Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

Tsunami HTPC: een krasse behuizing

De eerste indruk

Tsunami stuurde ons enkele weken terug een htpc-behuizing met de welluidende naam 'HT PC'. Het opvallendste kenmerk is de losse unit voor een dvd-station, zodat de rest van het systeem ergens netjes weggestopt kan worden. Dat blijkt echter eerder noodzaak dan een pluspunt, en in deze review lees je waarom.

* Specificaties

De behuizing bestaat uit twee delen, waarbij het ene deel plaats biedt aan een dvd- of cd-station en het andere deel de overige hardware herbergt. In het losse gedeelte zit een USB 2.0- en een FireWire-aansluiting en een eenvoudige ATA-133 IDE-interface voor het aansluiten van de dvd-lezer of -brander. De specificaties van de feitelijke computerbehuizing staan in onderstaande tabel.

Afmetingen285mm x 285mm x 165mm
MoederbordFull MicroATX, ITXM/B
Front InterfacesUSB, FireWire, Mic In, Audio Out
KaartlezerCompactFlash, Microdrive, SD, MMC, MS Pro, MS Duo
Standaard fans97mm x 97mm x 33mm @ 1200 rpm
Ruimte voor schijven1x 3,5"

De behuizing zit stevig verpakt in een vierkante doos en oogt met zijn geborsteld-aluminiumlook best knap. Beide onderdelen zijn gemaakt van aluminium en beschikken over een zwarte plaat aan de voorkant. Bij de settopbox gaat daarachter de dvd-lade schuil, terwijl de htpc-behuizing plaats biedt aan een kaartlezer die verschillende formaten slikt.

Tsunami-kaartlezer

Exterieur

Op de bouwkwaliteit en de stevigheid van de constructie valt niets aan te merken. De kast is goed in elkaar gezet en biedt een veilige thuishaven voor alle computerhardware. Over de krasbestendigheid van het metaal zijn we minder te spreken. Nog voor we eraan toekwamen om die te testen, zorgde een uitschieter met een schroevendraaier - tijdens het openmaken van de behuizing - voor een diepe kras in het bovenpaneel.

De behuizing is verder nochtans netjes vormgegeven, zodat er geen reden is om ze aan het oog te onttrekken. Toch kan het systeemgedeelte probleemloos in de kast gestopt worden, terwijl de settop-box ergens binnen bereik neergezet kan worden.

Tsunami's settop-box

De uitklappende kaartlezer is weldoordacht en verrassend stevig en komt zeker van pas. De keuze om ook de hoofdtelefoonaansluiting in het openklappende gedeelte te verwerken, vinden we dan weer vreemd. Wie een koptelefoon wil gebruiken, wordt daardoor verplicht de kast steeds open te laten. Bovendien vereisen kaartlezer en hoofdtelefoonaansluiting alsnog dat het systeemgedeelte binnen handbereik blijft.

Tsunami-kaartlezer
Tsunami's htpc-systeem

Interieur

Voor de bevestiging van harde schijven heeft Tsunami gekozen voor een kooi - voorzien van wat koelvinnen om de harde schijf fris te houden - die aan de zijkant van de behuizing en aan een dwarsbalk bevestigd moet worden. Dit heeft tot gevolg dat voor al het onderhoudswerk de harde schijf gedemonteerd moet worden, aangezien die recht boven het moederbord zweeft. Ook uit andere ontwerpkeuzes blijkt echter dat de case niet gemaakt is om gemakkelijk aanpassingen aan de hardware te kunnen doen. Zo ontbreekt bijvoorbeeld een verschuifbare of verwijderbare moederbord-tray.

De hardware past er maar nèt in

Boven de ruimte voor insteekkaarten bevindt zich een ventilator die de warme lucht middels een fanduct naar buiten moet afvoeren. Ook dit systeem moet verwijderd worden alvorens tot plaatsing van het moederbord en de videokaart kan overgegaan worden. Al met al lijkt het er sterk op dat de behuizing niet voor tweakers ontworpen is, maar bedoeld is om één keer gevuld te worden en daarna ergens in een hoekje te blijven staan en zijn werk te doen.

En er is meer aan te merken op de organisatie van deze behuizing. Zo gaat er in de settop-box voor de dvd-speler heel wat ruimte verloren. Tsunami heeft ervoor gekozen om slechts een dvd-station in het midden van deze console te plaatsen, waardoor er net niet genoeg ruimte overblijft om een of twee harde schijven te monteren. Daarmee wordt de settop-box gedegradeerd tot een te groot dvd-station.

Ruimteverspilling in de settop-box

Prestaties

Nadat we met veel moeite een Intel Core 2 Duo E6300, 2GB werkgeheugen en een passieve Geforce 7650 GT in de behuizing gestopt kregen, konden we meten hoe hoog de temperatuur binnenin opliep. Wegens gebrek aan een geluidsdrukmeter konden we niet in cijfers vastleggen hoe lawaaiierig het testsysteem precies was, maar in de praktijk bleek het gezoem van de enkele fan en de voeding niet storend tijdens het afspelen van muziek of het kijken van een film.

OnderdeelTemperatuur
Moederbord48,5 °C
Processor59 °C
Videokaart62 °C

Zoals uit bovenstaande waardes valt op te maken, is de Tsunami HTPC zeker geen topper, maar de koelprestaties zijn ook niet abominabel slecht.

RailGemeten waarde
+12V+11,23V
+5V+4,6V
+3,3V+3,27V

De voeding doet het echter heel wat minder goed, zoals uit deze meetwaarden blijkt. Instabiliteit als veeleisende hardware zwaar belast wordt, lijkt ons dan ook niet verwonderlijk. Door de interne opbouw en de krappe ruimte binnenin, is het vervangen van de voeding door een ander model bovendien gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Conclusie

Het relatief onbekende merk Tsunami - niet te verwarren met de productreeks van Thermaltake - timmert hard aan de weg om naamsbekendheid te verwerven in Europa, maar daarvoor zal het bedrijf toch wat beter zijn best moeten doen. De behuizing ziet er goed uit en heeft enkele positieve kanten, maar die worden helaas naar de achtergrond verdrongen door de tekortkomingen.

Over de uitklappende kaartlezer waren we nog wel te spreken, maar de ruimteverspilling door de settop-dvd-box zorgt dan weer voor een flinke daling van de eindscore. Ook de stevigheid van de behuizing wordt 'gecompenseerd' door de gevoeligheid voor krassen. De kans lijkt ons groot dat kopers van deze behuizing ze al snel in een hoekje zullen wegmoffelen om de krassen te verbergen.

Tsunami HTPC

* Pluspunten

+ Geïntegreerde kaartlezer
+ Stevigheid
+ Mooi design

* Minpunten

- Krasbestendigheid
- Onhandig inbouwen van hardware
- Koelprestaties zijn niet denderend
- Ondermaatse voeding
- Nutteloze dvd-module

Eindscore: 5,5

Reacties (52)

Wijzig sortering
Na een klein zoek actie blijkt deze kast 110 Pond te kosten, dus voor een € 160 verandert hij van eigenaar.
Sorry maar voor die prijs haal ik 10x liever een kast van Omaura.
en die vind je voor 160 euro waar???!??!
Dat bovenste kastje zou voorzien moeten zijn van aan-uit knop, usb-poorten, IR-ontvanger etc., en kabels om het op een gewone pc aan te sluiten, waar nodig via een PCI slot cover tbv doorvoeringen naar je mobo.

Dan kun je voor de HTPC een goedkope kast gebruiken die uit het zicht verstopt wordt.
Belangrijkste gemis van deze review vind ik het gebrek aan plaatjes, vooral van de binnenzijde is dat erg matig. Laat zien waar de knelpunten zitten, zoom in en vertel het verhaal erbij. Nu zie je twee topdown foto's en daar moet je het mee doen. Die kras, waar zit die eigenlijk ? Ook al niet te zien, jammer, zeer jammer.

Minpunten opsommen is prima, maar het is zorgvuldiger als je erbij vertelt dat dit bijna altijd zo is met barebones, of juist niet.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 14 oktober 2007 08:42]

Over de krasbestendigheid van het metaal zijn we minder te spreken. Nog voor we eraan toekwamen om die te testen, zorgde een uitschieter met een schroevendraaier - tijdens het openmaken van de behuizing - voor een diepe kras in het bovenpaneel.
Wil ik toch even OMFG zeggen.. wat een enorme kul conclusie. Geef mij 1 kast die wel tegen een goede uitschieter met een schroevendraaien kan...
Het was echt niet alsof er druk gezet werd of zo, ik heb het daarna nog eens bewust herhaald voor ik het in de review opnam.

Situatie: Leg de schroevendraaier plat neer op de behuizing. Til een kant van de schroevendraaier tussen duim en wijsvinger op en laat de andere kant op de behuizing rusten. Sleep de schroevendraaier, zonder te drukken, over de behuizing ==> KRAS
Situatie:
Conclusie: leer goed omgaan met je gereedschap. :/

Deze kast heet niet voor niets 'HT PC'. Ik snap ook niet waarom je hem dan afkraakt op 'onhandig inbouwen van hardware'. Het principe om het optische station juist apart te houden is ergens wel logisch. Kan je de PC ergens in een (goed geventileerde) kast of andere ruimte neerzetten. Met behulp van een kleine mod (indien nodig) kan je dan je PC op afstand aan en uitzetten met behulp van je afstandsbediening.

Ook snap ik wel waarom ze geen ruimte maken voor HDD's in de set-top box. Als die bij je TV in de buurt staat, is het laatste dat je nodig hebt het kabaal van één of twee HDD's. Al wil je extra schijfruimte hebben, zet dan ergens in huis een NAS op, ofzo. :X

Qua zicht is het een mooie strakke kast. De prijs is in de UK rond de 140 pond (zie ik hier op een website staan), dus zeg omgerekend 175 euro. Helaas wel erg veel geld voor een enkele kast.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 oktober 2007 12:54]

€ 202 volgens de koers van 7 oktober.
sorry hoor maar van een kast van 200 verwacht ik dat ie minstens een hele dikke harde coating heeft - dus leer met je gereedschap omgaan is echt flauwe kul ...

of ben jij 't type dat nieuwe handdoeken koopt en dat je kinderen als je over ?tig jaar komt te overleiden je nabestaanden die zelfde handoeken ongebruikt in je kast vinden...

(dit soort kleine ongelukjes kunne gebeuren (cd's die uit je hand vallen, of wat dan ook .. mogen zeker geen krassen kunne achterlaten) )
maar waar is de kast dan van gemaakt? :?
Vermoedelijk (zo te zien en te begrijpen) laaggelegeerd ongecoat niet-geanodiseerd aluminium. Aluminium dat krasbestendig moet zijn hoort zeker geanodiseerd te zijn. Of de lak (mits aanwezig?) was gewoon nog niet uitgehard toen de kast uit de doos kwam? (laatstgenoemde is het geval bij nieuwe auto's met vogelpoep erop: Geeft plekken die nooit meer weggaan).

[Reactie gewijzigd door kidde op 4 oktober 2007 20:26]

Hetzelfde materiaal als de achterkant van de ipod als ik het zo hoor :P Ik heb werkelijk nog nooit een ipod gezien zonder krassen
jij heb hebt ze zeker nog nooit geassembeleerd zien worden :+
Ik vraag mezelf af hoe je zo makkelijk kan uitschieten met een schroevendraaier. zelf gebruik ik gewoon een kruiskop schroevendraaier dus is het vrijwel onmogelijk om uit te schieten.

als ze bij deze kast gewone schroeven hebben gebruikt dan is dat toch weer een groot minpunt

edit: na een keer goed kijken zie ik dat ze inderdaad gewone schroeven met een gleuf hebben gebruikt. dus ze moeten bij minpunten "krasbestendigheid" veranderen in "verkeerde schroeven" :9

[Reactie gewijzigd door master6464 op 4 oktober 2007 13:08]

gewoon voor alles aan de buitenkant duimschroeven gebruiken.
Ik zou je graag een keer platte schroeven willen zien losdraaien met een kruiskopschroevendraaier.

(bekijk de foto's eens van wat dichterbij wellicht)
Afhankelijk van je kruiskop is dat best te doen hoor :>
Vaak genoeg vroeger gedaan, bij gebrek aan tools
Hallo, het lijkt hier wel een openbaar toilet.
Wat een gezeik!

Blijkbaar zitter er erg gauw krassen op deze kast.
Blijkbaar is het knap lastig om hardware te verwisselen in deze kast.
Blijkbaar hadden ze ruimte beter kunnen benutten.
Blijkbaar word ie nogal warm van binnen.
Blijkbaar zit er nogal een trieste voeding in.

Word een mens daar vrolijk van? Ik in ieder geval niet!
Verder worden ook gewoon de positive punten benoemd.

Prima review. Een prijs uit bv. Amerika (als ie daar al wel te koop is) erbij zou als richtprijs wel handig zijn.
Neem een standaard LianLi kastje en je hebt er ook zo krassen in, dit gaat dus op voor een veelvoud van behuizingen. Trekt je dit niet ga dan voor een stalen (lelijke) behuizing.
Het knap lastig verwisselen van hardware.. en hoevaak doe je dit in je barebone? Ik ken geen mensen die wel eens de neiging hebben om dat ding te demonteren voor de fun of material om te wisselen hooguit een keertje maar dat is het dan ook.
Het slechte indelen van de behuizing is wel zo. Het zou misschien mooier zijn geweest om deze platter uit te voeren met een slim-line. Daarintegen kun je er nu ook voor kiezen om uberhaubt geen dvd speler te gebruiken waardoor de behuizing opeens een stuk kleiner is. Dit is wel weer mooi.
Welke barebone wordt niet warm?
Een trieste voeding.. tsja slechte keuze, ik heb echter geen idee hoevaak dit eigenlijk normaal voorkomt. Is dit bij alle barebones of toevallig deze?

De prijs.. is deze al uit in de US? Normaal moet ik dit wel kunnen vinden via de pricewatch.com wat ik in dit geval niet doe.
and your point is?... :O
Wat heeft dit nu met deze Tsunami te maken?? 8)7
Ik vind het ook een ERG afkrakende review, en volledig onterecht. Goed, dit ding koelt niet geweldig; geef mij 1 barebone die de CPU onder de 50 graden kan houden...

Goed, de voeding is niet zo stabiel. Dat is ook niet nodig in een niet-overclocked systeem.

En de ruimte-verspilling, dat is in mijn ogen echt iets ZOEKEN om over te kakken. Wat had je dan liever, dat die dvd-speler veel kleiner was en dus een mini-kastje was op die grote base? DAT was pas lelijk geweest. Veel externe behuizingen zijn te groot (althans voor cd/dvd spelers).

Het ontbreken van een richtprijs maakt deze review al helemaal waardeloos. Als ik maar EUR150 hiervoor zou moeten neertellen, zout dit de koop van de eeuw zijn.
Mijn Lanbox HT bijvoorbeeld, houdt alles zowat tien graden koeler, en doet dat zonder die extra fan boven de insteekkaarten.

Daarnaast verliest die hele externe dvd-box zijn nut door die ruimteverspilling. Dan konden ze hem evengoed in de hoofdunit gestopt hebben.

Het ding is ook (nog) niet te koop in Europa, dus een richtprijs is nogal moeilijk :)

[Reactie gewijzigd door Yoeri op 4 oktober 2007 13:34]

Mjah, en toch missen er de nodige dingen in je review ;) Ik zou op basis van deze review als enige punt meenemen in een eventuele koop:

- krasbestendigheid
- matige voeding

Als ik dit ding echter ga gebruiken als "bij"-pc dan overclock ik hem toch niet dus dan valt punt 2 af.
Al met al had je wmb een betere review kunnen maken, dingen als de bevestiging van de CD-case vind ik toch wel belangrijk, alsmede ook het meten van het geluid.
Tja, ik vraag me af hoe "matig" de voeding echt is; de review vermeld namelijk [i]niet[/b] hoe die voltages gemeten zijn ! Als het software-metingen zijn, dan is het zo onnauwkeurig/onbetrouwbaar, dat je daar geen enkele conclusie uit kan/mag trekken ...

Verder bevat de review inderdaad helaas weinig harde feiten/getalletjes, vooral jammer mbt. tot de geluidsproduktie, dat is zo subjectief ... getallen kun je tenminste nog vergelijken, ookal zegt het niet alles.
Voltages zijn gemeten met systeem ingeschakeld maar wel met multimeter :)
Gebruik je daar ook een 7950 in die passief gekoeld word?? En van die externe dvd-doos, je kan nu wel je dvd aan de kant leggen als je hem niet gebruikt. In mijn geval waar ik een tower heb, gebruik ik de dvd eigelijk zelden. Dit zou ik met een HTPC nog minder doen, omdat ik dan films stream van de server. Mocht ik hem wel nodig hebben, graaf ik in dit geval de dvd uit de la, leg hem er bovenop en druk de kabel erin. Ben ik klaar, ding weer terug in de la.

Ik denk dat je een verkeerd gebruiksdoel voor ogen had toen je hem testte. Wat de krassen betreft, das wel apart ja, afgezien van het feit dat je over het algemeen altijd afgeraden word verpakkingen met een mes of ander scherp voorwerp te openen.
ik had het mooier gevonden als de dvd-speler aan de rechterkant zou zitten, waardoor er aan de linkerkant ruimte was geweest voor een harde schijf aan de binnen- en een display aan de buitenkant.
Inderdaad, een linkje naar de pricewatch (met de huidige laagste prijs waar je op kunt klikken) zou wel zo netjes zijn. Is dit nu een kast van 5 tientjes of 150 euro? Dat mag namelijk ook wel meewegen in de conclusie. Bij een kast van 5 tientjes vind ik dit nog best een redelijk behuizing, bij 150 zou ik het met de reviewer eens zijn...
Yoeri schreef om 13:18


Het ding is ook (nog) niet te koop in Europa, dus een richtprijs is nogal moeilijk :) 8)7
Wat ik nou zelf nog wel een minpuntje vind is dat je bij dat externe kastje een adaptor nodig hebt (als ik het goed zie). Je moet hem apart van je pc uitzetten en zelfs dan gebruiken adaptors nog steeds stroom. Denk dat niet veel mensen, vooral niet luie consumenten die zo'n ding kopen om gewoon te werken, de moeite zullen nemen om die nog naast de pc uit te zetten.

Als ze nou gewoon een kabeltje erbij leverde dat de stroom voor het extern kastje zou leveren zodat het gewoom mee uit ging zou denk ik wel een slim idee.

Misschien was het ook wel een idee om twee losse kastjes mee te nemen, eentje die goed eruit ziet als ie erop staat (met misschien nog ruimte voor een extra hd oid) en eentje die gewoon heel klein is en stijlvol.

Ben het ook wel eens met dat het beetje vaag is dat ze de audioaansluitingen niet op die externe behulzing hebben gedaan.

Denk dat al met al de kast er toch wel mooi uitziet maar dat er wel ruimte is voor verbeteringen aan de kast. Misschien dat er een nieuwere versie komt en dat deze punten weggewerkt zouden zijn zou ik hem misschien kopen. Maja dat praat niks voor deze kast goed,.. elke slechte kast kan bij een revisie beter gemaakt worden.
Je kan natuurlijk ook een stekkerblok met schakelaar of iets dergelijks gebruiken om je set top box daarop aan te sluiten, en dan telkens die schakelaar uitzetten. Let wel dat je niet te hard duwt op die schakelaar, want contactverlies zorgt met de aanwezigheid van spoelen voor gigantische voltages en dus overslag in de vorm van zichtbare vonken. R.I.P. mijn Antec Trueblue 480W die een knal gaf bij het slecht induwen van zo'n stekkerdoosschakelaar. :(
Wat ik mis in deze review is de manier hoe de settop box wordt aangesloten:

Welke kabel, hoelang?
In het losse gedeelte zit een USB 2.0- en een FireWire-aansluiting en een eenvoudige ATA-133 IDE-interface voor het aansluiten van de dvd-lezer of -brander.
De lengte zal dus wel redelijk zijn.
Bij interieur kun je zien dat er een aansluiting is voor USB (2.0). Denk dat alles daarover gaat. De andere aansluiting is als ik et goed zie voor een adaptor.
Mja ik weet ook niet wat ik aan deze review heb, nodige informatie mist (prijs, hoe zit het top deel aan het basis deel, wireless, usb?) en voor de rest is het vooral een rand verhaal over krasvastheid, haal die zelfde test maar eens uit met je DVD speler, zul je het zelfde resultaat hebben
Dat je alleen bij overklokken een goede voeding nodig hebt is natuurlijk onzin, ik werk hier op kantoor op een sepmron 3000+ met brakke voeding die om de haverklap reboot (geen overvoltage protection, dat ding geeft 13,3v, en ja gemeten met multimeter).

En een beetje tweaker kan ook wel aan het plaatje van de binnenkant van de settopbox zien dat er een USB aansluiting achterop zit. Gewoon een uit de kluiten gewassen extern dvd-bakje dus.
goed punt.. een goede (stabiele) voeding is een belangerijk onderdeel van systeem stabiliteit. Teveel voltage schommelingen lijdt tot instabililteit. Zeker als de voltages rond de 5% marges komen te liggen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee