Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy S10 Preview

Veelzijdige camera en fijne ontgrendeling

20-02-2019 • 20:30

188 Linkedin Google+

Preview

Zoals 2017 een bijzonder jaar was voor Apple, is het dat nu voor Samsung. Het is tien jaar geleden dat de eerste Galaxy-telefoon uitkwam. Aangezien Samsung dit zelf aanstipt, moeten de S10-telefoons volgens de fabrikant zelf bijzonder zijn. Een dag voor de aankondiging konden we op het Nederlandse hoofdkantoor van Samsung alvast een eerste indruk vormen of dat daadwerkelijk zo is.

In elk geval is het interessant dat het bedrijf vindt dat er ruimte is ontstaan voor een derde high-end variant in de S-serie. Dat toestel is de S10e, die niet geheel verrassend onder de S10 en S10+ komt te staan. Het is vergelijkbaar met wat Apple heeft gedaan met de iPhone XR, die een aantal luxe features mist, maar bijvoorbeeld wel gewoon dezelfde snelle soc heeft.

We konden de drie toestellen al kort vasthouden en op basis daarvan een eerste indruk vormen.

Het ontwerp, de keuzes en de gevolgen

Apple voerde in 2017 met de iPhone X een behoorlijke verandering in het ontwerp door, wat overigens ook wel eens tijd werd wat ons betreft. Samsung heeft van de S7 naar de S8 al een behoorlijke verfijning van het ontwerp laten zien. De stap van de S9 naar de S10 is niet zo groot als dat, in elk geval niet wat de vormen van het ontwerp betreft. Wel is de voorkant van de telefoon nóg meer scherm geworden en dat heeft Samsung niet gedaan door een inkeping in het scherm te maken. Samsung is een andere weg ingeslagen en kiest ervoor om de frontcamera achter een gat in het scherm te huisvesten.

Samsung neemt daarmee een beduidend andere afslag dan Apple. De notch van de nieuwere iPhones is nodig om alle technologie van Face ID een plek te geven. Samsung zet juist niet meer in op gezichtsherkenning. Waar er eerder een irisscanner op de toestellen zat, die in combinatie met de frontcamera de 'Intelligent Scan'-gezichtsherkenning voor zijn rekening nam, is deze nu verdwenen. Gezichtsherkenning is nog altijd mogelijk, maar is daarmee een stuk onveiliger geworden. Samsung zet dan ook volop in op de ontgrendeling met de vingerafdrukscanner, die nu achter het scherm zit.

Die scanner werkt niet optisch, zoals bij de Oppo RX17 Pro, de OnePlus 6t of de Huawei Mate 20 Pro. Het is een scanner op basis van ultrasone technologie. Dat betekent dus dat hij met geluidsgolven werkt. Daarbij heeft hij geen last van breking van het licht en zou hij in theorie consistenter kunnen werken. Dat blijkt tot nu toe ook wel, want we hebben hem kunnen testen en waren positief verrast. De scanner werkt een stuk vlotter dan we gewend zijn van een vingerafdrukscanner achter het scherm. Ook lijkt hij accurater en ontgrendelde de S10 bijvoorbeeld ook met een redelijk natte vinger.

Als je vinger echt kletsnat is werkt het overigens niet en we kennen 'ouderwetse' capacitieve scanners die naar ons idee sneller werken, al moeten we dat nog beter testen. Toch is het een geruststelling dat hij zo lekker werkt, want bij gebrek aan een goed alternatief is het belangrijk dat je je niet ergert aan de ontgrendelingsmethode, zeker gezien de regelmaat waarmee je een telefoon op een dag ontgrendelt.

De S10e is niet uitgerust met de vingerafdrukscanner, wat dus een van de onderdelen is die hij mist. Dat toestel heeft een capacitieve scanner aan de zijkant in de powerknop, die we helaas nog niet konden testen op de pré-productiesamples.

Laten we even terug naar de behuizing van de toestellen zelf gaan. De afmetingen van de toestellen en het scherm wijken namelijk wel meer af ten opzichte van de S9-serie, dan die toestellen van de S8-serie. Zo is de S10 wat langer dan de S9 en is de S10E juist een stukje kleiner dan de S9. De S10+ verschilt niet heel veel van de S9+. In het algemeen geldt dat je in verhouding tot de totale voorkant weer een stukje meer scherm hebt. De S10 en S10+ zijn een beetje lichter geworden dan hun voorgangers en weer meer richting de S8-serie gegaan. De bezels zijn een stuk kleiner geworden bij de S10 en S10+, maar die van de S10e zijn zichtbaar wat groter en de relatieve schermgrootte van dat toestel is, onder meer daardoor, meer richting die van de S9. Hieronder kun je alle afmetingen nog eens goed bekijken.

Toestel S10 S9 S8 S10+ S9+ S8+ S10E
Lengte (mm) 149,9 147,7 148,9 157,6 158,1 159,5 142,2
Breedte (mm) 70,4 68,7 68,1 74,1 73,8 73,4 69,9
Dikte (mm) 7,8 8,5 8 7,8 8,5 8,1 7,9
Gewicht 157g 163g 152g 175g 189g 173g 150g
Schermdiagonaal 6,1 5,8 5,8 6,4 6,2 6,2 5,8
Relatieve schermgrootte 88,0% 84,1% 84,2% 87,5% 83,6% 83,3% 84,5%

De relatief grote schermen van de S10 en S10+, maar ook die van de S10e zijn weer erg mooi en contrastrijk. We zijn niet anders gewend van Samsung, maar het blijft een belangrijk onderdeel van de telefoons. Een nieuwigheid is dat ze hdr10+ ondersteunen en dat de camera's op deze telefoons ook video's met die hdr-standaard op kunnen nemen. Ook zou de videostabilisatie behoorlijk verbeterd zijn, maar dat hebben we nog niet kunnen testen, laat staan vergelijken. Maar over de camera straks meer.

Er is namelijk nog een verschil te bespreken op het gebied van scherm en ontwerp en dat is dat de S10e geen scherm heeft dat naar de zijkanten toe afbuigt. Dat zal voor sommigen als muziek in de oren klinken. Er was immers redelijk wat kritiek te horen onder tweakers over ongewenste aanrakingen van het scherm met de handpalm, door de afbuigingen.

Veelhoekige camera

Een andere belangrijke vooruitgang ten opzichte van de S10-serie is de cameraopstelling. De reguliere S10 is er het meest op vooruitgegaan ten opzichte van zijn voorganger. Regelmatig kiezen fabrikanten ervoor om alleen de grootste en duurste telefoon uit te rusten met meer camera's achterop, met diverse beeldhoeken. Zo had de S9+ twee camera's en de S9 er slechts één achterop. De S10 heeft er net als de S10+ maar liefst drie achterop, die allemaal nog nuttig zijn ook. Ander goed nieuws: de S10e heeft twee van de drie camera's achterop die de S10+ en de S10 ook hebben. Wel mist hij de camera met 'zoom', ofwel meer telebeeldhoek, maar de kwaliteit van de andere camera's is dus hetzelfde en ook de camera voorop is dezelfde als die van de S10.

De S10+ heeft daar nog wel een extra camera en die is volgens Samsung bedoeld om diepte te zien, om zo bokeh-effecten te kunnen toepassen en bijvoorbeeld een kleur eruit te pikken en de rest zwartwit te tonen. Je kunt echter wel naar deze camera schakelen en hij blijkt een grotere beeldhoek te hebben. Aan de ene kant is het best vreemd dat Samsung dit niet als een extra functie noemt, maar we kunnen het ons ook wel enigszins voorstellen. De beeldhoek verschilt maar weinig namelijk, namelijk zo'n 10 graden. Bovendien heeft deze tweede camera aan de voorzijde geen autofocus en de andere camera's voorop de S10-toestellen wel.

De primaire camera van al deze toestellen heeft nog altijd een variabel diafragma, en wel van f/1.5 of f/2.4. Hij heeft een beeldhoek van 77 graden. De tweede camera is de zogeheten Ultra Wide-camera, die een grote beeldhoek van 123 graden heeft. Deze camera's zitten op alle S10-toestellen. De S10 en S10+ hebben ook nog een telecamera. Deze 'zoomt' twee keer in ten opzichte van de primaire camera. Hieronder zie je foto's van de Galaxy S10, die gemaakt zijn met de verschillende camera's, om te laten zien wat de verschillende beeldhoeken zijn.

We zijn al een beetje met de camera's van de S10 aan de slag geweest en de snelheid van het focussen en afdrukken is gelukkig hoog. We kwamen ook wat nieuwe modi tegen bij de Live Focus-modus, waarmee je verschillende soorten kunstmatige onscherpte kunt kiezen. Belangrijker is natuurlijk de fotokwaliteit. We kunnen zoals gebruikelijk nog erg weinig zeggen over de kwaliteit bij verschillende omstandigheden, maar we wilden je een eerste minivergelijking met de S9 niet onthouden.

Voorop gesteld: de software van zowel de camera als de toestellen zelf was nog niet af en het kan dus goed zijn dat deze foto's niet geheel representatief zijn. Hoe dan ook, de verschillen bij deze foto's zijn niet groot. Wel kiest de S10 voor een hogere iso-waarde en een kortere sluitertijd en dat heeft tot gevolg dat de foto van de S9 wat meer detail bevat. Het zit er dik in dat Samsung het algoritme nog aan het tweaken is, dus we verbinden hier geen harde conclusies aan.

Links: S10. Rechts: S9

Hardware en software

Hoewel oudere Samsung-toestellen dan de S10 al eventjes een update hebben die Android 9 en wijzigingen in de interface met zich meebrengt, willen we er toch even kort op in gaan, want de S10 heeft deze software vanuit de doos aan boord. Samsungs skin heet inmiddels One UI en een deel van de filosofie is dat je ondanks de langere schermen overal bij kunt. Het onderste deel van het scherm is voor aanraken, het bovenste alleen om naar te kijken. Ook zijn de iconen versimpeld en daardoor ziet het geheel er wat minder druk uit. Ook in de camera-app is dit doorgevoerd en het mag onze goedkeuring wegdragen, ook esthetisch gezien. Wel zijn er een aantal apps bijgekomen, die wat ons betreft tot de categorie bloatware behoren. Zo is er Candy Camera en Lollicam en een variant van Cut the Rope.

In de Benelux zal de S10-serie geleverd worden met de Exynos 9820. De S10e heeft 6GB werkgeheugen, de S10 8GB en de S10+ 8GB of 12GB. We hebben zoals gebruikelijk flink tussen apps geschakeld en apps opgestart. De toestellen zijn weer vlot, al kun je hetzelfde zeggen van de meeste high-end smartphones natuurlijk. Belangrijker is dat de accucapaciteit en hopelijk daarmee ook de accuduur erop vooruit is gegaan. De S10 is er 400mAh en de S10+ 600mAh op vooruit gegaan. Dat lijkt in verhouding meer te zijn dan de groei en grotere energieconsumptie van het scherm. De S9 ging ten opzichte van zijn voorganger achteruit wat accuduur betreft, dus hopelijk is de S10 weer een stap vooruit.

De S10-toestellen kunnen allemaal draadloos worden opgeladen. Daarnaast kunnen de S10-toestellen nu zelf als draadloze oplaadmat fungeren, waarbij draadloos oplaadbare apparaten via de Qi-standaard kunnen worden opgeladen. Zo kun je op de achterkant van de telefoons de Galaxy Buds, de Galaxy Watch Active of een andere telefoon opladen. Dat is misschien leuk voor een beperkt publiek, maar het is zeker handig.

Ook de nog steeds aanwezige 3,5mm-poort is het vermelden waard, aangezien Samsung ten opzichte van andere fabrikanten toch een zekere voorbeeldfunctie heeft en het simpelweg handig is.

Tot slot

Natuurlijk moeten we nog behoorlijk wat testen en vergelijken voor we een oordeel kunnen vormen, maar de eerste indruk die we gekregen hebben van de S10-toestellen is positief. De S10e is wat ons betreft erg welkom, omdat het een minimaal 150 euro goedkoper alternatief is, dat nog behoorlijk wat high-end features behoudt en waar je best een tijd mee vooruit lijkt te kunnen. De prijsverhoging van de goedkoopste varianten van de S10 en S10+ is vijftig euro. Dat is gebruikelijk en hoewel het zeker niet goedkoop is, is het zeker geen uitzondering meer en waren we bang voor een grotere prijsverhoging.

De grootste verbetering van de S10 en S10+ die we nu kunnen zien is de veelzijdigheid van de cameraopstelling. Een camera waarmee je zowel een grotere beeldhoek kunt pakken, als een met telelens, is erg praktisch. Ook de verhoogde accucapaciteit zou wel eens hoge ogen bij ons kunnen gooien, afhankelijk van de testresultaten natuurlijk. De ontgrendeling was verder een heikel punt bij Samsung de afgelopen jaren, omdat de gezichtsontgrendeling niet heel goed was en de vingerafdrukscanner vaak onhandig geplaatst was. De nieuwe ultrasone scanner lijkt een mooie stap voorwaarts. Tel daarbij op de gebruikelijke upgrades en kleinere nieuwe features en de S10 kan best wel eens hogere ogen gooien dan de S9.

Reacties (188)

Wijzig sortering
Is het iemand opgevallen dat de wallpapers en/of foto's de front camera express verbergen?
Apple doet het ook met de XS/Max verpakking, het zegt al genoeg eigenlijk en toch gaat men voor een gat (maakt niet uit welke en/of hoe) in het scherm i.p.v. slider bijv.

Opzettelijk misleiden...
https://tweakers.net/i/TI...p_icc()/i/2002517818.jpeg
https://tweakers.net/i/qs...p_icc()/i/2002517832.jpeg

Kick-ass OLED scherm, strakke design op zich aan de voor en achterkant (behalve zoveel camera's), cool vingerscanner, etc etc voor de rest.
Mee eens. Ik vind sowieso het design nogal cheap overkomen als je erbij stil staat dat dit de top is. Met name de achterkant en zijkant ogen goedkoop. Op dat gebied een achteruitgang tov de S9.

[Reactie gewijzigd door Fotoguy op 21 februari 2019 06:53]

Als je slim bent is de S8 eigenlijk nog altijd de beste keuze.
Eerder de S9, al is het maar vanwege de positie van de fingerprint scanner aan de achterkant.
Wat dat betreft smaken verschillen. Ik vind de fingerprint scanner aan de achterkant juist ontzettend irritant.

Daarom de S9 overgeslagen. Ik ga juist de S10 waarschijnlijk nemen.
Same here, maar ALS je een vorig model wilt kiezen dan is de S9 een betere keuze dan de S8 op dat gebied.
Tenzij je 4K 60fps wil.... en 240fps slowmotion.

