Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Mobiele GTX 1660Ti en i7-9750H Review

Snellere hardware in Erazer-jasje

Conclusie

We hebben in deze review gekeken naar de Medion P18508, maar er gaat natuurlijk speciale aandacht uit naar de nieuwe componenten die erin zitten: de Nvidia GTX 1660 Ti-videokaart en de Core i7-9750H-processor. Om met die laatste te beginnen: die doet het heel aardig. Het is Intel weer gelukt om meer snelheid uit zijn 14nm-processors te knijpen. Daarbij heeft Intel geen onhaalbaar hoge turbosnelheid ingesteld, want de hogere kloksnelheden worden daadwerkelijk gehaald. In alle benchmarks is de 9750H sneller dan zijn voorganger en tijdens gamen blijkt de 9750H gemiddeld gezien 250MHz hoger te klokken dan de snelste gamelaptop met 8750H.

Over de 1660 Ti-videokaart kunnen we ook positief zijn. Die is in 4k-Ultra-games tot vijftien procent langzamer dan de RTX 2060 en we moeten dan ook een extern scherm aansluiten om de verschillen te zien. Op de native resolutie van het scherm, 1920x1080 pixels, zijn de verschillen kleiner, doordat de cpu van grotere invloed op de framerate is. In sommige benchmarks doet de Medion het dan ook beter dan laptops met een RTX 2060-kaart. De cpu-gpu-combinatie in de P15805 is dus prima om mee te gamen op het full-hd-scherm.

De laptop zelf komt in de gedaante waarin wij hem hebben getest, niet naar Nederland, maar met een iets aangepast uiterlijk en een andere hardwareconfiguratie wel. De basis van de laptop is een barebone van Clevo, met een behuizing die van plastic is gemaakt en behoorlijk stevig is, maar wel twee goedkoop aanvoelende knoppen onder de touchpad heeft. Het grootste voordeel zit in de uitbreidingsmogelijkheden, want er is ruimte voor twee m2-ssd's en een 2,5"-sata-schijf, en het werkgeheugen is ook verwisselbaar. Het scherm is met zijn 144Hz geschikt om mee te gamen, maar de basale eigenschappen als helderheid en vooral contrast vallen tegen. Dat geldt ook voor de accuduur, maar daar tillen we niet zwaar aan bij een gamelaptop.

Tot slot kijken we naar de prijs. De uitvoering die Medion gaat leveren, zal 1500 euro kosten en daarvoor krijg je de i7-9750H, GTX 1660 Ti, 16GB geheugen en een 144Hz-scherm. Dat klinkt op zich goed, maar de prijzen van gamelaptops zijn in de afgelopen tijd aardig gezakt. Moederbedrijf Lenovo verkoopt bijvoorbeeld een Y540 met RTX 2060-videokaart voor maar 1200 euro en HP heeft een Omen 15 voor hetzelfde geld. In beide gevallen krijg je weliswaar een langzamere i5-processor en een 60Hz-scherm, maar in niet cpu-intensieve games kun je dan alsnog sneller uit zijn dan met de Medion. En voor 1400 euro heeft alweer Lenovo een Y540 met exact dezelfde specificaties, behalve het 144Hz-scherm van de Medion, maar wél een RTX 2060. Met dat scherm kan Medion zich dan ook enigszins onderscheiden en als je games speelt op hoge framerates, heb je meer aan het snellere scherm van de Medion. De concurrentie is echter hevig en dat is voor gamers alleen maar goed nieuws.

Reacties (39)

Wijzig sortering
Plastic mag wel benoemd worden als nadeel. Door alle hitte tijdens gaming zet het plastic constant uit en wordt langzaam broos. Daarom scheuren schanieren vanuit uit de schermklepoen bij msi en asus gaming laptops. In de huidige generaties bieden alleen alienware, razer en evga echt duurzame gaming laptops.
Heb zelf een raider staan van msi en bij deze Tot op heden geen last van scharnieren die falen, wel kan ik beamen dat er veel warmte uit de laptop kan komen en er best een iets agressiever fan profiel in had mogen zitten.

En kwa in en uitzetten denk eerder dat het kunstof degradeert door de hoge temperaturen. Niet zozeer door krimpen en uitzetten.
Precies, door de hoge temperaturen verdampen de weekmakers in het kunststof, waardoor het minder elastisch blijft en dus uiteindelijk bros wordt. Hierdoor breekt en scheurt het makkelijker.
De meest voor de hand liggende kunststof om de grotere onderdelen van een laptopbehuizing van te maken is ABS. Daar zitten normaal gesproken geen weekmakers in. Onder invloed van o.a. hitte is het wel onderhevig aan veroudering. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Acrylonitril-butadieen-styreen
ABS en polycarbonaat zijn de 2 die je het meeste tegenkomt.
Google maar eens op msi hinge problems. Het is best een wijdverspreid probleem. Kunstof wordt broos van de hoge temperaturen. Maar de metalen anker ounten voor de schroeven die in het plastic geschroefd zitten gaan langzaam los zitten als je de scherm klep dicht doet terwijl deze nog warm is van de laptop belasting.
Ah dan is dat waarom ze bij mij goed blijven laptop gaat nooit warm dicht.

Laat hem altijd 5 minuten na koelen op standje turbo.
Hier geen last van maar ga er ook gewoon fatsoenlijk met spul om, na het gamen wacht ik even een minuutje of 2 alvorens ik hem afsluit zodat het overtollige warmte eruit is (wachten tot de fan weer uit is) ipv meteen dichtknallen na gebruik wat de gemiddelde Nederlander doet.

Kapotte schanierpunten is meestal doordat de gebruiker hem beetpakt bij het scherm om hem te verplaatsen, dat heb ik nooit begrepen waarom men dat doet een rare manier om een laptop beet te pakken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 14 juli 2019 17:47]

Je kan het beste helemaal niet de laptop beetpakken terwijl hij uitgevouwen is, dit voorkomt schade aan de scharnier.

De plastic in de meeste laptops zijn meestal gemaakt om een beetje teggen hitte te kunnen, anders zouden ze ineens uit elkaar vallen.

Het nadeel van een metalen frame is dat 1) Het geleidt warmte veel sneller dan plastic en dus kan het snel oncomfortabel worden op je schoot, 2) het is meestal een stuk zwaarder. Ja je krijgt er iets wat steviger is voor terug, en het ziet er wat luxer uit, maar dat is het dan ook wel.

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 14 juli 2019 23:37]

Ik pak hem vaak genoeg beet als hij open staat, ik heb nog nooit meegemaakt dat bij een laptop de boel stuk ging, ligt puur aan hoe je hem beet pakt en ermee omgaat.
Gewoon met 2 handen aan beide kanten het onderste gedeelte beetpakken dan is er niks aan de hand, maar ik zie er genoeg dat hem beetpakken met 1 hand en het liefst aan het scherm achter zich aan laten zwabberen tja dan vraag je er om...

Laptop op schoot kan meestal prima, dat was vroeger meer een issue.
Als je een plank hout op je schoot legt voelt dat ook na een tijd warm of een deken, niet zo zeer dat een plank warmte genereerd maar omdat iets je lichaam afdekt en daardoor je eigen lichaamswarmte lastiger weg gaat waardoor de boel opwarmt.

Ik heb hier een gaming laptop maar wordt totaal niet warm aan de onderkant, meestal zet je die toch wel op een tafel omdat op schoot gamen niet geweldig is, waar leg je de muismat/muis anders neer bijvoorbeeld?
Zeg dat maar tegen mijn MSI GX660 uit 2010, die doet het nog perfect en zelfs de scherm scharnieren zijn niet kapot. Dat terwijl hij toch echt 4 jaar lang elke dag op en neer gegaan is en nu ook nog elke vakantie mee gaat.
anekdotisch bewijs maakt het nog niet een geval voor alle MSI's het is gewoon aanwijsbaar waar de zwakke punten liggen. anker punten in plastic zijn altijd zwakker dan ankerpunten in metaal. Dell heeft in hun gaming laptops alle hinges gewoon in magnesium frames geschroefd en zijn niet kapot te krijgen. Daarnaast verdelen ze beter het gewich tomdat de hinges qua montage oppervlak veel groter zijn.

Dit zijn hinges uit een 15inch Alienware
https://img2.parts-people.com/products/alien15R3HNG1.JPG

Hoe de hinges op een metale frame gemonteerd worden in een Alienware

Dit zijn hinges uit een 15 inch MSI
https://i.ebayimg.com/images/g/KcAAAOSwq9ZbhHTp/s-l500.jpg

Hier een hinge failure in een MSI en waarom ze zo cheap zijn
http://www.insidemylaptop...GP62-PE60-28-1024x768.jpg

Daarnaast staat Google er tjokvol mee
https://www.google.com/se...&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Heb echt al jaren geen nummers meer gezien van de prestaties van gaming laptops. Maar ik ben wel echt onder de indruk hoe ver ze werkelijk gekomen zijn over de laatste 5 jaar.
Gaming laptop doet niet meer onder voor een desktop sinds de 10xx serie van nvidia kaarten lopen bijna net zo snel als de desktop varianten enkel de max-q varianten zijn geknepen maar deze kom je dan weer eerder tegen in lightweights.

En de 6 core cpu's boosten meestal ook wel naar hun Max toe als de koeling het toelaat.
Ja laatste keer dat ik mij kan herinneren dat ik aan het zoeken was, zaten er 880m kaarten in. Vandaar ook dat ik echt onder de indruk ben.
Ze zijn inderdaad niet geknepen en hun piekperformance doet weinig onder voor desktop kaarten. Waar ze nog te kort komen is weg werken van warmte en dus die piekperformance over lange tijd (achtereen gamen) te behouden. Uiteraard verschilt dat per laptop/fanprofiel.
Dat is niet helemaal waar, vaak lopen de GPU's in laptops toch echt een stuk trager, kijk naar de 2070 firestrike scores; 19k ipv 25k. Mijn 1070ti in de desktop tikt 23k in Firestrike. Sinds Pascal zijn we inderdaad wel extreem vooruit gegaan, maar de koeling bepaalt nog altijd dat desktop vs laptop er soms wel 20% verschil zit tussen.
In Lightroom en Photoshop is de i7-9750H bijvoorbeeld wel aanmerkelijk sneller dan de processors van de vorige generatie.
Ik vind dit in laptops altijd een beetje een loze opmerking, want het verschil in snelheid ligt bijna altijd aan hoe goed de koeling is. De 8750H is bijvoorbeeld in de Acer Predator al 30% sneller in Photoshop dan die in de HP, en da's exact dezelfde CPU.

Technisch gezien zou de 9750H wel flink sneller moeten kunnen zijn dan de 8750H (want hogere clocks en iets meer cache), maar als hij op ieder punt even veel stroom verbruikt als de 8750H (wat aannemelijk is, want zelfde uarch & node) zou hij met dezelfde koeling even snel zjin als de 8750H.

TL;DR: in context (laptops) is de 9750H vrijwel altijd exact hetzelfde als de 8750H als de fabrikant niets aan de koeling doet.
Er staat toch in het artikel "de hogere kloksnelheden worden daadwerkelijk gehaald". Kennelijk is de koeling in deze laptop goed bemeten op deze processor. Geen loze opmerking dus.
Dat ligt dus aan de laptop, niet aan de processor. Vanuit de titel en de review valt te halen dat de review over de 9750H gaat, en niet over de laptop in kwestie.
i7-9750H Review
er gaat natuurlijk speciale aandacht uit naar de nieuwe componenten die erin zitten: (...) de Core i7-9750H-processor.
Dat de hogere kloksnelheden gehaald worden ligt dus puur aan de koeling en niet aan het feit dat de 9750 beter is dan de 8750.

[Reactie gewijzigd door TweakingRens op 14 juli 2019 21:26]

Dat is natuurlijk maar ten gehele zo, zo lang de koeling goed genoeg is zal de 9750H maximaal 400Mhz hoger kunnen boosten dan de 8750H. Bij een goede koeling kan de 9750H dus wel degelijk sneller zijn dan de 8750H. Ook is de baseclock 400Mhz hoger, waardoor je ook in langdurige workloads normaliter meer performance zal halen.

https://ark.intel.com/con...cache-up-to-4-10-ghz.html
https://ark.intel.com/con...cache-up-to-4-50-ghz.html

Al met al is voor dezelfde prijs de 9750H een betere cpu dan de 8750H, maar het is zeker zo dat dit deels afhankelijk is van de toegepaste koeling.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 14 juli 2019 21:41]

Daar zeg je het dus, bij goede koeling. Zoals ik in mijn eerste comment zei is dat met laptops vrijwel altijd de bottleneck; zie de ver uiteenlopende resultaten van de 8750H.
Niet alleen, want de baseclock is ook 400Mhz hoger. En die moet gegarandeerd gehaald worden bij iedere workload zelfs bij de slechtst gekoelde machines.

Zowel best case (maximale boost bij de beste koeling) heeft de 9750H maximaal 400Mhz Single thread verbetering t.o.v. de 8750H, maar ook worst case is de minimale all core kloksnelheid 400Mhz hoger. Vooral dat laatste is een veel grotere stap dan de 400Mhz (single core) hogere boost.
Tuurlijk, maar de CPU zal vrijwel altijd hoger lopen dan de baseclock. Pas als de koeling goed genoeg is om de CPU consistent sneller te laten lopen dan de standaard boost clock van de 8750H zal de 9750H een verbetering zijn.
Dat is zeker niet gezegd, redelijk wat laptops met dit soort Sku's lopen onder langdurige workloads richting de baseclock en juist in dat scenario zal de 9750H juist consistent beter presteren, deze zal immers maximaal naar 2.6Ghz terug zakken bij langdurige zware loads, terwijl de 8750H terug kan zakken tot 2.2Ghz

Kortom een 8750H in een laptop beknibbeld op koeling zal al snel met alle cores op 2.2Ghz lopen tijdens een zware workload terwijl eenzelfde laptop met een 9750H onder een zelfde load op 2.6Ghz zal blijven lopen op alle cores en dus een stuk sneller zijn. Juist dit verschil aan de onderkant levert in principe gemiddeld genomen veel meer performance op dan een single core boost van 400Mhz meer op 1 core die een laptop een paar seconden vast kan houden.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 14 juli 2019 22:15]

Nou, hogere kloksnelheden dan die van de 8750 haalt de 8750 sowieso niet. Dus ik zie niet in dat die hogere kloksnelheden puur dankzij de koeling zijn...
Er is niet getest hoelang het duurt om de accu weer op te laden van 0 naar 100%? Dit mist in de genoemde data. Of is dit bewust niet getest omdat de accu verwijderbaar is?
Ik heb dat tabje zojuist eruit gehaald. Hij had erin moeten zitten, maar de laadtijd was zo lang dat er iets mis gegaan moet zijn. Ik doe 'm maandag opnieuw en dan vul ik de review aan.

Edit: laadtijd toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door PiweD op 15 juli 2019 11:27]

Prijs van 1599,- bij mediamarkt in Duitsland vind ik redelijk netjes te noemen vorige generatie was een stuk duurder.
vind het nog steeds een lelijk laptop van medion, erazer & bto etc.
heel mooi dat ze een relatief lager prijs bieden voor hetzelfde hardware zo'n beetje.
Maar volgens mij mogen ze wel beginnen om te denken aan het visuele aspect van hun laptops.
Dat is voor iedereen persoonlijk natuurlijk. Ik vind hem er wel strak uitzien en beter dan die neon ruimteschepen van sommige fabrikanten ;)
Mee eens. Dit is een laptop die ook op de vergadertafel in kantoor niet zal misstaan. Die RGB apparaten zijn niet bestemd voor zo'n setting.
Precies! wil best een gamelaptop hebben maar dan als volwassen man zou ik mij schamen in het openbaar met een RGB over de top gamelaptop.
Wat een dikke laptop, is dat nou nog mee te nemen? Je moet haast zo'n oude klassieke 'laptoptas' kopen wil je daar ruimte voor hebben.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 14 juli 2019 15:01]

Dat zal prima mee te nemen zijn, maar goed, het blijft wel een tradeoff. Wil je fatsoenlijk performance uit de high end cpu's moet je een laptop hebben met fatsoenlijke koeling. Iets wat de meeste ultra thins niet bieden. Zo zie je dat laptops die net wat dikker zijn en van betere koelsystemen voorzien zijn 30 tot 40% meer performance uit bepaalde cpu's kunnen halen. Ik zag laatst bijv. een MSI notebook die 35% meer performance haalde uit een i7 Sku dan een vergelijkbare Macbook Pro of Dell XPS.

Als je die performance niet nodig hebt, prima, neem een mooie platte design notebook. Wil je die performance wel graag hebben, koop dan vooral geen mooie platte design notebook, maar een model waar niet beknibbeld wordt op de koeling.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 14 juli 2019 21:42]

Uiteindelijk heb je ook dan power problemen (zowel met stroomtoevoer als warmte afvoer), en krijg je SKUs met andere beperkingen dan desktop en server modellen.

Wil je echt performance, dan kan je beter alles in een grote kast stoppen met degelijke koeling. Ook een dikke(re) laptop blijft een tradeoff.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 14 juli 2019 23:18]

Dan van die stickers op de behuizing.....wanneer dacht ooit iemand dat dat een goed idee was?
Ik heb vorige week bij lenovo rechtstreeks de Y540 besteld met gelijke specs (i7 9750h en 1660 ti) voor iets meer dan 1000 eur ex btw. Deze komt trouwens wel met 144hz scherm. Overmorgen zou hij al geleverd moeten worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Google

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True