Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
sluiten

Laatste kans om te stemmen voor de Tweakers Awards 2019/2020!

Dit jaar organiseert Tweakers alweer voor de dertiende keer de Tweakers Awards, de publieksprijs voor de beste technologie- en elektronicaproducten. Laat je stem gelden en maak kans op een Google Stadia Premiere Edition, Nintendo Switch inclusief Mario Kart of een setje Sony WF-1000XM3 in-ear oordoppen.

Stemmen

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Smartphone Best Buy Guide

Januari 2020

Tot slot: alle aanraders

Omdat we houden van overzicht, hebben we alle aanraders nog even op een rijtje gezet. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse staan ze op volgorde van laagste prijs op het moment van schrijven. De prijzen kunnen veranderen na publicatie, waardoor dus de volgorde wellicht niet meer klopt, maar het biedt in elk geval in één opslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn.

Aanraders
150-250 euro Motorola G7 Power,
vanaf € 164,35
Samsung Galaxy A40,
vanaf € 203,-
Oppo A9 2020,
vanaf € 249,-
250-350 euro Samsung Galaxy A50,
vanaf € 269,-
Sony Xperia 10,
vanaf € 262,-
Xiaomi Mi 9T Pro,
vanaf € 368,-
350-500 euro Google Pixel 3a,
vanaf € 398,-
OnePlus 7,
vanaf € 439,-
Huawei P30,
vanaf € 464,-
500-700 euro Samsung Galaxy S10e,
vanaf € 487,-
Apple iPhone XR,
vanaf € 639,-
Huawei P30 Pro,
vanaf € 636,-
Boven 700 euro Samsung Galaxy S10+,
vanaf € 722,-
OnePlus 7T Pro,
vanaf € 700,-
Apple iPhone 11,
vanaf € 765,-

De smartphonemarkt biedt veel eenheidsworst, met telefoons die veel op elkaar lijken en alleen in nuance van elkaar verschillen. In elke prijsklasse kun je ongeveer dezelfde keuzes maken. Wil je een goede accuduur? Dan heb je in veel gevallen een grotere telefoon nodig. De kleinste telefoon met een goede accuduur is de iPhone 11 Pro van Apple, maar daar betaal je dan ook grof voor.

Onder 250 euro kun je vaak kiezen tussen een goede accuduur en een goed scherm. Iedereen kan zelf die afweging maken. De eerste allrounders vinden we vanaf 250 euro. De Galaxy A50 is een prima midrange-allrounder en voor iets meer geld kun je de Xiaomi Mi 9T Pro vinden. Bij die telefoon hoef je opvallend weinig in te leveren ten opzichte van veel duurdere telefoons.

Uiteindelijk blijft elke keuze persoonlijk. Het uiterlijk van een telefoon is voor veel mensen belangrijk, maar dat kunnen we niet meten. Dit is in elk geval het beste dat 2019 te bieden had. We zijn benieuwd waar de markt heen gaat in 2020.

Reacties (176)

Wijzig sortering
In het kader van wat groener inkopen: willen jullie volgende keer ook een sectie tips voor tweedehandsjes opnemen? Welke modellen die nu veel worden doorverkocht zijn slimme koop en draaien nog goed mee? Kijk daarbij ook even naar repareerbaarheid, beschikbaarheid onderdelen en batterijkwaliteit. Ik heb zelf als voornemen om waar mogelijk niks nieuws meer te kopen qua gadgets.

[Reactie gewijzigd door blanka op 3 januari 2020 11:50]

Tenzij je heel jonge tweedehandse toestellen koopt (max 1 jaar oud), is behalve de Fairphone geen enkel Android toestel aan te raden. Support met veiligheidsupdates is in de meeste gevallen max 3 jaar, zelfs bij Google toestellen. Stel dat je een tweedehands toestel na 2 jaar koopt, heb je dus nog één jaar support. Je kunt je toestel best langer gebruiken als je je bewust bent van het risico, dat voor de meeste mensen ook wel behoorlijk beperkt is, maar ik vind niet dat een website dat soort advies moet geven. Je kan ook een telefoon veilig houden door het installeren van een custom rom, voor de meer technisch onderlegde Tweakers helemaal doenbaar, maar ik denk de doelgroep van een BBG eigenlijk toestellen zoekt waar je niet moet aan knutselen.
Hier in België loopt nu een vrij grote reclamecampagne voor Tweakers, we moeten ons ook bewust zijn dat de community niet alleen bestaat uit techneuten en dat er behoorlijk wat mensen zijn die gewoon advies zoeken en niet willen rotzooien met fastboot, ADB en recoveries.

Dan heb je eigenlijk alleen nog iPhones, en daar is de repareerbaarheid dan weer vaak een probleem, je kunt dat makkelijk opzoeken bij iFixit. Bv een iPhone 8 uit 2017 is nog behoorlijk bij de tijd, zal nog een tijd ondersteund worden, maar krijgt bij iFixit een repairability score van 6/10. De iPhone 7 kreeg een score van 7/10 en gaat misschien nog twee iOS versies mee. (hier de volledige lijst van repareerbaarheid van toestellen die ze bekeken hebben https://www.ifixit.com/smartphone_repairability?sort=score).

Als je groener wilt kopen, zou ik eerder kijken naar een goede repareerbaarheid en eventueel toch nieuw kopen, maar dan wel je oude toestel laten recycleren. Een Fairphone 3 is dan een goede kandidaat, je moet wel leven met de wat langzamere SoC.
Je vergeet wel het potentieel van een custom ROM ??

mijn Samsung Galaxy S5 (ooit gekregen omdat het scherm defect was, aliexpress schermpje van 16 euro in gestoken, nieuwe ORIGINELE samsung batterij van 20 euro in gestoken)
deze draait momenteel op android 9 met de laatste nieuwe beveiligingsupdates (LineageOS) en er is zelfs al een update naar android 10 beschikbaar maar heb hem nog niet getest :)

Ik zal nu niet zeggen dat die de allersnelste is , maar alle games die ik wil spelen gaan nog en voor de rest is hij sneller dan een nieuwe smartphone die je nu koopt van onder de 100 euro :) (dus voor mijn 36 euro valt dat goed mee, zeker als je weet dat ik hem al bijna 3 jaar heb en toen ik hem pas had was hij nog sneller dan de gemiddelde smartphone van 300 euro :) )

En in mijn opinie is dit de laatste GOEDE topmodel smartphone die op de markt kwam :)
(verwisselbare batterij (ik hou de oude batterij als backup, kan gewoon switchen), waterdicht (nu wel niet meer :) ) , 3.5" jack, is al genoeg gevallen en net zoals mijn vertrouwde oude nokia, gewoon batterij er terug in , achterkant er terug op en gaan met die banaan, en niet zo van die debiele metaal en glas achterkanten waardoor hij ZEKER uit je vingers zou glijden.

[Reactie gewijzigd door Hansie9999 op 4 januari 2020 10:36]

Wel goed lezen natuurlijk, ik quote even mezelf:
Je kan ook een telefoon veilig houden door het installeren van een custom rom, voor de meer technisch onderlegde Tweakers helemaal doenbaar, maar ik denk de doelgroep van een BBG eigenlijk toestellen zoekt waar je niet moet aan knutselen.
Helemaal goed dat je zo een oude telefoon in leven houdt, maar zoals ik al zei, een custom rom is voor de meerderheid geen optie.
Sowieso is het gebruik van een custom ROM ook een veiligheidsissue. Hoe kun je weten of de maker van de ROM vertrouwen is?
De meeste rommakers publiceren al hun broncode op Github, dus iedereen kan dat doorspitten. Zelfde verhaal bij custom recoveries. De exploits om bootloaders op onofficiële wijze te ontgrendelen, dat is wel een ander verhaal ;)
Je kan ook een telefoon veilig houden door het installeren van een custom rom, voor de meer technisch onderlegde Tweakers helemaal doenbaar, maar ik denk de doelgroep van een BBG eigenlijk toestellen zoekt waar je niet moet aan knutselen.
Hier in België loopt nu een vrij grote reclamecampagne voor Tweakers, we moeten ons ook bewust zijn dat de community niet alleen bestaat uit techneuten en dat er behoorlijk wat mensen zijn die gewoon advies zoeken en niet willen rotzooien met fastboot, ADB en recoveries.
Laat het nou net die doelgroep die @MacPoedel beschrijft.
Die groep kent Github niet (goed genoeg), laat staan dat ze weten hoe zie die broncode moeten lezen.
(Ik ben er een van ;-) ).
Maar je hoeft helemaal geen broncode te gaan lezen om een custom rom te kunnen installeren. Het dikgedrukte deel gaat volgens mij over het installeren, ik reageerde op de stelling of makers van custom roms wel te vertrouwen zijn. Als ze de broncode plaatsen hebben ze naar mijn idee minder te verbergen. En ook bij originele firmware blijven er altijd proprietary blobs waarvoor je de fabrikanten ook maar moet geloven dat ze het beste met hun gebruikers voor hebben.
Daar heb je een punt, maar als iemand code vrij geeft, kan een ander daar fouten o.i.d. uit halen.
Maar net als mensen die filmpjes van het internet verwijderd willen hebben, eens geplaatst blijft beschikbaar en voor de relatieve leek is een rom installeren niet moeilijk inderdaad (duidelijke stappenplannen voor te vinden) maar het beoordelen van legitimiteit blijft een heikel punt.
De broncode op Github is voor velen een teken van betrouwbaarheid. Je weet echter niet of de bundel enkel de bestanden bevat die op Github staan. Daarvoor zou je het zelf moeten compilen wat vaak lastig is zonder goede instructies. Er kunnen dus nog altijd nare stukjes software in zitten.
Absoluut waar, geen garantie voor veiligheid. Het sneue is alleen dat je met originele software ook niet weet wat de fabrikant naast z'n schil bovenop AOSP nog meer heeft gedaan. Af en toe komt in het nieuws iets over een voorgeïnstalleerde app die gebruikersgegevens doorstuurt. Bijna alle proprietary blobs voor de camera zijn een black box, wat gebeurt daar precies?
oh sorry,

had nochtans mijn bril op :)

Denk dat het aan de tweakers in alle families dan een doel is om dit feit goed gekend te maken bij iedereen :) :)

persoonlijk zou ik het super tof vinden moesten er meer merken met android one werken, de laatste personen in mijn familie steeds een xiaomi mi A1 en A2 aangeraden, nog niets spijt van gehad, snel, goedkoop, cleane Android.

gewoon super spijtig dat ze op hun topmodellen geen android one zetten :( anders had ik misschien al geupdate.
Nokia heeft op alle toestellen die momenteel verkocht worden, en dus ook hun topmodel (op dit moment de pricewatch: Nokia 9 Pureview Dual Sim Blauw) Android One; Maar dat betekent helaas niet dat elk model elke maand even stipt security updates gekregen heeft, en de termijn voor security updates bedraagt ook "maar" 3 jaar, en mijn oorspronkelijke bericht was als antwoord op iemand die tweedehands telefoons wou kopen, als je dan een 2 jaar oud model koopt, heb je nog maar één jaar updates, terwijl ik ook vind dat telefoons tegenwoordig makkelijk meer dan 5 jaar te gebruiken zijn als je niet heel veeleisend bent (de camera's zijn bv wél sterk verbeterd op 5 jaar tijd).

Er is naast Android One ook nog Android Enterprise Recommended, die toestellen hebben niet noodzakelijk een "schone" Android, maar garanderen wel 3 of 5 jaar (voor de rugged telefoons) security updates binnen de 90 dagen. Ik moet daar dan wel bij zeggen dat mijn Nokia 8, model kwam uit in augustus 2017 en is Enterprise Recommended, geen security updates meer gehad heeft sinds oktober 2019. Dus die 3 jaar halen ze niet eens...

Ik zie het als Tweaker ook niet zo zitten om mijn familie te voorzien van custom roms. Ik heb een voltijdse baan en heb de tijd niet om maandelijks voor 10 personen updates te installeren en ik wil ook absoluut het gezeik niet als iets het niet doet, daarnaast zou ik dan van iedereen moeten controleren welke telefoon men koopt, want als die geen ontgrendelbare bootlocker heeft, zit je al behoorlijk vast wat custom roms betreft. Mijn schoonmoeder kocht zo op eigen initiatief een Huawei, daarvan kun je sinds een tijd de bootloader niet meer unlocken, dan is ze ook op zichzelf aangewezen.
Hoezo is dat voor de meerderheid geen optie? Wat doet de meederheid van Nederland als Windows op de computer naar zijn grootje is? Niet weggooien of een nieuwe computer kopen. Juist, ff neefje bellen of belt een professional.

Bijvoorbeeld de Xiaomi.eu custom rom indien telefoon is uitgeleverd door een Poolse bedrijf (ABC Data) krijgt van Xiaomi officieel garantie ook al is het een custom rom.

Met de grote populariteit van Xiaomi in NL zal dat straks ook in een Nederlandse winkel kunnen.
Dit deed ik vroeger dus ook met custom roms klooien, tegenwoordig moet het gewoon goed zijn. Ik heb vaak genoeg met custom roms gewerkt maar er was geen 1 die altijd stabiel was of waardoor camera of andere dingen in kwaliteit achteruit gingen (door drivers etc).

Helaas is deze optie dus niet voor iedereen geschikt.
Ja dat is zeker een nadeel. Maar het is voor mij nog altijd een betere optie dan met een zwaar verouderde bloated fabrieksrom rondlopen, of de fabrikant financieel belonen voor verwaarlozing van de support van prima werkende hardware, door een nieuwe te kopen.

Het scheelt als je bij aanschaf al kiest voor n model met (kans op) goeie support; dat is ook geluk hebben, maar met n populair unlockable Snapdragon model (Xiaomi bijv) zit je al n eind in de goeie richting.
Ook helpt het om het XDA topic te volgen en pas te upgraden zodra je een versie stabiel/werkend genoeg acht (want de nieuwsten zijn dat idd vaak niet).
Bij mijn tot nu toe 2 smartphones (Galaxy S1 en S4mini) gaat dat vooralsnog prima, niks geen bugs.
Helemaal mee eens, Met een custom ROM kan je een oude telefoon een nieuw leven geven, DIt heb ik meerdere keren succesvol gedaan. Ik vraag me af of dit ook kan met (Android) telefoons met een gelockte bootloader. Ik denk het niet. Er zou een EU wet moeten komen die fabrikanten verplichten om na de ondersteunende periode de bootlockcode vrij te geven. Bij mij is het aanwezig zijn van een bootlock een reden de foon niet aan te schaffen. Met al mijn eisen is er overigens geen enkele foon die aan mijn eisen voldoet en daarom heb ik nog steeds een Samsung Note4
Als eigenaar van de fairphone 3 kan ik me daar helemaal in vinden.

Nu zoek ik voor mijn vrouw een iets goedkopere telefoon, en zou ik dus heel graag repareerbaarheid, fairtrade en andere duurzaamheid factoren graag terugzien in de beoordeling. De onderzoeken van Ifixit zouden een goede laagdrempelige start zijn.

Voor mij een belangrijk onderdeel van de keuze waar ik nu op basis van deze getallen nog niets mee kan.
Koop Motorola one nieuw voor weinig geld een betrouwbare telefoon met 3 jaar updates en 2 nieuwe versies!
Och, als jij geen gekke sites bezoekt of rare apps installeert heb je weinig kans op problemen.
Draai voor de zekerheid een virusscanner en een tweedehands telefoon is ineens betrouwbaar.

Het gros van de mensen acht zich trouwens veilig met OS security updates alleen terwijl dat echt niet alle virussen en malware tegen kan houden.
Jij gebruikt vast ook nog Windows XP? Herinner je je nog WannaCry? (https://en.wikipedia.org/wiki/WannaCry_ransomware_attack) Die geïnfecteerde pc's hadden geen rare websites bezocht of programma's geïnstalleerd hoor, een lek in het SMB filesharing protocol van Windows was voldoende. Zo'n aanval is niet ondenkbaar op Android en daar beschermt geen virusscanner tegen.

Een virusscanner moet je op Android ook echt niet willen draaien, zéker niet als je al een wat oudere telefoon hebt.

Kijk ik heb er zélf geen probleem mee om pakweg mijn moeder, die haar smartphone alleen gebruikt om te telefoneren, berichten te sturen en af en toe een foto te nemen, maar zeker geen mobiel bankieren doet, verder te laten werken met een oude Galaxy S4. Maar ik vind gewoon niet dat een website als Tweakers.net zo'n advies breeduit moet verkondigen, omdat je van de lezers nooit weet wat die ermee willen doen. Dus ga je er vanuit dat die pakweg wél veilig mobiel willen bankieren en dan moet je niet meer op Lollipop zitten zoals die S4 van mijn moeder.

Verder heb je natuurlijk wel gelijk dat de laatste OS security updates een systeem ook niet waterdicht maken, er kan altijd een 0 day lek zijn, veel gebruikers drukken bij alles "ja" of men installeert apps van rare bronnen of zonder beoordelingen.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 5 januari 2020 22:47]

Een refurbished toestel met niet-officiele firmware kun je via /e/ kopen: https://e.foundation/e-pr...-refurbished-smartphones/

Dat is in de regel groener dan een nieuwe.
Zoek een telefoon waar je custom roms op kunt zetten en update regelmatig. Zo heb ik 5 jaar met de Oneplus One gedaan. Jezelf aanleren dat je niet altijd het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben scheelt al veel kwa onnodig aankoop gedrag. :P
Zo loop ik nog steeds rond met een iPhone7 .... ;-)
Goed idee, de mate waarin telefoons updates kunnen verwachten zou dan ook goed zijn om mee te nemen.
Lijkt me erg lastig om allemaal te gaan uitzoeken per gebruikte telefoon, wat de beschikbare onderdelen en batterijkwaliteit is.
Niet alleen het groene labeltje maar natuurlijk ook het prijslabeltje. Ik persoonlijk heb een tweedehandse pricewatch: OnePlus 5 (8GB RAM, 128GB opslag) Zwart, dit omdat de accu en usb-c poort relatief makkelijk (lees techneut /beunhaas met de juiste tools) te vervangen is omdat deze niet vastgelijmd is. Dit geldt ook voor de Oneplus 5 T. Je kan ze voor leuke tweedehandse prijzen overnemen https://tweakers.net/aanbod/zoeken/?keyword=oneplus+5.

Een leuke budget telefoon nu vindt ik de pricewatch: Motorola Moto E6 Plus Grafiet . Deze heb ik voor mijn moeder aangeschaft en is meer dan snel genoeg en heeft maar liefst 4GB geheugen en 64GB opslag waardoor ze er weer een tijdje mee vooruit kan. Ook bij deze telefoon is de accu te vervangen, dit is heel gemakkelijk je klikt de plastic achterkant los en je bent al bij de accu.
In het artikel staat dat de Sony Xperia 10 alleen koopwaardig is 'voor het formaat of omdat je fan bent van Sony'. Ik zou hier graag nog aan willen toevoegen dat Sony, en dus ook de Xperia 10, om zijn Open Devices Program bekendstaat. Dit betekent dat ontwikkelaars eenvoudig zelf een rom kunnen flashen op hun device.

Niet geheel ontoevallig zijn Sony-devices vanwege het Open Devices Program door Jolla uitgekozen voor het vermarkten van hun Sailfish X-besturingssysteem (Jolla ondersteunt met name alleen Sony-toestellen, op wat tijdelijke samenwerkingen met onder andere Intex na). Twee extra argumenten om voor de Sony Xperia te gaan zijn dan ook dat het toestel meedoet aan het Open Devices Program én dat Jolla daar dus specifiek zijn Sailfish X-besturingssysteem voor aanbiedt. Dit laatste is met name van belang voor tweakers die verder kijken dan Android en iOS.

[Reactie gewijzigd door Ossebol op 3 januari 2020 12:21]

Ik had wat jaren geleden een Xperia Z die ook open zou zijn. Totdat ik garantie wilde claimen en deze met vochtschade geweigerd werd. Vooral omdat het achterpaneel spontaan gescheurd was en dit een door Sony erkend probleem was.

Een ietwat vreemde conclusie voor mij dus en bij navraag bleek het toch geen vochtschade te zijn. Maar door 'hacks' kwam ik niet meer in aanmerking voor garantie en verdere support.

Telefonisch, via e-mail en social media werd ik daaropvolgend niet meer geholpen.

Voor mij een grote aanfluiting en sindsdien is het hier So-nyt.
Dit dus. Ik snap niet dat dit door Tweakers.net wordt aangehaald.

Het gebruik van SailFishOS op de Xperia wordt officieel door Sony en Jolla toegelaten en/ofondersteund. Geen grondgebied-hacks oid nodig.
In de prijsklasse 150-250 word de Samsung A40 bij de beste koop opties genoemd. Is dat gebaseerd op het feit dat die kleiner is en een OLED heeft in vergelijking met de Xiaomi redmi note 8t?

Want als ik naar de tabellen kijk komt het scherm er beter uit bij de 8T, de accuduur is beter bij de 8T en de Snapdragon 665 is een iets betere chipset dan de exynos
Dat is inderdaad voornamelijk gebaseerd op het formaat, hij is een stukje kleiner dan de rest. Da is dan ook wel het enige voordeel, de andere telefoons zijn beter.
Formaat is natuurlijk ook persoonlijk. De ene heeft het liever iets groter, de anders iets kleiner.
De redmi note 8t had wat mij betreft best in het top 3 lijstje moeten staan.
Het is zowiezo vreemd dat Xiaomi niet in de lijst staat omdat ze prijs/prestatie koploper zijn in de markt.
Wat ik eigenlijk niet begrijp is dat de OnePlus 7T niet is meegenomen in dit lijstje. De 7T is prijstechnisch gezien beter dan de OnePlus 7T Pro en heeft op cruciale punten dezelfde eigenschappen als de 7T Pro. Zoals het 90 Hz scherm en dezelfde processor. Alleen als je per se geen zichtbare front camera wil zou ik voor de Pro versie gaan. Want qua camera's verschillen ze ook nauwelijks. En als laatste heeft de 7T ook een plat scherm in plaats van een gebogen scherm. Dus je bent en 150 á 200 euro goedkoper uit en je hebt bijna hetzelfde of zelfs beter.

Bronnen:
pricewatch: OnePlus 7T Blauw
https://www.youtube.com/watch?v=cj_KEus5eW4
Het klopt dat de 7T voor de prijs misschien interessanter is dan de pro. Daarentegen heeft de 7T te maken met middelmatige camera's en een ondergemiddde accuduur, waardoor ik me best kan vinden in de keuze om deze eruit te laten.
De Google pixel 3a is trouwens bijna honderd euro goedkoper dan hier vermeld, bij Amazon.de
Ik zou dus zeggen dat die nog veel beter is qua prijs/prestatie dan hier vermeld!

Valt bijna in een prijsklasse lager, en is dan wellicht zelfs een betere keuze dan alles in die klasse!
Ik wil dit met de A50 toch een keihard ontkrachten:
Grootste pijnpunt is de optische vingerafdrukscanner achter het scherm. Die werkt matig en daar heb je elke keer last van als je de telefoon wilt ontgrendelen.
Dit klopt echt van geen kant, na een goede aantal updates werkt het echt heel snel, zelfs voor mijn moeder op leeftijd. Hoe ouder je wordt hoe minder vingerafdruk je hebt, maar het gaat echt goed
Mooi overzicht. Ik mis echter de focus op de prestaties van de camera. Ik heb een Iphone pro 11 en constateer tot mijn verbazing dat een Huawei Pro 30 mooiere foto's maakt met meer kleur en contrast. En dat voor de helft van de prijs.

Ben benieuwd of ik alleen sta met mijn wens van aandacht op de camera prestaties? Er zitten echt goede telefoons tussen waarvan ik in ieder geval het niet verwacht.
Dat is lastig mee te nemen, omdat je het niet goed kunt testen. Wat maakt een mooie foto bijvoorbeeld? De een zal gevoeliger zijn voor kleuren, de ander voor ruis, weer een ander voor bokeh. Het scheelt ook op wat voor scherm(formaat) je de foto's beoordeeld.

Als er iets is wat de laatste cameratest hier op Tweakers heeft uitgewezen, is dat er naar mijn mening geen enkele telefoon uitblinkt op alle aspecten.

Ik zag grote verschillen tussen de camera's die zelfs niet onder alle omstandigheden hetzelfde waren.

Dan kan ik enkel concluderen dat we eigenlijk de software hebben zitten beoordelen, die op zijn beurt erg wispelturig is qua kunstmatige fratsen.

Dan is er dus geen allround winnaar aan te wijzen.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 3 januari 2020 07:49]

Het is waar dat een goede camera soms mindere foto's maakt en een slechte soms goede. Maar toch zullen een Pixel, een Galaxy S en een iPhone over het algemeen betere foto's maken dan de meeste andere smartphones.
Aangezien dit voor bijna iedereen een belangrijk aspect is zou ik ook graag een indicatie hebben van de fotokwaliteit van de minder bekende modellen. Dat kan dmv -in de mate van het mogelijke- gestandaardiseerde testen (bij weinig licht binnen met en zonder flits, een nachttest, een test bij zonnig weer, bewolkt weer en in een studio).
Ik meld me even als tegengeluid van je aanname:
Camera is voor mij onbelangrijk. Ik vind het namelijk überhaupt niet zo nodig om overal foto's van te maken. Zo irritant dat mensen tijdens een wandeling telkens moeten stoppen, niet vanwege het mooie uitzicht, maar om te laten zien dat hun telefoon zo'n goede camera heeft...

Ja, ik snap dat er "bijna" staat.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 3 januari 2020 10:03]

Ik heb laatst de Sony Xperia 1 kortstondig getest en ben erg onder de indruk van de fotokwaliteit :D
En, niet onbelangrijk: sowieso bekijken mensen zaken op *niet* gekalibreerd scherm? Die 0,1% die wel de moeite neemt om z'n scherm (of het nou PC, tablet of telefoon is) te kalibreren is sowieso al "into photography".
"into photography"
En dus ook into de marketing en het blindstaren dat erbij komt kijken ;)
Ik denk dat inmiddels we wat meer onderscheidt moeten maken tussen een technisch goede foto en een optisch goede foto. Technisch gezien is een iPhone gewoon een van de beste, zo niet de beste. Puur objectief gezien. Zoals kleur echtheid, bokeh, contrast enz enz enz.
Echter mensen zitten daar lang niet altijd op de wachten. En dan blijkt ineens dat bijvoorbeeld een Samsung S10e optisch op een mobiel prettiger wordt gevonden. (Mkbhd Instagram test blinde test).
Dat wil niet zeggen dat de Samsung de beste foto maakt, maar wel dat mensen een foto op een mobiel, tablet of pc er ook niet op zitten te wachten. Liever een prettige kijkende foto dan technische perfectie nastrevend. En ik denk dat dat in het algemeen gebruik de juiste keuze is.
Dat is grappig. Uit de blinde camera test bleek juist het tegenovergesteld, namelijk dat iPhones wenselijke foto's maakte, maar andere toestellen technisch betere foto's.

Apart hoe jouw beeld zo lijnrecht tegenover de bevindingen van zo'n test staan. Het komt vaker voor bij Apple dingetjes dat de beleving en het idee van mensen lijnrecht tegenover de realiteit staat.
https://www.youtube.com/watch?v=KxsFat1ImiY

Dit is de test van MKBHD. Daar heb ik het over. Kijk de video en dan snap je misschien mijn idee iets beter. De blinde test van TWeakers.net is juist weer meer technisch. Je hebt alle tijd om de foto's te vergelijken en naar te kijken. En dan ze technisch gezien vergelijken.

Deze test van KKBHD is juist kort. Je kreeg iets van 10 seconde twee foto's te zien en dan moest je aangeven welke je beter vond. En daar presteert de iphone juist erg tegenvallend. Maar dat wil niet zeggen dat de Iphone slechte foto's maakt, integendeel. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat zowel de pixel als de Iphone als de note 10 (de topsegement) echt prachtige foto's maken.

Als je echter naar je use case kijkt dan zul je het met me eens zijn dat de meeste foto's op een mobieltje bekeken worden. Je kijkt er vlug naar en scrolled verder. Alle insta post door kijken, snapchat, whatsapp en facebook. Kijk om je heen. In de trein, in de stad. Iedereen zit met zijn neus op het scherm. En dan blijkt het dus dat mensen foto's meer waarderen zoals ze op het scherm komen. Mensen kijken vluchtig.

De beste foto is in dat geval achterhaald om het zo even te noemen. Goed genoeg en bewerkt zodat het beeld prettig kijkt in je tijdlijn en gebruik van de mobiel is dan belangrijker dan het totale technische plaatje.

[Reactie gewijzigd door shakedown op 3 januari 2020 10:06]

ik vraag me af of bij de test op Tweakers mensen langer dan 10 seconden per foto hebben gekeken, en hoeveel daarvan dit via een mobiel of tablet hebben gedaan.

Ik zou het zeker geen technische test noemen omdat het gewoon een consumenten vergelijking van 4 toestellen is geweest.
Grappig.. De "blinde test" met bij elk plaatje in koeienletters de naam van de telefoon erboven
:o

Het zou toch niet de uitslag van een blinde test kunnen zijn hè?
Nee hoor, klik maar eens op 1vd foto's uit de test en zie dat de namen van de telefoons er gewoon bijstaan... Niet serieus te nemen zo een redactie.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 4 januari 2020 12:31]

Toen we de uitslag publiceerden, hebben we de exif-info bij de testfoto's gezet, ook ik het eerste verhaal. Dan kun je zelf ook in dat verhaal kijken welke foto's je de mooiste vindt :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 5 januari 2020 13:54]

Die uitslag is voor mij totaal onbelangrijk met zoiets subjectiefs.. Ik wilde in eerste instantie alleen even voor mezelf die blinde test doen maar zag tot mijn vebazing meteen met welke telefoon hij genomen was.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 5 januari 2020 14:23]

Het gaat om het verschil tussen kijken op de telefoon en kijken op bijvoorbeeld een pc monitor.

De test die jij bedoelt is waarschijnlijk door de meesten op een pc monitor beoordeeld, terwijl shakedown het over Instagram fotos heeft die dus vooral op een telefoon bekeken worden. Dit verklaart het verschil in uitslag.
Ik vond de fotos van de p30 pro juist helemaal niet kleurecht of contrastrijk. Heb hem 3 maanden gehad en ben meteen daarna overgestapt op de 11 pro. De p30 maakte van mijn donkerbruine hond, een flets lichtere soort bruin , terwijl de iphone precies vastlegt wat ik zie. Zo vond ik dat bij wel meer fotos. Ook hdr werkte by far geweldig. Alleen het zoomen was wel echt een dikke plus
Je kunt ook gewoon het AI knopje uitzetten, dan is dat probleem ook opgelost. Anders schiet je gewoon in pro mode. Er is ook nog een echte HDR mode die niet afhankelijk is van de AI setting.

Je kunt zelfs achteraf de AI enhancements uitzetten en dan is je hondje ook weer normaal. Om daar nou een heel nieuw toestel voor te kopen...

Het is goedkoper om je hond te verven zodat 'ie weer overeen komt met je foto's. Daar weleens aan gedacht?

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 3 januari 2020 09:04]

Wat natuurlijk wel meespeelt is dat de P30 een vreemde sensor heeft met RYYB. Zou goed kunnen dat kleurverwerking wat lastiger is.

11 Pro kiekjes lijken inderdaad heel smakelijk uit de doos, maar RAW is toch stap terug in vergelijking met mijn 950XL/1020, en met ISO liegt Apple dat het barst. Dat hele night-vision bij Apple slaat nergens op, ik heb op de 11 Pro zogenaamde ISOwaarden van 1600 terwijl op basis van sluitertijd het gewoon 300 zou moeten heten. Dus de 1600 iso lijkt heel clean, maar dat is omdat het gewoon geen 1600 iso is. Wil je appels met appels vergelijken moet je de 11 Pro testen in sluitertijdenvoorkeur, en dan op andere toestel zelfde sluitertijd kiezen. Alleen komt ie dan een stuk slechter uit de verf. Er is heel erg op de ISO vergelijkingen die in testen worden getoond geprogrammeerd.
hahaha true that
sommige tweakers moeten echt bakken met geld verdienen.
Op een paar maand tijd 2.000 EUR uitgeven aan een paar telefoons omdat je hond er niet geweldig uitkomt, het is er weinigen gegeven. Ik heb zelf de P30 pro en telkens is iedereen compleet wow'ed door de foto's ook als ik ze deel via google photos of in full res doorstuur. Zo ook nog met de feestdagen. Zelf ben ik er zeer tevreden van. Het is m'n eerste telefoon die met een major Android update (naar 10.0) nóg iets betere battery life kreeg.
Magnat505 is tevens vergeten te vermelden dat hij ingebonden heeft aan battery life door over te schakelen naar de 2x duurdere iPhone 11 pro (t.o.v. de P30 pro). Ik haal makkelijk 2 dagen, vaak 3 dagen op één lading.
De iphone 11 pro ...1000+ telefoontje :*) |:(
Ik heb 999 betaald voor de p30 pro, men zou kunnen zeggen dat de prijzen dicht bij elkaar lagen bij release.
Dan heb je aardig te veel betaald. Ik had 'm ge preordered en aanzienlijk minder betaald ;)

Hier nog steeds zeer tevreden met de P30 pro, beste telefoon die ik ooit gehad heb. Vooral ook de battery life is ideaal!!
Over de batterij was ik ook erg te spreken, echter doet de iphone 11 pro die veel kleiner is er niet echt voor onder in de praktijk.
“Mooier” is een kwestie van smaak. Jij kan de foto’s van de Huawei mooier vinden.
Ook hebben we verschillende scenario’s (dag / kunstlicht) waarbij ik met daglicht p30 pro zeer goed vind maar zodra er kunstlicht erbij valt vind ik mijn p30 pro fotos altijd te 'warm' in vergelijking met mijn oude xiaomi a2.
Tsja. Zo zijn er ook mensen die de foto's van Samsung zo geweldig vinden. Ik vind ze standaard enórm oververzadigd en teveel kunstmatig verscherpt... zelf ben ik meer fan van de 'neutrale' kleuren van een iPhone. Maar hey. Ik ben ook fan van het geluid van Bose. Gewoon 'vlak' en geen overdreven bas en hoge tonen.
Ja, en ook de slechtste in bepaalde omstandigheden. Het ging daar om welke plaatjes het mooist er uit zagen.De test was ook niet wetenschappelijk verantwoord of iets met laboratorium opstellingen, kleur temperatuur van schermen, etc.
Ik denk dat je beter kunt stellen dat een iPhone voor het merendeel van de mensen goede plaatjes schiet waar ze tevreden mee zijn in plaats van het de beste camera telefoon te noemen op basis van deze test.
"Tot je verbazing" constateer je dat je voor de helft van het geld van de iPhone een net zo'n goede danwel betere telefoon hebt?
Ik dacht dat toch algemeen bekend was dat je voor Apple producten de hoofdprijs betaalt?
Misschien gewoon één van de vele camera ("smartphone") reviews lezen hier op tweakers? Elke smartphone review gaat voor het grootste deel over de camera. Zelf wordt ik er juist helemaal gek van dat je geen review kan vinden over wat de telefoon zelf maar dat het alleen maar over de camera gaat. Helemaal als je bedenkt dat voor de meeste foto's die je mensen ziet maken met hun telefoon de kwaliteit amper uitmaakt.
De beste smartphone voor 2020: geen nieuwe smartphone. De cultuur om jaarlijks, halfjaarlijks of zelfs vaker (!) altijd maar een nieuwe smartphone te kopen simpelweg omdat het nieuw is, verziekt de wereld. We kampen met enorme grondstoftekorten die, zonder dat dit wordt doorgespeeld aan de consument, worden gecompenseerd met vernietigende alternatieven of levensgevaarlijke arbeid. Daag jezelf eens uit om zo lang mogelijk met je huidige telefoon te doen, want laten we eerlijk zijn: die doet het nog meer dan prima, en die ene extra camera gaat echt het verschil niet maken. Help de aarde en de medemens. Tuurlijk, soms kan het niet anders nadat je huidige telefoon dat laatste ritje vanaf de tweede verdieping niet heeft overleefd; maar stop met het nodeloos consumeren terwijl je huidige apparatuur het prima doet.
Mijn huidige smartphone is de iphone6. Die is nu 5 jaar in gebruik en gaat deze maand toch maar vervangen worden door de iphone 11. Mijn iphone 6 heeft een jaar geleden nog een nieuwe accu gekregen en gaat naar een familielid. Het apparaat ziet er nog als nieuw uit. Ik voel me niet echt aangesproken. :)
Ik heb nog overwogen om zelf de iphone 6 te blijven gebruiken, maar ik vermoed dat de camera in de iphone 11 wel significant betere foto's gaat maken.
De cultuur om jaarlijks, halfjaarlijks of zelfs vaker (!) altijd maar een nieuwe smartphone te kopen
Welke cultuur is dat? :?
Volgens mij zijn er buiten een paar Tweakers maar weinig mensen die zo vaak een nieuwe telefoon kopen hoor...
In mijn bubbel, lees linkse gekkies, gebeurt dat inderdaad niet. Op mijn werk (ICT, web development) staat iedereen elk half jaar met een nieuwe iPhone in handen. Het ligt maar net aan in welke cirkels je je begeeft, want er zijn ontzettend veel mensen die zich elk half jaar een nieuwe telefoon laten aanpraten.
Uiteraard. Maar op een gegeven moment is je telefoon op en wil je een nieuwe, en dan is deze guide superhandig!

(edit) zo werk ik zelf nog steeds op een iPhone 5s... maar die loopt wel op zijn laatste benen!

Enige wat ik mis is of de toestellen dual sim hebben of niet, maar veel anderen zullen daar niet in geïnteresseerd zijn.

[Reactie gewijzigd door iceblink op 3 januari 2020 11:04]

Je beklag is misschien terecht maar staat wel op de verkeerde plek. Deze guide kan toch niet weten wanneer ik voor het laatst een nieuwe smartphone heb gekocht?

Ik heb mijn huidige smartphone in 2018 gekocht, grote kans dat er in 2020 een vervanger gaat komen. Niet omdat mijn toestel uit 2018 niet meer voldoet, maar omdat deze doorgegeven wordt binnen het gezin en een toestel uit 2016 vervangt. En ja.. na 4 jaar is die wel aan vervanging toe :)
Bij mij gaan ze gewoon kapot en het is vaak duurder om te laten repareren dan om een tweedehands toestel te kopen. Ik maak me er dan ook wel schuldig aan dat ik soms wel 1 jaar met een toestel doe. Ga nu voor de 2.5 jaar (zut nu op 1 jaar en al aan mijn tweede scherm en accu). Helaas zijn de telefoons van tegenwoordig ook heel slecht te repareren.

Overigens doe ik met tablets langer. Heb na 3 jaar begin deze maand een nieuwe gekocht, mijn oude is naar mijn zusje gegaan. Die van haar was na een jaar al niet meer vooruit te branden, dat vind ik wel zonde. Ze kon er nauwelijks spellen op spelen nog. Goedkoop is dan duurkoop. Zelfde geldt ook weleens voor telefoons. Ook haar telefoon was na een halfjaar ook traag, accu kapot, opslag vol, geen androidupdates ontvangen voor zover ik weet, en kon heel veel simpele apps al niet aan.

[Reactie gewijzigd door m1999 op 3 januari 2020 15:50]

Als ik kijk naar de eerste budget range 150-250 wordt de g7 power aangeraden vanwege de accuduur. Maar bij de Tweakers review die deze een 7.0 gaf, wordt als minpunt de accu gezet?
Dan kijk je naar de verkeerde review. Bij de G7 Power staat namelijk dat deze een geweldige accuduur heeft
Je hebt gelijk. Ik klikte op de review, maar die ging naar de hele g7 serie en niet alleen de g7 power. De ondermaatste accuduur was van de g7 plus
Prima opzet van de BBG zo! Hoe vaak gaat deze uitgebracht worden? Edit: streven is iedere twee maanden dus, even overheen gelezen....

En persoonlijk vind ik het jammer dat er geen enkel Android One toestel als aanrader genoemd wordt. Dat zijn vaak ook mid-range telefoons, maar dan heb je betere garantie op updates.

[Reactie gewijzigd door Falco op 3 januari 2020 09:19]

Ik wilde net zeggen; waarom is Android One niet als pré opgenomen?
Koop zelf de laatste jaren niets anders meer. Lekker kaal OS, en goede support. Is voor mij best wat waard.

Ben erg blij met m'n huidige Motorola One van 180 euro (?).

In algemeenheid koop ik al een paar jaar geen topmodellen meer. De midrange of zelfs de budgetmodellen voldoen tegenwoordig prima.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True