Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Google Pixel 3a en 3a XL Preview

Pixel-telefoons voor Nexus-prijzen

08-05-2019 • 09:20

152 Linkedin Google+

Preview

Dit najaar is het vier jaar geleden dat Googles lijn van Nexus-telefoons ophield te bestaan en werd vervangen door de Pixel-telefoons. De Nexus-toestellen waren niet per se bedoeld om in grote aantallen te worden verkocht, maar dienden als voorbeeld voor wat met Android allemaal mogelijk was. Met de Pixels sloeg Google echter een andere weg in; de kwaliteit ging omhoog en daarmee ook de prijs. De zoekgigant ging concurreren met zijn eigen Android-partners, zoals Samsung, en kwam erachter dat dat niet gemakkelijk was.

Waar Google bij de Nexus-toestellen nog wegkwam met bepaalde gebreken, omdat de telefoons steevast goedkoper waren dan de topmodellen van concurrenten, is dat met de prijzen die het voor de Pixel-telefoons vraagt, geen optie meer. Vooral op hardwarevlak is het voor een relatief kleine speler moeilijk om op te boksen tegen de innovatie van Samsung of Huawei, met hun vooroplopende schermtechnieken en innovatieve camerasystemen. Bovendien kun je als kleinere partij componenten minder groot inkopen en dus geen goede prijzen bedingen of toegang krijgen tot de nieuwste onderdelen.

Het is dan ook logisch dat Google deze week tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie I/O aankondigde dat de Pixel-line-up er twee midrangemodellen bijkrijgt: de Pixel 3a en 3a XL. Deze lijken op de oude Nexus-leest geschoeid: toestellen met een relatief lage prijs, de nieuwste Google-software en snelle updates, maar niet de componenten van een high-end telefoon. Behalve dan de camera: die is rechtstreeks overgenomen van de Pixel 3. Daarmee heeft Google meteen een troef in handen ten opzichte van de concurrentie, want in het midrangesegment is het vaak de camera waarop fabrikanten beknibbelen.

Tweakers is aanwezig op Google I/O en na de aankondiging van de nieuwe Pixels, die vooralsnog helaas niet naar de Benelux komen, konden we ze voor het eerst aan de tand voelen. Kan Google het prijsprestatie-evenwicht van de oude Nexussen evenaren? Of is ook in dit segment de concurrentie te sterk?

Design en behuizing

Een van de punten waarop Google zeker heeft bespaard, is de behuizing. De Pixel 3a en 3a XL ogen hetzelfde als de duurdere Pixel-modellen, maar Google heeft het glas aan de achterkant verruild voor plastic. Wellicht zijn er mensen die dat als minder luxe ervaren, maar wij storen ons er niet aan. Plastic is immers een stuk minder breekbaar dan glas en het maakt een hoesje minder noodzakelijk dan bij veel moderne telefoons. De simpelere behuizing is niet stof- en waterdicht, zoals bij de duurdere Pixels wel het geval is.

Het verhaal rondom Pixel-designs is er een van evolutie en in een markt die wordt voortgetrokken door telefoons met notches, randloze schermen met eventueel gaten erin en uitschuifcamera’s, ogen de nieuwe Pixels erg gewoontjes. Ze hebben beide een ouderwetse rand boven en onder het scherm, geen visuele tierelantijnen en per zijde vinden we slechts één camera terug. Bij de introductie van de Pixel 3-lijn oogde dit design al iets conservatief en dat is nu, driekwart jaar later, zeker het geval.

De Pixel 3 en Pixel 3a

De Pixel 3a is met zijn 5,6”-scherm nipt groter dan de 5,5”-Pixel 3. De XL-variant is ondanks het kleinere scherm dan dat van de Pixel 3XL juist groter dan dat toestel. De randen rondom de schermen zijn groter en de telefoons zijn wat dikker, dat maakt dat de midrange-Pixels van voren bekeken wat minder strak ogen dan hun duurdere broers. Ze liggen prima in de hand en vooral bij de XL valt op dat hij relatief licht is.

Aanvankelijk dachten we dat er geen stereoluidsprekers aanwezig waren, omdat alleen boven het scherm een luidsprekergrille te zien is. Google combineert die echter met de luidsprekers in de onderste rand, om zo toch stereogeluid te produceren, zoals sommige andere fabrikanten ook doen. Of de telefoons net zo goed klinken als de Pixel 3 en 3XL konden we vanwege het omgevingsgeluid nog niet testen.

Pixel 3a

Pixel 3

Pixel 3a XL

Pixel 3 XL

Scherm 5,6" oled 5,5" oled 6" oled 6,3" oled
Resolutie 2280x1080 pixels (441ppi) 2160x1080 pixels (459ppi) 2160x1080 pixels (402ppi) 2960x1440 pixels (523ppi)
Soc Snapdragon 670 Snapdragon 845 Snapdragon 670 Snapdragon 845
Geheugen 4GB 4GB 4GB 4GB
Accu 3000mAh 2915mAh 3700mAh 3430mAh
Opslag 64GB 64GB/128GB 64GB 64GB/128GB
Camera 12,2Mp, f/1.8 12,2Mp, f/1.8 12,2Mp, f/1.8 12,2Mp, f/1.8
Frontcam 8Mp 8Mp 8Mp 8Mp
Behuizing Plastic Glas Plastic Glas
Ip-rating N.v.t Ip68 N.v.t Ip68
Draadloos laden Nee Ja Nee Ja
Hoogte 151,3mm 145,6mm 160,1mm 158mm
Breedte 70,1mm 68,2mm 76.1mm 76,7mm
Dikte 8,2mm 7,9mm 8,2mm 7,9mm
Gewicht 147g 148g 167g 184g

Niet opvallend voor een midrangetelefoon, maar wel opvallend ten opzichte van de duurdere Pixels, is de aanwezigheid van een 3,5mm-jack. De gedachtegang van veel fabrikanten is dat gebruikers van midrangetelefoons minder snel geld zullen uitgeven aan een bluetoothkoptelefoon en dat een 3,5mm-jack daarom gewenst is. Wat ons betreft is hij op een high-end telefoon net zo gewenst, maar we zijn in ieder geval blij dat Google hem in deze nieuwe Pixels heeft opgenomen.

Pixel 3a en 3a XL

Beide telefoons zijn voorzien van oledschermen. De laatste twee jaar kocht Google de schermen voor de kleinere en grotere Pixel in bij verschillende fabrikanten: LG en Samsung. Bij de Pixel 2-lijn kon dat op kritiek rekenen, omdat de LG-schermen kwalitatief niet konden tippen aan de displays van Samsung. Bij de Pixel 3 waren de verschillen al enorm geslonken. Voor de Pixel 3a en 3a XL heeft Google vermoedelijk enkel schermen bij LG ingekocht; Google duidt de schermen namelijk aan met g-oled, een term die in broncode van LG-telefoons is gevonden.

In een directe vergelijking met de Pixel 3 valt ons op dat de helderheid en kijkhoeken van de oledschermen gelijkwaardig zijn, maar dat de nieuwe Pixels wat groener ogen, zeker onder een hoek. Het is subtiel en of het ook opvalt als je geen vergelijkingsmateriaal hebt, weten we niet. We kijken er in ieder geval naar uit om de schermen in ons testlab volledig door te meten.

Een laatste verschil zit hem in het materiaal waarmee de schermen zijn afgewerkt. Was dat voorheen Gorilla Glass van Corning, voor deze modellen gebruikt Asahi Dragontrail Glass. Dat zou precies hetzelfde moeten doen: de display beschermen tegen barsten en krassen. Of er echter kwaliteitsverschil tussen de twee merken zit en hoe groot dat verschil dan is, weten we op dit moment niet.

Onder de motorkap

Waar Google onder de motorkap duidelijk op bezuinigd heeft, is de gebruikte soc. Geen high-end chips uit de 8xx-serie van Qualcomm, maar de midrange-Snapdragon 670 drijft de nieuwe Pixels aan. Het grootste verschil is dat de 6-serie de snellere en zuinigere cores niet opdeelt in een 4x4-opstelling, maar in 2x6. Daarnaast kunnen die twee snelle cores op maximaal 2GHz pieken, minder dan de 2,8GHz van de Snapdragon 845. De hoeveelheid geheugen is met 4GB gelijk aan die van de duurdere Pixels.

Snapdragon 670 Snapdragon 845
Cores

2x Kryo 260 Gold @ 2,0GHz

6x Kryo 260 Silver @ 1,7GHz

4x Kryo 385 Gold @ 2,8GHz

4x Kryo 385 Silver @ 1,8GHz

Gpu Adreno 615 Adreno 630
DSP Hexagon 685 Hexagon 685
ISP Spectra 250 Spectra 280
4g-snelheid 600Mbit/s down, 150Mbit/s up 1,2Gbit/s down, 150Mbit/s up

Het is altijd moeilijk om iets over snelheid te zeggen als je een telefoon in je handen hebt die een verse reset heeft gehad en waar weinig apps op staan. Veel verder dan heel snel tussen standaardapps multitasken, door zware webpagina’s scrollen en als een dolle zoomen en pannen in Google Maps komen we op evenementen als dit niet. In al die situaties voelden de Pixel 3a-telefoons zeer soepel aan en konden we geen framedrops ontdekken. Hoe de telefoons zich houden met zwaardere apps, zullen we op een later moment moeten ervaren, maar je kunt er natuurlijk van uitgaan dat deze telefoons niet in alle situaties zo goed presteren als veel duurdere modellen.

Net als bij de duurdere Pixels is er geen plek voor een micro-sd-kaart en ook kunnen de Pixel 3a en 3a XL met slechts één simkaart overweg. Om de kosten verder te drukken is er ook geen ondersteuning voor draadloos laden aanwezig. Wel ondersteunen de telefoons snelladen met maximaal 18W.

High-end camera op midrangetelefoon

Terwijl op allerlei vlakken dus bespaard is, kiest Google ervoor om de camera buiten schot te laten. De 12,2-megapixelsensor is identiek aan die uit de duurdere Pixels, net als de f/1.8-lens, en dat moet leiden tot fotokwaliteit die het midrangeniveau ver ontstijgt. Hoewel Google achterloopt als het aankomt op geavanceerde camerahardware, zoals periscopische telelenzen, zijn de softwarealgoritmen in Googles camera-app namelijk nog steeds erg goed.

Die algoritmen draaien op de image signal processor van de Snapdragon 670, want Googles eigen Pixel Visual Core-chip is niet aanwezig, opnieuw om de kosten te drukken. Het is gek dat Google functionaliteit waarvoor het kortgeleden een losse chip ontwikkelde, gewoon op de isp van een midrange-soc kan draaien. Een medewerker van Google vertelde ons dat het optimaliseren en versnellen van deze algoritmen een flinke klus is en dat de extra kracht van Visual Core dus nog zeker meerwaarde biedt om nieuwe features snel op de markt te brengen. Het is dus fijn dat je ondanks het ontbreken van die chip niet hoeft in te boeten aan camerakwaliteit.

We hebben in de perstent van Google I/O een aantal foto’s kunnen nemen met de Pixel 3 en 3a om de camera's te vergelijken. Wat gebruikservaring betreft is er, afgezien van iets langere verwerkingstijden bij bijvoorbeeld portretfoto’s, nauwelijks verschil. Wel viel op dat in de portetmodus van de 3a iets verder wordt ingezoomd dan bij de Pixel 3, al kunnen we ons voorstellen dat Google die wijzigingen op een later moment bij andere Pixels doorvoert.

De beeldkwaliteit lijkt, zoals Google dat zelf ook zegt, identiek. Een uitgebreidere cameratest moet uitwijzen of er situaties zijn waarin verschillen optreden, maar wij hebben ze zo snel niet kunnen vinden.

Voorlopige conclusie

Met prijzen van 399 en 479 euro zullen deze Pixels het zeker niet makkelijk krijgen. De concurrentie in het midrangesegment is hevig en Google zal moeten opboksen tegen toestellen als de Xiaomi Mi 9, Pocophone F1 en Huawei P30 Lite, allemaal telefoons met modernere designs en snellere hardware. Ook Android One-toestellen als de Nokia 8.1, die een kale versie van Android draaien, zijn concurrent.

Google zal het dus, net als bij de duurdere modellen, moeten gooien op de zaken waar het goed in is: snelle updates, lange ondersteuning, een kale versie van Android en een camera die in vrijwel alle omstandigheden mooie foto’s aflevert. Vooral dat laatste is iets dat in het middensegment vaak nog ontbreekt. Ook is de garantie van drie jaar updates iets dat je bij maar weinig concurrenten zult vinden.

Wie al aan het twijfelen was over een Pixel-telefoon, maar moeite had met de prijs, of een Android One-telefoon overweegt, maar snellere updates en betere camerakwaliteit wil, zal blij worden van deze midrange-Pixels. Het is Google op het eerste gezicht namelijk gelukt redelijk wat van de prijs af te snoepen ten opzichte van de duurdere Pixels zonder dat de gebruikservaring daar enorm onder te lijden heeft. Helaas voert Google de Pixels nog steeds officieel niet in Nederland, dus wie interesse heeft, zal moeten wachten tot webshops overgaan tot grijze import of zelf een tripje over de grens moeten wagen.

Reacties (152)

Wijzig sortering
Verbaast mij dat "een kale versie van Android" een verkoop-argument is. Minder is beter dus, terwijl mensen liever kiezen voor meer, lijkt mij.

-edit-

Google levert de software / licenties aan de concurrenten maar als verkoop-argument is dus het bovenstaande ėn tevens "snelle updates & lange ondersteuning". Dat is lekker makkelijk aangezien ze dat allemaal zelf in de hand hebben.

[Reactie gewijzigd door Neus op 8 mei 2019 13:25]

Gezien de grote hoeveelheid bloatware die bij elk merk op de telefoon geplaatst worden, plus het gebrek aan lange termijn updates, is een telefoon met een kale versie van Android voor mij het enige alternatief om over te stappen vanaf iOS. Ik kan me voorstellen dat veel consumenten hier minder op letten, maar de doelgroep die Google aan wilt spreken let hier meer op, anders ga je ook niet op zoek naar Google telefoons..

[Reactie gewijzigd door BHStar op 8 mei 2019 09:32]

Die 'bloatware' betekent wel dat je meer mogelijkheden hebt, zowel in de standaard apps als in het OS. Fabrikanten voegen allerlei extra functionaliteiten aan het OS toe om zich te onderscheiden. Met een kaal google OS ontbreekt er van alles.
Je hebt toevoegingen en bloatware... niet alles wat een fabrikant toevoegd is per definitie bloatware, buiten dat de beoordeling hiervan ook bij de gebruiker ligt. Zaken zoals de Samsung eigen email en agenda app zijn prima, dat heeft Samsung uitstekend voor elkaar. Maar ik hoef geen voorgeinstalleerde Facebook, Galaxy Members, Galaxy Store, Galaxy Wear, Game Launcher en de voorgeinstalleerde Microsoft apps... om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar een ander kan dit weer heel erg handig vinden om die persoon er veel gebruik van maakt... maar ik beslis toch liever zelf of ik dan iets installeer of niet.
De Pixel heeft waarschijnlijk ook meer apps erop staan dan je nodig denkt te hebben. Als ze voor jou onnodig zijn en er niet af kunnen is het bloatware. En die Pixel heeft vast meer google apps dan een Samsung.
Nee, exact dezelfde Google apps. En verder echt niet veel meer.
Precies dit.
Had echt niet gehoeven van mij op m'n nieuwe S10e. En al die Samsung apps zijn ook niet uit te schakelen.
Met Secure Folder op Samsung kan je bijvoorbeeld 2 WhatsApp accounts tegelijk gebruiken.
Je kunt Island installeren. Een sandbox waar je alle apps kunt klonen en in hun eigen instance kunt gebruiken. Lijkt me dat dat voor whatsapp ook moet werken?
Kan ook, er zijn genoeg alternatieve apps, maar ze hebben een berg aan permissies nodig (terecht), en ze zijn third party. Ik heb liever Secure Folder, dan weet ik zeker dat er geen andere rotzooi in zit verstopt.
Niets dat je niet zelf kunt toevoegen via een app uit de playstore. Sommige fabrikanten voegen wél bepaalde features toe aan een apparaat die uit hardware én software bestaan. Zoals het pennetje bij de Samsung Note. Daar heb je geen alternatieven voor.

Ik heb nu een Samsung S9+ en ik gebruik geen standaard Samsung meuk, behalve de camera app. Mis er niets aan.
En dat is leuk als je daar naar op zoek bent, maar anders niet. Telefoons kunnen leuke speeltjes zijn, maar mijn gebruik blijft beperkt tot bellen, appen, browsen en foto's maken. Zelfs op iOS gooi ik elke standaard app eraf die ik eraf kan gooien. Dit is hetzelfde principe als dat ik erg van auto's hou, en waarschijnlijk bij mijn volgende auto ellelang ga onderzoeken om te kijken welk model het best bij mij past. Mijn moeder daarentegen ziet het puur als middel om van A naar B te gaan, en kiest een leuke kleur uit en zit niet te wachten op de luxes waar ik wel voor kies. Met beide perspectieven is niets mis, het gaat er maar om waar je zelf behoefte aan hebt.

Het maakt ook eigenlijk geen fluit uit, ik wil gewoon geen bloatware. Ik wordt al moe als ik voor iemand een telefoon moet instellen en door alle samsung apps / account onzin heen moet klikken.

[Reactie gewijzigd door BHStar op 8 mei 2019 15:08]

Om even Samsung als voorbeeld te nemen de s7 krijgt nog steeds security updates. One plus ondersteund z'n toestellen ook erg lang dus je hebt bij meer merken waar voor je geld.
Security updates krijgt de S7 nog maar een update naar Android 9(pie) zal er niet meer bij zijn. Meestal krijg je bij Samsung 2 updates naar een nieuwere versie maar nu telefoons langer meegaan is dat jammer. Ik gebruik de S7 nog elke dag, een update naar 9 had nog wel fijn geweest.
Ik heb nog een S6 Egde+...
Krijgt al helemaal geen security updates meer binnen. Laatste is van...Augustus 2018!!!.
Wat wel jammer was, want deed t nog goed genoeg voor mij.
Had evt nog wel kunnen rooten en custom ROM er op kunnen zetten maar had daar gewoon geen tijd en zin in (liever lui dan moe, zeg maar).
Daarom maar hier in Taiwan een Nokia 8.1 gekocht (stuk goedkoper als in NL).
Op een paar kleine minpuntjes en onhandigheidjes na prima ding en kan weer minimaal 3 tot 5 jaar vooruit.
One plus 3 hier en het is al maanden geleden dat er een security update is gebeurt. Update van 8 -> 9 is niet zo belangrijk alleen jammer dat ze geen maandelijkse security update's sturen.
Dat is dan wel het geval bij samsung wat ik alleen maar kan toejuichen.
Bij OnePlus gebruikelijk begreep ik elders. Wanneer ze werken aan een nieuwe release voor een toestel komen er voor dat toestel haast nooit ondertussen ook nog security updates uit voor de 'oude' versie. Liefst natuurlijk beide, maar de OnePlus 3 ondersteuning belooft nog een mooi en uiteindelijk mogelijk ook nog wat langer vervolg te krijgen na deze 'tijdelijke' pauze.
Volgens mij zijn de updates voor de S7 gestopt in maart van dit jaar. De laatste update die mijn S7 heeft gehad is dan ook van eind maart, welke google security patch "march 1st" was. Was mij dan ook vast aan het inlezen op custom OS opties om de levensduur wat te verlengen.
Motorola heeft bijna 0 bloatware behalve een filemanager en een app voor alle extra software functies die Motorola zo populair maakt
In dit geval is less écht more. Je krijgt ook sneller updates en gemiddeld langer ondersteuning, wel degelijk een pluspunt in mijn ogen.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. De bloatware die merken als Samsung en Huawai meeleveren is inderdaad ongewenst, maar er zijn genoeg merken die vooral nuttige functies toevoegen. OnePlus is een goed voorbeeld. OxygenOS is naar mijn mening een vooruitgang op de kale Android zonder last te hebben van een reeks bloatware apps.
Die bloatware op Samsung telefoons valt reuze mee. Uiteindelijk staan er inderdaad een hele hoop mini apps op de telefoon geinstalleerd waardoor de beschikbare ruimte beperkt is. Toch worden er door middel van de 'bloatware' ook erg nuttige functies toegevoegd, zoals dual messenger of de functie waarbij apps worden uitgeschakeld als je ze 30 dagen niet gebruikt. Ook zijn bepaalde samsung apps gewoon heel goed, zoals de agenda. En ja, er zijn ook functies die niet voor iedereen even nuttig zijn, zoals voor mij bijvoorbeeld alle edge functies. Een ander zal die essentieel vinden.

Het is te makkelijk om te zeggen dat de bloatware van Samsung ongewenst is zonder daarbij concreet aan te wijzen wát er ongewenst is.
De ervaring van de Samsung 'UI' is wel compleet anders dan Stock Android. Ik heb nu een S9 (werk) en had een Redmi 4 met een Lineage ROM. Ik kan inderdaad moeilijk aanwijzen wat er ongewenst is omdat ik het hele pakket compleet ruk vind. Ik mís niks aan Stock Android, en bij de S9 word ik doodgegooid met allerlei Edge functies, Always On Screens, Bixby, etc.

Standaard Android functies zoals meldingen op het lock-screen, telefoon op stil zetten met de volumeknoppen of naar volgende nummer gaan bij inhouden volumeknoppen werken niet. Hiervoor moet ik apps installeren, hacks doen via de pc óf het werkt helemaal niet. Het viel mij ook op dat wanneer ik in Whatsapp trillen/beltoon uitschakel, de telefoon gewoon blijft trillen. Blijkt één of andere 'Samsung' instelling te zijn. Zo waren er nog een paar dingen.

Ben er inmiddels aan gewend, maar als ik kon kiezen werd mijn volgende telefoon een Android One.

[Reactie gewijzigd door SilverZeven op 8 mei 2019 12:26]

Vast geen Samsung-instellingen, want alles wat je noemt werkt bij mij wel gewoon...
(ook het uitschakelen van trillen bij whatsapp)

Maar ik ben het wel met je eens dat kaal beter is.
Ooit een S3 gehad met Lineage en Gapps micro, dat was de goede richting.
Voor mij is altijd alles wat ik niet actief gebruik bloatware. Vaak merk je pas hoeveel er op staat als je er actief naar zoekt omdat veel overbodige functies in het OS zitten gebakken. Dit is niet per sé Samsung only, maar ik stoor mij altijd aan alles wat ik zelf moet verwijderen omdat een merk dat geïnstalleerd heeft. Nog storender vind ik het dat sommige apps van sommige merken niet te verwijderen zijn.

Als programmeur werk ik vaak met Intellij, een programmeeromgeving waarbij een van de eerste schermen bij het opstarten tegels bevat die je kunt aan en uitvinken. Die tegels bestaan uit plugins en integraties. Ik zou het zelf sterk op prijs stellen als het mogelijk wordt een soort onboarding scherm te introduceren in Android waarmee je als gebruiker zelf kunt kiezen wat je er op wilt zetten en wat je kunt negeren.

Dit geld trouwens niet alleen voor Android. Hoeveel onzinnige spelletjes worden er wel niet op een verse Home Basic installatie van Windows 10 gezet?!
Mooi punt stip je daarmee aan @rjp.vroegop . Wat betreft die Windows-installaties: Gebeurt niet alleen bij Home Basic, ook bij Professional. Ik wíl geen Candy Crush Saga, hoop dat dat ooit nog eens doordringt in Redmond...
Eens naar decrapify zoeken. Helpt Al een stuk je windows op te kuisen.
De meeste rotzooi wordt als store-app geïnstalleerd tegenwoordig. Kun je dat ook nog eens voor elk profiel afzonderlijk gaan zitten decrapifyen. Nieuwe installatie vanaf MS medium levert talloze xbox apps op... Echt een miskleun van MS.
Blijft wel uitzondering op de regel.
Moto doet het anders ook niet slecht. De gesture controls gebruik ik dagdagelijks. Alleen jammer van LinkedIn en Outlook ingebakken.
En dat hun updatebeleid de afgelopen jaren slechter en slechter is geworden...
LinkedIn en Outlook zijn inderdaad al standaard aanwezig, deze zijn gelukkig wel uit te schakelen. Daarnaast is het gewoon een clean Android.
Het staat je toch vrij om toe te voegen wat je aan een kale Android mist? Een andere launcher bijvoorbeeld geeft je al een heel andere ervaring. Je zit daar in ieder geval niet vast aan meuk die meegeleverd wordt door de fabrikant. Nu doen Motorola en Nokia (o.a.) het wel prima op dat gebied, maar alles wat je van de door hun meegeleverde apps niet gebruikt is lastig te verwijderen.

Ik heb altijd Nexus-toestellen gehad, tot ze op Pixel overgingen en de prijs over de kop ging. Toen ben ik op Motorola overgestapt en Nokia zou een opvolger kunnen zijn van mijn huidige Play Z. Nu de Pixels weer betaalbaar worden, zijn dat ook mogelijke opvolgers.
Ik vind de nieuwe one ui skin van Samsung op de nieuwere toestellen nou niet echt bloatware meer. Oudere software misschien maar ik vind dat one ui het op bepaalde vlakken zelfs beter doet dan kale android.
Sinds wanneer is bloatware een mening? Bloatware is gewoon software die niet standaard bij het OS zit, en ook niet (of niet op de normale manier) te uninstalleren is.
Definitie van bloatware is toch echt unuseful software of unwanted software. Of de meegeleverde software van Samsung dat is blijft dus toch echt een mening.
Er is een verschil tussen echte bloatware en 'toegevoegde functionaliteit'.

Als voorbeeld van het eerste zag ik bij Samsung allerlei apps die standaard worden meegeleverd en niet makkelijk zijn te verwijderen. Dit gaat om eigen apps (bv fitness apps, Gallery, Muziek, zelfs een App Store) die soms dubbel zijn met standaard Google apps, maar ook om apps van derden zoals Facebook, MS Office en nog wat zaken.

Voorbeeld van het tweede zijn allerlei functies die Samsung toevoegt, zoals scrolling screen shot en Edge functies. Veel van deze functies hebben een nogal hoog gimmick gehalte. Omdat ze tegelijkertijd wel tot vertraging leiden en langzamere updated vinden veel gebruikers dit ongewenst.

