Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke en Chris Broesder

Een slagveld vol verborgen parels

Alle geteste smartphones van 150 tot 700 euro

Tot slot: alle uitschieters

Als je kijkt naar alle geteste telefoons en alle uitschieters die we hebben geselecteerd, wordt ook duidelijk wat je méér krijgt als je meer geld uitgeeft. Hier is de tabel met uitschieters en actuele laagste prijzen uit de Pricewatch:

Uitschieters
150-250 euro Motorola G7 Power,
vanaf € 176,-
Xiaomi Mi A3,
vanaf € 184,95
Samsung Galaxy A40,
vanaf € 204,-
250-350 euro Sony Xperia 10,
vanaf € 287,05
Samsung Galaxy A50,
vanaf € 258,-
Xiaomi Mi 9T,
vanaf € 309,79
350-500 euro Xiaomi Mi 9T Pro,
vanaf € 364,-
LG G8s ThinQ,
vanaf € 419,-
Google Pixel 3a,
vanaf € 437,-
500-700 euro Samsung Galaxy S10e,
vanaf € 515,-
Asus Zenfone 6,
vanaf € 574,08
Huawei P30 Pro,
vanaf € 635,-

Voor rond 200 euro kun je een werkende Android-smartphone met prima accuduur krijgen, maar daar zijn de uitschieters ook de telefoons met schermen met een lage resolutie. De Mi A3 is daarbij de enige met Android One en dus goede ondersteuning op lange termijn. Bij de rest hebben we, gezien het verleden, twijfels of fabrikanten veel moeite willen steken in updates en upgrades.

In de prijsklasse daarboven vind je telefoons met prima oledschermen, maar nog niet de snelste socs. Ook op het gebied van camera krijg je niet het nieuwste of het beste. Wat accuduur betreft zijn ze wel prima en de hardware is over het algemeen meer dan voldoende.

Boven 350 euro krijg je de eerste telefoons die de beste zijn op diverse gebieden. De LG G8s heeft de beste audio, de Pixel 3a heeft een camera die met de top meekan en weinig telefoons zijn sneller dan de Xiaomi Mi 9T Pro. In deze prijsklasse lever je nog maar weinig in ten opzichte van de top van de markt en vind je, naar onze mening, dus de beste verhouding tussen prijs en prestaties.

In de klasse tot 700 euro vind je van enkele grote merken al een vlaggenschip. De Samsung Galaxy S10e en Huawei P30 Pro kwamen allebei dit voorjaar uit en zijn inmiddels stevig in prijs gedaald. Dat maakt ze aantrekkelijk. De Asus Zenfone 6 is het verboden fruit met de goede accuduur.

Uiteraard heb je ook nog een klasse boven 700 euro. Daarin vind je de Sony Xperia 1, Google Pixel 4, Samsung Galaxy Note 10+ en uiteraard alle nieuwe iPhones van Apple. Die telefoons behandelen we doorgaans in aparte previews en reviews op de site. Natuurlijk kun je ook nog ons advies vinden in de Smartphone Best Buy Guide.

Lees meer

Reacties (177)

Wijzig sortering
Belangrijk om te onthouden bij een keuze tussen Pixel en Xiaomi 9T Pro bijvoorbeeld is dat de Google Camera app ge-reverse-engineered is naar de 9T Pro (en veel andere Android telefoons met Snapdragon soc). De camerapp kan wat buggier aanvoelen, maar de foto's die je krijgt is vaak op niveau van de Pixel telefoons, alleen dan met betere hardware genomen waardoor deze nog beter kan zijn.

Zo betaal je dus alleen voor hardware en krijg je de goede google software er gratis bij. Vereist wel een beetje tweaken, maar het is echt de moeite waard.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 5 november 2019 09:54]

Ik blijf het altijd wel opvallend vinden hoe veel beter de GCAM is vergeleken standaard camera apps van de fabrikant(en) zelf. Op mijn LG V30 is het qua fotos echt een wereld van verschil, maar qua video (vooral audio) laat het dan weer steken vallen. Waarschijnlijk omdat het geen gebruik (kan) maken van de speaker-as-mic functie.

Ik zou eigenlijk graag zien dat google de GCAM zelf openbaar maakt (playstore) en officiele ondersteuning bied voor andere toestellen, desnoods vragen ze er een paar euro voor. Maar het is natuurlijk 1 van de redenen dat de Pixel camera zo goed is, dus kan het ook begrijpen dat ze dat niet willen doen.
speaker-as-mic functie
Wat is dat precies? Doen telefoons dat? Is een speaker niet een heel slechte microfoon?
Dat zou je denken ja, maar juist wanneer geluid gedetecteerd wordt als heel luid schakelt de ear speaker dus om naar een extra microfoon waardoor 'hard geluid' veel beter opgenomen kan worden. Zo ver ik weet is dit een feature die alleen door LG gebruikt wordt, en ik weet eerlijk gezegd ook niet of ze het nog steeds gebruiken na de LG V30 (die ik dus zelf heb), maar ik zou het erg raar vinden als ze het niet meer gebruiken in de V series die juist om audio gaat.
Interessante functie. Over (opneem)geluid lees je in reviews bijna nooit wat over. Geen idee of dit nou echt goed werkt. Een vergelijkend onderzoekje zou wel interessant zijn!
Qua voorbeelden van de LG V30 kan je opzich op mijn youtube kanaal kijken. Alleen is dat niet 1 op 1 te vergelijken met wat een andere telefoon kan.

Vergelijkings filmpjes zouden dezelfde muziek, op het zelfde feest, op het zelfde moment en op dezelfde plek moeten zijn, wat 'onverwacht' niet zo maar gebeurd. Het probleem is dat 'hard' geluid lastig te testen is, omdat je daar dus echt een groot geluidssysteem voor nodig hebt. Een festival zit namelijk makkelijk rond de 100 dB en dan pas komt het voor dat geluid distorted wordt bij opnames.

Misschien dat @arnoudwokke een onderzoek naar geluidsopname (en misschien ook afspelen, 3,5mm jack, bluetooth versie ondersteuning, aptX HD, welke bestands formaten een telefoon ondersteund etc) zou willen doen?

Misschien een vergelijking tussen:
LG V40 (of V50 als die verkrijgbaar is in NL?)
Samsung S10 (+)
IPhone 11 (pro)
Huawei P30 (pro)
OnePlus 7T (pro)

En mogelijk als extras:
Sony Xperia 10
HTC U12+
Xiaomi Mi 9T (pro)
Dankjewel. Ik hoop dat Tweakers het oppakt!
Vergelijkings filmpjes zouden dezelfde muziek, op het zelfde feest, op het zelfde moment en op dezelfde plek moeten zijn, wat 'onverwacht' niet zo maar gebeurd. Het probleem is dat 'hard' geluid lastig te testen is, omdat je daar dus echt een groot geluidssysteem voor nodig hebt. Een festival zit namelijk makkelijk rond de 100 dB en dan pas komt het voor dat geluid distorted wordt bij opnames.
Zoiets?
Oh wauw dat ik dit nooit heb zien langskomen, even kijken en dan kom ik er zo op terug!
Praktisch exact wat ik bedoelde voor opname kwaliteit! tof om te zien dat tweakers het al een keer heeft gedaan.
Ook wel een beetje logisch dat ik het gemist heb, het is gemaakt precies in het jaar tussen mijn smartphone wisseling. (2017 is mn huidige, en ben nu 2019/begin 2020 dus opzoek naar een nieuwe)

Wat ik hier uit haal is dat de soort muziek ook veel invloed heeft (waar ik nooit bij stil gestaan heb, maar wel heel logisch is) en dat het op high end niveau steeds dichterbij komt op uitzondering van sommigen.
Toch verbaast het me dat ze er dan niet hard op de makers van die apps jagen qua copyrightbescherming enzo.
Ja wat deze prijsklasse en Samsung/Apple/Google flagships onderscheid is software. Op het gebied van pure specs is Xiaomi niet te verslaan voor die prijs.

Ik denk dat het nog wel 10 jaar duurt voordat Chinese software gelijkwaardig is aan wat Google kan.
Ik heb een OP6 en probeer de GCam van tijd tot tijd maar deze blijft maar crashen, ik heb MicroG ook geinstalleerd vgm.
Veel features werken ook niet zoals slomotion en viewfinder is vaak buggy. Ik kan nooit een goede stable betrouwbare stable build vinden.
Dat hangt af van de software build en de telefoon helaas. Van wat ik lees werken alle functies wel bij een Mi 9T Pro, maar die onbetrouwbaarheid is inderdaad een nadeel. Wil je geen gezeik en goede stock camerasoftware koop je een pixel, wil je beetje tweaken en betere hardware voor hetzelfde geld koop je een Xiaomi.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 5 november 2019 10:43]

Mijn LG V30 doet het altijd goed qua foto's, alleen er is een 95% kans (ruwe schatting naar eigen ervaring) dat mijn telefoon volledig vast loopt en zichzelf herstart nadat ik 1 of meer fotos gemaakt heb met de GCAM app.

De ene keer doet die dit na 1 foto, andere keer pas na 10 fotos, soms pas nadat ik de gcam app sluit, of wanneer die HDR gaat verwerken. De exacte reden heb ik dus nog niet gevonden, maar zolang de fotos wel gemaakt worden en het er ook zo veel beter uit ziet, kan ik dat af en toe herstarten van mijn telefoon wel accepteren.
Zelfde hier. Ik heb nog niet echt een versie kunnen vinden die "gewoon" werkt.
Bij mij crasht ie niet op mijn 1+6, misschien heb ik een andere versie? 2.2 190716.1800build-6.2.030
Opmerking over de A50 de vingerscanner:
Grootste pijnpunt is de optische vingerafdrukscanner achter het scherm. Die werkt matig en daar heb je elke keer last van als je de telefoon wilt ontgrendelen.
Na de update van vorige maand moest je opnieuw je vingers inscannen, dit gaat echt supergoed nu.
Dus de vraag heeft tweakers de telefoon geupdate en de vingers opnieuw ingescanned?

[Reactie gewijzigd door Dj Neo Ziggy op 5 november 2019 09:22]

Yup, de laatste keer was bij die ophef over de S10 - toen heb ik de A50 van alle updates voorzien en ook weer opnieuw gescand. De gebruikservaring was in mijn beleving een tikkie beter, maar zeker nog inferieur aan de optische scanner die je in telefoons van andere merken aantreft.
Na de update van vorige maand is de vingerafdrukscanner wel (veel) meer dan een tikkie beter. Voor de update was die onbruikbaar, nu werkt die prima. Hij werkt minstens net zo goed als de scanner op mijn iPad 2017. Misschien niet net zo snel als de beste scanners op de markt, maar prima bruikbaar. Voor mij persoonlijk niet storend in elk geval.
Is hij ook nog betrouwbaar? Want bij de S10 kan deze met een screenprotector na een update opeens enorm veel vingers random accepteren die niet ingescand zijn.
Het lijkt alsof Samsung hun veiligheid voor snelheid hebben weggegooid;
Samsung heeft hier inmiddels een update voor uitgebracht. Over snelheid gesproken, deze update stond binnen iets meer dan een week op alle toestellen. Daarnaast gebeurde dit alleen als je de vinger ook geregistreerd had met de screenprotector/case tussen je vinger en het scherm. Het was dus niet zo dat elke willekeurige S10 te ontgrendelen was met een hoesje.
Opvallend dat bij de A50 staat dat deze elke 3 maanden updates ontvangt. Dit terwijl Tweakers zelf nog een artikel heeft geplaatst dat dit maandelijks is.

nieuws: Samsung geeft Galaxy A50 voorlopig maandelijks beveiligingsupdates

Daarnaast heeft elke A serie tot nu toe 2 Android upgrades gehad, dus waar de bewering vandaan komt dat je maar eentje kan verwachten is mij ook onduidelijk?

Kijkende naar de A5 2017, welke nog maandelijks updates ontvangt, deze is bijna 3 jaar oud. Aangezien de A50 in dezelfde lijn ligt, zou je dezelfde verwachtingen hieraan kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door CyberJohn op 5 november 2019 07:57]

Daarnaast heeft elke A serie tot nu toe 2 Android upgrades gehad, dus waar de bewering vandaan komt dat je maar eentje kan verwachten is mij ook onduidelijk?
Daar moet je natuurlijk ook wel een kanttekening bij plaatsen... Neem de A5 2017. OK, die heeft inderdaad 2 Android upgrades gehad. Mooi, zou je zeggen. Als je in rekening neemt dat hij uitgekomen is met Android 6 toen Android 7 bijna een half jaar uit was, en hij vervolgens nog een upgrade kreeg naar Android 8 dat een half jaar later kwam...

Ja, technisch gezien is dat dan 2 Android upgrades. Maar hij had eigenlijk al van in het begin moeten beschikbaar geweest zijn met Android 7, en doorgaan naar Android 9. Dan was het mooi geweest.
De G8S heeft wel een uitstulping van de camera hoe klein het ook is (de G8 is volledig plat met de behuizing daartegen)

Verder vraag ik mij af op geoptimaliseerd opladen aanstond op de LG, ik heb telefoons gezien die sneller laden maar hier is de LG iedere keer binnen 2 uur wel vol vanaf onder de 5% accu en dat met de bijgeleverde 18 watt lader.

Verder valt het mij eigenlijk op dat als je puur naar performance kijkt je in feite klaar bent bij LG en Xiaomi, beiden zijn hele nette telefoons in hun prijsklasse en meer geld uitgeven heeft in mijn optiek alleen nog nu als je specifieke functionaliteit zoekt die deze 2 niet of minder goed kunnen leveren.

Voor de rest een prima artikel, toch wel leuk om al die toestellen op een rij te zien :)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 5 november 2019 07:45]

Even een aanvulling vwb de specs van de G8s, @arnoudwokke in het artikel lees ik 'LG-telefoons zijn al een paar jaar de meest logische keuze voor mensen met een voorliefde voor audio. HIj heeft een 3,5mm-jack en een dac die ook grotere hoofdtelefoons zonder enige moeite van mooi geluid kan voorzien, iets wat andere telefoons vaak niet kunnen.'

LG focust zich al een poosje op audio. De G8s heeft de functie om de speakers op tafel voller te laten klinken. Daarnaast is aan de DAC denk ik meer dan gemiddeld aandacht besteed echter hij heeft niet de quad DAC uit eerdere modellen (G7, V40). Deze zit wel in de G8 die niet in Nederland geleverd wordt, maar niet in de G8s.
Zie o.a. https://www.androidauthority.com/lg-g8s-thinq-1004377/
Het blijkt ook uit de specs op de LG site, vergelijk die van de V40 met de G8s.
Dus het komt erop neer dat de G8s op dat punt ook een downgrade is van de G7? Ook het scherm, van 1440p naar 1080p. Wel dan weer OLED als ik me niet vergis. Zelf ben ik van de G4 naar de G7 gegaan en heb het verschil in audio bijna gelijk opgemerkt

Verbaast me wel dat ze een telefoon van LG hebben meegenomen, is een beetje een underdog. Slim dat ze zich op audio focussen, daarmee onderscheiden ze zich wel. Daarnaast dalen hun prijzen snel en krijg je imo meer bang for bucks dan de toestellen van bijv Xiaomi of OnePlus (hier heb je bijv wel draadloos laden en NFC)

Blijf het wel een vreemde keuze vinden dat de reguliere G8 niet naar Nederland komt. Hoop dat de G9 en G10 wel komen als vervanging van mijn G7.

Nadeel van het hebben van een LG: een reparatie-adres vinden is een hel, je bent al snel beperkt, onderdelen zijn vaak niet op voorraad waardoor je langer moet wachten, en goedkopere alternatieven zijn er niet echt.

Voordeel: bij technische problemen is de kans groot dat deze onder de garantie valt. Bootloopprobleem was kosteloos opgelost en in 2 weken toestel teruh. Had ik met Samsung dan weer niet, besloten om iets niet te laten repareren omdat het een duur geintje was.
Het verschil in resolutie zie ik als een voordeel, telefoon hoeft minder hard te werken want minder pixels en de accu gaat hierdoor langer mee (en ik moet eerlijk zeggen dat de G8S op dat vlak mijn verwachtingen overtrof)

Betreffende het niet hebben van een quad-dac, een kennis heeft de V30 die deze wel heeft, met de juiste koptelefoon en audio bestanden zal je wel een verschil horen, maar niet zo enorm als je zou verwachten.

Wat mij wel qua audio op de G8S stoort is dat ik met mijn koptelefoon algauw richting de 80%+ volume moet gaan, terwijl mijn vorige telefoon de Moto G5S Plus net over de helft moest, echter hoewel de Moto luider klinkt is de audio op de G8S vele malen beter, sowieso als je zelf met de equalizer knoeit wat de Motorola weer niet toestaat (alleen presets, geen manual equalizer)

Nadelen van het hebben van een LG ondervind ik zelf nu ook, ik zoek al een tijdje naar een betaalbare screenprotector en iedere keer klopt de maat niet van wat ik vond, erg irritant zeker vergeleken toen ik de LG G3 had waar ik makkelijk allerlei accessoires voor kon vinden, maar ik heb er in ieder geval geen spijt van en de G8S bevalt mij prima (reden dat ik de G8S boven de Xiaomi 9T Pro preferer is dat LG wel een MicroSD kaart slot heeft, Xiaomi heeft deze niet)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 5 november 2019 15:34]

Moet wel zeggen dat ik mijn G7 ook.op 1080p heb staan, scheelt toch weer iets, zeker met een kapotte accu (en anderhalve week levertijd). Vind het wel alleen vreemd dat je de generatie erna een slechter scherm geeft, Samsung werd hier op de Note 10 ooknop afgerekend regelmatig. Al isnhet verscjil wel heeeeeeel erg klein. Bij mijnstaat de audio juisy halverwege tot driekwart omdat het anders te hard wordt, kan aan je oortjes/koptelefoon liggen. De bijgeleverde oortjes lijken het volume iets omlaag te schroeven hier.

Had zelf screenprotectors besteld bij aliexpress, alleen deze beschermen allen het scherm zelf en niet de schermranden dus dat is ook niks (kan daar heel slecht tegen). Dus nu maar zonder en al aan mijn tweede schermpje. Uitbreidbare opslag is ook zeker een voordeel, daar heb ik ook op.gelet, wordt ook steeds zeldzamer. Merk wel dat ik ineens veel meer opslag gebruik, nu 64GB vol en mijn telefoon functioneerde niet totdat ik er een sd-kaartje indeed. Snap er niks van eigenlijk. Je wordt nu bijna verplicht 128 GB te nemen (vaak duurdere versie).

Hoesjes en andere accesoires kun je veel op bijv aliexpress en ebay vinden, scheelt ook veel geld, en meer keuze, zeker aan te raden

Daarnaast zelf ook fan van de skin van LG, net als due van Samsung (maar hoefde geen gebogen randen dus de S9 viel destijds af). Vind t logisch ingedeeld, kan makkelijk dingen terugvinden, en een app drawer! Dat is voor mij ook weer een dingetje, wil niet gaan kloten met costum roms of laumchers om dat ding weer tevoorschijn te krijgen eigenlijk
Ben met je eens dat dat inderdaad gek is, een downgrade in resolutie. Tenminste als je de G7 met de G8s vergelijkt, de G8 heeft wel een hogere resolutie. Maar voor het accugebruik is het wel gunstig zoals @Mizgala28 al opmerkt.
Overigens heeft de Mi9 serie van Xiaomi draadloos laden bij alle versies (9/T/pro/lite). De Redmi serie heeft dit niet. Draadloos laden heeft alleen de reguliere T. Wat dat betreft doet LG het goed.
Daarbij komt dat de zinsnede "een dac die ook grotere hoofdtelefoons zonder enige moeite van goed geluid kan voorzien" een beetje krom is. De dac verzorgt de digitaal-analoog conversie, maar is geen versterker. Er moet dus een goede versterker in zitten die ook hoogohmige hoofdtelefoons kan aansturen. Daarbij is de grootte van de hoofdtelefoon niet bepalend, er zijn ook iem's die lastig aan te sturen zijn.
Goed punt, klopt inderdaad. Had het nog niet zo bedacht :)
Gemis van de quad-dac vind ik niet eens zo erg (nadat ik een vergelijking trok)

Wat ik wel erg vind is hoe irritant het is om eventuele accessoires zoals een screenprotector te vinden, of is het er een voor de G8 of klopt de maat gewoon niet en is het te klein.
Daar had ik ook al mijn bedenkingen bij. Mijn G8s (prima telefoon overigens) laadt ook veel sneller dan in het overzicht getest.
Bij de Huawei p30 pro staat als opmerking dat je geen custom roms kan installeren. Hoe zit dat bij de anderen? Ik zocht de lg g8s op en die kan dat blijkbaar ook niet.
Ik zou het handig vinden mocht een site als Tweakers ook nog een lijstview maken met wat er mogelijk is bij elk van deze uitschieters.

Ik wil graag een telefoon die custom roms kan draaien. Daarom kocht ik een tijd geleden een Huawei P20 pro, omdat ik zag dat er een Lineageos rom voor bestond, maar blijkbaar werd de poort al gesloten van voor ik het kon installeren.
Ik denk dat zo'n lijst gewoon veel te lang zou worden en ook te regelmatig verandert, zoals je zelf hebt meegemaakt met die Huawei. Volgens mij kan je best een forum als forum.xda-developers.com raadplegen. Je hebt daar een segment 'costumize' en LineageOS en mods staan daar tussen. Lijkt me de beste manier om je te informeren.
Hier de topics voor uw Huawei: https://forum.xda-developers.com/huawei-p20-pro/how-to


Edit: LineageOS geeft zelf een lijst met mogelijke telefoons: https://lineageos.org/Changelog-22/

[Reactie gewijzigd door Tonerider op 5 november 2019 07:46]

Bij de Huawei p30 pro staat als opmerking dat je geen custom roms kan installeren. Hoe zit dat bij de anderen?
Het verschilt per toestel en vooral: het verschilt met wanneer je kijkt. Het grote punt bij Huawei is dat je de bootloader niet mag en kan ontgrendelen, waardoor custom roms per definitie niet mogelijk zijn. LG laat je de bootloader doorgaans ontgrendelen (hoewel de G8 nog niet op de site staat, maar misschien is die nog niet geupdatet).

Dat maakt het bijhouden van een lijst of dat kan ook lastig. Ik zou het graag doen, maar dan zouden we op regelmatige basis online moeten opzoeken van elke telefoon of er inmiddels custom roms mogelijk zijn en of die er al zijn. Vooral voor telefoons die niet zo'n groot succes zijn, zoals LG-telefoons, is dat vaak het werk van een of maximaal een paar vrijwilligers. Soms gebeurt dat wel, soms gebeurt dat niet.

Mijn advies zou zijn om, als je daar interesse in hebt, voor je een telefoon koopt even te kijken op sites als XDA-Developers of er al een levendige community is ontstaan rondom custom roms. Ook kun je kijken of LineageOS hem officieel ondersteunt.

Dat is sowieso een advies voor iedereen die telefoons koopt: probeer uit te vissen of hij voldoet aan jouw eisen. Wil je hem rooten? Kijk dan of dat kan. Wil je custom roms? Kijk of die er zijn? Werk je graag met GCam? Probeer te vinden of er een goede port is. Uiteindelijk wordt het jóuw telefoon, dus je zal moeten kijken of het de beste is voor jouw wensen en eisen :)
Haal een Xiaomi toestel. Vrijwel alle kunnen custom ROMs draaien. En er zijn genoeg roms beschikbaar..
Naast Xiaomi zijn ook OnePlus en Google (Pixel) heel goed gesupport.
Wat meteen opvalt aan de foto: ze zijn allemaal even groot! Wat is er gebeurt in smartphoneland? Mag ik niks meer kiezen qua afmeting?
Wat meteen opvalt aan de foto: ze zijn allemaal even groot! Wat is er gebeurt in smartphoneland? Mag ik niks meer kiezen qua afmeting?
Oei, 2014 is hier verdwaald :+

Wat er is gebeurd in smartphoneland is dat de afgelopen jaren de schermformaten gegroeid zijn, zonder de behuizing mee te laten groeien. Meer schermoppervlakte voor dezelfde grootte van de toestellen. Het bereik volgens de vergelijkingstabellen zijn de afmetingen:
150-250: 5.71" - 6.59"
250-350: 5.97" - 6.5"
350-500: 5.6" - 6.7"
500-700: 5.8" - 6.67"

Al die dikke randen boven en onder zijn enorm verkleind wat maakt dat de grotere schermmaten in kleinere behuizingen zitten dan smartphones met dezelfde schermformaten enkele jaren terug. Neem ter vergelijking van de schermmaten, de Samsung Galaxy S10e, 5.8" scherm in een behuizing van 149.9 x 70.4 mm. Vergelijk het met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S5 (5.1") uit 2014, deze zit in een behuizing van 142 x 72,5 mm. Hij is dus op net geen 8 mm hoger geworden en 2,1mm smaller geworden op 5 jaar, maar er zit wel een scherm in dat 1,778 cm langer is geworden in zijn diagonaal.

En om het te vergelijken met een iphone 8 plus: deze is 158,4 x 78.1 mm voor een scherm van 5.5". 8.5 mm groter en 7.7 mm breder, voor een kleiner scherm.

De schermmaten en behuizingen zijn tot enkele jaren geleden inderdaad gegroeid, maar sinds enkele jaren blijft het bij de schermmaten die gegroeid zijn. Meer bestaand oppervlakte benut dus eigenlijk, in de meeste gevallen toch. :)
Schermmaten zijn juist gekrompen. Waar ik in 2013 nog effectieve 100cm2 had, en in 2015 nog 88cm2 voor Youtube in 16:9, is dat nu vaak een paar cm2 minder (83cm2 voor P30pro en Pixel 4XL bijvoorbeeld), ook al is het diagonaal groter. Breedte is vaak van kleine 80mm terug richting de 70mm gegaan. Ik heb ook bar weinig functies op een telefoon die verticale ruimte vragen...Ben niet zo'n endless scroller.

[Reactie gewijzigd door blanka op 5 november 2019 09:03]

> Breedte is vaak van kleine 80mm terug richting de 70mm gegaan.

