Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Pokémon Sword en Shield

Meer game, minder Pokémon

Conclusie

Toen we vorig jaar schreven dat de volgende grote Pokémon-game toch echt wat meer moest gaan bieden dan alleen de aloude elementen die ook in Let's Go aan de orde van de dag waren, bedoelden we ongeveer wat Pokémon Sword en Pokémon Shield nu zijn. Op meerdere manieren blijkt dat we hier te maken hebben met een veel moderner spel. Door het weghalen van ongewenste random encounters en de mogelijkheid te bieden om op vrijwel elk moment de samenstelling van je party te wijzigen, is dit de meest gestroomlijnde Pokémon-game tot nu toe. Het is sowieso al leuk om eindelijk weer eens een écht nieuw Pokémon-avontuur te kunnen spelen, in een nieuwe omgeving met nieuwe Pokémon. Hoe verfrissend is het immers om battles in te gaan en eens niet meteen te weten wat het type - en dus de sterke en zwakke punten - is van de Pokémon tegenover je? Dynamax voegt een leuk extra laagje toe aan gevechten, en de Max Raid Battles zijn een leuk voorbeeld van hoe multiplayen een stuk gebruiksvriendelijker en ook leuker is geworden.

Het is jammer dat de game op sommige momenten net te ambitieus lijkt voor de hardware van de Nintendo Switch, wat soms technische probleempjes oplevert. Daarnaast blijft het feit dat nog niet de helft van het totaal aantal Pokémon in de game zit een punt van discussie. In die discussie zal de een vinden dat deze game hoe dan ook een onvoldoende hoort te krijgen, terwijl een ander zich minder stoort aan de involledige Pokédex en zich gewoon lekker vermaakt met de Pokémon die er wél zijn. Wij zitten er zelf ergens tussenin. Het ontbreken van een groot aantal door velen geliefde Pokémon is een minpunt. Game Freak had op zijn minst alleen in de namen een volledige lijst kunnen bieden, waarbij er misschien via updates of uitbreidingen nog wat extra beestjes in uitgewerkte vorm toegevoegd hadden kunnen worden. Dat lijkt niet te gaan gebeuren. Er komt waarschijnlijk wel een manier om je Pokédex uit Sword en Shield te exporteren naar een externe, wel volledige Pokédex, maar daar heb je in de game zelf natuurlijk niets aan. Het hoeft de pret zeker niet te drukken, al zal het dat voor sommige Pokémon-fans toch wel een beetje doen.

Getest

Pokémon Sword, Switch

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 51,99

Vergelijk prijzen

Reacties (171)

Wijzig sortering
Oké, ik kan hier heel kort over zijn, en heel lang. Maar de review spiegelt een te rooskleurig beeld voor, dus ik zal dit als tegengewicht neerzetten.

Kort:
Pokémon Sword en Shield zijn samen een te snel uitgebracht, onaf spel met zo weinig inhoud dat gamers deze beter links kunnen laten liggen.

Laaaaaannnnggg:
Ik heb Pokémon Shield gekregen, én ja, ik zal hem uitspelen. Zal niet lang duren als ik andere gamers mag geloven en dat is slechts één minpunt. Over de post-game hoor ik dat deze afwezig is.

Zelf vallen tot dusver de volgende zaken op die niet oké zijn:
-De menselijke npc's zien er niet uit. Hun animaties in de meeste cutscenes zijn afwisselend hergebruikt uit Sun/Moon of zo slecht uitgevoerd dat ze marionetten met een aantal defecte draden lijken.
-Dialogen zijn oppervlakkig en slecht uitgewerkt.
-De oude Pokémon zijn ook geïmporteerd uit de voorgaande generatie, hun animaties en modellen zijn nagenoeg hetzelfde, slechts mechanisch naar een wat hogere polycount getild.
-Grafische haperingen, vertraging, objecten die als een jaren 90 spel ineens verschijnen
-Handholding, oftewel dat je in het spel van a-z wordt gestuurd met overal beperkingen op de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan.
-Online kan je alleen met een Nintendo Plus abonnement spelen.

Deze zaken zijn een paar graden erger:
-Powerleveling. Je team heeft een permanente XP-share die niet kan worden uitgezet. Je krijgt zelfs level-ups voor het hele team van een Magikarp die vijf levels onder de Pokémon zit waarmee je deze bevecht.
-Zet autosave uit! Je Switch kan door een bug hierbij total-loss raken.
-Geen NationalDex. Het aantal Pokémon dat je kan gebruiken in competitieve gevechten is bedroevend klein.
-De moeilijkheidsgraad, oftewel het ontbreken daarvan. Door de makkelijke wijze waarop je xp vergaard én het feit dat tegenstanders bespottelijk weinig Pokémon hebben überhaupt voelt het alsof je alles op je pad kan steamrollen zonder er moeite voor te doen. Idem met 31k aan geld en 28 pokéballs voor je zelfs maar bij de poké-professor aankomt.
-Dit had ook op een 3DS gekund.
-De balans is ver te zoeken. Sommige aanvallen doen nagenoeg geen schade t.o.v. type-advantage e.d., andere zijn plusminus de rollende steen uit Indiana Jones.
-Er is bagger weinig te doen in het spel. Geschat tot dusver: 1/8e van Gold/Silver/Crystal. De steden voelen leeg aan en de npc's voegen niets toe. Het geheel voelt onaf, alsof het voor de kerstverkoop naar een release is gedramd.

Wat zijn de hoogtepunten?:
-De nieuwe Pokémon zijn over het algemeen wel leuk om te zien. Ja, leuke toevoegingen, maar nog steeds onderhevig aan de genoemde problemen.
-De setting, al voelt deze onaf aan.
-De Scottish Pokémon Trainer meme.

Conclusie:
Sword en Shield zijn een spel dat onaf is. Ze zijn voor de feestdagen uitgebracht, maar in plaats van een waardige toevoeging aan de serie zijn ze (net als F76) een detrimentale toevoeging. Verspil geen geld hieraan.
Ik herken mij totaal niet in de opmerkingen die je maakt. Volgens mij spelen wij een andere game.

Er is juist heel veel vrijheid, veel meer dan vorige games. Geen kunstmatige grenzen meer zoals stenen die je nog niet weg kan duwen. Alles voelt logisch opgebouwd.

De steden zijn alles behalve leeg. Ze bevallen mij een stuk beter dan de doolhoven van de vorige games.

Dit had absoluut niet op een 3ds gekund. Geen idee waarom je dat zegt.

Het enige waar ik het met je eens ben is dat de animaties soms lui zijn en de pop up heel erg is. Aan de andere kant zijn sommige aanvallen juist erg goed geanimeerd.

Dat ze Pokémon en moves weggehaald hebben: eindelijk! Het werden er veels, en veels teveel. Wel jammer dat de selectie af en toe te wensen over laat.
"Er is juist heel veel vrijheid"

De meeste routes zijn letterlijk 1 weg zonder alternatieve wegen die op hetzelfde punt uitkomen... Zelfde voor de mines, en dan hebben ze nog het lef je een 'escape rope' te geven :') En als de game wil dat je ergens niet komt zetten ze wat Team Yell leden in de weg.. Kijk, ik vind dat ook prima, maar er is absoluut geen vrijheid in deze game. Hooguit in de Wild Area, en zelfs daar eigenlijk niet gezien je niet al de Pokémon die je wilt vangen ook daadwerkelijk kunt vangen (tenzij je het juiste aantal badges hebt).

"De steden zijn alles behalve leeg."

Wat? De meeste steden hebben 1 Pokécentrum en 1 of 2 winkels die je kunt bezoeken... Dat is het. Sommige steden (maar de meeste niet) hebben 1 of 2 huizen waar je naar binnen kan en dan word het interieur ook nog hergebruikt en je krijgt geen items van de bewoners.. een van de steden is letterlijk 1 straat met 1 Pokécentrum en niks anders.. Visueel zijn de steden prachtig, en ze lijken gevuld te zijn met van alles, maar dat zijn ze niet.

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 18 november 2019 11:34]

Er is juist heel veel vrijheid, veel meer dan vorige games. Geen kunstmatige grenzen meer zoals stenen die je nog niet weg kan duwen. Alles voelt logisch opgebouwd.
Heb jij het überhaupt gespeeld? Overal staan NPC's of Wooloo die een pad blokkeren totdat je een gym hebt gehaald of iets dergelijks. Precies hetzelfde als alle vorige spellen. De enige vrijheid die je hebt is in de Wild Area, maar aangezien je daar geen Pokémon kan vangen die boven je level zijn is het alleen zinvol om te grinden en het spel makkelijker te maken.
"maar aangezien je daar geen Pokémon kan vangen die boven je level zijn". Ik ging naar binnen met een team van level 8 Pokemon en ging naar buiten met 6 Pokemon van level 20-23...
Dus je hebt lopen levelen met Pokémon die je al had, of je bent terug gekomen nadat je al wat badges had. Want als je de game begint en in de Wild Area komt is het onmogelijk om Pokémon van level 20-23 te vangen. Letterlijk onmogelijk; je kunt geen Pokéball naar ze gooien namelijk.

