Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Elk telefoonscherm is nu langer

De snelle dood van 16:9 op smartphones

Tot slot

Door de langere schermen met kleinere bezels zijn telefoons met 16:9-displays binnen een paar jaar verdwenen. En zelfs als je ze ziet, zoals de Razer Phone 2, valt onmiddellijk op hoe ouderwets ze eruitzien. Dat is een factor die zeker meespeelt, want in een winkel zie je dergelijke telefoons naast elkaar en dan wint de telefoon met het grootste scherm en de kleinste bezels.

De uitdagingen die langere schermen bieden, zijn grotendeels nog niet opgelost. Er zijn deels oplossingen om de interface aan te passen, maar het wachten is op een radicaal andere interface die alle belangrijke elementen aan de onderkant plaatst, inclusief de besturing van apps. Of we moeten langere duimen krijgen, maar zo snel gaat evolutie nu eenmaal niet. Daardoor kent deze aanpassing niet alleen liefhebbers. Er is een groep mensen die liever 16:9-telefoons hebben, waarop video's altijd full screen te zien zijn en die geen grote problemen geven met de bereikbaarheid van de bovenkant.

Het 16:9-scherm is razend snel ouderwets geworden. Het ligt nu in het smartphonemuseum, naast andere ontwerpelementen met veel fans, zoals het fysieke toetsenbord, de trackball en het resistieve touchscreen. Die zijn allemaal verdwenen zonder dat iedereen het daarmee eens was. De weg naar de toekomst ligt bezaaid met goede ideeën die uiteindelijk plaats moeten maken. Het 16:9-scherm is daar duidelijk een van gebleken.

Razer Phone met 16:9-scherm. Razer is de laatste die high-end smartphones met 16:9-schermen maakt.

Lees meer

Reacties (199)

Wijzig sortering
Ik vind het wel mooi dat de telefoons tegenwoordig nagegenoeg geen "chin" en bovenkant meer hebben maar vind ik een langer scherm (zoals velen hier) juist onhandig. Waarom maken ze geen toestellen met een beeldverhouding van 16:9 (ideaal in mijn optiek) zonder deze zaken, dan is een 5 inch scherm perfect te bedienen met 1 hand wat ik prefereer. Ik kan alleen maar hopen dat een merk als bijvoorbeeld OnePlus dit ooit gaat proberen, dat het een succes zal zijn en dat de grote merken dit ook toe gaan passen.
Kleinere telefoon hebben ook mijn voorkeur. Waarom moet het allemaal zo groot? Een goede mid-range telefoon met een 5" display heeft mijn voorkeur. En de resolutie mag dan gewoon Full HD zijn.
DUs een Sony Xperia XA2?
Xz2, prima toestel qua opzet, maar niet foutloos. Scherm heeft wat problemen met het touchgedeelte; lichte aanraking registreren ze slecht. En ik typ er best slecht op met het Gboard omdat hij pas bij loslaten bepaalt welke letter je had aangeraakt. Als je dus zoals ik al op pad bent naar de volgende letter bij het omhoog halen van je vinger.... Succes. Dat was met mn vorige telefoons niet zo. Swiftkey Keyboard heeft dat probleem niet, maar die kan je weer niet zo lekker configgen.

Heb hem zelf en als er fatsoenlijke alternatieven waren geweest had ik denk ik een andere foon gehad. Concurrentie is altijd beter.
En ik typ er best slecht op met het Gboard omdat hij pas bij loslaten bepaalt welke letter je had aangeraakt
Heeft bijna elk toetsenbord dit niet? Bij gboard kun je swipen, waardoor die dus meerdere letters registreert als je dan loslaat, maar je kunt swipen ook uitzetten, dan registreert ie inderdaad de letter waarom je loslaat (zodat je nog een andere letter kunt kiezen als je net de verkeerde aantikt). Volgens mij werken de meeste toetsenborden zo, ook swiftkey (standaard toetsenbord bij huawei telefoons).
Zou je zeggen, en ik verbaasde me er ook enorm over.

Ik heb het getest met mijn Moto Z Play waarbij ik de G aanrak en loslaat richting de H, en daarbij pakt hij bijna altijd toch de G. Zelfde met mijn XZ2 Compact met SwiftKey, daar werkt het ook best vergelijkbaar. Maar op een of andere manier gedraagt Gboard zich toch erg anders op mijn XZ2, die registeerde veel vaker de H bij de testen die ik heb gedaan.

Niet geheel wetenschappelijk, maar laat ik het anders zeggen; ik typ vrij aardig op mobiels, maar op de XZ2 voelde ik me als een compleet incapabele bejaarde met Gboard, zoveel typo's maakte ik. Toen ik hem op SwiftKey zette was het probleem grotendeels verholpen. Ik heb mijn Moto Z Play nog steeds, en daar typ ik nog steeds prima op.
Swiftkey heeft volgens mij wel een systeem wat de touch targets van bepaalde toetsen vergroot op basis van gebruikt, misschien dat je dan in veel gevallen nog net in de touch target van de G zat.
Die is dikker, breder en zwaarder dan mijn S9, met een 5.2" scherm ipv een 5.8". Dus helaas niet.
16/9 scherm 5.2" & Full HD en ja die nieuwste non 16/9 zijn idd dikwijls lichter en handzamer.
dat hij dikker is is niet heel gek toch? je hebt immers hetzelfde volume nodig voor de hardware.
Dat is niet helemaal waar en als je een smartphone opent zie je waarom. Het enige onderdeel in een smartphone wat volgens die regel werkt is de accu en die is in verhouding tot de rest van het toestel klein
Helemaal mee eens. Als je ziet met wat voor enorme "telefoons" men tegenwoordig rondloopt, dan wordt het toch wel echt absurd. Koop dan gewoon een tablet...
Dat werd vroeger ook geroepen over 4,7 inch telefoons toen iedereen nog met max 4,3 inch rondliep.
Kortom, de discussie van grootte is van alle tijden en zal nooit verdwijnen. Mensen kiezen nu eenmaal liever voor een grotere en dunner toestel dan een kleiner en dikker toestel. Dat resolutie verhaal is gewoon een marketing verhaal, net als met televisies. Je bent niet hip als je geen 4K scherm hebt op je smartphone.
Heb zelf bewust nog weer een iPhone SE gekocht, ideale maat.

Moet soms klanten helpen met onze app, die moet ik dan met 2 handen besturen, wat een monsters.
Je hebt natuurlijk gelijk. Maar er is denk ik binnenkort wel echt een eind aan. Tot nu toe kon het nog gewoon dat het groter werd, maar nu beginnen ze toch wel wat oncomfortabel in de hand te liggen (en ik heb al grote handen) en wordt het wat lastiger/vervelender om ze in de broekzak te stoppen.
Daar zit ook een maximum aan. Ik heb bijvoorbeeld zelf een Galaxy S7 die ik echt het ideale formaat vind hebben. Kleiner hoeft van mij ook niet, maar groter ook zeker niet. Heb een Moto G5 van het werk, maar die vind ik al nét te groot, terwijl die niet eens heel veel groter is dan die S7.

Laatst een nieuwe telefoon voor mijn vader ingericht, een Huawei P Smart en qua breedte is die echt prima, maar doordat die wat langer is, kom ik niet met 1 hand bij de instellingen. Dat zou me vrij snel gaan irriteren.
Iets langer heeft wel nut maar langer dan ze nu zijn hoeft niet perse.
Ik vond zelf 5,5" 16:9 helemaal prima (mijn LG G4 had dat) als je die in een modern jasje zou steken met dunne bezels zou ik helemaal tevreden zijn.
Maar een 18:9 versie zou ook prima zijn met dezelfde breedte al ga je dan denk ik richting de 7" diagonaal al heb ik daar dus geen probleem mee.

Ik snap dat veel mensen graag kleine telefoons kunnen. Zelf was ik altijd al voorstander van grote schermen in telefoons omdat ik er dan prettiger mee kan werken. Zo heb ik de volgende telefoon's gehad: HTC HD2 (4,3"), Note 1 (5,3"), Note 2 (5,5"), Note 3 (5,7"), LG G4 (5,5").
Vele verklaarde mij voor gek met de Note 1 vooral omdat ze zelf een iphone 3/4 hadden. Maar toen de Iphone 6 en Max uit kwamen hadden genoeg mensen ineens de max die qua scherm grote gelijk was maar nog veel groter was door de veel dikkere randen vs de Note 3. Kortom ze wilde blijkbaar wel grote schermen maar apple had het niet dus was het slecht en niet nodig :/.

Natuurlijk is er altijd een groep die wel echt klein wil en bv interesse had in de Sony Compact serie (erg mooie toestellen). Een kleine telefoons is met fietsen en hardlopen natuurlijk wel handig.
Toelichting:
Ik bedoelde niet dat het handig is om het toestel te gebruiken tijdens het fietsen maar voor het mee nemen. Je hebt bij die fiets kleding achterop van die zakjes zitten een kleine telefoon past daar makkelijker in en zit dan minder in de weg.
Zelfde voor hardlopen als je zo'n ding bij je draagt of op je arm hebt zitten.

Maar in andere situaties heb ik zo veel baat bij het grotere scherm om rustiger te kunnen lezen makkelijker dingen te bewerken dat ik zelf geen kleine telefoon meer wil hebben. Dan grijp ik nog sneller terug naar een normale PC met een groter scherm. Dat is nu steeds minder geworden omdat telefoons grotere schermen hebben gekregen en daar dan op werken voor mij prettiger geworden is.

Dus ik snap beide kampen heel goed :)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 9 april 2019 13:45]

Natuurlijk is er altijd een groep die wel echt klein wil en bv interesse had in de Sony Compact serie (erg mooie toestellen). Een kleine telefoons is met fietsen en hardlopen natuurlijk wel handig.
Sorry maar dat mag niet meer, deelnemen aan het verkeer = aandacht bij de weg en niet de telefoon :)

OT: Ik denk dat de schermen nog groter zullen worden maar dan op een andere manier, zie de fold telefoons. Hopelijk past een telefoon dan weer normaal in je broekzak
Ik bedoelde ook niet om te gebruiken. Maar om je zakken te hebben. Je hebt bij die fiets kleding achterop van die zakjes zitten een kleine telefoon past daar makkelijker in en zit dan minder in de weg.
Zelfde voor hardlopen als je zo'n ding bij je draagt of op je arm hebt zitten.
Als men de perfecte telefoon maakt, en vooral blijft maken, dan hoeven we niks meer te kopen. Dat kwartje is een paar jaar geleden wel gevallen, ik denk zo ongeveer rond de introductie van de eerste Google Pixel. Die oude Nexus toestellen waren feitelijk té goed, zeker voor de prijs. Android is volwassen genoeg en de hardware ook.

De perfecte telefoon is al vele malen gemaakt. Gebruiksgemak e.d. zijn allang prima uitgekristalliseerd. Kijk naar Apple's display size filosofie. Onder Steve was het nog 'moet met één hand' en nu moet het groter en groter en doen we net alsof die vent uit z'n nek kletste. Terwijl we ondertussen wel ervaren dat het inderdaad iets minder handig is om een toestel met twee handen te moeten bedienen. Lijkt me overigens een common sense dingetje net zoals met twee volle handen de trap op lopen iets minder handig is.

Deze markt is een gigantische belangenmachine die moet blijven draaien. Daarom zie je deze 'ontwikkelingen'. Ik ben er al wel van verschoond, het blijft een telefoon met wat extra features, en moet gewoon doen wat het moet doen en lekker lang meegaan. Het zal de leeftijd wel zijn ;)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 9 april 2019 14:29]

Een langer scherm vind ik ook onhandig als je als gebruiker gedwongen wordt boven en onderin het scherm acties uit te voeren. Wanneer de UI er voor kan zorgen dat de acties (vrijwel) allemaal op het onderste gedeelte van het scherm uitgevoerd kunnen worden en het bovenste gedeelte (vrijwel) exclusief is voor informatie, dan maakt de lengte van het scherm ineens een stuk minder uit. Wat dat betreft is Samsung met One UI al een eindje op de goede weg.
Waarom maken ze geen toestellen met een beeldverhouding van 16:9 (ideaal in mijn optiek)
Omdat je niet wil dat er een gat in je speelfilm zit [notch].

Ik vind dit onderwerp wel echt komkommertijd. Wel knap als je vier pagina's kan vullen met zo iets. RTL-nieuwsstijl met grafieken / statistieken en al. Nou volgende week dan weer over de breedte (graag ook weer grafieken :Y) ).

[Reactie gewijzigd door Elefant op 9 april 2019 14:57]

Ik ben er niet echt op de tegen, 21:9 tov 16:9, maar als we heel kritisch zijn dan kan ik maar weinig apps of toepassingen bedenken waarbij je daadwerkelijk op een zinnige wijze meer content te zien krijgt.

Je ogen lezen/kijken namelijk niet bij de bovenrand, waar ook nog eens die rare gaten zitten. Wanneer je een artikel leest, zullen je ogen focusen op 1/3e van boven of misschien midden in het scherm en vervolgens scroll je de pagina die kant op. Bij fotos heb je niets aan 21:9, bij de meeste videos ook niet.

Het is vooral een teken van een hijgerige markt, die volwassen is en zeer concurrerend. Een vergelijking is te trekken met de TV markt, waar fabrikanten de ene na de andere halfwerkende gimmick op elkaar stapelen want je moet toch iets hebben om dat nieuwe model te slijten.

En zo hebben we elkaar wijsgemaakt dat een volstrekt normaal schermformaat (16:9) en een randje hebben om je smartphone lekker vast te houden "ouderwets" is. Niet meer van deze tijd.

Welnu, bruikbaarheid en gezond verstand is van ALLE tijden.
18:9 is wat mij betreft de 'sweet spot' voor zowel filmpjes als tekst op websites etc.
wat voor videocontent kijk jij in 18:9 dan?
Ik bedoel dat er van 16:9 maar een klein acceptabel randje wegvalt aan de zijkant bij 18:9.
Totale onzin er valt heel veel weg ook nog eens om dat er vaak een hap uit de zijkant komt en boven en onder gebogen randen bezitten waar door content totaal niet prettig is om naar te kijken , zoals text of video content ik heb een maand geleden een Sony Z5 premium over genomen met een 4K scherm er in leg deze naast een zx3 die ik ook bezit en ik kijk liever naar mijn oude LCD paneel dan de gebogen lange OLED paneel
Helemaal mee eens, als je tekst leest dan zijn je ogen meestel binnen een bepaald range gefixeerd en scroll je als de tekst daarbuiten valt. Ook voor videos die wel de extra ruimte benutten vind ik het er maar akward uitzien omdat het zo lang is.
Een aantal veranderingen van de laatste jaren hebben me doen besluiten niet zo vaak een nieuw toestel meer aan te schaffen (dat heb ik een tijdje jaarlijks gedaan).

1) Te duur, toptoestellen zijn zo duur dat ik het simpelweg niet meer kan verantwoorden, zeker nu de veranderingen steeds kleiner worden elk jaar
2) Notch. Voor mij is er werkelijk geen enkele reden om een notch op een toestel te hebben. Ik heb me nooit gestoord aan de rand en vond het juist prettig dat er veel sensoren op zaten. Ik kom van een toestel wat een camera heeft, camera voor gezichtsherkenning, lichtsensor zodat mn scherm gewoon uit gaat wanneer dat nodig is, led en speaker, naar een reeks toestellen waar speaker ineens op een onhandige locatie zit (ben slechthorend dus dat is gewoon essentieel) en waar gezichtsherkenning ineens veel makkelijker te foppen is. En mn ledje is ook ineens weg.
3) Langer scherm. Ik heb er werkelijk niks aan. De knoppen bovenin zijn nog net zo ontoereikend als de toestellen van 3 jaar geleden en qua content zien we ook niet veel meer dan toen. Bovendien zijn films en videos toch niet in dit formaat en is een toetsenbord ook niet veel bruikbaarder geworden. Horizontaal zie je te weinig en verticaal is ie te smal.
4) Handzaamheid. Met schermen die groter en groter worden, raak ik veel vaker onnodig het scherm aan. Vooral bij het doorgeven van een mobieltje voor een grappig plaatje of filmpje, stoor ik me er regelmatig aan. En ik had nooit problemen met een beetje bezel. Maakte het voor mij een fijn handzaam product die me mobiel maakte. Hoe minder bezel hoe minder mobiel ik ze vind.
5) Groter en groter. Leuk die schermen, maar ik zit snel genoeg bij een PC, laptop of tablet dat ik geen groot scherm nodig heb. Wil je een high-end toestel, dan zit je eigenlijk overal wel met een groot scherm. Waarom zijn fabrikanten elkaar zo achterna aan het lopen? Waarom doet niet 1 een poging met wat andere hardware? Juist de merken die het wat zwaarder hebben (LG, HTC, Sony, Nokia, etc) experimenteert helemaal de verkeerde kant op. En waar we dood werden gegooid met allerlei megapixels voor de camera aan de achterkant, zit de voorkant al jaren vast op camera's van 2010.
6) Dunner en dunner. Deze snap ik ook niet helemaal. Sure een telefoon van 0,7mm is lekker licht, maar dunner hoeft van mij niet. Ik wil liever meer batterij, een camera met beeldstabilisatie en voldoende aansluitingen. Waarom moet het alsmaar minder? Een telefoon van nu heeft gewoonweg minder features dan die van 3 jaar terug. Dus waar had ik ook alweer een nieuw toestel voor nodig?
7) Vingerafdrukscanner en de rest. Achterop of onderop was voor mij eigenlijk nooit een issue. Sterker: ik vond het fijn om een telefoon zo wakker te maken en te unlocken. Achter het scherm maakt dat ie nu dus niet meer altijd aan gaat en gezien we double-tap to wake e.d. ook alweer kwijt zijn of mooie always-on-displays ontbreken, zie ik niet waarom we zo larisch moeten zijn op deze vernieuwingen. Mijn Lumia's hadden al always-on maar er is in 5 jaar eigenlijk niets meer veranderd op dat vlak. Die vingerafdrukscanners in het scherm zijn verder simpel te foppen en bieden verder geen voordeel.

Ik zit nu nog steeds met een OnePlus 5T en zie vooralsnog geen toestel voorbij komen wat een beetje aan mijn wensen voldoet. Steeds meer compromissen sluiten voor dingen die ik wel wil vs dingen die ik liever niet wil. Overall heb ik niet het idee dat ik nu een upgrade kan kiezen gezien de hoeveelheid compromissen ik dan moet sluiten. Dat ze elkaar allemaal achterna lopen vind ik erg kwalijk en ik begrijp er verder ook weinig van. Sure, doe lekker mee met 1 toestel, maar waarom niet nog wat anders daarnaast? Wat hebben ze te verliezen?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 9 april 2019 12:27]

Fysieke toetsenborden ok, maar waren er werkelijk fans van resistieve touchscreens?
Het werkte beter met een stylus, kon je veel preciezer mee zijn dan die maffe capacitieve stylussen die je nu wel eens ziet. Voor bepaalde toepassingen kon dat zeker wel een voordeel zijn. Wil je nu een goede nauwkeurige stylus, dan moet het toestel er specifiek ondersteuning voor hebben zoals bv de Galaxy Note serie.

Edit: het heeft trouwens ook even geduurd voor de software echt geoptimaliseerd was voor capacitief en bedienen met je vingers. Toen het net nieuw was waren er echt wel vaker momenten dat ik de tijd miste dat ik met mijn nagel even exact dat ene linkje aan kon tikken, wat met mijn lompe vinger bijna onmogelijk werd op niet voor mobiel geoptimaliseerde websites.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 9 april 2019 10:13]

Lang geleden de keuze moeten maken tussen een iPhone en een HTC diamond pro (weet de naam niet helemaal zeker maar was een toestel met een uitschuifbaar toetsenbord en een stylus)

Een van de argumenten was het typen. Toen ik later weer een nieuw toestel kon nemen wel voor een Android gekozen en was zo enorm verbaasd over de kwaliteit en het gemak van het typen op een capacitief scherm. (daarvoor heb ik jaren met windows mobile toestellen gewerkt, ook zakelijk, en was daardoor al wel heel goed gewend aan het werken met de HTC diamond pro)

Volgens mij doet Apple iets met het aanklikken van het scherm om het gebruik van hoge toestellen makkelijker te maken want als ik een link open op mijn iPhone heb ik het idee dat ik net een tikkie lager moet drukken dan dat ik dat op mijn Nexus moet doen. Inmiddels ben ik er aan gewend denk ik maar dat was wel iets waar ik in het begin van mijn iPhone zo vaak er net naast zat.

De 2x home knop indrukken op mijn 6s is ook zo fijn dat dan de bovenkant van het scherm naar beneden komt. Hopelijk komen dat soort dingen in de nieuwe Android en iOS versies ook weer terug want de schermen worden echt gewoon te lang voor mijn mening.
Het werkt en werkte vet langzaam met een stylus.
Check! En dan met name omdat telefoonfabrikanten dan gedwongen waren een stylus mee te leveren en een plek in de telefoon te maken waar die opgeborgen kon worden.
Met een stylus is veel nauwkeuriger te tikken, en is ook een stuk minder obstructief dan een complete duim op je scherm.
Ik mis mijn Sony Ericsson X1 nog altijd; fysiek toetsenbord, stylus, high-DPI scherm, en een fysiek touchpad-achtig ding onder het scherm voor het scrollen.
Als je een dergelijk toestel mist, dan kan ik je van harte een Blackberry Key2 aanbevelen. Fysiek toetsenbord dat ook werkt als touchpad voor scrollen, een 4.5" 1620x1080 scherm en even groot als een gemiddelde smartphone.
Ben na jaren(laatste waren idd de Sony Ericssons en de Motorola Milestone's) weer terug bij een fysiek toetsenbord en het werkt zoveel beter en sneller met alle shortcuts en dergelijke. Daarnaast is het een genot om gewoon weer fysieke toetsen in te drukken en autocorrect uit te hebben staan.

De hele schermverhouding/notch/bezel race laat ik geheel aan me voorbij gaan. Moet zeggen dat ik niet eens echt merk dat ik nu een kleiner scherm heb, dat is puur gewenning. Ik vermoed dat je je telefoon simpelweg onbewust dichterbij je gezicht houdt zodat het er weer even groot uitziet.
De x1 ook gehad net na release in 08. Was een geweldig toestel alleen de software een dikke 2. Erg jammer dat je zoeits niet meer ziet. Blackberry priv is het laatste toestel dat een beetje advanced is qua bouwmateriaal. Ben nu al een paar jaar note liefhebber.(note edge , note 8 )

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 9 april 2019 18:57]

Fysieke toetsenborden ok, maar waren er werkelijk fans van resistieve touchscreens?
Dit was ook m'n eerste reactie/bedenking toen ik de "tot slot" las. Ik heb resistieve touchscreens altijd gemeden als de pest wanneer dat mogelijk was en associeer dat met stroeve bediening, niet in het minst omdat het niet goed werkt met zachte aanrakingen.

Neen, dan heb ik de volledige overgang naar capacitieve schermen alleen maar toegejuicht.
Kom ik aan met m’n 4’’ 16:9 iPhone SE. Ziet er nog steeds mooi en modern uit vind ik. Klein in vergelijking met gangbare telefoons inderdaad. Waarom iedereen maar met een halve tablet rond wil zeulen is mij een raadsel.
Omdat dat super snel went en je dan niet meer kleiner wil. Ik gebruik mijn telefoon voor bijna alles, mijn laptop wordt alleen nog zakelijk gebruikt, dan is een groot scherm wel zo fijn.
Ik gebruik voor alles van enige significantie een laptop of bij voorkeur een desktop PC. Dan is een groot scherm zeker fijn. Maar in mijn broekzak? Nee dank je. De SE is mij eigenlijk al te groot.
Als je het mij vraagt is voor een telefoon het formaat van de SE ook prima, maar dan wel als hij zo goed als bezeless zou zijn.
Ben ook nog steeds fan en gebruiker van de SE, met name vanwege de draagbaarheid en gebruik met één hand.

Heb ook anderhalf jaar een Plus gebruikt die op zich beter beviel dan ik had verwacht, maar dat ik niet kon gaan zitten met dat ding in m'n broekzak was serieus irritant en uiteindelijk de reden om weer te downsizen.

Het 'normaal' formaat iPhone ben ik nog aan het proberen te wennen. Die is eigenlijk te groot om klein te zijn maar vooralsnog te klein om echt extra waarde te bieden boven de SE. Voor mij dan. Sneller en betere camera, maar of dat genoeg is gaat blijken.

[Reactie gewijzigd door epoman op 9 april 2019 08:29]

De formaat van de S10e en de iPhone X zijn in mijn ogen prima formaten met zo min mogelijk bezels.
Zo zie ik het ook. Een smartphone blijft in mijn ogen in de eerste plaats een mobiele telefoon...een toestel om overal mobiel te bellen. Handig broekzakformaat, waterdicht, robuust, zeer goede batterij en een goede ontvangst vind ik erg belangrijk.

Net op de combinatie van die punten scoort mijn 10 jaar oude goedkope reserve-Nokia nog steeds veel beter dan eender welke smartphone.

[Reactie gewijzigd door ejabberd op 9 april 2019 07:53]

Desto meer je onderweg bent of meer bereikbaar je moet zijn, desto minder zin het heeft om dit niet te doen op het toestel wat je het meeste bij je hebt.

De afweging zit erin in hoeverre het noodzakelijk is (geworden). Als je een simpele baan hebt kun je af en toe avonds even je desktop opstarten ja.

Ik ben zowel privé als zakelijk veel onderweg, ik heb een Microsoft surface in me tas voor het grove werk maar het meeste gebeurt op de telefoon bij mij.

Betekent niet dat ik elke keer die dure upgrades naar het nieuwe hype model hoef. Had een S4 nu recentelijk een S9.
Daarbij geef je eigenlijk al antwoord op jouw vraag waarom iedereen met een halve tablet wil zeulen: jij gebruikt je telefoon anders dan de gemiddelde consument. Voor de meeste dingen waar mensen vroeger een tablet, laptop of desktop voor gebruiken, gebruiken mensen nu graag hun grote mobiele telefoon. Als je veel mobiel filmpjes/series kijkt, gamet, mailt, surft, en appt (insta/snap/etc) is zo'n grote telefoon echt geweldig. Als je hem inderdaad vooral als telefoon/whatsapp apparaat gebruikt wegen (o.a. letterlijk) de nadelen niet op tegen de voordelen en is zo'n 5SE geweldig (die zie ik in mijn omgeving ook nog redelijk vaak).
ook als je een paar uur netflix gaat kijken ? dan pak ik toch liever een 13inch laptop er bij.
Ik pak dan weer liever een 92" beamer scherm er bij...
Voor iedereen is het anders natuurlijk. Ik ben in ieder geval ook wel blij met het grote scherm op mijn Galaxy S9+. Fijn bij browsen op bv Tweakers of even een YouTube filmpje kijken. Als ik echt uren media ga consumeren, daar heb ik mijn huiskamer bioscoop voor.
Daar heb ik een tv voor.
precies helemaal mee eens, ik heb zelf ook een grote smartphone maar kwa gebruikers gemak in praktijk vind ik het niet echt fijn om hem te bedienen daar is hij te groot voor.wel fijn is de grotere resolutie(2160x1080) als ik mijn google browser ingezoomd hebt op 150 procent heb ik meer tekst op mijn scherm dat komt ook door het 18.9 verhouding, dat is dan ook weer fijn aan de andere kant.
daarom kan ik ook niet wachte tot 4K schermen op smartphones de standaard wordt,dan kan er weer meer tekst op het scherm als ik chrome op 150 procent ingezoomd heb.die 18.9 verhouding vind ik ook fijn met word op een smartphone, niet vaak word gebruikt maar wel ff uit geprobeerd het is gewoon erg fijn. lappen tekst doe ik met een laptop(los toetsenbordje) of pc.

met een 1080p scherm op 150procent ingezoomd op chrome krijg je minder tekst op een smartphone.

precies netflix via een tv, ik vind het eeuwig zonden om mega productie's van netflix of films in het algemeen om dit te bekijken met een smartphone dat moet je gewoon in volle glorie op een groot beeldscherm doen.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 9 april 2019 19:47]

Dat het went zal vast, maar dat maakt het niet beter. Er zijn er genoeg die hun telefoon alleen voor wat appjes, Spotify etc. gebruiken en niet per definitie een groot scherm willen. Om die reden heb ik al jaren een compact serie van Sony, van de XZ3c tot XZ1c. Mooi design, past makkelijk in de broekzak, en toch goede specs.

[Reactie gewijzigd door Exorcist op 9 april 2019 11:36]

Met kleine handen vind ik die grote smartphones echt vervelend. Uiteindelijk mijn OnePlus 3T ingewisseld tegen de XZ1 Compact. Die laatste is zeker niet perfect, maar dat klein formaat is echt een gigantische plus voor mij.
Ik ging 2 jaar terug over van een 5.5" Moto G4+ naar een 4" iPhone SE. Het is inderdaad even wennen in het begin. Maar ik vind het heerlijk - het formaat is prima en je kunt het nog in je zak steken. Als ik een groter scherm wil, dan gebruik ik mijn laptop of anders mijn desktop. En als het is voor een groter scherm dat mobiel is, dan zou ik een iPad mini kopen - waar ik de meerwaarde niet van in zie omdat mijn telefoon handiger is voor simpele taken en mijn 13" laptop handiger is voor geavanceerde taken.
Simpel gezegd: Jij gebruikt je telefoon niet veel, iets wat je ook in de berichten hieronder benadrukt. Als je een toestel alleen gebruikt om te bellen + af en toe wat opzoeken snap ik dat je liever compacter hebt.

Zelf gebruik ik mijn toestel echter veel, om te appen/gamen/internetten/bankieren/bellen en ga zo maar door. Als je wel veel doet met een toestel is het gewoon prettiger als een scherm groot is. Maakt het typen makkelijker, laat meer informatie zien op het scherm en heeft wellicht zelfs een grotere accu doordat de body wat groter is.

Denk niet alleen vanuit jezelf, maar zie ook in dat anderen smartphones op andere manieren gebruiken.
Ik gebruik mijn SE voor alles wat je noemt. Gamen niet, daar heb ik mijn pc voor. Soms vervloek ik de kleine toetsen van het iOS-toetsenbordje maar toch zou ik geen groter toestel willen.
Denk niet alleen vanuit jezelf, maar zie ook in dat anderen smartphones op andere manieren gebruiken.
Op zich heb je gelijk, maar dat is wel oorzaak en gevolg omdraaien. Ik gebruik mijn smartphone niet veel voor dat soort zaken omdat het niet prettig werkt. Dat geldt niet alleen voor een kleine 4'', maar ook bijvoorbeeld voor een iPad Mini, die toch nog wel een stuk groter is dan de meeste (alle?) smartphones van dit moment. Typen op een touchscreen vind ik een ramp, het gaat te traag en is resulteert in veel meer typefouten. Door veel mensen weggemoffeld met een automatisch onderschrift in de trant van "Getypt op mijn <naam hippe smartphone>, dus excuses voor mijn korte antwoorden en typefouten". Persoonlijk denk ik dan: type het dan gewoon niet op je smartphone maar zorg dat je even de tijd en middelen hebt om aandachtig en zorgvuldig te reageren, dat is voor beide kanten prettiger. Dan wacht ik wel wat langer.

Wellicht ben ik verwend met 500+ aanslagen per minuut op een fatsoenlijk toetsenbord vs 120-150 op een touchscreen, maar ik voel mij zwaar beperkt als ik met een touchscreen (ongeacht het formaat) zit te emmeren en daarom doe ik dat liever niet.
Ik snap wel wat je bedoeld. Ik typ ook het liefste lappen tekst op een mechanisch toetsenbord. Maar voor korte mailtjes/berichtjes kan ik prima af op een telefoon. Ik heb een iPhone 5s gehad en nu een OnePlus 5t. Nu ik dit toestel heb doe ik wel echt veel meer op m'n telefoon. Op een touchscreen (of laptoptoetsenbord) typen ervaar ik echter nog steeds als (zeer) oncomfortabel, maar even snel een berichtje tikken op een telefoon kan wel is handig zijn.

Ik denk dat mensen die meer met hun telefoon doen, ook groter toestel willen (de gouden middenweg tussen formaat en draagcomfort verschilt per persoon), en omgekeerd zal je met een groter toestel ook meer dingen doen omdat bijvoorbeeld een berichtje als dit typen op een water groter scherm makkelijker is, dan op een kleiner scherm.
Zo wisselt het elkaar uit (oorzaak en gevolg zijn in deze uitwisselbaar)

Disclaimer: Ondestaande alinea is puur een voorbeeld en mijn persoonlijke mening en is niet bedoeld om te bediscusieren
Het komt een beetje neer op bijvoorbeeld iets als automatische verlichting in een auto. Ik zou er geen cent extra voor uitgeven, maar ik heb het, en maak er dan ook gebruik van.

Stel dat een iets groter toestel zou kopen (desnoods omdat er bijvoorbeeld geen toestellen van het door jou gewenste formaat meer beschikbaar zijn), zou je er allicht ook meer mee doen en er hierdoor (noodgedwongen) meer gewend aan raken.

Ik heb overigens de aanvulling "dus excuses voor mijn korte antwoorden en typefouten" in geen jaren meer gezien (zo rond 2001/2002 - memorieieieieies!! :) ). De laatste keer was toen mijn toenmalige werkgever voor het eerst smartphones (blackberry's) uitdeelde :) aan de managers en mensen met specifieke functies. (en wij als ICT moesten die apparaten natuurlijk kunnen ondersteunen en moesten daarom ook gebruikservaring hebben :) )
Daar zochten de werknemers toentertijd zo nu en dan tussen de middenweg om 'altijd en overal' snel te kunnen reageren op een belangrijk mailtje en een goede complete reactie te kunnen formuleren. (soms was het één noodzakelijk, en soms het ander)

Die middenweg lijkt tegenwoordig overigens toch niet echt veranderd, alleen is de kwaliteit van de "mobiele reacties" velen malen groter geworden waardoor er meer reacties vanaf een mobiel apparaat ook aan de iets hogere kwaliteitseisen kunnen voldoen.
"dus excuses voor mijn korte antwoorden en typefouten" in geen jaren meer gezien (zo rond 2001/2002 - memorieieieieies!! :) ).
Je komt het misschien niet zo vaak meer tegen, maar ik denk dat ik zeker 10-20% van de reacties op wattsapp nader hand aangevuld of gecorrigeerd worden.
Of er zitten nog fouten in die niet veranderd worden en toch door de auto correct gekomen zijn, maar vaak veranderd de auto correct de boel zo dat het toch fout gaat.
Die auto correct is nodig om dat ook op een 5.5 " inch telefoon schijnbaar onmogelijk is om foutloos te typen met een paar worste vingers, of je zit zover weg dat er 3 toetsen gelijker tijd worden ingedrukt met de lengte van de duim.
Nu ik dit toestel heb doe ik wel echt veel meer op m'n telefoon.
Op zich klopt dat wel, dat merk ik ook wel, de andere kant is dat ik vaak de telefoon niet meer bij mij heb. Hij zit in de jas en als hij in de broek zit trek ik direct de telefoon uit de zak als ik ga zitten. Dus vaak mis ik berichten of gesprekken omdat de telefoon ergens rond slingert en hem niet meer bij mij heb.

[Reactie gewijzigd door ronny op 10 april 2019 10:55]

Waarom zou ik super moeilijk moeten doen als ik ook onderweg even snel een reactie op mijn telefoon kan typen? Jij draait oorzaak gevolg juist om. Als ik op weg ben heb ik mijn pc en toetsenbord niet in een rugzak bij me of hoe zie jij dat?
Onderweg even snel een reactie typen op mijn smartphone doe ik ook wel eens, maar dat wordt al vrij snel irritant en dan pak in mijn laptop erbij. Of ik wacht tot ik die erbij kan pakken.
Onderweg en achter het stuur kunnen best 2 verschillende dingen zijn

Ontopic: Ik snap heel goed dat er voorkeuren zijn voor een groter of een kleiner scherm. Echter is dat niet echt de essentie van dit artikel volgens mij. Het gaat over de verschuiving van 16:9 naar nog langere schermen.

Persoonlijk en aan de reacties hier te lezen meer met mij, snap ik wel het nut van een iets groter scherm, maar niet specifiek het nut van een langer scherm (met notch). Ja, het lijkt heel geavanceerd als de voorkant van je smartphone bijna alleen maar scherm is. Maar het praktische nut? Volgens mij (persoonlijk) is dat er niet. Zoals hierboven ook al is geschreven browsen gaat niet schokkend veel beter, berichten typen niet, video's kijken niet (grootste gedeelte is 16:9), gamen niet. Blijft alleen over dat het uiterlijk gezien mooi is, maar minder makkelijk te bedienen.

Echter lijkt me dit ook gewoon een logisch gevolg van een langzaam uitontwikkelde smartphonemarkt. Zal een fabrikant ineens DE perfecte telefoon uitbrengen dan zal iedereen deze kopen en vervolgens 6 jaar lang gebruiken. Om te blijven verkopen verschuift de techniek steeds een beetje (lange schermen, bluetooth headsets bijv) met kinderziektes die er naar verloop van tijd uit gaan. Vervolgens weer een verschuiving naar een nieuwe techniek enz enz. Fabrikanten drukken het door onze strot want die hebben er zelf ook belang bij. Gelukkig is de massa van de consumenten gewoon een schaap.

[Reactie gewijzigd door jaapsander op 10 april 2019 11:30]

De ervaring is natuurlijk persoonlijk, maar ik heb een iPhone SE zakelijk en privé een Pocophone F1. Doe mij maar de Pocophone hoor. Dat kleine scherm van de iPhone vind ik verschrikkelijk. Met name precisiewerk (mailtje typen bijv) is niet weggelegd voor mijn dikke vingers.

[Reactie gewijzigd door DeLeraar op 9 april 2019 11:09]

Ik ook niet, maar typen doe ik dan ook amper op mijn smartphone. Dat is priegelen op elk scherm - zelfs op een forse tablet is dat nog een ramp. Doe mij maar gewoon een fysiek toetsenbord om zaken te typen. Op mijn laptop bijvoorbeeld.
Het is blijkbaar een ramp voor jou... Ik type met weinig problemen uitgebreide reacties op mijn telefoon, bv nu hier op Tweakers. Ik maak ook niet veel fouten er mee en ben niet heel veel trager dan als ik een volledig keyboard zou gebruiken omdat ik goed heb leren omgaan met swype achtige keyboards. Mensen die veel fouten maken en hun software keyboard de schuld geven zijn minstens deels ook gewoon te lui om er zelf op te letten en het te corrigeren waar nodig.
Ik word anders behoorlijk moedeloos van de extra wijzigingen die door autocorrect ongewenst in mijn teksten zijn gedumpt opnieuw te corrigeren.

Nu wil ik niet zeggen dat jij handen van een 9-jarig meisje hebt, maar dat lijkt wel de doelgroep waarvoor deze onscreen toetsenborden worden ontworpen.

Kortom, ik heb een goed idee wat ik wil schrijven, genoeg kennis om dat grammaticaal goed te doen en kan ook goed genoeg spellen. Toch blijft die autocerrect me altijd plagen en neemt het gebruikersgemak en productiviteit met telefoons af voor mij.
Ik heb geen kleine handen, ik heb een grote telefoon :) (galaxy S9+)

En autocorrect is altijd het eerste wat ik uitzet...
Uitgebreide teksten typ je uiteraard prettiger op een volwaardig toetsenbord, maar een snel antwoord kan prima op een telefoon.

Een 2 inch groter scherm maakt wat mij betreft het verschil tussen frustratie en prima werkbaar. Maar nogmaals, dat is mijn persoonlijke ervaring en die zal voor iedereen anders zijn.
De Pocophone is wat te lang om altijd comfortabel in je broekzak te hebben. Zoals wanneer je in de auto zit, of überhaupt als je gaat zitten, of als je je bukt om je veters vast te doen.
Daar heb ik nauwelijks last van. Maar draag dan ook geen skinny pants 😂
Ik mag hopen dat je met die iphone 5c dan alleen belt ?, aangezien die ios10 draait wat al bijna 3 jaar geen updates meer krijgt.
En daarbij zullen apps nu ook langzamerhand wel ios11 of 12 nodig hebben, dus dat je ze niet meer kan updaten.
Het is een SE. Mea Culpa
Dat is met meer dingen zo. Met een 32" tv in de woonkamer ben je tegenwoordig een sloeber, het huidige model VW Polo heeft het formaat van een Golf van enkele modelgeneraties geleden.
Niks mis overigens met de 4" van je SE.
32inch tv kan prima in de woonkamer nog steeds, het ligt wel wel beetje aan hoe ver je er vanaf zit.
Als je een paar meter er vandaan zit, dan zie je met 32inch meer muur dan tv.
Het is niet zozeer mijn persoonlijke mening dat iemand met een 32" tv een sloeber is hoor. Maar het is wel de trend dat ook ook TV's steeds groter 'moeten' Het is maar net wat je belangrijk vindt, ervoor over hebt en plaats voor hebt.
Toevallig had ik gisteren nog een SE in mijn handen en moest ik daarop een berichtje sturen. Waarom iemand zo'n priegelig klein scherm fijn vindt, waarop je toetsenbord driekwart van je scherm in beslag neemt, is mijn een raadsel... En over dat meezeulen van een halve tablet (wat natuurlijk schromelijk overdreven is), mijn broekzak is niet gevoelig genoeg om het verschil te voelen tussen een SE en een S9...
On-screen toetsenbord is een ramp inderdaad - ik verlang nog steeds terug naar het fysieke toetsenbord van mijn Blackberry Q10. Ondanks dat die knopjes kleiner zijn typt dat een stuk fijner en je houdt veel schermruimte over. Helaas is BB gestopt met BB OS10. Maar mijn telefoon gebruik ik dan ook amper om te typen - daar heb ik een laptop en een desktop voor. Een smartphone is voor mij alleen iets om content mee te consumeren, niet om iets te produceren.

Een een halve tablet schromelijk overdreven? De S9 is 147.7 x 68.7 mm, de iPad mini is 199.9 x 134.6mm. Dat is 10147 mm² vs 26907 mm². Het is niet de helft maar komt wel aardig in de buurt.
Een ipad Mini is een mini tablet, zoals de naam het al aangeeft. Pak eens een gemiddelde tablet, van 10" of zo, en bereken het dan eens opnieuw :).

En voor mij (en velen met mij) is een telefoon inderdaad grotendeels voor het consumeren van data, maar ook voor communicatie. En daar wordt een toetsenbord toch veel voor gebruikt anno 2019...

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 9 april 2019 07:21]

De ene loopt in pantalons, de ander in mainstream spijkerbroeken en jij wellicht in broeken waar Melbourne shufflers in rond springen. De zakken zijn allemaal anders en dus ook de beleving of een telefoon beklemmend is of niet.
De SE vond ik eigenlijk ook perfect qua formaat, maar heb uiteindelijk toch geupgradet naar een 7 voor de betere camera en waterbestendigheid (ivm vakantie).

Hopelijk komt Apple dit jaar nog met een iphone SX? :+
Mijn SE heb ik al twee maal per ongeluk in een bak water laten vallen, en die doet het ook nog steeds. Dus met de waterbestendigheid zit het wel snor ;)

Maar ik hoop inderdaad ook op een opvolger in hetzelfde formaat, binnen nu en 2 jaar zal ik wel eens een nieuwe moeten aanschaffen.
Apple komt dit jaar met Apple iPhone XE 4,8inch scherm, dat is nieuwe versie van Apple iPhone SE in iPhone X uiterlijk.

[Reactie gewijzigd door cem. op 9 april 2019 10:01]

Daar wordt al zo lang over gespeculeerd.. eerst zien, dan geloven :p
Same. Had laatst m'n oude Moto G weer in de hand en ik zou er echt per direct weer op overstappen. Is ook 4 inch en het is heerlijk. Gewoon handzaam, je kunt bijna het hele scherm met je duim bedienen. Als die er was met goede specs voor 2019 zou ik er niet eens over twijfelen om hem te kopen :)
Kom ik aan met m’n 4’’ 16:9 iPhone SE. Ziet er nog steeds mooi en modern uit vind ik
Dit is jouw mening, waar niets mis mee is vind ik.
Klein in vergelijking met gangbare telefoons inderdaad. Waarom iedereen maar met een halve tablet rond wil zeulen is mij een raadsel.
Aangezien ik browser, lees, foto's maak, en YouTube bekijk is dat wel handig. En ik kan hem nog steeds met één hand besturen. Makkelijk is het niet maar het lukt wel.

[Reactie gewijzigd door F. Scaglietti op 9 april 2019 07:48]

Hier nog een SE-bezitter. Zeer tevreden mee. Past lekker in m'n broekzak en razendsnel met 1 hand te bedienen. Ik kijk niet uit naar de dag dat deze kapot gaat en ik een nieuwe telefoon nodig heb.
Dat is smaak. Meer niet.

Ik vindt het er weer totaal niet uit zien. Maar dat heeft meer met smaak te maken. Daarnaast YouTube kijken op de SE 8)7 naah 1x geprobeerd nooit meer. Grotere scherm is qua gebruikerservaring voor mij wel beter. Helaas niet met de batterij bij me huidige telefoon.
Dat hij z'n SE mooi vindt is inderdaad smaak. Maar de rest is het voor hem natuurlijk gewoon gebruikerservaring. Een grotere telefoon neemt minder makkelijk mee dan een kleinere. Iedereen zoekt daar een beetje een middenweg in. De een vindt draagbaarheid belangrijker en de ander vindt een groter scherm belangrijker. <grapje>Compensatiegedrag??</grapje>

Overigens ligt het er wat mij betreft volledig aan wat je op Youtube aan het kijken bent of het schermformaat boeiend is. Net zoals bijvoorbeeld een bioscoop. Voor de ene film heeft het wel meerwaarde om een groot scherm met spectaculair geluid te hebben en voor de andere film absoluut niet en kan juist de meerwaarde zijn om in je eentje in je woonkamer naar een film te kijken.
De formfactor van een iPhone SE met bezelloos scherm zou ik geweldig vinden. Super klein toestel, maar toch met 5,5" scherm.
Waarom zou je niet een telefoon van hetzelfde formaat willen met een veel schermoppervlak?
Wat betreft iPhone SE die kan echt niet meer mee in 2019 qua schermformaat en bezels...en ontwerp...imho.
Pas als je een groter scherm heb je gehad weet je waarom je met een "halve tablet" volgens jou zou willen rondlopen
Welke telefoon heeft een veel groter schermoppervlak dan de iPhone SE maar wel hetzelfde formaat dan? En dan zowel lengte als breedte. Er is weinig keuze, en zeker als je zoals ik geen Android wilt gebruiken.

Ik heb niets tegen bescheiden bezels zoals bij de SE. Kleiner is prima, maar een notch vind ik dan weer 3x niets dus doe me dan maar gewoon een grotere bezel.

Ik heb zelf geen groter scherm gehad (buiten tablets dan), maar wel vaak genoeg in mijn handen gehad. En mijn voornaamste ervaring elke keer is: te groot om met één hand te bedienen. Een absolute must voor mij.
In handen hebben gehad is echt wat anders dan in bezit hebben, al is het maar een paar weken.

Verder beperk je jezelf door als harde eis te hebben dat een toestel met één hand te bediend te moeten worden (hoe je je dat ooit met typen?) en een voorkeur hebt voor maar één bepaald platform. (Ik heb Symbian, Windows Phone, Android en Apple in bezit gehad en kan met alles prima werken)
Ik heb niet een voorkeur voor één bepaald platform, ik heb een afkeer van één bepaald platform: Android. Alternatieven zijn er weinig, de enige met enig marktaandeel en aanbod is iOS.

Voorheen heb ik Blackberry OS 10 gebruikt, heerlijk. Daarvoor een Nokia N8 met Symbian, ook heerlijk. Helaas beide opgehouden te bestaan. Of in ieder geval onderhouden te worden.

Mijn harde eis is dat hij met één hand bediend kán worden. Dat betekent niet dat ik hem alleen maar met één hand bedien. Met twee handen is makkelijker, maar vaak niet praktisch.
Tja, dan ligt het er weer aan wat je op je telefoon doet. Ik multitask altijd op mijn telefoon en dat is echt onmogelijk op een klein scherm. Soms heb ik twee dingen tegelijk nodig zoals een document en een applicatie. Ik kan natuurlijk ook mijn laptop uit mijn tas halen of constant switchen tussen het document en de app op mijn telefoon maar beide duren veel langer dan hoe ik het doe en het laatste is ook nog eens gewoon onnodig moelijk.

Ik speel as we speak ook een video af terwijl ik dit bericht op Chrome schrijf op hetzelfde scherm op mijn telefoon.
Ik heb nu de XS, maar ik moet zeggen dat ik de SE echt wel mis. Heerlijk compact en snel genoeg voor alles.

Ik hoop dat Apple nog een kleine iPhone gaat uitbrengen met de dimensies van een SE en het scherm van een XS.
Ik zou echt niet meer zonder mijn Galaxy S10+ kunnen. Maar ik kijk dan ook wel veel media er op. Voor de basisfeatures zal een iPhone SE inprincipe nog wel prima zijn. Ik denk alleen dat je camera kwaliteit behoorlijk achter loopt. Maar het is maar net wat je belangrijk vindt.
Camerakwaliteit was in principe afdoende maar inmiddels belabberd omdat ik zand in mijn lens heb gekregen :+ Maar vind ik sowieso niet belangrijk - goede foto's maak ik wel met mijn dSLR. Een sfeerkiekje ook best met een lage resolutie of met zand in de lens.

Maar goed, de smartphone is voor mij ook een beetje een apparaat wat veel kan maar weinig echt goed. Een groter scherm verandert daar te weinig aan dus zit ik voor mijn wensen toch wel aan losse apparaten vast. Dan hou ik de smartphone het liefst zo klein mogelijk. Media kijken doe ik dus wel op mijn laptop of desktop.
Eigenlijk zou een iPhone X met de afmetingen van een SE perfect zijn.

Toch genoeg scherm om fatsoenlijk iets op te kunnen typen, maar niet fysiek groter dan je huidige toestel.
We noemen deze apparaten nog steeds telefoon, omdat ze daar vandaan ge-evolueerd zijn. Maar ik zie bij mijn kinderen van 10 en 13 dat de jongere generatie het concept van 'telefoneren' kwijt raakt. Vaste telefoons met een draad sterven uit en met je zakcomputer (zoals wij de mobiele 'telefoon' thuis noemen) doe je veel meer dan alleen praten (en zelfs dat doe je dan via een data).
Telefoon dekt de lading geenszins inderdaad. Ik bel vrijwel nooit met mijn smartphone, als ik 2 gesprekken in de maand heb is dat al veel. PC (Pocket Computer ;) ) zou een betere dekking zijn.

Dat rechtvaardigd echter niet een groter scherm, het blijft naar mijn mening onpraktisch. Mijn kinderen (3 en 5) accepteren soms de telefoon als er niets anders voorhanden is maar filmpjes kijken doen ze het liefst op de grote TV en spelletjes spelen ze het liefst op de Nintendo. Niet alleen mijn SE, maar ook de grotere iPhone 6 van mijn vrouw.

De smartphone is handig als er niets beters voorhanden is, maar vaak is dat er wel. En daar geef ik dan sterk de voorkeur aan.
Wat een windowshopper apparaat. Niet de real deal kunnen/ willen betalen. Zoeits als de 316ti van bmw of de GLA,CLA.SLK(goedkope variant van de GL,CL(=sklasse coupe),SL), al die fabrikaten die iets geweldigs maken bouwen dan daarna 'n slapaftreksel, typisch om het merkje gekocht.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 9 april 2019 19:02]

Ik loop nu nog rond met een iPhone 6s van 4.7" en die ligt eigenlijk perfect in de hand. Echter hij is wel binnenkort aan vervanging toe.

Iemand suggesties voor een high-end telefoon die rond de 5.5" zit? Alle vlaggenschepen komen tegenwoordig in 6" of 6.5" maar dat is simpelweg te groot voor mijn hand. Ze brengen dan ook wel vaak een kleiner SE model uit maar die is qua hardware dan weer eerder mid-range.
De S10e is wat mij betreft de echte opvolger van de S7. Ben nooit fan geweest van de S8 en S9.
Ik zat 2,5 week geleden met hetzelfde dilemma. Ik wilde mijn iPhone 7 vervangen door iets groters, maar mét fysieke/capacitieve vingerafdrukscanner (iPhones vielen dus al af) en zonder notch.
Dan kom je al snel bij de S8(+) en S9(+).
Uiteindelijk een tweedehands S9+ gescoord omdat ik de hype van alsmaar grotere scherm wilde proberen Of ik bij de S9+ blijf, weet ik nog niet, want het is wel écht groot. Maar een ding is zeker: het iPhone 6-6s-7-8 formaat is mij echt te klein geworden. Mocht het scherm van de S9+ echt te groot blijken, ga ik gewoon op zoek naar een S8 of S9.

Als je een notch (cameragat) geen probleem vindt, zou ik direct voor de S10e kiezen, zoals @svenverbruggen al zei. De reviews zijn lovend en wat mij betreft is de S10e de interessantste telefoon uit de S10-serie.
Anders zou ik je aanraden om te zoeken naar een tweedehands S8 of S9, of als je net als ik toch wilt proeven van de hele grote scherm, de + variant.

[Reactie gewijzigd door TheTinusNL op 9 april 2019 09:07]

Waarom is het 18:9, en niet 2:1? 4:3 noemen we toch ook niet 20:15?
4:3 wordt soms 12:9 genoemd om vergelijken makkelijker te maken. Alles 1:1,.. noemen was ook een optie natuurlijk.
Ik denk omdat het het makkelijk maakt om het te vergelijken met de eerder gangbare 16:9 en 21:9 verhoudingen.
Groter = beter, vermoed ik zo.
Inderdaad. Net als de third pound burger nooit een succes werd, maar de quarter pounder wel.
Natuurlijk is het gewoon 2:1. En daar kan ik mij persoonlijk een stuk makkelijker een verhouding bij voorstellen dan 18:9 of 12:9 voor de omgerekende 4:3.
Wat wel lelijk blijft is zo'n druppel of gat in je telefoon.
Ik had gehoopt dat 18:9 een beetje de standaard zou worden. Nu is langer natuurlijk mooi omdat er meer content op past maar het moet geen ellelang scherm worden.

Ik heb een LG V30 en die heeft 18:9 als ik hem naast een S9 oid leg met een nog langer en smaller scherm vind ik een V30 mooier. Ook zijn video's goed te bekijken in 18:9 en zelfs sommige Youtubers gebruiken dit nu, heerlijk.

Ik hoop dat 18:9 nog even blijft hangen.
Nu is langer natuurlijk mooi omdat er meer content op past
Er past juist minder content op naarmate de verhouding langer is (waardoor je ook meer moet scrollen). In principe past er 't meest op een 1:1 scherm (of een rond scherm).
Als je tenminste kijkt naar de omtrek, in verhouding met het oppervlak.
Films kijken op zo'n klein schermpje vind ik ook onzin. Dus... wat mij betreft: terug naar 3:2 of 4:3 ;)

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 9 april 2019 09:46]

Qua oppervlakte heb je gelijk maar in de lengte past er meer op. En ik vind video's kijken op een telefoon wel belangrijk. En een 3:2 of 4:3 scherm gaat lastig in je broekzak passen he of je moet er een leuk tasje bij kopen :+
Hangt er vanaf hoe lang die is, en hoe groot het scherm is.

Dat de meesten 2:1 (want dat is 18:9) handig vinden, betekent niet dat de fabrikanten niks anders meer aanbieden. Want je hebt nu weinig keus. Allemaal met 18:9 (of anderszins langwerpig), de meesten met zo'n stomme notch, je hebt niks anders dan iOS of Android, en afmeting iPhone SE heb je ook niet meer en een 'echt' toetsenbord ook niet meer. En als je niet oplet, gaat de 3.5mm oortje aansluiting er ook steeds meer af, maar daar is gelukkig (nog) keuze in.
Hoezo veel keus ?
LG was de tijd ver vooruit met de LG BL40, die had ook een 21:9 scherm en kwam al in 2009 uit!
De opening van hetzelfde artikel waar ik op de eerste pagina uit citeer (deze dus):
Wie heeft eigenlijk gezegd dat een smartphone dezelfde beeldverhouding moet hebben als een tv? LG probeerde het ooit anders te doen en zette een 21:9-scherm in de BL40 NewChocolate uit 2009. Het bleek een eenmalig experiment; er kwam geen opvolger voor deze bijzondere telefoon.

De NewChocolate was zelfs met een 16:9-scherm opvallend geweest. Veel telefoons uit die tijd hadden een scherm van 3:2 of 4:3, zoals de iPhones met 480x320 pixels en diverse Windows Mobile-telefoons met 320x250 pixels. High-end smartphones werden wel langer, met 15:9-schermen en 800x480 pixels.
En een plaatje: dit was de LG BL40 uit 2009!

Zo zie je maar: soms is de tijd nog niet rijp voor een idee :)
Ik had ergens in 2011 ofzo kortstondig een Meizu MX2, die had een 16:10 resolutie. Ik vond het toen erg fijn! Ik denk dat t ook de enige fabrikant is geweest die zich aan die afmetingen heeft gewaagd?
Helemaal gemist in je artikel, leuk dat je dit ook hebt toegevoegd! Zeker waar, werkte toen in de telefoonwinkel en het was echt een bijzondere telefoon!
Ik heb hier een samsung S7 edge. Die edge op zich was niet nodig, maar de andere specificaties van het toestel spraken mij toen wel aan.
Voor mij is toch de lengte van het toestel van belang; past het nog in de broekzak? En dat vind ik bij de s7 edge goed. De ideale 15 cm ;) Nu mijn "antiek" toestel heeft nog boven en onderaan een flinke bezel, zodat die 5,5" nog wel wat oprekt kan worden, maar veel groter hoeft het voor mij niet te worden. Op den duur ga je als man ook nog een sacoche moeten aanschaffen :P

[Reactie gewijzigd door Arator op 9 april 2019 09:02]

Precies wat ik dacht. Leuk dat er tablets passen in baggy jeans maar niet in mijn jeans hoor. Ik heb alleen spijt van de edge op de s8. Screen protectors die na een maand loslaten en onbedoelde schermacties met de rubberen backcover.
Offtopic : Aan screenprotectors heb ik nooit aan meegedaan. Als cover heb ik een high pro shield van vrs. Die is aan de boven- en onderrand net iets hoger zodat, moest die, met scherm naar onder, plat op de grond vallen, die randjes als eerste de grond raken. Aan de zijkanten is die laag genoeg om de edge niet te storen
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True