Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
sluiten

Laatste kans om te stemmen voor de Tweakers Awards 2019/2020!

Dit jaar organiseert Tweakers alweer voor de dertiende keer de Tweakers Awards, de publieksprijs voor de beste technologie- en elektronicaproducten. Laat je stem gelden en maak kans op een Google Stadia Premiere Edition, Nintendo Switch inclusief Mario Kart of een setje Sony WF-1000XM3 in-ear oordoppen.

Stemmen

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Alienware Concept UFO Preview

Op Switch geïnspireerde Windows 10-handheld

09-01-2020 • 12:00

102 Linkedin Google+

Alienware Concept UFO

Alienware, het gamemerk van Dell, heeft een gamehandheld meegenomen naar de CES. Het apparaat ziet eruit als een Nintendo Switch, maar is in feite een complete Windows 10-pc. Alienware noemt het de Concept UFO en zoals de naam al aangeeft, is het geen product dat je binnenkort in de winkel kunt kopen. Alienware zegt de handheld al twee jaar in ontwikkeling te hebben, maar concrete plannen om het apparaat op de markt te brengen, heeft het bedrijf nog niet.

Op beurzen zien we vaker concepten en prototypes, maar vaak zetten fabrikanten die achter glas en werken ze in de praktijk niet of nauwelijks. Dat is anders bij de Concept UFO. De gamehandheld is volledig functioneel en Alienware laat het apparaat op zijn stand uitgebreid zien aan de media en beursbezoekers. We gingen langs om het prototype te proberen.

Behuizing en controllers

Het uiterlijk van de Concept UFO is duidelijk geïnspireerd op dat van de Nintendo Switch. Alle hardware zit in het middelste gedeelte achter het scherm. Dat heeft een diagonaal van 8" en een resolutie van zo'n 1900x1200 pixels. Op dat kleine schermformaat is dat behoorlijk hoog en het scherm ziet er dan ook scherp uit.

Aan weerszijden van het scherm zit een helft van een controller. Die heeft nog het meest weg van een Xbox-controller, met twee joysticks, een d-pad, abxy-knoppen, triggers en schouderknoppen. De joysticks en knoppen voelen prettig aan en het geheel ligt comfortabel in de hand. De Concept UFO is wel een stuk groter en zwaarder dan een Switch. Alienware zegt dat het apparaat negenhonderd gram weegt; een Switch met controllers weegt zo'n vierhonderd gram. Tijdens onze korte speelsessie vonden we het gewicht niet echt een probleem, maar misschien is dat anders als je lang aan het gamen bent.

Net als bij de Switch kun je de controllers losklikken van de behuizing. Dat doe je door een knopje aan de achterkant in te drukken. Het mechanisme zit bij dit prototype al degelijk in elkaar. De controllerhelften schuiven netjes in de behuizing en klikken met magneetjes vast. Het is niet mogelijk om een 'halve' controller te gebruiken, zoals bij de Switch. Wel kun je de twee helften aan een accessoire koppelen om er zo een losse controller van te maken.

Aan de achterkant van het scherm zit een forse kickstand die je kunt uitklappen om het apparaat op een tafeltje neer te zetten. Verder heeft het apparaat twee usb-c-aansluitingen: aan de boven- en onderkant. Daarmee is de handheld aan te sluiten op een monitor. Alienware demonstreert op de CES ook een dock waar het apparaat in kan worden gezet. Dat gaat via een usb-c-verbinding en daarmee kan het beeld dan op een groter scherm worden weergegeven. De dock die Alienware laat zien op de beurs, bevat alleen aansluitingen en geen extra hardware. In theorie zou zo'n dock ook een extra gpu kunnen bevatten voor meer rekenkracht.