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 18 november 2019 11:01]

Nee, van wat ik heb gezien lopen er diverse Pokemon rond van een veel hoger level (vaak buiten het gras). Daar hoef je helemaal niet voor te levelen.
En die kun je niet vangen tenzij je het juiste aantal badges hebt (die je level bepalen). Dat ze er zijn wil niet zeggen dat je ze kunt vangen (ook al kun je ze wel verslaan), dat is juist een van de vele pijnpunten van deze game..

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 18 november 2019 11:14]

level 20 nog net wel voor de eerste gym, dus hij kon idd wel 5-6 pokemon gevangen hebben van level 20 (en die ondertussen ook wa levelen)
Dat zal ook bedoeld worden. Maar het is niet zo dat je zonder badges de Wild Area binnenloopt en even een level 23 Pokémon kunt vangen (helaas imo).
Wow... bedankt voor het delen van de info, onbegrijpelijk dit..
Sorry, "aangezien je daar geen Pokémon kan vangen boven het level bepaalt door het aantal gymbadges dat je hebt."
Overal staan NPC's of Wooloo die een pad blokkeren totdat je een gym hebt gehaald of iets dergelijks
Ik geniet ontzettend van de game so far (maar heb dan ook niet pokemon meer gespeeld sinds.... XY?) maar hier stoor ik me ontzettend aan. Dit spel wordt gezien als een RPG maar alles is zo ontzettend linear.

Game werelden worden tegenwoordig ontworpen als pretparken. Er is een vaste looproute, je komt langs alle attracties, je gaat ook door alle thema's (wat doet een savannah in engeland?), en alles is gebouwd met een reden.... Waar zijn de tijden gebleven van organische werelden met plekken dat je puur uit nieuwschierigheid van de route afging? In zekere zin is Pokemon altijd al een Route-based pretpark geweest maar iedere route in Pokemon Red/Blue had vertakkingen en was al 3 keer zo lang dan een route in Sword/Shield.

Er is ook nog geen enkele reden geweest om terug te gaan naar plekken waar je al geweest bent omdat er misschien iets nieuws nu is, wat de wereld al helemaal leeg en nutteloos laat aanvoelen. Zoals dat in Red/Blue je terug moest naar Cerulean City om naar die hogere level power plant toe te gaan, wat je eerst niet aankon. Uit verveling 1 keer naar mn moeder terug gevlogen, en ze heeft geeneens 1 dialoog optie! Ze healed je pokemon en zegt verder niks. Thanks mam....
Ik snap je kritiek/feedback. Maar dit zijn dingen die in de core van de Pokémon games zijn. een RPG =/= een Open World RPG. Pokémon is 100% een RPG maar zeker geen open world game. Je moeder heeft bijna nooit een normale dialoog, meestal geldt zij als een soort pokémon center.
Over teruggaan naar vorige routes kan ik simpelweg niet spreken, geen idee, zo ver ben ik nog niet in de game.
Niet helemaal mee eens. Bij Sword en Shield heb je in de eerste grote stad beneden een man waar je naartoe kunt komen na de Pokemon League.
Ik heb het zeker gespeeld en ja er staan wooloo en mensen, maar ik had er geen last van. Pokemon is geen open wereld game, het is een lineair verhaal. Dat weet je als je zo'n game koopt.

Voor mij is het een verademing om een keer niet open world te spelen. Alles moet tegenwoordig open world, ik wordt er gek van.

En de wild area is niet alleen om te grinden (want dat is niet nodig) Hij is er ook om gewoon plezier te hebben en veel Pokémon te vangen. Dat er ook sterkere rondlopen is alleen maar tof. In alle lineaire rpgs vond ik het altijd maar dom dat alles toevallig met jouw level meescaled. Dit is een stuk realistischer.
Er is juist heel veel vrijheid, veel meer dan vorige games. Geen kunstmatige grenzen meer zoals stenen die je nog niet weg kan duwen
Jij hebt net nog dit gezegd.
Dus het maakt niet uit of het jou wel of niet iets uitmaakt, er zijn en blijven kunstmatige grenzen.
Klopt wat je zegt. Maar ik heb er deze generatie niet zo'n last van als ik het de vorige generaties had. Ik ervaar in deze games meer vrijheid, daarom reageerde ik zoals ik deed. Nu ik na ga denken zitten er inderdaad op veel plekken blokkades.

Maar... voor mij is deze game blijkbaar beter gestroomlijnd zodat ik daar een stuk minder last van heb. Ik denk dat dit ook komt omdat er een stuk minder backtracking in deze game zit (voor de routes, niet de wild area). Vroeger zag je ergens een boompje en dacht je: meh, moet ik straks weer voor terug als ik Cut heb. Of zag je ergens een item liggen aan de andere kant van het water en moest je wachten op Surf.

Ik heb het gevoel dat de blokkades dit keer meer in de lijn van de story liggen die je toch al aan het volgen bent.
Het verschil is dat de blokkades in veel vorige spellen veel logischer te maken hadden met je progressie in het verhaal.

Zo kan je bijvoorbeeld niet verder tot je een HM kan gebruiken omdat rotsen het pad blokkeren.
In essentie is het hetzelfde als iemand die het pad blokkeert, maar het voelt toch wel heel anders als je door een natuurlijk object wordt tegengehouden in plaats van een stelletje sukkels die op de weg staan (waar je trouwens altijd makkelijk langsheen zou kunnen lopen). Het is vooral vreemd dat je soms wel met deze mensen kan vechten om er langs te gaan, en andere keren ook totaal niet. Wees dan in ieder geval consistent.

Nu zijn HM's ook niet geweldig, maar dat hadden Sun en Moon weer mooi opgelost. Zelfs dat is nu weer weg en is het enige wat je krijgt een fiets waarmee je over water kan. Dat is toch wel een behoorlijke downgrade van kunnen surfen op je eigen Pokémon.

Ik vind het juist leuk als er iets is in een route dat reden geeft om terug te komen. Dat je plekken ziet waar je nog niet kan komen en later als je de goede HM of Ride krijgt dat je dan gelijk denkt "Wacht! Er is nog iets om te ontdekken!"
Dat heb ik nu totaal niet. Ik ben een route door en dat was het. Geen reden om terug te gaan behalve om 1 van elke Pokémon te halen om te gaan Breeden.

Ik vind niet dat de blokkades dit keer in de lijn van het verhaal zitten, ze bepalen de lijn van het verhaal. In plaats van dat je de mogelijkheid hebt om zelf te verkennen en organisch het verhaal te beleven wordt je constant geforceerd om precies dat te doen wat de blokkade op heft om vervolgens nog een blokkade tegen te komen.

Wat sommige 'stroomlijnen' noemen vind ik gewoon het weghalen van leuke elementen zoals Dungeons en Caves waar je via ladders, water, donkere ruimtes en puzzels de uitgang moet vinden.
Dit is nog vreemder aangezien ze de Escape Rope een Key Item hebt gemaakt, maar alles is een lineair pad waar het letterlijk onmogelijk is om verdwaald te zijn of een snelle exit nodig te hebben.

Wat hier het dichtste bij in de buurt komt tot nu toe is het bos met de paddenstoelen, maar die is zo klein dat het nauwelijks meetelt.
De escape rope snap ik ook niet helemaal.

Maar ik ervaar de dingen die je noemt juist als prettig. Vroeger vond ik het leuk om open world games te spelen met allerlei redenen om terug te komen. Tegenwoordig heb ik meer behoefte aan lineaire games.
Voor mij is het een verademing om een keer niet open world te spelen. Alles moet tegenwoordig open world, ik wordt er gek van.
Daar valt wellicht nog wel wat voor te zeggen, ware het niet dat de manier waarop het lineair gemaakt is vaak echt te goedkoop voor woorden is én het veel vaker voorkomt dan voorheen. Het is prima dat er een keer een kudde schaappokémon staat te slapen, maar laat het dan ook echt een kudde zijn en doe het niet 5 keer in dezelfde game.
"Geen kunstmatige grenzen meer zoals stenen die je nog niet weg kan duwen. Alles voelt logisch opgebouwd."

In de oude games zaten wel een zooi onlogische onzin blokkades, maar lang niet zoveel als sword en shield.

S&S: Iemand blokkeerd de eerste pokecenter met zijn pokemon. Je praat er mee en hij zegt dat hij nu weg gaat, maar blijft gewoon staan tot je je progressie cutscene haalt.
Er is een breed pad waar iemand zit te janken waar je makkelijk om heen kan lopen, dus mag je er niet lang tot progressie cutscene.
Er zijn zwakke pokemon op een perfecte lijn aan het slapen.
Er zijn 2 personen die geïnteresseerd zijn in een gymgevecht te kijken en hebben een tekst die helemaal niks te maken heeft met de reden dat je geblokkeerd wordt op een 10 meter breed pad waar je gewoon om heen zou kunnen behalve dat het niet van de game mag.
En de meest voorkomende blokkade... Wij zijn team yel, een nutteloze groep hooligans. Wij doen totaal niks anders dan onzin schreeuwen en routes blokeren tot het jouw missie is om er langs te gaan en dan zijn we ineens weg of kan je ons ineens bevechten... Waarom zou ik de 100 andere blockades van hun dan niet mogen bevechten om er langs te mogen?

Ik vond de oude games (heb alleen ervaring met gen 1, 2 en 3) toch wel veel logischer. Ligt er een oceaan in de weg dan heb je een pokemon nodig om over te surfen (al brak zwemmende npcs een beetje die illusie). Een slapende pokemon blokkade? Deze blokeerd vanwege zijn formaat inderdaad de route. Wakker maken heb je een item voor nodig en is ook direct een gave bossbattle.
Blokkades door team rocket voelde ook veel logischer aan. Het is een zware criminele organisatie waar je niet zomaar vijanden mee wilt maken. Niet een stelletje schreeuwende hooligans.
Een grot is te donker om veilig door heen te gaan of heeft wat stenen in de weg liggen wat juist logische blokkades zijn. Het is namelijk een grot. Ook was het stenen schuiven direct een soort puzzel voor de afwisseling van de game.

Maar wat me vooral irriteert in sword en shield is hoe vaak en snel je wel niet geblokkeerd wordt. Terug naar oude gebieden kan je meestal, maar dat soms ook niet tot de scene over is. En elk pad dat niet naar progressie van het verhaal loopt wordt aan het begin geblokkeerd met complete onzin. Je mag niet zelf exploren en uitzoeken hoe je verder moet. Nee, je handje wordt extreem hard vast gehouden door Nintendo zijn zweterige stinkhanden. En dat voor cutscenes van een zeer voorspelbaar saai verhaal. (Ben nu bij gym6 in het verhaal)

In de oude pokemon games kreeg je wel te horen waar je heen moest, maar hoe je hier moet komen is aan jezelf. Je kan de nieuwe routes al bezoeken, je komt er vanzelf wel achter dat je aan het einde niet verder kan tot je een specifieke item of move hebt waardoor je uiteindelijk toch wel het verhaal moet volgen. Het gaf je de keuze wat je zelf wou doen. En ik verdwaal liever een keer dan dat mijn hand vastgehouden wordt. Uiteindelijk heb ik toch gewoon pokemon Red uitgespeeld. Dat als kind die bijna geen Engels kon, zonder alle moderne internet hulpmiddelen die toen niet bestonden en geen extreme handholding.

Er is juist weinig vrijheid in deze game... En als je de wilds wilt noemen. Je kan hier vrij exploren, vangen en dergelijken. Maar de wilds voelt aan als een plek vol potentie die niet goed benut wordt. Ben blij dat het er in zit, maar het voelt niet zo speciaal aan... Dit kan je gewoon zien als 1 gigantische route die 3 plaatsjes met elkaar connect. Er zijn zo vaak routes geweest die 3 gamelocaties verbind, nu is die route alleen een heel stuk groter.
Toen ze de trailer/preview lieten zien van deze game(s), was ik al bang voor het grootste deel waar men nu over klaagt.

Mijn inziens een gemiste kans want ik weet vrij zeker dat, had deze game een vergelijkbaar niveau als Zelda BotW, dit verkoopcijfers van epische peoporties had kunnen opleveren.

Maar helaas... GameFreak verpest de boel. Ik snap niet dat Nintendo hier de touwtjes niet in handen neemt gezien dit een van dé systemsellers zou moeten zijn i.p.v. een flop.

Nadeel aan Pokémon, is dat de game het vermoedelijk prima zal doen in verkoopcijfers en dat de volgende iteratie gewoon weer "bij gebrek aan beter" toch weer aangeschaft zal worden.

Ik had gehoopt op een World of
Warcraft Pokémon meets Zelda Pokémon BotW... Jammer maar helaas, maar deze release gaat hem voor mij niet worden (of er moet een FIKSE update komen maar dat geloof ik niet echt).
Nouja ondanks de gigantische kritiek die ik (en mijn vrienden) op de game heb vermaak ik me enorm. Was wel weer toe aan een pokemon game na zoveel generaties te hebben overgeslagen. Heb echt een giga lijst aan kritiek punten ondertussen maar zal de komende dagen nog vol van genieten.

Waar ik voornamelijk het gevoel over heb is dat de game veeeeeel te veel gerushed is. Dat ze eigenlijk gewoon minimaal een heel jaar extra nodig hadden voor al hun ideeën. Maar een te vroege release datum gaf problemen, waardoor ze features moesten beperken. Dat gaf weer zwaar kritiek van de fans wat de motivatie van gamefreak omlaag gooide om hun best te doen met de tijd die ze nog over hadden. Ik zie namelijk veel potential in de game, maar de uitwerking is gewoon slecht. En dan krijg je dingen als compleet ongeïnspireerde route blokkades en andere domme dingen.

Al moet ik zeggen dat Breath of the Wild ook redelijk wat punten van kritiek van mij heeft, ondanks dat ik het vermakelijk vind. Ik zie daar vooral dat ze het open world idee te ver hebben zitten pushen waardoor dingen als verhaal en items die meer speelopties geeft ten onder zijn gegaan. Hopelijk dat BotW2 minder kritiekpunten heeft.
World of Warcraft zelf nooit gedaan, dus kan daar niks mee vergelijken.
Ik miste in BotW meer echte "Dungeons" (OoT stijl zeg maar).

Maar waar een open wereld voor BotW wellicht iets té was, zou dit mijn inziens voor Pokémon juist wél kunnen werken. Je loopt gewoon met je lvl 1 naar de eindbaas toe en komt erachter dat je geen enkele kans maakt en dan dus toch een andere/langere route neemt. Je kunt echter praktisch overal komen.

En de game zal wellicht leuk zijn, maar wat ik tegenkwam in de reviews zou mij persoonlijk al teveel doen storen waardoor ik toch zal afhaken.

Wie weet patchen ze nog e.e.a. recht maar anders wacht ik ofwel tot deze game in de budget bak ligt of op het volgende deel.
Pokemon BotW style zou episch zijn, maar gezien de track record van Gamefreak verwachtte ik dit al niet. Gamefreak is een zeer lui bedrijf dat weet dat ze een keigoede formule in huis hebben die zolang ze mondjesmatig innoveren altijd leuk blijft en altijd goed zal verkopen.

S&S zijn dan ook alles behalve een flop, de sales zijn namelijk erg hoog en de feestdagen komen er ook nog aan.

Gamefreak zal pas innoveren wanneer dat ECHT nodig wordt. Nintendo zou meer druk moeten uitoefenen, maar ik denk dat zij het ook wel prima vinden zo.
-Zet autosave uit! Je Switch kan door een bug hierbij total-loss raken.
Niet waar... Iets minder dramatisch doen of even uitzoeken hoe het echt zit.
Also, to be explicit: save data is not at risk at all. Saves are stored on the internal NAND, which uses FAT32/doesn't corrupt.

The only data at risk are downloaded games/other SD card files, and those can be redownloaded.

