Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Laptop Best Buy Guide

April 2019

Thin&light tot 1000 euro

Het tijdperk van ultrabooks die meer dan duizend euro kosten, ligt al enige tijd achter ons. Notebooks met een 13,3"- of 14"-scherm worden steeds meer alomtegenwoordig en goedkoper. In de vorige Laptop Best Buy Guide waarin we aandacht besteedden aan thin&lights, bleven we dan ook ver onder dat budget en adviseerden we voor zevenhonderd euro de VivoBook S14, die voorzien is van een Core i5-8250U-processor, 8GB werkgeheugen en een ssd van 256GB.

Sinds die vorige Laptop Best Buy Guide zijn er nieuwe modellen verschenen en zijn bestaande laptops goedkoper geworden, waardoor we een andere keuze hebben gemaakt. Het maken van die keuze viel niet mee, maar uiteindelijk kwamen we uit op de Asus ZenBook 13, die op de hielen wordt gezeten door de Huawei MateBook 13.

Asus ZenBook 13 en Huawei MateBook 13

Waarom halen we twee laptops aan in deze categorie? Dat komt doordat beide laptops interessant zijn en veel waar voor je geld bieden, maar ook erg verschillend zijn. De Huawei MateBook 13 heeft als een van de weinige laptops onder de duizend euro een beeldverhouding van 3:2 en de grotere verticale ruimte vinden we prettig werken. Het 13"-scherm is bovendien van goede kwaliteit en heeft een prima helderheid, zo bleek toen we die laptop eerder in maart testten. De behuizing is compact, maar met 1305 gram relatief zwaar. Strikt genomen zoeken we dus iets lichters voor deze categorie. Daarnaast is de accuduur tijdens browsen met zeven en een half uur niet indrukwekkend.

Asus ZenBook 13 (links) en Huawei MateBook 13

Dat is precies waarin de ZenBook 13 weer uitblinkt, want die heeft een accuduur van elf uur tijdens browsen, bleek uit onze eerdere review. De Asus weegt bovendien 150 gram minder dan de Huawei en is voorzien van een Core i7-processor, terwijl je het bij de Huawei voor duizend euro met een i5-cpu moet doen. Helaas valt het scherm van de ZenBook wat helderheid betreft tegen en dat vinden we ook geen onbelangrijk punt, want als je een laptop meeneemt en op verschillende plekken gebruikt, kan het voorkomen dat er veel omgevingslicht is en dan wil je het scherm nog wel kunnen aflezen.

Hardware, upgrades accuduur

Wat hardware betreft verschillen de MateBook en de ZenBook dus enigszins. Voor duizend euro krijg je bij Huawei het instapmodel met i5-processor. Die is wel van de nieuwste Whiskey Lake-generatie, en heeft vier cores en een maximale turbofrequentie van 3,9GHz. Er zijn 8GB geheugen en een 256GB-ssd aanwezig.

Huawei MateBook 13 WRT-W29I Asus ZenBook RX333FA-A3141T
Processor Core i5-8265U Core i7-8565U
Werkgeheugen 8GB 8GB
Ssd 256GB 256GB
Schermresolutie 2160x1440 1920x1080
Prijs € 999,- (qwerty) / € 999,- (azerty) € 999,- (qwerty)

Ook Asus voorziet zijn ZenBook 13 van Whiskey Lake-processors, maar bij Asus krijg je voor hetzelfde geld als bij Huawei een i7-8565U-processor, die net als bij de Huawei vier cores heeft, maar een maximale turbosnelheid van 4,6GHz. De i7-cpu is daarnaast voorzien van een grotere cache, wat hem ook sneller maakt.

Asus ZenBook 13 (links) en Huawei MateBook 13

Voor beide laptops geldt dat het aan te raden is om bij aankoop voor de juiste configuratie te kiezen, want achteraf upgraden van werkgeheugen zit er niet in. Alleen de m2-ssd is bij beide laptops achteraf te vervangen. Zelfs de draadloze netwerkkaart is bij de Asus vastgesoldeerd, maar bij de MateBook is die eventueel wel te vervangen.

  • Browsen
  • Video
  • Laadtijd
  • PCMark
  • PCMark (score)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook 13
11u11m
Huawei MateBook 13
7u31m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook 13
13u58m
Huawei MateBook 13
13u12m
Laadtijd
Laptop tijd in uren en minuten (lager is beter)
Huawei MateBook 13
2u2m
Asus ZenBook 13
2u33m
PCMark 8 creative conv.
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook 13
3u27m
Huawei MateBook 13
3u20m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook 13
3.282,00
Huawei MateBook 13
2.718,00

Wat accuduur betreft - we haalden het al eerder aan - moet de MateBook zijn meerdere erkennen in de ZenBook. De Asus-laptop haalt een veel langere accuduur tijdens browsen. Tijdens het kijken van video en het draaien van PCMark is er weinig verschil tussen beide laptops, maar het is wel opvallend dat de Asus bij die laatste test een hogere score neerzet, terwijl de beide testlaptops van dezelfde processor waren voorzien. De ZenBook weet dus efficiënter met zijn energie om te springen en in dezelfde tijd dezelfde taken sneller te verrichten.

Behuizing en scherm

Zoals het compacte laptops van omstreeks duizend euro tegenwoordig betaamt, zijn de ZenBook en de MateBook in een metalen jasje gestoken. De ZenBook is de frivoolste van de twee en heeft in de zilveren uitvoering een roségouden balk bovenaan het toetsenbord. Neem je de donkerblauwe uitvoering, waarnaar we onderaan deze pagina linken, dan is dat balkje goudkleurig. Huawei heeft juist gekozen voor een strakke behuizing zonder overbodige opsmuk en de MateBook is bovendien alleen in het donkergrijs te krijgen.

Wat aansluitingen betreft heeft de MateBook een klein streepje voor op de Asus. Op het eerste gezicht lijkt de ZenBook het beter voor elkaar te hebben, met aansluitingen die gewoon op de behuizing zelf zitten. Helaas blijken daaronder een hdmi 1.4- en een usb 2.0-aansluiting te vallen. Usb 3.0 is er wel, maar de langzame en de snelle aansluiting moet je dus niet met elkaar verwarren. Grootste nadeel is misschien wel dat je geen 4k-scherm op 60Hz op de Asus kunt aansluiten, want de hdmi- en de usb-c-aansluiting ondersteunen dat geen van beide.

De MateBook heeft alleen usb-c-aansluitingen en lijkt dus wat minder praktisch, maar gelukkig levert Huawei een dockje mee, met usb 3.0, hdmi 1.4 en zelfs een vga-aansluiting. Met het juiste dock kun je ook een 4k-scherm op de MateBook aansluiten.

  • Schermhelderheid
  • Contrast (max. helderheid)
Schermhelderheid
Laptop in cd/m² (hoger is beter)
Huawei MateBook 13
347
Asus ZenBook 13
267
Contrast (max. helderheid)
Laptop Contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus ZenBook 13
1636:1
Huawei MateBook 13
994:1

Tot slot kijken we naar het scherm en daarbij blijken de MateBook en de ZenBook heel verschillende laptops te zijn. Om te beginnen is het scherm van de MateBook hoger en heeft het een hogere resolutie. De maximale helderheid is bovendien hoger en dat vinden we belangrijk, want het stelt je beter in staat het scherm in verschillende omgevingen af te lezen. Het contrast van het Asus-scherm is echter weer een stuk beter, wat betekent dat het beeld er wat indrukwekkender uitziet op de ZenBook. Welke van de twee beter is, zal van gebruiker tot gebruiker verschillen en dat maakt kiezen tussen de twee lastig.

Conclusie

De Asus ZenBook en de Huawei MateBook zijn beide prima laptops, die je voor ongeveer duizend euro op de kop kunt tikken. Het is niet makkelijk te zeggen welke van de twee de beste is, daarvoor hebben ze te veel verschillende plus- en minpunten. De MateBook heeft een streepje voor als het gaat om de helderheid van het scherm, de resolutie en de beeldverhouding, hoewel dat laatste ook weer een kwestie van smaak is. Wil je de laptop ook thuis gebruiken en heb je een 4k-scherm? Dan kun je dat wel op de MateBook aansluiten, maar niet op de ZenBook.

Behalve die aansluitmogelijkheid, mist de ZenBook de maximale helderheid van de MateBook en dat is jammer, want op veel andere punten is de ZenBook juist ideaal voor onderweg. Het gewicht ligt bijvoorbeeld 150 gram lager dan bij de MateBook en de accuduur is een stuk langer. Bovendien is niet alles aan het ZenBook-scherm slecht, want het contrast is hoog en tot slot krijg je voor hetzelfde geld als bij de MateBook een snellere processor. Voor ons wint de Asus dus nipt, maar zoals we eerder al opmerkten, zijn ze aan elkaar gewaagd en zal het van persoon tot persoon verschillen welke plus- en minpunten de doorslag geven.

  • Asus RX333-FA-A3141T
  • Huawei MateBook 13

Laagste prijzen voor: Asus ZenBook RX333FA-A3141T
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Azerty

Score: 4.5 (1538)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-
Bekijk

SiComputers

Score: 4 (314)

€ 1.018,51

€ 1.021,46

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.018,51
Pakketpost Nederland € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 1.021,46
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (230)

€ 1.041,34

€ 1.041,34

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.041,34
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.041,34
Bekijk

Informatique

Score: 4.5 (75)

€ 1.046,-

€ 1.046,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.046,-
Pakketpost vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.046,-
Bekijk

Alternate.nl

Score: 4 (350)

€ 1.049,-

€ 1.049,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.049,-
Pakketpost tot 10 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.049,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Huawei MateBook 13 WRT-W29I (53010GBF, Qwerty toetsenbord)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Coolblue.nl

Score: 4.5 (1005)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-
Bekijk

Bol.com

Score: 4.5 (349)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 2.5 (129)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-
Bekijk

Alternatieven

Acer Swift 5 SF515-51T-552D

De Swift 5 is een van de lichtste laptops die verkrijgbaar zijn. Hij weegt minder dan een kilogram, maar heeft toch een groot 15"-scherm. De accuduur ligt tussen die van de MateBook en ZenBook in, en de laptop is voorzien van een extra m2-slot voor eventuele upgrades. De i5-processor presteert in deze laptop wel beneden verwachting.

Score: 0(0 reviews)
linkAcer Swift 5 Review - Licht als een veertje met een 15"-scherm
MSI PS42 8RB-206NL

De MSI PS42 biedt voor duizend euro wat meer grafische kracht dan de ZenBook en MateBook, dankzij zijn MX150-gpu. De rest van de hardware is wel wat karig uitgevoerd, met singlechannel-geheugen en een goedkope draadloze netwerkkaart. Het scherm is wel weer goed gekalibreerd en de ssd is vlot.

Score: 0(0 reviews)
linkStrijd der ultrabook-nieuwkomers: Huawei MateBook D versus MSI PS42

Reacties (117)

Wijzig sortering
Ik vind het idee van een laptop van 500 euro absurd. En inderdaad: 4GB RAM. Hoe kun je mensen dit aandoen?

En dan zijn de toetsenborden ook niet echt ok.

Ik denk dat Tweakers beter mensen kan leren sparen dan naar mijn mening rommel aanprijzen.

[Reactie gewijzigd door Q op 1 april 2019 06:43]

Zo absurd vind ik een laptop van €500 niet hoor. We zitten wel op Tweakers maar er komen genoeg bezoekers die niet veel geld willen uitgeven aan hardware maar toch nog het beste willen kunnen kopen in het ongelofelijk grote aanbod van budgetlaptops.

Uiteraard moet je dan wel concessies doen. Je kan in dat segment geen superkrachtige hardware, een top scherm en een stevige behuizing met dito toetsenbord verwachten. Het verbaast me wel om te zien dat je tegenwoordig voor €500 een prima eenvoudige laptop kan kopen met een fatsoenlijke schermresolutie. Dat was jaren geleden toch wel wat anders.
Dat Tweakers beter 'mensen kan leren sparen' vind ik nogal een arrogante uitspraak. Vergis je niet in hoeveel geld dat is voor sommige mensen. Ondergetekende heeft na vaste lasten en boodschappen nog zo'n 200 euro per maand te besteden, en ik ga niet 2,5 maand op een houtje zitten bijten. Anderzijds heb ik voor het werk wat ik doe gewoon een eigen laptop nodig.

Als je dan voor je werk of iets dergelijks snel een laptop moet hebben is die tijd om te sparen er niet echt maar juist in dit segment zie je door de bomen het bos niet meer wat laptops betreft.

4GB RAM is zat om wat tekst mee te verwerken. Ik zou juist weer interessant vinden om te weten welke laptops een beetje fatsoenlijk met Linux overweg kunnen. Scheelt (althans, zou moeten schelen) weer wat geld en dan is dat RAM ook meteen een minder direct probleem.


Edit: verkeerde draadje. Het moge duidelijk zijn waar deze hoort.

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 1 april 2019 09:01]

Helemaal mee eens. Daarbij waarmgebruik je de laptop voor? Vriend van me had een extra laptop voor op reis, moest vooral goedkoop zijn want hij was bang dat ie gestolen zou worden...
Ik zag dat Dell op hun website aardig wat Ubuntu laptops verkoopt. De goedkopere wel veelal game laptops, maar ik zag ook lichtere. Ik ben geen fan van Google maar hun Linux is redelijk, dus misschien is zo’n Chromebook met die nieuwe Linux containers ook wel wat.
Simpel advies voor het kopen van een linux compatible laptop: Zorg dat er geen nvidia kaart in zit.

Het is niet dat linux en nvidia niet samenwerken, maar als je een hasslefree linux laptop wil is het wel zo handig.

Also: Kijk even naar System76 of de Manjaro Bladebook
Echt waar? 10 jaar geleden was het precies andersom..
Dat is inderdaad waar. Het probleem is dat de huidige open source nvidia drivers niet zo denderend zijn. Je zult dus op tijd de proprietary driver moeten installeren om het een beetje werkend te krijgen. Per default worden er opensource en/of generic drivers gebruikt voor de installer.

In het geval van bijvoorbeeld ubuntu betekent het dus dat de installer per default op een nvidia based laptop gewoon crasht.
Je moet een optietje toevoegen aan de installeren via een command line. Namelijk het blacklisten van de open source "Nouveau" driver. Dan gaat de boel werken. Deze optie zul je ook toe moeten voegen aan de een of andere file in jegeinstalleerde OS om te voorkomen dat je bij elke boot de optie toe moet voegen in de bootloader

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 3 april 2019 17:50]

Om nog even offtopic te blijven, waarom test Tweakers niet welke laptops op Linux werken? Bij mijn desktopbouwer krijg ik de garantie dat hij op Linux werkt. Ik durf geen laptop te kopen en maar hopen dat hij op Linux werkt.
Tja, het is een lullige gok om te wagen. Vorige week een Acer Spin 3 met Kaby Lake i5 gekocht, schietgebedje gedaan naar Linus Torvalds en geboot. Alles out of the box prima ondersteund, zelfs de tablet mode.

Het kan dus toch, maar zeker weten kun je dit nooit en het zou inderdaad erg mooi zijn als Tweakers de gereviewde laptops op zijn minst even willen booten van een live stickie, dat zegt al vrij veel.

En inderdaad, zoals hierboven vermeld zijn de rollen omgedraaid. Ver weg blijven van Nvidia als je op de gok een systeem koopt voor Linux. Was vroeger wel anders.
Aan de andere kant kan je misschien in sommige gevallen beter een tablet met toetsenbord aanraden. In dit geval zou je zelfs nog boor toetsenbord kwaliteit kunnen kiezen een een tablet van apple bv voor 329 euro is veelal superieur qua scherm en snelheid. Doe daar een toetsenbord hoes van 170 euro bij of een los toetsenbord en misschien ben je wel beter af dan met een laptop van 500.
maar dan draai je iOS. Dat lijkt me niet ideaal om op te werken. en als je toch de ARM route in gaat kun je net zo goed een Chromeboek nemen, ben je nog goedkoper uit.
Nou, ik heb net de iPad Air met een simpele cover besteld. Geen toetsenbord dus, geen ‘pro’. En die was met cover al 604 euro.

Voor mij is een iPad wel een volledige laptopvervanger. Type ook vele A4-tjes vol per week, vooral qua mail, op het virtuele toetsenbord. Maar verder consumeer ik ermee, ik produceer niet zo veel. Daarvoor is een tablet sowieso veel fijner dan een laptop. Het is meer of ik de hele dag met een boek in mijn handen zit i.p.v. met een computer voor mijn neus.
Er zijn overigens wel gewoon laptops met een redelijke soc en 8gb ram zij het wat oudere modellen en wat minder mooi. Verder hoef je niet naar 700 eoro te gaan tussen de 5 en de 600 wordt het al een stuk beter
Tja, ik heb 3,5 jaar geleden een laptop aangeschaft van 350 euro. Een Lenovo met een 2957u, 4GB en met HDD. Ik gebruik het ding om mee te internetten, en daarvoor voldoet hij. Ik heb daarnaast ook nog een pc waarmee ik kan gamen.

Ik vind het daarom juist goed dat ook op dit prijsniveau advies wordt uitgebracht. Ik denk namelijk dat er ook veel mensen veel teveel uitgeven doordat ze geadviseerd worden geen 'rommel' te kopen, terwijl 'rommel' prima voldoet.
Ik heb ook eens een goedkope laptop gekocht, een Compaq van 395 Euro. Na twee maanden ging het toetsenbord kapot. Maar toetsenborden vallen niet onder garantie, volgens de winkelier. Vervangen kostte 125 Euro. En als ik een los toetsenbord koop voor mijn desktop van een 15 Euro krijg ik 2 jaar garantie.
ik zou gewoon eens direct met de fabrikant telefonisch contact opnemen. Ligt er natuurlijk aan wat er mee aan de hand is (geen gebruikschade) maar technisch falen valt wel degelijk onder de garantie.
Nou ja, ik vind €500 best veel geld.
Je hebt een kleine laptop zoals deze: https://nl.banggood.com/search/chuwi-lapbook-12.3.html
voor onder de €300 met 6 GB RAM, een fantastisch(!) scherm (2736 x 1824 IPS), Windows 10 en een aluminium behuizing.
Voor mij is de relatief zwakke N3450 processor snel genoeg.
Op mijn werk hebben we een oude Lenovo met 6GB RAM, een Core i3-2367M processor en een 2,5inch harde schijf. Dat ding is veel trager dan mijn eigen laptop (2GB RAM, Core i3-3271U, 2,5inch SATA SSD).

Dus een zwakke processor met veel werkgeheugen en een trage harde schijf levert volgens het bovenstaande geval een slechtere ervaring op dan een zwakke processor met weinig werkgeheugen en een snelle SSD.

In jouw link staat:
ROM: 128 GB eMMC

Dat is veel trager dan een SSD en niet verwisselbaar. Daarom zou ik die laptop links laten liggen.
Klopt, de interne eMMC drive is niet super vlot, maar je kunt wel een M2 schijfje bijplaatsen.
Lijkt mij een beetje een lastig punt. "Rommel" is namelijk een zeer subjectief begrip.

En niet alles dat duurder is is ook beter.

Mijn ervaring met hardware is dat je vooraf nooit zekerheid hebt over de duurzaamheid. Je kunt 500 euro uitgeven en een laptop krijgen die het vijf jaar lang perfect doet. Je kunt 1000 of 1500 euro uitgeven en na een jaar merken dat een van je usb poorten is uitgevallen.

Op mijn werk zie ik dit ook. Ik heb momenteel het beheer over 25 HP Probooks van elk 1000 euro per stuk waarvan er binnen een half jaar tot nu toe vier allerlei hardware defecten hebben. En het is bij elke laptop iets anders, maar altijd een hardware defect. Ik vind meer dan 10% uitval binnen 6 maanden eerlijk gezegd erg veel voor laptops die zo duur zijn en dan ook nog van een A-merk.

Dat is mijn ervaring en vanwege die ervaring heb ik maling aan jouw stelling dat je meer zekerheid koopt als je meer geld uitgeeft. Dat is vast meestal zo, maar het hoeft niet.

Daarom heb ik juist wel interesse in budgetlaptops.
Eens, mijn (n=1) ervaring met een Chuwi LapBook 14" (N3450, 4GB RAM, 64GB eMMC met Win10Home, 1080p IPS, zo'n 2 jaar geleden voor €210 uit China via GB) en een later toegevoegde 256GB 42mm M2 Sata SSD met Linux erop is voor mijn gebruik simpelweg perfect!

V.w.b. prijs/kwaliteit echt niet te overtreffen en mocht hij het toch vandaag of morgen begeven heb ik nog steeds niet meer afgeschreven dan iemand die iedere 4 - 5 jaar een €500 - €600 laptop haalt voor "basis gebruik". Met de huidige ervaring hoop ik echter nog een tijdje van de Chuwi te kunnen genieten zonder problemen.
Maar ik begrijp je punt, ik heb zelf ook wel met hardware defecte te maken gehad jaren terug toen ik ook wel eens wat desktop support deed.

De werk ervaring is toch wat lastiger te vertalen omdat sommige mensen toch anders met hardware van het werk omgaan dan met hun eigen spullen. Met andere woorden: de oorzaak maakt uit.

Nu zeg ik niet dat jouw gebruikers hun computers mishandelden, maar zie het maar met gerede zekerheid uit te sluiten als oorzaak.

Mijn ervaring is toch dat je meestal wel krijgt waar je voor betaald.
Er zijn meer dan genoeg user cases te bedenken waar 4gb ram en een i3tje passend zijn.
Niet iedereen heeft 8gb ram nodig om goed zijn werk te kunnen doen.
Voor een beetje browsen, office pakketten draaien en wat andere lichte werkzaamheden is 4gb meer dan genoeg.
4gb is nog wel te doen al had ik wel toch liever een 6gb optie gezien. Waar ik wel van op kijk is de 128gb aan geheugen is dat niet gewoon erg weinig?
Ik heb eind vorige maand een HP 15 net voor ongeveer 390 euro aangeschaft. Hiervoor krijg je een Ryzen 5, 1080p scherm en 8GB aan werkgeheugen. Ik heb dit uitgebreid tot 16GB en er 256GB M2 SSD erbij geprikt en zo was de laptop ongeveer 500 euro. Je levert in op andere zaken zoals beeldscherm (TN scherm) en accuduur en uiteraard is de hele laptop van plastic. Maar de laptop voelt voldoende stevig aan en is snel en dat is wat voor mij belangrijk is. Het kan dus gewoon wel voor 500 euro.
Inderdaad, ik heb deze nog een half jaar geleden aangeschaft voor ongeveer 550. Deze is toch veel beter? pricewatch: Medion Akoya S6425-i5-256F8 (NL, QWERTY)
De smartphone BBG van vorige week stond ook in het AD. Tweakers moet dus op populaire zoekopdrachten misschien wat meer kiezen voor Jan Modaal. Die wil weten wat voor 500 te koop is. Maar je hebt een punt, Tweakers kan ook zeggen spendeer 100 meer en koop iets anders. Om een voorbeeld te geven: vijf jaar geleden kocht ik een i5 dual core, 4gb ddr3, 1366*768, 500gb hdd, 1.8kg, verlicht toetsenbord voor 550. Als ik nu kijk voor 500 word ik niet erg enthousiast. Maar als ik verder kijk naar die Vivobook in een duurdere uitvoering (600), dan heb je de laatste gen i3 dual core, 8gb ddr4, 1920*1080 mat, 256gb ssd, 1.4kg (en dunner, kleiner), verlicht toetsenbord... Dan ga ik er genoeg op vooruit om weer 5-6 jaar mee te kunnen. Ben je dan armoedzalig of kun je dan niet sparen? Ik denk van niet. Ik hoef geen laptops van 1000 euro. Twee keer gedaan en genoeg op gevloekt.
Los van de discussie over 600 vs 1000 euro gaat het juist om het advies wat jij aanroert: Tweakers zou de gebruiker precies op dat moeten wijzen: geef die 100 extra uit want je krijgt er zoveel meer voor terug.
Ik denk dat Tweakers beter mensen kan leren sparen dan naar mijn mening rommel aanprijzen.
Hoezo? Voor wat internetten, mailen en af en toe wat tekstverwerken voldoen dat soort budget laptops prima. Er is geen enkele noodzaak om méér geld uit te geven voor casual gebruikers.

n=2 is geen goede steekproef, maar als ik naar mijn oudertjes en schoonmoedertje kijk dan voldoet een budget laptop meer dan genoeg. Meer geld uitgeven is voor hun totaal geen noodzaak. En dus steken ze dat geld liever in andere dingen die voor hun wél heel belangrijk zijn, zoals spullen voor de caravan, prullaria voor in de tuin, nieuwe (dure!) elektrische fietsen, vakanties naar verre oorden, enzovoorts.

Het is juist van belang om in dat marktsegment een goed advies te kunnen geven zodat mensen juist de rotzooi kunnen vermijden. Voor 500 euro koop je namelijk niet perse rotzooi. Er zijn prima laptops in dat marktsegment voor mensen die niet veel willen (of kunnen) besteden en/of voor mensen van wie de use case helemaal geen krachtigere hardware vereist.
Snap niet dat ASUS hier überhaupt nog besproken wordt. 3 jaar geleden een dure laptop gekocht (N750JK). Binnen een jaar terug naar de leverancier. Wel gerepareerd maar na 1,5 jaar beginnen de verschillende componenten uit te vallen (camera, DVD-speler). Inmiddels moet ook de CMOS-batterij vervangen worden. Op Youtube kun je zien wat voor halsbrekende toeren je moet uithalen om daarbij te komen. Waag me daar zelf niet aan en reparatiebedrijven kennelijk ook niet. [Leverancier heeft de vestiging in de buurt gesloten]. Komt er bij mij niet mee in.
Niet heel relevant dat jij een slechte ervaring met een ASUS laptop hebt gehad; dit had net zo goed een laptop van een andere fabrikant kunnen zijn. Uit een recent onderzoek van Consumer Reports blijkt dat laptops van ASUS gemiddeld scoren wat betreft failure rate.
Mijn ASUS (N76VM) is van 2012 en gebruik 'm bijna dagelijks. Nooit gedoe mee gehad behalve dat de accu intussen alweer aan vervanging toe is. Natuurlijk is de HD vervangen door een SSD. Ook heb ik de WiFi-card een keer vervangen, en dat is nog een hele toer omdat het losmaken van de behuizing niet simpel is. Het systeem is nog steeds snel genoeg. Voorlopig nog niet aan vervanging toe. En de volgende wordt...

Hahaha, dat weet ik nog niet ;-)
Heh, heb hier nog een Asus n75 (2011)liggen. Zit op w10 en doet het nog steeds prima op de verouderde accu na. Plastic van de pols steun is een beetje verouderd maar verder is dat ding gebouwd als een tank. Had in het begin wat probleempjes met de ram maar na opsturen naar Asus zelf was het binnen een week opgelost.
Mijn G50VT van staat hier zelfs al dik 10 jaar ongeveer 24/7 te draaien en zit ook op Win10. Ik doe er geen gekke dingen mee en er zit ondertussen wat extra ram in, een nieuwe HDD (SSD vond ik de moeite niet) en het scherm is absoluut niet meer van deze tijd, maar hij werkt nog en kan doen wat ik ervan verwacht (surfen, muziek afspelen - met iTunes notabene - en nog een paar andere kleine dingen).

Toegegeven, de BD drive is stukgegaan een paar jaar geleden, en de koeling heeft het vorig jaar eens begeven waardoor het plastic aan die kant een beetje gesmolten is (stond in een afgesloten kast, nogal dom van mij). Maar voor de rest: een tank (zo zwaar is-ie ook wel :+ ).

Waarmee ik ASUS niet per sé wil aanbevelen. (Individueel) succes uit het verleden is geen garantie voor de toekomst. Maar dus ook niet omgekeerd, inderdaad...
Inderdaad ASUS maakt goed spul!
Wij hebben ook een laptop van ASUS die al jaen lekker meedraait.
Uiteraard wel de hdd vervangen door een SSD ;)
En waarom zou ASUS dan niet meer besproken mogen worden?
Een enkele defecte laptop is natuurlijk geen representatie voor een heel merk.

Jouw probleem gaat ook nog eens over een totaal andere laptop uit +/- 2014.
Ik begrijp de categorieën niet. 500/700 en 1000 euro zit te relatief dicht bij elkaar maar het hogere segment wordt continu vermeden in deze tests. Ik ben in de markt voor een machine rond de 1500 euro maar de BBG vermijden dit segment angstvallig.
Ik was ook aan het denken dat deze categorieën nogal dicht op elkaar liggen. Echter spreken laptops wel meer niches aan naarmate ze duurder worden. De ene wil €1500 uitgeven voor een snelle CPU terwijl een andere op zoek is naar een krachtige grafische kaart om te gamen. Een andere wil dan weer een zo licht mogelijke laptop met een mooi scherm. Je snapt waar ik naartoe ga.

Wat uiteraard dan wel kan is een Best Buy Guide voor specifieke doelgroepen. De beste gamelaptop rond de €1500 bijvoorbeeld.

Overigens vind ik deze guides wel het meest interessant voor budgetlaptops. Er is namelijk enorm veel aanbod maar er zit ook redelijk wat rommel tussen. Je kan makkelijk filteren op de hardwarespecificaties maar het is moeilijker te beoordelen of zaken zoals het scherm en toetsenbord enigzins te doen zijn. Ook zijn laptops vaak niet meer zo makkelijk up te graden als vroeger of heb je speciale brackets nodig om een harde schijf toe te voegen en zijn die brackets moeilijk te verkrijgen.
Dat is valide commentaar maar waarom elke twee maanden een BBG met exact dezelfde categorieën? Wissel het dan wat af, zoveel nieuwe modellen komen er toch niet uit dus als je steeds dezelfde categorieën behandeld is er ook weinig nieuws te melden, ook al doet de BBG het voorkomen alsof dat wel zo is.

De grote merken verversen de modellen in hun line-ups doorgaans een keer per jaar, dus een dergelijk rotatiesysteem zou prima merken.
Ik zou zeggen eens per half jaar, niet elke fabrikant zal op hetzelfde moment de line-up vervangen. Daarnaast is er meer tijd voor diepgaander onderzoek, dan een standaard praatje. Ik heb het al eens eerder opgemerkt waar zijn de artikelen die van Tweakers.net de place to be maken en niet de volgende site van het stel (dit bedoel ik dan in het algemeen niet specifiek de BBG's).

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 1 april 2019 10:26]

Ik (en anderen) hebben het al eens eerder in de reacties gezet. We zitten hier op tweakers.net, het zou niet misstaan om periodiek een categorie developer laptop op te nemen.

De € 700 categorie is te licht voor zwaar development werk en in de € 1000 categorie ligt de focus op het totaal onbelangrijke fomaat. De laptops die mij interesseren hebben minimaal hexacores, minimaal 16GB geheugen, een groot goed scherm, maar kunnen prima af met alleen een iGPU.

Dat laatste is nauwelijks te krijgen minimum lijkt en GTX 1050 als je een 17"scherm wil met minimaal hexacore. In pricewatch is dit de goedkoopste laptop die aan mijn minimum eisen voldoet:
pricewatch: Asus TUF Gaming FX705GD-EW106T
Net boven de duurste categorie hier en zeker niet thin & light.
Ik heb ook al een eerder aangedragen om een BBG te maken aan de hand van de use case ipv het budget. Het begint toch altijd met 'wat wil ik ermee gaan doen?' en dan is de vraag wat zoiets moet gaan kosten en dan staat de koper voor de keuze, doorsparen of besparen?

Het kan dan ook zo zijn dat twee verschillende use cases in eenzelfde prijscategorie vallen, maar totaal andere hardware omvatten. Op dit moment vind ik de BBG's te breed er daarmee vooral te vaag.
Ik ben ook op zoek naar iets krachtig voor werk en heb een aardig lijstje gemaakt. Helaas denk ik dat vanwege support benodigdheden zal het tussen Lenovo Thinkpad, Dell, of HP worden.

Qua specs ben ik op zoek naar:
- 15.6"
- i7, het liefst 6-core of vergelijkbaar
- 16GB ram, voorkeur voor 32 maar kan het zelf uitbreiden
- Nvidia GPU voor cuda cores wegens gebruik bij data science applicaties
- 512GB nvme/ssd minimaal, voorkeur voor 1TB of combinatie ssd+hdd of uitbreiding mogelijk
- als het een gamer laptop is, zo min mogelijk flitsend en "gamey"

Hierbij een screenshot:
https://i.imgur.com/TDuISHW.png
Ik kan je de MSI P65 van harte aanbevelen! Heb er zelf ook 1, zie hem niet in je lijstje staan. Is absoluut niet flashy, wel wit..
Excel heeft de kolom afgeknipt maar de P65 is de MSI die er in staat. Niet de MSI P65 Creator 8RF-456NL met de 1070 maar wel de MSI P65 8RD-031BE Creator met de 1050Ti. In ieder geval, ik voeg hem toe aan de lijst! Thanks!

e: enige nadeel aan de P65 is upgrade mogelijkheden. Volgens NotebookCheck zitten de ram en ssd tussen het toetsenbord en moederbord in en dus niet toegankelijk vanaf de achterkant.

[Reactie gewijzigd door s0larus op 2 april 2019 17:31]

Ah mooizo, ik dacht
Ik heb een SSD toegevoegd (en wil die erin zat vervangen). Met wat geduld (en iets tegen klamme handjes) zijn er wel wat youtube filmjes te volgen. Het is best een klus, maar te doen!
ja en 17"laptops zie je ook nooit in de laptop BBG
Inderdaad! 17+ inch rond de 1500 euro beetje upgradable voor gamen en normaal gebruik.
Daar zit ik nu ook al lang op te wachten. Wie weet. Anders zal ik toch zelf moeten samenstellen bij BTO??
Worden de bbgs niet deels bepaald via het forum waar je kunt aanslgeven wat je graag zou willen zien
Ik weet niet hoe het op het moment is, maar op een gegeven moment leek de community redelijk genegeerd te worden in de BBG topic's. De opmerking of vraag van Dr. Strangelover is al veel vaker gemaakt/gesteld.
Wat voor iets zoek je? Ik was ook aan het kijken voor die prijs. Heb ondertussen al iets gekocht!
Helemaal eens, ik snap opzich de 500 en 700 categorien nog wel. Maar de thin&light tot 1000 :?

Laten we wel wezen die medion heeft dezelfde processor, een groter scherm en een grotere ssd dan de Asus Zenbook. Gewicht ligt dan wel 500 gram uit elkaar, maar daar betaal je 300 euro meer voor 8)7.
De basis laptop is via Duitsland een stuk voordeliger te bestellen:

https://www.notebooksbilliger.de/medion+akoya+s6445+425563?nbb=8f14e4

misschien voor sommige tweakers interessant...
Die heeft een andere processor (Intel® Pentium® Gold 5405U) en kleinere SSD
@Justinschut je hebt helemaal gelijk, ik was iets te snel/slordig!
Met Qwertz toetsenbord, dus voor de meesten niet aantrekkelijk.
2 stickertjes plakken om de y en z toets te relabelen, keyboard indeling is verder toch alleen maar software-matig. Dus, war is het probleem?
Dus, wat is het probleem?
Dat die labeltjes niet afdoende zijn als je zonder te kijken wilt kunnen typen. Mensen die veel typen kijken niet naar de toetsen en hebben daarom die vaste indeling nog om "blind" te kunnen typen. De toetsen moeten zich simpelweg op de plek bevinden waar ze worden verwacht.
Wat ze dus ook doen. Engels toetsenbord indeling en voila, de z staat weer linksonder en de y staat weer tussen de t en u.
Weet iemand of van de budget Acer het geheugen zit vast gesoldeerd? Van dit specifieke type kon ik het zo snel niet vinden.
Deze zit inderdaad vast gesoldeerd.
Het is helaas net iets genuanceerder. Heb eind vorig jaar ook een swift 3 aangeschaft (ander model met i5) op black friday. Het geheugen zit inderdaad vast gesoldeerd, maar er is ook een vrije bay beschikbaar. Daardoor heb ik uiteindelijk voor minder dan €600 een i5 met 8 gig geheugen en 265 gig opslag. Het loont om je beoogde typenummer even online te checken, maar het blijft een beetje een gok.
Ah dat wist ik niet, ik heb de SF314-52-58PR en deze heeft volgens mij geen vrije bay beschikbaar.
Wat ik heb kunnen vinden hebben de sf-314-54-xxxx modellen een vrije bay, en bij mijne lijkt dat te kloppen. Echter zijn er zoveel verschillende typenummers en configuraties dat ik een type uit zou zoeken dat bij je behoeften past. Als je dan geluk hebt kun je nog upgraden en anders heb je in ieder geval een apparaat dat je wil hebben.
314-55 niet meer dan 314-56... terug wel ! 314-55 heeft een andere MB met proc en cooling upside down zonder mirakel volgens ultrabookreview. De 314-56 MB lijkt hetzelfde als 314-54. Deze 2 zijn de enige <=14' met RAM upgrade welke budget je kiest denk ik.

Kleine nadeel helderheid en groot nadeel voor mij single pipe voor dGPU en CPU als je behoeft heeft aan kracht.
Bedankt, dan valt deze af
Dat was mijn eerste reactie ook maar heb hem uiteindelijk toch gekocht, op mijn 3 voorgaande laptops heb ik nooit geheugen bijgeprikt dus was voor mij nutteloos.
4GB is toch echt te weinig ano 2019, start Chrome op je geheugen zit al bijna vol...

Of heb jij andere ervaringen?
Nog geen last van. Moet eerlijk zeggen dat ik de laptop zelf alleen voor fotobewerking gebruik en zelfs dat een stuk minder dan vroeger sinds overstap naar Fuji omdat de XT20 standaard gewoon goede jpeg bestanden uitspuugt.
Ik mis eigenlijk nog de categorie "brutal performance". En die hoeft niet dun of goedkoop te zijn.
Een high-end gaming laptop zou een mooie extra categorie zijn d:)b

[Reactie gewijzigd door Jace / TBL op 1 april 2019 09:08]

Hi performance notebooks is idd een goed idee. Opgedeeld in gaming en video editing? Categories €1000-1300 basis en €1300-???? Pro.
Kan gaming en video editing niet in dezelfde categorie met daarnaast een aparte voor workstations? Als ik het budget zou hebben, zou ik graag een laptop willen met 24c/48t, 128GB ram en genoeg opslag. Intel onboard videokaart zou meer dan zat zijn. Goede batterij zou ik dan weer wel fijn vinden.
Mooie roundup van de laptops. Wel vind ik het raar om en uitgaand model nog steeds aan te bevelen bij de BBG. Stel iemand wil over 6 weken ene laptop kopen, kan die zich de pleuris zoeken voor de laptop die is aangeraden. Dan had beter de HP of de Asus meteen naar voren geschoven kunnen worden.
En dan iemand die binnen de door jou gestelde tijd van 6 weken iets wil kopen, een "mindere" keuze geven? De keuze voor de HP of Asus kan sowieso als je dat wilt.
Mooi (korte) reviews tweakers, bedankt. Echter toch een vraag, als je kijkt naar het forum is een van de meest gestelde vragen een game laptop of een laptop waarmee je ook kan gamen. Helaas merk ik op dat in deze BBG's de laptop klasses te dicht bij elkaar liggen, én dat gaming angstvallig (?) vermeden wordt. Bij deze een oproep om vanaf volgende keer een van de huidige klasses te laten vervallen ten faveure van een game/krachtigere laptop a 1250,- tot 1500,- EURO. Zou dat een optie zijn?
Duurdere laptops hoeven per definitie ook niet het "Gaming-stempel" te hebben. Een deftige workstation of een goede laptop voor beeldbewerking zou ook best eens aardig zijn voor een BBG. Gaming laptops zijn veelal weer een kermis met allerhande infantiele lampjes/strepen/logo's. En dat is ook niet echt ieders kopje thee. Het hierboven genoemde idee van een BBG op basis van gebruik vind ik ook best een interessante optie. Zoals de BBG's tot nu toe zijn samengesteld, kunnen ze ook zomaar op Kieskeurig geplaatst worden. Niets mis mee, maar ik denk dat Tweakers zomaar een deel van hun doelgroep negeert met de mainstream keuzes die nu worden gemaakt.
Weer bijna geen aandacht voor laptops met een AMD processor erin, alleen een alternatief in de goedkoopste categorie, en dan alleen met een convertible als alternatief voor een niet-convertible. Er zijn genoeg alternatieven onder €500 en tussen €500 en €700 beschikbaar

Valt me tegen van Tweakers.net, als ik reclame wil lezen dan ga ik wel bij een webshop kijken ofzo.
En dan is het AMD alternatief niet eens de betere. Ryzen 5, 8 GB met ssd etc is gewoon te doen voor 500 euro.. Het enige nadeel is de accuduur maar verder op alle fronten sneller en groter dan de aanbeveling die ze doen. Erg jammer dit.
Ik zoek zelf nog een opvolger voor mij huidige Acer, een Office machientje. Nu is die Acer Swift 3 wel erg verleidelijk... Dank voor de tip. Alleen zou wel de mem en ssd vervangen. Mogelijk op deze Swift?

Edit: SSD wrs. wel dus, mooi. En het geheugen?

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 1 april 2019 08:20]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True