Update 28-02-2019: Kort na de publicatie van deze review heeft Athom een online Flow-editor voor de desktop vrijgegeven. Deze bespreken we in onderstaande alinea's. De rest van de review hebben we intact gehouden.
Homey Flow voor Web heeft wat weg van de oude Homey-interface voor desktops, maar is ook wezenlijk anders. Zo is het geen complete vervanging voor de app; de editor is er om Flows te beheren en niets meer. Je kunt dus geen apps installeren of instellingen van apps of Homey zelf wijzigen. Wel kun je Flows aanmaken, wijzigen en je mappen beheren vanuit je browser, met je toetsenbord en muis. Wie een enkele card in een flow wil aanpassen is waarschijnlijk nog steeds sneller met zijn of haar smartphone, maar voor meer complexe flows geeft de nieuwe online editor meer overzicht. Ook het rangschikken van Flows in mappen gaat een stuk sneller en eenvoudiger in deze interface.
De editor gebruikt dezelfde layout als de app, met de verschillende stappen van een flow onder elkaar gerangschikt. Dat werkt prima, maar maakt niet optimaal gebruik van de beeldverhouding van laptop- en computerschermen. Al snel kwamen gebruikers van Homey met suggesties voor css-edits die je met een browserplugin kunt toepassen om de kaarten horizontaal te tonen.
Homey Flow for Web en rechts daarvan het resultaat van de css-aanpassingen.
De Flow-editor neemt een groot deel van de kritiek op de smartphone-interface weg, maar zou van ons nog iets verder uitgebreid mogen worden. Gebruik je bijvoorbeeld de Countdown-app voor timers of de ingebouwde Logica van Homey, dan zul je die variabelen nog steeds via je smartphone moeten beheren. Dat maakt dat je bij het beheren van sommige flows via je desktop of laptop constant tussen twee apparaten wisselt, wat natuurlijk niet ideaal is.
De oorspronkelijke reviewtekst gaat hieronder verder
Voordat we het over de nieuwe app hebben, moeten we stilstaan bij wat er ontbreekt: een webinterface. Met Homey 2.0 is het niet meer mogelijk om vanaf een browser of desktopapplicatie flows te beheren, en dat is simpelweg een gemis. Vooral bij complexere flows, zeker als je iets wilde koppelen aan een externe dienst, was het erg fijn om dat op een groot scherm te doen met diverse tabs open in de browser. In de webinterface was het mogelijk om de werking van de hele flow in één oogopslag te zien en in de app kan dat niet. We begrijpen dat het ontwikkelteam van Athom niet enorm is en dat er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Ook begrijpen we dat het hebben van een goed werkende app belangrijk is, maar het liefst heb je natuurlijk beide. Technisch gezien moet het mogelijk zijn voor een externe ontwikkelaar om via de nieuwe api een eigen interface te schrijven, en de eerste stappen in deze richting zijn al gezet. Hierbij blijf je als gebruiker wel afhankelijk van een vrijwilliger en is er geen garantie op support.
Het opheffen van de webinterface is dus een flink offer, maar uiteindelijk snappen we de keuze en hoewel we de grote interface soms misten, vinden we de app onder de streep fijner werken. Complexe zaken mogen dan fijner te beheren zijn op een groot scherm, in de praktijk ben je ook vaak kleine dingen aan het wijzigen en dan is dat veel makkelijker via de app, vanaf de bank bijvoorbeeld. Daarnaast is het handig om bij het toevoegen van een apparaat ook fysiek bij dat apparaat te kunnen staan. Bouw je bijvoorbeeld een Fibaro Dimmer in op zolder terwijl je Homey beneden staat, dan hoef je geen laptop mee naar boven te nemen en configureer je alles simpel ter plaatse via je telefoon.
Binnen de beperkingen die het formaat van een smartphonescherm biedt, heeft Athom een fijne interface bedacht. De app opent op het homescreen, waar je favoriete apparaten en flows kunt vastzetten. Zo kun je bijvoorbeeld snel een lamp schakelen of flow starten. Daaronder zie je de timeline waarnaar je berichten kunt wegschrijven vanuit een flow, als een soort logging. Echt uitgebreide logging is helaas niet aanwezig, hiervoor zul je een externe app moeten installeren.
Op het tweede tabblad zie je een overzicht van alle aangesloten apparaten, onderverdeeld in de ruimtes waarin je ze hebt ingedeeld. Is een apparaat uit of inactief, dan is de bijbehorende tegel grijs. Actieve devices zijn wit en allemaal hebben ze een icoon dat aangeeft om wat voor soort apparaat het gaat. Door lang op een tegel te drukken kun je specifieke instellingen voor dat apparaat aanpassen.
Het derde scherm is dat waarin al je flows staan en waarin je ook nieuwe flows aanmaakt. Flows worden weergegeven in een lange lijst en zijn in groepen te plaatsen, zodat je alles iets meer kunt ordenen. Toch wordt deze lijst al snel onoverzichtelijk, en ben je vaak veel aan het scrollen en zoeken om een flow te vinden. Slimme groepering en naamgeving van je flows helpen hierbij zeker. Per flow zie je hoeveel zogenaamde cards eraan zijn gekoppeld.
Net als bij de desktopinterface is een flow opgebouwd uit drie stappen: When, And en Then. Je begint met een trigger. Die kan een fysieke knop, bewegingssensor of stemcommando zijn, maar bijvoorbeeld ook een andere flow, ifttt-trigger, tijdstip, alarm of weerstoestand. Vervolgens kun je daar nog condities aan koppelen, bijvoorbeeld dat een motionsensor alleen een flow activeert binnen bepaalde tijden, en je eindigt met een of meer acties.
Waar je dit bij de oude interface in één oogopslag zag, zie je nu telkens één stap tegelijk. Via icoontjes aan de rechterkant kun je de volgende stappen omhoog swipen. Dat werkt prima, maar we kunnen ons voorstellen dat horizontale tabs nog intuïtiever waren geweest, omdat je dan iets minder precies hoeft te zijn waar je swipet.