The absolute worst case is you lose some screenshots.
Verder geniet ik erg van het spel. Qua graphics kan het beter inderdaad, het is geen BotW. Maar je zegt ook nog dat dit op een 3DS had gekund :+ :+. Daar hoef ik verder niet op in te gaan want grafisch kan een 3DS dit niet...
Verder zijn sommige animaties slecht (double kick raboot) en andere animaties zien er weer zeer gaaf uit. Het is maar wat je zoekt in de game. Ik vermaak me :)

[Reactie gewijzigd door Randleman op 19 november 2019 09:08]

Waarom ga je daar niet verder op in? Een redditor heeft met zeer sterke redenering toegelicht waarom het wel degelijk voor de 3DS ontwikkeld had kunnen zijn. Lees ook de comments in de draad maar even zodat je de 'oh, nu snap ik waarom ze dat zo hebben gedaan' voor jezelf ontdekt.

https://www.reddit.com/r/...inced_that_pokemon_sword/
Zou best kunnen in de basis, maar ik doelde dus op de graphics. Ik zal mijn comment iets aanpassen.
Recensie is inderdaad aardig rooskleurig, meer recensies lijken de fouten ten opzichte van de voorgangers compleet te negeren en deze games in een soort van vacuum te beoordelen. Hier nog mijn lijst van issues met de game zoals ik die in het topic al eerder had gepost:
quote: Caayn
Als een fan van het eerste uur moet ik toch bekennen dat Sword&Shield de eerste Pokémon games zullen zijn die ik niet op de release dag zal kopen en misschien zelfs helemaal oversla. (Deel van mijn verzameling als bewijs)

De Dexit was voor mij een reden om de release af te wachten maar nu ik alle problemen zie die in de gelekte versies zitten heb ik een aanschaf voorlopig helemaal uitgesteld. Gamefreak used Cut, it's super effective :+

Naast alle Pokémon die geschrapt zijn (+/- 50%) zijn er ook nog eens +/- 140 moves geschrapt. Wil jij een Pokémon overzetten die één van die 140 moves kent, ookal zit die Pokémon in de dex, wordt die alsnog geweigerd.

TMs zijn opgeknipt in TMs en TRs en een groot deel is weer terug gezet naar single-use inplaats van de veel geprezen infinite-use. Het verkrijgen hiervan is ook nog eens RNG based.

GTS is geschrapt dus geen marktplaats achtig systeem meer in de games.

De animaties zijn tergend slecht. Zie bijvoorbeeld deze scene waar er letterlijk "loop animatie + 180 graden draaien op de X as" is gebruikt: https://i.4cdn.org/vp/1573513469160.webm. Animaties die vrijwel 1:1 hetzelfde zijn gebleven sinds ze voor het eerst geintroduceerd zijn in X&Y 6 jaar geleden: https://www.reddit.com/r/...roid_app&utm_source=share. Dat ze animaties hergebruiken heb ik geen bezwaren mee, wat mij wel irriteert is dat dit samen met de 3D modellen als reden is gebruikt door Gamefreak om Dexit goed te praten. Waarbij de 3D modellen ook nog eens verdacht veel lijken op de varianten gebruikt in de 3DS games. Je zou zelfs argumenten kunnen maken dat de Gamecube games betere modellen hadden: Switch, Gamecube.

Render distance is bizar laag. Bijvoorbeeld: 1 2. Maar ook trainers die ineens verdwijnen en weer verschijnen in gevechten: https://i.imgur.com/sztL8L2.mp4. In de vorige 3D games gebeurde dit ook maar daar werd de camera in ieder geval nog zo gedraaid dat je het niet zag.

Graphics LGPE vs Sword en Shield: https://i.imgur.com/A1nFkM2.jpg https://i.redd.it/kjen951c7x431.jpg

Geluid settings kan je alleen aanpassen nadat je met een optionele, makkelijk, te missen NPC hebt gesproken en een key item van hem hebt gekregen 8)7

De lijst gaat door. Van wat ik er van zie krijg ik eerder het gevoel dat het een fan project is dan een echt project in één van de grootste franchise van de afgelopen 20 jaar |:(
Ik heb het spel afgelopen vrijdagavond gekocht en heb mijn verwachtingen erg laag gehouden, gezien die erg hoog waren bij Sun/Moon. Sun/Moon viel echter enorm tegen voor mij, met een voor mij kleuterschool-achtige indruk en het gevoel dat een kwart van de game tutorial was.

Hoewel ik moet zeggen dat Sword/Shield verre van perfect zijn, denk ik wel dat ze een enorme stap de goede kant op zijn. Ik denk dat het kritiek op de game ook een heel stuk minder was als wél alle Pokémon en moves erin zaten.

Bij het spelen moet ik eerlijk zijn, het is vrij makkelijk, het ziet er grafisch niet perfect uit en qua prestaties is het ook niet een uitblinker. Maar al met al vind ik dit eerlijk waar echt een grote vooruitgang op de Gen 7 Alola games.
Ik denk dat het kritiek op de game ook een heel stuk minder was als wél alle Pokémon en moves erin zaten.
Het probleem is niet dat meer dan de helft van de Pokémon weg zijn en een behoorlijk aantal moves, het probleem is dat dat is gebeurt zonder dat er iets van waarde voor in de plaats is gekomen.

Ik, en vele andere, zien niets in het spel dat zo'n keuze zou verantwoorden.
Vergeet ook niet het feit dat het spel €30,- duurder is dan zijn voorgangers.

Het is een beetje een accumulatie van alles en nog wat. Dat een hele hoop onzinmoves niet meer in het spel zitten klaagt geen hond over. Maar dat 60% van de pokemons gecut zijn, het spel er grafish niet super uitziet. De animaties gewoon echt slecht zijn, het spel duurder is geworden ect ect ect. Het is allemaal te veel waardoor dit zo'n enorme ''flop'' is geworden.
Als ik het goed begrepen heb, is Game Freak hier ook niet heel eerlijk over geweest.
Er was een tool ontwikkeld om alle 3D modellen te importeren maar deze bleek niet te werken. Op het punt dat ze hier achter kwamen was er te weinig tijd om deze tool te fixen.

Dit terwijl ze aangaven dat alle 3D modellen helemaal opnieuw moesten worden gemaakt, waardoor er te weinig tijd was.

Ik probeer op geen enkele manier te zeggen dat ik hier de acties van Game Freak/The Pokémon Company goed keur, maar ik moet zeggen dat ik mij er vrijwel niet aan stoor, terwijl ik dit wel verwacht had.
Het verhaal met de 3D-importer is nog niet bevestigd voor zover ik weet, dus het enige wat we in ieder geval zeker weten is dat de 3D-modellen nagenoeg identiek zijn aan die van X&Y, wat dus betekent dat GameFreak heeft gelogen toen ze zeiden dat alles opnieuw moest worden gemaakt.

Op het moment stoor ik mij nog niet aan het gebrek van alle Pokémon, maar dat komt omdat ik het verhaal toch altijd speel met uitsluitend nieuwe Pokémon. Echter zodra ik in de post-game terecht kom, voor zover dat er is, weet ik zeker dat ik mij ontzettend ga ergeren dat er zo veel Pokémon die ik vet vind onbruikbaar zijn, vooral nu dit spel het eindelijk makkelijk maakt om Pokémon competitief-klaar te maken.
"dus het enige wat we in ieder geval zeker weten is dat de 3D-modellen nagenoeg identiek zijn aan die van X&Y, wat dus betekent dat GameFreak heeft gelogen toen ze zeiden dat alles opnieuw moest worden gemaakt."

Gelukkig lijkt het er op dat ze dat nooit gezegd hebben:
"As the post tells it, Game Freak said it decided to cut the national Pokédex, thereby limiting the number of Pokémon in Sword and Shield, because the company decided to redo all models “from scratch.” The wireframes, which are apparently the same across multiple games, are supposed to prove that Game Freak’s rationale is a lie. But if you look at the actual interview referenced in the post, that’s not what the Pokémon studio said, at least according to the translation highlights floating around on the internet right now. " - https://www.polygon.com/2...d-hashtag-nintendo-switch
Het enige wat dat artikel zegt is dat GameFreak telkens een andere verklaring geeft, waardoor er geen touw meer vast is te knopen aan wat de werkelijke reden is.

Er niet gezegd dat de uitspraak over het opnieuw maken van modellen niet is gemaakt. Het enige dat ze zeggen is dat er meerdere redenen werden gegeven.
Maar dat is dus incorrect, verscheidene vertalers hebben het oorspronkelijke bericht vertaalt en met de kennis dat de meeste modellen hetzelfde zijn staat wel degelijk vast dat Game Freak gelogen heeft. Je kan hier niet onderuit komen. Zelfs de Japanners (die hun eigen taal iets beter begrijpen dan professionele vertalers) zijn het er over eens.

https://www.polygon.com/p...statement-nintendo-switch

Van dezelfde site, welke oorspronkelijk het bericht van Game Freak overnam en duidelijk zei dat de modellen niet hergebruikt werden. Wat ze nu doen is zichzelf er trachten uit te praten. Leugens om de leugen teniet te doen, als het ware.
Your loss. Ik geniet er so far van :).
Perfect samengevat.

Ik heb het spel dit weekeind van iemand overgekocht, want ik ga GameFreak er geen geld voor geven, en alhoewel het spel leuk is, is dat niet een positief punt van het spel zelf.

Mensen zeggen in verdediging vaak "Het spel is geweldig want het is leuk om Pokémon te vangen en mee te vechten".
Ja, dat is ook leuk. Maar dat is niet iets wat positief is aan dit spel, het is iets wat positief aan de franchise.
Dat is hetzelfde als je zou zeggen dat specifiek deze auto geweldig is omdat je ermee naar je werk kan rijden.

Het is leuk want het is Pokémon, maar in vergelijking met de vorige spellen, vooral die van voor X en Y is het zo barebones, makkelijk en tergend lineair.
Tot nu toe niks tegengekomen wat geen direct lineair pad is en van wat ik van anderen hoor zitten er überhaupt geen dungeons in het spel. Zeer teleurstellend.
Dat er weinig te doen is in de games nadat je deze uitspeelt ben ik wel mee eens, maar daar hebben Sun & Moon en hun Ultra varianten om maar wat te noemen ook last van.

En zo ook Gold/Silver/Crystal, en als schepje bovenop de originele Red/Blue/Yellow (en voor japan ook Green)

Het is niks nieuws en dat is the main reason waarom ik de door mijn genoemde games na het uitspelen in de kast leg, al zal ik wel zeggen dat de remakes Heart Gold & Soul Silver en in mindere mate Fire Red & Leaf Green fors meer te doen hebben in game als je klaar bent.

Dat S&S te snel uit zijn gebracht ben ik het ook mee eens, echter ik vrees dat The Pokémon Company daar best wel een finger in de pap had, nieuwe Pokémon komen NU uit met nieuwe speelgoed, nieuwe anime en dus verwachten ze ook een nieuwe game, men denkt wel vaker dat GameFreak over dit gaat maar hoe graag ik GameFreak op hun donder geef (ze zijn niet onschuldig, absoluut niet en dat zijn ze ook nooit geweest) is The Pokémon Company die hier met de scepter zwaait.

Exp Share die altijd aan staat is een nadeel, maar ik speel de games toch altijd met maar 1 Pokémon en pas daarna hou ik mij echt met het vangen bezig, het is wel zo dat vroeger ik alleen de Pokémon bij mij had die HM's gebruikten, tegenwoordig is dat niet meer nodig.

Het valt niet goed te praten dat Exp Share permanent aan is over je hele team, maar je kan er wel gedeeltelijk eromheen.

Als je toch al over gebrek aan balans begint Raid Battles zijn misschien meer gebroken dat de Exp Share, ik heb kleine 6 uur gespendeerd aan Raid Battles en ik had genoeg Exp candies om meerdere Pokémon naar level 70+ te helpen, dat haal je nooit met puur levelen als je het spel nog niet uit hebt (ik laat cheats of glitches even terzijde)

Enige echt erge wat ik vind, nog erger dan de kleinere Pokédex (al kan ik daar wel mee leven, ik pak de oude games desnoods en speel die wel door) is dat wij nu wel de volle consoles prijs voor dit betalen, de games zijn minder en ook al kijk ik liever niet naar de oudere games vanwege de issues (ook al zijn er paar oudere Pokémon games die in mijn optiek slechter zijn dan S&S, meeste staan er toch wel boven die 2 in de lijst) is het wel extra zuur dat dit spel minder is maar nu wel 60 euro kost in plaats van 40 euro (redenen waarom laten ik in het midden, die zijn er veel)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 18 november 2019 08:25]

Gold, Silver en Crystal hadden alle drie Kanto in de post-game. Dat is niet exclusief voor de remakes.
DPP, BW en B2W2 hadden ook allemaal een behoorlijk stuk om te ontdekken in de post-game.
Dat klopt alleen dan heb ik liever de remakes Heart Gold en Soul Silver die vooral dat Kanto stuk beter aanpakken, de orginele Gold/Silver en Crystal misten te veel naar mijn mening.

Voor z'n tijd was dat super en ik herinner mij nog hoe tof ik dat destijds vond, maar nu jaren later zou ik de remakes van harte aanraden tov de originelen puur omdat de remakes dingen toevoegen die de orginelen om welke reden dan ook misten (meer gebieden, zo is dat hele Mewtwo grot in Cerulean City weer terug terwijl in G/S/C deze er niet was om maar 1 ding te noemen)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 18 november 2019 13:17]

Oh compleet me eens hoor, zelf vind ik HGSS de beste Pokémon games uit de hele franchise.
Deze zaken zijn een paar graden erger
-Zet autosave uit! Je Switch kan door een bug hierbij total-loss raken.
Je bent de eerste die ik hierover hoor. Bron zou wel fijn zijn?
Het systeem daadwerkelijk bricken is voor mij nieuw. Wel zijn er meerdere reports dat de game de SD-card kan wipen: https://www.reddit.com/r/...m_software_bug_may_cause/
Het gaat over iemand die dit heeft meegemaakt met een modded switch.. het is namelijk op een normale switch niet mogelijk.

https://en-americas-suppo.../data-management-faq#s1q1
Where is game save data stored?
On Nintendo Switch, game save data is stored on the console’s System Memory. This will not change whether downloadable software or software from a game card is being played.

Game save data cannot be saved or copied to a microSD card.
Enerzijds lijk je goede punten te maken. Ook worden deze weer compleet tegengesproken, dus zelf ervaren lijkt hier de beste optie.

Echter....
-Dit had ook op een 3DS gekund.
Bij de reveal was ik grafisch wel wat teleurgesteld, maar komop.. Overdrijven is ook een vak.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 18 november 2019 09:58]

100% mee eens, de game voelt leeg aan. De problemen blijven opstapelen, de game is pas een paar dagen uit en mensen vinden steeds meer problemen. Zelf vind ik de game er uit zien als een 2006 MMORPG, het is een kort spelletje met een zeer treurige inhoud, veel models zijn hergebruikt van de 3DS games, veel pokemons hebben iets betere textures gekregen, thats about it. En dat de national dex te vol is is ook geen excuus, het is de national dex, ze kunnen het in regions verdelen om het overzichtelijk te houden.
Wie weet brengen ze de Dex en alternatieve gebieden uit in DLC?...

Kan je overigens niet meer dan gelijk geven
Zie ik ze nog wel doen, met het success van Mario Kart tour en de monotisation in die game. Straks maken ze nog premium pokemon encounters.
Hoe veel uur heb je in het spel zitten? Het komt op mij over alsof je het zet spel zelf 3 uurtjes gespeeld hebt, toen even geen zin meer had, en je mening grotendeels gebaseerd is op wat jij op het internet en forums zoals Reddit hebt gelezen.

- NPC's vind ik er juist tof uit zien
- Had ook op een 3DS gekund? Kom op, laten we wel realistisch blijven
- NationalDex die ontbreekt is jammer inderdaad, dat is waar.
- Animaties zijn in sommige gevallen ook wat minder, dat klopt.
- Moeilijkheidsgraad? Ik vind hem vrij moeilijk. Ik heb er nu zo'n 22 uur in zitten, en heb net de derde gym verslagen. Er zijn een paar momenten geweest waar mijn team gewoon knock-out ging. Misschien ben ik wel kei slecht, kan ook.
- Weinig inhoud? Lees: 22 uur, en net de derde gym verslagen. Heb me geen moment verveeld.
- Wild Area is behoorlijk leeg, dat ben ik met je eens.

Ik vind het persoonlijk echt een tof spel. Speelt super lekker weg. Al is het inderdaad geen technisch hoogstandje, dat is zeker. Vraag me dan ook af hoe het development proces is verlopen.

edit: Mijn reactie is flamebait? Hoe dan? Of probeert de harde kern simpelweg reacties weg te censureren die niet stroken met hun mening over het spel?

[Reactie gewijzigd door Morzun op 19 november 2019 00:51]

Heb al bijna 40 uur in deze game zitten en heb slechts 3 gymbadges. Het is maar wat je zoekt in een game, ik vermaak me er uitstekend mee. Het is zeker geen perfecte game maar zal ook veel mensen voldoende vermaak geven. Kon je in andere Pokémongames wel op ontdekkingstocht? Volgens mij moest je daar ook gebieden en routes vrijspelen.
Het verschil is dat in elk ander Pokémon spel je routes had die niet alleen lineair waren en in de gevallen van Gen 2, 3 (half), 4 en 5 ook grote gebieden had voor in de post-game om te ontdekken.

In Sword en Shield is niks moeilijker om te navigeren dan Viridian Forest uit te originele games.
Ze geven je een Escape Rope als Key Item, maar het is letterlijk onmogelijk om ergens verdwaald te raken.
Ik heb de nieuwste spellen nog niet gespeelt, maar wat me opvalt is dat ik zoveel opmerkingen zie met minpunten die altijd in de pokemon spellen zaten.
Zoals de slechte animaties, lopen, stilstaan, draaien en dan weer lopen. Maar ook dat jij bijvoorbeeld niet kan lopen als een NPC aan het lopen is.

