Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Samsung Galaxy Fold Preview

Debuut van de vouwbare smartphone

Tot slot

Hoe het ook zal gaan, Samsung heeft met de Galaxy Fold een toestel in handen dat de geschiedenisboeken ingaat; we weten alleen nog niet in welk hoofdstuk. Staat het onder 'de volgende evolutie van smartphonedesign' of onder 'interessante experimenten die nergens heen gingen'?

Er zijn argumenten om de Fold te verkiezen boven de Huawei Mate X, die ook dit jaar uitkomt. Zo is het scherm op het oog mooier en is hij in de broekzak beter beschermd tegen krassen dan de Mate X met zijn plastic aan beide kanten. De FlexPai is wat dat betreft als de Mate X. Je kunt echter minstens evenveel argumenten verzinnen om de Mate X of FlexPai te verkiezen. De Fold heeft een scherm aan de buitenkant dat te klein is voor een hedendaagse smartphone, een inkeping ter grootte van een klein waddeneiland op het grote scherm en een ontwerp dat niet iedereen zal aanspreken. Bovendien is het scherm minder groot dan dat van de FlexPai en Mate X.

Na ervaringen met de Fold, Mate X en FlexPai staat vast dat er potentie zit in het idee van smartphones met vouwbare schermen. Het gaat hier wel duidelijk nog om de eerste generatie: experimentele producten met afwijkende ideeën en niet altijd de beste uitwerking.

In de winkel gaan het mooiere scherm en het praktische nut van de Fold het niet winnen, denk ik. De vouwbare Galaxy heeft rare ontwerpkeuzes, zoals het kleine scherm op de voorkant, het grote, niet-rechthoekige scherm binnenin en een ontwerp waardoor de telefoon nét niet dicht kan op de plek waar het scherm vouwt. Bovendien is het tonen van de vouw van het scherm in deze fase misschien nog belangrijker dan het beschermen ervan. De Mate X en FlexPai laten het gevouwen scherm in gesloten stand trots zien, waar Samsung het juist verbergt. Dat maakt die andere twee vouwbare smartphones indrukwekkender en, in mijn ogen, aantrekkelijker. De smartphonemarkt ging in de afgelopen jaren voor de achterkant van smartphones van kunststof via metaal naar glas en alleen dat al heeft aangetoond dat uiterlijk vertoon het in deze markt makkelijk kan winnen van praktisch nut, ook al levert dat een kwetsbaarder ontwerp op.

Met de release van de Galaxy Fold over een paar weken komt de vouwbare smartphone nu héél dichtbij. Huawei komt met zijn Mate X later dit jaar en hopelijk is de FlexPai dan ook goed verkrijgbaar. Dan staan Samsung en Huawei, twee van de grootste smartphonemakers ter wereld, op het gebied van designfilosofie lijnrecht tegenover elkaar, met twee heel verschillende modellen. Het is daardoor extra interessant om te zien hoe de toekomst zich zal ontvouwen.

Reacties (147)

Wijzig sortering
De design is wel slecht. Met zo een bobbel als die is dichtgeklapt. Ik denk dat de prijs het laat floppen. Ze gaan niet de sales krijgen die ze verwachten. Omdat er niet echt een meerwaarde is. Mensen hebben ook een smarphone en een tablet.
Ik denk dat Samsung dit best wel zelf beseft. Een toestel waarbij je met gemak een zeer dure smartphone en tablet los kan kopen is de prijs het echt niet waard. Ook het verschil in prijs met de huidige toestellen ligt gewoon vreselijk hoog.
Kortom, dit is gewoon de markt wat warm maken en meer PR dan wat anders. Mooie PR doet immers goedkopere toestellen ook beter verkopen.
Een Rolls Royce of Chanel no5 zijn hun prijs ook niet waard. Dat geldt voor elk luxe product als je alleen maar op prijs kwaliteitsverhouding gaat letten. Voor sommige mensen zijn ze wel degelijk hun prijs waard. Vanwege de status die ze verlenen, of omdat het kleine beetje dat ze extra leveren voor hen nu juist wel belangrijk is.

Zo kan ik me voorstellen dat voor mensen die niet met een tablet willen rondslepen, maar toch op momenten dingen goed willen kunnen laten zien, een tablet in de binnenzak of handtasje wel zijn geld waard is. Als je heel veel geld hebt en grote zaken doet dan is de prijs nauwelijks van belang.

De concorde was ook zo een product. In het begin had hij zware verliezen. De nieuwe directeur vroeg om voorstellen van iederen in het bedrijf anders zou hij de zaak sluiten. Twee piloten wonnen. Zij gingen praten met passagiers. Zij stellen de vraag: Hoeveel kost een vlucht? Ze hadden geen flauw idee, hun secetaresse deed de boeking. Toen vroegen ze, maak eens een schatting. Het bleek dat ze de prijs allemaal veel hoger schatten dan hij was. Voor hen was het ideaal om vanuit de VS naar Engeland te kunnen vliegen en s'avonds weer bij het gezin te kunnen zijn, en niet in een hotel te hoeven slapen. Daar hadden ze best veel geld voor over.

Zo moet je dit toestel ook zien. Voor bepaalde mensen is hij geld waard. Anderen zullen pas geinteresseerd raken als hij lichter, dunner en veel goedkoper wordt. Voor Samsung is het zaak om te leren uit de gebruikerservaringen, de technologie te perfectioneren en ondertussen al wat geld op de investeringen terug te winnen. De verkochte aantallen zullen sowieso voorlopig laag zijn, ook al zou het even duur zijn als een Note. Daarom is het slim om juist op een hoge prijs te mikken. Voor die hem kopen speelt prijs namelijk nauwelijks rol.

De verkochte aantallen zullen laag zijn maar dat is niet wezenlijk van belang. Veel belangrijker is hoe de markt zal reageren op de verschillende ontwerpen. Uiteindelijk zal alles weer naar één ontwerp gaan toegroeien. Dat is wel belangrijk omdat elke fabrikant daar speciale technologie voor ontwikkeld. Naar binnen of naar buiten buigen dat maakt wezenlijk verschil.

Ik zie als grote voordeel van Huawei dat het lichter, dunner en eleganter oogt. Dat kan best wel een voordeel zijn voor hele dure telefoons. Mensen die dit geld er voor neertellen kopen over een paar jaar zo weer een andere. De levensduur van het scherm zal ze niet heel erg boeien, wel de handigheid in het gebruik. Nadeel van de Huawei is denk ik dat hij te zwaar is om te dragen zonder dat je zakken gaan uitpuilen. Dat wil echter niet zeggen dat Samsungs ontwerp minder is als ze hem ook lichter kunnen maken

[Reactie gewijzigd door Elefant op 15 april 2019 20:54]

De verkochte aantallen zullen laag zijn maar dat is niet wezenlijk van belang.
Sterker nog: ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat Samsung zelf ook liever niet tientallen miljoenen hiervan gaat verkopen. Het is in veel opzichten een nieuw product en het zou voor henzelf veel beter te behappen zijn wanneer het niet in één keer een doorslaand succes is. Zo kunnen ze de Fold 2 weer iets beter maken. Zoals Arnoud in het artikel zelf ook zegt: de S-serie is inmiddels ook al bij de tiende generatie. En bekijk voor de grap even de review van de eerste Galaxy S (toevallig ook door Arnoud). Hier was de conclusie ook niet louter positief.
Zo'n ding als dit lijkt mij ook gevoelig voor garantie claims. Het is toch weer een mechanisch stuk erbij dat kapot kan gaan. En afhankelijk van hoe mensen hem gaan gebruiken, kan ik mij voorstellen dan Samsung nog geen kijk heeft op hoe groot dat gaat zijn. Beperktere aantallen leveren geeft hun veel meer overzicht over de mogelijke problemen (die nog ontdekt moeten worden) en mogelijk verbeteren voor een nieuwere versie.
[...]


Sterker nog: ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat Samsung zelf ook liever niet tientallen miljoenen hiervan gaat verkopen. Het is in veel opzichten een nieuw product en het zou voor henzelf veel beter te behappen zijn wanneer het niet in één keer een doorslaand succes is. Zo kunnen ze de Fold 2 weer iets beter maken. Zoals Arnoud in het artikel zelf ook zegt: de S-serie is inmiddels ook al bij de tiende generatie. En bekijk voor de grap even de review van de eerste Galaxy S (toevallig ook door Arnoud). Hier was de conclusie ook niet louter positief.
Eerste zin van die conclusie: "De Samsung Galaxy S is een van de indrukwekkendste en meest complete Android-toestellen tot nu toe." Laatste zin "[...] als beste Android-toestel op de Nederlandse markt."

Hoe is dat niet louter positief?
Omdat er ook nog tekst tussen de eerste en de laatste zin staat :+
Toch zijn er een paar dingen mis: zo is de software niet altijd even snel en soms blijft het toestel even hangen.
....
Het meest controversiële aspect van het toestel is echter de wijze waarop Samsung elementen van de iPhone 3G heeft overgenomen
En als minpunten:
Minpunten:
- Afwerking doet goedkoop aan
- Software hapert soms

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 19 april 2019 11:28]

Wat een flauwe vergelijking met Concorde. Dat project is altijd zwaar verliesgevend geweest. Prestige zat hem met name bij Frankrijk zelf en niet de passagier.
Dat denken veel mensen omdat de Concorde in het begin verliesgevend was en er in de VS veel problemen waren rond landingsrechten. Ik heb dat ook altijd gedacht, tot ik een documentaire zag over de Concorde. Nadat ze het nieuwe management hadden aangesteld onder leiding van die twee piloten, werd deze juist prima winstgevend! Het ongeluk in Frankrijk en het feit dat veel vliegtuigen sowieso aan vervanging toe waren en de technologie inmiddels verouderd was, maakte dat men is gestopt. Maar ook na het ongeluk en de aankondiging dat ze gingen stoppen zijn alle vluchten volledig volgeboekt gevlogen!

[Reactie gewijzigd door Elefant op 16 april 2019 13:33]

Sorry maar de vergelijking met de Concorde gaat mij toch een aantal stappen te ver. Het is een veel te dikke vouwbare phablet, niet minder maar ook zeker niet meer.
Ik vind het een interessant verhaal, maar wel een appels met peren vergelijking. De concorde voegde echt iets toe, namelijk minder reistijd, en het is maar de vraag of dat bij dit toestel ook het geval is.

[Reactie gewijzigd door JdB95 op 16 april 2019 10:27]

Ik denk dat de vergelijking met de waarde van een Rolls Royce een beetje krom is, daar je ook onder de mobieltjes verscheidene luxe merken hebt waar je makkelijk een jaarloon aan kwijt kan voor een toestel.

Dit is eerder Mercedes die een vliegauto uitbrengt aan 150K. Wat is zo'n ding waard over 3 jaar ? En wat voor status symbool is een bak vol kinderziektes ?
Het is in ieder geval fijn dat er fabrikanten zijn die durven te experimenteren en apparaten met een dikke kans op falen toch ontwikkelen... Uiteindelijk leveren dit soort projecten weer technologische vooruitgang.
Hoeveel sales verwachten ze dan? Als je dat niet weet is het wel heel moeilijk om een uitspraak te doen of Samsungs verwachtingen reëel zijn.

Ik ga hem ook niet kopen maar vind het een interessante ontwikkeling. Nog een paar jaar en we hebben veel meer keuze op dit gebied. Ik denk dat dit wel degelijk toekomst heeft.
Het gaat niet om sales, het gaat om de eerste te zijn, om je innovatief karakter in de verf te zetten. Het gaat om perceptie en imago. En daarmee verkoop je je andere modellen.
Het grappige is dat de fold in Amerika gereserveerd moet worden om een pre-order te kunnen doen en die in no-time op waren.
Kan het niet zijn dat Samsung bewust schaarste creëert om hem exclusier/meer gewild te maken? (is vaak een bewuste strategie van allerlei bedrijven)
Ik vind niet zo gek veel mis met het design. Okee, de dikte en het gewicht doen me wat denken aan de telefoons die ik in de 90's had, maar dat zijn dingen die ik persoonlijk best fijn vind. De vouw en de 'notch' merk ik nagenoeg niets van als ik ermee bezig ben. Dichtgeklapt ligt 'ie best lekker in de hand (in elk geval in mijn handen).

Ik was eerst behoorlijk sceptisch, maar ik geloof wel dat ik dit een fijn apparaat vind. Ik was een groot fan van de eerste Note, wat in de opvolgende generaties meer een S-on-steroids was. Dat gaf mij niet meer die "WOW-factor", iets wat ik bij de Galaxy Fold wel weer heb.

Het kleine scherm op de voorkant is groot genoeg om een telefoongesprek op te starten of een bericht op te swipen. Ik kan er in elk geval goed mee werken, alhoewel ik me kan voorstellen dat het wat lastiger is wanneer je wat minder ranke vingers hebt.

Edit: en qua sales verwacht Samsung natuurlijk niet dat dit hetzelfde gaat verkopen als een S-series. Dit is meer voor de early adopters, gadget freaks en mensen met geld teveel. Denk ook niet dat Samsung er veel van kan verkopen, puur ivm productie. Ik verwacht in elk geval geen productielijnen als voor een S-series of A-series.

[Reactie gewijzigd door FooLsKi op 15 april 2019 19:04]

Iedereen beklaagde zich bij de eerste Samsung met Edge scherm aan 1 zijde. Anno 2019 komen de hooivorken uit de schuur halen als een fabrikant zich waagt om geen mooi doorlopend scherm te maken, ieuw bezels.. so much ;)
Dit is voor Samsung gewoon een real life test waarbij ze net zoals de vorige Galaxy toestellen steeds iteraties zullen doen op de toekomstige Fold modellen totdat ze het ontwerp zo geperfectioneerd hebben dat het een mainstream model kan worden. Over een jaar of 5 weten we gewoon niet beter dat er opvouwbare mobieltjes zijn en zullen we ons opnieuw afvragen waarom we ook al weer zulke grote telefoons wilde hebben.
Gelukkig hebben ze nu weer een s10 toestel zonder die kwetsbare edge.
Slecht zou ik het design niet willen noemen. Het sluit misschien niet aan bij jouw voorkeuren, maar dit is wel de enige manier om het scherm goed te kunnen beschermen. Hoewel het best wel wat kan hebben, is het er niet tegen bestand om samen met een sleutelbos in een zak te zitten.
Een groter scherm kan best wel eens handig zijn. Wel jammer dat het andere scherm dan te klein is en eigenlijk alleen geschikt is om notificaties op te lezen.
Er zullen vast wel kopers zijn, maar voor de meeste mensen zal de prijs inderdaad een dealbreaker zijn. Voor ruim € 2000,- mag je eigenlijk een beetje voor proefkonijn spelen met een toestel wat het eigenlijk net niet helemaal is. Maar in veel gevallen is een eerste generatie gewoon veel te duur.
Vouwbaar heeft wel de toekomst (denk ik). Het is nog even wachten op Korning totdat zij ook een buigbaar glas klaar hebben dan is een scherm aan de buitenkant ook mogelijk. Zonder glas kan men natuurlijk ook weer de clamshell in ere herstellen. Dan heb je een kleinere telefoon, met een lekker lang scherm.
De design is wel slecht. Met zo een bobbel als die is dichtgeklapt.
Ik betwijfel dat het een design keuze is.
Het zal wel een technische reden hebben: het scherm kan nu eenmaal niet scherp gevouwen worden.
Daar gaat het niet om. Innovatie product. een casestudy. Dat ze er niet veel van verkopen verwachten ze zelf ook niet, vermoed ik. Het geeft een richting aan waar toekomstige telefoons heen gaan.
Ze kunnen dan zeggen dat ze de eerste waren. Maar we praten over 5 jaar nog wel eens
Je weet dat de duurste modellen van alle merken niet aan te slepen zijn? De goedkopere versies van de top modellen verkopen niet goed genoeg. Er zijn meer dan mensen genoeg op de aardkloot met geld in overvloed om de prijs amper een factor te laten zijn.

Ik hoor niet tot die groep. Maar omdat het voor mij een kostenpost is die voor een leuk deel door de belasting word betaald en voor de rest gewoon als bedrijfskosten is word kan mij de prijs ook niet echt tegenstaan. Hoe pedant het ook klinkt, het maakt gewoon niet veel uit.

Veel tweakers zijn student met een beperkt budget en ik zie vaak dat ze hun eigen ervaring extrapoleren naar anderen als het om geld gaat. Heel begrijpelijk. Ik heb ook 6 jaar chinees gegeten en te veel bier gedronken gegeten toen ik student was. Maar net als de meeste mensen waar ik mee studeerde zijn die aan het einde van hun carrière en hebben of hun eigen bedrijf opgestart of zijn in een grotere organisatie gegroeid. Ze verdienen gewoon goed. En net zoals ik kunnen zijn zich een dergelijke telefoon veroorloven zonder daar al te lang over na te hoeven denken.

Daarom loopt vrijwel alles wat duur is zo goed de laatste jaren. Mensen praten over een maximale prijs die mensen willen betalen voor een smartphone. Ik voorspel je dat we daar nog lang niet zijn. Tweaker riepen dat over 500 euro, daarna 1000 euro en veel smartphones in het tweede deel van dit jaar gaan daar ver boven. En geloof me, die gaan gewoon verkopen.
Nou ik werk dan wel in de telecom en ik kan je zeggen dat de goedkopere modellen, veel meer verkopen dan de topmodellen.

Dit geld gewoon voor alle merken.

Even een aanvulling.
Met persoonlijke anecdota komen we nergens. Feiten en cijfers willen we zien.
en hoe zit het met de winstmarge van deze telefoons ;)

Is denk ik belangrijker dan hoeveel het verkoopt xd

Apple kan er 1 verkopen en huawei moet er misschien wel 4 of 5 verkopen om de winst van apple te krijgen. (Voorbeeld idk of het waar is xd)

[Reactie gewijzigd door erwinwernars op 16 april 2019 10:51]

Ik heb ook in de Telecom gewerkt en als je geen Appel dealer bent is de marge die je overhoudt aan de losse verkoop van een Iphone (met name de nieuwe generatie) om te janken.

€20,00 meen ik mij te herinneren...
"Veel tweakers zijn student met een beperkt budget en ik zie vaak dat ze hun eigen ervaring extrapoleren naar anderen als het om geld gaat. Heel begrijpelijk."

Ik denk dat je dat vooral zelf doet... je eigen situatie extrapoleren naar anderen.

De meeste mensen hebben geen eigen bedrijf, kunnen het "door de belasting laten betalen" etc. En als je naar de verkoopcijfers kijkt zie je toch dat de 999$+ telefoons (iPhone Xs Max/Samsung s9+/Note in het begin) juist slechtere verkopen laten zien dan de voorgaande modellen die nog niet dat prijskaartje hebben.

Daarbij is de leeftijd op Tweakers hoger dan je denkt. De demografie is als volgt:
reviews: Tweakers Gebruikersonderzoek 2018 - Resultaten van jullie voor jullie

20 tot 39 is een brede groep (jammer dat het niet specifieker is) maar ik verwacht niet dat dat enkel 20-24 jarigen zijn. Tweakers is al relatief "oud" en de community erachter is ook al aan het verouderen.

TL;DR:
Ja, genoeg rijke mensen die het niet uitmaakt, maar niet de miljoenen die smartphonemakers graag willen zien. Daarbij gaan die vaak ook voor zekerheid en stabiliteit, iets dat je niet hebt bij een early adopter-model. Als rijke showoff wil je niet elke keer horen: "Goh je ziet de vouw nog". Dus als Samsung dat niet "oplost" zullen ze denk ik ook bij die groep slecht verkopen.
Een plus punt van de dure prijzen is dat het minder schadelijk is dan met de Note 7 die des tijds werd terug geroepen.
wat word er verkocht?
dus jij denkt dat er genoeg mensen zijn die 2020 euro neer tellen voor een HYPE?
Die vouw in het midden is wel echt bizar goed zichtbaar :S
Zie het alle Samsung fans het nog op internet verkondigen (hier & op HWI bijv), let maar op die Samsung Fold zal geen zichtbare vouw hebben!! |:(

How wrong they were...

Maar wel een leuk concept, maar aan de binnenkant wel echt de lelijkste notch die ik tot nu toe heb gezien :O
Die vouw in het midden is wel echt bizar goed zichtbaar :S
The Verge gaat in hun preview hier dieper op in. Onder hoeken (zoals in de video van Tweakers en in die van The Verge) zie je de vouw. Als gebruiker zie je die vouw niet wanneer je naar het scherm kijkt.
Pagina 3 van deze preview:
De vouw is onder een hoek duidelijk zichtbaar, maar bij normaal gebruik, recht van voren, niet hinderlijk.
Haha verwijzen naar een andere review terwijl het gewoon in deze van T.net staat.
Ik had alleen de video's van The Verge en Tweakers gekeken, niet de tekst. ;)
Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem niet zie op de meeste foto's met het beeld aan.

De enige foto waar ik hem kan zien is helemaal boven aan op de foto met de tweakers pagina. Voor de rest zie ik het zelf met volle zoom niet echt.

Lijkt mij ook meer iets om te testen als je hem vast hebt. Veel imperfecties zie je sowieso niet als het scherm aan staat.
Ik zie hem overduidelijk....kijk maar naar de video ;)

[Reactie gewijzigd door Manyuken op 15 april 2019 18:43]

Ik maak niet de hele dag video's van mijn scherm. Die vouw merk ik niet bij normaal gebruik.
Dit model was nog preproductie zoals aangegeven. Je weet niet wat er over 3 weken van over blijft. Echt weg? Nee. Verminderd? Vast wel.
Inderdaad er zal nog veel gaan veranderen.
Wat mij betreft vind ik het echt niet nodig dat er aan de buitenkant dus dichtgeplooid ook een scherm zit.
Ze zouden hem dan dunner kunnen maken en er zou eventueel een hoesje rond passen.
Bovendien zou de prijs waarschijnlijk ook omlaag kunnen.
Enfin, dat is mijn idee daarover, geen scherm in dichtgeplooide stand.
Doordat er aan de buitenkant ook een scherm zit, hoef je hem niet altijd te openen (en dus de "vouw" te belasten). Ook wordt het denk ik hinderlijk als je hem voor elk wisse-wasje open moet maken.. gaat uiteindelijk irriteren. Dus.. een beeldscherm aan de buitenkant lijkt me heel bruikbaar...
Niet alle fans, ik heb er nooit wat over gezegd :Y)

Ik zie hem wel maar kan me er niet echt aan storen als ik het zo zie. Misschien ik gebruik wel maar daar kom ik pas achter als het 3x zo weinig kost, want dit is mij wel te duur voor een speeltje.
echt de lelijkste notch die ik tot nu toe heb gezien
Jammer dat ze het idiote idee van zo'n notch nog verder kunnen verpesten. Ben ook bang dat er straks geen telefoons meer zijn zonder notch en met jack als ik een nieuwe kan uitzoeken.
Het is eens iets anders, kan de mobiele apparaten markt wel gebruiken. Het is tegenwoordig wat saai op deze markt. Perfect is het zeker niet maar ik zie wel potentieel naar de toekomst toe.
Zelfs de prijs is "anders" :+
Nou ja, het is geen speelgoed. De laptop markt mag van mij wel met betere schermen en camera's komen.
Voorlopig geen interesse, maar ik zie er zeker wel toekomst in. Die vouw in het midden is echter niet om aan te gluren en ook is het toestel te dik.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 15 april 2019 17:19]

Hoe zie jij je een dergelijk telefoon voor je zonder vouw? Oprolbaar? Word er dan niet dunner op, nietwaar?

Overigens roepen tweakers al jaren dan telefoons best dikker mogen zijn om meer accu te hebben dus ik denk niet dat de dikte nu een probleem mag zijn.
Die paar tweakers zijn representatief voor de gemiddelde consument.
Ja maar dan bedoelen ze niet een dikkere telefoon maar wel een dikkere accu he en dat is een groot verschil.
De telefoon wordt dan om een heel andere reden dikker.
We moeten geen appelen met peren gaan vergelijken he :)
Dikker is wat anders dan ruim twee keer zo dik. En die vouw. Tsja. Ik ben geen engineur, maar ik kan me zo voorstellen dat er best plastics zijn die als ze een tijd 'rond' zijn en dan recht getrokken worden dat dat dan glad kan zijn? (in elk geval optisch)
Nadeel van dislectie is dat ik naar "die vrouw in het midden" aan het zoeken was.......
Weet je zeker dat dit alleen een effect is van dyslexie?
Het ontwerp van de Huawei heeft geen toekomst zo lang schermen krassen. De Huawei versie kun je ook niet met een hoesje of zo beschermen omdat hij dan niet te gebruiken is.

DJ Koh van Samsung heeft onlangs verklaard dat Samsung al in 2017 een dergelijk foldable phone had kunnen uitbrengen maar dat niet heeft gedaan omdat ze beseften dat het scherm van een Huawei like foldable phone niet te beschermen is tegen krassen.

Je wil geen 2000 euro + betalen om vervolgens per dag mee en keer krassen op je scherm te zien.
Dat Huawei wel heeft gekozen voor het naar buiten opvouwen komt omdat ze niet de techniek in huis hebben om een scherm te maken met een scherpe vouw als bij de Galaxy Fold.

Hier zie je de voorsprong van Samsung op dit gebied en dat ze als inds 2012 bezig zijn met het ontwikkelen van opvouwbare schermen.

Huawei beseft heel goed dat hun ontwerp het niet gaat worden maar moest wel met Samsung mee doen om niet Samsung alle aandacht te laten geven. Noodmaatregel van Huawei.
Ik zie niet hoe het vooruitgang is om je toestel elke keer uit te moeten klappen, want dat voorste scherm is nog te klein om op te whatsappen. Wat dat betreft doet de Huawei dat veel beter (voor mij). Tenzij Samsung met een S10 achtige voorkant komt wordt de Fold ook niks. Als dat ze lukt zie ik er zeker wel wat in, al moet hij dan ook nog een heel stuk dunner zijn.
Het is een eerste versie. HET grote probleem en de grote uitdaging is het scherm dat moet kunnen vouwen onder een zeer scherpe hoek. Daarbij mag het niet in kwaliteit achteruit gaan na 200.000 keer open en dicht.

Samsung heeft daar veel meer kennis over en ervaring mee dan de concurrentie en kan daarom als enige een naar binnen vouwend scherm maken. De grootte van het openingsscherm en de dikte zijn evolutionair. Komt vanzelf wel.

Het Huawei ontwerp heeft geen toekomst omdat het veel te snel zal krassen. Het is gewoon niet mogelijk dat scherm te beschermen zowel voor- als achterkant.
Ik ben het helemaal met je eens, en als ze dat lukt, zoals ik al zei met een scherm als die van bijvoorbeeld de S10 aan de voorkant, is dat heel indrukwekkend.

Nu vind ik de Fold gewoon heel matig met een nutteloos scherm voorop, veel te dik en een bollend, krasgevoelig scherm. Kortom, niet klaar voor de markt. Maar ik hoop oprecht dat Samsung hier vooruitgang mee boekt want ik zie er zeker het nut wel van in, mits goed uitgewerkt.
Die scherpe hoek is wel de uitdaging, je blijft met een bepaalde radius zitten die er minimaal moet zijn, dus het design zal ook niet veel veranderd kunnen worden (tenzij je bij opvouwen het scherm als het ware laat verzinken, maar dan hou je in de behuizing weer veel minder ruimte over.) Nu zie je al dat de vouw zichtbaar blijft, hoe kleiner je de radius maakt, het sterker dat effect gaat worden.

Persoonlijk vind ik het scherm aan de buitenkant handiger en meest logisch, ook omdat je dan geen extra scherm aan de buitenkant nodig hebt, maar de oplossing tegen krassen is dan weer de uitdaging.
Vergeet niet dat een substantiële groep gebruikers in het dagelijks leven al een flipcase gewend zijn. Het constant openklappen zie ik niet als een issue.
Ik vind een flipcase totaal niet te vergelijken met een uitvouwbaar scherm omdat je die achter het toestel vouwt, en je het toestel dus makkelijk kunt blijven bedienen.

Maar ik ben natuurlijk erg benieuwd waarom jij dat wel vind, en het openklappen, wat dus langzamer is, geen issue vind. In mijn ogen is dat dus achteruitgang, maar hierin ben ik erg benieuwd naar andere meningen.
Is het naar achteren klappen van een flipcase anders dan bij dit toestel? Bij dit toestel vouw je het open, en je kunt het toestel makkelijk blijven bedienen. Uiteraard moet je het toestel weer dichtklappen als je het in je zak moet doen, maar dat is hetzelfde als bij een flipcase. Als je een toestel met flipcase altijd "open" in je zak houdt, dan zal het inderdaad langzamer zijn, maar dan gebruik je wellicht de verkeerde case.
Voor mij in ieder geval de reden om geen flipcase te gebruiken, ik vind het niks en op mijn ouders na ken ik maar weinig mensen met een flipcase dus ik denk dat een substantieel deel van de smartphone-gebruikers er zo over denkt.

Maar zonder cijfers kunnen we hier allebei weinig over zeggen natuurlijk.

Gelukkig kunnen we in ieder geval nog kiezen voor telefoons die niet opengeklapt hoeven te worden :)
Ik ben nog het meest benieuwd naar krasvastheid van deze nieuwe schermen. Zeker met het dubbelvouwen. Voor de rest ziet het er in uitgeklapte toestand best goed uit. Lekker veel screen estate. Toch voelt het een beetje aan als een experiment die een keer gaat overwaaien. Wel een leuke overigens, want een rond ontwerp die je om je pols kan vouwen zou niet eens zo gek zijn.
Waarom denk je dat krasvastheid iets te maken heeft met het dubbelvouwen? Bedoel je wellicht hoe het scherm reageert op een paar duizend keer vouwen? De fabrikanten denken dat dat geen probleem is. Is natuurlijk ook zeer makkelijk te testen voor ze.
Omdat je geen glas kan gebruiken voor het scherm. Voordat we glazen schermen had je van die plastic touch screens vanwege resistieve touch techniek. Het lijkt me niks om weer zo een plastic scherm te hebben.
Nou, hoe gaat het scherm er mee om als er een zandkorreltje tussen de schermen of ergens bij de scharnierpunten komt en door je broekzak net een beetje gaat schuren doordat het minimaal tordeert ofzo?
Mogelijk hebben ze dat getest, maar dit is denk ik iets wat de tijd moet uitwijzen.

Mijn gevoel zegt overigens ook dat dit, in de huidige vorm niet echt een blijvertje zal zijn (net zoals de 'curved tv's'). Ik zie eerder iets in 'uitrolbare schermen' voor in de toekomst (dus dat er in de nu al dunne telefoon een scherm-folie zit die je uit kan rullen ofzo en dan dus mogelijk een dynamisch schermformaat kan hebben) al heb je dan wel een ondergrond nodig, maar allicht is daar ook iets op te bedenken door slimme ingeneurs. (ook hier heb je dan natuurlijk weer te maken met krasbestendigheid). Maar goed. Ook hier geldt "De tijd gaat het leren"
Ik ben nog het meest benieuwd naar krasvastheid van deze nieuwe schermen. Zeker met het dubbelvouwen. Voor de rest ziet het er in uitgeklapte toestand best goed uit. Lekker veel screen estate. Toch voelt het een beetje aan als een experiment die een keer gaat overwaaien. Wel een leuke overigens, want een rond ontwerp die je om je pols kan vouwen zou niet eens zo gek zijn.
Dat zei men van de Galaxy Note reeks ook. Mensen lachten iedereen uit met dat grote scherm, dat formaat is tegenwoordig standaard op alle flagships...
Kan iemand mij uitleggen wat het nut is van deze telefoon. Het lijkt voor mij 1 stap(je) voorwaarts en 3 stappen terug. Wat moet je nou met een telefoon van 17mm dik? Die niet te bedienen is met 1 hand en waarvan het scherm ook nog eens enorm krasgevoelig is? (en ook nog eens zo duur is dat je 2 high-end telefoons kan kopen voor dezelfde prijs) Alles voor een groter scherm, is het dat? Of het het "omdat het kan"?
dit is zoals het artikel zegt "omdat het kan" en "om developpers tijd te geven om zich hieraan aan te passen".
Voor de consument is dit idd nog niet "bruikbaar" Maar zoals het artikel ook aangeeft wacht nog gerust een generatie of 2-3 tegen het echt bruikbaar wordt.
was met de iphone ook zo. het heeft tot (ios)versie 3 geduurd eer er bvb copy past in zat.
en Android was op dat punt (van de Android tijdlijn) ook niet beter.
Stel dat het bruikbaar wordt, en minder dik. Dan nog blijf je zitten met het punt dat de schermen krasgevoelig zijn en het toestel te groot is om te bedienen. Ik zou dit wel een oplossing voor grote tablets zien, maar niet voor een telefoon. Maar ja, dan wordt een tablet meer een laptop en wat heb je daar dan aan. En een echt uitklapbaar toetsenbord zit er waarschijnlijk niet in voor telefoons, want men wil schijnbaar hele grote schermen. Zou de meme over steeds groter wordende telefoons dan toch kloppen? http://lachsdressur.de/wp...Mobilephone-Evolution.jpg
persoonlijk is het nut van een tablet net te beperkt om aan te schaffen.
Dus als ik idd nu en dan eens een groter scherm kan gebruiken, zou het mij wel uitkomen.
zeker omdat ik het scherm nu te smal vind.

en te groot om te bedienen ? dus gebruik je zelf ook geen tablet, want die is ook zo groot, zo niet groter.
Een tablet hoeft niet in mijn broekzak te passen, dus die zijn zo groot, dat je wel met 2 handen moet bedienen. Dus ja, ik gebruik een tablet (liever dan mijn macbook).

Het zal wel aan mij liggen. Ik ben aan het kijken om mijn iPhone 7 te vervangen (4.7" scherm, 67mm breed), maar alle telefoons zijn tegenwoordig meer dan 70mm breed. Dat vind ik echt veel te breed.
lolz, vind ik net mijn scherm S8 te smal 148.9 x 68.1 x 8 mm (5.86 x 2.68 x 0.31 in)
vooral in portrait gebruik, veel sites met hun banners en footers, blijft er weinig nuttige ruimte over.
Toen de Mate X en Fold eerst werden aangekondigd dacht ik Huawei heeft het slimmer bekeken. Maar nu er wat previews uit zijn waarin vooral wordt benoemd dat de schermpjes van plastic zijn begin ik toch meer fiducie in het concept van Samsung te krijgen...

Bovendien, een telefoon daar wil je toch een case omheen bij normaal gebruik? Hoe zou een case om het Mate X ontwerp heen moeten? Bij het Fold ontwerp zou een case wel moeten kunnen volgens mij.
Als het goed is heeft Huawei bij de aankondiging gelijk een case gepresenteerd.
https://youtu.be/lbWAT_j1Y7c?t=5574
Alle pre orders zijn er al uit in Amerika.
En ik denk dat ze ze allemaal gaan verkopen die ze hebben geproduceerd.
Dit is namelijk geen massa productie apparaat...
Dit is namelijk geen massa productie apparaat...
Uhm.... Als dit product niet middels een massaproductieproces wordt gemaakt, gaan ze het niet voor elkaar krijgen hem voor 'maar' 2000 euro te verkopen zonder zwaar verlies :)
Wat bij mij pas indruk zou maken is een opvouwbare telefoon die opgevouwen max 8mm dik is. en dan mogen het van mij 2 losse panelen zijn.
hmm ipv oprolbaar zou dat ook kunnen 3 panelen op elkaar en dan uitschuiven, ga je wel duidelijk een lijn zien maar daar valt wss wel mee te leven.
Vandaar dat ik ging voor oprolbaar, zie je geen scheidingslijn.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True