Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Apple iPad mini en iPad Air 2019 Review

Gaten vullen in de line-up

Conclusie

Praatjes vullen misschien geen gaatjes, maar deze nieuwe iPads doen dat wel. Tot de release van deze modellen kon je kiezen uit de goedkopere iPad van vorig jaar voor rond 350 euro en de iPad Pro die begint bij 900 euro. Deze nieuwe iPads hebben bijvoorbeeld betere schermen en betere processors dan de goedkoopste iPad, maar mindere dan de iPad Pro's. In prijs vallen ze er ook tussenin, met 459 euro en 569 euro als adviesprijzen voor de goedkoopste opties.

De nieuwe Air zit daarbij het dichtst tegen de Pro aan, omdat hij bijna een iPad Pro uit 2017 is met wat kleine tweaks. Daarbij kun je ook het toetsenbord gebruiken dankzij de aanwezigheid van de Smart Connector. Die heeft de iPad mini niet, maar een toetsenbord op dat formaat zou ook héél klein worden.

Met oude namen en oude ontwerpen zal Apple moeite hebben om uit te leggen dat het gaat om nieuwe iPads. Het toont, net als bij de goedkope iPad van vorig jaar, dat Apple niet echt zijn best hoeft te doen. Het recyclet simpelweg oude ontwerpen en voegt er een nieuwe soc aan toe. De concurrentie is dan ook niet hevig; Samsung maakt nog relatief dure Android-tablets en voor de rest brengt Huawei af en toe nog Mediapads uit. Voor deze prijs kun je ook een Surface Go van Microsoft krijgen, maar het dikkere ontwerp en vooral veel veelzijdigere desktopbesturingssysteem Windows maakt van die machine een heel ander beestje.

De iPad Pro's van vorig jaar waren duidelijk nieuwe ontwerpen, met usb-c, Face ID en kleinere bezels. Nu zien we weer Lightning, Touch ID, 3,5mm-poorten en grote bezels op nieuwe iPads. Dat is een groot voordeel voor wie nog oude hoesjes heeft liggen; die passen allemaal.

Het behoud van oude namen en ontwerpen, en de toevoeging van niets nieuws op het gebied van hardware toont andermaal aan dat niemand Apple in de nek hijgt op de tabletmarkt. Waar concurrentie afwezig is, stopt op termijn de vernieuwing. Midrangesmartphones van veel fabrikanten krijgen nu aandacht met vernieuwende functies en ontwerpen, en Apple doet op dat gebied ook een duit in het zakje met zijn minst dure iPhone: de kleurrijke XR. Met de iPads speelt de fabrikant echter op safe. Dat past goed bij de tabletmarkt, want die is momenteel een beetje saai, maar Apple heeft aan specbumps genoeg om tablets te maken die makkelijk aan te raden zijn.

  • iPad Air
  • iPad mini
  • iPad Air
  • iPad mini

Laagste prijzen voor: Apple iPad Mini (2019) Wi-Fi 64GB Grijs
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl

Score: 3 (290)

€ 399,-

€ 399,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 399,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 399,-

Bekijk

MediaMarkt

Score: 3 (192)

€ 399,-

€ 399,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 399,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 399,-

Bekijk

Bol.com

Score: 4 (217)

€ 409,-

€ 409,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 409,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 409,-

Bekijk

Belsimpel

Score: 5 (305)

€ 422,-

€ 422,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 422,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 422,-

Bekijk

YourMacStore

Score: 5 (90)

€ 431,39

€ 431,39

Kostenoverzicht

Productprijs € 431,39
Pakketpost (> €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 431,39

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (133)

