Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

MSI Prestige PS63 Modern Review

Eerste benchmarks met mobiele GTX 1650

Uiterlijk, aansluitingen, toetsenbord en touchpad

Samengevat

Met de PS63 richt MSI zich op creatieve professionals die mobiel willen werken en heeft daarom een lichte laptop met i7-processor en GTX 1650-videokaart gebouwd. De laptop is voorzien van handigheidjes als kalibratiesoftware en ondersteuning voor Quick Charge 3.0. De cpu en gpu presteren helaas relatief slecht, wat op te lossen is door een geheugenmodule bij te plaatsen, maar eigenlijk had de laptop standaard van dualchannelgeheugen voorzien moeten zijn. De plaatsing van de touchpad is onpraktisch tijdens typen en het scherm heeft geen indrukwekkende helderheid of contrast. Ook had de behuizing steviger mogen zijn voor dit geld. De opslag is makkelijk uit te breiden dankzij een extra m2-slot en de accuduur bedraagt acht uur tijdens browsen en bijna twaalf uur bij het kijken van video.

Getest

MSI PS63 8SC-003NL

Prijs bij publicatie: € 1.765,-

Vanaf € 1.599,-

Vergelijk prijzen

MSI, het merk dat naam heeft gemaakt met gamelaptops, introduceerde tijdens CES-elektronicabeurs begin dit jaar de PS63. Deze laptop is niet bedoeld voor gamers, maar wel voor 'creatieve' gebruikers, dus mensen die met zware software werken en ook mobiel willen zijn. De PS63 heeft daarom een slank ontwerp, maar toch een i7-processor en bovendien een Nvidia GTX 1650-videokaart. De PS63 is de eerste laptop met die gpu en daarom besteden we daar in deze review extra aandacht aan.

De PS63 is dankzij de dunne schermranden een vrij compacte laptop. Het gewicht valt bovendien mee, als je bedenkt dat het 1640 gram wegende systeem voorzien is van een 80Wh-accu, i7-cpu, GTX 1650-gpu en de bijbehorende koeling. Wellicht is er bezuinigd op de dikte van het metaal waar de behuizing van gemaakt is, want dat veert enigszins mee onder druk. Dat is ook het geval bij de plastic rand bij de scharnieren van het scherm, waarin de aan-/uitknop zit en daarvan hadden we beter verwacht bij een systeem van meer dan 1600 euro.

Een unieke toevoeging aan de PS63 is de mogelijkheid om telefoons snel op te laden via Quick Charge 3.0. Telefoons van onder meer Sony, Xiaomi, HTC en Nokia ondersteunen de laadspecificatie en kunnen daardoor met een hogere spanning dan de standaard 5 volt worden opgeladen. Toen we in januari kortstondig een PS63 konden testen voor een preview werkte die functionaliteit nog niet, maar bij dit winkelexemplaar werkte dat wel naar behoren. Spanning en stroomsterkte gingen keurig omhoog toen we een compatibele telefoon aansloten. Het snelladen werkt alleen op de linker usb-a-aansluiting.

Naast de 'snellaadpoort' zit een usb-c-aansluiting, die je eventueel kunt gebruiken om een beeldscherm aan te sluiten. Wil je een 4k-scherm op 60Hz aansturen, dan ben je van de usb-c-aansluiting afhankelijk, want de hdmi 1.4-aansluiting daarnaast ondersteunt een maximale verversingssnelheid van 30Hz bij de 4k-resolutie. Aan de andere kant van de laptop zitten twee usb 3.1 gen2-aansluitingen, die dus een maximale doorvoersnelheid van 10Gbit/s hebben. Ook aan de rechterkant tref je een kaartlezer aan, maar die is alleen geschikt voor micro-sd-kaartjes. Voor een laptop die op grafische professionals is gericht, zoals fotografen, vinden we dat tegenvallen en hadden we een fullsize sd-kaartlezer verwacht.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbordje van de PS63 is voorzien van vlakke toetsen met een wat slappe aanslag. Om de laptop dun te houden lijkt de toetsentravel ook opgeofferd te zijn en dat is jammer, want echt prettig tikt het toetsenbord daardoor niet. Anderzijds zijn er nauwelijks concurrenten die wel toetsenborden met veel travel toe weten te passen in dunne laptops, dus de PS63 verschilt daarin niet veel van de concurrentie.

Wat wel verschilt is de plaatsing van de touchpad. Die zit normaal gesproken gecentreerd onder de spatiebalk. Bij de meeste laptops zitten er aan de rechterkant van het toetsenbord nog wat navigatietoetsen die ervoor zorgen dat de spatiebalk links van het midden zit. Zo ook bij de PS63, maar daarbij is de touchpad in het midden van de behuizing geplaatst, in plaats van midden onder spatiebalk. Dat zorgt er tijdens het typen voor dat je rechter handpalm makkelijk het oppervlak van de touchpad raakt. In een enkel geval resulteerde dat in een muisklik, maar over het algemeen is de polsdetectie wel goed. Toch bleef de touchpad tijdens het typen wat onwennig aanvoelen, vooral omdat je rechter pols niet meer kan steunen op de laptopbehuizing, omdat je dan wel een muisklik maakt.

Over de touchpad zelf hebben we geen klachten. Het previewmodel van de PS63 bleek geen precisietouchpad te hebben, maar dat is in het retailexemplaar wel het geval en daardoor werken alle in Windows geïntegreerde veegbewegingen zonder problemen. Wil je de PS63 graag onderweg gebruiken, dan kun je daarvoor de meegeleverde, ruim bemeten sleeve, gebruiken.

Specificaties en cpu-benchmarks

De PS63 is niet helemaal nieuw, MSI levert hem al sinds maart met GTX 1050 Max-Q-gpu en eerder schreven we al een korte preview over die versie. Het model met 1050-gpu is te herkennen aan de '8RC'-typenaam en de versie met de nieuwe GTX 1650-gpu heeft '8SC' in de typenaam. MSI zal de 1050-versie ook nog blijven verkopen, dus de nieuwe PS63 met GTX 1650-gpu is geen vervanger. Op de videokaart na verschillen de specificaties van het nieuwe model niet van het eerder uitgebrachte model. De laptop is nog steeds voorzien van een Core i7-8565U-processor, 16GB werkgeheugen en een 512GB-ssd.

MSI PS63 8SC-003NL
Processor Intel Core i7-8565U
Cores/threads 4/8
Klokfrequentie (turbo) 1,8GHz (4,6GHz)
Gpu Intel UHD 620
Nvidia GTX 1650 Max-Q
Werkgeheugen 16GB ddr4-2666, singlechannel
Ssd Kingston RBUSNS8154P3512GJ
Wifi Intel Wireless-AC 9560
Scherm 15,6", 1920x1080, ips, mat
Schermpaneel Chi Mei N156HCE-EN1
Gewicht 1640 gram
Accu 80,25Wh
Besturingssysteem Windows 10 Home

Het werkgeheugen werkt in singlechannelmodus en dat vinden we voor een laptop van meer dan 1500 euro een tegenvaller. Voor tweakers is dat leuk, want je kunt makkelijk een tweede 16GB-module bijplaatsen voor een totaal van 32GB werkgeheugen in dualchannelmodus. De meeste mensen zullen dat echter niet doen en die leveren in op snelheid omdat MSI waarschijnlijk een paar euro besparen door een module van 16GB, in plaats van twee van 8GB te installeren.

Goed nieuws voor wie die geheugenuitbreiding wél wil uitvoeren; de bodemplaat van de laptop laat zich makkelijk verwijderen en daaronder tref je het vrije ddr4-slot en een vrij m2-slot aan. Dat laatste zorgt ervoor dat je eenvoudig de opslag kunt vergroten zonder de bijgeleverde ssd te vervangen en dat is iets dat we bij weinig dunne laptops aantreffen. Opvallend is dat de ssd in dit testexemplaar afkomstig is van Kingston, terwijl het preproductie-exemplaar dat we eerder bekeken nog een Samsung PM981-ssd had.

Benchmarks

Aan de hand van de benchmarks kijken we naar de prestaties van de PS63-laptop en voordat we kijken naar de snelheid van de nieuwe GTX 1650-gpu, kijken we naar de snelheid van de Whiskey Lake-processor. We hebben wel vaker kritiek op laptopfabrikanten die dure laptops van slechts een geheugenmodule voorzien, dus om het verschil te laten zien hebben we de PS63 twee keer getest; met de geheugenconfiguratie zoals MSI hem levert en met twee modules van 8GB in dualchannelmodus.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
1.143
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
1.114
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
1.080
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
1.068
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
1.052
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
819
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
738
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
728
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
693
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
689
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
644
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
613
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
560
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
508
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
454
Cinebench R15 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
188
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
187
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
185
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
184
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
173
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
172
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
172
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
168
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
167
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
167
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
167
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
161
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
147
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
143
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
138

In Cinebench vallen de prestaties flink tegen. Van de i7-8565U verwachten we een score die rond de 700 ligt. Met 560 punten komt de PS63 een stuk lager uit en dat blijkt enerzijds te komen doordat het maximale verbruik vrij conservatief is afgesteld. Tijdens het draaien van Cinebench schiet het verbruik van de cpu de eerste pakweg vijftien seconden naar 25 watt, wat de processor ruimte geeft voor een hoge kloksnelheid, maar daarna wordt het beperkt tot vijftien watt, waardoor de kloksnelheden ook zakken. Ter vergelijking; er zijn laptops waarbij het opgenomen vermogen van de cpu tijdens het draaien van Cinebench niet onder de 25 watt uitkomt, met hogere klokfrequenties en een hogere Cinebench-score tot gevolg. De score van de Asus ZenBook 14 is bijvoorbeeld bijna dertig procent hoger dan die van de PS63 en een ZenBook 15 is nog sneller. Dubbelkanaals geheugen helpt de prestaties enigszins, maar maakt de PS63 niet even snel als bijvoorbeeld een ZenBook 15.

  • Lightroom - Exporteren
  • Photoshop CC - Gpu accelerated
Lightroom - Exporteren
Laptop Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
46,00
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
50,00
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
51,00
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
52,00
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
54,00
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
61,00
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
64,00
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
66,00
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
88,70
Photoshop CC - Gpu accelerated
Laptop Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
50,00
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
51,50
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
53,00
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
54,00
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
54,00
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
56,00
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
62,00
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
62,00
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
65,00
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
78,00

Een Cinebench-score zegt echter niet alles en met behulp van Photoshop en Lightroom kijken we hoe de PS63 zich in de praktijk houdt. We moeten concluderen dat ook in deze benchmarks de PS63 een van de langzamere laptops is die we de afgelopen tijd getest hebben. Ook in deze benchmarks blijkt dat de keuze voor singlechannelgeheugen vreemd is voor een laptop van ruim 1600 euro, want dubbelkanaals geheugen maakt de laptop aanmerkelijk sneller.

  • Geekbench 4.1 - Multi
  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Memory Multi
Geekbench 4.1 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
21.972
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
21.074
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
20.764
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
20.716
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
19.052
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
17.257
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
17.058
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
15.956
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
15.602
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
14.900
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
13.529
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
12.994
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
12.926
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
11.279
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
11.027
Geekbench 4.1 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
5.164
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
5.155
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
5.143
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
5.133
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
5.114
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
5.035
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
4.957
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
4.861
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
4.832
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
4.830
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
4.809
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
4.517
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
4.190
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
3.945
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
3.654
Geekbench 4.1 - CPU Benchmark - Memory Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
6.048
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
5.544
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
5.475
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
5.403
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
5.058
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
4.904
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
4.773
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
4.623
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
4.453
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
4.421
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
3.704
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
3.702
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
3.478
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
3.396
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
3.324

Geekbench illustreert nog eens de conclusies die we uit Cinebench, Photoshop en Lightroom trokken; de i7-8565U kan een stuk sneller lopen, zoals Asus en Huawei demonstreren. De enkele geheugenmodule die ervoor zorgt dat het geheugen in singlechannelmodus werkt, helpt daar niet aan mee.

  • PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
  • PCMark Storage 2.0 - Score
PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T Samsung PM961 1TB
489,69
Medion Erazer X6807-i7-512F16 Samsung PM981 512GB
479,79
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd Samsung PM961 256GB
433,48
HP Omen 15-dc0980nd Samsung PM961 256GB
404,96
Asus ZenBook 15 UX533FD Samsung PM981 1TB
397,24
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB Samsung PM981 256GB
392,55
Lenovo ThinkPad L580 lense20256Gmsp34meat2ta
387,90
Asus ZenBook UX433FN Samsung PM981 1TB
384,88
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Western Digital PC SN520 256GB
351,02
Dell XPS 15 9570 CNX97009 Hynix PC401 512GB
312,82
MSI PS63 8SC-003NL Kingston RBUSNS8154P3512GJ
312,60
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 Hynix SC308 128GB
142,28
PCMark Storage 2.0 - Score
Laptop HDD / SSD in punten (hoger is beter)
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T Samsung PM961 1TB
5.066
Medion Erazer X6807-i7-512F16 Samsung PM981 512GB
5.066
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd Samsung PM961 256GB
5.053
Asus ZenBook 15 UX533FD Samsung PM981 1TB
5.043
Asus ZenBook UX433FN Samsung PM981 1TB
5.040
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB Samsung PM981 256GB
5.040
HP Omen 15-dc0980nd Samsung PM961 256GB
5.038
Lenovo ThinkPad L580 lense20256Gmsp34meat2ta
5.037
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Western Digital PC SN520 256GB
5.024
MSI PS63 8SC-003NL Kingston RBUSNS8154P3512GJ
5.007
Dell XPS 15 9570 CNX97009 Hynix PC401 512GB
4.997
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 Hynix SC308 128GB
4.804

De ssd in deze PS63 is afkomstig van Kingston, dat niet bekend staat om zijn bijzonder snelle ssd's en het is ook jammer dat MSI voor Kingston gekozen heeft in plaats van een Samsung PM981, die we tijdens de preview in januari in de PS63 aantroffen. Anderzijds is de Kingston-ssd niet slecht. Het is een nvme-ssd en het verschil met een PM981 zal je waarschijnlijk pas bij intensief lezen en schrijven merken.

Gpu-benchmarks

De PS63 is voorzien van Nvidia's nieuwe GTX 1650-gpu, die op 23 april tegelijk met de desktop-1650 werd aangekondigd. Hoewel Nvidia sinds de Pascal-generatie over het algemeen voor desktop- en laptopgpu's dezelfde chips gebruikt is dat bij de GTX 1650 niet het geval. De desktop-1650 heeft de beschikking over 896 cores, terwijl de laptop-versie 1024 cores heeft. De laptop is echter lager geklokt, om het verbruik en dus de warmteproductie binnen de perken te houden. De MSI PS63 is bovendien voorzien van een GTX 1650 Max-Q-gpu, die nog wat lager geklokt is dan de gewone GTX 1650, om niet te veel warmte te ontwikkelen in de dunne laptopbehuizing.

GTX 1650 GTX 1660 Ti GTX 1050 GTX 1050 Ti GTX 1060
Cuda cores 1024 1536 640 768 1280
Kloksnelheid 1020-1395MHz 1140-1455MHz 999-1354MHz 1151-1493MHz 1063-1404MHz
Boostsnelheid 1245-1560MHz 1335-1590MHz 1139-1493MHz 1290-1620MHz 1341-1670MHz
Geheugensnelheid max. 8Gbps 12Gbps 7Gbps 7Gbps 8Gbps
Geheugengrootte 4GB gddr5 6GB gddr6 max. 4GB gddr5 4GB gddr5 max. 6GB gddr5
Geheugenbandbreedte 128GB/s 288GB/s 112GB/s 112GB/s 192GB/s

De GTX 1650 zal de GTX 1050 Ti in laptops vervangen, maar de oude GTX 1050 zal nog een tijdje blijven. Behalve de GTX 1650 kondigde Nvidia ook de GTX 1660 Ti voor laptops aan. Die videokaart komt tussen de GTX 1650 en RTX 2060 in te staan.

  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
  • 3DMark Time Spy - graphics
  • Firestrike Graphics
3DMark Cloud Gate
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
31.944
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
30.382
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
25.899
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
22.436
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
21.025
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
19.430
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
18.886
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
18.184
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
18.168
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
14.405
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
13.090
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
12.986
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
10.169
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
9.769
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
7.995
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
79.481
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
76.256
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
48.578
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
46.486
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
46.100
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
41.261
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
38.574
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
36.286
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
36.068
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
34.330
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
21.495
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
18.410
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
11.304
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
10.697
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
8.507
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
10.327
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
9.833
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
9.815
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
8.923
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
8.640
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
8.179
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
7.525
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
7.495
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
7.400
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
7.081
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
6.606
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
5.822
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
5.808
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
5.444
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
3.952
3DMark Time Spy - graphics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
3.640
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
3.615
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
2.776
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
2.708
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
2.284
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
2.279
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
1.800
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
1.775
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
1.655
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
1.476
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
1.052
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
856
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
404
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
398
Firestrike Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
11.428
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
11.347
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
7.433
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
7.377
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
7.322
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
7.318
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
6.315
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
6.021
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
5.699
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
5.630
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
3.615
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
2.825
Asus ZenBook 13 UX333FA Intel UHD 620 Ci7-8565U
1.260

Om een idee te krijgen van de prestaties van de GTX 1650 draaien we 3DMark Cloud Gate, dat een resultaat in verschillende subscores geeft. De graphics-score gaat puur over de snelheid van de gpu, terwijl de physics-score over de snelheid van de cpu gaat. In de graphics-test van Cloud Gate, Time Spy en Fire Strike blijkt de 1650 erg goed te scoren. De gpu is in twee van de drie benchmarks duidelijk sneller dan een GTX 1050 Ti en in Fire Strike komt de nieuwe gpu op gelijke hoogte uit. Toch komt de 1650 uit op een relatief lage totaalscore in Cloud Gate, doordat de cpu niet al te snel blijkt te zijn. Dat lijkt op zijn beurt veroorzaakt te worden door het wat conservatief afgestelde energiebeheer, wat we tijdens de cpu-benchmarks ook al zagen.

  • Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
  • Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
74,0
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
71,0
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
47,0
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
43,0
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
43,0
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
42,0
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
41,0
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
36,0
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
35,0
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
30,0
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
19,0
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
19,0
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
60,0
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
59,0
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
42,0
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
38,0
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
35,0
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
34,0
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
33,0
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
31,0
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
24,0
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
22,0
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
14,0
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
12,0

Zodoende zien we dat de Whiskey Lake-processor niet uit de 1650-gpu haalt wat erin zit. In Far Cry 5, dat vrij zwaar leunt op de processor halen we op zich speelbare framerates, maar we hadden op basis van de 3DMark-scores ruim 40fps op ultra-instellingen verwacht. Dat er veel meer uit te halen valt laten de resultaten die we met dualchannelgeheugen halen wel zien. Het verschil loopt op tot 35 procent.

  • GTA V - 1080p - Ultra
  • GTA V - 1080p - Medium
GTA V - 1080p - Ultra
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
61,1
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
58,2
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
42,3
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
42,3
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
40,6
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
40,3
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
36,5
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
34,3
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
30,7
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
26,5
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
19,8
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
17,7
GTA V - 1080p - Medium
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
100,4
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
97,5
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
82,5
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
79,2
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
67,8
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
65,7
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
60,5
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
58,1
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
51,2
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
48,0
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
37,9
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
32,4

In GTA ziet het er al wat beter uit voor de GTX 1650, hoewel de framerates relatief gezien tegenvallen als de cpu het zwaarder krijgt, namelijk op medium-instellingen. Ook in dat geval zorgt meer geheugenbandbreedte voor een aanzienlijk hogere framerate, maar de cpu lijkt op medium-instellingen nog steeds een bottleneck, want er zijn laptops met GTX 1050 (Ti)-videokaarten die sneller zijn.

  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Medium
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
55,4
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
55,0
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
45,5
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
42,4
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
34,0
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
33,1
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
31,5
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
30,9
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
22,7
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
18,8
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
18,0
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
13,2
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Medium
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
96,0
Medion Erazer X6807-i7-512F16 GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
92,7
MSI PS63 8SC-003NL (dualchannel) GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
65,0
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
62,2
Dell XPS 15 9570 CNX97009 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
57,6
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
56,9
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T Rad. RX 560X Ryzen 5 3550H
51,2
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
45,5
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd GF GTX 1050 Ci7-8750H
40,1
Asus ZenBook 15 UX533FD GF GTX 1050 Max-Q Ci7-8565U
34,7
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB GF MX150 Ci5-8250U
27,2
Asus ZenBook UX433FN GF MX150 Ci7-8565U
26,4

In Rise of the Tomb Raider heeft de laptop de minste last van zijn singlechannelgeheugen; de prestaties liggen tussen die van een GTX 1050 Ti en een GTX 1060 in en de framerates worden wat hoger met dualchannelgeheugen. Het verschil is niet zo groot als in Far Cry.

Van de GTX 1650-gpu kun je prestaties verwachten die tussen een GTX 1050 Ti en de GTX 1060 liggen, mits je systeem voorzien is van een cpu die snel genoeg is en genoeg bandbreedte heeft. De 1650 in de PS63 is bovendien een Max-Q-uitvoering, dus de framerates zullen bij een systeem met gewone 1650 waarschijnlijk hoger liggen.

Scherm en accuduur

Het 15,6"-scherm van de PS63 heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte afwerking, wat prettig is in situaties met veel omgevingslicht. Omdat MSI de laptop bedoeld heeft voor gebruikers die veel met beeldbewerking doen, zit er een kalibratietool in de bijgeleverde software. Er worden drie colorimeters ondersteund: de X-rite X1 Pro, de Spectracal C3 en de C6. De goedkoopste meters, de X1 en de C3, kun je voor ongeveer tweehonderd euro aanschaffen. We meten de kleurweergave voor en na kalibratie, met behulp van onze CalMAN-software, maar beginnen met het meten van de maximale helderheid.

  • Helderheid wit
  • Contrast
Helderheid wit
Laptop Schermdiagonaal Resolutie in cd/m² (hoger is beter)
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T 15,6" 3840x2160 (4K)
372
Asus ZenBook UX433FN 14" 1920x1080 (Full HD)
341
HP Omen 15-dc0980nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
307
Asus ZenBook 15 UX533FD 15,6" 1920x1080 (Full HD)
296
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T 15,6" 1920x1080 (Full HD)
296
Medion Erazer X6807-i7-512F16 15,6" 1920x1080 (Full HD)
286
MSI PS63 8SC-003NL 15,6" 1920x1080 (Full HD)
255
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 15,6" 1920x1080 (Full HD)
251
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
240
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 15,6" 1920x1080 (Full HD)
235
Contrast
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T 15,6" 3840x2160 (4K)
1487:1
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1478:1
Asus ZenBook UX433FN 14" 1920x1080 (Full HD)
1365:1
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1253:1
Asus ZenBook 15 UX533FD 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1139:1
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1117:1
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1045:1
MSI PS63 8SC-003NL 15,6" 1920x1080 (Full HD)
982:1
HP Omen 15-dc0980nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
903:1
Medion Erazer X6807-i7-512F16 15,6" 1920x1080 (Full HD)
892:1

De maximale helderheid en het contrast vallen enigszins tegen. Binnenshuis is er goed te werken met de maximale helderheid van 255cd/m², maar het houdt niet over. Het contrast is met ongeveer 1000:1 wat je zou verwachten van een doorsnee ips-paneel, maar is niet indrukwekkend voor een laptop waarbij de nadruk zodanig op de beeldkwaliteit ligt dat kalibratiesoftware standaard wordt meegeleverd.

  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Schermdiagonaal Resolutie kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
MSI PS63 8SC-003NL (na kalibratie) 15,6" 1920x1080 (Full HD)
0,60
Asus ZenBook 15 UX533FD 15,6" 1920x1080 (Full HD)
3,10
HP Omen 15-dc0980nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
4,20
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 15,6" 1920x1080 (Full HD)
4,20
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T 15,6" 1920x1080 (Full HD)
5,20
Medion Erazer X6807-i7-512F16 15,6" 1920x1080 (Full HD)
5,30
MSI PS63 8SC-003NL 15,6" 1920x1080 (Full HD)
5,70
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T 15,6" 3840x2160 (4K)
7,00
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
7,70
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 15,6" 1920x1080 (Full HD)
8,40
Asus ZenBook UX433FN 14" 1920x1080 (Full HD)
11,60
Gemiddelde kleurfout
Laptop Schermdiagonaal Resolutie kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
MSI PS63 8SC-003NL (na kalibratie) 15,6" 1920x1080 (Full HD)
2,09
HP Omen 15-dc0980nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
2,40
Medion Erazer X6807-i7-512F16 15,6" 1920x1080 (Full HD)
2,70
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T 15,6" 3840x2160 (4K)
2,80
MSI PS63 8SC-003NL 15,6" 1920x1080 (Full HD)
3,60
Asus ZenBook 15 UX533FD 15,6" 1920x1080 (Full HD)
4,70
Asus ZenBook UX433FN 14" 1920x1080 (Full HD)
5,30
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T 15,6" 1920x1080 (Full HD)
8,60
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 15,6" 1920x1080 (Full HD)
8,80
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 15,6" 1920x1080 (Full HD)
9,00
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
9,60

Als je een colorimeter gebruikt verloopt de kalibratie erg eenvoudig. De software doet dat helemaal automatisch en het resultaat mag er wezen. De afwijking is bijzonder laag en is zodanig dat het met het blote oog niet zichtbaar zou zijn. De kalibratiesoftware is, kortom, een leuke toevoeging, maar eigenlijk hadden we liever een paneel van betere kwaliteit gezien, met een hogere helderheid en een hoger contrast, wat een beter uitgangspunt biedt voordat je gaat kalibreren.

Accuduur

De PS63 heeft een accu van 80Wh en dat is flink voor een 15"-laptop met een zuinige 15watt-processor. Volgens MSI moet de accuduur dan ook op zestien uur uitkomen; iets wat we natuurlijk graag checken met behulp van onze drie accutests.

  • Browsen
  • Video
  • PCMark 8
  • PCMark 8 (score)
  • Laadtijd
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Dell XPS 15 9570 CNX97009 97Wh
13u32m
Asus ZenBook 15 UX533FD 73,1Wh
11u31m
Asus ZenBook UX433FN 50Wh
8u39m
MSI PS63 8SC-003NL 80,25Wh
8u31m
Lenovo ThinkPad L580 45Wh
8u22m
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 45Wh
7u11m
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T 71Wh
7u8m
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 48Wh
6u35m
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T 48Wh
5u16m
HP Omen 15-dc0980nd 70Wh
4u35m
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd 52,5Wh
4u30m
Medion Erazer X6807-i7-512F16 46,47Wh
4u29m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
MSI PS63 8SC-003NL 80,25Wh
11u47m
Asus ZenBook 15 UX533FD 73,1Wh
11u30m
Asus ZenBook UX433FN 50Wh
11u3m
Lenovo ThinkPad L580 45Wh
10u49m
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 45Wh
8u50m
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T 71Wh
6u44m
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T 48Wh
5u54m
Medion Erazer X6807-i7-512F16 46,47Wh
4u49m
HP Omen 15-dc0980nd 70Wh
3u59m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
MSI PS63 8SC-003NL 80,25Wh
5u9m
Asus ZenBook 15 UX533FD 73,1Wh
3u34m
Asus ZenBook UX433FN 50Wh
3u16m
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 48Wh
3u3m
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 45Wh
3u3m
Lenovo ThinkPad L580 45Wh
2u54m
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T 71Wh
2u52m
HP Omen 15-dc0980nd 70Wh
2u44m
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T 48Wh
2u14m
Medion Erazer X6807-i7-512F16 46,47Wh
2u6m
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd 52,5Wh
2u
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T 71Wh
3.949,00
Asus ZenBook 15 UX533FD 73,1Wh
3.733,00
HP Omen 15-dc0980nd 70Wh
3.633,00
HP Pavilion Gaming 15-cx0830nd 52,5Wh
3.563,00
Asus ZenBook UX433FN 50Wh
3.550,00
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 45Wh
3.548,00
Acer Nitro 5 AN515-51-5048 48Wh
3.297,00
Asus TUF Gaming FX505DY-AL007T 48Wh
3.103,00
Lenovo ThinkPad L580 45Wh
3.027,00
MSI PS63 8SC-003NL 80,25Wh
2.928,00
Medion Erazer X6807-i7-512F16 46,47Wh
2.516,00
Laadtijd
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (lager is beter)
HP Omen 15-dc0980nd 70Wh
2u5m
Lenovo ThinkPad L580 45Wh
2u7m
Asus ZenBook 15 UX533FD 73,1Wh
2u25m
Asus ZenBook UX433FN 50Wh
2u41m
Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 45Wh
2u43m
Asus Zenbook Pro UX580GE E2048T 71Wh
2u47m
MSI PS63 8SC-003NL 80,25Wh
2u49m
Medion Erazer X6807-i7-512F16 46,47Wh
2u53m

De kleine lettertjes vermelden dat MSI die accuduur haalt bij het draaien van een Mobilemark 2014-accutest, niet de meest recente test, en het is onbekend bij welke schermhelderheid. We vermoeden dat MSI die dan ook helemaal omlaag heeft gedraaid, want tijdens browsen komen wij op niet meer dan achtenhalf uur en eigenlijk hadden we beter verwacht gezien de flinke accu. Tijdens het kijken van video wordt het wel beter en komen we op bijna twaalf uur. Dat is nog altijd geen zestien uur, maar het is een goede score. Ook tijdens het draaien van PCMark, die zwaardere belasting moet simuleren, is de accuduur lang, hoewel dat wel te verklaren is omdat de cpu het dan erg rustig aan doet, want de PCMark-score is ook laag. Is de accu leeg, dan duurt het drie uur voordat hij vol zit.

Conclusie

Met de PS63 heeft MSI een duidelijk publiek voor ogen; dat van ontwerpers, fotografen en beeldbewerkers. Kortom, mensen die veel met zware software werken en daarbij goed beeld kunnen waarderen. MSI's laptop voor dat publiek is in een strak jasje gegoten, waardoor hij niet uit de toon valt in een hippe koffietent.

In het bedienen van die doelgroep is MSI ten dele in geslaagd. Het ontwerp ziet er mooi strak uit, maar de plastic rand bij het scharnier voelt niet echt 'premium' aan. De schermranden zijn wel wel lekker smal, wat de behuizing compact maakt. De PS63 is de eerste laptop die we testen met Quick Charge 3.0-ondersteuning en dat zorgt voor lekker vlot laden, mits je telefoon dat ook ondersteunt. Verder kun je snel inloggen dankzij de vingerafdrukscanner, die in de grote touchpad geplaatst is. Het formaat van die touchpad is prettig, maar de plaatsing in het midden van het chassis in plaats van onder het midden van de spatiebalk konden wij moeilijk aan wennen. Daardoor raakten we zo nu en dan tijdens het typen de touchpad, die het verschil tussen een pols en een vinger niet goed door heeft.

Wie zijn laptop gebruikt voor beeldbewerking heeft baat bij een correcte kleurweergave en daarom heeft MSI kalibratiesoftware bijgeleverd die volautomatisch de kalibratie uitvoert en met succes, want de kleurweergave wordt daarmee bijna perfect. Het is alleen jammer dat het scherm op gebied van helderheid en contrast middelmatig is.

Als je je laptop gebruikt voor grafisch werk, dan is het niet alleen fijn om om een goed gekalibreerd scherm te hebben, maar heb je ook snelheid nodig. MSI heeft daarom voor een i7-processor gekozen, maar door het conservatief afgestelde energiebeheer is die processor in benchmarks trager dan veel andere laptops met dezelfde cpu. In games lijkt de i7 ook niet het maximale uit de nieuwe GTX1650-gpu te kunnen halen. Met het singlechannelwerkgeheugen voel je je als koper van deze ruim zestienhonderd euro kostende laptop daarnaast niet serieus genomen, want door te beknibbelen op een extra reepje geheugen boort MSI je een hoop snelheid door de neus. Het is alleen praktisch als je toch al van plan was er een tweede geheugenmodule bij te plaatsen. Wel voor iedereen praktisch is het tweede m2-slot, waardoor je makkelijk de opslag kunt uitbreiden zonder de bijgeleverde ssd te vervangen.

De PS63 is een laptop waar MSI over nagedacht heeft, met een doelgroep van creatieve mensen die mobiel willen werken in het achterhoofd. Dat blijkt uit de bijgeleverde kalibratiesoftware en de ondersteuning voor snelladen via Quick Charge 3.0. Over de fundamentelere dingen lijkt MSI helaas niet nagedacht te hebben. De processor had beter kunnen presteren en het systeem heeft baat bij dualchannelgeheugen. Het scherm, dat zich weliswaar goed laat kalibreren, heeft een vrij lage maximale helderheid en datzelfde geldt voor het contrast. De touchpad hadden we graag recht onder de spatiebalk gezien, maar dat kan een kwestie van smaak zijn. De PS63 is een laptop die zich onderscheidt met praktische extra's, maar op andere vlakken punten laat liggen.

Getest

MSI PS63 8SC-003NL

Prijs bij publicatie: € 1.765,-

Vanaf € 1.599,-

Vergelijk prijzen

  • MSI PS63 Qwerty
  • MSI PS63 Azerty

Laagste prijzen voor: MSI PS63 8SC-003NL
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Informatique

Score: 4.5 (89)

€ 1.599,-

€ 1.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.599,-
Pakketpost vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.599,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (246)

€ 1.664,14

€ 1.664,14

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.664,14
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.664,14
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (66)

€ 1.765,39

€ 1.765,39

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.765,39
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.765,39
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1525)

€ 1.766,32

€ 1.766,32

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.766,32
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.766,32
Bekijk

Reacties (39)

Wijzig sortering
Gaan jullie de AMD laptop dan ook opnieuw testen met Dual channel geheugen?
Zo te zien is dat wel echt de moeite gezien de prestatie boost.
Ja wordt aan gewerkt :)
Zou je de opbouw van het cijfer ook met ons kunnen delen?

In mijn ogen namelijk totaal niet geloofwaardig, dit ding is mediocre at best.....

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 29 april 2019 19:06]

Er is niet een bepaalde formule waarmee ik op het cijfer ben uitgekomen en afhankelijk van je eigen voorkeuren zou je in plaats van een zeven ook een acht of een zes kunnen lezen. Stel je was sowieso van plan om 16GB ram en een extra ssd bij te plaatsen en je wilt graag je telefoon snelladen, dan zou dit weleens de perfecte laptop voor jou kunnen zijn. Andersom vallen de prestaties tegen als je geen dualchannelgeheugen gebruikt en als je een goed scherm belangrijk vindt is dit ook niet de laptop voor jou en kom je eerder op een zes uit (en ik gok dat dit eerder jouw redenering is :)).
Ik las die minpunten op de eerste pagina en het eerste wat ook ik me af vroeg was:

Hoe kan een laptop van > E1700,- een 7 krijgen terwijl die allemaal performance en kwaliteits issues heeft?

Mijn inziens is dat gewoon een 4. Misschien weer een 7 als die voor E750,- over de plank gaat, maar niet voor deze prijs.
Ik heb ook de neiging om een 7 te hoog te vinden. Maar misschien moet de discussie meer gaan om de argumentatie die tweakers in de review heeft aangedragen. Door de review heen lezende is de review aardig in lijn met de reacties hier.

Mogelijk heeft MSI gedacht, de doelgroep gaat toch zelf kalibreren. Maar dan zie ik toch liever een scherpe prijs dan een koppelverkoop met software die ik als serieuze gebruiker misschien toch niet zou kiezen. Net als tweakers vind ik die rare configuraties tegenwoordig storend, zeker in deze prijsstelling. Uitbreidbaarheid is mooi, maar het mag geen excuus worden voor een slechte startconfiguratie. Een i7 combineren met single channel geheugen levert gewoon geen goede configuratie op, en al helemaal niet tegen die prijs. En dan dat beeldscherm. Hiermee kan je die doelgroep van beeldbewerkers echt niet over de streep trekken. Het toetsenbord lijkt mij trouwens ook niet fijn voor langdurige sessies. Misschien heeft MSI reden om aan te nemen dat beeldbewerkers het uiterlijk boven functionaliteit waarderen.

Waar ik op zich wel nog wel positief kan zijn is de layout van de laptop. GPU en CPU hebben hun eigen koelcircuit en heatpipes, beiden hebben dus niet te vechten om gecombineerd koelvermogen. Dit is belangrijk voor de uiteindelijke performance die na een upgrade mogelijk kan zijn. De behuizing is echter weer erg plat, of die ventilatoren in hun platte slakkenhuizen voldoende stroomsnelheid kunnen genereren is mij wel een vraag. de boven- en onderwand van de slakkenhuizen hebben zo hun grenslagen, dus de hoogte waarin de lucht vrij kan stromen is nog beperkter. Voor goede koeling is stroomsnelheid alles.
Ik las die minpunten op de eerste pagina en het eerste wat ook ik me af vroeg was:

Hoe kan een laptop van > E1700,- een 7 krijgen terwijl die allemaal performance en kwaliteits issues heeft?

Mijn inziens is dat gewoon een 4. Misschien weer een 7 als die voor E750,- over de plank gaat, maar niet voor deze prijs.
Maar dan maak je het vergelijk wel erg nauw, door te focussen op prijs per performance.
Terwijl de laptop wellicht op andere punten toegevoegde waarde biedt.

Wat is tegenwoordig de duurste Macbook Pro? 4000,- of ging dat nou zelfs richting de 6000,-?
In mijn ogen insane prijsvoering voor de performance die je uit zo'n ding haalt. Maar er zullen andere redenen zijn die de prijs wellicht rechtvaardigen. Ik heb dat zelf nooit goed begrepen bij bijna elk Apple product, maar dat ben ik. En ik zoek heel andere dingen in een product dan anderen.

Of neem 1 van de meer recente high end TVs van Sony, met geluid uit het paneel. Gave tech en ongetwijfeld duurder dan simpele speakers. Dat zou een hogere prijs rechtvaardigen. Gebruik je nooit TV geluid (zoals ik) dan is de toegevoegde waarde ervan minder. En kun je persoonlijk de TV een minpunt geven voor die hogere prijs, maar in een algemene review kan dat niet je uitgangspunt zijn.

Of zeg ik nu hele rare dingen?

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 3 mei 2019 09:45]

Of zeg ik nu hele rare dingen?
Ja en nee :+

Ja
- Dat een Apple product duur is rechtvaardigt het niet voor een ander (ook niet voor de Apple producten an sich)
- Een laptop waarvan direct duidelijk is dat die performance issues heeft (bij release) en kwaliteitsproblemen heeft zou (mijn inziens) uberhaupt geen voldoende mogen krijgen
- Een hoge prijs (en dat is het, hoe je het wend of keert, ook vs Apple producten), mag zeker geen kwaliteitsproblemen hebben. De fanboys zullen performance problemen voor lief nemen
- Aanwezigheid van uitbreidingsopties (lege sloten) is geen reden voor een hoge prijs, aangezien de sloten leeg zijn en dus niks bevatten
- Koopt machine om de hardware, dus bijgeleverde (kalibratie-)software is gimmick dat verdwijnt bij een eerste her installatie van OS

Nee
- Het cijfer is natuurlijk wel subjectief
- Nieuwe / toegevoegde tech zou inderdaad een hogere prijs rechtvaardigen (maar dat heeft deze laptop niet, tenzij je een nieuwe budget grafische kaart onder nieuwe tech schaart)
- Lange accuduur blijft over als goed pluspunt van deze specifieke laptop
Dat was mijn eerste gedachte toen ik doorkreeg dat ze dat hier wel doen.
Mijn reactie bij de zeldzame AMD-configuratie met 120hz schern kreeg ik van velen het antwoord dat dit nu eenmaal een laptop met singlechannel geheugen was.

Maar gelukkig staat er al dat ze ermee aan het werk gaan volgens @PiweD
Als negatief punt wordt neer gezet dat het touchpad op een rare plaats zit.
Als ik zo naar het ding kijk zit het touchpad op een logische plaats maar hebben ze een hele rare toetsenbord indeling neer gezet....
- Extra |\ toets naast de spatiebalk, terwijl hij ook al op de normale plaats zit
- FN toets rechts van de spatiebalk terwijl die bij de gemiddelde laptop links zit

Het resultaat van die twee keuzes is dat de spatiebalk een stuk naar links verschuift. Het probleem is dus niet zozeer dat het touchpad op een rare plaats zit; die zit bij de meeste laptops gewoon in het midden. Het probleem is dat de spatiebalk op een rare plaats zit. De gevolgen daarvan zijn veel groter; grotere kans op mistypes (ik gebruik nagenoeg alleen mijn rechterduim voor de spatiebalk, die zal dus in dit geval vaak er naast zitten.....)
grappig bij de meeste laptops die ik ken.. zitten ze altijd niet in het midden ;)
(maar goed ik kijk alleen maar naar 17")
En ook daar doet MSI hetzelfde met de nieuwe GS75.. Dus ik hoop dat ik deze generatie uit kan zitten of dat er iets anders op de markt komt.. Want die touch pad zou voor mij een verschrikking zijn
grappig bij de meeste laptops die ik ken.. zitten ze altijd niet in het midden ;)
(maar goed ik kijk alleen maar naar 17")
Goed punt; bij de meeste laptops met een nummeriek toetsenbord wordt het touchpad wel een stukje naar links verschoven.
Ik zie vaak dat het recht onder de spatiebalk wordt gezet aangezien je duim dan net in het midden komt met een kleine handeling.
Ondanks dat er standaard geen dual channel geheugen in zit kan wel geconcludeerd worden dat zelfs met een extra geheugen bankje de prestaties van de gtx1650 nog steeds niet noemenswaardig zijn.
De 1650 is echt een tegenvaller qua prestaties, het is mooi voor desktops die geen 6-pin voedingsaansluiting hebben maar verder zie ik het nut niet in van deze kaart.

Ook is hij niet dusdanig sneller dat je een 1050ti zou inruilen voor deze 1650 in een laptop. Het is vast lastig om een snellere kaart te maken die ook zuinig is en weinig warmte produceert maar het blijft jammer.
Weinig Prestige aan deze laptop, zo'n beetje alles is het net niet. Voor €1765,00 is er veel beters te krijgen.
Zou ik ook zeggen.
Wat ik mis is een lijstje met concurrerende modellen rond die prijszetting.
Hoe kan een laptop met zo een hoge prijs, en dit soort minpunten, in hemelsnaam een 7 krijgen...?
Dat was mijn gedachte ook, een zes is meer dan genoeg. Ding doet precies niet waar hij voor gemaakt is. Dus een dikke afrader !
Ik vind 7 eigenlijk nog een hoge score als ik zo de review lees. Van 7 zou ik nog denken dat het meevalt, maar eigenlijk is er beter, meer premium te koop voor een lagere prijs. Niet?

De calibratie software is wel leuk als je zo'n meter liggen hebt. Dan gaat het automatisch. Maar dat klinkt toch al weer erg professioneel en kost ook al gauw weer enkele honderden euro's extra. Voor een scherm dat in mijn ogen in deze prijsklasse en voor deze doelgroep eigenlijk ondermaats is qua andere eigenschappen zoals helderheid en contrast. En je zou juist denken dat voor "ontwerpers, fotografen en beeldbewerkers" dit het (of een van de) belangrijkste onderdeel zou zijn?

[Reactie gewijzigd door Jper op 29 april 2019 10:49]

Ik was onlangs op zoek naar een zakelijke laptop zoals dit, maar zodra ik die MSI’s een keer heb betast viel die direct af. Ik wil zeker een jaar of drie vooruit met een laptop, en dit voelde echt bizar slecht aan. Die flex van het scherm is toch echt niet normaal?
Het valt mij elke keer weer op hoe weinig aandacht er aan de meeste behuizingen wordt besteed.. Erg jammer dat er slechts enkele laptops bovenuit lijken te komen die dit wel onder de knie hebben.
Vind de behuizingen van MSI echt verschrikkelijk, gewoon erg fragiel en die al flexibele aluminium sheet scherm behuizingen van ze hebben geen metalen metalen brackets om de schanieren op in te schroeven maar ijn van plastic. Iets wat de levensduur niet ten goede komt. Totaal niet vergelijkbaar met echte premium laptops
Ik vind het wel jammer dat in deze review niks over temperaturen en geluid wordt geschreven, terwijl het wel een selling point is voor dit model. Bij een ander site maar gezocht en de versie gevonden met een NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q, maar wel met de zelfde CPU en koelopsteling.

Gelukkig gingen ze daar wel wat meer in op geluid en warmte. Daar hebben ze het over de Quiet Mark certification, wat tegenwoordig zo'n certificaat waard is? Geen idee... Wat het in praktijk inhoudt(review zelf) is dat deze laptop dus echt stil is. 30db idle en 34 onder load.

Ik denk dat er genoeg tweakers zijn die net zoals ik een pesthekel heeft aan lawaaierige laptops dat bij het spelen van Youtube filmpjes en wat open tabs zelfs al de figuurlijke bladblazer aanzet. Deze MSI heeft daar dus geen last van. Iets dat blijkbaar ten koste gaat van prestaties, wat naar mijn mening stuk minder erg is dan een laptop dat continue staat te blazen en dan 100 punten meer kan scoren op synthetische benchmarks, waar je in praktijk zelden tot niks van zal merken. Een minpunt is wel, doordat de fan zo conservatief afgestemd is, de laptop wel wat warm kan worden.

Wat ik zelf altijd wel leuk vind om te lezen is of je de laptop kan undervolten. Met Throttlestop is dat een kleine moeite om de prestatie en temperatuur van je laptop te verbeteren.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True