Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Metro Exodus Review

Verdient een betere regisseur

Conclusie

Metro Exodus is een game waar we niet zo enthousiast over zijn als we zouden willen. Je kunt ons wakker maken voor een beetje knallen, vooral als daar wat sluipen en een beetje sleutelen aan wapens bij komt kijken. En als er dan een goed verhaal door het geheel is geweven, zijn we helemaal snel gewonnen. Het zijn allemaal kwalificaties die voor Metro Exodus gelden.

Veel gaat ook goed in de game. Hij biedt een prachtige, afwisselende en uitgebreide spelwereld met erg veel leuke details. Zo heb je in elke zone een ander soort vervoer. Denk aan een roeiboot, een gammel busje en een kleine locomotief. Elke zone heeft ook een eigen monster. Een enorme meerval, een gemuteerde beer: er is steeds iets dat voor flinke dreiging zorgt.

Verder is het mooi en tof dat je spinnenwebben kunt verbranden met je aansteker, dat je geweren moet schoonmaken, dat her en der conservenblikjes hangen als bewegingsdetector, dat het gammele busje zoveel moeite heeft om die steile brug op te rijden, en dat er veel ziplines zijn waarlangs je naar beneden kunt zwieren. Het zijn van die kleine dingen die een speler vrolijk maken.

De game is nog steeds op zijn best in smalle, donkere gangen, waar je met je nachtkijker in rond sluipt, in de hoop zo lang mogelijk ongezien te blijven. Ondertussen mep je tegenstanders neer en sla je schamele voorraden op voor het moment dat het op schieten aankomt. Dat sluipen is spannend omdat je om de haverklap je nachtkijker of zaklamp op moet laden door er even flink aan te slingeren. Die momenten zijn er genoeg, vooral door de snelle opvolging van dag en nacht.

Helaas staat daar de nodige ergernis tegenover, die met name betrekking hebben op het verhaal. De opzet daarvan is prima, maar de vele teksten zijn krom, de voice acting slecht, en de montage van de vele cutscenes ook. Het bederft het spelplezier flink, vooral omdat Metro Exodus nu eenmaal een verhalende shooter is waarin veel tekst is verwerkt. Een stevig aantal bugs maakt het er helaas niet beter op, hoe mooi de game ook is en hoe lekker hij doorgaans ook speelt. Metro Exodus is daarmee aardig, maar helaas niet meer dan dat. Het is een game die veel baat had kunnen hebben van een goede regisseur.

Getest

Metro Exodus, Windows

Prijs bij publicatie: € 47,99

Vanaf € 59,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Reacties (142)

Wijzig sortering
Games als Metro zijn gewoon niet voor iedereen weggelegd. Waar de COD's, Battlefield's en andere '13 in een dozijn games' amper iets unieks te bieden hebben, een maandje na de reviews allerlei microtransactions toevoegen maar wel standaard een 8 of 9 krijgen, moet Metro Exodus het doen met een magere 7. Jammer en onterecht imo. Als er zonodig een cijfer aan een game gehangen moet worden dan zou ik Exodus zeker een 8,5 geven. Wat niet in de review staat is dat je de gesproken dialogen ook in het Russisch kan horen. Speel de game in deze taal met engelstalige subs en je merkt niets meer van de matige (engelstalige) voiceacting. Zorgt ook nog eens voor een authentieke ervaring. Audiovisueel is het weer een spektakel en de sfeer is weer zoals we gewend zijn. De bugs waren wel te verwachten maar de meesten worden de komende maanden ongetwijfeld weer glad gestreken.

[Reactie gewijzigd door Roadrunner op 22 februari 2019 09:13]

Kom nou toch zeg :X

De game scoort maar een 7 omdat het niet is zoals andere shooters met microtransacties?
Er wordt in deze review júist uit de doeken gedaan wat voor type spel dit is. En dat het spel in de kern ook goed bedacht is.
Waarom jij COD en consorten er bij haalt is mij een raadsel.

Schijnbaar is de Engelse voice acting slecht. En ja, Russish met Engelse subs kan máár niet alle dialogen zijn ondertitelt. Bijvoorbeeld pratende NPC's waar je langs loopt.
Bovendien was de Engelse voice acting in de eerste twee delen prima. Dat zou in het afsluitende deel van deze trilogie niet anders moeten zijn.
En persoonlijk: Ik wil geen Russish met Engelse ondertiteling. Ondertiteling lezen tijdens actiemomenten leidt af.

En wachten tot de bugs er uit zijn? Kom op zeg! Belachelijk dat je de volle mep betaalt voor een spel, en dan maar moet hópen dat de bugs nog verholpen worden!
Bij aankoop moet een spel vrij zijn van gamebreaking bugs! Je betaalt immers voor een goed produkt.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 22 februari 2019 10:46]

Lastig om wat van te zeggen denk ik. Het ligt er ook wel aan waar de reviewer de nadruk op legt. De 13 in een dozijn series (COD en Battlefield) zijn qua gameplay gewoon goed. Dat waren ze altijd al. Besturing klopt en dat soort dingen. en dan kom je bij het verhaal eromheen.

Waar het uiteindelijk ook aan ligt is hoe je beoordeeld. Wat mij ontgaat betreffende deze revieuw is of dit spel volgens dezelfde standaarden is beoordeeld als een anders spel. Bijvoorbeeld hoeveel punten ga je toekennen aan gameplay. hoeveel aan graphics. Aan atmosfeer. (in games als metro en STALKER belangrijk) Maar bijvoorbeeld ook voor innovatie of zoals ik het botweg zou zeggen. Durven ze eens echt wat nieuws te maken.

Nou is dus bepaald dat de voice acting niet echt topnotch is. Okay. genoteerd. maar hoeveel punten levert het spel daarbij in? En graphics. als ik die screenshots bekijk. netjes. Maar het spel draait als dikke stront tegen de berg op. Dus hoeveel punten? Daarnaast, Dit spel heeft een vrij unieke setting. dat erg goed uit de verf komt doordat het spel grafisch erg sterk is. maar ook omdat de juiste kleuren zijn gebruikt. dat zorgt voor een passende atmosfeer. Maar hoeveel punten is dat waard? Kijk, als de reviewer er niet om geeft dan verliest een COD daar dus geen punten. En voor de rest is COD al jaren gewoon solide qua gameplay. Maar met COD wordt het ook al jaren erg safe gespeeld. Deze dev haalt alles uit de kast. okay er zijn wat minpuntjes. maar uiteindelijk denk ik wel dat er wat meer waardering mag zijn voor het feit dat ze het wel aandurven.
Een score, in dit geval in de vorm van een getal is vol-strekt overbodig.
De plus -en minpunten worden al vermeld aan het einde van de review. Daar kun je voor jezelf de balans opmaken.
Het getalletje zegt écht helemaal niets. Maar Tweakers doet dit omdat andere websites dit ook doen.

Negeer gewoon dat cijfer. Lees de review (of niet) en kijk bij de plus -en minpunten om te beslissen of de game wat voor jou is.

Metro Exodus krijgt hier dus een 7. Dat is in schooltermen een ruime voldoende.
Nu zie ik bij de minpunten dat de voice acting en cutscenes van een laag nivo zijn. Plus de bugs.
In een spel waarbij het grotendeels draait om het verhaal zijn deze minpunten toch wel erg zwaarwegend.
Ik wilde dit spel kopen, maar nu wacht ik wel tot ie in de budgetbakken ligt. En dan pas nadat de bugs zijn geplet, en hopelijk doen ze de voice acting opnieuw (zoals ze bij The Witcher toen ook hebben gedaan).

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 22 februari 2019 13:26]

Maar is het dan zo slecht? Ik bedoel, Fallout4 kreeg een 8,5. Dat spel heeft ook flink wat bugs. en de conversaties waren een zooitje. narrative options zijn niet wat ze lijken te zijn en van de voice acting val je ook niet uit je stoel. Dan lijkt het erop dat metro er wel harder voor wordt afgerekend. kan te maken hebben met hype denk ik. Misschien zou het een idee zijn om wat meer standaard punten af te gaan met revieuws. want ik kan me niet voorstellen dat een Fallout4 nou echt anderhalve punt beter is dan dit spel.
...

Schijnbaar is de Engelse voice acting slecht. En ja, Russish met Engelse subs kan máár niet alle dialogen zijn ondertitelt. Bijvoorbeeld pratende NPC's waar je langs loopt.
Idd
Bovendien was de Engelse voice acting in de eerste twee delen prima.
Let's agree to disagree.
En persoonlijk: Ik wil geen Russish met Engelse ondertiteling. Ondertiteling lezen tijdens actiemomenten leidt af.
Da's misschien ietwat persoonlijk, mogelijks. Mij heeft het nooit gestoord, het stoort me ook totaal niet om naar anderstalige (Lees, niet NL of EN) series en films te kijken waarbij ik de taal niet begrijp, zoals bvb. Norsemen... (toegegeven: als je moe bent begint het lastig te worden omdat je je wel ietsjes meer moet concentreren)
En wachten tot de bugs er uit zijn? Kom op zeg! Belachelijk dat je de volle mep betaalt voor een spel, en dan maar moet hópen dat de bugs nog verholpen worden!
Bij aankoop moet een spel vrij zijn van gamebreaking bugs! Je betaalt immers voor een goed produkt.
Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Wat weliswaar niet met de game zelf te maken heeft, maar wat naar mijn mening toch wel aandacht verdient in de review, is de last-minute besluit om Metro Exodus exclusief te maken voor de Epic Store terwijl deze al geruime tijd bij Steam in de pre-sale zat.

Zulk soort dingen beginnen op dat vlak ook belangrijk te worden, want dat maakt (tezamen met microtransacties in Triple-A games) steeds meer deel uit van de totaal ervaring. Rest dan de vraag: ga je een product reviewen op het totaal plaatje of haal je er alleen de welbekende krenten uit de pap van wat de Tweakers reviewer belangrijk vindt?
Dat Metro Exodus van Steam verhuisd is naar de Epic Store, daar hebben we vrij veel aandacht aan besteed, in een nieuwsbericht en in onze podcast. Het leek mij voor de review dan weer niet zo van belang omdat het niets zegt over de kwaliteit van de game. Vandaar dat ik er niets over vermeld heb. @Thunderwing, hoe had jij het in de review verwerkt willen zien? Had ik het gewoon moeten noemen? Had ik er iets van moeten vinden? En wat dan? Vind je het goed/slecht? Had het in het cijfer mee moeten wegen, en zo ja, hoe dan?
Dat Metro Exodus van Steam verhuisd is naar de Epic Store, daar hebben we vrij veel aandacht aan besteed, in een nieuwsbericht en in onze podcast.
Niet iedereen leest/luistert dat. Als iemand naar dit artikel linkt moet het op zichzelf kunnen staan.
Het leek mij voor de review dan weer niet zo van belang omdat het niets zegt over de kwaliteit van de game.

[...]

hoe had jij het in de review verwerkt willen zien? Had ik het gewoon moeten noemen? Had ik er iets van moeten vinden? En wat dan? Vind je het goed/slecht? Had het in het cijfer mee moeten wegen, en zo ja, hoe dan?
Je had het kunnen noemen zonder waardeoordeel.

(Voor mij is het een dealbreaker.)

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 februari 2019 10:54]

Waarom moet het genoemd worden? Moet het dan ook genoemd worden bij Blizzard games of andere games die niet in Steam beschikbaar zijn? Tuurlijk is het zuur als je hem in Steam wou gaan kopen en ineens kan dat niet, maar als dat voor jou van belang is dan weet je dat al. Het voegt niks toe om het in de review te benoemen.
Ik heb het gevoel dat de enige reden is dat mensen er nog boos over zijn en daarom vinden dat het overal genoemd moet worden. Maar als je er boos over bent dan weet je het overduidelijk al, en zo niet dan maakt het niet uit.
Waarom zeggen op welk OS het beschikbaar is? Een stukje informatie en service naar de lezer.

Omdat je ook zegt op welk OS een game draait, kun je ook net zo goed vermelden op welke distributieplatformen het beschikbaar is. Veel moeite is het niet, en er is ook geen waardeoordeel nodig ("Origin sux, Steam rulez, blabla" allemaal overbodig; je ziet ook geen "Windows rulez, Linux sux" staan). Nogmaals, er is geen sprake van een waardeoordeel. Als een game Steam-only is, kun je dat ook vermelden. En dan vind ik dat een nadeel voor mensen die geen Steam willen of hebben.
Op zich een goed punt, alleen staat er niet op welke platformen de game beschikbaar is. Er staat alleen een link naar de pricewatch met de verschillende uitvoeringen, en er staat welke versie getest is (Windows, niet Xbox of PS4). Er is zeker wel wat voor te zeggen om in de pricewatch op te nemen in welke online store een game beschikbaar is, maar dat staat verder dan compleet los van de review. In de review, en dan doel ik vooral op de geschreven tekst en niet per se op de informatie er omheen, heeft het mijns inziens geen plaats.
Ik denk inderdaad dat die feature opgenomen zou kunnen worden in de Pricewatch.

Het zou bovendien ook nog hier genoemd kunnen worden:
Getest
Metro Exodus, Windows, Epic Store
Al is het maar omdat de port op Epic Store kleine verschillen zou kunnen hebben van die van bijv GOG of Steam (als die er zouden zijn).
Iedereen weet dat de Blizzard games via Battle.net uit worden gegeven. Echter bij CoD:BO4 en Destiny 2 was dat nieuw en was wellicht handig om te noemen. Mass Effect 3 werd alleen op Origin uitgegeven ipv. Steam, zoals de eerste twee delen. De vorige Metro games werden op Steam uitgegeven, deze zou daar ook beschikbaar zijn, is echter kort geleden daar weggehaald voor een periode van een jaar en is nu alleen beschikbaar via de Epic store.

Ik kan begrijpen dat niet elke potentiële Metro Exodus koper voor de PC dat heeft mee gekregen. Maar het is ook niet gebeurd bij de CoD en Destiny 2 reviews, waarom zou Tweakers.net dan nu daar wel melding van maken? Onderaan de review staan headlines van gerelateerde nieuwsberichten van Metro, de middelste daarvan is over de verhuizing naar de Epic store...
No steam no buy

Nu is die epic store natuurlijk opgeblazen door fortnite, maar die GOG exclusive van Projekt Red bijvoorbeeld was binnen no time weer op steam te vinden.

[Reactie gewijzigd door xtrmx op 22 februari 2019 16:42]

No GOG no buy. project red is eigenaar en oprichter van GOG. wat mij betreft een van de weinigen die nog echt om hun klanten geven. steam was opgericht in het belang van de markt, GOG is opgericht als een tegenbeweging om de markt vrijer te maken.
Een game wordt gereviewd, niet de distributie ervan. Dus mag dit perfect genegeerd worden.
De distributieplatform-beslissing is m.i. wel gerelateerd aangezien het voor velen (mij in ieder geval) een deel van de ervaring bepaalt. Maar aangezien er op andere manieren al (voldoende) aandacht aan is besteed had een kleine verwijzing en beargumentering waarom het wel / niet in de beoordeling is meegenomen volstaan. Dan kunnen mensen zelf hier hun waarde aan hangen. Nu lijkt het alsof het ‘vergeten’ is door Tweakers, terwijl dat niet zo is en dat is zonde. Ik zelf haal mijn nieuws uit verschillende bronnen en weet dan soms niet meer waar ik wat gelezen of gehoord heb.
Ik kan me herinneren dat iets vergelijkbaars bij review van Star Wars Battlefront 2 gebeurde, waar niets over de pay-to-win microtransacties in de review genoemd werd. Dit is toen later nog aangepast.

Edit: typfouten

[Reactie gewijzigd door MiniBBQ op 22 februari 2019 10:25]

Ik ben een groot Steam gebruiker, maar ik ben van mening dat het niet thuishoort in de beoordeling van de specifieke game, dat hoort imho los te staan van het platform. Waarom? Iedereen heeft zijn voorkeuren en voorordelen, zeker wat betreft qua 'game library' platform. De kans is gewoon groot dat mensen die een hekel hebben aan de Epic Store de game (nu) niet kopen, dat hoeft niet vermeld te worden in de review. Deze review kan over een jaar nog prima fungeren als referentie wanneer de game wel weer beschikbaar komt op Steam (was een timed exclusive van een jaar).

En wie weet verbeterd het Epic platform wel heel erg binnen een jaar, Origin is ook vele malen beter dan wat het was in den beginnen. Maar dat maakt de game Star Wars Battlefront 2 er niet beter op...

En microtransacties zijn deel van het spel en niet van het platform, er zitten zat games met microtransacties op Steam.
Helemaal mee eens. Waar trek je anders de grens? Moeten we Horizon: Zero Dawn een punt minder geven omdat het spel exclusief voor PS4 is?

Exclusiviteit is iets van alle tijden. Dat het vroeger consoles waren, en nu op de pc ook gebeurt, mag men jammer vinden, maar het is een natuurlijke marktwerking. Persoonlijk houd ik er niet van, maar om nu te zeggen dat een spel er minder door is? Ben ik het niet mee eens : )
Daarbij zijn sommige games op de PC al langer exclusief; Blizzard heeft het al jaren, de Microsoft Store, de meeste VR games zijn exclusief, noem het maar op. Vind het plotselinge gezeur erover rond Metro Exodus allemaal een beetje zielig.
Onzin. Een winkel bepaalt helemaal niets van de spelervaring. Steam biedt geen enkele feature die je niet op een andere manier kan oplossen. En er zijn talloze van dit soort exclusives die nooit op Steam verschijnen. Als het alleen Steam mag zijn, dan is dat toch wel een beetje armoede en doe je jezelf tekort.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 februari 2019 13:22]

Onzin. Een winkel bepaalt helemaal niets van de spelervaring. Steam biedt geen enkele feature die je niet op een andere manier kan oplossen.
Cloud saves, user reviews, streaming naar andere devices, mods, de refund mogelijkheden, etcetc...

Tuurlijk kan je dat (bijna) allemaal op een andere manier oplossen, maar waarom zou je dat willen?

[Reactie gewijzigd door Raphaelo op 23 februari 2019 00:11]

Zodat je bijvoorbeeld niet gebonden bent aan Steam, want dat is vanuit consumentenperspectief totaal niet handig. Het is goed dat het concurrentie krijgt en een goede manier om die op te bouwen is exclusiviteit. Zo werkt de markt nou eenmaal.
Zodat je bijvoorbeeld niet gebonden bent aan Steam, want dat is vanuit consumentenperspectief totaal niet handig. Het is goed dat het concurrentie krijgt en een goede manier om die op te bouwen is exclusiviteit. Zo werkt de markt nou eenmaal.
Ik ben het deels met je eens wat betreft de concurrentie, maar exclusiviteit is juist voor consumenten vervelend. Als ze echt op functies en kwaliteit zouden willen concurreren brengen ze het spel op beide platformen uit. Dan kunnen ze op prijs concurreren wat voor de consument juist wel heel fijn is.

[Reactie gewijzigd door Raphaelo op 24 februari 2019 09:04]

Dat kan wel zo zijn, maar je gaat exclusiviteit niet veranderen en het is er altijd geweest. Totaal non-argument irt de keuze om op Epic te releasen.
Noemen is denk ik genoeg, ik zie dat meer reacties dat vinden. Een goede plaats zou zijn bij de platforms waarop het spel beschikbaar is. Ik zie het nu niet meer staan, maar voorheen werd bovenaan de review altijd vermeld op welke platforms een game beschikbaar was. Dat zou je terug kunnen brengen en het daar vermelden. Dus dan krijg je (onrealistisch voorbeeld):
Beschikbaar op: PlayStation 4, Xbox One, pc (Steam, Epic Store)

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 22 februari 2019 12:57]

Als er controversie is geweest rondom een game lijkt dit mij wel noemenswaardig in een review, waarop je dan kunt aangeven of je dit wel of niet hebt meegenomen in de beoordeling van de game. Dat geeft een volledig beeld. Wel zou ik de game beoordelen als game tenzij het platform het spel belemmert. Als je bijvoorbeeld gebonden bent aan slecht werkende online DRM en je hier hinder van ondervond tijdens het testen kun je de game daar prima op afrekenen.
Het leek mij voor de review dan weer niet zo van belang omdat het niets zegt over de kwaliteit van de game.
De prijs van de game zegt ook niets over de kwaliteit van het spel en die vermeld je ook. Nu staat er PC als platform waar het voor uit komt. Het is zeer belangrijke informatie dat je de komende 12 maanden het spel alleen kan krijgen in de Epic Store. Een vermelding van enge kopieer beveiligingen zoals denuvo lijkt mij ook relevant. Dit is informatie die je nodig hebt om te bepalen of je het spel wil kopen.
Het doel van jouw review is toch om potentiele klanten te informeren of zij het spel willen kopen? Het is toch geen artikel over de historische impact van het spel op de kunst wereld?
Tja, ik vind niet dat dit bij de review hoort - dit is puur politiek.

Zelf vind ik het ook jammer, want ik ga écht geen andere launchers installeren. Niet dat ik iets tegen Epic of Origin et cetera heb, maar ik vind dit gewoon onhandig. Ontwikkelaars en uitgevers zouden gewoon hun producten op alle digitale winkels moeten aanbieden en het aan de consument over laten waar ze dit kopen.

Net zoals we nu zien hoe streaming media via belachelijk veel labels wordt aangeboden, waar je voor elk label een abonnement zou moeten afnemen, gaat dit nu ook gebeuren voor digitale distributieplatformen voor spellen. Elke uitgever wilt de maximale winst... Nu vind ik de 30% wat Valve vraagt ook wel érg veel, maar als gebruiker krijg je hier wel een bijzonder goede omgeving voor terug.
Idd, vind het ook jammer...

Dat ik naast Steam, ook Origin nodig heb om bepaalde games te kunnen spelen en dan nog steeds niks van -pakweg- Blizzard kon kopen vond ik al matig irritant maar als men steeds meer en meer games gaat aanbieden op exclusieve platformen, waar je dan ook alweer een account voor moet maken, 2-step verification instellen en een client moet draaien op de achtergrond vind ik echt geen goeie evolutie. Binnenkort heb je 20 launchers draaien wanneer je je pc opstart en wat wil gamen.

[Reactie gewijzigd door YourMom op 22 februari 2019 11:15]

@Thunderwing @Zodiac

Misschien is dit iets voor jullie? Ik gebruik het zelf ook, juist om de reden dat ik geen zin heb om verschillende launchers te moeten opstarten met windows.
Yep! Dat is idd. iets dat ik nog niet wist dat ik het nodig had (of toch zou hebben) maar wel zo handig.
Deze download ik alvast, thanx!
@Thunderwing @Zodiac

Misschien is dit iets voor jullie? Ik gebruik het zelf ook, juist om de reden dat ik geen zin heb om verschillende launchers te moeten opstarten met windows.
Ik heb daar geen aparte library voor nodig. Ik heb al mijn game executable files in 1 mapje op mijn desktop staan in de vorm van snelkoppelingen. Dus ook die van Origin, Steam etc. Alles in 1 overzicht en maximaal 2 kliks away..
Als je een kleine library hebt, is dat inderdaad best te doen. Maar als je een groot aantal games hebt, waarvan veel niet geïnstalleerd, kun je dan toch niet echt het overzicht bewaren.
Betreffende de slechte voice acting...

Heb het spel zelf nog niet gespeeld, maar een tip die ik veel lees is om de taal op Russisch te zetten (met ondertiteling). Schijnt erg goed te zijn, plus dat het de atmosfeer ten goede komt.

[Reactie gewijzigd door yinx84 op 22 februari 2019 06:54]

Dat heb ik geprobeerd, maar vond ik ook niet geheel bevredigend. Voor de sfeer is het prima. Maar er is best veel tekst en er wordt daarbij met regelmaat door elkaar gesproken. En/of gesproken terwijl je in gevecht bent, en met ondertiteling mis je dan belangrijkere informatie. Dat is toch al een probleem, dat van alles dat verteld wordt te weinig terug te lezen is (questinformatie).
Dat er in het Russisch geschreeuwd wordt naar elkaar tijdens een gevecht, wat wij vervolgens niet begrijpen als niet-Russen, vind ik geen probleem.Ondertiteling hier is ook niet nodig, het is heus wel te begrijpen wat er wordt bedoeld ("Schiet hem neer!", "Zoek dekking!", "Granaat!", et cetera).

Maar het is héél erg jammer dat er geen ondertiteling wordt getoond wanneer je als speler langs NPCs loopt die met elkaar praten. Vooral in de stations en andere nederzettingen wordt dit gebruikt om de spelwereld tot leven te brengen, en hoewel je voor belangrijke gesprekken met opdrachtgevers een ondertiteling krijgt, is dat hier niet het geval. Vooral jammer omdat je "karmapunten" verzamelt door naar deze gesprekken te luisteren (Waarmee je het goede einde ontgrendelt).
Die ondertiteling is er wel, maar die zit ergens anders verstopt dan de reguliere ondertiteling...
Je hebt 'Subtitles' en 'Sign subtitles' in Game Options, en 'Subtitle speaker' en 'Subtitle background' in Accessibility.

Ook @Zoop
Horizon Zero Dawn heft dat problem ook een beetje, de NPCs zeggen iets als je langs loopt maar soms versta je het niet als het volume zacht staat. Dan is ondertiteling wel welkom.
Ahja, dat had ik altijd met games zoals fallout en skyrim enzo, heb geluid meestal redelijk laag staan / muziek op staan etc als ik dat soort openworld games zit te spelen. Ga dan dus ook het meeste uit van subtitles (alleen als ik serieus ga questen / in combat ga, zet ik een koptelefoon op om er goed in te zitten). Als je dan in steden enzo rondloopt, pik je nog wel eens achtergrond info op door mensen met elkaar te horen (en dus lezen met subtitles) praten, en soms zelfs hints voor een nieuwe sidequest.

Als deze game dat niet doet, is dat heel erg jammer en nogal een gemiste kans, aangezien er zat voorbeelden van openworld rpg achtige games zijn die dat wel gewoon goed doen. Zo is het ook nog eens goed speelbaar voor dove/slechthorende.

Bij veel vertaalde games wil ik de taal nog wel eens op de originele taal zetten, meestal omdat de engelse vertaling door een standaard vertaalburo gedaan is en dat je tig stemmen herkend uit series zoals pokemon enzo en de plank nogal misslaan qua sfeer / intonatie / emotie etc. Ook beetje jammer, maar niet zo erg als de originele taal wel gewoon goed klinkt, maar dan moeten de subs wel ok zijn.

Wederom een relatief hoog cijfer van Tweakers voor een game waar toch behoorlijk wat aan mankeert.
Russische voices zijn een absolute must wat mij betreft en het is absoluut de moeite waard om de tijd te nemen om de ondertiteling te lezen.

Metro als serie is een waar de (Slavische) sfeer de hoofdrol speelt, dat komt in het Engels gewoon veel minder goed tot zijn recht, net zoals veel directe Nederlandse vertalingen van Engelse games of films tenenkrommend zijn.

Er valt ook genoeg op de game aan te merken, zie ook mijn post in het GoT topic voor meer toelichting. Een 7 is denk ik ook wel te verdedigen als je zwaar tilt aan de matige Russische accenten en kan me voorstellen dat het verhaal niet lekker uit de verf komt in het Engels. Persoonlijk zou ik het eerder een 8 geven als game op zichzelf en een 9 als ik kijk naar hoe ik er van genoten heb als liefhebber van de franchise, maar dat is natuurlijk erg persoonlijk.

Het cijfer is natuurlijk altijd subjectief, voor een kleine studio uit Oekraine vind ik het erg indrukwekkend maar moet je dat meewegen? Geen idee. Al met al een zeer prettige ervaring na de vaak tenenkrommende single player shooters die we de afgelopen jaren uit het westen krijgen. Ik vind het een mooie mix van Half-Life, Stalker, Dishonored, Fallout en Deus Ex qua sfeer en gameplay elementen, staat ook stijf van de easter eggs in die richting.

PS. De boeken zijn een absolute aanrader als je de games tof vind!
Russische voices zijn een absolute must wat mij betreft en het is absoluut de moeite waard om de tijd te nemen om de ondertiteling te lezen.

Het cijfer is natuurlijk altijd subjectief, voor een kleine studio uit Oekraine vind ik het erg indrukwekkend maar moet je dat meewegen?
Ik vind dat je hier 2 hele goede punten aanhaalt. De voice acting in russisch is echt vele malen beter.

En kleine studio ja ik vind dat het mee mag wegen.
4A Games is +-150 personeel leden groot.
Een kleine studio als deze kan voor elke platform een degelijke game neer zetten.
Vergelijk dit met EA en Ubisoft die 7,500 personeel leden hebben ongeveer.
Die minimaal net zoveel bugs in hun releases hebben dan vind ik het knap van een klein team.
Zeg niet dat ik het niet storend vindt en baal er wel van maar weet ook dat 4A dit uiteindelijk oplost.
EA en Ubisoft zijn wel ook uitgevers en hebben meerdere studio's onder hun vleugels. Het is beter om ze met studio's te vergelijken...
Dan nog zijn ze vrij klein, maar het verschil is niet zo groot als je hier suggereert. Dice zit volgens wiki op 640 man, Bioware (in 2010) op 800. Criterion games daarentegen schijnt weer maar 90 man groot te zijn.
Ik weet de details niet hoor, maar Criterion games is een takje van EA Dice voor zover ik kan overzien. Die hebben Battlefield V niet in hun eentje ontwikkeld. Ik denk dat de stelling dat 4A hier voor een beperkte studio een stevige game neerzet gewoon blijft staan.
Criterion heeft alleen de battle royale modus van Battlefield 5 gemaakt. Ze zijn verder wat betreft eigen games meer bekend van burnout en een aantal need for speed games zijn van hun hand.
Ze zijn volgens mij niet verder aan dice gelieerd buiten dat ze allebei van EA zijn.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 februari 2019 13:07]

Dat is een tip die ik als fan van de franchise ook steeds geef. :)

Ik vond de voice acting (met nadruk op 'acting') in het Engels van de vorige delen ook al scheef zitten, en in te veel gevallen hoor je duidelijk dat het gespeeld is en het Russische accent die ze willen leggen gewoon een mislukte poging is om Russisch te willen klinken, het komt karikaturaal over en het haalt je idd. nogal stevig uit de sfeer en na een tijdje begint het -bij mij toch- gewoon irritant te worden.

Gewoon gesproken tekst op Russisch zetten en ondertiteling op NL of EN en dat maakt echt een wereld van verschil. De gesproken teksten komen veel natuurlijker over, logisch ook als je bedenkt dat het een Oekraiense game is. Okay: je begrijpt niks van wat ze zeggen en je moet de ondertiteling lezen om het te begrijpen maar dit word je snel gewoon, het is zoals een Noorse serie bekijken op Netflix. :9

Het is misschien niet ideaal om ondertitels te lezen in een game maar het haalt je veel minder uit de sfeer dan Russische native speakers die trachten Amerikaans te klinken, of Amerikaanse voice-actors die een geforceerd Russisch accent op de verkeerde lettergrepen leggen.

...of in het kort: wat @pieterdebie zegt. :D
Hebben ze in Amerika dan zo'n tekort aan mensen die zowel Russisch als Engels kunnen spreken? Of doen de studio's hierachter gewoon geen moeite om die mensen te zoeken en naar hun studio's te trekken?
Geen idee eigenlijk... Maar 4A Games is geen Amerikaanse ontwikkelaar maar een Oekraïense.

Ik weet dat 4A Games begonnen is -en de eerste 2 Metro games hebben neergezet- als een ontwikkelaar met beperkte middelen, mede daarom dat de games zo goed onthaald waren. Who am I kidding: ze werden goed onthaald omdat het gewoonweg erg goeie games waren, maar het feit dat ze dit gedaan hebben met aanzienlijk minder werkingsmiddelen dan andere (veelal Amerikaanse en Canadese) gameboeren is hen alleen maar aan te prijzen.

Of ze na het succes van 2033 en Last Light nog steeds een studio met beperkte middelen zijn gebleven daar durf ik me niet over uitspreken maar de voice acting is altijd een werkpuntje geweest, en dat is het blijkbaar nog steeds.

Of dat komt door te weinig middelen of te weinig moeite is een vraag die ik open zal laten maar ik heb een donkerblauw vermoeden dat goeie voice-actors niet goedkoop zijn... In AAA-games zijn het niet zelden al bekende acteurs van de filmindustrie die de stemmen inspreken en als je weet wat die soms in rekening brengen zou het me niet verbazen dat dit de reden is...
Ik had dit bij de vorige Metro's inderdaad ook. De originele taal zorgt sowieso voor een betere immersie gezien de setting.
Helemaal mee eens. Speel zelf ook in het Russisch met engelse subs. Ik kan natuurlijk niet beoordelen hoe goed de voice acting is in het Russisch maar het zorgt idd voor een authentieke, heel andere ervaring.
Zou het zelf "Voice acting in Engels" zetten. In het Engels klinken de Russische accenten te geforceerd.
Ik heb Metro Exodus al twee keer uitgespeeld en ben 3de keer aan het uitspelen en alle collectables aan het verzamelen. Gelukkig kocht ik hem nog op steam.
Zelf ben ik een Rus en ik vind het verhaal, vooral gesprekken tussen personages, super vet.
Ik vroeg me af of het ook zo goed is vertaald naar andere talen, zoals Engels, enz.
Want ik zag al een heel groot probleem voorbij komen, omdat er wordt zo veel slang, criminele en gabber taal gebruikt, grappen die alleen Rus kan begrijpen. Het is uber leuk om naar te luisteren als Rus zijnde, maar als je het 1 op 1 vertaalt, al ga je die gespreken proberen te interpreteren, dan heb je nog steeds een grote kans om spot te missen.
Voor de rest voice acting in het Russisch, is super, paar punten na.
Bijv. de opening scene waar Anna op je bed zit te klagen. Ze zucht continue en dat is typische actrice fout die niet helemaal in de situatie zit, zij zucht haar emoties weg, waar het niet nodig is, terwijl ze moet ze inhouden en in haar stem laten klinken / vervormen, anders is het verspilde energie. En ja, goede regissuer zou je hierop meteen aanwijzen en corrigeren.
Voor de rest, voice acting is zeker niet slecht, beter dan in andere games of op gelijke niveau.
RTX is meesterlijk, en oi oi oi, wat is lighting daar door realistisch geworden. Vooral in de scenes, waar veel beweging zit en zon stralen worden continue door iets afgeschermd voor de korte tijd. Dan zie je het licht echt spelen op alle opervlaktes, wat daar voor niet mogelijk was.

[Reactie gewijzigd door 3DArtist op 22 februari 2019 14:41]

Zou je misschien wat van die typische grappen uit willen leggen? Ik vind dat wel interessant maar ik spreek geen Russisch.

Ik vind het ook jammer dat veel Russisch idioom niet goed vertaald wordt, maar mijn ervaring is ook dat veel Russische games door een hele slechte vertaler vertaald zijn. Kijk maar eens naar de eerste vertaling van Pathologic. Zo veel moeite in de game gestopt en dan zo'n waardeloze vertaling uitbrengen.

Stalker daarintegen was (na een berg patches), geweldig. Deze wist de sfeer goed over te brengen zonder dialoog. Denk dat dat de sleutel is.
De opzet is prima, maar de vele teksten zijn krom, de voice acting slecht en de montage van de vele cutscenes ook. Het bederft het spelplezier flink, vooral omdat Metro Exodus nu eenmaal een verhalende shooter is.
Kennelijk speel ik een andere game. (Speel op PC). Teksten zijn soms iewat krom en soms loopt het niet soepel, maar ik ken geen game waar dat niet zo is. Ik heb net voor de 2e keer The Witcher 3 afgerond, een game alom bejubeld, maar daarin zijn veel teksten wellicht nog wel krommer en dialog ook veelal niet vloeiend.

Er zit veel emotie in de game en soms moet je daar de tijd voor nemen. Ik snap dat een 'shooter' player daar niet op zit te wachten maar ik denk dat die persoon dan beter CoD kan spelen. Bv wanneer je alleen met Anna in gesprek bent dan zit er veel dialog in, je kunt kiezen dat te skippen maar dat is nu juist niet de bedoeling.

Mag ik zeggen dat het gebruik van het woord 'leuk' in dit review erg stoort? Er is niets 'leuks' aan om te worden geconfronteerd met het resultaat van wat mensen elkaar kunnen aandoen. Het is juist helemaal niet 'leuk', en de game maakt dat erg goed duidelijk.

Bugs zijn er, voornl. in de settings. Tijdens gameplay niet veel bugs ervaren. Een '7' is m.i. veel te laag, het is een van de beste games die ik in jaren gespeeld heb.

[Reactie gewijzigd door EfBe op 22 februari 2019 09:42]

Er is niets 'leuks' aan om te worden geconfronteerd met het resultaat van wat mensen elkaar kunnen aandoen.
je weet dat je een videospelletje speelt he ?!
spelletjes zijn mens-erger-je-niet en ganzebord.

Dit is een game gebaseerd op een boek met een zeer serieuze lading. Het is geen 'shooter' als CoD, de game heeft een verhaal en wil iets duidelijk maken. Dus nee, ik speel geen 'spelletje', maar ervaar het verhaal in interactieve vorm.
Dit is een spel. Punt.
Hoe jij het ervaart (of blijkbaar wílt ervaren) staat daar los van.

Een spel speel je om vermaakt te worden. Dus ja, 'leuk' dekt prima de lading.
Als jij iets niet leuk vindt, en he hebt de optie om er mee te stoppen dan doe je dat toch?
spelletjes zijn mens-erger-je-niet en ganzebord.
video GAMES .... dekt de lading aardig lijkt me. Dat jij er duidelijk meer in ziet, lijkt me merkwaardig
Videogames zijn geëvolueerd. Dat ze nog steeds videogames heten is irrelevant. Of mag een film dan ook geen film meer heten, want dat is ook totaal niet meer accuraat.

Mijn punt komt er iig op neer dat videogames een kunstvorm zijn geworden. Net zoals dat bij boeken en films ook zo is. Of moeten we bij Schindler's list ook zeggen: "je weet dat je een fimplje kijkt he ?!"

Dat jij er dus NIET meer in ziet dan een simpel spelletje, vind ik dan weer merkwaardig.

@Tetraquark Ik sluit me trouwens volledig aan bij je oorspronkelijke comment. De game verdient een veel hoger cijfer. Er zitten minpunten aan, maar deze worden volkomen overschaduwd door de volledige ervaring die de game te bieden heeft. Ik ben zwaar onder de indruk van de het gewicht dat de game met zich meedraagt. Ik mis in veel reviews de interactie die je met de wereld hebt. En dan heb ik het niet over dat je wapens moet schoonmaken, want dat is verre van de eerste keer dat we het zien. Nee, alles heeft een gevoel. Bijv. een deur openmaken is geen luchtige in-game taak, nee, een zware deur voelt alsof hij zwaar is. En zo geldt het voor veel dingen in de game. Het gebrek aan HUD of quest markers bijvoorbeeld. Artyom heeft n.b. een volledige geanimeerde schaduw, wat je ook veel meer tot onderdeel van de wereld doet voelen. Niet alleen jij als speler, maar jij als Artyom. Je hebt die verbinding met de wereld en dus ook met het verhaal. En deze connectie is veel zwaardere dan bij de meeste games die ik gespeeld heb. En dan zijn de acteerprestaties een veel kleiner deel van het geheel dan bijvoorbeeld bij een film. Ik zou het zelfs BIJNA dezelfde verbintenis willen noemen als bij een boek. Dit gewicht mis ik compleet in de review. Paul zegt zelfs:
Wat ook niet helpt, is dat Artyom zelf geen stem heeft. Dat is op zich niet erg, behalve dat er zeer regelmatig om zijn antwoord wordt gevraagd. Zeker als je met een collega op missie buiten de trein bent, wat vaak voorkomt, spreekt diegene vaak in vragende vorm tegen je, waarna Artyom blijft zwijgen. Het zijn momenten waarop je een dialoogmenu zoals in Fallout of veel andere rpg's zou willen zien, of een aanspreekvorm zou willen horen waarbij geen reactie wordt gevraagd.
Terwijl als je als Artyom kan praten of antwoord kan geven is die immersie weg. Bij Half Life is dit vrijwel overal als pluspunt genoemd om deze reden. Het antwoord zit in je hoofd, niet in de speakers.

Eigenlijk ben ik wel benieuwd wat @Paul Hulsebosch zijn mening hierover is.

Edit: Betreffende ray tracing vind ik Metro zelfs een van de redenen òm een RTX kaart aan te schaffen. Het gaat er niet om dat het effect de hele game duidelijk zichtbaar is. Eigenlijk moet het zelfs niet bewust zichtbaar zijn. Dan weet je pas dat het zijn werk doet. :)

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 22 februari 2019 15:52]

Ha @lars_jj, je zegt het zelf al
Videogames zijn geëvolueerd.
:)
Half-Life is uit 1998. Het is wmb één van de beste games ooit, maar als je de game nu uit zou brengen (met graphics van nu), zou hij waarschijnlijk toch ouderwets aanvoelen. Dat Gordon Freeman geen stem had, was toen geen probleem, en dat hoeft nu nog steeds geen probleem te zijn. Er zijn nog steeds zat games waarin de hoofdpersoon geen stem heeft. Zonder dat het stoort. Het gaat er hier om dat Artyom om de haverklap wordt aangesproken op een manier die om een reactie vraagt. Sterker: het lijkt of een reactie van Artyom nodig is om je metgezel verder te kunnen laten gaan met z'n bezigheden. En mij ging dat na verloop van tijd storen. Mij leidde het af, jou kennelijk (en gelukkig) niet.

Ook op een ander punt ben ik het niet geheel met je eens. Ja, een deur openen is een opvallende handeling in de game. Je moet de bijbehorende knop even ingedrukt houden voor een deur open gaat. Maar dat geldt voor kleine, grote, lichte en zware deuren. Ik vond dat dus niet bijdragen aan de sfeer (anderen zouden dat immersie noemen, maar dat vindt ik een rotwoord).

Oh, en wat kunst is, daar laat ik me niet over uit. Da's een lastige en eindeloze discussie ;)

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 22 februari 2019 19:34]

Dank voor je mening :)

Nu snap ik wel je nuance beter. Ik voel me daar wat anders bij, omdat ik zelf als het ware het antwoord geef.
Met dat (o.a.) een deur zwaar aanvoelt bedoel ik niet zozeer de actie die je moet uitoefenen, dus de knop langer indrukken, maar meer hoe de actie zich vordert. Hoe Artyom de interactie met de deur heeft, niet de speler. Hetzelfde als met schakelaars en kleppen omzetten. Dat komt zeker in meer games terug, maar in Metro Exodus kan ik het moeilijk in woorden brengen waarom dit anders is. Met een bepaald gewicht is het beste zoals ik het kan uitleggen. ;)

Ik heb het gevoel dat we wellicht anders in de game zijn gestapt. Maar dat is ook niet erg. :)
Dat de raytracing alleen op de belichting effect heeft komt doordat het in deze game alleen daarvoor ingezet wordt. Voor reflecties zoals bij Battlefield V wordt het niet gebruikt omdat er gewoon een beperkt budget is aan RTX operaties. Het wordt bovendien niet eens voor alle lichtbronnen gebruikt, ook weer vanwege deze beperking.

Daarom heeft het niet zoveel zin om de situaties in donkere gangen met een simpel lichtmodel te vergelijken. Het is juist bedoeld voor de vergelijking in de onderste serie screenshots: Waar je je binnen bevindt en een sterke zonlichtinval is. Dan, met sterke contrastverschillen, wordt het enorm veel realistischer. Helaas heb ik geen RTX kaart, die zijn me gewoon veel te duur, maar ik heb op andere sites vergelijkingen gezien die adembenemend zijn. Jammer dat die hier niet worden gemaakt, maar wellicht wordt dit bewaard voor dat aankomende artikel dat in deze review genoemd wordt.

Ik vind deze game visueel ook zonder RTX al echt geweldig. Ik was de scene aan het eind (tijdens de titelrol) uitgebreid aan het bekijken omdat de titelrol erg lang duurt, en het viel me op dat echt elk grassprietje en elke paardenbloem en elk stuk doek natuurlijk beweegt en de textures scherp zijn, zelfs op 4K. De aandacht voor detail is echt ongehoord.

Ook ben ik het eens met het commentaar over de teksten. Ik heb het boek Metro 2035 gelezen waar deze game zeer losjes op gebaseerd is (alleen het begin uit de game komt in het boek in het midden voor), en ik vind het jammer dat het verhaal en de teksten zo slecht uit de verf gekomen zijn in de game. Er wordt juist mee geschermd dat Dmitry Glukhovsky bij de game betrokken was en zijn invloed is duidelijk erg beperkt geweest, want het haalt bij lange na niet het niveau van zijn boeken. Ook het hele punt van het boek: De macht van de "invisible watchers" wordt hier wel af en toe benoemd maar het is niet meer dan een karikatuur geworden, net als het motto van de Order dat in de game tot vervelens toe wordt herhaald ("If not us then who?"). Ik mis het hele tweeledige: Alles heeft een duistere kant, ook de order zelf (en Miller al helemaal). Dat ontbreekt hier compleet.

Verder vond ik de game wat te kort. Ondanks de free roaming voelde het aan alsof in de eerdere games veel meer gebeurde. Ik hoop dat de DLC dit nog goed gaat maken.

Al met al zeker de aankoop waard. Maar toch valt het op deze punten een beetje tegen.
Zoals ik al eerder aangaf in een Metro Exodus related post niet eens met reviews in het algemeen.
De PC versie lijkt helaas de grootste concentratie bugs te hebben. Op de PS4 waar ik deze titel ook voor bezit ben ik van een incidenteel floating corpse en wat input lag eens in het uur. Geen extreem vreemde dingen tegen gekomen.

"Dan zijn er nog de quests die je moet uitvoeren. Op zich zijn die prima, maar ook hier schiet 4A Games tekort in de communicatie."
@Paul Hulsebosch Dat is dus jouw mening , een beetje nadenken kan de speler zelf ook wel.

Ik vind een 7 dan ook erg laag zeker in verhouding met New Dawn review. Misschien hebben jullie met de review daarvan geluk gehad maar ik heb daar erg veel game breaking bugs in gezien dat je echt niet door kunt.
Voor ik verder ga op de PC wacht ik lekker even de update ronde af van 4A Games.

[Reactie gewijzigd door ViveUtVivas op 22 februari 2019 09:16]

@ViveUtVivas, de hele review is mijn mening ;)
Maar ik heb me inderdaad aan dit punt gestoord (slecht communiceren van wat er van je verwacht wordt bij de quests in de game). Niet dat ik er niet uit kwam. Zo moeilijk is het nu ook weer niet. Je gaat gewoon naar het kruisje op de kaart en sluipt/schiet daar wat rond. Maar wat er precies daar van je verwacht wordt, is vaak niet terug te lezen. Zoek ik iets, of iemand? En moet die dood of juist niet? Dat soort basale info is vaak niet terug te lezen en dat vond ik missen. Maar dat is inderdaad - slechts - mijn mening :) Gelukkig heb jij je daar kennelijk minder aan gestoord.
Review is een persoonlijke mening. Ik had zelf ook een aantal keer moeite om het doel te vinden. Voorbeeld (spoiler): je hebt een boot nodig om bij de 'Tsar Fish Temple' te komen wat niet duidelijk was omdat mijn kompas naar de loods wees terwijl je eerst terug moest keren om een boot op te halen. In die loods was het ontzettend donker en was de weg moeilijk te vinden. Op het eind even nodig gehad om het juiste handvat te vinden die je moet overhalen om het spoor te roteren. In ander games lichten dit soort doelen vaak op als je in de buurt bent.

Edit: spelling

[Reactie gewijzigd door gast128 op 22 februari 2019 13:10]

Voorbeeld (spoiler): je hebt een boot nodig om bij de 'Tsar Fish Temple' te komen wat niet duidelijk was omdat mijn kompas naar de loods wees terwijl je eerst terug moest keren om een boot op te halen.
Daar was ik ook ingetuind. Het probleem is echter dat je, net als ik, het kompas verkeerd hebt gelezen; De grote groene pijl is namelijk niet waar je heen moet, maar de tegenovergestelde richting. Een verhoudingsgewijs klein, rood 'dakje' geeft aan waar je objective is.
In die loods was het ontzettend donker en was de weg moeilijk te vinden.
Dan heb je vlak buiten de loods (in het gebouw boven de ingang, als ik het me goed herinner), vergeten om de nightvision goggles op te snorren. Erg handig, zeker met die loods, maar ook 's nachts rondsluipen is zoveel makkelijker met die nightvision op. Voel me bijna letterlijk een Spetznaz.
Het probleem is echter dat je, net als ik, het kompas verkeerd hebt gelezen; De grote groene pijl is namelijk niet waar je heen moet, maar de tegenovergestelde richting. Een verhoudingsgewijs klein, rood 'dakje' geeft aan waar je objective is.
Dat was het eerste wat ik fout deed, maar tegen de tijd dat ik bij deze loods was ik me daar van bewust. Volgens mij wees het rode puntje naar de loods maar gaf mijn map aan dat ik bij de brug moest wezen (waar de boot lag). In ieder geval ff niet echt duidelijk.
Persoonlijk heb ik nu 30 + uur in de game zitten en heb ik totaal geen last gehad van bugs, behalve dat dx12 nog steeds een probleem soms is maar daar blijft het bij.
Een 7... vrij laag voor dit spel. Heb het spel wat uurtjes gespeeld maar kan nou niet zeggen dat ik mij irriteer aan de voiceacting. Ik heb ergere voiceacting meegemaakt. Wel jammer dat de hoofdpersonage nooit spreekt... Wellicht dat dit hiermee te maken heeft. Bugs valt ook wel mee. Wel veel frame drops!
Het is dan ook dezelfde reviewer die "Metro: Last light" ook al een laag cijfer gaf, zie daar ook de comments onder zijn review. Hij heeft gewoon niks met de game misschien. Ik vind het weinig geloofwaardig want andere reviews op internet geven deze game tussen de 7,9 en 10 als ik even snel kijk op google.
Zou niet te veel waarde hechten aan deze review.
Ik heb me in de vorige delen ook helemaal niet geërgerd aan de voice acting. Het is maar waar je je druk om maakt. Bugs zijn natuurlijk altijd vervelend. Maarja Fallout 4 zat helemaal ramvol bugs, glitches, slechte voice acting, superslechte graphics, slecht level systeem etc. Die scoorde een 8.5.

[Reactie gewijzigd door WllmZ op 22 februari 2019 19:34]

Tenenkrommend Engels zou juist voor meer immersie moeten zorgen, want er is nauwelijks een Rus te vinden die fatsoenlijk Engels kan, en dat accent hebben ze ook allemaal wel als ze Engels spreken. :Y)

Net even op IMDB gekeken, maar veel van de voice actors zijn gewoon dezelfde als uit de vorige twee delen. Daar had ik er persoonlijk ook geen enkel probleem mee. Voor mij dus geen reden om me te storen.
Om even om dat raytracing verhaal terug te komen: Jackfrags heeft een video (kan de link even zo snel niet meer vinden) geplaatst waarin hij de game speelt en daar bespreekt hij (kort) raytracing. Schijnbaar gebruikt de game die niet volledig omdat de makers het in sommige stukken niet vinden passen qua sfeer oid (mijn engels is niet zo goed). Hij zou hier later, in een andere video op terug komen.
Verder inderdaad grafisch een pareltje, hoop dat ze tegen de tijd dat ik het spel koop, de bugs hebben verholpen.
Eurogamer heeft ook een uitgebreid artikel over de grafische technieken die Exodus gebruikt, alsmede informatie over de verschillen tussen de diverse platforms.
Lees overal geklaag over de voiceacting, zet het dan ook gewoon op Russisch, dan heb je nergens last van. Tenzij je Russisch kan en het dan ook slecht blijkt te zijn. :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True