Ja, waar was dat voor nodig? Lekker boekie lezen op m'n brede Mate 8, heerlijk. Op m'n Mate 20 is het net alsof ik een Snelle Jelle in m'n hand heb.

Maar ff: Dat ze smalle modellen aanbieden vind ik niet erg, maar hoe komt dat álle merken, álle modellen smal hebben gemaakt? Er is eigenlijk niet één moderne telefoon breder dan 80mm (die niet ook heel lang is, zoals de Mate 20 X). Ik bedoel hoe ontstaat zoiets, gaat er een memo rond ofzo? Zovan; hoe zullen we alle powerusers dit jaar irriteren ofzo..
De markt, het is handiger zo'n smallere telefoon vast te houden dus gaan merken automatisch daarnaar toe

pricewatch: Sony Xperia L2 Roze is "breed" en niet zo lang (natuurlijk heb je dan gewoon minder scherm uiteindelijk maar soit)

[Reactie gewijzigd door k995 op 5 november 2019 10:00]

Ja met zo weinig scherm heeft het natuurlijk geen nut :P

Maarja de markt: Als er nou 1 breed model wordt uitgebracht, dan heb je toch in een klap die hele hoek van de markt? (Die blij was toen ze nog breed waren)
DAt ze dat niet doen toont gewoon dat er geen intresse is in de markt.
Je moet ook rekenen dat de hardware (schermen bijvoorbeeld) er moeten zijn . Apple en samsung kunnen misschien dat afdwingen maar de rest koopt toch gewoon wat beschikbaar is.
Ik vind het vooral kwalijk dat de nieuwe Samsung Notes smal zijn. Het zit toch in de naam, dan mag ie toch ook wel de maat hebben van een bruikbaar notitieboekje (ook met die pen erbij).
Waarom? Bedoel een note 10 + is even breed als de note 3, iets langer maar met een veel groter scherm oppervlakte .
"Ja, waar was dat voor nodig? Lekker boekie lezen op m'n brede Mate 8, heerlijk. Op m'n Mate 20 is het net alsof ik een Snelle Jelle in m'n hand heb."

Geen idee wat nou je punt is, maar ik kon er wel om lachen :D

Edit: ik dacht sarcasme te bespeuren, maar heb hem verkeerd begrepen.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 7 november 2019 21:25]

Jaa Snelle Jelle als in: Lang en smal.

Maar ik zag er laatst eentje, en die zijn nog best breed ook. Ik bedoel meer een muesli reep ofzo.
Neem ter vergelijking van de schermmaten, de Samsung Galaxy S10e, 5.8" scherm in een behuizing van 149.9 x 70.4 mm. Vergelijk het met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S5 (5.1") uit 2014, deze zit in een behuizing van 142 x 72,5 mm. Hij is dus op net geen 8 mm hoger geworden en 2,1mm smaller geworden op 5 jaar, maar er zit wel een scherm in dat 1,778 cm langer is geworden in zijn diagonaal.
Dit klopt niet. De S10e is juist bijzonder compact (anno 2019) met afmetingen van slechts 142,2mm x 69,9 mm x 7,9 mm. Ik vermoed dat je de S10e en de S10 door elkaar hebt gehaald. De S10 heeft een groter 6,1" scherm dat nooit in de behuizing van de S10e had gepast.

De S10e heeft dus een 1,778 cm grotere diagonaal in een iets smallere maar even lange behuizing als een Galaxy S5.
Nope. Je kan kiezen uit groot en heel groot. Zo zoek ik een smartphone die ik met hardlopen kan meenemen in een heuptasje. Onvindbaar. Alleen van die broodplanken die je met een raar bandje om je arm kan wrappen. Kansloos.
Kiezen kan niet meer in onze maatschappij. Dat wordt voor je gedaan. Net zoals ik zoek naar een fatsoenlijk DUMB-TV.
Te zien wat je "groot" vind, sony XZ2 compact (bijvoorbeeld)is toch echt niet groot.
Dat is waar, maar de XZ2 Compact is ook wel zo'n beetje de enige kleine telefoon op de markt.
En de XZ2 Compact begint ook al wat verouderd te worden...
iPhone 8 heeft nog wel deftig formaat toch, mocht je een iPhone willen..

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 7 november 2019 21:26]

Kijk hier eens: monitoren.
Kies op basis van de filters de door jou gewenste eigenschappen en de domme schermen staan voor je in de rij.

Met een telefoon is het echter anders. Lekker compact zit er nauwelijks in. Een beetje dikker mag ook best.
Laatst voor de grap weer eens een Motorola MPX 200 meegenomen en dat was eigenlijk best wel tof. Veel mensen werden er ook erg enthousiast van.

(Alleen webdingen zijn een beetje lastig op de MPX...)
Dat van die TV is wel wat off-topic, maar volg ik je niet meteen.
Voor wat de grootte van de telefoons betreft, heb je inderdaad geen keuze. De fabrikanten dienen deze te maken, maar je TV maak je toch gewoon dom als je dat wilt.

Op mijn TV heb ik de internetverbinding en andere verbindingen zoals Bleutooth uitgeschakeld. Eénmaal het beeldscherm naar mijn behoeften aangepast. Alle reeds geïnstalleerde apps verwijderd en heb nu een clean startscherm. Niet dat ik dit echt nodig heb, want er hangt enkel één NUC aan. Het enige wat mijn harmony remote doet is de TV aan en uit zetten. Verder moet en doet die TV niets voor mij. Ik noem dat toch een behoorlijke domme TV ;)
Kiezen kan niet meer in onze maatschappij. Dat wordt voor je gedaan. Net zoals ik zoek naar een fatsoenlijk DUMB-TV.
Geen wifi of UTP en elke TV is dom, snap niet waarom mensen daar altijd over klagen. Tegenwoordig is de CPU in een TV ook nodig voor 'domme' functies dus er is ook amper een meerprijs.
Dank je, dat had ik uiteraard ook zelf al bedacht en gelezen. Waar ik meer op doelde is dat er nog steeds TV's met een tuner worden uitgebracht die je niet kan disablen. Maar misschien kunnen nieuwe smart-TV's dat wel. Maar goed, dit is teveel offtopic.
Offtopic suggestie:
Als je je smartphone tijdens het hardlopen bij je wilt hebben voor muziek, denk is aan een smartwatch met muziek ondersteuning (icm met bluetooth oortjes).


Dat was de voornaamste reden waarom ik voor de Amazfit Stratos gekozen heb :P
Heel fijn te kunnen gaan sporten zonder mobiel mee te nemen.

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 5 november 2019 11:07]

Offtopic suggestie:
Als je je smartphone tijdens het hardlopen bij je wilt hebben voor muziek, denk is aan een smartwatch met muziek ondersteuning (icm met bluetooth oortjes).
En ik loop al met een Garmin 620. Bovendien, ik loop NOOIT met muziek in de oren. Het is niet alleen levensgevaarlijk maar ik geniet graag van de rust in de Veluwse bossen waar ik altijd loop (mijn "achtertuin"). Nee, ik wil een telefoon meenemen voor a) calamiteiten en b) soms een foto te maken

Beetje een luxe probleem hoor.
Die dumb-TV's zijn er wel, alleen ze heten monitor. En gelukkig zijn er redelijke maten verkrijgbaar voor redelijke prijzen (4K 45" onder 1k), maar inderdaad, met smartmeuk krijg je nog steeds een grote korting.
Ik mis de Sony Xperia 1, 5 en 10+ in de overzichten.
Toen ik dit overzicht samenstelde, kostten de Xperia 1 en 5 meer dan 700 euro. Nu zijn ze er allebei net onder gezakt, dus ik heb ze erbij gezet in de vergelijkingen :)

Bij de 10+ vertrouwde ik de resultaten van de accutesten niet, dus die heb ik handmatig weggehaald. Die moeten we volgens mij eerst hertesten voor we zeker weten of die resultaten kloppen :)
Duidelijk.

Ik heb zelf de 10+ en ik begrijp je wantrouwen over de accutest.
Mijn toestel haalde de eerste twee weken niet het gebruik dat ik er van verwachtte en dat niet in de lijn lag met eerdere Xperia toestellen die ik had. Ik was daar zwaar teleurgesteld over en overwoog om mijn toestel om te ruilen. Na twee weken ging de accuduur, bij ongewijzigd gebruikspatroon, ineens met grote stappen omhoog.Voor het verstrijken van de maand die ik had om mijn nieuwe toestel om te ruilen was mijn vertrouwen in de accu voldoende hersteld om het toestel te houden. Daar heb ik nu, ruim een half jaar later, nog steeds geen spijt van.

Mijn ervaring is dat t.o.v. de capaciteit van de accu de accuduur van Sony toestellen over het algemeen beter is dan die van toestellen met een iets grotere capaciteit. De laatste tijd heb ik echter meer reviews gelezen met tegenvallende resultaten v.w.b. de accuduur van de nieuwe serie Xperia toestellen. Ik heb het vermoeden dat Sony de accuduur optimaliseert op een wijze die in het begin de accuduur wat beperkt en pas later de maximale accuduur laat zien.
Mijn ervaring is dat t.o.v. de capaciteit van de accu de accuduur van Sony toestellen over het algemeen beter is dan die van toestellen met een iets grotere capaciteit. De laatste tijd heb ik echter meer reviews gelezen met tegenvallende resultaten v.w.b. de accuduur van de nieuwe serie Xperia toestellen. Ik heb het vermoeden dat Sony de accuduur optimaliseert op een wijze die in het begin de accuduur wat beperkt en pas later de maximale accuduur laat zien.
We doen nu een hertest, en als die resultaten er zijn, verschijnen ze vanzelf in dit verhaal :)
Jammer dat er geen iPhones zijn meegenomen. Onder de 700 zijn er nog best wat te koop, zij het wel wat oudere modellen (Xr, 8 )

[Reactie gewijzigd door JeyJey op 5 november 2019 08:22]

De Iphone XR lijkt je nu een goede deal? De XR kost nu evenveel als een Galaxy S10. Verschil is LCD vs OLED, 1 camera vs 3, 1792x828 vs 3040x1440, 3GB ram vs 8GB ram, 80% schermoppervlak vs 88%, stofdicht vs waterdicht, etc.

Het enige waar de XR beter in is is accuduur bij browsen, hoewel hij weer verliest op accuduur bij video kijken.
Qua snelheid is het in benchmarks stuivertje wisselen: https://www.ubergizmo.com...ces/galaxy-s10,iphone-xr/
Nee dat niet perse :). Mijn opmerking ging meer over het wel/niet meenemen in de test. Maar zoals @EquiNox aangaf zijn het inderdaad geen recente modellen.
iPhones bewijzen al bijna een decennia dat specs niets zeggen. De XR is namelijk geen slechtere telefoon dan de S10 (ook niet per se beter), ook al zou dat wel blijken uit de specs.
iPhones bewijzen al een decenniUM dat ze vooral goed zijn in marketing op gevoel. En telefoons voor absolute digibeten. Voor die doelgroepen zijn het goede telefoons.
Dat zijn géén modellen van de huidige generatie; ik denk dat dat de gedachtegang achter dit artikel is.
Hmmm ik heb mijn 9t pro toch echt aangeschaft voor minder dan 300 (via kimovil bij banggood) waar een EU ROM op stond...... hoort qua prijs dus wel thuis in een andere klasse. En blaast daar alles weg vervolgens.....

Qua grootte zitten we wat mijn betreft aan de (praktische) max, ze passen nu nog net in je broekzak....
Ondanks dat ik het snap, toch is het slimmer om puur naar de pricewatch te kijkennon dit geval, anders zie je door de bos de bomen niet meer.

Ik zou ook kunnen zeggen dat de S10e in de categorie tot €500 hoort omdat een kennis deze in Duitsland voor €485 kocht, maar ook dan krijg je het probleem dat Tweakers dan fors meer tijd kwijt zou zijn om de hele wereld na te kijken voor prijzen, je krijgt dan een verkapt beeld.
Maar dat doen ze dus ook niet helemaal! De 9T staat in de klasse tot 350, maar in de link naar de prijswatch niet onder 375 te krijgen. Heel onhandig inderdaad.

[Reactie gewijzigd door rko4u op 5 november 2019 13:18]

Volgens mij doel je nu op de 9T Pro, de 9T staat gewoon netjes onder de €350 in de pricewatch.
Je hebt gelijk dat het 64 MB model onder deze prijs komt, maar het gelinkte 128 MB model niet.
Ah op die manier heb je inderdaad gelijk.
En ik heb de S10e voor 370 euro gekocht bij Samsung zelf, maar acties meetellen is gewoon niet te doen lijkt me. :)
Hmmm ik heb mijn 9t pro toch echt aangeschaft voor minder dan 300 (via kimovil bij banggood) waar een EU ROM op stond...... hoort qua prijs dus wel thuis in een andere klasse. En blaast daar alles weg vervolgens.....

...
Irrelevant naar mijn mening. Importkosten, belasting op de geïmporteerde waarde, garantie en service binnen de EU, ... Bekijk het totaal plaatje eerst. Mocht je geluk hebben dat je zonder die extra kosten je toestel mocht ontvangen voor < 300, heb je een risico genomen dat goed uitdraaidde, maar dat geen standaard is en al zeker niet verkondigd mag worden als de standaard. Mocht je toestel bovendien stuk gaan, wil ik je graag opnieuw spreken :) No offence ofzo hé, maar ik kan me niet vinden in deze stelling :)
Je hebt zeker een punt! Gelukkig was ik niet meer kwijt dan 304 euro omdat ik al het risico wilde afkopen en worden alle importkosten door banggood genomen.

Een ander nadeel is, wat mij betreft, dat dit door China gestuurde markt manipulatie mobieltjes zijn. Het is bekend dat xiaomi geen enkele winst maakt op hun mobieltjes, alleen maar om marktaandeel weg te halen bij de anderen. Dat zijn grijze gebieden. Van de andere kant zijn veel westerse fabrikanten simpelweg te kostbaar tov de kosten die ze maken. Als daarnaast ook nog eens blijkt dat zij hun mobieltjes evengoed in China laten maken..... Tsja.

Maar het is inderdaad geen doen voor de redactie om alle koopjes te achterhalen. Zie het maar als tip voor anderen.
Ook zeer de moeite waard om te kijken naar kosten voor telefoon + abonnement op mobiel.nl en belsimpel.nl. Daardoord wordt de 9t Pro rond de 340 euro. Scheelt aardig wat.
Laatst de Mi A3 voor mijn moeder kunnen scoren voor €165 op banggood. Ik moet zeggen dat het een mooie telefoon voor je geld is. Als Oneplus over 2-3 alsnog de ~€1000 in gaat zal Xiaomi 1 van de eerste merken zijn waar ik verder ga zoeken.
Dat heb ik nu al. Zit nog op een Oneplus 3T die ik voor ongeveer 380,- nieuw bij de launch had. Echter weiger ik om het nieuwe model te kopen voor die prijs.
Binnenkort komt de Mi 9T Pro m'n kant op.
Ik ben zelf overgegaan van de Oneplus 5 naar de 7 Pro. Mijn OP5 kreeg problemen met de microfoon (waarschijnlijk door de diverse vallen in plassen water) dus ik moest wel wat anders. Ik had eerst wel gekeken naar andere merken en ik had zelfs meer dan eens de S10 in m'n handen. Uiteindelijk toch weer enthousiast geworden na de keynote en het feit dat ik hem eerst kon bewonderen bij de T-mobile heeft me toch overgehaald.

Ach als we 2-3 jaar verder zijn is de notch (waarschijnlijk) helemaal uitgefaseerd en dat vergroot mijn keuze ook weer. Als ik dan toch voor een ander merk zou gaan moet ik voor mezelf gewoon een max. budget instellen, maar dat zien we dan wel weer
Ik heb hem voor mezelf. Merk niets van de resolutie en de helderheid is ook prima. Vlot en kaal en (voor mij) geen dealbrekers.
1 2 3 ... 7


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True