Er is nooit een beste keuze, enkel een keuze die bij jou (of voor veel mensen) past. :Y)
Dit inderdaad en laat ik toevallig een s8+ in de verkoop hebben op v&a. Maar in alle serieusheid, vind ik de s8 nog steeds het mooist vanwege de symmetrie en het display (zonder gat)
Helemaal mee eens! nu lijkt het er niet storend uit te zien maar ik weet zeker dat als ik bv tweakers op zo'n toestel zou bekijken ik mij heel erg ga ergeren aan dat camera gat. Ik meen het serieus dat ik veel liever een notch heb. En ik herhaal het normaals liever geen front cam en gewoon alleen maar scherm. Maar goed te veel mensen vinden selfies belangrijk dus dat zit er niet in.

Ik heb om die rede en daarnaast vanwege de intro prijs van deze toestellen (want hij zal echt niet goedkoper gaan worden dan de S9 in het begin) een LG V40 gekocht die ik voor 560 euro nieuw had (slimme speaker die er bij zat verkopen om de prijs te drukken).

Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat ze de camera ook achter/in het scherm geintregeerd hebben zitten zonder dat er een gat in moet. Of dat er toch andere mooie oplossingen gaan komen om hem weg te werken (zoals het uitklap systeem wat we eerder gezien hebben of een slide feature)

Daarnaast zie je ook dat Samsung een andere aanpak heeft dan Huawei die voor de 48 quad bayer sensoren gaan. Ik ben benieuwd hoe die camera's zich de komende 3 jaar gaan ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 21 februari 2019 09:44]

Maar goed te veel mensen vinden selfies belangrijk dus dat zit er niet in.
Die opmerking vind ik te kortzichtig.
Hoe wil je ooit videogesprekken voeren zonder front camera?
Er zijn genoeg gebruikers van Whatsapp, Skype of DUO.
Niet? dat is iets wat ik zelf misschien 1x voor de grap gebruikt heb maar zeker niet uit noodzaak.
Ik zit daar niet op te wachten ook hier net als met de selfies heel veel andere mensen wel. Maar persoonlijk ga ik het niet missen als het er niet op zit.
Ok, denk je dat je hierdoor bij de minderheid of meerderheid van de gebruikers hoort?
Ik heb het gevoel dat je bij de eerste groep hoort en dan ben je niet de doelgroep voor de Galaxy S serie.
Ik denk bij de minderheid. De meeste mensen willen die optie wel graag hebben.
Ik heb totaal niet de illusie dat ik de meerderheid van de gebruikers vertegenwoordig integendeel ^^

De telefoon die ik graag wil zonder zichtbare front camera zonder klap of schuif systeem is denk ik nog een jaar of 3-5 weg.
Je zou evt ook een camera via USB aan een telefoon kunnen hangen voor het moment dat @Astennu de dwangmatige behoefte krijgt om te poseren voor de selfiecam. Ik gebruik dat dermate weinig dat die optie (of gewoon je scherm even omdraaien) voor mij adequaat zou zijn.
Inderdaad. Ga maar eens in de stad op straat staan/lopen. Verbaasd mij elke dag weer opnieuw hoeveel mensen er videobellen op de speaker! al lopend op straat. Als je ernaast of erachter loopt kun je de hele conversatie volgen.
Zulke wallpapers zijn inderdaad erg misleidend.
Toch zie je dat de camera er zit. Je zou kunnen zeggen dat fabrikanten het enkel voor de afwerking doen, zo'n wallpaper.

Niet om een flame war te starten, maar Apple doet dit ook vanaf de iPhone X.
Toegegeven, het zorgt voor een mooi plaatje. Marketing :)
Het rare is dat tijdens de presentatie waren ze super trots op de infinity-O display (waar de O voor de camera gat staat) 💁 ik begrijp er dus niks van.
Ik denk dat ze er juist zo trots op zijn omdat het kleiner is dan een Notch. Het is puur en alleen het camera gat, waar ze leuk gebruik van maken in software zoals ik gezien heb.
Klopt, maar dan valt de theorie dat ze de camera proberen te verbergen om consumenten te misleiden direct weg, ze zijn er zeker trots op. Die wallpapers zijn gewoon zo gemaakt om de camera gat wat natuurlijker te maken denk ik.
Het valt niet te missen. Met een handige wallpaper kun je mooi de aandacht afleiden van de olifant in de kamer maar indirect geeft het wel aan dat zelfs de duurbetaalde marketingmensen niets met het gat konden.
Het gebeurd inderdaad met een achterliggende reden. Maar het zorgt er natuurlijk ook voor dat je er zelf wat minder last van hebt op je homescreen. Dus ja het is enigzins misleidend maar het geeft ook een soort verbetering van de ervaring.
Wat is hier nou misleiding aan? Even aandachtig kijken en je kunt het prima zien. Of er moet iets mis zijn met je ogen natuurlijk.
Wat is hier nou misleiding aan? Even aandachtig kijken en je kunt het prima zien.
Wel, da's vrij simpel: het misleidende is dat het een niet accurate use-case betreft waarbij een nadeel van het product letterlijk wordt gecamoufleerd.
Niet accurate use-case? Zullen we het anders gewoon even begrijpelijk houden? Verder vind ik niet dat je van een nadeel kunt spreken.
Dat je popie jopie wilt doen met dergelijke termen moet je zelf weten. Niet iedereen zit in de tech wereld.