Overigens is een Pixel of Android One ook niet vrij van bloatware. Google verplicht (net als bij andere Android telefoons) een heel pakket Apps mee te leveren die veel mensen zelf niet zouden installeren.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 9 mei 2019 18:21]

Ik refereer nu nog naar mijn eigen ervaring met de Nexus 5 en Nexus 6. Maar in de praktijk was ik juist niet altijd tevreden over de manier waarop ze Android erop loslaten. In feite ben je een proefkonijn en ben je gedurende voorsprong vooral bezig met het ondervinden van bugs en errors. Tegen de tijd dat andere merken de Android update doorvoeren hebben de Nexus gebruikers deze al gefinetuned..
Dat is ook exact mijn ervaring met Google telefoons. Daarnaast mis je vaak bepaalde handige features in stock Android. Daarom zou ik graag meer fabrikanten zien zoals OnePlus met OxygenOS of fabrikanten die de samenwerking opzoeken met LineageOS.
Een van de grote klachten al jaren is bloatware, en verstopte instellingen. Een kale Android heeft geen Bloatware, en stock Android heeft alle instellingen zoals Google die bedacht heeft. En de rest kun je er over het algemeen bij zoeken in de Play Store.

Neem bijvoorbeeld Samsung, veel mensen lieten ze op een bepaald links liggen omdat TouchWiz helemaal vol zat met allerlei apps waar je niets aan had, en je kon ze niet verwijderen. Samsung heeft dat stukken opgeschoond, maar nog steeds staat er een handvol apps op die je echt niet hoeft te hebben om de telefoon te gebruiken. Een ander ding zijn instellingen, als apps notificaties sturen zit er in kale Android de mogelijkheid om die terug te kijken, Samsung heeft dat niet, en je moet met speciale apps met zware permissies werken wil je dat toch kunnen zien. Echter een voordeel van die fabrieksaanpassingen, er kunnen ook zaken in toegevoegd zijn die later zo populair of handig zijn dat het in Stock Android erbij komt, met name Samsung heeft veel daarin bijgedragen aan innovatie.

Samen gevat, of je voor kale Android gaat en zelf de boel wil instellen, of je laat het aan de fabrikant over en bent daar blij mee is een keuze argument, maar hier is het wel Tweakers, en dat zijn mensen die het zelf willen kunnen.
Weet niet welke Samsung jij hebt maar ik kan gewoon app permissions zien en per app notifications toelaten en beheren. Buiten Bixby is TouchWiz niet meer echt bloadware te noemen. Op de pixel worden ook tig Google Apps geïnstalleerd die ik nooit zou gebruiken.
Installeer bijvoorbeeld de Picnic app, je krijgt dan notificaties op je lock screen, die kun je in een niet Samsung Android gewoon terug zien in de geschiedenis, maar bij Samsung ben je aangewezen op wat de app zelf inbouwd aan berichten geschiedenis..
Ik snap wat je bedoelt, maar voor mij persoonlijk is dit een gigantisch selling point. als ik soms kijk naar huawei en samsung telefoons met elk hun UI, knap ik daar enorm sterk op af.

Niet alleen op de looks maar ook de updates, momenteel heb ik een bescheiden moto g6 play, ik heb jaren aan een stuk high end telefoons gebruikt, maar dit is met verre voorsprong mijn favoriete. voor een low tot mid-end smartphone vind ik deze verbazingwekkend snel en gemakkelijk in gebruik, in tegenstelling tot wanneer je een goedkope samsung telefoon koopt word deze snel traag, wat ik met deze die ik n al meer dan een jaar gebruik totaal niet heb.
Zelfde met een laptop, ik koop liever een laptop met een kale Windows installatie dan allerlei 3rd party meuk erop voorgeinstalleerd.

Hoe slanker hoe beter en hoe sneller.
Een kale versie van Android bied je de mogelijkheid om zelf apps te installeren voor zaken waar bijvoorbeeld een Samsung, enorm veel meuk voor installeert. Apps die te zwaar zijn en functies maar half vervullen of extra functies hebben die voor de meeste gebruikers niets toevoegen, hoeven dan niet geïnstalleerd te worden, zodat je telefoon een stuk sneller blijft.
Je zou toch ook liever een kale Windows installatie op je PC hebben dan met asus/dell/hp etc software?
Minder is sneller, is eenvoudiger, is meer sukkel-proof, is praktischer, is intuïtiever, is veiliger, is overzichtelijker, is makkelijker te onderhouden, is meer compatibel, heeft minder attack surface, is beter uitgewerkt, is verfijnd, is beter getest, is consistent en is android zoals het bedoeld is.

Voor mij nooit Samsung Android, Xiaomi MiUI en andere skins. Alleen stock Android en oxygenos kan ik ook nog aan.
Tja, wat is kale Android. Kale Android denk ik aan AOSP, daar draait de Pixel dus niet op. De Pixel is echt niet zo kaal als dat mensen denken. Maar de toevoegingen die Google doet zijn wel weer van goede kwaliteit. Beter dan toevoegingen van andere fabrikanten, naar mijn mening. Bovendien zijn de snelle updates die je krijgt een flink pluspunt.

[Reactie gewijzigd door dimmak op 8 mei 2019 09:41]

Meer bloatware is beter?
Zoals Tricolores als zegt.
De updates van toestellen zonder een skin lopen meestal langer door.
Een HTC bijvoorbeeld update gemiddeld 1+ jaar, laatste toestellen die ik heb gehad hebben maar 1 versie meegekregen.
Nog belangrijker de tussenliggende security updates werden nooit uitgegeven.

OnePlus doet 3 jaar en heeft ook een minimale skin elke 2 maand security updates en major versie na testen.
Google doet ook 3 jaar.

Ik kan je als OnePlus fan alleen maar aan raden een toestel zonder een zware skin te nemen.
Hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Meestal wordt al die meuk die de leverancier meelevert ervaren als bloatware. Bovendien is het leuke aan Android dat je zelf heel veel kunt doen en aanpassen. Ik gebruik bv al jaren Nova Launcher die voor een groot deel bepaalt hoe eea eruit ziet. En de rest...kies maar. Google levert zelf een prima mail app, maar als je meer franje wil, staat de appstore bol van de alternatieven.

Wie niet gediend is van die keuzevrijheid, koopt maar een iPhone of een Samsung. Overigens heb ik zelf een Samsung, maar ik gebruik die meuk van hen niet. Dat is de laatste jaren ook steeds makkelijker geworden. Dus de standaard kritiek op Samsung houdt al geen stand meer.
Ìk ga nooit meer terug naar "skinned" android. Heb een Nokia 8.1 en vind het veel fijner dan samsung met hun bloatware en skin
Even om de reacties te kunnen lezen:
Meuk = Onbruikbare rommel
Bloatware = Overbodige, niet verwijderbare software die meestal na een maand om geld gaat zeuren
Inderdaad vreemd, zeker omdat een kale Android toch wel een hoop ongemakken heeft die in andere skins opgelost zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de idiote beslissing van Google om het volume sinds Android 9 te verplaatsten naar een full-screen menu waar dat eerder via een mooi en compact pop-up dialoog geregeld kon worden 8)7

Daarnaast is Android op Pixel telefoons toch helemaal niet "kaal'? Volgens mij zijn Nokia's voorzien van een kalere versie.
Ligt eraan wat je verkiest, als ik een gsm kocht vroeger, was het eerste wat ik deed een kale versie van android zoeken. Sinds dat ze nu Android one hebben, koop ik de volgende keer gegarandeerd een Android One toestel.
Let wel dat "kale versie" betekent dat je ALLE Google meuk erbij krijgt, en 10 tegen 1 dat je het niet kunt deinstalleren.
"meer" kan goed of slecht zijn maar in het geval van Android is het vaak genoeg slecht. Wat ik (en anderen) een fijne insteek in het gebruik van Android vinden is starten vanuit een kale vorm van Android en daar naar behoefte zelf functionaliteit aan toevoegen middels apps. Dan blijft de boel overzichtelijk, heb je geen last van functies die je toch niet gebruikt en betaal je ook niet de performance-tax die er soms hangt aan geinstalleerde apps.
Google levert de software / licenties aan de concurrenten maar als verkoop-argument is dus het bovenstaande ėn tevens "snelle updates & lange ondersteuning". Dat is lekker makkelijk aangezien ze dat allemaal zelf in de hand hebben.
Suggereer je hier nu serieus dat Google andere fabrikanten bewust laat een Android-update geeft zodat ze een paar Pixel-telefoons kunnen verkopen? Dat geloof je toch hopelijk zelf niet? Google is met Android afhankelijk van fabrikanten als Samsung, Nokia, Motorola, Huawei, etc. Als ze die bewust gaan benadelen, gaan ze een alternatief zoeken. Natuurlijk doen ze dat niet en daar is ook geen enkel bewijs voor.

De reden dat fabrikanten lang doen over het uitrollen van de updates is dat ze moeten testen of hun "schil" (bloatware is meteen zo negatief) goed draait op de nieuwe Android-versie. Google heeft geen schil op hun Pixel-telefoons, dus die hoeven dat niet te testen en zijn daarmee sneller. Is dat een probleem? Alleen voor mensen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen :Y)
Verbaast mij dat "een kale versie van Android" een verkoop-argument is. Minder is beter dus, terwijl mensen liever kiezen voor meer, lijkt mij.
Ik behoor dan niet tot die groep. Ik wil liever beter. Ik hou niet van spullen of apparaten die steeds meer hebben. Want als ik het niet gebruik merk ik er toch niets van. Maar ik voel het wel in mijn portemonnee. En het wordt ook allemaal ingewikkelder.

Samsungs maakt prachtige toestellen en zeker hun flagships zitten boordenvol functies. Maar wanneer ga ik nou de resolutie van het scherm aanpassen om een voorbeeld te noemen.
Eerste wat ik doe na aanschaf van een Android device is deze flashen naar een 'kale' versie van Android.

Zo kan ik zelf de apps installeren die ik nodig acht en zit ik niet vast aan skins of apps die ik niet kan verwijderen, die 'shell / skin' van samsung bijvoorbeeld.. verschrikkelijk !
De Samsung grafische schil ziet er afgrijselijk uit. Doet pijn aan mijn ogen. Voor mij is het daardoor onmogelijk op een Samsung Android telefoon te werken.
Helemaal mee eens. 'Stock Android' als pluspunt vind ik ook totaal geen goed argument.
Dat is jouw mening. Ik prefereer Samsung juist over Stock Android.
Nee, dat is geen mening. Samsung levert dingen mee die je niet kunt uninstallen. Dat noem ik kliederboel.

Dat ze een ander fontje, ander kleurtje en wat extra opties toevoegen, dat is nog niet zo heel erg. Maar dan nog, waarom? Develop dan gewoon mee aan het core OS, zoals dat ook bij browsers en browserengines gebeurt.

Windows "bloatware" kun je altijd gewoon uninstalleren, al was het maar omdat je gewoon bloody root kunt worden, en dat ze dat bij Android nog steeds niet officieel toelaten om zo te voorkomen dat je de spyware van Samsung uninstallt, is ronduit belachelijk. Maar daarom *vind* ik het geen bloatware, maar *is* het bloatware. Of die bloatware gewenst is, *dat* is een mening.
Ik wil de Pixel 3a eigenlijk meteen hebben. Ik woon in Nijmegen en kan dus even de grens over wippen naar Kleef of online bij bv Mediamarkt.de of Saturn.de
Wat zijn de consequenties als je zelf gaat importeren?
Je bedoelt met importeren dat je ze in Duitsland koopt? Want daar zitten geen consequenties aan. Je hebt alleen niet de garantie zoals in Nederland maar je moet het met de Duitse voorwaarden doen (die ook prima zijn).
Ik zou dan eerder voor de Pixel 3 of 3 XL gaan. De Pixel 3 is momenteel voor 529,- te koop bij Saturn.de
Ieder zijn meug. Glazen achterkant, snellere soc? Plastic lijkt me steviger en ik ben een geduldig mens, ik speel ook geen spelletjes op mijn telefoon. Daarentegen krijg ik voor €130,- minder een 3,5mm-jack. Hoef ik geen nieuwe koptelefoon te kopen. Verder heeft ie oled, een goede kamera en android stock.
Er zijn al een paar Mediamarkt vestigingen waar ze 'm hebben, Krefeld, Köln. Bestellen kan ook, zoveel haast heb ik dus ook weer niet.
Bedankt Marnick voor je reactie, ik vroeg me namelijk of er verschil in gebruiksmogelijkheden zijn met een in het buitenland gekocht toestel. Dat ie duits tegen me gaat sprechen :o .
Nee, hij gaat niet zomaar Duits spreken.
Sommige fabrikanten maken Chinese versies die alleen Chinees en Engels kunnen maar telefoons die in Europa verkocht worden kunnen gewoon allemaal Nederlands.
Nog geen DE voorraad zo te zien?
Hij staat inmiddels wel op de site, levertijd twee tot drie dagen. Je kunt online bestellen en afhalen bij de dichtsbijzijnde vestiging

https://www.mediamarkt.de...b-just-black-2546764.html

https://www.saturn.de/de/...gle-pixel-3a-2546764.html
Interessant ook:
GOOGLE Set: Kaufe ein GOOGLE Pixel 3a und bekomme ein GOOGLE Home Mini kostenlos dazu!
Ik ben gister vanuit Google I/O even langs de Best Buy gewandeld en daar lag hij al in de schappen. Dus @WoutF, straks even langs de Best Buy en in Nederland tijd vinden voor een uitgebreide review :p

[Reactie gewijzigd door job_h op 8 mei 2019 23:22]

Nergens voor nodig, aanwezige pers krijgt reviewunits mee ;)
Kijk, nog beter :) Top!
Ja sorry hoor maar als ik die specs bekijk is het wel érg mager. 4Gb RAM geheugen voor een telefoon in 2019?

Koop gewoon een Xiaomi voor die prijs.
Je kunt het ook omdraaien: gezien de hoeveelheid bloatware op een Xiaomi heeft die ook meer geheugen nodig om prettig te kunnen draaien.

Volgens mij is 4GB geheugen in 2019 helemaal prima om een telefoon op te laten draaien.

Je kunt je wel fixeren op specs, maar vergeet niet dat fabrikanten als Xiaomi geld krijgen van app-ontwikkelaars om die bloatware op het toestel te zetten, en hebben daardoor dus meer budget om (bijvoorbeeld) een of twee GB extra geheugen in te prikken. Heb je daarmee een betere telefoon? Als je de voorgeinstalleerde apps allemaal gebruikt, ongetwijfeld. Maar anders... enfin, die afweging moet ieder voor zich maken.
Heb diverse Xiaomi phones gehad en ze draaiden allemaal even snel. Zelf vind ik 64GB er weinig zeker als je offline navigatie erop zet dan raakt ie al gauw vol.
Wat heb je er nog meer op staan dan? In Here Maps zijn alle offline kaarten van Europa bij elkaar 12,5 GB, de hele wereld is 40GB. Bij andere kaartenboeren kan het best wat meer zijn maar van hoeveel landen zet je nou effectief de offline kaarten op je telefoon... Ik zelf kom niet verder dan een paar GB (ymmv) kortom eigenlijk is het iets anders wat je opslagruimte opvreet.
Gebruik idd Here, die is 30GB. System Storage is 10. Heb 31GB aan afbeeldingen en video's en dan log wat cached data en other files. Dus 64GB is niet super veel. Zeker niet als je er een paar jaar mee wilt doen.
30GB voor Here? De app zelf is 41MB, dan heb je dus ruim de halve wereld op je telefoon geladen. Dan is 64GB inderdaad niet heel ruim maar de gemiddelde gebruiker zal toch minder kaartmateriaal op z'n telefoon hebben (bij mij 4GB kaarten: Benelux, 2 Duitse deelstaten en 3 Franse regio's, en die laatste wissel ik regelmatig afhankelijk van waar ik heen moet)
30GB aan maps? Welke landen heb je er dan allemaal op staan? Kom je daar ook allemaal of doe je dat vooral omdat er toch wel genoeg ruimte is? Verder zeg je dat al je Xiaomi-telefoons soepel draaiden, maar dat geldt voor alle Nexussen en Pixels die ik heb gezien/gehad ook. Juist het gebrek aan bloatware maakt ze snel en de behoefte aan geheugen is daardoor minder groot.
De hoeveelheid geheugen is tot daar aan toe (alhoewel dit voor een Android toestel aan de magere kant is), maar die CPU is wel om te huilen. Die Snapdragon 845 is al erg matig, maar die 670 is helemaal droevig.
Bedenk wel dat RAM relatief veel batterij vreet dus met hoe minder RAM je wegkomt in een mobiel apparaat hoe beter.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 8 mei 2019 12:15]

Wat is er "erg matig" aan de Snapdragon 845? Zelfs de Snapdragon 835 in mijn Oneplus 5T voelt anno 2019 nog heel snel aan. Bedoel je dat in de context van games of zo?
Bijvoorbeeld in de context van realtime image processing (beelden v/d camera verwerken met een leuke framerate). Android loopt qua CPU performance, zeker single-core performance, toch wel een enorm eind achter op wat Apple doet. Heel veel algoritmes zijn niet goed parallel uit te voeren dus dat gaat enorm ten koste v/d framerate.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 8 mei 2019 14:50]

Heb hier wel een kleine aanmerking/opmerking over je verhaal. Het klopt wat je zegt. Apple heeft enorm goede single-core performance. Maar Android/google maken hun eigen CPU's niet, dat is Qualcomm. EN Google vind blijkbaar dat deze cpu's wel voldoen. Ik zal het in het echt moeten zien hoe vlot ze zijn. Mijn gebruik is redelijk normaal maar wil wel een beetje telefoon hebben.
Tja, als je van matige software houdt...... Dat blijft mij tegenhouden de Mi 9 te kopen. Het is allemaal net niet af....
Wat is er net niet af bij de Mi 9?
De standaard camera app maakt al geweldige foto's. Zelfs de gcam app heeft niet altijd betere.
Ik volg het draadje en zie veel kleine dingen voorbij komen die net niet lekker werken. Bugs worden opgelost, maar ook gemaakt.
Als jij 4GB RAM te weinig vindt, moet je vooral een Xiaomi kopen. Er zijn echter ook genoeg mensen die een stock Android ervaring, een goede camera, snelle updates, updates voor een langere periode en geen ads in systeemapps willen. Veel van deze mensen hebben daarnaast ook meer dan genoeg aan 4GB RAM (want dat is nog steeds genoeg voor de meeste dingen waar mensen hun telefoon voor gebruiken).

Voor deze mensen is de Pixel 3a wel een goed toestel, aangezien je de stock Android ervaring krijgt, snelle en lange updates en een van de beste camera's op de markt.
Het is in dit geval wel minder gerechtvaardigd dan bij de gewone Pixels, maar goede stereospeakers zijn echt wel een goede reden voor een stukje bezel. Ook merk ik dat de belkwaliteit van telefoons zonder bezels vaak wel nogal tegen kan vallen. Als er een goede oorspeaker gebruikt wordt aan de bovenkant en daar is een stuk bezel voor nodig, dan ervaar ik dat als prima.
Heb je de sprekers van de S10 wel eens gehoord? De bezels zijn daar niet bepaald groot, toch komt er best een bak geluid uit.

Maar even ontopic, het design valt me tegen, zelfs in het middensegment is er heel wat mooiers te krijgen. En het lijkt me dat Google meer dan een paar pixels telefoons wilt verkopen, dus dan zal je toch een modern stuk techniek moeten ontwerpen. Kan me niet voorstellen dat deze veel verkocht gaan worden.
Die heb ik zeker al gehoord, maar toch klinken die niet zo goed als de stereospeakers die naar voren zijn gericht op mijn Pixel 3. Je merkt toch of het geluid direct naar je toe wordt gericht.
Waarom maken sommige mensen tegenwoordig toch zo'n probleem van bezels? Letterlijk alle apparaten hebben een bezel voor hun display-functie. Waarom mogen telefoons dat dan niet?
Ik wil graag een zo groot mogelijk scherm in een zo klein mogelijke behuizing, als je dat ook wil wil je kleinere bezels...
Misschien een beetje persoonlijke voorkeur, maar ik vind deze toestellen er beter uitzien dan de Pixel 3 XL in ieder geval.
Geen notches en een 'simpel' design a la 2017 - begin 2018 is naar mijn idee iets dat wel zou mogen blijven als alternatief voor de notch.
In de bezel is een goede positie voor microfoon en speaker, komt de kwaliteit van een telefoongesprek zeker ten goede, lijkt mij mooi om dit ook in de test van Tweakers mee te nemen, "gesprekskwaliteit". Persoonlijk stoor ik mij totaal niet aan een bezel, vind het zelfs wel fijn want dan kan ik de telefoon nog een beetje makkelijk en stevig vasthouden zonder met mijn vingers voor het scherm te zitten. En wat is het nut van de race naar bezelloze telefoons zolang 80% van de gebruikers nog zo'n lelijk plastic hoesje heeft om hun mobieltje?
Dat zeg je wel, maar de nieuwe formfactors met druppels/notches zijn niet iedereens 'cup-of-tea'.

Ik heb er persoonlijk een gruwelijke hekel aan. De S10 met hole punch zou ik misschien nog kunnen verdragen, maar ik kan niet aan nare druppels/notches wennen, hoe klein/groot ze ook zijn. De autist in mij kan dat niet aan.

Het is of fullscreen of bezels boven en onder.
Nog altijd beter dan die idiote notch van de normale pixel 3
Behalve dan dat die notch alleen op de P3 XL zit, niet op de normale :Y
De Mi 9 is inderdaad een concurrent op hardware gebied, maar niet op software. Heeeel blij met de camera, dat snappen ze. Als de Pixel 3a hier beschikbaar was had ik deze direct gekocht. Nu eens even kijken hoe lang het gaat duren voordat deze ergens te krijgen is.....
Sowieso denk ik dat mensen eerder Goolge kopen dan Xiaomi ook al kost het uiteindelijk een paar tientjes meer.
Niks mis met de MUI software. Kijk eens naar een camera shootout waar de Mi 9 is meegenomen. Doet niet onder voor de flagships van de bekende merken.
Camera is belangrijk, maar niet alles. Pixel camera is ook niet slecht. Mi 9 in het donker valt nog tegen.
In het donker geeft deze realistische foto's. Met de Gcam app dan ziet het er bijna uit als dag, maar dan zijn de foto's vergelijkbaar met die van Huawei en Samsung.
Sorry maar buiten de camera vind ik de gehele Pixel lijn 1 grote teleurstelling tot nogtoe, terwijl spelers als xiaomi/opp/huawei een goedkoop maar toch modern ogend toestel kunnen presenteren blijft google steeds Pixels creeren die er uit zien alsof ze uit 2010 komen. Met hun update/camera argument alleen is het niet moeilijk dat hun verkopen ook telkens enorm teleurstellend zijn geweest.

Ik krijg gewoonweg een HTC vibe van deze lijn, na de nexus modellen enkel bergaf gegaan.
Als ex-gebruiker van de Nexus 5X en Pixel 1 telefoon denk ik dat deze telefoon mijn huidige telefoon (Nokia) gaat vervangen.

Deze telefoon draait helemaal om gebruikers ervaring/'zuivere' android versie en een goede camera. Deze koop je niet om het uiterlijk (zo en zo wie koopt er smartphone om het uiterlijk, als met uitzondering van details, materialen en groottte het er nog steeds voor 90% allemaal het zelfde uitziet.)

Dit straalt nononcence uit, precies ook de reden dat ik hem zelf graag wil hebben.
Het had in mijn ogen anders gekunt, no-nonsense maar toch modern. ben geen bezel hater, maar deze hadden ze echt wel kunnen verkleinen zonder een 'all-screen' na te streven.
Mag ik vragen van welke Nokia je over stapt? Ik heb namelijk exact dezelfde recente geschiedenis qua telefoons en heb nu een jaar oude Nokia 8 waar ik niet meer tevreden mee ben.
Grappig, ik gebruik nu ook nog steeds de Nokia 8, afwisselend met een werktelefoon (iphone 7)
Tijdens de announcement gaf google trots aan 3 jaar de telefoon te gaan supporten en iedereen begon te klappen alsof het geweldig was, is dat niet de absolute minimum voor een smartphone van rond of boven de 400 euro? de iPhone 5s draait nog (naar mijn mening soepel) iOS 12 en die is bijna 6 jaar oud.

Een life-span van 3 jaar lijkt me heel acceptabel voor zo'n device maar om het nou zo trots te adverteren dat ze drie jaar updates geven lijkt mij overdreven.
Helaas is dit in Androidland iets om trots op te zijn :'(
Ik ben wat minder enthousiast. Specs komen wel wel erg overeen met de 3 jaar oude Oneplus 3, die ook destijds ook 400 euro kostte.
Volgens de pricewatch prijs ontwikkeling begon de OnePlus 3 op 500 euro en is 'ie nooit 400 geweest?

Dat snap ik ook niet aan alle prijsvergelijkingen, ja nu bij introductie is hij relatief aan de prijs, maar bijna alle toestellen worden na 3-6 maanden goedkoper, dus als hij nu te duur is even afwachten, en als je wil vergelijken vergelijk dan introductieprijzen.

Edit: Oeps, zie nu elders dan pricewatch dat intro prijs van de OnePlus 3 wel degelijk 400 euro was.

[Reactie gewijzigd door SanderBos op 8 mei 2019 14:34]

Komt omdat ie alleen via de oneplus store te koop was. Hij is beschikbaar geweest via grijze import, maar die winkels hebben veel hogere prijzen moeten vragen.
Vooral op hardwarevlak is het voor een relatief kleine speler moeilijk om op te boksen tegen de innovatie van Samsung of Huawei, met hun vooroplopende schermtechnieken en innovatieve camerasystemen.
En niet onbelangrijk: naamsbekendheid. Google heeft een grote naam, maar niet als leverancier van hardware. De naam 'Nexus' was bij het grote publiek onbekend, terwijl de namen Samsung en Huawei zeer bekend zijn door alle reclames op tv, bushokjes, voetbalstadions en prominent in winkels zoals de Mediamarkt.

Het grote publiek kiest echt niet voor "vooroplopende schermtechnieken of innovatieve camerasystemen", maar loopt de Mediamarkt binnen en koopt een telefoon van een bekend merk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Apple

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True