Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Anno 1800 review

Solide, maar ook wat onoverzichtelijk

Conclusie

Anno 1800 is een city builder in hart en nieren. De game is prachtig om te zien, wat het spelplezier zeer ten goede komt. De basis van de game is gedegen. Gebouwen neerzetten, inwoners aantrekken, in hun behoeften voorzien, handel drijven en verder groeien: dat hele deel is goed verzorgd en speelt soepel - waarbij we het niet over de framerate hebben, want die heeft last van dips. De verschillende Tiers die je groeiende maatschappij doorloopt zijn prima, met veel verschillende grondstoffen en gebouwen, en wensen van inwoners waaraan je tegemoet dient te komen.

Daar omheen laat de game echter wel wat steken vallen. Quests zijn niet altijd even duidelijk en dat geldt in nog sterkere mate voor de menu's om handel te drijven en diplomatie te bedrijven. Ook de feedback die je over de productie van belangrijke grondstoffen krijgt, laat te wensen over, en de laadtijd tussen de twee werelden gaat irriteren. Bovendien is het verhaal wat karig en mist er wat sjeu. Er gebeurt weinig onverwachts, er is al helemaal geen humor en ook maatschappelijke thema's worden uit de weg gegaan. De game heeft een prachtige en solide basis, maar had wel wat meer verduidelijking en aankleding verdiend. Hopelijk krijgt Blue Byte de tijd om te doen wat Firaxis altijd doet: Civilization-games op de schop nemen met een flinke patch of uitbreiding waarin een aantal van de minpunten worden rechtgetrokken. Anno 1800 zou er baat bij hebben.

Getest

Anno 1800, Windows

Prijs bij publicatie: € 60,-

Vanaf € 68,29

Vergelijk prijzen

Reacties (181)

Wijzig sortering
Een 7.5 voor dit spel is echt te laag. Mijn inziens is het een verbeterde versie van Anno 1404, wat hiervoor de beste anno was.

Ik ben het met enkele punten eens, maar onduidelijkheid, laadtijden? Hoe dan? Het is anno? Het werkt precies hetzelfde als de vorige games. En anders zijn er de tips an tricks plus tutorials.

Laadtijden? Zoals duidelijk mag zijn in de reacties heeft niemand last van laadtijden. Van the old world naar the new world switchen gaat hier gewoon in een klik, geen hapering of laden.

Het spel loopt sowieso soepel. 25.000 inwoners per speler nu, met 4 spelers loopt alles perfect. Ik vind het verwonderlijk dat een spel zo prettig speelt direct na de release. En de sfeer mag er ook zijn.

the new world op een aparte map is echt een logische zet. Biedt meer perspectief en zorgt minder in early game om al om eilanden te moeten vechten. Het zorgt ook voor meer aandacht voor the new world en de 2 tiers daar.

De items die verkocht worden, the expeditions, musea, dierentuin, zorgen er echt voor dat ik in tegenstelling tot vorige anno's ook late game nog met doelstellingen bezig ben. Echt een top toevoeging.

Maar in het algemeen, de details die zijn gestopt in de animatie, 3d modellen en omgeving, prachtig om naar zo'n levendig tafereel te kijken.

Wat mij betreft de beste anno met de juiste diepgang. Een 7.5 is echt te laag. Maak daar maar minstens een 8+ van. Toegegeven kijk ik ook al uit naar de DLC.
Ik heb de vorige 6 delen niet gespeeld en ben het met de reviewer eens; er is nogal wat onduidelijkheid voor beginnende spelers. Inkoop/verkoop, handelsroutes (evenals de verschillende typen), scheeps-specs, island-wide statistieken (al komt hier in een volgende patch een speciaal gebouw voor).

De laadtijden zijn echter van zowel HDD als SSD non-existent. Tussen werelden wisselen gaat zonder vertraging/laadtijden.

Persoonlijk denk ik dat een 8 of 8,5 meer op zijn plaats was geweest. Voor een 9 of hoger mag er wat mij betreft nog wel wat gedaan worden aan:
- de introductie van de game (vissen met tnt) wat echt heel vreemd voelt en waar wederom niet genoeg wordt uitgelegd (welke knop om items te gebruiken, etc). De eerste twee minuten gameplay voelde hierdoor een beetje als een B-titel.
- de grafische performance. CPU(4690K) en GPU(1070) draaien niet op vol vermogen en toch slechts 30fps op 1200p, high settings (niet eens very of ultra :/).
- veel meer tips en tricks, zeker gezien de game vraagt of je extra uitleg wil :D.
- duidelijkere statistieken. Laat gewoon de production-chain van eindproducten zien; laat zien welke gebouwen met welke ratio werken en het me snel vergelijken. Typische quality of life verbeteringen die ik in deel x wel verwacht had.
- een verwijder knop om alles weg te halen; niet enkel van hetzelfde typen als de eerste tile.

Tips, tricks en correcties zijn uiteraard welkom mocht bovenstaande niet kloppen :).
Ik heb de vorige 6 delen niet gespeeld en ben het met de reviewer eens; er is nogal wat onduidelijkheid voor beginnende spelers. Inkoop/verkoop, handelsroutes (evenals de verschillende typen), scheeps-specs, island-wide statistieken (al komt hier in een volgende patch een speciaal gebouw voor).

De laadtijden zijn echter van zowel HDD als SSD non-existent. Tussen werelden wisselen gaat zonder vertraging/laadtijden.

Persoonlijk denk ik dat een 8 of 8,5 meer op zijn plaats was geweest. Voor een 9 of hoger mag er wat mij betreft nog wel wat gedaan worden aan:
- de introductie van de game (vissen met tnt) wat echt heel vreemd voelt en waar wederom niet genoeg wordt uitgelegd (welke knop om items te gebruiken, etc). De eerste twee minuten gameplay voelde hierdoor een beetje als een B-titel. Ik vond het wel koddig om een begin te krijgen wat ik totaal niet had verwacht. Los daarvan, de campaign is een beetje so-so (soms een beetje cheeky), en vooral als halve tutorial bedoeld.
- de grafische performance. CPU(4690K) en GPU(1070) draaien niet op vol vermogen en toch slechts 30fps op 1200p, high settings (niet eens very of ultra :/). Eens, ik haal met moeite 60fps op ultra. Bij mij is Anti-Aliasing vooral de boosdoener in drukke gebieden. (gtx 1080 + intel 8086k @5ghz)
- veel meer tips en tricks, zeker gezien de game vraagt of je extra uitleg wil :D. Er is best wat aardig uitleg in de game, maar het leuke is dat niet alles voorgekauwd wordt.
- duidelijkere statistieken. Laat gewoon de production-chain van eindproducten zien; laat zien welke gebouwen met welke ratio werken en het me snel vergelijken. Typische quality of life verbeteringen die ik in deel x wel verwacht had. alles werkt in een 1:1 ratio, maar met tijdsverschillen voor het produceren. Het berekenen wen je snel genoeg aan. Voordeel van tijdsfactor is dat je kunt zien hoeveel items je per minuut teveel of te weinig produceert in je warenhuis en daar dus op kunt handelen.
- een verwijder knop om alles weg te halen; niet enkel van hetzelfde typen als de eerste tile. gebruik shift tijdens het verwijderen.

Tips, tricks en correcties zijn uiteraard welkom mocht bovenstaande niet kloppen :).
Bedankt voor je reactie en de tips! Ik vind de tijden wel ok'ish om mee te rekenen, maar producten/minuut was een mooi alternatief geweest. Misschien op een shortkey als ALT ofzo. Ik bedoel dus dat wanneer je naar de chain van fabrieken/halffabrikaten kijkt dat je daarbij ziet staan:

A 5/min -->
                    C 10/min --> D 5/min
B 2.5/min -->

Dan weet ik meteen dat ik B moet verdubbelen en C kan halveren (tenzij ik dat sub-product ook voor een andere chain gebruik; iets wat ook met een andere kleur aangegeven kan worden).

