Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Google Pixel 4 en 4 XL Review

Voor de snoozers

Conclusie

We beginnen in herhaling te vallen met de high-end Google Pixel-telefoons. Waar de Pixel 3a en 3a XL een prima deal zijn, stelt de grote broer juist wat prijs-kwaliteitverhouding betreft weer teleur. De Pixel 4-smartphones hebben allereerst niet alle hardwarefeatures die we op dit moment verwachten ten opzichte van de concurrentie. De meeste Android-smartphones met socs van de huidige generatie zijn inmiddels goedkoper en ze hebben ook doorgaans meer opslaggeheugen. Extra opslaggeheugen is bovendien, net als bij iPhones, prijzig. Een micro-sd-kaart kun je niet plaatsen en je krijgt ook geen gratis onbeperkte Google Foto's-opslag in originele kwaliteit meer.

Daarnaast missen we een aantal kleine kleinere dingen voor deze prijs. Zo hebben de Samsung- en Apple-telefoons van 2019 wifi 6, maar de Pixel 4-toestellen niet. Ze hebben niet de nieuwste versie van Gorilla Glass. De maximale helderheid van het scherm is niet op high-end niveau en het zou Google sieren als er ook een ultragroothoekcamera op de Pixel zat. Veel Android-telefoons boven de zevenhonderd euro hebben inmiddels een telelens én een ultragroothoekcamera. Google hobbelt er op bepaalde vlakken dus een beetje achteraan.

Het grootste nadeel is echter de accuduur, vooral die van de kleinere nieuwe Pixel: die is kort. Een telefoon kan nog zo fantastisch zijn, maar als je het einde van de dag niet haalt met een acculading, is dat erg vervelend. Wij hebben meestal het einde van de dag wel gehaald met de Pixel 4, maar zeker als de accu in de loop van de tijd wat achteruitgaat, zul je deze telefoon meer dan eens per dag moeten opladen. De Pixel 4 XL doet het op dat gebied iets beter, maar nog altijd niet geweldig.

Dit klinkt allemaal erg negatief en we zijn ook echt teleurgesteld in de Pixel 4-toestellen. Het gekke is dat ik wel met veel plezier met deze smartphones heb rondgelopen. De Android-ervaring is top en het zijn vloeiend werkende telefoons, met hun 90Hz-scherm en superfijne ontgrendeling. Ook de gezichtsontgrendeling is in de praktijk erg fijn, hoewel bepaalde apps die nog niet ondersteunen. Wat de Pixel 4 overeind houdt als high-end telefoon, is de Soli-radar. Deze unieke feature geeft de Pixel-telefoons cachet en we zien uit naar de kunstjes die Google voor deze mooie hardware verzint. Sommige toepassingen zijn interessanter dan andere en toekomstige zullen ook soms gimmicky en soms erg praktisch zijn, maar dit is waarmee de Pixel zich onderscheidt.

Zo ook met de fotokwaliteit, die prachtig is, al hebben de nieuwste en duurste iPhones een camera extra. De foto's van de Pixel 4 en de iPhone 11 zijn ongeveer even goed, hoewel de nachtmodus van de Pixels nog altijd wat beter is. Op videogebied delft de Pixel dan weer het onderspit. Foto's met bewegingsonscherpte zijn echter een zeldzaamheid en onderbelichte kiekjes ook. Met de telelens met Super Res Zoom kun je objecten verder zonder al te veel kwaliteitsverlies dichterbij halen.

Laten we niet vergeten dat de Pixel 4-telefoons genoeg positieve punten hebben die voorgangers ook al hadden. De trilmotor is fijn, de snelheid is dik in orde, het scherm ziet er goed uit en zelfs de meeste hardware is 'gewoon' high-end. Dit zijn echter geen dingen waarmee de Pixels zich onderscheiden van de naaste concurrentie. Natuurlijk is de softwareondersteuning weer goed en zijn de extra Android-functies die hier en daar zijn ingebouwd, zoals het always-onscherm, prima.

Kortom, de Pixel 4-telefoons zijn in de praktijk erg fijn om mee te werken, als je kunt leven met de minpunten. Het wordt echter tijd dat Google vooral de hardnekkigste pijnpunten aanpakt. Stel je eens voor hoe goed de Pixel-lijn dan kan zijn.

  • Pixel 4
  • Pixel 4 XL

Getest

Google Pixel 4 64GB Oranje

Prijs bij publicatie: € 780,-

Vanaf € 779,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (6)

Getest

Google Pixel 4 XL 64GB Zwart

Prijs bij publicatie: € 920,-

Vanaf € 918,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

  • Pixel 4
  • Pixel 4 XL

Laagste prijzen voor: Google Pixel 4 64GB Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4.5 (431)

€ 769,-

€ 769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 769,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 769,-
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2602)

€ 778,-

€ 778,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 778,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 778,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (126)

€ 779,-

€ 779,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 779,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 779,-
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2 (47)

€ 815,54

€ 815,54

Kostenoverzicht

Productprijs € 815,54
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 815,54
Bekijk

DirectSale

Score: 3.5 (47)

€ 829,-

€ 829,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 829,-
Pakketpost (vanaf € 50,-) € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 829,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Google Pixel 4 XL 64GB Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4.5 (431)

€ 918,-

€ 918,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 918,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 918,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4 (126)

€ 919,-

€ 919,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 919,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 919,-
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2 (47)

€ 970,42

€ 970,42

Kostenoverzicht

Productprijs € 970,42
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 970,42
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3 (249)

€ 981,72

€ 981,72

Kostenoverzicht

Productprijs € 981,72
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 981,72
Bekijk

Conrad.nl

Score: 2.5 (18)

€ 1.099,-

€ 1.099,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.099,-
Pakketpost (vanaf € 50,- i.c.m. iDEAL) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.099,-
Bekijk

Reacties (201)

Wijzig sortering
Geen 3,5mm-jack en geen verloopstukje
En ook geen floppy drive, en zelfs geen CD speler :+

Fijn dat het er weer bij staat. Dan is mijn onderstaande reactie namelijk gewoon ontopic :)

Jongens, kom toch eens op zeg. Het is bijna 2020. Kom eens uit het bejaardentehuis en sluit je aan bij de moderne tijd waar draadjes steeds overbodiger worden. Dit is een argument bij budget toestellen. Want zelfs een audiofiel gaat niet prat op de geluidskwaliteit van digitale muziek met hevige compressie via een smartphone zonder versterker ertussen.

Ik ken persoonlijk maar bar weinig mensen die mobiel nog met een bekabeld setje oortjes of koptelefoon rondlopen. Nu staat mijn leefomgeving vast niet model voor de Nederlandse en Belgische samenleving, maar Tweakers.net zou toch iets progressiever mogen zijn zeg.

De meeste mensen die een moderne high-end smartphone kopen switchen gewoon over naar een bluetooth set die al voor minder dan 20 euro te krijgen is volgens de pricewatch (meer dan 4 sterren, meer dan 5 reviews).

En een goede over-ear met actieve noise cancelling is er al vanaf 99 euro.
Toch elke keer weer. Hier is al een keer reactie terug van gekomen van de redactie. En een goed antwoord. Het komt erop neer dat in de pricewatch nog over de 50% wel een headphone jack heeft. Zodra de aantallen onder de 50% komen word dit minpunt niet meer meegeteld. Ik zou er een link van bij willen zetten maar ik kan mij niet meer herinneren onder welk artikel dit stond.

Kunnen we dit dus bij deze nu gewoon loslaten aub.
Ik heb een iPhone 11 pro gekocht met AirPods pro, maar ik vind het nog steeds jammer dat ik geen bedrade koptelefoons kan aansluiten. Daarom toch maar weer een €18 duur verloopkabeltje gekocht om toch goede koptelefoons te kunnen aansluiten. Het geluidsverschil tussen een goede (bedrade) koptelefoon van rond de €100 is al veel beter dan die van de AirPods pro (ook bij Spotify). Mensen die beweren dat de AirPods top klinken hebben gewoon geen referentie gehoord en laten zich meeslepen door de marketing prietpraat van Apple.

Het blijkt gewoon dat het gros van de mensen de mediocre kwaliteit van beeld (telefooncamera) en geluid (draadloze koptelefoons) voor lief nemen vanwege het gemak. Ik zal wellicht één van de weinigen zijn die daarom wel een dSLR meesleept en nog muziek luistert via een draadje.

De groep zal steeds kleiner worden, maar er zijn echt mensen die nog graag een 3.5mm jack hadden gezien. Hij zat nooit in de weg, dus weglaten is nog altijd jammer (IMHO).
ik ben het met je eens dat het waarschijnlijk is dat een goede bedrade koptelefoon over het algemeen beter klinkt dan de Airpods pro.

Maar omdat dat komt omdat je koptelefoon bedraad is, is gewoon prietpraat.
Bluetooth 5.0 ondersteunt (iphone 11 pro) weergave van geluid tot 2mb/s. Spotify streamed met compressie van 320Kbps. Hoe jij op spotify dan een noemenswaardig verschil hoort tussen de output van een goede bedrade koptelefoon en een draadloze is mij dan ook een raadsel (of je bedoelt iets anders?).

Maw; een even kwalitatieve goede draadloze koptelefoon kan net zo goed klinken als een bedrade koptelefoon.
Dat heeft al lang niet meer te maken met analoog vs draadloos, maar met de kwaliteit van de koptelefoon an sich. Bluetooth protocollen hebben de afgelopen jaren echt niet stilgezeten.

