Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

Creative Zen: een oase van rust

Conclusie

Nadat we vijf minuutjes met het apparaat gespeeld hadden, waren we enthousiast genoeg om een uitgebreide review te willen maken. Het lot besliste echter anders. Van wat we wel van het apparaat ervaren hebben, kunnen we stellen dat de Zen op het gebied van geboden features en geluidskwaliteit zeker een volwaardige concurrent voor de iPod nano is. Zoals we aan den lijve ondervonden, laat de bouwkwaliteit echter wel het een en ander te wensen over. Nadat het apparaat terug richting kantoor gestuurd was, ging de mediaspeler echter weer aan alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Wel was de behuizing onderweg flink beschadigd geraakt, hoewel het apparaat netjes in zijn originele verpakking zat. Voor de wat ruwere gebruikers lijkt de Zen ons dan ook niet geschikt. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de eindscore; de waardering voor een steviger uitvoering was zeker een punt hoger uitgevallen. Het is dan ook te hopen dat we een maandagochtendexemplaar hebben getroffen.

Creative Zen

* Pluspunten

+ Formaat
+ Schermkwaliteit
+ Geluidskwaliteit

* Minpunten

- Stevigheid
- Onnatuurlijke navigatie

Eindscore: 7

Reacties (52)

Wijzig sortering
Het langzame opstarten van het apparaat is wel een beetje een probleem ja. In andere reviews en comments wordt dit ook beschreven. Is waarschijnlijk wel met een firmwareupgrade op te lossen. Het is wel te hopen, want de halve minuut tot in extreme gevallen drie minuten is wel echt teveel.

Wat er trouwens onhandig/onnatuurlijk is aan de interface snap ik niet echt. De interface is volledig vernieuwd door Creative en ziet er prima bedienbaar en bruikbaar uit. In de topicstart van forum: [Flash] Het Creative Zen topic heb ik een filmpje gezet waarin een soort introductie wordt gegeven. Dan kun je het zelf bekijken.

Verder wordt er inderdaad SDHC ondersteund, en dat gaat tot 32GB, al zijn 32GB kaartjes nog niet echt te krijgen en is 16GB naar mijn weten schaars en duur. 8GB daarentegen is prima te krijgen. Daarmee kun je verder ook gewoon bekijken op de speler wat er precies op de SD(HC)-kaart staat en de media afspelen, echter zijn de mogelijkheden in "SD-kaart-modus" veel beperkter dan de normale afspeelmodus. Dit is een behoorlijk nadeel imo. Maakt het minder gemakkelijk om je geheugen uit te breiden via SD(HC). Wat dat betreft doet de Cowon iAudio D2 het beter. Die laat het SD(HC) geheugen naadloos integreren met het vaste geheugen, zodat je dus effectief gezien beide geheugenhoeveelheden mag optellen. De Zen heeft dan weer als voordeel dat er een 16GB versie beschikbaar is.

Jammer dat de speler uitviel, want de informatie in deze review is toch wel een beetje summier. Verder dan wat eerste indrukken komt het niet. Wellicht een idee om deze review later te herplaatsen?
Vooral het geluidskwaliteit-gedeelte vind ik niet erg goed. Er is alleen getest met de standaardoordjes wat lang niet het volle potentieel uit de speler haalt. Imo kun je dus ook weinig zeggen over de geluidskwaliteit.

Zoals Cyphax ook al aanhaalt is er in forum: [Flash] Het Creative Zen topic veel meer informatie te vinden. Ook linkjes naar andere reviews, pics, videos en ervaringen van anderen :)

Deze speler is trouwens inderdaad geen UMS. Dit komt doordat de speler ondersteuning biedt voor bepaalde contentportalen en dat gaat via MTP. Natuurlijk had men zoals bij de iriver Clix2 kunnen kiezen voor een dual boot systeem, maar dat is niet gebeurd.

Al met al valt er bij deze speler met firmwareupgrades nog wel een boel te verbeteren. Het SD vs. interne geheugen-verhaal, dual boot, boottijd.
Toch is het een leuk ding. Prima hybrid die de concurrentie aankan met de Meizu M6, Cowon iAudio D2 en de iriver Clix2. De speler heeft leuke features en interface, en heeft bovendien een zeer concurrerende prijs. De 8GB versie is al voor 160 euro te krijgen.

