Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Harry Potter: Wizards Unite

Leuk spel bedelt te vaak om geld

Conclusie

Harry Potter: Wizards Unite is in veel opzichten een betere game dan Pokémon Go. Het spel beschikt over mooiere graphics en animaties, veel meer leuke elementen in de gameplay, en diepgaandere systemen achter die gameplay. Daarnaast is er in Wizards Unite daadwerkelijk sprake van een verhaal waarbij meerdere herkenbare figuren uit de Harry Potter-verhalen betrokken zijn. Die herkenbaarheid is een onmisbaar deel van het eventuele succes van Wizards Unite. Spelers het gevoel geven daadwerkelijk een sterke tovenaar of heks te zijn, lukt het best bij de Wizarding Challenges in de Vestingen, waar je vecht met kwaadwillende mensen en dieren. Helaas hangt de aanwezigheid van microtransacties als een sluier over het spel. De game doet te veel zijn best spelers te verleiden tot aankopen. Lukt deze verleiding, dan merken die spelers dat die aankopen minder effectief voelen dan in Pokémon Go het geval was. Naast de geldzaken zijn er ook nog wat kleinere probleempjes die Wizards Unite af en toe wat ondoordacht laten aanvoelen, maar die zijn allemaal niet al te heftig.

De hamvraag, onderaan de streep: is dit spel in staat het succes van Pokémon Go te herhalen? Onze eerste indicaties wijzen daar niet op. De vraag is echter of dat aan de game ligt, of aan het succes van Pokémon Go zelf. Er lijkt een grote groep spelers te zijn die Wizards Unite op zijn minst uitproberen, maar zij houden daarnaast Pokémon Go ook actief. Logisch, want wat is de lol van het afscheid nemen van een account waar je jaren aan hebt gewerkt? Wizards Unite zal hoe dan ook worden gehinderd door die groep, die al in een behoefte is voorzien door Pokémon Go en niet zit te wachten op een nieuwe game. Uiteraard zal dat anders liggen bij een bepaalde groep Harry Potter-fans, maar die zal altijd kleiner zijn dan de massa die ooit Pokémon Go speelde, zelfs al is deze game beter.

We hebben er, net als bij Pokémon Go, voor gekozen om Harry Potter: Wizards Unite niet te voorzien van een standaardbeoordeling en een cijfer. Deze games vallen in een heel eigen categorie, waardoor een traditioneel cijfer in onze ogen te weinig zou toevoegen.

Reacties (129)

Wijzig sortering
Ik mis in de gehele review de diepgang van het spel

Er word bijvoorbeeld niet genoemd dat je zelf ook het brouwen van potions kunt beinvloeden..

Zoek maar eens op welke symbolen je moet tekenen voor wat effect voor de potion :)

Erg leuk gedaan,

Ook mis ik de info dat Naintic begonnen is met Ingress en dat mensen met Ingress Level 10 ook portals kunnen aanvragen ( in pokemon go moet je level 40) zijn.

Deze portals worden dan ook in Pokemon gezet en kan een gym of een pokestop worden. En in HP word het dan een Inn , Greenhouse of Fortress.

Ze zijn ver gekomen met in het begin met Ingress , dat na mijn idee nog steeds het beste spel is. Je kunt bv met ingress well ingame chatten.

Leuke van pokemon is dat je elkaar kunt battelen en vrienden kunt worden en kunt traden
Leuke van Harry Potter is de diepgang van het spel. Je kunt wel vrienden maken , nog niet echt goed uitgewerkt

Bovendien mis is het feit dat je in Pokemon je avatar kunt aanpassen en in 4 groepen kunt gooien. In HP kan dat niet , maar je hebt veel meer mogelijkheden om je toch uniek te maken. Je kunt nl je profession kiezen , je kunt je House kiezen en je kunt je eigen toverstaf aanpassen. Heel leuk gedaan allemaal

Nee Voor mij is het op No1 nog steeds , Ingress , dan komt HP en als laatste Pokemon.

[Reactie gewijzigd door Stronkie op 28 juni 2019 10:23]

Euh, ik ben al een tijdje level40 in pogo, maar ik kan geen portals aanvragen hoor.
wordt echt beetje bij beetje uitgerold.
recentelijk is duitsland en delen van frankrijk enabled.

ze willen voorkomen (zeker met de spoofers) dat je net als in polen tientallen stops op de vierkante meter krijgt
In Duitsland gaat het ook niet zo goed hoor. Ik betwijfel of het hier gaat komen. Ik heb het geluk dat er in mijn stadsdeel (Zwolle Zuid) een actieve ingress groep zit die ook pogo speelt. De nieuwe stops en gyms schieten de grond uit momenteel.
Laat dit alsjeblieft niet door mensen zelf gedaan mogen worden. Komen die stops/inns etc op de meest belachelijke plekken of ze verdwijnen ineens. Ik had een pokestop om de hoek en die is al jaren verdwenen. Waarom? Weet niemand, de locatie is niks bijzonders. Nu daarintegen is de stop verplaatst recht tegen woonruimtes van mensen waar het eerst meer een wat opener veldje en wat afgelegener was. Te gek voor woorden dat mensen zelf dit soort dingen mogen aanvragen.

Anyways prima, ik ben ook lvl 40 en zal ik eens een 20 tal enorme boutplaatsen kiezen waar mensen het na een uur al beu zijn. Beter nemen ze (tijdelijke) mensen aan om die stops op een professionele manier te plaatsen. Genoeg tieners die een zakcentje bij willen verdienen, Niantic kan t makkelijk missen dat beetje wisselgeld en we krijgen misschien eens hoogwaardige stops. Ipv de 7 die bij ons hier midden op t kerkhof liggen!
Het mooiste wat ik nu met HP zie is dat het raiden eindelijk onder de loep is genomen. Onder PGO is het echt heel saai gebleven en hoef je niet eens rekening te houden met counters als je met 7/8 spelers zit. Bij HP gaan ze verschillende niveau's introduceren bij het raiden. Je zullen snel gaan zien dat meer wordt nagedacht hoe de tank, healer en dpser wordt ingezet en welke talents ze gaan bezitten om zo sneller en beter te worden tijdens de raids.
Het in balans hebben van je team is aanvankelijk nog niet zo belangrijk, maar wordt in hogere kamers steeds belangrijker. Het niet hebben van een Auror in een gevecht waar Dark Wizards bij zijn betrokken, is dan bijvoorbeeld een groot nadeel. Het maakt de uitdaging niet per se onoverkomelijk, maar wel moeilijker. Zeker op die momenten kan een ander aspect helpen. Elke klasse heeft namelijk ook spells die op medespelers of vijanden geplaatst kunnen worden. Zo kan een Magizoologist bijvoorbeeld zijn teamgenoten healen en hebben Aurors spreuken in huis die vijanden kunnen verzwakken. Zo kun je invloed uitoefenen en medespelers helpen in gevechten die je niet zelf uitvecht.
Had hier van tweakers wel wat meer diepgang verwacht want ik zie HP meer richting een echte mmorpg gaan namelijk.

Tot nu toe vermaak ik mij echt met de game en laat ik PGO volledig lings liggen. De shiny events ben ik ondertussen wel zat.

[Reactie gewijzigd door vali op 28 juni 2019 20:17]

Wat ik overal (en in deze review ook) mis is de matige ondersteuning van telefoons. Hier thuis een Android Nexus5, Nexus5x, Galaxy A5 en een Galaxy S2 en op geen van die toestellen werkt het spel (apparaat is niet compatible). Ook op fora zie je mensen wel klagen, maar ik dacht dat de tijd dat je ieder jaar een nieuwe telefoon moest kopen wel weer voorbij was.
Ieder jaar is inderdaad niet meer nodig, maar de toestellen die jij opnoemt zijn allemaal vier jaar of ouder, respectievelijk: 2013, 2015, 2014 en 2011. Niet zo raar dat ze deze game niet kunnen draaien.
Dat zou best eigenlijk wel best wel raar zijn, daar games als deze vooral voor kinderen is gemaakt, en die hebben doorsnee telefoons met minder hoge spec's, * wel vergelijkbaar met de genoemde telefoons, behalve de S2 met 1GB.
Harry Potter Wizards Unite iOS Minimum Requirements
  • Beta OS versions and Jailbroken devices aren’t supported
  • GPS and Location Services enabled
  • Gyroscope and compass sensors enabled
  • iOS 10 or newer
  • iPhone 5s or newer
  • Strong internet connection (Wi-Fi, 3G, or 4G) required
Harry Potter Wizards Unite Android Minimum Requirements
  • 2 GB of free device storage required at least
  • 2 GB of RAM needed at least
  • Access to Google Play services
  • Android 5.0 or newer
  • Beta OS versions and Rooted devices aren’t supported
  • Camera required for some features
  • GPS and Location Services enabled
  • Gyroscope and compass sensors enabled
  • Preferred resolution of 720 x 1280 pixels (higher should be fine)
  • Strong internet connection (Wi-Fi, 3G, or 4G) required
Hierdoor zouden ze best wel een grote groep potentiële jonge gebruikers missen, maar het lijkt dat er iets anders aan de hand is.

Maar upgrades die €5 kosten vind ik best behoorlijk aan de hoge kant, de meeste kinderen die ik ken hebben dat geld eigenlijk niet over, iig niet om meerdere keren dergelijke bedragen uit te geven.

*Edit: ter verduidelijking

[Reactie gewijzigd door player-x op 28 juni 2019 09:47]

Ik denk dat je je daarin vergist. Als ik op de school kijk waar ik werk zie ik zeker vanaf groep 6 toch echt dat de meeste een "moderne" telefoon hebben. Als het een iphone is is het vaak niet de nieuwste maar toch wel minimaal een 7 en als het een android is vaak niet een flaggship maar meestal wel een model van de afgelopen 2 jaar. De tijd dat kinderen met de afdankertjes van hun ouders liepen is wel een beetje voorbij voor mijn gevoel.
De tijd dat kinderen met de afdankertjes van hun ouders liepen is wel een beetje voorbij voor mijn gevoel.
Semi off topic: Ik vind dit een erg slechte ontwikkeling. Blijkbaar gaat het erg goed met de economie als je kind van 8 met een telefoon rondloopt van 250+ euro. Misschien zouden die wat vaker buiten kunnen spelen, of bordspellen doen? Opzich ergens ook niet vreemd. Hoevaak ik in de stad wel niet mensen met kinderwagens zie, en dan tussen de lijn van oogcontact tussen ouder/kind. Zweeft bijna altijd zo'n smartphone. Die kinderen zullen wel denken dat de smartphonee hun ouders zijn. Beetje zoals een baby eend achter een mens aan loopt als hij uit het ei komt zonder moeder/vader eend in de buurt. |:( 8)7
/Rant
"Hoevaak ik in de stad wel niet mensen met kinderwagens zie, en dan tussen de lijn van oogcontact tussen ouder/kind."

De iPhone wezen.

Ik lach me wel eens kapot als ik langs een halte rijdt en daar 15 man staat en allemaal de telefoon onder de neus. Maar eigenlijk is het triest.
30 jaar geleden stond er een identieke rij allemaal met hun neus in de krant en via die krant had je geen contact met je vrienden.. Dus wat is je punt? Zijn mensen socialer geworden..?
Hij heeft niet geheel ongelijk, 15j geleden als je een bedrijfskantine binnen liep zaten er allemaal colega's met elkaar te praten, nu zit 80~90% naar een scherm te turen.
Waarom precies? Jij hebt nog zo'n rooskleurige gedachte dat mensen vroeger uitgebreid stonden te socializen bij de bushalte? Die tijd is nooit geweest hoor... Verreweg de meeste mensen stonden 30 jaar geleden ook gewoon wat voor zich uit te staren in die situatie. Nu hebben ze dan een telefoon om naar te staren, what's the difference?
Boh is deels waar. Maar toen ik nog met de bus naar school ging vroeger, maakte je naar mijn gevoel sneller contact met anderen. Gewoon uit verveling maar wat zitten zeveren tegen elkaar. Nu zie ik meer jeugd in hun virtuele cocon zitten bij de bushalte.
Anderzijds is het wel makkelijker afspreken en contact houden dan vroeger.
In die bushalte heb ik zonder smartphone contact met die ene persoon die naast mij staat (als ik niet al om mij heen aan het staren ben)
Met mijn telefoon app ik met mijn vrouw, vrienden en collega's en vervolgens heb ik nog contact met tich andere via Discord. Op zich ben ik dan best sociaal bezig.... :+
Een stukje maatschappelijk besef is verloren gegaan in mijn beleving; mensen die voor zich uit staarden waren nog wel aanwezig in de echte wereld en gedroegen zich ook als zodanig, de mensen die 100% met hun telefoon bezig zijn leven alleen in hun eigen kleine bubbeltje en of ze in dat kleine wereldje nu voor flinke irritaties zorgen erbuiten dat boeit ze echt totaal niet.

Harde muziek, hele gesprekken luid hardop (al dan niet jankend), niet eens aan de kant gaan als iemand wil passeren, etc. etc.
Harde muziek, hele gesprekken luid hardop (al dan niet jankend), niet eens aan de kant gaan als iemand wil passeren, etc. etc.
En dan vooral de mensen die denken dat het een geweldig idee is om midden in een drukke winkelstraat te lopen bellen met de telefoon voor hun mond op luidspreker om vervolgens steeds harder en harder te moeten gaan praten omdat ze anders elkaar de andere niet verstaan......
Waarom?
Hee dat wist ik niet, dat is een hele nieuwe doelgroep om waren te vinden om bij het station te verkopen. ;)
Dat was niet wat ik zij als je goed leest, maar zie ook genoeg kinderen met High End afdankertjes van 2~4j oud, welke trouwens nog prima werken.
Dat zou best eigenlijk wel best wel raar zijn, daar games als deze vooral voor kinderen is gemaakt
Hoe kom je daarbij? Games als Pokémon Go worden juist massaal door volwassenen gespeeld. Slechts 22% is jonger dan 18. Dat is ook de minst interessante doelgroep, want die geven het minste geld geld uit.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 28 juni 2019 10:36]

Ik denk dat vooral "Gyroscope and compass sensors enabled" het probleem is bij oude en budget devices.
Bij meer AR games loop je er tegenaan dat deze devices niet de juiste gyroscope (of helemaal geen) bevatten.
De Nexus5x draait security updates van december 2018 en heeft Android versie 8.1.
Genoeg toestellen die nieuwer zijn en nog geen Android 8.1 hebben.

Waarom wordt er eigenlijk gekeken naar het specifieke toestel en niet alleen maar naar de Android versie?
Dat is hetzelfde als zeggen dat de nieuwe COD wel op een Lenovo T490 draait maar niet op een T450.

Wat voor stomme specs zijn het ook dat je 2GB storage moet hebben voor zo'n spel en dan aangeven dat je Android 5.0 of nieuwer moet hebben. De Galaxy A5 bijvoorbeeld is uitgebracht met Android 6.0 en heeft 2GB RAM en 16 GB opslag.
Hieraan toevoegen: Niantic weigert gebruikers te ondersteunen die hun apparaat rooten of een custom rom draaien *. Dit is nogal nonsens omdat er ook prima manieren zijn om deze detectie techniek te omzeilen. Mocht jij dus rooted devices hebben omdat je graag AdAway gebruikt voor de privacy van jou en ieder die je dierbaar is, kijk dan naar Magisk*.

Wat betreft de opmerking over de genadeloze uitbuiting van Harry potter games, dit is niet de eerste keer dat dit voor komt bij Harry Potter. Ik zou ieder ouder afraden om zijn kind dit te laten spelen, afgaande op de shit die ze in het verleden hebben geprobeerd *.
Kleine aanvulling op het gebruik van Magisk and MagiskHide (en/of eventuele extra 3rd party Magisk plugins die speciaal bedoeld zijn voor bepaalde apps/games); als je telefoon al gedetecteerd is als rooted voordat je MagiskHide en/of de 3rd party plugins geinstalleerd EN correct geconfigureerd hebt, is de kans groot dat het niet gaat werken, omdat je telefoon dan al geblacklist is. Zelfs als je daarna terug gaat naar locked bootloader + factory firmware. Geldt ook voor bepaalde enterprise 'sandboxing' software.

Moraal van het verhaal: lees je goed in en bereid je goed voor; je krijgt mogelijk maar een kans om het werkend te krijgen ...
Inderdaad. OP5 met custom android 9 rom + magisk en ik was vergeten hide in te stellen voor dat ik de app start. Na een tijdje gaf ie de melding van incompatible OS or device. Aantal keer herstart met goeie instellingen en ik kon weer spelen. Maar helaas, hetzelfde verhaaltje met hide ingeschakeld. Ik wou het gewoon weer spelen na 2.5 jaar maar toch niet. Niantic ben ik zat

Als je per se zulke spelen wilt spelen en alsnog root wilt, neem dan gewoon een backup non-rooted toestel. Ergens een ouwe of tweede hands en data delen met je rooted toestel.
Niet rooted. Ik gebruik DDG en Firefox voor privacy op dit moment.
Je hebt echt wel een toestel nodig dat Gyroscope heeft. (Of niet maar dan kan je geen viavia's openen)
Ik zou anders eens proberen met gewoon de apk te downloaden op een van de recentste gsm. Dan opstarten en eens kijken hoe het draait.
Vriend hier heeft dat geprobeerd op een samsung S5 (denk ik). Rond lopen en ressources pakken ging nog. Vanaf we samen zo'n toren proberen was het gedaan met de pret. Zijn spel bleef maar laden. Na dat we (ik) alle monsters hadden verslaan kreeg hij ook het voltooid scherm te zien.
Vergat te melden dat op alle telefoons, behalve de S2, Pokemon Go gewoon werkt dus het zijn gewoon de absurde systeemeisen: je hebt gewoon een gamingtelefoon nodig voor dit soort zaken (en dan een 2e telefoon om nog te bellen, want met zo'n koelkast aan je hoofd wil je ook niet rondlopen). Maar ik heb al een gaming telefoon en die heet Nintendo Switch. De studio slaat dus een beetje de plank mis met de systeemeisen imnsho.
Niet alleen dat. Het spel is ook slecht geoptimaliseerd nu. De spreuken duren voor mij veel te lang.
Ook gaat de gsm steeds in slaapstand als je gewoon wil wandelen voor die viavia's. Als het spel niet open staat worden er geen afstand gerekend.
(Bij Pokemon Go bestaat deze feature wel)
De optie batterijbesparing staat wel aan maar toch gaat het snel naar beneden als je een paar uur zit rond te lopen. (nogmaals : gsm moet te allen tijde aan staan)

Ik heb zelfs even moeten stoppen. Mijn nokia 8 werd zo warm dat ik een melding kreeg en dan even laten afkoelen. Dus dit spel + toren + in de volle zon staan is geen goed plan.

[Reactie gewijzigd door Boermansjo op 28 juni 2019 15:00]

Volgens mij zijn er 2 bottlenecks bij apparaten, het feit dat je ruim 3gb aan opslag nodig hebt wil je alle assets downloaden die nu beschikbaar zijn en het feit dat je AR nodig hebt bij het spel. Er is 1 verplicht deel waarbij dat moet (en ook weinig toevoegt moet ik eerlijk zeggen). Die 2 dingen samen zorgen ervoor dat veel telefoons afvallen volgens de playstore.
Wat soms wel werkt is het installeren via de samsung store (weet de exacte naam niet) of de apk ergens downloaden. Dan werkt het spel in de meeste gevallen prima.
Ik heb het naar aanleiding van je comment geïnstalleerd op een Galaxy S5 Neo, en daar draait het op maar het gaat niet van harte.
Bij telefoons is het niet zo makkelijk als bij PC's om systeemvereisten op te geven. Er zijn zoveel verschillende dat het haast niet te doen is om te noemen/testen op welke het wel of niet werkt. Misschien dat ze een aantal cores, kloksnelheid of type cores aan zouden kunnen geven, maar dat gaat de meeste mensen waarschijnlijk al te ver.
Bij mobiel komt het gewoon in de appstore terug: je ziet de app niet als je telefoon niet op de whitelist staat van de leverancier. Het gaat erom dat een pokemon Go kloon die op bijna al deze toestellen wel werkt niet werkt omdat ze de Pokemon plaatjes met Harry plaatjes vervangen hebben.
Dat is bijna hetzelfde als klagen bij Nintendo dat GTAV niet werkt op een N64.
Lol. Niet echt. Die 5X heeft gewoon quadcore, android 8 etc. etc. Klopt, er past geen RTX2080 meer in, maar als je mobile games al real-time raytracing nodig heeft hoef ik je spel niet.
Net nog even getest op een Mi A2 lite: daar werkt het wel en die heeft, afgezien van intern 3Gb ipv. 2Gb een slomere cpu dan die 5x. Dus de specs voor deze game slaan als een tang op een varken.
In de PW hier even filteren op telefoon tot 3Gb intern 350 modellen, meer dan 3Gb 900 modellen. Dus 30% van de actuele telefoons voldoet niet.
Bijna.. N64 release: 1995 :+ Ik vind dat ik met een telefoon uit 2015 nog wel ervan uit mag gaan dat alles gewoon naar behoren functioneert en releases ondersteund worden door middel van de Android OS versie.
Zie het dan als een PS5 game die je niet op je ps4 kan spelen (zodra de ps5 uberhaupt uit is natuurlijk)
Deze toestellen draaien oude security patches die spoofing makkelijker maken. Zou het een reden van incompatibiliteit zijn?
ik heb ook de a5 maar draaid als een tierelier
De belangrijkste vraag word niet beantwoord: zit avada kedavra als curse in het spel?
En de andere Unforgivable Curses?
Avada kedavra zit volgens mij wel degelijk in het spel en ik heb het al een keer gebruikt tegen een dementor. De andere vloeken ben ik nog niet tegengekomen (level 9 op het moment).
Ik denk dat jij het over Expecto Patronum hebt.
Oeps, @Watsonus en @Jeaust jullie hebben gelijk 8)7 mijn fout O-)
Volgens mij verwar je deze spreuk met expecto patronum ;)
In Pokémon Go zit geen master ball, dus ik verwacht er weinig van :)
De Master ball zit wel in de game code bij Pokémon maar is nog niet vrijgegeven voor gebruik. Verwacht dat ie er ooit wel 'echt' in gaat komen. Waarschijnlijk te verdienen met een event of iets degelijks.

Gok/denk dat ze dit met Harry Potter ook wel mogelijk gaan maken in de toekomst.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 28 juni 2019 10:20]

Ondanks dat ik eigenlijk niets heb met de hele Pokemon-franchise, heb ik Pokemon Go op mijn telefoon staan en speel dat ook dagelijks. Ik heb net iets meer met de wereld rond Harry Potter, en het installeren was dus eigenlijk een no-brainer. Het begon al met een tegenvaller... een tijdje terug hadden had Niantic een app gelanceerd die me op de hoogte zou houden van de lanceerdatum, zodat ik gelijk bij release kon installeren en gaan spelen. Helaas, dat bleek een wassen neus, en werd via hier op de hoogte gebracht van de release van de game, en niet via de daarvoor bedoelde app.
Tweede tegenvaller: het spel is donker. Nou vind ik dat meestal geen probleem, maar als ik op een zonnige dag (zoals het zondag was, toen ik de eerste stappen zette), met mijn scherm op de hoogste helderheid, en ik kan nog niet goed zien wat er gebeurd (waar ik dat in Pokemon Go op hetzelfde moment wel kon) dan doe je het niet heel goed.
All in all kan Wizards Unite me minder boeien dat Pokemon Go. Het staat nog op mijn telefoon, maar bij een wandeling naar het werk, is Pokemon Go toch mijn go-to game.
Ik heb die waarschuwing gehad, een dag nadat het spel uitkwam. (en ik hem dus ook al geïnstalleerd had) Zouden ze dat net iets later doen om de druk op de servers te spreiden?
Ik speel op een Note 9.
Zouden ze dat net iets later doen om de druk op de servers te spreiden?
Dus... je licht de mensen die het graag willen spelen (en erop zitten te wachten, want anders installeer je niet een app, die er ook op hint dat je misschien eerder (beta) toegang krijgt) later in dan dat je je game lanceert...
* Jester-NL schudt hoofd. Lijkt me niet echt een praktische/tactische zet... overigens moet ik nog steeds de update dat het spel uit is krijgen.
Bij mij was de melding ook niet heel duidelijk, hij stond tussen de meldingen die je ziet wanneer je je statusbalk naar beneden sleept, tussen de talloze onzinmeldingen van facebook en andere apps.
Dat van je helderheid vind ik eerlijk gezegd wel vreemd. Ik heb een Oneplus 5 met een oled scherm, dus niet al te hoge brightness. En ik kan het eigenlijk altijd gewoon prima zien, ook in de volle zon.
Maar misschien is dat ook een kwestie van gewenning van mijn kant af. Weet niet hoe Po-Go eruit ziet met de kleuren/licht intensiteit.
Ik speel het sinds vorige zaterdagavond toen het uitkwam. Het heeft de eerste week overleefd. Verhaal is erg leuk en het spel is echt wel anders dan Pokémon (Valor, lvl40) maar wat een drama om je storage te vergroten zeg. Mondjesmaat druppelen de coins binnen. Áls ik afhaak is het daarom. Daarnaast heb ik de luxe om vanuit huis bij 2 herbergen te kunnen en nog eens 2 herbergen als ik ff buiten ben. De bliksems aanvullen is dus een eitje. Met 2 vestingen voor de deur is het vechten ook een eitje. Jammer dat 1 vesting niet een kas is geworden, want dan was ik compleet :). Mijn kilometers worden alleen bijzonder slecht geregisteerd. Ik ben nog bezig om m'n 10km Viavia uit te lopen.... Gaat met Pokémon toch een stuk makkeljker.
Hier ook hetzelfde idee! Het spel is leuk en onderhoudend (en de vrouw is een zeer grote Potter fan dus dat speelt ook mee).
Ik ben het niet helemaal eens met de auteur dat het spel 'bedelt' om geld uit te geven. In PoGo was het in het begin niet anders, zeker omdat de munten met het oude gym-systeem zeer slecht te verdienen waren als je de verkeerde kleur was in de buurt. Maar dat is in de loop der tijd ook aangepast, ik verwacht hier ook nog zat fine-tuning mbt het verdienen van munten enzo.
En de kilometers registreert het spel zeer slecht ja! Gister een rondje dorp gelopen (~1 km) en het spel registreert er misschien 400. We lopen rustig staan vaak stil dus echt wel genoeg tijd om de meters te tellen. Daarna naar huis gereden met de auto (~1,5 km) en het spel registreert ruim 1 km.
ik weet niet hoe het hij Harry Potter gaat, maar bij Ingress ( even aannemen dat ze dezeflde technieken gebruiken) tellen je KM's niet als je boven de 60km/h rijd. Dus kilometers in de auto zijn sowieso niet accuraat.
Bij HP weet ik de limiet niet, maar bij PoGo ligt dat al bij 10 km/h. Dus dat is ook weer anders dan Ingress. Maar aangezien ik rijd en m'n vrouw de telefoons vast heeft heb ik niet gezien of er een melding komt tijdens het rijden dat je te hard gaat.
De hamvraag, onderaan de streep: is dit spel in staat het succes van Pokémon Go te herhalen?
Momenteel lijkt het van niet. Dit artikel van de Wall Street Journal citeert schattingen van Sensor Tower. Een snelle vergelijking van de eerste zes dagen:
  • 4.7 miljoen downloads VS 32 miljoen downloads van PoGo
  • 1.9 miljoen dollar omzet VS 50 miljoen dollar omzet
Was op zich te verwachten. Harry Potter heeft een grote fanbase maar echt veel en veel minder groot dan Pokémon. Combineer dat met erg veel telefoons waarop de app niet te installeren is via de playstore en je hebt een slechte combinatie om Pokémon te verslaan.
Dat gezegd hebbende, denk ik dat dat ook niet perse hoeft. Als je als spel in 6 dagen al 1,9 miljoen omzet hebt denk ik dat je vrij snel alle kosten eruit haalt en winst gaat maken. Zeker met aankomende events waar mensen waarschijnlijk nog wat geld gaan uitgeven.
Pokemon was goed, omdat het spel overeenkwam met het concept van de series. Je loopt wat rond, vangt pokemons en doet wat gym battles. Dit concept is prima gekopieerd naar het spel. Bij Harry Potter is dit niet het geval: de content van de films leent zich niet voor het concept van deze game.

In dit geval hebben de makers niks anders gedaan dan pokemon in een nieuwe jasje gegoten en 'plaatjes' toegevoegd die je kan unlock door middel van het casten van spells. De UI is chaotisch, het is onduidelijk wat je moet doen, dialogen zijn te lang en nietszeggend en ... je mist simpelweg de nostalgie die je met pokemon hebt.

Ik heb zelf geen problemen met microtransacties, zolang dit geen pay-to-win of normale gameplay belemmerd. Bij Harry Potter begreep ik het spel kennelijk niet goed genoeg om het nut van de microtransacties in te zien en zodoende heb ik deze nooit nodig gehad. Bij pokemon was dit voor mij juist meer het geval, omdat ik naast een pokestop woonde en zodoende wat vaker coins moest kopen.

[Reactie gewijzigd door JackOfClubs op 28 juni 2019 09:43]

De UI van het spel is wennen , maar dat was met de grote update van ingress ook. Ik ben na die update bij ingress gewoon naar de Redacted Game versie gegaan. Maar speel het lang genoeg , Ik vind HP meer diepgang hebben dan Pokemon
vragen waar ik nog mee rondloop is of het nog verschil uit gaat maken in welk Hogwarts House ik ga zitten. In Ingress maakte het veel verschil of je een smurf was of verlicht. Dat team deel lijkt wel beter in Wizards Unite te zitten.

Wat ik jammer vind van Wizards Unite is dat de animaties te veel tijd kosten. Ze zijn grappig, maar ik loop liever door op mijn route en nu sta ik vaak lang stil.
Nee, dat maakt niet uit. Het maakt wel uit welke profession je kiest. Je kunt later wel switchen maar de scrolls die je in je oude hebt gestopt krijg je niet terug (ze blijven wel staan als je weer terug wil switchen).

Ik vind die animaties ook erg irritant. Ik ben de oude Ingress gewend waarbij je veel liep en af en toe stil stond. Dit gaat echt tergend traag, zelfs met alle assets gedownload zodat ik niet hoef te wachten op dat downloaden.
Ik speel zelf al sinds launch (aan en af) Pokemon Go... en ondanks dat Harry Potter meer diepgang biedt en meer variatie voelt dit alles veel repetitiever dan Pokemon go. Dat klinkt raar, je kan immers in POGO enkel al lopend pokemon vangen door een bal te gooien etc en in Harry Potter heb je verschillende spreuken etc. Maar juist omdat er (naar weten) een stuk of 6 spreuken zijn voelt het erg repetitief zodra je 2x vrij rap achter elkaar dezelfde spreuk moet uitvoeren.

Daarnaast is de verhaallijn leuk maar mijn gevoel zegt dat je zo dus wel veel minder snel met iemand samen speelt tenzij hij/zij exact opgaat in jouw verhaal. Pokemon doe je met vrienden, je vangt samen dezelfde pokemon, ruilt met ze etc etc. In dit geval heb ik mijn eigen plek in het verhaal en heb ik een enorme achterstand of voorsprong ten opzichte van de persoon met wie ik optrek.

Persoonlijk vind ik de verhaallijn helemaal niet zo interessant/fijn, vooral omdat het echt soms flink wat lees/luisterwerk is bij iedere level up van SOS assignments. Als je ze niet direct bij behalen afluistert kan het dus zo zijn dat je 3 a 5 minuten aan het luisteren bent omdat er meer dan 1 assignment is behaald.

Laatste issue die ik dan toch wel heb is dat het veel minder 'pick up and play' is, je wordt gewoon overspoeld met informatie (dialogboxes, stemacteurs die hun verhaal doen) in het begin en ook dit kost keer op keer bij ieder scherm dat je opent gewoon veel tijd. De kracht van Pokemon Go zit hem toch wel in hoe simpel het kan zijn, en hoe ver je er zelf vervolgens in gaat.

Bij Harry Potter ben je veel meer micromanagement aan het doen met Potions, Ingredients, Utilities, Runestones, Seed & Water, Profession Skill trees, portkeys (trouwens heel vet gedaan), Daily assignments, Special assignments, Achievements, SOS assignments en je registry (pokedex). Dan kan je op straat ook nog eens vechten in een Fortres (wat ook vrij complex aanvoelt), in huisjes eten scoren, in huisjes plantjes scoren.. Het voelt echt vooral in het begin als too much, zie dat alles maar aan je zoontje/dochtertje van 9-12 uit te leggen (die ongetwijfeld dit ook leuk zou vinden).

Ik heb het nu een paar keer gespeeld, pak het soms even op en zie wel maar het voelt niet als een blijvertje
Ik vind het juist wel leuk dat het meer als een RPG aanvoelt dan PoGo: in HPWU kan je je karakter veel meer naar eigen inzicht ontwikkelen door het kiezen van je profession en te kiezen welke skills je ontgrendelt. Bij PoGo level je alleen door XP te grinden, en heb je maar beperkt invloed op je vechtsterkte door te kiezen in welke Pokémon je stardust en candy investeert.

Dat gezegd hebbende ben ik wel met je eens dat PoGo veel laagdrempeliger is en HPWU trager en meer repetetief overkomt. PoGo kan je makkelijk spelen als je ergens naartoe loopt, bij HPWU zijn veel meer dingen die je kan pakken/vangen/bevechten en duren de sequences veel langer, waardoor je niet meer op normaal tempo door kan lopen als je de meeste dingen die verschijnen wil aantikken.
Geen beoordeling in een cijfer omdat deze games in een eigen categorie vallen vind ik een beetje te makkelijk. Zelfs een game waarvan er maar 1 in een categorie zit, kun je inhoudelijk beoordelen. Ook hier, het is duidelijk dat go een populaire game is, dus scoort zeker boven de 6, er is genoeg aan te merken op deze game dus zeker geen 10, maar maximaal een 8 ( geen red dead, niet innovatief, etc). Dus ergens tussen een 6,5 en 7,5. Lijkt me niet moeilijk om daar een waarde in te vinden.
Zo ver ik weet heeft Pokemon Go ook geen cijfer gehad bij de review. Dus in dat opzicht zijn ze wel consistent hier. :)
We hebben er, net als bij Pokémon Go, voor gekozen om Harry Potter: Wizards Unite niet te voorzien van een standaardbeoordeling en een cijfer. Deze games vallen in een heel eigen categorie, waardoor een traditioneel cijfer in onze ogen te weinig zou toevoegen.
Hoe beoordelen ze dan een "innovatieve" feature op een apparaat? Games die het net even anders doen dan de rest? Je kunt elk spel toch gewoon beoordelen naar wat je er zelf van vindt en of het goed in elkaar steekt? Wordt de game snel saai? Loop je constant tegen dingen aan die je ervaring in de weg staan? Is de stijl goed uitgevoerd?

Een cijfer geeft wat mij betreft in grove lijnen aan of er iets mis is met het spel en/of er elementen inzitten die wellicht gaan vervelen, de specifieke mening van de reviewer zal me een worst zijn.
Of men leest gewoon het artikel en bepaalt zelf wat ze er van vinden. Ze hebben netjes de pros en cons uitgeschreven, dus kan iedereen zelf oordelen. Niet alles hoeft voorgekauwd te worden, en uiteindelijk is het hier de mening van 1 man. Voor sommige mensen is de game alleen al geweldig omdat het een harry potter game is. Voor andere om die reden juist helemaal niets. Daar kun je geen cijfer aan hangen.

Ikzelf gaat em toch eens proberen, klinkt leuk. Mocht het inderdaad zo tegenvallen met de micro-transacties dan gooien we hem er gewoon weer van af en ga ik verder met m'n leven. Niets aan het handje.
Wat ik vaak doe bij reviews is: ik pak meerdere sites kijk wat daar de + en - punten zijn in het kleine overzicht en ga daarop verder zoeken. Zo kan je heel makkelijk een game afstrepen.
het is duidelijk dat go een populaire game is, dus scoort zeker boven de 6
:?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Sport

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True