Verder vind ik je stelling zwaar overdreven. De frontcamera doet helemaal niets af aan de kwaliteit van het toestel. Je kunt het mooi of lelijk vinden maar dat is een kwestie van smaak.
Je komt niet met tegenargumenten en gooit het op een persoonlijke aanval (popie jopie) plus de vraag of iets misleiding is ja of nee komt bij jou neer op een kwestie van 'smaak'. Tja, dan houd het op! Je begrijpt inmiddels wel wat een inaccurate usecase is? Zo'n moeilijke term is dat toch niet?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Usecase

https://www.encyclo.nl/begrip/inaccuraat
Ik hoef helemaal niet met tegenargumenten te komen want ik heb al precies gezegd waar het op staat. Nogmaals de keuze voor een gat in het scherm i.p.v. een notch om de frontcamera te huisvesten doet helemaal niets aan de kwaliteit van het toestel.
Ik hoef helemaal niet met tegenargumenten te komen want ik heb al precies gezegd waar het op staat. Nogmaals de keuze voor een gat in het scherm i.p.v. een notch om de frontcamera te huisvesten doet helemaal niets aan de kwaliteit van het toestel.
Daar gaat de discussie niet over! De discussie gaat over het verbloemen van de oplossing dmv een zwarte achtergrond. Hier is de originele post: Arai in 'reviews: Samsung Galaxy S10 - Veelzijdige camera en fijne ontgrendel... "Is het iemand opgevallen dat de wallpapers en/of foto's de front camera express verbergen? [...]". Wat jij er van maakt, is een stroman.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 21 februari 2019 21:06]

Je spreekt telkens over een nadeel terwijl het feitelijk gezien helemaal geen nadeel is. Je kunt het hooguit niet mooi vinden. Over dat zogenaamde 'nadeel' beweer je dan weer dat men het zou willen verbergen. Je wel echt stekeblind zijn wil je deze camera niet kunnen onderscheiden van de achtergrond. Dan kunnen we van auto's met van die geïntegreerde uitlaten wel hetzelfde zeggen...
Als men het niet probeert te verbergen waarom dan niet een "gewone" achtergrond?
Ik vind dat je een punt hebt. Ik vind dat gat in het scherm een nette oplossing. Maar vind het wel een beetje vreemd dat op de meeste promotieplaatjes precies op de plek van dat gat een donkere kleur in het achtergrondplaatje is gebruikt.
Volgens mij vind jij een overhemd ook misleidend omdat de kraag je dikke nek verbergt.
Nee.
Hoewel ik de meerdere camera's met elk een verschillende zoom een mooie toevoeging vind, ben ik sinds ik drie jaar geleden een Galaxy S7 aanschafte al niet te spreken over de manier waarop Samsung foto's van ruisonderdrukking en verscherping voorziet (en de gebruiker daar geen enkele slider bij laat aanpassen).

De agressieve ruisonderdrukking en verscherping is vrij duidelijk nog steeds aanwezig in deze 10 serie kijkende naar de voorbeeldfoto's. En net als toen heeft ook hier de ruisonderdrukking weer de neiging fijne details tot een soort waterverf om te toveren en leidt de verscherping (al is dat volgens mij wel ietsje minder geworden sinds de S7) tot witte halo's rondom zwarte contrasten en bij bepaalde scene's tot rare bij-effecten. Ik weet nog goed hoe gras of het relief van bakstenen meer een soort rare wormpjes werden en ik zie bij de vloerbedekking een vergelijkbaar effect bij de S10.

Ben toen maar snel overgestapt naar de RAW mode van mn S7 die er gelukkig wél in zat en heb nog eens een experiment gedaan met Photoshop RAW convertor om te kijken of ik de verscherping kon reproduceren. Het resultaat was dat ik de verscherping tot ruim boven de 100 moest zetten om een vergelijkbaar resultaat te krijgen...

Wellicht ben ik wat 'verwend' met mooie spiegelreflex camera's en hebben de kleine sensors in telefoons natuurlijk ook hun eigen beperkingen, maar dat het ook anders kan laat Google zien met z'n Pixel telefoons. En daarvan stamt de Pixel 1 alweer uit 2016.

Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat Samsung liever lui dan moe is en het na het toevoegen van één (of twee) extra camera's het wel weer prima vond en weinig tot geen moeite heeft gedaan de beeldkwaliteit verder te verbeteren.

[Reactie gewijzigd door Undertaker2 op 20 februari 2019 23:07]

De opmerking over de rustigere iconen ten opzichte van de s9 klopt niet. De s9 heeft inmiddels een android update gehad en heeft nu dezelfde software look en feel als de s10 in de video.
De opmerking over de rustigere iconen ten opzichte van de s9 klopt niet. De s9 heeft inmiddels een android update gehad en heeft nu dezelfde software look en feel als de s10 in de video.
Zelfs de s8+ heeft een beta. Ik draai hem al een maandje en werkt prima.
In Duitsland inmiddels uitgebracht als stable release. Wacht op mijn Note 8 update. Geen zin om met beta te kloten.
Ik heb dat in de tekst ook genoemd idd, ter verduidelijking.
Inclusief landscape mode op het homescreen?
'Alleen staand' Is een setting die standaard actief is. Als je die uit zet heb je landscape mode.
Oke dat is wel Nice. Nog een reden minder voor een S10 haha. Thnx voor de info.
Jammer dat de 16% cpu snellere 855 niet beschikbaar is in de EU: https://www.notebookcheck...-benchmarks.374621.0.html

Samsung verhoogt nu elk jaar de prijzen met 50euro (S8-》S9 -》S10). Dat is zo'n 6% op jaarbasis en ver boven de gemiddelde inflatie van 1.5%. Daar mag Tweakers review best een kritische opmerking over maken, zelfs als het van hun 'sponsor' Samsung is.
Dat niet alleen, Exynos en Custom ROMs e.d. zijn ook geen fijne combi. Als dat je ding is en de S10 op het oog hebt is het misschien slimmer om een SD versie op de kop te tikken.

Apart dat 8 mensen je post als ongewenst modereren...

[Reactie gewijzigd door Golf2vr6 op 21 februari 2019 17:00]

mogen prijzen alleen met de inflatie stijgen of wat bedoelt ge nu eigenlijk? De inflatie is het gemiddelde tempo waarop de prijzen stijgen en heeft niets te maken met bedrijfsvoering.
Deze zin??

"Als je vinger echt kletsnat is werkt het overigens niet en we kennen 'ouderwetse' capacitieve scanners die naar ons idee sneller werken, al moeten we dat nog beter testen. "
Er is voor zover ik weet niets aangepast vanmorgen. Zou ook vreemd zijn, want in principe schrijft een redacteur het artikel en wordt het dan gecheckt door een persoon en dat is gisteravond gebeurd. Maar aan de reactie hieronder te zien staat het zinnetje er nog, geloof ik? Anders heeft onze sponsor het misschien weggehaald :+
Jouw afsluiter is wel heel grappig _/-\o_
Alles een beetje beter. Maar wat is het selling point? De laatste zin van de videoreview: ‘op dit moment nog geen reden om negatief te zijn’. Lekkere conclusie voor een telefoon van 1.000 euro. Dan wil je toch weggeblazen worden?!

[Reactie gewijzigd door gijsmans op 20 februari 2019 21:31]

Die zin klinkt inderdaad wel wat nuchter maar ik word zelf wel weggeblazen door de S10 hoor! De combinatie van camera's (tele, wide (optisch gestabiliseerd) en ultra-wide) in de S10 is voor mij in ieder geval perfect. Ik maak bijvoorbeeld regelmatig drone-meeting video's en gebruik daarvoor het liefst alleen mijn telefoon. Dat lukt tot op heden al aardig met mijn S8, beetje strategisch monteren en dan komen er leuke video's uit. Maar ik heb vaak een stukje zoom nodig, dat mis ik nu erg (in resolutie). Het moeiteloos switchen dat de S10 doet is dan perfect om drones te volgen en veel pixels over te houden. De tweede front-camera op de S10+ waarmee diepte-gegevens meegenomen kunnen worden vind ik ook erg tof, en de demo's die ik ervan heb gezien zijn best leuk (bijvoorbeeld de achtergrond zwart-wit maken of vervangen voor iets anders, wat real-time kan).

Maar de vingerafdrukscanner in het display van de S10 doet het 'm ook voor mij. Met geluidsgolven door het display heen. Briljant gemaakt, best wel knap eigenlijk dat het ze toch mooi gelukt is om het in zo'n klein consumentenapparaat te bouwen, ook voor deze tijd. En dat het dan ook nog betrouwbaarder en veiliger (3D) werkt dan de vorige scanner aan de achterzijde. _/-\o_

Nog een ander dingetje dat de S10 heeft, van wat ik ook graag zie in de Galaxy S-lijn, zijn de stereo speakers. De 'gewone' luidspreker zit aan de onderkant, en de bovenste speaker waar je het geluid door hoort als je de telefoon aan je oor houdt tijdens het bellen functioneert nu ook als 'gewone' luidspreker die veel geluid kan maken. Zo wordt het stereo. Toch weer een verbetering ten opzichte van de vorige modellen en erg fijn bij het kijken van fullscreen video's. Ook zou het frequentiebereik wederom net iets beter zijn als het vorige S-model (maar ik kan er niet zo veel over vinden verder dus hang me er niet aan op).

Ik heb de S10+ inmiddels ge-preordered en krijg er dan ook 'gratis' Bluetooth earbuds bij die los toch meer dan 100 euro kosten. Die zouden volgens de reviews relatief goed klinken (voor consumenten-rommel) en ook niet zo snel uit je oren vallen.

Dit zijn allemaal dingetjes die ik mee heb genomen in de overweging om 'm te bestellen. Ik kwam eigenlijk op geen één minpunt uit, behalve de power button die mogelijk net iets te hoog zit voor mijn kleine handen. Maar goed. We gaan het zien. :)
Ja inderdaad hoewel de extra camera wel belangrijk kan zijn voor sommigen. Ook vind ik het feit dat het goedkoopste model een zoom lens mist een flink nadeel. Net als bij de XR was dit bijv ook een belangrijke reden dat best wat mensen een X kochten. Mocht Tweakers best wat kritischer op zijn wat mij betreft (vind het filmpje wel duidelijk verder).
De XR heeft een 720p LCD scherm en natuurlijk geen groothoeklens. Een groothoeklens heeft voor de meeste meerwaarde dan een telefotolens.
Het scherm van de XR is 1792x828, dit klinkt misschien niet zoveel maar kan uit eigen ervaring vertellen dat het scherm erg mooi oogt (een kennis heeft 'm al een tijdje).
Betreft groothoeklens, die heeft deze telefoon inderdaad wel echter is de batterijduur en de proc van de XR weer erg goed. Op die manier blijf je een beetje voordelen en nadelen opnoemen. Punt is dat het in de basis beide goede telefoons zijn maar ook vrij duur terwijl ze voor sommigen wel belangrijke/merkbare onderdelen missen.
We gaan natuurlijk niet zeggen dat we weggeblazen zijn als we nog niet alles hebben kunnen testen. Eerste indruk is niet verkeerd, maar we blijven wel kritisch, eh? :)
Leuk zo'n vingerafdrukscanner (3x woordwaarde) maar hoe zit het met een screenprotector?
Zit daar een gat in of werkt de scanner ook door die protector heen?
Schijnt geen probleem te zijn.
Daarbij gaat het om tempered glass screen protectors. We hebben het aan Samsung gevraagd en zij zeggen dat het 'geen probleem' moet zijn. Dat moeten we natuurlijk wel zelf nog bekijken, maar dat is het antwoord van Samsung voor nu..
Ik heb gelezen dat de enige manier om geen hinder te ervaren je een screenprotector moet nemen met een liquid adhesive. Er mag namelijk geen lucht tussen de scherm en de screenprotector zitten. Zo'n screenprotector is 60 dollar en je krijgt er twee. Als je het dus twee keer fout installeert is het dag 60 dollar.

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 20 februari 2019 22:07]

Niet alles geloven wat je leest. Zeker niet wanneer er iemand probeert screen protectors van 60 Dollar te verkopen.
Ik geloof ook niet alles wat ik lees. Ik heb eerst even rondgegoogled, maar ik kreeg alleen maar dit soort informatie, maar nu blijkt alsnog dat het alleen om glas protectors gaat die het niet goed doen zonder een "lastige" installatieprocedure.

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 22 februari 2019 13:15]

Dat komt goed uit, want de enige manier om een een TGSP op deze '3D edge displays' te krijgen is met LOCA glue en speciaal duur gevormd glas (smerige planned obsolescence taktiek, maargoed), zoals de Whitestone Dome.

Daarbuiten krijg je hier toch geen TGSP op.

[Reactie gewijzigd door MoresM op 20 februari 2019 22:23]

Ik ben benieuwd hoe de S10+ op een hydrogel screenprotector reageert. Deze kunnen namelijk ook best heel mooi op een Edge screen geplaatst worden.
Werkt met geluidsgolven, als die geen last heeft van water zou een screenprotector ook moeten werken.
Er schijnt anders maar 1 screenprotector compatible te zijn met dit scherm.....
Hoe weet men dat? Telefoon is nog niet eens uit. Plastic zou geen probleem moeten zijn.
Fabrikanten van accessoires krijgen telefoons nu eenmaal eerder. Het is een feit, slechts 1 fabrikant heef een werkende screenprotector voor deze telefoons.
Dat moet wel een super geavanceerd screenprotector wezen die derden niet na kunnen maken.
https://www.androidcentra...or-work-screen-protectors

Plastic werkt prima, tempered glass moet geverifieerd/gecertificeerd worden door Samsung. Dat betekent dus dat er tempered glass bestaat waar het gewoon mee werkt, en ik neem aan dat er niet maar 1 fabrikant is die dat type tempered glass gebruikt. Misschien is er pas 1 protector gecertificeerd, maar er zullen er meerdere zijn die werken.
Hoe kun jij dan met zekerheid zeggen dat een screenprotector ook zou werken hiermee?
Vanuit de video van de The Verge heb ik vernomen dat Samsung met third parties bezig is, om screenprotectors voor de fingerprintscanner.
Kun je het beste de s10e kopen die heeft een normaal plat scherm.
De screenprotector blijft dan veel beter zitten ook met hoesje erom.
Denk dat de scanner er wel door heen kan voelen. aangezien ze zeggen dat hij het ook aardig doet met natte vingers.
Geen screenprotector nodig toch met gorrillaglass? Ik weet niet wat jullie doen met je telefoon maar ik heb er nooit een nodig gehad,gewoon in mijn broekzak (zonder sleutels uiteraard).
Ohja dr zijn altijd mensen daarvoor, mijn dochter liet haar ipone al na een week ketsen op betonnen vloer over en uit daarmee.