Shift _/-\o_ nice, ga hem meteen even gebruiken.
Dat met die tijden volg ik nog wel (al kan het volgens mij ook logischer), wat voornamelijk verwarrend is, is hoeveel je van alles moet bouwen om je bevolking tevreden te stellen. De indicators in de marketplace werken voor mij niet echt. Bovendien, de bevolking reageert grillig, waardoor je continue grote schommelingen hebt tussen veel en weinig inkomsten, te veel of te weinig mensen van iedere groep etc. De reistijden naar de nieuwe wereld helpen ook niet, mijn handelscheepjes kan ik niet via een route om piraten heensturen.

maw, het was te veel werk; ik heb het na een uur of 6 aan de kant gelegd voor later :)
https://nihoel.github.io/Anno1800Calculator/

Problem solved :P

En betreft de handelsroutes: als je een route hebt gemaakt kun je de route slepen, zodat je om piratengebied heen kunt

[Reactie gewijzigd door Croqy op 23 april 2019 10:31]

Wat kun je met dat link uitrekenen?
Je vult in hoeveel bewoners je van iedere tier hebt, en daaronder verschijnt dan hoeveel productie je van alles nodig hebt om in alle behoeften te kunnen voorzien
Je kan met Shift ook gebruiken om bijvoorbeeld alle snaps makers te pauzeren.
Anno 1404 was wellicht de anno die het beste bij jouw wensen aan sloot. Buiten dat was Anno 2070 in elk opzicht de betere game. Die game borduurde door op de multiplayer geïntroduceerd in 1404 venice. Die overigens coop te spelen was, dus samen besturen. Gameplay technisch was het in de basis en reskin. Alleen dan wel veel uitgebreider. Vervuiling en daaraan gerelateerde rampen gaven extra diepte. Bovendien zaten er bij launch direct 2.5 volken in, itt de 1.5 volken van anno 1404. Met de expansion werden dat er drie. Naast het milieu moest de speler ook energie managen en was de oorlogvoering uitgebreider. Ook had je een soort basis schip waarmee je tussen je games heen bepaalde items en kennis kon mee nemen. Bijvoorbeeld bonussen voor alle windmolens of een dure blueprint voor een dam. Als klap op de vuurpijl was er ook nog een cloudmatch systeem waarbij je als team rood tegen team blauw een week (of korter) verschillende maps kon spelen om uiteindelijk samen met je vrienden per map te proberen de beste score neer te zetten. Grafisch was de game ook een flinke stap vooruit.

Nee anno 1404, hoe tof ik hem ook vond, is op geen enkel vlak beter dan anno 2070. Natuurlijk kan de futuristische setting je niet aanspreken. Maar dat is een kwestie van smaak.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 april 2019 16:19]

Anno 1404 had echter wel wat punten waar anno 2070 niet goed op scoorde. Voor mij was dat vooral de AI. Die speelde in Anno 2070 niet hetzelfde spel als jij, maar claimde random eilanden en bouwde een soort standaard blueprint. Vervolgens vond ik het totaal niet transparant hoe krachtig je tegenstander was.

Dat is een stuk beter in Anno 1800. De AI bouwt daadwerkelijk een stad voor zichzelf, en als speler kan ik direct zien welk niveau hij heeft, welke units ik tegen mij kan verwachten. Ik kan zijn traderoutes platleggen om zijn economie te beschadigen. Ik kan zijn belangrijkste productie-eiland afpakken en daarmee zijn hele economie aan gort helpen.

Leuke plus aan 1800 vind ik de Attractiveness i.c.m. met het prachtige uiterlijk. Behalve efficiënt ben ik ook bezig met 'mooi' bouwen. Er zijn veel meer park-items en farm fields connectie mooi met elkaar.
Dan heb je niet zo goed opgelet of de game snel laten vallen. Anno 2070 had namelijk een breed scala aan AI medespelers, dan wel tegenstanders. Om het makkelijk te waren waren er een aantal AI opties die niet groeide, puur om mee te handelen dus. Maar 'tegenstanders' die zoals jij groeien waren er ook.
Computer Players are either non-expanding NPCs that reside on their Ark, ship or base, or expanding NPCs who are able to settle islands and build empires just as you do. Only Hector, Keto and the expanding NPCs will directly compete with you and sometimes even attempt to destroy you. Some computer players can build special ships or structures like the oil tanker (Vadim Sokow) or the Shark (Keto). Some players also change their attitude if you go to war with them in a continuous game, such as Thor Strindberg and Hector, which when you have declared war on them and defeated them, they will for a long period of time after that game comment on it when you add them to a continuous game.
Non-Expanding
  • Rufus Thorne (the spokesperson of Global Trust)
  • Yana Rodriguez (the spokesperson of the Eden Initiative)
  • Professor Dr. Salman Devi (the spokesperson of S.A.A.T.)
  • Hiro Ebashi (the leader of E.T.O.)
  • Skylar Banes (the leader of Global Trust)
  • Seamus Green (the leader of the Eden Initiative)
  • F.A.T.H.E.R. (the leader of S.A.A.T.)
  • Hector (the leader of the Barracuda League)
  • Scorpio (the leader of the Neo Skullz pirates)
  • Josh Steen (inventor of the Eden Former)
Expanding
  • Dr. Tori Bartok (the leader of the S.P.I.R.I.T. Campus; Tech)
  • Tilda Jorgensen (the leader of the Cooperative; Eco)
  • Leon Moreau (the leader of the Green Offensive; the Eco)
  • Vadim Sokow (the leader of Sokow Transnational; Tycoon)
  • Thor Strindberg (the leader of Strindberg Inc.; Tycoon)
Ook dit was weer een gevalletje, meer opties dan in anno 1404 (Venice).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 26 april 2019 13:37]

Ik denk dat je mijn reactie verkeerd begrijpt. In Anno 2070 spelen die AI's namelijk niet hetzelfde spel als jij: ze poppen een soort standaard template op hun eilanden, maar niet een echte stad met handelsroutes. Als je schepen zinkt, droppen ze random items.

Een groot verschil met 1404 en 1800. Hier bouwen de AI's een echte economie, met bijhorende handelsroutes. Je kunt een AI hierdoor economisch dwarszitten door strategisch keuzes in welke handelsroutes/eilanden je aanvalt. Ik vind dat een zeer belangrijk verschil qua diepgang.

(Ik heb overigens 350 uur in Anno 2070)

[Reactie gewijzigd door jhnddy op 26 april 2019 20:12]

Dan hebben we inderdaad last van een misverstand. Het is mij niet opgevallen dat dit anders was dan in 1404. Maar ik volg eigenlijk sinds anno 1602 al geen pillage taktieken :P.
Coöp voor Anno 1800 is aangekondigd btw
Dit dus. Een 7,5 is op deze site (helaas) gewoon matig, want elk spel met een beetje gameplay krijgt een 8 of hoger.

Ik speel met 2 vrienden in een map en loop ook de sp door en ik zit echt te genieten. Het puzzelen met productie lijnen en beperkte ruimte (gebruik geen ideale setup voorbeelden), de verschillende manieren om geld te verdienen en de workers in plaats van tools maken dit gewoon een top game. En dat vind iedereen die ik ken en het speelt ook. Had dit cijfer dan ook totaal niet aan zien komen.
Helemaal mee eens.

Zelf heb ik ook 0 laadtijd tussen de eilanden. Waar Paul dit vanaf haalt is mij dan ook een raadsel. En als je ingame naar de maan zou gaan (anno 2205), was de laadtijd logischer? Serieus. Sinds wanneer is laadtijd een gameplay feature geworden. 8)7

De twee eilanden is inderdaad een goede zet. Vroeger kon je de eilanden al gaan verkennen en vrij vroeg koloniseren. Nu moet je er echt moeite voor doen met de expeditie en kan je ze pas verkennen zodra je in de andere wereld gearriveerd bent.

De items, museum, dierentuin etc zijn inderdaad een goede toevoeging. Geeft lekker variatie in het spelen.

Wat betreft de onoverzichtelijkheid van de handel routes ben ik het niet met de auteur eens. Je krijgt een melding als de route niet efficiënt verloopt. Zodoende kan ik het route menu op de route klikken en kijken wat het probleem is.

Kortom een 7,5 is inderdaad erg laag.

[Reactie gewijzigd door Joever op 23 april 2019 11:11]

Ik mag dan ook hopen dat je niet naar tweakers komt voor game recensies. De redactie die deze revieuws maakt slaan keer op keer de spijker mis.
Geflopte revieuwers hier, exact hetzelfde verhaal als met the division.
Ik ben het volledig met je eens. De reviewer staat heel negatief in zijn verhaal. Alle toevoegingen op de voorgaande delen zijn vanzelfsprekend en worden nauwelijks genoemd. Zie ook mijn reactie naar beneden. Ik heb het gevoel dat de reviewer een artikeltje heeft overgetypt van een andere reviewer, dan wel op basis van Youtube filmpjes zijn review heeft geschreven. Logisch ook, want om een beetje in het spel te komen moet je minstens 25-30 uur spelen.

De mooiste blunder van de reviewer vind ik de volgende zin: "In Anno 2205 ging je van de Aarde naar de Maan. Daar was een overgang en laadtijd vrij logisch, hier geldt dat veel minder." Er is niet eens een laadtijd, en geen idee waarom naar de maan laden langer zou moeten duren! 8)7

[Reactie gewijzigd door jhnddy op 22 april 2019 18:14]

Hey, hoe werkt het multiplayer aspect precies? Zien jullie elkaars steden op de map, of kun je enkel met elkaar traden?
In plaats van (meestal) 3 AI heb je plek voor menselijke spelers. Zij bouwen net als jij een stad op op een ander eiland. Je kan met elkaar handelen als je elkaar daar toestemming voor vraagt en verleent. Je kan elkaar ook aanvallane of elkaars aandelen opkopen.

In de toekomst zal coöp, waarin je samen de zelfde kolonie bestuurd, ook worden toegevoegd.
Ik vind dit een zure review met een veel te lage score. Ik heb het gevoel dat deze review gehaast is geschreven en niet door iemand die het spel volledig heeft uitgespeeld. Nu snap ik natuurlijk dat ze een lichte druk voelden om snel een review te schrijven...

Er zijn flink wat punten waar ik een heel andere mening op heb dan tweakers.
  • de game ziet er prachtig uit, maar het menu waarin je schepen laat varen oogt wat onaf. Dat valt dus enorm mee. Je krijgt een net menu voorgeschoteld waarin je kunt kiezen wat voor soort route je wilt. Vervolgens klik je de eilanden die je aan wilt doen in de juiste volgorde aan. Klik welke goederen je aan boord wilt nemen en waar afzetten. Met color coding wordt vervolgens heel inzichtelijk gemaakt welke goederen aan boord zijn. Vind je dat alsnog te ingewikkeld? Kies dan voor een charter route en laat de AI zelf uitstippelen hoeveel schepen je nodig hebt.
  • Aanvallen kun je enkel met je schepen. Menig gevecht zal dan ook volledig op zee plaatsvinden. Daar komt verder nauwelijks tactiek bij kijken. Tactiek wellicht niet. Strategie zeer zeker wel. Je kunt namelijk jouw schepen gebruiken om de handelsroutes van je tegenstander uit te schakelen. Dit heeft direct invloed op je tegenstanders, omdat die échte AI's zijn die dezelfde systemen als jij gebruikt. Zorg ervoor dat je iemands luxe goederen onderschept, dan zal die AI een flinke hit krijgen op economisch vlak. Je kunt in feite zelf piraatje spelen op deze manier.
  • Voorganger Anno 2205 kende ook van dergelijke afgescheiden werelddelen. Daar waren het er meer, elk met een fijne eigen setting. Met enkel de Old en New World mis je die afwisseling hier een beetje. Grappig hoe enerzijds de meerdere werelden wordt afgebrand omdat het te chaotisch is, en tegelijkertijd wordt gemopperd dat er te weinig werelden zijn. Ik vind dit een beetje muggenziften van de reviewer, wil hij nou juist wel meerdere werelden of niet? Ik denk dat twee werelden prima is en precies genoeg uitdaging geeft op het gebied van multitasken, terwijl je ook tijd genoeg hebt om van de details te genieten.
  • Er is nu steeds een laadscherm dat je meeneemt van de Old naar de New World en andersom. Het lijkt alsof de reviewer een andere versie heeft gespeeld dan ikzelf. In mijn Anno 1800 versie zit een knop waarmee ik rechtstreeks, zonder laadtijd, van sessie kan wisselen.
  • In Anno 2205 ging je van de Aarde naar de Maan. Daar was een overgang en laadtijd vrij logisch, hier geldt dat veel minder. Met een dergelijke opmerking vraag ik me af in hoeveel de reviewer betaald heeft gekregen om een slechte review te schrijven. Omdat de maan verder van de aarde ligt in het echt, zou meer laadtijd (die er dus helemaal niet is), wél logisch zijn?
  • Zo houdt de uitleg na Artisans wel op en moet je het met Engineers en Investors zelf maar uitzoeken. Anno is altijd een serie geweest waarbij enige intelligentie wordt gevraagd van de speler. Nadat je de Artisans hebt behaald, heb je alle basissystemen van het spel onder de knie en hoeft er niet langer voorgekauwd te worden wat je moet doen als speler. De overgang naar elektriciteit is een leuke uitdaging, dat klopt, maar je hebt alles al geleerd om dat succesvol te kunnen doen. Als het spel meer uitleg zou krijgen, zou ik het voorkauwen noemen.
  • We missen vooral informatie over de schepen die voor jou heen en weer varen tussen je eigen eilanden en die van anderen. Het transport kan zomaar stilliggen zonder dat duidelijk is waarom. Wederom lijkt het alsof de reviewer een ander spel heeft gespeeld dan ik. Ik krijg braaf een melding wanneer er een transportroute vertraagd is, met de indicatie of dit minor of major issue is. Vervolgens staat er braaf een icoontje bij de traderoute welke producten fout lopen. Ook is het overzicht prima te verkrijgen door op je warehouse te klikken. Er wordt van alle goederen bijgehouden hoeveel je er bij en af krijgt per minuut.
  • Wat met betrekking tot die vervuiling overigens wel mist aan de game, is de 'maatschappelijke kant'. Tja, in de 19e eeuw ging men nou eenmaal vervuilen. Wat had je verwacht? Windmolens? Je gaat toch geen Battlefield kopen en dan klagen dat er mensen gedood worden?
  • Ook op een ander vlak mist de aansluiting bij maatschappelijke thema's. Zo is er geen oog voor het feit dat je opnieuw als Europese conquistador naar Zuid-Amerika wordt gestuurd om daar grondstoffen te jatten, en is er ook geen aandacht voor de laatste restjes slavernij die rond 1800 nog plaatsvonden.
    Blijkbaar heeft de reviewer niet lang genoeg gespeeld om de vele subtiele hints op te vangen. Zo is er een item te koop 'The subjuction of Women', die je een bonus geeft, maar een veel beter item dat juist vrouwen aanmoedigd om zelfstandig te zijn. Ook op slavernij-gebied zijn er diverse humoristische quotes te horen, zoals bijvoorbeeld de Obrero's, die zich beklagen over die 'arme Jornaleros (dagloners), die nooit zullen weten hoe vrijheid echt voelt'.
Daarnaast zijn er een aantal sterke punten die niet in de review naar voren komen:
  • De AI speelt echt mee. In tegenstelling tot eerdere delen van de serie speel je tegen een tegenstander die dezelfde systemen als jij gebruikt om vooruit te komen. Leg een handelroute plat, en je tegenstander zal failliet gaan
  • Alle productielijnen zijn in de game beschikbaar. Je hoeft niet langer een website te raadplegen/uit te proberen wat de perfecte ratio is. Is het daardoor te simpel? Nee, want je kunt allerlei bonussen activeren in je gebouwen waardoor je productie scheef gaat lopen.
Ik denk dat deze review slecht weergeeft hoe het spel echt is. Ik had van tweakers beter verwacht. Zie ook deze thread.

[Reactie gewijzigd door jhnddy op 22 april 2019 20:15]

“Alle productielijnen zijn in de game beschikbaar. Je hoeft niet langer een website te raadplegen/uit te proberen wat de perfecte ratio is.”

Waar zie ik dit? Kijk ik er zo over?
Wanneer je klikt op een gebouw in het bouwmenu, zie je de productietijd. Bijvoorbeeld klei (0:30) en steen (1:00). Alle ratio's zijn vervolgens 1:1. Dus weet je dat je voor 1 kleigroeve, 2 steenfabrieken moet bouwen.

Bij de consumptie door je bevolking kun je vervolgens trends zien in je warenhuis. Zie je +1, dan produceer je 1 goed meer per minuut dan er geconsumeerd wordt.

Met een beetje rekenen en puzzelen kun je dit vervolgens optimaliseren.
'Zo is er geen oog voor het feit dat je opnieuw als Europese conquistador naar Zuid-Amerika wordt gestuurd om daar grondstoffen te jatten, en is er ook geen aandacht voor de laatste restjes slavernij die rond 1800 nog plaatsvonden.'

Kolonisatie en Slavernij waren toentertijd hartstikke normaal. Uitgezonderd van Abolitionisme. Als de recensent wil dat Ubisoft en de spelers zich daar voor moeten excuseren dan is er blijkbaar iets mis, en moet de recensent geen spellen spelen met/vanuit een historisch oogpunt.

@jhnddy Je maakt hele goede punten. Ga zo door.
De AI speelt echt mee. In tegenstelling tot eerdere delen van de serie speel je tegen een tegenstander die dezelfde systemen als jij gebruikt om vooruit te komen. Leg een handelsroute plat, en je tegenstander zal failliet gaan
Dat zeker! Gebruikte teveel propaganda volgens een AI, resultaat - State of War, mijn gehele economie werd grondig onderuit gehaald door 1 v/d 3 AI's die heel handig mijn vloot wist te omzeilen/vluchten en alle handelsboten vernietigde. Stond er versteld van hoe goed ze wisten waar/wanneer ze moesten aanvallen en wanneer ze weg moesten wezen.

Deel je mening verder 100%

Enige kritiekpuntje wat ik verder (nog) mis is een mogelijkheid tot specifieke missies zoals Anno 2070 heeft.
Het verbaasd me dat er zoveel uitleg gevraagd wordt door allerlei mensen hier, zijn we als gamers zo weinig meer gewend en moet alles voorgekauwd worden?

Als je het vergelijkt met een spel als city skylines, waar praktisch geen uitleg in zit, is anno vrij uitgebreid.

Daarnaast heeft City skylines een 9 gehad.
Is anno 1800 dat ook waard?
Ik denk het wel maar een 7,5 vs 9 is wel een erg groot gat.
Volledig mee eens... ik verbaas me ook over de drie negatieve punten. En ja, dit is wel zijn review natuurlijk.
De laadtijd is mede afhankelijk van je configuratie. Bij mij is er bijna geen laadtijd. Hij zoemt uit, en bijna instantly weer in.

Ook ik die onoverzichtelijkheid kan ik me niet vinden.

Het is wel zo dat door het mooie weer ik net veel gespeeld meer heb sinds donderdag maar dat komt straks wel weer. Maar ik heb echt enorm uitgekeken naar dit spel en na 3 dgn spelen durf ik wel te zeggen, beste versie ooit! En voor mij ook een dikke 9!
Dat vond ik juist leuk aan City Skylines, dat ik zelf alles moet uitzoeken. Zo leer je het spel toch wel echt kennen.
Jupp, de huidige gamers zijn allemaal lui en simpel geworden door alle moderne games waar alles voorgekauwd wordt.
Mijn moeder van bijna 70 speelt dit ook, en maakt nog gewoon ouderwets notities op papier. deed ze met de vorige delen ook
Ik blijf het zo bijzonder vinden hoe Tweakers hun game reviews onderbouwen en ook vaak in dezelfde review zichzelf al tegen spreken.

Als je een beetje Anno kent is het een spel van trial en error dat is juist de progressie die je als speler haalt. Iedere keer kom je met je stad verder waar je bij de vorige weer eerder op iets vastliep. Dat is juist het hele principe van de game, ontdekken door te doen en te proberen. En niet door simpelweg een checklist uit te voeren tot je alles hebt wat je kan halen, dat is één max twee keer leuk.

Wat is dat toch heerlijk, een game die intelligentie vereist i.p.v. domweg uit te voeren wat er aan quests ligt.

Het is gewoon jammer om te zien bij Tweakers dat het heel erg mainstream gericht is, en zo ook de reviews. De meest simpele jaarlijkse release games krijgen meestal een 8,5 en dit soort niche games worden altijd extra onder de loop genomen en komen er zaken bij zoals laadtijden. Dit terwijl iedereen roept geen last te hebben van lange laadtijden.

Voor mij is dit na 1404 echt wel de beste Anno weer, tot nu toe totaal geen fouten of bugs tegengekomen of zaken zoals lange laadtijden. Nog zoiets.....Tweakers geeft alsnog games die ver van af zijn bij release alsnog gewoon hoger cijfer dan een 7,5....maar bij Anno 1800 zijn de laadtijden ineens een no go terwijl niemand er last van heeft.

Vind het erg met dubbele standaarden werken.
Ik ben t met je eens. En met vele anderen hier.
Het is gewoon jammer om te zien bij Tweakers dat het heel erg mainstream gericht is, en zo ook de reviews. De meest simpele jaarlijkse release games krijgen meestal een 8,5 en dit soort niche games worden altijd extra onder de loop genomen en komen er zaken bij zoals laadtijden. Dit terwijl iedereen roept geen last te hebben van lange laadtijden.
Niet alleen dat, maar de games waar juist wel lange laadtijden zijn wordt het vaak als een side note gemeld (als het gemeld wordt) en wordt het niet als zo'n groot negatief punt genoemd. Erg jammer dat we eigenlijk helemaal niks meer hebben aan de reviews van Tweakers...
Ha, mooi om te zien hoe fanatiek men zich uitspreekt in het voordeel van een game.
Ikzelf heb heel lang gewacht op een opvolger op Anno 1404, en het lijkt erop dat ze hebben geleverd. Ik vind, los van de opmerkingen die al besproken zijn, ook dat het cijfer te laag is.

Waar ik me los daarvan zelf nog behoorlijk aan stoor is dat de makers nog steeds niet hebben begrepen dat je bij handelsroutes vrijwel altijd wil afromen, zodat er nog wat overblijft voor de huidige populatie. Dat kon al bij 1404 niet, en dat bij 1800 die functie er nog steeds niet in zit snap ik geen snars van. Ze hebben wat dat betreft veel afgekeken van 1404 en dat verder uitgebouwd. Jammer dat ze deze kans dan missen.

Ik vind late-game inderdaad wel erg moeilijk worden in het overzicht, en vooral op een net-beginnende engineers tier het pittig om alles te laten vliegen zonder verlies te maken, maar daar moet je even doorheen. Mantra is natuurlijk: alle begin is moeilijk. Is bij deze game niet anders.

Trouwens, wat Roberto hierboven zeg is m.i. goed verwoordt, je ziet in vrijwel elke game review van Anno 1800 het 'Maatschappelijke verantwoordings'-deel. Dat de implicaties van die tijd worden gebagatelliseerd danwel wordt ontkend. Maar waarom moet er dat nu per se in zitten? Het is een fantasie-game, losjes gebaseerd op de werkelijkheid. Waarom is dát deel nu plotseling superbelangrijk om te vergelijken met de real world en daarom een reden om eventueel punten af te trekken van een goed-uit/afgewerkte game? Het feit dat men Rum drinkt alsof hun leven ervan af hangt is dan weer superlogisch.

Anyway, koop die game gewoon. Het is meer dan een 7.5.

[Reactie gewijzigd door Mday op 22 april 2019 23:11]

Wat ik zelf wel positief vind is dat je een koop/verkoop niveau kan instellen zodat automatisch wordt ingekocht danwel verkocht.

Nu heb ik sinds 1404 geen anno meer gespeeld maar ik werd wel blij van die optie.
Ja, dat klopt ook, maar dat is niet bij je zelf-ingestelde handelsroutes. Dus je kan in je warenhuis een 'balance' optie instellen, maar dat is alleen voor AI-trades, niet voor je eigen routes.

Voorbeeld:
Ik heb 20ton worst, en wil die behouden, dus overschot verkopen en tekort inkopen. Dat gaat prima met de balance optie.
Als ik een ander eiland wil voorzien van worst, dan kan ik met mijn schip dit inladen, en weer uitladen bij een ander eiland. Alleen, die gaat hard over het ingestelde limiet heen. Als er iets is, dan wordt het ingeladen. Kan zelfs onwenselijke situaties meebrengen, namelijk dat op je begin-eiland te weinig worst is, én je koopt het tekort van de AI. Dan kan je net zo goed direct worst inkopen op het eiland waar behoefte aan is. Idealiter wil je overproduceren, en voorkomen dat teveel wordt meegenomen door je handelsschepen door een minimale limiet in te stellen.
Hallelujah, ik zit me er ook mateloos aan te ergeren dat er niet een soort 'balance' functie is voor de trade routes. Je wil niet altijd je hele warehouse leeg schepen maar wel een gedeelte om te compenseren voor missende fertilities bijvoorbeeld. Ik hoop echt dat ze deze functie nog toevoegen.
Helemaal mee eens. Heb zelf ook wel enige tijd lopen zoeken naar zo'n optie voor ik tot de conclusie kwam dat het er gewoon niet was. Erg jammer, want nu maak ik zelf eigenlijk helemaal geen trade routes (tot nu toe nog maar 1 eiland), omdat ik niet wil dat mijn hele overschot verdwijnt. Ik ben bang dat het uitendelijk het geval wordt waarbij je uitrekent hoe lang je schip bezig is en zorgt dat je genoeg produceert om je overschot altijd op pijl te houden.
Opzich een prima review, maar zoals al meerdere mensen aangegeven hebben; laadtijden tussen 2 werelden zijn er absoluut niet! Ik heb al veel te veel tijd in deze game gestoken (30+ uur). De campaign heb ik uitgespeeld en ik ben ondertussen al heel wat uurtjes bezig in sandbox mode en heb een flinke stad staan. De lagere fps op mijn 1080TI lijkt mij een groter minpunt.

Ja, het is af en toe wat onoverzichtelijk wat betreft productie, maar zolang je bij elke tier je warehouse in de gaten houdt en niet door de verschillende tiers heen raast is het overzicht prima te bewaren. Op het moment dat je neutrale pijltjes of rode pijltjes ziet bij je consumables (in je warehouse) is het natuurlijk niet verstandig om keihard te gaan uitbreiden wat betreft woningen. Je gaat kijken hoe hard je voorraad slinkt (ook dat staat er bij als je over de consumables heen scrolled) en je bouwt er faciliteiten bij totdat je een positieve flow krijgt. Persoonlijk ga ik altijd voor groen, om het veilig te spelen.

In mijn huidige sandbox game zit zeker al 20+ uur en ik ben nu pas toe aan de laatste tier upgrade, engineers naar investors. Mijn balance schiet de lucht in en mijn voorraden zijn allemaal in het groen. Geld is met een positieve balance van meer dan 10k ook geen probleem. Waar ik wel tegen aan loop zijn de influence punten. Die beperken me op het moment heel erg. Propaganda of mijn museum/dierentuin upgraden zit er niet meer altijd in.

Ik speel overigens zonder AI. Piraten had ik aan laten staan (tot mijn grote spijt), deze heb ik al snel uitgegroeid, althans.... Tot ik erachter kwam dat ze om de zoveel tijd respawnen en op het moment dat ze hun eiland bereiken alles instant herbouwd word....

Wat betreft quests, en dan doel ik vooral op de zoekquests. Een inwoner die in zijn eentje aan het rellen is terwijl er een parade bezig is in mijn stad met 10k + inwoners.... Nee, die ga ik niet terugvinden... Dat mag van mij inderdaad wel iets beter! Overigens krijg je soms wel leuke rewards uit quests, variërend van consumables tot epic items!

Kortom, ik vind persoonlijk de "onoverzichtelijkheid" wel wat hebben. Het spelen tussen 2 werelden, uitzoeken waar je te kort komt en je trade routes optimaal benutten, ik vind het prima te doen. Hoe verder je komt des te lastiger het wordt. Deze Anno is naar mijn mening beter dan alle andere oude wereld Anno's (daar ik de futuristische Anno's noot gespeeld heb).
Die quests, bij 9 vd 10 zoekquests, als je op de quest klikt schuift de camera al naar het goede gebied. En in 95% vd gevallen staat ie dan midden in t scherm. (Uiteraard eventjes inzoomen).

Nee vind juist de zoek quests hier vele malen makkelijker dan in 1404 waar je zelfs niet eens een hint kreeg.
Ok, dat is waar. Vaak zijn ze prima te doen, maar zoals in mijn voorbeeld heb ik al verschillende keren meegemaakt. Overigens kan dat ook komen doordat ik veel op 3x speed speel, ik vergeet hem wel eens terug te zetten naar 1x speed. Dan zijn mijn doelen vaak al verdwenen. De camera gaat dan helaas niet verder dan het eerste gebied.

Maar zoals jij al aangaf, grotendeels zijn ze prima te vinden!
Ah ja, ik speel veel multiplayer waardoor die 2 en 3x speed knoppen uitgeschakeld zijn.
Hoe ga je om met de TAX die wordt gegeven als je 1000 cit. aan tikt?
Van die lange laadtijden heb ik geen last, zit op 80+% van de campaign mode, en de laadtijden zijn nog steeds supersnel. Moet ook wel, want als je schepen aangevallen worden in een andere wereldzone wil je wel actie kunnen ondernemen. Maar ik heb een 3200mb/s SSD er in zitten, dus wellicht dat het daar aan ligt?

Moet wel zeggen dat de overzichtelijkheid inderdaad vreselijk is. Moeilijk om te zien waar je tekorten aan hebt, of hoeveel fabrieken je kunt ondersteunen met 1 grondstofproductie. 1 Clay mine kan namelijk 2 Brick factories ondersteunen, dat weet je omdat dat met de tutorial uitgelegd wordt. Maar verder? 1 potato farm kan hoeveel Schnapps ondersteunen? Hoeveel bread factories kun je maken met 1 graanveld? Ik heb nog steeds geen idee.
Het word allemaal zeer duidelijk uitgelegd?
Soms heb ik de indruk dat sommige spelers amper de wiki page lezen, laat staan de vele youtube filmpjes waar alles mooi in uitgelegd word.
Video: https://youtu.be/b1xdE_6C_JU

Onoverzichtelijk? Dit is de meest overzichtelijke anno tot heden.
Als je klikt op je store house en dat eerste icoontje (net een uitstalraam) toont alle goederen die geconsumeerd worden op dat eiland. Pijl omhoog: productie is teveel, neutrale pijl: de productie is genoeg voor u eiland (vraag en aanbod in evenwicht), rode pijl omlaag: het aanbod kan de vraag niet aan.


Voor die productie: Je moet kijken naar de tijd die nodig is om 1 iets te maken. Zoals @Rather21 zegt:
Je ziet bij het bouwen hoelang een gebouw doet over één cyclus van productie. Een graanveld doet er 30 seconden over, een windmolen 15 seconden en een bakker 30. Dan heb je dus met 2 graanvelden, 1 molen en 2 bakkers een passende productie lijn.
Voor de klei: De kleiput maakt 1 klei / 15sec. 1 baksteen duurt 30sec. Dus 1 kleiput kan 2 baksteen productie ketens bevoorraden.
Voor planken: Houthakker hut doet 15sec over 1 boomstam, de houtzagerij heeft ook 15sec nodig voor 1 plank. DUS: 1 houthakker hut = 1 houtzagerij.
etc.

Men gaat er wel van uit dat de mensen die anno 1800 spelen, anno veteranen zijn. Vele mensen zullen dit als hun eerst anno behandelen, en dan kan het inderdaad overweldigend zijn.
Want in de vorige anno games, is ook alles te achterhalen met de tijdsaanduiding.

je kan ook je trade routes rerouten, zodoende ze niet door vijandig gebied varen:
U traderoute maken, en dan de vaarlijnen aanklikken en wegslepen, zo kun je je trade route rerouten.

Ivm de laadtijden: Heeft de reviewer de game geinstalleerd op een deftige SSD? Ik heb 0,0 laadtijden. (eenmaal ik in 'old world' ben). Het switchen tussen 'old word' en 'new world' is zo goed als instant. De game & windows zijn wel geinstalleerd op SSD. Ik zou hier graag een antwoord op krijgen van de reviewer. Die score is gewoon belachelijk weinig imo. 'maatschappelijke thema's worden uit de weg gegaan'? aub zeg.

Btw: Van waar komt die prijsnotering vandaan?
Je kan de game kopen via Uplay/Steam/... voor €59,99.
EN als je 100 Uplay punten hebt, kan je die omwisslen voor een 20% kortingsbon. Die geef je dan in bij je Uplay aankoop van Anno1800 en dan betaal voor die game maar 44,99€.
Dus je kan de game officieel via uplay voor €44,99 kopen.

[Reactie gewijzigd door Qinshi op 22 april 2019 08:57]

Het klinkt inderdaad alsof je iets moet zoeken of even verder moet kijken om de informatie te krijgen. An sich geen probleem, er zijn genoeg spellen die dat doen. Echter vind ik je opmerking "Men gaat er wel van uit dat de mensen die anno 1800 spelen, anno veteranen zijn." een beetje op hout slaan. Ze moeten er toch ook vanuit gaan dat ze nieuwe klanten willen trekken?

Ik heb zelf vroeger een tijd Anno 1602 gespeeld, daarna nog een keer 1401 geprobeerd (in het Duits, om te helpen met mijn Duits), maar daar kwam ik niet heel ver mee. Nog later 2205 (edit: 2070) geprobeerd, maar toen ik door kreeg dat ik eerst twee uur naar iemand moest zoeken (!) die het spel goed uit kon leggen op Youtube, ben ik afgehaakt. Een duidelijke handleiding, of iemand van Ubisoft oid, die het spel uitlegt, kon ik niet zo makkelijk vinden.

Ik speel veel bordspellen die ook wat handen en voeten in de aarde hebben (Spirit Island, Eldritch Horror, Scythe, om er maar een paar te noemen) en deze hebben vaak niet alleen een duidelijke handleiding, maar ook video's online waar de makers van het spel een potje spelenderwijs uitleggen. Dat zou ik bij games als Anno ook niet ongepast vinden.

Al met al kijk ik door deze review enorm uit naar dit spel. Zal nog even duren, want met mijn huidige pc wil ik er niet aan beginnen.

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 22 april 2019 16:29]

Ik ben sinds vorige maand begonnen met Anno. Maar om nu te zeggen dat t slecht uitgelegd wordt? De tutorial laat je eigenlijk alle basis zaken zien. En daarna is het trial en error vind ik. Als alles direct voorgekauwd wordt is er toch ook niks aan? De game is juist replayable door dit.

Bijvoorbeeld, de eerste keer bouw je maar wat tot je er achter komt dat je product B nodig hebt die op een ander eiland ligt. Maar door je start is dat een lastige taak geworden.
De tweede keer dat je de game begint zul je dat dus anders aanpakken. Zelfde geldt voor engineers die treinrails en electriciteit nodig hebben. In mijn eerste game stond alles zo vol dat er geen plek meer was voor de trein tenzij ik een goed deel van de stad sloop.
In de tweede (of derde) game hou ik hier van tevoren rekening mee. En zo leer je er steeds beter en sneller in worden.
Dat ligt er dan misschien aan welke Anno. Bij Anno 2205 (edit: 2070) vond ik het totaal niet duidelijk. Een beetje exploration, dingen niet voorgekauwd krijgen, lekker zelf uitzoeken, vind ik allemaal niet erg. Echter had ik geen idee wat ik moest doen, wat het doel was, en wat men van mij wilde.
Moest ik een voetpad daadwerkelijk aansluiten? Heeft het voordelen als ik dat niet doe? Maken planten wat uit voor de schoonheid van iets, waar mensen daardoor liever ergens wonen? Geen idee. Het werd wel uitgelegd, maar in een video door een user, van twee uur. De tutorial was, in mijn herinnering, minder dan tien minuten werk. Voor een spel waar iemand anders twee uur uittrekt om de basis uit te leggen, vind ik dat een beetje karig.

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 22 april 2019 16:30]

Ik zou als ik jou was dan eerder een game als Civilization proberen. Dat is een turnbased spel en daarmee eigenlijk een soort bordspel. Zitten veel diepe strategieën in en een zeer uitgebreide in game handleiding waar je alles snel tijdens het spelen in kan opzoeken en nalezen :)
Civ V: 782 uur
Civ VI: 1608 uur

Ja daar ben ik bekend mee : P Wat Civ goed doet vind ik de simpele next turn knop, waaronder eigenlijk alle belangrijke stappen per beurt zitten. Dit maakt de instap wat eenvoudiger. Wat Civ daarentegen echt super slecht doet, is het weergeven van informatie. De Civilopedia (ingame wiki) is leuk, maar er zitten zoveel formules en statistieken verstopt, die je moet kennen om te weten of bepaalde beslissingen zin hebben of niet. Dat vind ik best jammer, en dat lijkt bij Anno, hoewel even zoeken, dan wel in ieder geval te vinden zijn.

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 23 april 2019 07:07]

Soms heb ik de indruk dat sommige spelers amper de wiki page lezen, laat staan de vele youtube filmpjes waar alles mooi in uitgelegd word.
Jij en ik doen dit. Maar, meestal om een diepgaand begrip van iets te krijgen, niet om de basisdingen te leren. Een externe bron nodig hebben om het spel uberhaupt te begrijpen is niet normaal en absoluut niet iets wat ieder random persoon doet en/of er van een random persoon verwacht mag worden.
No offense hoor, maar ik raak de serie pas voor t eerst aan. Het spel is niet lastig te begrijpen en als ik heel eerlijk ben. Als je youtube filmpjes nodig hebt om de basis te kunnen begrijpen dan vraag ik me af of de game uberhaupt iets voor die persoon is. Ik bedoel maar te zeggen dat de basis juist het enige simpele is aan het spel. De rest vh spel is zeer complex dus als de basis al lastig gevonden wordt.

Maar goed ik kan me voorstellen dat de game lastig is en zeker als je 2205 als laatst gedaan hebt waar ze eigenlijk je handje vast deden houden als het om resources ging. Mijn advies is eigenlijk om eerst Anno 1404 te proberen (die is namelijk echt spotgoedkoop op uplay). Leer je de basis snel mee omdat de game in general wat sneller speelt dan Anno 1800 (geen wind bijvoorbeeld, traders die altijd met je traden ipv alleen maar als je zelf aan die productie begonnen bent, niet onbelangrijk, maar honor points ipv influence wat eenvoudiger is).

Ik hoor btw ook heel veel geluiden hier op t forum dat de resources niet in een overzichtje staan zoals in Anno 2205 het geval was. Maar dit is nu juist de bedoeling. Het is terug naar de roots waar je alles zelf moest doen. Dus ook het bijhouden van je resources en dergelijke. Niet langer kun je zien hoeveel ton je precies te kort komt, maar een ongeveer lijstje. En zo hoort t ook te zijn. Want dat is nou eenmaal Anno en geen Cities Skylines. Ik begrijp de geluiden goed, maar de reden dat het er uit gehaald is is omdat Anno fans van 1404/2070 enzo dit systeem terug wilde. Waarom? Omdat Anno 2205 te makkelijk was hierdoor en moet eerlijk zeggen dat ik 2205 zelf ook de meest eenvoudige Anno vond.
Als je als ontwerper je klanten moet laten uitwijken naar wiki's en video's van anderen voor basis dingen (beginners guide), dan heb je wel wat steken laten vallen.

Niets mis met het opzoeken van optimalisaties of pro trucs om je efficiëntie op te schalen, maar dat een beginners guide zou een op een uit een tutorial of iets dergelijks te halen moeten zijn.

Daarnaast kun je inderdaad via de tijd aanduidingen zien hoe een keten in elkaar steekt, echter als ik, in de canned goods keten 7 paprika boerderijen moet hebben in combinatie met 4 vlees producenten en 3 soepkeukens om uiteindelijk 2 inblikfabrieken te voorzien (weet de exacte verhoudingen niet meer) en alles is ook nog eens verspreid over verschillende eilanden, dan wordt het, voor mij, al snel niet leuk meer om zo onoverzichtelijk alles bij elkaar te moeten zoeken.
Ik hoop dan ook dat de uitbreiding qua statistieken daar verlichting in brengt.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 22 april 2019 14:39]

Dat is nu net het leuke aan Anno en ook de reden dat er zoveel mensen geniet van deze game. Misschien komt er een mode dat iedere chain een 1:1 verhouding heeft dan zijn de mensen die het liever simpel zien ook tevreden maar het spel vast na 10uur beu...
Heerlijk juist! je hebt veel meer en langer plezier van een game die enig uitzoek werk vereisen. Een voorgekauwt game verveelt erg snel namelijk.
Dank! Hoewel ik het niet helemaal logisch vind om YouTube filmpjes of wiki pagina`s te moeten opzoeken om basiselementen van een spel te begrijpen. Jouw uitleg over de tijd die het kost om iets te maken en het daarbij horend aantal gebouwen is iets essentieels! Mooi dat ik dit nu weet.
20% van 60 euro is 48 euro :)
Alsnog geen slechte prijs voor zo'n toffe game.

Ik heb 1x Anno 2070 voor 20 uur ofzo gespeeld (al lang geleden..), maar deze Anno trekt mij echt mee in het spel zoals een andere game al lang niet meer gedaan heeft. :D
Ik vind het eerlijk gezegd niet zo moeilijk om de spel mechnismen te begrijpen en dat als Anno noob.. Gewoon beetje logisch nadenken..
Het is wat overweldigend omdat je niet op pauze kan drukken en de acties rustig kan inplannen die dan uitgevoerd worden als je weer op play drukt.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 22 april 2019 11:05]

Ze hebben ook al aangegeven dat ze met een statistics gebouw komen om deze gegevens te verduidelijken:

https://www.anno-union.com/en/a-glimpse-of-the-future/

Statistics Building:
One request we have seen from many of the more experienced Anno players that love to go all in on the min-maxing is to have more information about their production chains and their output available. To provide you this information, we will be introducing a new statistics building in the future.
Wanneer is dit beschikbaar?.
"we will be introducing a new statistics building in the future". Verder heb ik geen eta gezien ergens
Je ziet bij het bouwen hoelang een gebouw doet over één cyclus van productie. Een graanveld doet er 30 seconden over, een windmolen 15 seconden en een bakker 30.
Dan heb je dus met 2 graanvelden, 1 molen en 2 bakkers een passende productie lijn.
Kun je toelichten hoe je weet dat dat 1 passend productie is? Hoe bereken je dat?
Simpel, een windmolen doet 2 graan per 30 seconden, een graanveld levert 1 graan per 30 seconden dus je hebt er 2 nodig......
Je moet kijken naar de hoeveelheid tijd die het kost om iets te maken en wat dan de volgende stap is in het process.

Bijvoorbeeld een clay pit produceert 1 clay unit per 30 seconde. Een brick factory 1 brick per minuut. In die 1 minuut dat een brick factory bezig is om 1 brick te maken poept de clay pit 2 clay units uit.
Dus 1 clay pit kan materiaal voorzien voor twee brick factories.
Er staat bij elk gebouw als je je muis erop laat staan hoe lang die doet over 1 product maken. Houthakker doet er volgens mij 15 seconden over en de houtzagerij ook. Oftewel 1 op 1. Stel dit zou bij de houthakker 30 sec zijn en de houtzagerij 15 dan heb je twee houthakkers nodig voor 1 houtzagerij. Want in 30 seconden heeft de houtzagerij 2 x een product nodig en de houthakker levert er 1 maar met twee houthakkers heb je er 2. Zo kun je alle productieprocessen bij deze anno uitrekenen.

[Reactie gewijzigd door CoranOrange op 22 april 2019 12:28]

Het is vrij eenvoudig. Alle verhoudingen qua goederen zijn 1 op 1. Van 1 boom maak je 1 plank. En van 1 klei 1 steen.
De verhoudingen komen kijken bij de productietijd. Want om 1 klei te delven, kost 0:30. Een steen maken van die ene klei, 1:00. Dus kun je twee steenfabrieken maken ten opzichte van één kleigroeve, omdat die laatste twee keer zo snel werkt.
Dat is eigenlijk vrij makkelijk om te zien maar je moet het even weten. Als je een productie gebouwtje bouwt zie je een aantal seconden staan dat het iets af heeft.
Schaapswol 0:30 en kledingmaker 0:30 dat betekent dat je 1 op 1 kan bouwen.
Als de grondstof 0:30 is en het verwerkingsfabriekje 1;00 dan moet je dus 2 verwerkingsfabriekjes bouwen voor die ene grondstofproducent.
Een nvme ssd doet weinig voor laadperformance in de game, ik heb de game op een 'gewone'vssd staan en heb de laadtijden ook niet.

Voor de productieketens, er zwerft een afbeelding op internet die dat laat zien.
Voor brood: 1 graanboerderij, 1 molen en 2 bakkers.
Probeer te kijken naar productietijd. Als één grondstofgebouw een tijd heeft van 1 minuut en een productiegebouw 30 sec, dan weet je dat je er 2 grondstoffen nodig hebt. Of je kunt productie verlagen met 50% om ze gelijk te maken, Zo bekijk ik het tenminste. Maar wat meer statistieken zouden handig zijn om je productieketens te bekijken.
Je zal veel hebben aan dit filmpje, ondanks dat ik wel bekend ben met de anno formule waren er toch wat dingetjes die ik over het hoofd zag.
Review klinkt op zich wel interessant, maar niet verkrijgbaar via Steam is voor mij een dealbreaker. Heb er geen enkele behoefte aan om met tig van die gameportals opgescheept te zitten.
Dit begrijp ik dus niet echt. Als je via Steam zou kopen zou je nog steeds Uplay moeten hebben ook, omdat elke Ubi game nou eenmaal zijn eigen launcher gebruikt. Dat heeft mij gewoon doen besluiten om hem via Uplay te halen ook omdat ik dan niet constant met 2 launcher zit (Eerst Steam of Epic om vervolgens Uplay te launchen) Dat maakt het voor mij stukken logischer om hem dus gewoon via Uplay te halen.

Als je ook nog eens 100 Uplay punten hebt staan kan je een kortingscode generen waarmee je de game nog vrij voordelig kan aanschaffen ook.
Je vergeet t ergste te vermelden. Ik heb Anno 2070 gekocht via steam (even terzijde hoe veel klote zooi dat was om het werkend te krijgen destijds). Maar als je m via steam installeert, installeert ie uplay niet goed of half. Update de game niet of half. Allemaal te overzien en uplay handmatig downloaden is dan geen probleem.

Wat is dan wel t probleem? Als ik Anno 2070 via uplay download en opstart, moet ie alsnog eerst steam starten. (Want gekocht via steam etc.) waarom zou ik (of iemand) dat willen? Dat er 2 of meer launchers opgestart moeten worden om 1 game op te starten? Ik begrijp dat niet helemaal. Mensen roepen ja maar op steam heb ik alles in 1 programma. Maar ook dat is BS, zodra je ook maar 1 origin, blizzard of uplay game hebt heb je al een tweede launcher nodig. En die launchers moeten ook net zo goed opgestart worden.

Als je dan t voordeel had dat je ook over steam servers zou gamen? Maar nee we zitten allemaal bij de servers vd betreffende studios (of self hosted). Dus ook dat argument valt weg. Rest me dus nog 1 vraag. Waarom kopen mensen een game van ontwikkelaars met een eigen launcher via Steam (die duurder is dan vrijwel alle anderen)? Als je er geen enkel voordeel bij krijgt behalve dat ie dan in je steam library staat?
Het is leuk dat je in steam kunt bijhouden hoeveel uur je in elke game hebt zitten. Deed ik vroeger al via xfire. Dat gezegd hebbende is het prijsverschil tegenwoordig vaak dermate groot dat ik dan alsnog via uplay koop. Zou dat prijsverschil er niet zijn dan heb ik hem liever via steam.
Maar op uplay kun je ook zien hoeveel uur je er in hebt zitten. Dus dat kan t argument toch niet zijn lijkt me.
Gek genoeg scheelt dat per game. Zo zie je het bij Far Cry 3 een 4 niet staan, maar bij 5 wel.Bij uplay moet je een overzicht via de website aanvragen die bij mij vaker niet dan wel werkt.

In steam kijk je gewoon bij profile>games en dan zie je binnen 5 seconde welke games je nog (zou) moeten spelen en wat je beste aankopen zijn geweest.

Vroeger stonden mijn games netjes in een doos in de kast, die steam library kun je als een digitale versie daarvan zien.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 april 2019 18:05]

Ah ja klopt dit kan alleen bij de nieuwere games die ubisoft club ondersteunen.

Maar goed ik snap het wel hoor, maar voor die extra stat nou 2 launchers te moeten hebben (en het 1 werkt niet zonder de ander) vind ik een beetje te. Als ik Anno 2070 wil spelen MOET ik steam open hebben én uplay.
Is het niet zo dat iedere Ubisoft game via Uplay lanceerd? Dus als je al een Ubisoft game speelt heb je Uplay al. Kan je het spel gemakkelijk toevoegen aan Steam en werkt het hetzelfde als de rest van Ubisoft's spellen.
Ik zou er toch maar aan gaan wennen. De toon is gezet en dat gaat voorlopig niet veranderen. Steam zou weleens gemarginaliseerd kunnen gaan worden de komende jaren, dat gebeurt al en er is niets aangekondigd dat het tij gaat keren voor Valve.

Overigens wás de toon al gezet. Blizzard, EA, en Ubisoft doen dit al veel langer, en raar is het natuurlijk niet. Steam was ooit nodig, maar dat tijdperk is voorbij.

Verder is zo'n gameportal het probleem niet. Installeer https://playnite.link/ en je hebt alsnog al je games (ook niet-Steam en ook alles wat je zelf als executable wil toevoegen!) in één library zitten.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 april 2019 10:30]

Volgens mij is Steam zelfs nooit nodig geweest, ik heb toch vrij veel gegamed de afgelopen jaren en maar betrekkelijk weinig games in mijn Steam library staan. Volgens mij heeft bijvoorbeeld Blizzard, wiens games ik echt "grijs gespeeld" heb, nooit iets met Steam gedaan.

Ik ben het ook zeker met je eens dat wanneer Steam niet snel zal veranderen de kans zeker bestaat dat Steam minder en minder relevant gaat worden.
Blizzard heeft z'n eigen launcher Battle.net, dus inderdaad gaat dat niet via de launcher van Steam :p

Ik heb veel gegamed afgelopen jaren en de meerderheid ging via Steam, nu zo'n 75 titels, veelal indies. Laatste maanden meestal gegamed via Epic vanwege de gratis games O-)

Steam is by far nog de grootste en succesvolste, zelfs al zouden ze niks veranderen kan dat nog lang zo blijven. Vermoedelijk zullen ze wel wat gaan doen. Vaker Steam sales zou leuk zijn :Y)
Laadtijden tussen de werelden? :?

Krijg je daar dan later last van? Heb er tijdens de bèta niks van gemerkt.
Ik merk niks van laadtijden tussen deze werelden. Lees juist in andere reviews dat dit zo fijn is dat deze er niet meer zijn, wat wel het geval was bij ANNO 2205.

Las in de review ook iets over een laadscherm tussen de Old World en de New Word... Deze is bij mij nog nooit in beeld gekomen.

[Reactie gewijzigd door fransboumans op 22 april 2019 08:35]

Zit net met wat mensen op de annoverse discord over te praten, niemand heeft last van laadtijden. Sommigen vragen zich af of de reviewer anno 1800 misschien op een koffie molen heeft draaien? Maar dat lijkt mij toch niet het geval bij tweakers?
Misschien iets dat gebeurde in de beta of pre-release pers versie? Ik heb het idee dat om tijdens launch of vlak daarna de reivew klaar te hebben reviewers / media vaak de review logischerwijs grotendeels baseren op eerdere builds.

Meest extreme voorbeeld dat ik daarvan gezien heb was bij de release van World of Warcraft in 2004/2005, papieren "game guides" waren toen nog zeer gewoon. Vlak na het uitkomen van de game waren veel van de "Official game guides" al niet meer correct omdat er tussen beta en launch, en vlak na launch nog zoveel veranderd werd.
Dat is juist het probleem, ik heb met beide betas mee gedaan en daar was genoeg mis mee, maar geen irritaties met laadtijden tussen de new en old world.
Precies snap ik ook niet. Heeft de reviewer soms filmpjes van anderen bekeken? En daar zijn review op gebasseerd (als in het zelf niet echt gespeeld hebben?)

Wat ik vreemd vind is dat dit punt in vrijwel iedere opmerking staat hier maar dat de auteur hier geen toelichting bij geeft. Ik bedoel wat is er dan zo lang aan de laadtijd? Hij laadt helemaal niets bij mij (want het is al geladen). Anno 1404 dat duurde pas lang met laden!
De reviewer heeft wel andere games gereviewd waar bepaalde minpunten totaal niet kloppen. Ik neem de reviews van Paul altijd met een korreltje zout. Mijn vertrouwen in een goede review is bij hem al helemaal weg.
Ik heb al meerdere dagen flink zitten bouwen in de release-versie en heb echt totaal gen laadtijden, los van die fancy animatie.
Haha, ik las vlug over je reactie heen, en ik las:
Ik heb al meerdere dagen flink zitten blowen!

Haha, maarre, pfoe ja ik heb ook al veel te veel tijd in deze game zitten voor iets wat net uit is haha.
Voor zover ik weet zat the New World niet in de beta?
New world zat zeker wel in de beta. Multiplayer sandbox sowieso
New world zat niet in de story mode geloof ik.
Beta was meer dan allen story mode. Claimen dat het niet inzit als je alleen dat stukje heb gespeeld slaat dus nergens op.
Ik claim niet dat het er niet in zit, alleen dat het niet in de story mode zat. :X
Voor zover ik weet zat the New World niet in de beta?
Zeker wel! Zelfs in de vorige al.
Zegt wat over de hw waarop ze dingen testen.
Als ik de prijs bekijk, zie ik daar 71 eurootjes staan. Voor welke versie mag dat dan wezen, want dat lijkt me toch niet de gangbare prijs voor een normale editie, eerder de prijs voor een luxe-editie met seasonpass. Of zijn de prijzen in de epic-shop gewoon gewoon zo hoog?

Edit : ik zit op het werk, dus ik heb niet de mogelijkheid om Uplay te openen :9
De prijzen die genoemd worden van Uplay lijken mij meer de gangbare prijzen te wezen. Leuk om te lezen van die kortingen met Uplay muntjes _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Arator op 22 april 2019 11:57]

Lijkt de standaard versie maar die is uitverkocht op die website.

Waarom staat de Ubisoft en Epic store er eigenlijk niet tussen?
Ubisoft heeft de fysieke release gecancelled. Dus daarom is ie ook uitverkocht want deze bestaat niet eens.
Je moet betalen als bedrijf om in de Pricewatch te komen.
+ er moet een integratie zijn tussen pricewatch & ubisoft zodat de gegevens juist zijn.
Seasonpass is losse dlc voor €24,99, helaas. Baal daar ook van, want heb de Pioneer's Edition.
Je weet toch wel dat de meest luxe uitvoering vaak weinig verschilt met de deluxe uitvoering? De meest luxe editie zijn vaak boekjes, figuurtjes of een cd’tje met de soundtrack. Meestal zijn de in-game rewards/dlc’s hetzelfde namelijk als de 1-na-luxeste versie.

Bijvoorbeeld bij Warcraft doen ze dit.
Voor dat geld had ik wel verwacht dat de seasonpass er bij inbegrepen zat. Dat is juist mijn punt?
Ja klopt, maar meestal is de duurste uitvoering een deluxe edition met figurines of artwork of iets dergelijks.
Meestal wordt de season pass los verkocht of als package deal (wat ze hier dus niet gedaan hebben).

Ik snap je punt hoor, vind het spel ook vrij prijzig tbh. Dus ja ik vind ook wel dat ze daar wat extra’s voor hadden mogen doen.
Via de ubi store is die 59,99 en je kan korting krijgen met uplay points, via de epic store is die gewoon 59,99 en 69,99 voor de deluxe editie, verder is die via cdkey websites goedkoper te krijgen.

m.b.t. laadtijd tussen de twee werelden, ik heb het nooit gemerkt en nu al 40 uur er op zitten, zal straks even kijken maar dat heb ik niet als storend ervaren, verder zijn sommige dingen wel wat lastiger in te zien maar voor mij is dit wel de beste anno ooit op release.

Wat ik wel mis is de ground/unit combat je hebt dit keer alleen zeeslagen en je kunt geen echt leger maken.
Geen legers? Is me nog niet opgevallen! Hoe kan je dan eilanden innemen? Kan je nog wel met geweld eilanden innemen?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 april 2019 09:43]

Schepen moeten de warehouse aan het strand aanvallen.
Kan je ook piraat eiland afschieten? Met 12 van die giga schepen eiland binnen varen, alles neerschieten?

Ik heb nu telkens dat mijn schepen random piraten achtervolgen en het eiland binnen varen.
Ja dat is mogelijk. Ik heb in de closed beta een leger van schepen er heen gestuurd, alles afgemaakt wat er los of vast was en de piraat speler was officieel verslagen. Verdween ook van diplomacy scherm.
Yup maar is maar tijdelijk.
Bron? Spelen? Na ongeveer 30 minuten komen de piraten terug met een schip, bereikt dat schip hun eiland zijn ze weer terug op de map. Schiet je t schip kapot voordat ie t eiland bereikt dan blijven ze weer een half uur weg.

Piraten vd old world zijn eenvoudiger te verslaan dan die in the new world.
Super cool! Dat kon niet in Anno 1404
Ik was met een paar schepen er heen, het kan. Je moet dan wel veel schepen hebben, de kanonnen op het eiland zijn er redelijk wat.
Blijft ze dan weg? Of moet je de boten daar laten staan? Andere "ik heb geen zin meer in piraat" tips? Kan je vriendjes met haar worden zonder ieder uur 70K te betalen?
In The Old World komt ze terug met twee snelle schepen van dezelfde epoch als jij in zit, in The New world zijn er twee piraten eilanden maar die komt niet terug, denk dat dat een bug is.
Gewoon 1 pirateneiland per wereld hoor. Anne en Jean.

Anne zit op the old world, en is relatief eenvoudig te verslaan.
Jean zit op the new world en is iets lastiger te verslaan.

Als de piraten uitgeschakeld zijn, dan komen ze na een half uur (dacht ik) terug met een bootje. Je hebt de tijd tot die boot het pirateneiland bereikt om het kapot te maken. Doe je dat niet? Dan zijn ze gewoon weer terug in de game en moet je ze opnieuw uit gaan schakelen.
Dat is wel heel stom :( Geen manier om permanent die piraat af te maken?
Niet dat ik durf te zeggen. In principe wordt t aangekondigd als de piraten weer onderweg zijn naar hun eiland. En hoe meer eilanden je zelf al bezit hoe eerder de kans is dat de boot daar langsvaart en al kapot is voordat je ook zelf maar een schip gestuurd hebt.

Overigens ben ik er achter gekomen dat ze steeds dezelfde route varen. Dus weet je de eerste keer waar ze vandaan komen, zou je daar een patrouille op kunnen zetten.
Het eiland van Anne zit op de kaart die ik speel in een hoek. Ik heb 2 eilanden ernaast, en omdat ik op beide eilanden kanonnen geplaatst hebt blijven de meeste piratenschepen heen en weer varen tussen het bereik van mijn kanonnen en het pirateneiland. Lekker rustig zo 8)7
In campaign mode heeft jean twee eilanden.
2 piraten 3 eilanden.
In mijn speelsessie had Anne 1 eiland en Jean 2.
Geen idee, had te weinig schepen bij de aanval. Zag later wel dat het kanon hersteld was.
In de store van Uplay staat die voor 59,99 euro, dan kan je nog wat uplay muntjes inruilen voor wt korting, dacht uit mijn hoofd 20%.
Ik heb de Deluxe versie van 69,99 euro met korting gekocht voor iets van 56 euro.

Van de laad tijd tussen de werelden heb ik geen last van met mijn i5-4430 (3Ghz) en 16GB RAM en een R9-380.

Tot nu toe vermaak ik me heerlijk met het spel.
Op Uplay is ie 'maar' 60 euro...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 E3 2019

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True