Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke en Chris Broesder

Smartphone Best Buy Guide

Oktober 2019

Prijsdalers

LG Q60

De grootste prijsdaler sinds de vorige Best Buy Guide uitkwam, is de LG Q60. Hij kostte toen rond 210 euro, inmiddels is dat minder dan 140 euro. Dat is, als je snel rekent, een daling van ongeveer een derde en dat is in deze prijsklasse uitzonderlijk. LG heeft meer prijsdalers in het assortiment, want ook de G8s ThinQ en Q7 zijn in de afgelopen maanden fors goedkoper geworden.

Score: 4(13 reviews)
Sony Xperia 1

De Xperia 1 is nog altijd duur, maar hij is ook nog altijd nieuw. Hij kost nu nog maar rond 700 euro en dat is een kwart minder dan je een paar maanden geleden voor deze telefoon moest neerleggen.

Score: 5(6 reviews)
linkReview Tweakers
Honor 20

De handelsoorlog tussen de VS en China kent alleen maar verliezers en Huawei-dochtermerk Honor is daar een van. Voor koopjesjagers zijn de prijsverlagingen wel goed nieuws, want deze telefoon, met Google-diensten, kost nu een kwart minder dan een paar maanden geleden. Andere telefoons van Huawei en Honor zijn ook in prijs gedaald, waaronder de Mate 20 en P30 Pro.

Score: 5(1 reviews)
Apple iPhone XS Max 256GB

De grootste prijsdaler met iOS is de 256GB-versie van de iPhone XS Max. Die kost nu 17 procent minder dan een paar maanden geleden, uiteraard dank zij de recente release van de iPhone 11.

Score: 4.5(18 reviews)
linkReview Tweakers

Reacties (229)

Wijzig sortering
Nette guide. Alleen jammer dat jullie niet de snelheid van duur van software update meenemen.
Dat is bij Android wel erg merk afhankelijk. Wat heb je aan je smartphone wanneer deze binnen korte tijd geen updates meer krijgt.

Android One is voor mij daarom een must, dan vallen gelijk veel merken af.

Mijn Nokia 8.1 heeft deze week Android 10 gekregen, ideaal. De beste prijs/kwaliteitverhouding daardoor.
Ik ben het met je eens dat het updatebeleid een belangrijke rol speelt, maar je moet ook weten dat het steeds minder gaat uitmaken om meerdere redenen:

Tegenwoordig moeten fabrikanten in nieuwe telefoons ook zeer recente versies van Android gebruiken, anders mag de telefoon niet eens gepubliceerd worden (althans, die met Google Services en apps).

Ook is er weinig mis met Android van 2 jaar geleden (Android 8 Oreo). Dus als je een telefoon met Android 10 koopt, of een telefoon van vorig jaar met Android 9, of van het jaar ervoor met Android 8, dan kun je denk ik nog redelijk veilig 4, 3 en 2 jaar (respectievelijk en gemiddeld, uitzonderingen daargelaten) gebruikmaken van het toestel als er geen updates meer komen. Hoe onveilig is het echt om een 4 jaar oud OS te gebruiken? Als dat echt niet kon, dan was het aandeel Android 8, 9 en 10 gebruikers veel groter (https://developer.android.com/about/dashboards). Hoe vaak wordt er nou een echt groot beveiligingsprobleem gevonden dat ook echt misbruikt wordt? Op Android?

Dan nog een argument: Android wordt steeds meer eenheidsworst en Android 10 verschilt (vanuit de gebruiker gezien) best weinig met zijn twee voorgangers. Bovendien kan er via de Play Services steeds meer qua beveiligingsupdates door Google gepusht worden, zonder dat de fabrikant updates moet bouwen. Een recente Androidversie wordt gewoon steeds minder waard vanuit de gebruiker gezien!

Het is onder Tweakers een beetje een trend om de 'hoe lang updates'-kaart te spelen. Dit geldt voornamelijk voor Tweakers en ik vind het zelf ook belangrijk als Androidontwikkelaar. Ik ben erg blij met mijn Pixel 3a en hiervoor Xiaomi Mi A1 (Android One).

Je argument over prijs-kwaliteitverhouding geldt wel: zodra er een major update komt, dan wordt de levensduur van een toestel wat mij betreft met een jaar verlengd. Dat scheelt dus afhankelijk van wat je had gekocht in 1 klap makkelijk honderden euro's in 1 jaar. Dat is zeker de moeite waard om mee te nemen, redactie! Maar het maakt niet zoveel uit als ik vandaag een telefoon koop voor €150 euro van 2 jaar geleden die geen updates meer krijgt: omdat de prijs zo laag is, zit de besparing hem daarin. Echter, het is voor de redactie waarschijnlijk not done om oude telefoons aan te prijzen? Tijd voor een nieuwe categorie voor de late tech adopter die niet het laatste wil, maar wel goedkoop het (sub)topmodel van meer dan 1 jaar geleden wil?

[Reactie gewijzigd door erikieperikie op 19 oktober 2019 00:08]

De gegarandeerde duur van software updates verschilt nog teveel van merk. Het is vaak maar 2 jaar en dan ook nog vanaf de introductiedatum van het model, niet vanaf wanneer je deze nieuw aanschaft.
Het is jammer dat tweakers hier niet veel meer aandacht aan besteed. De Consumentenbond heeft hier eerder nog een zaak van gemaakt. Eigenlijk is het vreemd dat alleen Apple een echt lange ondersteuningsperiode kent. Ook al is die niet gegarandeerd maar op basis van gemiddelden.

Met Android One of een Google Pixel heb je nog de meeste zekerheid. Ik wil niet anders meer, https://www.android.com/one/ Want zonder regelmatige updates is je smartphone in de praktijk nutteloos geworden, te onveilig.

Hoewel upgrades naar Android 10 geen grote vooruitgang geeft dit nog meer zekerheid van langere updates. Android 10 is wel een behoorlijke privacy verbetering, je hebt veel meer mogelijkheden om je app machtigingen in te stellen en standaard staat veel uit. Sommige nieuwere modellen krijgen die pas over een jaar of 2 jaar pas of wellicht helemaal niet. Dat is eigenlijk te gek als je het over waar voor je geld en duurzaamheid hebt.
Ik ben het met je oneens. Een telefoon behoort, net zoals je Windows PC, altijd voorzien te zijn van de recente veiligheidsupdates. Je koopt toch ook geen Windows 7 PC meer waarvan je weet dat de veiligheidsupdates stoppen na 1 januari 2020? Voor veel mensen is de telefoon een vervanging van de PC waarbij je dan zaken verricht, zoals bankoverschrijvingen, die op een veilige telefoon moeten gebeuren. Een PC van 500 euro met Windows 7 heeft ook 10 jaar aan updates ontvangen. Waarom wordt er dan een verschil gemaakt zodra het om een telefoon gaat (die ook nog eens makkelijk 2x zo duur is)?
Het wordt juist steeds belangrijker en banken beginnen te verwijzen in hun voorwaarden naar de verplichting van meest recente updates om in aanmerking te komen voor vergoeding bij misbruik.
Ik mis een categorie, namelijk die van de beste budget smartphones.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 17 oktober 2019 07:07]

Ik mis een categorie, namelijk die van de beste budget smartphones.
Wij ook! Het punt is dat we er geen focus op hebben en we hebben bovendien weinig testdata van goedkope telefoons. Daardoor kunnen we geen zinnig advies geven welke telefoons in die prijsklasse de beste zouden zijn.

Ik vraag het met open vizier: zouden we dat moeten doen? Er is geen zicht op uitbreiding van de redactie op dit gebied en voor telefoonreviews hebben we in totaal rond 1,5 fte. Daarbij doen we ook naast telefoonreviews met bijbehorende video's ook podcast, achtergrondverhalen en verhalen over bijvoorbeeld tablets, smartwatches en slimme speakers. Dat kost minder tijd, maar Chris en ik zijn wel verantwoordelijk voor het schrijven over die producten.

Als we ons dus zouden richten op het hier krijgen van een signifcante hoeveelheid goedkopere telefoons, gaat dat dus ten koste van iets anders, vermoedelijk de aandacht voor duurdere telefoons. Natuurlijk blijven we aandacht houden voor een iPhone of Galaxy S, maar een round-up van telefoons rond 250 euro of reviews van telefoons van kleinere merken als Google, Fairphone, Xiaomi en Oppo komen dan al snel in het gedrang.

Omdat er per jaar honderden telefoons uitkomen en wij maar tijd hebben voor enkele tientallen, moeten we dus scherpe keuzes maken. Hoe zou dat eruit moeten zien? Zouden we reviews minder diepgravend en dus minder tijdrovend maken om zo tijd te maken voor budget-telefoons? Moeten we ervoor kiezen om uit elke prijsklasse aandacht te hebben voor een paar mogelijke toppers?

Iedereen mag zich wat mij betreft mengen in de discussie. Ik denk graag na over hoe welke telefoons we het beste kunnen testen. We hebben ooit gekozen voor high-end en 'upper mid-range', omdat het meer tweakers aanspreekt; er zit meer technishe vernieuwing in. Bovendien kiezen veel tweakers graag voor een krachtige telefoon - of dat nu een model van 400 euro of 800 euro is. Maar dat is een aantal jaar geleden en ik hoor graag hoe iedereen denkt over waar we aandacht voor zouden moeten hebben op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 17 oktober 2019 09:26]

Persoonlijk ben ik wel voor een budgetcategorie. Ik koop de laatste jaren alleen nog maar budgettelefoons (250 euro). Voor mij hebben duurdere telefoons geen meerwaarde. Daarnaast is er nu Android One wat er voor zorgt dat ook goedkopere telefoons (mijn Xiaomi Mi A1) langere tijd netjes updates ontvangen.

