Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Sony Xperia 1 Review

Extra lange en veelbelovende Xperia-reboot

Inleiding

Samengevat

De Xperia 1 is een goede nieuwe start van Sony op smartphonegebied. Waar de fabrikant achterliep met zijn smartphonecamera's, is nu een behoorlijke slag geslagen en ook op andere vlakken is dit een flinke verbetering ten opzichte van voorgaande Xperia's. Zo is deze keer een snellader meegeleverd. Andere sterke punten, zoals de software en het mooie scherm, zijn behouden. Juist door dat scherm is de accuduur echter geen pluspunt meer, want de telefoon gaat relatief snel leeg als het scherm aanstaat. Door de aparte schermverhouding en andere eigenwijze Sony-trekjes is dit een interessante telefoon, maar wel voor een beperkte groep.

Getest

Sony Xperia 1 Zwart

Prijs bij publicatie: € 950,-

Vanaf € 525,-

Vergelijk prijzen

Sony was een van de weinige fabrikanten die nog echt compacte high-end telefoons uitbrachten, in de vorm van de Compact-serie. Bijna een jaar geleden op de IFA-beurs in Berlijn hoopten we al op een opvolger in de Compact-serie, maar die is er nog altijd niet. Sony zou een Xperia 4 in de maak hebben, met Snapdragon 710. Dat is natuurlijk niet helemaal high-end, al komt het in de buurt. Liefhebbers kunnen verder uitwijken naar kleinere telefoons als de Pixel 3 en iPhone 8, maar het houdt niet over.

Sony brengt echter wel elk half jaar nog steeds een grote high-end telefoon op de markt, met wisselende resultaten. De recentste die we reviewden, is de Xperia XZ3. Helaas scoorde dat toestel op twee enorm belangrijke punten matig in verhouding tot vergelijkbare smartphones: camera en accuduur. Aan een van die dingen is in elk geval flink gewerkt volgens Sony en dat is de camera. Sony heeft naar eigen zeggen de sluis opengezet om functies van de populaire Alpha-camera's te laten overvloeien naar de Xperia-smartphones. Door het vorige management zou dit gezien worden als kannibalisatie, maar daarin zou verandering zijn gekomen.

Het gevolg? Een andere aanpak in ruisonderdrukking, eindelijk rawfoto's van de camera's trekken en functies als Eye Autofocus in de camera-app. Zouden deze en toekomstige Xperia-camera's zich dan eindelijk kunnen meten met de beste smartphonecamera's? De hardware is er immers allang, want de beste smartphonecamera's gebruiken nota bene Sony-sensors.

Dit en meer zoeken we uit in deze review van deze opvallend langwerpige Sony Xperia 1.

Behuizing

Toen we de Xperia 1 voor het eerst vasthadden, was onze eerste gedachte dat het een wel erg langwerpige telefoon is. Dat is het ook in verhouding tot veel andere toestellen en dat komt hoofdzakelijk door de 21:9-schermverhouding, waar we het later nog over zullen hebben. Het tweede dat door ons heen ging, was de twijfel of we dit nou een strak en minimalistisch ontwerp vonden, of toch eigenlijk een tikkeltje saai. We neigen naar het eerste, zeker als je voor een kleurtje kiest, maar kunnen ons ook voorstellen dat je het ontwerp van de Xperia 1 een beetje kleurloos vindt. De aantrekkingskracht van het toestel zit hem echter het meest in het dunne en slanke karakter van de behuizing, hoewel ook dat natuurlijk subjectief is. Hij is in elk geval een heel stuk dunner dan voorganger Xperia XZ3 en ook wat lichter.

Toestel Xperia 1 Xpera XZ3 Galaxy S10+
Lengte (mm) 167 158 158
Breedte (mm) 72 73 74
Dikte (mm) 8,2 9,9 7,8
Gewicht (g) 178 193 175
Schermverhouding 21:9 18:9 19:9
Relatieve schermgrootte 82% 80,5% 87,5%

Zoals je kunt zien, is de Xperia 1 een stuk langwerpiger dan de XZ3, maar ook dan de meeste andere telefoons. Een 21:9-schermverhouding zagen we ook al op de Motorola One Vision, maar verder hebben we nog geen toestellen met deze schermverhouding op Tweakers HQ gehad. Het voordeel voor de behuizing is dat je die makkelijker omklemt. Dat is in de praktijk fijner dan we dachten. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld iets verder reiken met je duim. Het nadeel is dat je juist minder makkelijk met je duim bij de bovenkant van het scherm komt, want die is nu echt ver weg. In sommige apps zitten knoppen nu eenmaal bovenaan en die zijn minder goed bereikbaar op deze Xperia 1.

Hoewel de telefoon vrij lang is en dus niet in elke spijkerbroek even lekker zit als je je been optrekt, zijn wij verrast hoe prettig we een dergelijk langwerpig scherm vinden. Zoals je verderop in de review zult lezen, heeft het nadelen. Zeker in apps waarin je scrolt, is het echter fijn, waarover eveneens later meer. Verder valt op dat de relatieve schermgrootte wat lager ligt dan bij de Galaxy S10+. Dat toestel heeft echter wel een gat in het scherm en de Xperia 1 heeft daar in het geheel geen inkeping of gat. De camera zit gewoon in de bezel boven het scherm.

De behuizing zit verder vrij degelijk in elkaar. De knoppen laten zich niet te makkelijk indrukken en hebben weinig speling. De vingerafdrukscanner zit op de juiste hoogte, in tegenstelling tot bij de XZ3, en de knoppen zijn goed bereikbaar. Voor linkshandige mensen is het een minder handige telefoon. Tenminste, een linkshandige redacteur vindt het erg onhandig dat alle knoppen en de scanner aan de rechterkant zitten. Wellicht is dit een telefoon die je even in de winkel moet vasthebben, ook vanwege het langwerpige karakter. De een zal het fijn vinden, de andere minder. De Xperia 1 ligt hoe dan ook lekkerder in de hand dan de Xperia XZ3. Door het lagere gewicht en de andere vorm prikt de hoek van de telefoon minder in je handpalm.

Het glas aan de achterkant is, net als aan de voorkant, Gorilla Glass 6. De randen zijn zoals bij vrijwel alle andere high-end toestellen van metaal. Ook is de achterkant glanzend, zoals eveneens gebruikelijk. De coating is echter anders dan die van de Xperia XZ3, want er blijven minder snel vette vingervegen achter op de glasplaat. Daardoor zie je de vingervegen dus minder goed.

Gelukkig is de fysieke sluiterknop behouden gebleven op de Xperia 1. Het is uniek voor smartphones van nu en de knop voegt daadwerkelijk wat toe. Je kunt hem ook nog steeds half ingedrukt houden om de focus en belichting te locken. Hoewel we gewend zijn om op het scherm te tikken om foto's te maken, betrappen we onszelf erop dat we hem veel gebruiken.

Met de waterdichtheid zit het gelukkig ook wel snor. De Xperia 1 heeft een ip65/68-classificatie, wat betekent dat hij voor onbepaalde tijd op meer dan een meter diepte het water in kan zonder het hoekje om te gaan en dat je er drie minuten lang een waterstraal op kunt zetten onder 'lage' druk. Sony geeft op zijn website echter aan dat je hem niet mag onderdompelen in water of andere vloeistoffen, maar wel bijvoorbeeld onder de kraan mag afspoelen.

Scherm

Het extra langgerekte oledscherm is een van de belangrijkste verkoopargumenten van de Xperia 1. De 21:9-verhouding zien we op dit moment niet vaak en bovendien is dit het eerste 4k-oledscherm in een smartphone. We hebben onze mening daarover gevormd door diverse 4k-content te bekijken en dan over te schakelen naar 1080p en weer terug. Dus hoe tof is het om een relatief klein 4k-scherm te hebben van 6,5", met een schermoppervlakte van ongeveer honderd vierkante centimeter?

Het goede nieuws is dat we, gekeken vanaf de minimale afstand waarbij we nog kunnen focussen, het verschil zien tussen 4k-content en content met 1080p-resolutie. Tenminste, dat lukte bij mooie natuurfilms, maar bijvoorbeeld niet bij de 4k-trailer van Avengers: Endgame. Beide overigens met een 21:9-beeldverhouding, zodat de volledige schermgrootte wordt benut. Toch is het verschil minimaal en maakt 4k-content kijken op een oledpaneel van LG van 55" veel meer indruk. De beeldverhouding daarvan komt overigens niet overeen met die van deze Xperia 1, want die is 16:9. Bij een klein scherm zoals dat van de Xperia 1 kun je niet dichtbij genoeg komen om de overvloed aan detail écht tot zijn recht te laten komen.

Er is echter meer goed nieuws, want de 4k-resolutie gaat niet ten koste van de accuduur, tenminste niet als je geen 4k-content bekijkt. De meeste Android-apps ondersteunen helemaal geen 4k-resolutie en ook de interface van Android wordt in een resolutie van 1096x2560 pixels getoond. Van Sony's eigen apps, ondersteunen alleen de apps Album en Videos 4k. Apps die ondersteuning hebben voor 4k-content kunnen uiteraard wel in 4k-resolutie worden weergegeven. Een voor de hand liggende app die dat doet, is Netflix.

Er is overigens zowel op YouTube als op Netflix inmiddels genoeg content te vinden met een 21:9-beeldverhouding, dus het langwerpige scherm van de Xperia 1 is een interessant koopargument als je veel naar dit soort content kijkt. Als we geen video's kijken, vinden we het langwerpige scherm echter ook verrassend fijn werken. In de praktijk gebruiken we vrij veel apps waarbij je naar beneden scrolt en er past dan natuurlijk meer op dit scherm. Dat maakt het soms overzichtelijker en je hoeft minder te scrollen.

Nadelen zijn er ook. Zo is er weinig ruimte in de hoogte als je het scherm in de landschapsmodus houdt. Als je je telefoon vaak zo gebruikt, is dit scherm niet echt een aanrader. Ook is de telefoon mede door deze schermverhouding wat langer dan de meeste concurrenten, zoals een Huawei P30 Pro of S10+. Soms moet je natuurlijk behoorlijk reiken met dit lange scherm, want er zijn bijvoorbeeld nu eenmaal apps die een knop of ander interface-element aan de bovenkant hebben geplaatst. Gelukkig heeft Sony er wel voor gezorgd dat je op het thuisscherm in het midden naar beneden kunt vegen om de notificaties en shortcuts tevoorschijn te halen. Ook kun je de modus voor één hand activeren, zodat het scherm wordt verkleind. Mocht je er trouwens weleens behoefte aan hebben om twee apps tegelijk op je scherm te gebruiken, dan is de extra hoogte van dit scherm handig.

Toestel Xperia 1 Xperia XZ3 Galaxy S10+
Schermverhouding 21:9 18:9 19:9
Schermoppervlakte (cm²) 98,6 92,9 102,2
Resolutie 1644x3844 1440x2880 1440x3040
Pixeldichtheid (ppi) 643 537 522

Het oledscherm van de Xperia 1 is gemaakt door LG en het is een zogeheten p-oledscherm. De 'p' staat voor 'polymer' en met deze manier om oledschermen te maken kunnen de schermen dunner zijn. Dit Xperia 1-scherm is voorzien van een pentile-pixelindeling, met groene subpixels. Door de hoge resolutie van het scherm zie je echter geen checkerboardeffect, dus hebben we er geen klagen over.

De Xperia 1 heeft ondersteuning voor hdr-content, maar ook content zonder hdr kan door de zogeheten X1-engine meer contrast en helderheid krijgen, volgens Sony. Deze Bravia hdr-remastertechnologie is mooi meegenomen, al hebben we die in de praktijk niet echt opgemerkt. Wel kunnen we simpelweg stellen dat het een erg mooi scherm is en we hebben het natuurlijk ook weer gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software.

 • Max. helderheid
 • Min. helderheid
 • Gem. grijswaardenfout
 • Gem. kleurfout
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Schermtype Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy S10+ OLED
864
Samsung Galaxy Note 9 OLED
838
Huawei P30 Pro OLED
833
Huawei Mate 20 Pro OLED
815
Sony Xperia 1 OLED
768
Apple iPhone XS Max OLED
722
OnePlus 7 Pro OLED
673
Sony Xperia XZ2 LCD
618
Sony Xperia XZ3 OLED
554
Google Pixel 3a XL OLED
539
Xiaomi Mi 9 OLED
511
Oppo Reno 10X Zoom Edition OLED
506
Honor 20 Pro LCD
501
Google Pixel 3 OLED
451
Minimale helderheid
Smartphone Schermtype Helderheid in cd/m² (lager is beter)
Sony Xperia 1 OLED
0,37
Honor 20 Pro LCD
1,10
Samsung Galaxy Note 9 OLED
1,53
Samsung Galaxy S10+ OLED
1,78
OnePlus 7 Pro OLED
2,01
Huawei Mate 20 Pro OLED
2,04
Sony Xperia XZ3 OLED
2,05
Google Pixel 3 OLED
2,10
Xiaomi Mi 9 OLED
2,11
Huawei P30 Pro OLED
2,20
Google Pixel 3a XL OLED
2,31
Oppo Reno 10X Zoom Edition OLED
2,34
Red Magic 3 OLED
4,52
Sony Xperia XZ2 LCD
6,60
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone Schermtype Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 7 Pro OLED
0,58
Samsung Galaxy S10+ OLED
1,50
Apple iPhone XS Max OLED
2,30
Honor 20 Pro LCD
2,90
Google Pixel 3 OLED
3,10
Xiaomi Mi 9 OLED
3,70
Samsung Galaxy Note 9 OLED
3,80
Huawei P30 Pro OLED
4,00
Google Pixel 3a XL OLED
4,50
Sony Xperia 1 OLED
5,70
Sony Xperia XZ3 OLED
6,00
Huawei Mate 20 Pro OLED
6,10
Oppo Reno 10X Zoom Edition OLED
6,40
Sony Xperia XZ2 LCD
6,50
Red Magic 3 OLED
7,60
Gemiddelde kleurfout
Smartphone Schermtype Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung Galaxy S10+ OLED
0,70
OnePlus 7 Pro OLED
1,10
Oppo Reno 10X Zoom Edition OLED
1,50
Apple iPhone XS Max OLED
1,50
Xiaomi Mi 9 OLED
1,90
Samsung Galaxy Note 9 OLED
2,00
Google Pixel 3 OLED
2,20
Google Pixel 3a XL OLED
2,30
Huawei Mate 20 Pro OLED
2,50
Huawei P30 Pro OLED
2,70
Sony Xperia 1 OLED
2,80
Sony Xperia XZ3 OLED
3,40
Sony Xperia XZ2 LCD
3,60
Red Magic 3 OLED
3,90
Honor 20 Pro LCD
4,00

Dat het oledscherm van de Xperia 1 contrastrijk is, staat buiten kijf. Het is immers een oledschem en op het oog is het een mooi exemplaar. Het meten van het contrast heeft geen nut, want een oledscherm heeft een schier oneindig hoge contrastwaarde. Het meten van de maximale helderheid heeft wel een belangrijk nut. Als de waarde niet hoog genoeg is, is het doorgaans zo dat het scherm ook moeilijk af te lezen is in de zon. Andere factoren zijn hierbij natuurlijk ook van belang, zoals de mate van reflectie en of het scherm gelamineerd is. Dat laatste is elk scherm dat we in de afgelopen jaren hebben gezien en de reflectie verschilt niet enorm per toestel.

De Xperia 1 scoort een meer dan prima waarde in onze test en dat is weleens anders geweest bij Xperia-toestellen. Bij de XZ3 en XZ2 hield het niet over, maar dit toestel is goed af te lezen als je in de tuin zit te sippen aan een cocktail. Ook scoort deze smartphone fantastisch als het gaat om minimale helderheid. Dat is van belang als je in een geheel verduisterde kamer naar je smartphone staart. Als het scherm dan bij minimale helderheid alsnog te fel is, vinden je ogen dat niet zo lekker.

Wat kleurechtheid betreft zien we dat Sony erg consequent is. De gemiddelde kleurfout is onder de 3, dus veel kleurverschil zul je niet zien met bet blote oog, maar traditioneel is de kleurtemperatuur wel wat te 'koel' afgesteld. De gemiddelde grijswaardenfout is dan ook wat te hoog en dat kun je zien. Het scherm is met 7788 kelvin standaard te koel afgesteld. Je kunt dat gelukkig veranderen, maar dit gaat iets ten koste van de maximale helderheid. Fijn dat de Xperia 1 op dat gebied wat speling heeft.

Camera

Het smartphonecameraverhaal van Sony is, gezien met nuchtere Nederlandse ogen, opzienbarend. Sony is al jaren een van de pioniers op het gebied van spiegelloze digitale camera's, met name met de Alpha-camerareeks. Toch waren de high-end smartphonecamera's van Sony van de laatste jaren altijd matig voor hun prijsklasse. In het afgelopen half jaar kwamen er berichten van Sony naar buiten die vertelden over een verandering in aanpak.

De nieuwe ceo Yoshida zou meer samenwerking tussen de verschillende Sony-afdelingen stimuleren. De camera-afdelingen zouden voorheen niet of nauwelijks samenwerken met de smartphoneafdeling. De gedachte erachter zou zijn dat als Xperia-telefoons features van de Alpha-serie krijgen, de cameraverkopen weleens achteruit zouden kunnen gaan, terwijl het toch om een heel andere orde van fotokwaliteit gaat. Als tweaker hebben we dit nooit begrepen. Zo ook bijvoorbeeld dat Sony het maken van rawfoto's met de Xperia-camera's blokkeerde.

Dat laatste is een van de dingen die vanaf de Xperia 1 wel kunnen, via een app van een derde partij dan, maar er is meer. De manier om ruis te reduceren is van de Alpha-camera's overgenomen. Zo wordt al ruisreductie toegepast op de rawfoto voordat deze in jpeg wordt omgezet, zo bevestigt Adam Marsh, Senior Manager Global Marketing van Sony. Ook overgekomen van de Alpha-camera's is Eye Autofocus. Daarbij focust de Sony automatisch op het gedeelte van het beeld dat ogen bevat en dat is best een fijne functie, hoewel minder geavanceerd dan op de nieuwste Alpha-camera's. Alsnog is het bijzonder om te zien hoe goed de Xperia 1 een oog herkent, en van behoorlijke afstand.

Verder is de lensopening van de primaire camera met f/1.6 een stukje groter, zijn de pixels van 1,22µm naar 1,4µm gegaan en zitten er meer camera's op de achterkant dan gebruikelijk bij Sony: drie stuks. En, je gelooft het niet, dit is de eerste Sony-telefoon met optische beeldstabilisatie. Dat werd tijd. De camera's naast de primaire hebben ook nog eens een direct praktisch nut voor de gebruiker. Er zitten namelijk een telelens en een ultragroothoeklens op. Sony had eerder al eens een dubbele camera achterop, maar de tweede camera had een zwartwitsensor, die slechts tot doel had om de fotokwaliteit te verbeteren en niet om objecten bijvoorbeeld dichterbij te halen. Al met al dus een goed verhaal, maar alles hangt of staat natuurlijk met de daadwerkelijke fotokwaliteit, dus laten we daar eens naar kijken.

Vlnr: Sony Xperia 1, Sony Xperia XZ3, Huawei P30 Pro

Bovenstaande foto's zijn genomen met de Xperia 1, zijn voorganger de XZ3 en de P30 Pro. Deze laatste hebben we gekozen omdat het de benchmark is van dit jaar. Uit onze smartphonefotografietest kwam hij als winnaar naar voren. Deze foto's zijn zoals je ziet gemaakt bij goede tot redelijke lichtomstandigheden en er valllen een paar dingen op.

Uitsnede: Xperia 1 (links) en Xperia XZ3

Zo is er een bak minder ruis te zien op de foto's van de Xperia 1 dan op die van de Xperia XZ3 en de foto's van de Xperia 1 zijn veel detailrijker. Vooral aan de randen van de foto's van de Xperia XZ3 gaat veel detail verloren en de Xperia 1 heeft daar veel minder last van. Op dat vlak zelfs minder dan de P30 Pro, zo hebben we hier en daar geconstateerd.

Uitsnede: Xperia 1 (links) en P30 Pro

Als je de beelden van de P30 Pro echter naast de foto's van de Xperia 1 zet, wint de eerste alsnog. Naast een vaak iets detailrijker beeld, gaat de P30 Pro beter om met hdr-situaties, zoals je in bovenstaande uitsnede kunt zien. De Xperia 1 doet dat wel weer een stuk beter dan de XZ3, maar begaat soms een misser. Bij direct tegenlicht presteert de Xperia 1 goed, zoals je in bovenstaande foto in de duinen ziet, maar we zien wel vaak meer lensflares dan gemiddeld.

Vlnr: Sony Xperia 1, Sony Xperia XZ3, Huawei P30 Pro

Bij matige tot slechte lichtomstandigheden is het beeld eigenlijk niet heel anders. De Xperia 1 schiet detailrijkere plaatjes met minder ruis dan de Xperia XZ3. Ook stelt hij de belichting doorgaans beter in, wat bruikbaardere foto's oplevert. Opvallend is dat de Xperia 1 een soort automatische nachtmodus heeft.

Als het echt donker is, zoals bij de laatste paar situaties hierboven, tekent de camera-app een cirkel en als die af is, heeft de Xperia 1 de benodigde beelden gecombineerd. Dit werkt best goed en hij doet het wanneer het nodig is. De resulterende foto's zouden we echter moeten vergelijken met de nachtmodus van de P30 Pro, want het duurt ongeveer even lang voordat een foto genomen is. Daarom zijn de laatste drie foto's hierboven met de P30 Pro in die modus gemaakt.

De beelden die de P30 Pro in de nachtmodus maakt, zijn detailrijker en bevatten duidelijk minder ruis dan die van de Xperia 1. Toch zijn de verschillen bij deze omstandigheden, waarin de P30 Pro de koning van het moment is, kleiner dan we verwachtten. Dat geldt zeker als je met beide toestellen gewoon afdrukt, zonder met de nachtmodus van de P30 Pro te vergelijken. De Xperia 1 weert zich kranig en verrast ons dus in positieve zin.

Vlnr: Sony Xperia 1 primaire en 2x zoom, Sony Xperia XZ3 primaire camera, Huawei P30 Pro primaire camera, 2x zoom en 5x zoom

De Sony Xperia 1 heeft een camera die een stuk veelzijdiger is dan die van de Xperia XZ3. Dat toestel had maar één lens achterop en de Xperia 1 maar liefst drie; een reguliere groothoeklens met een brandpuntsafstand van 26mm, een ultragroothoeklens met 16mm en een telelens met 52mm. Deze laatste lens haalt dingen dus twee keer zo dichtbij, om bij een gebrek aan bewegende cameradelen niet te spreken van zoom. De P30 Pro heeft een iets beperktere ultragroothoeklens, maar wel een periscopische lens die objecten vijf keer zo dichbij haalt.

Hierboven zie je verschillende 'zoomstanden' met de toestellen. Bij de P30 Pro hebben we naast de gebruikelijke 5x ook de 2x zoom-stand meegenomen. Dat is bij de P30 Pro een hybride zoomvariant, waarbij een combinatie van camera's wordt gebruikt. De 2x-zoomfoto van de Xperia 1-foto is natuurlijk wat detailrijker, maar extreem veel scheelt het niet, zoals je hieronder kunt zien in de uitsnede.

Uitsnede: Xperia 1 - 2x zoom (links) en P30 Pro - 2x zoom

De 5x-zoomfoto van de P30 Pro valt echter tegen, omdat hij weer eens verkeerd heeft gefocust. Dit is een probleem waar we al eerder vaak tegenaan liepen en het is een verbeterpunt van die camera. Natuurlijk is 5x zoom alsnog fijn om te hebben, maar er is ook wat voor te zeggen om een lens die dingen twee keer zo dichbij haalt, te prefereren. Hoe dan ook, de zoomlens is een heel fijne toevoeging voor de Xperia 1 ten opzichte van zijn voorganger.

Vlnr: Sony Xperia 1, Sony Xperia XZ3, Huawei P30 Pro

Hier hebben we de ultragroothoeklenzen van Xperia 1 en P30 Pro ook meegenomen. Daarbij valt op dat de P30 Pro een wat te blauwe foto aflevert in deze situatie, waardoor het bijna winter lijkt. Dat doet de Xperia 1 beter, hoewel de P30 Pro-ultragroothoekcamera overigens doorgaans beter is dan die van de Xperia 1. De ultragroothoekcamera van de Xperia 1 produceert namelijk veel onderbelichte beelden. We zien in deze serie ook de kracht van de 5x-zoomstand van het Huawei-toestel terug. De kasteelruïne kan mooi dichtbij worden gehaald en deze keer doet de autofocus het goed.

Wat de Xperia 1 goed doet, is het ongeveer hetzelfde houden van de kleurtemperatuur bij gebruik van de verschillende lenzen. De vergelijking tussen de Xperia XZ3 en 1 laat zien dat de Xperia 1 een grote verbetering is wat het goed belichten van donkere delen in een situatie betreft. De P30 Pro doet dit echter nog een stapje beter.

Vlnr: Sony Xperia 1, Sony Xperia XZ3, Huawei P30 Pro

Bij de vorige situatie valt het niet zo op, maar als je naar deze reeks foto's kijkt, zie je bij de ultragroothoek een behoorlijke vervorming optreden. Kijk maar eens naar de verticale lijn van het meest rechtse gebouw, die behoorlijk krom is. Ook is de ultragroothoekfoto weer erg onderbelicht en we schoten dit toen het net wat begon te schemeren. De foto met de primaire camera van de P30 Pro is niet goed gefocust, maar dit is geen regelmatig terugkerend iets en gebeurt soms met vrijwel alle smartphonecamera's. Wel zie je weer de kracht van de '5x zoom'.

Al met al is de cameraset-up van de Xperia 1 een heel stuk veelzijdiger dan die van zijn voorganger en is ook de kwaliteit zienderogen vooruit geschoten. Er zijn zeker verbeterpunten, maar die heeft de goede P30 Pro ook, hoewel minder. De onderbelichte beelden die de ultragroothoeklens schiet, zijn nog het jammerst, maar vooral de primaire camera is een degelijk ding dat het duister niet schuwt.

Camera-app

Sony heeft de camera-app vernieuwd toen de XZ3 uitkwam en daar waren we al enthousiast over. De app is een stuk eenvoudiger gemaakt en met de Xperia 1 weer wat verbeterd. Aan de linkerkant zie je alle veelgebruikte instellingen, rechtsonder is een knop voor de diverse fotomodi, Google Lens, portretmodus augmentedrealityeffecten en de handmatige modus. De superslowmotionfunctie is nu direct en dus snel bereikbaar naast de modiknop rechtsonder. Het schakelen tussen foto- en videomodus doe je door omhoog of omlaag te vegen. Dat alles werkt prima en simpel, en de app is vlot. Wel zijn de knopjes wat klein, waardoor je soms weleens mis drukt. Je kunt overigens ook snelkoppelingen maken naar specifieke cameramodi op het thuisscherm, mocht je er een vaak gebruiken.

Smart Launch is eveneens van de XZ3 meegekomen. Als je de Xperia 1 uit je zak haalt en horizontaal houdt, detecteert het toestel dit en start het de camera-app, als je die optie aanzet. Je kunt dan alleen niet direct een foto maken, maar moet het scherm nog aanraken om te bevestigen dat de Xperia 1 er goed aan heeft gedaan om de camera te starten. Hoewel het goed werkt, is het probleem dat het dan net zo makkelijk is om de powerknop twee keer in te drukken of de cameraknop ingedrukt te houden terwijl je de telefoon uit je zak haalt. Aangezien het heel soms niet werkt, gebruiken we altijd een van die methoden om de camera-app te starten.

De Side Sense-functie van de XZ3 is eveneens terug en komt hier ook om de hoek kijken als de camera in werking is. Je kunt in de camera-app op de rand van het scherm tikken om af te drukken. Aangezien dat nog veel meer hit or miss is dan Smart Launch, gebruiken we dit liever niet.

Sluitervertraging doet zich maar zelden voor, al is schakelen tussen de camera's wel wat traag. De automatische instellingen werken vrij goed. Zo zien we niet vaak bewogen foto's in de praktijk. Een minpuntje ten opzichte van veel andere smartphonecamera's in deze prijsklasse is dat de Xperia 1 niet van heel dichtbij kan scherpstellen. Het is dus geen toestel voor macrofotografie.

Accuduur

Sony Xperia-toestellen hadden vaak een meer dan prima accuduur. De Compact-serie was hier doorgaans sterk in en ook de Xperia XZ2 was destijds in verhouding tot de concurrentie een soort Maarten van der Weijden in smartphonevorm. Nou ja, behalve dan dat je hem volgens Sony niet mag onderdompelen. We dwalen af. De XZ3 had bepaald geen goed uithoudingsvermogen en we hadden gehoopt dat Sony hiervan had geleerd en dit pluspunt uit het verleden opnieuw de aandacht had gegeven die het verdient. Het is namelijk een ontzettend belangrijke eigenschap van een smartphone wat ons betreft. Onze tests wijzen helaas iets anders uit.

 • Browsetest op wifi
 • Browsetest op 4g
 • Videotest
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Huawei P30 Pro 4.200mAh Kirin 980
13u57m
Oppo Reno 10X Zoom Edition 4.065mAh Snapdragon 855
12u22m
Sony Xperia XZ2 3.180mAh Snapdragon 845
11u59m
Red Magic 3 5.000mAh Snapdragon 855
11u49m
Samsung Galaxy S10+ 4.100mAh Exynos 9 Octa (9820)
11u34m
Google Pixel 3a XL 3.700mAh Snapdragon 670
11u17m
Samsung Galaxy Note 9 4.000mAh Exynos 9 Octa (9810)
11u13m
Honor 20 Pro 4.000mAh Kirin 980
11u1m
Huawei Mate 20 Pro 4.200mAh Kirin 980
10u25m
OnePlus 7 Pro 4.000mAh Snapdragon 855
10u7m
Apple iPhone XS Max 3.174mAh Apple A12 Bionic
9u29m
Xiaomi Mi 9 3.300mAh Snapdragon 855
8u53m
Google Pixel 3 2.915mAh Snapdragon 845
8u33m
Sony Xperia XZ3 3.330mAh Snapdragon 845
8u28m
Sony Xperia 1 3.330mAh Snapdragon 855
7u45m
Accuduur bij webbrowsen 4G (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Huawei P30 Pro 4.200mAh Kirin 980
11u48m
Sony Xperia XZ2 3.180mAh Snapdragon 845
11u27m
Red Magic 3 5.000mAh Snapdragon 855
11u1m
Oppo Reno 10X Zoom Edition 4.065mAh Snapdragon 855
10u42m
Google Pixel 3a XL 3.700mAh Snapdragon 670
10u19m
Honor 20 Pro 4.000mAh Kirin 980
10u15m
Samsung Galaxy S10+ 4.100mAh Exynos 9 Octa (9820)
9u54m
Huawei Mate 20 Pro 4.200mAh Kirin 980
8u56m
OnePlus 7 Pro 4.000mAh Snapdragon 855
8u41m
Samsung Galaxy Note 9 4.000mAh Exynos 9 Octa (9810)
8u34m
Xiaomi Mi 9 3.300mAh Snapdragon 855
8u10m
Apple iPhone XS Max 3.174mAh Apple A12 Bionic
7u58m
Sony Xperia XZ3 3.330mAh Snapdragon 845
7u4m
Sony Xperia 1 3.330mAh Snapdragon 855
6u50m
Google Pixel 3 2.915mAh Snapdragon 845
6u45m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Schermtype Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy S10+ 4.100mAh OLED
1d1u36m
Huawei P30 Pro 4.200mAh OLED
1d57m
Xiaomi Mi 9 3.300mAh OLED
1d39m
Oppo Reno 10X Zoom Edition 4.065mAh OLED
23u36m
Samsung Galaxy Note 9 4.000mAh OLED
22u25m
Red Magic 3 5.000mAh OLED
18u55m
Google Pixel 3a XL 3.700mAh OLED
18u18m
OnePlus 7 Pro 4.000mAh OLED
17u59m
Huawei Mate 20 Pro 4.200mAh OLED
17u51m
Apple iPhone XS Max 3.174mAh OLED
16u54m
Honor 20 Pro 4.000mAh LCD
16u44m
Google Pixel 3 2.915mAh OLED
15u48m
Sony Xperia 1 3.330mAh OLED
12u54m
Sony Xperia XZ2 3.180mAh LCD
11u57m
Sony Xperia XZ3 3.330mAh OLED
11u5m

We vinden de Sony Xperia 1 in alle accutests in de onderste regionen van deze staafdiagrammen terug en dat is altijd slecht nieuws. Een kleine verzachtende omstandigheid is dat bijna alle smartphones die we tegenwoordig testen, het in de praktijk doorgaans wel een dag uithouden. De gemiddelde accuduur is er in de afgelopen jaren namelijk flink op vooruitgegaan. Dat betekent echter niet dat fabrikanten het zich kunnen veroorloven om het minder lang uit te houden op een acculading dan de eigentijdse concurrentie.

In de praktijk hebben we nog niet zonder accusap gezeten aan het einde van de dag, terwijl we wel een paar dagen flink hebben genavigeerd en gefotografeerd. Wel hebben we gemerkt dat we vaak een lager percentage overhadden aan het einde van de dag dan bij andere telefoons die we de laatste tijd hebben getest. Daarmee worden de testresultaten dus enigszins door de praktijk onderstreept. De P30 Pro bleek echter sneller leeg te lopen dan de Xperia 1 als we beide een dag op stand-by zetten, maar dit is geen heel wetenschappelijke test. Hoe dan ook, het LG-oledscherm van Sony lijkt mee energie te gebruiken dan veel andere oledschermen die we testten. Dat zagen we ook al bij de voorganger Xperia XZ3.

Opladen

Sony neemt snelladen met de Xperia 1 iets serieuzer. Er is nu een 18W-lader meegeleverd, waar de XZ3 het nog met een 7,5W-lader moest doen. De nieuwe Xperia is daarmee in een half uurtje 44 procent opgeladen en dat is niet verkeerd, al hebben we het weleens sneller gezien natuurlijk. Wat ons betreft is het belangrijkste dat de bijgeleverde lader nu eindelijk wel acceptabele laadsnelheden haalt, hoewel er ook bij de XZ3 al ondersteuning voor sneller laden was als je zelf bereid was een Power Delivery 2.0-lader te kopen. Ook de Xperia 1 laadt overigens volgens de Power Delivery 2.0-standaard.

 • Laadtijd
 • Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Tijd in uren en minuten (lager is beter)
Huawei P30 Pro 4.200mAh
1u21m
OnePlus 7 Pro 4.000mAh
1u25m
Huawei Mate 20 Pro 4.200mAh
1u31m
Oppo Reno 10X Zoom Edition 4.065mAh
1u32m
Xiaomi Mi 9 3.300mAh
1u42m
Samsung Galaxy S10+ 4.100mAh
1u56m
Google Pixel 3 2.915mAh
1u58m
Honor 20 Pro 4.000mAh
2u
Red Magic 3 5.000mAh
2u7m
Sony Xperia 1 3.330mAh
2u9m
Google Pixel 3a XL 3.700mAh
2u14m
Samsung Galaxy Note 9 4.000mAh
2u17m
Sony Xperia XZ2 3.180mAh
2u42m
Sony Xperia XZ3 3.330mAh
3u3m
Apple iPhone XS Max 3.174mAh
3u28m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Toename acculading in % (hoger is beter)
Huawei P30 Pro 4.200mAh
68
Huawei Mate 20 Pro 4.200mAh
68
OnePlus 7 Pro 4.000mAh
59
Xiaomi Mi 9 3.300mAh
55
Samsung Galaxy Note 9 4.000mAh
53
Google Pixel 3 2.915mAh
48
Honor 20 Pro 4.000mAh
48
Sony Xperia 1 3.330mAh
44
Oppo Reno 10X Zoom Edition 4.065mAh
42
Samsung Galaxy S10+ 4.100mAh
40
Google Pixel 3a XL 3.700mAh
36
Sony Xperia XZ2 3.180mAh
35
Red Magic 3 5.000mAh
32
Sony Xperia XZ3 3.330mAh
23
Apple iPhone XS Max 3.174mAh
16

Een erg vreemde move van Sony is het weglaten van draadloos laden met de Qi-standaard. Dat deed de Xperia XZ3 namelijk wel. De een zal er niets om geven, de ander wel, maar het is een minpunt ten opzichte van de concurrentie. De S10+ en P30 Pro hebben het, de OnePlus 7 Pro bijvoorbeeld niet.

Hardware

Over de snelheid van de hardware hebben we niets te klagen. Apps starten zelfs ongeveer even snel op als bij de OnePlus 7. Er zit een Snapdragon 855-soc in het toestel. Deze hebben we in de afgelopen tijd vaak gezien in toestellen die we hebben getest, zoals de OnePlus 7 (Pro), Oppo Reno 10x Zoom en Xiaomi Mi 9. In de Pricewatch staan inmiddels acht verschillende toestellen met deze snelste soc die daadwerkelijk te koop zijn. Toch heeft de Xperia 1 geen ufs 3-opslag. Aan de andere kant is de OnePlus 7 (Pro) het enige toestel dat dit wel heeft.

De Qualcomm Snapdragon 855 is de nieuwste high-end soc van de Amerikaanse processorontwerper. Hij beschikt over een primaire core op maximaal 2,84GHz, met drie prestatiekernen op maximaal 2,42GHz. Deze kernen zijn allemaal afgeleid van Arm's nieuwe Cortex A76. Verder zijn er nog vier energiezuinige ARM Cortex A55-kernen met een kloksnelheid van 1,8GHz. De processorkernen delen 2MB L3-cache, wat alleen met DynamIQ mogelijk is. Dit is onveranderd ten opzichte van voorganger SD845. De Adreno 640-gpu zou een verbetering van de prestaties van twintig procent ten opzichte van de Snapdragon 845 met zich meebrengen.

De hoeveelheid geheugen die je bij de Xperia 1 krijgt, is wel wat aan de lage kant. Er zit standaard 128GB opslag en 6GB werkgeheugen in het toestel, waar je bij de OnePlus 7 Pro en Oppo 10x Zoom 256GB en 8GB krijgt. Bij een S10+ krijg je standaard ook 128GB opslag, maar wel 8GB werkgeheugen, waardoor er dus in principe meer apps waartussen je kunt schakelen in het geheugen kunnen worden gehouden.

De vingerafdrukscanner van de Xperia 1 zit aan de rechterzijkant, wat voor linkshandigen onhandig kan zijn. Als rechtshandige zijn we wel blij met de plaatsing en, in tegenstelling tot andere berichten op internet, ook met de werking. Her en der kwamen we meldingen tegen van de slecht functionerende vingerafdrukscanner van het toestel. Wij hadden daar na de eerste instelling ook wat last van. Toen we onze duim echter drie keer hadden geregistreerd, waren die problemen over. Daarnaast hebben we onze rechter- en linkerwijsvinger nog geregistreerd, en nu is ontgrendelen geen enkel probleem en ook sneller dan bij de meeste vingerafdrukscanners achter het scherm. Dit is echter zeker niet de snelste scanner die we kennen; het duurt heel even voordat het scherm aanspringt.

De trilmotor lijkt dezelfde als die in de XZ3 en die gaf al prima haptische feedback. Ook een korte tik voelt redelijk krachtig aan, al is het niet van iPhone-niveau. Met de 'Dynamische trilling'-functie kun je hem laten meetrillen met geluid. Dat vinden we nog steeds een nutteloze functie, behalve bij het spelen van spellen in sommige gevallen.

Luidsprekers en geluid

Over het geluid dat uit de stereoluidsprekers komt, zijn we prima te spreken. We hebben het toestel naast de Galaxy S10, Xperia XZ3 en iPhone XS gelegd en om beurten hetzelfde stuk muziek afgespeeld. Daarbij blijkt dat de midden- en hoge tonen kwalitatief gezien ongeveer gelijk zijn aan die van de andere toestellen, maar dat hij ten opzichte van de toestellen van Samsung en Apple nog wat bas tekortkomt. Die smartphones hebben dan ook een strak basgeluid. Toch klinkt de Xperia 1 zeker niet verkeerd en kan hij ook lekker hard. Er komt wel wat meer volume uit de luidspreker aan de onderkant dan uit de andere, dus het stereobeeld is enigszins ongelijk. De Xperia 1 heeft ondersteuning voor Dolby Atmos en dat is mooi meegenomen.

De belkwaliteit van de Xperia 1 is goed. De andere kant van de lijn verstond ons goed en wij hen ook. Met het maximale volume van de luidspreker bij het bellen zit het ook goed. Dat hebben we in een rumoerige omgeving getest.

Zoals bij wel meer high-end toestellen ontbreekt de 3,5mm-poort, wat nog altijd een nadeel is voor genoeg mensen om het als minpunt te bestempelen. Er zijn genoeg telefoons te vinden met de poort. Wel zit er een verloopstukje in de doos van de Xperia 1 en dat is dan wel weer netjes.

Software

De Sony Xperia 1 wordt standaard geleverd met Android 9 en dat is nog altijd de nieuwste versie. We zijn toch al te spreken over het updatebeleid van Sony. Op het moment van publicatie staat de beveiligingsupdate van 1 juli op het toestel.

Sony laat Android in zijn waarde en verandert niet enorm veel aan het uiterlijk en de werking van het besturingssysteem. Wel bouwt de Japanse fabrikant veel extra functionaliteit in. Zo wordt de accu een langer leven toegedicht door slim op te laden. Als de software ziet dat je de telefoon vaak 's morgens rond negen uur uit de lader pakt, wordt net daarvoor het laatste stukje van de accu opgeladen. Verder is de 3D-maker-app nog steeds van de partij. Daarmee kun je jezelf of objecten scannen en in 3d omzetten. Vervolgens kun je de 3d-objecten printen of bijvoorbeeld delen op sociale media.

De interessantste toevoeging wat apps betreft, weliswaar voor een beperkte groep, is de Cinema Pro-app. Deze zou gemaakt zijn in samenwerking met de CineAlta-filmcameradivisie, die onder meer in Hollywood veel wordt gebruikt, een beetje zoals Eye Tracking van de Alpha-camera-afdeling is geleend. Deze app is niet zomaar een gimmick. Je kunt ermee in 2k of 4k opnemen in 21:9-beeldverhouding, die overeenkomt met veel films. Daarnaast kun je allerlei zaken zoals iso en witbalans instellen, en welke lens je wilt gebruiken.

Mooi is ook dat de sluitertijd, zoals bij bepaalde professionele filmcamera's, in graden wordt aangegeven. Dit is omdat het een ronddraaiende sluiter betreft, anders dan bij een fototoestel. Hoe hoger het aantal graden, hoe langer de sluiter openstaat en hoe meer motion blur zich voordoet. Standaard is 180 graden. Verder is het mogelijk om een look te selecteren, waarbij factoren als kleurtemperatuur worden aangepast. Je filmt standaard in hdr, dus dat is ook mooi meegenomen en je kunt kaderlijnen aanzetten, waardoor je bijvoorbeeld kunt zien tot waar een 16:9-beeld strekt. Wat wel ontbreekt, is een logprofiel, dat je kunt vergelijken met foto's in raw schieten, waarmee de meest professionele nabewerking mogelijk zou worden.

Je kunt naast de klassieke Android-navigatie met de Xperia 1 kiezen voor een vorm van gebarennavigatie, wat goed werkt. Het is dezelfde variant als op de Pixel-telefoons, waarbij je op de startknop naar boven moet vegen om het multimenu in te gaan en zijdelings op diezelfde hoogte kunt vegen om van app te wisselen. De terugknop is er nog wel als hij relevant is. Deze navigatie went snel.

De zijsensor is er ook nog steeds. Je kunt op de rand van het oledscherm dubbeltikken of naar boven of beneden vegen. Met het vegen kun je teruggaan en door te dubbeltikken kun je een menu oproepen met daarin shortcuts naar apps. Dat kunnen veelgebruikte apps zijn, waarbij de 1 voorspelt welke je wanneer wilt gebruiken op basis van gedrag uit het verleden. Hoewel je de gevoeligheid en de veeglengte kunt aanpassen, zou het fijn zijn als je bijvoorbeeld ook het meldingenscherm met een veeg tevoorschijn kon toveren. Helaas is dat niet mogelijk, want naar beneden vegen op het midden van het scherm werkt alleen op het thuisscherm en niet in apps. Voor de meesten maakt dat vermoedelijk niet veel uit, want de 'zijsensor' werkt niet heel lekker.

De zogeheten 'App paar'-functie is wel interessant, want je kunt dan met één beweging twee apps starten en onder elkaar gebruiken. Dat had ook een snelkoppeling op het thuisscherm kunnen zijn, maar toch. Hoe dan ook, het let vrij nauw, waardoor we de zijsensor al snel niet vaak meer gebruikten. Aan de andere kant activeerden we de zijsensor vaak ongewild, hoe we hem ook instelden. Ik zou de zijsensor voor persoonlijk gebruik dan ook uitzetten.

De Xperia Assist-app is sinds de XZ3 handig ingebouwd in de instellingen. Daarin vind je de accufuncties en de automatische toesteloptimalisatie terug. Xperia Lounge, de PlayStation-app en Amazon-bloatware vinden we gelukkig niet terug op de Xperia 1, dus wat bloatware betreft is Sony eindelijk op de goede weg. Je kunt bij installatie bepalen welke Sony-apps je wilt installeren, net als bij Samsung.

Sony's always-onscherm is fijn. Muziek die op dat moment wordt afgespeeld, zie je met album en al op het scherm, en de vormgeving is mooi clean en overzichtelijk. In het algemeen zitten er veel handige en interessante functies in de software van deze Xperia 1 en zijn er maar weinig dingen waar we ons aan storen. Wel jammer is dat je bij sommige apps en spellen soms zwarte balken ziet door het extra lange 21:9-scherm, maar dat is niet echt aan de software te wijten.

Specificaties

Product Sony Xperia 1
Mobiel besturingssysteem Google Android 9.0
Schermdiagonaal 6,5"
Resolutie 3840x1644
Dots per inch 643dpi
Relatieve schermgrootte 82,0%
Schermtype Oled
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 855
Aantal cores 8
Processorsnelheid 2,84GHz
Werkgeheugen 6GB
Opslagcapaciteit 128GB
Aantal sims Single
Simkaartslot 1 Nanosim
Aantal camera's achter 3
Aantal camera's voor 1
Cameraresolutie 12Mp
Diafragma 1,6
Sensorformaat 1/2.6"
Cameraresolutie (voor) 8Mp
Opmerkingen camera's Camera's achter: 12Mp 26mm f/1.6, 12Mp 16mm f/2.4, 12Mp 52mm f/2.4 Camera's voor: 8Mp f/2.0
Camera-autofocus Ja
Optische zoom 2x
Gsm-flitsertype 2 leds
Ondersteunde videoresolutie 3840x2160 (4k)
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz
Opmerking lte/4g-band Lte (4g) 1,2,3,4,5,7,8,12,13,17,19,20,26,28,29,32,38,39,40,41,46,66 lte (4g) cat19/cat13
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
Bluetoothversie Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc)
Gsm-connector Usb 3.1 (gen1, type-c, 5Gbit/s)
Gsm-functies A2dp (bluetoothstereo), barometer, dlna, gyrosensor, kompas, snelladen, tril, vingerafdrukscanner, wifi direct
Accucapaciteit (mAh) 3.330mAh
Draadloos laden Nee
Snellaadtechniek Power Delivery 2.0
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, oplader, usb-c-naar-3,5mm-audioadapter
Ip-classificatie Ip68 stof (volledig) en waterdicht
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht, stofdicht, vochtdicht, waterdicht
Lengte 167mm
Breedte 72mm
Dikte 8,2mm
Gewicht (gram) 178g
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Alternatieven

OnePlus 7 Pro

OnePlus is dit jaar een andere kant op gegaan en de OnePlus 7 Pro is de absolute high-end kant van die nieuwe strategie. Hij heeft een gebogen scherm met hogere verversingssnelheid dan andere toestellen, de fijne, schone software is al in de richting van wat Sony doet en verder heeft hij fijne stereoluidsprekers en een veelzijdige cameraset-up. De nadelen komen ook overeen met die van de Xperia 1, want de vingerafdrukscanner is minder dan voorheen en hij heeft geen 3,5mm-uitgang.

Score: 4(1 reviews)
linkReview Tweakers
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Provanaf Onbekend

Hoewel de software-upgrades nog enigszins op losse schroeven staan op het moment van schrijven, zijn beveiligingsupdates inmiddels gegarandeerd, volgens Huawei. Daardoor durven we de P30 Pro in elk geval weer mee te nemen als alternatief. En het is niet de minste, want de camera is wat ons betreft de beste die op dit moment in een smartphone te krijgen is. Ook heeft hij een erg goede accuduur en snelladen. De monoluidspreker is een duidelijk minpunt en de softwareskin moet je een beetje liggen.

Score: 4.5(16 reviews)
linkReview Tweakers
Sony Xperia XZ3

Als je erg blij wordt van Sony-telefoons en je vindt de nieuwste te duur, dan kun je natuurlijk ook naar de voorganger kijken. De XZ3 gaf ons gemengde gevoelens, want de accuduur kan beter en de camera is ook niet geweldig. Snel en goed gebouwd is hij wel. Daarnaast is het oledscherm mooi en de software prima.

Score: 4.5(20 reviews)
linkReview Tweakers
Samsung Galaxy S10+

De S10+ is een zeer goede allround smartphone met een prachtig oledscherm, een degelijke accuduur en stereoluidsprekers die erg lekker klinken. Ook de behuizing mag er zijn en het camerasysteem is veelzijdig, hoewel er in tegenstelling tot een paar jaar geleden toestellen zijn die betere foto's maken dan de huidige Galaxy S-serie. De Android-editie is wel wat voller dan die van de Xperia 1.

Score: 4(12 reviews)
linkReview Tweakers
Oppo Reno 10X Zoom Edition

De Oppo Reno 10x Zoom is geen perfecte telefoon in deze prijsklasse, want hij is niet waterdicht, hij heeft geen geweldige luidsprekers en de software is niet ideaal. Toch kunnen zijn goede accuduur, handige cameraset-up met veel 'zoom' en erg strakke behuizing een reden zijn om hem aan te schaffen. Bovendien heeft hij geen inkeping of gat in het scherm voor de camera, want die zit in het klapsysteem dat uit de bovenkant van het toestel komt. Oppo lijkt op de goede weg te zijn.

Score: 4.5(2 reviews)
linkReview Tweakers

Conclusie

We hebben met plezier rondgelopen met deze Sony Xperia 1. Sony wil zich met het toestel vooral onderscheiden op het gebied van camera en scherm. Wat scherm betreft zet Sony met deze zachte Xperia-reboot in op 4k, oled en de bijzondere 21:9-beeldverhouding. Dat heeft voordelen, zoals het goed kunnen bekijken van 21:9-video's op Netflix, en bij apps waarin je moet scrollen, past er meer op het scherm. Nadelen zijn bijvoorbeeld dat de telefoon mede door de schermverhouding erg lang is en dat je soms moet reiken met je duim.

De camera onderscheidt zich door functies als Eye Tracking-autofocus en de nieuwe Cinema Pro-app. Vooral dat laatste is een beetje niche, maar toch. Wat camerakwaliteit betreft onderscheidt Sony zich zeker van eerdere Xperia-toestellen, dus dat is heel goed nieuws. Eindelijk heeft Sony een degelijke en functionele camera in een smartphone gezet, ook voor in situaties met weinig licht. Hij kan echter nog niet helemaal tegen een toptoestel als de Huawei P30 Pro op, waar we hem voor deze review naast hebben gezet.

De accuduur valt helaas tegen en hoewel het in onze testtabellen dramatischer lijkt dan het in realiteit is, blijft dit een duidelijk minpunt. Gelukkig is er deze keer wel een snellader meegeleverd. Over de software zijn we goed te spreken, omdat die prima functioneert, de keuze voor extra Sony-apps nu aan de gebruiker is, er een goed updatebeleid is en er diverse interessante features zijn ingebouwd. Al met al heeft de Xperia 1 veel high-end features, die je ook mag verwachten voor deze prijs, maar draadloos laden ontbreekt vreemd genoeg.

De Xperia is snel, goed gebouwd en een tikkeltje eigenwijs, zoals het Sony betaamt. Dat is vaak ook slecht nieuws, maar bij de Sony Xperia 1 is Sony een interessante nieuwe weg ingeslagen. Hopelijk blijft de fabrikant deze volgen.

Getest

Sony Xperia 1 Zwart

Prijs bij publicatie: € 950,-

Vanaf € 525,-

Vergelijk prijzen

Reacties (187)

Wijzig sortering
Ook deze Xperia 1 wordt niet het succes waar Sony zo erg naar snakt. Het probleem is relatief eenvoudig; een te dure telefoon met te weinig onderscheidende functies of elementen die echt beter zijn dan de - goedkopere - concurrentie.

Puur kijkend naar de prijs (en zeker de adviesprijs), lijkt het wel alsof Sony leeft in een wereld zonder Galaxy S10's , P30's en OnePlus 7 Pro's...
Gelukkig is de prijs inmiddels aardig omlaag gegaan, echter blijft het nog steeds ruim €100-150 duurder dan de directe concurrentie. Concurrentie die wel op bepaalde vlakken uitblinkt:
- P30 pro: de camera's
- S10: het totaal plaatje
- OnePlus 7 Pro: het 90hz scherm (en de prijs)

Sony heeft al jaren bijna dezelfde problemen als LG; te weinig onderscheidende (in de positieve zin) en concurrerend geprijsde toestellen die vanaf dag 1 een waardig alternatief vormen. Veelal komen de maanden later en is niet alleen het toestel zelf minder. Ook is de prijs nog eens stuk hoger dan de (betere) concurrentie.

Zolang Sony dat niet gaat aanpassen zal succes uitblijven...
Ik was al afgehaakt bij het ontbreken van de 3,5mm aansluiting: Ferrari kan in zijn topmodellen zorgen dat ramen niet meer zakken. Scheelt gewicht en dus sneller. Minder praktisch, maar je deur kan open om een bonnetje te pakken.

Dat heeft effect, maar toch is er geen fabrikant die dat zou doen. Het weglaten van de 3,5mm jack omdat bluetooth beter kan zijn, is een drogreden. Dat het 5 kubieke millimeter kan schelen en 10 cent in het ontwerp, misschien wel. Maar consumenten vragen geen 10 cent goedkopere telefoon of 5 kubieke millimeter extra (nog sterker, grotere telefoons is juist de trend).

Elke fabrikant die een 3,5mm aansluiting weglaat, ongeacht in welk segment of om welke reden, wil gewoon extra verkopen zien aan bluetooth-dopjes en die sla ik dus over. Apple is het al gelukt, door geen uitbreidbaar geheugen te hebben in iPhones, maar wel exorbitant duurdere interne opslag, laten we alsjeblieft dit niet toelaten bij dit soort praktijken ...
Precies dit. De enige reden om de 3,5mm jack weg te laten is winstmaximalisatie door besparing in het productieproces en upselling van bluetooth headsets. Daarom wil een fabrikant ook niet dat je zelf de accu kan vervangen. Nee, de fabrikant wil dat jij na twee jaar een nieuwe telefoon koopt. De nadelen van een kapitalistische wegwerpmaatschappij. En de meesten lopen er als makke schaapjes achteraan en slikken de marketingbullshit van fabrikanten als zoete koek.
Aannames. Je kunt gewoon je 3.5mm jack gebruiken middels de adapter.
Betreft de batterij, dit heeft met de IP68 certificering te maken.
Uhm batterijen waren al praktisch onmogelijk om te vervangen in bijvoorbeeld een iPhone 4 en dat was lang voordat er waterdichte telefoons waren. Er zijn genoeg telefoons van android fabrikanten die niet waterdicht zijn maar waar je de batterij ook niet gemakkelijk zelf van kan vervangen.
Prima, alleen in dit geval heeft het met de IP68 certificering te maken.
4 / 4s waren juist makkelijk met een batterij vervanging, achterklepje schuiven en 2 schroefjes hoppa...

Ik heb zelf een m35i siemens gehad dat wel waterdicht was ( niet hoge ip rating ofzo ) maar onder een kraan houden is geen probleem.

Batterij was simpel weg te halen door middel van een klepje met een draai schroefje en tussen klepje zat natuurlijk rubber seals.

Het is allemaal mogelijk echt waar, alleen net als oudere autos die niet stuk willlen gaan, is het slecht voor onze millieu. .. ehm ik bedoel uitgaven ....

Ik gebruik na mijn blackberry (2011/2012) alleen iphone ivm gewend zijn ( doe niet veel meer dan bellen fotos en surfen op web )

De note series en zulke xperias heb ik met smart op zitten wachten maar helaas... ze vallen extreem tegen, we wachten op de note 10 af ....

Tot die tijd is mn 2e hands, nu 3 jaar oude denk ik 'iphone 7' nog perfect.
Die Siemens M35i heb ik ergens nog liggen :+

[Reactie gewijzigd door Wakoz op 27 juli 2019 19:28]

Ik was jong en dom, deed em in aquarium en ging ff mezelf bellen 8)7

Toen kwam er water in ..... :P
… een kapitalistische wegwerpmaatschappij. En de meesten lopen er als makke schaapjes achteraan en slikken de marketingbullshit van fabrikanten als zoete koek.
Als je kijkt hoeveel meer dit alles het milieu belast, zou ik een wettelijke verplichting toejuichen om de accu bijvoorbeeld vervangbaar te maken.
Daar wordt al een tijdje aan gewerkt binnen zowel de VS en de EU. Zo is er in de VS een beweging van staten op gang met een "right to repair" wet, en heeft het europees parlement een eerste miniscuul stapje in deze richting gezet.
je bedoelt cross-selling...
"Laten we alsjeblieft niet toelaten....."

Het is een illusie om te denken dat we in een wereld leven waarbij wij consumenten nog in de hand hebben wat er gemaakt/uitgevonden wordt. Producten en features toevoegen/weghalen wordt mijns inziens puur gedreven door de bedrijven zelf. Die trend zie je bij alles. Zij bepalen dat wij alles toch wel makkelijker/beter/mooier zullen vinden, dus zwaai zwaai opt-in, hello opt-out. Behuizing? Alles glas want draadloos laden en luxe uitstraling. Metaal krast meer, draadloos laden kan niet, nfc werkt niet goed bla bla bla...maar glas is en blijft fragiele en gaat sneller stuk en draadloos laden is (nog steeds) geen standaard feature. 3,5" Jack? Weg ermee want plaats!! Waar gebruiken ze die plaats voor? Grotere accu? Neen, betere luidsprekers (stereo)? Niet altijd. Men wilt gewoon extra oortjes willen verkopen, niets meer, niets minder, net zoals met games er lootboxes zijn. Link-selling, daar gaat 't om.
Als we écht invloed konden uitoefenen dan was er allang een telefoon met een HTC One M8 body+speakers met een P30 pro-camera setup, een Oneplus scherm+operating systeem, het Google pixel android update beleid, een 3,5" jack én een 6000mAh accu.

Ontopic: zoals @MazeWing al zegt (wat hij ook over de HTC telefoons zei) denk ik wel dat Sony altijd too little too late is op bestaande, goedkopere telefoons met soortgelijke specs. Ik ben hartstikke blij dat deze Xperia 1 nu eens wél beter is, maar tis nog niet good enough. Ja dien4K reso.... Leuk maar ik denk dat het geëxperimenteer met uHD op een smartphone toch wel een beetje doodgebloed is; het heeft niet echt aangeslagen. Sterker nog, wqhd lijkt ook steeds minder belangrijk aangezien veel flagships "gewoon" fHD hebben en dat is voor velen gewoon genoeg. Dus ik vind dat Sony dan idd nu weer wat eigenwijs is en ze beter een fullHD scherm hadden kunnen nemen in de 16:9 of 18:9 verhouding. Dan was de accuduur ineens minder een issue en konden kosten gespaard worden en de telefoon dus wél voor rond de 650 euro aanbieden. Wel echt kudos voor die camera, dat was echt hard nodig en juich ik sterk toe!

Wat mensen volgens mijécht zoeken in een Sony is een fatsoenlijke camera in een compact versie. Alleen geven ze zelf aan dat er weinig vraag naar is.... Ik vind dat altijd zo tegenstrijdig klinken, want overal waar ik kom hoor ik de behoefte aan een goeie compact met dezelfde specs en toch heeft Sony blijkbaar cijfers dat 't niet gewild is...ik heb vanwege de camera de XZ2 Compact overgeslagen, anders was dát mijn HTC10-opvolger geworden.

Ik ben 't bijna nooit eens met de tweakers reviews van telefoons, maar ik moet zeggen dat ik bij deze Xperia 1, alhoewel ze wat laat zijn met reviewen, wel een goeie conclusie vind (lees: aansluit bij mijn eigen kijk erop).
De XZ2 Compact heeft toch prima reviews gehad als het om de camera gaat:

Hardware.info: "Onder de streep stellen we vast dat de camera's van de Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact van bijzonder hoog niveau zijn en de standaard van de S9+ erg dicht benaderen - en zonder flitser in het donker zelfs overtreffen. "

GSMArena in de S9 vs XZ2 shootout: "This time around, the Xperia XZ2 proved to be as good and, on occasion, even superior to the Galaxy S9 in this shootout:
The funny thing is, Sony's phone hit the Galaxy where it hurt most - low-light photography. Support it properly, and the XZ2 will deliver better pictures that the S9 at night, in full auto at that. The Galaxy saves face with solid output when shooting handheld - courtesy of OIS, and a bright aperture, so not all is lost in the dark.
In daylight we'd really struggle to pick a winner. If you refrain from close-up scrutiny, the two are actually very hard to tell apart and when you do zoom in, it's a clash of approaches, neither strictly better than the other - the super-clean Galaxy versus the noisier but more detailed Xperia."


Verder is het uit marktonderzoek inderdaad gebleken dat mensen gewoon niet zitten te wachten op een Compacte telefoon. Andere merken zijn ook niet gek natuurlijk. Samsung heeft het heel even geprobeerd met hun Alpha-serie, maar gaf ook snel genoeg op. Je moet natuurlijk uitkijken dat je niet uitgaat van een focal minority. Verder maakt het smalle profiel van de Xperia 1 qua handzaamheid een compact-toestel overbodig.

Ik neem aan dat ook de keus voor glas op marketingonderzoek gebaseerd is. Waarom ze draadloos laden opgeofferd hebben, blijft de vraag. Geen ruimte door het smalle profiel? Persoonlijk had ik graag gezien dat ze tegen de trend ingegaan waren en weer voor aluminium gekozen hadden. Ik bedoel, ze zouden amper aan verkoopaantallen verliezen om deze reden lijkt me. Zorg dan dat je een voordeel qua stootvastheid pakt. Had ze niets extra's gekost. Een 3,5 mm jack had ik ook graag gezien, maar daar hadden ze wel extra kosten voor moeten maken, zeker als ze ook een fatsoenlijk de DAC wilden implementeren (dat Sony een soort van morele verplichting zou moeten voelen als audiomerk is even een tweede).
De XZ2 Compact had de al 3x op rij dezelfde sensor inzitten, namelijk die 19mpix niet optisch gestabiliseerde sensor die ook in de eerste XZ1 zat. Ik heb overigens deze XZ2 compact hier op kantoor zelf uitgeprobeerd en ik was het echt niet eens met de conclusies van HW.info. De foto liet weinig detail zien en had zelfs foto's die richting OnePlus5-aquarel details gingen zeg maar. Ruis was ook duidelijk aanwezig, een stuk meer dan een S9.

Overigens, een lang slank profiel zegt mijns inziens inderdaad alleen wat over de handzaamheid, maar ook niet meer dan dat. Het zegt niks over wel/niet de behoefte aan een Compact-variant. Compact is niet alleen in de breedte, maar ook de lengte dus om te zeggen dat dit een reden is om een Compact-variant overbodig te maken dat kan Sony wellicht wel vinden, maar ik niet :)
Toch jammer hoor, als die camera on-par was met een S9, had ik die XZ2Compact gekocht. Ik blijf stiekem toch hopen op een Xperia 1 Compact met gewoon een full HD scherm en voor de rest dezelfde highend hardware. One can dream toch?
En over die 3,5" jack...Naar mijn idee worden bedrijven teveel verdedigd voor het eruitslopen van de feature. Extra kosten....Samsung kan het ook elk jaar opnieuw en dat zijn niet de minste toestellen, en what about al die midrangers die nog gewoon een jack hebben en onder de 400 euro kosten? Ik geloof het gewoon niet zo dat die 3,5" jacks + DAC's zo enorm duur zijn. Ik vind het niet aan de consument om helemaal in te graven hoe en waarom bedrijven die keuzes maken waar wij niet om vragen en ze vervolgens te overladen met begrip ervoor, maar goed, we dwalen af ;)
Helemaal gelijk mbt kosten, daarbij moet er sowieso een dac in, dus die spaar je niet uit.
Een DAC en een goede DAC, daar zit wel een verschil in. In de meeste gevallen is de DAC gewoon een vrij matige implementatie. Al moet gezegd worden dat Samsung het best aardig doet met hun S-series. Maar wat je wil is natuurlijk wat LG doet.
Het zijn niet alleen de kosten van het implementeren van de jack, maar ook dat een toestel makkelijker waterresistent te maken is. Dat bespaart vooral in termen van R&D.
Bij GSMArena vind je de metingen bij hun telefoonreviews. Verder heb je natuurlijk kwesties van koptelefoons (met een hogere impedantie) die wel vs niet aangedreven kunnen worden. En natuurlijk kun je ook op het oor horen wat de kwaliteit van output is.
Ik vind het eerder vreemd dat dit je verbaast en dacht dat iedere DAC hetzelfde was. Waarom denk je dat er een verschil is tussen versterkers?
Dat is geen onderbouwing of meting die relevante verschillen laat zien.

Over het aansturen van hoogohmige hoofdtelefoons heb je een punt, maar dat is niet de DAC maar de pre-amp.

En het verbaast met niet dat alle dacs hetzelfde zijn, het verbaast me eerder dat we dit elkaar aan (blijven) praten. Ik daag je nogmaals uit om adhv een meting te laten zien dat er relevant verschil zit tussen dacs.

Op het oor verschillen horen is een goede zaak, maar ook erg tricky business, je moet goed weten waar je mee bezig bent om een goede luistertest te doen.

Versterkers is trouwens een ander verhaal, die klinken in principe ook transparant (zolang je ze binnen de specs gebruikt), tenzij een fabrikant met opzet de klank van zijn versterker aanpast om een eigen sausje over de klank te kunnen gooien, je kunt dan discussiëren of dat goed of slecht is (even buizenversterkers, gitaarversterkers, etc buitengelaten natuurlijk, die worden specifiek gemaakt om invloed te hebben op de klank of kunnen niet anders door de gebruikte techniek).

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 27 juli 2019 07:38]

Je ziet metingen oordelen over de kwaliteit en zaken als crosstalk. Wat will je nog mee?

Verder heb ik het als ik het over de DAC heb, het over de gehele implementatie. Dus inclusief alle relevante zaken en ook de aansturing door software waar extra mogelijkheden liggen en je zoals op bepaalde LG-toestellen keuzes kan maken tussen geluidskwaliteit en een betere batterijduur.
Je ziet metingen oordelen over de kwaliteit en zaken als crosstalk. Wat will je nog mee?
Het sleutelwoord is "relevant", hoe zijn deze metingen relevant mbt het menselijk oor? Wat voor waardes zie je daar staan die je gaat horen? Het is leuk om naar getalletjes te wijzen, maar wat betekenen ze en welke context moet je ze geven?

Software die nog sleutelt aan de audio heeft natuurlijk niets met een dac te maken.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 27 juli 2019 20:42]

De software is onderdeel van de implementatie. Daarmee kun je het maximale eruit halen. Bij LG's kun je op modellen met de Quad DAC deze in- en uitschakelen.

En hoe de grootheden die gemeten worden relevant zijn? Iets als frequentie respons is nietszeggend volgens jou? De gelijkwaardige uitput van tonen? SNR nietszeggend? Interferentie is niet relevant? Crosstalk nooit een probleem? Dit zijn zaken die je direct in de ervaring van het luisteren merkt.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 27 juli 2019 22:34]

De software is onderdeel van de implementatie. Daarmee kun je het maximale eruit halen. Bij LG's kun je op modellen met de Quad DAC deze in- en uitschakelen.
Dus als twee fabrikanten dezelfde dac gebruiken, maar de ene fabrikant levert er software bij die wat eq-ing doet zijn het twee verschillende dacs volgens jou?
En hoe de grootheden die gemeten worden relevant zijn? Iets als frequentie respons is nietszeggend volgens jou? De gelijkwaardige uitput van tonen? SNR nietszeggend? Interferentie is niet relevant? Crosstalk nooit een probleem? Dit zijn zaken die je direct in de ervaring van het luisteren merkt.
Die cijfers zijn juist wel veelzeggend en laten zien dat de verschillen niet relevant zijn. Blijkbaar durf je het niet aan in de cijfers te duiken dus pak ik er een van gsm arena, de Asus zenphone 6 lijkt een relatief slechte score te hebben:

Noise level: -81.1dB
Crosstalk: -52.0dB
Als je een audiosignaal neemt, en je mixt daar een opvallend geluid doorheen, kun je dit opvallende geluid niet meer horen als 30-35dB zachter is dan het originele signaal. De crosstalk is -52dB, dat is (voor het gehoor) ongeveer een factor 4 zachter (als je kijkt naar vermogen is het een factor 100 zachter!). En dan is het niet een opvallend geluid, maar de andere kant van het stereobeeld. Dat gaat niemand ooit kunnen horen. Laten we het maar niet over het noise level hebben wat daar nog bijna een factor 8 onder ligt.

Freq response: +0.05, -0.01
Als je het totale volume een halve dB harder of zachter maakt is dat een beste uitdaging om waar te nemen, hier hebben we het over veel minder ergens op een klein bandje, gaat niemand horen.

THD: 0.0068
Dit is in procenten, blinde tests laten zien dat <1% niet meer te duiden is, dit een factor 140(!) ofzo lager?

IMD: 0.059
Dit is dan maar een factor 17 lager dan hoorbaar.

Je kunt altijd inzoomen op de uitslag van een grafiek, maar dat betekend niet dat de uitslag die je ziet relevant (of in dit geval hoorbaar) is.
Ik begrijp je probleem niet, ze leveren toch een dongle bij om je goddelijke 3.5mm jack in te pluggen?Dus waarom al die drama?
Dat betekent niet dat het extra omslachtig is en de USB-C poort meer gebruik ziet, wat snellere slijtage betekent. Plus je kan niet opladen en luisteren tegelijk.

Daarbij gaat het om het principe.
UW principe. Ik zie er geen graten in. Je hebt nu eenmaal voorstanders en andere mensen, ze kunnen niet voor iedereen goed doen.
er is technisch gewoonweg geen reden om die 3.5mm weg te laten, en zelfs als die er wel was (telefoon moet dikker) dan doe je dat toch gewoon. de accu-duur van dit ding was toch al bedroevend, dus dan win je 2 vliegen met één klap.

wat bedreft die accu, daar kan ik nog inkomen het verwijderbaar maken is soms gewoon heel lastig. Desondanks zou je al partij ook een een batery replacement kit kunnen leveren aan reparatie-shops zodat 'getraind personeel' het alsnog 'zelf' kan voor een fatsoenlijke prijs.
Bij de OnePlus 7 Pro leveren ze er geen adapter bij... Die moet je dus zelf aan gaan schaffen voor 15 euro. Probleem daarmee was/is dat ie op verschillende websites out-of-stock was (of nog steeds is...)
Ik vond het in eerste instantie ook een minpunt, echter heb ik desondanks het ontbreken ervan toch een One Plus 6T besteld en eigenlijk is het gemis helemaal niet zo groot.

OP levert er ('gratis') een adapter bij om van USB c naar jack te gaan, die zit standaard op m'n oordopjes en neemt niet noemenswaardig meer ruimte in, het past nog steeds in het al krappe Sennheiser hoesje. Al met al voor mij geen argument om wederom een telefoon zonder aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door DjaRoel op 26 juli 2019 21:57]

Wat jij opsomt zijn allemaal persoonlijke keuzes en geen referenties van een goede smartphone. Behalve misschien de kwaliteit van de camera's vergeleken P30 pro.
Voor de rest.... Ik zal altijd Sony verkiezen boven Samsung, ik hou niet van het totaal plaatje van Samsung.
Een 90hz scherm boeit mij ook niet want ik game er niet op en eet alleen maar meer batterij.
Ik koop het liefst Sony of een Pixel.

Maar dit is ook allemaal een persoonlijke keuze, dit maakt andere smartphones niet minder goed.
Momenteel zit ik nog op een Pixel 2 XL en wacht de nieuwe Pixel 4 af of de volgende Sony. Waarom? Persoonlijke smaak.
Mijn vrouw bezit een Sony XZ2 Compact en ze zou niets anders willen.

[Reactie gewijzigd door LeStef op 25 juli 2019 10:57]

Inderdaad, de minpunten in de review zijn ook erg ver gezocht als je het mij vraagt.
 • 3.5inch connector ontbreekt?? Dat is anno 2019 toch echt hetzelfde als zeggen dat een PC monitor een VGA aansluiting mist. Daarnaast krijg je er een Sony WH-1000XM3 bij als je deze tel nu besteld. (had trouwens ook wel bij de pluspunten gemogen als je er een gratis bluetooth noise-cancelling headphone bij doet van 300+ euro).
 • Te lang voor je broekzak? Serieus? Telefoons worden al jaren steeds groter / anders van formaat. Ik zag toen de eerste iPhone plus van groter formaat uitkwam er ook geen negatief commentaar bij staan dat ie niet in je broekzak zou passen.
 • Karig geheugen? Karig is wel heel overtrokken, 128GB vol krijgen op je telefoon met de cloudoplossingen van tegenwoordig is een hels karwij. Daarnaast 2GB minder geheugen als merken met veel bloatware / veeleisendere android schil is ook echt een non-argument, had op z'n minst onderbouwt moeten worden met benchmarks.
Dan heb je best selectief geheugen. Die 3.5" blijft een geldig argument, dat jij niet geeft om het moeten opladen van een extra ding is wat anders.
En dat van die grootte: er zijn er best nog wat die net als ik een klein maar snel toestel zoeken. Tot voor kort had je dan nog een Sony Compact of een iPhone SE. Zie ook de pricewatch: categorie: Smartphones . Onder de 140mm lengte vind je nog 4 toestellen die geleverd worden met android 8 of 9, een goeie maatstaf om ondersteuning te meten.
"Wat maakt die paar extra millimeter dan?": om de iPhone SE terug aan te halen, die was nog 123mm. Dus nu moet je weeral 2cm langer kijken om nog maar *iets* te vinden, zonder te kijken naar andere kwaliteiten. Ja, scheelt toch best wel.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 25 juli 2019 11:14]

Is hetzelfde als zeggen dat je bij een kleine telefoon een kleiner scherm hebt en dus minder geschikt is voor te gebruiken als smartphone/browsen etc.. Voor mij is dat gewoon iets waar je je telefoon op uitzoekt niet per se een nadeel. Het is basically zeggen dat een Audi RS6 te snel is, daar koop je 'm tot slot voor, je koopt deze telefoon dus omdat je een groot scherm en wellicht zelfs deze beeldverhouding waardeert en er graag mee werkt.

Kortom een vrij subjectieve review qua voordelen / nadelen, Komt meer neer op persoonlijke voorkeuren. En misschien is het ook persoonlijk voor mij dat ik liever zwart/wit lees wat de specificaties in de praktijk voor mij betekenen. Het stuk van de camera is goed uitgewerkt. Het stuk van het geheugen, afmetingen is echt te minimaal. Voor mijn part had je van 10 bekende merken de gangbare broeken gekocht op dit te testen, idem voor het geheugen. ;)

[Reactie gewijzigd door stx op 25 juli 2019 11:22]

Wat?

Ik had het puur op je idee dat er "geen commentaar" kwam op grotere modellen. Dat is er altijd geweest.
Het zijn mógelijke minpunten. Een review is altijd de mening van... de reviewer.
Dit is altijd hoe reviews werken. Al járen en jaren lang.

Het is aan jóu om aan de hand van de review te bepalen wat de plus- en minpunten zijn. Daarvoor léés je natuurlijk de review.

Ik word echt moe van mensen die klagen over het cijfer, of de aangehaalde plus- en minpunten. Ga gewoon lezen en bepaal dán of een toestel iets voor jou is.
Reviewen is geen aannames maken, wat steeds meer gebeurt. Daar word ik moe van ;) Maar bedankt voor je reactie.
Plus punt? Misschien voor jouw maar je kunt moeilijk zeggen dat dit voor iedereen een voordeel is en dus een plus punt.

Een pluspunt zou zijn als de prijs een stuk lager zou zijn waardoor de telefoon interessant genoeg wordt en je, indien je dit wilt, zelf kunt kiezen of je voor dat bedrag een bluetooth headphone wilt kopen.
Uhm die telefoons zijn wel degelijk vrij lomp, het houdt een keer op he.
Inderdaad, de minpunten in de review zijn ook erg ver gezocht als je het mij vraagt.

[list]
• 3.5inch connector ontbreekt?? Dat is anno 2019 toch echt hetzelfde als zeggen dat een PC monitor een VGA aansluiting mist. Daarnaast krijg je er een Sony WH-1000XM3 bij als je deze tel nu besteld. (had trouwens ook wel bij de pluspunten gemogen als je er een gratis bluetooth noise-cancelling headphone bij doet van 300+ euro).
Het grappige aan dat hele plaatje is dat de XM3 een 3,5mm fallback cable heeft voor als zijn batterij (die overigens sneller leeg is dan enkele ander vergelijkbaar geprijsde headsets), deze backup kun je dus niet gebruiken omdat het toestel geen audiopoort heeft.

je argument dat er een adaptor is gaat niet op: dat zorgt alleen maar voor extra slijtage op de usbpoort.
Klopt, ik heb in de eerste generatie Xperia Z en Z1 gehad. Mooi vorm gegeven toestellen en (voor mijn gevoel) schermen met mooiere kleuren.

Alleen net wat je zegt: er zijn geen onderscheidende punten meer, als die er waren buiten je eigen mening.

En daarnaast zullen ze als nadeel hebben de lage verkoop cijfers, telefoons met lage oplage zijn simpelweg duurder, je software ondersteuning per gebruiker etc is dan gewoon duurder ofwel minder marge.

Qwa design zijn alle telefoons tegenwoordig toch zo dicht bij elkaar, en als ze dat al niet zijn zorgen hoesjes ervoor dat het (redelijk) uniform wordt.
Van oudsher ben ik een groot voorstander van de Xperia reeks. De eerste Z was al waterdicht, toestellen maken/maakten goede foto's en het design spreekt me veel meer aan dan de Galaxy's op deze aarde. Verder doet Sony wat weinig andere fabrikanten doen: een compacte high-end toestel uitbrengen (de Z compact serie).

Toegegeven, ik zal één van de weinigen zijn die totaal niet zit te wachten op een halve boot in m'n broekzak maar dat maakt de compact serie nu juist uniek. Momenteel nog de XZ1 compact in gebruik en vooralsnog geen reden om iets anders te zoeken. Apparaat is snel, ziet er top uit, maakt goede foto's en kan (kort) 960FPS opnemen.
Je rijtje pluspunten van de concurrentie is welwaar maar zo heeft de sony ook zijn pluspunten.

4k oled scherm (schijnt beter te zijn dan de s10+ moet ze zelf nog naast elkaar zien in het echt)
De 21:9 scherm is geweldig voor films en multiwindow.
Het scherm is 120hz activeert tijdens games
Videos opnemen zou het beste moeten zijn onder de high ends met de cinema pro mode.

Dat mensen klagen over de prijs van €950 vind ik belachelijk zeker omdat je de beste nc headphone erbij krijgt (±€300) en als je de concurrentie ziet die over €1000 kosten.

Het grote probleem van sony is vooral de marketing.
Kijk maar hoeveel mensen weten wat voor schermtechnieken er in hun toestel zitten of dat ze zelf betere fotos kunnen maken(mits manual mode) dan de p30 of dat de cinema pro mode zelfs bestaat?
Ze hebben te lang niet genoeg uitgegeven aan marketing waardoor het merk imago afgenomen is.
Als mensen een telefoon willen is bijn altijd de vraag een apple of een samsung.
Oneplus7 onderscheidt zich met 90hz scherm? Doe me een lol zeg, zo heeft Xperia een 21:9 4K HDR Oled scherm. Punt.

Bij oneplus is dat genoeg om zich daarme te onderscheiden maar bij Sony niet? Zo heefy Sony veel meer zoals de 960fps en predictive capture en eye AF noem maar op.

Ik ben ern Xperia fanboy geef ik toe maar ben niet tevreden. Maar om ze zeggen dat de markt naar eerlijkheid verdeeld is... Nee.

Eenmaal een kleine speler is het gewoon moeilojk om een markt te vinden. Nothing more.
om nog maar te zwijgen van de goedkopere telefoons die het ook op punten beter doen, de s10e heeft zeker een goed genoeg scherm om hiertegen te concureren. op hardware (cpu en ram) gebied loopt ie nu ook weer niet zo ver achter en op alle andere punten, camera, accuduur, 3.5mm jack is ie zelfs beter.

naar de prijs kijkend is dit dan gewoon schandalig duur. die 2 puntjes zijn het prijsverschil gewoon bij lange niet waard.
wat nog altijd een nadeel is voor genoeg mensen om het als minpunt te bestempelen
Is dat echt zo?
Gezien de discussies die altijd over de 3.5mm aansluiting losbarsten ben ik het eens met de schrijver.

Persoonlijke note: Voor mij is het inderdaad een nadeel en een reden om een toestel niet mee te nemen naar mijn shortlist.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 25 juli 2019 07:19]

Omdat de 3.5mm nog prima werkt en ik nog steeds geen goede rede zie om de aansluiting niet te voeren (buiten 5 cent besparing voor de fabrikant of design keuzes). Kabel erin en gaan met die banaan. Ik ervaar het eigenlijk nooit als knoeien met kabeltjes, maar dat ben ik.

Ondanks dat ik een Bose QC 35II en SoundSport Free Wireless heb val ik toch nog zo nu en dan terug op de 3.5mm aansluiting en dan is het toch wel erg handig dat dat gewoon kan, direct werkt en je niet eerst een dongle (there's a dongle for that :+ ) moet gaan zoeken. Ik heb in mijn leven al genoeg geklooid met adapters, excuus dongles, en dergelijken dat ik er niet op zit te wachten om dit ook met mijn telefoon te gaan doen.

Als USB-C audio niet één grote puinhoop was had ik misschien anders over de 3.5mm aansluiting gedacht. Dat gezegd hebbende, voor sporten ben ik volledig over op bluetooth.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 25 juli 2019 08:41]

Juist liever niet met adapters. Ik heb een Xz2c en erger me er kapot aan dat ik altijd zo'n pokke verloopje moet meenemen. Of dat net de batterijen van de bluetooth hoofdtelefoon leeg zijn.
Die verloopjes gaan ook nog eens vaak kapot.

Ik heb de voordelen van hetw eglaten van de aansluiting nog niet gezien.
Knoeien met kabels vind ik persoonlijk meevallen.

Grote reden. Ik heb nog een goed set met kabeltjes liggen die nog een hele tijd meekunnen en ik heb momenteel geen zin om 200+ euro te investeren in een draadloze headset, die ik om de zoveel tijd moet opladen.

Dus als de keuze is tussen twee telefoons waarbij 1 hem wel standaard heeft en de ander met een adapter. Dan word het die zonder adapter.
200+ ???
Gemiddelde prijs van mijn headsets (ik werk met digi audio) is rond de 100.
U laadt toch ook uw telefoon, fitbit, ... regelmatig?
De koptelefoon die qua geluidsafsluiting etc goed genoeg zijn. Daarvan ligt de prijs boven de 200 euro.

Telefoonopladen gebeurd inderdaad een keer. Maar ik heb geen behoefte om steeds meer apparaten in de lader te moeten zetten. Als er een goedkopere manier is, waarbij laden niet hoeft.

Bluetooth werkt thuis prima met de geluidsinstallatie om muziek te luisteren. Maar onderweg ga ik meer voor goedkoop gemak waarbij ik onder de 100 euro blijf en geen extra stroomkosten heb.
Uhm ja, je hebt een extra adapter nodig om een accu te laden. Ook al is dit maar een paar watt. Je hebt wel een extra stroomverbruik in je woning.

Als je dan ook nog de lader in het stopcontact laat zitten verbruik je stiekem nog meer. Dus ja, uiteindelijk zijn dat extra kosten. Misschien kleine kosten, maar veel kleine kosten worden uiteindelijk grote kosten.
100 euro, wtf! Wie geeft er zoveel uit aan een koptelefoontje. Idioot dat mensen dan tegen bekabeld zijn. Niet iedereen wil zo'n belachelijk bedrag betalen voor een koptelefoon. Terecht dat Tweakers het ontbreken van een 3.5mm als minpunt benoemd. Voor menig tweaker is dit een reden om een mobiel links te laten liggen.
Nee hoor. Door het ontbreken van een kabel heb je een accu nodig die de beperking van de levensduur is.
De accu gaat achteruit, is vaak niet vervangbaar en je moet weer een nieuw setje halen.

Ik heb al vele jaren dezelfde bedrade koptelefoon. Als alternatief had ik meerdere dure, zwaardere draadloze koptelefoons moeten kopen.

https://www.google.com/am...nd-environmental-disaster

Niemand heeft last van een 3,5 mm aansluiting. Ik begrijp het gedram van draadloos niet zo. Laat mensen zelf beslissen wat ze willen.
Kabelruis? Wat is dat?

Ik weet wel dat bluetooth de geluidskwaliteit slechter maakt.

En dat je zomaar een draadloos dopje kwijt kunt raken als die uit je oor valt.
Dus ik mag lekker
 • nog iets minder verkoeling hebben
 • omdat ik m'n kledingkeuze moet aanpassen
 • wegens een duurdere manier om muziek te beluisteren
 • waarbij die dingen uit je oor kunnen vallen
Of gewoon lekker de 3.5mm blijven ondersteunen en jou niet in de weg staan, maar mij ook lekker m'n reeds werkende bedrade oortjes die niet op straat vallen laten gebruiken?

8)7
Je punten op het "duurdere manier van luisteren" na zijn op te vangen door een nekband stijl headphone te kopen. (volgens mij beginnen die al vanaf ongeveer 20€)

Maar ik ben het wel eens dat ik liever ook liever een 3.5 jack zie op telefoons zie.
Stop even met drammen a.u.b.
Ik luister sporadisch naar muziek via een koptelefoon. Daarvoor heb ik Sennheiser oordopjes van 8 jaar oud die nog steeds perfect werken. Prima geluid enz.

Waarom zou ik dan extra geld uit moeten geven om alles moeilijker te maken?

"Dingen evolueren nu eenmaal"
Ik zie evolutie graag als vooruitgang i.p.v. achteruitgang
Het is duidelijk dat je gelijk halen belangrijker voor je is dan een volwassen discussie voeren.
Koop lekker wat je wilt, doe ik het ook.
Je hebt 'm door. _/-\o_
Nou, als er geen draadje aan je oordopje zit, en deze valt tijdens het fietsen uit je oor, dan is er geen draadje dat voorkomt dat het oordopje op de grond valt en eventueel geplet wordt onder een fietswiel.

Alleen al daarom zijn draadjes praktisch.

Ik heb nog nóóit last gehad van kabelruis. Draadjes zijn ook makkelijk om de oordopjes uit het oor te halen.

Zie je dat het zinloos is om jouw voorkeur aan de ander op te dringen? Voor elk nadeel wat jij noemt van bedrade oordopjes kan ik er zo één opnoemen van de onbedrade oordopjes.
_alle_ BTA (a2dp) codecs zijn lossy codecs. Bij de compressie verlies je details. Dus de kwaliteit is per definitie slechter dan het origineel.
Afmixen beter niet (alleen) op hoofdtelefoon 😉
Supertip !! (bestelt snel paar speakers bij Bax ...)


https://www.bax-shop.nl/s...ve-studiomonitor-per-stuk
Bandana/hoofdband? Al eens buiten geweest de voorbije dagen? Doe mij maar bedrade oortjes!
De arrogantie druipt er wel van af. Ik heb pas enkele honderden kilometers door Finland gefietst (op en neer en op en neer en op en neer). Telt dat? Ik had geen bandana.
Wie weet heb jij wel grote wenkbrauwen? Who knows ....
Nee, omdat het prima werkt, een 3,5mm jack met bestaande oordopjes was een uitstekend systeem. Apple wilde een werkend systeem om zeep helpen omdat een alternatief systeem (iedereen nieuwe oordopjes kopen) voor hun veel beter was. Zeker als je die oordopjes een kekke naam geeft en op hipsters mikt en vervolgens achterlijk veel geld voor vraagt, terwijl bestaande oordopjes 13 euro kosten.
Ik ben er mee eens dat de "gewone oordopjes" hartstikke goed werkt.
Maar ja, vroeger, de vaste telefoon bij mijn ouders, werkte ook perfect. Het is toch wel fijn dat je nu kan bellen zonder gebonden te zijn aan een kabel.

Wat ik wil zeggen, dat ik nu (weer) een hoop mensen hoor praten dat product X onzin is (in dit geval de draadloze oordopjes). Terwijl ik denk dat we straks (weer) denken, "dat ik ooit iets anders gewild heb...)

just my thoughts.

Edit:
-1 "Ongewenst" zelfs. :+ Ik had wel verwacht dat mijn mening niet bij iedereen geliefd is maar om mijn mening nu -1 te geven...

@n0elite Ik ben opgegroeid met een telefoon aan de muur. Waar een kabel aanzat. En geloof mij, het was in begin ondenkbaar dat wij ooit draadloos zouden rondlopen met een telefoon. En mijn ouders waren eerst heel erg sceptisch toen de eerste draadloze handset betaalbaar was. Dus ik snap jouw argument niet (sorry)

[Reactie gewijzigd door streamnl op 25 juli 2019 08:41]

Maar bellen zonder gebonden te zijn aan een kabel was ook al mogelijk toen 3.5mm de standaard was op een mobiel. ;)
>Het is toch wel fijn dat je nu kan bellen zonder gebonden te zijn aan een kabel.

Kul argument want dat kon voorheen ook al.
Aangezien je op mijn vorige reactie niet reageert, ook even hier.
Ik ben met zo'n telefoon opgegroeid.
https://i.etsystatic.com/...8/il_1588xN.282308148.jpg

Ik vraag me sterk af, hoe jij hiermee kan bellen zonder gebonden te zijn aan een kabel. ;)

Als een van mijn ouders vond dat ik te lang belde met iemand (en ik luisterde niet als zij vonden dat ik moest ophangen), dan trokken zij bij de "hoofdtelefoon" de kabel eruit. En ik was boven klaar met bellen.
Eerrmm je kan al draadloos bellen MET of ZONDER 3.5mm dus wat is jouw argument dan ?
van een 3.5mm audio jack heeft niemand geen last van. Het is niet omdat een phone 3.5mm audio heeft dat je niet draadloos kunt bellen....
Wat jij zegt is precies mijn punt. We zitten (naar mijn mening) weer bij een overgang van een techniek. En je hebt altijd weer enkele die blijven vasthouden aan het oude. Totdat ze na enkele jaren denken:"dat ik toen nog X gebruikte".

Mijn vast telefoon was een voorbeeld.
Met zulke beargumentatie kan je natuurlijk elke verandering 'goed' noemen. Je moet gewoon een inhoudelijke discussie voeren. Ja mensen waren vroegen ook bang van de stofzuiger. Ik ben totaal niet bang voor nieuwe techniek. Ik koop alleen een telefoon met 3,5mm omdat ik begrijp wat het voordeel is van een telefoon zonder (1 kabel minder) en wat ik daarvoor betaal. Net zoals ik niet 'blijf hangen' op een 4k tv terwijl je allang 8k kan kopen. Tegelijkertijd ben ik niet blijven hangen op het wasbord maar heb ik een wasmachine, omdat dat apparaat voor mij veel tijdbesparing opleverd en daarmee zijn geld waar maakt.
@hjdekker1 en @Empror1

Ik wil graag verder discuseren maar niet meer hier.
1) de enige tegenargument die ik hoor is:"je moet de mens niet iets opleggen, die graag bij het oude willen blijven".
2) alles wat ik zeg, word nu als -1 bestempeld. Dat klopt niet. Ik geef mijn mening met voorbeelden en dat is niet -1. Dat zegt mij genoeg over mijn discussie-medemens.
Wellicht ten overvloede maar degene waar je op reageert kan jouw reactie niet modereren. De '-1' komt dus van derde partijen. Overigens staan je meeste reacties weer in de plus en zou ik me de -1 niet persoonlijk gaan aantrekken. Laat je al helemaal niet verleiden tot reacties als ' Dat zegt mij genoeg over mijn discussie-medemens.'. Dat zijn natuurlijk wel reacties die een -1 waard zijn.
Het maakt niemand iets uit of jij, of iemand anders Bluetooth wilt gebruiken.
Het gaat erom dat niemand er last van heeft dat de audio jack blijft bestaan, en diegene die hem gebruiken wil, dat dan kan.

Veel mensen zijn tegen het "door de strot duwen" door de fabrikant puur om geldelijke gewin
Het gaat er gewoon om dat iedereen de vrijheid moet kunnen hebben.
Als jij graag Bluetooth wilt gebruiken, prima.

Maar waarom andere mensen hun voorkeur onmogelijk maken?

Vooruitgang???
Gebruik al sinds jaren (wat duurdere) shure sport oortjes die een vervangbare kabel hebben
Ik snap niet helemaal jouw reactie icm met jouw smileys. Want ik lees dat jij ook liever draadloos hebt. (ik ook)

Ik ben een fanatieke hardloper. Bijna al mijn (oude) oordopjes vallen een keer uit mijn oren tijdens het sporten. Ik heb 1 paar oordopjes (met kabel) die wel blijft zitten maar dat is er 1 die helemaal om mijn oor vast zit. Die zit na een half uur niet meer prettig waardoor ik dan vaak bij mijn langere afstanden dan maar geen muziek meer luisterde.

Persoonlijk heb ik liever oortjes zonder kabel. Echt waar. Die zijn bij mij nog niet uitgevallen en ze zitten erg prettig. Ook bij meer dan een uur hardlopen in de bossen.
Helder. Bedankt voor de update. We delen dus dezelfde mening.
Omdat mijn (toentertijd) relatief dure ATH M50X geen bluetooth heeft en ik heb daarnaast geen behoefte om als het vermeden kan worden een extra product te kopen puur en alleen omdat smartphoneland het nodig vind om de 3,5 mm jack weg te halen, en ik heb geen zin om te klooien met dongles die je alleen maar kwijt raakt (in mijn ervaring dan).
Ik heb graag ononderbroken audio. Moet de eerst storingsvrije-altijd-direct connecting-BT-apparaat nog vinden...
Gezien de reacties wel. Als je zou moeten kiezen tussen een draadloze hoofdtelefoon aansluiten óf een 3,5mm-poort, dan was het een ander verhaal geweest. Nu beperk je mensen in hun keuze en is het denk ik ook terecht een nadeel.

Op een persoonlijk nootje: ik gebruik veelal bluetooth-headsets, maar loop er soms toch tegenaan dat ik een 3,5mm-poort mis. Soms kom ik een situatie tegen dat ik een telefoon op een aux-poort aansluiten bijvoorbeeld. Laat ik dan net geen verloopstukje bij me hebben.. ;)

Een verloopstukje is ook niet altijd fijn, zeker niet als je een mooie bedrade hoofdtelefoon hebt, die je op diverse apparaten gebruikt. Je kunt hem dan namelijk niet aan je hoofdtelefoon laten zitten.
Hier nog een link 3.5mm vs blauwetand
reviews: De 3,5mm-jack op smartphones is er nog

Ik heb nog een oud (ca 5 jaar oude) xperia met zelfs hdmi aansluiting (geen fhd helaas ), gebruik deze nog steeds als internet radio. Het is jammer dat ze die weg niet verder zijn ingeslagen...
Misschien iets dat tijd nodig heeft. Maar meestel blijkt dat publicaties als Tweakers (CNet, etc) meer achterlopen dan de werkelijkheid. Zie oude reviews waar ze klagen over het ontbreken van:
 • verwisselbare accu's
 • volwaardig qwerty-toetsenbord
 • uitbreidbaar geheugen
Het toetsenbord is een punt waarvan ik snap dat het achterwegen wordt gelaten in recensies. Maar de verwisselbare accu is voor mij nog steeds een puntje waar ik het niet mee eens ben. Mijn laatste toestel met een verwisselbare accu (Lumia 950) is even dik als het Sony toestel uit deze recensie. Het onderdeel wat over het algemeen het snelste slijt kunnen wij niet meer zelf eenvoudig vervangen, want redenen.... :X

Het uit kunnen breiden van opslag kan nog prima een discussiepunt zijn afhankelijk van hoeveel opslag het toestel zelf aanboord heeft wat de noodzaak kan verhogen of verminderen.
Een accu moet gewoon eenvoudig vervangen kunnen worden. De reden:
- een accu is na twee jaar op sterven na dood
- een telefoon gaat langer dan twee jaar mee.

Er is feitelijk ook geen technische reden om de accu in een kluis onder te brengen. De verwijderbare kunststof achterkant was gewoon prima.
Er is wel degelijk een technishe reden voor. Men wilt graag waterdichte telefoons en een makkelijk vervangbare batterij en waterdicht gaat niet goed samen. Het zou fijn zijn als ze een manier vinden om de batterij dan toch makkelijk te repareren maar direct vervangbaar hoeft van mij niet perse meer. Ik had een LG G5 en alhoewel het handig was waren tegen de tijd dat ik echt een nieuwe batterij nodig had alle officiele batterijen toch al uitverkocht en lastig te vinden. Zou misschien met een succesvol model minder snel gebeuren maar het was wel een probleem.
Het kan gewoon, en vroeger lukte het ook om een waterdichte telefoon met losse achterkant te fabriceren (was het de Galaxy S5?).
Overigens zijn de meeste telefoons die in de omloop zijn niet waterdicht, dus dat probleem zal niet groot zijn.

Als ik mag kiezen... Doe mij maar een telefoon met losse achterkant.

Dat van de niet te vinden batterij herken ik wel (ervaring met OnePlus 2, die ook een losse achterkant heeft). Ik vind dat gewoon slecht van een fabrikant.
Nou nee mijn Sony C5 ultra werkt na 3 jaar nog steeds perfect. Een accu die langer meegaat prefereer ik toch boven meer capaciteit. Mocht het nodig zijn dan neem ik wel een powerbank mee. Sinds kort in bezit van de Xperia XZ3 en die kon inderdaad een iets langere accuduur hebben. Niettemin kwaliteit boven kwantiteit.
Klopt helemaal.
De batterij van mn sony toestellen gan altijd jaren mee. De grootste reden dat ik ze nog steeds koop.
De qnovo techniek doet zn werk goed.

Heb 2 keer een samsung geprobeerd de s6e en s7e en beide waren binnen een half jaar niet meer bruikbaar beide ook laten vervangen en weer binnen een half jaar een batterij duur van minder dan 2 uur.

Ik had gelezen dat lg het ok gebruikt tegenwoordig maar heb nog geen model gezien van hun die me aanspreekt.
Dat is natuurlijk ook mooi. Daar lijkt Sony me wel een uitzondering op de regel mee, toch?
Alle drie punten waar ik nog steeds volledig achter sta.

Afgezien van toetsenbord dan.

Ik wil gewoon makkelijk zelf de batterij kunnen vervangen van mijn telefoon.

Toch belachelijk dat je het onderdeel dat het hardste slijt aan je telefoon niet zelf kunt vervangen.
Verwisselbare accu's vind ik nog steeds een gemis anno 2019, alleen kan je dat niet meer als minpunt noemen omdat er letterlijk zo goed als geen enkele telefoon het nog heeft.
De verwisselbare accu en uitbreidbaar geheugen zijn gewoon dingen die in elk toestel moeten zitten.
Je hebt gelijk, bluetooth is de toekomst.
Maar in het heden is de bedrade koptelefoon voor mij superieur.

Het werkt altijd. Ik heb nooit een lege accu waar ik me druk om moet maken. Het werkt in de auto, met mijn koptelefoon en op de pc speakers.

Dus waarom zou ik in hemelsnaam bluetooth moeten gebruiken?

Omdat jij dat vindt?
Klopt wat je zegt bedraad is superieur in geluidskwaliteit maar on the go is bluetooth sowieso handiger vanwege geen gedoe met kabels.

De accu kan inderdaad leeg raken maar gelukkig kan je ook een kabeltje aansluiten.

Gelukkig "moet" je het niet geberuiken maar "mag" het wel je krijgt er een verloopstukje bij
Mee eens. De ergernis zit in het moeten.

Jaren geleden toen bijvoorbeeld Apple stopte met de headphonejack, werd voorspeld dat het snel helemaal afgelopen zou zijn met die connector.

Dat is niet uitgekomen en dat verbaast me niet. Ik zal niet de enige zijn die het gebruikt.
Ja klopt ik denk dat het echt over zal zijn het moment dat samsung ook geen headphone jack meer zal zetten in hun toestellen.
Bluetooth mag misschien de toekomst zijn maar een bedrade hoofdtelefoon voorkomt het meesleuren van een powerbank en het ongemak om tussendoor je bluetooth set op te laden.
Je krijgt er nu ook gratis een Sony WH-1000XM3 (product: Sony WH-1000XM3)
Draadloze audio zal waarschijnlijk wel de toekomst zijn, en BT is zeker een kanshebber, mits je het over smartphones hebt. Als je iets serieuzer met audio bezig bent is het zeer onwaarschijnlijk dat draadloos de toekomst is en is het BT zeker niet. Ik heb meerdere audiotechnici in mijn vriendenkring en de Apple gebruikers onder hen blijven op dit moment in het Apple ecosysteem ondanks het verdwijnen van de jack en zeker niet dankzij.

Hierdoor beweegt smartphone audio zich weg van 'de rest' van de audiowereld, en dat vind ik best jammer en kwalijk.

Dat het niet bij iedereen is doorgedrongen vind ik dan ook redelijk kort door de bocht.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 25 juli 2019 20:43]

Bluetooth is de toekomst, maar dat is nog niet bij iedereen doorgedrongen.
Vooralsnog blijf ik gewoon nog telefoons kopen met een 3,5mm jack omdat ik geen zin heb in dat gekut met dongles, opladen en extra randapparatuur aan te schaffen. Het is niet zozeer een kwestie van doordringen, maar meer een kwestie van voorkeur, tenminste voorlopig nog wel.
geen 3.5 mm jack, is dat echt nog een minpunt waard? als je een telefoon van 800+ euro koopt, kan je ook wel 100 euro bijleggen voor een degelijke bluetooth headset. ik vind dat boven de 600 euro geen 3.5mm jack nou niet echt zo'n big deal is.

oprechte vraag!

toen we van walkman naar discman gingen baalde je ook even dat je casettebandjes waardeloos waren geworden, maar in het jaar 2000 was dat ook geen big deal meer.
nee gewoon nee. Puur omdat de 3.5mm jack veel meer apparaten faciliteert dan alleen koptelefoons.
welke apparaten dan?

ik lees een review altijd als iets dat voor de gemiddelde gebruiker is; m.a.w. het moet zeker opgemerkt worden dat de 3.5mm jack mist. maar de negatieve waardering voor de gemiddelde gebruiker?

als ik naar mijn eigen smaak/mening over wat een telefoon moet hebben aan features, reviews ga schrijven, dan zijn alle telefoons met een notch een 6 waard... om maar een voorbeeld te noemen ;)
stereo, radio, versterker, auto...gewoon alles waar geluid uit kan komen werkt universeel met (mini)jack.

En ja veel apparaten hebben ook voortaan bluetooth ondersteuning, maar de gemiddelde consumenten waar je hebt over hebt, hebben dat allemaal niet in huis.
is dat wel zo? want ik heb een autoradio met bluetooth voor 60 euro , en die heb ik al vijf jaar..

bluetooth speakers worden gratis uitgedeeld als promotie op beurzen.. etc.

bluetooth koptelefoontje is 30 euro. wilde je een knap bedraad koptelefoontje voor je discman was je dat vroeger ook kwijt..


laat ik de vraag anders stellen: wanneer vinden we het dan niet meer de norm? want ik ben wel van mening dat 3.5mm gaat verdwijnen als norm.
laat ik de vraag anders stellen: wanneer vinden we het dan niet meer de norm? want ik ben wel van mening dat 3.5mm gaat verdwijnen als norm.
Voor het kleine stukje 'audio' dat over smartphones gaat zou de norm best eens kunnen verdwijnen. Voor de rest van de audiowereld niet, en dat is wmb zonde (dat smartphones zich verwijderen van een standaard die niet gast verdwijnen).
ik ben het met je eens dat het zonde is!

voor de gemiddelde user vind ik het niet meer dan normaal dat een telefoon van 800+ euro dan ook maar een knap setje oortjes in de verpakking moet hebben, als ze daar de standaard van willen maken.

ik ben in ieder geval compleet over op draadloos en ik vind het fantastisch :9 maar ik heb dan een Sony wh-1000xm3 ... dus dat is niet voor iedereen 8)7
ik ben in ieder geval compleet over op draadloos en ik vind het fantastisch :9 maar ik heb dan een Sony wh-1000xm3 ... dus dat is niet voor iedereen 8)7
Ik heb een goede BT hoofdtelefoon van Sony en Bose, en een BT in ear setje, dat is heel fijn en ik ben over alle 3 tevreden. Toch ben ik nog heel blij met de jack in m'n telefoon en ik gebruik hem regelmatig.

Voor mij zijn het verschillende use cases met niet veel overlap.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 26 juli 2019 10:12]

to each his own, ik mis het to-taal niet :)

overigens zat ik vroeger wel bij het kamp: waarom de 3.5mm jack deleten? maar dat was in de tijd dat wireless headsets er nog niet helemaal waren, dat is nu anders.

ik heb bijvoorbeeld ook een bone conduction headphone voor hardlopen en fietsen, en dat is ook geniaal, maar bedraad hardlopen is gewoon niet handig. dus dat heeft me ook wel doen heroverwegen wat ik nog met draad moest... :P
Ik moet mijn telefoon i.v.m. werk regelmatig aan apparaten (mengtafels) aansluiten die makkelijk het meervoudige kosten van zo'n telefoon en doorgaans hebben die vooral analoge inputs en digitale inputs (AES/EBU om er maar 1 te noemen) die je niet terugvindt op een telefoon, laat staan dat er draadloos een verbinding gemaakt kan worden.
Dan is die 3.5mm behoorlijk gewenst, maar dit is natuurlijk wel weer een heel specifieke use case ;)
naja, dat is dus het punt dat ik probeer te maken; schrijf je een review voor de gemiddelde consument, of voor jezelf?

Als ik een iPhone koop, dan wil ik die airpods er toch wel bij. dat is niet omdat ik die 3.5mm jack niet heb, maar omdat luxe geld mag kosten.

zo ook met een telefoon als deze...

het is ook maar een mening, ik verwacht wel dat over een bepaalde periode, die 3.5mm jack echt geen issue meer zal zijn. overigens is mijn persoonlijk mening alsnog dat zo'n jack handig is om te hebben hoor. maar echt minpunt als ie ontbreekt? .. voor 30 euro heb je bluetooth oortjes die voor de gemiddelde consument echt prima zijn.

wellicht moet een fabrikant als sony bij dit soort telefoons knappe oortjes bijleveren?
In dat soort gevallen lijkt het me voor de audiokwaliteit een stuk verstandiger om er een usb dac in te pluggen.
Het IS een minpunt, want dan heb je toch minder mogelijkheden, er zijn ook nog redelijk wat concurrenten die dat wel hebben (itt bijv wisselaccu).
En zo te zien zijn hier nog genoeg mensen die idd graag een jack willen.
Mocht jij dat minpunt onbelangrijk vinden, dat is natuurlijk prima.
Ikzelf vind het draadloos laden minpunt bijvoorbeeld weer onbelangrijk.
Van casette naar CD is een duidelijk voordeel ondanks het nadeel dat je niet meer je oude muziek kan afspelen. Als het hebben van BT vereiste dat er geen 3.5mm jack op de telefoon zat zou ik je punt snappen maar dit is niet het geval. Telefoons hebben al jaren BT.

Het is niet meer dat er geen direct voordeel te zien is aan het niet hebben van de jack. Iedereen zegt hoe geweldig bt headphones wel niet zijn en dat zal vast maar niemand kan me vertellen wat het voordeel is aan het niet hebben van een 3.5mm jack.

Overigens krijg je voorlopig nog bij de Xperia 1 "gratis" Sony's NC headphones dus geld is geen reden om de 3.55mm jack te betreuren dat geef ik toe :P
Precies wat ik dacht. Het is al jaren een standaard aan het worden om deze weg te laten.
De brandpuntsafstanden van de telelens en de ultragroonhoeklens zijn omgedraaid
Gefixt, dank je!
Graag gedaan :D, het klopt nu alleen niet meer met de volgende zin ;)

[Reactie gewijzigd door K0L3N op 25 juli 2019 19:39]

Lol. Haastige spoed.. Gefixt weer :)
Wat mij echt verbaast is dat de Sony in mijn ogen ongelofelijk veel betere foto's maakt bij daglicht dan de P30 pro. Ik kan me er wel in vinden dat bij pixel peeping de conclusie anders is, maar qua kleuren en kleurdiepte vind ik de foto's van de sony bizar veel beter!

Kijk bijvoorbeeld naar de foto's van de duinen, veel meer kleurdiepte. En de lucht in het bos is een geloofwaardige blauw in plaats van paars-ish op de P30 pro
Dat vind ik inderdaad bijzonder mooie foto's. Ik vraag me af hoe dat vergelijkt met een Samsung S10 of een Apple XR.
Tweaker leest echt heel fijn op mijn Xperia 1. Wat ik wel raar vind is dat de oortjes die je erbij krijgt een 3.5mm jack hebben. Het is dus geen wonder dat ze de dongle erbij hebben gedaan.
Ze hadden er beter oordopjes met usb-c aansluiting bij kunnen stoppen!
Met zo'n hoge resolutie en OLED vraag ik mij af hoe goed hij het in een VR headgear doet voor media en basic games ten opzichte van andere telefoons. Iemand die dit heeft geprobeerd? :)
Een super mooie telefoon heb nu een xz3 maar ga deze zeker halen omdat je nu nog een gratis headset bij krijgt.
Verder is de 3D-maker-app nog steeds van de partij. Daarmee kun je jezelf of objecten scannen en in 3d omzetten. Vervolgens kun je de 3d-objecten printen of bijvoorbeeld delen op sociale media.
Met een 3D-printer of op papier? In het eerste geval wordt dit dan overgezet op(welke?) 3D-compatible file?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 25 juli 2019 07:50]

Glas aan voorkant én achterkant, net als de Z3(compact)? Dat is voor mij genoeg om over te slaan. Ook al is dat voor mij een steekproef met n=1.

Ik ben heel tevreden met mijn XZ1c. Maar dat doe ik nooit weer.

Toevoeging: tot twee keer toe gingen de voor en/of achterkant spontaan los. De tweede keer buiten de garantietermijn. En de koele blauwe shop was onverbiddelijk in het vasthouden aan die 2 jaar. Terwijl het gewoon een probleem met nonconformiteit was en de garantietermijn er niet toe doet.

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 25 juli 2019 07:32]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee