Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

GreedFall Review

Verrassend goede en diepgaande rpg

Conclusie

GreedFall is een prachtige game die, als je er op let, een wat ruwe afwerking kent. Sommige systemen hadden beter gekund en op technisch vlak valt er best wat aan te merken op het spel, maar een positief gevoel overheerst. Ontwikkelstudio Spiders heeft een rpg-ervaring gemaakt die plaats mag nemen in dezelfde categorie als The Witcher III en Dragon Age. Zijn die games beter? Ja. Ze zijn beter geschreven, beter afgewerkt en kennen meer variatie. Toch is het een groot compliment voor GreedFall dat de vergelijking met dat soort games überhaupt wordt gemaakt. Sterker, GreedFall is op sommige vlakken zelfs diepgaander dan die spellen. In die zin doet de game denken aan The Witcher II. Die game verklapte al waar CD Projekt Red toe in staat was, zonder de ogenschijnlijke potentie ten volle te benutten. Gamers die GreedFall links laten liggen, missen een fijne, diepgaande role-playing game. Het is voor Spiders te hopen dat die wetenschap voldoende liefhebbers over de streep trekt. Want wie weet waar de ontwikkelaar de komende jaren nog toe in staat is.

Getest

Greedfall, PS4

Prijs bij publicatie: € 49,99

Vanaf € 39,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Reacties (80)

Wijzig sortering
"redelijk herkenbare middeleeuwse fantasiesetting"

Nee. D'r is niks middeleeuws aan deze setting. De vuurwapens, de kleding, de wapenrusting, de enscenering -- het wisselt vaagjes tussen zeventiende en achttiende eeuw, zelfs late achttiende eeuw, maar er is niets "middeleeuws" aan.

Ik denk wel dat ik het spel ga kopen...
De review leest eerder als een 'redelijk herkenbare standaardtekst'... maar inderdaad, die fantasy setting zie ik ook niet :D De diepgang... het zal wel, voor een console dan? Geen custom party, 'attribute, talent en skills'... die heb je tegenwoordig overal wel. Dit heeft een diepgang a'la Dragon Age: Inquisition, en niet a'la Dragon Age Origins. Wordt echter in de review totaal niet duidelijk, evenmin als de speelstijl.

Ach ja. De screenshots zijn leuk om te zien.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 september 2019 15:22]

Dit spel is eerder een 7tje at best.

Lipsync is lachwekkend slecht.
Combat is broken, vooral ranged, loop net iets te ver naar achter en alles reset zich in een gevecht.. en dat gebeurt al heel snel.
De wereld is redelijk divers.. maar ook heeel veel copy/paste letterlijk.
Tig dezelfde gebouwen, qua uiterlijk en lay-out van binnen, allemaal precies hetzelfde.

Verder is het verhaal okay maar zijn er geen consequenties verbonden aan je keuzes.. nogal cruciaal als je het een rpg wil noemen.
Weet je hoeveel medewerkers ze hebben? 20+
Serieus ze hebben hun eigen game engine (silk engine), en het is geen tripple-a studio..
Kijk, je zou een punt hebben als dit niet zo'n kleine studio was.. (Maar dit is een realistisch cijfer voor de grootte van de studio)

Meeste bugs worden uiteindelijk heus wel weggewerkt, maar met zo'n klein team is het al knap dat ze zo'n game op de markt kunnen brengen...

[Reactie gewijzigd door stewie op 15 september 2019 09:25]

De game is geen indie prijs van 20-30 euro. Dus er mag best wat worden gezegd over kwaliteit.

Vergelijkbaar is Pathfinder Kingmaker. Super groot en diep maar ook veel schoonheudsfoutjes en bugs. Als je daar tegen kunt heb je vele tientallen uren plezier te pakken. Maar ik weet niet of het 50-60 euro waard is.

Verder zijn basis zaken zoals camera en resets en save scummen nodig hebben toch wel erg jammer want het haalt je uit je immersie.

Maar goed, voor een beetje (c)RPG fanaat is dit eigenlijk eerder de norm. Ik lig er iig niet heel erg wakker van bij dit genre. Je krijgt er diepgang en grotere games voor terug. En als je zaken als NWN e.d gespeeld hebt kan het niet veel slechter worden ;)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 september 2019 12:15]

Pathfinder is ondertussen wel al lang niet meer het spel dat het was bij release, en is ondertussen meer dan zijn geld waard :)
Pathfinder is ondertussen wel al lang niet meer het spel dat het was bij release, en is ondertussen meer dan zijn geld waard :)
Klopt, daarom ook pas laatst een keer op de kop getikt. 20 euro... ik zit al aan 150 uur en moet nog aan chapter 4 beginnen ofzo :P Het is bijna 'too much'.. zeker na een binge van Baldurs Gate EE, BG2 EE, en toen nog even NWN2 Storm of Zehir (duidelijk dé inspiratiebron van Pathfinder) ... :D Even nostalgie snuiven.

Ik denk dat als ik ermee klaar ben, 'toevallig' net Baldurs Gate 3 uit komt. Wat een tijden... ik snap niet dat men klaagt over gaming :)

Ander voorbeeld en mogelijk een leuke tip voor je, al is dat wel een ARPG: Din's Legacy. Ho-ly-shit wat een game. Ook weer zo lekker unpolished maar de gameplay.. smullen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 september 2019 13:32]

Begrijp ik hieruit dat Greedfall geen actie-rpg is, dat je dus niet voor elke slag of elk schot hoeft te richten en te klikken, maar dat het vechten tactisch is, b.v. real time with pause? Uit bovenstaande recensie valt dat helaas niet op te maken. Er staat dat het op Dragon Age lijkt, dus dan denk ik real time with pause.
Je moet meer denken aan combat zoals in dark souls. Dus niet 3rd person shooter of NWN tactic achtig.

Je locked op een enemy en je attacks gaan automatisch die richting op, geen richten dus, maar weldegelijk dat je moet klikken om aan te vallen en dat je zelf actief moet dodgen/parryen.

Daarnaast heeft het inderdaad een pause erbij, maar in tegenstelling tot Dragon Age bestuur je maar 1 character.
Er is geen skill queue of dat je je allies kan besturen of iets in die richting.
Pause is meer om je skills/potions die je niet op een hotkey hebt gezet te gebruiken.

Dus ik zou zeggen het speelt meer als een dark souls met pause.
Ok dank voor de gedetailleerde info! Eigenlijk gek dat de recensie dit nergens benoemt; niet echt zoals Dragon Age dus. Die speciale vaardigheden kun je dus activeren terwijl je gepauzeerd bent? Maar de normale aanvallen en het blokkeren kun je dus alleen doen wanneer het spel niet gepauzeerd is, net zoals neem ik aan bij Dark Souls e.d.?
Dat is inderdaad zoals jij nu verwacht.

Combat voor mijn gevoel is dus een houterige variant van Dark Souls.
Maar ik moet zeggen dat dit ook niet het spel is dat je voor de combat speelt.

Het is absoluut geen tripple A game en dat is best goed te merken, maar desondanks verder niet slecht moet ik zeggen.

Ik zou combat een 4/10 geven, maar worldbuilding een 8/10.
Goed om te weten. Overigens vind ik 'AAA'-spellen meestal niet zo boeiend, dus dat lijkt me geen probleem. Wel jammer dat het vechten niet zo bijzonder leuk is, maar ja.
Ik ben het met al je punten eens maar je vergeet 1 belangrijk detail. Deze game staat op steam voor 50 euro. Dit is dezelfde prijs die een triple A game ook kost dus als het dan echt zo'n kleine studio is dan zou de game echt wel wat goedkoper in de markt mogen worden geplaatst.
Niet als ze ook nog willen groeien en beter games in de toekomst willen maken..
Zie het gewoon als een investering..
Het is geen investering, je koopt een product. Als je wilt investeren dan kan je kiezen voor crowdfunding of aandelen kopen.

Een bedrijf kan ook prima groeien door games te verkopen naar waarde. Sterker nog, er zijn mensen (zoals ik) die juist door de hoge prijs deze game niet gaan kopen of in ieder geval wachten tot een steam sale met een flinke korting.
Ik ben niet op Steam om te speculeren met mijn geld. Ik kom verdomme op Steam om een game te kopen en wanneer ik 50 van mijn zuurverdiende euroballen uitgeef wil ik een spel dat behoorlijk in elkaar steekt en niet in een ontwikkelaar "investeren". Voor zulke zaken hebben we crowdfunding.
Wat maakt het uit hoeveel mensen ze in dienst hebben, je betaalt er 45 euro voor dus dan mag je daar ook best wat voor terug krijgen.
Precies. Maar misschien gaan ze veel updates doorvoeren, dankzij de financiële injectie via verkoopaantallen. Als ze een eigen engine hebben, dan suggereert dat dat ze ook veel gaan updaten. Valve heeft er ook immers een handje van halve games te launchen en daarna pas af te maken.

[Reactie gewijzigd door govie op 15 september 2019 11:39]

Valve heeft er ook immers een handje van halve games te launchen en daarna pas af te maken.
Wat vraagt Valve de laatste jaren voor hun games? Het is free to play of een MSRP van minder dan €20... De laatste big game van Valve met een volle prijs was Portal 2 en daar had Paul alleen over te zeggen dat de textures af en toe grof waren, maar dat ze door design dat aardig wisten te verbloemen. Nu is het heel lang geleden, maar wellicht weet jij nog de legio issues met Portal 2 op release?
Moet ik dan op basis daarvan een 8 geven? Dan was No Mans Sky ook wel een 10 waard, met de updates die ze achteraf uitvoerden.
Waarderingen is altijd subjectief. De essentie lijkt me "geen weggegooid geld waardering".

[Reactie gewijzigd door govie op 15 september 2019 12:38]

Dus met minder mensen krijg je een hogere score? Hoe impact dat mijn spelplezier?

Misschien hadden ze niet al die tijd en geld moeten verdoen met een eigen engine... rare keuze.
Sinds wanneer is de kwaliteit van iets afhankelijk van hoeveel mensen er werk insteken? Ze vragen big boy bucks voor deze game, dan mag er ook met die maat gemeten worden.
Is onrealstisch, en je hoort ook weinig mensen klagen over games die 59 euro kosten van activision die een 8 krijgen en veel slechter zijn dan dit..

Het is gewoon trollig..
Weet je hoeveel medewerkers ze hebben? 20+
Serieus ze hebben hun eigen game engine (silk engine), en het is geen tripple-a studio..
Kijk, je zou een punt hebben als dit niet zo'n kleine studio was.. (Maar dit is een realistisch cijfer voor de grootte van de studio)
Ze vragen echter wel AAA prijzen voor hun spellen, dan mag daar ook wat van verwacht worden... Als je een spel niet op een acceptabel niveau kan uitbrengen, moet je dan niet doen of er gewoon minder voor vragen.
Een recensie/score zou niets te maken moeten hebben met de grootte van de studio, of het budget bijvoorbeeld. Een game is een game en onderdelen daar van zijn goed/niet goed, leuk/niet leuk, mooi/niet mooi etc.

Wanneer het om de grootte van de studio zou gaan betekent dit in jouw optiek dat twee identieke games een ander cijfer krijgen wanneer er meer mensen aan gewerkt hebben, dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.
Rare redenatie. Weinig medewerkers dus dan per definitie een goede game / hogere score ?
De witcher 1 was ook niet beter dan deze game. (Weer lekker pro-trippel a studio gezeur)
het gaat ook maar om 1 punt :z (waar heb je het over, echt diep triest :/ )
Wat? CDPR was toen zeker nog geen AAA studio, maar gewoon een beginnende indie. En dat spel was ook niet meer dan een 6 waard vanwege alle problemen, net zoals deze Greedfall. Maar dan wel een 6 in een non-inflated score wereld (dus eentje waar 5 niet "slecht" betekent).

Wie het maakt of met hoeveel ze waren of welke rare beslissingen ze genomen hebben zijn compleet irrelevant bij het reviewen van een game. Je kan het als bijkomende informatie er zeker bij nemen, maar het maakt een game niet beter of slechter.
Of een spel een hoge of lage score krijgt beinvloed de fun die je er mee hebt toch niet? Het geeft enkel de kwaliteit of waarde aan van het spel. Dat iemand er meer of minder lol uit haalt heeft daar niks mee te maken, en als iemand enkel op 1 review score gaat beslissen of die iets gaat spelen of niet, tjah.

Ik heb het een half uurtje of zo gespeeld... Het spel is nogal bruin, wat een afknapper, hebben we er al genoeg van gehad. Daarnaast kwam ik na de combat tutorial in een steegje terecht waar ik bij het dicht genoeg komen (een meter of 2) bij een normaal uitziend karakter plots aangevallen werd. Het was geen ambush, het was niet duidelijk een vijand, en ik heb, na in het warenhuis ook zomaar aangevallen te worden zonder echt te weten waarom behalve dat het een andere factie was (jaja je moet een kostuum aandoen, maar al in oude RPGs wisten ze wel dat ze je eerst maar even moeten waarschuwen, maar waarom is die factie zo hostile toch? geen uitleg, verzin zelf maar iets?) nog wat rondgelopen en een hoop crap geloot, maar tot nu toe was geen enkel element aangenaam te noemen.
Scheve (letterlijk) lipsync, zomaar aangevallen worden zonder dat je ook maar weet wie je vijanden zouden zijn, controls die wat wonky zijn, en bruin, zoveel bruin... ik kan er niet inkomen dat iemand dit een 8 waardig vind. En dus ook geen AAA full price waardig.

Maar goed blijkbaar vinden anderen wel dat de kwaliteit van dit spel "zeer goed" was en het dan een 8 geven. Hun kwaliteitseisen liggen elders dan de mijne dan, niks mis mee. Als die dan ook een game die ik een 8 zou geven maar een 6 geven dan weet ik ook hoeveel ik aan hun reviews heb, zolang ze consistent zijn. Dus het nummertje is onbelangrijk, belangrijker is dat je adhv de review kunt uitmaken of het wel of niet iets voor jou zou zijn.

(ik was bij het zien van screenshots al 90% zeker dat het niet mijn ding ging zijn)
Ja maar moet een cijfer dan gekoppeld worden aan het aantal medewerkers van de studio?

Naar aanleiding van deze review ga ik de game wel halen, ik ben tijd wel te porren voor een rpg. Het cijfer 8 klinkt te hoog voor wat ik hier lees maar ik review de game wel voor mezelf als ik em heb :)
Zijn de meeste bugs en dingetjes op te lossen met een patch? Of ligt het dieper dan dat?
Combat is broken, vooral ranged, loop net iets te ver naar achter en alles reset zich in een gevecht.. en dat gebeurt al heel snel.
Hoe bedoel je 'reset zich'?
maar zijn er geen consequenties verbonden aan je keuzes.. nogal cruciaal als je het een rpg wil noemen.
Hoe bedoel je? Quests lopen toch telkens anders naargelang de keuzes die je maakt?
In veel games hangen vijanden aan een leiband (leash). Om te vermijden dat je ze aanvalt en ze jou tot het einde van de wereld achtervolgen (of tot naar een stad waarin je ze met de hulp van de guards kan uitschakelen bvb). Ik vermoed dat in dit spel die leiband te kort is, en vijanden terug naar hun oorspronkelijke plaats lopen als je te ver er vanaf staat.
Rubber banding is iets anders dan ongewenste resets. Wat hier gebeurt is waarschijnlijk dat combat "instances" zijn, maw de open wereld is helemaal niet open en gevechten zijn soort van scripted / hebben een specfiek aangegeven zone.

The Witcher 3 heeft rubber banding, voor de meeste NPCs. WoW ook. GreedFall lijkt een ander issue te hebben.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 september 2019 12:40]

Rubberbanding is weer iets totaal anders, dit gebeurt wanneer er sprake is van lag tussen jou en de server bijvoorbeeld bij een MMO.

Zoals T0mBa het uitlegt klopt het waarschijnlijk ook en dit geldt voor heel veel spellen. Zie het als een onzichtbare riem aan een paaltje waar de NPC aan vast zit zodat hij niet te ver weg kan rennen. Als deze riem te strak is afgesteld dan eindigt een NPC al snel te ver van zijn "paaltje" en reset dan naar zijn oorspronkelijke positie.

[Reactie gewijzigd door Redblader op 15 september 2019 13:22]

Je hebt gelijk! mybad. De leiband is een betere term.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 september 2019 13:23]

Dat ligt dan ook aan welke site je erbij pakt. Rubber banding is juist als de AI dynamisch is en dus afhankelijk van jouw positie (in een racegame) harder of zachter gaat rijden. Dan kan je nog zo goed rijden, maar je raakt ze nooit kwijt en gaan ze bijna stil staan als je veel fouten maakt in extreme gevallen.

Wat mooie voorbeelden :

https://www.pastemagazine...-by-rubberbanding-ai.html

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 15 september 2019 18:16]

Je zegt eerst dat het aan de site ligt, waarna je opeens beweert dat jouw bron de juiste uitleg is?

De term wordt voor beide fenomenen gebruikt, ik speel weinig race games dus die definitie was mij niet bekend. Beide staan ook benoemd op Wikipedia, maar de definitie die jij gebruikt hier was niet relevant in deze situatie.
AC Odessey heeft hier ook last van, als je levelt dan levelt heel de wereld mee waardoor je armor dus eigenlijk slechter wordt.
Zeg maar de level scaling, maar dan voor een racer.

Anywho... het ging om de 'leash' en rubber banding is inderdaad een lag-gerelateerd issue, haalde ze door elkaar.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 september 2019 15:28]

Zijn de meeste bugs en dingetjes op te lossen met een patch?
Elke bug en crappy 'by design feature' is op te lossen met een patch, het probleem is dat zo verschrikkelijk weinig developers die moeite nemen/krijgen. Een review dient te worden gemaakt op de huidige uitgave en niet op 'potentie'.

@poor Leno Ik zou er zeer zeker niet op gaan 'wachten', misschien eens tijdens de volgende sale gaan kijken op de forums of het issue al is opgelost (en er geen nieuwe zijn geintroduceert)... Er komen zoveel games uit dat je prima kan gaan sorteren op kwaliteit en pas bij bv. Steam Sales gaat kijken of je een paar 'pareltjes' heb overgeslagen...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 15 september 2019 16:43]

De review en cijfer maken me niet uit :/

Het gaat mij erom of ik wil wachten op zo'n patch voordat ik het spel koop ;)
Ik had precies hetzelfde Willen typen. Je moet hier ook voor je hardware reviews zijn en niet voor games ;)

Snap trouwens niet waarom je gemint wordt. Alles wat je opnoemt zie en lees ik terug bij verschillende reviewers.

[Reactie gewijzigd door MartinPRO op 15 september 2019 09:24]

Ik heb zo'n vermoeden dat je Worth A Buy op YT volgt, correct?
Zo nee, een aanrader! Eerlijke reviews van een nuchtere kerel die de meeste generaties games heeft meegemaakt en zegt waar het op staat.
Zie dat hij goed in de smaak is gevallen @Tweakjur :) , het is wel eens fijn om eens wat games te zien die geen onderdeel zijn van de eenheidsworst met hetzelfde recept gemarineerd in microtransacties. Natuurlijk vallen zulke games niet bij iedereen in de smaak, en dat een game niet op elk vlak "perfect" is hoeft natuurlijk geen reden te zijn om hem volledig links te laten liggen. We speelden vroeger toch ook Fallout en Skyrim vol met bugs? :+ En dan komt zo'n kleine studio met een game die naar mijn idee toch weer een nieuwe ervaring levert in een 'ouderwets' jasje.

