Door Jelle Stuip

Redacteur

Huawei Matebook 13 Review

Meer verticale schermruimte voor minder

Conclusie

Voor duizend euro koop je het instapmodel van de Matebook 13, met i5-processor, 8GB geheugen en een ssd van 256GB. Niet geheel toevallig is dat ook de prijsklasse waarin veel laptops met dezelfde specificaties en ook een metalen behuizing vallen. Denk bijvoorbeeld aan de Asus Zenbook 13, Acer Swift 5 en HP Envy 13.

De Matebook weet zich van de massa te onderscheiden dankzij zijn scherm, met de weinig gebruikte 3:2-verhouding. Dat werkt in veel situaties prettiger dan de conventionele 16:9-verhouding, tenzij het om het kijken naar films gaat. Doe je dat wel, dan blijkt de laptop een lange accuduur te hebben, maar dan ook alleen in dat scenario. Tijdens browsen en het draaien van zwaardere software, wat we met PCMark gesimuleerd hebben, valt de accuduur tegen.

Daarnaast valt de kalibratie van het scherm enigszins tegen. Van een laptop van 1300 euro mag je verwachten dat het scherm de kleuren accuraat weergeeft en dat doet het niet echt. De overdaad aan groen kan bij huidtinten bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat mensen er 'misselijk' uitzien.

De behuizing van de Matebook heeft ons wel weer positief verrast. Die is dun, waardoor het toetsenbord weinig travel heeft, maar voelt stevig aan, net zoals bij de minstens 1700 euro kostende Matebook X. Omdat er maar ruimte is voor twee usb-c-aansluitingen, levert Huawei een usb-dock gewoon mee en daar kunnen andere fabrikanten nog wat van leren.

De Matebook 13 is, kortom, een goedkoper alternatief voor de dure Matebook X, maar heeft ondanks die lage prijs eenzelfde stevige behuizing en is snel in benchmarks. Aan de andere kant moet je wel genoegen nemen met een wat kortere accuduur en een minder goed gekalibreerd scherm. De belangrijkste reden om de Matebook 13 te kopen is de beeldverhouding. Ben je gecharmeerd van een scherm dat meer verticale ruimte biedt dan de gebruikelijke 16:9-laptops, dan heeft Huawei naast de Matebook X nu ook een betaalbaarder ijzer in het vuur.

Getest

Huawei MateBook 13 WRT-W29I (53010GCM)

Prijs bij publicatie: € 1.300,-

Bekijk product

 • i5, 256GB, qwerty
 • i7, 512GB, qwerty
 • i5, 256GB, azerty

Reacties (75)

Wijzig sortering
Voor de mensen die deze laptop overwegen, via bol.com krijg je er een Huawei mate 20 lite gratis bij.
Zou je na het bestellen ook de Huawei Band Pro 3 kunnen claimen die je bij de Huawei Mate 20 Lite gratis krijgt op Bol ? :+

https://www.bol.com/nl/p/...m-zwart/9200000096144967/
Moet je wel uitkijken bij aanvragen van die Band want het Nederlandse bedrijf die dat verzorgt is erg ouderwets en klantonvriendelijk.

De aanvraag moet je doen per brief, in mijn geval kwam de brief 2 dagen te laat aan volgens hun en weigerden ze de Band te leveren.

Het is het bedrijf SpecialPromos, uitkijken dus. Ze zijn erg bureaucratisch.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 13 maart 2019 09:32]

Jazeker, zolang het maar in de actieperiode is 😉. Het aanvragen ging via een formulier op internet. Link gekregen van een email van Huawei. Ja, ik ben al een tijdje lid van deze club 😁 en met veel plezier. Dus geen brief zoals Dark_man beweerd.
Soww, da's dan best een hele scherpe deal. Telefoon heeft een nieuwwaarde van ruim 250 euro.
Heeft er al iemand de gratis Huawei Mate 20 Lite kunnen bemachtigen?
"Meer verticale schermruimte voor minder"
Een ideale laptop dus voor de nieuwe frontpage van tweakers... :+
Damn ik kwam hier om die grap te maken.
Prachtige laptop. Hoe komt dat verschil in batterij performance tussen browsen en video kijken? is me nog niet helemaal duidelijk. En het mee leveren van een USB dock kan menig producent nog wat van leren, is eigenlijk een no-brainer tijdens deze overgang periodes naar USB-c.

"Alleen voor het kijken naar video lijkt de Matebook 13 goed geoptimaliseerd te zijn, want daarbij is de accuduur juist wel lekker lang." en "Huawei heeft er vervolgens wel aan gewerkt om de Matebook zuinig te maken door bijvoorbeeld een scherm met panel self refresh te gebruiken, maar is daar niet helemaal in geslaagd."

Je zou toch juist verwachten dat met deze 'panel self refresh' de accuduur bij videokijken minder indrukwekkend is en bij browsen juist beter?

[Reactie gewijzigd door Sneek op 13 maart 2019 06:06]

In benchmarks is de turbo best agressief en daarmee schiet het verbruik van de cpu ook omhoog. Het zou kunnen zijn dat die turbo dat ook (te) enthousiast doet tijdens de browsetest, waarbij steeds nieuwe websites geladen worden. Bij de videotest daarentegen is de cpu continu in een lage power state en is praktisch alleen de video decoder in de cpu iets aan het doen. Dat zou het verschil kunnen verklaren, maar zeker weten doe ik het niet.
Wordt de Huawei Matebook D ook met video hwaccel getest?
Ja, het bronbestand is h.264 en de decoding daarvan gaat al jaren hardwarematig.
Heb je misschien meer informatie over de browsetest?
Ik meen mij te herrineren dat zulke dingen openbaar waren maar kan het niet 1,2,3 vinden.

Het enige wat ik kan vinden is dat er standaard protocollen zijn:
Omdat we onze oordelen voor een deel op deze gegevens baseren, is het van groot belang dat tests gestructureerd en op een goed te reproduceren wijze worden uitgevoerd. Daarom hebben we voor alle verschillende soorten producten testprotocollen opgesteld. Hierin staat precies wat getest moet worden en op welke manier dat moet gebeuren.
Is er een manier om dit zelf te draaien? Een test iso met nieuwe drivers en de test scripts/software of iets dergelijks?

Ben in ieder geval wel benieuwd waarom deze opvolger zo onzuinig is.
Nee, je kunt 'm helaas niet zelf draaien. Het is een vaste reeks website dat met behulp van een script doorgescrolld wordt, met pauzes her en der om het doorlezen van een pagina te simuleren, terwijl er op de server bijgehouden wordt of de laptop nog in leven is. De accuduur klopt in ieder geval wel, ik heb 'm twee keer gedraaid op ons testexemplaar en kwam op 451 en 454 minuten. Bij hwi hebben ze nog een ander sample staan en die komt op 475 minuten, wat binnen de meetfout valt.
Edit: over de verklaring van auteur heen gelezen. Was al uitgelegd.

Het verschil in batterij gebruik tussen browsen en video kijken zit 'm waarschijnlijk in een hardware decoder voor video decoding VS de cpu voor webbrowsen. De videodecoder is hardwarematig geoptimaliseerd voor zijn taak, maar een cpu niet. Vooral Firefox kan soms erg cpu-hungry zijn.

[Reactie gewijzigd door 0xfe op 13 maart 2019 07:57]

En het feit dat Huawei wordt geblokkeerd in diverse landen wegens spionage is de olfiant in de spreekwoordelijke kamer natuurlijk
Waar haal je deze informatie in vredesnaam vandaan? Uit je hoge hoed?
Trump zegt het. Dus het is waar...
Dus als Trump het zegt is het waar. Sorry maar ik zie de logica niet. Wel eens gehoord van fakenews? Trump is een van de bedenkers.
Ik ging er vanuit dat de drie puntjes aan het eind van mijn zin de sarcasme wel impliceerde, blijkbaar niet...
Trump zegt hier weinig over, het is de Amerikaanse justitie, geen vriend van Trump. Naast de VS gaat het om Nieuw Zeeland en Australie. De UK en Duitsland overwogen ook een blokkade, wat daar de status van is weet ik niet op het moment.

