Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Grid Preview

Nog veel werk aan de winkel

Voorlopige conclusie

Zoals gezegd mist deze preview het een en ander, met als voorname handicap dat we de game nog niet hebben kunnen testen met een stuur. Belangrijker is echter dat de game niet klaar is. De bugs, maar bijvoorbeeld ook ontbrekende textures op auto's, verraden dat de game nog werk nodig heeft. Het kan zijn dat de versie die wij speelden al enige tijd oud is. Codemasters organiseerde in juni al speelsessies voor de media, waarbij wellicht dezelfde build werd voorgeschoteld. Maar het lijkt er op dat de studio nog flink wat werk heeft te verzetten voordat Grid klaar is voor de geplande release in oktober. Lukt het Codemasters de bugs weg te werken en de gameplay wat consistenter te maken, dan kan de uitstekende ai veel gamers een fiks aantal heerlijke raceduels bezorgen. Dan lijkt de carrièremodus nog steeds wat te saai te zijn ingestoken, maar begint het er in elk geval al een stuk beter uit te zien. Afschrijven doen we Grid dus zeker niet, maar duidelijk is dat onze eerste speelsessie geen ideale start was.

Reacties (69)

Wijzig sortering
Uit de opmerkingen vanuit Racedepartment lees ik dat er geen VR mogelijkheid inzit. Heeft Tweakers toevallig dit VR gemis ook met Codemasters besproken?
Codies heeft meerdere keren aangegeven dat zij op dit moment niets zien in tijd en geld te stoppen om VR in hun race titels een mogelijkheid te maken.

Dit hebben ze tijdens de development van Dirt Rally 2 en F1 2018 en 2019 al aangegeven en ondanks de petities van fans die VR support willen zijn ze nog niet over stag gegaan.

Codies vind dat de markt er niet groot genoeg voor is, omdat ze veel marketen naar de console markt met hun games, en vinden dat de VR markt een niche groep is van een niche groep (Stuur gebruikers).

Edit: Codies heeft wel aangegeven met VR te komen voor Dirt Rally 2, maar aan release dates willen ze niet doen, en ze hebben er niets over losgelaten sinds voor de release.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 18 juli 2019 08:11]

vind ik wel jammer.
Heb zelf geen VR mogelijkheid, maar al wat filmpjes bekeken van andere racegames met VR en de beleving lijkt me net een groot pluspunt van VR in racegames. Gecombineerd met een stuur moet dat toch machtig zijn?
Ja het is tof, maar je ziet toch bijna geen diepte als je op een recht stuk rijd en je hebt dan meer last van het 'screendoor effect'. Het is pas vet als er autos om je heen rijen (start) of gaat inhalen, dan komt het 3D effect naar voor.

Persoonlijk zou ik liever met tripple screen setup willen rijden dan VR.
Al geprobeerd op de Oculus s? Sterke verbetering vind ik toch, screendoor effect is weg. De opmerking van een vriend die hem probeerde klopt bijna. Wat hij op het scherm zag, was wat hij zag in VR. Dat had je niet met de CV1.

Het is nog steeds niet perfect, maar je kan al herkennen wat er 50 meter voor je uit rijdt.
Op de Rift S is het anders fantastisch. Kan gewoon heel diep kijken ook. Screendoor effect is ook minimaal op dat nieuwe ding.
Dus ben benieuwd hoe dat zal zijn met de Index en die nieuwe Vive.
Sinds wanneer zijn race games om alleen maar rechte stukken te rijden. Het gaat juist om de bochten goed nemen, recht toe recht aan kan iedereen hard rijden met een automaat.
Het grootste nadeel is gewoon die lage reso van de brillen waardoor bochten inkijken beperkt wordt door je SDE en pixelgrootte. De nieuwe brillen lossen dat deels op, maar zijn zeker nog niet ver genoeg.

Ik heb zelf geen van de nieuwe Grid of Dirt titels gekocht vanwege gebrek van VR dus ja.
Zou even een recenter model pakken. Zo heb ik de HP Reverb op gehad en je weet niet wat je mee maakt. Ok daar moet je dan ook een 2080 (liefst TI) voor hebben, maar zelfs de Rift S is al weer veel beter met mindere specs.

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 18 juli 2019 20:59]

Maar daar zeg je het: gecombineerd met een stuur. VR kost op console €200 nog een stuur erbij en je zit al snel aan €500 aan extra apparatuur in de console markt. Dat is een niche markt! De meeste mensen die race games kopen op een console racen gewoon met een controller en de meeste mensen die PSVR hebben gekocht hebben die niet gekocht om uren aan een stuk over dezelfde track te racen.

En ik kan me vergissen maar hoe zit dat dan met de field of view want je moet waarschijnlijk ook wat uitgestrekt liggen zoals in een playseat om de FOV natuurlijk te doen overkomen. Dus moet je ook nog eens een playseat kopen om een realistische ervaring te hebben. Ik denk dat als ze VR in een race game steken de reviews vooral over de VR zullen gaan omdat game journalisten over VR beschikken en dan zal al snel opgesomt worden wat je nodig hebt om een deftige VR ervaring te hebben en dan valt het grootste deel van potentiële klanten gewoon af. Met andere woorden je gaat een review krijgen die de game gaat afbreken omdat er "nog veel werk aan VR is". En ik kan me voorstellen dat iedereen die VR thuis heeft ook ergens actief op sociale media zijn frustraties deelt dat in tegenstelling tot iedereen met een console. PR gewijs lijkt VR me geen goed idee voor Codemasters.

[Reactie gewijzigd door monojack op 18 juli 2019 12:53]

Dat is wel waar wat je hier zegt, had ik zelf geen rekening mee gehouden.
Ik heb heel wat uren gesleten op GTSport, dus ben wel een fan van racing games en zie er niet tegen op om steeds hetzelfde circuit te spelen. Vandaar dat ik wel grote interesse heb in de combinatie van stuur+vr eens de technologie volop gebruikt kan worden en niet beperkt word in bepaalde modussen zoals GTSport dat deed.
Jammer. Hopelijk komt het nog later in een patch.

VR in Dirt Rally is hilarisch, want je mist een halve auto. Maar het is wel onwijs gaaf.
VR komt ook alleen maar naar Dirt Rally 2.0 omdat Oculus dit heeft geregeld. Gelukkig luisteren zij wel naar hun fans/klanten. (planning: deze zomer)
Ik heb nooit begrepen dat een bedrijf niet meer naar de harde kern van hun fans luisteren. Dat zijn de mensen, aan wie door andere mensen wordt gevraagd: "welke (race)spel moet ik kopen? ".
In plaats daarvan luisteren ze alleen naar zichzelf en hun verkoopcijfers. Aangezien die verkoopcijfers achteraf komen, hebben ze dus geen invloed vooraf. Simpel gezegd: ze kunnen het product niet sturen van Meh... naar megasucces. Pas als de cijfers tegenvallen, dan zal je zien dat ze minder op zichzelf vertrouwen, en meer naar die fans gaan luisteren.

Voorbeeld: Apple. Die hebben altijd een relatief kleine groep hardcore-fans gehad. En die hebben uiteindelijk het bedrijf groot gemaakt. Dat geloof ik echt. Met (oneindige) mond tot mond reclame.

p.s. Zelf geen apple-fan. ;)
De specs voor de PC zijn inmiddels bekend om de game op minimal of recommend te laten lopen:
MINIMUM:
Requires a 64-bit processor and operating system
OS: 64 bit Version of Windows 10
Processor: Intel i3 2130 / AMD FX4300
Memory: 8 GB RAM
Graphics: Nvidia GT 640 / HD7750
DirectX: Version 12
Network: Broadband Internet connection
Storage: 100 GB available space
Sound Card: DirectX Compatible Soundcard
Additional Notes: Requires a 64-bit processor and operating system
En voor recommend:
RECOMMENDED:
Requires a 64-bit processor and operating system
OS: 64 bit Version of Windows 10
Processor: Intel i5 8600k / AMD Ryzen 5 2600x
Memory: 16 GB RAM
Graphics: Nvidia GTX 1080 / RX590
DirectX: Version 12
Network: Broadband Internet connection
Storage: 100 GB available space
Sound Card: DirectX Compatible Soundcard
Additional Notes: Requires a 64-bit processor and operating system
Je hebt een zwaardere PC nodig om Grid te kunnen runnen tegenover Battlefield 5

Ook opvallen is dat deze game alleen op DirectX 12 loopt. Ik heb een Intel + Nvidia combinatie PC en DirectX 11 loopt voor mij een stuk soepeler in de meeste games. In BF5 & F1 2019 krijg ik ruim 30 FPS extra als ik DirectX 11 aanzet tegenover DirectX 12. Ben benieuwd hoe dit gaat lopen met DirectX12 only....

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 18 juli 2019 09:00]

Ik vond 30 GB voor Max Payne 3 al erg veel, 80 GB voor GTA V vond ik ook al een beetje bezopen, maar 100 GB voor Grid? Grid 2 is maar 15 GB, hoe kan deze zo groot zijn?
Extra textures en dergelijke is mijn eerste ingeving.
Ja en beter geluid, hoge kwaliteit video. Vooral als ze bijvoorbeeld in de Story Mode video's in 4K hebben opgenomen.

Ik installeerde van de week Gears of War 4 via de Xbox App op mijn PC en die is 133 GB.
Vind dat ze een optie moeten toevoegen waar je al dat 4k materiaal niet hoeft te downloaden, zou heel wat GB's schelen.
Ik vond 30 GB voor Max Payne 3 al erg veel, 80 GB voor GTA V vond ik ook al een beetje bezopen, maar 100 GB voor Grid? Grid 2 is maar 15 GB, hoe kan deze zo groot zijn?
Available space zegt niets over de installatiegrootte. Bij de meeste recente codemasters game, f1 2019, staat 80GB vermeld. Volgens steam is de game 38823MB. Vermoedelijk houdt codemasters rekening met het ouderwets installeren (eerst downloaden, dan kopieren) en zal de game dus effectief circa 50 GB gebruiken.
Graphics: Nvidia GTX 1080 / RX590
Vreemd deze 2 kaarten zijn nou ook niet echt vergelijkbaar...
Wellicht wel in DirectX 12? :P
Even zonder grappen en grollen, ik zie met steeds meer titels die puur DirectX 12 zijn AMD opeens een stuk sneller lopen dan Nvidia.. Heb bijv al een paar keer gezien dat de Vega 64 in sommige van die titels opeens tegen een 1080ti aanharkt qua performance :O
Je ziet wel hierin dat in een aantal DX12 games de Vega 64 sneller is dan de 1080 terwijl dat in DX11 eigenlijk nooit echt het geval was ;)
Maar tuurlijk zal een RX 590 nooit een GTX 1080 bij kunnen benen ;)
Was ook meer als grap bedoeld hierboven, maar in DX12 games presteren AMD kaarten gemiddeld genomen boven verwachting.
tja dan zou je kunnen zeggen GTX 1070 vs RX590 maar normaal is een RX590 een goeie GTX1060 met net een beetje extra
Uuhhh een RX580 is al sneller dan een GTX 1060?
Een RX590 is praktisch een hoger geklokte RX580
Dat zijn de zwaarste recommended specs die ik al gezien heb voor een nieuwe game. En 100 GB available space? WTF? Dat is ook een record. Ik hoop dat de game er dan ook heel goed gaat uitzien.
Het record is voor Gears of War 4 met ruim 300GB ;)

https://www.game-debate.c...of-war-4-on-windows-10-pc
jeetje, dat is niet normaal meer.
Je hebt een zwaardere PC nodig om Grid te kunnen runnen tegenover Battlefield 5
Alhoewel? Je hebt slechts een GT 640 nodig, dat is een aardappel uit 2014.
Nvidia Geforce GT 640 komt toch uit 2012? :?
Misschien is de uiteindelijke implementatie wel best goed? Dat is het hele ding met DX12. Het is een mooie API, als de devs er moeite in steken. Ik begrijp je bezorgdheid tho
Ik denk dat ze die bewust hoog zetten omdat dit een genre is dat echt wel baat heeft bij constante hoge fps.

Zo willen ze allicht klachten vermijden, genre iemand met "recommended" specs die toch nog altijd serieuze fps drops heeft.
Ik kan mij voorstellen dat er nog wat gesleuteld wordt aan de requirements. Er zit nogal een verschil tussen een CPU uit de 2000 serie en een CPU uit de 8000 serie.

Ook wel gek dat het dan een i5 8600 moet zijn (en dan ook specifiek de k?), een i7 7700k lijkt mij meer power te hebben dan een i5 8600(k) immers, maar zal wel aan mij liggen dan.
Oef. 100 GB aan storage ruimte nodig? De meeste racing games komen nog niet eens aan de 20, dus dat vind ik wel erg veel...
Ik was zo'n enorme fan van de originele "Race Driver: GRID" (Of gewoon "GRID" in veel landen). De carriere modus, de opties, de arcade racing met simulatie elementen, de pracht die Codemaster uit je Xbox 360 liet spatten...
Daarbij ook hoe je je eigen "race team" maakt, eigen kleuren, eigen racing lines/stripes en je kon je eigen mede-coureur/teamgenoot inhuren in alle prijs en prestatie klasses. Het was een fantastische game.

Over Grid 2 en Grid Autosport zullen we het maar niet hebben...

Maar nu vraag ik mij af. In Hoeverre zullen ze deze game weer terug zetten naar de roots die de originele GRID zo populair maakte? Kan je weer je eigen team samenstellen/managen in de carriëre modus? Kan je weer spectaculaire en gebalanceerde online races meemaken?

Ik las al iets over auto's KOPEN ipv "unlocken", dus dat klinkt al positief, maar ik blijf voorzichtig... Codemasters heeft er de laatste tijd wel een handje van om van 1 complete game, 3 losse delen uit de brengen in steeds een nieuw jasje met een paar nieuwe minimale elementjes (*kuch* ik kijk naar jouw Dirt series).

Ben ook benieuwd waarom hun recommended specs bij de GFX kaart opeens zo hoog zijn. Meerdere physics berekeningen? Of gaan ze nu daadwerkelijk gebruik maken van 4K/8K textures? Ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 18 juli 2019 10:38]

Exact dit. De eerste Grid was echt super. Maar nu ik toch wat meer serieus race (lees: minder arcade) en de serie wat mij betreft er op achter uit is gegaan qua mogelijkheden en feeling laat ik de volgende uit de Grid serie lekker links liggen. Helaas komt er geen nieuwe Forza Motorsport dit jaar maar vermaak ik me verder prima met de huidige FM7 en Assetto Corsa op de pc.
Oh ja zeker. Ik heb Project Cars 2 ook maar gehaald met de laatste Steam Summer sale (complete spel met alle DLCs voor 20 euro was wel fijn). Dus daar vermaak ik mij ook wel mee. En na wat Xbox One controller settings via een youtube tutorial voelt het spel als een geweldige mix tussen Forza en Dirt Rally. (De originele controller settings waren echt ronduit bagger).

Maar dat terzijde.

Ik vond het inderdaad ook giga jammer dat Grid 2 VEEL te veel richting arcade ging. Heb het spel gratis via HumbleBundle maar ik vind al dat nepdriften door de bochten echt verschrikkelijk. Snap meteen weer waarom ik hem jaren geleden terug bracht naar de winkel.
Vervolgens kwam GRID Autosport... En de teleurstelling in die game was zo groot dat ik het daar ook maar niet over ga hebben.

De Originele GRID had die "perfecte mix" tussen arcade en simulatie. Online konden mensen ook de servers zelf instellen zoals ze wilden en het dus meer laten focussen op simulatie of arcade.
Kan je weer spectaculaire en gebalanceerde online races meemaken?
Van de baan geknald worden in de eerste bocht bedoel je. Hoog tijd dat hier iets aan verandert.
Ik heb op de Xbox 360 aardig veel GRID online gespeeld en hoewel je uiteraard een randdebiel of 2 wel tegen kwam in een server, werden ze redelijk vlot er uit gekicked wanneer ze dit deden. Dus waren de races ontzettend fijn, vlot en spectaculair.

Maar ja, ik weet hoe het tegenwoordig in F1 2018 en 2019 gaat...

Op de PC lijkt het toch vaak net iets minder erg te zijn.
Het damage model van de 1e GRID was ook echt fantastisch!

En dat in combinatie met demolition derby heeft er voor gezorgd dat ik het echt heel lang nog online gespeeld heb :)
En hoe bumpers half los hingen wanneer je drift een beetje "fout" liep.
Het was echt fantastisch.

Zelf deed ik heel veel Touring class races online. Ging er hevig aan toe, bumper aan bumper racing, maar wel vaak eerlijk en niemand er af tikken, alleen beetje verf uitwisselen.
Ik lees hier precies de ervaringen die ik ook had met de eerste GRID en zoek al sinds dat spel online niet meer speelbaar was naar een goede vervanger. Nog altijd niet gevonden. Ik hoop daarom dat deze reboot mijn verlangen naar een toffe semi-arcade circuitracer bevredigt!
Is er nog iets gezegd over wheel/pedal support? Zelfs met Dirt rally 2 is het een gedoe om mijn OSW en pedalen te laten werken met al de menu bugs.
Grid is altijd meer een controller-spel geweest. Zelfde met Dirt en F1. Al kon je van F1 best goed met een stuur en pedalen spelen. Vanaf Dirt Rally 1 is Codies zich wat meer gaan verdiepen in het simulatie-wereldje. Wat goed heeft uitgepakt. Echter met Dirt 4 en Dirt Rally 2.0 ging het weer benedenwaards. Beloftes niet nakomen, release met vele bugs enzovoort (Kijkende naar DR 2.0). Het heeft bijna een half jaar mogen duren dat Dirt Rally 2.0 opzich een Simcade-waardig mag noemen. Het is voor de rest een prima spel, maar loopt een beetje achter op Richard Burns Rally (en Dirt Rally 1 qua motivatie) en natuurlijuk mijlenver achter op rFactor 2, iRacing, Raceoom en AMS.

Maar goed. Grid leent zich uitstekend om via steamlink of een kabel via je televisie te spelen. Lekker achterover op de bank en gaan met die banaan. Controller in de hand, bier/cola in je andere. Hoppa niet zeuren. Rijden die meuk. Ben alleen benieuwd of Grid net zoveel bugs heeft als Dirt 4, Dirt Rally 2.0 en de jaarlijkse F1-serie. Diepe zucht.
De release date in het filmpje komt niet overeen met de datum in de trailer... wanneer komt de game?
11 okt 2019... is een maandje uitgesteld.
Grid 2 is nog steeds een heerlijk spel met prima online racemogeliijkheden. Het rijden in dezelfde classe (Piers) maakt extra leuk. Anders heb je dat de beste spelers (of die geld hebben gestoken in extra auto’s) er als een speer vandoor gaan. Hopelijk blijft dat, anders wordt het een soort gran turismo (ps Only).

Heerlijk om weer in een Fairlady of Skyline rond te scheuren

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 18 juli 2019 07:07]

Grid is voor mij toch wel de beste splitscreenracer voor console. Helemaal grijs gespeeld op de ps3, zelfs nu nog op de XBONE. Echt een prima mix van arcade met een tintje race sim.
De arcade was ook best aardig, maar vooral nodig om de auto's te unlocken.
Hopelijk snel nu gewoon ingame beelden, ipv een gelikte trailer waarbij je eigenlijk niets ziet.
Het kan aan mij liggen, maar ik vind de genoemde bugs nog wel meevallen. Ja ze moeten aan de bak, maar je kunt deze bugs in die periode prima oplossen. Zeker als ze gewoon naar voren komen op een persevenement.
We gaan het zien. Gelukkig voor Codemasters komt er komend najaar weinig uit om anders te gaan spelen (zeker qua racers) dus ik denk dat velen hem nog wel op gaan pakken...
Je vergeet automobilista 2 :)
De vraag is tevens ook hoe oud deze press build is, het kan goed bijv. een build zijn geweest die ook rond E3 tijd gebruikt is en misschien alweer 2 maanden geleden gecompiled.
Dat is inderdaad iets dat vaak gebeurt. Misschien hebben ze alle genoemde bugs wel al lang opgelost maar hebben ze het nog niet in een preview build gestopt. Goed om te weten dat er nog bugs in zitten, maar aan de andere kant, valt dat ook te verwachten in een preview build.
Al die carriere meuk, maak gewoon weer eens wen leuke arcade racer met flink wat gedrift en handrem gebruik, al dat gepiep buiten de lijntjes gedoe zwaar slaapverwekkend, elke game hetzelfde...
Er is de Forza Horizon series, ik denk dat die perfect is als een arcade racer waar er genoeg keuze is om je eigen ding te doen. De auto-keuze is echt letterlijk van alles wat, van klassieke sportwagens tot gloednieuwe hypercars, en SUV's, 90s tuners, of de klassieke (of een Off-Road) Mini Cooper!

Of je kan het combineren en van je 60s Mini Cooper een hyper drift-car maken met een brute V6 turbo voorin. :+

Dus als je op zoek bent naar een titel waar je gewoon lekker kan scheuren, kan ik zeker de Forza Horizon series aanraden. 3 en 4 zijn beiden puik.

[Reactie gewijzigd door deknegt op 18 juli 2019 09:04]

Bring back Midtown Madness!
Dat was idd een prachtige game met leuke besturing en voetgangers die grappig wegspringen. En gemaakt door Microsoft zelf als ik mij niet vergis. Wat heb ik mij vroeger goed vermaakt met deze game.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 19 juli 2019 06:31]

Grappige feitje, Midtown Madness is gemaakt door Angel Studio's en weet je wat die nu zijn geworden? Rockstar North. Dit heeft allemaal met de Midnight Club series te maken gehad. De eerste Midnight Club game draaide op een engine van Midtown Madness 2. Deel 3 is door een andere studio gemaakt en is een complete flop geworden. Ik ben bang dat we geen Midtown Madness 4 gaan verwachten, anders mag er ook wel een Monster Truck Madness 3 komen haha.
Je hebt gelijk maar ben het gaan opzoeken en Microsoft was de uitgever. Ik wist dat ik Microsoft op de doos had zien staan. Ik wist trouwens niet dat er een derde deel was(MM3). Ik dacht dat er twee waren.

https://en.wikipedia.org/wiki/Midtown_Madness

Zo'n games maken ze helaas niet meer met zo'n goede autobesturing, uitgezonderd Codemasters dan en andere sims. De recente NFS's kunnen er ook niet tegenop.
Ik ben op zich helemaal geen liefhebber van racers, maar van een nieuwe Midtown Madness zou ik toch wel heel erg blij worden. Heerlijke games die ik helemaal heb grijsgespeeld, tenminste deeltjes 1 en 2 (heb de derde nooit gespeeld).
De 3e is alleen op de eerste Xbox uitgekomen. Ik heb hem hier staan, maar is helaas niet backwards compatible gemaakt voor de Xbox 360.

Best een aardige game, gemaakt door DICE (toen nog voluit Digital Illusions en bekend van Battlefield en Mirror's Edge) maar het sfeertje van de eerste twee delen ontbreekt helaas.

Vooral het eerste deel was heel bijzonder (vooral in de multiplayer via The Zone... oh wat mis ik The Zone soms!)

*Heroic_Nonsense was vroeger onder een hele andere naam heel wat uurtjes per dag op The Zone te vinden... vooral in de ZoneWideChat).

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 19 juli 2019 12:42]

Jurian, kun/mag je iets zinnigs zeggen over de auto’s en tracks? Hoeveel verschillende GT auto’s zijn er bijvoorbeeld?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Google

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True