Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

High-end behuizingen Round-up

Ruimte voor je eatx-moederbord

Conclusie

Een behuizing kiezen is, naast overwegingen als prijs en prestaties, vooral een kwestie van smaak. De prestaties zijn bovendien redelijk naar je hand te zetten, bijvoorbeeld door extra casefans in te bouwen of stillere varianten te kopen. Dan zit je uiteraard wel behoorlijk aan de prijs te draaien, want kwaliteitsventilators zijn allesbehalve goedkoop.

Als we naar prijs kijken, valt de Corsair Crystal 680X behoorlijk op. Je betaalt 220 euro en daarvoor krijg je een behuizing die weliswaar meer dan prima koelt, maar daarbij aardig wat geluid produceert. Een groot deel van die prijs zit in de drie LL120-ventilators; die kosten 90 tot 100 euro per drie. Ben je niet van rgb-verlichting gecharmeerd, dan moet je deze behuizing links laten liggen. Ben je dat wel, dan krijg je voor pak 'm beet 120 euro plus rgb-ventilators een leuke kast.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de PC-O11 van Lian Li en de P600S van Phanteks. Die eerste is de goedkoopste en wat ruimte versus formaat betreft verrassend. De kast voelt zeer ruim aan, maar is wat volume betreft de kleinste. Wie graag voor zijn eigen koeling zorgt, maakt een prima keus met deze behuizing, want je betaalt niet voor ventilators die je toch niet gaat gebruiken. Bovendien is de afwerking prima, alleen zijn de prestaties zo zonder casefans niet best.

De P600S is het goedkopere broertje van de Evolv X, beide van Phanteks. Voor de Evolv X betaal je dik vijftig euro extra, maar van binnen is de behuizing identiek, op het kabelmanagement na. Hou je van glas en aluminium, dan is de duurdere variant misschien voor jou. De P600S koelt iets minder goed, maar zet daar zeer stille prestaties tegenover. Tussen de twee Phanteks-behuizingen is het dus vooral een afweging tussen understated stilte en koel uiterlijk vertoon.

De SL600M ten slotte oogt zeer luxe en heeft een navenante prijs, maar van binnen doet de behuizing, ondanks de innovatieve koelmethode met verticale airflow, toch wat gedateerd aan. De afwerking en gebruikte materialen zijn net iets te weinig om de prijs te rechtvaardigen. De prestaties zijn overigens wel erg goed; Cooler Master heeft een uitstekende mix tussen goede koeling en lage geluidsproductie gevonden.

Hoewel de keus zoals gezegd voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeuren is, zijn er twee behuizingen die we zouden aanraden. Als je niet wil betalen voor features die je niet gebruikt, en een degelijke en weldoordachte behuizing wil die erg prettig is wat inbouwen betreft, dan is de Lian Li PC-O11 een uitstekende keus. De prestaties mét casefans zul je zelf moeten ontdekken, want onze meetresultaten zonder doen de behuizing geen recht. Heb je geen zin om zelf extra koeling te regelen, dan zit je met de Phanteks P600S goed. De prestaties zijn, zeker wat geluid betreft, uitstekend en je hoeft geen extra componenten als casefans te kopen om veel plezier van deze behuizing te hebben.

  • SL600M
  • 680X
  • PC-O11
  • P600S
  • Evolv X

Pluspunten

  • Goede koelprestaties
  • Redelijk stil
  • Modern uiterlijk

Minpunten

  • Gedateerd interieur
  • Hoge prijs

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7,5

Getest

Cooler Master MasterCase SL600M

Prijs bij publicatie: € 180,-

Vanaf € 167,-

Vergelijk prijzen

Pluspunten

  • Goede koeling
  • Drie rgb-fans inbegrepen

Minpunten

  • Hoge prijs
  • Geen rgb-loze optie

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Getest

Corsair Crystal 680X RGB Zwart

Prijs bij publicatie: € 220,-

Vanaf € 199,90

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Pluspunten

  • Compact maar ruim
  • Nette afwerking
  • Geen overbodige features

Minpunten

  • Geen casefans meegeleverd
  • Glazen panelen zitten los

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7,5

Getest

Lian Li PC-O11 Dynamic (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 125,-

Vanaf € 118,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Pluspunten

  • Veel ruimte
  • Zeer stil
  • Redelijke koeling

Minpunten

  • Geen rgb
  • Sober

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Getest

Phanteks Eclipse P600S Zwart

Prijs bij publicatie: € 132,-

Vanaf € 138,68

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Pluspunten

  • Luxe materialen
  • Uitgebreid kabelmanagement

Minpunten

  • Vrijwel identiek aan P600S
  • Hoge prijs

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7
  • SL600M
  • 680X
  • PC-O11
  • P600S
  • Evolv X

Laagste prijzen voor: Cooler Master MasterCase SL600M
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

SiComputers

Score: 4 (277)

€ 167,-

€ 169,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 167,-
Pakketpost Nederland € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 169,95
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2875)

€ 169,05

€ 173,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 169,05
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 173,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1526)

€ 169,05

€ 173,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 169,05
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 173,-
Bekijk

4Launch

Score: 4 (56)

€ 173,-

€ 173,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 173,-
Pakketpost Nederland/België (vanaf € 75,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 173,-
Bekijk

Micro-Mail Zeewolde BV

Score: 4.5 (11)

€ 172,-

€ 176,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 172,-
Pakketpost NL PostNL € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 176,95
Bekijk

Laagste prijzen voor: Corsair Crystal 680X RGB Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Amazon.de

Score: 3.5 (72)

€ 199,90

€ 199,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,90
Pakketpost vanaf €29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 199,90
Bekijk

SiComputers

Score: 4 (277)

€ 220,-

€ 222,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 220,-
Pakketpost Nederland € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 222,95
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2875)

€ 223,05

€ 227,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 223,05
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 227,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1526)

€ 223,05

€ 227,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 223,05
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 227,-
Bekijk

Informatique

Score: 4.5 (93)

€ 227,-

€ 227,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 227,-
Pakketpost vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 227,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Lian Li PC-O11 Dynamic (Zwart)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

SiComputers

Score: 4 (277)

€ 118,-

€ 120,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 118,-
Pakketpost Nederland € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 120,95
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (247)

€ 124,45

€ 124,45

Kostenoverzicht

Productprijs € 124,45
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 124,45
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2875)

€ 128,05

€ 132,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 128,05
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 132,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1526)

€ 128,05

€ 132,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 128,05
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 132,-
Bekijk

Informatique

Score: 4.5 (93)

€ 132,-

€ 132,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 132,-
Pakketpost vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 132,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Phanteks Eclipse P600S Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (247)

€ 138,68

€ 138,68

Kostenoverzicht

Productprijs € 138,68
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 138,68
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2875)

€ 142,95

€ 146,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 142,95
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 146,90
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1526)

€ 142,95

€ 146,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 142,95
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 146,90
Bekijk

Conrad.nl

Score: 3 (30)

€ 165,-

€ 165,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 165,-
Pakketpost (vanaf € 35,- i.c.m. iDEAL) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 165,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Phanteks Enthoo Evolv X Glass Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

SiComputers

Score: 4 (277)

€ 186,-

€ 188,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 186,-
Pakketpost Nederland € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 188,95
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2875)

€ 195,95

€ 199,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 195,95
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 199,90
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1526)

€ 195,95

€ 199,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 195,95
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 199,90
Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 4.5 (166)

€ 199,90

€ 199,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,90
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 199,90
Bekijk

Highflow

Score: 4.5 (45)

€ 199,95

€ 199,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 199,95
Pakketpost vanaf €150,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 199,95
Bekijk

Reacties (87)

Wijzig sortering
Misschien ook noemenswaardig om te vermelden, dat in de Lian Li aan zowel bovenkant als voorkant als in het mobo-tray ook een 280mm waterkoeling kan.
Ik vind het sowieso bijzonder dat de 680X, wat al de uitgebreidere versie van de 580X is, geen 280mm kan huisvesten bovenin.
Een Kraken X62 (heb em zelf ook) is toch een razendpopulaire koeler, en met goeie redenen, want hij is nog steeds één van de beste. Ze hebben bijna hetzelfde koeloppervlak als een 360mm radiator, maar kan dus stiller fungeren bij dezelfde koelcapaciteit omdat er 140mm fans op zitten die lager in RPM zitten om de boel koel te houden. Jammer dat deze bedrijven van kasten niet ietsje meer rekening houden qua flexibiliteit om 280mm radiators te plaatsen. Meestal kan dit aan de voorkant waarbij je dus de warmte van de CPU terug je case in blaast. Ik heb de X62 bovenin zitten (Lian Li PC-011 Air), zodat de opgewarmde lucht meteen wegkan.
Maar als je je waterkoeling als exhaust inzet dan ben je je CPU aan het koelen met de warme lucht van je GPU, of niet? Nou hangt het natuurlijk af van of je een game PC bouwt (of andere reden hebt voor het zwaar leunen op een GPU) of meer een CPU-heavy workstation. Bij die tweede situatie lijkt het me inderdaad de voorkeur te hebben om de warme lucht van de radiator naar buiten te blazen. Maar in een game systeem verbruikt de GPU vaak een stuk meer dan de CPU dus ik vermoed dat de CPU een stuk meer last zou hebben van de warmte van de GPU dan andersom. Hoewel aan de andere kant de CPU wellicht ook juist weer meer ruimte heeft om het op te vangen... Iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen?
Ja.
Het hangt er even af wat je bedoelt;
Bij single loop (dus een systeem waar zowel de gpu(s) als de cpu watergekoeld zijn, kan het in theorie uitmaken of de de cpu voor of na de gpu schakelt (ietsje warmer water). Bij voldoende headroom maakt het geen bal uit (beperkende factor is meestal niet de radiator zelf maar bijvoorbeeld hoeveel warmte de cpu zelf überhaupt kan afgeven).
In double loop heb je dat niet, maar dan kun je idd wel de.mogelijkheid hebben dat de warme lucht van de ene rad de andere moet koelen. In principe bouw je dus alle rads met de luchtafvoer naar buiten.
Als je enkel de gpu koelt en niet de cpu is het natuurlijk weer een ander verhaal.

Ikzelf heb een kast met twee gpus in een loopje met twee 480rads en 12 fans, de cpu zit op een enkele 480rad. Maakt eigenlijk niks meer uit wat ik met de fans doe, enkel de snelheid van de pomp maakt iets uit :)
Ik ga zelf iets minder extreem en hou het alleen bij een AIO voor de CPU :) de hierboven genoemde Kraken X62 dacht ik aan. De GPU blijft gewoon luchtgekoeld, dus die verwarmt daarmee automatisch de lucht in de kast. Ik was me voornamelijk af aan het vragen of het nou veel uit zou maken of je die AIO als intake monteert, maar daarmee in de kast dus wat warmere lucht hebt waar je GPU mee gekoeld wordt... of als outtake, maar daardoor dus de door de GPU opgewarmde lucht gebruikt om je AIO rad te koelen.

Hangt er ook nog vanaf welke kast het wordt... Mogelijk een NZXT H500 (al dan niet in i variant) en dan is er eigenlijk geen keuze, de radiator moet voorin als intake. Andere kast waar ik naar aan het kijken was is de Crystal 280X, het kleine broertje van de hier besproken 680X. Daarbij zou ik eventueel ook de Kraken voorin als intake kunnen plaatsen, onderin nog extra intakes die naar de videokaart blazen, en bovenin outtakes. Wordt dan wel duidelijk overpressured, en bovendien heeft die kast nogal wat clearance problemen (wel weer zelf te modden door hogere pootjes er onder te zetten en wat spacertjes gebruiken om de glasplaat bovenin wat te verhogen voor betere outtake).