Op steam doet hij het ook erg goed met de verkopen, en als ze de bugs die er zijn er een beetje uitstrijken lijkt me de studio een interessante om voor de toekomst in de gaten te houden.
Ik snap de reacties wel. Ik heb weinig echt vervelende bugs meegemaakt, maar voor velen is dat misschien anders. Zal nog wel wat patching aan te pas moeten komen. Het is hoe dan ook een game waarbij je ff door het rommelige laagje heen moet kijken om de schoonheid van de game te zien. Ik vind het heerlijk spelen, doe met veel plezier elke sidequest. Daar doen (bijvoorbeeld) niet gelijk lopende lipsync echt helemaal niets aan af. Ik zie het, maar het beïnvloedt het spelplezier voor mij niet. De wereld ontdekken, de achtergronden van je companions uitdiepen... ik vind het allemaal even tof. :) Een wat 'netter jasje' was leuk geweest, maar dan had je inderdaad een 'Triple A'-kaliber game, en dat is niet helemaal realistisch om te verwachten.
Mooie review, game ziet er erg leuk uit (hij was ook al langsgekomen in de diverse console topics op het forum). Leuk om te zien dat een kleiner team met een kleiner budget ook succesvol zo'n game kan maken. Het toont wel aan dat de angst die er ooit was dat bijvoorbeeld door piraterij de grote uitgevers om zouden vallen en er geen geld meer zou zijn om nieuwe games te maken ongegrond was (los van het feit dat die uitgevers het nog steeds erg goed doen).

Het altijd kunnen saven gecombineerd met de op kans gebaseerde skill checks klinkt wel jammer omdat dat dan enorm gaat uitnodigen tot savescummen denk ik. Als ik me niet vergis was dat ook heel erg aanwezig in Fallout 3 en had Obsidian daarom in New Vegas de skill checks van een kans gewijzigd naar harde skill checks (is je skill hoog genoeg dan succes en anders niet). Misschien soms wat minder leuk als je wel de discipline had om gewoon te leven met een slechte 'diceroll', maar mij lukte dat eigenlijk nooit en was het voorkomen van deze savescum situatie dus leuker.
Ik vind persoonlijk 'savescummen' altijd wel leuk :)

Op die manier, vooral in t begin, leer je t spel kennen en zie je hoe t op verschillende manieren kan of moet.

Checks hoeven hoeven van mij echter niet zo nodig... vooral gewoon proberen :)

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 15 september 2019 09:00]

Als het gaat om uitproberen wat de verschillende opties in een conversatie voor uitwerking hebben bijvoorbeeld dan ik ook wel, maar als je bijvoorbeeld 37% kans hebt op succes bij een speech check en de dobbelsteen wil maar niet jouw kant oprollen waardoor je het 8 keer aan het doen bent voor het lukt... dat niet. Maar ik kon het meestal toch niet laten. Vandaar dat ik het systeem in New Vegas fijner vond, daar had je gewoon een harde check en stond er meen ik naast de speech optie iets van '42/60' als je momenteel 42 in speech had maar je had 60 nodig.
Skill checks met een kans-component zonder consequentie slaan ook helemaal nergens op. Maar als er wel consequentie aan zit, dan is deze pen and paper D&D aanpak (want dat is het in de basis natuurlijk) wél juist hetgene dat een RPG extra diepgang geeft.

De New Vegas aanpak is natuurlijk ook niet ideaal, want heel saai. Een harde limiet maakt dat je eigenlijk altijd dezelfde uitkomst zult hebben. En nog saaier omdat je precies weet wanneer je wel het skillcheckje zult halen, maw je gaat 'spelen' op het halen van skillchecks.

Pathfinder Kingmaker heeft dat bijvoorbeeld goed voor elkaar, daar kom je situaties tegen die geheel met een serie skillchecks worden doorlopen en afhankelijk van je resultaten (met een dice roll erbij) lopen zaken anders af en zijn ook niet omkeerbaar. Dus investeren in de skill(s) heeft nog wel zin, want daarmee kun je dermate hoog scoren dat ongeacht je dice roll, je altijd of meestal wint, maar er zit nog altijd een stukje verassing in verwerkt en je moet flink min-maxen om alle skills hoog te houden.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 september 2019 15:57]

Ja maar dat is dus mijn punt, als je op elk moment kan saven dan ligt de verleiding wel zwaar op de loer om die consequenties gewoon ongedaan te maken en het opnieuw te proberen tot je de gewenste uitkomst krijgt.
Dat hangt ervan af; als je niet weet hoe de uitkomst het vervolg van het verhaal beinvloedt. Succes hoeft bijvoorbeeld niet altijd 'de beste optie' te zijn. Dat bedoel ik met het wel of niet hebben van consequentie. Het mooiste is het als de game niet laat merken wat de beste en slechtste uitkomsten werkelijk zijn. Dan wordt het verhaal echt dynamisch en is save scummen ook matig interessant, maar een nieuwe playthrough waarin je 'in character blijft' juist weer wel.

Denk aan de systemen in bijvoorbeeld Tyranny, of Mass Effect met het Paragon/Renegade gebeuren. Daar werden dialoogopties ook pas beschikbaar bij consistent in character spelen, en dat kun je ook toepassen op skill progressie. En daar heeft save scummen ook geen zin, want je weet soms pas vele uren later wat de impact was van een keuze.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 16 september 2019 16:03]

Helemaal mee eens. Het kan zeker leuk zijn om niet altijd te weten of iets gaat lukken, maar er zijn situaties waarin het alleen maar frustrerend is en waardoor je dus gaat savescummen, zelfs als je dat eigenlijk niet wou doen (denk aan bijvoorbeeld XCOM waar je een 98% kans schot mist, waardoor je de helft van je squad verliest waar je al de hele game mee speelt).

Het is nog een beetje afwachten voor mij of deze game ook tot dat punt door gaat, maar als het niet van dat soort momenten heeft, zal het denk ik ook wel meevallen. Als je een beetje discipline hebt en de situaties niet zo erg zijn dat het tot frustrerend uitloopt, dan kan dat savescummen wel meevallen.
Goed cijfer voor deze game en het lijkt mij ook leuk om te spelen. Helaas vanwege een backlog en weinig tijd haal ik de game wel als die een keer in de digitale budgetbak ligt.
Zelfde voor mij. Heb nog een aantal grote games liggen die ik wil spelen, waaronder een paar RPG's, dus deze komt zeker op de wishlist, maar ik wacht wel even tot na de winter om deze te kopen.
Een hoger cijfer dan ik had verwacht :) zelf nog niet de game geprobeerd, vooral door de andere reviews die ik zag. Het komt over als een game die veel probeert te zijn maar nergens echt in uitblinkt. Wat resulteert in een okay game overall. Wellicht toch eens een kans geven.
Het ziet er heerlijk en vertrouwd uit en doet mij aan meerdere series denken zoals de het Driekhoek systeem van Magie, Zwaard, Pistool en kleding van Fable en het verhaal en karakters en romances doet aan Witcher en Dragon age denken.

Naast de bekende series zoals Fable, DA, Witcher, DS, etc. heb ik ook genoten van mindere series zoals Arcania gothica, Risen, Two worlds, Bound by flame, Techomancer, etc. dus zekers geintresseerd in Greedfall.

Maar ik vindt bepaalde dingen er nogal onafgewerkt er uit zien en dan nog eens de dingen wat je niet kunt zien en waar je achter moet komen via het spel spelen dus.. ik wacht nog even met kopen.
Ik had hem al zien passeren op Steam. Het trok wel mijn aandacht, maar nog net niet genoeg om het verder te bekijken. Deze review nodigt mij in ieder geval uit om wat meer info op te zoeken.
Echt een leuke game. Laadtijden zijn op de pc ook pluspunt vind ik, speelt lekker weg. Punten die ze inleveren op technisch vlak halen ze wat mij betreft meer dan in met verhaal diepte en voice acting.
Heeft een vergelijjkbaar gevoel als Risen, eens je op het 'mysterieuze' nieuwe eiland bent begint het pas echt en wordt het heel mooi en aangenaam om te spelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True