Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch en Jurian Ubachs

De laatste games van de E3 2019

PES, Call of Duty Mobile, Final Fantasy en meer

Planet Zoo

Eerder dit jaar reisde Tweakers af naar het Engelse Cambridge, waar ontwikkelstudio Frontier Developments is gevestigd. Ter plaatse kregen we een eerste voorproefje van het nieuwe project waar de studio achter Planet Coaster en Jurassic World: Evolution aan werkt. Het bleek te gaan om Planet Zoo, wat in zekere zin de spirituele opvolger is van Zoo Tycoon, dat ook door Frontier is gemaakt. We zagen de game in actie, kregen meer informatie over hoe hij wordt gemaakt, en werden er zelfs in die vroege fase al enthousiast over.

Titel Planet Zoo Platform Windows
Ontwikkelaar Frontier Developments Verwacht 5 november 2019

Toch is er ook veel dat we toen nog niet hebben gezien. We zagen veel onderliggende systemen in werking, maar kregen tegelijkertijd maar een beperkt aantal dieren en slechts één dierentuin in beeld. Op De E3 was Frontier uiteraard ook aanwezig, en daar kregen we nog wat meer van de dierentuinsimulator te zien. We publiceren niet vaak twee previews zo kort na elkaar, maar we zagen een aantal dingen die het vermelden waard zijn, vandaar deze kleine update.

Tijdens de - nog steeds hands-off - demonstratie op de E3 zagen we om te beginnen een nieuwe omgeving. De Afrikaanse setting komt met een andere achtergrond en een andere bouwstijl, maar belangrijker is dat je geen verwarming nodig hebt om dieren warm te houden die gewend zijn aan warm weer. In andere gebieden moet dat wel. Sterker nog: op die plaatsen kan het verwarmen van je dierenverblijven een aardige kostenpost worden. Het simulatiesysteem gaat wel zo diep dat je je rekeningen zou kunnen drukken door je dieren een paar graden minder warm te houden dan gewenst. Maar zulke dierenbeulen zijn we hier niet, toch?

Developer Diary waarin een deel van het Frontier-team over Planet Zoo praat.

Geld uitgeven is als dierentuineigenaar toch al niet moeilijk. Ook je personeel is een kostenpost, en daarvan zagen we dit keer meer. We volgden een verzorger die tussen verblijven heen en weer wandelde en daarbij ook een huisje binnen ging. Hierbij maakte de verzorger trouwens gebruik van nieuwe paden, waar gasten niet op mogen lopen. Op deze manier kun je het operationele deel van je park verborgen houden voor het publiek, wat bijdraagt aan de uitstraling van je park. Ook nieuw voor de Planet-serie is dat je dat huisje nu ook in kunt. Je bevindt je dan in de werkomgeving van die verzorger, die daar bijvoorbeeld het eten van bepaalde dieren prepareert. Je kunt per dier ook de voedselbehoeften verder onderzoeken. Dat kost geld, en het verbeterde voedsel is ook duurder, maar het zorgt voor meer tevredenheid bij je dieren.

Verschillende doelen

Het tevreden houden van je dieren is een doel op zich, maar zeker niet het enige dat telt in Planet Zoo. Natuurlijk, elk park dat je opent moet financieel gezond zijn of worden. Daarnaast kan een park echter op diverse andere doelen zijn gericht. De variant die wij op de E3 zagen, was er bijvoorbeeld op gericht om dieren te rehabiliteren en weer uit te zetten in de natuur. Tegelijkertijd kan ook informatie verstrekken aan gasten in je park een doel op zich zijn. Zeker voor kinderen is de dierentuin een belangrijke plek om over dieren te leren. Informatieborden en onderzoek naar de info die op die borden moet staan, kunnen dus ook een belangrijk element van je park worden.

Toch blijft het in alle gevallen vooral draaien om de dieren. In de studio hadden we al wolven, leeuwen, zebra's en diverse andere dieren gezien, maar op de E3 maakten we kennis met misschien wel de leukste beesten van het stel, de chimpansees. Niet alleen zien deze beestjes er echt fantastisch uit, ze gedragen zich ook als de donderstenen die je wellicht zelf wel kent uit dierentuinen. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat de apen in staat zijn om te klimmen. Spelers kunnen zelf allerlei klimobjecten plaatsen waar de apen vervolgens op kunnen klimmen. Ze zoeken daarbij zelf uit hoe ze ergens op komen. Hierachter gaat een complex systeem schuil waar de programmeurs meer dan een jaar aan hebben gewerkt, en het resultaat mag er zijn. We zagen de chimpansees klimmen en klauteren, rustig in bomen chillen of op het dak van hun binnenverblijf rondhangen.

Vermakelijk en rustgevend

Hoewel we al best veel wisten over Planet Zoo, gaf de relatief korte E3-sessie ons toch behoorlijk wat nieuwe informatie. Met name dat het spel verschillende doelen kan koppelen aan een park, klinkt goed. Dat is precies de differentiatie die nodig is, waardoor wij ons kunnen voorstellen dat het inderdaad lang leuk blijft om park na park op te bouwen. Planet Zoo belooft een zeer complete, vermakelijke en zeker ook rustgevende game te worden, want een tijdje naar rondwandelende giraffes of luipaarden kijken, had die uitwerking wel op ons. Zin om zelf aan de slag te gaan met je eigen digitale dierentuin? Dat kan vanaf 5 november, want dan verschijnt Planet Zoo.

Lees meer

[E3] Het Grote E3 2019 Topic Forumtopic van 4 augustus 2019 1.131

Reacties (61)

Wijzig sortering
Wel zijn er nog wat vragen, die ook op deze E3 niet werden beantwoord. Duidelijk is namelijk al dat deze remake niet de hele game zal bevatten. Square Enix hakt de game in stukjes en verdeelt de nieuwe versie van Final Fantasy VII in meerdere episodes. Hoe die verdeling precies zal zijn, dus hoeveel games er in totaal komen, is nog niet bekendgemaakt.
En mensen zijn serieus nog steeds enthousiast hierover? :/
Ik krijg de indruk dat Square Enix de populariteit van FF7 misbruikt om de fans meerdere spellen full price aan te laten schaffen. Ik wacht nog wel even tot ik op de hypetrain spring..
Ik was m'n interesse kwijt geraakt sinds de eerste keer dat ik las dat ie opgesplitst zou gaan worden. Klinkt als een gigantische melk-actie om een game meerdere keren te kunnen verkopen. Geef mij de oude versie maar dan.
Laten we wel eerlijk wezen, op dergelijke kwaliteit hedentendagen een goed spel neerzetten kost nu wel een veelvoud van dat het koste toen FF7 voor het eerst werd uitgegeven. Daarnaast zal je ook te maken hebben met mensen die FF7 al hebben gespeeld en niet FF7 Remake willen spelen, dat maakt je pool potentiële klanten al een heel stuk kleiner.

Het opdelen in hoofdstukken kan een aantal voordelen hebben, de prijs kan omlaag per deel, je zou zelfs het eerste hoofdstuk gratis kunnen weggeven, net zoals dit gebeurd bij verschillende iOS games. Je kan eerder beginnen met releasen ipv. wachten dat het helemaal klaar is. Je kan mensen die aanhikken tegen een enorme RPG van €60 eerder overhalen om het in kleinere deeltjes hapklaar te maken. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan vast, mogelijk dat het meer gaat kosten dan een heel spel, maar ook hier zie ik op iOS oplossingen voor, mensen krijgen de optie de hele bundel te kopen tegen een lager bedrag dan de delen los. Wordt het wel afgemaakt. Mensen die er in een keer doorheen willen gaan moeten wachten, animo voor de game kan verwateren, etc.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 21 juni 2019 12:44]

Wat de prijs betreft: dit eerste deel kan nu gepreorderd worden voor 69.90 euro...
Mhm allemaal hypothetisch prima mogelijk.

Maar allemaal geklets in de ruimte, dit is gewoon veel te duur voor een remake en overduidelijk melkkoe-gedrag, en dat kan iedereen met twee hersencellen zien.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 21 juni 2019 13:49]

Laten we wel eerlijk wezen, op dergelijke kwaliteit hedentendagen een goed spel neerzetten kost nu wel een veelvoud van dat het koste toen FF7 voor het eerst werd uitgegeven. Daarnaast zal je ook te maken hebben met mensen die FF7 al hebben gespeeld en niet FF7 Remake willen spelen, dat maakt je pool potentiële klanten al een heel stuk kleiner.
En elke dag krijgen meer mensen toegang tot een computer/internet. Dus vraag men ten zeerste af of je potentiële klanten groep groeit of kleiner wordt.
dus jij wilt straks 3 tot 4 x 70 euro neer tikken dan? hmmm dacht het niet.
Maar, als elk deel zo groot word als een volledige game. Wat is er dan mis mee? Dan is het juist zo mooi en respectvol tegenover het origineel.
Helaas gaat het te lang duren en zie ik het niet afgemaakt gaan worden.
Ik kreeg onlangs enkele mails van Square Enix en de Sony Playstore met de mogelijkheid om de remake van FF VII te preorderen. 70 euro voor de gewone versie. Ik was even in verleiding, tot het tot me doordrong dat dit enkel voor het eerste deel van de game is (Midgar). Als ik me goed herinner stond dit deel op de eerste disc. In praktijk zou het er dus op neerkomen dat de volledige game meer dan 200 euro zou gaan kosten. Van een melkkoe gesproken... Ik denk dat ik me bij het origineel hou, ook al omdat ik de voorkeur geef aan turn based...
Lijkt me zeer sterk. De volle mep van FFXV was ook geen 200+. Dit is je reinste speculatie, gebaseerd op aannames die je maakt over een pre-order gebaseerd op hoeveel discs er 20 jaar geleden waren op de PS1. En nog +2tjes vangen ook.

En voor de goede orde, de derde disc had misschien 5% van de originele game. De laatste dungeon stond er volgens mij op, en wat cut scenes.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 21 juni 2019 14:25]

Is dat niet gewoon de prijs voor alle episodes? Square Enix gaf de nieuwe Hitman destijds ook uit in episodes. Je betaalde dus de volle mep voor een wat uitgeklede game die langzaamaan gevuld werd.

Nu laat een episode in Final Fantasy zich qua tijd en geld die erin zit uiteraard moeilijk meten met een nieuwe omgeving in Hitman maar het klinkt als een doodsteek voor Square Enix om de game over meerdere full priced games weg te zetten.
Je snapt natuurlijk wel dat er niet op de PS1 een Mass Effect was die alle content van deze drie delen al in zich had, hoop ik toch?

Of heb je een klok horen luiden, want daar lijkt het wel op.
Tenzij SE liegt snap je natuurlijk wel dat elk deel van de remake evenveel content bevat als een volledige game?
Elke Mass Effect deel was ook zo groot als een volledige rpg dus ik snap je reactie niet zo.

Ik had zelf graag binnen aanzienlijke tijd het hele verhaal gehad maar op deze wijze is dat onmogelijk. Beetje jammer maar ik ben nog steeds erg enthousiast over Midgar uitgebreid als volledige game.
Wat is dan 'volledig' aan een game die eerst prima als één release kon uitkomen? Dat het nu in 3D is maakt dat de content drie keer in stukjes moet worden gehakt ofzo? Kom op... Jij gelooft echt direct wat een publisher roept over hoe groot games zijn? We hebben al vaker gezien dat honderden uren speeltijd ook kunnen bestaan uit 180 uur retesaai grinden en 20 uur echte story content.

Kortom, prima dat je enthousiast bent, maar feit blijft dat hier een game in 3 delen wordt geknipt en dat is een stap achteruit, zéker met een prijs van 70 piek per deel. Je weet vanaf dag 1 dus al, zeker als je het verhaal al kent, dat je over de 200 euro neer gaat leggen voor een verhaal dat al verteld is. Ik ben benieuwd hoeveel mensen zoveel uithoudingsvermogen hebben.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 21 juni 2019 17:05]

Idd we zullen het zien... alleen jammer dat als je een deel koopt, je eigenlijk niet écht weet hoe het zit ;)

Dat minnen is idd jammer, maar je mist het punt nog altijd. En dat is de prijs tov de 'volledige FF7 ervaring'. Hitman kocht ook geen hond totdat alle episodes er waren. Nu komt Hitman 2 als volledige game in één keer uit. Een voorbeeldje.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juni 2019 07:55]

Ja dat is wel wat ik ook als minpunt zie, we krijgen maar een stukje van een geheel, ook al word het episch groot uiteindelijk. De prijs zit ik zelf niet zo mee als Midgar echt zo groot word als beweerd, het volgende deel gaat helaas nog wel paar jaar duren, tijd zat om te sparen :P
Mijn probleem hier is meer mijn HL3 trauma, met deze aanpak zie ik er van komen dat het niet af komt :X
De vraag stellen is hem beantwoorden...

Episch groot... zoals het origineel? Of FFX? Of World of Warcraft? Vrij abstract wat mij betreft. 100-200 speeluren waren nochtans allang prima mogelijk in een enkele game. Ik heb meer dan 200 uur in FFX gestoken voordat die echt was uitgespeeld. Denk je nou echt dat je 400 of 600 uur met deze remake zoet gaat zijn?? Het is tijd voor n reality check denk ik...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juni 2019 12:12]

Heb je het nieuws wel gevolgd, de interviews met SE?
Ja als het af komt op deze wijze episch groot. 2 blu rays voor 1 deel vh verhaal. Zo groot als een volledige game. Dat kan bij wijze maar zo eindigen in bv 5 delen, SE weet zelf nog niet hoeveel delen het gaan worden. Er is nog nooit iets op deze schaal gemaakt, ge-remaked. FFXV was echt een gedrocht, een FF die maar voor 40% af was en opgevuld met fetch quests..zelfs nog slechter dan XIII was :| Als ze dat gaan doen hebben ze wel een probleem. Nee ik denk niet enkel in uren maar in ervaring.
Zoals ik de Mass Effect trilogy echt episch vond zoveel meer kan dit worden (kan).
Kortom heel veel lege beloften en zelfs niet eens de zekerheid van een vastomlijnd aantal delen.

Dit klinkt mij meer in de oren als een verkapte kickstarter, niet als een goed gescoped project met een einddatum. Je bent gewaarschuwd ;) Square Enix heeft meer van dit soort losse flodders gehad.

Even uit je hype train stappen en rationeel bekijken wat ze nu echt zeggen. Er ligt dus een stuk van de game om te teasen, en vervolgens wordt obv een constant aan verandering onderhevig zijnde 'roadmap' puur op basis van succes verder gewerkt. Als je pech hebt blijft het dus bij Midgar.

Ander voorbeeldje van hoe het kan lopen: MGSV...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juni 2019 12:06]

Spuit11

MGSV had exact hetzelfde probleem als FFXV, een game half af, opvullen met lege quests en de hoofdprijs vragen. Apart dat je die als voorbeeld noemde, toen ik in het een na laatste hoofdstuk aan kwam vroeg ik me af wanneer de game nu echt open zou gaan en toen kwam de angst op, dat dit zo'n beetje alles zou zijn. Aan het eind had ik het gevoel dat het amper de inhoud van enkel de eerste FFVII disc had. Een schim van wat FF ooit was.
Voor de rest is het pure speculatie van jou kant, kan je net zo bij elke game doen, alles loze beloften.
Ik heb al vrede gekregen als het enkel bij Midgar blijft.
Het vertrouwen in SE ben ik al kwijt sinds FFXIII maar deze remake lijkt toch erg goed te gaan qua ontwikkeling. Met deze remake neemt SE echt een gigantisch risico en dat weten ze, niet voor niets dat ze de enorme vraag om een remake zo lang bleven uitstellen.
Verder vind ik het wel goed zo, allerlei hersenspinsels zonder basis waarom het slecht zal worden ga ik niet proberen te weerleggen. We hebben het te doen met de info die op tafel ligt.
Het kan slecht worden, natuurlijk, maar niks wijst daar vooralsnog op. Het ziet er allemaal fenomenaal uit, de gfx, de opzet, zelfs de stemmen passen zo mooi.

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 23 juni 2019 17:39]

Leuk om weer een update te mogen lezen over deze games. Iron Harvest staat (ook) al een tijdje op mijn watchlist. Als echte CoH fan :+.

Daarnaast FFVII remake..... smullen zo te zien. Vroeger echt genoten van het origineel met meerdere replays 100+ uur met gemak. Wat was die game geweldig, diepgaand en uitdagend.

Desperados is nieuw voor me maar ziet er zeker interessant uit. In de game Commando’s had ik ook voldoende uurtjes zitten. Desperados lijkt me zeker een game om op zijn minst “ff” te proberen.

[Reactie gewijzigd door nickko op 21 juni 2019 07:06]

Daarnaast FFVII remake..... smullen zo te zien. Vroeger echt genoten van het origineel met meerdere replays 100+ uur met gemak. Wat was die game geweldig, diepgaand en uitdagend.
Ik denk dat de gameplay van FFVII wel wat minder lang is gezien het niet meer turn based is. Daardoor denk ik dat de gevechten een stuk sneller zullen gaan. Zelf de game nog nooit gespeeld, maar wie weet dat ik het ga oppakken.

Persoonlijk lijkt me Planet Zoo wel een erg leuke relaxte game. Zo te horen zit er nog best veel diepgang in en het ziet er erg goed uit. Hoewel ik al lang niet meer een soortgelijke game heb gespeeld lijkt me dit toch wel een leuke afwisseling van al dat knalgeweld.
[...]


Ik denk dat de gameplay van FFVII wel wat minder lang is gezien het niet meer turn based is. Daardoor denk ik dat de gevechten een stuk sneller zullen gaan. Zelf de game nog nooit gespeeld, maar wie weet dat ik het ga oppakken.
dat weet ik zonet nog niet hoor.

ik heb het origineel helemaal grijs gespeeld, en als die battle met de scorpion guard een indicatie is, dan is het vechten zelf wel sneller, maar het kapot krijgen van de baas in kwestie duurt een stuk langer.
dat duurde in het origineel echt niet zo lang als hier te zien was.

dus misschien hebben ze daar op die manier een balans in gevonden, who knows.
Wow, desperados 3...
Die zag ik niet aankomen. Desperados 1, was weergaloos, 2 iets minder. Maar dat is ook weer 15 jaar geleden ofzo.
Ik had desperados 1 en 2 gemist. Altijd gehoopt dat er een nieuwe commandos uit zou komen. Ik weet wel hoe mijn avonden er de komende tijd uit gaan zien (^.^)
Wel aparte soundtrack zeg, onder die trailer. Rap is nou niet direct iets waar ik aan denk bij cowboys.
Mimimi heeft in de tussentijd ook het uitstekende Shadow Tactics: Blades of the Shogun uitgebracht in dit genre. Als dit soort games je ding zijn, zou ik die ook zeker een kans geven.
Naar Desperado ben ik ook zeer benieuwd naar. Maar ook naar COD mobile, is het ook speelbaar met een Xbox 1/Ps4 joystick?
Volgens het verhaal niet, maar via een Android emulatie zou het wel kunnen. Maar het is eigenlijk best oneerlijk tegenover mensen die op de telefoon spelen. Pubg heeft een systeem die een emulatie kan detecteren en zet je in een lobby met mensen die ook via een Android emulator spelen.
Android (en ios na de zomer) hebben support voor beide controllers, emulatie oid is dus helemaal niet nodig. Matchen op input method is wel belangrijk inderdaad.
PES, de game van net-niet, het had een aardige markt kunnen aanboren als ze gewoon Pro Clubs zouden toevoegen, EA doet al jaren een copy*paste, daar kan je makkelijk de concurrentie mee aan.
Ooit echt gespeeld?
Ik heb PES15 t/m 19, geen idee?
Ik kan je net niet opmerking niet plaatsen, bedoel je als in verkoop succes, of als game zelf? De 1e heb je gelijk in, qua game is PES voor mij de betere footie. Helemaal met de aangekondigde verbeteringen op de Master League
Pro Evo 5 is de beste footie ooit gemaakt.
Verbeteringen die compleet zijn genegeerd. Echt een preview van niks.
Mijn ervaring met PES over de afgelopen 3 jaar is dat tegen de tijd dat de nieuwe versie al weer bijna in de schappen ligt, de game middels een flink aantal community patches pas echt ergens op begint te lijken.

Iets wat mijn inziens echt nog flink verbeterd MOET worden is de logica achter speler selectie en passing. Vooral wanneer je coop speelt.

Tergend irritant om een mooi opgezette aanval te zien stranden doordat je soms echt 3 - 4 spelers moet 'doordrukken' om uiteindelijk de gewenste afspeelmogelijkheid te krijgen....

Daarnaast is het grafisch ook allemaal niet echt hoogstaand voor een voetbalspel dat al aardig wat jaartjes meegaat en inmiddels aardig wat gewend zijn en mogen verwachten ook met de technieken beschikbaar. Zo lijkt het publiek grotendeels uit kartonnen billboards te bestaan. Nja, soft issue.

Tot slot het niet kunnen overslaan van alle interrupties tussen de wedstrijddagen is mij wel nog een kleine irritatiefactor.

Al met al speelt het spel wel lekkerder en minder scripted weg als FIFA. Die moet het m.n. van de looks hebben.
Desperados III en CoD mobile: 👍🏻
Leuk al die games te zien en krijg zin om er wel enkele van deze te spelen :*)
Wel mis ik nog dragon ball kakarot in dit rijtje die ook tijdens de e3 is aangekondigd voor begin 2020
Zoo hyped voor Final Fantasy VII remake. 2 bluerays voor alleen al het midgard gedeelte
FF VII is denk ik qua gevoel t beste spel wat ik ooit gespeeld heb. Waar ik heel erg bang voor ben is dat het niet meer de charme heeft van toen. Turn based vond ik eigenlijk wel leuk en t hoort bij dit spel. Ga t wel in de gaten houden maar of ik nog steeds zo blij zou worden als ik materia vind of een nieuwe chocobo.... I dunno.

[Reactie gewijzigd door JohnnyV76 op 21 juni 2019 14:22]

De titel klonk een beetje teleurstellend. Uitgemolken shit als PES en CoD, en een remake van een oude game. Maar ik ben weer gerustgesteld, er komen ook interessantere titels aan. SOS en Desperados lijken me wel de moeite waard iig. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Laptops

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True