Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie september 2007

Workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die hun systeem gebruiken als het belangrijkste gereedschap voor de dagelijkse werkzaamheden. Een comfortabele werkplek is erg belangrijk en daarom hechten we ook veel waarde aan een geluidsarme werking van het systeem. Voorheen kozen we ervoor om een algemene configuratie samen te stellen, maar die voor veel toepassingen wel aangepast moest worden vanwege specifieke hardware-eisen voor verschillende workstationtoepassingen. Tegenwoordig zijn we van deze opzet afgestapt en configureren we de workstation elke maand voor een specifieke toepassing. Deze maand hebben we een workstation inelkaar gezet voor de fanatieke programmeur, een systeem geschikt voor het tikken van flinke lappen code en het compileren van grote projecten. Omdat de hardware-eisen voor dit systeem relatief, in vergelijking met andere workstationconfiguraties, laag zijn maken we geen gebruik van het volledige budget.

Score: 4.5* Processor: Intel Core 2 Duo E6850 - Onbekend

Intel Core 2 Duo E6850Eén van de belangrijkste wijzigingen in deze guide is de processor. Na lange tijd geopteerd te hebben voor de Core 2 Duo E6600 kiezen we ditmaal voor de onlangs geïntroduceerde E6850. De processor is de snelste Core 2 Duo die Intel momenteel in het assortiment heeft zitten en biedt een 3,0GHz kloksnelheid met een 1333MHz fsb. Hoewel het de snelste Core 2 Duo is die Intel te koop aan biedt is de processor goed betaalbaar met een prijskaartje van circa 240 euro. We hebben niet gekozen voor een quadcore omdat veel taken – zoals het compileren van programma’s – meer baat hebben bij een enkele snelle core.

Intel Core 2 Duo E6850 review



Score: 4.5* Moederbord: Asus P5K-E - Onbekend

Asus P5K-EWe hebben ervoor gekozen om het systeem uit te rusten met een moederbord gebaseerd op de P35-chipset. Deze chipset kan overweg met processors met een 1333MHz-fsb en is daarmee geschikt voor de gekozen E6850-cpu. Het Asus P5K-E-moederbord is een uitstekend P35-moederbord en biedt onder andere gigabit ethernet, wifi, onboard geluid, serial ata raid en pci express x16. Prettig is het feit dat het moederbord passief gekoeld wordt.

Productinformatie fabrikant



Score: 4.5* Cpu-koeling: Arctic Cooling Freezer 7 Pro - Onbekend

Arctic Cooling Freezer 7 ProWe kiezen net als de vorige keer voor een koeler van een derde partij in plaats van de boxed-koeler. Hoewel de standaard koeler niet slecht is, is hij ook niet bepaald geruisloos. Aangezien het gezoem van de computer door een grote groep mensen als storend wordt ervaren kiezen we dus voor een andere koeler. De koelprestaties en de geluidsproductie van de hier gekozen Arctic Cooling Freezer 7 Pro zijn uitstekend terwijl de prijs bijzonder laag is.

Externe review door Frostytech
Specificaties fabrikant
Externe review van 3DXtreme



Score: 5* Geheugen: Crucial Ballistix PC5300 CL3, 2GB - Onbekend

Crucial Ballistix PC5300 CL3, 2GBWe hebben het systeem uitgerust met 2GB PC5300-geheugen met een cas-latency van drie klokcycli. Samen met de hogere fsb van de gekozen processor zorgt het geheugen ervoor dat het systeem aanzienlijk betere geheugenprestaties biedt dan de vorige workstationconfiguratie. Wanneer je veel gebruikmaakt van virtuele machines tijdens het programmeren kan het lonen om 4GB in plaats van 2GB geheugen in het systeem te stoppen, maar je zult er dan wel rekening mee moeten houden dat je dan ook het beste een 64-bit besturingssysteem kan gebruiken.



Score: 4* Videokaart: Asus GeForce 8600 GT - Onbekend

Asus GeForce 8600 GTVoor het tikken van code is geen zware grafische kaart nodig. Daarom hebben we gekozen voor een passief gekoelde GeForce 8600 GT-videokaart van Asus. Deze kaart is prima in staat in om een paar 3d-objecten op het scherm te toveren en ook de nieuwe grafische interface van Windows Vista zal geen probleem vormen. De kaart is uitgerust met twee dvi-aansluitingen waardoor we twee lcd-schermen in een dualscreenopstelling kunnen plaatsen. Verder is het prettig voor de werkomgeving dat de kaart passief is gekoeld.

Productinformatie fabrikant



* Geluidskaart: Onboard ADI AD1988B-codec

Onboard ADI AD1988B-codecOok ditmaal kiezen we voor de workstation voor de goedkope onboard oplossing in plaats van een relatief dure semi-professionele geluidskaart, die is immers niet nodig voor deze workstation. De onboard oplossing van de Asus P5K is gebaseerd op de ADI AD1988B-chip die high definition geluid kan verzorgen over acht kanalen. Indien gewenst kan gebruik gemaakt worden van een elektrische of optische digitale uitgang.



* Netwerkcontroller: 2 x Onboard Marvell 88E8056-ethernet

Onboard Marvell 88E8056-ethernetHet Asus P5K-moederbord is uitgerust met een twee gigabit ethernet controllers van Marvell. Voor de aansluitingen wordt gebruik gemaakt de pci express-bus, waardoor de gewone 32-bit 33MHz pci-bus vrij blijft voor andere apparatuur.



* Serial ata raid-controller: Intel ICH9R & Jmicron JMB363

Intel ICH9R & Jmicron JMB363Het moederbord is gebaseerd op de P35-chipset die is gecombineerd met de ICH9R-southbridge. Deze beschikt over een 6-poorts serial ata-controller met ondersteuning voor 3Gb/s-poortsnelheid en native command queuing, waarmee de nieuwste sata-hardeschijven optimaal bediend worden. De ICH9R-chip ondersteunt standaard raid-levels 0, 1 en 5. Verder vinden we een JMB363-chip op het moederbord die onder andere zorgt voor twee externe serial ata-aansluitingen. Momenteel zijn er nog weinig producten op de markt die deze standaard ondersteunen, maar een externe sata-hardeschijf zou bijvoorbeeld een goede oplossing kunnen zijn voor backups.



Score: 4* Harde schijf: 2 x Samsung SpinPoint T166, 500GB - Onbekend

Samsung SpinPoint T166, 500GBMomenteel bieden schijven met een capaciteit van 500GB de beste prijs/capaciteitverhouding en daarom hebben we ervoor gekozen om de workstation uit te rusten met twee Samsung SpinPoint T166-schijven. Deze schijven produceren weinig warmte, produceren weinig geluid, bieden goede prestaties en zijn daarmee een uitstekende keus voor de workstation. Om verlies van werk te voorkomen kunnen de twee schijven in een raid 1-opstelling gezet worden.

Samsung SpinPoint T166, 500GB review



Score: 0* Dvd-brander: NEC AD-7173S 18x - Onbekend

NEC AD-7173S 18xHet systeem is ditmaal uitgerust met de NEC AD-7173S 18x. De NEC-brander kan alle mogelijke soorten cd’s en dvd’s lezen en branden met een maximale snelheid van 18x (24,3MB/sec). Het verschil is de ondersteuning voor labelflash waarmee de brander dvd's van een opdruk kan voorzien. Daarnaast zorgt de sata-aansluiting dat het gebruik van een brede pata-kabel niet nodig is.

Vergelijking dvd-branders bij Tom's Hardware
Specificaties fabrikant



* Diskettestation: NEC 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart) - Onbekend

NEC 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart)Aangezien er in de workstation gebruikgemaakt kan worden van een raid-opstelling raden wij aan om ook een diskettestation aan te schaffen om hiermee de drivers te kunnen installeren. Voor de prijs hoeft het in ieder geval niet gelaten te worden, voor nog geen 5 euro is al een diskettestation te koop.



Score: 4* Behuizing: Antec LifeStyle Sonata III - Onbekend

Antec LifeStyle Sonata IIIWe kiezen deze maand wederom voor de Antec LifeStyle Sonata III, in plaats van de Sonata II die vele maanden lang een plaatsje had in de best buy guide. De Sonata III is de verbeterde versie van de Sonata II. De behuizing is onder andere stiller en wordt standaard met een krachtige 500W-voeding geleverd. De voeding is 80Plus gecertificeerd. Dit betekent dat de efficiëntie meer dan 80 procent is wat prettig is voor de warmteproductie en de energierekening. De kast is uitgerust met siliconen afstandhouders in de drive bays om trillingen te dempen waardoor de geluidsproductie van harde schijven geminimaliseerd wordt. Een regelbare 120mm-ventilator verzorgd de koeling van de behuizing.

Productinformatie fabrikant



Score: 4* Monitoren: 2 x Samsung SyncMaster 204B - Onbekend

Samsung SyncMaster 204BVoor de workstation is het beeldscherm één van de belangrijkste componenten. We hebben ervoor gekozen om het systeem uit te rusten met twee Samsung SyncMaster 204B-schermen. Deze schermen bieden een resolutie van 1600x1200 waarmee een flinke hoeveelheid schermruimte ontstaat. De schermen zijn in het bezit van een in hoogte verstelbare voet voor een ergonomische werkplek. Verder kunnen de schermen in pivotstand geplaatst worden wat handig is voor het weergeven van een grote lap code. Een alternatief voor twee 20”-schermen is één 24”-scherm zoals de Dell 2407WFP.

Specificaties fabrikant



Score: 4.5* Luidsprekers: Logitech Z-3e - Onbekend

Logitech Z-3eEen andere wijziging ten opzichte van de vorige best buy guide’ss is de gekozen speakerset bij de workstation. Na lange tijd het systeem uitgerust te hebben met de relatief dure Logitech Z-2300-speakerset hebben we ditmaal gekozen voor de Logitech Z-3E. Deze set is een stuk goedkoper, maar nog goed genoeg om een paar mooie golfvormen te kunnen produceren.

Specificaties fabrikant



Score: 4.5* Toetsenbord: Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 - Onbekend

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000Een goede werkhouding en ergonomie is vanzelfsprekend van groot belang voor mensen die langdurig gebruikmaken van computers. Toetsenborden met een ergonomische layout kunnen een uitkomst zijn voor mensen die het tienvingerig typen beheersen. Recentelijk heeft Microsoft onder de naam Natural Ergonomic Keyboard 4000 een nieuw ergonomische toetsenbord op de markt gebracht. Dit toetsenbord mag gezien worden als de directe opvolger van de veel gewaardeerde Natural Keyboard Pro. Naast de gespleten layout zijn de aanwezigheid van een back en forward toets en een zoomknop opvallende features van de Natural Ergonomic Keyboard 4000. Uiteraard ontbreken ook de nodige multimediatoetsen niet. Microsoft heeft ervoor gekozen om de traditionele layout van het insert/page down-eiland in tact te laten. Met name software developers zullen de conventionele plek van de insertknop, die bij veel nieuwe toetsenborden naar een minder toegankelijk plek is verhuist, kunnen waarderen. Voor gebruikers die regelmatig een rekenmachine hanteren zijn de backspace en de knoppen voor het vergelijkingteken en de aanhalingstekens boven het numerieke pad een uitkomst. Het elegante design van de Natural Ergonomic Keyboard 4000 wordt afgerond met een geïntegreerde polssteun die is bekleed met een comfortabel zacht materiaal.

Het moge duidelijk dat de zoektocht naar het meest ideale toetsenbord een zeer persoonlijke aangelegenheid is. Het is aan te raden om diverse toetsenborden in de winkel te testen alvorens tot aanschaf over te gaan. Langdurig gebruik is echter nodig om vast te kunnen stellen of een toetsenbord écht prettig werkt.

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 review



Score: 4.5* Muis: Logitech G5 Laser Mouse - Onbekend

Logitech G5 Laser MouseVoor de keuze van de muis vallen we terug op het beproefde ontwerp van de Logitech MX500. De meest geavanceerde incarnatie van dit design is de Logitech G5 Laser Mouse, die dankzij hoge resolutie lasertechnologie een zeer hoge precisie heeft. Er wordt bewust gekozen voor een muis-met-draad vanwege het lagere gewicht en de daaruit vloeiende ergonomische voordelen. Niets staat echter in de weg om het workstation te voorzien van een draadloze muis zoals de G7, MX610 en MX1000 van Logitech.

Logitech G5 Laser Mouse review
Logitech G5 / G7 ervaringentopic



Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorIntel Core 2 Duo E6850€ 239,-
MoederbordAsus P5K-E€ 132,39
Cpu-koelingArctic Cooling Freezer 7 Pro€ 15,47
GeheugenCrucial Ballistix PC5300 CL3, 2GB€ 96,-
VideokaartAsus GeForce 8600 GT€ 129,95
GeluidskaartOnboard ADI AD1988B-codec
Netwerkcontroller2 x Onboard Marvell 88E8056-ethernet
Serial ata raid-controllerIntel ICH9R & Jmicron JMB363
Harde schijf2 x Samsung SpinPoint T166, 500GB€ 186,80
Dvd-branderNEC AD-7173S 18x€ 26,60
DiskettestationNEC 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart)€ 5,51
BehuizingAntec LifeStyle Sonata III€ 99,90
Monitoren2 x Samsung SyncMaster 204B€ 636,-
LuidsprekersLogitech Z-3e€ 54,74
ToetsenbordMicrosoft Natural Ergonomic Keyboard 4000€ 42,15
MuisLogitech G5 Laser Mouse€ 42,90
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 1.707,41

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (146)

Wijzig sortering
Ik ben wel benieuwd naar een Madrox multi-media systeem
Helaas, dat zal nog even moeten wachten, ben vrijwel de hele dag met dit systeem bezig geweest:

Het Game Systeem: Inleiding

Dit gamesysteem verschilt behoorlijk op sommige punten met het BBG-systeem. Sommige zaken vind ik nml. minder interressant voor een gamer, zoals een gamerstoetsenbord en een "gamers" geluidskaart bijvoorbeeld. Alhoewel een gamerstoetsenbord een leuke gadget is, voor mij is het niet meer of minder. Speel al jaren met een standaard plank en mijn spelplezier is er niet minder om. Reviews van gamers-geluidskaarten laten ook maar povere resultaten zien, ook hier zie ik het nut van de meerprijs niet in. Wederom, leuke gadget maar voor de performance hoef je het niet te doen. FPS is wat we willen, liefst voor een redelijke prijs. Daar het budget voor het BBG game systeem € 2000,- is, ben ik daar op af gegaan. Maar het had eerlijk gezegt ook voor minder dan € 1600,0 gekunt als je de tweede grafische kaart weglaat. Tijd voor het resultaat:

GAME SYSTEEM

€ 60,40 -CoolerMaster CASE CM CM-690 Black
€115,- -Thermaltake Toughpower Cable Management W0116, 750W
€ 96,80 -MSI P6N SLI-FI, nForce 650I SLI
€530,20 -MSI VGA GeForce NX8800GTS OC Edition 320 MB, PCI-e 16x (2x 265,10)
€ 93,20 -Team Xtreem TXDD2048M800HC4DC-D (2x1GB), PC6400, CAS4
€165,- -Intel Core 2 Duo E6750
€ 36,26 -Tuniq tower 120 CPU cooler
€158,10 -Creative X-FI Platinum Fatal1ty 7.1 (met dank aan Sjah ;) )
€229,- -2x WD Caviar RE 500 GB, 7200 Rpm, 16 MB, S-ATA II/300 (2x €114,50)
€ 26,60 -NEC AD-7173S 18x (zwart)
€ 5,51 -NEC 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart)
€ 83,48 -Creative Inspire T7900 7:1 speakerset
€ 8,95 -Logitech Internet 350 Keyboard (PS/2-Zwart)
€ 26,33 -Logitech G3 Laser Mouse (USB)
€307,88 -Samsung SyncMaster 226BW 22" black

Totaal: € 1942,71


Opmerkingen:

-De kast is iets heel persoonlijks, heb uiteindelijk voor deze Coolermaster CM-690 gekozen vanwege de volgende punten:
Scherp geprijsd, netjes afgewerkt, 2x 120mm casefans(die ook nog eens redelijk stil zijn), plus nog zo'n 4 extra plaatsen voor nog meer fans. Externe watercooling voorbereid. strak uiterlijk maar niet te opzichtig en "last but not least" voldoende ruimte van binnen. Overal een goede kast die veel mensen niet zal tegenstaan.

-De voeding, een game-systeem moet natuurlijk voldoende juice tot zijn beschikking hebben en dat is precies wat de Thermaltake Toughpower CM 750watt doet.
Hier kan je de zwaarste SLI setups aan hangen, de TT 750watt zal geen traan erom laten. De Zalman 620watt van de BBG is geen slechte voeding, maar hij is luidruchtiger dan andere 600+ modellen, zoals de corsair 620w en enkele anderen. Denk dat qua geluidsproduktie de TT 750watt en Zalman 620w elkaar niet veel ontlopen, de TT 750watt heeft immers een 140mm fan en de zalman een 120mm. Vandaar de TT 750watt, voor iets meer geld, meer kracht en waarschijnlijk een nog iets stillere voeding.

-Het moederbord is een MSI P6N SLI-FI geworden, met de Nvidia 650i chipset. Reden hiervoor is dat ten eerste voor een true SLI concept wilde gaan, met minstens 2 keer 8X op de PCIe bus. De P35 levert dat niet, dus die viel af. De 680i zou een goede keus zijn, ware het niet dat de prijzen ervan belachelijk hoog zijn. Blijft een oudere chipset over of de 650i. Het is de MSI P6N SLI-FI geworden vanwege de scherpe prijs, goede overklokprestaties en ondersteuning voor twee native IDE poorten (4 apparaten). Op de layout is ook weinig aan te merken.

-Geheugen: niks geen cas3 Pc5300 maar gewoon voor bijna hetzelfde geld de Team Xtreem Pc6400 (cas4) reepjes die lekker overklokken.
Voor het geld hoef jehet niet te laten, ze zijn goedkoper dan de Crucials uit het BBG systeem! Bovendien, je kan ze eventueel altijd nog onderklokken op PC5300, waarom je dat zou willen is mij een raadsel. Maar goed, het kan.

-Voor zo'n € 60,- minder dan de C2D 6850 heb je een C2D 6750 van dezelfde serie. Daar de C2D serie zowiezo al prima overklokkers zijn, zie ik de meerwaarde nietzo. Gewoon lekker € 60,- in je zak houden en deze C2D 6750 op zijn staart trappen. Reviews laten Zien dat beiden ongeveer even ver komen, de 6850 wel ietsje verder maar da's de moeite niet.

