geen TV voor maken. Kleine aantallen, dus hogere productiekosten. Een domme TV zal uiteindelijk duurder zijn dan een slimme TV.

Ik heb nu een Philips OLED 934 en ik vind het wel prettig om geen receiver meer nodig te hebben. AndroidTV werkt veel fijner dan verwacht en over een paar jaar hang ik er wel een Shield aan (of iets dergelijks).

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 14 januari 2020 07:22]

Android en de geleverde bloatware zijn er eerder om de prijs omlaag te halen dan omhoog.
Dan zouden ze voor een zeer beperkt publiek een apart model moeten maken, waardoor de kosten daarvoor hoger zouden liggen dan voor hetgeen ze nu doen. Als je de speakers niet wil gebruiken, gaat niemand je daartoe dwingen. Het smart gedeelte hoef je ook niet aan internet te hangen, dus wat is dan het probleem?
Ik wil bij dezen even gezegd hebben dat ik wél om ben w.b.t. smart tv's. Ik heb m'n huidige tv niet gekocht voor het smart gedeelte, maar ik gebruik het steeds meer, en m'n afstandsbediening is tevens een air mouse, en dat maakt alles (Youtube, Netflixen, alle nederlandse terugkijk apps) nóg een stukje handiger.
Nooit omdat er simpelweg geen fatsoenlijke markt voor is.

Ook niks mis met Android TV. Het probleem is veel meer dat fabrikanten A) met crappy SoCs werken en B) de ondersteuning te snel stoppen.

Kijken bijvoorbeeld eens naar de Shield TV. Is bijna 5 jaar geleden om de markt gekomen maar draait de laatste versie van Android TV en is nog steeds een van de, zo het snelste Android TV apparaat dat je kan kopen.

Voor de rest snap ik het probleem niet zo. Je hoeft het hele smart gedeelte niet te gebruiken en het is ook niet zo dat een tv opeens honderden euros goedkoper word als het smart gedeelte zou worden weg gelaten.
Ik snap het wel, ikzelf heb ook 0,0 behoefte aan smart functionaliteit op mijn TV. Het is een scherm waar mijn settop box, mediaplayer en xbox beeld op weergeven. Die smart functionaliteit levert potentieel kwetsbaarheden op, ik weet ook niet wat de fabrikant met “diagnostische” gegevens doet. Ik heb keuze tussen smart of niet en heb daar zelfs meer geld voor over, hoewel in mijn beleving een dumb TV goedkoper zou moeten kunnen.
Ik had ook geen behoefte aan smart tv. Altijd mijn settop box en Chromecast gebruikt. Nieuwe Qled gekocht en begonnen met alles aansluiten.

Totdat ik een app probeerde en het zo vreselijk snel en gemakkelijk ging. Voor nu helemaal om. Box de deur uit, Chromecast ligt stof te happen. Smart tv werkt ,o snel en intuïtief! Wel het risico dat het na 5 jaar traag wordt, maar dan switchen we wel weer. Voor nu is dit vele malen beter :)
Mja je verwaarloost wel het mogelijk verlies van privacy met een smart TV. En kom op 5 jaar voor een televisie vinden we dat tegenwoordig acceptabel als levensduur van een televisie? Mijn huidige televisie is 10 jaar oud en doet het nog prima. In een wereld die moet verduurzamen vind ik dit een heel zorgwekkende ontwikkeling.
Als mijn Smart TV na 5 jaar niet meer werkt ga ik terug naar mijn externe devices via HDMI, dus heb ik dezelfde set-up als wanneer ik nu een Smart TV loze TV koop toch? Heb weleens projecten gezien op kickstarter voor TV's zonder smart, maar die zijn prijstechnisch totaal niet interessant. Die TV moet hardware matig wel 10 jaar meegaan ja!

Ik verwaarloos het mogelijke verlies aan privacy niet, maar zie het probleem niet zo. Ik ben me bewust van de doemverhalen gerelateerd aan privacy, maar geloof niet dat die Smart TV een extra risico vormt t.o.v. wat ik al aan privacy verlies op andere devices, noem mijn Xiaomi Android ;)
Ik denk dat je dat gaat kunnen vergeten. In 2015 kocht ik een domme variant, kreeg gelijk de melding dat deze niet meer op voorraad was en niet meer op voorraad zou komen. Er was toen al geen animo voor, en kreeg netjes de smart versie aangeboden voor dezelfde prijs.

Inmiddels zijn we 5 jaar verder, alle smart modellen worden inmiddels zo massa geproduceerd dat een domme variant duurder is om te produceren. Omdat smart massaal geproduceerd wordt zullen ze eerder deze pakken en de firmware van overschrijven, dit heeft voor hun weer extra kosten.
Een apart "dom" model produceren is hoogstwaarschijnlijk nog duurder omdat je dan een aparte productielijn moet opzetten voor een paar klantjes. Uiteraard is dit alleen een andere soc en chipset maar dit is niet goedkoop.

Beide gevallen heeft dus extra kosten voor hun, dan lukt het ze simpelweg niet om een goedkoper dom model op de markt te zetten zonder dat ze inleveren op Marge.
Ik zie als ik in de pricewatch kijk vanaf 2019 nog wel domme varianten maar het aantal valt vies tegen t.o.v. smart.

Verder deel ik je mening dat het "smart" niet alles is, maar om die reden heb ik er ook gewoon een shield achter gehangen en functioneert mijn tv als dom. Dit werkt al 4 jaar prima.
Oled heeft sowieso wat slimheid nodig om het inbranden uit te stellen.
Die slimheid staat helemaal los van de smart-tv functionaliteit.
Wat er niet los van staat is dat het allebei een soort van processor nodig heeft.
Sowieso maar een beeldprocessor heb je met een domme TV ook nodig.
Wanneer zouden dit soort reacties een keer stoppen? Lijkt me heerlijk.
wou net hetzelfde gaan typen....al jarenlang dezelfde " opmerking"

TV's zijn massaproducten, heeft voor een fabrikant echt 0 zin om voor 5% van de mensen(spreekwoordelijk!) een apart model op de markt te brengen, met alle " risico's" van de handel erbij
Mooi dat Sony blijft innoveren met TV-geluid. Het geluid uit het beeld is een échte innovatie, iets dat het realisme van de TV-ervaring weer iets opschroeft. Ik heb het zelf een paar keer ervaren in de winkel en het is wat mij betreft geen gimmick en nu dus ook beschikbaar op LCDs.

De volgende stap is wat mij betreft dat de TV een set actieve (surround) speakers draadloos kan aansturen. Dan is de center speaker alvast geregeld die bij uitstek bedoeld is voor geluid dat precies uit het midden van het beeld komt.
Er zit een heel groot nadeel aan jou ideeën over je "ideale" setup, het geluid van de rest van je speakers moet wel dezelfde klankkleur hebben dan van je tv center geluid, die je vaak onmogelijk kan vinden met het Sony geluid van zo'n tv.
De meeste mensen vergeten vaak dat de dialogen van uit de center komen, het belangrijkste zijn van je cinema setup zijn.
Dat zal zeker een nadeel zijn, de TV kan uiteraard ook een center speaker aansturen. Samsung doet trouwens al iets in deze trend door hun soundbar te laten 'samenwerken' met de speakers in de TV. Ik vraag me af of Samsung het klankkleur probleem in die set up negeert of heeft opgelost.
Geluid uit een platte tv. Ik begrijp het nog steeds niet.
Goedenavond,

Ben op zoek naar een nieuw tv maar weet nog niet welk merk. Ik lees dit artikel over Sony en ben benieuwd welk merk de kenners mij aanraken. Ik wil waarschijnlijk een 65' 4k. Iemand tips?

[Reactie gewijzigd door AngelovdHeiden op 15 januari 2020 14:48]

LG OLED C9 is op Tweakers erg populair, kijk hier eens voor tips over hoe je een goede deal kunt scoren:
[Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2
(Tip: ga naar de laatste pagina voor het laatste nieuws.)
Hier staat het een en ander mooi uitgelegd!

https://www.homecinemamag.../zin-en-onzin-ultrahd-8k/

[Reactie gewijzigd door Bladerider op 15 januari 2020 20:41]

"Mocht je de luidsprekers in de tv toch niet afdoende vinden, dan kun je de tv als centerspeaker in een surround-luidsprekeropstelling met een av-receiver gebruiken."
Dit lijkt me (op klankkleurproblemen na) al lange tijd echt een goed principe. Hebben de meeste high-end nieuwe TV's dit inmiddels al?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True