Het was altijd zo slecht in de Pokemon spellen.
Dat is geen excuus uiteraard, maar de Pokemon spellen zijn altijd slecht gemaakt. Ze zijn leuk, maar nooit technische hoogstandjes.

De Dexit kan best leuk uitpakken, ik moet altijd terug denken aan het wereld kampioenschap waar het duo van Gyarados en Pachirisu wonnen. Die tweede kreeg alleen maar de spotlight omdat toen ook de dex geknepen was. Ik hoop meer van dat soort mooie momenten te zien, creativiteit in plaats van gewoon terugpakken naar Excadrill en Garchomp.


De rest kan ik logischerwijs niet beoordelen. :)
-Online kan je alleen met een Nintendo Plus abonnement spelen.
Kan je bij bijna elk Switch spel neerzetten als minpunt. Het is een beetje oneerlijk om dat hier als kritiek op het spel neer te zetten.

Dat je Raids niet als hoogtepunt heb vind ik ook vreemd.
Ik herken veel van je punten maar toch vind ik het geen geld verspilling. Pokémon blijft geweldig en uiteindelijk nooit een teleurstelling.
Ik kan me hier wel in vinden. De game is TE makkelijk, aangezien je makkelijk dynamax dens kunt grinden in de Wild Area om XP items te verdienen. Hiierdoor kon ik in 10 minuten (!) mijn 6 pokemon van lvl 41 > lvl 44 boosten. Verder zit er geen diepgang in het verhaal. Het is klakkeloos van stad tot stad lopen om badges te verdienen. Ik mis de side-story van een Team Rocket die in vorige versies veel nauwer betrokken werden in het verhaal.
-Zet autosave uit! Je Switch kan door een bug hierbij total-loss raken.
Serieus? Heb je hier meer info over?
Enorm overdreven, enige dat er in sommige gevallen kan gebeuren is dat de SD card gewiped wordt, en volgens mij ook dat alleen op Switches die gemod zijn.
Misschien kun je beter eerst even uitleggen wat jouw reactie met mijn vraag te maken heeft...
Dat is dus niet zeker, er zijn mensen die hun console niet gemod hebben en nog steeds problemen hebben.
Het tegenovergestelde is waar: mensen die met een gehackte Switch de gedownloade rom spelen hebben er juist geen last van.
Ik heb het spel gekregen en niet gekocht, maar werd vooraf al wel wat huiverig door de reviews.
Een heleboel is al gezegd door @Sparkbomber en @Caayn
Sinds pokemon over is naar een 3D setting is de development een van de gameplay serieus achteruit gegaan.
Logisch ook want alles in 3D modelleren kost gewoon een berg meer tijd.
Heb er iets van 7 uurtjes in zitten en ook in merkt dat de "intro" tot aan de eerste gym lang duurt, maar daarna blaas je er redelijk snel doorheen.

Het levelen is gewoon echt te makkelijk, vooral met die candy's van raid battles.
De storyline voelt nog benauwder (lineair) dan de voorgaande pokemon.
Het leuke aan oudere reeksen was dat je eenvoudig linear door naar de league kon, maar als je wat meer ingewijd was, was er een hele wereld van belevingen om het spannend en uitdagend te maken. Dat ben ik hier helaas nog neit tegengekomen.

Het catch level limiet was nodig doordat er willekeurige pokomen van lvl 30 voor je neus verschijnen als je zelf nog maar pokemon van lvl 15 ofzo hebt. Toch voelt het wel als een domper als je dan toch die ene sterke pokemon in het rood weet te krijgen en dan te horen krijgt dat je je greatbal hebt verspild omdat je hem toch niet mocht vangen omdat je de gym nog niet verslagen hebt.......

Grafisch is het ook niet heel sterk, de pop-ins stoor ik mij (in tegenstelling tot andere trouwens) best wel aan. De actieve render afstand is gewoon super kort.

TL;DR
Het is nog lineraider geworden, wel weer een feest van herkenning. Eindelijk op de TV spelen.
Leuk voor de 15-20 uur dat het duurt, maar had veel meer verwacht dan een nieuwe "3ds" game
Die catch limiet is echt naar. Ik had 3 pokemon van boven de 30, maar een pokemon van level 35 mag ik niet vangen...
Ben gwlukkig daar al voorbij, dat het nog een issue is, maar wat freakin irritant was dat idd.
> "Nieuw avontuur, nieuwe regio"

Is dit niet het minste wat je van een beetje rpg/adventure game mag verwachten?
Dat dit als plus punt benadrukt wordt zegt wel wat...
Het is een valide pluspunt. Ze maken regelmatig remakes die in het zelfde gebied plaats vinden. Hier zou je hopen dat ze iets nieuws toevoegen want anders is het gewoon hetzelfde spel met mooiere graphics.
Ik zeg niet dat het niet valide is.
Het is alleen opmerkelijk dat voor een nieuwe Pokemon game (geen remake) het als pluspunt wordt beschouwd is dat er een nieuwe avontuur in een nieuwe regio is.

Dit is het minimum wat je verwacht van een nieuwe Pokemon game.
Bij een remake beoordeel je dat natuurlijk anders.
Het is opvallend dat zaken als Currydex en Poke Camp tot een positief punt worden gerekend, omdat deze dingen toevoegingen zijn aan een titel die de essenties mist. Het gebrek aan een volledige Pokedex is navenant, dat is 1 van de speerpunten waar de afgelopen weken zoveel kritiek op is geweest.

Daarnaast een aantal opmerkingen:
Inmiddels zijn we maanden verder en zijn die Pokémon onderwerp van discussie. Wat heet, elke discussie over Sword en Shield wordt gekaapt en het gaat meestal om hetzelfde onderwerp: het niet voor handen zijn van een complete Pokédex. De nieuwe game bevat niet alle Pokémon. Lang niet alle, zelfs. Het totaal aantal Pokémon in de 'National Dex' komt nu uit op een getal boven de duizend, maar Pokémon Sword en Shield bevatten nog niet de helft van dat aanbod. Er ontbreekt dus veel. Neem bijvoorbeeld Squirtle en zijn evoluties: niet te vinden in Sword en Shield. De reden daarvoor is simpel. Als alle Pokémon hadden moeten worden opgenomen, zou Game Freak veel meer tijd nodig hebben om al die beestjes te animeren. Dat voert de ontwikkelaar dan ook aan als hoofdreden waarom meer dan de helft van de Pocket Monsters zijn weggelaten. Een te verdedigen keuze, maar wel eentje die op veel kritiek kan rekenen. Had de game niet gewoon meer tijd nodig? Of mag je van een studio niet verwachten dat er even duizend monstertjes worden geanimeerd? Een discussie waard, maar het feit is dat Pokémon Sword en Shield er nu liggen. Met een incomplete Pokédex, maar wel voorzien van een compleet nieuw avontuur.
Ik vind een dergelijke keuze niet te verdedigen. Het is aan Game Freak zelf te danken dat ze steeds weer tig nieuwe pokemon verzinnen en ook aan GF dat zij een titel voor Switch wilden ontwikkelen terwijl ze gewend zijn aan SD ontwikkeling. Het is dan ook van GameFreak gezegd dat als de Switch een pure handheld was, ze liever voor die machine hadden ontwikkeld dan voor de hybride die op de markt is gekomen. Dat gegeven toont eigenlijk al een beetje aan waar GF mee zit. Dit is hun eerste HD game en dat merk je. De gemaakte keuze komt met dit in het achterhoofd over als lichte gemakzucht en wellicht ook budget.
Het is jammer dat game op sommige momenten net te ambitieus lijkt voor de hardware van de Nintendo Switch, wat soms technische probleempjes oplevert.
Dit zou juist negatiever moeten worden gezien. Zonder in hyperbool te vervallen ziet de basis eruit als iets wat op Wii kan draaien. Daarnaast mogen we een vergelijking trekken met The Witcher 3 die een vergelijkbare open wereld opvoert. Ondanks dat er veel concessies zijn gedaan om de game op Switch te krijgen (En het dus een Downport is met dito resolutie) presenteert de game een technisch veel indrukwekkendere wereld voor. Dat Pokemon Sword te ambitieus zou zijn voor Switch hardware gaat er dan bij mij niet in. Het is plausibeler dit te zoeken bij Game Freak zelf. Pokemon Sw&S is hun eerste game voor de HD generatie, dit gekoppeld aan tijdig verschijnen zorgt naar mijn idee veel meer ervoor dat de game presteert en presenteert zoals deze is. Niet het ''lazy devs'' argument, maar domweg te verwachten voor een bedrijf dat vrijwel al zijn titels op hardware heeft geleverd die niet HD capabel was.
Daarnaast blijft het feit dat nog niet de helft van het totaal aantal Pokémon in de game zit een punt van discussie. In die discussie zal de een vinden dat deze game hoe dan ook een onvoldoende hoort te krijgen, terwijl een ander zich minder stoort aan de involledige Pokédex en zich gewoon lekker vermaakt met de Pokémon die er wél zijn. Wij zitten er zelf ergens tussenin. Het ontbreken van een groot aantal door velen geliefde Pokémon is een minpunt.
Dan hoort dat zich ook te vertalen in het cijfer. Een 8 is gezien de impact van het ontbreken significant en kan niet worden opgeheven door toevoegingen die eigenlijk geen toevoegingen zijn, maar doekjes voor het bloeden, zoals het eerder genoemde Currydex of Poke Camp.
Volgens mij is iedere reviewer bang om zijn connecties met nintendo kwijt te raken.

Als er sony of microsoft bij de publisher als naam had gestaan had de game waarschijnlijk een 5 of 6 gekregen
De game ziet er zelfs slechter uit als pubg mobile.
Het hangt af hoe je er naar kijkt, kijk je naar het verhaal, de lak aan Pokémon, de verhaal, de wereld of ga je het met andere games, eventueel oudere Pokémon games vergelijken?

Het probleem zit hier in het feit dat de ene vergelijking S&S misschien een 2 zou opleveren, terwijl de ander het een vette 9 geeft, ik merk ook bij mijzelf dat ik er meer van geniet als ik mijn favoriete Pokémon games negeer, want op het moment dat ik daar aan denk kruipt de teleurstelling langzaam naar boven.

De game is goed (goed = niet super, niet waardeloos, gewoon goed), effe de grafische en performance issues terzijde maar het hangt enorm af waarmee je het vergelijkt en welke issues of voordelen je het meest in het oog springen.
Ik heb de game over het weekend uitgespeeld (shield), over het algemeen was het voor mij wel een leuke game. Voor een goed verhaal hoef je dit spel alleen niet te spelen, want het was dit keer zeer zwak. De setting is wel heel gaaf en de nieuwe mechanics zoals max-raid en de Wild Area zijn super interessant. De muziek is in deze game uitmuntend zelfs.

Ik heb het gevoel dat de game heel gehaast is uitgebracht, dat is de merken met perfomance en de kwaliteit van de animaties.

[Reactie gewijzigd door Lucky_Luuk op 18 november 2019 12:52]

Ook te merken aan het feit dat er een, jawel, mouse cursor in de end-credits te zien is...

https://i.imgur.com/NjmuKUE.jpg

https://www.reddit.com/r/...r_in_the_credits_scene_d/

8)7

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 18 november 2019 15:34]

Ouch, dat is wel slordig.
Ook al eentje in de intro, links in de "YouTube" achtige video die je in het begin van de intro te zien krijgt. De cursor verdwijnt tegelijk met de "interface" van "YouTube".
Niet alleen daar. Er zijn meer plekken gevonden waar een mouse cursor zichtbaar is ;(
Sommige van de verbeteringen die ze hebben doorgevoerd ben ik blij mee, bijvoorbeeld het feit dat je oude moves weer kunt leren aan je pokémon, dat is iets wat ik al jaren wil. Echter zijn er toch veel dingen die ik hoor van (zie in) reviews die me weerhouden dit spel te kopen. Zeker nu het een €60 spel is.

-Er zouden weinig dungeons in zitten en dat degenen die erin zitten zijn kort. (Escape rope eigenlijk niet nodig)
-De verhaallijn is kort. Korter nog dan bij andere pokémon spellen.
-Het tempo waarmee je het spel doorspeelt voelt vreemd verkeer. Je doet bijv. 'lang' over in begin van het spel maar tussen een stel gyms verderop zit maar weinig content en dan ga je ineens heel snel door het verhaal heen.
-De routes zijn nog steeds heel lineair en krap, alleen de open vlakte in het midden is dat niet.
-De open vlakte in het midden voelt leeg aan.

-En een persoonlijk irritatiepunt van mij:
nog steeds 'gare' turn based rpg elementen die verouderd zijn. Als twee pokémon vechten en A slaat B volledig neer dan gaat dat op de volgende wijze:
A slaat B neer
HP balk B naar 0
B blijft bewegen alsof er niets aan de hand is
Tekst ivm critical hit
B blijft bewegen alsof er niets aan de hand is
Tekst B fainted
B valt ruim seconde na fainted text pas neer.
Waarom kan B niet direct neervallen als de HP balk naar 0 gaat? Dit voelt zo verouderd aan. In het spel zitten nog steeds best wat van dit soort dingetjes en daar ben ik nu wel klaar mee merk ik.

Dit zijn dingen die ik belangrijk vind.
Zoiets als die pokédex maakt me niets uit, want ik zet toch nooit pokémon over van het ene spel naar het andere.

Ik ben blij dat er mensen zijn die zich er goed mee vermaken. Deze is echter niet voor mij.
Pokémon hun oude moves terug leren kon je al jaren terug, ik weet nog hoe ik in de orginele Ruby en Sapphire op de GBA Luvdiscs ging farmen voor hun Heart Scales, omdat de NPC die deze optie bood deze als betaling eiste.

Voor de rest ik mis veel Pokémon in de game, vrijwel alle Pokémon die mijn favoriet zijn zitten gewoon niet in de game, ook voor mij voelt de game qua tempo raar aan, ook al ben ik nu kleine 18 uur bezig en sta ik nu op dit moment voor de Champion, van die 18 uur ben ik er 6 kwijt aan Raid Battles en Wild Area (ondanks dat Wild Arena leeg uitziet, in the end is het wel leuk, Raid Battles en vooral Dynamax waren ook 2 dingen waar ik eerst m'n twijfels over had maar ook deze zijn vermakelijk tot nu toe)

Maar dit betekend wel dat ik slechts 12 uur over de game zelf deed tot nu toe, verhaal is vermakelijk maar wel inderdaad kort.

Gebieden voelen klein en krap aan ondanks dat ze in feite groter zijn dan in sommige oudere games, het ligt in mijn optiek gewoon aan het design ervan, Wild Area is een grote open vlakte die misschien groter is dan welk gebied ooit is geweest in Pokémon games, maar toch voelt het krap en klein aan, het mist de immersie die ik bijvoorbeeld wel had in games als Ruby/Sapphire/Emerald en Diamond/Pearl/Platinum.

Dat is opzich geen ramp, maar het voelt wel zo aan, lineair zal ik het niet noemen want sommige Pokémon games hebben daar vroeger ook al last van gehad.

Dan de steden, ze zijn inconsistent want waar de ene grote stad gewoon prima aanvoelt, je kan andere gebouwen en huisjes in om met mensen te praten, heb je ook steden zoals de eerste echt grote stad die gewoon groot zijn, wat winkels hebben (die de meeste andere steden ook al hebben) en verder eigenlijk niks, het voelt gewoon leeg aan.

Grotten heb ik ook genoeg over te klagen, het spel heeft ze en hun design is mooi maar ze zijn inderdaad erg klein.

Ik kan klagen en klagen, het spel mist gewoon erg veel vergeleken met oude games en dan doel ik niet op de Pokédex, ik had ook liever dat GameFreak niet zo koppig was en 1 a 2 jaar meer tijd nam voor de development, echter nieuwe Pokémon worden gelanceerd dus The Pokémon Company zal wel hebben geëist dat het spel NU af moet.

Het spel zelf is niet slecht, de klachten erover hierboven spelen een rol tegenover de oude games, Sword en Shield zijn goede en vermakelijke games met een prima verhaal en wereld, maar vergelijk ze gewoon niet met oude games (en dat deed ik nu even puur vanwege deze comment) want dan zullen ze verbleken op heel veel punten.

Raad ik de games aan? Ja, en als je net als ik een fan bent die ondanks de hele rits aan nadelen tov de oude games toch van kan genieten, zonder naar de oude games te kijken dan is er genoeg leuks.

Kun je dat niet, dan zal dit spel tegenvallen zo simpel is dat echter zelfs als ik S&S naast de oude games neerleg merk ik dat bepaalde games alsnog eronder zullen vallen in de lijst.
Ik snap al die negativiteit op internet niet het is een prima spel.

Grafisch: Ziet het er prima uit niks op aan te merken, en van famefrops nog niks gemerkt op mijn 55 inch LG led tv.

minder pokemon: Is dit erg nee totaal niet er zitten er 400 meer dan genoeg voor ieder wat wils, ja ik vind Greninja of Chirizard erg vet, nu heb ik die niet nou dan niet jammer maak wel ander leuk team.
Het is niet dat ik Charizard of Greninja altijd in elk spel in mijn team moet hebben ofzo, een beetje variatie in je team is ook leuk.

Ex share: Eigenlijk vind ik het wel fijn ja het trainen gaat makkelijker hierdoor, maar zo ben je tenminste geen week met 1 pokemon bezig(Wat tot frustraties lijd).
Zeker voor de gene die full time werken hebben amper tijd om te spelen, misschien hadden ze een mogelijkheid kunnen doen om uit te kunnen doen, ik stoor mij er niet aan in ieder geval.

Online gebeuren of raid battles nog niks mee gedaan, dus nog geen idee hoe het werkt.
Had alleen wel snel door dat ik online gebeuren had aangezet, kreeg allemaal irritante vierkantjes dat mensen mij pokemon wouden ruilen enzo :P(Heel snel uitgezet irriteerde mij haha).

Het spel speelt gewoon super lekker weg dat had ik niet verwacht, en zelfs dynamax irriteert mij niet eens(wat mij eigenlijk niet leuk leek).

Raad ik dit spel aan ja zeker het speelt gewoon super lekker weg, ik grijp constant naar het spel en kan zo halve dag spelen.
Ga gewoon lekker spelen vergelijk niet alle animaties etc met Sun & moon er direct naast, het ziet er prachtig uit en speelt heerlijk weg.
Ik snap al die negativiteit op internet niet het is een prima spel.
Dat komt omdat jij geen moeite doet om te snappen waarom alle dingen die jou niks boeien andere mensen behoorlijk tegen vallen.

een paar voorbeelden:

Het boeit jou niks om Pokémon te transferen. Dat betekent niet dat iedereen dit niks hoeft te boeien en blijft Dexit gewoon een behoorlijk minpunt voor een aanzienlijk deel van de fanbase.

Graphics:
Textures zijn af en toe bar slecht, vooral vergeleken met andere spellen op de Switch, zoals Mario Odyssey and Breath of the Wild. De render distance is verschrikkelijk slecht en er is constant pop-in.

Exp share:
Alweer iets wat jou niet boeit, maar er zijn duizenden fans die niet door het spel heen willen blazen en een beetje uitdaging zoeken, waaronder ik. Het is totaal geen moeite om dat ding uit te kunnen zetten en dit is een perfect voorbeeld van hoe dom GameFreak denkt dat de spelers zijn. De Exp Share is met de jaren erger geworden, maar dit slaat echt alles.

Erg leuk dat het voor jou makkelijk weg speelt, maar velen van ons zoeken meer dan dat.
En terwijl jij perfect kan spelen, worden wij genaaid omdat GameFreak weigert om moeilijkheidsopties in het spel te zetten.
https://www.reddit.com/r/...dshield_vs_breath_of_the/

En zeg je nou echt dat Pokémon minder Cartoony is dan Zelda Breath of the Wild? Serieus?
Neem bijvoorbeeld Squirtle en zijn evoluties: niet te vinden in Sword en Shield. De reden daarvoor is simpel. Als alle Pokémon hadden moeten worden opgenomen, zou Game Freak veel meer tijd nodig hebben om al die beestjes te animeren. Dat voert de ontwikkelaar dan ook aan als hoofdreden waarom meer dan de helft van de Pocket Monsters zijn weggelaten.
Ze zijn er wel (zie ook hier) alleen (nog) niet legitiem te unlocken. Mensen met 'n cheatcode, savegame of gemodde Switch kunnen dus wel volop met de 3 originele starters spelen.

Waarschijnlijk komen ze later als DLC beschikbaar ofzo...
Haha wat een rotstreek. Typisch voor games tegenwoordig.

Geen tijd om 1000 van die dingen te maken. Kan ik inkomen.

We hebben ze wel gemaakt en ze zitten er al in maar je mag er later pas mee spelen als je nog meer betaald hebt nadat je al 50 euro voor het originele spel hebt betaald... 8)7
Ze zitten er niet allemaal in. Naast de Galar dex is er data gevonden voor 35 andere Pokémon die momenteel niet officieel te vangen/krijgen zijn. Via game hacks zijn die uiteraard allang toegankelijk ;)
Geen tijd om 1000 van die dingen te maken. Kan ik inkomen.
De modellen van bestaande (gen 1-7) Pokémon zijn vrijwel 1:1 overgenomen van de 3DS/LGPE games (zie bijv: https://gathering.tweaker...ssage/60595092#60595092). Ze hoefden geen 1000 modellen vanaf scratch maken. De laatste keer dat ze dit moesten doen was met X&Y waarbij ze voor alle 700 Pokémon vanaf scratch een 3D model moesten maken (plus bijhorende animaties), wat ze bovendien met een kleiner team dan het team van Sword&Shield hadden gedaan.

Eén ontwikkelaar geeft zelf toe dat ze de bestaande modellen hebben hergebruikt: https://www.reddit.com/r/...nese_website_states_they/

[Reactie gewijzigd door Caayn op 18 november 2019 08:39]

Want jouw aanname hoe DLC in elkaar steekt is dat dit betaalde content is?
Als je vanuit het verleden naar Pokémon games kijkt, werden dit soort Pokémon vaak vanuit events geunlocked. Denk aan mystery gift events, of events waarbij je naar een store/fysieke locatie in de buurt moet gaan.
In dit geval wellicht de optie ze beschikbaar te stellen in Max Raids?
Iedereen kan volop met de originele starters spelen, je kan er gewoon aan komen door te ruilen.

https://serebii.net/swordshield/transferonly.shtml
Ruilen via...? Een andere Pokémon Sword/Shield speler, die ook niet op n legitieme manier aan die Pokémon is gekomen? Of via Pokémon Home, dat nog niet bestaat?
Deze gehackte pokemon zijn dan wel illegaal, maar zodra je er een eitje van breed zijn ze volledig legaal. Deze kunnen dan via de surprise trade naar je toe gestuurd worden.
Dat hangt vooral van je definitie van legaal af. Als je het hebt over "komt door de systemen die dat normaal gesproken afvangen" hanteert als definitie van legaal dan klopt het wel, maar als je het hebt over "is bemachtigd zonder het gebruik van hacks, exploits en/of glitches" dan is het niet zo.
Legaal in de zin van alle eigenschappen van de Pokémon kloppen. De enige manier om nu te herkennen dat de Pokémon op abnormale wijze verkregen zijn is door te weten dat deze nog niet verspreid werden via de officiele kanalen. Je kan hetzelfde principe toepassen op bijvoorbeeld een Wooloo en je zal het verschil nooit merken met een 'echte' Wooloo.
Ja via Home inderdaad dat bedoelde ik ook zag je aan de link, het is er nog niet nee maar kan straks wel.
Vooral als je bedenkt dat vrijwel alle pokemon games tot dus ver iets hadden met speciale releases gedurende het spel, bijvoorbeeld met evenementen. Al dan niet uberhaupt enkel te krijgen tijdens een evenement.
Gezien de speciale mystery gift functie, ga ik er ook vanuit dat er wel meer gaan komen dan enkel een meowth.
Mijn gezin wilde al een lange tijd een fatsoenlijke Pokémon game voor op de TV, ik lees gemengde reviews en wij hebben besloten hem toch te bestellen, zullen hem ergens deze week binnen krijgen.

Waar ik zelf blij om ben is de traditionele besturing en niet dat wat we in Let's Go hadden, gooien maar en hopen dat hij blijft zitten. Ik heb ze bijna allemaal wel gespeeld en tot nu toe vind ik X en Y de leukste, maar dat is een persoonlijke mening.
Ik vermoed dat een remake van Diamon/Pearl de volgende game gaat worden in de Pokemon series.
Dat hoop ik, Ruby/Sapphire/Emerald en Diamond/Pearl/Platinum zijn mijn favoriete games, echter hoop ik wel dat de D/P remakes wel de extras van Platnum zullen bevatten, dat was mijn probleem met Omega Ruby en Alpha Sapphire de spellen zijn erg leuk en hebben een toffe gloednieuwe post game verhaal plus veel extra content die de originelen niet hadden, echter wat Emerald zo goed maakte en dat was de Battle Frontier miste wel en dat was dood zonde.

Alleen als ik zie wat GameFreak met Sword & Shield deed hoop ik dat ze deze keer wel hun tijd nemen, dat S&S snel uit moest kan net zo goed aan The Pokémon Company liggen, maar dat geldt minder voor de remakes.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 18 november 2019 08:06]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True