Wijzig sortering
Het behoud van oude namen en ontwerpen, en de toevoeging van niets nieuws op het gebied van hardware toont andermaal aan dat niemand Apple in de nek hijgt op de tabletmarkt.
Er wordt nog genoeg gedaan maar het komt allemaal éérst in de Pro reeks terecht. De modellen hier zijn gewoon vulling voor de line-up, we gaan Samsung ook niet afrekenen op de J-reeks. Het is prima spul voor het geld maar de dikke bezels op de iPad Mini doen wel gedateerd aan.
Maar dit item gaat niet over de iPad pro. De producten op zich worden bekeken. Dat Apple door afwezigheid van concurrentie (een hele terechte analyse van de reviewer trouwens) niet veel aan deze producten "innoveert" kan ook betekenen dat het product voldoet aan zijn behoefte, uitontwikkeld is (volwassen) of dat de tabletmarkt een beetje op zijn gat ligt en de kosten van innovatie niet gemakkelijk te zijn terug te verdienen.

En die discussie over bezels, eigenlijk is dat een modecriterium. Zou je de bezels bij deze tablets gaan weghalen dan betwijfel ik of hiermee gehoor wordt gegeven aan functionele criteria.

[Reactie gewijzigd door teacup op 26 april 2019 10:32]

Dat Apple door afwezigheid van concurrentie (een hele terechte analyse van de reviewer trouwens) niet veel aan deze producten "innoveert" kan ook betekenen dat het product voldoet aan zijn behoefte, uitontwikkeld is (volwassen) of dat de tabletmarkt een beetje op zijn gat ligt en de kosten van innovatie niet gemakkelijk te zijn terug te verdienen.
Ik vraag me sterk af of er daadwerkelijk een gebrek aan concurrentie is.....

Ikzelf gebruik al jaren iPads en Android tablets. Dit jaar heb ik beide de deur uit gedaan. Tablets zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden in gebruik en zowel iOS als Android staan volledig stil. Wat ik 5 jaar geleden kon met die operating systems kan ik nogsteeds, soms iets beter, maar ik kan niet méér dan toen. En ik wil wél meer.

En dus ben ik een paar maanden geleden over gestapt op Windows tablets. Eerst een Surface Go uitgeprobeerd, besloten dat de functionaliteit en performance perfect aansluit bij mijn gebruik maar het formaat niet zo. Nu tevreden gebruiker van een Surface Pro.

Waar iOS nogsteeds blijft hangen in pure consumptie tablets (ja, óók de iPad Pro is grotendeels ongeschikt voor creatie) is de Surface een paar stappen verder dan dat. Performance is goed, werking is goed, applicatie ondersteuning is goed. En daarmee dénkt de reviewer dat er geen concurrentie is, net zo goed als dat ik vermoed dat Apple dat ook denkt. Maar ondertussen is Microsoft, in tegenstelling tot Apple en Samsung, wél aan het innoveren. Ik verwacht dat over 2 jaar Samsung in tablet-land grotendeels verdwenen zal zijn (laten we eerlijk zijn; zelfs de S-series tablets zijn niet meer van deze tijd) terwijl Microsoft behoorlijk op Apple zal gaan in lopen.
Ik denk dat je je daarin wel eens kan vergissen. Ik denk nl dat Apple met iOS op de iPad pro steeds meer naar een volwaardig desktop OS zal gaan, zonder afbreuk te doen aan de zeer goede touch interface/GUI van IOS. Duurt misschien wat langer en is voor het oog misschien minder revolutionair dan de ontwikkeling bij MS. Maar ik denk dat Apple aanstuurt op dat je op 1 device kan schakelen tussen verschillende GUI’ s afhankelijk van welke interface je gebruikt(toetsenbord+trackpad/muis of touch). Dus de GUI van IOS in touchmode, als je een keyboard en muis hebt aangesloten de GUI MacOS.
Maar ik denk dat Apple aanstuurt op dat je op 1 device kan schakelen tussen verschillende GUI’ s afhankelijk van welke interface je gebruikt(toetsenbord+trackpad/muis of touch). Dus de GUI van IOS in touchmode, als je een keyboard en muis hebt aangesloten de GUI MacOS.
Could be. Ze zijn nogsteeds heel erg goed in zaken van anderen af kijken. Microsoft doet dit ondertussen sinds Windows 7 en in Windows 10 is het aardig geoptimaliseerd dus wellicht wordt het tijd dat Apple daar ook mee aan de slag gaat. For the moment liggen ze een paar jaar achter op Microsoft als het gaat om content creatie op tablets en ik zie ze dat nog niet 1-2-3 in halen. Zeker niet omdat een aantal van de uitdagingen die ik had met content creatie op een iPad diep verweven zitten in de basis van iOS. Zaken zoals het volledig afsluiten van applicaties van elkaar is een enorm probleem als je probeert content te creëren. En hoewel Apple daar stappen heeft gemaakt blijft het nogsteeds de reden waarom het simpelweg niet werkt.
Late reactie maar ik kan mij hierin niet vinden. Als gebruiker van een surface book 2 en een nieuwe ipad pro erger ik mij aan het feit dat een surface book als tablet vreselijk beperkt is zowel qua interface (windows zal nooit een touch OS zijn) als qua apps die geschikt zijn touch bediening. Ook als laptop is het maar matig maar dat ligt natuurlijk deels aan mezelf omdat ik de zwakste versie heb gekozen. De ipad pro daarentegen is fantastische tablet en heel matige laptop. Kortom, surface tablets schieten tekort als tablet en ipads schieten te kort als laptop vervangers.
Ik ben het met je eens. Vandaar ook dat ik Microsoft op dit moment nog niet zie als grote concurrent in tablet land. Maar laten we eerlijk zijn; als je kijkt naar content creatie gebruik ligt de Surface mijlen ver voor op de iPad Pro, juist omdat hij zo goed werkt als "laptop". Uiteindelijk is voor creatie een touchscreen gewoon niet geschikt. En de sprongen die Windows gemaakt heeft in touch-land zorgen er voor dat de Surface in consumptie-modus gewoon goed werkt (niet heel goed, wel goed.) Zeker Google Chrome in touch-modus werkt gewoon prettig.

Vandaar dat ik beweer dat we over een paar jaar een heel ander tablet landschap zullen hebben...
Dit is dus precies waar iOS 13 mee gaat afrekenen, de iPad zal steeds meer als een laptop te gebruiken worden.

Maar geef toe, er is nog een hoop te verbeteren.
Er wordt in de tekst vermeld dat alleen intern wijzigingen zijn gedaan aan de ipad mini 5. Dat is niet geheel waar. Ik heb er een en de hoes van de mini 4 past niet meer. Bijv. de volume knoppen zijn iets groter en daarmee wat verplaatst.

https://www.google.com/am...ni-5-cases-3693809/%3famp

Edit: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Vigor op 26 april 2019 11:19]

Klopt, er zitten ook nog twee sensors aan de voorkant voor True Tone, die hadden de oude mini’s ook niet.

Ik heb de hoes van mijn oude mini 3 aardig moeten verbouwen. De camera aan de achterkant zit dichter bij de rand. Ook heb ik er twee gaten bij moeten maken voor de True Tone sensors. De homeknop zit ook wat lager. Er was voldoende ruimte bij de volume knoppen bij deze hoes.

Dit is een voorlopige oplossing, omdat de hoesjes/cases voor de Mini 5 die er nu zijn me niet bevallen. Ik wacht tot de keuze wat groter is voordat ik een nieuwe hoes koop.

[Reactie gewijzigd door Ome Kor op 28 april 2019 05:53]

Die grote bezels om het scherm heen bij de mini kan echt niet meer net als het ontbreken van USB-C en de relatief toch wel hoge prijs. Snap niet dat @arnoudwokke deze niet noemt als minpunten.

Vind dat grotere minpunten dan 'opladen duurt lang' of 'maar twee speakers ipv vier'.

Dat de mini dan wel weer een 3,5-mm headphonejack heeft, wordt weer niet als pluspunt genoemd.

De 7,5 score is te laag gezien het zowel op hardware als softwaregebied een "prima tablet is en veel mensen zullen er plezier van hebben" en de 7,5 gezien in het licht van de slechts twee genoemde minpunten.

Hardware.info geeft zelfs de stempel "Excellent" mee. Een 8 was eerlijker geweest. Er wordt nu te hard gestraft op een gebrek aan innovatie, terwijl die vooral eerst bij de Pro-lijn plaatsvindt nu de iPad een 'mainstream' product is geworden.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 26 april 2019 07:08]

Even punt voor punt, omgekeerd :)
Een 8 was eerlijker geweest. Er wordt nu te hard gestraft op een gebrek aan innovatie, terwijl die vooral eerst bij de Pro-lijn plaatsvindt nu de iPad een 'mainstream' product is geworden.
Een cijfer is geen reflectie van innovatie of het gebrek eraan, het plaatst een product waar het naar onze visie hoort in het omliggende landschap van producten. Wat kreeg de iPad Pro? Wat kreeg de iPad 2018? Daar moet ik meer naar kijken, zodat mensen die tablets willen vergelijken dat kunnen doen.
De 7,5 score is te laag gezien het zowel op hardware als softwaregebied een "prima tablet is en veel mensen zullen er plezier van hebben" en de 7,5 gezien in het licht van de slechts twee genoemde minpunten.
Hoezo? Een scorekaart is een indicatie, maar de genoemde plus- en minpunten zijn niet de enige plus- en minpunten. De Mini heeft bijvoorbeeld een scherm met onvoldoende contrast, om maar eens wat te noemen. Het is geen slecht scherm (de helderheid is dan wel weer dik in orde), dus het staat niet tussen de plus- en minpunten.
Die grote bezels om het scherm heen bij de mini kan echt niet meer net als het ontbreken van USB-C en de relatief toch wel hoge prijs.
Waarom kunnen die bezels niet meer? Denk je dat iedereen bezels vreselijk vindt? Ik denk dat veel mensen blij zijn met grote randen om hem vast te houden en ik denk ook dat veel mensen blij zijn dat oude hoesjes nog passen bijvoorbeeld. En moet ik ze echt afrekenen op het ontbreken van usb-c, terwijl de nieuwste iPhones die twee keer zo duur zijn dat óók niet hebben? Bovendien: het ontbreken van de Lightning-poort had deze tablets incompatibel gemaakt met de Pencil van de eerste generatie (die alleen laadt met Lightning). Daardoor had hij compatibel moeten zijn met de tweede generatie, waarvoor in de behuizing veel magneten en Qi-laden nodig is - en dat is een aanpassing van het ontwerp waardoor de hele tablet anders in elkaar moet zitten.

En de prijs... tja, wat is een relatief hoge prijs? Het zijn de goedkoopste producten met een Apple A12-soc - veel goedkoper dan een iPhone Xr bijvoorbeeld. De Mini is 'maar' 120 euro duurder dan de iPad 2018. Ik ben een reviewer die écht scherp let op prijs, maar de tabletmarkt is zodanig dat je de prijzen alleen kan afzetten tegen andere iPads. Ik zou echt niet weten waaraan ik de prijs anders moet relateren.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 26 april 2019 06:54]

De review vind ik echt prima, het geeft goed de afwegingen weer die je moet nemen als potentiële koper. Ik val in die categorie en ben aan het afwegen of 120hz en 4 luidsprekers van een Pro echt de vrij stevige meerprijs waard zijn.
Ik merk dat Arnout de reviews doet van producten die op tweakers vaak een bijzondere discussie opleveren. Smartphones en tablets zijn blijkbaar controversiële producten. Naast het lange laden zijn deze iPads ook nog eens beladen. Kudos voor de reviewer die klaarzit om de discussie aan te gaan!
Je kunt ook de 10.5 overwegen die vaak voor dezelfde prijs als de air verkrijgbaar is.
Welk model doel je dan op? De iPad pro 10.5 van vorig jaar?
Oeps ja inderdaad de pro 10.5
Grote bezels vind ik zelf geen probleem, alleen wel hoe het in de huidige iPad mini en ook Air verwerkt zit. De verhoudingen kloppen niet. Ook is de homeknop van de mini niet goed uitgelijnd, dat was misschien een probleem waar ze bij de eerste generatie tegenaan liepen om technische redenen, maar ik kan me niet voorstellen dat die button jaren later niet mooi in het midden zit.

Ik vind de bezels zelfs wel fijn. Maar dat ligt ook een beetje aan het gebruik. Voor iemand die graag racespelletjes speelt is het fijn om zonder moeite je vingers van het scherm af te kunnen houden. Heb je een heel ander type gebruik, dan maken die bezels de iPad natuurlijk alleen maar te groot.
Ik zou een (grote) bezel toch eerder als gewenst beschouwen bij een tablet. In tegenstelling tot een smartphone neem je een tablet toch wel vaak vast tussen duim en handpalm (zoals een dienblad) als je dat doet met een bezel-free scherm dan druk je voortdurend op het touchscreen. ;)
Wat in principe met goede Palm-rejection geen probleem is. Wat gelukkig het geval is bij de meeste bezel-arme tablets.
Om nu de 3,5-mm headphonejack op de ipadmini een pluspunt te noemen gaat wel wat ver. Dat had mijn walkman uit 1980 ook. :)
Voor veel van ons is een headphonejack en een homebutton belangrijk tot essentieel. Voor mij de homebutton zodat ik FaceId niet hoef te gebruiken. En de headphonejack betekend dat als ik een nieuwe iPad aanschaf ik niet een extra set headphones hoef mee te nemen of hoef te rotzooien met een adapter. Voor mij (en anderen) zijn dat allemaal plus/minpunten die de aankoop van een device zwaar beïnvloeden. Net zoals er bij velen het wel/niet aanwezig zijn van een USB-C aansluiting zeer zwaar telt...
Ik begrijp wat je bedoelt.
Top dat Apple de iPads als een volwaardige productlijn blijft zien, ondanks dat de hype er inmiddels af is. Het besef onder de bedrijven en analisten blijkt eindelijk te zijn dat een tablet niet zoals een telefoon om de 2 jaar vervangen zal worden.

De afgenomen groei of zelfs daling in de verkopen zegt dus niets over de populariteit of nut van tablets, maar meer dat mensen langer tevreden zijn met dezelfde tablet.

Dat Apple nu slechts periodiek een update uitbrengt in hun iPad assortiment is dan ook meer dan logisch.

De nieuwe Air is bijzonder welkom. Het verschil tussen de standaard iPad en de Pro was qua prijs en specs té groot. De Air vult nu inderdaad dat gat.

Ik heb nog steeds een iPad Air 2 en merk aan vrijwel niets dat ie oud of traag is. Bewijst maar weer dat we ons toch wel erg gemakkelijk laten wijsmaken dat we iets nieuws persé nodig zouden hebben ;)
Het besef onder de bedrijven en analisten blijkt eindelijk te zijn dat een tablet niet zoals een telefoon om de 2 jaar vervangen zal worden.
Het besef begint zelfs te groeien dat een smartphone niet elke 2 jaar wordt vervangen...
Klopt iPad kan vrij lang mee ik had een Air 1 vanaf oktober 2013, heb die in december eens ingeruild voor een iPad 2018.
Op zich merk ik wel tuurlijk dat deze wel wat sneller is, maar op zich deed mijn ouwe iPad Airtje het ook nog prima.
Klopt. Ik had alleen liever een goedkopere mini gezien voor 379 euro en in plaats van het goedkope 9.7 model en de nieuwe 10.5 air, liever een nieuwe 9.7 gezien met betere specs voor 429 euro. Dus met gelamineerd scherm, pencil support, A12 en 6.1mm dikte.
Dan hadden ze de “oude” iPad pro van 10.5 inch uit 2017 voor 600 euro in het assortiment mogen houden met 120hz en 4 speakers.
Als je dit zo leest dan komen de nieuwe iPad Air en Mini er bekaaid af in vergelijking met de Samsung S5e of ligt dat aan mij?
Een van de grotere problemen bij een android tablet is software en ondersteuning. Juist bij een tablet die typisch langer in gebruik blijft dan een telefoon is het belangrijk dat deze ook lang ondersteund wordt vanuit de fabrikant met updates (zoals bij de ipad tot dusverre wel het geval is). Dit gebeurt niet bij een android device waardoor deze bij mij überhaupt niet meegenomen worden op de shortlist.

Dat je terug kunt vallen op custom roms is geen excuus, de meeste mensen beginnen hier niet aan en je bent enorm afhankelijk van de community of je device toevallig gesupport wordt. Daarnaast is het funest voor je afschrijving.

Als ze dat aan zouden pakken zou een Android tablet in een keer een stuk interessanter worden, maar daar lijkt vanuit de fabrikanten niet echt werk van worden gemaakt.
Gelijk heb je, nou heb ik wel het idee dat het iets beter is dan afgelopen jaren. De vraag is natuurlijk of je erop zit te wachten om op een iPad mini 2 (in mijn geval) de nieuwste software te zetten als dit betekend dat het ding retetraag wordt (mijn ervaring).

Verder heb ik zelf al een tijdje geen android tablet meer dus weet niet hoe het ervoor staat maar ik vind het aanbod apps in iOs ook niet heel denderend eerlijk gezegd.
nou heb ik wel het idee dat het iets beter is dan afgelopen jaren.
Ik heb het al eens eerder uitgezocht, maar de Galaxy Tab S3 (2017, 20 maanden oud) heeft voor het laatst een beveiligingsupdate gehad in december, de Samsung site geeft aan
Software Support Periode: tenminste tot mei 2019

Voor de S5e is dat:
Software Support Periode: Tenminste tot april 2021

Dat vertaalt naar dat Samsung slechts 2 jaar software support garandeert, alles dat het meer is, is meegenomen. Ik zag dat de Galaxy Tab S2 in december 2018 ook nog een security update kreeg (wat eerder een uitzondering is dan de regel).

Echter krijgt mij iPad Air #1 nog regelmatig (security) updates... Dat kan je van de Galaxy Tabs niet echt zeggen, zeker niet uit diezelfde periode. Dat vertaald er naar dat mensen vaker hun Samsung tablet zouden moeten vervangen dan hun iPad als ze nog een secure device willen behouden, zeker omdat het in huis wordt gebruikt door veel computer analfabeten en er een camara/microfoon in zit. Dit is dan ook de reden waarom zoveel winkeltjes de Samsung smartphones/tablets pushen, er zit meer marge op dan bij de Apple en ze komen vaak na 2 jaar vanzelf weer terug voor een nieuwe...

Daarnaast is het model na 2 jaar minder dan de helft waard, is het nu nieuw verkrijgbaar voor 60% van de introductieprijs, waardoor verkoopprijzen nog verder zakken. Als ik dus na bijna 6 jaar mijn iPad Air #1 verkoop, levert dat nog bijna 30% van de introductieprijs op.

Dan is een Galaxy S5e slechts 75% van de prijs van een iPad Air 2019, maar na 2 jaar krijg je er nog maar 40% van de prijs voor, daarna weer een nieuwe. Na 6 jaar heb je 1.35x de prijs van die Ipad Air 2019 betaald, maar wel elke 2 jaar een nieuwe. Dus zo goedkoop is het dan ook weer niet...
Dit is inderdaad (nog) belangrijker bij tablets dan bij smartphones (hoewel ook die te kort ondersteund worden). Apple doet het daarbij gewoon beter.

Voor mij is het zelfs reden om alleen nog maar windows gebaseerde tablets te kopen. Mijn ruim 4 jaar oude Venue 7140 (nu te koop :)) is waarschijnlijk over 4 jaar nog steeds prima in staat om windows te draaien en voorzien van de laatste updates. Daar neem ik de nadelen van windows t.o.v. IOS (of android) graag voor lief. (Ik zie overigens meer voor dan nadelen van een windows tablet tov IOS, maar dat is een andere discussie).

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 26 april 2019 13:58]

Mid-range SoC. Zeer goed scherm maar onhandig 16:9 formaat. En de software (OS en Apps) is maar matig natuurlijk, Android en tablets, het lijkt nooit iets te worden.
Klopt het wel dat bij specificaties staat dat de iPad Mini 3GB werkgeheugen heeft terwijl de air het met maar 2GB moet doen?

Ook al werkt IOS prima met 2GB werkgeheugen, Ik hoop toch dat ze allebei inmiddels op z'n minst 3GB werkgeheugen hebben, in de kader van toekomstbestendigheid.
De Air 2019 heeft net als de mini ook 3GB. Het staat fout aangegeven bij de specificaties.
Waarom eigenlijk geen performance benchmarks?

-Hoe verhoudt deze 'Mini 5' zich tot de Mini 4?
-Nieuwe mini heeft 3GB, kan je dit terugzien in benchmarks?
Begrijpelijk, al zie ik persoonlijk liever informatie met een kanttekening dan geen informatie.
Er mag nu toch echt we een ‘randloos’ ipad komen. Hoeft niet volledig randloos maar mag best wat dunnere bezels hebben.
Die is er al; de ipad pro 2018.
Zou Tweakers.net een Android tablet in de zelfde prijsklasse en met zelfde specs anders beoordeeld hebben als de geteste iPads 2019?

Ik heb, nog een iPad 4 uit 2012
Hij wordt wat trager, waardoor ik hem af en toe terugzet naar fabrieks instellingen
De reeds gekochte apps kan ik zo weer downloaden in de Apple iOS store

Van de 70 apps, krijgen 68 apps nog steeds een update van ontwikkelaars. Wat wil ik nog meer

Tweakjes vergelijkt af en toe een Skoda met een Tesla, waardoor een verkeerd beeld ontstaat

Persoonlijk lijkt mij de iPad pro 2017 voor de zelfde prijs een betere deal

Gr
De iPad4 had ik ook. Heeft bij mij ook lange tijd met veel plezier dienst gedaan, maar ik merkte in de loop van vorig jaar toch wel dat die echt aan vervanging toe was. Sommige dingen kon hij duidelijk niet meer aan (youtube filmpjes afspelen was via Facebook onmogelijk en via de Youtube app werkte het ook niet altijd, om maar iets te noemen).

Ik ben het geheel met je eens dat de iPad Pro 2017 (ook 10,5" net als de geteste Air uit 2019) een betere deal is. Het enige voordeel van de Air is dat die een nieuwe socket heeft (A12) en dus mogelijk langer ondersteund wordt.
Daar tegenover staat de de Pro 2017 een X-socket (A10X) en dus qua prestaties niet veel zal onderdoen. En: 4 Gb ipv 3 Gb geheugen. Een 120 Hz scherm. Vier speakers ipv 2 (klinkt duidelijk voller). En dan is de Pro 2017 ook nog eens (een paar tientjes) goedkoper.

(Een paar weken geleden heb ik dan ook bewust gekozen voor een nieuwe Pro uit 2017 i.p.v. de nieuwe Air uit 2019, als vervanger voor mijn oude iPad 4. Geen spijt van en het merendeel van de apps kon ik zo overzetten. Heerlijk.)
De Air spreekt mij verreweg het meeste aan en wordt waarschijnlijk de opvolger van mijn inmiddels sterk verouderde iPad 4.

Hij heeft een snelle soc, een mooi scherm, een 3.5mm plug, touch id en keyboard support. Eigenlijk het beste van oud (3.5mm en touch id) en nieuw (soc) bij elkaar. O ja en hij is ook nog goedkoper dan de pro!
Alleen is de vorige Pro (2017) inmiddels wel goedkoper dan de nieuwe Air.
En die heeft een beter scherm, beter geluid, meer intern geheugen. Die kan ik je aanraden boven de nieuwe Air. ;)
Thanks daar ga ik eens naar kijken. :)
Wist niet dat die nog werd verkocht

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True