[Reactie gewijzigd door Harry21 op 21 februari 2019 21:15]

Had eigenlijk toch wel verwacht dat de zoom camera meer dan 2x zoom zou doen. Die op de Huawei Mate 20 Pro doet al 3x en die op de reguliere Mate 20 is ook 2x. Dan had ik op deze nieuwe toestellen toch wel minstens 3x of 5x verwacht.
Het zijn fixed focal lensen , een vaste 5x zoom heeft nauwelijks nut. 2x is veel praktischer. Daarbij heb jij bij 5x zoom problemen met stabilisatie
Tenzij er stabilisatie in de zoomlens zit. En bij genoeg licht is het veel minder een issue.

voor jou heeft 2x praktischer nut. Maar ik had liever de line-up 1x, 3x, 6x gezien dan de huidige 0,6x 1x en 2x.

"Zoom" is de enige reden dat ik nog een losse camera heb naast de Galaxy S9+
De Mate 20 pro heeft ook ois in de zoomlens. Je hebt dus gewoon scherpe foto's. 2x is net een beetje te karig. Bij 3x is de use case al weer een stuk beter. Je haalt dingen dan echt dichterbij en dus meer detail dan wat je met de normale lens kan bereiken.
Ik heb nergens gezegd dat de Mate 20 pro 5x zoom heeft. Maar om het je dan meteen even uit te leggen; Hij heeft 3x zoom en eventueel 5x zoom via hybrid. Dan gebruikt hij de zoom lens en de informatie van de 40mp main camera voor interpolatie. Dat werkt nog best goed. Net zo goed als dedicated 5x zoom zal het vast niet zijn. Maar vergeleken met een Note 9 of XS max is 5x zoom op de Mate 20 pro echt wel een wereld van verschil.
Ik denk dat ze nog bezig zijn om echte optische zoom voor elkaar te krijgen zoals oa OPPO al wel heeft. Misschien in de S11 of S12 :)
Mooie telefoons, met een aantal interessante vernieuwingen, maar wat ik wel vind tegenvallen is dat dit weer telefoons zijn waarbij je standaard een beschermhoes en screenprotector moet aanschaffen waardoor de prijs hoger uitvalt en de schoonheid van het toestel afneemt. Is er dan geen behoefte onder de gebruikers voor een telefoon die tegen een stootje kan? Je ziet tegenwoordig zoveel mensen met barsten in hun schermen (voor of achter). Of zijn deze bij andere merken wel te krijgen? Dan heb ik het in ieder geval gemist.

[Reactie gewijzigd door Rutgertje op 21 februari 2019 11:00]

Gewoon netjes met je toestel omgaan.. Bij de S6, S7 en S9 nooit een hoesje gebruikt, en ben dat ook niet van plan bij de S10. Als je een toestel koopt van 1000 euro, en al weet dat je deze gaat laten vallen, moet je jezelf toch even gaan afvragen waar het fout gaat :)
Om maar even een voorbeeld te noemen: kinderen. Als je kinderen hebt dan kan het snel en makkelijk gebeuren. Tenzij je zo obsessief met je telefoon bezig bent dat je deze te allen tijde uit hun buurt kan houden. Het hoeven niet eens je eigen kinderen te zijn, denk vooral aan neefjes en nichtjes op verjaardagen.
Screenprotector zit al op het toestel vanuit de doos (benelux) hoesje zit bijvoorbeeld in usa ook al in de doos. Het glas breekt en krast sowieso minder snel door gorilla glas 6 en koop je de jubileumeditie met keramische achterkant dan breekt ie een stuk minder snel. Toegegeven die is wat duurder maar daar heb je dan ook 12 GB RAM en 1TB ROM en krijg je de Galaxy Watch en de Galaxy Buds inbegrepen.
Ik wacht met smart op de XZ4 van Sony...
Samsung blaast I-phone's op elke front weg als je het mij vraagt.
Maar Sony gaat beiden telefoons passeren en blaast ze nog verder weg.
Dat is mijn verwachting gebaseerd op wat ik weet over de XZ4.
Overigens vind ik het wel een erg mooie telefoon van Samsung.

Bron: maanden lang youtuben :D
Het grote nadeel vind ik van Samsung dat na 1.5 jaar hij toch wel rete traag wordt, zelfs na een reset, waarom geen idee maar tot nu toe is dat altijd zo geweest bij mijn samsung telefoons.
Na 5 maanden is hij ook nog maar de helft van het geld waard.
Apple producten verkoop je twee jaar later voor nog 85% van de aanschafsprijs. Niet dat ik een apple fan ben hoor, heb meestal het flagship model van Samsung maar twijfel dit keer. Zal eens wat opzoeken van de XZ4. Wat is daar zo goed aan?
Wat niet als K de geruchten mag geloven Google maar eens :)
@Chris Broesder

Hebben jullie de SD versie of de Exynos versie kunnen testen?
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True