-die € 60,- investeer ik dan gelijk maar in een Tunic tower 120, die toch net ff ietsje beter presteert dan de Scythe Infinity. Vind hem zowiezo gelikter, daar de casefan uit het zicht verdwijnt in het koellichaam. Doe daar eventueel een leuk gekleurt 120mm exemplaar in en je hebt een leuk plaatje!

-De Samsungs T166 500GB heb ik verruilt voor de WD Caviar RE 5000ABYS 500GB. Reviews laten zien dat de maximale transferrates van de WD onovertroffen zijn in de 7200rpm categorie en laat dat nou een essentieele waarde hebben voor gamers: laadtijden van je spellen!
Hier zal de WD Caviar RE 5000ABys je zeker niet in de steek laten. De garantie van 5jr is natuurlijk ook mooi meegenomen.

-Heb de goedkoopste X-Fi genomen, daar ik werkelijk geen reden zie waarom een gamer meer geld hieraan zou moeten uitgeven. Je hebt het X-Fi gevoel, wat wil je nog meer ?
Daar een X-Fi Fatalty voor de ultieme game-ervaring zorgt en er nog budget over was heb ik deze er toch maar bijgedaan, het is een High-end game pc, nietwaar?
Tot slot kies ik een Logitech G3 gamersmuis, niet iedereen is rechtshandig nml. en daar ik een advies voor idereen wil geven, ga ik door het midden :+ Lekker muisje, niets mis mee en zeker niet te duur.

De rest is ongewijzigt, daar kan ik me wel in vinden en/of had geen behoefte om me daar verder in te verdiepen. Een brander die brand, een floppy die diskette's leest en een monitor die nogal populair is en waar ik goede dingen over lees.

-zou bijna het belangrijkste vergeten; SLI! Twee 8800GTS 320MB kaarten! De keus hiervoor was zeker niet makkelijk, maar na vele pagina's resultaten komt de SLI 320MB er beter uit dan een single 8800GTX, zeker op hogere resoluties vanaf 1600x1200. Maar de prestaties verschillen sterk, het hangt er maar net af welke spellen je speelt. TES4-Obivion en PREY bijv. laten bijzonder goede scores zien voor de SLI setup. Daar SLI in de meeste gevallen ook niet slechter presteert heb ik uiteindelijk hiervoor gekozen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 13 september 2007 23:02]

Je hebt er veel tijd ingestoken, maar toch is ook jouw configuratie niet foutloos, als ik op mijn smaak afga.
Dat je de X-Fi audio aanraadt is gewoon FOUT voor degenen die eax acceleratie aanzetten, de audio accelereert die softwarematig, pas vanaf de Gamer en duurder wordt dit hardwarematig gedaan. Gebruik je slechts stereo, zoals ik doe, is de Audio een prima kaart met mooi geluid.
Tweede punt is dat je klakkeloos meegaat met een TN scherm, terwijl een spel qua kleuren veel beter tot zijn recht komt met een PVA scherm, wat wel duidelijk duurder is, maar voor de eyecandy hebje wel een SLI over, mijn smaak gaat duidelijk naar een PVA/MVA scherm.
Dat van de audio zou kunnen, maar hoeveel scheelt dat dan? Erg schokkend zal het niet zijn iig, heb je daar meer info cq benchmarks van ? Ik sta er nog steeds achter, daar ik vrijwel nergens lees dat je vooral een X-fi moet nemen om je FPS op te krikken. Net zoals dat zogenaamde "game-geheugen" wat er op de topmodellen zit, de enkele spellen de het gebruikten lieten amper of geen verbetering zien!

Tweede punt, ik ben geen expert op LCD gebied, wel weet ik dat de TN panelen veel minder last hebben van ghosting tov de PVA/MVA schermen. Dus de keus van een gamer voor een PVA scherm is twijfelachtig. Trouwens, speel zelf nog steeds op een CRT, de ultieme gamers buis. Dit is trouwens geen fout, maar een keuze. Het is, net als de BBG; een advies. Doe ermee wat je wil!

Als je goed leest heb ik helemaal geen speciale voorkeur vool SLI, heb dat gekozen om het budget te vullen. Een iets minder veeleisende gamer kan prima af met een enkele GTS.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 13 september 2007 20:37]

Nee, ' t blijft ook een keus natuurlijk dat jij achter TN staat. Dat verhaal dat TN sneller is, tja ik zie geen ghosting op een 8ms TFT, maarja iedereen rent achter diegene aan die zegt dat je toch vooral 2 ms moet hebben. Als jij een _goeie_ CRT gewend bent, dan weet je hoe mooi games eruit kunnen zien, hopelijk schrik je dan niet als je ooit overstapt naar een TN.

Voor wat betreft die geluidskaart en benchmark, je vindt er verdomd weinig van, blijkbaar boeit het bijna geen enkele reviewer. http://www.hardware.info/...reative_XFi_Xtreme_Audio/ hier vind je de Audio, en je kan er de Gamer naast zetten mbv menuutje, zal je zien dat waar de Audio 10%-cpu gebruikt, de Gamer 5% doet. Maar goed ook ik zou wel meer benchmarks willen zien,ook van een X-Fi tegenover een onboard. Blijft wel staan dat geluid van aparte kaart heel stuk aangenamer is.
Nee, ik sta niet achter TN. daar vegis je je in. Maar ik besta niet alleen, er zijn genoeg mensen die TN geweldig vinden of er tevreden mee zijn. En eerlijk gezegt heb ik me op dat onderdeel niet verdiept, zag wel dat dat type/model nogal populair is. Bovendien, er zijn niet zoveel mensen die €100,- of meer extra willen uittrekken voor een betere monitor. Dat was al met CRT's zo (hoeveel consumenten kochten een Eizo of zoiets?) en dat is nu niet anders. De prijs speelt vaak een doorslaggevende rol. Blijkbaar vinden de mensen, in tegenstelling tot jou (en ik!) het de meerprijs niet waard! Als een gamer voor SLI kiest zal die wel belust zijn op veel FPS, denk dat hij/zij dan weinig oog heeft voor details als er 100 FPS+ om zijn oren vliegen, dan heb ik het nog niet over de projectielen :9~

Zal ook niet gauw schrikken, tegen de tijd dat ik een LCD koop zal er het een en ander verbetert zijn ;-)

ps: Zie dat ik nog zo'n € 180,- budget over heb, doen we er toch lekker een ExtremeMusic in :-) (of toch maar die FataltY FPS }> )

[Reactie gewijzigd door Madrox op 13 september 2007 22:57]

precies, die dik 100 euro meerprijs is de enige reden dat je altijd TN monitoren ziet. Maar zet er dan bij in zo een BBG review dat er ook zoiets is als PVA met ook zijn voordelen.
Hey Matrox,

Leuk om te zien dat je ook goede ideeen hebt over de configuraties van de verschillende systemen. Wellicht kan je in het vervolg ook reageren in de topics die op GoT in CSL worden geplaatst over de verschillende systemen, dan kunnen we evt. iets met jouw suggesties doen voordat de guide gepubliceerd wordt.
Dat wil ik graag doen, dank je. Het is dat je het zegt, anders had ik dus nooit die topics gevonden 8)7 Wellicht een idee om bij elke pagina een link naar het forum te maken zoals "bespreek dit in ons forum".
Maxtor
Het moederbord is een MSI P6N SLI-FI geworden, met de Nvidia 650i chipset. Reden hiervoor is dat ten eerste voor een true SLI concept wilde gaan, met minstens 2 keer 8X op de PCIe bus. De P35 levert dat niet, dus die viel af. De 680i zou een goede keus zijn, ware het niet dat de prijzen ervan belachelijk hoog zijn. Blijft een oudere chipset over of de 650i. Het is de MSI P6N SLI-FI geworden vanwege de scherpe prijs, goede overklokprestaties en ondersteuning voor twee native IDE poorten (4 apparaten). Op de layout is ook weinig aan te merken.


Kan iemand dit misschien wat nader verklaren?
Wat wil je precies weten dan?

ps: het is M-A-D-R-O-X :>
Als codeklopper heb ik toch wat problemen met deze workstation configuratie. In real life zit je namelijk vaak met virtuele machines te werken om je database, webserver e.d. te draaien zodat je daar wijzigingen in kan aanbrengen om je werk te testen zonder anderen lastig te vallen. Hier heb je naast meer dan twee gig geheugen ook een krachtige cpu voor nodig Een quad core is dan wel degelijk aan te raden. De performance die je verliest bij het compileren win je ruimschoots terug tijdens de andere bezigheden.

[Reactie gewijzigd door humbug op 8 september 2007 23:18]

We raden in de tekst ook aan om meer geheugen te nemen als je veel virtuele machines gebruikt, maar ik kan me niet voorstellen dat een quadcore een zinnige investering is. Heb je zelf concrete ervaring met het gebruik van een quadcore voor dit soort werkzaamheden? Het draaien van bijv. een webserver en een databaseserver en een paar clients is in de meeste gevallen echt niet zo zwaar.
Persoonlijk zou ik ook voor een quad core gaan. Compileren is juist 1 van de sterke punten van een quad-core. Ik werk aan Linux projecten waar een parallelle build veel sneller is dan een gewone build. In plaats van 30 minuten compileren, lukt het dan binnen 10 minuten. Voldoende tijdwinst om een quad core in te zetten. En moeilijk is het niet niet om een parallelle build te doen voor een quad core: geef optie '-j5' mee aan make.

Je moet wel een goede harddisk performance hebben, want anders staan je core's continue te wachten op de harddisk.
Vind eigenlijk de prijs-verschillen tussen de verschillende systemen te groot.

600 > 1200 (100% duurder)
1200 > 2000 (dikke 80% duurder)
De laatste is dan nog maar 25% duurder, maarja, dan zit je alweer op € 2500,-

Daar prijzen van hardware nogal gedaald zijn, kunnen deze bedragen ook wel weer omlaag. Cpu's en geheugen zijn veel prettiger geprijst, harddisks koop je voor een prikje.

600 = basis (alhoewel ook dat nog wel wat omlaag kan)
1000 = multimedia-systeem (moet te doen zijn)
1500 a 1600 = Game-systeem (high-end klinkt zo overthetop)
2000 <>3000 = speciale "workstations" (desnoods een echte TurboGamer, nitoglycerine powerbak met SLI enzo).


Maar goed, het multimedia systeem is veels te duur, alsook het gamers-systeem. Alsof je daar perse een 8800GTX voor nodig hebt. Zoek het eens wat minder 'hoog", zodat meer mensen er wat aan hebben. Tenslotte zullen een hoop mensen meer dan tevreden zijn met een 8800GTS cq Radeon 1950/2900 in hun game pc.
Eens.

Wat mij betrefd de volgende opmerkingen:
  • Monitoren uit de beschikbare prijs halen. Deze geen nog steeds vaak meerdere PC's mee, hoeven dan ook niet bij elk systeem te staan.
  • Prijs uitdagender maken. Basissysteem exc. monitor is ongeveer €400,- (goed), de richtprijs van de andere systemen kan naar mijn idee ver omlaag.
Dat ook, de een wil een grotere, de ander perse een widescreen. Gewoon een aantal monitoren apart vermelden, die de moeite waard zijn.
Eens :)

Persoonlijk zou ik bv. wel eens een monitor-guide willen. De voordelen van bepaalde schermen voor verschillende soorten gebruik e.d.

(Ik sta voor de aanschaf van een nieuwe, maar ja...wat is goed en wat niet ^^)
Ook mee eens, in ieder geval voor het multimediasysteem.

Ik zat op deze Best-Buy te wachten voor m'n nieuwe multimediasysteem en heb even gekeken of het goedkoper kon, zonder al teveel in te leveren.

Door bij de processor en videokaart 1 stapje terug te doen, bespaar je zo 120 euro. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een Athlon X2 5600+ en een Asus 7600GT (ook passief). Dit is maar een klein beetje langzamer en het is bijna de helft goedkoper.
Een multimediasysteem zou zich moeten richten op multimedia en daarnaast de beste prijs/kwaliteit verhouding vinden in de game-onderdelen. De Intel 6750 en 7600GTS hebben niet de beste verhouding als de iets-langzamere varianten 40% goedkoper zijn. (maar je zou ze als suggestie erbij kunnen noemen, voor mensen die meer willen)

De monitor mag er van mij ook uit, enkele suggesties zijn voldoende. Ik hoef b.v. geen 20'' breedbeeld, maar gewoon een 3:4 beeld en iets kleiner. Films e.d. kijk ik toch op m'n HDTV.

edit:
Misschien zelfs monitoren helemaal apart nemen en adviezen geven in elke categorie. Wel iets andere categoriën dan de systemen dus: zoals 'budget/onopvallend', 'normaal', 'breedbeeld', 'gamers', 'office/ kantelbaar'. Ik zeg maar wat.

[Reactie gewijzigd door floduR op 12 september 2007 14:49]

Noot: De Antec Sonata heeft een heel mooi systeem om de hoofdcomponenten koel en stil te houden, een soort luchtpijp die langs de video- en processorkoeler gaat. Jammer dat die er volledig uitgesloopt moet worden als je zo'n arctic freezer 7 pro wilt monteren, want die past d'r niet in. Dit geldt zowiezo voor de Sonata II, maar geloof ook voor de 3. Oppassen geblazen dus.
Antec Sonata III heeft geen 'airduct' zoals dat heet. Dus geen last van niet passende onderdelen oid, gewoon recht toe recht aan een prima kast.

[Reactie gewijzigd door _Apache_ op 10 september 2007 16:06]

Nope, Sonata3 heeft geen luchtpijp. Alleen een standaard 12cm TriCool fan.
Ik koel mijn processor met een Fatality FS⁄C77 en mijn VGA met een Accelero S2 en dat gaat probleemloos.
Zo eerste indruk ziet het er heel netjes uit.

Toch een paar opmerkingen.

Bij een workstation verwacht ik toch een 8-bit scherm (S-VPA of S-IPS) i.p.v. een 6-bit scherm (TN), waarom geen 8-bit? Reden is dat je veel minder snel banding artefacten krijgt en een betere weergave van je kleuren. Voor games zal het niet veel uitmaken, maar voor photobwerking en andere grafische toepassingen zeker.

Het geheugen is alleen tekoop bij 1 enkele shop, ... die krijgen het heel druk nu. ;)

Als je wilt overclocken, is het niet handiger om PC6400 geheugen te kopen, je geheugen vormt dan minder snel de bottleneck (net geleerd in deze topic) 8-)

[Reactie gewijzigd door honey op 8 september 2007 18:43]

Over ander RAM voor overclocken ben ik het niet met je eens. Crucial Ballistix is een zeer goede keuze JUIST voor overclocken, omdat er Micron D9GMH (B6-3) chippies inzitten en dat momenteel een van de beste zijn op het gebied van overclocken. Zie GoT, en voor een ramlist zie http://ramlist.ath.cx/ddr2/

Edit @ hieronder
Wat je hieronder zegt ben ik ook wel met je eens, alleen ga ik ervan uit dat ALS je gaat overclocken je natuurlijk ook zo ver mogelijk wilt komen, en volgens mij halen bijna al deze Ballistix wel PC 8500 snelheden (met lossere timings wat ik heb gelezen althans) waardoor dit dus GEEN bottleneck zal vormen. En als je per se 1:1 wilt draaien heb je altijd nog de timings die je zo 'strak' mogelijk wilt hebben.

[Reactie gewijzigd door DML op 8 september 2007 22:52]

Jawel, maar met sneller geheugen hoef je het geheugen minder over te clocken. Het is maar waar de voorkeur ligt natuurlijk. Ik ben absoluut geen expert, toevallig net wat bijgeleerd.
De E6750 processor loopt normaal op 8 x 333MHz = 2,6 GHz (multiplier x FSB). Het heeft een 1333MHz FSB (333 x 4).

Geheugen voor deze processor is DDR2 waarbij PC5300 loopt op 667MHz (333 x 2) en dus bij dit geheugen synchroon loopt met de FSB van de proc. (667 x 2). Sneller geheugen heeft in deze situatie geen meerwaarde. Het loopt dan alleen langzamer, gelijk aan PC5300 geheugen.

Als ik overclock met de FSB en deze zet op 400MHz, dan loopt de processor op 8 x 400 = 3,2 GHz.

Het geheugen gaat dan evenredig ook sneller en loopt dan op 800MHz (400 x 2). Dit komt overeen met PC6400, deze loopt gegarandeerd zonder overclocken op 400MHz.

Als ik dus mijn processor wil overclocken, maar het geheugen niet wil overclocken om zo te zorgen dat mijn geheugen geen problemen gaat geven, dan kan ik het beste PC6400 geheugen kopen gezien deze bij een FSB van 400MHz goed functioneert. Dit geheugen hoeft ook geen goede overclocker te zijn.

Ga ik hoger dan 400MHz, dan speelt de kwaliteit en overclockbaarheid van mijn geheugen pas weer een rol.
Deze Crucial reepjes lopen anders zonder enig probleem op pc6400 snelheid ;)

Dan ben je dus goedkoper uit voor geheugen dat zowel de 667 als 800 MHz prima doet (hoewel ik zelf op 800 MHz naar 4-3-3 moet ipv de 3-3-3 die het geheugen op 667 MHz doet).
PC6400 geheugen doet het gegarandeerd op 800MHz, PC5300 doet dit niet gegarandeerd. Het is heel mooi dat het goed over te klokken is, zeker met strakke timings, maar een garantie is het niet. Behalve dat OC geheugen vaak duur is (hier dus niet), ben je er ook niet altijd zeker van dat het altijd een goed overclock geheugen blijft. Een voorbeeld is het populaire Corsair PC6400 C4 geheugen, deze was een hele goede overclocker, maar tegenwoordig niet meer omdat er andere chips worden gebruikt.
Deze maand hebben we een workstation inelkaar gezet voor de fanatieke programmeur, een systeem geschikt voor het tikken van flinke lappen code en het compileren van grote projecten.
Lijkt me duidelijk, het is toegespitst op een codeklopper. Een kleurenscherm is dus een vereiste, om de code highlighting te kunnen gebuiken, maar daarvoor volstaat zwart, wit, en een kleurtje of 8.
Geen enkele reden dus om naar de kleuren te kijken, het gaat em puur om groot schermoppervlak en mogelijkheid tot pivoteren van het scherm.
Oeps, had ik inderdaad gemist. Je hebt helemaal gelijk. Ik doe veel aan photo editing, vandaar dat ik een beetje door deze bril kijk. ;)
Waarom niet een moderner scherm zoals de 206BW of een 226BW van Samsung? Deze zijn evenduur of goedkoper dan de 204B.
Die zijn breed beeld, deze hebben meer pixels (dus meer workspace), komt ook bij dat het een stuk prettiger werkt ipv. breed beeld.
Bij deze workstation lag de prioriteit van het beeldscherm niet bij de kleurenreproductie, die is immers niet zo heel belangrijk als je code klopt. Het scherm dat er nu in zit biedt o.a. een 4:3-aspectratio, een in hoogte verstelbare voet, en pivotfunctionaliteit. Volgens mij is er niet een scherm te vinden die deze functionaliteit combineert met een (modern) s-vpa-panel, maar als je iets beters weet hoor ik het graag.

Wat betreft het geheugen: ik zal kijken of er vergelijkbaar geheugen te koop is dat beter vertegenwoordigt is in de pricewatch.
Nec (s-ips), Eizo en ook Samsung hebben verschillende exemplaren, maar ze zijn wel duurder en minder geschikt voor games.

[Reactie gewijzigd door honey op 8 september 2007 20:41]

Dus niet beter, waar Hielko om vroeg :)
TN schermen, korte refresh-rate, 6-bit, meest geschikt voor games, minder geschikt of ongeschikt voor fotobewerking of andere toepssingen waar kleur belangrijk is.

S-IPS en S-VPA, langere refresh rate, 8-bit: geschikt voor fotobewerking e.d., minder geschikt voor games.

Bij de high end gamesysteem verwacht ik een TN scherm. Bij een workstation waar serieuzere zaken worden gedaan verwacht ik eerder een 8-bits scherm.

Voor zeer kleurkritisch werk zijn de veel duurdere Eizo schermen een optie (1500+ euro). Voor proofing heb je het meest aan wide-gamut schermen (zeer duur). Deze wide gamut schermen zijn overigens ongeschikt voor fotobewerking, omdat kleurruimte groter is en over een DVI alles 8-bits is. De 256 kleurnuances per RGB kanaal worden te ver uitelkaar geplaatst.

Je ziet dat fabrikanten het meest inversteren in goedkope TN schermen. Verder nog een klein deel in de high-end voor de grafische sector. Steeds meer verdwijnt het middensegment waar je goede schermen ziet voor een redelijke prijs. Ik hoop geen trend dat doorzet.

[Reactie gewijzigd door honey op 11 september 2007 14:39]

misschien moet tweakers.net ook de configuratie 'thuisserver' opnemen in het assortiment.

ik heb van de week het volgende servertje samengesteld :

processor: AMD Athlon X2 BE-2350 (45W) (78 euro)
mobo: Asus M2A-VM, AMD 690G (52 euro)
memory: Kingston 2GB DDR2 (2x1GB) PC5300 667Mhz CL5 (79 euro)
harddisk: Samsung 500GB SATA II 7200RPM 16MB (93 euro)
voeding: SeaSonic S12II-330 330W PSU (80+ voeding) (51 euro)
kast: antec solo (78 euro)

totaal: 431 euro

kostprijs en energieverbruik waren leidend in de keuze van de componenten.

kast was het lastigste, ik ben toch maar voor een wat luxer model gegaan icm met een losse voeding (totaal 129 euro). heb ook de goedkopere antec 4000 kast overwogen maar toch wat extra bucks neergelegd voor de meer classy antec solo. het oog wil ook wat en een kwalitatief goede kast bevordert probleemloos inbouwen.

heb ook de antec lifestyle sonata 3 (99 euro) overwogen, hier zit welliswaar een goede voeding in (ook 80+) maar een tikkeltje zwaar (500W) voor een energiezuinige server.

[Reactie gewijzigd door bierbuik op 9 september 2007 12:40]

Dan geef ik liever wat meer uti dan dan ik er maar 1 schijf in druk?

Neem minimaal 3 schijven en zet het in RAID 5. Dat is geen over bodige luxe maar data behoudt. klapt die ene 500 GB ben je alles kwijt. Aangezien ik mijn server hoofdzakelijk voor data (en VMware) gebruik wil ik toch wel wat zekerheid.
3x zoveel geluid |:(

3x hetzelfde geluid zul je bedoelen. Hoeveel meer herrie dat oplevert hangt helemaal af van hoever ze van elkaar afzitten, hoe verder van elkaar, hoe dichter je bij het geluid van 1 harddisk komt. Ook al zitten ze vrij dicht bij elkaar, zal de herrie hooguit 1.5 a 2 harder zijn. Drie maal zoveel geluid kom je echt niet aan!

Nog een leuk voorbeeld, een kast met 6 12cm casefans op 1200 toeren klinkt zachter dan een kast met maar 1 12cm casefan, die op 2400 toeren draait!
dude, dan is het 2x zoveel geluid het blijft aanzienlijk, en 3x zoveel energie is gewoon waar. het weegt bij mij niet op tegen de voordelen van een raid. die afweging heb ik gemaakt en daar zul je het mee moeten doen. :)
Wat jij wil doet er niet toe, je moet alleen geen onzin verkopen. Trouwens, heb zelf drie hdd's erin hangen en ik kan je zeggen: het maakt amper verschil in geluid! Zeker geen 2x. Tuurlijk, je moest natuurlijk de hoogste waarde pakken die ik noemde; wat helemaal niet klopt. Het geluid is amper meer, kan het echter niet meten. Maar het zit dik onder de 1.5 die ik wel noemde.

Energie? 2x 20watt, dat kan je de kop niet kosten. Da's alleen als ze op volle toeren draaien, gemiddeld zit ook dat een stuk lager.

Maar nogmaals, ik probeer hiet niemand te overtuigen. Er moet alleen geen onzin verkocht worden. RAID is zowiezo niet zaligmakend, dat zal ik niet ontkennen. Zeker voor de meeste thuisgebruikers een overbodige luxe.
maar thuisservers kunnen erg verschillen en vaak kan je daar een oude pc voor gebruiken.
dat geldt voor alle systemen :+
Prijs mobo van budget klopt niet, check je eigen pricewatch maar eens goed. (de 1e twee shops dan) -> mooi is vannacht netjes aangepast :) Alleen klopt het verhaal t.o.v. het asus moederbord nu niet meer.
Voor een beetje meer geld (10 euro) heb je een atx (kan in de kast) met 4 Dimm-slotjes en Integrated ALC889A 8-Channel High Definition audio en dezelfde chipset als de msi->
http://www.gigabyte.com.t...54&ModelName=GA-MA69G-S3H

edit: prijswijziging doorgevoerd

[Reactie gewijzigd door Spice op 9 september 2007 09:58]

budget mensen hebben geen baat bij 8channels geluid lijkt me. en dat zijn ook niet de mensen die er snel meer geheugen in duwen. verder scheelt elke besparing toch wel weer iets en is dat zeker in het budget segment heel belangrijk
Juist budget mensen zullen hun systeem zo lang mogelijk willen blijven gebruiken, en dus eerder wat geheugen bijkopen (na 2 jaar) dan upgraden. Maar dan moet je wel extra slotjes hebben
Ik ben nieuw hier en probeer mijn kennis mbt dit gebeuren wat op te vijzelen maar als ik naar het geheugen kijk wat in het multimediasysteem gebruikt is dan staat dat niet op de QVL van het moederbord. Is de aanschaf hiervan dan een gok of hoe moet ik dat zien ?
Bij de Workstation wordt geen gebruik gemaakt van het volledige budget. Dat was een mooie gelegenheid geweest om een iets betere kast te nemen, bijvoorbeeld de Antec p182 met een 80 plus voeding. Waarom is hier niet voor gekozen?

Graag zou ik van andere tweakers horen wat zij vinden van het verschil tussen de nu gekozen Antec LifeStyle Sonata III en een Antec P182. Is het verschil hoorbaar? En wat aangaat het koelen van de kasten?

Omdat de P182 de voeding onderin heeft is het van belang om een voeding met lange kabels te nemen. Welke kan hier het beste voor worden gekozen?

Wel graag een energie zuinig model 80 plus gecertificeerd... Als dat al niet goed is voor het milieu, dan wel voor de afrekening met het elektriciteitsbedrijf...
Om maar meteen met de deur in huis te vallen:

Vind de BBG nog steeds onder de maat presteren, Tweakers.net zou beter moeten kunnen. Doelstellingen zijn leuk, het samenstellen ook maar wat is dat alles waard als er weinig aandacht aan besteed word en er ook geen echte uitdaging is. Dit is slechts mijn mening, daar hoeft niemand het mee eens te zijn. Dat zal ook zeker niet het geval zijn. Kritiek is welkom, als het maar opbouwend is.

Als ik de systemen bestudeer, vallen me een paar dingen op. De belangrijkste zal ik noemen:

1) Systemen zijn niet echt doordacht samengestelt
2) Prijsstelling systemen liggen veels te hoog.

Om dit te aan te tonen ben ik zelf met jullie Pricewatch (heerlijk stukje Tweakers, proficiat) en een gezonde dosis verstand aan de slag gegaan.
Hieronder de alternatieve systemen die ik gekozen heb, met een toelichting waarom daarvoor gekozen is waarom ik denk dat deze keuzes beter zijn.


BASIS-SYSTEEM

€ 53,80 - GigaByte Behuizing GZ-X1 Zwart, 350 Watt, 1 X 120 Mm
€ 61,17 - MSI K9AG NEO2-Digital ATX Socket AM2
€ 105,95- AMD Athlon 64 X2 5000+ (AM2, 2x2.6GHz, 1MB, 400MHz Bus, 65W, Boxed)

€ 93,35 - Samsung 500GB SATA II 7200RPM 16MB (HD501LJ)
€ 26,55 - NEC AD-7173S 18x (Dual-layer, LabelFlash, SATA, Zwart)
€ 8,95 - Logitech Mouse RX300 Optical 3D PS/2 & USB, Zwart
€ 15,- - Logitech Keyboard Ultra Flat PS/2 & USB, Zwart, Qwerty
€ 19,- - Logitech Speakerset S220 2.1, Zwart
€ 56,50 - Kingston ValueRam Dual Channel 2048 MB, PC5300, 667 MHz, 5, Non-ECC, Kit Of 2
€ 161,20- Acer AL1916WAs (19", 5ms, D-sub, Zwart/Zilver)

Totaal: € 601,47


* Behuizing ziet er leuk uit, lekker veel ruimte van binnen, met voeding en redelijk scherp geprijst (ruim € 10,0 goedkoper dan de CM Centurion 5).
* Het moederbord is ook van MSI, maar dan wel een full-ATX plank, met 4 geheugenslots en 3 x pci. Twee belangrijke aspecten, zo heb je altijd een PCI-slot over voor een eventuele uitbreidingskaart. Zeker als je een dikke grafische PCIe-kaart erin stopt, ben je de naastliggende slot/en kwijt. Ietwat duurder dus, maar beter voorbereid op eventuele uitbreidingen. Vier geheugenbanken, zodat je er altijd nog twee bij kan prikken.
* Stuk snellere CPU gekozen, maar zeker niet onbelangrijk: dit is een 65watt versie ipv de 89watt van tweakers BBG, ook heeft deze 1 MB cache ipv 512.
* 500GB ipv 320GB, je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt en de 500GB versie heeft de beste prijs/prestatie index.
* De rest is vrijwel ongewijzigt behalve de muis. Voor een basis systeem vind ik € 26,50 voor een muis wat teveel van het goede, daarom gekozen voor de RX300 optical. Doet alles wat die moet doen met extraatje dat je met deze muis ook horizontaal kan scrollen.
* Dertig euro's duurder, maar dan heb je wel een stuk krachtiger systeem wat ook nog eens beter voorbereid is voor de toekomst.

Ps: Wil je nog meer voorbeelden zien, bijv. van het multimedia systeem of de high-end gamesysteem; laat maar horen. Ga de uitdaging van harte aan :-)
Laat maar iets zien van het game systeem
Madrox, zou dit:

http://www.empc.nl/index.php?id=10&ProdId=950545

niet een betere keuze zijn voor je budget PC? Meer processor voor maar 5euro extra?
Da's wel weer een 89watter :/
Het kan wel, maar dan ga je nog verder over het budget. Alhoewel mijn voorkeur uitgaat naar een zuiniger model.
De verschillen tussen deze twee zijn verder marginaal, denk je ook niet?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 13 september 2007 23:06]

Ik heb niet veel verstand van de verschillen maar ben wel van plan binnenkort voor het eerst eens een eigen pc in elkaar te zetten, vandaar mijn vraag. Als ik een beetje bij de winkels kijk zie ik dat ik voor een paar euro extra een 5600+ ipv een 5000+ heb met 2MB ipv 1MB. Ik heb dus alleen geen flauw idee of dat ik de praktijk gaat schelen of niet. :)
65W is wel een goed argument om voor die andere te kiezen inderdaad.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True