Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke en Chris Broesder

Smartphone Best Buy Guide

Zomer 2019

Inleiding

Het zal je maar gebeuren. Je bent lekker op het strand, vol goede moed duik je in zee en dan… ineens voel je iets zwaars in je zwemkleding. Ja hoor, je had je telefoon nog bij je en die blijkt de duik niet te waarderen; hij weigert dienst. Uiteraard schroef je hem eerst uit elkaar om te kijken of de telefoon, desnoods met hulp van een bak rijst en een nacht geduld, weer tot leven te wekken is, maar soms lukt dat niet. En dan?

Voor iedereen die om deze of een andere reden op zoek is naar een nieuwe smartphone, maken we al ongeveer een jaar de Best Buy Guide voor smartphones. Dat doen we dus ook deze zomer en we kunnen stellen dat er in de afgelopen maanden veel is gebeurd. Zo hoopten we dat een paar van de kandidaten voor deze BBG wellicht vouwbaar zouden zijn, maar dat liep helaas anders. Ook gebeurde er het een en ander op het politieke wereldtoneel met grote gevolgen voor een van de grootste smartphonemakers ter wereld.

Daarover gesproken: we hebben lang getwijfeld of we Huawei-telefoons kunnen aanraden in deze BBG. Immers, de toekomst van Android-upgrades is onzeker. Er is wel veel gebeurd in de afgelopen weken en de Amerikaanse president heeft beloofd dat Huawei weer onderdelen mag inkopen in de VS, maar de exacte uitwerking daarvan is momenteel nog niet duidelijk. Desondanks gaan we ervan uit dat Android-upgrades weer mogelijk worden en daardoor durven we weer Huawei-telefoons te adviseren.

Ook deze keer tonen we je, op basis van onze reviews en testdata, per categorie vier tips voor de beste smartphones die je kunt kopen. Die vier categorieën zijn ongewijzigd ten opzichte van vorige keer, maar hebben een iets duidelijkere naam gekregen: 'De beste prijs-kwaliteitverhouding', 'De beste accuduur', 'De beste', waarbij we simpelweg kijken naar de allerbeste eigenschappen, en 'Prijsdalers', voor koopjesjagers die niet per se het nieuwste van het nieuwste willen. Met deze tips kun jij hopelijk deze zomer genieten van de beste telefoon die je kunt kopen.

De beste prijs-kwaliteitverhouding

Xiaomi Mi 9

De Mi 9 was bij release al een goede deal en is in prijs gedaald tot onder de vierhonderd euro. Met Qualcomms nieuwste soc, voldoende opslag en een mooi oledscherm heeft hij veel high-end specs. Xiaomi's Android-skin Miui zal niet iedereen bevallen en het gebrek aan een 3,5mm-jack is ook een nadeel, al is de bootloader wel te ontgrendelen. Dat zet de deur open voor andere firmware.

Score: 4.5(12 reviews)
linkReview Tweakers
Motorola One

De Motorola One was bij de release eind vorig jaar al een aantrekkelijke telefoon, maar met de gezakte prijs is hij nog aantrekkelijker geworden. Hij scoort op veel punten op zijn minst een voldoende. Het scherm is voldoende afleesbaar in direct zonlicht, de software presteert prima voor zijn prijsklasse en de accuduur is goed. De software is schoon, en Lenovo is tot nu toe goed bezig met updates en upgrades. Hij heeft bovendien drie slots: twee voor simkaarten en een voor uitbreidbare opslag. De opslag is met 64GB op zich al prima voor deze prijsklasse. Niet alles is goed: de luidspreker is ondergemiddeld, de trilmotor is ruw en van de camera hoef je ook niet al te veel te verwachten.

Score: 4.5(12 reviews)
linkReview Tweakers
Samsung Galaxy S10e

De Samsung Galaxy S10e is de kleinste van de drie Galaxy S10's, maar ook de goedkoopste. Hij kost je nu iets meer dan vijfhonderd euro en soms vind je hem zelfs nog goedkoper bij een aanbieding of in combinatie met een abonnement. Hij heeft een redelijk groot scherm ten opzichte van het formaat van de behuizing en om dat te bereiken, heeft hij een gat in het scherm waar de frontcamera achter zit. Verder heeft hij een prima vingerafdrukscanner in de aan-uitknop en een kwalitatief hoogstaand oledscherm dat niet, zoals bij de S10 en S10+, gebogen is. Hij heeft ook een prima camerasysteem, waarbij de groothoeklens een handige toevoeging is. Het gaat om dezelfde cameraset-up als die van zijn grotere broers, maar dan zonder de telelens. De foto's zijn dan ook van goede kwaliteit, maar de primaire camera van Samsung is op sommige vlakken voorbijgestreefd door de beste smartphones in deze prijsklasse. De behuizing is sterk, waterdicht en compact, en ligt lekker in de hand.

Score: 4.5(11 reviews)
linkReview Tweakers
Apple iPhone 8

De beste prijs-prestatieverhouding onder iPhones is lastig; waar leg je de grens? De iPhone XR biedt dezelfde prestaties als de veel duurdere XS voor een stuk minder geld, maar de iPhone 8 is ook een prima optie. De hardware is dankzij de A11 Bionic-soc en Apples eigen gpu prima bij de tijd en moet nog jaren meekunnen, terwijl de prijs een stuk lager ligt dan bij bijvoorbeeld die van de 8 Plus en X van dezelfde generatie.

Score: 4(24 reviews)
linkReview Tweakers

De beste accuduur

Motorola Moto G7 Power

Zoek je de huidige telefoon met de beste accuduur? Dit is hem. Hij gaat in onze browsetest uren langer mee dan de accutopper die Zenfone 6 heet en bijna twee keer zo lang als een gemiddelde smartphone. Dat komt door zijn grote 5000mAh-accu en zuinige, maar weinig krachtige, Snapdragon 632-soc van Qualcomm.

Score: 2(2 reviews)
linkReview Tweakers
Asus Zenfone 6 Zwart
Asus Zenfone 6 Zwartvanaf Onbekend

Vanwege een verloren rechtszaak over een 3g-octrooi tegen Philips is hij niet in Nederland te koop, maar hij lag toch al in ons testlab en de review was al ver gevorderd… De Zenfone 6 van Asus is met enige afstand op het gebied van accuduur de beste hedendaagse, luxere telefoon, mede dankzij de zuinige lcd en de 5000mAh-accu.

Score: 5(2 reviews)
Huawei P30 Pro

Ook de P30 Pro van Huawei verschijnt in dit rijtje. Hij gaat lang mee op een acculading dankzij de 4200mAh en het zuinige scherm, dat niet zoveel stroom vreet als bijvoorbeeld Huaweis eigen Mate 20 Pro. Dat leidt tot een heel lange accuduur. Hij moet het afleggen tegen de Zenfone 6, maar van de telefoons die je in Nederland makkelijk kunt kopen, is dit de telefoon met beste accuduur die wij in ons testlab hebben gehad en bovendien heeft hij wat ons betreft de beste camera in een smartphone van dit moment.

Score: 4.5(15 reviews)
Apple iPhone XR 64GB Zwart

Het is de iPhone uit 2018 met de beste prijs-kwaliteitverhouding, maar ook die met de langste accuduur. Hij gaat maar liefst vier uur langer mee dan de iPhone XS in onze browsetest op wifi en ondanks het gebrek aan een oledscherm, gaat hij langer mee in de videotest. Hij laadt niet zo snel op als Android-toestellen en hij heeft ook geen 3,5mm-poort noch de functioneelste camera, maar je krijgt wel gewoon dezelfde snelle A12 Bionic-soc en Face ID. Als wij een iPhone zouden kopen, zouden we op dit moment waarschijnlijk deze kiezen.

Score: 4.5(13 reviews)
linkReview Tweakers

De beste

Samsung Galaxy S10+

Kleine voetnoot: Samsung presenteert volgende maand de Galaxy Note 10, dus als je op zoek bent naar de beste Samsung-telefoon, kan het de moeite lonen om hierop te wachten. Als je nu op zoek bent naar de beste allrounder van het moment en je houdt van grote schermen, dan is er kans dat je op de S10+ uitkomt. De camera van Samsung is niet meer de allerbeste op de markt, maar nog altijd meer dan prima, en met de groothoeklens en telelens ook veelzijdig. Daarnaast is er geen beter scherm dan dat van de Samsung S10+, dat bijna de hele voorkant beslaat. De telefoon heeft goede stereoluidsprekers en een 3,5mm-poort, en dat kunnen we zeker niet zeggen van de meeste concurrenten. De behuizing is sterk en waterdicht. Bovendien is de haptische feedback fijn en de accuduur in orde.

Score: 4.5(11 reviews)
linkReview Tweakers
Huawei P30 Pro

Huawei heeft er 'vertrouwen' in dat de P30 Pro Android Q kan krijgen en beveiligingsupdates zouden in elk geval blijven komen, waardoor deze telefoon ondanks de politieke situatie een aanrader blijft. Hij heeft wat ons betreft iets meer minpunten dan de S10+, maar als je daarmee kunt leven, zouden we hem boven de S10+ verkiezen. Een van die minpunten is dat er monogeluid uit het toestel komt dat niet zo goed klinkt als het geluid van een recente iPhone of Galaxy S. Ook heeft de P30 Pro geen 3,5mm-poort. Het scherm is minder dan dat van de S10+, hoewel het verschil in de praktijk minimaal is. Ook de haptische feedback stelt een beetje teleur. Het grote pluspunt is de goede camera. Hij kan dingen vijf keer zo dichtbij halen: een stuk meer dan de concurrentie. Ook is hij bijzonder goed bij slechte lichtomstandigheden. Daarnaast laadt het toestel een stuk sneller op dan bijna alle andere smartphones, zowel bedraad als draadloos, en is dit een van de toestellen met de langste adem.

Score: 4.5(15 reviews)
linkReview Tweakers
Google Pixel 3a XL

Wacht, een telefoon van nog geen 550 euro in deze categorie? Jazeker, want de Pixel 3a-serie is veel beter dan de Pixel 3-telefoons die Google eerder uitbracht. Niet alleen vanwege de veel lagere prijs, maar ook omdat deze telefoon stabielere software lijkt te hebben. Daarnaast beschikt hij over een 3,5mm-jack. Je levert wel wat in, zoals waterdichtheid en draadloos laden, maar wie voor de beste camera in een telefoon gaat, moet zeker naar deze Google-telefoon kijken.

Score: 5(1 reviews)
linkReview Tweakers
Apple iPhone XS Max

De beste iPhone is nu nog de XS Max, maar laten we eerlijk zijn: alleen als je een nieuwe iPhone héél hard nodig hebt, koop je hem nu. De nieuwe generatie komt al jaren in september en dat lijkt dit jaar ook te gebeuren. Omdat die in de afgelopen jaren telkens meteen in de Benelux beschikbaar was, ligt het voor de hand om daarop te wachten. Zelfs als je de nieuwste generatie niet wilt, kan het zijn dat de prijzen van andere modellen zakken.

Score: 4.5(14 reviews)
linkReview Tweakers

Prijsdalers

Honor View 20

Op deze pagina tref je geen iPhone; er is in de afgelopen maanden geen prijsdaling van naam geweest bij Apples smartphones. De meeste Huawei-telefoons zijn wél in prijs gedaald, als gevolg van de politieke ontwikkelingen, en de Honor View 20 is daardoor zelfs in een heel ander speelveld terechtgekomen. Hij kostte in april nog 550 euro en dat is nu onder de 400 euro. Daarmee is het een echte midrangetelefoon geworden met zijn high-end specs en gat in het scherm.

Score: 4.5(5 reviews)
linkReview Tweakers
Huawei Mate 20 Pro

De Mate 20 Pro is in de losse verkoop lang duur geweest, maar in de afgelopen maanden ging er behoorlijk wat van de prijs af. Hij zit nu rond 535 euro, in plaats van de 800 euro van een paar maanden geleden, en er is ook nog een cashback-actie op het moment van schrijven. Daarmee krijg je nog eens honderd euro terug van Huawei. De Mate 20 Pro behoort tot de meest luxe modellen van de smartphonemarkt, met onder meer omgekeerd draadloos laden, een ir-scanner aan de voorkant, een veelzijdige en goede camerasetup en een mooi oledscherm.

Score: 4.5(12 reviews)
linkReview Tweakers
Nokia 7.1

In onze zoektocht naar de grootste prijsdalers sinds de vorige SBBG kwamen we de Nokia 7.1 tegen. Hij daalde van 270 naar 180 euro in de tijd sinds de vorige uitgave en dat betekent dat je 33 procent minder betaalt. Dat is genoeg reden om deze telefoon eens van dichtbij te gaan bekijken. We hebben hem jammer genoeg niet gereviewd, dus we kunnen alleen constateren dat de prijs nu aantrekkelijk is.

Score: 4.5(10 reviews)
Sharp B10 Zwart

De spectaculairste prijsdaler van de afgelopen tijd is de Sharp B10. We troffen hem vorig jaar in de Pricewatch aan voor meer dan 300 (!) euro en dat is inmiddels 99 euro. Dat klinkt als een stuk betere deal, al hebben we niet echt een idee omdat we ook deze telefoon niet hebben gereviewd.

Score: 0(0 reviews)

Lees meer

Reacties (310)

Wijzig sortering
Mi 9:
Xiaomi's Android-skin Miui zal niet iedereen bevallen, zeker met de advertenties die erin zitten, en het gebrek aan een 3,5mm-jack is ook een nadeel, al is de bootloader wel te ontgrendelen.
Ik had verwacht dat Tweakers dit soort halve waarheden niet meer zou plaatsen. Met dit soort dingen zorg je er als grootste tech/smartphone platform, er eigenhandig voor dat niemand een Xiaomi voor de eerste keer durft aan te schaffen. Dat websites als Bright en De Consumentenbond het niet weten, komt naar mijn idee vooral doordat ze binnen 1 dag het product moeten leren kennen en direct een review daarover uitbrengen.

Even enkele feiten op een rij:
  • Reclame is vooraf uit te schakelen.
  • Reclame is achteraf uit te schakelen.
  • Als je gewoon leest waar je een akkoord op geeft, dan zie je zeer duidelijk dat je het vinkje bij gepersonaliseerde reclame nu kunt in-/uitschakelen.
  • Meerdere gebruikers op het forum in de NL Xiaomi Facebook groep, hebben bevestigd dat ze geen reclame (meer) krijgen als ze de regio naar waarheid invullen: Nederland/België.
  • De wijze waarop Xiaomi het een opt-out heeft gemaakt is niet fair, maar zo doen gratis pc programma's het ook met een maand gratis Microsoft office of een gratis antivirus scanner.
  • Er minimaal 2x eerder een duidelijke opmerking hierover is gemaakt en het werd in de Mi 9 review aangepast. Helaas heeft Tweakers daar nog niet goed van geleerd, want hier staat het voor de 3e keer vermeld (Mi 9 preview, Mi 9 review en BBG):
    Kwetsbaarheden in Xiaomi en reclame, beide op te lossen.
Ik gooi het nu bewust in het openbaar, want het heeft al bij Geachte Redactie gestaan en daarnaast wil ik de angst wegnemen bij mensen waarbij Xiaomi niet zo bekend is als bij mij en andere chinaphone / smartphone experts.
Ik had verwacht dat Tweakers dit soort halve waarheden niet meer zou plaatsen. Met dit soort dingen zorg je er als grootste tech/smartphone platform, er eigenhandig voor dat niemand een Xiaomi voor de eerste keer durft aan te schaffen. Dat websites als Bright en De Consumentenbond het niet weten, komt naar mijn idee vooral doordat ze binnen 1 dag het product moeten leren kennen en direct een review daarover uitbrengen.
Dank, het stond npg op deze manier ergens in de back-end en is daarom teruggekomen in dit verhaal. Nu weg :)
Het aan of uit zetten neemt niet weg dat het reclame framewerk wel in de software zit, met alle risico's van dien voor misbruik, tracking, performance. Dat je kunt uitzetten dat je geen reclame ziet, verwijderd de rest niet van de risico's.
Wist je dat je ook reclames kunt ontvangen bij HTC, Samsung en Oneplus toestellen?

Daar staat het standaard uit, maar je kunt het wel inschakelen. Bij Samsung staat het onder: Biometrie en beveiliging -> marketing informatie ontvangen en eventueel kun je ook diagnostische gegevens verzenden. Dergelijke opties zijn ook beschikbaar bij de Google instellingen.
Kortom, die software is dus ook vatbaar voor dezelfde zaken.

Daarnaast is o.a Facebook geïntegreerd bij Android in NL, waardoor je het Facebook framework moet verwijderen, zodat het niet op de achtergrond je Instagram een Facebook Lite apps ongewenst update (het kostte mij wat tijd om daar achter te komen, updates van Social Media apps staan bij mij standaard uit een Facebook stond niet geïnstalleerd).
HTC was ik bekend mee, raad ik ook al lang niet meer aan (er zijn betere toestellen voor dat geld van andere merken).

Samsung en Oneplus niet. Wil jij zeggen dat als je bij Samsung en Oneplus marketing informatie aan zet je reclames krijgt in je telefoon op exact dezelfde manier als Xiaomi dat doet? En dat het enige verschil is tussen Xiaomi en Samsung en Oneplus dat Xiaomi een opt-out heeft en de anderen opt-in?

Zit Facebook framework in alle Android versies verkocht geïntegreerd, dus ook Android One toestellen of de Pixel?
Als ik een telefoon instel, dan schakel ik de meeste dingen van Google en de fabrikant uit tijdens het configuratie proces van die smartphone. Bij Apple zet ik de opties niet aan waarbij ik meedoen met een verbeteren van het product.

Ik weet niet hoe de reclames van Xiaomi exact werken doordat ik het niet voorbij zag komen, maar waarbij ik het moet doen met plaatjes van gebruikers vanuit andere landen. Reclame is voor mij reclame, dus of het op je lockscreen zichtbaar is, tijdens het bekijken van foto's of bij het scrollen door je apps, het is allemaal hinderlijk als je er geen korting/gratis toestel voor hebt ontvangen.

Wat betreft Facebook Framework: Je moet eens even bij de apps bekijken hoe vaak je het woord Facebook voorbij ziet komen. Vaak in combinatie met andere apps/tools. Dat hoort dus bij het Facebook Framework. Deze extra apps zijn niet standaard, maar de +/- 10 Google apps zijn het zeer zeker wel voor smartphones die in de EU worden verkocht. Bij Oneplus vond ik het alleen jammer dat hun eigen OnePlus app niet verwijderd kon worden (=bloatware, maar niet direct reclame). Volgens mij was dat de community app.

Bij Windows zet ik ook alle privacy instellingen uit (eens stuk of 12 bij de initiële installatie).
Ik ben er bij mijn android eens doorheen gelopen, maar ik heb letterlijk 0 apps met facebook referenties van de 91 apps die er op staan. Ik heb overigens ook geen Facebook/Instagram dus ook daar niets van geïnstalleerd staan.
Welke telefoon gebruik je?

Zet je systeem apps anders ook even aan bij je controle. Dit is wat ik heb uitgeschakeld zonder en met systeem apps op mijn Galaxy S9 (ja, ik gebruik momenteel geen Xiaomi als dagelijkse telefoon;)):

https://tweakers.net/ext/f/gcZgSg6dHu6aqewelEScEiqU/full.jpg

https://tweakers.net/ext/f/5czq9HTgQjgvVjPiCPlXRA82/full.jpg
Ik heb een Nokia 8.1. Bij uitgeschakelde apps heb ik Google en Google Nieuws staan. Tis wel een android one toestel, wellicht maakt dit nog iets uit.
Moet ie een concert organiseren? Live gaan op Facebook?
Bedankt voor je reactie, uitleg en aanpassing!
@arnoudwokke er staan toch advertenties in de skin van Xiaomi? Dat is dan toch een VOLLE waarheid én een significant verschil met skins van andere fabrikanten? Hieronder je quote:
Xiaomi's Android-skin Miui zal niet iedereen bevallen, zeker met de advertenties die erin zitten
@Kiswum schrijft vervolgens dat er inderdaad advertenties in de skin van Xiaomi zitten, maar tegenstrijdig genoeg concludeert hij dat jij halve waarheden plaatst dat er advertenties in de skin zitten. Of lees ik nou iets verkeerd? Super verwarrend. Hieronder de quote van Kiswum:
Reclame is vooraf uit te schakelen. Reclame is achteraf uit te schakelen. ..gepersonaliseerde reclame nu kunt in-/uitschakelen.
Ik vind het juist goed dat je dit benadrukt in een review en zeker ook in een vergelijkende test met andere smartphones. Reclame in een skin is echt een onderscheidende feature en zéér ingrijpend voor de gebruikerservaring en idd zal dat niet iedereen bevallen.

Jammer dat je dat hebt weggehaald.
Reclame is (naar mijn weten, maar nooit gezien) aanwezig als je de vinkjes bij reclame en het miui project aan laten staan. Tevens moet je de regio op een locatie in Azië zetten. Als je het op die manier instelt, dan krijg je reclame.

Doordat ik niet klakkeloos alles aan zet of aan laat staan, heb ik nooit reclames gezien op een Mi 9, Mi 9 SE of Redmi Note 7.
Zelf viel mij de laatste zin op:
Dat zet de deur open voor andere firmware.
Een échte Tweaker weet dat de firmware weinig relevant is, maar dat je juist een andere ROM of kernel wilt inzetten ;)
Helemaal mee eens. Dit wordt te zwaar aangezet. Bij de installatie wordt als laatste vraag duidelijk de vraag gesteld of je persoonlijke aanbevelingen wilt hebben. Zet die gewoon niet aan en je hebt geen advertenties.

Verder heeft de MIUI schil enorm veel opties. Dat mag ook vermeld worden. Interessant voor Tweakers.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 11 juli 2019 14:23]

Kortom, voor de gewone gebruiker staan er standaard advertenties op!

Daarmee is de opmerking
Xiaomi's Android-skin Miui zal niet iedereen bevallen, zeker met de advertenties die erin zitten
gerechtvaardigd, ongeacht of je dit (tussen de kleine lettertjes) kan uitvinken.
Welke advertenties?
Bij ons thuis hebben we meerdere telefoons en andere apparaten van Xiaomi maar nergens is ooit 1 advertentie op verschenen

De Miui skin is ook makkelijk te omzeilen door bijv. een andere launcher erop te zetten en dat de skin niet zal bevallen is puur persoonlijk
Ik ben zeker geen gewone gebruiker, ik bel en sms zelden en heb een Redmi note 5, heb nog nooit reclame gehad. Ik vermoed dat ik het heb afgezet toen ze er om vroegen.
Ik vind het een zeer goede telefoon.
Niet mee eens, als je de advertenties kunt uitschakelen, is er toch geen probleem, terwijl Tweakers dat wel suggereert.

Gewone gebruiker:
"Ik ga deze telefoon niet kopen, want er zitten advertenties op, die je wel kunt uitschakelen, maar omdat ik een gewone gebruiker ben doe ik dat niet"
Gewone gebruiker?
Ben je als je kan lezen en bewust een keuze kunt maken tussen wel/geen reclame, geen gewone gebuiker?

Bij de installatie of daarna is dit eenvoudig uit te zetten.
Behalve dat de permissies van Xiaomi-apps en privacy policies echt ware gatenkazen zijn voor je data. Standaard geef je alles weg.
Over welke apps heb je het? Alleen bij MiVideo is het vreemd dat die extra rechten nodig heeft, terwijl het een systeem app is. Ik ken geen andere Miui apps die om extra rechten vragen.

Ik ben oprecht benieuwd over welke apps je het nog meer hebt.

Daarnaast wil ik ook wel weten wat je ziet onder de term: standaard alle rechten.
Bijvoorbeeld de app voor de robotstofzuigers van ze. En daarvan is ook bekend dat hij WiFi-wachtwoorden verzamelt en niet-wisbaar op het apparaat opslaat. Allemaal totaal onnodige dingen die mij ver van Xiaomi weg doen blijven. Met standaard bedoel ik dat je moeite moet doen om het te voorkomen.
Oh, van een externe ioT app? Dus niet zozeer een Miui app.

Het wachtwoord wordt inderdaad opgeslagen op de Roborock stofzuiger, tevens kwam in dat onderzoek naar buiten dat die robotstofzuiger een van de best beveiligde robotstofzuigers is.

Meer info in mijn review:

productreview: Xiaomi Roborock S50 review door Kiswum
Hoe veilig is de Roborock S5? Volgens deze onderzoeker best wel veilig!
Als je die link nogmaals leest, zie je dat het apparaat enkele MB's aan data per dag verzamelt en uploadt.
The researchers also learned something disappointing about Mi Robot, however. The device collects and uploads to Xiaomi cloud a lot of data — several megabytes per day. Along with reasonable things such as device operation telemetry, this data includes the names and passwords of the Wi-Fi networks the device connects to, and the maps of rooms it makes with its built-in lidar sensor. Even more disturbing, this data stays in the system forever, even after a factory reset. So if someone buys a used Xiaomi vacuum cleaner on eBay and roots it, they can easily obtain all of that information.
"Best wel veilig" is dus een beetje een raar begrip. Natuurlijk word jij flink gesponsord door Xiaomi/Gearbest/etc., dus ik snap je belangen wel, maar het is gewoon een belangrijke keuze die men moet maken: Wil je goedkoop, of wil je privacy?
Ach, Edward Snowden heeft gelekt dat Apple de NSA toeliet tot hun systemen. Daar hoor je niemand meer over. Privacy is nergens veilig.
Blijkbaar is het bij andere robotstofzuigers nog slechter gesteld dan van deze Roborock stofzuiger. In vergelijking met de andere is het dus veiliger dan van de directe concurrentie. Dat is dus onderzocht door die onderzoekers.

Helaas wordt ik op geen enkele manier gesponsord door Xiaomi, maar nu ze in Nederland zijn, ga ik wel bekijken of ik meer producten uitgebreid kan testen.

Ik kreeg wél spullen toegezonden van diverse webshops zoals Gearbest en iBuygou (failliet), maar ik doe tegenwoordig geen zaken meer met Chinese webshops. Op onze markt zijn ook veel interessante producten die onder de loep genomen mogen worden.
Dan kan je deze reacties dus mooi gebruiken om aan te tonen dat je ze al langer in bescherming neemt.
Ik sta op voor zaken die feitelijk niet kloppen. Als je ergens verstand van hebt, dan hoor je wel vaker dat je een merk in bescherming neemt. Vooral doemdenkers zeggen dit vrij vaak of fanboys vanuit een ander kamp. De grootste overeenkomst tussen deze negatieve groepen, is dat ze het merk of product nooit hebben gebruikt of onlangs van dichtbij hebben meegemaakt. Doordat ik Huawei openlijk steun, heb ik daarover dezelfde soort opmerkingen ontvangen.

Ik gebruik momenteel een iPhone 8 en Samsung Galaxy S9 om mijn kennis te verhogen en omdat de GS9 een erg fijn formaat heeft + waterdicht is. Ben ik dan echt een persoon die Xiaomi in bescherming neemt of ben ik een persoon die zichzelf verrijkt met nieuwe inzichten door het testen van nieuwe producten van diverse merken en daarnaast misstanden van o.a. Xiaomi aan de kaak stelt?

Het oordeel laat ik aan jou over, de moderatie van onze reacties laat ik graag aan andere gebruikers over.
laat xiaomi maar weg, dit is bij elke telefoon!
De wijze waarop Xiaomi het een opt-out heeft gemaakt is niet fair, maar zo doen gratis pc programma's het ook met een maand gratis Microsoft office of een gratis antivirus scanner.
Daar zit het grote probleem. Een Xiaomi Mi 9 is verre van gratis. Dit soort praktijken horen niet bij dure apparaten en zijn voor velen al voldoende reden om dat apparaat niet aan te schaffen.
Wijs mij op een laptop die ik gratis af kan halen omdat er een gratis proefversie virusscanner op voor-geïnstalleerd staat en je vergelijking gaat op. Als je dat niet lukt, wat ik verwacht, gaat dus ook je vergelijking mank. ;)
De vergelijking was al mank. Hij vergelijkt een niet-gratis telefoon met advertenties met gratis software die advertenties bevat op een PC. Hij heeft het niet over een PC die voorgeinstalleerd is met trial software.

Gratis software die ads wil tonen is niet eens zo raar want de software zelf is immers gratis, je betaald met de advertenties. Een telefoon die niet gratis is zou geen advertenties moeten willen tonen want je hebt al betaald met geld. Laptops en pre-built computers doen dat inderdaad ook en dat is net zo fout.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 12 juli 2019 08:56]

Als je de specs van die Sharp B10 bekijkt is die nooit 300 euro waard geweest, en is wat mij betreft niet aan te raden in deze pricewatch. Ok, hij is maar 99 euro, maar ook budgettelefoons moeten een prettige ervaring bieden.
Draait nog android 7, 3GB ram, 32 GB interne opslag, 720p scherm, GEEN wireless AC en een heel trage chipset.

Het is letterlijk "you get what you pay for".
Dan had de Sharp C10 (voor 30 euro meer) met android 8, 4GB ram, 64GB opslag, 1080p scherm, 5GHz-ondersteuning en een betere processor (SD630) inderdaad beter in dit rijtje gepast.
Helemaal mee eens! Hier is de prijs van de inmiddels €129,- Sharp C10 die dus beter in het rijtje paste (en een hogere kortingspercentage heeft:

pricewatch: Sharp Aquos C10 Zwart
Bedankt voor de info snap echt niet wat een mobiel die niet gereviewd is in een prijs daling doet. Wat heb je daar aan. Niks je zet eerst een mob voor die maar 120 waard is voor 450. En dan ja hij is nu maar 130. Is eigenlijk nog 10 te duur. Echt slecht topic de prijs dalers. Op niks gebaseerd
Zonet besteld, ben benieuwd hoeveel smartphone ik krijg voor 129 Euro :-)

Volgens de reviews op Notebookcheck en HWI helemaal geen slecht toestel voor 299 Euro ;-)

[Reactie gewijzigd door Goofman op 12 juli 2019 09:40]

Heel bijzonder dat de pricewatch: Xiaomi Mi 9T 64GB Zwart niet terug te vinden is in de lijst. Ik som op:

- 48mp camera
- Geen notch
- 3.5mm jack
- USB-C
- Snapdragon 730
- 6gb ram
- AMOLED scherm
- 4000 (!) mah batterij
- Prijs rond de 350 maar via de Chineze kanalen richting de 300 euro

Beter ga je ze niet vinden qua price/performance :)

[Reactie gewijzigd door London op 11 juli 2019 06:27]

Serieuze vraag: we hebben nu Huawei die onder vuur ligt, want chinees. Dus hoe verhoudt zich dit tot Xiaomi, Oppo, One Plus, Honor etc? Waarom liggen zij niet onder vuur? Want deze merken maken toch prima toestellen...wat mis ik?
Wel, mijn eigen ervaring met Xiaomi is dat, ondanks root access en custom roms, er toch bloatware op blijft zitten dat weet ik veel wat doet, maar iig verbinding probeert te maken met ? . Enfin, ik heb daaruit mijn eigen conclusies getrokken. En dat was al voor dat hele 'gedoe' met Huawei.

[Reactie gewijzigd door deboerpp op 11 juli 2019 08:59]

Heb je hier ook enig bewijs voor of roep je maar wat? Want ik heb al jaren Xiaomi apparatuur en heb eigenlijk weinig kunnen sniffen tot op heden.
Zoals ik al zei, dat was VOOR het hele Huawei, chinese spionage gedoe, al zeker 1 1/2 jaar geleden. Dan zou ik eens moeten zoeken op mijn desktop, waar ik nu niet achter zit, maar ik vermoed dat ik alles grondig heb weggegooid . En nee , ik heb het niet ergens gepost want geen zin in oeverloze discussies met mensen die willen dat het waar is dat ze veel krijgen voor weinig. Niets in de wereld is gratis. Maar ik zal morgen eens kijken of er nog wat op mijn desktop staat, en dan krijg je dat in een PM. En dat mag je dan helemaal zelf doorspitten, ik ga er niet over discussieren.
Dit is interessant! Je geeft dus aan dat als je hem root en bijv android one er op zet, je nog steeds bloatware ervaart? Kun je dit toelichten? Ik heb altijd gedacht dat een nieuwe rom gelijk staat aan een nieuw OS.
Huawei is aangevallen op hun 5g activiteiten ( hardware voor netwerken) en is de smartphone een ander business unit onder dezelfde merknaam. Hierdoor vallen de smartphones ook onder de wetgeving in amerika. Ik gok dat de spelers die je opnoemt ( zover ik weet) niet in de hardware voor netwerken zitten of 5g dus in principe niet voor grote projecten gebruikt worden op zakelijk niveau afgezien van werktelefoon aanschaf.
Sowieso zijn de meeste Chinese telefoon merken bijna niet actief in de vs.
Bewijs van spionage activiteiten vermoed ik.
Je mist dat daar de hele handelsoorlog daar eigenlijk niet zo over gaat. Huawei maakt ook 5G apparatuur, best goedkoop t.o.v. de concurrentie en van goede kwaliteit schijnbaar. Toevallig doen veel US gebaseerde bedrijven dat ook maar schijnbaar minder concurrerend op prijsvlak, en aangezien er overal ter wereld 5G netwerken aangelegd moeten worden is daar veel, heel veel geld mee gemoeid. Amerika gooit het, uiteraard over de security boeg want de Chinese apparatuur bevat natuurlijk allerlei backdoors waardoor de Chinese overheid dan gemakkelijk de hele wereld af kan luisteren. Amerika duldt op dat vlak geen concurrentie (bedankt voor die realisatie, Snowden!) dus moet het bedrijf erachter gewoon kapot als het even kan. Dat Huawei toevallig ook een goed lopende lijn smartphones heeft die ook goed verkopen is meer 'collateral damage' en handig om het bedrijf gewoon lekker mee onder druk te zetten.
De Xiaomi Pocophone F1 komt anders in de buurt.

Voordelen tov Mi 9T:
  • snapdragon 845 ipv 730
  • deftige RGB subpixel layout ipv die smerige pentile layout te vinden in AMOLED
Nadelen tov Mi 9T:
  • Gigantische notch
  • (?) Camera mogelijks mindere kwaliteit, maar ik heb ze niet vergeleken
  • geen OLED, maar liever LCD met RGB subpixel-layout dan OLED met pentile subpixel-layout, voor mij persoonlijk

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 11 juli 2019 10:32]

Er is nog niks bekend over de Poco F2 en volgens velen zou de Mi9T de 'onofficiële' opvolger van de Poco F1 zijn. Echter heet hij hier Mi9T en in China/India Redmi K20 ( marketing purposes ).

Andere geruchten zeggen dat er wel nog een Poco F2 komt die extreem veel op de K20 gaat lijken en ook zoals bij die telefoon in 2 uitvoeringen komt ( non-pro: snapdragon 730 en pro: 855 ). De Mi9t Pro is echter nog niet verkrijgbaar in Nederland.

Als je alles bij elkaar optelt dan ziet de Mi9T/K20(pro) er toch écht uit als de opvolger van de PocoF1.
De echte opvolger van de Poco F1 zou de Redmi K20 Pro zijn, niet de K20 non-pro, want die heeft een zwakkere SoC ipv een sterkere.

Ik hoop dat de Poco F2 een LCD-scherm zal blijven gebruiken ipv een inferieur AMOLED-scherm met pentile subpixel layout, of dat ze tenminste kiezen voor een RGB-subpixel layout als ze dan toch OLED willen gebruiken.

De Redmi K20 / Mi 9T is wat mij betreft een side-grade voor de Poco F1: sommige vlakken mischien iets beter, op andere vlakken iets slechter, geen algemene verbetering.
Ik betwijfel of we een Poco opvolger gaan zien met die naamvoering. Het is al wat je zegt, de K20 Pro is wat betreft specs en prijs al de opvolger en ik zie de non-pro als goedkoper alternatief (730 soc geniet zelfs mijn voorkeur, want: zuiniger).

Ik snap het ook wel, Redmi wordt gezien als budget merk (wat ook logisch is) en de Pocophone vinden mensen maar een rare naam, marketing technisch totaal niet sexy voor de Europese markt, terwijl de Mi lijn inmiddels steeds bekender word als Premium high-end voor een lage prijs. Logischerwijs gebruik je dan die naam om op zijn minst officieel Europa te betreden.
730 soc geniet zelfs mijn voorkeur, want: zuiniger
Oh? De SD855 is ook al een pak zuiniger dan de 845, dus hoeveel verschilt de 855 van de 730 in zuinigheid?
Goed punt, die is idd ook al 20% zuiniger (t.o.v. S845) en op 7nm. In mijn vergelijking bij het zoeken van een nieuwe telefoon ging het tussen de PocoF1, Mi9se en Mi9T, had ik er wel even bij moeten vermelden :P

In die vergelijking was het de keuze tussen: S845, S712 en S730 en was de 730 de logische keuze. De K20 Pro is ook weer meteen een stuk duurder en ik weet niet of een meerprijs van +/- 100,- dat waard is. Iets betere camera sensor, S855 en iets snellere quick charge, maar ik vond dit de meerprijs niet waard.
Liever LCD met RGB subpixel-layout dan OLED met pentile subpixel-layout, voor mij persoonlijk. :+

Maar verder heb je wel een punt.
Klopt, scherm is puik in de Poco. Toen mijn vorige telefoon op was, wilde ik persé een met Oled, maar toen mijn dochter een Poco kocht zag ik het scherm en was ik er wel van onder de indruk.
Je vergeet als nadeel te noemen dat ie geen NFC heeft. Best een dingetje...
Correct! Glad vergeten want ik gebruikte dat nooit op mijn vorige foon.
Ik ben sinds een 3 dagen geleden overgeschakeld naar de Xiaomi Mi 9T and... I LOVE IT.

Ik had eerst mijn Samsung Galaxy S8 Plus in gebruik, maar dit toestel overtreft mijn verwachtingen.
Toestel heeft ook qua software toch een propere launcher en nog niet een reden gehad om een andere hier op te installeren. Mijn batterij gaat op deze moment 48 uur mee, waarbij ik toestel toch intensief gebruik.

Ik heb me nooit negatief opgesteld om een notch of geen notch te gebruiken, maar ik vind het gewoon veel aangenamer nu om altijd een 'volledig' scherm te gebruiken.

Vingerscanner en gezichtsherkenning werken ook heel snel.
Ja, ik ben er weg van ;)
Hb zelf de MI 9 SE want ik wilde niet weer zo'n grote smartphone. Lekker handzaam en hij bevalt mij goed.
Ik zit zelf te wachten op de 9T pro, vanwege de snellere snapdragon..
Wat zijn jou ervaringen met de snapdragon 730?

Heb nu reeds een s7 maar de accu is helemaal op, en twijfel erg tussen een SD730 of de SD855 van de 9T pro
Ik heb hem besteld op Alieexpress (maar dan als de redmi k20 pro, is precies hetzelfde), maar dan is het maar hopen dat je hem binnenkrijgt. Je kan hem daar bestellen voor ongeveer 350 euro (wat de 9t hier kost) en dan heb je wel de 855 i.p.v. de 730. Hou er wel rekening mee dat de betere snapdragon ook meer batterij verbruikt... mooie vervanger voor mijn GS370 Plus :D
Wel geen band 20 dus brakke 4g binnenshuis en buiten steden.
S855 7nm en S730 8nm zijn ongeveer even zuinig, maar daar krijg je bij de S855 wel meer performance voor :) ( 855 is 20% zuiniger dan de 845 ).
Voor de toepassingen of applicaties die ik gebruik is hij zeker vlot genoeg.
Ik heb nog geen 'lag' ondervonden en reageert altijd zoals het zou moeten..

Mobiele games heb ik nog wel niet getest omdat ik weinig tot niet speel op mijn smartphone..

Als je nu een S7 hebt is dit een zeer fijne upgrade ;)
Ik zat ook te twijfelen om te wachten op de pro versie ( zal waarschijnlijk augustus komen?)
Maar aangezien ik alleen maar YouTube en google/ Dumpert filmpjes kijk heb ik de extra processor kracht niet nodig, de non pro is trouwens zuiniger kwa batterij!

Dat allemaal heeft mij maandag besloten de 128 GB mi 9t te bestellen.
Ben er heel blij mee en scherm is helemaal top. Xiaomi maakt gewoon hele degelijke telefoons en als je niet zware games gaat draaien zou ik lekker de mi 9t kopen, met in het achterhoofd houdende dat de mi 9t pro toch wel een kleine 500 euro gaat kosten ?
Dankjewel voor je reactie (samen met die van TheNewBlood en JRB201)
Kwa spellen speel ik toch alleen af en toe een game op de WC :P
Dus besloten om vanavond toch maar de 128GB Blue versie te bestellen!
Ja groot gelijk, ik heb de black edition besteld omdat ik toch een hoesje eromheen draag en dan heb je een rare blauwe of rode rand eronder dus dan staat de zwarte versie het best.
Ik heb ben zelf overgestapt van een Huawei P9 lite dus van mui naar miui is een beetje hetzelfde.
Vind zelf dat er veel negatieve reacties komen over de miui schil van Xiaomi maar dat is gewoon een kwestie van gewenning.
Als je kijkt naar wat je krijgt voor wat je koopt is dit gewoon de best buy, goede processor, goede batterij en een heel mooi notchless scherm voor geen al te gekke prijs.
Camera gebruik ik niet dus die pop up camera is een leuke gimmick, maar mocht hij kapot gaan dan lig ik er niet wakker van!
Ik vind het toch altijd opvallend, dat mensen zo laaiend enthousiast zijn bij het aankopen en gebruiken van een Mi (flagship),zelfs ik ervaar dat ook van anderen die meestal van een Galaxy of iPhone komen.

Dit is toch volgens mij het mooiste bewijs,dat ze goed bezig zijn,en dit voor een meer dan behoorlijke prijs/kwaliteit en ook jaren updates(minstens 4 jaar voor flagships) _/-\o_
Voor 300 euro de pocophone f1 gehaald. Wel notch en Snapdragon 845. Ligt redelijk is deze lijn.
Maar geen NFC, is toch wel een dealbraker. Mijn zoon heeft hem, geweldig toestel, maar zonder NFC is het net niet. Gebruik het dagelijks met betalen.
Je vergeet "voor mij.". Ik denk nml dat het gros van de mensen nml NFC niet gebruikt. Prima dat je het zelf als dealbreaker ziet, maar het is geen universele waarheid die overal toepasbaar is of zo.
Inderaad. Deze telefoon had ik minimaal in de prijs-kwaliteit opsomming terug verwacht.

Ook op het forum zijn er tal van positieve reacties te vinden. [Xiaomi Mi 9T / Redmi K20 (Pro)] Ervaringen & Discussie

Zelf heb ik hem nu bijna een week in gebruik en ik ben echt verbaasd dat ik voor dit geld zo'n kwalitatief hoogwaardige telefoon in handen heb.
Enige reden dat ik dit artikel opende was om te kijken of ze überhaupt de 9T in beschouwing hadden genomen. Ik kan meteen een dergelijk overzicht niet meer serieus nemen als ze op dit moment beschikbare modellen er bewust uit laten omdat ze zelf 'geen tijd' hebben gehad. Wat adviseer je dan precies aan de lezer?
We hebben hem nog niet gereviewd. Voorwaarde voor vrijwel alle categoriën is dat we ze getest moeten hebben (alleen bij prijsdalers hoeft dat niet, omdat die gaat over daling in prijs en niet over testbare zaken). Ik heb hem al gespot in ons testlab, dus ik denk dat hij volgende keer wel kans maakt :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 11 juli 2019 07:07]

Dat geldt dan waarschijnlijk ook voor de Xiaomi Redmi Note 7, die op het eerste gezicht de Motorola one met gemak zou moeten verslaan!
Met alle respect, maar dat vind ik onzin. Tweakers doet wel meer dan alleen telefoons natuurlijk. Als jij een best-buy opzet met als livegang datum op 11 juli dan zet je er natuurlijk alleen in wat in die tijd haalbaar is. Die specifieke Xiaomi staat pas sinds vorige maand op Tweakers volgens mij.

Ja, het had mooi geweest als die erbij stond, alhoewel ik betwijfel hoeveel beter hij zal scoren dan de toppers uit deze best-buy.
Enerzijds moet ik je gelijk geven, anderzijds niet.
De titel is smartphone best buy guide.
Dat suggereert dat je alle in Nederland (België) verkrijgbare telefoons meeneemt in je vergelijking. Niet alleen de telefoons die je toevallig getest hebt... Misschien was dan de 'winnaar' in de categorie 'de beste prijs-kwaliteit verhouding' een hele andere geweest...
Dat suggereert dat je alle in Nederland (België) verkrijgbare telefoons meeneemt in je vergelijking. Niet alleen de telefoons die je toevallig getest hebt...
Hoe weet je of hij wel okee is als je hem niet getest hebt? Uiteraard zit er een soort van selectie bij de poort bij; we testen de telefoons waarvan we over het algemeen verwachtten dat ze het best presteren of waar het meeste vraag naar is vanuit onze lezers.

En zoals ik heb aangegeven: de Mi 9T staat op de radar, maar we moeten keuzes maken. Dat geldt ongetwijfeld voor meer telefoons waar we niet of nog niet aan toegekomen zijn. We hebben om telefoons te testen anderhalf persoon; Chris fulltime en ik parttime (want mijn primaire taak is nieuws schrijven voor op de frontpage). Daarbij gaat het niet alleen om telefoons testen. Mensen lezen ook graag previews over nieuwe telefoons (die kosten veel tijd, omdat we daarvoor bijvoorbeeld een paar dagen moeten afreizen naar bv Londen, Parijs of New York), andere verhalen (zoals Chris' populaire reviews van bluetooth-oortjes) en achtergrondverhalen over zaken als 5g of politieke zaken rond Huawei (die ik doe).
Hmm, misschien had ik er nog achter moeten zetten:
"Maar of dat praktisch haalbaar is"
Wel heb ik bij deze "Best Buy Guide" een beetje twijfel over de "sample" grootte...
Sowieso is "Beste prijs/kwaliteit verhouding" een lastig punt... Welke functionaliteit van een telefoon laat je zwaarder meetellen bij kwaliteit, dat is per definitie vrij persoonlijk..
Tijd voor vacatures!

...als het binnen het budget ligt natuurlijk. :P
Best buy guide zonder de best buy telefoon...
Zelfs ik had in mijn vrije tijd nog uit kunnen zoeken wat een goede telefoon is. Kan je nu ook wel vertellen als de mi 9t pro uitkomt dat dat een van de beste telefoons wordt ligt aan het prijskaartje wat ze er aan gaan hangen !
Je kan geen vergelijkingswebsite draaien als je best-buy guides alleen baseert op meningen. Hoogstens zouden ze nog een onderdeel kunnen toevoegen met bijvoorbeeld 'honourable mentions' of 'coming soon.' o.i.d. Het is onzin om ze af te rekenen op een missende telefoon puur omdat jij die graag wilt zien en denkt dat dit een topper wordt.

Zoek dan inderdaad gewoon zelf uit in je vrije tijd hoe de telefoon scoort.
Maar dit:

"Kan je nu ook wel vertellen als de mi 9t pro uitkomt dat dat een van de beste telefoons wordt ligt aan het prijskaartje wat ze er aan gaan hangen!"

is geen goed argument om te gebruiken. Hoe zou dat staan als een website dit neerzet? Zeken ter vergelijking met de telefoons die ze wel hebben getest.

Het is altijd heel makkelijk om te klagen als er iets niet naar je zin is. Deze informatie is gratis voor jou en iedereen beschikbaar. Wees is blij met wat er wel allemaal is.
Ik snap dat ze de mi 9t pro niet hebben meegenomen in deze best buy, maar ik heb het over de mi 9t die ik nu bezit en die nergens in deze guide naar voren komt??? Hekel aan het miui van Xiaomi ? Dat is een vooroordeel en dat moet je weglaten bij een best buy guide voor iedereen! ;)
Deze website bestaat om reviews te maken en nieuws te brengen.

Maar je kan niet verwachten dat élk model telefoon op dag 1 beschikbaar is en online staat. Echt loco hier soms inderdaad....
Zag al een aantal reacties voorbij komen over de Oneplus 7 Pro en ik moet toegeven dat het een groot gemis is in deze BBG. Wat een fantastisch apparaat. Kan hem iedereen aanraden.

Hier mijn positieve en negatieve punten over mijn OP7p:

+ Accuduur (standaard al goed op 90Hz maar nog beter op 60 natuurlijk)
+ Scherm (beste scherm dat ik ooit op een smartphone heb gezien en ook nog eens randloos ZONDER GAT)
+ Frontcam verstopt (ik vind het helemaal prima zo. Gebruik hem misschien 2 a 3x per week om te videobellen en dus zit hij voor de rest lekker geborgen zodat het scherm optimaal kan worden benut)
+ Snapdragon 855 (wat een monster, kan alle games aan die ik speel en wordt niet al te warm naar mijn beleving)
+ Je krijgt een case bij de telefoon (in ieder geval een plusje voor Oneplus om die erbij te leveren)
+48Mp optie in pro modus (camera setup is standaard, wide angle en zoom)
+ Fijn geluid voor een telefoon (had hiervoor een nexus 6p dus ik hoopte echt op iets vergelijkbaars)

- Foto's zijn net iets te 'zacht' naar mijn mening (hopelijk doen ze dit oplossen in een update)
- Vingerafdruksensor is camera met belichting van scherm (had liever een "oude" op de achterkant. Die zijn toch een stuk betrouwbaarder. Ook vindt hij mijn vinger niet altijd als ik hem een beetje misplaats. Dit probleem had ik op de nexus 6p nooit)

Kan verder even niks bedenken. Als je voor een telefoon wil gaan die je een randloos ervaring geeft zonder rare gaten of inkepingen voor een camera, dan is dit echt de beste optie. De prijs is geniaal voor de specs (een echte Oneplus) en het scherm is "top notch" ;)
@arnoudwokke en @Chris Broesder

Gaat over de mi9.

Ik zeg erbij dat het al eerder in GR gemeld is en aangepast zie link hieronder. Nu word wederom niet het hele verhaal vertelt en dat is jammer en zorgt dat consumenten niet volledig geïnformeerd worden. Hierdoor kan echt onterecht een negatiever beeld ontstaan over Xiaomi.
Daarom post ik het deze keer wel openbaar.

Kwetsbaarheden in Xiaomi en reclame, beide op te lossen
Xiaomi's Android-skin Miui zal niet iedereen bevallen, zeker met de advertenties die erin zitten
Waarom word er niet gekozen om in een bijzin achter deze zin ook te vermelden dat deze ads uit te schakelen zijn bij de installatie van de tel? En ook nog als je de tel al hebt geïnstalleerd, dan is het wel iets meer werk maar gewoon mogelijk.

Je ziet op het forum mensen steeds vaker zeggen ja de mi9 top maar overal ads die niet uit te schakelen zijn.
Door dit niet te melden in een bijzin word dat beeld toch onbedoeld in stand gehouden onder de consumenten die dit lezen.
Ben dus erg benieuwd naar de reden om het niet te vermelden aangezien het in de review al eerder verkeerd ging.

Ook het stukje over de Android skin, ik zie dit alleen terugkomen bij Xiaomi als potentieel minpunt. Maar geld dit niet voor elke skin? De 1 vind de Huawei skin beroerd, de ander Samsung skin en genoeg mensen hebben niets met het kale Android.
Daarom ben ik ook hier benieuwd waarom dit wel bij deze tel gezegd word en niet bij de rest. Persoonlijk had ik het of overal gemeld of weg gelaten.

Verder interessante BBG!

Edit:

Kwisum gaf het na mij ook al aan en wellicht duidelijker;

Kiswum in 'reviews: Smartphone Best Buy Guide - Zomer 2019'
Ik had verwacht dat Tweakers dit soort halve waarheden niet meer zou plaatsen. Met dit soort dingen zorg je er als grootste tech/smartphone platform, er eigenhandig voor dat niemand een Xiaomi voor de eerste keer durft aan te schaffen. Dat websites als Bright en De Consumentenbond het niet weten, komt naar mijn idee vooral doordat ze binnen 1 dag het product moeten leren kennen en direct een review daarover uitbrengen.

Even enkele feiten op een rij:

-Reclame is vooraf uit te schakelen.
-Reclame is achteraf uit te schakelen.
-Als je gewoon leest waar je een akkoord op geeft, dan zie je zeer duidelijk dat je het vinkje bij gepersonaliseerde reclame nu kunt in-
/uitschakelen.

-Meerdere gebruikers op het forum in de NL Xiaomi Facebook groep, hebben bevestigd dat ze geen reclame (meer) krijgen als ze de regio naar waarheid invullen: Nederland/België.

-De wijze waarop Xiaomi het een opt-out heeft gemaakt is niet fair, maar zo doen gratis pc programma's het ook met een maand gratis Microsoft office of een gratis antivirus scanner.

-Er minimaal 2x eerder een duidelijke opmerking hierover is gemaakt en het werd in de Mi 9 review aangepast.
Helaas heeft Tweakers daar nog niet goed van geleerd, want hier staat het voor de 3e keer vermeld (Mi 9 preview, Mi 9 review en BBG):

-Kwetsbaarheden in Xiaomi en reclame, beide op te lossen.

-Ik gooi het nu bewust in het openbaar, want het heeft al bij Geachte Redactie gestaan en daarnaast wil ik de angst wegnemen bij mensen waarbij Xiaomi niet zo bekend is als bij mij en andere chinaphone / smartphone experts.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 11 juli 2019 12:36]

Misschien omdat de skin van Xiaomi heftiger is dan die van Samsung en Motorola? Heb hem zelf nooit gebruikt. De meeste Tweakers zullen toch dicht bij standaard-Android willen blijven.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 11 juli 2019 14:53]

Oké maar dan kan je dit beter de best buy guide smartphone android stock skin noemen.
Heb zelf een Huawei P9 lite gehad en ben nu overgestapt naar mi 9t van Xiaomi en die schil is bijna gelijkwaardig te noemen aan de Huawei skin.
Wat ik wil hebben is een degelijke processor waarbij ik kan surfen en filmpjes kan kijken en dergelijken en een goede batterij. Dan is de mi 9t de best buy van dit moment. Dan is het wel raar dat deze telefoon niet te vinden is in deze best buy guide!
beste redactie,

quote 'Google Pixel 3a XL vanaf € 544,-

Wacht, een telefoon van nog geen vijfhonderd euro in deze categorie? Jazeker, ...'

Dat moet waarschijnlijk 'nog geen zeshonderd' zijn en daarmee valt de telefoon in een andere prijs categorie en misschien hoort-ie nu niet meer in je rijtje thuis?
Bij de MediaMarkt in Duitsland betaal je hier € 449,- voor.

Mooie bijkomstigheid: lekker dagje in Duitsland, bradwurst, lekker bier en lekker plankgas op de autobahn. 's Middags heb je de beste mobiele telefoon in je kontzak, met een kale Android zonder bloatwear én zonder Chinese spyware (ook heel actueel en belangrijk tegenwoordig) en rijd je glunderend weer naar huis.

Voor nog geen € 500,- euri dus! :)

klikkerdeklik naar de MediaMarkt Duitsland

[Reactie gewijzigd door drogeworst op 11 juli 2019 09:37]

bradwurst, lekker bier en lekker plankgas op de autobahn

:?
ja bruin fruit, alcohol en lekker raggen...

en dan een echte Google foon op het dashboard! wie-wil-dat-nou-niet dot exe? :P

nou hopla help je vriendin de kar in, pakkie fristy en een appeltje mee. op naar de dichtsbijzijnde Deutsche MM!
bradwurst, lekker bier en lekker plankgas op de autobahn

:?
Met z'n 2en gaan natuurlijk :P
persoon 1 pakt de bratwurst en de plankgas op de autobahn, persoon 2 het bier en allebei de telefoon.

Heb je ook wel nodig, anders is het voordeel qua prijs wat je hebt al weg aan kosten voor de bratwurst, het ene biertje wat je mag en benzine omdat je plankgas gereden hebt :P
Tel er dan nog 50 euro bij op voor de benzine en het bier en je zit over de 500 euro.

Vervolgens als je een defect hebt mag je weer terugrijden en het 2 weken later weer ophalen en zit je al aan de 600 euro kwa benzine.

Goedkoop is duurkoop...
Dan ga je de tweede keer naar een andere Duitse plaats. Keulen bijvoorbeeld. Daar staat ook een MM.

Prachtige stad. Leuk kerkje ook in het centrum.

Neem je je schoonmoeder mee. Zorgt ook voor een andere dynamiek
..en als de dynamiek je niet bevalt laat je haar daar achter.
Ah jij bent ook al een tweede keer geweest...
Maar wel lekker je Google assistent gebruiken! Want amerika spioneert gelukkig niet }>
Zo te zien in pricewatch is prijs net boven 500 geschoten na er ruim een maand onder gezeten te hebben
Prijsverschil tussen de beste android telefoons en de beste iPhone is dus 400 euro. Ik blijf het bijzonder vinden :)
Tel daar het aantal jaren support bij op en het ziet er in eens heel anders uit. :)
Exact. 2 midrange Androids kopen om net zo lang support te hebben (als je gelukt hebt) als met 1 iOS-device. Dan is die prijs ineens erg interessant.
Iphones krijgen 5 jaar support, 4 nieuwe versies. Nog een dikke 4 jaar support van over. 550 euro galaxy s10e. Krijgt minimaal 3 jaar support, 2 nieuwe android versies. Heb je nog een dikke 2.5 jaar support van over. Dus, over een dikke 2.5 jaar een mooie nieuwe high end phone van rond de 550 euro kopen en je bent er.

En de galaxy s7 bijvoorbeeld krijgt nog updates. Die telefoon is ondertussen ruim 3 jaar oud, en nog perfect bruikbaar, met een hoogwaardig scherm, en okay camera. Het is allemaal niet meer zo slecht qua veroudering en updates als het was bij android.

En met de galaxy s10e heb je wel een headphone jack wel 128gb opslag wel micro sd support wel dual sim die ook echt gebruikt kan worden wel een open nfc chip wel een snellader in de doos wel een superieure usb-c aansluiting (hopelijk worden alle geruchten eindelijk werkelijkheid en hebben de komende iphones die ook).

Dusja dat ja.
De iPhone 6 nu 6 jaar support trouwens...

En de high end Galaxy’s hebben een adviesprijs van 900 of meer, geen 500, dat is midrange.

En je doet alsof incidentele security updates een gunst zijn, het is belachelijk dat er überhaupt rechtszaken aangespannen moeten worden en Europese regelgeving moet komen om bedrijven ertoe te dwingen om met updates te komen.

Mijn Xr heeft ook 128Gb opslag trouwens, en voor 8 euro heb ik een USB3 stick met Lightning en USB3 aansluiting met 16Gb opslag die rechtstreeks in m’n iPhone kan. Niks gehannes en geklooi met Micro SD kaartjes. Gewoon inprikken en gaan.

Die NFC doet trouwens prima wat ie moet doen, bij iOS is ie opengesteld voor alles behalve betalingsverkeer, snelladers heb ik al meer dan zat en USB-C is zo gefragmenteerd dat iedere fabrikant daar zijn eigen implementatie aan geeft waardoor er niks “universeel” aan is.

[Reactie gewijzigd door DigitalExcorcist op 11 juli 2019 08:29]

De iphone 6 is eraf maat. iOS 13 gaat ie niet krijgen. Ik weet niet hoe jij telt, maar, september 2014 tot en met wat, Q3 2019, is +-5 jaar. Niet 6.

En dat een galaxy s10e een launchprijs van 850 euro heeft boeit niet. Nu is ie 550, en nog geen half jaar oud. Het gaan om wat ie nu kost. Want het is nu nu. Het is nu niet 4 maanden geleden.

En je leest schijnbaar niet goed, of je begrijpt mij niet. Ja het is belachelijk dat er rechtzaken zijn geweest. Maar nu is het een stuk beter als dat het was. Het is overigens ook belachelijk dat er rechtzaken zijn geweest zodat apple zich in europa aan 2 jaar garantie ging houden. Zo kan ik er ook wel wat opnoemen. Compleet kul argument van je.

Leuk dat je een usb stick in je iphone kan rammen, kan bij android ook. Maar als ik de micro sd kaart uit mijn camera of dashcam wil uitlezen, wat dan, moet ik nog een dongle kopen? Of is het fijner dat ie rechtstreeks in mijn telefoon past, in een dedicated sd kaart slot.

Dat jij al snelladers hebt, wil niet zeggen dat ze ineens niet meer bij een dure telefoon geleverd hoeven worden. Wat een belachelijk argument.

Ik heb het idee dat je recht probeert te praten wat krom is.
Ja alleen vergeet je echter dat een iPhone meer waard is 2e hands waardoor dat prijsverschil netto kleiner is.

Dat is nog buiten het feit dat men specifiek een iPhone koopt omdat die iOS wilt en niet omdat die eem MicroSD kaartje in de speclist staat.
Leuke smiley erbij, maar wederom gaat tellen niet goed. Een kwart is 25% eh, een 4e. 4 keer 4 maanden is 16 maanden. Ik stel net dat een s10e minimaal 3 jaar support krijgt. 3 jaar is 36 maanden.
Bijvoorbeeld: Samsung Galaxy A5 (2017). Beschikbaar vanaf januari 2017, kostte 400 euro op release en daalde icm abonnement al snel naar 250-ish. Krijgt op dit moment nog steeds maandelijkse updates. Hierna wordt deze verplaatst naar de quarterly updates of krijgt een ander update beleid.

Onder deze "verminderde" support valt bijvoorbeeld de S7 uit februari 2016, maar ook de J5 uit 2016 (een telefoon van ongeveer 200 euro op release krijgt nog steeds support.

5 jaar voor de iPhone 7 a 800 euro en 3.5 jaar (of misschien wel langer). Nu ik ga tellen: iPhone 6 kwam uit met iOS 8, als deze maar tot 12 gaat, heeft deze "maar" 4 grote jaar updates gehad. Natuurlijk blijft deze telefoon wel nog fixes krijgen voor iOS 12, maar goed.

Het updaten van Android en iOS valt sowieso lastig te vergelijken. Apple laat bepaalde features van iOS weg op oudere apparaten (terecht, maargoed) en Samsung focust zich ook niet op nieuwere Android versies, maar juist optimalizaties en security. Het zijn keuzes, waar Samsung dingen uit nieuwe Android versies in zijn eigen schil stopt om ervoor te zorgen dat de Android versie minder uitmaakt, upgrade Apple de iPhone wel, maar eigenlijk ook maar gedeeltelijk. Het is wat mij betreft geen zwart-wit verhaal.

bron: https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb
Nee dat klopt, het is ook niet zo zwart-wit allemaal. En security updates zijn het belangrijkste. Maar er zijn in het verleden nogal eens beloftes gedaan en niet nagekomen door Samsung (en genoeg andere partijen) wat nieuwe Android releases en updates betreft. .

De iPhone 6 krijgt trouwens tot en mét iOS 12 updates, dus tot september dit jaar, even aangenomen dat er na de release van iOS 13 geen fixes meer voor 12 komen.
En de high end Galaxy’s hebben een adviesprijs van 900 of meer, geen 500, dat is midrange.
Mijn S10e heeft mij toch echt €520,- gekost een tijd geleden. Het is misschien niet het vlaggenschip S10 model maar doet er zeker niet voor onder. Mooi compact toestel met de belangrijkste onderdelen van de grotere broers en op sommige vlakken zelfs beter (imo) zoals de fysieke vingerafdrukscanner met gesture ondersteuning (wat toch best handig is imo).

Dat er S10 modellen van >€1000,- doet niks af aan mijn S10e van €520,-, dat zou hetzelfde zijn als ik zeg dat een high-end iPhone €1660,- kost omdat dat de duurste variant is.
De e-serie is dan ook niet het high-end model maar midrange. Wel de bovenkant van de midrange, maar toch. Het verschil tussen een dure Xs Max en die duurste Xs Max is puur de opslag, niet de processor, camera of iets anders maar alleen de storage.

Tussen de S10e en S10+ zit wel meer verschil.

[Reactie gewijzigd door DigitalExcorcist op 11 juli 2019 08:35]

Prima, hier dan de S10 het volwaardige high-end model (:?) te verkrijgen vanaf €630,- via de pricewatch hier op Tweakers: pricewatch: Samsung Galaxy S10 128GB Zwart

Ook die is dichterbij de €500,- dan de door jou aangegeven €900,-. Adviesprijzen zijn leuk, maar totaal niet relevant voor Android toestellen.
Hoe lang wil je dit gepingpong volhouden |:(

Geen idee voor hoeveel ik mijn huidige S10e over 2/3/4/etc jaar kan verkopen, dat is ook niet mijn gedachten bij het kopen van een toestel. Het moet nu goed zijn*. Zo doe ik er ook geen hoesje omheen omdat ik het toestel niet krasvrij hoef te houden voor een eventuele verkoop waarde. (Plus dat ik hoesjes vreselijk vind }:O ) Dus voor mij is het prima dat de S10e voor "Action-prijzen" in de schappen ligt :Y) Wanneer mijn S10e vervangen wordt schuift hij door als reserve toestel voor het geval dat net zoals ik met mijn vorige toestellen heb gedaan.

Maar goed als we kijken naar toestellen die niet voor "Action-prijzen" gedumpt worden zoals iPhones. Laten we de iPhone 8 pakken die voor €810,- in de markt is gezet door Apple. Nu, bijna twee jaar later, kan je hem tweedehands voor omennabij de €400,- krijgen (wederom via T.net V&A). Een daling van €400,-, waardoor je dus €400,- zou moeten afschrijven als je na 2 jaar afscheid neemt en een nieuwe koopt. Voor de €400,- heb ik weer bijna een compleet nieuw toestel waarbij ik mij geen zorgen hoef te maken over de verkoopwaarde met wat nieuwe snufjes van dat moment.

Ook de tweedehandsverkoopwaarde is een leuk argument maar voor mij totaal niet interessant, en zelfs al was het voor mij interessant dan zijn de verschillen dusdanig klein (dankzij de lagere nieuwprijs) dat het alsnog vrij weinig uitmaakt.

*Mocht je het interessant vinden: iPhones vallen voor mij (onder andere) af omdat ik bijvoorbeeld een bruikbare dual sim implementatie wil hebben en dat is momenteel niet mogelijk in Nederland met een iPhone. Plus dat ik de nieuwprijs veels te hoog vind en zoals getoond is de afschrijving alsnog flink. Misschien over een paar jaar als mijn S10e aan vervanging toe is, maar dat zie ik dan wel weer wat er op mijn eisenlijstje staat en wat de markt biedt.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 11 juli 2019 09:12]

Voor jou zijn het allemaal valide punten, voor mij niet :) ik koop vaak spullen met het oog om er zo lang mogelijk lol van te hebben voor zo min mogelijk geld. Als ik voor 900 euro een iPhone koop die ik 'straks' voor 450 weer kan verkopen en daar 3 of 4 jaar lol van heb gehad heb ik daar per dag 1,4 euro aan uitgegeven (zeg dat ik 'm 3,5 jaar in gebruik heb gehad). Aangezien ik dat ding 3 uur per dag gebruik zo'n beetje is dat bést wel een goeie deal geweest. De kermis kost me meer dan die pakweg 50 cent per uur, en daar heb ik aanzienlijk minder lang lol van.

Ik ben juist wel extra zuinig op m'n spullen en heb dus ook standaard een screenprotector en walletcase om m'n foon. Meer ook omdat ik m'n (bank)pasjes daarin bewaar en niet ook nog apart een portemonnee mee ga nemen. Voor mijzelf dus valide punten om wél zuinig te zijn met die dingen.

Sterker nog, ik bewaar de originele verpakkingen en alles van een hoop van m'n spullen. Of het nou om een spelcomputer gaat of een telefoon of laptop. Heb zelfs een tijdje getwijfeld of ik m'n Earpods uit de verpakking zou halen om ze te gebruiken op m'n iPhone (ik heb een andere koptelefoon in gebruik normaal gesproken, maar die was wat groot en lomp om mee te nemen) want dan zou ik ze niet meer ongebruikt origineel kunnen aanbieden mocht ik tzt overstappen naar een nieuwe foon... ja ik ben daar nogal kritisch op maar voor mij werkt dat. Ik kan m'n spulletjes dan ook nagenoeg onbeschadigd en origineel verkopen waardoor de afschrijving automatisch veel minder wordt omdat de restwaarde hoger is.

En ja ik vind je argument van de dual sim interessant :) helaas is dat inderdaad nog niet mogelijk binnen Nederland, eSim. Maar dat heb je met elk Android toestel dat eSim heeft óók natuurlijk. En smartwatches en dergelijken. De providers moeten daar iets mee doen en die weigeren dat. Net als Apple Pay; de ING heeft dat wel maar de rest wacht voorlopig nog. Helaas, dus. Maar mócht eSim over 2 jaar bijvoorbeeld wel gebruikt gaan worden in NL dan is mijn telefoon er alvast op voorbereid.
Zo te lezen zijn wij inderdaad twee verschillende gebruikers :) En ik denk dat dat ook de crux is, afhankelijk van je gebruik en eisen/wensen zijn andere toestellen en de daarbij horende prijsklasse interessant.
ja ik ben daar nogal kritisch op maar voor mij werkt dat. Ik kan m'n spulletjes dan ook nagenoeg onbeschadigd en origineel verkopen waardoor de afschrijving automatisch veel minder wordt omdat de restwaarde hoger is.
Dat snap ik volledig :)

Vroeger bewaarde ik ook dozen van alles en nog wat, totdat ik gek werd van de dozen en ze allemaal weg gedaan heb omdat ik op een gegeven moment in de gaten kreeg dat ik spullen (met name spelcomputers) toch niet verkoop en andere apparaten gebruik totdat ze versleten zijn of de verkoopwaarde hoe dan ook nagenoeg nul is geworden. Verder ga ik wel netjes met mijn spullen om, dat stukje over het hoesjes en krassen is puur als voorbeeld dat ik geen extra moeite meer wil doen voor een eventuele verkoopwaarde.
Maar dat heb je met elk Android toestel dat eSim heeft óók natuurlijk.
Mee eens. Zijn die er trouwens :? Heb daar eerlijk gezegd niet opgelet/naar gekeken omdat het hier toch niet ondersteund wordt, dacht dat op dit moment alleen Apple de eSim integreerde in hun apparaten.

Edit: Google's Pixel toestellen zijn voorzien van eSim support.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 11 juli 2019 10:03]

Ja toen ik het typte vroeg ik me ook af of er toestellen met eSim waren, daarom heb ik er smartwatches maar aan toegevoegd ;)
Stel dat je zo’n geval op dag 1 koopt en na 2 jaar verkoopt, hoeveel heb je erop toegelegd dan?
Dat is dus precies de reden waarom je dat niet moet doen; Apples zakken langzaam in prijs, Samsungs snel. Dat is niet persé goed van de een of slecht van de ander, maar iets wat gewoon "is". En als je dat weet en toch op dag één een nieuw Samsung topmodel koopt, dan is prijs kennelijk niet het belangrijkste aankoopargument.
Inderdaad, Vorig jaar een Galaxy S9 gekocht voor €260 na cashback.
Dat noem ik nu value for money.
De S7 daarvoor had ik voor €330 gekocht en 2 jaar later voor €160 verkocht..
Eigenlijk gewoon spotgoedkoop een topmodel hebben.
De e-serie is dan ook niet het high-end model maar midrange.
Hoe dat dan? Is het geen high-end omdat er een duurder model bestaat, of waarop baseer je dat idee?
Het is geen light versie, het is gewoon een kleinere versie.

Light impliceert zwakkere specs, wat niet klopt want de S10e heeft gewoon dezelfde SoC en dezelfde hoeveelheid RAM-geheugen als de gewone S10. Het scherm heeft een iets lagere resolutie, maar het scherm is ook kleiner, dus een nuloperatie.
Als je naar de iphone 5s kijkt 6 jaar. Waarvan 5 nieuwe versies. De s10e is niet de high end variant. In het verleden hebben deze lite versies of e versie in dit geval minder updates gehad dan de high end versie. Security updates krijg je bij apple overigens nog minstens 1 jaar langer naast nieuwe versies wat het 7 jaar maakt voor de 5s en 5 a 6 jaar voor overige. Je moet je echter idd afvragen of met de huidige prijzen het dat nog waard is. En of je bij android al die support wel nodig hebt. De meeste apps ondersteunen nog steeds android 4.4 en dat is ook alweer een tijdje geleden.
Ligt het aan mij of snap ik het hele 'support' argument niet? Je koopt een Android telefoon voor de helft van de prijs ten opzichte van de iPhone. 3 jaar later koop je weer een nieuwe Android telefoon met nieuwe hardware.

Enige punten die ik kan verzinnen is:
- Switchen van telefoon (kan wellicht vervelend zijn)
- Geen verspilling van oude telefoons. (Die kan je volgens mij overal inleveren + je hebt altijd een prima werkende backup telefoon)

Maar verder..? Ik ben benieuwd.
Veiligheid is misschien wel een dingetje... ik noem iets geks. Tuurlijk, je kan om de haverklap nieuwe telefoons kopen maar dat is wel verspilling imho. Als dat je niet boeit, tsja, dan is dat punt ook minder belangrijk.
Ze moeten toch iets verzinnen om de prijs van een iPhone goed te praten :D
Hahaha, ja inderdaad. Maar probeer het dan met 'privacy'.
Tel daarbij alle kabels die je perse van Apple moet kopen bij op en reken uit je marge ;)
Welke kabels? Lightning op om te laden en verder alles draadloos...
Exact. 2 midrange Androids kopen om net zo lang support te hebben (als je gelukt hebt) als met 1 iOS-device. Dan is die prijs ineens erg interessant.
Ehhh het ging hier over de XS van ruim 1100 euro.. daar koop je wel 4 of 5 goede midrangers van Android voor.. getypt vanaf een vlotte Nokia 7.1 met Android one en 3 jaar ondersteuning voor 219 euro
Snelheid koop je een telefoon al een tijdje niet meer voor. Wat je opoffert in midrange zijn zaken als camera, scherm, draadloos laden, ip68 etc. Nee veel mensen hebben dat niet nodig. Maar er zijn ook mensen die hun telefoon als main camera gebruiken omdat ze tegenwoordig gewoon erg goed zijn en de beste camera is de camera die je bij hebt op het moment van het maken van de foto en dat is bijna altijd je smartphone
Een week geleden pixel 3a gekocht.400 euro, Geen super specs, draait desondanks super....en één van de beste camera's.
Klopt en wat lever je in? Accuduur en een beetje snelheid, draadloos laden etc. Mijn punt was dat er compromien gesloten worden en als je daar tevreden mee ben is dat prima uiteraard
Wat is traag.. Trager dan een high end Android of iOS maar zeker niet traag.. in ieder geval sneller dan mijn oude iPhone 6.. iets trager dan de iPhone 7 van mijn werk..maar prima voor de dagelijkse dingen die je doet op een telefoon. Daarnaast mooi hdr scherm met fijne resolutie (fhd+) en accuduur is bijna genoeg voor 2 dagen bij redelijk gebruik (surfen en appen)

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 11 juli 2019 07:54]

Dat is natuurlijk een goed punt. Qua prijs/kwaliteit is het een prima toestel en qua support zeker een aanrader. Het zou alleen niet mijn daily driver kunnen zijn. Heb járen met budget- en midranges lopen hannesen en me kapot geërgerd aan allerlei rare toestanden van met name Android telefoons .. m’n vorige foon was een iPhone 6 en m’n huidige een Xr die voorlopig wel mee kan en absoluut snel zat is voor alles wat ik er tegenaan gooi.
Algemene mening over de Nokia is dat ie traag is.... die Nokia is low end...
Nee hoor snapdragon 636 met 3gb geheugen geldt als midranger
Typisch weer het napraten van elkaar, want dit argument wordt zo'n beetje elke keer aangevoerd.
De iphone 6 of 6s krijgt nog support, oh wat goed. Dat ding is ondertussen wel ontzettend traag geworden en de accu is na een uurtje navigeren via google maps 70% van z'n lading kwijt (op 96% batterij health).

Alle iphone 5s gebruikers (die tot vorig jaar de updates kregen dacht ik) hoor ik ook klagen over ontzettend trage toestellen. Wat is dan het nut ervan?
Klets. Iphone 6- en 6S-eigenaren konden tot eind vorig jaar voor 29 euro een gloednieuwe batterij van Apple krijgen. Nu kost die 49 euro.
Dat was een tijdelijke 'actoe' van Apple, nadat bekend werd dat oudere toestellen slechter gingen presteren.
De batterij van de SE is ook shit, die valt er dan weer buiten helaas
Ik verwijs in mijn reactie weliswaar naar ervaringen uit mijn kennisenkring, maar beschik zelf over een ipad mini 2 (iphone 5s specs) en een reguliere ipad 2017 (iphone 7 specs). Die laatste is prima en snel. De ipad mini echter is niet vooruit te branden, dus los van verslechterde accu etc. Dit stel ik niet als excuus voor android fabrikanten (die zouden echt wel beter ondersteuning moeten bieden). Het feit alleen dat men telkens wijst op de oh zo geweldige ondersteuning van Apple als rechtvaardiging voor de prijs vind ik gewoon kul.

Bovendien krijg je anno 2019 bij aankoop van een iphone xs max van bijna 1500! Euro nog steeds een trage 5w lader van Apple, terwijl fabrikanten als Xiaomi, Oneplus en Samsung dit beel beter op orde hebben voor een lagere prijs. Dit kun je toch niet goedpraten, al levert Apple 10 jaar ondersteuning?
Het boeit mij vrij weinig wie er voorloopt of achterloopt. Zit zelf niet vast in een ecosysteem en heb diverse toestellen van Samsung, Apple en blackberry gehad. Alleen het feit dat men elkaar maar napraat is bullshit. Het kan beter, maar zo slecht als de "Apple fanboys" het doen voorkomen is het niet gesteld met de ondersteuning van in ieder geval Samsung.
Ik heb het niet over voor of achterlopen maar over de support.

Want volgens jouw redenering loopt Apple ook nergens in achter, want waarom zou Apple achterlopen omdat ze een paar features niet toevoegen dat niet eens iedereen gebruikt.

Het ging altijd om de software en dat zal altijd zo zijn en laat Apple daar nu heer en meester in zijn.

Android heeft ook zo zijn sterke kanten maar je kan moeilijk alle positieve punten aan Android toewijzen want elke platform heeft zijn nadelen.
Dat er na net 4 maanden al 25% van de waarde verdampt is van die “beste Android telefoon” blijf ik dan weer bijzonder vinden.
Dat valt vaak makkelijk te verklaren door de constante stroom van nieuwe Android concurrentie integenstelling tot iPhones die geen concurrentie hebben doordat er geen andere toestellen met iOS op de markt komen.
Apple oefent ook veel meer controle over de verkoopkanalen uit. Dat heeft al geregeld tot rechtszaken geleid omdat Apple daar wel erg ver mee ging.
Moet je eens een auto kopen, zodra je de garage uit rijdt is hij al 10% minder waard.
Dit gaat niet op want nieuwe auto's blijven doorgaans hetzelfde kosten. Ik heb het niet over tweede hands producten.
Ik snap niet dat mensen hierom lopen te janken. Is toch alleen maar geweldig voor de consument?? Gewoon even wachten met het nieuwste model kopen. Ik zou willen dat ieder product wat ik koop zo in prijs daalde. Nieuwe wasmachine? Was 800, nu nog maar 600 want model is 4 maanden oud. Dikke prima maat.
Ja, als je dat van de voren weet en er op wacht is dat top. De resell value van iPhone's blijft hoger, grotendeels omdat de nieuwprijs nauwelijks daalt.

Koop je liever een Galaxy dan weet je dat je na een maand of 2/3 honderden euro's kan besparen indien je de prijzen een beetje in de gaten houdt.
Die Androids zijn waarschijnlijk net zo duur. Dat betaal je niet in geld, maar met je (meta)data, dus met je gegevens en privacy. Google/Android is geen filantropische instelling.
Apple doet minder met je data, zeker waar. Maarrrr, ik vind dit argument enkel opgaan als je voor de rest ook geen gebruik maakt van bijvoorbeeld google en facebook diensten. De ergste mensen zijn mensen die schreeuwen dat ze een iphone hebben wegens privacy, en vervolgens de hele dag op instagram / facebook zitten, google als zoekmachine gebruiken, aangemeld zijn op youtube, en tracking cookies accepteren. Dan heb je betaald voor je iphone, en geef je je data alsnog weg.
Ikzelf gebruik android, maar wel met een streng ingestelde blokada, en heb enkel whatsapp van de facebook apps. Ja er komt alsnog genoeg data bij mij weg, maar ik blokkeer wel tracking cookies, en iedere reclame. Tevens heb ik bij google dingen als locatie opslaan uit, en heeft het geen toegang tot mijn microfoon, geen toegang tot opslaan van geluidsfragmenten. Nu maar hopen dat ze zich daar een beetje aan houden, al is dat waarschijnlijk wat naief. En misschien is het ook wel een beetje naief om te denken dat apple niets met je data doet. Weten wij beiden niet.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 11 juli 2019 08:29]

Natuurlijk geldt dat alleen als je 100% gebruik maakt van de Apple-eigen diensten ja. Alleen een zoekmachine ontbreekt dan.
En een sociaal networking platform, wat blijkbaar door miljarden mensen in de wereld gebruikt wordt.
Ja dat snap ik, maar FB valt buiten het Apple ecosysteem en diens invloedssfeer. Wat FB ermee doet moeten zij weten.. als je native een iOS- of MacOS device pakt mag met alleen de services van Apple dan is er simpelweg geen handel in jouw data. Hoogstens dus voor de App Store en Music suggesties.
Dan kan je ook zeggen dat Apple geen zoekmachine mist, maar dat mensen die op privacy geven geen zoekopdrachten horen uit te voeren op een iPhone om een privacy veilig toestel te hebben.

Zo makkelijk is het nog niet om op een iPhone je privacy echt helemaal te beschermen.
Valt reuze mee, ook op iPhones kun je gewoon DuckDuckGo gebruiken. Niet als default zoekmotor wellicht (nog niet gecontroleerd trouwens...).

Ik denk dat je juist op iPhones beter af bent dan bij de rest..
Of interest in his findings is that an Android phone using the Chrome web browser active in the background sent location information to Google 340 times during a 24-hour period. That definitely sounds like a lot. In comparison, on an iOS device with Safari open, Google wasn’t able to collect any data unless someone was actively using the device.

Even more surprising is that the research showed that an idle Android phone running Chrome sends fifty times more data requests per hour to Google than an idle iPhone running Safari. Additionally, an idle Android device communicates with Google almost ten times more than an Apple device communicates with the Apple servers.
(Bron: https://www.maketecheasie...id-data-google-ios-apple/ )

[Reactie gewijzigd door DigitalExcorcist op 12 juli 2019 09:24]

Gezien de cash reserves van Apple zie ik niet direct dat ze de winst in hun producten steken, als ze betere concurrentie hadden dan kon die prijs echt wel iets lager.
Dat is een andere discussie; het verdienmodel van Apple is niet je data, maar hardware en diensten als iTunes/App Store. Wat ze met die inkomsten doen staat daar los van. En ja er had best een miljard in de ontwikkeling van toetsenborden voor MacBooks gestoken mogen worden 😜
Droom maar lekker door...
Het verdienmodel is beide: hardware en je data.
Dat laatste doen al die bedrijven, en ja: Apple ook...
Oh ja joh? En waar dan precies, behalve muziekkeuze in Music en apps in de AppStore...?
Apple zorgt ervoor dat ze met een kleine productaanbod en het gebruiken van homogene componenten over alle productlijnen goedkoop in kunnen kopen en dus meer winst kunnen maken.

Dit levert tevens risico's, het levert Apple meer op maar betekent niet dat ze dan maar "de winst in producten moeten steken" wat dat ook mag betekenen.

Apple doet het voor hoe het moet maar andere fabrikanten nemen deze werkwijze niet over, nou blijkbaar maken die liever minder winst.
Deze guide komt net op tijd: mijn Moto G5 Plus is het aan het begeven. Het lijkt erop dat het die pixel zou kunnen worden. Verder was ik geduldig aan het wachten op de Pocophone 2 aangezien de 1 door de tweakerredactie zo de hoogte werd ingeprezen. Het blijft echter verdacht stil ronde de Poco 2.
De naam Pocophone wordt niet meer uitgebracht in het westen.

De Redmi K20(Pro)/Mi 9T(Pro) is de opvolger van de Poco F1

[Xiaomi Mi 9T / Redmi K20 (Pro)] Ervaringen & Discussie
Dit heb ik nog een paar keer gelezen maar was toen nog niet definitief. Nu dus wel?
https://m.gsmarena.com/th...successors-news-37281.php

Dus in het westen MI 9T(Pro)
In Azië Redmi K20(Pro)
In India Pocophone F2(Pro)

[Reactie gewijzigd door greatkz op 11 juli 2019 08:29]

Helaas zijn dat geruchten en bijna 1,5 maand later is de Poco F2 en Mi 9 T Pro big nergens te koop. Er zijn slechts placeholders, maar absoluut nergens is een voorraad aanwezig.

De enige die echt bestaat is de Redmi K20 Pro zonder band 20/800Mhz netwerk.
Voor mij komt hij net te laat: Ik had net een paar dagen geleden beslist dat de vervanger van de Lumia 950 een paar maanden eerder gaat komen. Zoals jij was ik onder de indruk van de Poco F1 en die is het geworden.
Een ontbrekende categorie waar deze hoog zou scoren (net als de ook niet genoemde populaire OnePlus) is tweakbaarheid. Misschien iets voor de volgende BBG?
Onder de pagina voor beste prijs/kwaliteit telefoons wordt de iphone 8 genoemd, terwijl in het tekstje dan wordt geschreven dat dit de beste prijs/prestatie iphone is. Vervolgens lees ik onder de pagina over de beste accuduur dat de iphone xr de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft. Dit leest wat verwarrend, ik had de XR ook als best prijs/kwaliteit op de eerste pagina verwacht.
Eens, en hoewel de oudere iphones nog prima bang for buck geven, zijn ze toch wel echt verouderd. En snap ik niet waarom deze wel worden genoemd, maar bijvoorbeeld dan niet de One Plus 7 of bijvoorbeeld de Galaxy s9 als je toch oudere toestellen mee neemt. En dan nog toestellen mee nemen die je niet heb gereviewed alleen om de prijs. Deze BBG komt goed uit want mag over maand verlengen, maar had er meer van verwacht.
Ik denk dat jij de OnePlus 6(T) bedoelt in plaats van OnePlus 7 :)
Heel interessant deze Smartphone Best Buy , en ik heb niks tegen de review. Die is heel goed.

Maar zou er een mogelijkheid zijn (zelf zie ik even ook niet hoe) om bij een volgende keer ook op de 1 of andere manier iets mee te nemen van kleinere smartphones? Ik heb nu een telefoon van 4,7 inch en is er vrijwel nergens meer een telefoon te vinden kleiner dan 5 inch. Alle telefoons boven de 5 inch vind ik vrij groot worden.
Dit is helaas precies de reden dat die categorie is komen te vervallen. De kleinere telefoons zijn op één hand te tellen en zijn dus ook goed te vinden zonder BBG. Als fan van compacte telefoons vind ik dit persoonlijk ook jammer :|
Tegenwoordig moet je ook niet meer kijken naar de inc van het scherm, maar de afmeting van de toestel.
De randen worden minder (tot niks), maar de afmeting hetzelfde.

Mijn huidige 5.8" toestel is stuk kleiner dan de oude 5.7" toestel.

Gewoon vergelijken met lengte en de breedte (en hoogte) en dan gaat het goed.

Toestellen vergelijken met inch is verleden tijd
Daar heb je gelijk in. Echter groeit onze duim niet automatisch mee met het beeld formaat ;)

Heb zelf nu een veel kleiner toestel maar met een groter scherm (Nokia 8 -> Samsung S10e). Alhoewel ik het toestel een stuk beter kan bedienen met één hand, dankzij het compactere formaat, is het scherm wel net te groot voor één hand.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 11 juli 2019 19:56]

1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Wetenschap

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True