Door Paul Hulsebosch

Redacteur

The Outer Worlds Preview

Spirituele opvolger van Fallout: New Vegas

Spelen met de tijd

Terug naar het vechten. Tijdens de demonstratie die Obsidian van de game gaf, liet men zien hoe belangrijk het is een aanpak te verzinnen. Met de juiste aanpak kun je een overmacht verslaan en vanuit een uitzichtloze positie overwinnen. Zo kun je de optie verkrijgen om de tijd te vertragen en hem zelfs flink te vertragen. De vertraging werkt ook voor jezelf, maar geeft je wel de mogelijkheid om een gevecht op de juiste manier te beginnen. Je krijgt immers uitgebreid de tijd om met een perfect headshot de lastigste tegenstander alvast uit te schakelen. Dat hoeft overigens niet per se een headshot te zijn. Als je wilt, kan het ook anders. Schiet een tegenstander in zijn been en hij kan alles nog, maar zal wel moeten strompelen. Schiet hem in zijn arm en hij kan wel lopen, maar geen wapen meer hanteren.

Identiteitsfraude

Dat is nog lang niet alles. Want het zijn niet alleen de gesprekken en gevechten die je op verschillende manieren aan kunt pakken. Het geldt net zo goed voor de missies in de game. Zo zagen we een missie voorbijkomen waar we met ons trio in een enorme fabriek moesten zien te komen om daar het hoofd van deze fabriek uit te schakelen. Voor het eerste deel waren er al verschillende opties. Er was uiteraard een voordeur en die bood diverse mogelijkheden. Een weg naar binnen knokken kan, al zou dat niet alleen de entree, maar ook het vervolg flink lastig maken. Net als in veel andere situaties is het echter ook mogelijk een vermomming te bemachtigen, die ons in dit geval in staat stelde om simpelweg door de voordeur te lopen. Een id-card van een werknemer was voldoende om doorgelaten te worden. In alle gevallen werkt een vermomming maar tijdelijk. Je ziet een meter leeglopen die aangeeft hoelang je onopgemerkt blijft. Overigens loopt die meter enkel leeg als je beweegt. Sta je stil, dan blijf je onopgemerkt. Mooier is dat de meter gereset wordt als je een nieuwe ruimte binnenloopt. Zo kun je in een flink complex als een fabriek toch een heel eind komen met een enkele id-card. Maar de voordeur is niet de enige optie om binnen te komen. Als je geen vermomming hebt, zijn er genoeg andere opties. Je kunt bijvoorbeeld via het riool naar binnen sluipen.

Het schetst een beeld van de vele opties die je in The Outer World hebt, maar er is meer te vertellen. We hebben nog niet benadrukt dat de game onwaarschijnlijk grappig is. Die humor zat al een beetje in Fallout: New Vegas, en op een wat meer platvloerse manier ook in South Park: The Stick of Truth, maar hier gaat de studio een stapje verder door vooral in de vele dialogen erg veel grappige teksten te stoppen. Het is een heel specifieke soort humor die veel kennis van popcultuur vraagt. Het doet een beetje denken aan een tv-serie als The Big Bang Theory, maar dan met een scifi-twist.

Voorlopige conclusie

Zijn we enthousiast over The Outer Worlds? Zeker. De keuzevrijheid die de game biedt, de opties in het uitbouwen van je personage en je companions, de strategische opties tijdens gevechten, de vele manieren waarop je gesprekken en missies aan kunt pakken: het spreekt ons allemaal zeer aan. En dan ziet de game er ook nog goed uit, althans: als je van een afstandje kijkt. Dan zie je een fantasievolle en vooral heel kleurrijke spelwereld. Toch is juist het uiterlijk het onderdeel waar we minder enthousiast over zijn. Zoals vaker bij games van Obsidian zijn er op uiterlijk vlak zeker verbeterpunten aan te wijzen. Zo zijn de hoofden van de vele personages lang niet zo gedetailleerd als in veel andere hedendaagse games, wat jammer is bij een game waarin pratende hoofden zo'n belangrijke rol spelen. Ook de synchronisatie van beeld en geluid laat bij de pratende hoofden te wensen over. Wellicht kan hier nog iets aan gesleuteld worden. Al heeft de studio daar niet heel veel tijd meer voor, want The Outer Worlds verschijnt al op 25 oktober.

Reacties (132)

Wijzig sortering
Goh ik denk lees ff de reacties op deze pre-view en te kijken wat mensen van de game vinden en of er nog nieuwtjes zijn. Echter: alleen maar steam/Epic geneuzel! Jammer dat er niet inhoudelijk wordt gepraat over deze game aangezien er nog maar zo weinig van zijn.

Ik heb er in ieder geval zin aan. Eindelijk weer een RPG met companions, veel dialoog en zelfs een eigen spaceship. Het enige wat mij niet zo aanstaat is de setting. Ik ben verwend met de mooie apocalyptische setting van FallOut denk ik. Deze 'biologisch' uitziende setting trekt me net wat minder dus daar zal ik aan moeten wennen. Voor rest natuurlijk veel gelijkenis met FO. Zelfs een soort V.A.T.S. systeem wat net werkt als bullettime. Hopelijk wordt het niet zo buggy als de Bethesda games en doen ze nog wat aan de graphics. Hoewel met dit soort games de gameplay altijd voorop staat, als die maar goed is.
Niet te vergeten dat ie ook op launch day op Game Pass (ook pc) te vinden is, dus als je EGS weigert te gebruiken kan je altijd een maandje of 2 van game Pass kopen voor deze game, en het later op steam kopen.
Hier, neem een +3tje, want dit draadje is zeker belangrijker dan EGS gezeur.

En verder: eens. Interessante game. Maar tegelijkertijd een Obsidian game, en die wil bij tijd en wijlen moeite hebben om écht briljant te zijn. Goed, maar met kanttekeningen is vaak mijn conclusie. Ik hoop dat ze het met Outer Worlds beter gaan doen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 juni 2019 11:39]

Kotor 2 is anders een van de weinige games die ik briljant zou noemen, ondanks de missing content. New Vegas was zeker niet slecht. Er zijn maar weinig studio's die zulke goeie sequels kunnen maken.
Nu snap ik wel dat Obsidian geen AAA budget heeft, maar ik hoop wel dat ze die gezichtsanimaties wat kunnen verbeteren, gezien de vele dialogen. Het ziet er echt beroerd uit, Fallout 3 had al betere animatie dan dit.
Die dode ogen en gezichten doen mij denken aan Mass Effect: Andromeda. Ik snap dat echt totaal niet in een spel wat daar zo op leunt. Haalt mij totaal uit de game.
Ik snap wat je bedoelt, maar deze game leunt minder op grafische kwaliteit, maar meer op verhaal, fun en diepgang. Laat daar nou net een groep gamers voor zijn die dat nou juist geweldig vind en erg weinig aan z'n trekken is gekomen de laatste tijd. Een game zonder lootboxes en verplicht zinloze online multiplay.

Ik heb in ieder geval wel zin in deze game, precies wat ik nodig had 8-)
Snap ik, maar in zo'n game moet je toch juist fatsoenlijke gezichten hebben? Met veel gepraat zie je veel pratende gezichten. Ik vraag me dan af waarom vampire: the masquerade: bloodlines het 15 jaar geleden zo veel beter kon doen dan deze game.
ik snapte niet waarom deze settings/omgeving mij zo 'raar' aanvoelt; kijk eens de beelden, er zijn 0 schaduws! dat maakt het beeld 'raar'
Ik zie toch echt overduidelijk schaduwen...
Die wat donkere gebieden achter massieve objecten die parallel aan de zon zijn noemt men schaduw. Een mooi voorbeeld is bijv rond minuut 8 in de preview van Tweakers op YT te vinden.
Eindelijk? Ik heb juist het idee dat er veel meer en goede dialog-heavy en verhaalgedreven RPGs uitkomen de laatste jaren en komende jaren dan in de periode daarvoor. Denk aan Divinity Original Sin 2, The Witcher 3 (OK die is al wat jaren oud), Pillars of Eternity: Deadfire. Ik ben behoorlijk kieskeurig qua RPGs, maar ben onder de indruk van wat er gereleased wordt. En dan zijn er nog een aantal wat minder bekende, zoals Pathfinder: Kingmaker.

De komende jaren komen daar nog grote titels zoals Cyperpunk 2077, Vampire the Masquerade: Bloodlines 2 en Baldur's gate 3 bij. Van vooral die laatste twee had ik niet durven dromen dat er nog (fatsoenlijke) sequels zouden komen, maar ik heb nu goede hoop.

Al speelt ook mee dat zule RPGs gewoon erg veel tijd kosten, wat ik niet meer heb (of: andere prioriteiten), waardoor er voor mij niet erg veel releases nodig zijn. Dus het is ook persoonlijk. Ik heb vorig jaar Divinity Original Sin 2 uitgespeeld, wat me 150 uur kostte. Dat is het meest dat ik in jaren gegamed heb. Ik moet dan ook nog beginnen aan The Witcher 3, dus het gaat voor mij nu zelfs te snel met releases.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 14 juni 2019 12:48]

De setting maakt het voor mij juist dat ik dit mijn eerste echte RPG ooit gaat worden en als het bevalt Cyberpunk 2077 en direct achteraan :D
Ja gezeik allemaal, gelukkig is hij helemaal gratis :) dat is wel zo prettig!
Ik ben juist enthousiast omdat ik de post apocalyptische setting meer dan zat ben en een wat meer fantasievolle omgeving toejuich. Maar ja, ik behoor dan ook tot de groep die Morrowind nog steeds de beste Elder Scrolls vindt.
@Paul Hulsebosch In de video zeg je dat Fallout New Vegas de laatste in de serie is met veel dialoogopties. Wat is veel in dit geval? Is vier opties, exclusief vertakkingen, niet veel meer? Of waren jullie tijdens het schrijven van de preview Fallout 4 (2015) even vergeten?

Of krijg je hier net als Baldur's Gate stijl soms echt 8-10 opties? Dat zou wel mooi zijn : ) Verder prima preview, dank je wel!

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 14 juni 2019 08:52]

Is vier opties, exclusief vertakkingen, niet veel meer?
Bij het uitkomen van Fallout 4 was het feit dat er per punt in de dialogue tree maar 4 opties waren, ipv de vele opties die er waren in New Vegas en voorgaande games (een vergelijking). Ook het feit dat de optie die je koos niet gelijk was aan wat er daadwerkelijk gezegd werd (zoals dat in voorgaande versies van het spel wel het geval was) zorgde voor negatieve reacties; je wist niet helemaal goed waar je voor koos bij het selecteren van een optie. Alleen al als ze dat dit keer goed weten te krijgen, denk ik dat dat voor veel nieuwe (hernieuwde?) fans gaat zorgen.
En in de screenshots die je laat zien van fo4, behalve de laatste, maakt het ook niet uit welke optie je kiest, het doet allemaal hetzelfde.
http://i.imgur.com/ApppFVC.jpg

Soms zijn ze heel erg letterlijk hetzelfde:
https://i.redd.it/87rxpvnhqcmx.jpg

Vond Fo4 best een tof spel hoor. Maar het tofste vond ik dan juist het rond slenteren in de verrotte wereld. De interacties en dialogen enzo met andere characters waren eerder irritant (Preston anyone?).
Bedankt voor je uitleg! Ik heb Fallout 3 en New Vegas gemist, en kende alleen de spellen van Neverwinter Nights en eerder.

Bij Fallout 4 heb ik meteen een mod geïnstalleerd zodat ik volledige zinnen te zien kreeg in plaats van een slechte interpretatie.
Ha @Weltschmerz Ik had in mijn herinnering New Vegas en Fallout 4 even omgedraaid (want betere herinneringen aan New Vegas). Vandaar de slip of the tong in de video. Tuurlijk heeft 4 de klassieke dialoogstructuur van Fallout en mist alleen Fallout 76 die (wat Bethesda wil gaan herstellen met een flinke update / uitbreiding voor 76). Ik zat gewoon fout :) 8)7

Zo gaat dat op een beurs. Je bent de presentatie / speelsessie nog niet uit of je moet er voor een camera alweer wat zinnigs over proberen te zeggen. Waarbij we vooraf soms niet eens weten welke game we tijdens de presentatie / speelsessie voorgeschoteld krijgen. Niet de ideale voorbereiding voor een steekhoudend verhaal op video :-)

Desalniettemin: ik zat gewoon fout...
En je zit ook nog eens aan de andere kant van de wereld. Kleine fouten gebeuren dan : ) Bedankt voor je reactie in ieder geval!
Ik had deze game helemaal niet op mijn radar, maar ga hem nu wel in de gaten houden.
Meer in de stijl van Baldurs Gate idd.

Fallout 4 toonde misschien vier opties maar vaak waren dat er gewoon twee. Twee verschillende manieren om ja te zeggen en twee manieren om nee te zeggen.

Als ik heel eerlijk ben, Fallout 4 had eigenlijk geen opties behalve doorgaan of stoppen. Consequenties waren er nauwelijks en als ze er waren, nietszeggend.
Serieus? Fallout NV het eerste deel dat niet door Bethesda is gemaakt?

Wat dachten we van het derde deel? Fallout 1 & 2 zijn toch echt door Interplay / Black Isle gemaakt. In mijn realiteit bestaan er dan ook maar 3 delen van Fallout. De rest draagt de naam maar niet de ziel.
Fallout NV is wel gebaseerd op dezelfde engine als Fallout 3. Bathesda's engine.
Daar gaat het niet om. Het artikel beweert dat Bethesda Fallout helemaal heeft bedacht.

“Fallout: New Vegas, het eerste deel uit de Fallout-serie dat niet door Bethesda zelf werd gemaakt.”

Dat is gewoon in de verste verte niet waar.
Ik heb met Fallout 76 mijn lesje wel geleerd en zal deze game niet blind kopen, maar ben wel positief over deze preview. De wereld ziet er levendig uit en het idee om met 2 wisselende sidekicks het veld in te gaan klinkt ook goed.
Dus in oktober maar eens goed de reviews in de gaten gaan houden
Fallout 76 en Obsidian hebben niets met elkaar te maken.
In de tekst staat:
"De reputatie van de studio zou nog groter worden met het volgende project, Fallout: New Vegas, het eerste deel uit de Fallout-serie dat niet door Bethesda zelf werd gemaakt. ...Fallout: New Vegas. ... Obsidian mag wel een game maken die dezelfde vibe heeft, en vergelijkbare gameplay. Die game is The Outer Worlds."

Dan is het voor mij aannemelijk om een game als Fallout te vergelijken met deze game? Ik probeer alleen duidelijk te maken dat ik op basis van het genre, de ontwikkelaar en eerste beelden niet zomaar deze game zou kopen zonder reviews te hebben gezien/gelezen.
Maar Fallout 76 (waar jij het mee vergelijkt) is een totaal andere game dan Fallout New Vegas.
Ik denk dat het altijd verstandig is om een release af te wachten voordat je iets koopt, zodat je een goed oordeel kan maken. Maar het argument dat je gebruikt sluit niet helemaal aan.
Fallout New Vegas is een pareltje vergeleken met Fallout 76.
Fallout: New Vegas werd opgevolgd door FO4 dat weer werd opgevolgd door FO76. Echter zijn die laatste 2 games van hele andere makers. Ik vond FO4 ook al een forse tegenvaller maar het FO76 debakel maakt mij juist des te enthousiaster voor deze game. Terug naar een tijd dat FO games nog leuk en goed waren.
Wat het artikel vergeet te vermelden is dat Obsidian is opgericht door ex-medewerkers van Black Isle.
Black Isle was de ontwikkelaar van Fallout 1 en 2.
Ik zou eerder eens opletten wat Bethesda leverd, we hebben eigenlijk als gamers al jaren de crap van Bethesda geaccepteerd en genegeerd, wat door modders werd opgepakt en verbeterd waardoor hun games uiteindelijk de status gaf die ze hebben.

Maar meeste mensen zullen het eens zijn eigenlijk alle games van Bethesda out-of-the-box altijd buggy pieces of crap waren. Brillante mooie games, maar overduidelijk technisch gezien zeer lage kwaliteit, absolute minimale moeite erin gestopt.

Maar met Falout76 is het toch wel duidelijk geworden wat voor bedrijfs filosofie hun handteren,
Dishonored, Doom (2016) en Prey waren alle drie fantastische games. Wolfenstein II schijnt ook prima te zijn, al heb ik die niet gespeeld. Bethesda bashen is leuk maar gaat echt niet altijd op.

Als bedrijf heb ik overigens niet zoveel met Bethesda, maar dus meer met Arkane Studios en ID Software.
Volgens geruchten is deze game maar 30 uur lang. Dit is nou niet echt lang voor een RPG. Bron is Mrmattyplays oid op youtube.
Aan de andere kant gaat me dat heel veel tijd schelen. *start Fallout 4 weer op :Y)
Bij mijn Fallout 4 staat er op het moment 450 uur op steam hehe.
New Vegas brengt goede herinneringen met zich mee dus een game in dezelfde stijl is altijd welkom. Ook fijn dat er een shooter-RPG is om de tijd mee te overbruggen tot 16 april 2020, de Cyberpunk 2077 release.
Ziet er heel erg uit als een moderne FO, een serie die inderdaad heeft gepiekt bij FO:NV. Ik ben erg geïnteresseerd.
Naar deze game kijk ik heel erg uit! Ik begreep dat 'ie in Game Pass zou zitten, dus de 25e zit ik klaar.
"Zoals vaker bij games van Obsidian zijn er op uiterlijk vlak zeker verbeterpunten aan te wijzen. Zo zijn de hoofden van de vele personages lang niet zo gedetailleerd als in veel andere hedendaagse games, wat jammer is bij een game waarin pratende hoofden zo'n belangrijke rol spelen. Ook de synchronisatie van beeld en geluid laat bij de pratende hoofden te wensen over. Wellicht kan hier nog iets aan gesleuteld worden."

Zolang de gameplay goed is zal je mij niet horen klagen over dit soort puntjes. Het kan inderdaad de immersie er uit halen maar gameplay staat bij mij persoonlijk nog altijd boven graphics en audio. Deze game houd ik zeker in de gaten!
Volgens mij hebben de developers van The Outer Worlds aangegeven dat dit absoluut GEEN spirituele opvolger is van Fallout NV in welke vorm dan ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee