Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Maart 2019

Htpc

Het gebruik en het nut van een speciale home theater pc is de afgelopen jaren voor veel gebruikers verminderd. Tegenwoordig worden streamingdiensten zoals Netflix, Spotify of Amazon Prime door Jan en alleman gebruikt en kunnen veel televisies dit rechtstreeks afspelen. De meerderheid kan daarmee dus al uit de voeten met een goede, recente televisie.

We belichten hieronder enkele opties die interessant kunnen zijn afhankelijk van het gebruikersscenario, maar we raden sterk aan deel te nemen aan discussies op het forum om zo de vele keuzes te onderzoeken.

Basisonderdelen

Google Chromecast (2018) - Zwart

De Google Chromecast is nu al jaren een interessante keuze om voor een laag bedrag een gebruiksvriendelijke casting-mogelijkheid te hebben. De Chromecast richt zich op de populaire streamingsdiensten en ook Google’s eigen Youtube. Je sluit hem aan op een hdmi-poort en bedient hem via je mobiele telefoon. De laatste versie komt uit 2018, biedt ondersteuning voor wifi-ac en is in de regel weer wat sneller dan oudere versies.

De Chromecast werkt goed samen met Netflix en Googles eigen Play Movies/Music, maar het afspelen van eigen content is wat problematischer dan bij de andere alternatieven. Het kan wel, door bijvoorbeeld een ander systeem als Plex-server in te zetten, maar voor veel gebruikers niet de eerste keuze. Tegenwoordig hebben veel televisies al een ingebouwde casting-functie, al kan de Chromecast uitkomst bieden door de goede integratie met Google Home of de simpele interface.

Score: 4(7 reviews)
Nvidia Shield TV (16 GB, 2017) 16GB

De Nvidia Shield is ondertussen al enigszins verouderd – het model komt uit 2017 – maar biedt een paar uitzonderlijke opties. Ten eerste is het een krachtigere mediaspeler die goed overweg kan met 4k-media.

Daarnaast is het kleine gamingconsole waar je naast Android-games, ook - als je een systeem hebt met een recente Nvidia-videokaart – games kan streamen van je pc naar je Shield via Nvidia Gamestream of via het internet met GeForce Now.

De Shield is een compact apparaat en het gelinkte model wordt geleverd met gamecontroller en afstandsbediening.

Score: 4(9 reviews)
OSMC Vero 4K+
OSMC Vero 4K+vanaf Onbekend

De Vero 4K+ kan gezien worden als een premium Android box; hij is met circa 125 euro duurder dan sommige alternatieven, maar de gebruikers op ons forum zijn positief: bijna elke media-input kan worden afgespeeld, inclusief 4k en hdr10 en Dolby Vision. Ook audiostandaarden waaronder DTS, Dolby TrueHD en Dolby Atmos worden goed ondersteund.

Het apparaat werkt goed samen met een netwerklocatie waar alle mediabestanden op staan, zoals een nas. Het team van OSMC (Open Source Media Center) zit achter het product en het is dan ook noemenswaardig dat zij de intentie hebben om 5 jaar lang software-updates uit te brengen.

De software en grote verscheidenheid aan media-input-ondersteuning onderscheiden de Vero 4K+ van de goedkopere opties die je op veel Chinese wholesale-websites ziet.

De Vero 4K+ is niet bij reguliere (web)winkels verkrijgbaar, maar te bestellen via de website van OSMC. Er wordt standaard een basale afstandsbediening bijgeleverd.

Score: 0(0 reviews)

Zelfbouw-htpc

We hadden het voornemen om de ASRock Deskmini A300 te kiezen voor de samengestelde htpc. Dit is de enige compacte barebone met AM4-socket volgens onze Pricewatch. Echter is deze op het moment nog niet verkrijgbaar; deze zal volgens diverse media in de komende maand volgen. De reden om voor een AM4-socket te kiezen is dat AMD met de AMD 200GE een zeer budgetvriendelijke apu biedt die in staat is om het meeste materiaal op 4k af te spelen, inclusief hevc 10-bit- en hdr-materiaal. Het is hierbij belangrijk een hdmi 2.0-poort te hebben, wat volgens de nieuwsberichten op de Deskmini A300 zou zitten.

Afgaande op de prijzen van ASRock’s Intel-equivalent, de Deskmini A310, zal de prijs van de A300 rond de 150 tot 180 euro zitten. Een totaalprijs – inclusief werkgeheugen, de apu en een kleine ssd – zou dan rond de 300 tot 350 euro uitkomen.

Het AMD-pad biedt ook nog een andere interessante keuze: waar een goedkope AMD 200GE voor velen afdoende is, is het ook mogelijk om een krachtigere 2200G of 2400G te installeren. Deze apu’s hebben een betere grafische chip waardoor het mogelijk wordt games te spelen. Het populaire spel Fortnite zou met een 2200G of 2400G prima speelbaar zijn. Het voordeel van dit systeem vergeleken met bovenstaande opties is de veelzijdigheid: omdat het een pc is, ben je vrij in de keuze van de software en ook hoe je het systeem inzet. Veel mensen installeren KODI als primaire applicatie om media af te spelen. Anderen zetten het systeem ook in als een kleine server.

Product Prijs Act.Prijs
Processors AMD Athlon 200GE Boxed € 54,- € 50,50
Barebones ASRock DeskMini A300 € 180,-* *verwachte prijs
Geheugen intern Crucial CT8G4SFS824A € 49,67 € 45,44
Solid state drives Kingston A1000 240GB € 45,81 € 46,32
Totaalprijs bij opstellen BBG € 329,48

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (138)

Wijzig sortering
Het model van MSI is voorzien van een lichte overklok en stille ventilators – die uitstaan bij licht gebruik. Een ander model kan uiteraard ook, al zijn ze niet allemaal even goed verkrijgbaar in de Benelux.

Hoe komen jullie aan deze informatie? Op de site van MSI staat niets te lezen over ZeroFrozr op deze kaart. Andere Ventus kaarten zijn ook niet semi-passief, maar hebben een altijd draaiende fan.
Klopt helemaal, daarom kan je beter een tientje meer uitgeven voor hun windforce model.
Sinds wanneer is er een MSI windforce model. Is een gigabyte als je die bedoeld
Denk dat met 'stille ventilators' bedoeld wordt dat de fans relatief weinig geluid produceren, niet dat ze semi-passief werken ;)
Er staat bij dat ze stil staan bij licht gebruik en stil zijn wanneer de fans draaien bij zwaarder gebruik.. dat klinkt als semi passief.. of het klopt, geen idee..
Ik heb exact deze Ventus 2060 en de fans draaien ALTIJD! Kaart is wel fluisterstil hoor. Boost ook hoger zo uit de doos, zit rond de 1875mhz stabiel zonder oc werk.
edit

[Reactie gewijzigd door Wux op 1 maart 2019 15:54]

Toch raar aangezien Benga hierboven zijn persoonlijke ervaring met de kaart deelt, waaruit te halen is dat de kaart NIET semi-passief is.

Waar haal jij dan wel vandaan dat de Ventus RTX2060 zoals beschreven door Tweakers semi-passief is?
Ach je was me voor, deze kaart is TORX Fan 2.0.

Zit hierin niet de TWIN FROZR technologie ?

edit: ah is niet echt hetzelfde ZERO FROZR en TWIN FROZR. Wat een warboel :)

edit2: ze staan dus niet stil:

The MSI RTX 2060 Ventus OC doesn’t have any fan stop feature. This means that the fans continues to spin even if the graphics card is in idle or light load. However, the Torx Fan 2.0 on the RTX 2060 Ventus are very silent; inaudible to be exact, specifically when in idle to light load situations

[Reactie gewijzigd door Wux op 1 maart 2019 16:00]

Ik kan deze guide nou niet echt bestempelen als "best buy"

Als je wilt gaan gamen zou ik toch zeker aanraden om de i7-8700k toe te passen. Mocht je per se Ryzen willen hebben kies dan voor de 2700X.

Tevens is een Micro ATX moederbord in een grote kast met window beetje vreemd.. dan kan je beter voor een wat kleinere kast gaan.
Omdat een Ryzen 2600 gewoon prima is voor de algemene gamer en binnen dit budget je dan een stuk meer ruimte ovehoudt voor een goede GPU die je veel meer extra fps bezorgt tov 2x zo dure CPU? Voor high refresh rates, 120hz+, zou een je idd vaak een overgeclockte intel processor moeten nemen, maar tot de 120fps en vaak ook gewoon daarboven gaan de AMD processoren op 4.2ghz gewoon prima en dat voor de helft van de prijs. https://youtu.be/GDggr3kt96Q en https://www.gamersnexus.n...benchmarks-gaming-blender Merk ook op dat de reviews gedaan worden met een 1080ti, dus 90% van de gamers komt niet eens in de buurt van zulke fps.

[Reactie gewijzigd door Zuury op 1 maart 2019 09:30]

Als gamer moet je kijken naar de beste GPU tegen een goede prijs en van daaruit de rest van de hardware uitzoeken.
Of je nu AMD of Intel kiest maakt weinig uit tot op zekere hoogte.. als je wel een GTX1080ti hebt zul je vrijwel altijd goede fps halen. Als je het spel installeert op een SSD of zelfs nvme M.2 (wat beetje overkill is) dan ga je al topprestaties zien!
Dit is het tegenovergestelde wat je zelf 2 uur eerder typte en hetzelfde als wat Zuury zegt. Interessante 180 graden draai maak je hier :p
Ik ben het met jou eens maar 1 caveat: hoewel die 1080 Ti nogal onrealistisch is voor 99% van de gamers gaan diezelfde gamers over 4 jaar misschien wel dat performance-niveau hebben met een *80/*70-kaart (AMD/Nvidia). Dat verandert echter niets aan het feit dat voor een gamer de 2600 momenteel waarschijnlijk de beste keuze is. Zie mijn reactie op de reactie waarop jij reageerde met deze reactie.

@Damonicus
Verreweg de meeste mensen die deze BBG lezen zullen niet meer dan €400-500 besteden aan een grafische kaart en het leeuwendeel van hen besteedt niet meer dan €300 aan een grafische kaart. Weet je wat je beter kan doen met het geld wat je in je zak stopt door een 2600 te kopen in plaats van een 2700X of 8700k te kopen? Die NVMe of een extra/grotere SSD kopen waar jij het over hebt. Dat levert je waarschijnlijk meer plezier op. Of beter geluid kopen, of eerder je CPU weer upgraden, of een betere grafische kaart kopen waar jij voor pleit ("als gamer...de beste GPU...). Grappig genoeg geef jij zelf de argumenten waarom de 2600 hier de betere keuze is. ;)

Nu, stel dat de lezer behoort tot die groep mensen voor wie het niet uitmaakt of dat ze €1000 meer of minder aan het systeem besteden, dan moet je ook echt groot gaan en voor de 9900k (of straks de 3700X, hint ;)) en de 2080 Ti kiezen. Dan moet je niet een compromis sluiten met een 8700k die vlees noch vis is: veel te duur in vergelijking met de 2600 en 2700X maar minder goed dan de 9900k.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 1 maart 2019 14:50]

De 8700k kan je kopen vanaf €427-448, afhankelijk van welke winkels je wel en niet aandurft.
niet lang geleden ging een winkel die op Tweakers stond vermeld failliet en raakten veel 'klanten' (wel betaald maar niets gekregen gedupeerd.
pricewatch: Intel Core i7-8700K Boxed

De 2600 is verkrijgbaar vanaf €164-165
Een prijsverschil van ongeveer €272%
Het performanceverschil? Ongeveer 10% (het gemiddelde lijkt iets lager te liggen (8%?) maar ik zal er voor het gemak 10% van maken), soms wat meer en soms wat minder en ook afhankelijk van met welke resolutie en instellingen je speelt.
https://www.techspot.com/...614-ryzen-2600/page3.html
Deze CPU is eigenlijk ideaal voor 1440p gaming maar niet iedereen heeft al een 1440p-monitor.

Hoe is 2,72 keer zoveel geld voor 10% performance een betere keuze? :?

Nu de 2700X. Het is een mooie CPU maar je betaalt wel bijna de dubbele prijs voor een nog kleiner verschil in performance, maar 2 kernen extra. Ik zie slechts 2 argumenten voor de 2700X in plaats van de 2600:
- Gaming is niet je (enige) prioriteit met dat systeem of je hebt een 60 Hz 1080p monitor en vindt 90-100 FPS @1080p bij AA-games (en inderdaaed 144 FPS bij 'simpelere' spellen) voldoende. Je hebt NU meer kernen nodig en je bent bereid om daar meer voor te betalen.
- Je gamet niet.

En zelfs dan is het twijfelachtig of dat de 2700X de betere keuze is. Koop nu een 2600 voor €165 en over een half jaar de 3600 voor niet veel meer en je betaalt nauwelijks meer maar je krijgt wel een hogere performance, veronderstellende dat de 3600 8 kernen gaat bevatten wat erg voor de hand ligt. Of je wacht 1-3 jaar langer en je koopt misschien wel een 10C of 12C voor diezelfde prijs met een single core frequentie van 5,0 GHz. of hoger en aanzienlijke verbeteringen aan de architectuur en de node.
Ik gun AMD extra inkomsten (graag want wij gamers hebben een sterk AMD nodig aangezien Intel en Nvidia hoge prijzen hanteren voor weinig vooruitgang zonder die concurrentie) maar ik zou zelf momenteel ook voor de 2600 kiezen.

offtopic:
Ik heb jouw reactie niet beoordeeld en ik vind die 0 nergens op slaan want het is ontopic en het is geen flame. Ik ben het slechts oneens met jou. ;)

[Reactie gewijzigd door CHBF op 1 maart 2019 14:41]

Ik begrijp de stelling “je hebt een 1080p scherm en vindt 90-fps voldoende” niet. Met een 2700x ga je toch meer fps genereren op een 1080p scherm in vergelijking met een 2600?
Niet noemenswaardig, bij de meeste spellen is het helaas nog vooral afhankelijk van de 'snelheid' per kern en bij die paar spellen waarvoor dat niet geldt (Doom is een goed voorbeeld) volstaat 6 kernen ook wel om alles eruit te halen.
Ik zou zeker geen 8700k kopen als je alleen een beetje wil gamen. Ik doe het zelf op het moment op een 8100, en dat gaat prima. Die Ryzen die hier wordt aangeraden is veel sneller en het platform is ook toekomstbestendiger itt dat van Intel. Het gaat binnen de duizend euro toch meer voor de meeste bang voor je euro's, en niet pielen met marginale performance upgrades door vele malen meer geld uit te geven. AMD wint dat hier toch gewoon van Intel.
Toch een melding dat als je bijvoorbeeld Battlefield v wilt spelen dat die 8100 toch ernstig in de problemen gaat komen, dus beetje afhankelijk van wat je speelt en wat je wilt. In dat geval (bf v) is AMD alleen nog maar veel beter als prijs prestatie knaller.
Is BF V zo hevig single threaded dan? Wellicht dat dat in 2018 meer een probleem van de frostbite engine aangeeft dan van de i3 8100.
Juist multithreaded vandaar dat AMD het voor die game qua prijs veel beter doet dan Intel. In veel andere gevallen is die 8100 zeker een instap cpu om te overwegen.
Hm, ik speel geen BF V, maar in theorie zal het wel meevallen. De recommended specs van BFV vragen om een i7-4790. Klok voor klok is de i3-8100 net iets sneller. Granted, de 4790 heeft een hogere boostclock, maar dat wordt wel deels goedgemaakt door de hogere IPC van de 8100. Wat hou je dan over? HT en 2MB extra L3 cache. Schijnbaar baat BFV wel erg veel van HT (op vier cores althans), dus daar win je op 1080p ongeveer 20% mee, maar zodra je op een hogere resolutie gaat zitten dicht dat gat.

Oplossing: Gewoon geen BFV gaan spelen. Schijnt toch vrij ruk te zijn van wat ik zo lees. :P
Ach ja, metacritic en de boze "real gamur" crowd reviewbombing. Zou me daarvan niet al te veel aantrekken.
'Best Buy' gaat hier dan ook meer over het meeste waar voor je geld binnen een bepaald budget, niet over 'het beste dat er te koop is' ;)
Dan had ik ook graag wat meer budgetwaardes gezien zoals: € 1000, 2000, 2500 en 3000,-

Er zal altijd ergens een bepaald omslagpunt zijn wanneer je per se moet kiezen voor een bepaald product met de bijbehorende commentaar van een professional.
Echter krijg je hier één systeem met de opmerking beste prijs maar ik kijk ook graag naar de houdbaarheid van zo'n systeem en ben zelf van mening dat als je teveel gaat kijken op tientjes niveau om nu zo goedkoop mogelijk te zijn om later weer opnieuw te moeten investeren in betere hardware.
Dat is waarom deze BBG periodiek is. Elke keer alle prijssegmenten doen is doodsaai en repetitief. In plaats daarvan worden er elke keer een aantal usecases/budgetten uitgezocht, meer dan eens omdat er interessante launches zijn geweest binnen dat budget.

Anders kun je net zo goed de BBG van vorige maanden blijven copy pasten net zolang tot er een product launch of significante prijsverandering is.
In plaats daarvan kunnen mensen ook gewoon doorklikken naar voorgaande maanden.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 1 maart 2019 11:37]

Wat dat betreft is de Best Buy guide helaas een beetje achterhaald, vind ik. Zoiets als wat ze op Logical Increments doen is veel slimmer, binnen allerlei budgetten in real time verschillende builds.

Met de best buy guide zit je toch heel vaak met de vraag van 'tot in hoeverre is dit nog actueel?' omdat er soms heel snel dingen veranderen, terwijl er daarna weer een half jaar niets gebeurt op de PC markt :P
Dan kopieer je de BBG naar een forumtopic en stel je die vraag
i7 8700k voor 450 euro....

Ik heb al 6 builds gemaakt allemaal een ryzen 2600. Deze kan makkelijk 144hz gaming aan. Je bent een beetje gedoctrineerd dat je denkt dat alleen intel maar kan gamen. Ryzen processeren zijn nu de beste buy voor de menige gamer.
i7-8700k waarom ? Niet iedere gamer wil overclocken. ook is in veel gevallen i7 overkill en compleet nutteloos.
Ik gebruik sinds 2015 een HTPC als gewone pc. En dat werkt heel goed. Zo goed zelfs dat ik een nieuwe htpc als desktop heb gekocht:

Intel NUC Kit NUC8i5BEK. Eén van deze versies worden bijvoorbeeld ook standaard met Windows 10 afgeleverd.

Ik draai er meerdere versies van Windows en Linux op maar ook bijvoorbeeld pfSense.

Maw: een htpc/barebone/minipc is multiplatform, zeer zuinig, voor meerdere doelen inzetbaar, razendsnel en zeer klein.

edit: kleine aanpassing nav comment van @Ting87

[Reactie gewijzigd door drogeworst op 1 maart 2019 14:48]

Intel NUC Kit NUC8i5BEK. Deze versie word bijvoorbeeld ook standaard met Windows 10 afgeleverd.

Zou ik even checken als ik jou was, omdat dit incomplete systemen zijn (als in, je moet nog geheugen en opslag aanschaffen voordat hij bruikbaar is) komt hij dus niet met een OEM licentie.
Mogelijk heb jij hem door een winkel laten aanvullen met die hardware en hebben ze er een sticker opgeplakt, maar ik weet vanuit mijn werk dat al die NUCs zonder licentie komen en dat je dus los de codes moet gaan kopen.
Zodoende is het vaak (zakelijk) goedkoper om voor bijv een Dell Optiplex SFF 3060 te gaan - die komen namelijk pre installed met licentie en waren (in November 2018 tenminste) maar €20,- duurder dan deze NUC...

Edit: of mijn leverancier wist het zelf ook niet.... kan natuurlijk ook :)

[Reactie gewijzigd door Ting87 op 1 maart 2019 09:38]

Scherp :) Ik heb naast de Intel NUC Kit NUC5i3RYH en de NUC8I5BEK ook een variant van de Intel NUC Kit NUC8I5BEK:

INTEL® NUC 8 HOME MINI PC - NUC8I5BEKPA
Hier te vinden

[Reactie gewijzigd door drogeworst op 1 maart 2019 10:57]

Eigenlijk perfect als je niet aan gamen doet denk ik? Klein zuinig en snel zat. Ik wil alleen af en toe nog gamen.
Het ligt er natuurlijk maar aan wat je wil. Als je slechts 4k-video's wil afspelen en eventueel wat NES/SNES-spellen wil emuleren en wat 'e-sport' spellen wil spelen met medium instellingen @1080p (dat werkt goed op een '4k'-scherm) dan is het een prima systeem. Wil je wat meer horsepower in je systeem dan zou de logische upgrade een 2400G of een 2600(x) met een grafische kaart zijn: 2400G als je slechts spellen speelt die een klein aantal CPU-kernen nodig heeft en een 2600(X) als je ook AAA-spellen wil spelen.
Ik vind die HTPC niet de moeite waard, er zijn zat mensen die er meer mee willen kunnen dan wat internetten en music en films/series op kijken/luisteren, zo als er goed op kunnen gamen, zo als met een Geforce GTX 1050 Ti, en een controller, ik heb dat, en mensen die ik ken heeft dat ook voor al haar kinderen, het hoeft helemaal niet heel duur te wezen, maar hem ook kunnen gebruiken als console is een grote plus punt.

Silverstone SST-ML09B.
Corsair SF450 (2018).
Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac.
AMD AM4 Ryzen 3 BOX 1200 3,4GHz.
MSI GeForce GTX 1050 TI 4GT LP.
G.Skill Aegis 8GB DDR4 3000 MHz.
Seagate Barracuda HDD 3,5 2TB.
Logitech K400 Plus RF Wireless QWERTY Dutch.
Thrustmaster Score-A Gamepad.

En ben je klaar met €700,-

Ik weet is 2x zo veel als de gene die staat in deze artikel, maar heb je wel meer dan 2x zo veel plezier mee, als je ook een gamer bent en of je kinderen en of je vrouw/vriendin er op spellen.

En als je echt niet veel geld heb:

Silverstone SST-ML09B.
Corsair SF450 (2018).
Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac.
AMD Ryzen 5 2400G Boxed
G.Skill Aegis 8GB DDR4 3000 MHz.
Seagate Barracuda HDD 3,5 2TB.
Logitech K400 Plus RF Wireless QWERTY Dutch.
Thrustmaster Score-A Gamepad.

Voor €500,-.

En kan je ook redelijk op gamen, als je alles op laag zet en 720P.

https://www.youtube.com/watch?v=d-nmgC0K1gk

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 maart 2019 02:55]

Medium en 720p lukt ook nog wel met de meeste spellen met die 2400G. Mijn voorkeur gaat uit naar een toetsenbord en muis in de meeste gevallen maar als je kinderen hebt dan kan ik me voorstellen dat een spel als Cuphead (wat je wel gemakkelijk met een controller kan spelen) erg leuk is bij zo'n systeem. :)
Ja precies, ik ken aardig wat platform spellen (alle platform spellen trouwens) die heerlijk werken met een controller, gebruik zelf de Steam controller.

En als je naar de video kijk van JayzTwoCent is low het beste, en kan je naar de 60fps zitten anders lukte hem echt niet, en dan had hij de GPU nog is OC.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 maart 2019 11:27]

Er zijn twee gevallen bij spellen waarbij de controller beter is dan een toetsenbord en een muis:
- platformspellen (maar niet noodzakelijk, ik heb levels van Kaizo Mario met het toetsenbord uitgespeeld, dat kan dus wel)
- rijden/vliegen, meewandelen met NPC's die niet dezelfde snelheid hebben...

Voor platformspellen wil je een goede D-pad en heb ik het liefst dat er geen knuppeltjes in in de weg zitten, voor wanneer je een meer granulaire controle nodig hebt (rijden/vliegen) dan zou een toetsenbord met optische schakelaars wellicht ook een goede oplossing zijn?
Ja klopt, maar op je bank werkt dat niet zo lekker, en gaat een Controller het best, FPS en RPG speel ik altijd met een muis en toetsenbord op me Game-PC.
Ik heb er laatst heel kort nog even Elder Scrolls gedraaid op de NUC8I5BEK, met een Intel Iris Plus Graphics 655. Medium/high settings op een 24inch monitor. Dat draaide verbazend soepel en zeer goed speelbaar.

Gamen kan prima, maar niet voor het ultra snelle werk. Daarvoor is en blijft de game-deskstop een betere logische optie
Een HTPC is gewoon een PC. De formfactor is meestal kleiner en mede daarom (ook omdat je het systeem gebruikt voor taken die relatief weinig performance nodig hebben) zit er vaak hardware in die een lager vermogen en een lager performance-niveau heeft maar het is gewoon een PC. De aparte naam wordt slechts gebruikt om aan te geven waarvoor het systeem wordt gebruikt, er is verder geen relevant verschil tussen een PC of wat een HTPC wordt genoemd.
Hear hear. Ik ben zelf overgestapt van grote kast naar Asrock deskmini 110. Met een i5-7400. Bevalt perfect! Waarom in vredesnaam er in deze bbg naar de 310 wordt gekeken en niet een al bestaand model is gekozen?

Enige dat ik mis is digitale uitgang voor geluid, en liever ook aan de achterzijde....

[Reactie gewijzigd door Puffino op 3 maart 2019 10:19]

De HTPC prijs die in de inleiding vermeld staat klopt niet (€1500,- in de inleiding tegen €329,48 bij de opsomming van de componenten)
in de inleiding staat een budget, m.a.w. hoeveel geld hebben we ongeveer over voor het ding, voor we beginnen onderzoeken wat het eindelijk zal kosten. je vindt ook een chromecast van 49 euro terug als htpc.

maar idd, er is een groot verschil tussen budget en wat het uiteindelijk kost.
Dan heb je nog voldoende budget over om een Synology NAS en bijhorende HDDs te kopen :*)
Doet mij aan als een copy-pasta van een eerder lijstje met mainstream gamepc en high end gamepc ipv htpc.
Dat was inderdaad een foutje, is inmiddels aangepast :)
Mijn enige eisen voor een htpc zijn fanless (dus 100% stil) en HDMI 2.0. Dat heb ik dus pas in elkaar gezet:

pricewatch: ASRock J5005-ITX
pricewatch: LC-Power LC-1340mi
pricewatch: Corsair Vengeance LPX CMSX8GX4M2A2400C16
pricewatch: Crucial MX500 2,5" 500GB
Dit had ik in elkaar gezet en was in december 296 euro kwijt ofzo. Speelt mooi alles af.

Dit moederbord is opeens explosief gestegen qua prijs zie ik nu. Het kan ook iets goedkoper met een Celeron, het jaar ervoor had ik er eentje met deze in elkaar gezet (ook HDMI 2.0): pricewatch: ASRock J3455-ITX

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 1 maart 2019 12:34]

Leuk bordje inderdaad met die J5005, overigens voor rond de 110 euro nog verkrijgbaar bij Amazon.de en Megekko. Ik denk overigens dat de ASRock J4105 ITX een beter alternatief zou zijn, die J3455 presteert volgens mij toch wel een stuk minder dan die J5005.
Ja, je hebt helemaal gelijk. En mooi dat die J5005 toch nog wel goedkoper te krijgen is.
J4105 is 29% sneller dan de J3455: https://cpu.userbenchmark...on-J3455/m444211vsm200485

En die Celeron scheelt nog maar 11% met die Pentium: https://cpu.userbenchmark...er-J5005/m444211vsm487063
Die Pentium heeft wel Intel® UHD Graphics 605 tegenover 600 voor de Celeron. Maar of dat wat uitmaakt? :)
Mooi ding, fanless is zeker wel fijn idd. Voor mij niet strikt noodzakelijk mits de temperaturen en het geluid beperkt blijven. Draait zo'n cpu ook makkelijk full hd Youtube (1080p60), Netflix, Videoland etc af?
"Draait zo'n cpu ook makkelijk full hd Youtube (1080p60), Netflix, Videoland etc af?"

Jazeker! Daar gebruik ik hem vooral voor, Youtube 1080p60 en films van 1080p.

Zelf kijk ik nog geen 4k, maar ook dat zou hij probleemloos moeten afspelen. Al is er met 4k Netflix zo te lezen wel nog iets anders waar je rekening mee moet houden, er moet nog wat anders gesupport worden daarmee ofzo, als dat nog steeds speelt tenminste.
Netjes! Zelf heb ik als htpc beneden een oude athlon II x2 270 (undervolted en draait nu op 3 ghz) met 8 gb ram en een ssd. Als GPU een geforce 210 (1gb)

Boven als htpc een i3 6100, 4 gb ram en een ssd. Werken beide prima voor wat ik er mee doe. (Videoland en Ziggo Go met name) De athlon II heeft heeft het wel zwaar, vooral net na het opstarten 100% cpu load.

[Reactie gewijzigd door dennis_rsb op 4 maart 2019 12:43]

Heb zelf slechte ervaringen met die J5005. Twee exemplaren in het bezit gehad en beide waren brak: De eerste had een defecte SATA controller en de tweede startte helemaal niet op.

Nu een systeempje met een 200G dat draait als een tierelier.
Mooie basis systeem hoor, maar dan zou ik wel gewoon een atx moederbord kiezen, of een kleinere case. Matx moederbord in een atx kast met window staat toch een beetje gek.
Ben ik het helemaal mee eens. Wat is een goede micro atx kast voor een systeem als deze?
Dan kun je beter meteen ITX gaan en de Nzxt H200i doen. Zelfde kast, veel kleiner.
Is erg smaak afhankelijk... Ik ben zelf nogal verzot op de Manta:
product: NZXT Manta
Andere mensen vinden die net weer lelijk :P
Als je gaat voor een geluidsdempend ATX case met geluiddempende matjes i.c.m. een stille luchtkoeler zoals de Scythe Ninja 5 á €45,-- of vergelijkbaar :

€45,-- Sharkoon AM5 Silent
€55,-- Sharkoon M25 Silent PCGH
€65,-- Sharkoon AI7000 Silent
€71,-- Nanoxia Deep Silence 3
€76,-- Phanteks Eclipse P400S
€79,-- Nanoxia Deep Silence 2
(tabel)

Als je echt een matx case wilt, dan heb je deze nog welke 8 liter kleiner is dan de Sharkoon atx cases:
€65,-- Nanoxia Deep Silence 4 (matx uitvoering)

Raampjes doen we alleen bij processorkoeling met een hoogte van minder 110 milimeter. :Y) O-)

Edit: Mijn advies is trouwens om de €45,-- sharkoon case te kopen en dan het frontje te behangen (volgens mij kan dat), ze kan je vrij simpel je eigen wending en looks geven aan de case, leuk en simpel project. Niet alles flashy en gamertachtig, maar gewoon de front behangen in de stijl van je inrichting.

[Reactie gewijzigd door govie op 1 maart 2019 16:34]

De NZXT H400 is praktisch dezelfde kast maar dan op Micro-ATX formaat.
Tenslotte is er nog de H200 voor ITX formaat zoals @Boratsu al noemde hierboven.
Heeft de Hyper 212 EVO wel ondersteuning voor AM4 sockets?
Deze heeft wel Am4 ondersteuning, ik snap enkel niet dat tweakers/community niet heeft gekozen voor de opvolger, jah iets duurder maar wel 10x mooier in een H500 case : pricewatch: Cooler Master Hyper 212 Black Edition In idd @govie een Mugen 5 PCGH voor 2 tientjes meer is een nog betere optie voor dit systeem , tevens ook een stuk stiller.

Tevens ook voor de voeding kun je beter een Corsair of Seasonic nemen. Deze merken zijn veelal makkelijker te krijgen in Nederland, en hebben bij een eventueel probleem een 10x betere en snellere garantie afhandeling als Bitfenix. (mocht dit nodig zijn toch handig :) ) Buiten dat bieden ze in dezelfde prijsklasse meer of het zelfde. ;) Bitfenix komt namelijk via Caseking naar Nederland , Bitfenix zelf heeft geen NL distributeur.

Zie Corsair (iets duurder wel erg goed getest en 80+ platinum ) : pricewatch: Corsair SF450 (2018) Past ook in de H500. Na het beklijken van de spec file blijkt corsair idd erg korte kabels bij deze PSU te leveren : https://www.pcp.ch/gfx172...inum_SKU_Sheet_051418.pdf

Zie Seasonic : pricewatch: Seasonic Focus Gold 450W

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 1 maart 2019 11:54]

De bitfenix is kwalitatief een top voeding.. lees eens reviews ervan, waaronder die van @-The_Mask-

Verder is die corsair een prima voeding, maar om Nou een sfx voeding erin te zetten terwijl je ruimte hebt voor een atx... als je dan een andere voeding wil ga voor een corsair RMx serie.. of pak gewoon de bitfenix
BioBlade werkt voor een distributeur welke Seasonic verkoopt, hij wordt letterlijk betaald om zoveel mogelijk van die voedingen te verkopen. Dat de Focus serie problematisch is en veel problemen heeft gekend en nog steeds heeft is voor hem geen reden om de voeding niet meer aan te raden. Zijn werk is immers het verkopen van het product.

En een Corsair SF450 aanraden slaat inderdaad nergens op dat is een SFX voeding. Een voeding voor kleine behuizingen en daarom heeft de voeding ook korte kabels. In een grote ATX behuizing kun je helemaal niks met zo'n voeding.

Ik heb trouwens niet de BitFenix Formula Gold gereviewed, maar de Whisper Gold 450W. Andere voeding, ook ander platform. Formula Gold is een CWT GPS voeding en de Whisper Gold een CWT GPU voeding.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 1 maart 2019 11:03]

Wat zijn de huidige problemen met de Seasonic Focus series? Ik ken alleen nog de problemen met de 'beveiliging' waardoor de voeding vaak met AMD VEGA en sommige Nvidia GTX 970 kaarten. Dat zou volgens mij zijn opgelost met een nieuwere versie.

Heb twee desktops met deze voedingen gebouwd. Tot nu toe heb ik er geen klachten over gehoord.
Het probleem dat de voeding te snel uitschakelde bij stroompieken, iets wat elke high-end videokaart in principe nogal heeft is inderdaad aangepast. Hierdoor is het dus niet meer zo dat een PC met Seasonic Focus voeding van bijvoorbeeld 750W uit zal vallen met een enkele high-end videokaart.

Echter dit was schijnbaar wel de beste oplossing, omdat de voeding helemaal niet tegen die hoge pieken kan. En nu bij dat hoog stroomverbruik een veel te hoge ripple aan alle componenten doorgeeft. Ripple die ook dik buiten de ATX specificatie valt. Dit zorgt voor veel stress op je PC componenten wat weer slecht is voor de levensduur.

Zie: http://www.jonnyguru.com/...0-850&p=155382#post155382

Het probleem met de Asus GeForce GTX 970 Strix is trouwens ook niet op gelost. Seasonic heeft daar een speciale kabel beschikbaar voor die je bij Seasonic kunt verkrijgen. Dit is een kabel met een extra condensator om ripple weg te filteren anders kan de videokaart niet stabiel draaien en heb je vastlopers.
Over koelers kan je eeuwig discussiëren en ik doe dan graag mee. :)
Voor mij de D15 of BQDRP4 en een kast met een goede ventilatie zodat er lucht over de VRM's van het moederbord gaat en/of een betere kwaliteit moederbord waarbij ze niet gierig zijn geweet mst die componenten.
Gierig is het correcte woord want ze besteden hetzelfde geld wel aan niet-functionele (in essentie marketing) aspecten: RGB, etching van logo's, andere decoratieve elementen (nep-heatsinks)...
Gamers Nexus Steve had hier een filmpje over (ik weet niet of dat hij ook een artikeltje op zijn website plaatste. Zijn boodschap: al die niet functionele zaken kost niet zoveel (€10-20), hij zag hierbij over het hoofd dat betere MOSFET's en condensators etc. ook niet zoveel kost. Helaas behoren goed geïnformeerde gamers tot een kleine minderheid: RGB verkoopt moederborden, betere MOSFET's niet zoveel want de meeste potentiële klanten begrijpen daar niets van. ;)


Voeding
Er is niet zoiets als een goed of slecht merk, hoewel jij wel gelijk hebt dat sommige merken in Nederland beter verkrijgbaar zijn of beter geprijsd zijn dan andere merken. Zo zijn de uitstekende betere modellen EVGA-voedingen hier aanzienlijk duurder dan in de USA terwijl de Corsair-voedingen niet duurder zijn. De Corsair RM-* is iets minder goed dan het gelijkwaardige model van EVGA (iets hogere ripple en wat details) en in de USA zou die van EVGA meer waarde/€ geven, hier geeft wegens die te hoge prijzen voor EVGA-voedingen de Corsair RM-* een betere waarde. Die budget-reeks van Corsair is dan weer niet zo interessant, dat zijn standaard Great Wall PSU's. Het gaat erom welk bedrijf welk ontwerp levert aan bedrijven zoals Corsair, EVGA, BeQuiet...
Soms laten die laatste bedrijven nog wat tweaks maken aan die ontwerpen ("zorg voor een lagere ripple", "plaats die ertussen om de efficiëntie te verbeteren"... en dan zit daar ook nog verschil tussen.
Wat ik zou kiezen hangt van de prijs af. Ik heb een RM-650X (2018) gekocht toen de prijs verlaagd was naar €64 maar achteraf gezien had ik beter de RM-750X of RM-850X gekocht. :/
Momenteel liggen de prijzen fors hoger (komende van ongeveer €84 als vaste prijs) dus dan zou ik ook kijken naar Bitfenix, BeQuiet en EVGA.

Ik betaal graag wat extra bij een voeding voor minder geluid, een lagere ripple, meer connectivity, een wat hoger vermogen en een wat betere efficiency. Dat is het volgens mij wel waard want een voeding kan je lang gebruiken (dus weinig extra kosten per jaar) en het drijft al je hardware aan. Als je graag goed overklokt of ondervolt dan helpt die lagere ripple bijvoorbeeld.
Idem voor de luchtkoeler: de extra kosten per jaar zijn laag dus daarom graag een topmodel.
In het mainstream systeem had ik een andere cpu-koeler genomen namelijk de Scythe Mugen 5 PCGH Edition: Lekker stil maar toch highend koeling tegen een kleine meerprijs van maar 2 tientjes. Maar ik zou altijd bij toepassing van een cpu-luchtkoeler een dichte case nemen omdat je zicht wordt belemmerd door een luchtkoeler. Bij een case met een raampje moet je esthetisch gezien altijd waterkoeling hebben om meer waarde te trekken uit je raampje, aangezien er maar weinig luchtkoelers zijn die niet al te hoog zijn.

Een raampje in combinatie met een hoge luchtkoeler is in mijn beleving "not done" oftewel vergelijkbaar met de mening van Gordon Ramsay t.a.v. Pizza Hawaii. :Y)

[Reactie gewijzigd door govie op 1 maart 2019 08:57]

Grappig, ik vind een tempered glass sidepanel met een monster koeler als een Noctua D15 juist weer een stuk mooier dan zoon saai klein blokje met een merknaam op de CPU :)
Dat kan, maar een raampje is doorzichtig zodat je er doorheen kunt kijken. Als een cpukoeler dat zicht blokkeert dan is de functionaliteit een stuk minder. Ik heb zelf een Scythe Mugen 1 in een case met een raampje zitten en het ziet er niet uit en ik zie alleen de bovenkant van de cpu koeler. :+
Bij deze case is echter de hele zijkant "windowed" dus je kan nog gewoon je GPU, RAM en alle andere componenten zien ondanks een aircooler.
Dan nog is het niet optimaal als orniment in je kamer. Ik had liever een beter passende combo gezien met de cpukoeler. Dus deze H500 case met een waterkoeler of een Nanoxia/Phanteks/Sharkoonsilent geluidsdempende dichte case met een stille luchtkoeler bij ongeveer dezelfde prijsstelling of €30,-- minder. Geluidsdempende cases beginnen tegenwoordig immers al rond de €45,-- wat echt een dumpprijs is in mijn ogen, gezien de extra's geluidsdempende matjes die erin zitten. Deze cpukoeler matched gewoon niet lekker met het caseconcept van een raam om je kamer te verfraaien.

[Reactie gewijzigd door govie op 1 maart 2019 10:11]

Je kan met een AMD kaart ook streamen naar een Nvidia shield met de Steam link app (voorlopig nog in beta), op voorwaarde dat je Steam op je desktop hebt draaien natuurlijk.
Kan zeker maar met een Nvidia kaart heb je wat betere beeldkwaliteit icm Gamestream en geen last van de gare remapping van buttons op je controller door de Steam client.
Grappig dat je dat zegt. Ik vond Gamestream juist enorm gaar en niet heel stabiel (alles bedraad, Nvidia kaart). Terwijl via Steam het allemaal prima werkt. Gewoon een XBOX One S controller eraan hangen of iets soortgelijks en je hebt geen last van remapping of iets dergelijks.

Via de Shield kan ik de Steam app starten, die wekt mijn PC (Wake on lan) en kan meteen de steam-library door.
Perfect is het niet, ik heb soms issues met Bethesda games en Sniper Elite 4 crasht consequent na een paar minuten. De Steam app is dan mijn trusty back-up.

Ik gebruik dezelfde controller als jij maar, uit mijn hoofd, is de back/menu button standaard aan Steamfunctionaliteit gekoppeld waardoor ik een knoppencombinatie moet gebruiken. Ook op een Shield TV natuurlijk.
Jullie zeggen zelf: "De snelheid van het werkgeheugen heeft een flinke invloed op de prestaties van een AMD Ryzen-platform"

Is er dan nog een specifieke reden waarom er niet voor 3200Mhz RAM gegaan? Is het die extra 20 euro niet waard of is dat verschil niet te merken?
Vanaf de 3000 is het verschil verwaarloosbaar, maar geeft nog wel kleine beetjes performance increase.
Normaal zou ik het ook verwaarloosbaar noemen, maar ik ben recent van een 3000 MHz naar 3200 kit gegaan. Voorheen kon ik mijn 1300X niet stabiel krijgen boven de 3850 MHz op een redelijk voltage. Met de snellere RAM kit draait deze nu op 4000 MHz op een lager voltage dan voorheen. Met een beetje geluk in de silcon lottery kan sneller RAM dus wel betere stabiliteit geven.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True