Het is eigenlijk net andersom.
Windows is moeilijker dan Linux. Waarom. In Linux is het moeilijke gedeelte mooi afgeschermd van de gebruiker, dat zit in de terminal. Daardoor kan de grafische interface juist eenvoudiger blijven. Vergelijk het met de auto. Een gebruiker kan onder de motorkap aan het werk gaan om daar van alles doen, bijv zijn motor opvoeren. Maar de gewone gebruiker zal alleen de bedieningspanelen in de auto gebruiken.
In Windows daaretegen gebeurt allles met de grafische interface. Dat is alsof een automilist vanuit zijn cockpit technisch onderhoud aan zijn auto kan plegen. Dat maakt Windows juist eindeloos complex en ook dat gebruikers gemakkelijk iets verkeerds kunnen doen.
Toch MS heeeft niets te vrezen van Linux en zullen gewone gebruikers zelf nooit op Linux overstappen. Waarom?
- Nieuwe computers worden met Windows geleverd. Een gewone gebruiker zal zelf geen ander OS installeren, dat is veel te technisch, Alleen een pro-user wil zich daar in verdiepen. Daarbij maakt MS het niet gemakkelijk om Linux naast Windows te installeren. Als het al gebeurt, dan door iemand die de computer voor hen bijhoudt. Op eigen houtje zullen ze deze stap nooit nemen. En kopen ze een nieuwe PC zitten ze weer vast aan Windows zonder hulp.
- Windows is moeilijk! Mensen hebben geen idee hoe onzeker gewone mensen zich voelen als ze met Windows werken, juist doordat ze ervaren hebben dat ze gemakkelijk iets verkeerds kunnen doen. Maar als ze dan genoeg kennis hebben ontwikkeld om in Windows een veilig pad te vinden, schrilkt het idee om het nog een keer opnieuw te leren ze danig af. Nee, laat maar zitten, ik ben blij dat ik een beetje met Windows overweg kan, ik ga niet opnieuw beginnen.
Want gewone mensen kennen alleen sequenties van handelingen (Klik eerst hier, dan daar, dan daar) Ze doorgronden niet echt wat ze doen. In een andere omgeving verliezen het grafische houvast dat ze hebben, hun "cognitive map" wordt waardeloos. Zou Windows echter gemakkelijk zijn, dan zouden ze veel minder bang zijn om de overstap te maken. Daarom switchen mensen gemakkelijker van Android naar IOS en omgekeerd, die systemen worden niet als moeilijk ervaren.
Maar wat nu als je bijv. een oudere onder Ubuntu laat werken? Dan ontdekt hij dat de basisvaardigheden hetzelfde zijn. (klikken, dubbelklikken, slepen, venster sluiten enz.) Dat de Linux interface juist kaler en overzichtelijker is dan het vele drukkere Windows. Dat zijn meest gebruikte programma (Firefox of Chrome) precies hetzelfde werkt en hij alleen ergens anders moet klikken om het op te starten.
Dat de hulpprogramma's heel recht toe recht aan zijn. Dat alle apperatuur die je aansluit meteen werkt. Dat je niet allerlei veiligheidsmeldingen krijgt die je nerveus maken. Dat de updates heel simpel verlopen (je hoeft niet hoeft te updaten, maar je kan het ook volledig automatisch maken). Eigenlijk merkt hij dat alles veel simpeler is. Want deze gewone Linux gebruiker komt nooit de cockpit uit, evenmin als veel automobilisten ooit onder de motorkap kijken.
Mensen die professioneel computers verkopen of onderhouden zullen Linux niet snel slijten. Het is gratis dus je verdient er niets op, en aan onderhoud valt ook weinig te verdienen. geef mensen Windows en je hebt werk. Linux werkt eigenlijk net als Android, en dan zou ik Android toch willen vergelijken met de meest uitgebreide vormen van Linux met heel veel instelmogelijkheden.
Wie gebruiken Linux? Mensen die er professioneel mee in aanraking komen, en mensen die het door iemand in de familie die hun computer bijhoudt installeert om het onderhoud te verminderen. Windows heeft het voordeel dat je vaker bij de familie langskomt, want er is altijd wel iets wat mensen zorgen geeft. Nadeel is dat als je op bezoek komt, je vaak weer bezig moet zijn hun Windows computer. Zet je er Ubuntu op wordt je in jaren niet meer gebeld, tot ze een waarschuwing krijgen dat ze een nieuwe LTS moeten installeren.
Ja, de wereld is vreemd. MS geeft ons IT'ers een goede boterham en daar zijn wij heel dankbaar voor. Maar als je denkt, met al die gevaren op Internet wil ik mijn digibeten van ouders wat beter beschermen, dan zet je Linux op hun computer.
De grap is als je zegt, zal ik er Linux opzetten? Dan vragen ze wat is dat? Als je dan gaat uitleggen dat het een andere gemakkelijker systeem is, dan weigeren ze. Ja. gemakkelijker voor jou, denken ze dan. Maar zeg je dat je de nieuwe Windows gaat installeren, dan zijn ze enthousiaster. Dan hoor je al heel snel, die nieuwe Windows werkt echt veel beter! Want het zijn allemaal psychologische barriers.
Gebruikers zijn geen Tweakers, ze zitten niet op updates te wachten. Als ik zeg dat ik een nieuwe versie van een programma moet installeren zeggen ze steevast, doe maar niet, hij werkt goed. Maar gek genoeg zien de een nieuwe versie van Windows meer als een nieuw model van dezelfde auto. Dan zijn ze weer bij de tijd. Mooie icoontjes en zo dat trekt. Daarna lopen ze wel te klagen dat dingen niet meer kunnen vinden, maar dat leren ze na een tijdje weer.
Maar als je gewone gebruikers op Ubuntu zet dan willen ze niets anders meer. Want de meeste hebben zeer beperkte behoeften en onder Linux zijn die veel simpeler te vervullen. Windows is echt heel complex, overal kan je klikken en rechts-klikken. Je hoeft op een Internet pagina maar verkeerd te klikken en je zit weer met malware opgescheept, Mensen klikken iets en pas veel later merken ze dat ze iets kwijt zijn. Het startmenu is een kerstboom met een kakaphonie van tegeltjes, met zelfs bewegende onderdelen.
Maar de grap is dus, dat dit Windows juist in de kaart speelt. Als producten complex zijn wil je volgende keer liever hetzelfde merk kopen. Als ze duur zijn, dan willen de wederverkopers ze pushen omdat er veel marge op zit. Dit zorgt ervoor dat Windows niets te vrezen heeft van Linux bij consumenten en veel bedrijven.
Maar het argument dat Linux moeilijker is dan Windows omdat de lastige dingen onder de motorkap verstopt zitten is onjuist. Daar horen ze juist thuis. De eerste twee jaar dat ik met Ubuntu werkte heb ik nooit een terminal gebruikt.
Windows en Linux zijn ook geen concurrenten meer, ze hebben eerder een gemeenschappelijke tegenstander: Google. Google maakt alles zo dat je er heel moeilijk andere systemen op kan installeren, zowel bij phones, tablets, als chromebooks. En altijd wordt je opgehangen aan hun Google services en al hun api's. Niet toevallig werkt Canonical nu samen met Microsoft om hun systemen beter op elkaar af te stemmen en zelfs te integreren.
Google is het grootste secutiy risk van allemaal, maar ze stelen bij klaarlichte dag door mensen te misleiden, en komen gewoon dan brutaal door de voordeur omdat ze de sleutel gekregen hebben.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 19 april 2019 13:26]