Bij beide opties (en ik ben nog meer rond aan het kijken, PC komt er pas als Zen 2 uit is dus ik heb nog even) denk ik tot nu toe dus aan de radiator als intake, vandaar dat ik bij bovenstaand me afvroeg of dat een foute gedachte was en ik hem beter als outtake zou kunnen monteren (in een kast waar dat mogelijk is).
Ik zou de rads altijd op outtake zetten..ala je zorgt voor goede fans (gaat meer om druk dan snelheid), een goede kwaliteit radiator pompen etc dan komt het wel goed.

Waarschijnlijk gaat die setup binnen zes maanden uit elkaar om een koelblok op de cpu EN gpu te monteren. Ik begon ook rustig aan.

O en je wilt natuurlijk wel overdruk, wat je zelf al.aangeeft.

[Reactie gewijzigd door Boefmans op 18 april 2019 10:30]

Volgens mij kan je alleen een 280mm of 360mm versie kwijt in de bovenkant. In de voorkant/zijkant past alleen een 360mm en in de onderkant hetzelfde tenzij je een extra kort moederbord hebt.
Klopt, bij grotere en Duitsers kasten is wat je met waterkoeling kan doen best een belangrijk punt lijkt me? Al begrijp ik best dat de echte waterkoeling kasten niet meegenomen worden :)
Waar is NZXT in deze rij? Lees allen daarvoor even de reviews van @Foritain .
Lijstje dat hier staat is dikke prima, maar de laatste jaren is NZXT wel echt omhoog gekomen qua afwerking, detail, luxe, etc.
De meeste van hun kasten past makkelijk een E-ATX in.

Edit: @willemdemoor reactie van 12:51 onder mij. Dank voor het toevoegen! Super :).

[Reactie gewijzigd door Kecin op 17 april 2019 17:02]

Helemaal mee eens , aardige misser. De Buren bij HWI tonen ook met enige regelmaat reviews waar deze kasten toch prima meekunnen in de top 5. Volgens mij kan @willemdemoor zo het zebrapad oversteken op Kantoor en ze even meenemen van de HWI afdeling. ;)

Laten we het zo zeggen dat de H700/i Wel hadden meegekunt in deze review : https://nl.hardware.info/...-slimste-behuizingen-ooit / https://nl.hardware.info/...me-fan--en-rgb-controller (https://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=nzxt+h700)

1 Phanteks had ook wel genoeg geweest, had de andere een nzxt of een Fractal kunnen zijn.

Wellicht hadden ze voor Cooler Master ook beter deze kunnen kiezen : pricewatch: Cooler Master Cosmos C700M / pricewatch: Cooler Master Cosmos C700P , maar wellicht werd er ook naar het budget gekeken ?

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 17 april 2019 10:48]

Ik kan de testresultaten van de H700 erbij zetten, en ik zal een FD erbij zoeken. Die neem ik beide in de grafieken op. Overigens zaten die er niet bij omdat ik (zoals vermeld in de inleiding) de recentere behuizingen, dus sinds tweede helft 2018, heb uitgezocht. In de grafieken/tabellen noemen is echter kleine moeite en done.
Ik kan de testresultaten van de H700 erbij zetten, en ik zal een FD erbij zoeken. Die neem ik beide in de grafieken op. Overigens zaten die er niet bij omdat ik (zoals vermeld in de inleiding) de recentere behuizingen, dus sinds tweede helft 2018, heb uitgezocht. In de grafieken/tabellen noemen is echter kleine moeite en done.
Maar wat is de logica achter die criteria? Dit lijkt mij volstrekt irrelevant voor een koper. Technologische vooruitgang bij kasten gaat enorm traag, als die er al is. Ik zie al jaren lang kleine aanpassingen op dezelfde concepten met af en toe een nieuw tijdperk (windowed, hdd silencers, RGB, enz).

Criteria voor E-ATX vind ik ook niet zo heel spannend. Ik denk dat het gros van wie meer uitgeeft aan een kast dit doet voor de volgende redenen
  • Premium looks
  • Stille kast
  • Goede koeling
  • Combinatie van het bovenstaande
Zelf heb ik in ieder geval in 2018 aardig wat tijd besteed aan de selecte van een nieuwe behuizing. Ik wilde vooral een stille kast die ook goed koelt, iets dat een tegenstelling is. Hoe stiller de kast des te dichter hij is des te warmer het allemaal wordt. Kun je oplossen met een hoge airflow, maar dat geeft weer herrie. Dat werd dus heel veel YouTube video's kijken en reviews lezen.

Op dat moment bestond de 600S nog niet en was de Evolv wel een finalist. Die heb ik in huis gehaald. Het was echter de Be Quiet Dark Base 700 die er met de winst vandoor ging. Of de 600S nu een betere keuze zou zijn kan ik nu niet beoordelen. Bij de buren kwam ik dit tegen in de review van de 600S:
Met de Eclipse P600S probeert Phanteks de werelden van minimale geluidsproductie en maximale airflow te combineren. Deze behuizing is aanpasbaar op wijze die we niet eerder zagen. Is Phanteks met zijn nieuwe kast de goede weg ingeslagen?
Interessante positionering, maar dat is het werkgebied van Be Quiet. Dus zet er dan aub een aantal kasten van Be Quiet tegenover.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 april 2019 15:09]

Ja het voelt voor mij ook een beetje als 'dit was makkelijk' in plaats van de beste selectie om tegenover elkaar te zetten... Ik ging net al in de pricewatch kijken maar uiteraard staan nu de kasten uit deze test bovenaan. Ik betwijfel echter dat die supergrote kasten normaal het populairst zijn. En inderdaad, als je dan wel voor die grote gaat, dan kan een kast van 2 jaar geleden altijd nog beter zijn dan een van het afgelopen half jaar.
Vind de Phanteks Enthoo Evolv X Glass het mooist, veel metaal en glas en bijna geen goedkope plastic rotzooi, maar hij is wel erg duur.

Mis wel de Raijintek kasten, en NZXT kasten, en de Fractal Design kasten, en er zijn nog meer goede merken.

Vind jammer dat weer de Raijintek Thetis Window er niet tussen staat, is bijna helemaal van Aluminium behalve achterkant en waar de MB op vast gaat, en 3.0mm tempered glass zijpanelen, hij is lekker compact en past nog gewoon een standaard ATX MB in, en kan met gemak twee grafische kaarten in en nog een 240mm radiator, en nog ruimte voor een 120mm radiator achter, en hij kost onder de €100,-

Tegenwoordig zijn grote behuizingen helemaal niet meer nodig.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 18 april 2019 03:01]

Leuk om te zien , bedankt voor de genomen moeite Willem. :)
Redelijk nutteloze review op de tempratuur en geluidsproductie na. Alleen een opsomming aan specificaties en usp's van de fabrikanten. Er staat alleen maar dit kan of dat kan. Niet of dit systeem daadwerkelijk ook fijn werkt.

" Daarbij hebben we geselecteerd op high-end behuizingen, die bovendien voldoende ruimte bieden aan eatx-moederborden."

Ik kan in de review niets vinden hoe de ervaring was met het plaatsen van een moederbord met dit formaat, daarnaast ook niet echt een uitleg over hoe de installatie verliep en hoe makkelijk het was om de kabels weg te werken. Zelfs als je dat niet per model omschrijft kan zou je wel de verschillen onderling kunnen vertellen. Het is ook niet terug te vinden in de plus of min punten.
Daar had een alinea bij gemoeten ja. We kochten vroeger niet voor niks de dure kasten omdat onze vingers regelmatig open lagen aan het hdd rekje :)

Dus iets of wat info daarover had ik ook wel willen zien. Maar ik zou het niet te veel laten meetellen in punten. Als je met rust en beleid een computer bouwt, kun je dat in alle kasten zonder kleerscheuren doen. En als het past... dan past het. Ik vind het eenmalig last hebben van weinig ruimte bij bouwen niet iets wat belangrijk is ten opzichte van de koeling en geluid over een aantal jaren.
Temperaturen testen met alleen bijgeleverde case-fans is IMHO een beetje nutteloos. Zoals duidelijk is zijn dit high end behuizingen. Die voorzie je over het algemeen van eigen ventilatoren.(uitgezonderd de Crystal natuurlijk)
Zeker bij de lian Li is dit het geval. Deze is samen met Derbauer ontwikkeld om de perfecte behuizing te zijn voor waterkoeling. Omdat veel bouwers van high end pc's toch een eigen voorkeur hebben voor fans hebben ze kosten bespaard.
High end pc's worden voortaan vaak voorzien van waterkoeling. (al zullen de meeste niet custom zijn). Dus het zou mooi zijn geweest als jullie bijvoorbeeld hadden gekeken naar het verschil in opties daarvan.
Nutteloos zou ik het niet noemen. Ook bij een duurdere kast is er zoiets als prijs/kwaliteit. Als jij 150 euro voor een kast betaald dan is het wel zo prettig als je niet ook nog eens 3 keer 20 euro aan fans kwijt bent. Juist de standaard aanwezigheid van goede fans kan een deel van die hogere prijs rechtvaardigen. In mijn geval gebruik ik dan ook de standaard fans op de pricewatch: be quiet! Dark Base 700 Zwart . Niets mis mee. Heeft een kast standaard slechte fans dan weet ik dat liever van te voren, dan moet je nog eens pak hem beet 60 euro uittrekken voor een upgrade.

Verder lijkt mij de verplichting van waterkoeling ook wat prematuur. Als je een koeler als de Scythe Mugen PCGH pakt dan hoor je dat ding op 100% fan speed nog niet eens als je het systeem 'vanuit de doos' op je bureau hebt draaien. Dat was voor mij een enorme meerwaarde; een volledig stil systeem.

Een radiator gooit wat dat betreft snel roet in het eten, vaak maken deze wel een hoorbaar geluid en verhogen ze tevens de intake temperatuur van je kast. Wat dan vervolgens weer invloed kan hebben op de boost frequentie van je gpu, die bij 67+ graden (RTX) al een klein stapje terug doet.

Bij Coffee lake (+) zit het probleem daarnaast vooral in de gebrekkige hitte overdracht van de cpu naar de koeler. Aan de temperatuur kant ga je dus weinig winnen met waterkoeling, tenzij je ook nog gaat delidden.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 april 2019 16:08]

In mijn geval gebruik ik dan ook de standaard fans op de pricewatch: be quiet! Dark Base 700 Zwart . Niets mis mee.
Standaardfans op een case van BQ is wel een beetje een misnomer :+

De fans van BQ zijn echt uitstekend, daar is niks standaard aan.
[...]


Standaardfans op een case van BQ is wel een beetje een misnomer :+

De fans van BQ zijn echt uitstekend, daar is niks standaard aan.
Maar dat was eigenlijk meteen het punt. Dat neem je dus mee in de aanschafwaarde van die kast. Trek de upgrade prijs van de fans die je toch al wilde van de aanschaf prijs af. Ineens is de prijs/prestatie een stuk beter.

An sich kan het nog wel interessant zijn om een kast met 'slechte' fans te testen met dezelfde silent wings. Echter dan wordt die concurrerende kast wel meteen 60+ euro duurder. Dus hoe interessant is hij dan nog wanneer Be Quiet ze er 'gratis' bij doet?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 april 2019 16:09]

Ah, op die fiets! Ja, dat is inderdaad zeker zo.
Die darkbase wordt geleverd met silent wings 3 fans. Dus dat is begrijpelijk. Ik vraag me af wat je koopt als je die gaat upgraden. (ik weet het oprecht niet gezien dat de fans zijn waar ik NAAR upgrade normaliter). heb zelf een Silentbase 801. Die wordt geleverd met Pure wings 2. ook prima dingen trouwens. Voor dat geld betere gaan vinden wordt lastig.

Ben ik toch nieuwsgierig. Heb jij die Scythe mugen zelf? Ik heb er goede verhalen over gehoord. Ik ben op zoek naar een stille cpu koeler voor mn volgende build. Zat eerst te denken ik koop iets wat vreselijk overkill is. (dark rock pro 4 ofzo) en schroef dan de fan speed terug. Of is die mugen dan beter?
Ben ik toch nieuwsgierig. Heb jij die Scythe mugen zelf? Ik heb er goede verhalen over gehoord. Ik ben op zoek naar een stille cpu koeler voor mn volgende build. Zat eerst te denken ik koop iets wat vreselijk overkill is. (dark rock pro 4 ofzo) en schroef dan de fan speed terug. Of is die mugen dan beter?
Yes, de PCFG edition met de stillere fans. In mijn geval heb ik mijn 8700K in het moederbord geprikt, ram erbij, voeding op het bureau en de Mugen erop. Op die manier heeft mijn nieuwe systeem twee weken 'bloot' gedraaid. (Was twee moederborden aan het vergelijken). Zelfs met 100% fan speed moet je je oor fysiek op 10 cm van de fan bewegen om iets te horen. Je kunt dus stil renderen om maar iets te noemen.

Je kunt hem natuurlijk ook even testen zonder hem in je systeem te bouwen door hem op een fan header van je huidige systeem aan te sluiten. De Dark Rock pro 4 heb ik niet getest. Ik was meteen tevreden met de Mugen :).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 april 2019 15:18]

Op zich is er wel wat voor te zeggen om andere koelers gebruiken. Ik vind alleen wel dat wat de producten met hun standaard koelers kunnen (out of the box) ook informatie geeft. Want anders negeer je de groep die geen eigen ventilatoren of vloeistof koeling toevoegen.

Om een andere reden is het interessant om het type ventilator te standsaardiseren. Vooropgesteld dat we bij deze kasten ons op lucht koeling richten, waterkoeling is iets teveel een gesloten systeem om veel interactie met een kast te hebben.

Neem voor luchtkoeling bijvoorbeeld een gangbare Noctua ventilator en rust daar al je kasten mee uit. Zo is de ventilatorperformance uit de vergelijking weggeschreven. De valkuil hierbij is nog wel de afhankelijkheid van het model van de kast. De ene kast kan meer ventilatoren op bepaalde posities kwijt dan een andere. Ook het totaal aan ventilatoren kan per kast verschillen. Wat doe je dan?
  1. Vul alle mogelijke ventilator posities. Het is een no brainer dat een kast met al zijn 8 ventilatorplekken gevuld beter koelt dan een kast met maar drie plekken. Willen we dit dan nog meten?
  2. Een andere benadering is het kiezen van een standaard ventilator layout die op alle kasten toepasbaar is. Nadelen hiervan zijn weer dat sommige kastontwerpen dan niet optimaal kunnen functioneren (die met grote ruimtes en veel ventilatorplekken) en dat de testopstelling weinig realistisch is (wie kiest een kast die 8 ventilatoren kan herbergen en stopt er maar drie in?)
Het kiezen van gemeenschappelijke ventilatoren normaliseert dus wel iets, maar er blijft denk ik nog variatie genoeg over. Of deze kleine winst een extra test rechtvaardigt? Ik hoor de tweakers crew al bijna puffen. maarja, de "Hoe koel kan je de kast krijgen" max out test blijft wel leuk, al is een onderling vergelijk dan wat minder eerlijk, dit wordt meer anecdotische informatie. Als ik zou mogen kiezen, prop de kast vol met Noctua-baselines en kijk hoever hij komt. Het is dan wel nog wat extra test werk voor de tweakers crew.

[Reactie gewijzigd door teacup op 17 april 2019 14:40]

het geeft opzicht wel handige informatie alleen niet in het geval van de 011 dynamic aangezien deze cheap is met het idee dat je je eigen fans er in gooit dus uiteraard word deze case verslagen door alles met een fan (al hadk gehoopt dat hij het op geluid gebied beter zou doen mja hij komt alst goed is binnenkort aan en dan zie ik wel hoe luid hij is en of er wat aan te doen is, nzxt H440 met custom waterkoeling krijg ik een moderne 3d kaart niet meer in gepropt dus wat anders nodig :( )

denk dat de 011 air in out the box vs out the box een betere keuze was geweest aangezien deze meer uitgerust is om uit te pakken en gelijk te gebruiken voor een systeem ipv dat je extra ventilators/koeling bij hoort te doen.

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 17 april 2019 13:08]

Hier een tevreden gebruiker van de O11 :*)
Momenteel nog met een AiO, maar custom loop is in de planning.

Foto:
https://imgur.com/tcOJKMZ
nice ziet er heel clean uit.

heb ook al wat plannen ervoor alleen zal het nog lang wachten zijn tot hij in gebruik genomen word :(
alst goed is komt aan het einde van de maand ergens de 011 razer edition binnen en dan wachten op zen 2 / 5xx serie moederborden voordat ik alles om bouw.

heb er wel zin in. (tevens foto van huidige loop/case) https://imgur.com/a/zeSSUKb

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 17 april 2019 23:56]

Dan weet je iig de basis temperatuurflow. Niet iedereen vervangt de fans ;)
Geen Fractal Design?? Dat blijft mijn favo merk qua behuizingen, lekker clean/strak zonder poespas (lees gaming uiterlijk etc.).
Ik heb de R6 in de testresultaten meegenomen, maar hij viel buiten selectiecriterium van beetje recent: de R6 stamt immers van eind 2017 (varianten met een usb c-poortje daargelaten)
Maar er vallen toch zeker wel meer kasten binnen je selectiecriterium?
Waarom is recent een criterium?
Ik heb er net 1 gekocht en ben heel tevreden.
Klopt , de Define R6 had ook zeker niet mistaan in deze round-up. ;)
Correct, ik mis de Fractal Design concurrenten, en wil ze graag in vergelijk met deze 5 zien
je voorkeur voor fractal is geheel en volledig terecht. Maar wat misschien wel een dingetje is met fractal dat ze de laatste tijd eigenlijk niet echt iets compleet nieuws hebben. Ze hebben die R6. Dat is eigenlijk dezelfde kast als een S2 en nu hebben ze er eentje met hetzelfde frontje als de Meshify C. (overigens is dat een best wel mooi). Ik bedoel het niet negatief maar eigenlijk is het een beetje een kwestie van deze kast heeft een nieuw frontje. Voor de rest zie de R6. Want het is dezelfde kast. Een waanzinnig goede kast. Maar niet echt nieuw. en die is al tig keer getest.
Ik ben nog altijd de trotse bezitter van een Lian Li PC70 uit 2002.
Wat een heerlijk kast is dat. Groot (EATX), mooi en zonder glaspanelen. En voldoende ruimte voor een Noctua NH-D14.
En uit de tijd dat Lian Li nog volledig aluminium kasten maakte. Krijg toch altijd een beetje een zure smaak in de mond, wanneer ik zie dat er staal verwerkt is in een Lian Li kast.

Nou ja: zal wel komen omdat ik een fossiel ben, maar kasten met glaspanelen en met RGB feestverlichting laat ik liggen. Over smaak valt niet te twisten.
Je bent niet de enige. Van mij mag er ook een mooi dicht metalen paneel op, hoor :) Maar ik ben eveneens een fossiel ;) Misschien ligt het daar aan ;)
Haha grappig, hier draait ook nog een Lian Li PC70, ik ben blijkbaar ook nog een fossiel :-)
Wat dacht je van deze:

http://www.ldcooling.com/

Wel iets andere prijsklasse :-) maar daar kun je echt alle kanten mee uit.
Zo zijn er nog wel meer :

http://www.abkoncore.com/

Van Koreaanse makelaardij.
Mis een flink aantal E-ATX compatible kasten zoals meerderen benoemen.
Daarbij ook eens met de stelling dat Tweakers bezoekers in het algemeen ook fans anders indelen en bij plaatsen.

Ook qua test methodiek vind ik het wel gebrekkig.
In de test wordt niet verder gegaan dan 100 Watt voor CPU & GPU.
Pak een gemiddelde gamer dan zit je al snel aan +- 150 Watt CPU en +- 180 Watt GPU.
Dit zie je ook in de test bij HWI die gaan door tot 200 Watt voor elk.
ik denk dat je de HWI-tests nog een keer goed moet bekijken: dat is 100W cpu en 100W gpu.
Door één of beide lampen te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen.

Even bij HWI opgezocht ze hanteren nog steeds deze test methode ook bij de meest recente.
Dus ja eerst een test op 200 Watt totaal en dan nog een op 400 Watt totaal.
En ook met 2 voltages 7 & 12 volt op de fans.

[Reactie gewijzigd door ViveUtVivas op 17 april 2019 14:00]

Dat is de oude testmethode @ViveUtVivas
De huidige is deze:
https://nl.hardware.info/...-windtunnel-testprocedure
Misschien zie je enige overeenkomst :)

Overigens zijn we, na je feedback, aan het kijken of we inderdaad meer vermogen in de videokaart kunnen dissiperen. Goed nieuws, we hebben weerstanden gevonden van ten minste 100W die compact genoeg zijn om met z'n tweeën onder een videokaartheatsink te proppen. We werken dus aan een opstelling met 200W voor de gpu. 100W voor de cpu blijf ik overigens voldoende vinden: AMD- en Intel-mainstream is 105W danwel 95W en voor een gamesysteem (in de praktijk 90% van de highend systemen) is 100W cpu-power prima.
Dat is de oude testmethode @ViveUtVivas
De huidige is deze:
https://nl.hardware.info/...-windtunnel-testprocedure
Misschien zie je enige overeenkomst :)

Overigens zijn we, na je feedback, aan het kijken of we inderdaad meer vermogen in de videokaart kunnen dissiperen. Goed nieuws, we hebben weerstanden gevonden van ten minste 100W die compact genoeg zijn om met z'n tweeën onder een videokaartheatsink te proppen. We werken dus aan een opstelling met 200W voor de gpu. 100W voor de cpu blijf ik overigens voldoende vinden: AMD- en Intel-mainstream is 105W danwel 95W en voor een gamesysteem (in de praktijk 90% van de highend systemen) is 100W cpu-power prima.
Maar is dit terecht? Heb je dit gemeten? Toen ik mijn 8700K ging overclocken heb ik, zonder gpu, circa 220W gemeten. Dat is dus alleen cpu, ram, koeler en een 8700K op 4.7-5.0 GHz. Dan kun je zeggen, dat haal je nooit in de praktijk. Maar tijdens Anthem loopt de cpu load al akelig op.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 april 2019 15:22]

Ja maar een CPU Watt verbruik staat niet 1 op 1 op Watts aan gegenereerde warmte.
Bij overclocken wordt de efficientie wel slechter.
Ja maar een CPU Watt verbruik staat niet 1 op 1 op Watts aan gegenereerde warmte.
Bij overclocken wordt de efficientie wel slechter.
Ik heb het extern gemeten via de kabel die naar de voeding liep, dus niet via software. Het verbruik schiet vooral omhoog wanneer je het voltage gaat verhogen. Ik had toen iets van 1.40-1.45v vcore nodig om de hyperthreading icm met AVX in leven te houden en dan gaat het hard.
Ja dat snap ik dat bedoel ik verder ook niet.
Voorbeeld mijn cpu verstookt full load 225 Watt aan stroom op een TDP van 165 Watt.
73,3% voor het gemak 75% van de watts worden omgezet in warmte productie.

Jouw 220 Watt is dan +-165 Watt aan warmte. Nu weten we natuurlijk niet exact hoeveel efficientie verloren gaat door overvolten.
De test is ook gebaseerd op base clock en ik draai ook baseclock.
Ja dat snap ik dat bedoel ik verder ook niet.
Voorbeeld mijn cpu verstookt full load 225 Watt aan stroom op een TDP van 165 Watt.
73,3% voor het gemak 75% van de watts worden omgezet in warmte productie.

Jouw 220 Watt is dan +-165 Watt aan warmte. Nu weten we natuurlijk niet exact hoeveel efficientie verloren gaat door overvolten.
De test is ook gebaseerd op base clock en ik draai ook baseclock.
Maar dan heb je het TDP niet goed begrepen. Het TDP is een fictief getal. Het is een gemiddelde warmte afgifte gemeten door Intel bij gebruik van een bepaalde benchmark suite aan software. Zie https://www.anandtech.com/show/2807/2 Dus je kunt TDP absoluut niet gaan gebruiken om te bepalen welk percentage van gemeten vermogen wordt omgezet in warmte.

Natuurkundig kun je er vanuit gaan dat alle stroom die de computer in gaat wordt omgezet in warmte. Natuurlijk verdwijnt er wel wat in je voeding en een heel klein beetje via je fans maar het gros wordt in de chips omgezet in warmte.

Overigens is die 220W niet reëel want dat was Prime95 met small FTTH wat gewoon normaliter niet gaat voorkomen, ook niet met Adobe Premiere of iets dergelijks. Educated guess doet mijn cpu nu onder een gaming load 120W a 150W.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 april 2019 16:04]

Volgens mij begrijp je zelf TDP niet.
TDP = Thermal Design Power = Max load gegenereerde watts.
ACP = Average Consumption Power = Max aantal uit de muur getrokken watts.

Intel's TDP is a "round up" average of power measurements of processor intensive benchmarks.

TDP mag weleens te laag worden aangegeven (mijne is 140 watt ik reken met 165 watt)

Maar het is wel degelijk dat de CPU niet 1 op 1 Watts verbruikt en warmte genereert. Dit is in de loop der jaren verbeterd vroeger was dit wel slechter.

Aan je naam te zien zijn we leeftijd genoten.
Ik ben ook al sinds mijn 7de aan de IT hobby.

[Reactie gewijzigd door ViveUtVivas op 17 april 2019 16:13]

Dit gaat richting een semantische discussie waar niemand wat aan heeft;).

Belangrijk bij het TDP anno 2019 is dat het in geval van Intel betrekking heeft op de processorstaat op de basis frequentie. De turbo frequentie, waar zwaar op wordt geleund in de prestatie van moderne hardware, wordt niet gegarandeerd door het opgegeven TDP. Combineer dat met de dubieuze definitie van TDP zelf en het TDP is werkelijk waar een volkomen nutteloze maatstaf anno 2019.

Om heel specifiek te zijn gaat het tegenwoordig om PL1 (gelijk aan het ouderwetse TDP), PL2 en Tau.
PL1 is the effective long-term expected steady state power consumption of a processor. For all intents and purposes, the PL1 is usually defined as the TDP of a processor. So if the TDP is 80W, then PL1 is 80W.

PL2 is the short-term maximum power draw for a processor. This number is higher than PL1, and the processor goes into this state when a workload is applied, allowing the processor to use its turbo modes up to the maximum PL2 value. This means that if Intel has defined a processor with a series of turbo modes, they will only work when PL2 is the driving variable for maximum power consumption. Turbo does not work in PL1 mode.

Tau is a timing variable. It dictates how long a processor should stay in PL2 mode before hitting a PL1 mode. Note that Tau is not dependent on power consumption, nor is it dependent on the temperature of the processor (it is expected that if the processor hits a thermal limit, then a different set of super low voltage/frequency values are used and PL1/PL2 is discarded).
Voorbeeld van Anand:
In this case, I will take a consumer grade Core i7-8700K. For this processor, we have the following:
PL1 = TDP = 95 W
PL2 = TDP * 1.25 = 118.75 W
Tau = 8 seconds

In this case, the system should be able to boost up to ~119W for eight seconds, before being pulled back down to 95W. Intel has had this in place for a number of generations of processors, and most of it didn’t actually matter, as the power draw for the full chip was often well below the PL1 value even at full load.
Maar dan het probleem:
However, this is where it gets really stupid: the motherboard vendors got involved, because PL1, PL2 and Tau are configurable in firmware. For example in the graph above, we can set PL2 to an unlimited value, and then PL1 to 165W and 95W respectively.
...
since the advent of six-core processors, we often see numbers much higher than either PL1 or PL2, and they are sustained ad infinitum unless a temperature limit is hit. Why? Who would do such a thing?

Any modern BIOS system, particularly from the major motherboard vendors, will have options to set power limits (long power limit, short power limit) and power duration. In most cases, at default settings, the user won’t know what these are set to because it will just say ‘Auto’, which is a codeword for ‘we know what we want to set it as, don’t worry about it’. The vendors will have the values stored in memory and use them, but all the user will see is ‘Auto’. This lets them set PL2 to 4096W and Tau to something very large, such as 65535, or -1 (infinity, depending on the BIOS setup). This means the CPU will run in its turbo modes all day and all week, just as long as it doesn’t hit thermal limits.
Anandtech concludeert dat Intel beter de piek TDP voor PL2 en sustained TDP voor PL1 kan gaan vermelden.

Dus wat is nu dan wel nuttig? Wat mij betreft is zelf meten het aller beste, gaat dat niet dan kun je het overlaten aan reviews. Maar het moge duidelijk zijn dat ook maar iets redeneren vanaf het opgegeven TDP volstrekt nutteloos is tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 april 2019 16:32]

Overgeklokte cpu's verbruiken inderdaad natuurlijk meer stroom, maar denk dat een grote hoeveelheid mensen hem gewoon lekker stock laten lopen en je dus veel dichter bij die 95W zit. Overigens zou meer dan 100W voor cpu technisch wel kunnen, maar we kiezen er nu voor om enkel een GPU toe te voegen die meer verbruikt, omdat we voornamelijk een opstelling willen hebben die voor zowel ITX als E-ATX kasten geschikt is. Voor grote kasten kunnen we straks dus makkelijk een 200W load toevoegen dmv een 200W GPU.
Tja tijden lang stond 'enhanced turbo' standaard aan voor ieder wie een K cpu kocht. Dus het aantal onbewuste overclockers is ongetwijfeld veel groter dan het percentage dat daar voor uitkomt. Zie ook het gedoe met PL1 en PL2, sdk1985 in 'reviews: Vijf high-end behuizingen - Ruimte voor je eatx-moederbord'

Hoe dan ook denk ik ook niet niet dat 220W een goed uitgangspunt is. Dat is immers de waarde die je krijgt wanneer je Prime95 draait, niet wat je in een game ziet.

Echter ik neem aan dat we het er allemaal over eens zijn dat 100+100W minstens net zo ver van de praktijk ligt. De laatste 10 jaar pak is wat mij betreft pak hem beet 350W wel een mooie vuistregel voor een non-budget systeem.

Ik zou zelf op 125W+225W gaan testen. Dan heb je een normale OC en een 2080 te pakken tijdens 'average gaming'.

edit:
Even snel meeting gedaan. Mijn 8700K+2070 verstookt 50% cpu en 96% gpu in Anthem op 2560x1080 en verbruikt daarmee 320W. Ga je vechten dan neemt het cpu gebruik toe naar 70% a 80%, komt er nog 20 a 30W bij. De cpu is overigens niet meer extreem overgeclocked maar heeft een bescheiden 1.35v x47 met alle energie besparingen ingeschakeld.

Heb je een 1080 Ti, 2080 Ti of Vega 64 dan komt daar pak hem beet 100W bij. Een echt high-end systeem, daar reken ik die van mij niet onder, zal dus pak hem beet 450W verbruiken tijdens 'average gaming'. Bij een wat minder extreem systeem (2070, 2080) blijft de 350W wel een goede maatstaf wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 april 2019 16:35]

Je hebt gelijk das inderdaad oud komt omdat ik specifiek een wat oudere kast had besteld laatst aan de hand van resultaten op de oude methode. Tis ook niet zo dat ik alle reviews doorlees van alles wat voorbij komt. Deze viel me gewoon even op qua procedure.

Ja en qua power kan ik ook met je eens zijn op CPU. High end cpu 95 watt https://www.intel.com/con...-processors/i9-9900k.html
Maar mooi dat er eventueel aan GPU max power wordt gesleuteld. Dan komt dit wat meer in de richting van 1070 en cohorten.

Kleine toevoeging:
Erg consistent zijn ze daar in ieder geval niet
Jouw link van 2 april met zelfde wijze als Tweakers.
10 april https://nl.hardware.info/...0-en-120-euro-testmethode

[Reactie gewijzigd door ViveUtVivas op 17 april 2019 15:12]

Voor die vergelijkingstest hadden we bij HWI wat meer vergelijkingsmateriaal in de oude test dan in de nieuwe, dus is daarvoor gekozen. Alles hierna gaat sowieso met de nieuwe setup getest zijn.
Leuk, al die terigndure kasten, maar kijk ook eens met een brede blik naar de kasten die we gebruiken voor de systemen die we voor anderen vaak bouwen; zo tot een euro of 50 tot 70, of zelfs daaronder.

En ga nou niet roepen dat dat allemaal brol is, want dat kun je niet weten als het getest wordt. Vooroordelen moet je onderzoeken of ze (nog) geldig zijn.

[Reactie gewijzigd door Little Charlie op 17 april 2019 12:24]

Mee eens er zijn vaak systemen voor anderen die niet gamen of veel eisend zijn dan kom je aan een goedkope kast. +-€ 50 .
Maar als ze om advies vragen ga ik meestal iets hoger zitten op een kast die wat fatsoenlijker is.
Maar voor een aantal van de gamer vrienden vragen me ook vaak om input en dan kom je op dure kasten uit dan is €250+ geen uitzondering.

Zelf gebruik ik een Cosmos II 25th anniversary, bijna alle vrienden gebruiken ook een Cosmos II kast.
Goed die dingen zijn niet geschikt voor lan partys perse (zware krengen +-25 a 30 kg)
Ik wou hetzelfde schrijven. Een volgende round up van mid-end cases zou ook nuttig zijn. (50-100€)

Veel case round ups zijn er eigenlijk niet op Tweakers
P600S Minpunten Geen rgb Sober.
Ieder zijn mening, dat zijn voor mij pluspunten :)
En bij de 680X staat er dan Geen rgb-loze optie
Ik snap niet goed die punten. Bij de ene is rgb een minpunt en bij de andere is het een minpunt dat er geen rgb is 8)7
Waarom wordt dit geschreven over de Evolv X?
Vanzelfsprekend is het inbouwen van de Evolv X vrijwel identiek aan het proces bij de P600S. De deurtjes kunnen iets minder ver open, dus houd daar rekening mee met het bouwen. Ze gaan tot krap 180 graden, dus ondersteuning is een must.
De kast is ontworpen om verticaal in te bouwen en niet plat op tafel, maar zelfs al zou je dit willen, dan til je de deurtjes er toch uit. Het lijkt mij sowieso handiger om te doen, want ook al staat hij verticaal is het handiger dat er niets in de weg zit, en zo kunnen ze ook niet bekrassen tijdens het inbouwen.
Ja, idd.

Dat was het eerste dat ik gisteren deed. Gelijk die deurtjes er uit tillen om zo geen krassen te krijgen. Anders zit je met een enorm gevaarte op je bureau. Die deurtjes er uit tillen is nog wel de minste moeite bij deze kast.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True