Door Jelle Stuip

Redacteur

HP Envy x360 met AMD Ryzen 7 Review

Beschermt tegen meekijken

Conclusie

De Ryzen 7 3700U-processor is de eerste zuinige AMD-processor met Zen+-cores die we hebben getest. De snelheid van die processor wordt grotendeels bepaald door de koeling en de aanwezigheid van snel dualchannelgeheugen. HP heeft de laptop inderdaad voorzien van vlot geheugen en van de juiste koeling om in onze benchmarks prima scores neer te zetten. In veel benchmarks kan de Ryzen 7 de Intel Core i7-laptops bijbenen en ten opzichte van eerder geteste AMD-laptops zien we inderdaad dat deze tweede generatie mobiele Ryzen-processors sneller is geworden. Maar, sneller dan de snelste Intel-processors is AMD niet, tenminste als het om cpu-prestaties gaat.

De gpu is de troef van AMD, want de Vega 10 is een stuk vlotter dan de bekende uhd620-gpu, die in de meeste Intel-laptops is terug te vinden. Gebruik je software die gebruikmaakt van gpu-versnelling, of speel je af en toe een niet te zwaar spelletje, dan is AMD een interessantere keus dan Intel.

Als het om accuduur gaat, meten we bij de Envy de langste accuduur die we tot nu toe met een AMD-laptop hebben gehaald. Er is dus verbetering zichtbaar, maar veel gelijkgeprijsde Intel-laptops doen het toch een stuk beter. De Envy-accuduur is op zich niet slecht, met zeven en een half uur tijdens browsen, maar voor een euro of elfhonderd zijn er Intel-laptops die over de acht uur heen gaan. HP verkoopt voor datzelfde geld zelfs een Spectre x360 die bijna twaalf uur haalt.

Een belangrijke onderscheidende factor op de door ons geteste uitvoering van de x360 is het privacyscreen, die het scherm onleesbaar maakt voor pottenkijkers. Heb je die functie niet nodig, dan zouden we echter voor een goedkopere Envy x360 zonder privacyscreen-functionaliteit kiezen, want daarvoor krijg je betere kijkhoeken terug en op een convertible als de Envy is dat geen overbodige luxe.

Voor een convertible geeft de Envy ook de indruk stevig genoeg te zijn. De behuizing en de scharnieren voelen degelijk aan en het is jammer dat de metalen behuizing gemakkelijk kan krassen. We zien dit vaker bij convertibles van HP, waarbij de behuizing in presentatie- of tentmodus nauwelijks beschermd is. In het geval van de Envy zijn er vier dunne rubbertjes die het toetsenbord moeten beschermen en dat is niet genoeg.

Tot slot de prijs: die bedraagt ongeveer elfhonderd euro en voor dat geld kun je veel andere Intel-laptops kopen, met over het algemeen een langere accuduur, zoals de eerder aangehaalde Spectre x360. Wat cpu-snelheid betreft kan de AMD-Envy goed meekomen, maar voor de snelste convertibles moet je toch bij Intel zijn. De Envy wordt interessant als je op zoek bent naar een convertible met een snelle gpu, want hij is wel een stuk vlotter dan de standaard Intel-laptops.

Getest

HP Envy x360 13-ar0350nd

Prijs bij publicatie: € 1.080,-

Bekijk product

 • R5, 8GB, 512GB
 • R7, 8GB, 512GB
 • R7, 16GB, 512GB

Reacties (37)

Wijzig sortering
Even een eigen ervaring van deze laptop.
Accuduur is beneden pijl voor een ultrabook, 3 tot 4 uur was normaal.
Privacy screen is leuk maar je ziet dat privacy screen in het beeld een beetje anders, soortvan korrelig en niet zoals je naar een full HD aan het kijken bent (net alsof er wat op zit, vette vingers ofzo of wat vloeistof) .

Kwaliteit van de laptop zelf kon beter, de yoga 720 die ik had gehad in het verleden was gewoon beter gebouwd dan deze Envy.

Ohja en het ergste was de fan, out of de box draait de fan op volle toeren en dit was wel erg storend. Met een bios update was dit wat minder (maar klik je op je browser kikte hij gelijk weer in) , maar voor een laptop van 1000 euro gewoon erg slecht te noemen. Hp had de behuizing moeten aanpassen voor betere koeling, want de constructie die er nou is koelt de ryzen niet super laten we zo zeggen (werd erg snel warm tussen 60 a 75 graden). Je had een speciale programma waar je dit mee kon modde dat je de fan kon instellen. Maar voor een laptop van die prijs catogorie moet het gewoon goed werken en moet je niet zelf lopen klooien.

Ik dacht eerste dat het om een model ging met wat fouten, maar de omruil laptop (nieuw) vertoonde dezelfde issues. De ryzen 7 3700, de 16gb ram en touchscreen is super voor deze prijsklasse maar dan is er ook eigenlijk alles mee gezegd. Erg jammer want deze laptop doet de AMD ryzen CPU geen recht.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 10 oktober 2019 08:00]

Heeft dit 2019 model ook scherpe randen? Ik heb het 2018 model (15 inch 2-1) en die heeft wat scherpe randen waardoor het niet fijn is om als convertible te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 10 oktober 2019 17:08]

Qua design niks verandert dan een paar poorten die wat anders staan. Maar de behuizing is grotendeels hetzelfde.
ehmm , i am confused ,

+ punt privacy screen

- punt privacy screen

Ik snap dat een privacy screen een plus punt is als hij op die doelgroep gericht is maar om dan de kijkhoek als min punt op te nemen is wel raar , welk privacy screen heeft er nu een kijkhoek van 180 graden.

Als ik dan in je review lees:
[quote]Het privacyscherm is met een druk op de knop in te schakelen en zorgt ervoor dat de inkijkhoeken van het scherm veel slechter worden, vergelijkbaar met een ouderwets tn-paneel. Pottenkijkers kunnen daardoor niet meegluren, maar zelfs als je recht voor het scherm zit, komt er een lichtgrijze 'waas' over het scherm te liggen. Ook als je de privacyscreenfunctie niet inschakelt, zijn de kijkhoeken minder goed dan we van ips-panelen gewend zijn. [/qoute]

Dan is de inkijk hoek dus beter en alleen minder als de functie aan staat. Dus dit maakt het nog raarder dat je daar een negatief punt van maakt.

Als ik dan lees dat het scherm een grijze waas krijgt met de functie aan dan zou juist dat een minpunt zijn gezien een extern privacy filter dat niet heeft.

@jelle stuip kun je verklaren waarom hier voor gekozen is

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 10 oktober 2019 07:05]

Handig wanneer je geen meekijkers wilt.
Onhandig wanneer je juist meekijkers wilt, want zelfs uitgeschakeld zijn de kijkhoeken van het scherm slecht.
dat staat er niet ,

er staat minder ipv slecht. Dat houd in dat het acceptable is en je kiest een laptop waarmee je niet vaak die actie zult doen.

beetje net als een fiat 500 kopen en dan klagen dat er geen ruimte voor een tafel is tijdens verhuizen.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 10 oktober 2019 07:08]

Ik heb het minpunt verduidelijkt, het gaat erom dat de kijkhoeken van het scherm matig zijn als het privacyscreen is uitgeschakeld.
top dat maakt het een stuk duidelijker
Op vlak van prijs ziet dit er een fantastisch toestel uit.

Jammer dat de RAM niet uit te breiden valt, dat maakt namelijk de Ryzen 5 weer een stuk minder interessant.

En natuurlijk de throttling, wat heb je aan zo'n cpu met degelijke grafische chip als je die niet in z'n volle potentieel kan gebruiken?

Zo'n toestellen zijn in mijn inziens beter geschikt voor Intel Y-chips (vroeger m). Spijtig dat AMD dit nog niet heeft.
Tja, het is wel een interessante discussie. Chips met een hoger wattage die niet altijd het volledige potentieel bereiken, of chips met een lager wattage die dat sowieso niet zullen halen...

Dat eerste staat in ieder geval wel mooi op je spec sheet :Y)
Ik heb nu 1 met een hoger wattage die in no time gaan throttlen.. Ik weet wel dat ik voortaan iets beter ga opletten op reviews daarvan, want is enorm irritant. Vanuit idle even snel iets doen gaat wel, maar duurt het even langer dan een hoop lawaai en niet vooruit te branden.
Hoe werkt dit privacyscreen precies? Het klinkt nogal softwarematig.

Ik ben wel bekend met de "filters" die je op je scherm kan plakken of met van die houdertjes erin kan schuiven.
Van voornamelijk 3M etc.

Ook wordt er gesproken over een webcam kill switch, is dit hardware matig? Hebben jullie hier misschien een foto van hoe dit precies werkt?

Btw ik heb de video niet bekeken, zal ik later doen dus als het daar in staat kom ik het vanzelf tegen.

Ik kan deze comment trouwens niet plaatsen door de inhoudsopgave knop op mijn mobiel. Deze valt over de "plaats reactie" knop. Landscape lukt het wel
Ja ik ben ook erg benieuwd naar de techniek erachter. Kan iemand dat uitleggen?
Het heeft te maken met twee verschillende backlights. Als de filter uit staat, staan ze allebei aan. Als de filter aan staat, staat één van beide uit.

Een klein beetje vergelijkbaar als wat je met van die ribbelplaatjes had vroeger, alleen dan kunnen ze door de back-light te moduleren zorgen dat er wel of geen licht breder valt.
Ik heb het op mijn elitebook en je ziet duidelijk dat er een soort van waas over het scherm zit... Ik kan het beste beschrijven als zeer kleine puntjes op het scherm. Ik ben geen fan.
Is beide, software matig en het zit in het paneel. Want je hoeft windows niet aan te hebben om het aan zetten.
Wat ik een nadeel vond is dat het scherm een beetje vaag is, in de zin net of er wat op zit continue.
Ik heb absoluut niets met HP, maar het vernieuwde logo geeft hun producten wel een hogere design factor. Echt een mooie update! _/-\o_
Dit viel me ook al op en zocht zelfs in de reacties of iemand anders het ook opviel.
Het maakt het wat strakker en moderner.
U bedoelt omdat het "HP" niet meer in een cirkeltje zit? Vorig jaar zijn ze er mee begonnen met de x360. De stijl van de tekst is al jaren zo.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 10 oktober 2019 16:30]

Ik heb zelf de 3500U versie. Die versie heeft een prima scherm en is toch 50-100 euro goedkoper dan equivalente intel modellen. Ook de standaard 512 GB vond ik een voordeel.

Je levert enigszins in op accuduur, maar de prijs-kwaliteit is uitstekend voor een ultrabook. De processor houdt het ook lang vol boven base clock en de warmte afvoer is beter dan ik gewend ben van ultrabook.
Had deze ultrabook ook, maar met de 3700u. Warmte afvoer, tja in iedergeval met de 3 laptops die ik heb gehad gewoon slecht. Fan die continue maar blaast, maar met een bios update ietsjes minder maar bij elke klik van een programma schakelt hij in op volle toeren.
Een punt dat niet in de review genoemd is, maar wat wellicht wel een nadeel is van de AMD (versus de Intel) is dat alle Intel chips met standaard software zijn te undervolten. Dit zorgt voor betere prestaties én een langere accuduur. In de Cinebench Multi kan dit voor een I5-8265U betekenen dat de score van 610 naar 715 punten gaat.

Dat laatste geeft ook wel mooi aan waar deze AMD helaas staat. Een jaar oude undervolted i5-8265u is op alle fronten (behalve de gpu) sneller én zuiniger dan deze 3700U die 660 punten scoort.

Nu zal uiteraard niet iedereen gebruik maken van de optie om een Intel chip te undervolten. maar het feit dat dit bij Intel wel kan, en bij AMD niet, is erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Theo op 10 oktober 2019 07:25]

Ik hoop dat AMD inderdaad gewoon de settings unlocked in Ryzen Master voor de mobiele chips.

Voor de mensen die zelf aan de slag willen gaan zonder officiele AMD tools:
https://gitlab.com/ryzen-controller-team/ryzen-controller
@PiweD: Jullie zeggen dat de AMD Ryzen 7 langzamer is dan de Intel i7. Anderzijds zeggen jullie ook dat de laptop fors throttlet. Wat ik mij dan afvraag is het volgende: Mocht deze laptop minder throttlen (in de lijn met de vergelijking van Intel), zou de Ryzen 7 dan nog altijd langzamer zijn dan de Intel i7?
De laptop throttled omdat fabrikanten voor laptops de ryzen cpu/gpu slecht koelen helaas. Je kan niet een laptop die gebruikt voor intel AMD CPUs instoppen en dan verwachten dat het ongeveer hetzelfde is.
Kan iemand mij vertellen hoe ik zie of een versie wel of geen privacy screen heeft? Of hebben alle drie gelinkte modellen (ar-0x50nd) dat sowieso en met je daarvoor op zoek naar andere modellen (die in deze specificatie nog niet uit zijn)?

Dit zou hem wel eens kunnen worden...
HP heeft naar mijn mening een goede beslissing gemaakt om samen met AMD de markt in de duiken

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee