Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Een extra scherm voor je laptop

Drie usb-monitors vergeleken

Conclusie

Of een extern usb-scherm iets voor jou is, hangt helemaal af van je verwachtingen. Als je zit te wachten op een scherm waarmee je op een terrasje of in je tuin kunt zitten werken, kom je van een koude kermis thuis. Met een helderheid die nauwelijks, en in het geval van het EliteDisplay net niet, boven de tweehonderd cd/m² uitkomt, zul je in zonlicht of ander fel licht weinig op je scherm zien. En als je hoopt op lekker foto's bewerken op een scherm dat iets groter is dan je 13"-laptopscherm, kom je ook bedrogen uit. De kleurreproductie van de schermpjes is niet best en met een goedkoop 'echt' scherm ben je al snel beter af.

Maar als je aan je eettafel of in een hotelkamer wat meer schermoppervlakte wil hebben dan je laptop biedt, zonder een monitor mee te zeulen, dan heb je aan zo'n usb-scherm een prima tweede scherm. Voor het weergeven van je browser, of een tekstverwerker of andere productiviteitssoftware, zijn alle drie de displays prima geschikt. Bedenk wel dat 200cd/m² zo'n beetje het minimum is als je een scherm in een felverlichte ruimte, zoals onder tl-licht, wil gebruiken. Met de helderheid van de geteste schermen zit je dus al snel aan hun maximum.

Als we dan kijken naar de individuele schermen, is het AOC-scherm wat ons betreft het minste. Het is al niet het mooist vormgegeven, maar ook het gebruiksgemak scoort niet best. Het menu is gelukkig dermate gebrekkig in mogelijkheden dat je weinig reden hebt om met de uiterst vervelende interface te stoeien. En de magnetische cover werkt zolang je niet te hard tegen je scherm stoot, anders loop je dikke kans dat het scherm plat valt. Dit scherm is wel het goedkoopste van het stel.

HP's EliteDisplay heeft de fijnste formfactor voor in het bijzonder 13"-laptops, want het is met zijn 14"-beelddiagonaal prettig compact. De magnetische cover werkt ook prima en het menu is niet erg uitgebreid, maar dankzij de vier knoppen wel goed bruikbaar. De kleurweergave is redelijk, maar veel minder goed dan die van losse monitoren of de gemiddelde laptop, en de prijs is helaas aan de hoge kant.

Het ZenScreen van Asus zit met zijn prijs netjes tussen die van AOC en HP in en het formaat is een stuk kleiner dan dat van AOC, hoewel het ook een 15,6"-paneel herbergt. Het scherm kan het helderst, maar het glimmen is een behoorlijk nadeel, niet alleen vanwege de reflecties, maar ook omdat het scherm een vingerafdrukmagneet is. Het menu van het ZenScreen is verreweg het uitgebreidst en met de Windows-software zonder de al bruikbare hardwareknoppen nog gebruikersvriendelijker. De cover en het pennetje zijn ook zelfs letterlijk veelzijdiger dan de concurrentie. Daarmee is het scherm van Asus een aanrader voor laptopgebruikers die graag met twee schermen werken, maar hou wel de beperkingen in je achterhoofd.

  • AOC I1601FWUX
  • Asus ZenScreen MB16AC
  • HP EliteDisplay S14

AOC I1601FWUX

De I1601FWUX van AOC is een draagbaar usb-scherm met een full-hd-resolutie en een beelddiagonaal van 15,6 inch. Om het scherm heen zit een behuizing van aluminium, met aan de voorkant brede plastic randen die nogal glimmen. Het menu van het beeldscherm is zeer beperkt en erg lastig te bedienen. De helderheid is ternauwernood 200cd/m² en de kleurweergave is niet best. Wel is dit een van de goedkoopste usb-schermen die je kunt kopen.

Getest

AOC I1601FWUX Zwart

Prijs bij publicatie: € 190,-

Vanaf € 179,-

Vergelijk prijzen

Asus ZenScreen MB16AC

De ZenScreen MB16AC heeft een 15,6"-paneel met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het valt op hoe licht het scherm is, maar het wordt een stuk zwaarder met de meegeleverde cover. Die dient als voet, maar beschermt de ZenScreen ook. In tegenstelling tot andere covers is deze cover tweezijdig. Een gat voor een pen die als voet kan dienen, is aanwezig en het menu bedien je desgewenst softwarematig. De helderheid is wat beter dan bij de concurrenten.

Getest

Asus ZenScreen MB16AC Grijs

Prijs bij publicatie: € 260,-

Vanaf € 255,99

Vergelijk prijzen

HP EliteDisplay S14

De EliteDisplay S14 is een scherm met een diagonaal van 14 inch en een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De S14 wordt eveneens geleverd met een magnetische cover, die met een dikke rand aan de onderkant vastzit en dienstdoet als standaard als je de flap in een driehoek vouwt. Een cover die dienstdoet als voet en als bescherming voor het scherm, wordt meegeleverd. Het scherm heeft een beperkte helderheid als grootste minpunt.

Getest

HP EliteDisplay S14 Zwart

Prijs bij publicatie: € 290,-

Vanaf € 281,75

Vergelijk prijzen

  • AOC I1601FWUX
  • Asus ZenScreen MB16AC
  • HP EliteDisplay S14

Laagste prijzen voor: AOC I1601FWUX Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com

Score: 4.5 (345)

€ 179,-

€ 179,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 179,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 179,-
Bekijk

Alternate.nl

Score: 4 (352)

€ 179,-

€ 179,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 179,-
Pakketpost tot 10 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 179,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1547)

€ 188,-

€ 188,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 188,-
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 188,-
Bekijk

Informatique

Score: 4.5 (65)

€ 188,-

€ 188,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 188,-
Pakketpost vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 188,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (960)

€ 189,-

€ 189,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 189,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 189,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Asus ZenScreen MB16AC Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Amazon.de

Score: 3.5 (70)

€ 255,99

€ 255,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 255,99
Pakketpost vanaf €29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 255,99
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2811)

€ 271,05

€ 275,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 271,05
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 275,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1547)

€ 275,-

€ 275,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 275,-
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 275,-
Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 4.5 (163)

€ 275,-

€ 275,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 275,-
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 275,-
Bekijk

SiComputers

Score: 4 (325)

€ 274,50

€ 277,45

Kostenoverzicht

Productprijs € 274,50
Pakketpost Nederland € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 277,45
Bekijk

Laagste prijzen voor: HP EliteDisplay S14 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (225)

€ 281,75

€ 281,75

Kostenoverzicht

Productprijs € 281,75
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 281,75
Bekijk

MegaMobile

Score: 5 (1)

€ 290,10

€ 290,10

Kostenoverzicht

Productprijs € 290,10
Pakketpost (vanaf € 50,-) € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 290,10
Bekijk

Art & Craft Nederland

Score: 3 (49)

€ 290,10

€ 290,10

Kostenoverzicht

Productprijs € 290,10
Opsturen vanaf €50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 290,10
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1547)

€ 294,95

€ 294,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 294,95
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 294,95
Bekijk

Micro-Mail Zeewolde BV

Score: 4.5 (11)

€ 290,-

€ 294,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 290,-
Pakketpost NL PostNL € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 294,95
Bekijk

Reacties (123)

Wijzig sortering
Een beetje verborgen in de review is de USB-C miserie: de AOC en HP gebruiken blijkbaar de displayport-alternate mode over USB-C, terwijl de Asus een USB displayadapter van DisplayLink aan boord heeft. Dit stelt dus andere eisen aan de laptop en aan het OS (op het vlak van driver support), maar verandert ook de compatibiliteit: AOC en HP moeten aangesloten worden op de USB-C poort van de laptop die displayport ondersteunt, Asus zou zelfs moeten werken over een normale USB poort.
Op zich terechte opmerking, maar vergeet niet dat Windows veel meer moeite heeft met displaylink dan met displayport alternate.

Werk je met grafisch zware applicaties (doe zelf veel CAD werk) dan zie je met displaylink nog wel eens rare dingen gebeuren.
Het kan geen gebruik maken van de rekenkracht van je GPU
kan nog wel eens vast lopen
Vindt docken/undocken niet leuk

Dit zijn iig mijn ervaringen met eerdere varianten van displaylink. Ik gebruik dus graag iets dat direct met mn GPU communiceert. Het was niet onaardig geweest als deze schermen als alternatief ook een HDMI+usb voor voedingspoort hadden gehad.
Bedoel je HDMI alt mode? :)
HDMI->DP is actief, prijzig, dus ik gok dat je dan DP ->HDMI scherm krijgt.

AFAIK is displaylink een old-skool 2D videochip.

edit; ik bedoelde meer dat ik in jouw use case zou kiezen voor een DP oplossing (~= USB) omdat de clocksync geen apart signaal is; minder kabelgevoelig en display moet zich aanpassen ipv andersom, stabiel/optimaal resultaat is waarschijnlijker

[Reactie gewijzigd door Xander2 op 23 februari 2019 13:39]

Ja. Dat is technisch wel een kleine uitdaging
Moet je dus wel altijd drivers installeren en die zijn vaak outdated met alle gevolgen van dien. DisplayLink wordt altijd gecomprimeerd en verstuurd over USB en vervolgens weer gedecomprimeerd. Dit vraagt ook resources van de CPU. USB-C Alt mode is gewoon native DP1.2 of DP1.4. Als je een zakelijke laptop hebt ben je tegenwoordig altijd van usb-c Alt mode voorzien. Pluggen en werken. Je begrijpt wat mijn voorkeur heeft.

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 22 februari 2019 06:47]

Als je een zakelijke laptop hebt ben je tegenwoordig altijd van usb-c Alt mode voorzien
Behalve met de nieuwste Surface Pro.
Haha. Touché! Laten we zeggen: helemaal geen USB-C! (Dongle van 70 euro is naar mijn idee ook geen optie)
Het lijkt er ook op. Voor linux is er hier een review:
https://www.phoronix.com/...us-mb16ac-zenscreen&num=1
Let op: DisplayLink en NVIDIA (optimus) kan een problematische ervaring zijn.
die normale usb poort...je bedoelt een USB3 poort neem ik aan? USB 2 gaat zowiezo niet werken nl.
Er bestaan displaylink adapters op USB2 die 2048 × 1152 als maximum resolutie hebben ( https://www.displaylink.com/products/usb-adapters ). Maar inderdaad: de handleiding van de Asus maakt enkel melding van USB3. Wel interessant: "***Brightness may drop to 180 cd/m2 when in USB 3.0 mode".
In de specsheet van Asus staat anders ook "DisplayPort™ over USB-C™ cable (USB-C to USB-C)". Dus in USB-C mode gebruikt de display ook de displayport alternate mode ( https://www.asus.com/Monitors/MB16AC/specifications/ ) ! Toch wel een interessante feature dat er een USB3 fallback oplossing is.

[Reactie gewijzigd door V_J op 21 februari 2019 15:00]

Die drop in helderheid komt als het goed is door het verschil in power delivery tussen 2.0 poorten en hoger.

De maximale stroomsterkte die een poort kan/mag leveren is met 3.0 omhoog gegaan naar 1000mA (waar dat voorheen 500 was) en daardoor is er minder vermogen beschikbaar voor backlight.
Ik heb die asus zenscreen MB16AC en bij mij werkt het gewoon op een USB2 poort :)
Nice, dan kan ik het misschien als upgrade gebruiken voor mijn oude (goedkope) ThinkPad met oud / goedkoop / bagger TN-scherm. Even op Linux support Googlen. Het ding is 8 jaar oud ofzo, maar met 8 GB en SSD ipv DVD doet ie het nog bijzonder OK.
Het was mij niet gelukt om het met linux te laten werken (al heb ik zelf alleen Ubuntu als desktop distro max een week gebruikt), de enige linux ervaring die ik heb is ssh naar een VPS, iets waar je geen tweede monitor voor nodig hebt natuurlijk :)

Ik verwacht wel dat het werkt als je met linux overweg kan aangezien het gewoon via DisplayLink werkt en deze heeft ook een driver voor Linux (https://www.displaylink.com/downloads)
die normale usb poort...je bedoelt een USB3 poort neem ik aan? USB 2 gaat zowiezo niet werken nl.
Waarom niet? Ik zal het trouwens even zeggen tegen die van mij want die doet het wel op USB2.
Vreemd dat niemand de "slide" van onze Zuiderburen noemt, heb er 1 in pre-order staan :)
https://www.yourslide.com
ja idd, maar de slide zit wel vast aan je laptop....dat maakt je laptop in basis weer dikker...ipv een los scherm in je tas die je eventueel kan aansluiten.

en 18mm dikker is wel heel veel trouwens...mijn laptop nu is 12mm dik dichtgevouwen..die wordt meer dan 2x zo dik. ;)

[Reactie gewijzigd door bArAbAtsbB op 21 februari 2019 15:16]

Dit is inderdaad een veel mooiere oplossing!
Zeker omdat je deze ook kan omklappen voor een presentatie of toch voor jezelf kan houden. Helaas wel een beetje duurder dan de schermen uit de review (al zijn het er dan wel 2...)
Ik had ook gehoopt dat er verwijzing naar dat soort producten zou staan in het artikel.
Al is het maar om het hele kickstarter debacle rondom de "yourslide / slide'n'joy / leslide" uit te lichten

want ik hoop serieus voor je dat ze ooit nog gaan leveren, maar ik heb er weinig hoop op...
Hier een community van klagende klanten, die wel de preorder hebben gedaan maar nog niets in handen hebben.
https://www.facebook.com/groups/1455291584505620/
Ik gebruik de app “Duet” voor mijn iPad. Dit maakt van de iPad een USB-Monitor. Werkt op zowel Windows als Mac en heeft sinds kort hardwarematige acceleratie gekregen op Mojave. Is wel afhankelijk van de iPad natuurlijk. Maar werkt prima met een resolutie van 2048x1536. Performance vind ik eigenlijk zeer goed. Youtube 1080p speelt ie prima af en ik gebruik het als preview scherm voor Final Cut. Dit doe ik op een Macbook Pro mid-2012 non-retina met 16GB ram en een iPad Air.

Www.duetdisplay.com, mocht iemand geinteresseerd zijn. :)

[Reactie gewijzigd door Electrifying op 21 februari 2019 18:05]

En er zijn natuurlijk ook Android alternatieven, zowel bedraad als draadloos.

Willekeurige Google link:

https://techwiser.com/use-your-android-as-second-monitor/

De schermen in deze test hebben een groter scherm en waarschijnlijk een hogere refresh, en minder installatie-sores. En iets om het scherm mee omhoog te houden, ook zonder extra kosten.

Aan de andere kant heeft mijn tablet zowel een batterij alsmede een 2e functie. En in mijn geval een high res OLED display waar deze schermpjes nog niet naast mogen staan. Ik vermoed dat die iPad ook een beter scherm heeft.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 februari 2019 16:38]

Gebruik ik ook. Met een oudje, iPad 2. Werkt verbazingwekkend goed. De iPad is haast niet te gebruiken als iPad zo traag maar als 2de scherm gaat het prima. Bijna geen lag.
Of je maakt het zelf met een 2ehands laptop scherm en een AliExpress bordje: https://www.youtube.com/watch?v=CfirQC99xPc
Ben daar eens naar gaan kijken en verdomd, da's interessant!

Enige probleem dat ik op dit moment nog niet opgelost zie, is de voeding. Ik heb geen zin om een "tussenkabel" te maken, die tussen mijn laptopvoeding en laptop wordt geplugd. Simpelweg omdat mijn Lenovo een andere stekker heeft dan mijn vriendin's HP. Dan zit je dus met problemen of verloopstekkers of andere nonsense.

Dus ben ik op zoek naar een "5V usb to 12V plug" oplossing. Van zodra ik die heb, ga ik ermee aan de slag! Een oude laptop heb ik al gedemonteerd en het Aliexpress (Ebay) bordje heb ik ook al gevonden.
"Een extra scherm voor je laptop" hoezo dat?

Voor die bedragen koop je toch gewoon reguliere monitor voor.

Om maar over het gewicht te zwijgen, ik wist niet eens dat er zoiets was als USB monitor.

Ik heb meerdere malen in hotel kamer TV aan me laptop, tablet, telefoon gehangen, zorgen dat je kabel bij je hebt, is veel lichter.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 21 februari 2019 14:02]

Voor werk heb ik de versie van HP. Ik zit dagelijks met klanten aan tafel om software te laten zien. Dan zit ik recht tegenover de klant en hij/zij kan mee kijken op mijn monitor welke ik puur aanstuur met US-C. Dit zit veel fijner dan schouder aan schouder.

Laptop en scherm zitten beide in mijn laptoptas door het prima formaat.

Daarnaast heb ik nu altijd een tweede monitor als ik voor werk reis en in hotels slaap. Zo kan ik nog steeds met twee monitoren werken wat mijn productiviteit bevorderd.
Qua plaatsing zit een TV in een hotelkamer echter niet altijd op de ideale plek.. Ik werk regelmatig op locatie bij klanten waar ik enkel een laptop bij mij heb. Ik stoor me er vaak aan dat ik niet meer schermruimte heb, een draagbaar scherm lijkt mij eigenlijk best een handige optie.

Ik zou overigens liever een tablet, zoals een Surface, Go wellicht een IPad als extra scherm gebruiken. Zodat ik niet hoef te investeren in twee apparaten. Hier zijn voor zover ik weet nog geen goede oplossingen voor helaas.

Edit: Oke, ik weet dat er een aantal manieren zijn, ik heb zelf helaas alleen slechte ervaringen met een "extended" scherm via Wifi. Splashtop met een kabel is wellicht een oplossing

[Reactie gewijzigd door dewil1990 op 21 februari 2019 14:12]

En dus maar met 2 laptops rond aan lopen?
(om even on-topic te blijven) :Y)
Exact en die bestaan al.

Voor ipad heb je vb duet-display.

edit, tweakers.net zou daar wel eens aandacht aan kunnen besteden, deze apps kosten niet veel en zijn wel superhandig met middelen die eigenlijk de meeste wel hebben.

[Reactie gewijzigd door Iblies op 21 februari 2019 14:19]

Vroeger had je ZoneScreen, waarmee je elk toestel dat een VNC-viewer had kon omtoveren tot een display. Nu is er SpaceDesk, waarbij het voldoende is dat de client een html5 browser draait.
Ik zat niet te denken om te werken op hotelkamer-tv.

Filmpje kijken, BabyTV opzetten om op laptop te kunnen werken :)
ja want onderweg heb je overal stroom :+
Alsof je een 2e scherm in de trein gaat neerzetten. Ik denk dat @totaalgeenhard een goed punt heeft. Ik heb wel eens gedacht aan zo'n scherm, maar ik kan me er werkelijk waar geen situatie voor bedenken dat ik 2 schermen nodig heb en geen mogelijkheid hebt voor een ander scherm.

Edit: Ik denk dat wellicht mijn inzicht iets wat anders is dan de meeste. Als toevoeging: ik gebruik zelf een macbook, waarbij je meerdere virtuele desktops hebt. Ik weet het, dat heb je ook in Windows, maar ik vind het persoonlijk niet fijn werken. Op een macbook swipe ik met 3 vingers naar links of rechts en bam, ik zit op een ander bureaublad. Op windows werkt dat (helaas) niet zo gemakkelijk, waardoor een 2e scherm inderdaad wel meer gewenst is.

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 21 februari 2019 14:32]

Mobiele werkplek.
Ik heb een tijdje tussen Rotterdam en Brussel gezeten voor mijn werk, waarbij ik in Rotterddam vaak een flexplek huurde voor een dag. You know, Open Office met een koffiebar, waar je desgewenst een vergaderruimte kan huren, enzo.

Op die momenten miste ik mijn 2e scherm zodanig, dat ik er vaak over na heb gedacht een USB scherm aan te schaffen. Uiteindelijk niet gedaan, omdat dat niet vergoed werd. Geen zin om te slepen met een extra monitor...
Dat slepen was ook mijn gedachte en ook al werk ik liever niet onderweg is het wel een prettig idee een presentatiescherm achter de hand te hebben.
Op een macbook swipe ik met 3 vingers naar links of rechts en bam, ik zit op een ander bureaublad. Op windows werkt dat (helaas) niet zo gemakkelijk, waardoor een 2e scherm inderdaad wel meer gewenst is.
Bij Windows ligt het aan het model laptop, het touchpad van mijn laptop (pricewatch: Asus Pro P756UB-T4149R) ondersteund het 3 vinger swipen namelijk wel.

[Reactie gewijzigd door Bas170 op 21 februari 2019 16:24]

Welk model laptop heb je? Ik heb dat namelijk nog nooit meegemaakt dat je daarmee van desktop kan switchen. Ik weet wel dat het mogelijk is om bij bepaalde modellen te "swipen" om zo tussen apps te wisselen. Gezien mijn macbook reeds 2,5 jaar is, ben ik aan het orienteren voor een nieuwe. een macbook is leuk, maar door mijn werk heb ik toch veel te maken met Windows en werk ook gewoon graag op Windows. Beide opties staan dus open.
windows 10 heeft sinds "kort" eenzelfde optie, werkt helaas nogal ruk op meer dan 1 scherm (omdat je op MacOS gewoon per scherm kan switchen en windows niet). met win+tab kun je rechts onderin nieuwe bureaubladen toevoegen en met ctrl+win + pijltjes kun je dan switchen.

Ik gok dat sommige laptop trackpads (die ene beetje fatsoenlijk multitouch ondersteunen) prima kunnen switchen via t trackpad.
vind ik alsnog een wat matigere optie dan mac heeft. Als windows het zou hebben als mac het heeft, had ik geen mac gebruikt. Maar ieder zo zijn voorkeuren en toepassingen natuurlijk. Mn desktop waar ik nu op zit is ook gewoon windows en die zou ik nevern ooit omruilen voor een mac. Maar hierop gebruik ik weer niet meerdere desktops..
Ik heb m'n reactie bijgewerkt :)

Edit: Zal het thuis voor de zekerheid nog ff testen, het kan zijn dat ik met een ander model in de war ben. Maar ben 99% zeker dat deze het ondersteund.

Gevonden, het is mogelijk. Zie de screenshots op de documentatiepagina: https://www.asus.com/nl/support/FAQ/1009613/

[Reactie gewijzigd door Bas170 op 21 februari 2019 16:37]

Doe ik regelmatig. Heb zelfs electriciteit vanwege de kwalitatief hoge treinen van DB :Y)
Kwalitatief hoge treinen ja, maar wel zonder wifi ;). Zelfs als ze wifi hebben heb je de helft van je rit nog steeds geen netwerk, omdat het mobiele netwerk in Duitsland nog slechter is dan in Roemenie.
Mijn cloud staat in mijn thuisnetwerk, en ik sync er vanaf thuis wel mee. Genoeg te doen onderweg! En via LTE kun je prima SSH (of mosh) gebruiken.
Heel leuk en aardig, maar is een 24" scherm niet handiger dan een scherm er bij die bijna net zo groot is als je laptop scherm, ok als je die scherm mee moet nemen kan ik heb begrijpen ja, want een 24" scherm is niet makkelijk mee te nemen.

Maar als dat niet hoeft en als je zo graag een USB 3.1 (Gen2, type-c, 10Gb/s) monitor wil hebben is de Philips 241B7QUPBEB een mooie scherm, en is niet duur.

En er is genoeg keuzes van USB 3.1 (Gen2, type-c, 10Gb/s) monitors.
Heel leuk en aardig, maar is een 24" scherm niet handiger dan een scherm er bij die bijna net zo groot is als je laptop scherm
Als je het scherm ook mee wilt nemen voor gebruik tijdens reizen: Nee.

Sterker nog, voor mij zou zo'n portable scherm ook voldoen thuis. Ik gebruik nu een tweede 24" scherm naast mijn gaming scherm op mijn desktop. Dat tweede scherm gebruik ik dan om te browsen ed. Die hoeft niet van hoogwaardige kwaliteit te zijn. Dus daar zou ik dan prima dit portable scherm voor kunnen gebruiken.

Ik denk dat voor jouw use case ook ruimte is. Voor mij is het niet of-of. Markt voor beiden.
[...]
Als je het scherm ook mee wilt nemen voor gebruik tijdens reizen: Nee.
Euhh dat zij ik toch ook, dat stukje heb je er zelf tussenuit genipt, ik zij "ok als je die scherm mee moet nemen kan ik heb begrijpen ja, want een 24" scherm is niet makkelijk mee te nemen."
Volgens mij zijn we het eens. :)

[Reactie gewijzigd door Jerie op 21 februari 2019 20:32]

Precies ja, daarom dacht ik al :)

Maar wat zijn de 3 schermen vies op de foto van Tweakers, apart dat ze niet eerst die schermen schoon gemaakte hebben voordat ze die foto namen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 21 februari 2019 20:37]

LTE? Optimist. Neem een keer de trein van Hannover naar Wenen. Op het Duitse stuk heb je alleen LTE als de trein in de stad is. Vanaf de Oostenrijkse grens heb je wél ineens netwerk, dus aan de trein ligt het niet.
Ben een keer van Belgrado naar Munchen gegaan. Zat ik in een oude DB trein met, jawel, elektriciteit. Toen bestond LTE nog niet, maar ik had wel een werkbare SSH verbinding.
Ik heb een draagbaar 2e scherm, staat normaal gewoon op mijn bureau maar soms kan het toch wel handig zijn op school, 2 schermen werkt gewoon veel fijner met een virtual machine dan met een enkel scherm en steeds switchen.
Ja? Als ik werk in de trein ligt deze Asus op mijn arm terwijl ik typ.
CTRL + Windows + Links of rechts. En desktop switchen is tegenwoordig volgens mij standaard swipen met 4 vingers op Win10, maar op mijn laptop werkt dat niet helemaal vlekkeloos.

Hopelijk heb je daar de volgende keer wat aan.
Op Ubuntu met XFCE switch je met CTRL ALT pijltje links of rechts (of je klikt gewoon met je muis op de taakbalk.
Misschien een beetje offtopic, maar voor windows kun je de toetscombinatie ctrl+win+<pijl naar links/rechts> gebruiken. Voor mij werkt dat erg fijn. Just saying ;)
Ander bureaublad is Windows+tab. Of bedoel je dat niet?
En een reguliere monitor stop je ook zo even in je laptoptas ;)
Bv voor het geven van presentaties bij klanten die een vergaderruimte hebben zonder beamer of een beamer die weigert mee te werken...
Ik heb een convertible waarmee ik op verschillende manieren me "monitor" kan klikken. (tent, omgekeerd etc..)

Maar je laptop omdraaien en op scherm tikken voor volgende slide...

Ik zit te denken hoe het bij mij overkomt als iemand met een losse scherm komt aanzetten...
"Is je laptop defect? "
Laptop draaien en op scherm klikken is heel afhandig met demo’s. En de meeste convertibles zijn niet beschikbaar in de config die ik gebruik (32gb, 2TB ssd, accu die zelfs met VMS draaiend het nog 4 uur uithoudt)

Maar hoe denk je dat het op mij overkomt als je een software leverancier uitnodigt en dan een ruimte reserveert zonder beamer?
Komt de laatste tijd veelvuldig voor.

Extra scherm zit standaard in de tas en klik hem aan de laptop als ik hem nodig heb.
"Een extra scherm voor je laptop" hoezo dat?

Voor die bedragen koop je toch gewoon reguliere monitor voor.
Ja, fijn hoor. Alleen moet ik als consultant dagelijks naar klanten waar geen tweede monitor beschikbaar is. Ik ben vaak bij verschillende klanten en heb dus geen vast bureau. Ik ga dan echt niet beginnen een full-blown monitor mee te zeulen, dat is gekkenwerk. Het ideale aan dit soort monitors is dat ze volledig plat zijn en zo dun als een ultrabook, en dus gewoon naast je laptop mee kunnen in je rugzak. Net daarom ben ik de voorbije weken naar iets als dit aan het kijken.

Qua gebruik zie ik 2 grote voordelen:
1. Altijd en overal een dualscreen setup voor het reguliere werk.
2. In meetingrooms zonder beemer, altijd een tweede scherm om gemakkelijk zaken te kunnen presenteren. Weliswaar aan een beperktere groep, maar toch heel wat handiger dan op je laptopscherm zaken te tonen terwijl je met 5 op dat scherm zit te turen naast/boven/onder elkaar.
Voor een dual-screen opstelling lijken ze erg wankel te staan. Als het tweede scherm om de haverklap omvalt is dat niet echt handig.
Voor presentaties in kleine setting is de opstelling zoals bij Wie is de Mol wel handig. Dan kan je zelf nog gemakkelijk je laptop bedienen en je kan tegelijkertijd de mensen tegenover je zien. Die kunnen dan meekijken op het deksel van de laptop.
Wankel staat de Asus in ieder geval niet. Hij blijft gewoon staan als je er tegenaanstoot bij je jas aan trekken bv.
Teveel reacties om op iedereen te reageren, maar deze reactie is voor iedereen.

Als je 1 kilo extra overweegt kun je net zo goed een 17" laptop nemen met => QHD scherm.

De reden dat een 17" en een 14" convertible heb is om die reden, als ik weet dat ik lang moet werken overweeg ik 17" mee te slepen en anders de 1,5 kilo van convertible. En uit mijn eigen praktijk heb ik nog nooit externe monitor voor werk nodig gehad. En op dit moment weet ik niet waar de 17" ligt, omdat ik die al maanden niet meer heb gebruikt.

Overigens merk ik ook dat ik meer teamviewer gebruik en op convertible geen files/passwords wat dan ook heb staan.

Misschien dat er een markt is voor domme terminal. touch screen, usb aansluiting voor keyboard, ethernet/wifi en VNC/teamviewer client erop.
Sorry, maar op mijn werk heb ik normaliter 3 schermen actief: laptop, 1 verticaal, 1 horizontaal.
Op die manier deel ik mijn werk in in 3 vakken: coding/querying, email & browser, etc., control center (Total Commander, etc.). En ja, ik vind dat fijn werken.

Overigens werk ik al op 3 schermen sinds -1999?- ongeveer. Toen nog met 2 grote 20" EIZO bakbeesten en een 15" op een metalen extensie-platform, speciaal gelast voor aan/achter mijn bureau. :+
Ik heb ook ik grote Eizo gehad, toen ik hem afvoerde realiseerde ik me goed waarom we blij moeten zijn met lcd/tft.
Als je 1 kilo extra overweegt kun je net zo goed een 17" laptop nemen met => QHD scherm.
Dat hangt maar al te fel af van je use case. Op locatie bij de klant ben ik immers ook vaak in beweging en dan wil ik niet voortdurend een extreem lompe 17" erbij nemen. Ik heb zeer bewust voor een ultrabook gekozen.
Maar evengoed lost een 17" laptop mijn tweede use case niet op (presenteren zonder beemer).
En uit mijn eigen praktijk heb ik nog nooit externe monitor voor werk nodig gehad.
Ik wel. Als ik diagrammen maak kan ik de screen real estate best wel gebruiken. Of als ik meerdere informatiebronnen tegelijk wil openhebben. Of een stuk coderen. Of ...

Als ik intern bij mijn werkgever zit dan gebruik ik de schermen die op elke werkplek staan dan ook graag.
Maar rondlopen met 2 schermen is wel handig?
Sporadisch een schermpje van 800g meenemen in meeting is handiger dan voortdurend rondlopen met een 17" laptop ja. Absoluut.
Er zijn genoeg beamers te koop die qua gewicht en prijs in de buurt komen:
Dan moet ik elke dag EN voortdurend een 17" meenemen en daarbovenop nog eens een beamer erbij. Altijd meer gewicht meenemen, minder schermruimte voor mijn dagelijks werk, nooit het gemak en draagbaarheid van een Ultrabook als ik het nodig heb.
Waar zit hier exact het voordeel?
"Voor die bedragen koop je toch gewoon reguliere monitor voor"
Dus volgens jou moet ik mijn monitor meenemen naar de universiteit ipv een zo'n portable monitor ?
Ik mag hopen dat ze bij de universiteit wel ergens een extra schermpje hebben staan die je kan aansluiten.
mijn extra scherm (de voorloper van deze Asus ) was een van de best besteede 220€.
Ja soms hebben we op het werk (flex plekken) een 2e scherm ter beschikking maar lang niet altijd.
met een grotere laptop, past dit scherm perfect en op de standaard geplaats, komt het 2e scherm op het keybord te liggen met de cover er onder om een iets betere hoek te krijgen;
die cover lijkt mij ook gemakkelijker dan der want het heeft maar 2 flappen die je moet plooien en een lip waar je het scherm kan achter steken. nooit problemen mee gehad of mij afgevraagd hoe ik dat moest doen. het is ook emate variant, maar met iets minder licht opbrengst, maar in de praktijk scheelt het niet zo veel.
en ja als ik op het werk dan beschikking heb over een echte 22" dan hang ik die er ook aan en heb ik 3 schermen, of zelfs 4 (DP, VGA, USB & intern scherm) en ja hoor tot mijn grote verbazing kan de intel crappix interne video kaart dit perfect trekken. ok zonder te gamen natuurlijk, maar dat doe je ook niet tijdens het werken.
Waarom denk je dat mensen buiten hun huis alleen maar in hotels zijn?
Hmzzz.... euhhh... is dat niet primair om te slapen? :-)
Op langere trips gooi ik ook gewoon een normale monitor in m’n bagage. Een oude, omdat het altijd weer hopen is dat ie heel overkomt.

Hotel tv’s zitten of vast of zijn te groot om naar de vaak kleine bureautjes te plaatsen.

Daarom ben ik wel in de markt voor zulke schermen als dit. Want op een 12 inch laptop is het toch zeer behelpen als je 3 monitoren gewend bent.

Maar na wat tips hieronder ga ik het eens met een iPad app proberen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 21 februari 2019 15:00]

Wellicht een stomme vraag, maar zijn hier ook draadloze oplossingen voor? Dus een 2e beeldscherm, via wifi o.i.d? Zou wel super handig zijn, nu gebruik ik nog wel eens wat van die clone display Apps op de tablet.

[Reactie gewijzigd door BlasterXL op 21 februari 2019 14:15]

Voor Macs kan je draadloos een iPad gebruiken, werkt blijkbaar ook vrij goed:
https://lunadisplay.com/
Ik heb de vraag eigenlijk andersom: is er niet iets dat gewoon voeding heeft en een wat helderder beeld? Voor mij boeit het niet dat het ook via USB gevoed zou kunnen worden: stroom is wel beschikbaar. Maar goede afleesbaarheid is wel belangrijk als je staat te presenteren.
Die is er zeker! Jammer dat Tweakers hier helemaal geen vermelding van heeft gemaakt. Het Asus model dat ze hebben gekozen voor deze review is bijna 2 jaar oud.

Er is dan ook een nieuw model beschikbaar, eentje met een ingebouwde accu van 4 uur, en verbeterde helderheid. Zoek in de Pricewatch naar: Asus ZenScreen GO MB16AP
Zou ik ook handig vinden. Vermoed alleen dat dat betekent dat er een batterij in moet zitten.

Ik heb er wel eens naar gezocht en het bestaat geloof ik wel, alleen is het nogal niche, en zijn ze een stuk kleiner dan de formaten in dit artikel.
Zie mijn reactie hierboven ;)
Ja, WiDi (Intel Wireless Display) en nu Miracast :)
https://en.wikipedia.org/wiki/WiDi

Tenminste, het bestaat. Heb het nog nooit ergens in de praktijk gezien.

Maar inderdaad: je zult het scherm toch moeten voeden, dus een kabel blijf je houden.

[Reactie gewijzigd door Zwartoog op 22 februari 2019 14:51]

Ik snap ook niet helemaal waarom mensen dit willen.
Onderweg in de trein/terras of cafétje lijkt het mij alleen maar onhandig, waardoor het voor mijn idee overbodig zou zijn. Voor dit geld kan je ook een android tablet kopen en met een app (weet zo niet hoe het heet) en kan je de tablet ook gebruikers als 2e monitor.

Razor's project valerie ben ik wel weer enthousiast over.Het werkt gewoon een stuk gemakkelijker omdat het ingebouwd zit.
Ik heb zelf een jaartje de Asus Zenscreen en zeker op flexplekken in kantoorpanden is het ideaal. Vaak hebben deze plekken wel een prima bureau en stoel maar geen extra monitor staan. Het scherm zit altijd in mijn laptoptas en ik betrap mij erop hem toch regelmatig erbij te pakken als ik ergens langer dan een uurtje zit om te werken.
maar waarom geen HDMI aansluiting en dus backwards compatibility met oudere systemen? (en dus ook een losse voeding nodig dan!)
Omdat het met een losse voeding gelijk een stuk minder portable wordt. En dat is precies het punt van deze apparaten
Ik snap dit artikel niet. Wie neemt nou een 2e scherm mee met zjjn laptop?? Dan sluit je hem toch ter plekke op de tv of het scherm aldaar aan?

En voor op je bureau:
Voor €265 koop je een 23.8" monitor met USB-C die je laptop oplaad, USB randapparatuur doorsluist en het video signaal ontvangt. Dan heb je een veel beter scherm dan deze dingen en veel meer monitor voor het geld.
Bijvoorbeeld Lenovo P24h

Dan ga je toch geen geld aan deze dingen uitgeven?

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 21 februari 2019 14:05]

Dit artikel gaat dan ook voornamelijk over draagbare beeldschermen. Succes met het meenemen van een 23.8inch monitor inclusief voet en een stopcontact.
Waarom zou je ooit een laptop kopen als je voor hetzelfde geld een volledige PC met betere specs kan krijgen?

Oh ja. Draagbaarheid.
Ik heb een oudere versie van de Asus, en in mijn branche is dit een lifesaver, en zie ik ze ondertussen meer en meer opduiken. Wij werken met zo compact mogelijke laptops omdat we bijna dagelijks op een andere locatie ergens ter wereld werken. Vaak niet eens aan een bureau/tafel maar bijvoorbeeld rechtopstaand in een testlabo. Dat neemt dan niet weg dat er later op de dag dan rapporten en documenten gemaakt moeten worden waarvoor er drie vensters simultaan open staan. Op dat moment ben ik zeer blij dat ik dat niet moet doen op een 13" schermpje of op een 40" tv...

Het is niet omdat jij het je niet kan voorstellen dat er geen markt voor is.
Klinkt als een collega-auditor :)
Ik zoek er een. Ik geef trainingen waarbij ik zelf als presentator graag twee schermen heb: eentje een clone van de beamer met de presenatatie erop, en eentje met de slide notes,de volgende slide, de tijd, etc. Ook als ik wat live coding doe wil ik het presentatiescherm voor me zien, omdat ik anders snel last van mijn nek krijg.

Tegelijk moet het geheel wel mobiel zijn, want het moet regelmatig mee op reis.
Als it-consultant heb je vaak geen tweede scherm tot je beschikking bij de klant. Dit is een ideale oplossing!
Dit. 2x een fullscreen browser, of e-mail plus browser, is niet te doen op een 13" laptop van 1,5 kg. Maar met zo'n portable scherm is het wel te doen. Je kunt ook met converters zeulen en hopen dat men HDMI/DVI/DP/VGA aldaar heeft.
Jij vindt het wellicht 'een klein kutscherm', maar 14-15 inch schermen zijn zeer gangbare schermformaten voor laptops, vooral in een aanzienlijk deel van het zakelijke segment.

[Reactie gewijzigd door Wouterkaas op 21 februari 2019 15:04]

Het artikel heet dan ook 'een extra scherm voor je laptop' :P
Dit is pas leuk als je de schermen naar binnen kan klappen zodat ze makkelijk te vervoeren zijn zonder enige krassen op je scherm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True