Dus tenzij je een audiofiel bent met bovendien erg goed gehoor, zal je geen noemenswaardig verschil kunnen horen tussen draadloos en bedraad. Daar is het brongeluid van spotify simpelweg niet goed genoeg voor. En zelfs bij high-res audio bestanden moet je toch wel aanleg hebben om een verschil te kunnen opmerken.
Het blijft mijn insziens toch een behoorlijk nuttig ding zo'n 3.5mm Jack. Al gebruik je on the road je bluetooth apparatuur, het blijft een port die niet in de weg zit en enorm veel functionaliteit biedt. Mijns inziens nuttiger dan nog meer cameras en kleinere batterijen.
Het is gewoon fijn om te weten dat je al je dure audio apparaten gewoon kunt aansluiten. Audio apparatuur veroudert niet snel en speakers uit de 70s worden nog steeds gebruikt om high end muziek te masteren. Het weghalen van de audio Jack was niets meer dan een verplichte push naar bluetooth en dus aanschaf van nieuwe apparatuur. Blijkbaar vond de markt (geleid door Apple met hun overname van beats) dat iedereen weer moest investeren in nieuwe apparatuur.
Ja bluetooth is handig voor on the go. Ding met een kabel is dat het altijd meteen werkt zonder Delay of batterij die leeg raakt.
Ik vind een 3.5mm jack ook handig hoor ;)
Comment was misschien ook meer gericht op de andere posts die vinden dat iedereen maar met de tijd mee moet.
Daar heb je zeker gelijk in. Echter heeft niet iedereen het budget om een headset te kopen die wireless is en op het niveau zit van een bedrade variant (geluidskwaliteit). Dus je moet nog meer betalen om een goede wireless headset te krijgen, omdat de toestel die je koopt geen headphone jack heeft. Er zullen vast wel hele goede tussen zitten die en draadloos en high end zijn voor een goede prijs, maar ik heb het over de gemiddelde headset. Ik vind zelf true wireless earbuds geweldig, super handig op de fiets, in het OV noem het maar op. Maar ik betaal dan ook wel een prijsje voor true wireless earbuds die een beetje in de buurt komen van mijn 50 euro sony in-ear bedrade oortjes..
Dat ‘dure verloopkabeltje’ is ook een DAC en versterker.
Die voorheen €6 kostte, maar tegenwoordig €18, dus na een prijsverhoging van 200% is het prima om objectief te stellen dat die duur is.
(niet geheel practisch on the move, wel als je aan het werk bent aan een bureau)

draai muziek via een AudioQuest DragonFly (externe usb) via verloopstuk.
Brengt de kwaliteit een stuk verder, dat hele 3.5mm jack heb ik al in jaren niet meer gebruikt.
Je gaat nu 2 verschillende koptelefoons vergelijken en claimt dat de bekabelde beter is. Vergelijk dan bijvoorbeeld een Sony WH-1000XM3 die je bekabeld en via BT kunt gebruiken. Ik kan je vertellen dat het minieme kwaliteits- voordeel via de kabel, en dat hangt ook nog af van het soort muziek, totaal niet opweegt tegen het gemak zonder draad.

[Reactie gewijzigd door winwiz op 7 november 2019 10:05]

Plus dat het me zo vaak gebeurt dat ik ergens muziek wil aanzetten maar dat gaat niet, veel geluidsystemen in sportscholen, autoradios , enz hebben alleen maar een aux ingang
Als ik mijn Bose QC35II vergelijk met AirPods Pro merk ik vrij weinig verschil in kwaliteit, misschien klinkt de Bose iets voller. Maar het gebruikersgemak weegt veel zwaarder mee in mijn optiek. Die AirPods stop ik namelijk gewoon in hun case en vervolgens in mijn zak en voel ze niet meer zitten. De QC35II of andere headphones met draad berg ik niet zo makkelijk op. Met in-ears aan een draadje heb ik vaak nog het snel willen opbergen in zak of tas en vervolgens alle knopen eruit mogen halen, geen last meer van.

De geluidskwaliteit is prima voor onderweg, met open en over ear headphones in een buiten omgeving merk je toch al weinig verschil vanwege de omgeving die er bij komt, de kwaliteit blijft hoog maar wordt voor je gevoel minder door al het geluid wat doorkomt.

Maar ieder zijn ding, voor mij weegt een draadje en 3,5mm jack echt niet op tegen het gemak van draadloze headsets, vooral niet in het formaat van de AirPods Pro en de kwaliteit die je er voor krijgt.
Heb voor mijn vriendins iPhone 11 dat koppelstukje ook gekocht, die van Apple zelf, bij Bol.com voor €6,99. Valt reuze mee dus. :)
Bij CoolBlue kost die €18. Denk dat je via BOL een nepper hebt gekocht. Zie https://www.icreatemagazi...apple-opladers-nep-kassa/
Bij Apple zelf via de website kost ie 10 euro inclusief verzending.
Je hebt helemaal gelijk. Bij CoolBlue gewoon bijna €17 (link). Die gaat dus retour...
idd ik meen ook een tientje betaald te hebben bij Apple zelf...
Nope, van Apple zelf. Nu is prijs omhoog, heb er op 07/10/2019 maar €6,99 voor betaald. :)

https://www.bol.com/nl/p/...socialshare_pdp_iphoneapp

[Reactie gewijzigd door slijkie op 7 november 2019 09:47]

Dit is wel van der zotte inderdaad. Koop je een peperdure iPhone (Heb hem zelf ook gekocht) en dan krijg je er niet eens een verloopkabeltje van lightning naar 3.5mm bij, Apple being Apple :P
Apple weet dondersgoed wat ze doen, want die doen marktonderzoek. Ik denk dat ze al weten uit de tijd van de iPod dat de kwaliteit van de oortjes niet meespelen in het geheel. Hoe veel mensen heb jij zien lopen met zo'n retedure mediaplayer en de standaard 15 euro kwaliteit Apple oordopjes? En hoe veel heb je er zien lopen met goede kwaliteit oortjes?

Men koopt wat er bij hoort, de kwaliteit is ondergeschikt aan het gemak. Als je een iPhone koopt van 1000+ euro koop je ook de oortjes van 200 euro. Dus voor Apple is het geen bezwaar. Pixel heeft die luxe niet en zou er dus wel degelijk goed aan doen om gewoon die 3.5mm jack erop te proppen. Daarentegen heb ik het idee dat de Pixel kopers ook heel erg merktrouw zijn, waardoor ze het accepteren. Ik vind ze zelf veel te duur, maar zo'n 3a ziet er wel OK uit.
Als je echt zoveel om geluid geeft heb je zowieso een audioquest dragonfly: https://www.audioquest.com/dacs/dragonfly/dragonfly-red

Ik gebruik deze via een dongel met de iphone, maar ook op de laptop, zodat de koptelefoon in alle apparaten een super geluid heeft. Ik kan niet zeggen dat een bluetooth connectie van deze sony 1000mx3 slechter klinkt dan via de 3.5mm dongel, zelfs niet met tidal. Het verschil is echter wel erg goed merkbaar met de dragonfly ertussen.
Daarom gaan ze ook weer retour naar Apple. :)
De AirPods Pro zijn wel heel erg gemakkelijk en prettig in gebruik, dus ik begrijp dat mensen ze graag gebruiken en er tevreden over zijn. Gebruiksgemak is een stuk beter dan alle andere dopjes (draadloos of bedraad) die ik al heb. Wat mij betreft had Apple deze gewoon AirPods Silent moeten noemen en de naam pro bewaren voor een versie met betere geluidskwaliteit. Als je alles pakt van de AirPods Pro en de NC en geluidskwaliteit van de Sony WF-1000XM3 dan zou je de perfecte dopjes hebben wat mij betreft.
Daar heb je gelijk in. Alhoewel ik niet zozeer inzie hoe het gebruiksgemak zo goed is, behalve dan de fraaie animaties binnen iOS. Zou je hier verder toelichting op kunnen geven? Ikzelf vind vooral het zelf kunnen aanpassen van de optie bij aanraking prettig, alhoewel het jammer is dat je met een enkele tik het volume niet kan regelen.
De koppeling met iOS devices gaat heel eenvoudig, maar dat vind ik niet zo heel belangrijk. Dat doe je één keer en daarna niet meer. Het gemak zit met name in de kleine dingen. Doe je ze uit je oren, dan gaat de muziek meteen op pauze. Doe je ze weer in, dan gaat de muziek weer verder. Ook de accu van de oortjes en de case zie je direct op je iPhone (in de accu-widget) en als je ze altijd netjes opbergt in het doosje dan zijn ze altijd opgeladen voor gebruik. Ook het draadloos laden van de case vond ik handig. Ze zijn daarbij erg compact en zitten prima in de oren. Transparency mode is een uitkomst tijdens het hardlopen, fietsen of als je toch nog een beetje wat mee wilt krijgen van je omgeving. Doosje is ook prettig gevormd (afgeronde hoeken), waardoor het lekker in je broek zit. De eartips hebben een gaasje, waardoor oorpulk niet in de mesh gaat zitten van je driver. Ook geeft het oortje geen druk op je oren bij het in doen (blijkbaar helpt dat ventilatiegaatje echt). Het zijn allemaal relatief kleine zaken en veel dingen hebben de concurentie ook wel, maar het totaalplaatje maakt ze heel fijn in dagelijks gebruik. Gewoon heel erg doordachte dingen, maar ook de positionering is heel doordacht. Apple weet dat mensen dit er voor betalen en komen zo weg met wat mindere (en goedkopere) onderdelen dan noodzakelijk.

Volume regeling is inderdaad niet mogelijk en daarvoor grijp je terug naar je telefoon of Siri. Dat is inderdaad een minpunt. Het was beter geweest als je wat meer vrijheid had gehad m.b.t. de kliks op de oortjes. Ook de noise-canceling is net een tandje minder goed dan de Bose of Sony, maar meer dan acceptabel. Het enige echte minpunt in mijn ogen is de geluidskwaliteit. Ik had gehoopt dat ze na 20 uur inspelen beter zouden worden (was bij mijn Sennheisers IE8 het geval), maar ik hoorde eigenlijk geen verschil. Geluid is niet slecht, maar voor €280 en een pro badge had ik echt meer verwacht.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 7 november 2019 16:57]

Gaat Tweakers zodra ze over die 50% heen zijn opeens noteren dat het weglaten van de 3.5mm plug een voordeel is? :?

Anyway, die reactie heb ik gemist dan, als het statistisch wordt onderbouwd kan ik mij er nog enigszins in vinden. Toch vind ik dat een website als Tweakers.net (van oudsher voor overclockers en bleeding edge tech fans) vooral voorop moet lopen, niet aan de andere kant van het hek tussen de bekabelde schaapjes.

Zie Bluetooth-only als het hek voor die schaapjes. Aan de ene kant liggen goedkope en letterlijk alle oude telefoons, en aan de andere kant alle top modellen en alleen maar moderne telefoons. Aan welke kant hoort een website als Tweakers de herder te zijn vind jij?

Dus nee, ik zou het niet graag loslaten. Ik vind het ronduit belachelijk dat we hier op een bleeding edge tech website zitten waar ze maar blijven zeuren over het zogenaamde nadeel van een steenoude plug die daadwerkelijk alles in de weg zit op dat formaat, zoals edge-to-edge displays, grotere batterijen, meer opslag, betere interne hardware, et cetera.

De hele GSM chip gaat er op termijn ook uit om plaats te kunnen maken voor meer hardware, betere waterdichtheid, minder schadegevoeligheid, et cetera. USB-C gaat er op den duur ook uit, want opladen gaat ook draadloos worden.

Einde betoog. Ik zit met mijn Beyerdynamic DT 770 Pro op m'n hoofd naar muziek te luisteren, heb thuis mijn 7.1 Harman Kardon set staan, zit in het OV en de vliegtuig met mijn Sennheiser PXC 550, en sport met een setje Beyerdynamic Byron BT. Draadloos onderweg, met draad op locatie. En een draadloze JBL Charge 4 om ietsje luider mobiel te kunnen zijn op feestjes of op de douche :7 Heerlijk.

Nadeel... pff.
Toch elke keer weer. Hier is al een keer reactie terug van gekomen van de redactie. En een goed antwoord. Het komt erop neer dat in de pricewatch nog over de 50% wel een headphone jack heeft. Zodra de aantallen onder de 50% komen word dit minpunt niet meer meegeteld.
Dat vind ik eerder een waardeloos antwoord. Een nieuwe high end telefoon vergelijken met de pricewatch, die vol staat met oude meuk, om minpunten te kunnen bepalen.
Je snapt wel dat er eerst meer telefoons uitgebracht moeten worden zonder jack als je onder die 50% wil komen right?
Ja we zitten inderdaad in een tijdperk waar mensen graag nog een extra draadloos toestel met een extra batterij er bijnemen met het bijhorende duurdere prijskaartje.

Voor 99€ heb je al rap een mooie bedraade hoofdtelefoon die een lichte kabel heeft en die je nooit moet binden, gewoon inpluggen in je laptop, smartphone,... en nooit zonder stroom valt.

Sommige dingen werken gewoon goed en een paar jaar later als de batterijen in de bt setjes kapot/versleten zijn zal de bekabelde nog altijd werken.
Koppel stukje eraan van een euro en voila. Is het draadje een paar cm langer. Ik zie het probleem echt niet.

Een paar cm langer draadje > extra gat in m’n telefoon
Door de manier waarop een 3.5mm jack vastzit kan die over het algemeen beter tegen druk/trekkracht dan een usb-c poort.
extra gat in m’n telefoon
Wat is hier het probleem? Waterdichtheid is geen issue en de plug voor het opladen verzameld veel sneller stof dan een 3,5mm jack.
Hij vergeet ook het gat van de usb poort want dat is geen probleem.
Zie je het woordje ‘extra’?
Dat het gat extra is maakt niet uit. De extra kans dat je daardoor waterschade krijgt is nihil. Als je daar zorgen over hebt kan je beter een volledig waterdicht hoesje over je telefoon heen trekken.
Zie je het woordje ‘extra’?
ja het is een gat dat ook volledig kan vervangen worden door wireless, charging, bt enzovoort als je alle nadelen negeert kan het ook weg. Maar dat is dan een noodzakelijk kwaad maar een 3.5mm die veel kleiner is niet.
Koppelstukje is toch factor 17 duurder beste man.

Het probleem is ook totaal niet dat miezerige gaatje in je telefoon. Genoeg fabrikanten hebben namelijk allang bewezen dat je een telefoon ook waterdicht kan maken mét een headphone jack.

Nee, het gaat men met name om het enorme gebruiksgemak dat dat kleine gaatje toevoegt aan een toezicht. Denk aan:

1. Nooit, maar dan ook nooit, zonder stroom zitten. Ter voorbeeld: Ik heb een bluetooth koptelefoon die ik altijd gebruik. Het vrij kunnen bewegen is een enorm voordeel tegenover een bedrade koptelefoon. Maar ik heb wel nog steeds een kabeltje in mn rugtas zitten voor het geval dat kreng leeg is (noice cancellation gaat hard, en ja, ik kan mijn kabel zonder moeite loskoppelen, zoals de meeste midden- tot hoogsegment koptelefoon).

2. Superieure audiokwaliteit voor degene die dat willen. Bluetooth zal nooit de kwaliteit kunnen leveren die een 3.5mm jack wel kan leveren. Er is een rede dat audiofielen nog altijd met draadjes rondlopen.

Bovendien, en misschien wel het belangrijkste van allemaal:
3. Ik wil niet verplicht worden te kiezen voor een verbindingsmethode, of een verplichting om elke avond mijn koptelefoon op te laden omdat ik anders zonder geluid zit. Nee, ik wil de vrijheid hebben om met of zonder draad naar mijn muziek te luisteren. En dat is waarom iedereen over de zeik is over de 3.5mm jack: je keuzevrijheid wordt ontnomen. En voor wat? 10 minuten extra batterij? "waterdichtheid"? Nee bedankt.

De 3.5mm jack zal er bij mij kosten wat het kost in blijven :)
Punt 2 ben ik het niet mee eens als het om telefoons gaat. Als je LDAC gebruikt voor je draadloze koptelefoon en dan nog denkt "Hmm dit klinkt nergens naar", weet ik zeker dat je sowieso niet blij wordt van de geluidskwaliteit van een telefoon, met of zonder 3.5mm jack.
Met m'n XZ Premium en WH1000XM2 hoor ik geen verschil tussen bedraad en LDAC, maar een gigantisch verschil als ik de koptelefoon (bedraad) aansluit op m'n pc. Het hebben van een 3.5mm jack betekend dus niet dat de geluidskwaliteit beter/goed is.
2. Superieure audiokwaliteit voor degene die dat willen. Bluetooth zal nooit de kwaliteit kunnen leveren die een 3.5mm jack wel kan leveren. Er is een rede dat audiofielen nog altijd met draadjes rondlopen.
Zet hier maar gerust een streep doorheen. Bij een mobiele telefoon is er geen verschil in geluidskwaliteit tussen bedraad of BT.
In geen enkele telefoon zit namelijk een goede DAC.
koppelstukje kwijt zelfde probleem.
Telefoon kwijt en headphone kwijt ook. Beetje raar.
Als je een 3.5mm plug in je telefoon zitten hebt, heb je geen koppelstukje nodig dat je kwijt kan raken of even niet bij hebt. KISS principle.
Maar je gaat toch ook niet dat koppel stuk los bewaren??? Die hou je toch gewoon aan je headphone?? Echt, wat een gedram.

Weet je wat het mooie is, op topics over internet snelheden heb ik het er wel eens over dat ik graag gbit wil hebben ipv 500 mbit glas, hele regen ‘waarom?’ & ‘dat is toch niet nodig’ bla bla bla. Idem hiermee. De jack is weg, en ben er steeds meer blij mee, puur en alleen al om dit gezeur. :O
ja, jij bent blijkbaar zo een van die mensen die een hoofdtelefoon maar voor een toestel gebruikt en eens nooit in een tablet steekt zodat het stukje er altijd kan aan blijven hangen en nooit adapters verliest. Jij bent trouwens over dat koppelstukje begonnen.

Dat jij persoonlijk iets beter vind dat gecompliceerder is is goed voor jou, ik heb gewoon een andere mening.

Blijkbaar mag ik ook niet over nadelen van draadloze hoofdtelefoons spreken, want die zijn heilig, wat zijn dan de voordelen? dat je geen kabel hebt en that's it.

en die vergelijking met internetsnelheid heeft echt geen enkele bijgevoegde waarde.
In principe kun je ook in apparaten met headphone jack op de usb-c werken, denk ik dan. Weet dat het bij Apple wel zo werkt (getest op de 5s).

Maar je moet wel geluk hebben dat alles dezelfde ingang heeft. Mijn laptop heeft wel usb-c, geen idee of die ook als audio pakt, maar mijn tablet werkt toch echt nog op.micro-usb. Dat gaat indd niet passen 😂.

Vind bluetooth ook gedoe hooe, heb prima bluetoothoortjes, maar pak hier ook gwn mijn bedrade die zelfs van mindere kwaliteit zijn omdat iknhet veel makkelijker vind. Kan ze zo in 2 seconden van apparaat laten wisselen zonder knopjes in te hoeven drukken.

On topic: vind het vooral balachelijk dat ze bij dure toestellen niet eens een verloopje erbij doen. Je betaalt al genoeg. Nog een reden waarom ik bijv geen pixel wil hebben, ga niet nog meer extra geld uitgeven om standaarddingen te kunnen gebruiken
In principe kun je ook in apparaten met headphone jack op de usb-c werken, denk ik dan. Weet dat het bij Apple wel zo werkt (getest op de 5s).

Maar je moet wel geluk hebben dat alles dezelfde ingang heeft. Mijn laptop heeft wel usb-c, geen idee of die ook als audio pakt, maar mijn tablet werkt toch echt nog op.micro-usb. Dat gaat indd niet passen 😂.

Vind bluetooth ook gedoe hooe, heb prima bluetoothoortjes, maar pak hier ook gwn mijn bedrade die zelfs van mindere kwaliteit zijn omdat iknhet veel makkelijker vind. Kan ze zo in 2 seconden van apparaat laten wisselen zonder knopjes in te hoeven drukken.

On topic: vind het vooral balachelijk dat ze bij dure toestellen niet eens een verloopje erbij doen. Je betaalt al genoeg. Nog een reden waarom ik bijv geen pixel wil hebben, ga niet nog meer extra geld uitgeven om standaarddingen te kunnen gebruiken
Ik vind persoonlijk dat die bt met optionele kabel het beste zijn. Dan heb je het beste van beide, of omgekeerd een bedraarde met een bt conversie. Ik gebruik ook mijn high end af en toe op mijn tablet en smartphone en daarvoor de adapter afdoen dat ik een 3.5mm plug heb is al genoeg heisa😂
Tsja. Ik heb een Bose QC25, bedraad. Prachtig ding hoor, heerlijke geluidskwaliteit vind ik.

Enige issues die ik heb zijn:

- Als je ermee loopt en het draadje 'tikt' ergens tegenaan (jas, rits, wat dan ook) lijkt het steeds alsof iemand op je koptelefoon tikt. Het klinkt nogal door dus.

- Als ik iets met m'n handen aan het doen ben (opruimen, in de keuken, koken of whatever) blijf ik continu met het kabeltje achter hangen. Handvatten van kastjes en zo.

Dus toch maar een paar Airpods gekocht..
Ja mijn shure srh1540 heeft soms het zelfde probleem, te korte en te lange kabels zijn idd nuet altijd even handig. Bedraad heeft zeker ook nadelen.
Ik heb anders te vaak kabelbreukjes gehad. Allebei heeft voor- en nadelen. Een dual USB-C port zou beter zijn. Met een shared bus. Kan je wired gebruiken en opladen tegelijk. Of gewoon alleen bluetooth.
Kabel breuk? Van welk merk of merken? Even uit interesse.
Alles met een draadje. Van standaard meegeleverde oordopjes van HTC, OnePlus of Google tot Sony, LG, Bose en Sennheiser. Geen een is bestendig tegen dagelijks gebruik. Dat is toch wel het grootste voordeel van Bluetooth, dat gezeik niet meer :)
Oh ja idd een groot voordeel, ik persoonlijk kijk altijd of de kabel vervangbaar is en ofwel stevig genoeg of in nylon zit ben je iets zekerder.

Bij mij huidige hoofdtelefoon heb ik al vanalles meegemaakt en geen probleem, hij is wel gemaakt voor dagelijks studio februik helpt veel. (shure)
Laten we de meest universele audio interface, bestaat eigenlijk al sinds 1891, weglaten omdat het anno 2019 ineens niet meer modern is. Stom argument, want het is al 100 jaar niet meer modern. Maar ondanks dat het 100+ jaar oud is, de meest robuuste, betrouwbare, rotatiesymmetrische en gangbare interface ooit!!!

Ik verwacht eerlijk gezegd dat de interface nog wel 100 jaar meegaat en bluetooth niet, dus gewoon lekker laten zitten. Het is juist fijn om naast alle veranderedering een vaste interface te hebben die over alle merken, alle audio interfaces, gedeeld wordt. Er is dan ook gewoon geen logische reden om hem weg te laten, gewoon geen.
Dit idd, ik heb nu al 3 verloopjes van usb-c naar headphone er doorheen gedraaid in 1,5 jaar.
Die krengen gaan constant kapot. Nu uit armoede maar een bluetooth set gekocht maar daar is telkens de accu van leeg wanneer je ze nodig hebt.

Het is gewoon een onnodige beslissing waar je als consument geen reet mee opschiet.
Ik geef je geen ongelijk over de duurzaamheid van de aansluiting (hoewel je wel overdrijft over dat het nog 100jaar meegaat en BT niet :)).
Wel vergeet je één cruciaal aspect: mensen gaan nu eenmaal voor convenience in plaats van wat superieur is. Neem de opkomst van iPod en wat dit voor gevolgen heeft gehad op HiFi. Of hoe weinig mensen nog een fatsoenlijk audio set hebben, want een BT speaker/soundbar is goed genoeg + neemt minder ruimte in etc.

Terug op het onderwerp: de flagships bedienen (bijna) nooit een niche markt en wat jij beschrijft begint steeds meer een niche markt te worden.
Het zou mensen ook eens sieren als ze begrijpen wát een review nou eigenlijk is.

De reviewer geeft zijn mening over het toestel. Daar kun je het mee eens zijn of niet.
Ook geeft de reviewer aan wat de plus- en minpunten zijn. En je kunt voor jezelf kiezen hoe zwaar deze wegen.
Er zijn genoeg mensen die de afwezigheid van 'de jack' helemaal geen nadeel vinden. Dus hoef je het niet te zien als negatief punt.

Is het nou écht zo moeilijk? Moet er voor iedereen persoonlijk een review worden geschreven?

Het valt mij op dat er veel kritiek is op de reviews van Tweakers, maar de meeste kritiek leest alsof men het oneens is met de mening van de reviewer.
Leuk dat jij erg tevreden bent met je oortjes, maar negeer ajb neit de feiten waarom mensen bluetooth niet als vervanger van de jack zien. ja: feiten, Bluetooth is simpelweg merkbaar veel slechter op bepaalde vlakken.

Behalve dat je inlevert op geluidskwaliteit, de kwaliteit/euro verhouding dramatisch veel lager ligt, en nog maar eens een extra ding hebt dat je moet opladen, is er een probleem dat je zelfs met een ongelimiteerd budget niet oplost: latency.

Ik heb ook al bluetooth headsets van 300€ geprobeerd, en zelfs daarbij is de latency simpelweg erg storend. Enkel met aptx low latency is de lag aanvaardbaar, maar ook daar is die merkbaar, alsof je telefoon traag is, en succes met uitzoeken of zowel je telefoon als headset die specifieke vorm van aptx heeft!

Natuurlijk is dit van geen belang in 90% van de gevallen: voor muziek luisteren maakt het niet uit, en videos worden ook gesynct omdat oordopjes doorgeven wat hun latency is en de telefoon dit corrigeert (vandaar dat videos even wachten met beginnen spelen nadat je op play klikt, wanneer je bluetooth oortjes inhebt).
Maar voor UI-interacties en games? DRAMA. De latency van vele oortjes zit rond de 150ms, of soms zelfs hoger, waardoor je de 'tik' van een aanraking pas hoort wanneer je vinger al ruim van het scherm af is.

Nu kan jijzeggen dat dit er niet toe doet en je dit niet erg vindt. Nou, leuk als jij dat vindt, maar ik vind het bizar dat je tegenwoordig 1000€ voor je telefoon betaalt omdat dit zogezegd de absolute top is, dan ook nog tegen de 200€ aan oortjes uitgeeft omdat dat zogezegd de toekomst is... en dat de telefoon dan plots aanvoelt (of moet ik zeggen klinkt?) als een budgettelefoon uit 2011 zodra je even een spelletje speelt of het tokkeleffect van je toetsenbord aanzet.

Dit is vooral pijnlijk omdat je net in deze achterlijke irritant gebruikservaring wordt gedwongen wanneer je MEER betaalt. Op de goedkope telefoons, met dat draadje dat jij ouderwets vindt, heb je dit probleem niet.

Dit zeg ik trouwens allemaal terwijl ik al jaren tevreden Jaybirds gebruik (eerst de Bluebuds X, nu de X3). Het is ideaal voor 90% van mijn use case, namelijk op de fiets naar audiobooks en podcasts luisteren. Maar voor die laatste 10% is bluetooth een vreselijke ervaring, en gebruik ik dus mijn oude bedrade oortjes.

"Goed genoeg in de meeste gevallen" noem jij misschien goed genoeg, maar zeg eens: zou jij in Nederland een auto kopen die niet kan rijden als het vriest? Gebeurt maar een paar dagen per jaar joh, dus die auto is toch goed genoeg?
Natuurlijk doe je dat niet: Als tweede auto, sure, aanvaardbaar, als hij andere leuke snufjes heeft. maar als vervanger? Absoluut niet!

Tot dit probleem is opgelost vind ik bluetooth dus alles behalve een vervanger voor mijn bedrade oortjes.

[Reactie gewijzigd door kiang op 7 november 2019 13:10]

Jezus man. Wat een betoog.

Niemand ontkent dat er niche situaties zijn waarin in een bedrade toepassing beter uit de verf komt.
Het enige dat gebeurt is dat een analoge aansluiting wordt vervangen door een usb-c aansluiting.

Je kan met een usb-c headset nog steeds bedraad aansluiten en anders met een usb-c naar audio jack, kost een tientje of zo.

Je wordt dus niet "gedwongen wanneer je MEER betaalt" en dit is ook geen "auto kopen die niet kan rijden als het vriest". Je wordt 'gedwongen' een dongle van €10 aan te schaffen. That's it!

En aangezien jij zo te lezen al honderden euro's hebt uitgegeven aan Jaybirds en wat niet, zal een €10tje vast nog wel kunnen.

Jouw post is echt de definitie van storm in een glas water.
niche situaties
Niche? De mobiele markt voor gaming is de grootste, veel groter dan PC of eender welke consoles.
Je wordt 'gedwongen' een dongle van €10 aan te schaffen. That's it!
Was het maar zo simpel, de situatie met USB-C audio en dongles is een totale warboel:
https://www.pcworld.com/a...io-still-doesnt-work.html
https://www.androidauthor...-usb-c-headphones-942314/
https://www.theverge.com/...eadphones-wireless-future
Schei nou eens uit: Het is prettig om de keuze te hebben. Bekabelde hoofdtelefoons zijn goedkoper en -bij een gelijke aanschafprijs- beter. Natuurlijk is draadloos handig(er), maar wat als je je draadloze hoofdtelefoon wil gebruiken op je telefoon, je tablet en je smartwatch? Dat kan allemaal wel, maar dan is een draadje veel handiger, omdat mijn telefoon al verbinding heeft gemaakt voor ik een ander apparaat kan aansluiten. En dit is maar één use case scenario.
Dan zet je toch even je BT uit op je telefoon?
Wat is er nu handiger dan steeds stekker eruit trekken en ergens anders in duwen, sorry hoor, maar dat zie ik niet als meest handig. Het handigst is zoals apple het nu doet met hun oortjes, dichtbij het apparaat houden wat je wil gebruiken, doosje open klappen en klaar meteen verbonden, geen geneuzel het werkt meteen. Switchen tussen apparaten was nog nooit zo makkelijk. Voordat de airpods er waren, was ik het 100% met je eens, mede omdat bluetooth oortjes steeds disconneten en connecten werkelijk waar een ramp is vergeleken met stekkers wisselen, maar tegen airpods kan de oude stekker manier niet meer op. Het enige argument is nog prijs, maar dit is bij nieuwe technologie tijdelijk altijd een ding. Xiaomi krijgt het ook voor elkaar om airbuds te maken voor 17 euro, met een top accuduur, mooi doosje, het enige wat je mist is de luxe van apple, maar andere fabrikanten buiten apple lijken hier zowieso nog geen antwoord op te hebben. Kortom, voor deze pixel telefoon is het een nadeel, maar dat geld dus niet (meer) voor apple telefoons/oortjes/ipads/macbooks
Pleur op met je bejaardentehuis. Bedraad zit draadloos niet in de weg en kan er gewoon op zitten. Hou oud een techniek is zegt niets over de bruikbaarheid ervan.

Bedraad werkt altijd, geen batterij, geen bluetooth nodig, betrouwbaar. Bedraad is extreem goedkoop van 2 euro tot zo duur je het wilt maken. Er bestaan reeds miljarden bedrade headsets die bruikbaar blijven, wat goed voor duurzaamheid is.

Bedraad is in ieder opzicht superieur aan niet bedraad behalve het draadje zelf. Maar het belangrijkste punt is dat deze strijd onnodig is. Het kan er gewoon opzitten. Kun jij lekker progressief en hip zijn en kunnen anderen bedraad gebruiken.
Dit is een argument bij budget toestellen. Want zelfs een audiofiel gaat niet prat op de geluidskwaliteit van digitale muziek met hevige compressie via een smartphone zonder versterker ertussen.
NOFI maar dit is echt een opeenstapeling van niet-kloppende argumenten. Allow me to elaborate.
  • Hevig gecomprimeerde muziek (wat is dat eigenlijk? Wat voor bitrate in wat voor codec is "hevig gecomprimeerd"?) is niet de enige optie op een telefoon. Een goed gecomprimeerde file met voldoende ruimte, bijvoorbeeld MP3 >= 192kb/s is in veel gevallen niet te onderscheiden van cdkwaliteit. Er is hier op GoT minstens een keer een blinde test geweest waaruit dit bleek. Dat is lang geleden, in die tijd zijn compressietechnieken alleen maar beter geworden. Daarnaast heb ik zelf meerdere albums in FLAC op mijn telefoon en is er zelfs een streamingdienst die non-lossy muziek streamt.
  • Geluidskwaliteit is niet het resultaat van de zwakste schakel in de keten. Geluidskwaliteit is een resultaat van vele factoren die allemaal hun invloed uitoefenen. Dus in plaats van een resultaat op basis van de zwakste schakel is je geluidskwaliteit een product van diverse factoren. Waarbij je koptelefoon dus een positieve invloed kan hebben.
  • Een smartphone heeft ook een versterker, anders zou je uberhaupt geen koptelefoon kunnen aansturen. Deze versterkers zijn doorgaans van heel aardige kwaliteit. Een bron: kijk maar eens naar de tabel hoe strak de frequentiecurves zijn en hoe weinig vervorming en stereo crosstalk er doorgaans is.
  • Je kunt een verloopstukje gebruiken. Dat vind ik alleen onhandig, daarnaast komt het wel eens voor dat ik laad en luister tegelijk.
  • Ik heb ook een vrij recente B&O H6 mkII. Als ik die geluidskwaliteit draadloos wil dan ben ik gewoon 150 euro verder. Leuk hoor, progressie om progressie. Maar ik ga niet betalen voor progressie om progressie. Er moet een goede reden voor zijn. Die is er voor veel mensen niet. Dus dring het die mensen dan ook niet op. Niet voor niets werken veel netwerken ook nog gewoon bekabeld.
Ik ken persoonlijk maar bar weinig mensen die mobiel nog met een bekabeld setje oortjes of koptelefoon rondlopen. Nu staat mijn leefomgeving vast niet model voor de Nederlandse en Belgische samenleving, maar Tweakers.net zou toch iets progressiever mogen zijn zeg.
Ik werk ergens met allemaal jonge mensen, streaming dit en dat, nieuwste devices, allemaal digitale tooling in plaats van analoog. Meer dan de helft van het kantoor hier werkt met bedrade koptelefoons. Ook in mijn eigen omgeving zie ik meer bedraad dan draadloos. Betekent het dat het een beter is dan het ander? Nee. Verschillende mensen verschillende wensen, laten we dat dan ook gewoon ondersteunen zolang daar redenen voor zijn. Zoals je zelf terecht al aangeeft, N=1 zegt niks.

En als je mij niet progressief vindt; ik heb ook nog een draadloze koptelefoon met echte noise cancelling, ideaal voor als ik ga stofzuigen, bellen, lawaaierige collega's ofzo ;)

[Reactie gewijzigd door JT op 7 november 2019 10:37]

Je reactie honderd keer herhalen maakt hem niet plots een universele waarheid. Al wat je daarmee doet is zeggen dat andere mensen hun mening minder waard zijn dan die van jou, gezien je blijkbaar geen interesse hebt om er eens over na te denken vanuit een ander perspectief dan enkel dat van jou.
Ik ben blij dat mijn oudere high-end telefoon gewoon nog de optie heeft om er een kabeltje in te prikken. En ik heb daarnaast dus ook gewoon bluetooth. Hoe kan dat nou niet beter zijn dan geen 3,5mm jack aan te bieden. Omdat het niet "de toekomst" is? Daar heb ik lekker veel aan als het onderaan de streep minder kan en absoluut niet meer kan.

En ja, ik gebruik dat ding nauwelijks. In m'n wagen zit Bluetooth, gebruik een bluetooth koptelefoon, heb bluetooth oortjes, etc. Maar die ene keer dat hij eens op een aux-aansluiting moet omdat ik bijvoorbeeld niet in mijn eigen wagen zit, is het toch wel verrekte handig dat ik daar niet over hoef na te denken.
Bij mijn Huawei P20 Pro kreeg ik gewoon een koppelstukje, dus voor die paar keer dat ik mijn bedrade koptelefoon (of in-ears) wil gebruiken is dat niet veel extra moeite om die er even bij te pakken. Plus bij deze telefoon zat ook gewoon een bedraad USB-C in-ear setje, wat voor de meeste mensen ook gewoon prima is gok ik.
Inderdaad, mensen doen alsof de keuze hebben noujuist een nadeel is?
Ik gebruik mn 3.5mm nog iedere dag en ik denk er niet aan dat anders te doen. Gebruik mijn oortjes voor meerdere dingen en devices die lang niet allemaal bluetooth hebben
De reactie die je wist dat zou komen. Of een 3.5mm een gemis is hangt helemaal van je usecase af. In mijn omgeving zie ik voornamelijk mensen met bedraadde oortjes omdat ze door de dag heen verschillende devices gebruiken, en voortdurend ompairen met bluetooth nog altijd (het is bijna 2020 ;-) ) matig werkt. Met een 3.5mm jack heb je tenminste de keuze tussen draadloos en bedraad. Met telefoons als deze niet meer (althans niet zonder dongeltje oid) Voor mij is dat een behoorlijke domper en zeker een minpunt.
Je zou het ook zo kunnen zien, dat het stom is dat die andere devices nog geen aansluiting voor usbc oortjes hebben.
Daar kunnen je prettige versterker en je hoge kwaliteit koptelefoon uit 2010 niet zo veel aan doen.
Ook kun je je afvragen of het voor een puur audio apparaat wel zo logisch is om een volledige USB-C bus te implementeren terwijl de jack kabel de meest eenvoudige, betrouwbare en kwaliteitsbehoudende optie is op dit moment.
Je hebt nog altijd micro-USB, USB-C en Apple Lightning. De 3.5mm jack was een analoge standaard die al jaren oud is en prima werkte. Daarbij houd je ook nog eens je laadpoort vrij. Vooral bij een Pixel 4 een must. :)
voor de 3.5mm standaard was hadden we ook DIN en 6,3 mm en vast nog wel meer voor de 3.5mm standaard werd.

Een telefoon met 2 usb c aansluitingen zou ook nog kunnen. dan is het niet heel erg als er een kapot gaat. of draadloos opladen.
Dat eeuwige gepair. Daar wordt ik nou es gek van. Heb je een boxje, moet je die weer unpairen, vervolgens pairen. Daarna moet er weer een ander toestel aan. Veel meer gedoe, dan plug*&play en vaak goedkoper.
Bij mijn galaxy buds:
Doosje open, er is verbinding. Staat mijn bluetooth uit en ik open het doosje zegt mij telefoon: "Hey, joh, ik zie Galaxy Buds, maar BT staat uit/zijn nog niet gepaired. Nu doen? Yes/No"

Bij mijn oude BT set van JBL:
Aan zetten, er is verbinding.
Nieuwe verbinding: Aanzetten met volumeknop vast en op telefoon selecteren uit lijst.

Tuurlijk, die tweede optie is iets meer moeite, maar als tijdens muziek opzetten het BT knopje aantikken en je headset kiezen de reden is om niet voor draadloos te kiezen is het maar waar je zelf belangrijk vindt. Maar dan kun je dus nog steeds voor USB C kiezen. En dan kan aan de headset zelf of via een verloopje. Dit laatste geldt ook als je wat meer audiofiel bent.

Wat betreft goedkoper, bij oortjes maakt het bar weinig uit, en vind maar eens een beetje fatsoenlijke speakers zonder Bluetooth.

Ik zeg niet dat iedereen op bluetooth moet, maar ik vind wel dat er vaak veel te zwaar aan getilt wordt.
Bedenk het zo: hoeveel mensen hebben echt zin of uberhaupt het geld specifiek voor je mobiel dure draadloze oortjes te kopen?

Gebruik persoonlijk relatief goedkope oortjes, niet alleen voor mijn mobiel maar ook PC op werk en mijn laptop. Deze hebben allemaal geen bluetooth.

Natuurlijk zal dit in de toekomst anders zijn, maar zolang dat nog niet is, is geen 3.5mm connector hebben echt wel een nadeel
dure draadloze oortjes te kopen?
Prijzen van BT oortjes zijn nog maar nauwelijks hoger als je een beetje kwaliteit wilt (in de klasse van meer dan twee a drie tientjes). Kocht laatst een setje JBL BT oortjes. BT was 3 euro duurder dan gelijkwaardig bedraad modelletje.
Bovendien kun je ook een USB C dongle gebruiken die in de regel al meegeleverd is.

En het is maar van welke kant je het bekijkt. Ik vind het zonder juist een voordeel, geen extra poort die kapot kan gaan. Bovendien had op die plek ook een extra speaker kunnen zitten, dat heb ik liever.
Ik heb een Sony wh1000xm3, en toch ben ik blij dat mijn Galaxy S9+ nog een 3.5mm aansluiting heeft. Meestal werk ik inderdaad draadloos ja, maar het is fijn dat ik toch ook nog een bedraad model aan kan sluiten zonder verloopje. Voornamelijk omdat ik dan ook als ik mijn Bluetooth headset niet bij me heb nog de mogelijkheid heb om elk willekeurig setje dopjes aan te sluiten (en daarom dus vooral blij dat het zonder verloop kan).
Ik ken persoonlijk maar bar weinig mensen die mobiel nog met een bekabeld setje oortjes of koptelefoon rondlopen.
Ik zit in de trein en kijk om me heen en constateer dat jij inderdaad niet bepaald een doorsnee vriendengroep hebt.
En ook geen floppy drive, en zelfs geen CD speler :+
Dat heeft überhaupt nooit op een telefoon gezeten en is technologie wat vervangen is door superieure fysieke opvolgers. Niet echt vergelijkbaar ;)
En een goede over-ear met actieve noise cancelling is er al vanaf 99 euro.
Dat klopt. Echter, ondanks dat ik een Bose QC35II en Bose sounsport free heb betrap ik mij er nog wel eens op dat ik toch doppen/koptelefoons met een 3.5mm aansluiting gebruik. De connector heeft voor mij geen enkel nadeel wanneer deze aanwezig is op een telefoon. Bij het uitzoeken van mijn huidige toestel heb ik dat dan ook zeker meegenomen in het filteren van het aanbod en ben ik zo bij de S10e uitgekomen. Als ik nu een toestel zou moeten kiezen zou de Pixel 4, mede, om die reden afvallen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 november 2019 07:59]

Hier op bij mijn werk zie ik zat mensen op kantoor wel eens muziek luisteren, eigenlijk allemaal (een paar uitgezonderd) bedraad. Zelf gebruik ik mijn telefoon ook bedraad tijdens het muziek luisteren. Ik heb speciaal gekeken of mijn toen toekomstige telefoon een 3,5mm aansluiting had. Die heeft hij (Pocophone F1).
Die bluetooth oortjes van 30€ of die van 99€ zijn een lachertje in audio kwaliteit in vergelijking met mij IE80 of mijn toekomstige mee audio oortjes.

Als voor jou audio kwaliteit= steen tijdperk, then so be it.
Het voornaamste probleem is het gedwongen wegnemen van een keuze. Bluetooth koptelefoons werken ook op een telefoon met jack, maar bedrade koptelefoons werken niet op telefoon zonder jack. Ja, je kunt een verloopje kopen, maar ik hoef je niet te vertellen dat dat onhandig is als je een bedrade koptelefoon hebt. Het argument is 'ruimtebesparing', maar telefoons met vergelijkbare accuduur en prestaties komen alsnog soms met jack, dus dat argument is vrij zwak.

Ik vind het nog steeds lastig als ik dat verloopje niet bij me heb en ik even de AUX poort van mijn auto had willen gebruiken.
Het is inderdaad bijna 2020, dus waarom zijn we nuttige functionaliteiten aan het vervangen met dongle's en duurdere oortjes terwijl er niks mis is met de 3,5mm jack?
Ja, met je tijd meegaan en zo, allemaal leuk.

Dus moet ik mijn bedrade, uitstekend werkende koptelefoon van een paar honderd euro nu maar de deur uit doen voor een nieuwe draadloze? Mooie boel!

En daarnaast, het gaat niet om niet met de tijd mee willen gaan, maar om het niet hebben van een keuze.
Veel mensen zijn tevreden over een Bluetooth setje. Dat is prima. Geniet er van. Maar er zijn ook nog genoeg mensen die thuis een uitstekende koptelefoon hebben liggen waar ze veel geld voor hebben betaald en deze graag willen gebruiken via een poort dat daar voor bedoeld is. Namelijk de 3,5mm.

Uiteraard is er een dongle te koop. Maar aangezien ik nu al problemen heb met stof en connectieproblemen in de usb-c poort wil ik niet weten wanneer ik deze nog vaker moet gebruiken met een koptelefoon er in.

En laten we wel eerlijk zijn waarom bedrijven de 3,5mm achterwege laten. Het is niet geheel toevallig dat Samsung (Galaxy Buds), Apple (Airpods), Google (Pixel Buds), Oneplus (Bullets) deze poort weghalen. Er valt namelijk serieus geld te verdienen met de verkoop van accessoires!
En die stof en connectieproblemen had je niet met een 3.5mm headphone jack? Ik had deze problemen namelijk wel met deze aansluiting EN het oplaadgat, persoonlijk lijkt het me best mooi om een telefoon te hebben die helemaal geen gaten heeft, kan er ook een stuk minder kapot gaan. de usb-c aansluiting van mijn s8 is 2x vervangen geweest, en de headphone jack stopte na 1 jaar al met werken.
Heb je zo'n last van een 3,5mm aansluiting dat je het anderen niet gunt om er een op hun telefoon te hebben? Het zit je toch niet in de weg als jij draadloos wil gaan? Ik zie niet in waarom ik een nieuwe hoofdtelefoon moet kopen omdat mijn nieuwe telefoon geen 3,5mm meer ondersteunt. Ja, uiteindelijk zal ik ook een keer overgaan naar BT*, maar ik heb liever geen hoofdtelefoon die ik moet opladen. Dat ik mijn telefoon en Fitbit al periodiek moet laden vind ik eigelijk al vervelend ;-) En dan heb ik nog niet eens een smartwatch die dagelijks of om de dag aan de lader moet.

* Edit: Dat zal eerder vanwege noise cancelling zijn dan vanwege het handige van draadloos.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 7 november 2019 12:46]

Ook al kan ik geen auto kopen die draadloos muziek speelt toch leef ik in 2019 en bijna in 2020 hoor
De grootste clickbait reactie die al 75x besproken is en waar Tweakers al een fatsoenlijk antwoord op heeft gegeven.

*drukt op het knopje om 50+ reacties in te verbergen*

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 7 november 2019 10:54]

Voor erbij is het een prima oplossing, moet je doen. Maar de toestelprijs blijven verhogen, er minder features in stoppen en mij vervolgens extra laten betalen om iets terug te krijgen wat ik eerst standaard had, noem ik geen progressie.

Dat iets lang bestaat maakt het nog niet ouderwets. Het wiel bestaat immers ook al een tijdje. Punt is gewoon: het een hoeft niet het ander te vervangen.

En nu ben ik niet een milieufreak, maar al die extra devices met elk hun eigen (niet vervangbare) accu liggen met een jaar of wat op de storthoop. Hetzij de accu is gaar, hetzij de protocollen zijn verouderd (DAB vs. DAB+ iemand?), etc. Idem voor de dongles die onverhoopt worden kapotgetrokken of kwijtraken.
Gisteren kreeg ik te horen in mijn oortjes 'battery low' waarna ik wist jaaah het is terug gedaan.
Gelukkig heb ik wired oortjes bij mij en heb ik een jack!! Ik gebruik deze niet zo heel veel maar is voor mij wel een vereiste.
Ook de latency die je soms krijgt via bluetooth heb je niet met jack.
Dus zoals heel veel vind ik de jack nog steeds nodig handig.
[...]
En ook geen floppy drive, en zelfs geen CD speler :+
Niks on-topic. Discussie uitgebreid gevoerd, alle argumenten bekend, maar sommige mensen zijn erg emotioneel over het ontbreken van een feature. Wat mij betreft gewoon een trol nu.
Ik heb toch graag een 3.5mm jack en ik kies mijn telefoon er specifiek voor uit, dankjewel.
Mijn god, kunnen we ALSJEBLIEFT eens ophouden met dit gezeik bij elke review?
Ik word misschien zelfs een beetje boos van je post. Een beetje driekwart van de bevolking dom en uit de tijd noemen. Get off your high horse! De vergelijking met floppy zou op zijn plek zijn als er nog heel veel apparaten waren die floppy gebruiken. Er zijn gewoon nog heel veel apparaten die een 3.5 mm plug gebruiken. Zolang die nog bestaan is het niet vreemd dat men een 3.5 mm plug in zijn telefoon verwacht.

Voor mij (samen met matige accu) een echte dealbreaker. Mijn auto (2011) ondersteunt bijv nog geen bt audio. Dus ik plug elke ochtens mijn telefoon nog in. En met mij velen die een dergelijk gebruik hebben. Dat dat anders is dan wat jij gebruikt, geeft jou nog niet het recht om dergelijke opmerkingen te maken
Dit draadje is pas overbodig.
Dit kun je niet op tweakers zeggen zonder meteen -1 of 0 gemod te worden, en de excuses slaan ook nergens op.

- Er zouden geen alternatieven zijn die zo makkelijk werken als een stekker erin steken
- geen accu opladen
- etc.

Maar dit bovenstaande geld in mijn ogen alleen voor niet apple gebruikers. Sinds een tijdje gebruik ik de airpods en ik begrijp werkelijk niet dat we ooit een 3.5mm jack nodig hadden. Je houdt het doosje dichtbij het apparaat wat je wil gebruiken en voila gepaired, makkelijker kan gewoon niet, ze zijn altijd opgeladen en moet echt niet meer denken aan een 3.5mm , of wat voor kabel dan ook. Het gemak van deze oortjes is astronomisch, technologisch gezien zouden alle koptelefoons/oortjes zo moeten werken op alle platformen <-- vooral voor de mensen die geen apple hebben, of gemengde apparaten
Volgens mij gaat het in dit specifieke geval voornamelijk over het ontbreken van het verloopstukje. Bijna elke fabrikant, ook de budgetters onder die, leveren een verloopstukje mee. Als je als "premium" koper geen verloopstukje krijgt, is dat best wel triest...
Ik ken persoonlijk maar bar weinig mensen die mobiel nog met een bekabeld setje oortjes of koptelefoon rondlopen.
Ik zie die mensen iedere dag in trein/metro/bus, en vrees dat jij maar weinig mensen goed genoeg kent om hier statistische conclusies aan te verbinden.
Dat is een beetje pot verwijt de ketel als die mensen reageren op iemand die zegt dat het prima is dat de 3.5mm-aansluiting de enige optie nog is. Voor mij als 3.5mm-liefhebber voelt het alsof een feature voor de BT-gebruikers weg MOET om het mij te misgunnen. Jij gebruikt het niet, prima, maar waarom moet ik dan zonder 3.5mm-aansluiting leven?

Mijn tablet heeft GPS, wat ik echt nooit gebruik op mijn tablet (ik navigeer er niet mee), maar het zou niet in me opkomen om er een discussie over te starten of als mensen klagen dat ze hun tablet niet meer als navigatieapparaat kunnen gebruiken, tegen die mensen in te gaan met argumenten waarom GPS op een tablet niet nodig is.
Jij gebruikt het niet, prima, maar waarom moet ik dan zonder 3.5mm-aansluiting leven?
Klopt. Duur is het niet, veel ruimte neemt het ook niet in. Misschien heeft het invloed op de waterdichtheid rating?
Ik vraag me oprecht af wat Google nu precies wil bereiken met de Pixel telefoons?
Al sinds de eerste Pixel zijn er serieuze minpunten en is het totaalpakket gewoon ondermaats gezien de zeer hoge prijs die er gevraagd wordt. Ook qua design lopen ze gewoon een generatie of 2 achter...

Als het bovenstaande nou succesvol zou zijn en zou resulteren in een behoorlijk marktaandeel dan viel er nog wat van te zeggen. De realiteit is echter dat ze in de US een market share hebben van iets meer dan 2% Dit getal lijkt ook niet echt hoger te worden en is al enkele jaren stabiel tussen de 1,5-2%
Kijken we buiten de US dan is het marktaandeel niet eens noemenswaardig.

Het grootste pijnpunt blijft echter de prijs die ze voor het geheel vragen. Zeker in combinatie met de kleine hoeveelheid opslag en de absurde prijzen voor meer opslag is raar. Ook de beslissing om maar 128GB als maximale opslagcapaciteit aan te bieden is eind 2019 gewoon vreemd. Buiten de goede camera zijn er echter zeer weinig argumenten te bedenken om voor een Pixel te gaan.
Het argument van Google dat je 3 jaar lang snelle updates krijgt is steeds minder relevant nu er voldoende, vaak stukken goedkopere Aziatische, merken zijn die ook binnen afzienbare tijd met updates komen voor hun, behoorlijk kale/stock, Android. Qua security updates zit je zelfs bij Samsung gewoon goed, aangezien ze braaf iedere maand met dit soort updates komen.
Ook de gratis onbeperkte opslag van foto's is iets dat tegenwoordig tot het verleden behoort. Je krijgt nu exact hetzelfde dat op alle toestellen van alle merken gratis is.

Als je vervolgens denkt dat je een telefoon hebt die redelijk zijn waarde behoudt kom je ook bedrogen uit. Als er 1 telefoon is die snel in waarde daalt is het wel de Pixel. Dit wordt nog eens erger door het feit dat er vaak enkele weken na release al deals zijn met behoorlijke kortingen.
Qua bouwkwaliteit krijg je ook gewoon een inferieure telefoon. Jerryrigeverything laat dit op een pijnlijke manier zien. Anno 2019 is het gewoon ongekend dat een telefoon dit soort zwaktes heeft.
Hetzelfde kan gezegd worden van het scherm. Leuk dat het 90hz is, maar als de helderheid minder dan 50% is van de directe, goedkopere, concurrentie dan sla je de plank gewoon mis...

Het enige dat dan over blijft is een camera die goed is in het maken van foto's, maar qua video weer ondermaats is. Bij de concurrentie krijg je voor minder geld gewoon betere allround camera's die zowel goed zijn in foto's als in video.

Ik kan niet anders concluderen dan dat de Pixel een soort hobby van Google lijkt. Het aloude argument is dat een hobby "geld mag kosten". Dit lijkt volledig op te gaan voor Google. De keuzes die ze jaar in jaar uit maken en de prijs die ze aan het eindproduct koppelen lijkt nergens naar toe te gaan. Als ze een groter marktaandeel wilden zouden ze andere keuzes maken en een veel concurrerendere prijs hanteren. Als het geen succes zou zijn, zouden ze al lang gestopt zijn.
Maar schijnbaar is het voor sommige, hooggeplaatste mensen binnen Google, een hobby en mag het allemaal geld kosten zonder dat het tot enig resultaat leidt...
Sterker nog, het scherm is alleen 90hz als het scherm boven de 75% helderheid staat ingesteld. 8)7

https://www.theverge.com/...op-60hz-brightness-levels

[Reactie gewijzigd door WouterL op 7 november 2019 08:00]

Dit is reeds met een update veranderd. Echter lijkt het grote gevolgen te hebben voor de kleuren en het contrast indien 90Hz wordt ge"forceerde" op lagere helderheid.
Snap ook niet zo goed dat de opslag niet als minpunt wordt meegenomen. Elk Android flagship van dit jaar had eigenlijk wel 128gb en was vaak nog uitbreidbaar ook. En nu komt Google met excuses waarom een 4k mode ontbreekt op de front camera.
Sinds de Pixels op de markt worden gebracht is er altijd sprake van een slechte accu.
Ik verlang echt terug naar de Nexus serie van Google die de pure betaalbare android ervaring bood.
De Pixels hebben fantastische software maar dat is niet voldoende.
Die hadden ook allemaal belabberde accu's. Ik heb een Nexus S, Galaxy Nexus en Nexus 5 gehad en de accu is altijd een minpunt geweest voor zover ik mij kan herinneren. De Nexus 5 was verder wel lekker veel bang for buck in die tijd en de Galaxy Nexus is nog altijd de fijnste telefoon die ik ooit heb gehad (door zijn vormgeving en materialen).

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 7 november 2019 08:46]

Dat klopt, maar als je er 400 euro minder voor betaald wil je dat soort zaken voor lief nemen. Dat is het verschil.
Ik heb qua aanschaf ook getwijfeld tussen de Mi9T pro en de S10e. Maar de grote accu icm prijspeil heb ik toch voor de Mi9T pro gekozen.
Ik vind het toch vreemd om de camera als top te bestempelen. Ik zie serieuze mankementen. Om te beginnen zit de camera al flink mis met ISO/sluitertijd. Er worden veel te korte sluitertijden gekozen, en dit zie je terug in verschrikkelijk veel ruis in de schaduwen. En dat is helemaal niet nodig, OIS is tot 1/5 seconde bij 28mm equivalent prima in staat scherpe beelden te leveren. Die foto's van de gracht lijken wel een soort twilightopnamen, op randje van voldoende licht, maar zijn in volle zon. Heel lelijk resultaat daar.
Ook bij de donker-shots is combi ISO 558 met 1/24 vreemd. Komt niet in de buurt van wat 950XL/1020 hier zou leveren, en dat is 4/5 jaar geleden.

Oh, en ik ben nog steeds benieuwd hoe oranje de oranje versie nou is. Elke review van de Pixel 4 ziet het er weer anders uit!

[Reactie gewijzigd door blanka op 7 november 2019 06:31]

Op zich heb je gelijk: Kijkend naar. https://www.dxomark.com/category/smartphone-reviews/ staat de nieuwe pixel op plaats 10.
Dxomark zegt helemaal niks. Volgens dxo heeft mijn OnePlus 7 pro een zeer goede camera. Nou ik kan je uit de droom helpen. De U11 en U12+ die ik hiervoor had zijn stukken beter. Die hele dxomark is een commerciële bende.
Dat zijn toch software dingen die je opnoemt? De camera (combinatie) - de hardware - an sich is denk ik top.
Ook als ik RAW bekijk van pixel 4 is het wat minder. Maar je gaat er met die gemaksoftware van nu wel van uit dat hardware ook slim benut wordt. Ik zie heel vaak hoog iso foto's die dat helemaal niet hoeven te zijn. Je hebt opening van 1.7! Ik maak al die avondfoto's bij ISO 40/50.
Dat ruis zie je toch nooit op je smartphone scherm? En persoonlijk heb ik het altijd gehaat dat mijn oudere smartphones veel te lange sluitertijden kozen bij binnenlocaties of minder licht, waardoor normaal bewegende/pratende mensen of objecten altijd onscherp en wazig waren. Liever wat meer ruis en wat kortere sluitertijden en iedereen herkenbaar en scherp.

Je kan natuurlijk altijd kiezen voor Nachtmodus (0.5s sluitertijd of langer) of manueel instellen (niet zeker, misschien alleen met andere app), als je liever lange sluitertijden wenst van bijvoorbeeld een landschap.

De overbelichting en het daarmee gepaard gaande ruis in de nachtelijk video bij de Pixel 4 vs iPhone 11 is dan weer helemaal belachelijk.
Op scherm niet, maar ik wil er tijdschriftmateriaal mee kunnen knippen. Kan de D850 vaker thuisblijven. En dat bewegen van objecten moet een telefoon toch anno 2019 kunnen herkennen. Voorbeelden zijn echter allemaal stillevens.
https://www.youtube.com/watch?v=bHkaZ8OjeIg
Ben benieuwd wat hij dan anders doet dan tweakers.
Ja het lijkt er wel meer op steeds slechtere camera producten op de markt komen op te dure smartphones en bestemeld worden als goed. Samsung A50 heeft een bagger camera, in die prijs range het is niet eens op het zelfde niveau van een 5 jaar oude iphone 6 die destijds 600 euro kosten als een flagship...

5 jaar fast forward en zit je met een wasse neus van 2/3 camera`s op een telefoon die allemaal zeer ondermaats presteren, ik kijk bijna geen reviews meer want ze zijn allemaal super biased en afgekocht.
Naast drie jaar beveiligingsupdates, wat tegenwoordig vrij standaard is, belooft Google drie jaar lang upgrades van het besturingssysteem. Als je dit belangrijk vindt, is de enige andere optie eigenlijk om een Android One-smartphone te kopen. Die toestellen zijn echter doorgaans niet high-end en dat maakt de Pixel 4-toestellen bijzonder.
Mijn Oneplus5 van 2,5 jaar oud krijgt straks ook nog Android10. Dus het is zeker niet de enige optie.

Het enige verschil is misschien dat er vooraf geen belofte wordt gedaan.

Ik weet niet hoe lang andere fabrikanten updates doorvoeren. Geen ervaring mee.

[Reactie gewijzigd door prutser387 op 7 november 2019 06:24]

OnePlus heeft beloofd: twee jaar nieuwe Androidversies, totaap drie jaar beveiligingsupdates. Volgens mij is er van Android 10 voor de op5 niets gezegd. Kan best dat ie er wel komt, de op3 kreeg immers ook Pie, maar de garantie hebben ze niet afgegeven
OnePlus heeft in ieder geval wel beloofd om de OnePlus 5 van Android 10 te voorzien. De bèta zou dit jaar nog moeten beginnen zeggen verschillende bronnen.
Die had ik niet meegekregen, goede zaak!
En het verschil is natuurlijk dat Pixel telefoons al een tijdje Android 10 hebben terwijl de bèta nog niet eens is begonnen voor de OnePlus 5/5T reeks.

Gelukkig werkt Android 9 uitstekend en kan daarom best wel wachten met mijn OnePlus 5.
Nog iemand voor smartphones van 3 mm dikker en dan twee dagen langere accuduur? Anyone? Ik zal wel chargeren, maar mij kunnen die paar millimeter niet boeien. (Ja, anderen wel, snap ik.) Beste fabrikanten: geef ons de keus: flinterdun en na een dag leeg of een chocoreep en 3 dagen zonder laden, of een week, of meer (yes!).
En dan graag met kunstof achterkant (mijn S5 had een heel lekker stroeve achterkant, die niet uit je handen glipte en niet snel kapot ging) en verwisselbare batterij.
Het is wel merkwaardig om te zien dat dit gewoon niet gedaan wordt. Dun voelt klaarblijkelijk "premium" genoeg dat er enorme offers voor gebracht worden, net als een glazen achterkant of een gebogen schermrand. Nu ook weer de Xiaomi Note 10 met een camera bulge en gebogen schermrand.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 7 november 2019 11:57]

Dit heeft Apple ook gedaan met hun 11 Pro (Max), ontzettend goede stap naar mijn mening. Resultaat: een batterij die niet leeg te krijgen is op één dag.
Ik vind het een bijzondere prestatie dat een bedrijf als Google het presteert om zon ondergemiddelde, oninspirerende smartphone neer te zetten.
Je zou toch zeggen dat er voldoende budget is.
En jaar in jaar uit eh. En dan ook lekker een usp, gratis foto's op de cloud in de hoogste kwaliteit opslaan weghalen, om vervolgens lekker een sneue 64gb opslag in een peperdure telefoon te stoppen.

Pixels kunnen eigenlijk minder dan iphones, wat best knap is, want android telefoons kunnen doorgaans meer dan iphones.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 7 november 2019 07:50]

Jaar in jaar uit? Volgens mij waren toch de Pixel 1 en Pixel 3 (en 3a) van prima kwaliteit. De 2 had wat issues met het scherm meen ik me te herinneren.

En of Pixels nu minder kunnen dan iPhones, betwijfel ik. Qua home automation en background services word ik van een Android toestel toch vrolijker dan een iPhone, evenals met sideloaden van applicaties. Ik denk niet dat je hier kunt zeggen dat Android telefoons doorgaans meer kunnen dan iPhones, maar dat dit bij de Pixel achterblijft. De hardware is dan niet top (of zelfs teleurstellend) bij dit nieuwe model, maar aan de Android versie zal dat niet liggen.
Home automation is amper verschil op welk device persoonlijk vind ik dat Apple HomeKit met HomeBridge vele malen beter als Google Home waar je heel erg vast zit aan wat toegestaan is in het land dat je woont.

Natuurlijk kan Android meer als iOS het is niet locked maar hoeveel van de niet locked functionaliteiten gebruikt de gemiddelde mens ik zou weinig tot geen zeggen. Hier op tweakers zullen er meer mensen zijn die via apks dingen installeren of updates/andere roms flashen maar dat is dan enkel software. Ergens heeft @Ruw ER wel gelijk want waar iedereen grotere schermen heeft met dunnere bezels en een notch heeft Pixel dat niet, 3+ camera's vanachter, snapdragon 855 plus, meer als 64gb en niet breekbaar (zie video jerryRigEverything)
1 was niet waterdicht, had maar 32gb opslag, geen stereo speakers.
2 miste de headphone jack ineens, scherm van de xl was ruk.
3 had een extreme notch, echt heel lelijk.
3a is serieus een leuk toestel.
4 heeft te weinig opslag, te weinig camera's, en schijnbaar is de main camera niet meer van de kwaliteit die we bij de pixels gewend waren.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 7 november 2019 08:52]

Ik blijf erbij dat het niet altijd enkel de hardware is dat je moet vergelijken met elkaar, zoals vaak wel wordt gedaan. Mooi om te zien dat deze review daarom meer ingaat op het gevoel en de ervaring.

Dat de 1 niet waterdicht was: yes, een misser. Grote concurrenten waren dat wel. Opslag was ook karig, maar de stereospeakers ontbraken bij meerdere high-end modellen. Uiteraard werd hier de vergelijking gemaakt naar de Nexus serie.

Geen headphone jack bij de 2? Ik vind het zelfs jammer te zien dat in deze review dit nog steeds als minpunt wordt beschouwd. Zijn we daar niet allang overheen? Apple had deze stap genomen, niet heel gek dat Google dit ook zou doen.

Enkel de 3 XL had een extreme notch, een grote misser. Goed te zien dat Google inderdaad ook weer hier achter de rest aanhobbelt. De 3 is echt wel een prachtig toestel.

3a, inderaad prima. Prijs kwaliteit verhouding ligt hier heel hoog - althans, veel hoger dan de andere Pixels.

De 4 - deze - heeft waarschijnlijk nog wat software updates nodig om de camera weer te doen schitteren als de jaren ervoor. Opslag en ontbreken van onbeperkte Google Photo opslag is een flinke misser ook.

Conclusie is inderdaad dat de Pixel serie op hardware gebied (pure specs) niet mee kan met de rest. Dat is al sinds begin der tijden. Toch zeker in dit prijssegment. Maar ik blijf erbij dat het niet enkel de hardware is dat altijd maar moet blinken. Het plezier dat ik tot nu toe al heb gehad met mijn Pixel 1 XL en Pixel 3 en mijn vriendin met een Pixel 1 XL en nu een 2 XL, maakt veel goed. Ik hoef geen telefoon met de allerlaatste Snapdragon CPU en onbeperkt RAM of 256GB opslag. Een goede balans tussen hardware en software is in mijn optiek bij Android enkel te vinden op sommige Android One telefoons en de Pixel serie. De One UI schil van Samsung is om te huilen en Bixby was op de Samsung S9 maar moeilijk te temmen.

Dus mooi om te zien dat in deze review er meer aandacht wordt besteed aan de software. Hoe dan ook wordt het cijfer alsnog erg beïnvloed door de hardware, ergens wel te begrijpen aan de magere batterij capaciteit natuurlijk, maar verder is het voor mij gewoon weer een pareltje.
Wat een teleurstelling zijn de pixels dit jaar. Ik heb zelf een pixel 2 en daar valt de accuduur al flink van tegen. Als ik de 4 zo zie is de XL de enige realistische optie, maar ook daar de vraag of je het de dag door haalt op je accu. De kale Android is wel subliem en ik zou niet meer terug willen naar een schil zoals van Samsung. Maar deze pixel mist een vingerafdruk scanner, mist de gratis foto storage, mist een fatsoenlijke accu, mist helderheid en mist een groothoeklens. Wat heb je dan wel pixel? Behalve kale android? Niet zo veel.
Android wat de Pixels draaien is toch helemaal niet kaal? Het draait toch Google's Pixel skin bovenop Android? Bij mijn weten is Nokia de enige fabrikant die Android levert zonder skin.
Er zitten wat pixel specifieke toevoegingen in, echter is het os kaal voor zover ik weet. In tegenstelling tot EMUI of iets dergelijks. Ik kan een Nokia pakken en die werkt inderdaad heel vergelijk aar. Dit in tegenstelling tot een Samsung of Huawei.
Door de slechte accu een absolute no-go voor mij. Heel merkwaardig dat ze daarvoor kiezen. Met mijn Galaxy S9 haal ik de dag vaak net wel of net niet op 1 acculading. Dat moet bij mijn volgende telefoon minstens even goed en het liefst wat beter zijn.
De "matige accu" is relatief. Heb je de test gezien? De XL variant heeft een langere adem dan de S9.

Ik heb dit al eens eerder gezegd bij andere reviews dat ik "matige accu" nergens op vind slaan want de telefoons halen makkelijk en dag zo te zien.. Twee dagen is misschien wat ambitieus maar er zijn er maar weinig telefoons die dat wel halen.
Hoezo relatief? Het toestel zit op het accu niveau van toestellen van ruim twee jaar geleden. Dan kun je recht praten wat krom is, maar het is anno 2019 niet meer op niveau.
@Jack Flushell stelt dat de telefoon een net zo goede accuduur of beter moet hebben dan de S9. Dit is het geval toch? Alleen afgaan op "matige accuduur" is nogal misleidend.
Daarnaast wat is de norm voor die beoordeling?

De S10 haalt 9:28 uur bij de browsertest via wifi. Dit is 25 minuten langer dan de pixel 4xl, het verschil is nog geen 5%. Toch krijgt de S10 een bizar hoog cijfer zonder de opmerking van een matige accuduur en de pixel 4xl wordt hierop afgerekend.

5% meer of minder accuduur lig ik niet wakker van, een dag haal je er toch wel mee.

Edit: De vorige keer dat ik hier een opmerking over maakte was bij de oneplus 7t overigens. Dit sloeg helemaal nergens op want die scoort bij alle tests beter dan de S10 en krijgt nog steeds een "ondergemiddelde accuduur". Ik vind Tweakers niet fair in het geven van een accuduur oordeel.

[Reactie gewijzigd door kanvua op 7 november 2019 08:42]

Wanneer je toestellen vergelijkt op basis van verschillende factoren dan kun je een aantal maatstaven hanteren:


- de grootte van de toestellen

in grote toestellen passen nu eenmaal grotere accus (uitzondering daargelaten). Over het algemeen hebben grotere telefoons dan ook een betere accuduur.

- de tijd waarover we praten

Modernere toestellen zijn over het algemeen zuiniger dan voorheen. Scherm technologie en chips worden zuiniger. We zien flagships daarom over het algemeen betere cijfers neerzetten dan pakweg 2 jaar geleden.

- de hardware & software
Hogere resolutie, refresh, afstelling van de software etc etc. Allemaal zaken die invloed kunnen hebben op de accuduur. De pixel heeft een 90hz refresh rate wat, zoals tweakers aangeeft, effect heeft op de levensduur van de accu.

Als we nu jouw voorbeeld aanhalen waar je de s10 vergelijkt met de 4xl, dan was de vergelijking met de reguliere pixel eerlijker geweest. De reguliere pixel 4 haalt 8:18 op de browser test, meer dan een uur minder dan de reguliere s10. Dat is gewoon een verschil dat veel mensen gaan merken. Dat dit niet van toepassing is op jouw use case, soit. Dat is mooi, misschien is dit dan ook een prima telefoon voor jou. Het is gewoon objectief vast te stellen dat de acuuduur van de pixel ondergemiddeld is voor een flagship phone voor dit geld.

De som van een eindcijfer is trouwens meer dan alleen accuduur. Ook op andere fronten laat de pixel, en ja dat is m.i., behoorlijk wat steken vallen.

[Reactie gewijzigd door WouterL op 7 november 2019 10:47]

- de tijd waarover we praten

Modernere toestellen zijn over het algemeen zuiniger dan voorheen. Scherm technologie en chips worden zuiniger. We zien flagships daarom over het algemeen betere cijfers neerzetten dan pakweg 2 jaar geleden.
Die zuinigheid is iets wat Google toch echt wel beter voor elkaar lijkt te hebben dan Samsung. Ik heb sinds een maand of 2 een S10 in plaats van een Pixel 2 XL, maar de accu van de S10 loopt echt flink sneller leeg bij niets doen dan bij de Pixel 2 XL. Dit terwijl het toestel 2 jaar nieuwer is. Samsung heeft nog wat huiswerk dus, nieuwer toestel of niet..
Als we nu jouw voorbeeld aanhalen waar je de s10 vergelijkt met de 4xl, dan was de vergelijking met de reguliere pixel eerlijker geweest. De reguliere pixel 4 haalt 8:18 op de browser test, meer dan een uur minder dan de reguliere s10.
Is dat echt zo? De Pixel 4 heeft een 2800 mAh accu, de S10 3400mAh. De S10 heeft dus 3400mAh nodig voor 568 minuten, terwijl de Pixel 2800 heeft voor 498 minuten (browsetest WiFi). Wanneer je dat tegen elkaar afzet scoort de Pixel 4 dus beter per mAh dan de S10. Zo goed als een P30 Pro is het niet, maar een S10 is dus ook geen batterijwonder. Voor de beste prestaties per mAh moet je bij Apple zijn. Dat Google ook een 3000 of 3200mAh accu had kunnen plaatsen staat vast, maar een S10 is slechter... (ook eigen ervaring).

[Reactie gewijzigd door J0YR1D3R op 7 november 2019 21:09]

Prestaties per kWh zijn leuk (en relevant!), maar onder aan de streep heb je daar weinig aan als consument natuurlijk. Je hebt helemaal gelijk dat er grote verschillen zijn per fabrikant wat betreft software/hardware afstelling en de daarbijbehorende batterijduur. Dit is geen bash naar Google toe, maar Google had beter kunnen en moeten doen.
Als toevoeging op @WouterL WouterL is het ook nog belangrijk om aan te stippen dat accutests niet het hele plaatje zijn. De praktijk wegen we ook mee. Bij accutests meet je de tijd dat de telefoon actief is. Standbytijd telt dus niet mee, bijvoorbeeld.

Waar we mee vergelijken is eenvoudig: recente toestellen met vergelijkbare prijzen of specificaties. De toestellen die we selecteren in de grafieken, kiezen we zorgvuldig. Zo ontstaat een realistisch beeld van hoe een smartphone bij een bepaalde test zich verhoudt tot de concurrentie op dit punt in de tijd. Wanneer we bijvoorbeeld relatief veel toestellen zouden selecteren met een matige accuduur, ziet het plaatje er immers natuurlijk ineens heel anders uit.

Overigens: de S9 heeft ook een minpunt accuduur gekregen.

Ik denk dat het belangrijk is om goed zelf te kijken naar wat je belangrijk vindt. Als de accuduur goed genoeg is voor jou, is dat heel fijn natuurlijk. Hier op kantoor zijn al diverse mensen gesignaleerd die ondanks de accuduur wellicht voor een Pixel 4 (XL) willen gaan :)
De pixel 4 XL mag dan misschien een dag halen maar de pixel 4 haalt dat bij lange na niet. Ik had hem zelf besteld maar toch maar weer teruggestuurd na een winkel omdat hij telkens rond 4-5 uur alweer leeg was.
Bekijk ook het filmpje van JRE: https://youtu.be/yyqNR6W_MUQ dan kan je zien dat het niet durable is. En je moet vermijden.
Ik snap niet waarom jouw reactie zoveel gedownmod is. Dit is een valide punt.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True