[Reactie gewijzigd door RoD op 11 oktober 2007 12:22]

Dit moet wel haast 1 van de kortste review ooit zijn op T.net :+

Ik mis wel een hoop moet ik zeggen. Er wordt bijvoorbeeld met geen woord gerept over de SD-kaartlezer. Ik heb vrij veel interesse in deze speler maar er zitten een paar haken en ogen aan die de pret ietwat drukken, zoals:
- geen ondersteuning voor OGG
- het apparaat is geen mass storage device waardoor alleen Windowsgebruikers 'm nu kunnen vullen met de software (waarbij ik niet afweet van het eventuele bestaan van drivers voor Linux of voor de Mac)

Er mocht ook wat meer informatie bij. Hoe lang is onaangenaam lang voor het opstarten? :)

Nu scheelt het dat 'ie kapot ging en er niet zolang mee gespeeld is daardoor, maar zou het dan niet mooi zijn geweest om deze review uit te stellen tot de kapotte Zen vervangen zou worden?

Uiteindelijk zou deze review voor mij niet echt de doorslag kunnen geven omdat er te weinig informatie in staat. :)
't Is een MTP device en zou dus ook op Linux en OS X moeten werken?
MTP devices werken prima onder Linux/*BSD. Bijvoorbeeld Amarok en Gnomad2 ondersteunen het. En Amarok werkt naar mijn mening veel prettiger dan de windows software die meegeleverd is. (bij mijn Zen Sleek Photo dan, wellicht hebben daar wat aan gedaan)
Heb de speler vanaf dag 1, de 8gb versie en moet zeggen ben er uiterst over te spreken.

Het opstarten duurt wat langer als de meeste spelers maar is niet schrikbarend lang.

Het vastlopen van de speler had ik in het begin. Op moment dat je de speler op de pc aansluit en de bijgeleverd software aan laat staan en de speler loskoppeld blijft die hangen. Gelukkig zit er een reset knop op en dan doet de speler het weer.

Verder werkte de mijn e niet direct uit de verpakking ik was genoodzaakt direct er een nieuwe firmware versie op tezetten omdat die telkens in een bepaald boot menu terecht kwam.

Standaard oordopjes zijn redelijk maar wacht toch met smart om mijn Shure SE210.

Tevens de verpakking die jullie hebben ontvangen is wel bruut. In de winkel krijg je hem niet zo.

Ik heb zelf nu die clear case gekocht en moet zeggen dat is erg handig en scheelt beschadigingen op het scherm.

Over de beeld kwaliteit heb ik niks te klagen,mooi helder en vooral films zijn leuk om er op te kijken.

Conclusie: Leuke speler,de uitbreidingsfunctie doormiddel van sdkaart is erg handig voor de toekomst mocht het geheugen te weinig zijn. Goed alternatief als je geen ipod wilt zoals ik

[Reactie gewijzigd door Vassie18 op 10 oktober 2007 11:57]

Ik heb eergister de 4GB versie besteld, zal mij benieuwen! ik gebruik er de Sennheiser CX300 oordopes bij, maatje op de kamer heeft er ook een, echt lache om stukjes van scarface erop te kijken :)
Hij werkt dus mooi, maar met een heleboel bugs. Vind ik nu niet echt netjes wanneer ik het product net zou hebben gekocht. Maar alles opgelost met de nieuwe firmware?

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 12 oktober 2007 11:28]

Vroeger heb ik redelijk wat Creative MP3 spelers verkocht, vaak deed je best eerst flashen voordat je hem gebruikte want de toestellen leken nooit van volwassen firmware te zijn voorzien. Blijkbaar is het nog niet veranderd :)
inmiddels is er dus een firmware uitgekomen.. vandaag ;-)

klik....link
en het resultaat? is het wel de NL versie?
Zelf zou ik voor deze speler gaan ipv bijv. een Ipod Nano. De Creative software is best goed tegenwoordig. De extra knoppen op deze speler zijn alleen maar beter, duurt toch maar 5 minuten om aan te wennen. (Dat, en omdat ik gewoon helemaal niet een Ipod fan ben, de groente met je software en ja achterlijk dure assesoires)

Verders wilde ik nog even een opmerking maken over de firmware. Creative is vrij lui als het gaat om de software (zie ook X-Fi :P). Meestal komt er in de begintijd van het apparaat een firmware uit die de nodige bugjes eruit haalt maar dan heb je het meestal ook wel gehad. (eigen ervarig met Creative Zen Vision)
Je kan er dus misschien maar beter vanuit gaan de de "ontbrekende" fucties niet direct toegevoegd zullen worden met de volgende firmware.