[Reactie gewijzigd door commandoprime op 17 oktober 2019 13:47]

Ik zie naast de hoge prijs ook helemaal geen meerwaarde boven de 250 euro.
De minimale vooruitgang(in de breedte) die je daarboven nog kan krijgen is voor de meeste gebruikers sowieso te verwaarlozen.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 17 oktober 2019 16:06]

250 is verder ook de BKR grens, dus in NL een zeer relevante marktsegment
Op het gebied van clicks, technologische vooruitgang, nieuwe features en nieuwswaarde hebben de high-end telefoons uiteraard meer waarde, dus het is zeer begrijpelijk dat budget-telefoons minder aandacht krijgen over de gehele lijn.

Af-en-toe een overzicht, zoals "Telefoons rond 300 euro Round-up" - 2018 zou echter super zijn. Hier in de "meer artikelen" staat ook is ook een link naar de buren waar een guide van dit jaar is te vinden.

Is het misschien een idee om dit elk jaar te herhalen, rond juni? De smartphonewereld heeft dan wel zijn grote releases gehad, en het duurt weer een tijdje tot de volgende ronde.

Veel evolutie zit er per kwartaal ook niet in de budget-telefoons, dus je komt prima weg met een jaarlijkse overview/update. Persoonlijk zou ik het erg op prijs stellen - ik heb vorig jaar nog jouw artikel gebruikt om een Nokia 6.1 te halen ;)
Even out of the box:
Eventueel samenwerking met de buren HWI (ik dacht dat die in hetzelfde gebouw zaten?)? Zij focus op low-end, jullie op high-end bv (of aan beide samenwerken met denk niet dat zij/jullie tevreden gaan zijn met low-end alleen) en beide de artikels publiceren van elkaar? Overleg omtrent de testen enz zijn dan wel nodig uiteraard.

Op deze manier dekken jullie de volledige lading zonder extra mensen, kunnen jullie nog meer overleggen over testen (ideeën uitwisselen), maar moet je tevreden zijn met een andere "stijl" van typen en geen alleen-recht op deze artikels.

Andere manier: samenwerken met vaste reviewers die dit doen op eigen houtje maar die jullie wel 'kennen' en aan de vaste testen kunnen voldoen (het materiaal/kennis hebben). Zo hebben jullie wel als tweakers alleen-recht, maar zijn jullie niet 100% zeker van de kwaliteit... Beide voor en nadelen.
Mijn probleem met de high end telefoons is dat ze allemaal op zoek zijn naar gimmicks om de exobitante prijzen te rechtvaardigen.

De iphone XS heeft een razensnelle CPU en 256GB opslag. Wie heeft die snelle CPU nodig? De meeste (vrijwel alle) apps worden geschreven voor een breed publiek en zullen die CPU nooit vol benutten. Weinig mensen zullen er dus nut van hebben, daarom worden er meer budget dan high end toestellen verkocht.

Die opslag klinkt erg leuk, maar bij Aplpe en op high-end Android krijg je geen microsd slot meer. Mijn moeder die fotos en filmpjes permanent op een telefoon bewaard (ik maak af en toe een backup voor haar) heeft een budget toestel met een 512GB kaartje erin voor veel minder. Enige aanschaf critera waren: goede camera en een sdcard.

Anderen geven weer niets om de camera. Of nog beroerder gestures zoals in de nieuwe Pixels, het kost meer moeite om het scherm niet aan te raken als hetzelfde te doen met wel aanraken. Daar geld aan uitgeven is alleen maar voor de leuk en het hebben.

Bij budget telefoons zit je echter met echte compromissen tussen kwaliteit camera, scherm, accuduur, uitbreidbaarheid en niet te vergeten updates. Dat high end updates krijgt is inmiddels redelijk geregeld, bij budget is het een stuk meer hit en mis. Zaken die bij flagship telefoons eigenlijk alleen nieuws zijn als ze een keer niet allemaal op orde zijn.

Er valt over budget telefoons eigenlijk veel meer interessants te zeggen als over de flagship telefoons.
Wat valt er nu over budget toestellen meer te vertellen dan: Je krijgt waar je voor betaalt? Dat het bij de high end toestellen zowat allemaal geregeld is klopt toch echt wel niet hoor. Bij de high end toestellen zie je wat je je in de budget toestellen van overmorgen mag verwachten.
Ik zou heel graag een rubriek zien met de beste budget telefoon tot 300 euro. Volgens mij wordt deze groep steeds groter. Vooral in mijn omgeving. Ze komen dat vaak bij mij. Welke moet ik kopen. Ik wil max 250 uitgeven. Ook voor laptops. Dan maak ik altijd gebruik van jullie best buy rubriek. Ik ben geen expert, weet er iets van en dan is zo'n best buy erg handig. En tot nu toe is mijn omgeving erg tevreden over mijn laptop adviezen, eigenlijk jullie adviezen....haha..
Ik denk dat tweakers inderdaad uit hun omgeving vaak om advies worden gevraagd ook al kiezen ze misschien zelf vaker voor een duurder model. Wat mij betreft zou het om de beurt mogen zijn zodat iedereen aan zijn trekken komt. Maar als de data er niet is dan wordt dat lastig natuurlijk. Wellicht gebruik maken van het forum voor deze categorie. De community choice budget phone?
Ik heb hetzelfde. Mijn dochter heeft een A50 gekocht en ik ben behoorlijk onder de indruk van dat toestel. Mooi scherm, veel geheugen en snel. Ook heb ik de laptop bbg gebruikt om er beste budget laptop te kopen. Bevalt heel goed. Nu wil ik zelf ook een goedkope smartphone kopen en zie dat er tussen de 200 en 400 euro heel veel te koop zijn. Bij mijn keuze zou ik graag geholpen worden.
Jullie zouden kunnen overwegen een poll te maken, omdat de personen die reageren misschien niet een goede afspiegeling is van de behoefte van alle tweakers. That said, …

Ik wil de beste smartphone. Ik heb daar ook 800-1000 euro voor over. Het gaat twee jaar mee en ik denk dat: 'Quality is remembered long after the price is forgotten'. Wel merk ik dat ik snel naar hetzelfde merk blijf kijken. Ik heb zelf een iPhone voor mijn werk, maar vind ik niet fijn werken. Privé heb ik een Samsung S9, en deze bevalt prima. Ik blijf dus kijken naar de Samsung en voordat ik een ander merk ga kopen, moet er echt een heel groot verschil zijn. De kans is dus heel groot dat ik een s11 ga kopen.

Het zou zo maar kunnen dat mensen helemaal niet zo snel van merk wisselen, maar dat weet ik niet.

Hoe jullie het nu doen vind ik helemaal prima.
Niet dat ik er iets mee te maken heb maar je zegt een heleboel rare dingen.
Ik wil de beste smartphone.
"De beste" is erg subjectief. Ook is "de beste" van gisteren misschien niet meer de beste van vandaag.
Is het niet "ik wil een smartphone die vandaag het beste aansluit op mijn wensen met specificaties die zo hoog mogelijk zijn" of iets in die richting?
Ik heb daar ook 800-1000 euro voor over.
En net wilde je nog de beste? Waarom beperk je dan de prijs?
Het gaat twee jaar mee
Wat? Hoezo?
Mijn S6 van 4+ jaar oud doet niet veel onder op mijn 2 jaar oude S8 voor wat ik er mee doe (wel tech, non gaming).
Het is dat ik die S8 voor een zeer gunstige prijs kon krijgen (iets meer dan €300) anders had ik de S6 nu misschien nog als main toestel gebruikt. De S8 gaat voorlopig nog niet vervangen worden, ik heb er echt 0,0 issues mee en kan alles wat je nodig zou kunnen hebben.
Privé heb ik een Samsung S9, en deze bevalt prima. De kans is dus heel groot dat ik een S11 ga kopen.
Blijkbaar bevalt die S9 dus toch niet, waarom zou je anders nu al weten dat je een S11 wilt hebben?
Terwijl je helemaal nog niet weet wat de S11 voor features heeft.
Is het dan niet verstandiger om bij de release van de S11 te kijken waarom het nodig is te switchen?
Misschien is de S12 wel beter? Of is er een andere telefoon die eindelijk die ene feature heeft die je altijd al miste?

Don't get me wrong, vroeger wilde ik ook steeds meer, beter, nieuwer. Maar toen zat er nog vooruitgang in de toestellen.
Maar waarom een 2960x1440 resolutie op een telefoon als ik het verschil boven de 720p niet echt meer zie en je toch steeds mobiele websites te zien krijgt?
En mijn "dure" bluetooth headset hetzelfde geluid geeft op zowel het nieuwe als oud toestel?
Als ik 7 uur slaap (yeah right...) waarom moet het toestel dan zo snel opladen, 100% in de ochtend haal je altijd wel.
En mijn horloge laad ik wel op met de bijgeleverde oplader, niet achterop mijn telefoon.
Ik zie echt geen reden om nu een S10 te kopen alleen maar omdat mijn S8 2 jaar oud is.

Mis ik iets?
Dit bericht vind ik grenzen aan trollen. Je ontleedt elke zin die @honey zegt en trekt hem uit zijn verband.
"De beste" is erg subjectief. Ook is "de beste" van gisteren misschien niet meer de beste van vandaag.
Is het niet "ik wil een smartphone die vandaag het beste aansluit op mijn wensen met specificaties die zo hoog mogelijk zijn" of iets in die richting?
Dat is dus precies wat je zelf zegt, het is subjectief. Voor haar is "de beste" misschien inderdaad precies wat jij omschrijft.
En net wilde je nog de beste? Waarom beperk je dan de prijs?
Omdat ze misschien "de beste" wil voor het budget wat ze beschikbaar heeft?
Mijn S6 van 4+ jaar oud doet niet veel onder op mijn 2 jaar oude S8 voor wat ik er mee doe (wel tech, non gaming).
Misschien gebruikt ze haar telefoon intensiever dan jij en vindt ze dat de telefoon niet snel genoeg meer is na 2 jaar. Dat kan. Dat jij dat niet hebt, zegt niks over haar toch?
Blijkbaar bevalt die S9 dus toch niet, waarom zou je anders nu al weten dat je een S11 wilt hebben?
Terwijl je helemaal nog niet weet wat de S11 voor features heeft.
Is het dan niet verstandiger om bij de release van de S11 te kijken waarom het nodig is te switchen?
Misschien is de S12 wel beter? Of is er een andere telefoon die eindelijk die ene feature heeft die je altijd al miste?
Ze schreef al dat ze erg merktrouw is, dus een non-Samsung staat niet zo snel op haar radar. En telefoons gaan bij haar ongeveer 2 jaar mee, dus is de S11 een voor de hand liggende kandidaat, zeker omdat nieuwere telefoons in de regel weer iets sneller/beter/whatever zijn
Don't get me wrong, vroeger wilde ik ook steeds meer, beter, nieuwer. Maar toen zat er nog vooruitgang in de toestellen.
Maar waarom een 2960x1440 resolutie op een telefoon als ik het verschil boven de 720p niet echt meer zie en je toch steeds mobiele websites te zien krijgt?
En mijn "dure" bluetooth headset hetzelfde geluid geeft op zowel het nieuwe als oud toestel?
Als ik 7 uur slaap (yeah right...) waarom moet het toestel dan zo snel opladen, 100% in de ochtend haal je altijd wel.
En mijn horloge laad ik wel op met de bijgeleverde oplader, niet achterop mijn telefoon.
Ik zie echt geen reden om nu een S10 te kopen alleen maar omdat mijn S8 2 jaar oud is.

Mis ik iets?
Nee, totaal niet. En hoewel mijn reactie misschien anders doet vermoeden zit ik ook volledig op deze lijn. Ik heb ruim vier jaar gedaan met mijn Lumia 735 en ben nu over op een Samsung A8. Mijn vrouw heeft nu een Xiaomi Mi A2 en als ik die eerder gezien had, dan had ik die gekocht.

Wat je - denk ik - uit het oog verliest is dat mensen nou eenmaal verschillend zijn. Ik zou persoonlijk geen telefoon van boven de €300 hoeven omdat dat voor mij niets toevoegt, maar anderen hebben het geld en hebben het er voor over. So be it...
Dit bericht vind ik grenzen aan trollen. Je ontleedt elke zin die @honey zegt en trekt hem uit zijn verband.
Inderdaad precies dit. Al twijfel ik na het lezen van zijn andere reacties of het nou bewust is of dat hij het echt zo zwart/wit zit. Als je teksten op zo'n manier uit elkaar trekt kun je zelfs een roman van Tolstoj belachelijk maken.
Ik trol niet bewust hoor.

Het is meer dat ik het grappig vind dat iemand voorstelt een poll op te stellen voor "de beste" telefoon.
Terwijl ik (en vele andere met mij) juist naar Tweakers komen om zelf te bepalen wat "de beste voor mij" is.
Een klein detail (geen koptelefoon aansluiting bv.) kan al het verschil maken voor sommige.

Daarnaast zie ik nog steeds mensen onhandige financiële keuzes maken als hun abonnement afloopt.
"Ik mag" een nieuw toestel zeggen ze dan. Ipv als ik €40 per maand extra blijf betalen krijg ik nu een nieuw duur toestel. Alsof ze het niet snappen.
Maar wel klagen dat ze elke maand zo weinig geld over houden.

Het hele verhaal voelde een beetje alsof ze er zelf niet over na wilde denken.
Zoals men tegenwoordig de trends volgt op social.
Misschien moeten ze de reviews hier dan ook maar aanpassen op Tweakers.

En Arnoud, wat vind je van de nieuwe S11?
"Het is het beste toestel".

Ik kom juist naar Tweakers voor kleur, niet zwart/wit.
Zoveel mogelijk details, zoveel mogelijk meningen.
Dus ja @wph, ik bedoel er mee dat ik meer verwacht dan vragen om bevestiging van haar keuze voor een S11 over een jaar.
Of maak ik er dan iets van wat niet zo is?
Mijn suggestie om een poll te maken is na aanleiding van de vraag van @arnoudwokke Hij stelt de vraag of ze hun focus moeten verleggen. Mijn mening is misschien niet representatief.

Wat betreft mijn budget. Ik kan het prima betalen. Ook wel een iPhone. Mijn budget is niet leidend hierin. Wat Android betreft zijn er vrijwel geen telefoons boven de 1000 euro. Daarom dat ik deze range aangaf.

Wat betreft je opmerking of een telefoon van 2 jaar oud niet kan voldoen? Ja vast wel. Ik vind het alleen leuk om iets nieuws te hebben. Na twee jaar ken ik mijn telefoon wel. Ik geef mijn telefoon weg en ik bezit liever wat nieuwers. Voor mij belangrijk is de camera. Dus, als de camera al iets beter is, dan is een upgrade vrij gemakkelijk. Ik weet dat er andere goede toestellen zijn, maar met een bekend merk weet ik wel wat ik in huis haal. Een iPhone maakt ook toestellen, maar iOS en de gebruiksvriendelijkheid is (voor mij) erg slecht, dus valt af.

Ik vraag niet om bevestiging. Ben weinig onzeker. Ik kom ook naar Tweakers om kleur. Reviews lees ik graag. Soms doe ik er wat mee. ;)
Ik vind helemaal niet dat ze gekke dingen zegt. Ze wil de beste smartphone in de prijsklasse van 800-1000€ en is enthousiast over samsung galaxy telefoons. Het is heel logisch dat je dan voorspeld dat het een s11 wordt. Misschien lees je haar bericht iets teveel met een programmeursbrein / it kijk? Heb ik zelf ook last van, dingen heel letterlijk of zwart wit lezen en begrijpen, maar vaak bedoelen mensen dat niet zo.
Misschien heb je wel gelijk dat ze dat bedoelt maar zo staat het er niet.
Het zijn losse eisen, geen opties.
De persoonlijk best mogelijke in een prijsklasse is dan duidelijker.
Mensen moeten wel opletten wat ze neerzetten hè.

Ik zoek (op verzoek) ook wel eens telefoons voor vrienden.
Krijg je eisen, vind je een toestel die er aan voldoet, komen er ineens nog meer eisen.
Dat werkt dus niet.
Misschien mis je dat hij/zij elke twee jaar een nieuwe telefoon mag kiezen/kopen bij een abonnement. Zonder de discussie te willen aangaan of dit goed/slecht/slim/dom/whatever is.
En dat dwingen ze met een pistool op zijn hoofd af :?
Of andersom, waarom zou dat elke dag niet mogen?
Haha ik zet er nog zo bij dat ik de discussie niet aan wil gaan over moeten/mogen en toch nog twee reacties.

Je vraagt zelf of je iets mist. Ik geef aan wat dat zou kunnen zijn en nog snap je het niet. Een hint over waar je misschien nog eens aan zou kunnen werken: iets meer inlevingsvermogen.
Gokken <> inlevingsvermogen.
Waar haal jij die informatie vandaan?

Dat je een toestel met extreme korting krijgt bij een abonnement is al een tijdje niet meer zo.
Maar ik merk dat sommige mensen nog wel denken dat ze elke 2 jaar moeten switchen, of dat nou financieel verantwoord is of niet.
Is het dan niet aan ons Tweakers om dit duidelijk te maken? Mensen helpen en zo?
Mis ik iets?
Nieuwe telefoons zijn veel sneller. Dat geeft een veel prettiger ervaring bij webbrowsen of video's kijken. Nadat je een dag een nieuwe telefoon hebt gebruikt wil je dan niet meer terug.
Oh?
Dit jaar op vakantie voor op het strand een 5 jaar oude telefoon meegenomen voor muziek en Netflix.
Werkte prima!
En er was wifi dus ook lekker het nieuws kunnen gelezen.
Okay, prut scherm met prut soc en te weinig storage maar kwam er wel de dag mee door.
Geen seconde gedacht "had ik mijn S8 maar hier in de volle zon liggen".
Mijn 2015 telefoon werkt ook nog prima, wilt niet zeggen dat het nieuwste model niet vlotter, mooier, technisch geavanceerder en sneller is. Er is een wezenlijk verschil tussen "prima" en "top of the line".

De laatste zin is jouw mening. Blijkbaar heeft @honey een andere mening.
En uiteindelijk heb je toch liever een S8 op het strand dan je 5 jaar oude toestel als het niets uitmaakte. Anders had je nooit de S8 gekocht.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 17 oktober 2019 19:27]

En uiteindelijk heb je toch liever een S8 op het strand dan je 5 jaar oude toestel als het niets uitmaakte. Anders had je nooit de S8 gekocht.
Nope, zout water + zand = niet mijn dure telefoon in de buurt
Dat zeg ik, als het niets uitmaakte. Maar omdat je het niet wilt toegeven, geef ik je een makkelijker voorbeeld. Je hebt liever de s5 dan de s2 op het strand, niet?

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 18 oktober 2019 08:57]

Hoezo maakt het niks uit?
De S8 gebruik ik dagelijks, zitten geen krassen op en wil ik nog wel even houden.
Die andere mag kapot, restwaarde is bijna €0 en zal gezien de oude Android versie binnenkort wel geen app updates meer krijgen.

