Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Surface Pro 6 en Laptop 2 Review

Meer snelheid in het zwart

Conclusie

Het heeft even geduurd voordat Microsoft overstapte van twee naar vier processorcores in de Surface Pro en de Surface Laptop. Het duurde nog wat langer voordat die hardware ook naar Nederland kwam, maar vanaf 7 februari zijn de Surface Pro 6 en Laptop 2 te koop.

Is die nieuwe processor reden genoeg voor een upgrade? Dat ligt eraan of je verlegen zit om processorsnelheid, want die is in de beste scenario's met tachtig procent toegenomen. Dat klinkt als een indrukwekkende snelheidstoename, maar geldt alleen als je software draait die alle cores tegelijk bezighoudt. In singlecorebenchmarks overtuigen de nieuwe i5-cpu's niet echt, maar in een huis-tuin-en-keukenscenario belast je niet één core voluit, maar meer cores voor korte tijd en dan ben je met de nieuwe Surfaces toch sneller uit.

Een doorn in het oog aan de nieuwe apparaten zijn de oude aansluitingen. Usb-c zou ze een stuk flexibeler hebben gemaakt voor het aansluiten van verschillende apparaten tegelijk. Er is een verloopkabel, maar die kost weer 79 dollar. En nu we het toch over accessoires hebben: om een Type Cover kun je eigenlijk niet heen, dus reserveer 150 euro extra als je een Surface Pro 6 wil kopen.

De prijzen van de Surface-apparaten zelf zijn wel gelijk gebleven. De Surface Laptop met i5 en 256GB opslag kost nog steeds 1450 euro en de Surface Pro 6 met dezelfde configuratie, zonder toetsenbordje, is 1350 euro. Dat is prijzig, maar je krijgt er wel een product voor terug dat bijzonder stevig aanvoelt, en een mooi scherm en een prima accuduur heeft. Velen zal het alsnog te duur zijn, maar we kunnen ons toch prima voorstellen dat anderen graag de knip trekken voor een van deze twee degelijke systemen, waarbij Microsoft niet alleen de leverancier is van de software, maar ook van de hardware.

  • Surface Laptop 2
  • Surface Pro 6

Getest

Microsoft Surface Laptop 2 i5-8250U (8GB, 256GB SSD)

Prijs bij publicatie: € 1.450,-

Vanaf € 1.449,-

Vergelijk prijzen

  • Surface Laptop 2 i5, 8GB, 256GB
  • Surface Pro 6 i5, 8GB, 256GB, Home

Laagste prijzen voor: Microsoft Surface Laptop 2 i5-8250U (8GB, 256GB SSD)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Microsoft Store

Score: 4.5 (2)

€ 1.449,-

€ 1.449,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.449,-
Pakketpost € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 1.449,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Microsoft Surface Pro 6 (Ci5-8250U) 8GB ram, 256GB opslag Grafiet
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com

Score: 4 (365)

€ 1.199,-

€ 1.199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.199,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.199,-
Bekijk

Amazon.de

Score: 3.5 (72)

€ 1.199,-

€ 1.199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.199,-
Pakketpost vanaf €29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 1.199,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (205)

€ 1.280,89

€ 1.280,89

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.280,89
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.280,89
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2717)

€ 1.349,-

€ 1.349,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.349,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.349,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (819)

€ 1.349,-

€ 1.349,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.349,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.349,-
Bekijk

Lees meer

Reacties (126)

Wijzig sortering
Ik snap niet dat bij een review van een laptop van 1450,- niet wordt meegenomen dat het apparaat zodaning in elkaar gezet wordt dat je het als eigenaar niet normaal kan openen om te repareren of te upgraden. De trend om apparaten maar weg te gooien als ze stuk zijn is doorgetrokken naar laptops en tablets.

Een reviewer hoort hier mijn inziens rekening mee te houden in zijn review score maar ik lees hier niks over terug. Dit soort praktijken zijn nadelig voor consumenten. Op Youtube had die al een teardown video kunnen vinden waarin dat zichtbaar is. Tech sites zouden de Right to Repair Movement moeten steunen, dan veranderd er misschien iets aan deze manier van 'geld verdienen' door de fabrikanten.

https://www.youtube.com/watch?v=eShF-PFQfAk

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 6 februari 2019 07:50]

Bij dit soort laptops/ultrabooks valt er vrijwel nooit iets te upgraden, behalve soms de ssd, dus in plaats van dat iedere keer vermelden vind je het terug in de scorekaart als een laptop wel goed te upgraden hardware heeft. Overigens staat bovenaan pagina twee wel dat je meteen de goede uitvoering moet kiezen bij aanschaf omdat er niets te upgraden valt.
Het gaat niet alleen om het upgraden.. maar vooral om repareren. In hoeverre maakt een fabrikant het mogelijk om iets te repareren door de eigenaar van het apparaat...

Persoonlijk let ik daar altijd op: is een apparaat niet bewust dichtgelijmd met het idee dat ik maar een nieuwe moet kopen als er iets mis mee is? Is er een replacement accu verkrijgbaar via de fabrikant en wat zijn de kosten? Of anders via E-Bay? Hoe zat het qua replacement parts bij het vorige model?

Als ik bijvoorbeeld weet dat het vervangen van een simpel toetsenbord van een Macbook Pro me > $ 700,- gaat kosten terwijl dit redelijkerwijs maar aan paar tientjs zou moeten zijn.. Tja, dat soort dingen neem ik mee in m'n overweging tot aanschaf...

https://www.youtube.com/watch?v=Bvsi2e3M5Ek

Ik wil een apparaat kopen dat in dienst staat van mij...
Ik wil geen apparaat kopen omdat ik er moet zijn voor de fabrikant - om me elke 3 jaar een nieuw apparaat te kunnen verkopen..

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 6 februari 2019 10:12]

Het gaat niet alleen om het upgraden.. maar vooral om repareren. In hoeverre maakt een fabrikant het mogelijk om iets te repareren door de eigenaar van het apparaat...
Het upgraden is het gevolg van de wegwerpmaatschappij. Zowel consumenten als softwarebouwers hebben geen enkel excuus om de oude hardware te blijven gebruiken, het moet allemaal "latest & greatest". Dat betekent upgraden en of dat nou een onderdeel of de gehele machine is maakt dan niets uit. Dat is een heel schril contrast met bijv. de boordcomputers die zijn gebruikt voor de maanlanding. Daar hebben ze enorm veel optimalisatie moeten uitvoeren omdat ze simpelweg niet anders konden. En verrek, met bar weinig hardware was het prima mogelijk om die missie uit te voeren.

Reparatie door eigenaar is iets wat op een website als tweakers.net een belangrijk item is. Dat komt doordat hier mensen zitten die daar én in geïnteresseerd zijn én daar ook wel de kennis en kunde voor hebben. Dat is iets wat niet geldt voor 99% van de gebruikers. Die weten nauwelijks iets van IT, laat staan dat die eventjes iets open schroeven. De realiteit voor heel veel gebruikers is dan ook dat de mogelijkheid om iets zelf te repareren compleet nutteloos is. Zij gaan toch naar de specialist en zolang die de reparatie uit kan voeren is er niets aan de hand. Ik zou me dan ook eerder zorgen maken om dat laatste. Wanneer de specialist dat niet meer kan heb je pas echt een probleem.

Enfin, dat is echter niet de reden waarom mensen hier klagen. Die reden is heel simpel: hun hobby is sleutelen aan hardware en dat kan met moderne spullen niet meer. Die eerlijkheid mis ik in de verhalen hier eveneens als de overige nuancering. De recycle mogelijkheden worden totaal niet benoemd terwijl dat vandaag de dag een zeer lucratieve handel is geworden. Heel veel zaken worden weer nieuw leven ingeblazen of worden netjes ontmanteld en als grondstof weer opnieuw ingezet. Dingen die je hier echter allemaal niet leest. Het werkelijke verhaal ligt dus een stuk anders dan men hier nu probeert af te beelden.
Ik wil geen apparaat kopen omdat ik er moet zijn voor de fabrikant - om me elke 3 jaar een nieuw apparaat te kunnen verkopen..
Sja, dat is dus iets wat tussen de oren zit en wat je jezelf wijs maakt. Je kunt ook gewoon een computer langer dan 3 jaar gebruiken zonder deze te upgraden. Zeker vandaag de dag waarin we toch bar weinig verbeteringen hebben in performance op gebied van o.a. de CPU.

De huidige producten vind ik lastig. Aan de ene kant zijn ze een stuk steviger en duurzamer dan voorheen maar aan de andere kant kun je niet makkelijk zelf iets vervangen. Daardoor moet je het doen met wat de fabrikant er voor in rekening brengt, kun je achteraf de configuratie niet wijzigen en voor reparatie moet je het weer bij hun aanbieden. Niet dat ik het heel erg vind om een andere de reparatie te laten doen, zo lui ben ik wel ;)

Btw, wat voor nut heeft het om repareerbaarheid toe te voegen aan een review? Je weet bij voorbaat al dat die nagenoeg nihil is. Dan kun je het beter erbij vermelden wanneer dat een keer niet het geval is, dan heb je het over een stukje toegevoegde waarde.

[Reactie gewijzigd door ppl op 6 februari 2019 13:53]

Ik vind het in ieder geval borderline crimineel om het apparaat niet te kunnen openen, het is niet meer te verantwoorden in deze tijd van e-waste die in derdewereldlanden wordt gedumpt.
Of de maatschappij die opdraait voor het netjes recyclen van een apparaat wat met wat moeite van de fabrikant wel langer had kunnen mee gaan. (via belasting en afvalstoffenheffing die deze schone recycling mogelijk maakt)

Met het kunnen openen van het apparaat is het:
-Makkelijker te repareren
-makkelijker op te breken in refurbishing onderdelen en behoud dus daarmee ook hogere restwaarde
voor die tweaker die er wel de moeite in wil steken om het te proberen
-makkelijker schoon te recyclen
-voeg je reparatie kennis toe mocht iemand het zelf proberen
-makkelijker te reinigen, of bij waterschade makkelijker te laten uitdrogen.


Ik heb zelf een surface pro 3 dit was een upgrade van mijn oorspronkelijke sp2 die binnen de garantie last kreeg van zijn displayport. Nou vond ik het fijn dat ik een nieuwe Sp3 kreeg, maar dat knaagt toch wel een beetje.
Nu heb ik de sp3 al weer een tijdje maar de charge port begint moeilijk te doen, als er schroefjes aan de achterkant hadden gezeten had ik dit al lang vervangen, want hij voldoet nog steeds voor het werk wat ik er op doe.
Mocht ik het nu willen doen (laten doen gaat niet in Nederland) dan moet ik in ieder geval rekening houden dat het display ook vervangen moet worden ivm schade.
De reparatie kosten worden zo onnodig prijzig en de kans wordt groter dat mensen een 95% goed werkend apparaat weg werpen.
Dit vind ik schaamtelozer dan een missende tb/usb-c aansluiting.
[qupte]
Het upgraden is het gevolg van de wegwerpmaatschappij. Zowel consumenten als softwarebouwers hebben geen enkel excuus om de oude hardware te blijven gebruiken, het moet allemaal "latest & greatest". Dat betekent upgraden en of dat nou een onderdeel of de gehele machine is maakt dan niets uit.
[/quote]
Jaren terug had je gelijk maar helaas nu steeds minder. computers zijn al zo snel gewordne dat je er gewoon veel langer mee kan doen.

Waar ik 10-15 jaar geleden idd ieder jaar nieuwe pc koch omdat je het snelheidsverschil goed kon merken zijn die verschillen in snelheid de laatste 5 jaar veel minder geworden.
Zit hier nof op een 5-6 jaar oude pc en heb niet de indruk dat ik moet vervangen.

Voor laptop/tablet gaat hetzelfde op. Schermen zijn nu wel uitontwikkeld, cpu's zijn voor de meeste taken snel genoeg. M.a.w deze apparaten zouden veel langer mee moeten kunnen gaan dan vroeger.

Daarbij heb je dan wel te maken dat je na 2 jaar bijv de accu moet vervangen, dat moet dan ook eenvoudig en betaalbaar te doen zijn. Zo niet zal vervangen vaak toch gebeuren en dat is zonde.
Idem met over 2-3 jaar grotere ssd schijf er in zetten.

Het verhaald van vervangen van slijtage onderdelen moet zeker bij dit soort reviews worden meegenomen en veel zwaarder worden afgestraft. Maar helaas tweakers doet soms groen maar ik kan me niet ontrekken dat tweakers ook moet leven van reclame en dat komt ook deels van de fabrikanten die ze reviewen. Te kritisch zijn tja vul dan zelf maar in.
[...]
Niet dat ik het heel erg vind om een andere de reparatie te laten doen, zo lui ben ik wel ;)
Zou je het okay vinden om door de fabrikant gedwongen te worden om $ 700,- te betalen voor een simpele keyboard reparatie? Want dat ga je krijgen... De fabrikanten willen controle hebben over de verkoop en over de reparatie. Spare parts zijn niet te krijgen door acties van de fabrikant, reparaties worden geblokkeerd met OS updates.. zelfs maanden nadat je telefoon weer gewoon werkt doet hij het opeens niet meer.

https://www.cnet.com/news...6-8-million-in-australia/

Wil je daar echt in mee gaan?

Dit zie je bv ook bij landbouw apparatuur.. of bij electrische auto's als Tesla:

https://www.youtube.com/watch?v=iR4CFiuR3tQ

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 6 februari 2019 14:23]

Zou je het okay vinden om door de fabrikant gedwongen te worden om $ 700,- te betalen voor een simpele keyboard reparatie? Want dat ga je krijgen... De fabrikanten willen controle hebben over de verkoop en over de reparatie. Spare parts zijn niet te krijgen door acties van de fabrikant, reparaties worden geblokkeerd met OS updates.. zelfs maanden nadat je telefoon weer gewoon werkt doet hij het opeens niet meer.
In dit geval zou ik dat meer dan okay vinden omdat security en privacy heel wat meer waard zijn dan 700 AUD. Je had geen slechter voorbeeld kunnen nemen. Het gaat hier namelijk om de vervangen van een belangrijk security component. Als je dit door een ander (aka niet-fabrikant) laat doen zonder certificering dan zit moet je je smartphone als compromised beschouwen. Dit is namelijk een gigantisch groot security gat omdat iemand er zomaar een component in kan doen die het nodige aan security omzeilt. Het is niet anders dan het installeren van een backdoor. Dat probeerde de FBI ook al, de Australische regering is er nog steeds mee bezig en de Amerikanen beschuldigen Huawei van dit soort praktijken. Kortom, heb je liever security of een lagere rekening en geen security?

Wat je voorbeeld vooral blootlegt is het punt dat het niet slim is om alles maar door iedereen te laten vervangen. Daar wil je paal en perk aan stellen om te zorgen dat kwaliteit en security gewaarborgd zijn. Bovendien laat je voorbeeld ook goed zien hoe slecht je geïnformeerd bent met de dagelijkse gang van zaken als het op reparaties aankomt. Wat je hier nu zegt gaan we niet krijgen want we hebben het al sinds jaar en dag. En het is niet alleen beperkt tot IT, hoe vaak zijn garages wel niet voor dit soort feiten in consumentenprogramma's verschenen? Het is nagenoeg aan de lopende band. Waar komt de uiterst naïeve gedachte vandaan dat het bij computers anders zou zijn? Reparaties zijn gewoon big business en daar waar geld te verdienen is...

Met andere woorden, het is bijzonder naïef om te denken dat het zelf kunnen repareren van een product ook maar iets aan die situatie veranderd. Bij auto's kunnen we al sinds het begin zelf reparaties uitvoeren. Daar hebben we gezien dat weinigen de kennis en kunde hebben om dat te doen en veruit de meesten zijn aangewezen op reparateurs die massaal de mensen een poot uitdraaien. Alleen maar invoeren dat je iets mag repareren heeft dus geen enkele zin.

Het daadwerkelijke probleem is overigens ook NIET dat je niet zelf iets kunt repareren maar dat zowel jij als de reparateur dat niet kunnen. Nogmaals, dat je zelf iets kunt repareren is iets waar 99% van de mensen niets aan heeft, die zijn afhankelijk van een reparateur omdat ze er de kennis/kunde niet voor hebben. Zorgen dat je iets ergens kunt laten repareren lost het voor die mensen op en biedt de doe-het-zelvers ook een mogelijkheid. Het kunnen laten repareren van een product betekent dat dit zowel technisch als financieel mogelijk moet zijn. Als je niet voor beide zorgt krijg je hoe het nu al sinds jaar en dag met o.a. auto's werkt. Dat betekent dus dat de reparateurs ook gereguleerd moeten worden zodat ze prijzen vragen die redelijk en door de gemiddelde consument te betalen zijn.

Ik wil dus dat mensen verder kijken dan hun neus lang is en met iets aan komen zetten wat daadwerkelijk zoden aan de dijk zet. En vooral ook snappen wat hetgeen ze willen voor gevolgen kan hebben. Dit is een complexe materie omdat je met allerlei zaken te maken krijgt. Voor je het weet heb je security van devices (die we nu eindelijk hebben) aan de duivel verkocht.
Wat dat betreft is het goed om te zien dat er Raspberry Pi computers en klonen daarvan de markt opkomen. Waar je in principe veel voor weinig krijgt. Daarmee bedoel ik niet alleen de rekenkrcht, maar ook de vrijheid om ermee te doen of te laten wat je maar wilt.

Ben zelf begonnen met C64, Amiga en sinds de jaren '90 PC's. Toendertijd had je ook veel meer vrijheid wat je met je hardware kon doen. Een leuke tijd voor tweakers. En dat herhaalt zich grotendeels met de Raspberry Pi en de klonen daarvan.

Een rechtgeaarde tweaker ou er minstens een paar daarvan in huis moeten halen om weer aan het experimenteren te slaan en zo de lol van tweaken weer te (her-)ontdekken.

PC's zijn te commercieel geworden. Die beweging heeft duidelijk een aantal grote voordelen, maar komt helaas ook met een zeer duistere kant aanzetten.

Zeker, een Raspberry Pi kun je niet in combinatie met je RTX 2080 GPU gebruiken, maar heeft een tweaker dat nou echt nodig?

De meeste i(en beste) deeen komen naar boven in omgevingen waar er schaarste is. Raspberry Pi's en klonen hebben over het algemeen genomen niet alt eveel resources beschikbaar. En dat is nou net wat zo leuk maakt om ermee gaan te "spelen" of tweaken.
Ik ben blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. We leven in een wegwerpmaatschappij waarbij grondstoffen eindig zijn, maar beseffen het blijkbaar niet. Fabrikanten denken enkel aan winstmaximalisatie, ten koste van repareerbaarheid, hergebruik en recyclage.
Deze Surfacelaptops vind ik heel aantrekkelijke laptops, maar net de onmogelijkheid om (zelf) te repareren is voor mij een no go. Dan maar een Thinkpad, want die scoren op dat vlak veel beter. Zo heb ik onlangs voor iemand een defecte X240 gekocht en daarvan zelf het scherm (TN->IPS) batterijen (deffect->nieuw), toetsenbord (qwerty->azerty), wifi (n->ac), opslag (hdd->ssd) en ram (4->8) vervangen waardoor hij een tweede leven krijgt en terug jaren kan meegaan.
Ik heb het als minpunt toegevoegd bij de Laptop 2 dat de behuizing niet te openen is zonder de laptop onherstelbaar te beschadigen. Bij de Pro is dat in theorie wel te doen, al moet je er heul voorzichtig mee zijn. :)
Okay nice.. dat maakt je review nog meer compleet. _/-\o_

Graag hier aandacht voor blijven houden, misschien is het van invloed op de fabrikanten. Apparaten dichtlijmen is nadelig voor de consument en milieu..
De repareerbaarheid wordt nooit meegenomen in de finale score. De 2018 Surface laptop was zelfs niet te repareren zonder de case te breken. "This laptop is not meant to be opened or repaired; you can’t get inside without inflicting a lot of damage." Repareerbaarheid score 0/10

Als tech-journalisten nu eens wat kritischer zouden zijn over de repareerbaarheid van apparaten dan gaan de fabrikanten dat ook meer en meer aandacht aan het topic schenken omdat consumenten minder snel een apparaat kopen dat moeilijk of niet te repareren valt, zelfs niet door een derde partij.

De opvolger een solide 8 geven zonder enige nuance aan te brengen is gewoon raar. Zeker als je beweert dat de laptops als twee druppels water op elkaar lijken lijkt alles er op dat ook de 2019 editie gewoon niet te repareren valt.
De reparatiescore zou beter wel een vast onderdeel moeten uitmaken van de eindscores.

Met de hele actuele klimaatdiscussie kan er ook bij tweakers flink meer aandacht worden besteed aan duurzaamheid.

In plaats van deze 'wegwerp-producten' als deze Surfaces die helemaal niet te repareren zijn zo een 8 te geven.
De Surface producten zijn niet zonder schade open te maken helaas. De schroefjes zitten bij de Surfacebook on de stoffen coating dat dus vastgelijmd zit. Eigenlijk nog erger dan bij Macbooks.
Ik ben het eens met @Furious5. Ik kan je geen -1 geven omdat je reactie zelf duidelijk en on topic is, maar ik vind dat Tweakers hier anders (beter) mee om zou moeten gaan. Voor tweakers (tweakers!!!) is dit wel degelijk een belangrijk punt.

Door de stelling "het is nu eenmaal zo tegenwoordig, we informeren je wel als een product hier positief tegen afsteekt" loop je met zo'n review dus eigenlijk achter de fabrikanten aan. Ik zou liever zien dat de tweakers redactie vooruitstrevend te werk zou gaan. Werk mee aan verbetering, door het duidelijker te melden. Nu staat er wel een plus voor de stevige behuizing maar geen min voor het feit dat ie niet open kan...

Als klopt wat @Rin schrijft, dan is Microsoft dus nog strikter geworden dan Apple op dit punt. Dat wist ik niet en dat vind ik belangrijk om te weten. Het blijkt opnieuw dat het echt nodig is om reacties te lezen en niet alleen de artikelen. Komop tweakers, iets minder schrijven voor de mainstream en iets meer voor de 'echte' tweakers!
Blijken nu bij de surface laptop 2 een soort van plastic rivets te zijn zelfs. HIer een filmpje met het process voor het open maken van een Surface laptop.

https://www.youtube.com/watch?v=eShF-PFQfAk
Slechts zeer weinig consumenten hechten daar evenwel waarde aan. Maar diezelfde consumenten maken wel de keuze voor apparaten die zo compact en licht mogelijk zijn en strak er uitzien. Dan krijg je dit soort situaties.
..daarom is het de taak om onwetende consumenten hier op te wijzen.. Mensen beseffen het pas als het apparaat stuk gaat na bijvoorbeeld 2,5 jaar. Tech sites zouden dit moeten aanstippen...
Eens met je punt. Maar daardoor kan Tweakers juist het verschil maken natuurlijk. Op deze website zitten juist mensen die dit soort dingen willen weten lijkt mij.
Ook als een consument er geen waarde aan hecht, is het alsnog een belangrijk punt omtrent duurzaamheid.

Verder is het lastig voor te stellen dat een consument er geen waarde aan hecht. Stel dat je uitgekeken bent op dit ding, na een jaar of 2 a 3. Dan pleur je hem toch niet in de vuilnisbak omdat bijvoorbeeld een accu niet meer goed werkt? Dan geef je hem toch aan iemand anders voor een 2e leven?
Dit ljken mij voornamelijk zakelijke apparaten. Die gaan niet zelf repareren en upgraden. Die leveren hem in of ruilen hem om. Daar zijn die zakelijke contracten gewoon voor. Kunnen ze een dag later weer verder.
Het is jammer voor de consument die er ook 1 wil.
Dat is niet altijd waar. Ik ben erg blij dat mijn Dell Precision op de werkplek binnen een dag gemaakt kan worden. Omruilen en alles opnieuw moeten installeren, instellen, ... is echt een hell-of-a-job. Als je een beetje Office werk doet en alles staat in de cloud dan valt het wel mee. Voor een developer met een lading SDK's, Virtual Machines, IDE's, ... is dat echt onhandig. Om die reden zou ik dus ook niet graag een machine kopen zonder fatsoenlijke on-site repair of een systeem waarbij de SSD op het mainboard zit.
Wellicht eens kijken naar een Systemstate backup?
Ik gebruik Backblaze voor een backup van al mijn gegevens. Nu is dat prima om ervoor te zorgen dat je gegevens niet voor altijd weg zijn (bij een crash), maar het is te traag voor een snelle restore. Een system-state backup vind ik erg onhandig werken. Dan moet ik bijna dagelijks een back-up trekken en dat vind ik nogal een gedoe. Dan investeer ik liever in een next-business-day garantie. Ik weet dat ik daarmee niet 100% veiligheid heb. Maar als het een hele harde eis is, dan is een system-state backup eigenlijk wel de enige goede oplossing.
De hardware is, tenzij je je Laptop 2 met een mes te lijf wil gaan, na aanschaf niet te upgraden, dus is het belangrijk om bij aanschaf meteen de juiste keuze te maken.
Bij specificaties staat dus een klein stukje tekst erover. Ik mis het ook en vind ik toch wel een belangrijk punt om mee te nemen in reviews, maar bij de surface lijn weet je eigenlijk wel dat je die dingen niet kan openen
Helemaal mee eens. Juist als Tweakers zou repareerbaarheid een belangrijke eis moeten zijn. Zowel voor consument als milieu een goede zaak. Standaard minpunten dus als dat niet het geval is.
Standaard minpunten dus als dat niet het geval is.
Op een gegeven moment weten we het wel en lezen er overheen. Zo weet ik ook dat ik een toetsenbord en een stiftje erbij moet kopen. Net als duur, ja, die dingen zijn duur. We weten het en kopen toch.
Wanneer komt het model met LTE uit?
Ben zelf Surface dealer voor het zakelijke segment.
We zijn vorige week bij Microsoft geweest. De pro 6 krijgt geen LTE. Maar de pro 5 blijft in LTE leverbaar.
Dit had te maken met de binnenkant van het device. Bij de 6 was hier wellicht geen ruimte meer voor? (Eigen gok)
Surface Pro 5 met i7 heeft ook geen LTE, omdat er een fan zit op de plaats van het modem. De lagere modellen hebben wel LTE. Wellicht is de heatsink te groot geworden in de Surface Pro 6.
Dat vind ik dus ook een waardevolle toevoeging. Hotspot kan wel, maar ik vind het altijd gedoe + als je even wegloopt, is de verbinding weg. Niet alle VPNs worden automatisch hersteld wanneer je weer terug bent.
Bovendien is LTE veel sneller dan WiFi. Dat gesleep met hotspots ben ik inmiddels wel beu en dat is eigenlijk best wel 2013.
Lekker voor een alternatief gaan zoals bijvoorbeeld de HP Elite x2 1013 g3. Met 4g lte verkrijgbaar, usb-c, serviceable en standaard 3 jaar garantie (waaronder de accu).
Je hebt de beschikking over een minidisplayport- en een usb-a-aansluiting, en that's it.
Volgens jullie eigen foto's in het artikel heft de laptopversie ook een 3.5mm audioaansluiting. Plus een "surface dock" aansluiting..

De aansluitingen zijn dus wel wat summier, maar niet zó summier als het artikel impliceert..
De Surface Pro heeft ook nog een micro-sd kaart aansluiting overigens onder de achterklep.
Ik vind USB A een giga pluspunt want echt alles heeft een USB-A aan suiting en dan heb je juist geen dongles nodig ook fijn day er een dedicated DIsplayPort is .
Microsoft heeft gelijk. USBC is een ramp want er zijn 100 verschillende kabels ze lijken allemaal op elkaar Maar de Rene is usb 2 de volgende ondersteund wel thunderbolt de Andre niet . Dinky van de bekabeling staat er niet op dus heb je kans als je een apparat gaat opladen dat de kabel smelt omday deze de 120 watt van de oplader niet aan kan.
Het is inderdaad jammer dat het usb consortium niet strengere regels heeft gehanteerd omtrent usb c. Als ze enkel maar usb pd en usb 3.1 hadden geforceerd hadden we 99% van deze problemen nooit gehad. Nu zitten we met apparaten die enkel maar usb2 ondersteunen (praktisch alle smartphones) en kabels die niet beter zijn dan je usb a printerkabel uit 1999 (usb1.1)

Misschien word thunderbolt (is royalty vrij nu namelijk) beter ondersteund in de toekomst en spreken we dadelijk enkel nog over thunderbolt kabels en hebben we deze low tech verwarring niet meer ;)
Ik denk dat je je in die smartphones vergist. Net als in de kabels. USB-C is een connector standaard, niet meer niet minder. USB3 is een protocol, niet meer, niet minder. Op de USB in de naam na hebben die twee geen relatie.

Ik heb zelf ook nog geen USB-C kabel tegengekomen met USB 1.1 ondersteuning only. Zowat al mijn kabels doen minstens USB3. En voor stroomlevering zijn ze beveiligd.
Als je een aparte standaard maakt voor de connector (met letters) dan het protocol (met nummer), dan gaat het eigenlijk toch al wel ergens mis in mijn optiek. Ik begrijp dat het zo is, maar dat maakt het niet heel begrijpelijk voor de meeste consumenten.

Het verschil tussen USB-A en USB-B om een printer aan te sluiten was nog uit te leggen. De A versie past in de computer en de B versie in het apparaat.

Bij het aansluiten van een telefoon op je PC ging het eigenlijk al een beetje mis, want daar had je vaak 2x een USB-A. Aan de PC kant de normale USB-A en aan de telefoon mini of micro USB-A. Terwijl er ook iets bestaat als mini of micro USB-B (wat ik volgens mij nog nooit heb gezien).

Deze 5-pin (4-pin + GND) is voor USB 1 en USB 2. Voor USB 3 zijn er extra pinnetjes nodig, dus die heeft ook een andere connector. Voor USB 3 heb je ook een A en B connector, maar die zijn uitgebreider dan bij de oudere USB 1/2 versies. De micro USB-B versie bestaat ook, maar lijkt helemaal niet meer op de micro USB-B van USB 1/2. Overigens heb ik micro USB-B alleen nog maar gezien op een dSLR.

Had ik al gezegd dat we ook nog zwarte en "blauwe" connectoren hebben? Heeft niets met de standaard te maken, maar een blauwe zal wel nieuwer zijn, maar een zwarte kan ook zomaar USB3 zijn...

Nu komt er behalve alle A/B varianten ook nog een USB-C specificatie die ongeveer gelijk met USB 3.1 is gelanceerd. Deze hebben nog meer pinnetjes dan de USB 3 A/B connectoren.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar wellicht is het duidelijk dat er heel veel connectoren zijn en ook verschillende protocollen, maar dat deze ook nog relaties hebben. Op Wikipedia staat een mooi artikel hierover, maar ik hoop dat je met mij eens bent dat het een zooitje is dat de doorsnee consument niet meer snapt.

Overigens hebben de connector en het protocol wel degelijk een relatie. USB3 kun je niet gebruiken met een "ouderwetse" micro USB-A aansluiting van je telefoon.
Voordat je me verkeerd begrijpt. Dit is idd vaag voor de eindgebruiker.

Nu wat opmerkingen:
De pre-USB3.x standaard gebruikten de meeste mensen voor hun mobiele telefoon de micro-B. De Mini-B is al een wat oudere verbinding en "vroeger" was dit de standaard voor compact devices zoals media spelers/camera's en telefoons die vervolgens overgegaan zijn op micro B. Dus dat je deze twee nooit gezien heb, lijkt me een beetje stug. Zeker niet omdat als je nu een USB device koopt de kans 80% is dat deze nog werkt met een micro-B

De micro-B USB-3.x zag je voornamelijk terug op bijv. externe harde schijven in de opkomst van USB-3.x. Dit is geintroduceerd rond 2010 maar is ingehaald waarschijnlijk vanwege dat het niet echt compact was voor dingen zoals een telefoon.

De Micro USB-A zag je soms terug op een dSLR of andere camera's maar deze standaard is nooit echt aangeslagen. Waarom weet ik niet. Dat je een telefoon heb met Micro-A daar ben ik op zich wel benieuwd naar welk type telefoon is. (iPhone misschien? Die ken ik niet nl)

Op de wikipagina die je aangeeft wordt ook uitleg gegeven over de kleuren combinatie. Onduidelijk misschien, maar als je de kleuren tegen komt dan zegt dit wel wat over je port. Als je ze niet tegen kom dan moet je even kijken. Het is niet alsof de kleur groen opeens niet meer staat voor Quick Charge en geel/oranje/rood niet meer staat voor hogere stroom.
Dinky van de bekabeling staat er niet op dus heb je kans als je een apparat gaat opladen dat de kabel smelt omday deze de 120 watt van de oplader niet aan kan.
Volgens de specificaties hoort dit niet te kunnen want usb-pd hoort pas in werking te treden wanner een chip in de kabel heeft geverifieerd dat hij het vermogen aan kan. Als de chip ontbreekt zou usb-pd niet in werking treden.
Dus als iets smelt heeft iemand zich niet aan de specificaties gehouden.
Er is weinig mis met USB-C zelf. Daarnaast zijn het alleen rotzooi kabels die 120watt zouden doorlaten als dit niet ondersteund wordt.

Maargoed, telefoons zijn nu USB-C, steeds meer externe harddisks, thunderbolt apparaten natuurlijk.

Feit blijft dat deze laptop een TB3 port mist, dus geen kans om mooie externe GPU's of andere speciale hardware aan te sluiten. Deze laptop is daardoor gewoon minder goed voorbereid op de toekomst.
Het is absurd om geen USB-C poort te leveren in een tijd waarin USB-C only docking op werkplekken gemeengoed begint te worden.
Deze apparaten zijn nutteloos in de duizenden bedrijven die overgegaan zijn of binnenkort overgaan op USB-C docking.
Alsof Microsoft compleet heeft gemist dat deze vorm van docking enorm in opkomst is
Ik vind USB C vooral kwetsbaar, ik zie het met mijn beide telefoons (Galaxy S8 en Nokia 8). Het is gewoon gammel bij beide. Die USB A zit gewoon als een huis.
Gebruik al jaren USB C op mijn smartphone's (Microsoft en Nokia) en heb hier nooit problemen mee gehad,
Inderdaad- USB C is gewoon nog onvoldoende mainstream en ik (en wellicht velen samen met mij) hebben nog heel veen USB A randapparatuur. Ik mis USB C iig niet.
USB-C is meer dan mainstream in laptops met name voor displayport/voeding based docking
Ik schat dat 90% van alle dockingstations die nu nog worden verkocht USB-C dockingstations zijn.

Nieuwe mainstream bedrijfslaptops als de Dell Lattitude of Lenovo Thinkpads hebben gewoon zo'n poort maar Microsoft brengt gewoon nieuwe 'Pro' laptops uit zonder...

[Reactie gewijzigd door TWyk op 6 februari 2019 14:08]

Het bizarre is dat ze wel patenten hebben op bepaalde USB-C connectors. Zoals die magnetische 8)7
Op de Surface Go zit de Surface connector en een USB-C connector. Daardoor werkt die prima samen met mijn WD15 dock, waardoor mijn vrouw de Surface ook full-screen kan gebruiken. Alleen vanwege het gemist van USB-C of TB3 zou ik daarom dit apparaat al links laten liggen...
Nou, voor mij komt ie er niet in!
Mooi apparaat, ik vind hem in het algemeen ook prettig werken maar had bij de Surface 5 al een USB-C verwacht.
Waar: USB-C is idioot slecht gedefinieerd, en er had wat mij betreft ook nog een USB-A port bij gekomen, voor bestaande spulletjes, maar in de praktijk werkt het echt lekker, als je een beetje oppast met de precieze kabels en accessoires.
Duur verloopkabeltje Surface aansluiting => USB-C => verloopkabeltje / hub gaat hem wat mij betreft niet worden. Sowieso vind ik de prijs en de accessoires die nodig zijn maar niet meegeleverd worden voor het geld ook problematisch worden.
Ik ben helemaal gek op de surface pro laptops. Het gewicht en gebruiksgemak maakt het voor mij de perfecte laptop voor onderweg.
ECHTER.. een hele grote min is het reparatiebeleid van Microsoft. Dat weerhoud er mij van om weer een nieuwe surface te kopen. (en ik vind dat heel erg spijtig)

Surface pro's worden niet gerepareerd. Je krijgt een tweedehands model terug. Sommigen noemen het een refurbished die helemaal nagekeken is en als nieuw ZOU moeten zijn.
Ik heb eind 2015 een surface pro i5 gekocht. eind 2018 heb ik inmiddels 3 refurbished apparaten gehad met elke keer een ander probleem. Wel de bekende problemen die je in grote getalen tegenkomt op het microsoft forum. Inmiddels is ook mijn derde refurbished apparaat stuk. Accu laad niet meer op. En nu mag ik dus een nieuwe refurbished aankopen voor 450 euro. (daar krijg je dan 3 maanden garantie op.)

Ga ik dus niet doen en ga maar op zoek naar een surface pro vervanger. Jammer Microsoft. Gemiste kans.
In essentie komt het op hetzelfde neer. Als je een device laat repareren krijg je je eigen device terug alleen neemt dit veel meer tijd in beslag. Wat men nu doet is kijken naar de productiedatum van je laptop en vervolgens zul je een vergelijkbaar device krijgen qua ouderdom. Dit doen Apple, Samsung en andere ook. Mijn iPhone werd ook aantal keren omgewisseld.

Eigenlijk kun je stellen dat dit een zeer net beleid is! Je krijgt vrijwel direct een ander device en bent hem geen maanden kwijt.
Jammer alleen dat de refurbished apparaten het blijkbaar ook structureel lieten afweten na x maanden... Not done.
Ik heb daar toch echt een andere mening over. (dat mag gelukkig ;) )

Elk product dat ik terug gekregen heb, had na enkele maanden last van een andere issue. Zou in theorie ook kunnen met je eigen gerepareerde apparaat maar dan heb je toch wel erg veel pech.

Ik vind sowieso een apparaat dat ik 3 jaar 4 maal stuk gaat een minderwaardig product. Het feit dat het elk keer een ander product was (refurbished en niet gerepareerd) laat toch zien dat deze machines helaas niet duurzaam zijn.

En geloof me; ik vind het HEEL erg jammer want ik vond ze echt te gek maar ook hoe ik door Microsoft afgescheept werd heeft me doen besluiten nooit geen microsoft product te kopen.
Ze worden wel degelijk gerepareerd! Je krijgt namelijk een gerepareerde en gerefurbished terug. Overigens vind ik dat geen probleem. Het is een gebruiksvoorwerp, waarom moet je dan perse steeds een nieuwe krijgen? Of moeten ze al die retour gekomen Surfaces vernietigen? Beetje zonde van het milieu. Laten we meteen weer kolen gaan gebruiken, of geen kerncentrales bouwen.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 6 februari 2019 09:56]

Zoals bovenaan gemeld zijn alle refurbished uiteindelijk binnen het jaar stukgegaan en steeds weer vervangen door refurbished apparaten tot uiteindelijk microsoft zie: toedeledoki nu is je garantie op.

Lekker dan..
"Of moeten ze al die retour gekomen Surfaces vernietigen? Beetje zonde van het milieu. Laten we meteen weer kolen gaan gebruiken, of geen kerncentrales bouwen."

Knap om de zaak zo om te draaien. Als Microsoft, of welke fabrikant dan ook, iets goeds voor het milieu wil doen dan zorgt men dat een laptop te openen en repareren is.
Het zijn inderdaad mooie apparaten die ik echter nooit zal aanschaffen. Vrijwel niet (zelf) te repareren of uit te breiden. 4 jaar geleden heb ik de surface pro links laten liggen en een DEL XPS13 gekocht en geen seconde spijt van gehad. De WiFimodule heb ik zelf vervangen door een INTEL exemplaar en de SSD en accu zijn eenvoudig zelf te verwisselen. Het is helaas een trend in mobilityland dat alles aan elkaar wordt gekit en als wegwerpproduct wordt gepositioneerd terwijl ik gewoon 8 jaar met een laptop wil en kan doen, maar wel de accu tussentijds wil vervangen.
Mag ik vragen wat het voordeel is van het vervangen van de WiFi-module?
Sommige xps'en worden geleverd met wifi modules van een ander merk (rival - killer bv) en dat durft al eens voor problemen zorgen hier en daar.
Dus als ik het goed heb is het fijn een onderdeel welke niet goed werkt zelf te kunnen vervangen IPV gewoon meteen het goede onderdeel erin te hebben :-p
In mijn geval werkte de broadcom wifi module niet onder Linux en gaf problemen onder VMware workstation.
Pin me er niet op vast, maar volgens mij morgen bedrijven geen refurbished apparaat leveren ter vervanging van een product dat onder garantie valt.

http://www.gsmhelpdesk.nl...k-tegen-apple-om-garantie
Zoals ik het lees hoeft een consument geen genoegen te nemen met een refurbished apparaat als het apparaat onherstelbaar is.

Als het wel herstelbaar was geweest, maar bv. de hersteltijd lang zou duren, of als de consument geen probleem heeft met een refurbished apparaat is er niks aan de hand.
Ik heb hetzelfde probleem gehad met de eerste generatie surface (en twee vrienden van mij met een surface trouwens ook!). De eerste keer dat ie kapot ging kreeg ik ook een refurbished apparaat terug. De tweede keer, toen de surface een bluescreen gaf omdat ik hem een maand niet aan had gezet, werd ik verwezen naar de fora en kon ik alleen tegen betaling gebruik maken van hun ''reparatie''service. Op internet honderden mensen met hetzelfde probleem en in een fysieke reparatiewinkel liet de medewerker een diepe zucht omdat hij die tablets zo vaak voorbij zag komen.

Het zijn inderdaad hele mooie tablets, maar als een bedrijf zo'n slecht reparatiebeleid hanteert voor apparaten waar (in ieder geval bij de eerste generatie) zo veel aan mankeert, dan heb je er niks aan. Ze zijn ook niet goedkoop namelijk.

Mij is Microsoft ook kwijt als klant. Ben wel enigszins verbaasd dat ze nog zo populair zijn, blijkbaar vallen mensen toch nog voor het design (niet geheel onbegrijpelijk!).
Hetzelfde hier, net buiten garantie lade hij van de een op de andere dag niet meer op. Reparatie was te duur, ik dacht rond de 500 Euro. Dus hij kon zo de prullebak in.... Valt niet te repareren. Mooie apparaat maar veel te duur op deze manier. Laatste Surface dus voor mij.
Nou, zondag nog net even één gepreorderd voor de gratis pen.
Ik ben benieuwd of ik nu echt een prestatieverschil ga merken tov m’n oude Pro 4 met i5.
Ik had niet zo een issue met de prestaties van de Pro 4 i5, totdat deze begint te throttelen en dat gebeurde mij iets te vaak, zeker als je een 4+ core werkstation gewend bent. Jammer genoeg had de opdrachtgever voor de hele organisatie i5jes genomen, ongeacht of het de buitendienst was of ITers. Aan de andere kant kan ik me slechts een enkele andere collega herinneren die het opviel. Wellicht werkten we gewoon te hard... ;-)
Wel jammer dat ze met home editie van Windows worden geleverd, want volgens mij zijn dit toch toestellen die vooral voor business bedoeld zijn? Surface pro 4 werd overigens gewoon met pro geleverd en de vorige Surface laptop was met Windows 10 S(die gratis kan geüpgrade worden naar pro) of sommige modellen meteen met pro

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 6 februari 2019 06:28]

Home of Pro is afhankelijk van de uitvoering die je koopt. Zakelijk worden er daarnaast ook vaak builds vanuit de firma op gezet.
Toch is het jammer dat het toestel dan "Pro" noemt, terwijl de Surface Pro 4 volgens de pricewatch altijd een Pro versie van Windows heeft.

Zakelijk in KMO's wordt toch echt over het algemeen de versie gebruikt die meegeleverd is met de pc.
Uit de samenvatting:
De meerprijs voor de uitvoering met i7-processor is niet misselijk. Ook voor de stylus en de haast onmisbare Type Cover betaal je een flinke meerprijs.

Waarom is een type cover onmisbaar bij de Surface Laptop 2?
Dat die "onmisbaar" is bij de Surface Pro snap ik.
Oeps, surfacejes door mekaar gehaald, is gefixt :)
Ik ben blij met de displayport & usb-A poorten, maar totaal gesprek geBrek aan een thunderbolt port is gewoon een no-deal in 2019

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 6 februari 2019 14:50]

Ik vind geen USB-C erger
Met "thunderbolt" bedoelde ik dus ook een USB-C poort (met thunderbolt support)
Ik bedoel eigenlijk USB-C met displayport en voeding support
Nou heb ik geen ervaring met alcantara maar dat lijkt me juist niet het spul waarvan je wilt dat je laptop het heeft. Ik weet niet hoe het met de warmte afvoer zit met dit materiaal maar ik vindt het behoorlijk fijn om juist een koel stuk aluminium te hebben als polssteun, wat tevens makkelijk schoonmaakt.

Nou wordt er van alcantara gezegd dat het makkelijk schoonmaakt en het slijtvast is, maar zoals in het artikel al staat zijn er meerdere verhalen geweest over zweetafdrukken op je laptop. Als je iets niet wilt...
Onderstaand een situatie waarbij het na 3 maanden al zichtbaar slijtage vertoond.

https://forums.windowscen...73754-alcantara-worn.html

Edit:

Tevens een nachtmerrie om het eventueel te vervangen:

https://www.ifixit.com/Te...ace+Laptop+Teardown/92915

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 6 februari 2019 08:11]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True