Dan nog een tip voor als je het volume te laag zou vinden. Zet de Amerikaanse firmware erop. Dus bijv. 1.03.04 ipv 1.03.04e(urope). Als het goed is kan je alsnog in het menu voor Nederlands kiezen dus je merkt er niks van, de speler kan dan alleen wat harder.

Als laatste wilde ik nog opmerken dat de bijgeleverde oordopjes niet heel slecht zijn, maar het kan veeel beter voor niet al teveel geld. Zelf heb ik de Creative EP-630 in-ear oordopjes en die zijn echt geweldig. Komt een heel "vol" geluid uit. en dat voor maar 29 euro bij www.mp3shop.nl AANRADER!!!
Vind het stukje over de software zeer vreemd! Met meerdere knoppen lijkt het me juist makkelijker te bedienen aangezien elk knopje ergens voor dient en je dus geen regening hoeft te houden met de toestand van het apparaat. Meerdere keren op "Terug" klikken voor het menu hoeft niet, je kan hem ook even indrukken gok ik, net als op de andere Zen spelers.

verder is de bediening anders als de meeste spelers, dat wil niet zeggen dat het niet handig werkt! Creative gebruikers kennen het sub-menu al langer. Wanneer je in de lijst op de play knop drukt zal hij het nummer/artiest/album gaan afspelen en hoef je niet 2x op Ok te klikken. Door op Ok te klikken kun je makkelijk andere data bekijken of de muziek toevoegen aan je huidige playlist.

Uiteraard is deze opzet kwa menu's een persoonlijke voorkeur. Zelf vind ik hem als Creative Zen Touch eigenaar zeer makkelijk en werkt vlot.
Anoniem: 217733
10 oktober 2007 13:35
Ding is in 5 minuten stuk en krijgt een 7. Jullie zijn wel heel erg gauw tevreden :z Voor mij zou een minimale eis voor een voldoende toch zijn dat het werkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217733 op 10 oktober 2007 13:37]

Ach, als je ziet hoe snel hij een HTPC bekrast (doos openmaken met een schroevendraaier 8)7 ), is hij waarschijnlijk wel erg lomp en is het al een heel behoorlijke opgave om het 5 minuten te blijven doen.
Pfff, ik vind het bedieningsgemak juist de grootste plus van de nieuwe ZEN. Ik heb zelf de 8GB en ik wist binnen 5 minuten precies hoe alles werkte. Ook de shortcut-button (een knop waarvan je zelf kan instellen waar hij voor dient, ik gebruik hem bijvoorbeeld om meteen naar het Now Playing scherm te komen) vind ik zeer handig. Toegegeven, ik heb ervaring met de interface van de ZEN V Plus, die er erg op lijkt, maar ik vind de interface van de nieuwe ZEN zelfs veel beter!

Wat het opstarten betreft, ik draai zelf firmware 1.03.04e en bij mij duurt het ong. 10 seconden, wat ik niet heel langzaam vind. Misschien had de reviewer een oudere firmwareversie op zijn ZEN staan wat de lange opstarttijd veroorzaakte.

De bouwkwaliteit vind ik júist goed, stukken beter dan mijn Zen V Plus, en het aanbrengen van de screenprotector heeft bij mij geen enkel probleem opgeleverd, dus het was in dit geval óf een fabrieksfout óf een nogal slordige reviewer.

Ik geloof er trouwens niet zoveel van dat het scherm van de iPod helderder is dan het scherm van de ZEN. De ZEN tovert 16.7 miljoen kleuren op het scherm, de iPod 262k. Lijkt me stug dat de iPod dan helderder is. Bovendien staat de helderheid standaard ingesteld op 50%, hij kan dus nog veel hoger.

Conclusie: Ik ben heel blij met dit spelertje, en deze review mist toch wel een hoop informatie.
Ik heb zelf sinds 2003 de Creative NOMAD Jukebox 3, en ik ben nog steeds van mening dat er na die speler nooit een betere gebouwd is. Ik heb er ondertussen 5 van liggen, omdat ze niet meer gemaakt worden. Mijn vriendin heeft de Zen Vision M, maar die bediening vind ik wel zo slap...
Dat ze de bediening hiervan al slecht vinden is persoonlijk, ik vindt dat je niet mag vergelijken met een iPod maar de speler moet behandelen alsof het de eerste is die je vast hebt.

Eerst dit ding beoordelen, en dan lukt inderdaad erg moeilijk in 10 minuten, en pas daarna mag je hem naast een populaire speler leggen die veel mensen hebben en als "gebruiksvriendelijk" bestempelen. De bediening is juist beter met meer knopjes, met veel moderne spelers moet je de knoppen delen en kan je het volume bijvoorbeeld in je menu niet aanpassen, of mis je andere functies die je best nodig hebt soms.

Verder vind ik het jammer dat Creative een heleboel dingen laat valen, wat ze vroeger wel in hun spelers stopten. De NOMAD heeft EAX, en hoe slecht de meningen er ook over mogen zijn in de computer wereld, ik gebruik het elke dag. Zo kan je elk nummer even hard laten afspelen, volume matchen dus, waardoor de muziek rustiger klinkt. CD's zijn tegenwoordig zo hard opgenomen dat je je er aan gaat ergeren terwijl het best mooie muziek kan zijn. Op de Zen lukt dit niet, dan moet je al oude muziek luisteren.
Dan mis ik nog de lijn uit en lijn in, en een infra-rood AB. Natuurlijk zal het wel als uitbreiding te koop zijn, maar waarom worden er geen spelers meer gebouwd die het gewoon al hébben? Waarom altijd zeuren dat iets zo groot is, laat Creative eens utigebreide vragenlijsten rondsturen wat de klanten willen en op basis van die antwoorden weer een échte mp3 speler maken.
De reviewers van Tweakers zijn soms wel een beetje lompe boeren zeg. Vorige week ook al die HTPC kast met een schroevendraaier gemold en nu dat schermpje een beetje platgedrukt....

Desalniettemin lijkt me dit een zeer mooi apparaatje te zijn en ook voor een redelijk prijs, net als de ipods van tegenwoordig.
Beetje grove woordkeus maar ik begin inderdaad meer mijn bedenkingen bij de motorische vaardigheden van de reviewers te krijgen de laatste tijd :+

ik denk dat het in ieder geval goed is reviews hier kritisch te lezen en de stukjes over bouwkwaliteit niet al te serieus te nemen.
Als je kijkt naar de naam blijkt ook dat het dezelfde reviewer was :P
:o :o

Meneer Lauwers, wellicht een idee om hierover bij uzelf te rade te gaan? :P
Tjah ik zeg hierop: No comment (dat spreekt boekdelen mag ik hopen)
Wacht eens even, zie ik daar op die foto met die hoesjes dat die hoes rechtsboven een clip heeft om hem aan je broekriem te hangen?

@Cyphax: hij is dus alleen te vullen met de meegeleverde software? Dat is een flink minpunt dan.

Die SD cardreader wil ik inderdaad ook wel meer over weten. SD kaart uit je digicam en bekijken op de Zen is dan ook mogelijk?
En zit er een cap op qua groote of kun je er ook gewoon 8 GB SD kaartjes instoppen?
Er is op het forum een topic over waar best veel informatie in staat:
forum: [Flash] Het Creative Zen topic

Deze Zen ondersteunt geen UMS (USB Mass Storage geloof ik). Hij ondersteunt wel SD-HC, dus die 8GB-kaartjes zouden moeten kunnen.
Schijnt zelfs dat de 32GB SD-HC werkt
Het is geen Removable Device zoals een USB stick dus werkt het wel iets ander en heb je minimaal XP SP2 nodig of een driver. Echter kun je gewoon via WMP syncen of Windows Verkenner geruiken of andere compabitble programma's.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee