Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Honor 20 Pro Review

De telefoon die niet mocht uitkomen

Conclusie

De Honor 20 Pro kun je straks vinden in lijstjes met telefoons die het meest speelbal zijn geweest van geopolitieke ontwikkelingen, maar dat zou hem tekortdoen. Het is de eerste telefoon met een f/1.4-lens en de eerste telefoon met een macrocamera. Jammer genoeg komen die punten niet echt uit de verf. Huaweis eigen P30 doet het bijvoorbeeld beter met het licht uit. De macrocamera is een aardige toevoeging, maar met zijn lage resolutie en gefixeerde focus van beperkt nut, zeker omdat diezelfde P30 met de ultragroothoeklens ook van dichtbij kan scherpstellen en daarbij betere foto's produceert.

Er is voldoende positiefs te vinden op deze telefoon. Als allround telefoon doet hij het goed; het scherm is afdoende, de accuduur is ruim voldoende, de cameraset-up is veelzijdig en de camera's doen het bij goed licht prima. Met de soc, het geheugen en de opslag is de hardware ook dik in orde.

Uiteraard zijn er ook minpunten. Zo zijn er geen ontgrendelbare bootloader en geen 3,5mm-jack. Verder belooft Huawei weliswaar updates en verwacht het upgrades, maar kunnen we ons goed voorstellen dat niet iedereen zich senang voelt bij het kopen van een telefoon van Huawei.

De markt voor premiummidrangetelefoons, of budgetvlaggenschepen, zit vol met aantrekkelijke telefoons. De OnePlus 7, Xiaomi Mi 9, Samsung Galaxy S10 en S10e: er zijn voldoende uitstekende alternatieven. Huaweis eigen fabrieken produceren ook de P30, Mate 20 Pro, Honor 20 en Honor View 20, die minder kosten dan de Honor 20 Pro. De adviesprijs van zeshonderd euro is daarom wat ons betreft echt te veel gevraagd, maar voor een aantrekkelijke prijs zou dit een prima telefoon zijn.

Getest

Honor 20 Pro Phantom Black

Prijs bij publicatie: € 599,-

Vanaf € 495,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Laagste prijzen voor: Honor 20 Pro Phantom Black
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4.5 (417)

€ 495,-

€ 495,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 495,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 495,-
Bekijk

Bol.com

Score: 4 (258)

€ 499,-

€ 499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 499,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 499,-
Bekijk

Amazon.de

Score: 3.5 (85)

€ 499,-

€ 499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 499,-
Pakketpost vanaf €29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 499,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (251)

€ 599,49

€ 599,49

Kostenoverzicht

Productprijs € 599,49
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 599,49
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2625)

€ 639,-

€ 642,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 639,-
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 642,95
Bekijk

Reacties (156)

Wijzig sortering
Geen ontgrendelbare bootloader en 3.5 mm jack zijn anno 2019 negatieve punten? 8)7

[Reactie gewijzigd door harrytasker op 17 juli 2019 06:53]

Dit is tweakers.net, hier geven wij wat meer over bootloaders ontgrendelen en 3.5 mm jack.
bij de iPhone wordt dat niet als nadeel genoemd trouwens. en erger: bij de P30pro van Huawei ook niet. waarom het bij een Honor een nadeel is, en bij een Huawei niet snap ik niet zo.
Met het wankele voortbestaan van Huawei binnen in elk geval het Android-ecosysteem is een geünlockte bootloader natuurlijk wel een relevantere kwestie dan het eerder zou zijn. Ik heb even een Huawei P20 Lite gehad, dankzij een goede prijsfout, maar achteraf ben ik blij dat ik die nooit in gebruik heb genomen. Ook toen was helaas de bootloader al gelocked. Jammer dat ze dat destijds de nek om hebben gedraaid (nieuws: Huawei stopt met het uitdelen van codes om bootloader vrij te geven)

Het weghalen van de jack blijft een heikel punt. Ik gebruik voornamelijk Bluetooth tegenwoordig, maar het actief weghalen van een legacy-verbinding zie ik niet per se als voordeel, terwijl het níet hebben op sommige momenten toch weer onhandig is. Volgens mij is het vooral een kostenbesparing voor de fabrikant, dan dat er nu massaal designs zijn ontstaan die mèt een 3.5mm-jack níet hadden gekund.

[Reactie gewijzigd door MsG op 17 juli 2019 17:46]

Waarom blij dat je dioe p20 lite nooit in gebruik heb genomen?
De mobiel die ik had voldeed goed genoeg, en anders moest ik ook weer allerlei USB-c-kabels in gaan slaan. Nu heb ik bij verkoop van de telefoon een mooie winst geïncasseerd, in plaats van dat ik met een mobiel rondliep die ik voor de eigenlijke prijs niet zou hebben gekocht.
Bij de iPhone is het imo een beetje een moot punt. Je koopt waarschijnlijk een iphone voor het apple ecosysteem of omdat je kwaliteit wilt. Keuze heb je niet.

De P30Pro is een vreemde, ik denk dat de bootloader opmerken afhankelijk is van de reviewer. Arnoud beschrijft het wel, Chris niet.
Jawel, maar we hebben het pas relatief kort als minpunt aangemerkt op scorekaarten. We proberen hierin zo consequent mogelijk te zijn. Arnoud is ermee begonnen en sindsdien vermelden we het vaak op de scorekaart, zeker als we inschatten dat het voor de telefoon in kwestie wel eens interessant kan zijn om de software aan te passen :)
Bedankt voor de verduidelijking :Y)
Graag gedaan! Het is soms lastiger dan je misschien zou denken om over de gehele linie aan telefoonreviews consequent te zijn, vooral omdat de markt zelf verandert. Bijvoorbeeld ook de concurrentie en plus en minpunten zijn altijd ten opzichte van die concurrentie. Je wil echter dat het ook 'klopt' als je de scorekaart van de voorganger van een jaar geleden ernaast legt. Maar goed, dat is meer een algemeen verhaal over scorekaarten dus :)
Zet het dan bij de specificaties. Je kunt het toch nauwelijks een voor- of nadeel noemen.
Nou ja, de een biedt een stuk vrijheid dat de ander niet heeft. Dat noem ik toch wel een voordeel hoor. Of je dat zelf ook vindt is een tweede en niet relevant voor een review, dan geldt dat punt voor jou gewoon niet, net zoals dat met legio andere +/- punten zo kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 18 juli 2019 12:57]

Als je kwaliteit wil kun je naast de iphone heel veel andere kiezen. Daar is apple niet onderscheidend in. De hardware is prima maar ook niet beter. Je kiest voor het ecosysteem.
Hij zegt toch ook niet dat Apple daar uniek in is?
En de persoon waar op je reageert zegt ook niet dat hij dat zegt.
Hij zei "onderscheidend", niet "uniek".
Was de kwaliteit in cursief niet duidelijk genoeg?

Eye of the beholder...

[Reactie gewijzigd door Thomg op 17 juli 2019 08:23]

Niet echt als je "kwaliteit" zegt is het duidelijk sarcastisch, als je cursief gebruikt komt het op mij als extra benadrukt over. Als je dat niet bedoelde heb ik het fout.
Bij de iPhone is het imo een beetje een moot punt. Je koopt waarschijnlijk een iphone voor het apple ecosysteem of omdat je kwaliteit wilt. Keuze heb je niet.
Gelukkig heeft niet iedereen die instelling, want dan zou Tweakers net zo goed kunnen ophouden met het schrijven van iPhone reviews.
Er zijn natuurlijk legio redenen waarom je een iPhone zou kunnen overwegen. Misschien zit je momenteel helemaal niet in het ecosysteem maar overweeg je de overstap d.m.v. aanschaf van een iPhone. Dan wil je zeker wel weten wat alle voors en tegens zijn lijkt me.
Als je kwaliteit wilt koop je juist een iPhone met native 3.5mm jack. De output daarvan is meetbaar beter dan met de adapter.
Beter dan met een externe DAC? En als je geluidskwaliteit wil is de DAC in een smartphone met een 3mm natuurlijk vrijwel uitgesloten en ben je toch aangewezen op iets als een Dragonfly.
Ja en nee. Er zit voor zover ik weet een DAC in de lightning kabel. Dus dat is al een externe DAC.

Overigens is de DAC zelf niet het probleem bij smartphones. Die is zeker goed genoeg. Als je die op line level aansluit op je versterker heb je weinig te klagen. Het probleem zit 'm in de sectie waar de daadwerkelijke versterking plaatsvindt. Die is ondermaats.
Ecosysteem ja, kwaliteit is echt niet beter dan de high end androids, zou zelfs durven zeggen dat die kwaliteit van iPhone vergeleken high end androids zelfs iets lager ligt, in mijn ervaring dan.
Misschien waren andere punten daar net belangrijker. De lijst met plus- en minpunten is nooit limitatief volgensmij. Daarvoor moet je de hele review lezen :)

[Reactie gewijzigd door patrickvdweide op 17 juli 2019 07:55]

Maar ook willekeurig. Een vaste grotere lijst punten per generatie telefoons met een score per punt zou veel instructiever zijn dan een totaal score. Dan kun je zelf kiezen welke onderdelen je waarde aan hecht.
Je bedoelt zoals Rtings.com het doet met hun TV/Audio recensies?

De recensie vergelijker: https://www.rtings.com/tv/tools/compare
Test resultaat vergelijker (per onderdeel), bijvoorbeeld: https://www.rtings.com/tv...n-finish-matte-and-glossy

[Reactie gewijzigd door Caayn op 17 juli 2019 08:35]

Ziet er best goed uit. Je kunt altijd een wauw factor toevoegen als je ietd nieuws wil belonen.
Bij de iPhone wordt het gemis van de 3,5mm jack ook altijd genoemd als minpunt.
het gesloten ecosysteem VAN Apple wordt vaak als soort voordeel gepresenteerd, en als een Android fabrikant ietsje geslotener wordt wordt het als nadeel gepresenteerd. Dat vind ik best wel meten met 2 maten.
Vind ik niet. Die splitsing is altijd zo geweest. Android is opener met alle voor- en nadelen. iOS is geslotener met alle voor- en nadelen. Als een fabrikant dan iets tegenwerkt in Android wat op andere Android toestellen wel kan, vind ik dat niet meten met 2 maten.
bij de iPhone wordt dat niet als nadeel genoemd trouwens

Daar was het juist de bron van eindeloze discussie-draadjes en werd keer op keer zéér prominent in de reviews benoemd.
Inderdaad, tweakers moet dit eens gaan vermelden bij iOS devices.. Schandalig dat het bij vele Android apparaten vermeld wordt maar bij IOS apparaten nooit.

Edit: ik heb het over de vergrendelen boot, niet over de 3.5 poort, voor de duidelijkheid. Hoop dat iemand een reden kan bedenken waarom dit niet bij IOS vermeld wordt.

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 17 juli 2019 15:49]

Inderdaad, tweakers moet dit eens gaan vermelden bij iOS devices.. Schandalig dat het bij vele Android apparaten vermeld wordt maar bij IOS apparaten nooit.
Nooit? Gemakkelijk schieten zonder je feiten goed te hebben:
XS: product: Apple iPhone XS
XR: product: Apple iPhone XR
X: product: Apple iPhone X
8: product: Apple iPhone 8
7: product: Apple iPhone 7

Staat er telkens bij als minpunt...
Ik heb het over de vergendelde boot, niet over de poort.
Qua bootloader een redelijk punt, bedenk je echter wel dat een van de redenen om een custom rom te draaien is dat veelal de support op Android phones beperkt is en het simpelweg meer waarde heeft om te kunnen upgraden. Bij iOS is er standaard al zo'n ~5 jaar support voor devices en daarmee minder noodzaak voor custom updates.

Daarnaast is Android traditioneel gezien veel opener/tweakbaarder zoals @Sluuz terecht opmerkt, met voor- en nadelen. De vraag naar unluck zal dus groter zijn op Android. Ik kan mij goed voorstellen dat het daarom wel bij Android, en niet bij iOS als nadeel wordt benoemd.

Zou IMO een beetje vergelijkbaar zijn met bij elke Android telefoon neerzetten als nadeel dat 'ie geen faceID heeft (of hoe heet dat).

[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 19 juli 2019 16:35]

Dat Face id vind ik een slechte vergelijking, omdat hier wel ieder bedenkbaar alternatief voor is op Android. (en sommige zelfs met een face id achtige implementatie)
Volgens mij is het installeren van een custom ROM anno 2019 ook minder geworden. Ook op GoT zijn er vrij weinig topics meet te vinden met betrekking tot een custom ROM bij de nieuwere toestellen dus ik snap persoonlijk dat negatief punt ook niet helemaal.
Een bootloader die je niet kunt unlocken zou voor mij de reden zijn om een toestel niet te kopen, dus voor mij zou het een no-go punt zijn.

Ik wil met een telefoon doen wat ik wil qua software, en dan kom je bij custom ROM's uit.
Bij een review op Tweakers vind ik het wel passen, het is niet de Libelle waar 99% van de lezers geen idee heeft wat überhaupt een bootloader is. Hier hopelijk wel :)
Ze hebben het niet over een bootloader maar ik denk dat het punt van de 3,5 mm jack plug best een belangrijkpunt is voor hun gezien hun focus op audio :+
https://www.libelle.nl/huis-tuin-feestje/smartphone-fysic/
Ik denk dat je gelijk hebt. Er is niet zoveel voordeel aan een ROM, eerder nadelen omdat de ondersteuning zomaar weg kan vallen. Met apex of nova kun je ieder merk de interface geven die je prettig vindt.
Als de support verloopt kun je zelf android updaten met een custom ROM. Hierdoor kun je een telefoon jaren langer gebruiken dan locked phones. Hierdoor zou ik zelf geen locked bootloader kopen.
Ik gebruik geen custom ROM maar wil wel graag root hebben.
Zolang ik een auto zonder bluetooth heb, is het gebrek van een 3.5mm jack (voor mij persoonlijk) een dealbreaker, en ben ik dus blij dat Tweakers dit aankaart.
Aanstippen en in het jaar 2019 als minpunt in de lijst zetten zijn twee verschillende dingen vind ik.

Maar ik begrijp de redenatie wel, er zijn gewoon nog teveel mensen met een bedraade koptelefoon.
Het jaar is niet relevant. De 3,5mm jack blijft een uitstekende aansluitmogelijkheid met weinig nadelen. De poort weglaten komt helemaal niemand ten goede behalve de fabrikant die 5 cent spaart op de productie van het toestel.
Het jaar is wel relevant in de zin van dat heel veel oude technieken uiteindelijk uitgefaseerd worden. Dus nogmaals, dat het een nadeel voor sommige is, is natuurlijk begrijpelijk en moet ook zeker in de review benoemd worden. Maar als minpunt in de lijst zetten, is net zoiets als zeggen dat het een minpunt is dat er geen fysieke numerieke toetsen meer zijn....ik overdrijf, maar dat is de strekking van het punt.

edit:
En dan vergeet ik nog even te melden dat bijna alle telfoons zonder 3.5mm jack, wel met een usb-c to 3.5mm jack komen, dus het is niet helemaal weg...

[Reactie gewijzigd door yvez op 17 juli 2019 12:54]

Het jaar is totaal irrelevant zolang een bepaalde aansluiting nog gangbaar is en zeer goed werkt. Het is een feature die niemand in de weg zit als hij wel aanwezig is maar wel mensen in de weg zit als hij niet aanwezig is.
edit:
En dan vergeet ik nog even te melden dat bijna alle telfoons zonder 3.5mm jack, wel met een usb-c to 3.5mm jack komen, dus het is niet helemaal weg...
Het is wel helemaal weg, een adapter telt niet mee. Met die strekking zou je ook kunnen stellen dat een Galaxy S10 een HDMI poort heeft omdat je daar toevallig een adapter voor kunt kopen... Adapters zijn vervelend en kunnen kapot gaan. Nog een extra schakel in de keten die er niet tussen zou moeten zitten.
het is steeds meer mensen totaal niet meer gangbaar. ik gebruik die poort al jaren niet meer en ben hem liever kwijt dan rijk. dat had ik 5 jaar terug nog niet gezegd, dus voor mij zijn de tijden wel veranderd.

en daarnaast zit er nog steeds een USB poort op, daar kun je via een piepklein. adaptertje ook een 3,5mm aansluiting van maken. laden doe ik toch draadloos, dus ik zou als ik wil nog steeds kunnen luisteren en laden tegelijk als ik ergens een bedrade koptelefoon vandaan tover.
Heeft je auto(radio) USB? Dat is vaak beter dan BT!
Daarvoor gebruik ik een USB Type C to 3.5mm Jack Adapter, wellicht heb je daar ook iets aan.
Dat past toch helemaal niet in je broekzak erbij met kabels eraan? Dat ding ziet er vreselijk onhandig uit.
We hebben het hier over gebruik in de auto
Off topic: Aaah ik lees vanalles door elkaar.

On topic: Zelfs dan vind ik het een belachelijk ding omdat je de kabels aan de zijkant moet stoppen in plaats van aan de onderkant kwijt kan.
Geen 3.5mm jack is inderdaad een negatief punt. Niet iedereen wil alles draadloos.
Sommige mensen willen gewoon een draadje en niet tig dingen die opgeladen moeten worden om te werken.
dan gebruik je toch gewoon een adaptertje?
En dat is dus precies het nadeel.
Of een usb-c koptelefoon?
Ik heb al een goede koptelefoon. Goede audio-apparatuur gaat jaren mee (of zelfs decennia), maar dat is een doorn in het oog voor fabrikanten die je natuurlijk elke twee jaar nieuwe rommel willen verkopen (en de accu van je draadloze dopjes is na drie jaar gewoon gaar). Vandaar dat compatibiliteit juist voor deze categorie zo belangrijk is.
En hoe ga je dan opladen?
Tegenwoordig zijn alle moderne telefoons binnen een uur opgeladen. Met een beetje goed timen en tactisch laden, kan dat uurtje kan best even zonder de 3.5mm toch?
In de auto is dat irritant als je de aux van je radio wil gebruiken.
Verloopstekkertjes gaan bij mij na een half jaar kapot.
Kabeltjes bij mij nog veel sneller. Ik gebruik in de vrachtwagens waar bij ons nog geen radio met Bluetooth of Bluetooth A2DP zit (de meeste) een Hagibis X2, werkt ongeveer 23,6x beter dan een kabeltje, want er zit ook een microfoon in en ik hoor daar alleen maar positieve reacties op. Daarbij aptx-hd, dus bij wat betere radio's gewoon perfect geluid.
Hoe kom je op die 23,6x? Vind het wel een mooi getal dus hoop dat deze onderbouwd is ^^
volgens onderzoek zijn 87% van de statistieke waarden (waaronder de 23,6x & 87%) verzonnen ;)
Grove schatting, vandaar ook de ongeveer.
Verloopstekkertjes gaan bij mij na een half jaar kapot.
Maar dat gold voor mij ook bij bedraade koptelefoons. Nu ook Bt oortjes gebruik heb ik daar geen last meer van.
Die gingen bij mij nooit kapot, zo'n adapter is veel kwetsbaarder.
Punt is dat dit niet nodig hoort te zijn, er moet niet keuze van de consument ontnomen worden onder de valse claim van een draadloze toekomst waar geen goed alternatief bestaat. (of minimaal een 2de USB-C poort als het argument echt de 3,5mm technologie is, maar dat is het niet, uiteraard gaat het om meer buds verkopen)
Hoe doe je dat dan als je met je foon aan het fotograferen bent? Hangt die bij jou dan ook aan de lader?

Een beetje selectief dat je wel ten alle tijde moet kunnen laden tijdens muziek luisteren maar dat het bij gebruik van andere functies niet zo noodzakelijk is.
Voor fotograferen is geen poort nodig toch? Bluetooth volstaat simpelweg niet, en het is een push om meer draadloze buds te verkopen.

Uiteraard kan ik altijd draadloos gaan, maar dat haalt niet weg dat het een verwerpelijke actie is om keuze bij de consument weg te halen zonder goede reden, de claim voor ruimte is al lang achterhaald. Ik zal zulke acties dan ook nooit steunen.
Ik fotografeer in de dierentuin gerust met een powerbank aangesloten. Dat kan ook omdat ik de camera niet via USB-C aan hoef te sluiten.
Het punt is niet dat je altijd moet kunnen laden. Het punt is dat een keuze wordt weggenomen zonder goede reden.
En ja dat is iedereens eigen schuld
Hoezo? Ik kocht gewoon een telefoon waar ik bij de accu kon. Hoe is het mijn sculd dat alle toestellen dat nu blokkeren?

En wiens schuld het is maakt niet uit. Het punt is dat sommige mensen liever de optie hadden voor 3,5mm jacks.
Ik hou niet van tactisch laden. Ik hou van de keuze tussen Bluetooth en bedraad. Het zal wel allemaal mijn probleem zijn, maar ik vergeet ook nog weleens mijn Bluetooth dopjes op te laden of mijn telefoon en als ik kwaliteit muziek wil luisteren wil ik gewoon mijn goede headsets gebruiken die nog jaren mee gaan.

En misschien dat €300+ headsets hier ongevoelig voor zijn, maar de €100+ Bluetooth headsets die wij in huis hebben willen soms ineens geen connectie maken of hebben last van microstoringen. Niet vaak, maar daarom niet minder irritant.

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 17 juli 2019 10:47]

Geweldig zo'n adapter, dan heb je zowel een extra apparaatje om aan te schaffen en op te laden als een kwetsbaar kabeltje dat in de weg kan zitten.
Ja geweldig he, vooral als dat in je broek zit met je smartphone en je dus nergens last van heb.

Je hebt wel gelijk dat je een extra apparaat heb die moet opladen, maar ach dat doe je dat gelijk met je smartphone, want die moet je toch zo goed als elke dag al opladen.
ik laad 1x per 2 a 3 dagen mijn telefoon op, en meestal draadloos....
Op AE zijn er zat mogelijkheden voor een adapter waarmee je zowel kan opladen als een koptelefoon kan gebruiken. Het is een non argument wat je zegt dat gewoon niet meer opgaat.
En hoe ga je dan opladen?
Simpel koptelefoon er uit en aan de lader hangen, moet je je smartphone 24/7 per dag bij je hebben, kan je geen eens meer 2 uur zonder zo dat hij weer vol is, of langer als je slaapt zonder je smartphone.

Nee ik geef harrytasker gelijk, geen ontgrendelbare bootloader en 3.5 mm jack zijn anno 2019 geen negatieve punten meer, ik hoor er werkelijk niemand meer over, ook aangezien je nu heel goede Bluetooth koptelefoons heb, en je dan met gerust hard je smartphone kan opladen en tegelijk music en audio van video's kan luisteren via de koptelefoon.

Hoor al vele jaren NIEMAND meer zeuren over dat hun accu vast zit in hun smartphone, of dat de meeste geen SD slot meer heeft, en staat ook niet meer tussen de minpunten van Tweakers, dus hoe veel jaren moet er over heen gaan dat Tweakers eindelijk de geen ontgrendelbare bootloader en 3.5 mm jack meer gaat gebruiken als minpunten?
Zolang het niet echt ingeburgerd is (komt misschien met een nieuwe generatie van mensen die dit nooit 'gekend' of 'bewust gebruikt' hebben, zal dit een negatief punt blijven. Het is namelijk iets van toegevoegde waarde dat we hadden maar dat nu niet meer is. Het is er niet meer, dus is het een minpunt.

Daar tegenover staat dat ik wil steeds meer airpods en draadloze headsets bij jongeren zie opduiken. Het is dus slechts een kwestie van tijd dat we de rollen gaan omdraaien (op basis van veranderde noden, nieuwe generatie, nieuwe noden / ervaringen) en kunnen spreken van een positief punt dat het er wel aanwezig is. Natuurlijk op voorwaarde dat dit dan nog een positief punt kan zijn (als niemand nog een headset heeft bijvoorbeeld of de draadloze verbindingen zijn erg stabiel en de kwaliteit is verhoogd). Maar zolang deze 'kloof' te klein is, zal het een negatief punt blijven. We hebben tenslotte aan functionaliteit ingeboet om het zo te zeggen. Mensen moesten plots een nieuwe headset gaan kopen om muziek te kunnen luisteren.

Want dat 'verloopstekkertje' dat je bijvoorbeeld bij de eerste generatie iphones (zonder 3.5) kreeg was ook maar een lachtertje. Ik heb dan zoiets van: 'Kom op, maak je statement hard en laat die 3.5mm direct vallen. Maar als je eerst je betoog geeft over draadloos muziek luisteren, en vervolgens een verloopstekkertje in de doos steekt, dan geloof je niet in je eigen statement en haal je je statement onderuit.' Dat terzijde.
Zijn dat volgens jou dan positieve punten? Zitten die zaken jou in de weg?
Ja een locked bootloader die je niet mag unlocken is een erg groot minpunt. Duh
Die 3.5mm jack is al een nadeel sinds de iphone 7 in 2016. Opzich is het 3 jaar lang een nadeel noemen niet zo gek. Zeker niet zolang er nog een paar merken zijn die het wel hebben. Persoonlijk lijkt mij dat het ooit geen nadeel meer kan zijn als niemand het meer heeft.
Ik denk dat het ook nooit gaat weg gaan, het is enige nadeel van bekabelde hoofdtelefoons en oortjes is die kabel dat wat in de weg zit, voor de rest kan je voor een paar euro to over de 1000€ betalen voor de kwaliteit die jij wenst.
plus je hoeft deze niet op te laden.
beide oplossingen hebben voor- en nadelen maar het zou wel fijn zijn als er keuze bleef (helemaal als je 1000 euro aan bekabelde oortjes hebt uitgegeven).

Ik heb zelf gewoon lightning oortjes van Apple en heb letterlijk nog nooit tegelijk Mn telefoon willen laden en Mn oortjes gebruiken, maar er zullen intensievere smartphone gebruikers zijn waar dit wel een issue is.

Had die poort gewoon laten zitten het is niet alsof er iets nuttigs voor in de plaats is gekomen (andere poort, meer accu, goedkopere telefoons etc.). Gewoon kostenbesparing en mensen naar BT oortjes duwen.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 17 juli 2019 08:41]

Sterker, de iPhone heeft gewoon ruimte voor zo'n aansluiting. Toch mooi €1 bespaard door Apple, en vervolgens elke 2 jaar weer €170 omzet met oordopjes waarvan de accu onvervangbaar is.
Ik persoonlijk heb een shure srh1540 bekabelde hoofdtelefoon die aan mijn pc hangt, maar als ik dan op reis ga kan ik die mooi in mijn telefoon en tablet pluggen, zelfs in de entertainment systemen op het vliegtuig.

Ik doe af en toe een langere vlucht( ongeveer20u) en dan laad is ik zo goed als altijd wel mijn tablet of smartphones op terwijl ik deze gebruik.

Je hebt tegenwoordigaal oortjes die alles kunnen wat de Apple oortjes kunnen, maar waar je toch nog altijd een kabel kan aanhangen en gewoon bekabeld luisteren.
Al 3 jaar zeuren dat die jack een nadeel is vind ik dan weer gek. Vreemd dat een paar merken dat "minder is meer" nog steeds proberen te pushen.
Persoonlijk lijkt het mij geen nadeel als iedereen de keuze heeft uit bedraad of onbedraad.
Want ik kan prima draadloos gebruiken op mijn mi 9t pro. Andersom is wat lastiger.
gewoon een adaptertje.

Ik ben blij dat ik geen jackpoort meer heb, is een zaak punt in de behuizing. heb 2 telefoons gehad die juist daar gebarsten zijn.
Ander merk kopen
De keuze wordt helaas steeds minder. Er is nog welgeteld 1 merk (voor zover ik weet) dat een jack op al.zijn flagships zet. Wat een enorme keuze zeg! Over een jaar of 2 word dat noodgedwongen naar een midrange gaan of bij hetzelfde merk blijven 😂 en dat allemaal om extra geld te verdienen aan draadloze oortjes
Dat laatste is onzin. Ik heb 2 telefoons gehad die kapot gingen op die plek omdat de behuizing er zo dun wordt.

hoeveel keuze heb je nog met verwisselbare accu's in de telefoon? dat wilde ik nog veeeeeel liever behouden, en toch moest het weg.
Nu moet je de laadingang weer heel veel belasten. Meerdere malen gehad dat het juist daar kapot ging, heb bijv na 3.5 jaar mijn tablet weg kunnen gooien door kapotte ingang. Nooit problemen bij de headphone jack gehad, zowel budgettelefoons als flagships gehad. Doe 1/2/6,5 jaar met telefoons, vraag me dan af wat jij ermee doet.

On topic: Wel jammer dat ik telefoons als deze niet zou kunnen kopen, lijkt me wel een interessant toestel
Mijn HTC TyTn II van 2007 had ook geen mini-jack. Zelf nooit gemist op dat toestel.
Ik ben sinds vorig jaar overgestapt naar een telefoon zonder 3,5mm poort (Mi8).
Eigenlijk nooit moeten wennen aan het gebrek hiervan. 2 BT oordopjes gekocht. Een (duurdere) kwalitatief betere puur voor het luisteren van muziek. Een goedkopere voor in de sportschool. de 3.5mm nooit echt gemist. In het begin van het schrappen was het nog logisch dat het als minpunt werd meegenomen in de reviews. Echter zijn er tegenwoordig zoveel (betaalbare) alternatieven.
Je hebt gelijk dat er steeds meer draadloze alternatieven te koop zijn, maar het blijft natuurlijk een minpunt. Zeker voor de mensen die dure / kwalitatief erg goede koptelefoon of oordopjes hebben. Beetje zonde om geld uit te gaan geven aan een product wat je hebt liggen. Dan blijft een telefoon met 3,5mm poort interessanter. Of je moet het al fijn vinden om met verloopjes te gaan werken, waarmee je de usb-c poort buitenspel zet.
Gebruik de 3.5mm jacket alleen als ik thuis of op het werk een helpdesk moet bellen. Bedraad handsfree setje heb ik overal wel liggen. Als dit opgelost kan worden met een adapter, leg ik die er wel naast.

In de auto en op de motor gebruik ik alleen BT, werkt prima. Een heel enkele keer gaat die aan de USB in de auto om te bevestigen dat de ingebouwde TomTom toch echt nog steeds beter is dan Maps / Waze.
Tommie heeft me gisteren nog een hoop munten bespaard.

Wat ik wel echt mis in telefoonreviews is de aanwezigheid van NFC. Dat is voor mij wel een showstopper.
Ik snap dat benchmarks vaak geen realistisch beeld geven en er bovendien mee gerommeld wordt. Toch zou ik graag zoals bij de accuduur enkele praktijktests zien voor de performance (opstarten, laadtijd 20 kleine apps, laadtijd 5 grote apps, laadtijd zware website met Chrome als browser, etc.). Voor de gebruikerservaring vind ik performance namelijk heel belangrijk. Niks irritanter dan een haperende telefoon of apps die je even snel wil openen waar een lange laadtijd voor zit.
Met enkel 'snel genoeg, behoorlijk snel en retesnel' kan ik niet zo veel.
We gaan proberen om de prestaties in de praktijk beter te testen, maar we hebben de ideale manier helaas nog niet gevonden. We willen het alleen op die manier testen als de resultaten echt iets zeggen en niet maar een fractie van het geheel bijvoorbeeld.
Begrijpelijk en goed dat jullie naar een correcte manier zoeken. Hopelijk kunnen jullie die manier vinden.
No go voor mij zonder 3.5 jack. Veel te blij met mijn gedrade headsetje. Vroeger wel custom roms geflashed, maar heden ten dage niet meer. Een ongrendelbare bootloader is voor mij dus geen issue. Prima alternatief is ook de Xiaomi mi9T.

[Reactie gewijzigd door adjep07 op 17 juli 2019 07:21]

Toch zie ik om me heen steeds meer mensen met die draadloze oordopjes (airpods). Ik denk dat het uiteindelijk wel verdwijnt
Gewenning, betekent niet dat het een positief iets is.
Jij klinkt alsof je de euro ook hebt moeten accepteren maar liever toch terug gaat naar de gulden. Van mij mag er juist nog wel meer accijns op grondstoffen, zeker nu alles wat schaarser wordt.
Jij klinkt alsof je de euro ook hebt moeten accepteren maar liever toch terug gaat naar de gulden. Van mij mag er juist nog wel meer accijns op grondstoffen, zeker nu alles wat schaarser wordt.
Gaat niet helpen. De goedkope rommel uit China is goedkoop omdat het (container-)transport goedkoop is. Dat komt dan weer door de lage prijs van de door de schepen gebruikte stookolie, de goedkoopste die er is omdat het de meest vuile variant is. Dat is echter iets dat je internationaal moet aanpakken, anders vaart het schip van China tot in het kanaal op vervuilende goedkope brandstof en vanaf de noordzee door Zeeland tot in Antwerpen (alleen de olietankers en de domme rederijen gaan naar Rotterdam, maar dat is een andere discussie) op schonere brandstof en dat helpt dus niets.

Wat veel effectiever werkt op wereldschaal, is als de mensen daar beter betaald krijgen. Daarnaast kun je inderdaad wereldwijd accijns invoeren, maar dan eerst op die vervuilende brandstof. Voor goedkope rommel die na korte tijd kapot is en dus grondstofverspilling is, zal helaas altijd wel een markt blijven, want als leek kun je vaak niet zien of iets kwaliteit is, mensen hebben een beperkt budget en tot slot er is ook kwalitatief goed maar toch goedkoop spul.
De gulden was prima. Met de introductie van de euro zijn we collectief enkele procenten armer geworden door toedoen van Zalm. Om daarna van de ene in de andere crisis te rollen bij een matige economische groei in hoogtijdagen in combinatie met fikse lastenverzwaringen en afnemende voorzieningen.

De euro is soms handig maar heeft geen enkele belofte van voorspoed ingelost.
Mijn Sharp TM100 telefoon had al een hardwarematige Macro functie. Dus de Honor is wellicht de eerste telefoon met een dedicated macro lens, de TM100 had een 2 in 1 solution. Door aan de lens te draaien werd de lens een macro lens.
Deze telefoon is zo nietszeggend dat de comments alleen maar gaan over de minpunten bij de conclusie en het cijfer, en of een ontbrekende headphone jack nu wel of geen nadeel is bij een moderne telefoon.

Of is dat het niveau van veel comments onder reviews tegenwoordig.
Komt vooral omdat er gewoon zo veel betere toestellen zijn voor hetzelfde bedrag (en minder). Er is ook geen niche die dit toestel bijzonder maakt dus waarom iemand deze ooit zou kopen is mij een raadsel.
De macrocamera is een aardige toevoeging, maar met zijn lage resolutie en gefixeerde focus van beperkt nut.
Een vaste focus voor een macro camera is zeker niet van beperkt nut. Ik maak regelmatig macro shots met mijn telefoon en dan duik ik altijd het menu in om de focus op macro stand te zetten. Een aparte lens voor specifiek dit doel zou ik naast eentje met groothoek juist enorm verwelkomen. Het vergt inderdaad wat oefening om op de juiste afstand je foto te nemen maar het levert aardige resultaten op.
Prima dat ze gebrek aan 3.5mm en ontgrendelbare bootloader als nadelen noemen. Zolang de direkte concurrentie dat wél heeft kan het als nadeel gezien worden. Mensen die er geen behoefte aan hebben kunnen het bericht erover gewoon negeren.
"Vanaf 599". Koop dan gewoon een Asus Zenfone 6. Prachtig toestel, maar helaas zag ik die niet tussen de alternatieven staan, hoogstwaarschijnlijk omdat deze niet in NL te kopen is :(.
ik heb bij launch de P30pro voor 557 gekocht. 599 is inderdaad geen beste deal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrisch rijden

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True