Het is trouwens niet ongewoon dat overheden technologie bedrijven gebruiken om te spioneren. Sinds lange tijd liggen er bewijzen over inmenging van de overheid van de VS bij o.a. IBM (nu Lenovo) en Motorola. Sinds Snowden en Assange weten we dit soort dingen. Het is onvoorstelbaar naief om bij voorbaat aan te nemen dat China die een groot deel van de productiemiddelen in handen heeft voor communicatie zich niet met dit soort praktijken in zou laten.

Hou ik met dit soort zaken rekening als ik iets koop? Ja en ik besef dat ik daarmee een uitzondering ben. Maar ja, ik ben ook zo'n type die al 6 jaar geen facebook meer heeft weet je :-)

[Reactie gewijzigd door abbringm op 15 maart 2019 15:43]

Het antwoord op je vraag. Droge feiten.

https://www.theguardian.c...t-the-chinese-phone-maker

"Though its phones are popular all over the world, Huawei has been blocked by several countries from being involved in supplying equipment for the rollout of 5G networks, with governments citing national security fears."

Of deze: https://en.wikipedia.org/...ncerns_surrounding_Huawei

Bestrijdt je dat ze geblokt worden of dat het terecht is dat ze geblokt worden? Over het laatste heb ik niets gezegd.
Ook de draadloze netwerkkaart, rechts boven de accu, zit op het moederbord vast
Als ik op de foto kijk is de draadloze netwerkkaart geborgd met een schroefje; ik kan me niet voorstellen dat dat nodig is als hij vast zit op het moederbord; het lijkt er heel sterk op dat er een mini-PCIe slot onder de folie zit waardoor deze netwerkkaart wel degelijk te vervangen is.
Niet dat het veel uit maakt; ik heb nog nooit een draadloze netwerkkaart in een laptop vervangen (althans; niet sinds het PCMCIA tijdperk toen Wifi nog niet standaard in de laptops zat ;-) )

Het gesoldeerde geheugen, gecombineerd met het gebrek aan 16GB optie, vindt ik dan wel weer jammer. Ik ben net over naar een Surface met 8GB en merk toch regelmatig dat dat nét te kort komt. Blijkbaar zijn browsers de laatste jaren achteruit gevlogen wat geheugen gebruik betreft (en met achteruit bedoel ik dan dat ze veel meer geheugen verbruiken dan voorheen). Een paar Slack kanalen open in verschillende browser vensters wordt je geheugen echt niet blij van....
In 2011 had ik al een laptop met standaard 8gb Ram, we zijn dus niet heel ver gekomen in 8 jaar voor mijn gevoel...
Dat gevoel besluipt mij ook met enige regelmaat. De gemiddelde single core performance lijkt ook echt omhoog te kruipen het laatste decenium.
8)7 je hebt helemaal gelijk, heb hem aangepast.
Anoniem: 428562
@Croga13 maart 2019 10:09
Sommige laptops werken met een whitelist voor mini pci-e, waardoor alleen devices die op de whitelist staan herkend worden. Dat je de draadloze netwerk kaart kunt verwijderen betekent niet automatisch dat een andere kaart gaat werken.
Helaas geen woord over de comptabiliteit met diverse besturingssystemen.
Een lijstje met welke componenten werken onder Ubuntu 18.* of?
Klinkt als een goed idee, gaat denk ik wel veel tijd in zitten voor de reviewer.

Nu is 2019 natuurlijk het jaar van Linux op de desktop, maar ik denk niet dat Tweakers dit gaat doen.
Is zo gebeurd, neem een distributie met goede hardware ondersteuning, zoals Mint en test dit vanaf een USB stick.
Test vervolgens met b.v. Debian, met alleen OpenSource software.
Vergelijk dit en je weet bijna alles, en slechts 15 minuten werk.
Vervolgens testen op BSD e.d. :)
Ipv de NVME (Begrijp niet wat het nut hiervan is in een laptop? Zelfs op de desktop is een NVME SSD alleen in bepaalde gebruiksscenario's handig) SSD had ik liever 16 GB intern geheugen gezien (Het is niet uitbreidbaar) en dan eventueel een SATA SSD met wat meer capaciteit. Het verschil in snelheid tussen een SATA en NVME is wel meetbaar maar niet merkbaar. Maar marketing technisch snap ik wel waarom ze dit doen. De benchmarks zeggen dat het sneller is. Maar in de praktijk start je applicatie of OS niet (veel) sneller op. Het is geweldig dat je Venom F5 (sportwagen) in 2 seconden naar 100 km kan accelereren en een topsnelheid heeft van 484 Km/u maar in het Nederlandse verkeer is het nut hiervan beperkt. Zo is het met SSDs ook. Zie dit artikel op de zustersite van Tweakers.
Je eigen link:
Het grootste verschil wordt gemaakt bij het uitpakken van een ongecomprimeerd RAR-bestand. Dit gaat drie tot vier keer sneller. De snelheidsverbetering is nog een stapje beter bij een bestand van 50GB dan bij een van 10GB, omdat de 850 Evo dan minder kan leunen op zijn buffer.
Ook zijn er enkele andere tests waar een PCI-Express SSD voordeel biedt. Zo is het installeren van PCMark 8 iets sneller, wat suggereert dat het installeren van complexe programma’s sneller zal gaan op een snellere schijf. Dit geldt ook voor het kopiëren van data naar dezelfde schijf: hierbij zien we een vergelijkbare prestatiewinst als met het uitpakken van ongecomprimeerde RAR-bestanden.
Ook met het importeren van projecten in een IDE is een NVMe een stuk sneller.
Nu is de rar benchmark misschien wat overdreven maar de snelheidswinst is zeker te merken.
Dit is toch meer een "zakelijke" klein en lichte laptop om altijd bij je te hebben. Hoe vaak pak je grote RAR bestanden uit of kopieer je grote bestanden op zo'n apparaat? Die paar office bestanden gaan het verschil niet maken. Ik pak zelf regelmatig RAR bestanden (nieuwsgroepen abo) uit op mijn laptop thuis (maar die is niet licht en heeft een snellere niet U versie CPU en 16 GB intern). Ik pak die bestanden echter uit op een harde schijf omdat dan al snel de SSD te vol raakt. De SSD is alleen voor het OS en de applicaties. Maar dit heeft ook met geld te maken. Een goedlope 2TB SSD kost je 280 euro voor een 2 TB 2,5" HD ben je ongeveer 80 euro kwijt. De harddisk zal nog een tijdje blijven.
Vind een accuduur van 7,5 uur op browsen niet slecht, zeker vergeleken met mijn laptop amper 5 uur als je niks doet.

@r0n625 Denk dat alleen Windows 10 wordt gesupport en qua andere OS en zal Linux meeste varianten wel gewoon aan de praat te krijgen zijn.
Ik zat dus de review terug te kijken van mijn huidige laptop(macbook white late 2009) en die kwam op een accuduur van iets meer dan 6 uur, en dat werd toen als goed bestempeld.
Dus op dat vlak is wel wat veranderd.
Jammer dat ook het geheugen is vast gesoldeerd. Een mem-upgrade tzt. zit er dan niet in. Een no-go voor mij.
Wat voor snelheden ondersteunen de USB-c poorten?
Doen ze zowel datatransport als power delivery, tegelijkertijd? Waarmee je een dockingstation met 1 USB-c kabel kunt aansluiten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee