Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Google Pixel 3a en 3a XL Review

Een geniale camera hoeft niet veel te kosten

Conclusie

We zijn enthousiast over de Google Pixel 3a-smartphones. Dat komt doordat ze een mooie balans weten te raken. Voorop staat dat deze toestellen met enige afstand de beste camera hebben die voor deze prijs te krijgen is, zeker in het geval van de Pixel 3a, die slechts 400 euro kost. Maar ook voor de prijs van de 3a XL, 480 euro euro, kun je maar lastig een camera vinden die zo goed is als deze. Degene die er het dichtst bij in de buurt komt is vermoedelijk de Galaxy S10e, want dat is ook een topcamera en hij is een stuk in prijs gezakt.

Ook de software is natuurlijk een belangrijke reden om voor Pixels te kiezen en je krijgt even lange en goede ondersteuning als bij de duurdere Pixels. Daarnaast krijg je updates veel sneller dan bij andere fabrikanten. Bovendien bevat de software alleen Google-apps en is die verder vrij van bloatware. De interface is lekker functioneel en overzichtelijk. Over de accuduur zijn we ook tevreden. Vooral de Pixel 3a XL gaat makkelijk een dag mee bij redelijk intensief gebruik.

Het scherm is een oledscherm en deze oogt mooi, alleen niet zo mooi als die van de Pixel 3. Voor deze prijs is dat prima, alleen is het wel jammer dat de 3a, en 3a XL in iets mindere mate, moeilijk af te lezen zijn in direct zonlicht. De bezels om het scherm zijn wat groter dan die van de duurdere toestellen, waardoor de toestellen iets groter zijn dan ze anders zouden kunnen zijn. De prijs is hier wel naar, zou je kunnen zeggen, maar het oogt anno 2019 een beetje ouderwets. De keuze voor een plastic behuizing is wat ons betreft geen verkeerde. Het maakt de toestellen wel buigzamer en krasgevoeliger, maar tegelijkertijd ook minder breekbaar.

Wat je inlevert ten opzichte van de Pixel 3-telefoons is niet gering: er is geen draadloos laden, je hebt een tragere soc en opslaggeheugen, geen waterdichtheid, een usb-c-poort met usb 2.0-snelheid, slechts één naar voren gerichte luidspreker en mindere geluidskwaliteit, geen onbeperkte Google foto's-opslag en maar één camera op de voorkant. Als we dat echter naast de concurrentie zetten met een vergelijkbare adviesprijs, is dat redelijk gangbaar. Het zijn de dingen die de puntjes op de 'i' zetten en dus de dingen die je eerder op high-end telefoons terug vindt. Toch zijn er wel bijvoorbeeld telefoons te vinden met high-end soc en sneller geheugen, maar dan lever je weer ernstig in op camerakwaliteit en doorgaans ook op softwaregebied.

De Pixel 3a-toestellen hebben echter wel een 3,5mm-poort, wat de duurdere Pixel 3-toestellen niet hebben. Ook hebben ze dezelfde fijne en krachtige haptische feedback en hoewel er maar één luidspreker naar voren gericht is, heb je wel stereogeluid met voldoende volume. Een andere 'luxe'-feature die de 3a-toestellen hebben is de knijpfunctionaliteit. Ook heb je gewoon een nfc-chip en een erg snelle vingerafdrukscanner.

Natuurlijk loop je met een middenklassetoestel als deze hier en daar tegen iets aan dat je eraan herinnert dat je geen high-end in handen hebt. Maar door de keuzes die Google gemaakt heeft, overheerst dat gevoel zeker niet. Het is in de praktijk een fijne telefoon, die op de belangrijke punten goed scoort. Hij gaat de hele dag mee, heeft de belangrijkste functies aan boord en... oh, hadden we al gezegd dat hij prachtige foto's maakt?

  • Google Pixel 3a
  • Google Pixel 3a XL

Pluspunten

  • Geweldige camera
  • Drie jaar lang snelle updates en upgrades
  • Fijne software zonder bloatware van derden
  • Stereoluidsprekers
  • Prima oledscherm

Minpunten

  • Scherm moeilijk afleesbaar in de zon
  • Duurder in Benelux of in buitenland kopen

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Getest

Google Pixel 3a Zwart

Prijs bij publicatie: € 400,-

Vanaf € 445,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Pluspunten

  • Geweldige camera
  • Drie jaar lang snelle updates en upgrades
  • Fijne software zonder bloatware van derden
  • Stereoluidsprekers
  • Prima oledscherm

Minpunten

  • Scherm matig afleesbaar in de zon
  • Duurder in Benelux of in buitenland kopen

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Getest

Google Pixel 3a XL Zwart

Prijs bij publicatie: € 479,-

Vanaf € 529,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

  • Pixel 3a
  • Pixel 3a XL

Laagste prijzen voor: Google Pixel 3a Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Informatique

Score: 4.5 (187)

€ 448,-

€ 448,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 448,-
Pakketpost vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 448,-
Bekijk

SiComputers

Score: 4 (198)

€ 445,-

€ 449,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 445,-
Pakketpost Nederland € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 449,95
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4.5 (120)

€ 451,-

€ 451,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 451,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 451,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4.5 (419)

€ 452,-

€ 452,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 452,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 452,-
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (44)

€ 452,54

€ 452,54

Kostenoverzicht

Productprijs € 452,54
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 452,54
Bekijk

Laagste prijzen voor: Google Pixel 3a XL Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4.5 (419)

€ 529,-

€ 529,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 529,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 529,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (251)

€ 548,75

€ 548,75

Kostenoverzicht

Productprijs € 548,75
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 548,75
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3 (17)

€ 555,-

€ 555,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 555,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 555,-
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (44)

€ 565,07

€ 565,07

Kostenoverzicht

Productprijs € 565,07
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 565,07
Bekijk

4Launch

Score: 3.5 (50)

€ 599,-

€ 599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 599,-
Pakketpost Nederland/België (vanaf € 75,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 599,-
Bekijk

Reacties (143)

Wijzig sortering
Ik heb de telefoon twee weken in mijn bezit gehad nadat ik deze had aangeschaft bij de Mediamarkt in Nordhorn (Duitsland)

Echter kreeg het toestel al vrij snel te maken met het probleem dat het spontaan uit viel en niet meer normaal wilde opstarten, hiervoor was een soft-reset nodig (30 sec power knop indrukken) dit gebeurde meerdere keren per dag waardoor het toestel totaal niet meer betrouwbaar was en ik genoodzaakt was het te retourneren.

Dit is momenteel wereldwijd een probleem en de grote tech website schrijven hier ook over, hieronder een kleine greep uit de artikelen.

Google Pixel 3a-gebruikers klagen dat hun exemplaren willekeurig afsluiten
https://tweakers.net/nieuws/153014/google-pixel-3a-gebruikers-klagen-dat-hun-exemplaren-willekeurig-afsluiten.html

Sleep bug on Pixel 3a. Force shut down and restart required.
https://www.reddit.com/r/GooglePixel/comments/bom2jt/sleep_bug_on_pixel_3a_force_shut_down_and_restart/?utm_medium=android_app&utm_source=share

Pixel 3a and 3a XL Phones Are Randomly Shutting Down - Tom's Guide
https://www.tomsguide.com/us/pixel-3a-random-shutdown-bug,news-30113.html

Some Pixel 3a phones are randomly shutting down – Engadget
https://www.engadget.com/2019/05/20/google-pixel-3a-and-3a-xl-random-shut-down-bug/

Pixel 3a and 3a XL randomly shut down for some users
https://www.androidpolice.com/2019/05/20/pixel-3a-and-3a-xl-randomly-shut-down-for-some-users/

Some Pixel 3a owners are experiencing random shut downs
https://www.androidcentral.com/pixel-3a-owners-are-experiencing-random-shut-downs

Helaas door dit probleem heb is gisteren mijn telefoon geretourneerd en mijn volledige aankoopbedrag terug gevraagd. Zodra Google het probleem erkent en een oplossing heeft zal ik mogelijk een nieuwe poging wagen. Maar voor nu is niet zeker of het software of hardware gerelateerd is.

[Reactie gewijzigd door Green0707 op 9 juni 2019 11:09]

Wat ik dus niet snap is dat ik hier kom voor een mooie review en dan word zo'n groot punt wat jij aanhaalt niet ergens vernoemd. Ik wil consumenten advies van een iets hoger niveau waarbij ik wel word gewaarschuwd. Uiteindelijk kan ik wel mijn eigen mening vormen of ik het risico wil nemen of niet.

Dit moet gewoon vermeld worden in een review. Gezien @Green0707 's bronnen was het ook geen verborgen geheim.
Dit soort dingen melden we in nieuws en natuurlijk als we het zelf ondervinden tijdens de review-periode. Zie hier het nieuws-artikel.
Sorry maar ik lees met plezier de reviews omdat het mij een goed beeld geeft van een product. Ik ben in dit geval zoekende naar een nieuwe telefoon. Het is dan jammer dat 1 reactie van een gebruiker een groter effect heeft dan je meerdere pagina's tellende review :)

Het toont naar mijn inziens alleen maar klasse op het moment dat je andere bronnen vermeld in een review als het gaat om toch wel een grote flaw in een product (die jij dan toevallig niet kreeg).
Ik zal het even vermelden op de software-pagina. Wel handig om even te linken daar inderdaad. Het gaat overigens niet om andere bronnen vermelden hoor, dat doen we altijd al :) In deze review bijvoorbeeld naar de video van JerryRigEverything,
Ik heb de Pixel 3a nu enkele weken en niks geen problemen. Bij ieder product gaat er wel eens iets mis, maar hoeveel procent of promille zal dit zijn? Zo lang we dit niet onderling met andere merken kunnen vergelijken heeft het niet heel erg veel nut.

Gaat iPhones nooit stuk? Samsungs? Huawei? Je wil als consument weten hoe groot dat risico is, want het zal nooit 0 zijn, bij alle merken heb je doa's. En dat is lastig vergelijken omdat fabrikanten hier geen informatie over geven en je het dus van het aantal klachten op fora moet hebben ten opzichte van het aantal sales.

Kort samengevat, ik vind het zelf een heel fijn toestel, en het werkt super maar je kunt altijd pech hebben.
Het nieuws was bekend / gepost vóór de review. Zou wel zo handig zijn geweest om er in ieder geval kort melding van te maken en naar het nieuwsartikel te linken.
Iets wat dermate invloedrijk is lijkt me op zijn minst toch invloed hebben op een review? Als ik als consument naar Tweakers kom voor een review van deze smartphone lees ik in een korte samenvatting dat hij een 9(!) krijgt. Aangezien Tweakers de specialisten zijn moet dit wel een top telefoon zijn. Dan kom je als koper toch even flink bedrogen uit... :/
De review kwam online nadat ik het toestel al even in mijn bezit had en dit probleem al meerdere keren had ervaren.
Ik was dan ook erg benieuwd tijdens het lezen van de review of het probleem ook vermeld zou worden gezien ze zelf ook een nieuwsbericht hebben geschreven over dit probleem.

Ik was zelf ook wel een beetje verbaast dat er geen melding was geplaats bij het artikel. Ik heb zelf het artikel van tweakers toegevoegd in mijn eerste reactie bij de andere links.

Zodra er meer bekend is over het probleem en er een oplossing beschikbaar is koop ik absoluut het toestel opnieuw.
Los van het willekeurig uitvallen van het toestel, klopt de review echt en is de telefoon gewoon een fantastische toestel in gebruik, ik was erg onder de indruk!
Net zoals OP kan Google met de Nexus en de Pixel phones niet een toestel uitbrengen zonder bijzonderheden.
Kijk maar eens na ... Of het het scherm is, reboots, speaker issues, knoppen die defect raken, etc. Etc.
Klopt, ben echt groot fan van Google producten en stock Android maar mijn geduld wordt nu echt op de proef gesteld. Kan gewoon niet begrijpen dat na 3 generaties nog steeds van dit soort bugs aanwezig zijn |:(
Komt omdat Google niks snapt van hardware en het puur een software bedrijf is dat de hardware uitbesteed. Je moet dan maar zien als hoe de software aansluit en hoe het hardware product voldoet aan de specs die men opgaf maar altijd door een ander geproduceerd wordt.

Enige echt succesvolle Google stukje hardware is de Chromecast. Simpele device voor weinig geld. Ergo, een succes.

MS heeft dit probleem ook eigenlijk altijd gehad.
Dit is toch niet dezelfde soc bug waar ze al een keer tegen zijn aangelopen bij de LG Nexus variant?
Ik mag toch hopen hopen van niet! Ik neem aan dat ze hun lesje wel hebben geleerd na dat fiasco! Ze hebben zelfs een compleet hardware team van HTC overgenomen met al hun expertise, dus dit had een homerun moeten zijn zonder grote ellende zoals het uitvallen van toestellen 8)7
Ik zou super graag een pixel toestel willen hebben vanwege de software en goede camera. ja je hebt poorten etc maar goed out of the box vind ik zelf prettiger dan zitten kloten. hoe dan ook is het wel zo dat sinds de 1e pixel generatie er constant problemen mee aan de hand zijn. van slechte schermen, microfoons, camera issues, uitvallen, bootloop etc.. ik snap niet waar al die problemen vandaan komen, ze gebruiken tevens componenten waar andere fabrikanten ook gebruik van maken en die hebben niet zoveel problemen al de pixel lijn.

Nu loop ik nog met een nexus 5x. is echter inmiddels toe aan een nieuwe telefoon. Sinds kort vanuit het werk een S8 gekregen, maar goed ik wil werk en prive gescheiden houden dus altijd nog op zoek naar een prive toestel. De skin van samsung vind ik maar niks, het ziet er goed uit maar er zijn teveel opties aanwezig die je niet kunt uitschakelen/verbergen maar toch aanwezig zijn.

ik denk maar dat ik eens bij concurrent van android ga kijken wat voor mogelijkheden daar zijn.
hoewel ik laatst ook bij de media markt in duitsland ben geweest om te pixel 3a te checken vond ik dat scherm al wat matig met blauw/geel oled gloed. ook fora's met meldingen daar over..
Iedere telefoon heeft issues. De vraag is hoe snel de leverancier met een fix komt.

Vind het wel een beetje raar dat je gelijk je geld terug vraagt en niet een omruil probeert.
Google verkoopt miljoenen telefoons, die klagen niet allemaal. Dus je hebt net een kapot exemplaar gekregen.
Het is puur omdat ik hem heb gekocht in Nordhorn ik dus niet steeds op en neer ga rijden naar Duitsland om de telefoon op te halen. Dit kost mij op en neer ongeveer 4 uur en brandstof. Sommige hebben tot wel 3 keer hun toestel moeten omruilen wat natuurlijk alleen kan binnen de herroepingsperidode van 14 dagen, daarna wordt het toestel opgestuurd naar Google voor reparatie. Hier heb ik dus geen zin in.
uiteraard kan je van ELK toestel wat is uitgebracht in 't verleden, online artikelen terugvinden met klachten.

Ook bij smartphones van Apple en Samsung die honderden euro's duurder zijn.
Klopt, er zijn altijd wel problemen met de verschillende toestellen. Ik heb zelf een Pixel 2 XL en die heeft ook genoeg over zich heen gehad bij de lancering.

Ik laat mijzelf niet snel uit de weg slaan door een klein probleempje, maar als een toestel meerdere keren per dag uitvalt zonder enige reden is dat voor mij wel de grens en gaat het toestel retour zolang in nog binnen mijn herroepingsperiode zit.

Google erkend het probleem nog niet in hun bug tracker en heeft ook nog niet gereageerd op het probleem. Zolang het niet zeker is of het met een update is op te lossen heb ik uit voorzorg mijn toestel geretourneerd nu dat nog kon zonder reden van opgave (14 dagen) ik heb geen zin in dat ik het toestel weken kwijt ben voor reparatie en zeker niet een hagel nieuw toestel.

Zodra er meer bekend is over het probleem en als het is opgelost koop ik weer een nieuwe.

[Reactie gewijzigd door Green0707 op 8 juni 2019 15:20]

Zo zie je maar hoe betrouwbaar die reviews van Tweakers zijn. Dit toestel krijgt een heel mooie score, je denkt dan "geweldig toestel, dit koop ik" en vervolgens merk je dan dat het toestel onbruikbaar is naar hedendaagse normen. Waarom zetten ze niet meteen "Adv" voor de titel? :O
Duurder in Benelux of in buitenland kopen
De toestellen kan je ook gewoon in de Duitse playstore bestellen voor dezelfde prijs, ook met de gratis verzending en momenteel gratis een Google Home Mini. Bij postcode 00000 invullen en bij het 2e adres regel Postcode + Land, zoals: "1111AA - Nederland". Dan komt het helemaal goed. Wordt nota bene vanuit Nederland geleverd, ook voor Duitsers. Zie ook GoT! }:O Volgens dat topic heeft de klantenservice van Google ook aangegeven vanuit Nederland te kunnen helpen bij problemen, dus voor garantie oid hoef je niet eerst Duits te gaan leren of moeilijk te doen :P

En als je geduld hebt.. De 3a staat (voor nu, kan zo anders zijn) ook voor €366,- op Amazon.de. Totaalbedrag inclusief verzending naar Nederland komt uit €364,71 uit in mijn mandje. Levertijd wel "2 tot 4 weken".

[Reactie gewijzigd door Mmore op 8 juni 2019 06:16]

Beste Mmore,

Werkt niet heb ik zojuist ervaren.

Groet,
Lex
En wat werkt er niet dan?
Gisteren via deze methode besteld, DHL komt dinsdag als het goed is.
werkt prima.

Ik typ dit van een bij de Duitse Google Store bestelde 3a.

gratis levering hier bij mij thuis in NL binnen 4 dagen.
Deze week heeft een kennis van me nog die methode gebruikt en die heeft 'm inmiddels binnen; werkt wel.
Werkt prima hoor. Toestel werd binnen 2 werkdagen geleverd. Ik had wel gekozen voor de optie internationale express levering. Begrijp ik dat dat eigenlijk niet nodig was?
Hmm, misschien valt het ondertussen op. Bij mij een week terug zonder problemen geleverd.
Excuses het was nog vroeg ;). Het lukt dus wel.

Ik ben benieuwd. Inderdaad na mijn postcode Nederland aangegeven in de 2e adresregel. In de uiteindelijke bevestiging staat onderaan in de adresgegevens nog wel Deutschland. Haddenn jullie dit ook?
Ja, dat klopt. Als het pakketje wordt overgedragen scannen de systemen het adress van boven naar beneden en vinden Nederland eerder. Je zit op het goede spoor.
Duitsland is ook buitenland en tevens niet Benelux dus de redactie zit helemaal goed..
Note hierop, dit (de google store methode) werkt dus wel alleen als je een creditcard hebt, gezien dat de enigste betaal optie is, voor de rest van de mensen: of in nederland kopen voor 50~80 euro te veel, of amazon (mijne staat al even in order...) en wachten maar :P
Hmm hij is nu goedkoper bij amazon dan waar ik hem voor heb gekocht... maar als ik me order nu cancel en weer opnieuw bestel kan ik nog vele malen langer wachten om 30 euro te besparen... keuzes..
Neem even contact op met de klantenservice, meestal passen ze de prijs wel voor je aan!
Thanks voor de tip, ik ga het proberen, ik laat de uitkomst weten.
Helaas:
We willen graag een prijsbeleid hanteren dat aantrekkelijk is voor u, en we proberen onze producten aan te bieden onder zeer gunstige voorwaarden.

De prijs die van toepassing is, is echter de prijs die op onze website wordt weergegeven op het moment dat u de bestelling plaatst. We hopen dat u begrijpt dat we de prijzen achteraf niet kunnen verlagen.

U hebt ook de mogelijkheid om de bestelling te annuleren en eventueel de bestelling opnieuw te plaatsen.

Bedankt voor uw begrip en uw bezoek.
Hmm ga ik me order annuleren voor 36 euro ofzo, maar wel een langere levertijd dan nu (levering nu is vanaf de 18e tot ergens volgende maand) dus als het goed is bij de eerste lichting die amazon verscheept zo ongeveer.. keuzes..
Een geniale camera kan nóg goedkoper zijn door even op te zoeken of jouw Android smartphone met de huidige software/ROM ook gebruik kan maken van de Camera2-api. In dat geval kun je op de XDA Google Camera Port Hub kijken of er een port van de Google Camera voor jouw toestel is. De 'hdr+' en 'Night Sight' functies zitten daar in de nieuwste versies ook in en je kunt ook weer lekker 'photospheres' maken :)
Goeie tip!

heb ik ook gedaan met m'n Nubia X (sd845 SoC) en wat een verbetering tov de Nubia software.
Night Sight bijvoorbeeld vind ik geweldig. Ik zie het als een upgrade van m'n smartphone camera software die ook nog eens de hardware veel beter tot z'n recht laat komen.

[Reactie gewijzigd door hegenious op 8 juni 2019 08:38]

Ik ken het, maar ik installeer liever geen losse APK's. net zoals ik geen PPA's gebruik in Linux. Misschien licht paranoïde, maar je weet niet wat je mogelijk binnenhaalt.
Vraagje over die XDA links. De S9+ wordt doogelinkt naar celsoazeveda. Is dat nog betrouwbaar?
Is zo'n apk ook te testen voor gebruik?

Asking for a friend ;)
Ik heb mijn S7 Edge nu niet in de buurt, zou dit veel effect hebben op de camera daarvan?
Camera2 api heeft niet perse iets te maken met de google-camera app. Meer of ie manual modes en RAW(dng) aan kan.

Mijn s7 heeft bijvoorbeeld wel een Google camera api, maar kan daar niet veel extra aan toevoegen dan wat de laatste Nexus telefoon kon of - met een hoop haken en ogen - de Pixel 1.

Geen auo hdr _zoals de pixel 2_ het doet, geen nightshot , geen multishot blending voor noise reduction.. Wel photosphere (gebruikt iemand dat ?) en portrait mode .

Sensor size en lens blijft belangrijk. Als er een redelijke smartphone sensor op zit met een redelijke lens en je hebt raw support dan kan ik er mee uit de voeten.

Quick share dingen blijf ik de Samsung camera app voor gebruiken (met z'n oversharpening en oilwax effect van noise reduction ook al is het stralende zon ) ,

Maar de raw shots door Snapseed gehaald zijn zoveel beter en belangrijker: blijven me verrassen. Als ik m'n omd em-10 of m'n A7 mark2 bij me heb zal ik die altijd gebruiken, maar ik blijf onder de indruk van wat m'n Galaxy S7 schiet... Mits je weet wat je doet.

De Google camera app gaat niet elke smartphone camera fixen.
Maar zoek een telefoon met een goede recente (Sony) smartphone sensor en redelijke lens met camera2 support, en de raw support doet de rest.


(PS, ook waarom ik baal van de Sony Xperia camera's. Altijd problemen met oversharpening, te veel noise reduction, witbalans die er naast zit. Goede sensor en lens maar software die het verprutst.. en geen camera2 api support betekent geen raw, Dus ook geen 3rd party apps die de software wel goed kunnen doen ).
Anno 2014 was plastic niet premium en voelde goedkoop aan, etc etc. Apple werd alom geprezen voor glas en aluminium materialen.
2019 zeurt men over glas dat het kan breken, glad is en vingersmudges ... Plastic is opeens weer cool !
Ik heb plastic altijd als het superieure materiaal voor de achterkant van een telefoon gezien. Het houdt veel fijner vast en is stoot bestendiger dan bijvoorbeeld glas, waardoor een hoesje eigenlijk niet nodig is. Ik vind het ergens ook idioot dat je een premium telefoon koopt met zogezegd premium materialen, maar het eerste wat men doet is het in een plastic beschermhoesje kopen. Dan heb ik die plastic laag liever geïntegreerd in mijn telefoon.
Of in veel gevallen: eer gaat toch een hoesje om. Dan zie je er niks meer van. Plastic is bovendien licht. Dat maakt de kans op valschade ook kleiner.
De iPhone 5S was een enorm stevige telefoon. De laatste Galaxies en iPhones zijn tere sneeuwvlokjes waarbij je duizend doden sterft als je ze zonder industrieel ogende protector laat vallen.
Dichterlijk geformuleerd, maar het klopt wel.
Deze telefoon krijgt een 9,0 terwijl er echt naast de camera totaal geen innovatie in zit. Scherm wat veelste grootte bezels heeft en plastic behuizing. Kijk naar de OnePlus 7 Pro. Dit toestel barst van de innovatie. Scherm zonder camera inkeping, 90hz, 3 camera's (achterkant). Ook aantal jaar alle software updates. Alleen deze krijgt een 8.0 want ja geen headphone jack... Het is 2019, als je hier nog punten voor gaat aftrekken dan is het tijd om uit je kelder te komen. Man man man.
Ik begin het zo rete irritant te vinden dat iedereen alleen maar over het cijfertje zit te janken, bij iedere review. Het is een indicatie. Lees gewoon de hele review, bedenk wat jij zelf belangrijk vindt, en bedenk dan of deze telefoon iets voor jou is. Of, als bijvoorbeeld je schoonzusje op vakantie gaat, en haar 3 jaar oude telefoon wil vervangen voor iets met een wat betere camera, dan kan je zeggen, nou, deze pixel is niet al te duur en heeft een ontzettend goede camera. Dit zijn de voordelen, dit zijn de nadelen van de telefoon.
Zo moet je zo'n review gebruiken. Dat cijfertje geeft meer aan van: boven de 8; goed toestel. Alles daaronder: verbetering is noodzakelijk.
Ik ben juist heel blij met de plastic behuizing en het gebrek aan innovatie zoals het hebben van een headphone jack. Soms pakken innovaties goed uit, maar vaak ook niet. Dat is prima, en dat hoort er nu eenmaal bij, maar in dit geval vind ik het erg prettig dat de 3a gewoon een betrouwbare no nonsens telefoon is geworden.
Je kunt ook de USBc weg laten alles kan draadloos toch?
Liever (nu nog) niet. Prima dat er telefoons zijn die die optie aanbieden, maar ik heb het zelf niet nodig. Dat is namelijk weer een extra investering in draadloos luisteren en opladen, en dat wil ik niet.
Dat is geen innovatie maar feastures wat het biedt. Alle smartphones hebben op dit moment geen innovatieve nieuwigheden.

Innovatief was bijvoorbeeld Samsung met de Fold telefoon, of die van Huawei. Deze is uiteindelijk minder goed bij de media gekomen doordat het nog buggy was. Maar dat is innovatief.

Daarnaast de prijsverhouding, de 7Pro kost rond de €700,- t.o.v €366,- dan nog is de camera veel beter van Google en zou je in jouw geval kunnen zeggen de 700,- rechtvaardig niet de prijs.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 8 juni 2019 06:43]

Het verschil tussen de Pixel 3a en de 1+ is dan ook €400,-. Dat verschil alleen al is bijna mijn hele budget dat ik maximaal aan een telefoon wil uitgeven, en met dat opzicht is de 3a dan echt van hele goede waarde. :)

[Reactie gewijzigd door Eesti op 8 juni 2019 06:43]

Eigenlijk snap ik die 9 wel. Stel je ziet de Pixel 3 als Ferrari, en de Pixel 3a als een volkswagen. Die Ferrari is duur, en de Volkswagen veel goedkoper. Als de volkswager ineens aardig wat features van de Ferrari krijgt, dan heb je daar dus echt een prima deal aan. Dat rechtvaardigt in mijn ogen dan ook de 9 op basis van de prijs van de Volkswagen. Niet de nieuwste snufjes, ( nee die zitten in de Ferrari ) , maar wel veel bang for the buck
kreeg de pixel 3 ook een 9? of hoger?
ik vind het hoop geld voor die soc die erin zit.was het 845 0f hoger dan YUP

[Reactie gewijzigd door noway op 8 juni 2019 14:33]

Geen headphone jack blijft voor mij ook altijd een minpunt, ik heb thuis een meerdere oortjes en headsets liggen die het nog prima doen maar lastig of onbruikbaar zijn bij nieuwe telefoons dat is en blijft gewoon jammer.
Dan klik je dat verloopje er op wat je vaak bij dat soort telefoons erbij krijgt. Iedereen blij.
Nee, want dan kan je niet meer opladen terwijl je muziek luistert. Geen headphone jack in een smartphone stoppen is dom.
Net zoals de vorige pixel-telefoons zijn het zeer matige toestellen met uitzonderlijk goede software, zeker voor de camera. Als de camera niet zo goed zou zijn (door de software) zouden de pixels nauwelijks bestaansrecht hebben.

Kijkend naar de concurrentie zou ik iedereen met volle overtuiging aanraden dik €100 meer uit te geven en voor de Galaxy s10e te gaan. Dat toestel is op praktisch elk gebied beter.
De camera software welke Google heeft is al op erg veel andere telefoons beschikbaar. Zoek maar eens op gcam port. Hier boven staat een goede link naar xda.
"zeer matig" is weer onnodig overdreven. Volgens alle reviews voelt de Pixel robuust en fijn aan al is het plastic. De afwerking van het exterieur is dus veel belovend, en trouwens ook veiliger en betrouwbaarder dan glas! Daarnaast heeft het sterke en goede haptics wat super schaars is voor een toestel van deze prijs. Daarnaast is de processor tevens ook gewoon prima, maar vooral super efficiënt. Zo heeft de Pixel 3a een veel belovende accu duur met een SoT van ongeveer 8-8.5 uur. Scherm is volgens GSMArena een fijne OLED scherm maar dan met net geen piek heldere prestaties, wat tevens niet erg is want andere toestellen rond hetzelfde prijs doen het niet beter. Nja, misschien enkel de nieuwe K20 van Xiaomi wel.

Daarnaast heb je gewoon een fantastische camera en zoals je zegt goede software. Het valt allemaal wel mee! Enige minpunt vind ik persoonlijk de 64GB opslag zonder SD kaart slot en eMMC 5.1 opslag.
Wel eens een Pixel in je handen gehad? Er is een reden dat half Amerika ermee rondloopt.
Half Amerika? De pixels verkopen totaal niet goed. Vandaar dat ze nu met een goedkoper versie komen, die wellicht hierdoor wel wat succesvoller is in de verkoop.
De Pixel is in de VS nummer 3 premium toestel qua verkoop. Scheelt dat ze daar natuurlijk wat goedkoper zijn in aanschaf. Mijn punt was eigenlijk dat het in het dagelijks gebruik gewoon echt waanzinnig fijne toestellen zijn, geloof me echt veel prettiger dan de Samsungs. Heb jarenlang een Samsung gehad, maar no way dat ik weer terug switch.
Ze verkopen inderdaad zó goed, dat Google zelf toegeeft dat het steeds slechter gaat:

https://www.google.com/am...n-year-over-year/%3famp=1

De Pixel lijn valt totaal in het niet bij de verkopen van Apple, Samsung, Huawei en andere spelers. En waar ze heel lang de camera als selling point hadden, heeft Huawei Nightsight ook al ingehaald.
Beetje appels met peren. Dit gaat alleen over de Pixel 3. Bovendien had ik het over de VS. Wereldwijd worden ze inderdaad amper verkocht. Ze brengen ze ook maar in een paar landen uit gek genoeg.
Hoe dan ook, mijn punt was dat er in de VS veel meer mensen een Pixel (of hadden, ook goed) hebben, omdat het gewoon een heel fijn toestel is.
Moet er wel bij zeggen dat ik al een groot fan was van de Nexus en de Pixel 2 XL pas gekocht heb toen hij voor onder de 400 EUR te krijgen was. Ik vind ze in de basis ook te duur, maar goed dat vind ik van alle flagships.
Waarom focus je dan specifiek op de US? Ze hebben daar een heel anders systeem met carriers, en Google Fi is daar ook wat groter.


Of was de US het enige land waar de data wel in jouw plaatje past?
Ehm, nee, ik zei alleen dat er een reden was dat veel mensen in de VS een Pixel hebben. Het is gewoon een heel fijn toestel en imo fijner dan de Samsungs. Daar sta ik overigens niet alleen in. Weinig mensen kennen de Pixels, maar veel mensen die mijn Pixel (2 XL) even gebruiken zijn daar van onder de indruk. En dat zijn over het algemeen iPhone en Samsung gebruikers.
Ik reageerde overigens alleen maar op iemand die de Samsung aanbeveelt terwijl ik van mening ben dat de Pixel prettiger is in het dagelijks gebruik (en bovendien zeer mooie foto's maakt)
But hey, zoveel mensen zoveel wensen
Ik heb het niet over jouw ervaring . Ik geloof echt dat het een prima toestel is, maar die verkoopcijfers waren niet goed hoor.
Ik lees wat jullie schrijven, maar ik wist het ook niet. Dus heb ik er een bron bij gehaald. Volgens die bron was Google met de pixel 3 onderdeel nummer 3 in Noord-Amerika.
Zoals Jeroenneman hieronder laat zien, vindt Google dat zelf ook niet goed genoeg gezien de verkoopcijfers op wereldschaal.
Half America? Het aandeel pixel-telefoons is minder dan 1%
Zo te lezen heb je een S10 en nul ervaring met Pixels. Alleen al voor het gemis van die Samsung bloatware is de Pixel een aanrader. Laat staan de prijs.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 8 juni 2019 12:32]

Ik heb geen Samsung, ik heb een OnePlus 7 pro die qua software bijna stock Android is. Ik heb wel jaren ervaring met Samsung en sinds Android 7 is het qua bloatware stukken minder. Zeker nu One UI (Android 9) is het allemaal maar zeer minimaal qua bloatware. De toevoegingen die er zijn, zijn in de meeste gevallen daadwerkelijk een positieve toevoeging.

Ook qua updates is het stukken beter dan jaren geleden. Zo krijg je braaf jaren lang elke maand een security update en krijgen de high-end toestellen enkele maanden na de major release ook de nieuwe versie.

Kijk je echter naar het totaal pakket van beide telefoons is de 10e stukken beter!
De Pixel heeft de betere camera. Ik hou niet van de Samsung skin, geef mij mij stock Pie.
De S10 is niet slecht, maar te duur. Dat zie je ook aan de enorme prijsdalingen vlak na de launch. Je betaald vooral voor het labeltje.
Kale android is leuk voor de checklist maar voegt in werkelijkheid vrij weinige toe, imo.

Sinds kort ben ik in het bezit van een S10e, hiervoor had ik een Nokia 8. De S10e is qua gemak een vooruitgang, zo heb ik bijvoorbeeld weer fatsoenlijke volume controls (die Google zelf eruit gesloopt had met Android 9 8)7).

Qua updates boeit het ook allemaal niet zoveel meer of je nu een kale android hebt of een skin.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 8 juni 2019 13:48]

Al die bloatware hoef ik niet. Vaak ook grote kans op malware of andere phone home troep.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 8 juni 2019 18:54]

Plus en minpunt het scherm :? Wat is het nu?
Oled scherm daar is zwart zwart, kleuren zijn net wat minder flets dan LCD echter bij veel licht niet fel genoeg. Klopt toch...?
Komende van enkele Nexus telefoons heb ik nu een Samsung s10e, deze is op alle vlakken beter. Maar de software van Samsung is gek van te worden tegenover een kale Android. De pixel software en goede camera maakt van de pixel 3a toch een zeer interessant toestel.
Welke software maakt jou gek dan ?
Wat is er mis met ONE UI ? (Afgezien van de debiele stock Android multitasking mode die Samsung heeft gebruikt ipv de geniale originele Samsung versie).
Die randen omnhet scherm heen kunnen anno 2019 toch echt niet meer? Zelfs bij de budget modellen van de concurrentie krijg je een mooier design. Dat kunnen ze met een goede camera echt niet goedmaken.

Prijs had ook echt 100 eur goedkoper mogen zijn.
Als iemand die driftig op zoek is naar een vervangende telefoon en al gek wordt van het gebrek aan bezels op mijn Galaxy S7 dacht ik juist 'yippie'.

Ik heb zoveel last van ghost-inputs op elk toestel wat maar een beetje edge-to-edge lijkt. Als ik met m'n duim iets aanraak op het midden van het scherm, raak ik het scherm eerst rechtsonder in aan met de 'muis' van m'n hand. Scherm is al te lang om prettig met 1 hand te kunnen bedienen en dit is al een telefoon die 'klein' wordt genoemd tegenwoordig.

Dus nee, ik zoek geen telefoon met groot scherm zonder bezels, ok zoek juist randjes. Dan is hij tenminste te gebruiken.

Oftewel, iedereen zoekt wat anders in een telefoon. Als je gaat voor 99% scherm dan is dit niet de telefoon voor jou. Maar dan zijn er ook zat andere opties tegenwoordig.

Voor mij is dit de telefoon dit het beste in de buurt komt van wat ik zoek. Goed vast te houden en te bedienen, niet te breekbaar, 3.5mm jack, lekker vlot in gebruik, fijne camera. Dat ie dan ook nog rond de 400,- kost is voor mij dus zeker een 9 score waard.

Enige alternatief dat ik had gevonden was de Galaxy s10e, maar daar had ik wel een gevoel van 'nou dan moet die maar'. Dat heb ik met deze een stuk minder .
Quote.
Google heeft slimme keuzes gemaakt over wat weg te laten en wat te behouden ten opzichte van de duurdere Pixel 3-smartphones.

Dit is natuurlijk een mening.
Ik vind het nl. helemaal geen goed idee om een mindere processor erin te doen en een betere camera te houden.
Ikzelf zou juist gaan voor een snellere processor en mindere camera.
Maar dat is wat de concurrentie juist doet en dat maakt deze pixel zo bijzonder, een flagship camera in een midrange jasje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische voertuigen

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True