Natuurlijk, als iemand mij een gratis S8 geeft die kapot moet dan wil ik die wel gebruiken.
Maar dat gebeurt nou eenmaal niet zo vaak...
Ik zeg helemaal niet dat het "niets uitmaakt", lees jij wel wat ik schrijf?
Ik zeg: Als het niets uitmaakte.
Overigens leuk dat jij het punt blijft ontwijken en eromheen blijft draaien.
Ga maar lekker met een S2 ipv een S5 op het strand zitten volgens jou logica.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 19 oktober 2019 19:49]

Aandacht voor goedkope telefoons zou zeker fijn zijn! Er zijn denk ik zat gebruikers hier die niet 1000 euro uit willen geven voor het nieuwste model.

Ik vind het juist tweakers om een wat ouder goedkoop toestel te nemen. En dan zelf een moderne lichtere rom te installeren. Eventueel toestel openschroeven en van nieuwe batterij te voorzien. etc

Gewoon naar de winkel lopen en een bak geld neer leggen voor de laatste gadget heeft niks met tweaken te maken.
Kort gezegd, neen. Liever focus op wat er nu is.
Mijn persoonlijk mening hierop is dat je deze inderdaad beter (terug) erbij zou nemen. Ikzelf ben van high-end naar een midrange phone gegaan met als enige reden de prijs. Als ik in m'n omgeving hoor ben ik daar niet de enige in. 700 euro voor het topmodel van S7 vond men aanvaardbaar, maar de soms 1200€ van vandaag is dat weer verre van. Een andere reden voor mij was dat de (nieuwe) functies niet meer nodig zijn voor mij en deze bij mid-range ook reeds algemeen goed geworden zijn.

[Reactie gewijzigd door JeroenED op 17 oktober 2019 10:06]

Ik denk ook dat dit inmiddels een belangrijke categorie is. het percentage wat een flagship nodig heeft om te kunnen gamen of zware apps te draaien wordt alleen maar lager omdat de ontwikkeling van telefoons zo hard is gegaan dat een "budget" model voor veel mensen al volstaat, zelfs tweakers denk ik.

ikzelf heb zojuist gekozen voor een motog7 plus, wat gewoon een 8core processor is met in de basis veel goede eigenschappen.
Waar ik juist naar heb gekeken, de te verwachten ondersteuning voor updates en lineageOS om google weer wat meer uit mijn leven te krijgen en zelf updates te kunnen installeren als motorola dit niet/te laat doet...
Als ik het zo hoor zou ik de budget telefoons links laten liggen, want je heb niet genoeg personeel om daar een flinke deuk in te maken. Dan zou je dus mogelijk andere artikelen moeten laten voor een mogelijk 'slechte' selectie budget smartphones. Je zou je ook af kunnen vragen wat je doelgroep gebruikt, ik vermoed namelijk dat er bij Tweakers nog steeds (iets) duurdere smartphones worden gebruikt.

Aan de andere kant zijn er vaak vragen over waarom er zoveel elektrisch auto nieuws voorbij komt op Tweakers.net, persoonlijk stel ik dergelijke informatie op prijs, maar mogelijk anderen niet. Zelfde voor bv. camera's. Persoonlijk vind ik het best fijn dat Tweakers.net een breed spectrum van artikelen publiceert (waaronder .Geek), maar wellicht dat dit de compleetheid over z'n algemeen negatief beïnvloed.

Je kan niet alles doen en de vraag is of je dat wel zou willen. Wil je breed rapporteren, maar niet compleet per categorie of compleet per categorie en dan minder categorieën. Ik denk dat Tweakers.net beter zelf kan analyseren wat hun meer opbrengt, want uiteindelijk vertalen meer opbrengsten zich immers in (uiteindelijk) meer capaciteit.

Je zou bv. een poll kunnen starten: Verwacht je komend jaar een nieuwe smartphone aan te schaffen en in welke prijsklasse verwacht je dat deze zal vallen? Wat men nu heeft zal voor velen niet betekenen dat ze weer in dezelfde prijsklasse gaan kopen.
Mischien inderdaad qua tijd erg lastig, maar je zou misschien ook de community mee kunnen nemen hierin? Op het forum is hier al veel over te vinden. Ja je kunt het niet echt testen maar je kunt wel veel meenemen. Mischien zijn er wel een paar vrijwilligers te vinden. Geef ze wat perks op de website. Mischien zelfs een groepje: Pro-Reviewers. Geef ze een leuke tegoed bon als ze 1 keer in de 2 maanden wat reviewen. Maakt jullie werk een stuk makkelijk?
Mee eens dat er een categorie komt voor budget phones.
Daarnaast heeft het ook mijn voorkeur om dual sim meer naar voren te laten komen. Ik merk in mijn omgeving dat daar ook veel vraag naar is (maar dat kan aan mijn omgeving liggen natuurlijk). Ik zou graag in elke categorie de aanbevolen dual sim telefoon willen zien.
Ik denk niet dat je moet proberen om serieus alle budgetphones te vergelijken op allerlei punten, maar wat wel heel gaaf zou zijn is een "hidden gem" selectie.

Zo'n verborgen juweeltje is een smartphone die bijzonder goedkoop is, of die een feature heeft die alleen op heel dure modellen te vinden zou zijn.

Ikzelf heb vorig jaar bij een kruidenier een Xiaomi gekocht voor 99 euro, die voor dat geld een prima apparaat leverde met een recente Android erop. Voor zo'n bedrag een capabele telefoon vinden valt echt niet mee, aangezien met hier 300 euro nog steeds "budget" vindt, dus dat soort tips willen we graag zien.

Het segment "mainstream 250 euro telefoons" is helemaal niet interessant. Wel interessant is eentje die ineens de halve prijs heeft, of eentje die bijvoorbeeld een supergoede camera heeft, of eentje met een bijvoorbeeld een open source OS.
Ik stel voor het niet te doen. Want de budget categorie schreeuwt om chinaphones ook mee te nemen. Maar ik ben niet tevreden over de service vanuit China en dus zijn de ulephones en consorten onvergelijkbaar met westerse merken. Ook is het zo dat Chinese phones niet te repareren zijn door repair shops dus bijna allemaal te risocovol voor een budget phone. Daarnaast hebben jullie voldoende toestellen onder de 200 euro benoemd. Eventueel maal je een apart kopje voor budget wat wel kan, maar dan blijven de genoemde toestellen hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door govie op 17 oktober 2019 12:42]

1 of 2x per jaar een beknopte roundup in de 250-300€ categorie met wat basis testen (accuduur, subjectieve performance, subjectieve schermkwaliteit/camerakwaliteit) beetje zoals in de telefoon previews zou een mooie toevoeging zijn wat mij betreft. Dat hoeft niet zo uitgebreid als de topmodellen.
Op zich zou het wel mooi zijn zo'n budget-smartphone test/BBG te hebben, maar voor mij hoeft dit niet frequent te zijn, als dit lastig is. Liever een test van een betere kwaliteit, met de relevante telefoons in die categorie, dan een test 'voor de vorm'.
Ik begrijp dat als je kijkt naar clicks en imago, dat aandacht geven aan high end producten logisch klinkt. Maar de high end producten worden overal op internet getest en je kunt er altijd wel reviews voor vinden. Ik denk dat juist de budget reviews Tweakers een onderscheidend platform (kunnen) maken.

10 jaar terug hadden we een smartphone van meer dan 1000 euro abnormaal duur gevonden. Dat gaan ook steeds meer mensen vinden. Ook zijn smartphones tussen 100 en 200 euro natuurlijk veel beter dan ze 10 jaar terug waren. Dus ik denk dat het wel degelijk loont om budget meer aandacht te geven.
Ik heb liever dat het gaat zoals nu, want ik hoef de verschillen niet te weten van een tel van 200 euro, dat vind ik weinig geld voor een toestel dat 2 jaar mee ga en kijk ik dus niet zo krap. Zijn we hier sloebers geworden? Meerendeel zal een vaste baan hebben en het gemakkelijk kunnen betalen. Om reviews te maken van budget telefoons gaat kostbare informatie verloren. Als je 500+ neer leg voor een telefoon wil je wel weten wat er dan zo goed aan is, een toestel van 200 weet je al vooraf van okay dit is een goedkoper toestel dus ik zal niet alle features hebben.
Smartphones worden internationaal verkocht. Er zijn dus een groot aantal internationale tests. Die leest waarschijnlijk ook iedereen die een telefoon van 700,- en meer gaat aanschaffen.

Voor mij mogen de testen dus aanzienlijk minder diepgravend zijn. Maar....veel meer op Nederland gesitueerd, dus dingen die je internationaal niet kunt vinden. Hoe is het bereik icm providers? Wat zijn de vooruitzichten met 5g? Waar moet je aan denken in de grensstreken? Wat is het voor- of nadeel van een internationale telefoon tegenover een Nederlandse? Kun je beter een toestel uit een ander land kopen (steeds meer toestellen worden elders met andere specificatie uitgebracht).

Misschien (daar is wel behoefte aan) veel meer vergelijkingsoverzichten met misschien NOG meer telefoons. De tijd die dat kost sparen op 'diepgravendheid'.
Zeker met de overgang naar 5G de komende jaren, denk ik dat de midrange of lager een interessantere groep is dan high end telefoons. Over een jaar of 2, 3 zal bij een aankoop van een telefoon nu, een nieuwe telefoon een daadwerkelijke upgrade zijn.

Het onderscheid tussen high end nu en mid range of lager wordt voornamelijk gemaakt door gadgets die maar specifieke groepen gebruikers zullen aanspreken. Er is niet echt sprake van revolutionaire nieuwe functionaliteiten. Dat telefoons nog tweak waardig zijn, is ook niet echt meer van nu. In mijn persoonlijke kenniskring ken ik niemand meer die een custom rom installeert, waar dat een paar jaar geleden nog standaard was.

Waar jullie nu de hele serie iphones of beide oneplus reviewen, zou je er ook gewoon 1 uit de serie kunnen kiezen en de overgebleven tijd besteden aan andere modellen.
Als we ons dus zouden richten op het hier krijgen van een signifcante hoeveelheid goedkopere telefoons, gaat dat dus ten koste van iets anders, vermoedelijk de aandacht voor duurdere telefoons. Natuurlijk blijven we aandacht houden voor een iPhone of Galaxy S, maar een round-up van telefoons rond 250 euro of reviews van telefoons van kleinere merken als Google, Fairphone, Xiaomi en Oppo komen dan al snel in het gedrang.
Een budget categorie in de bbg lijkt mij zeker van toegevoegde waarde, maar dit vind ik een grote opoffering. Het zijn juist de kleine merken die vaak de meest interessante dingen durven te doen en dan zijn jullie bij tweakers degenen die dat goed in context kunnen plaatsen. Bovendien denk ik dat Fairphone heel belangrijk is met het oog op de toekomst en de kant die we met z'n allen op moeten gaan. In het kader van de duurzaamheid lijken me de high end en vooral mid range telefoons me ook eigenlijk relevanter dan de budget toestellen.
Omdat er per jaar honderden telefoons uitkomen en wij maar tijd hebben voor enkele tientallen, moeten we dus scherpe keuzes maken. Hoe zou dat eruit moeten zien? Zouden we reviews minder diepgravend en dus minder tijdrovend maken om zo tijd te maken voor budget-telefoons?
Absoluut niet. De "diepgravendheid" en daarmee samenhangense kwaliteit vind ik juist de grote meerwaarde van de smartphone reviews hier op tweakers. Oppervlakkige aankondigingen en kleine verhaaltjes kan ik overal wel lezen.
Moeten we ervoor kiezen om uit elke prijsklasse aandacht te hebben voor een paar mogelijke toppers?
Misschien is het inderdaad een optie om de hulp van de community in te roepen, om toch iets over de budget smartphones te kunnen zeggen.
Een categorie met goede "One" telefoons zou ik wel waarderen, veel tweakers waarderen een schone Android ervaring
Ja, maar niet genoeg om een aparte categorie te rechtvaardigen.
Stoppen met video reviews voor dit soort zaken. Text en foto's is voor 99% van de telefoons meer dan voldoende.
Misschien is het mogelijk om net als bij de BBG voor PC's en laptops een aantal use cases te bedenken? Een categorie voor de hele-dag-online mens, een voor de even-een-uurtje-fanatiek-gamen-forens, en eentje voor de ... okay ik weet het ook niet, maar er is vast iets te bedenken? :-D
Uiteraard is een best buy guide gebaseerd op de op dat moment bekende data bij de auteur..

Het hoeft ook niet heel moeilijk te zijn, op basis van specificaties van de telefoon kan je er al een hoop uitsluiten. Vervolgens pak je er per merk 1 of 2 die eruit springen om te testen, je geeft aan welke je getest hebt en waarom. Voor budget telefoons zou je ook nog verschillende categorieën kunnen overwegen omdat ze vaak focussen op 1 ding (camera / snelheid / opslag / etc).

Ik heb jullie niet nodig om mij te vertellen dat de iPhone of Galaxy S met een hoger nummertje beter is dan die met een lager nummertje. Naast dat er honderden andere sites zijn die daar boekwerken over schrijven, ga je in dat segment toch niemand overtuigen om voor een iPhone te gaan ipv een Android of andersom.

[Reactie gewijzigd door mkooiman op 22 oktober 2019 11:16]

Inderdaad dat is de categorie waar de meeste mensen naar kijken.
Samsung s8 was 499 2 jaar geleden dat is zowat het max dat ik wil uitgeven aan een telefoon die 3-4 jaar moet meegaan. 700euro zelfs als prijsdaler: nee dank U.

edit : 499

[Reactie gewijzigd door k995 op 17 oktober 2019 10:09]

De S8 was bij release wel het dubbele. Mensen kijken wat er op dat moment op de markt is en kan je niet uitgaan van oh ik koop hem wel over 2 jaar want dan is die de helft goedkoper.
Er is altidj wel iets wat al een paar maand op de markt en in aanbieding is. (was trouwens 499)
Wat je betaald maakt uit niet de introductie prijs.

[Reactie gewijzigd door k995 op 17 oktober 2019 10:09]

En dat is dus juist wel voor deze bbg van belang. De levertijden en prijzen. Voor de consument is de introductieprijs niet van belang als hij de gewilde telefoon later pas koopt ja. Maar de redactie kan hier niet in oktober 2019 een telefoon uit 2018 reviewen en aanbevelen, simpelweg omdat er zoveel nieuwe telefoons dit jaar zijn uitgekomen en telkens is er wel iets beter bij de een dan bij de ander. Het is kostbare tijd wat verloren gaat.

[Reactie gewijzigd door Emin3m op 17 oktober 2019 10:27]

Daarom dat ze een beste "kwaliteit/prijs" nodig hebben waar ze zoiets kwijt kunnen geef de beste rond 200 en rond 400 en je hebt wat de meeste mensen zullen kopen.

EN ja die telefoon van 2018 kan dan de beste zijn omdat de hardware verberingen tegenwoordig minder uitmaken en de prijs ervan serieus kan gezakt zijn.
Mee eens. Iets als beste smartphone tot €200,- ofzo!
Bij de vorige smartphone BBG mistte ik dit ook heel hard.

Ik koop voor mijn en familie geen smartphones duurder dan 200 euro. "Prijsdalers" komt in de buurt, maar is totaal niet nuttig als vergelijking van low budget modellen.
Precies. En dat als het kan in combinatie met telefoons die niet een tas nodig hebben om mee te nemen. Laten we zeggen alles tot 5.5 inch.

Uit het artikel:
Hij kost nu nog maar rond 700 euro
8)7 Vroeger wilde ik nog wel eens een vlaggenschip kopen, dat kostte toen ongeveer 500 euro. Tegenwoordig koop ik een telefoon voor 250 euro max en doe ik er zo lang mogelijk mee, tot ze hardware matig niet meer willen. Ik mis niks, alles werkt prima en het scheelt honderden euros.

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 17 oktober 2019 09:10]

En beste digital-detox toestel....
Klinkt interessant maar bestaat dat überhaupt wel in smartphone vorm? Buiten enkele niche Kickstarter producten dan.
Nee, en je betaalt daar vooral meer dan minder gezien beperktere functies.
Dus een dumbphone, oftewel een normaal mobieltje? Daar is deze BBG niet voor.

Daarnaast is digital detox een schijnoplossing. Gebruik internet en apps bewust. 100% uit/offline is net zo nutteloos als 100% aan/online.
Nee, nadrukkelijk geen normaal mobieltje. Nummertoetsen slaat bijvoorbeeld nergens meer op. Puike camera, goed OLED scherm max 4,5-5 inch, e-mail, een messenger, goede rekenmachine, misschien navigatie: dat.

[Reactie gewijzigd door blanka op 17 oktober 2019 10:57]

Een Samsung Galaxy (S7/8/9/10 of Note) in de extreme batterijbesparing drukken? Gaat alles op de achtergrond uit + een prachtig hoogcontrast kleurenschema :*) .
Alleen bellen en gebeld worden, totdat je iets als Maps nodig hebt en je de batterijbesparing weer uit zet.
Echte budget-budget smartphones zijn ruk. Daarom is er wel een categorie voor beste prijs/kwaliteit. Daar heb je al een semi topper (de beste budget zoals jij het noemt) voor iets meer dan 250 euro: de A50

[Reactie gewijzigd door Saven op 17 oktober 2019 09:23]

Echte budget-budget smartphones zijn ruk
En dat is dus een mythe.
Genoeg modellen zullen inderdaad ruk zijn, maar als je je goed informeert en geen hoge eisen hebt kan je een goede foon vinden voor weinig geld.
Ik heb begin 2016 een Wileyfox Swift gekocht voor 140(!) euro. Ondertussen draait de telefoon een custom android OS, maar doet vandaag nog altijd perfect alles wat ik wil doen: browsen, email, facebook, netflix, spotify, fotos, navigeren, noem het maar. Ik zie werkelijk geen enkele reden om te upgraden.
Mijn vrouw heeft echter wel een nieuwe telefoon nodig. En daarvoor had een low-budget categorie in de BBG wel handig geweest :).
Wileyfox is écht rotzooi. Alleen maar gezeik met die modellen. Je kan beter naar een goedkopere Nokia of Xiaomi kopen.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 17 oktober 2019 10:52]

Ok, ik zal het doorgeven aan mezelf 4 jaar geleden.
Kijkende naar de cijfers heb je serieus mazzel gehad als je geen problemen hebt gehad met je telefoon.
Je hebt inderdaad de goedkopere phones van A-merken zoals die in deze categorie vallen zoals de A50 en een aantal Nokia modellen, onder andere. Daarnaast er zijn budget-merken die redelijk goede telefoons op de markt brengen voor weinig geld.

Mijn dochter is helemaal blij met haar Wileyfox omdat ze met een oude iPhone of goedkope Samsung uitgelachen wordt en men denkt dat Wileyfox een super exclusief merk uit Dubai of zo is :D
Ja, zelf vind ik € 300,00 het max voor een telefoon, dan schrijf je ongeveer € 10,00 per maand op af dus dat is wel te doen, vroeger altijd telefoons tussen de € 600-€ 1000 euro gehad die ik in een jaar af schreef. Gekkenwerk voor dat beetje appen, bellen, mailen, discord en route plannen. Ik kijk er geen film op, game er niet op, dus tja.. Daarom had ik wel gehoopt dat de nieuwe Nokia 7.2 wel in de test zat. Heerlijk toestel voor een prijs waar Samsung en Apple niet tegen op kunnen.
Ik blijf het jammer vinden dat er bijna geen compacte smartphones meer verschijnen. Zelfs de laatste compact model van Sony is al niet meer compact te noemen. Ik vind het makkelijk dat de telefoon in de broekzak past.
De Galaxy S10+ past anders ook prima in je broekzak, tenminste bij mij wel.

En formaat word vaak ook verkeerd naar gekeken. Men kijkt enkel naar het scherm formaat en niet naar het formaat van het complete toestel. Een galaxy S4 is bijvoorbeeld niet zo heel veel kleiner dan een S10 terwijl de S10 wel een veel groter scherm heeft. En de S10e is ook een prima toestel met een handzamer formaat.
Ja en nee.

Er zijn mensen die een compacte telefoon willen om het in de broekzak te kunnen hebben. Ik moet zeggen dat ik zelf tijdelijk een p30 pro gehad heb, maar zo'n groot ding in je broek (ja kop 'm maar in), vind ik zelf niet fijn. Bij elke beweging van bukken was ik bang dat het in tweeën zou breken. Natuurlijk heb je ook de gevallen dat het gewoon ook echt niet past. Een beetje skinny jeans prop je niet zomaar een S10+ in zonder vaseline.Voor deze mensen is het inderdaad niet erg dat telefoons dezelfde grootte behouden, maar het scherm steeds groter wordt.

Maar dan heb je nog de andere groep mensen, die een compact toestel willen omdat ze het met één hand willen bedienen.Dan kunnen de afmetingen van het toestel wel nagenoeg hetzelfde blijven, maar de afstand van de linkerbovenhoek naar rechtsonderhoek wordt steeds groter. En mijn duimpje kan dit zeker niet bereiken. Dan houdt het bij 5" toch echt wel op.

Overigens worden telefoons wel steeds groter. Het is bij elke iteratie telkens maar millimeter werk, maar niet alleen het scherm wordt groter, de body ook. Een S10 is niet heel veel groter dan een S4 inderdaad. Maar wel 1.3cm hoger. Dat is best significant. Maar dit niet eens een eerlijke vergelijking. De S10 is de 'kleine' telefoon uit de reeks, en voor een telefoon van deze tijd vrij klein. Terwijl de S4 behoorde tot de grotere modellen van die tijd. Vergelijk maar eens een S3 mini met een A30 bijvoorbeeld. Kijk ook eens naar de Xiaomi Redmi series. De kleinere Redmi, welke eerst ~69mm breed was, is nu net zo groot als de note (~75mm). Dan heb ik het nog niet gehad over het wegvallen van de Compact series van Sony en andere kleine telefoons.
Dank voor deze post _/-\o_

Je beschrijft precies mijn gedachten. Zelf loop ik met een S10e rond, wat vandaag de dag een klein toestel is, maar wel met een groot scherm wat voor mijn duim niet altijd handig is ondanks het totale formaat van het toestel. Ik moet regelmatig het toestel kantellen als het ware om bij de hoeken te komen, de fingerprint scanner wat als mini-touchpad functioneert helpt hier wel bij.

De schermen groeien, mijn duim echter niet.
En dan heb je nog mensen die er zo'n belachelijke popsocket op plakken. Dan ben je mooi klaar met je skinny jeans.
Maar, maar, maar... Waarom moet ie in je broekzak? Het is altijd een afweging tussen handzaam en ergonomisch gebruiken tov een fijn scherm om te lezen/kijken versus alle techniek die erin moet. Als die dan ook nog in jouw broekzak moet passen... Waarom dan niet in de binnenzak van je jas? En ook een kleinere telefoon kan breken.

First world problems...
"Waarom moet ie in je broekzak?"
Waar anders? Ik loop van april tot oktober zonder vest, trui of jas (uitzonderingen daar gelaten). In mijn t-shirt blijft hij niet zo goed zitten en in mijn onderbroek vind ik een beetje onhygiënisch.

"Het is altijd een afweging tussen handzaam en ergonomisch gebruiken tov een fijn scherm om te lezen/kijken versus alle techniek die erin moet"
We hebben járen met 5" schermen gelopen. Wij allemaal. Toen we van 3.5" naar 5" gingen vonden we het allemaal perfect. Waarom kunnen we het daar nu niet mee doen dan? Ik ben zelf terug gegaan van 6,5" naar 5" en ik was binnen een paar uur weer gewend en mis niks.

En de techniek.. Die past er in. Dit heeft altijd gepast, dan zou het nu juist helemaal moeten kunnen

"En ook een kleinere telefoon kan breken."
Helemaal mee eens. Maar dit was maar een mini-puntje van het verhaal. Ik had het niet eens over het breken, maar meer dat het zo strak in mijn broek zat, dat het niet lekker bukt en je daardoor het idee krijgt dat het kan gaan breken. Maar het lijkt me duidelijk dat als een telefoon los in de broekzak zit, het minder erg scheurt dan strak in de broekzak. Ook als een toestel fijner in de hand ligt, zal het minder snel vallen en dus minder snel breken.

"First world problems..."
Nee. Het first world problem hier is dat er langzaamaan geen keus meer komt voor compacte toestellen, terwijl er zeker een markt voor is.
Hij kan in je kontzak? Ik ben overgestapt van een S6 naar een Mi9 T pro. Merk amper dat hij groter is, hij is een paar mm breder en de lengte merk je niet in de kontzak.
Je kontzak? Je bent een 15 jarig meisje? Ten eerste: zeer diefstalgevoelig, ten tweede is het gevaar van breken dan juist veel groter. Als je gaat zitten, zit je dus met een kromming op je telefoon waardoor die snel zal breken.

Ik overweeg ook een Mi 9T Pro komend vanaf een Galaxy S7, maar ik val ook nog een beetje over het formaat...
Als je wat vergeetachtig bent is je kontzak inderdaad niet handig. Diefstal gevoelig kan ik inkomen, maar ik heb eigenlijk altijd een wired dac + hoofdtelefoon er aan hangen. Dus dat wordt wat lastiger jatten zonder dat ik het merk.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 17 oktober 2019 12:59]

Maar jij haalt dus elke keer als je gaat zitten je telefoon uit je zak? En nee, ik ben niet zo iemand die vergroeid is met zijn telefoon en denkt dat het leven stopt als de muziek stopt.
Je kunt je onderbroek ook wassen. Dat helpt.

Maar de toestellen met 6" op 19.5:9 zijn net zo groot als de vroegere 5" toestellen op 16:9. Dus als 5" genoeg is voor je, is bij de langere schermen 6" ook goed. De randen zijn kleiner geworden en de effectieve ruimte die je scherm inneemt is ook toegenomen. Zodoende zijn de toestellen veel minder groter geworden dan de schermdiameter doet vermoeden. Bekijk dus eerst even de effectieve toestelmaten...
Lees mijn vorige reactie ook even..
Maar, maar, maar... Waarom moet ie in je broekzak? Waarom dan niet in de binnenzak van je jas? En ook
Gelukkig ben ik vaak op plekken waar in de winter de kachel aankan. Heb niet de hele dag een jas aan. Ook ben ik niet zo hip om als man met een handtas te gaan lopen.
Maar, maar, maar... Waarom moet ie in je broekzak?
...
Waarom dan niet in de binnenzak van je jas?"
Omdat ik mijn telefoon ook binnen gebruik, met name op kantoor. En ik zit niet 8 uur lang achter mijn toetsenbord, ik moet ook af en toe naar een vergadering, naar het koffie-automaat, en naar andere collega's.
Omdat ik niet altijd een binnenzak van mijn jas mee heb en over het algemeen wel een broek :+
De x compact die ik nu heb is 129 mm lang. De S10+ is 157mm(opgezocht in de Pricewatch). Dat is geen klein verschil meer(bijna 3 cm). Ook in de breedte is de S10+ groter. Compact is bij mij ook echt compact. In het kleine formaat zit alles wat ik nodig heb. 4G en met de accu kan ik de werkdag zonder problemen volmaken. Alleen wanneer ik de hele dag muziek wil streamen wordt het krap om de dag vol te maken, al komt dat niet vaak voor.

Als ik groter beeld wil hebben kan ik altijd nog de 10" tablet pakken of de laptop met 17" scherm. De werktelefoon die ik heb (Huawei mate) is een stuk groter en ligt de hele dag op het bureau. Een keer geprobeerd om deze in de broekzak te stoppen en kreeg het gevoel dat het niet lang goed zal gaan. De broek scheurt uit of het toestel gaat buigen.

De ontwikkeling van de vouwbare smartphones is interessant om te volgen. Het is alleen nog wachten totdat de kinderziektes eruit zijn en de techniek betaalbaarder is geworden. Als er dan een toestel is die opgevouwen compacte afmetingen heeft is het zeker het overwegen waard.
Vind ik ook heel vreemd, en dat terwijl de nieuwe technieken ook daar al een heel behoorlijk scherm zouden kunnen leveren. Krijg bijna de neiging om samen met de trent van digitale detox maar weer de Lumia 800 te gaan gebruiken. Blijft de meest prettige telefoon om mee te nemen en vast te houden ooit. Moet alleen nog uitvogelen hoe ik daar Telegram nog op krijg, ik mag geen nieuwe Store account meer koppelen...

[Reactie gewijzigd door blanka op 17 oktober 2019 06:53]

Dit precies. De enige enigzins compacte telefoon met degelijke specs waarvan ik op de hoogte ben is de sharp aquos compact r2. Hopelijk gaan ze ook met een R3 variant komen nog.

Ik vind mijn huidige telefoon veel te groot om fatsoenlijk met 1 hand te bedienen. En dat doe ik veel, ik zit al te klungelen om hem goed uit mijn broekzak te halen en vast te houden zodat ik hem uberhaupt kan gebruiken zonder daarvoor 2 handen nodig te hebben om hem in positie te brengen :(
Dit is ook mijn probleem. Heb nog steeds een s7 en die is eigenlijk net een halve centimeter te groot. Ik wil graag hetzelfde of iets kleiner formaat met degelijke camera en zonder notch.. is er gewoon niet.
Het enige waar ik op kan komen is de Samsung Galaxy S10e. Die heeft een afmeting van 142.2 x 69.9 x 7.9 mm. Terwijl de Samsung Galaxy S7 142.4 x 69.6 x 7.9mm is. letterlijk geen verschil behalve dat de s10e net iets breder is. Ook heeft het een zeer degelijke camera en geen Notch. Wel kan ik het snappen als je de "dot" ook ziet als een soort notch en liever ook niet hebt.
Ja dat is dus ook de enige waar ik maar kijk nu :) maar wil dat hij nog iets zakt in prijs.
Ik zag ze wel eens langs V&A komen als je het niet erg vindt als mensen ze bijv. een maand of 2 hebben gebruikt. Of je wacht natuurlijk op Black Friday/Cyber Monday of ze dan goed afgeprijsd zijn ;)
Kijk anders eens naar de Sony Xperia XZ2 compact. Prima toestel van 135 x 65 mm. Zonder notch.
(Ik moest er ook even naar zoeken, maar ben er erg blij mee. :) )
Geen idee over welk vakje in je broekzak je het hebt, maar een xiaomi mi 9t Pro past gewoon in een broekzak.
Elke broek is anders en waarschijnlijk is jouw broekzak groter dan de gemiddelde of heb jij alleen maar je telefoon in je zak zitten.
Vrouwenbroeken zijn al helemaal erg want die hebben blijkbaar nauwelijks broekzakken :o
Zelfde ook met pantalons als ik weer eens een afspraak buiten kantoor heb of zo. God wat heb ik een hekel aan die broeken, m'n telefoon, portemonee en sleutels bungelen er helemaal in los. En dat zijn juist de belangrijkste items die ik in bezit heb en gewend ben dicht op mijn lichaam te dragen als ik buitenshuis ben en niet in een tas draag of iets anders. Ik schrik dan ook meerdere malen op zulke dagen en dan begin ik als een gek in m'n zakken te graaien omdat ik merk dat ze leeg zijn. Want het is ongelofelijk irritant als het er zo makkelijk uit kan vallen dat je ze wel ergens anders kwijt moet.
Ben ik volledig met je eens, 5 inch is prima...
De broekzakken in spijkerbroeken zijn flink groter geworden afgelopen jaren, miss doe je lang met je spijkerbroeken?
Hé tweakers, wanneer kunnen we een review verwachten van de Xiaomi mi 9 lite (https://tweakers.net/product/1047356/xiaomi-mi-9-lite/) ? Ten opzichte van de 9T heeft deze ietsje meer features wat een smartphone kan hebben. Als iemand de popup camera een minpunt vind dan zou de 9 lite een prima alternatief zijn. De 9 lite is een uitstekende all round smartphone.

[Reactie gewijzigd door MichaelBelgium op 17 oktober 2019 11:40]

Zit al enige tijd te twijfelen om deze telefoon te kopen. Zoals jij ook al aangeeft nog meer features voor een hele mooie prijs. Zou ook graag een review zien.
Ja ik ook, sinds de lancering is de prijs ook al wat gedaald. Ik wacht tot dat de prijs rond 250€ zit dan grijp ik die :)
Hé tweakers, wanneer kunnen we een review verwachten van de Xiaomi mi 9 lite
Niet. Ik heb hem nog niet gespot in het testlab, maar zelfs als we hem zouden hebben, zouden we niet een paar weken van onze tijd besteden aan deze telefoon. Het is de zoveelste Xiaomi en dat voegt dus niet zoveel toe. Het lijkt erop dat Xiaomi sneller telefoons kan maken dan wij ze kunnen reviewen ;)
Weliswaar geen review van Tweakers maar wel van een ander gerenommeerde site: https://www.gsmarena.com/...te_mi_cc9-review-2002.php
Welke features?


Ik zie volgens mij alleen de mogelijkheid voor een microSD kaartjes. Qua CPU scoort ie minder dan de 9T, en je krijgt geen notchless scherm.
Scheelt inderdaad niet zo heel veel zie ik nu, buiten 30mAH grotere batterij :)
Misschien ook een optie de normale 9T alhoewel deze dan weer €40 duurder is voor SD730 ipv SD710

https://www.kimovil.com/e...mi-mi-9-lite,xiaomi-mi-9t

[Reactie gewijzigd door boschie_73 op 17 oktober 2019 09:24]

De CPU/GPU verschil merk je niet, het is miniem.

De lite heeft een sd-slot en infrarood extra + een betere selfiecamera (op papier gezien dan). De main camera is identiek hetzelfde (zelf de sensor) en inderdaad heb je bij 9T een notchless scherm, die je inruilt voor een gevoelige popup camera die eerder stuk zal gaan (en stof ertussen brengt) dan een camera in de notch.
Het prijsverschil is ~50€ (in europa dan), op chinese webshops kan je de 9 lite zelf krijgen voor minder dan 250€, wat dan wel voordeliger is dan de 9T
Ik ben nog altijd boos dat LG de LG G8 ThinQ niet naar Nederland heeft gebracht. Dat zou het perfecte toestel voor mij zijn.

Maar nee, in plaats daarvan brengen ze hier de veruit inferieure LG G8s uit :(

Ik heb weinig eisen, maar momenteel tikt niemand die aan eigenlijk:
Minimaal 1440p resolutie
OLED scherm
Fysieke vingerprintscanner
Draadloos opladen
Niet debiel groot
Koptelefoonaansluiting

De enige die in de buurt komt is de Samsung 10e, maar die heeft weer een 1080p resolutie.

Mijn S7 van 3 jaar oud had al meer dan dat.

Zo jammer dat de G8 hier niet komt :'(

Antiklacht: LG gaat wel mijn 65 inch OLED TV repareren onder garantie O+

[Reactie gewijzigd door vosss op 17 oktober 2019 10:44]

Niet het nieuwste maar wat te denken van de lg v40?
Vind het zelf ook jammer dat de g8 hier niet uitgebracht is...tevreden met m'n s10+ maar had liever de g8 gehad.
V40 heb ik ook naar gekeken, maar die viel af, geen idee meer waardoor. Geen OLED scherm of 1080 resolutie of geen wireless charging dacht ik. Een van die 3 volgens mij.
Lg v40 heeft ze alle 3...oled, qhd scherm en qi wireless charging 😉
Wellicht de accu die aan de krappe kant kan zijn...3300mAh voor een 6.4 inch scherm

https://www.gsmarena.com/lg_v40_thinq-9300.php
Ik heb weinig eisen, maar momenteel tikt niemand die aan eigenlijk:
-- Fysiek keyboard
-- Geen Android (persoonlijke smaak)

:+
Heb je al gehoord van de F(x)tec Pro 1? Die heeft een zijwaards uitklapbaar toetsenbord. Hij komt van een klein brits bedrijfje dat standaard je bootloader ontgrendelt.

nieuws: Start-up kondigt F(x) Pro 1-smartphone met fysiek toetsenbord aan

reviews: F(x)tec Pro1 - Fysiek toetsenbord en ontgrendelde bootloader
Een telefoon van 1129,- euro. Leuk dat er 17% vanaf is gegaan, maar zo'n bedrag gaat toch nergens meer over?
Waarom niet?
Ga eens na hoeveel je dat ding dagelijks gebruikt. Dag in dag uit.... 3 jaar lang (want dat red je wel met een high-end toestel).
Dat red je ook met twee vingers in je neus met toestellen van 350-450 euro.
Name one.

Want als ik de filters toepas van wat ik zoek in een telefoon, kom ik altijd uit bij flagships.
Mi 9 (al dan niet de 9T Pro).
Geen uitbreidbaar geheugen, geen IP68, een kwetsbare uitschuifbare camera. Heb je al 3 minpunten te pakken.
Sowieso Xiaomi... Goedkope namaak. Dat is hetzelfde als een Dacia vergelijken met een Volvo.
Uitbreidbaar geheugen kan ik in meekomen, maar dat is ook steeds minder van deze tijd en voornamelijk handig op vakantie. Voor de rest heb je gewoon unlimited data waarmee je kan streamen wat je wilt (ik stream ook van mijn eigen 12TB NAS).

IP68 is alleen certificering, elke telefoon heeft tegenwoordig elementaire sealing tegen vocht (zie iFixit breakdowns). Als dit belangrijk is kan je beter naar echte rugged telefoons gaan kijken.

De Mi9 heeft geen uitschuifbare camera. Als je echt een selfie fanatiekeling bent is die dan een betere optie.

En namaak? Er zit allereerst gewoon een Samsung AMOLED in, een Amerikaanse Snapdragon, Samsung/Hypex geheugen modules en een Sony camerasensor. Verder zijn het de Chinezen die op dit moment voorop lopen met technologie. Denk aan camera's achter het scherm, Xiaomi en Oppo hebben al werkende prototypes laten zien. Q2 marktaandeel van de Chinese merken is groter of praktisch gelijk aan dat van Apple.

Aangezien je geen Dacia of Chinees wilt blijven er 4 merken over: Samsung, Nokia, Google en Motorola. De rest is Chinees óf van ruk kwaliteit. Toevallig wil het zo zijn dat Chinese toestellen kwalitatief een stuk beter in elkaar zitten dan niet-Chinese merken. (bron: ik werk voor een grote verkoper van mobiele telefoons).
Ok. Heb je een punt.
Waar ik echter niemand over hoor (reacties op mijn posts), is de camera.
Kan me niet herinneren dat ik hier in de reviews heb gelezen dat die bij "budget" smartphones op het niveau zit van de S10+, de P30 etc. Zelfs de OP 7 (pro) presteert ondermaats.
De Xiaomi 9T pro haalt veel voordeel uit Gcam installeren i.p.v. de gewone camera app. Maar zonder dat is de gewone Mi 9 volgens DXOMark al beter dan de iPhones van vorige jaar (dus uit dezelfde periode als de Mi 9 uitkwam). Ze zullen inderdaad niet mee kunnen komen met de absolute high-end. Je offert inderdaad wat op, maar het is net wat je eisen zijn. Ik durf te stellen dat in 9 van de 10 situaties het niet zoveel uitmaakt welke telefooncamera je gebruikt. Zeker als je niet gaat pixel peepen.


Maar goed, de aankomende echt Xiaomi flagship gaat een 64MP Samsung sensor (de GW-1) gebruiken, en van voor het 108MP is het nog even afwachten wie de sensor levert. Beiden gebruiken pixel binning om een uiteindelijke foto te maken van minder MP (zoals de P30 doet). Deze telefoons zullen wel wat meer gaan kosten, maar zeker niet het niveau van een Samsung of Apple.

Ben ook benieuwd wat de Mi Mix 4 gaat doen.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 17 oktober 2019 13:14]

Denk anders aan de Google Pixel 3A. Kost $400 en heeft letterlijk een van als niet de beste camera in een smartphone ;)
Met juiste abonnement heb je geen opslag nodig. 16GB of wanneer je vakantie op een maand overgang valt 32GB Internet in het buitenland, gecombineerd met WiFi is alles gewoon online. En meeste foto's die mensen maken kijkt toch geen hond meer naar na verloop van tijd.
Dat merk maakt echt geen slechte telefoons. Die Apple's komen ook uit dezelfde fabriek en ook die hebben (net als andere dure merken) hun problemen gekend.

Zoals @fapkonijntje aan geeft zijn er genoeg goedkopere alternatieven. Persoonlijk koop ik ook liever tegen high-end aan (heb een S9), dan een low range model.

De prijzen staan helaas niet meer in verhouding tot 'vroeger'. Alle A merken lijken in prijs omhoog te zijn gegaan, terwijl de Chinese merken juist dalen in prijs en regelmatig stunten. Grappige is dat juist die telefoons meer waar voor je geld geven, op mogelijk de software na dan.

Jij hebt het bijvoorbeeld over IP68, maar dat is puur een certificering. Dat betekend dus ook dat je als fabrikant dit moet tellen als kosten (vergoedingen/garantie, investering, etc.). Er zijn genoeg (Chinese) toestellen die ook tegen water en/of stof kunnen, maar die certificering overslaan om geld te besparen en dus toestellen goedkoper kunnen aanbieden. Tevens is het maar de vraag of je altijd aanspraak mag maken op garantie ondanks die IP68.

Tja, als we het toch over uitbreiden van geheugen hebben.. bij Apple betaal je daarvoor het dubbele (niet enkel op telefoons). Sowieso is het opslag uitbreiden met de clouddiensten tegenwoordig ook niet meer echt nodig voor iedereen.

En die uitschuifbare camera.. weet je hoe snel een camera beschadigd als deze niet uitschuifbaar is? Bij mijn OP3 heb ik speciaal een hoesje gekocht omdat de camera uitstak en deze op een glazen tafel nogal snel krassen op de lens zou maken.

Ik wil hier geen Apple tegen de rest van maken, maar het is altijd grappig hoe fanaten alles rechtpraten wat krom is. ;)

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 17 oktober 2019 12:06]

Nogmaals.. Ik heb helemaal niks met Apple.
Waarom wel? Ook toestellen van 150 euro kun je op eenzelfde wijze dag in dag uit gebruiken, tegenwoordig red je daar drie jaar met updates ook wel mee. Zeker met Android one.

Ja, er zitten voordelen aan een toestel van 1129 euro, maar zijn die het geld waard en zijn die in de praktijk echt nuttig? Ik vind van niet. Boven de 250 euro begint er wel heel weinig kwaliteit en features per euro bij te komen. Je bent objectief dan ook veelal beter uit met een tussenmodel dat echt past bij je wensen. Voor het geld van een iPhone kun je die soms wel meer dan 4x vervangen.
Voor het geld van een iPhone kun je die soms wel meer dan 4x vervangen.
Lekker duurzaam...


Ja, je kunt met een budget telefoon ook lang doen, maar op een gegeven moment trek je het gewoon niet meer met een trage soc en weinig (opslag)geheugen.
Daarnaast mis je vaak de extra's zoals een goede camera, uitbreidbaar geheugen, een fraai OLED scherm of een IP68 certificering.

[Reactie gewijzigd door N1v3K op 17 oktober 2019 10:31]

Weinig opslaggeheugen? De meeste budgettoestellen komen met 64 of 128gb en ruimte voor een sdkaartje van maximaal 2tb. Kom je niet snel ruimte tekort. Wel zijn er veel budgettoestellen, vooral van Samsung, met een fraai oled schermpje. Budgettoestellen met goede oled schermen is niets nieuws. De budget Lumia serie (735) en zelfs de Nokia n85 kwamen met OLED schermen.

Zo traag zijn de budgettoestellen niet. Je hebt al snapdragon 845/kirin970 toestellen vanaf de 250 euro. Die zijn verre van traag te noemen.
Even wat filtertjes toegepast...

De keuze is summier. Wil je dan ook nog IP68, dan blijft de LG G8 over...
En als je dat niet wilt? Ik dacht het zelf ook wel handig te vinden maar heb het in de 2 jaar dat ik mijn telefoon heb misschien maar 3X echt kunnen gebruiken (regen telt niet want daar kan een budget telefoon ook tegen als het niet stormt).
Dit zijn trouwens allemaal persoonlijke dingen waar jij het over hebt. Niet iedereen heeft een hoge IP68 rating nodig of een 1440P scherm als voor hun 1080P al genoeg is. Soms wordt dan ook nog eens geen glazen achterkant gebruikt wat de telefoon minder breekbaar maakt.
Grappig dat de Apple-fans altijd weer komen schermen met features die nu bij de laatste serie pas ingebouwd is, terwijl de concurrentie die features al jaren hadden. Jarenlang vond Apple waterdichtheid totaal niet belangrijk bijvoorbeeld, lagen ze achter qua schermtechnieken en uitbreidbaar geheugen bij een iPhone? Was je helemaal gek geworden?
Ik heb geen Apple _O-
Heb helemaal niks met dat merk... integendeel.
Met mijn € 260,00 Lenovo P2 heb ik bijna 4 jaar gedaan en die is alleen maar vervangen omdat ik een groene Nokia 7.2 wilde want dan had ik geen verloopje meer nodig voor mijn Android car in mijn Mercedes.
Heb zelf een Honor 20 en hier is inderdaad niets te merken van de problemen met Huawei.

Eigenlijk heel tevreden van, speciale look ook met dat reflecterend blauw aan de achterzijde.
Repareerbaarheid / duurzaamheid in de zin van hoe lang het duurt voor je hem moet vervangen zou ook een toffe metric zijn. D
Support, updates en bouwkwaliteit en bloatware kunnen factoren zijn. Ik verbaasde erover dat de lokale reparaties shop zei dat ze sony telefoons liever niet zien vanwege de grote hoeveelheid verlijmde onderdelen. Maar is die wezenlijk anders dan van een Samsung?
Ik snap persoonlijk de keuze voor de Xiaomi mi 9t pro niet. Als ik hem vergelijk met de niet pro versie dan zijn ze beide t zelfde met alleen t verschil dat de niet pro een Snapdragon 730 ipv 855 heeft, rest is allemaal identiek. Zou persoonlijk zeggen dat die 80 euro, bijna 20-25% van de telefoonprijs iets is waar weinig mensen in t dagelijkse leven echt iets van zouden merken. Dus ik zou op die logica duidelijk de niet pro aanbevelen
Er zijn idd niet veel verschillen zie ik op https://www.kimovil.com/e...mi-mi-9t,xiaomi-mi-9t-pro. Hangt er dus vanaf wat je prioriteiten zijn. Als performance heel belangrijk voor je is en je een hardcore phone-gamer bent dan is de pro wel aan te raden. Maar je hebt wel een punt en ze hadden evengoed de niet-pro kunnen aanraden en de pro als alternatief kunnen vermelden.

[Reactie gewijzigd door Largamelion op 17 oktober 2019 08:45]

Ik vind al deze telefoons nogal aan de dure kant. Kocht vroeger ook altijd een top model, maar is dat tegenwoordig nog echt nodig?
Mijn huidige Motorola one van 150 euro bevalt me prima. Niet minder dan de Nokia 6.1 die ik hiervoor had en twee keer zo duur was.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Apple

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True