Hardware

Dell vertelt ons dat er een Intel-processor van de tiende generatie in zit en doorvragen leert ons dat het om een Ice Lake-chip gaat. Welke cpu het is, wil Dell niet zeggen, maar het ligt voor de hand dat het gaat om een variant met een Iris Plus-gpu, bijvoorbeeld de Core i5-1035G7 of Core i7-1065G7. Dat zijn laptopprocessors met een tdp van 15W. In een klein apparaat zoals dit concept levert dat flink wat warmteontwikkeling op en actieve koeling is dus vereist. Bij gebruik is die koeling duidelijk te horen en ook is te voelen dat de behuizing warm wordt.

Er was nog even verwarring over welke processor in het concept zit. Frank Azor, de oprichter van Alienware, die inmiddels bij AMD werkt, zette een tweet online die leek te suggereren dat er AMD Ryzen-hardware in de UFO zit. Azor verduidelijkte later dat hij zich afvroeg of mensen graag Ryzen-hardware in het apparaat zouden willen. Dell laat ons weten dat de hardware niet vaststaat. In dit prototype zit een Intel-processor, maar dat kan veranderen.

In de praktijk

Alienware demonstreert de Windows 10-gamehandheld met onder andere Rocket League, F1 2019 en Mortal Kombat 11. Die games draaien vloeiend op het apparaat. Welke instellingen worden gebruikt, is niet duidelijk, maar het lijkt te gaan om Medium-settings; de beeldkwaliteit is in elk geval behoorlijk. Omdat de handheld gewoon op Windows 10 draait, is het mogelijk om bijvoorbeeld Steam te installeren en zo alle games die je al hebt, te spelen. Dell heeft ook een eigen interface gemaakt die een gamebibliotheek weergeeft waar je doorheen kunt scrollen.

De Concept UFO voelt voor een conceptproduct verrassend compleet en 'af' aan. De hardware is netjes afgewerkt, de controller werkt prima, inclusief force feedback. Het los- en vastklikken van de onderdelen werkt ook goed. Alienware zou niet veel hoeven te wijzigen om dit product op de markt te brengen; toch kunnen we begrijpen waarom daar nog geen concrete plannen voor zijn. Met de hardware die nu beschikbaar is, wordt het apparaat behoorlijk warm en de koeling maakt veel geluid. Waarschijnlijk houdt de accu het ook niet langer dan een paar uur vol als je veeleisende games draait.

Alienware is niet de eerste fabrikant die een pc-gamehandheld probeert te maken. Zo is er de Smach Z, een apparaat dat oorspronkelijk in 2014 ontstond als de Steamboy en nog altijd in ontwikkeling is. Het jarenlange traject van dat apparaat geeft wel aan dat het een uitdaging is om een pc-gamehandheld op de markt te brengen. Met de financiële slagkracht van een groot bedrijf als Dell is echter veel mogelijk. Het feit dat de fabrikant zijn Concept UFO zo uitgebreid toont op de CES, lijkt ook aan te geven dat het bedrijf het idee in ieder geval serieus neemt.

Reacties (102)

Wijzig sortering
ik zie wel een scenario dat dit soort devices goed te gebruiken zijn icm streamen van games
Goed punt. Dat kost wel veel minder energie qua CPU en je kan hogere graphics krijgen, maar het streamen van die data lijkt me ook wel zwaar voor de accu, dus hoeveel zou je er uiteindelijk precies mee winnen (qua accuduur)?

Als er een minder zware CPU en mindere koeling in zitten, kan hij misschien ook lichter gemaakt, en ook goedkoper. Zou hem een stuk interessanter maken.

[Reactie gewijzigd door city17 op 9 januari 2020 12:22]

Waarom zou streamen zwaar zijn voor de accu?
Streamen verbruikt evenveel als youtube kijken, dat doet een gemiddelde tablet nu toch ook al lang genoeg? Mijn tablet kan 8-10u Youtuben en maar 1-1.5u Rocket League. En aan het gewicht te zien zal er wel een degelijke batterij inzitten!
Youtube zou volgens mij toch wel een stuk makkelijker kunnen zijn aangezien de bitrate waarschijnlijk lager ligt en de video gebufferd is. Dat is bij gamestreaming niet zo, elk frame moet met zo min mogelijk vertraging weergegeven worden en ook jouw input moet met zo min mogelijk vertraging naar de host pc gestuurd worden.

Ik heb geen ervaring met games naar een tablet streamen dus ik weet niet hoe dat in de praktijk uitpakt, maar wel met VR streaming op mijn Oculus Quest (middels de sideload versie van Virtual Desktop over 5GHz wifi). Nou weet ik even niet of youtube kijken in de Quest wel langer meegaat, maar in ieder geval dat VR streamen trekt in zo'n 2 uur de batterij leeg. Sommige lokaal draaiende games verbruiken zelfs minder stroom. Nou is VR streaming ook wel extreem, bij mij draait hij meestal rond de 80 Mbps dus dat is een behoorlijke kluif voor het apparaat, maar ik kan me voorstellen dat game streaming alsnog ook meer verbruikt dan Youtube omdat je bijvoorbeeld nooit in een powersave mode kunt duiken of zo (want elke 16 ms moet weer een frame verwerkt worden, waar je met Youtube eens in de xx seconden je buffer eens aanvult).
Wat tof zou zijn is als games zonder internet op lage settings worden gespeeld en wanneer bandbreedte beschikbaar is de console verbinding maakt naar een serverpark waar meer rekenkracht voor handen is om betere graphics te berekenen. Afhankelijk van de beschikbare bandbreedte kan dan een hogere kwaliteit doorgestuurd worden.

Het gerucht ging ooit dat de Nintendo Switch (toen nog NX) dat zou gaan doen en Nintendo heeft hier destijds een patent op aangevraagd.
Niet alleen Nintendo. In 2013 heeft Nvidia bijvoorbeeld Cloudlight gepresenteerd waarmee bepaalde lighting berekeningen in de cloud uitgevoerd worden, incl. demo's van wat de impact is als je latency niet optimaal is. Naast Nvidia is ook Microsoft er al een lange tijd mee bezig en had het ooit één van de grote selling points van de XB1 moeten zijn, buiten een aantal physics demonstraties is er nooit echt wat uit gekomen.

Vandaag de dag lijkt dit allemaal op een laag pitje te staan en focussen de diverse partijen zich meer op het volledig in de cloud renderen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 9 januari 2020 13:13]

Probleem met berekeningen in de cloud is kosten voor het bedrijf dat het faciliteert en de ontvanger die lag heeft.
Daar kun je abonnementsvorm aanhangen met gratis games.

Daarnaast heb je geen lag als alleen de graphics in de cloud gegenereerd worden en de gameplay lokaal.
Er is al iemand die Google Stadia voor elkaar heeft weten te krijgen op een ge-modde Switch en dus prima Destiny 2 op dat kleine apparaatje kan spelen. Edit: punt is dat je daar niet eens zo heel erg sterke hardware voor nodig hebt en dit Alienware-apparaat dus al overkill is voor zo'n situatie.

Kan zo gauw niet een link vinden die alleen een demonstratie geeft, want de meeste zijn tutorials die delen hoe je zoiets doet. Heb mezelf er nog niet aan gewaagd, maar het werkt echt goed. Je kan er zo iets op Youtube over vinden.

[Reactie gewijzigd door Kusanagi op 9 januari 2020 12:39]

Voor streamen alleen zou het overkill zijn, ware het niet dat deze " ufo" volledig win10 draait, en te koppelen is aan externe schermen. "ideaal" voor bijvoorbeeld de kinderen, dan hoef je maar 1 apparaat te kopen wat veel kan...
(zoals emuleren van een switch, op een apparaat wat eruit ziet als een switch :+ )

[Reactie gewijzigd door kleijn1985 op 9 januari 2020 13:22]

Als je toch gewoon gaat streamen dan kan je eigenlijk evengoed gewoon je gsm gebruiker met een controller en een phoneholder. Ik gebruik momenteel mijn iphone icm xbox one controller voor steam-in home streaming en dat werkt eigenlijk heel goed.
Dan kan je beter wat controllers aan een tablet of smartphone koppelen. Windows 10 bedienen op een tablet is echt behelpen, en de prestaties zullen ook niet fantastisch zijn. Waarschijnlijk heb je voor de helft van de prijs een iPad met een batterij die 3x langer mee gaat.

Het ziet er gaaf uit, maar in de praktijk is zowel Windows als de X86 architectuur niet bedoelt voor zulke kleine apparaten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 9 januari 2020 19:18]

is een IGPU uit deze intel CPU wel krachtig genoeg om games op te draaien ?
ik lees dat de games vloeiend draaien maar niets over de GPU...
Voor esport-titels op 1920x1080 is een igpu vaak al voldoende. Dit heeft dan ook nog eens een lagere resolutie.
Hoe is 1920x1080 een hogere resolutie als 1900x1200?

de eerste is 2.07 Megapixel en de 2e is 2.28 Megapixel, scheelt niet veel maar 1900x1200 is toch zwaarder voor de GPU
Begreep uit wat filmpjes op YT dat hij op de iGPU zou draaien. Misschien een intel iris plus variant?
De resolutie is net iets hoger dan 1080p, dus ik denk dat de performance wel redelijk mee moet kunnen komen.
Ter vergelijking: ik kan op m'n GPD Win 2 (720p scherm, intel m3-8100Y met HD615 iGPU, 5W TDP... een iets afgeknepen i3 in feite) games als XCOM, Darksiders en Warhammer 40K: Space Marine zonder veel gepruts spelen (settings op low preset en gaan met die banaan). Rocket League, Dark Souls, Witcher 3, Skyrim en Doom 2016 zijn te doen als je bereid bent tot aan je oksels de .ini-bestanden en console commands in te duiken, dan zien ze er ongeveer zo uit als op de Switch. Indie spellen met minder heftige graphics draaien moeiteloos. Dit ding zal zo te zien beter werken (betere iGPU maar vooral een betere CPU wat met dit soort instellingen best een bottleneck is). Dus je zal er best behoorlijk op kunnen gamen, zolang je geen wonderen verwacht.
Wel mooi, maar het blijft altijd maar per game de vraag hoe stabiel het draait op Windows 10 en in hoeverre ze zijn geoptimaliseerd voor deze form factor en hardware. Een handheld met tig verschillende game launchers zal ook niet de ervaring bieden die bijvoorbeeld de Switch wél bied.
Wat is er mis met win10 en stabiliteit?
- windows 10 is niet ontworpen met specifiek deze hardware in gedachten
- De games die voor Windows 10 gemaakt zijn, draaien afhankelijk van de hardware en drivers wel of niet goed op een willekeurig systeem.
- Onduidelijke balans tussen systeem-eisen en games
- Hardware, software en games komen alle drie van een andere maker, dus wanneer een game waar je 60€ voor hebt betaald niet goed draait, dan kunnen alle drie de partijen elkaar als oorzaak aanwijzen waardoor garantie niet te halen valt.
Dus eigenlijk kun je geeneen OEM-systeem kopen zeg je hier?
Dat is niet precies wat ik bedoel. Kijk bijvoorbeeld naar de precieze rumble in de switch controllers. De game developers kunnen specifiek voor die functie features in een game bouwen.
Bij een PC weet de developer nooit welke input en feedback apparaten er beschikbaar zijn, dus word er meestal vanuit gegaan dat er altijd een keyboard en muis beschikbaar is. In dat geval is een handheld Windows 10 game systeem niet ideaal.
-Het is gewoon letterlijk een tablet PC met een game controller er aan.

-Games die voor windows zijn gemaakt draaien door middel van de DirectX api. Als de hardware DIrectX correct ondersteund (WAt het doet, het is gewoon een Intel iGPU gebasseerd systeem)

-Systeem eisen zijn altijd een factor met PC gaming

-Hardware, software en games van verschillende makers, dat is met elke PC game een factor. Maakt helemaal niets uit.
"- windows 10 is niet ontworpen met specifiek deze hardware in gedachten" - jij bent een mac gebruiker? Windows 10 is juist ontworpen met deze hardware in gedachten: een 64 bits x86 platform. Voor devices specifieker zijn gewoon drivers - en voor Windows 10 hoef je die zelden zélf te installeren.

On topic: interessant apparaat. Ik vind het jammer dat er niet meer hand-held games te spelen zijn voor Windows tablets, en dit apparaat lost dat wel op. Bijv Halo Spartan Assault vond ik erg vet, onderweg erg veel gespeeld op mn Surface 2. Doe ik liever dan een film kijken in het vliegtuig :)
Als ze een front-end hebben dat een beetje gelikt is en lief samenwerkt met alle launchers zal dat wel los lopen. Wat prestaties betreft... ik heb zelf een GPD Win 2 en na wat tweaks draait die heel prima, ondanks de 5W CPU (intel Y8100). Ik gebruik gewoon snelkoppelingen op de desktop die zo nodig de launcher autostarten, maar Dell kan vast iets mooiers bedenken.

Het grote voordeel van een console boven een PC is dat je zeker weet dat de games naar behoren werken, dat heb je bij dit ding natuurlijk niet.
Dell zou eigenlijk een launcher moeten maken die bij startup de focus krijgt en doorlinkt naar andere launchers. En misschien dat die automatisch zoekt naar game exe's (wat bijv ook de Nexus Vortex tool doet) en deze laat zien op 1 pagina (die zoals je zegt nu toch al de launcher autom. starten).

Dat laatste puntje lijkt me ook wel lastig om helemaal perfect te krijgen, vaak zie je wel bij games dat die instellingen automatisch configureren aan de hand van de hardware specs. Misschien dat Dell dit nog iets meer kan stimuleren oid (aan de andere kant hoef het maar bij een paar zware games goed geregeld te zijn en dan ben je al een heel eind gezien indie en lichtere games toch wel goed draaien).
"Een handheld met tig verschillende game launchers zal ook niet de ervaring bieden die bijvoorbeeld de Switch wél bied. ", het is juist een voordeel want je bent niet gebonden aan 1 launcher (=meer concurrentie en lagere prijzen, want je ook terug ziet bij pc games) terwijl als je maar 1 launcher wilt gebruiken dat ook kan (iets als Steam is zo groot dat Steam allleen al genoeg zou zijn). En veel games op bijv Steam zijn juist bedoeld om te spelen met een controller zoals bijv Fallout 4 (kijk maar is hoeveel games controller support hebben, waarschijnlijk omdat ze oa ook voor consoles zijn uitgebracht).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 9 januari 2020 18:23]

Voor iemand met geld te veel zou dit natuurlijk geweldig zijn. Er is vast een bepaalde niche markt voor. Ben benieuwd of ze hem inderdaad op de markt gaan brengen....
Zonder prijs te weten noem je het een niche markt en voor mensen met geld teveel. Hangt toch vooral van de prijs af en eerlijk gezegd denk ik dat dát de reden is dat het nog geen verkrijgbaar product is. Ik kan me niet goed voorstellen dat dit ding rond de prijs van een Switch zou liggen, niet met dat scherm.

En kijkend naar de Switch (Lite): er is duidelijk een markt voor een game console die draagbaar is. Dit ding zou mij de mogelijkheid geven weer PC games te spelen (vanaf bed) en zou in plaats van een investering in een game PC komen.

Het grootste bezwaar is dat de meeste spellen in mijn Steam library geen controller ondersteunen.
Maar met een USB-aansluiting en volledige Windows kun je natuurlijk wel gewoon een toetsenbord en muis aansluiten. Wellicht niet heel praktisch vanuit bed, maar het is te doen.
Dat is het, niet praktisch. Heb een HP Elite X2, maar dat is het net niet. Partiële dwarslaesie, dus beperkt in de mogelijkheden.
Als ze de ontwikkelkosten terug willen verdienen verwacht ik een forse prijs inderdaad. Nintendo kan de switch ontwikkelen omdat ze er miljoenen van verwachten te verkopen. Ik heb geen idee hoe ver uitontwikkeld deze nu op dit moment is. Als concept fantastich (ik wil er ook wel een idd) maar ik gok dat dit ding nog best een eind van de markt af zit. Deze mag nog gammel zijn, maar als de definitieve versie ook gammel is en je moet een terugroep actie organiseren... Dus ben het idd met je eens..
Gamen op Windows is erg populair en ook controller support is breed beschikbaar voor bijv games op Steam. Alleen de prijs/spec, batterijduur en frontend launcher oid van Dell zou denk ik bepalen of dit niche wordt of niet.
Het echt portable stuk is leuk voor een aantal 'simpele' games. Met een bekende (triple A) online game ga je het afleggen tegen iemand die achter een 'volwaardige' PC zit. Daarom zijn voor portable gaming de Nintendo 2DS/3DS, Switch en de Sony PlayStation VITA gemeengoed. Op tablets en telefoons zitten ook al grotere verschillen tussen nieuwe en oudere hardware.

Bij Nintendo en Sony weet je ook dat je game draait zoals bedoeld, bij deze portable oplossing moet je de ideale instellingen op Internet gaan opzoeken of zelf aan de slag gaan met de instellingen.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 9 januari 2020 13:24]

Hoezo is triple A niet te doen onderweg? Niet alles is online. Ik zit echt te springen om een apparaat als dit. De switch is mij te zwak en vind het niet erg om er een euro of 800 voor af te tikken.
Daartegen staat dat de library op PC vele malen groter is dan die van de Switch,3DS en Vita bij elkaar. Zelfs als je de nieuwere games meereken die je niet zou kunnen spelen op deze Alienware.

En je kan al heel games proberen zonder ze te kopen, aangezien veel mensen al een gigantische digitale library hebben opgebouwd op PC.

En dan heb ik het nog niet eens over emulators.
Als de uiteindelijke prijs redelijk is gaat GPD nog grote competitie krijgen met z'n handheld pc's
"Alienware", dus wss lekker duur...
Maar wel fatsoenlijk en mooi.
Je ziet alleen al dat het scrollen door de games met swipen op de video bizar veel vertraging heeft. Hierdoor is dit bog echt een vroeg prototype in mijn ogen. Ik vraag me ook af zwker omdat het met een intel GPU werkt wat je er precies op wil gaan spelen. Deze is gewoon te zwak om fatsoenlijke games op te spelen. Als game streaming straks fatsoenlijk werkt kan dit met project xcloud wel erg interessant worden.
Hangt ervan af wat voor igpu ze kiezen. De huidige Iris Plus komen al redelijk in de buurt van de MX150 (waar je prima iets oudere games als Sniper Elite 3 very high kan spelen, dus nieuwere games op low tot medium, mogelijk met een 30 fps cap zoals de Switch dat ook doet bij sommigen games). De nieuwe AMD apu's schijnen zelfs ongeveer zo snel als de MX150/MX250 te gaan worden.
Maar ben het wel met je eens dat dit waarschijnlijk binnen een jaar of 2 interessanter is (wat Dell denk ik ook van plan is gok ik als ze er al mee verder gaan).
Alienware is al jaren vrij competitief geprijsd.
"Op switch geinspireerd" ? Sorry, maar dit is toch wel een regelrechte rip-off ? Ik neem ook aan dat Nintendo het concept van afschuifbare controllers en docking voor uninterrupted switchen tussen TV en portable scherm gepatenteerd hebben ? Of heeft Alienware hierop een licensie genomen bij Nintendo ?
en de switch is feitelijk gewoon de next gen handheld een soort opvolger van de PS Vita....die je via een kabeltje aan je tv kan.
Grappig dat je zegt dat de Switch feitelijk een opvolger is van de PS Vita aangezien dat het antwoord was op de Gameboy van Nintendo. Dus het is een opvolger van de Gameboy en niet de PS Vita.
Tablets bestaan al langer, het zit 'm in het gemak van de controllers eraf halen en in een dock plaatsen wat de Switch uniek maakt als console en tablet zijnde.

Dit ziet er exact hetzelfde uit als de Switch, inclusief het Joycon grip stuk.
Grappig dat je zegt dat de Switch feitelijk een opvolger is van de PS Vita aangezien dat het antwoord was op de Gameboy van Nintendo. Dus het is een opvolger van de Gameboy en niet de PS Vita.
Nou, het is misschien niet direct hetzelfde maar ik snap in principe wel waarom de Switch op een PS Vita zou lijken. In geen enkel opzicht is de Switch echter een opvolger van de Gameboy behalve dat het portable is (en dat de controllers naast het scherm zitten als je naar de GB Advance kijkt) maar daar houdt het ook volledig bij op. Het hele idee van de Switch is dat je zowel op de bank op het grote scherm, als onderweg je console games kan spelen.

Eén van de charmes van de PS Vita is Remote Play. Hiermee kan je overal waar internet is, PS3 of PS4 games streamen van je PS3 of PS4. Dat is in principe best wel het hele idee van de Switch maar dit is dan via het internet tussen twee apparaten i.p.v. dat het één apparaat in totaal is. Je speelt een game op je PS4, zet Remote Play aan op de Vita en speelt verder op de PS Vita. Het wordt op een andere manier uitgevoerd maar het idee is hetzelfde.

Ik zocht het even snel op maar Remote Play was al beschikbaar tussen de PSP en PS3. Ik heb dit niet uitgebreid gebruikt dus ik weet niet helemaal meer hoe het in elkaar zat. Uit herinneringen kan ik wel vertellen dat het in principe de beelden van de PS3 naar de PSP streamde waarbij je dingen kon uitvoeren maar PS3 games (PS1 en PS2 volgens mij wel) kon je niet spelen in deze begindagen van het concept.
[...]
In geen enkel opzicht is de Switch echter een opvolger van de Gameboy behalve dat het portable is (en dat de controllers naast het scherm zitten als je naar de GB Advance kijkt) maar daar houdt het ook volledig bij op. Het hele idee van de Switch is dat je zowel op de bank op het grote scherm, als onderweg je console games kan spelen.
Het zou mij verbazen als er nog een dedicated Gameboy gemaakt gaat worden aangezien ze de Switch Lite al geïntroduceerd hebben. Het wordt ook wel gezien als console en Gameboy in één omdat het dus portable is en naar mijn mening de evolutie is van beide systemen voor Nintendo.

Het ging mij erom dat het een logischer vergelijking is dat de Switch een evolutie is van de Gameboy. Grotere games, grotere cartridges. Dat de PSP of PS Vita kan streamen heb je buiten je huis niet heel veel aan met Remote Play aangezien de Playstation thuis aan moet staan. Ze hebben toen ook nog de WiiU gehad waar het concept er al een beetje erin zat.
Remote play was niet echt een ding voor PlayStation totdat Nintendo liet zien hoe je het moest doen met de Wii U.

Ik vind de Wii U nog steeds een machtig goed apparaat qua UI en UX.

Maar goed back on topic. De Switch is een opvolger van zowel de Wii U en de Nintendo DS. Nintendo kijkt amper naar Sony voor inspiratie. Sony's grootste successen worden nooit gekopieerd door Nintendo. Het kopieergedrag is min of meer eenrichtingsverkeer. Nintendo staat er min of meer om bekend dat ze hun concurrenten en de critics volledig negeren. Eigen visie eerst. En het heeft hun geen windeieren gelegd. Ze zouden hun allerslechtse jaar (ook de Wii U gek genoeg) nog eens 40x dunnetjes over kunnen doen voordat ze in financiele problemen raken.
Voor de Switch had je een Razer Tablet met afneembare controllers. Afneembare controllers voor touchscreen apparaten waren er ook al voor de Switch. En wat maakt het uit? Het is allemaal 1 grote evolutie.
Het maakt mij ook niet uit hoor.
Ik vindt de evolutie alleen maar mooi. Had de Razer Tablet even opgezocht en kon me inderdaad nog wel zoiets vaags herinneren. De controllers zaten vast aan een aparte behuizing die je om de tablet heen kon doen.
Daarom zei ik ook het "gemak van de controllers eraf halen en in een dock plaatsen" het unieke is omdat het zo geïntegreerd is in het design en gebruik dus heel makkelijk maakt.

Het is op zich zelf geen uniek concept maar het design/gebruik is wel sterk verbeterd. De Switch was daarom de volgende stap, dit gebruikt hetzelfde als de Switch alleen is het sterker qua performance.

Ik bedoelde er ook niets slechts mee dat het er exact hetzelfde eruit ziet.
Wat een gaaf ding zeg. Overdag werk je erop, in de trein kun je een spelletje spelen, evenals 's avonds op de bank, waar je m ook aan je TV kunt hangen om een film te kijken. Mits er genoeg rekenkracht en opslag in kan, is dit een ideaal concept.
Dat concept bestaat toch al jaren met gsm’s die je in een docking station steekt. Maar nooit een succes geworden, ik kan mij zelfs niet herinneren welke fabrikanten het geprobeerd hebben.
Asus Padphone was/is een telefoon die je in tablet of laptop kon steken. Verder heeft Samsung DEX, daarmee kan je een workstation maken van je telefoon. Daarvoor had Windows 10 mobile ook al een desktop mode als je de telefoon aan een soort hub koppelde.

Echt vlucht heeft het nog niet genomen, maar zodra schermen met USB-C op de werkvloer wat gebruikelijker worden zal het denk ik wel populairder worden.
Ik zie meer potentie in een (goedkoop) portable device waarop games gestreamd worden ( a la google stadia). Goedkoper, zuiniger en geen issues met upgraden van hardware of instellingen aanpassen om voldoende fps te halen om fatsoenlijk te kunnen gamen. Het enige nadeel is dat je continue online moet zijn, maar met de komst van 5g in combinatie met een unlimited abonnement moet dat geen probleem zijn lijkt me.
Deze is me niet ontgaan. :)
Leuk concept, maar punt is dat de games op dedicated hardware draaien, dus je alsnog 1) krachtige hardware moet hebben, 2) mobiele games niet echt games te noemen zijn (op enkele titels na), 3) je op je telefoon gamed (tijdens gamen ben je onbereikbaar en kost batterij die je tijdens het reizen liever bespaard), 4) je steeds de controller erop/eraf dient te klikken.

Ik bedoel dus dat je eigenlijk 1 portable device hebt om te gamen (met een 8inch scherm oid) dat ook gewoon gebruiksvriendelijk is (zonder geklik van controllers en gedoe met kabels), dat niet al te duur is en waarvan de batterij relatief lang meegaat.

Het apparaat hierboven heeft voor mij te veel nadelen:
- prijs (beetje gaming hardware op laptopformaat kost wat)
- accuduur (hoewel dit een aanname is, houden laptops het niet lang vol)
- hardware veroudert snel
- geklooi met instellingen om fatsoenlijke fps te halen (tenzij je goede hardware hebt, maar dat maakt het apparaatje nóg duurder)
Ik wacht al zo lang op een device als deze... Snap niet waarom tot nu toe hier zich nog niemand echt aan gewaagd heeft. Ja je hebt de GPD win etc, maar dat is toch wat anders en die is ook behoorlijk duur!
Ik ook inderdaad. Zat aan de gpd te denken maar dat is niet krachtig genoeg. Ik kan dus niet wachten op dit apparaat


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True