Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Anno 1800 Preview

Lekker eilandhoppen

Voorlopige conclusie

Ontwikkelaar Blue Byte heeft de basis van Anno 1800 vertrouwd gehouden, en dat is prettig. Het is nog steeds een lekker uitgebreide city builder waarin je een kleine nederzetting uitbouwt tot een flinke stad en onderweg de inwoners tevreden moet zien te houden. De industriële revolutie is daarvoor een prima achtergrond, waarbij je op natuurlijke wijze van ouderwets naar behoorlijk modern gaat. Dat je op verschillende eilanden een stad kunt bouwen, is prettig en het maakt de logistiek van de game lekker complex. Toch zijn we vooral benieuwd naar wat we nog niet hebben kunnen testen: de nieuwe elementen als het museum, de dierentuin en de vele quests die op je wachten. En dan is er ook nog de kennismaking met vreemde culturen op de Zuid-Amerikaanse eilanden. Er is dus nog genoeg om naar uit te kijken. Dat wachten duurt nog even, want de game is uitgesteld tot 16 april. Anno 1800 verschijnt enkel voor Windows.

Reacties (69)

Wijzig sortering
'Ze willen al snel worden voorzien in andere levensbehoeften, zoals brood, bier, worst en zeep.'

Bier is zeker een levensbehoefte :P
Als ik het me goed herinner, dan was in die periode bier veiliger om te drinken dan water. Dus ja, het was zeker een levensbehoefte. Maar je moet niet de illusie hebben dat dat bier hetzelfde smaakte als ons bier nu
Klopt, we kennen zoiets als tafelbier.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tafelbier

Onze rivieren waren toen zo vies, dat iedereen dit dronk. Ook kinderen.
Ja, dat schijnt dus een mythe te zijn. Er staat overigens ook geen bronvermelding bij het wikipedia-artikel. Verder is "toen" nogal vaag. Over welke periode heb je het?

Van de Romeinen tot aan de middeleeuwen in Europa zijn er tal van bronnen waaruit blijkt dat men goed wist wanneer water goed genoeg was te drinken, en wanneer niet. Er zijn echter ook ideeën over dat bier meer voedingswaarde had dan water, en dat het daarom nogal veel geconsumeerd werd. Ook toen men in de late middeleeuwen grote overtochten via schip ging maken was het makkelijk bier mee te nemen. Het idee dat ze (de reguliere mens in Europa) het dronken als vervangingen van water, schijnt echter niet waar te zijn.

Het idee dat "onze rivieren" (welke precies?) "toen" (wanneer?) zo vies waren is ook vrij onlogisch. Misschien in erg grote steden zoals Parijs en Londen, maar rivieren zijn lang, dus daar zal genoeg schoon water tussen hebben gezeten.

Nog even wat meer opgezocht, en het schijnt dus dat ze in dorpen en kleinere steden genoeg bronnen van vers water hadden, maar in grotere steden was het minder makkelijk. Toch zijn er voorbeelden (Londen) in de middeleeuwen (vroege 13e eeuw) waar ze maatregelen zoals de juiste infrastructuur en bepaalde gebieden indelen waar industrieën zoals leerlooien terecht konden.

Een artikel met bronnen.

Ik weet er ook niet super veel van, maar had eens gehoord dat water ipv bier een hardnekkige mythe is, dus het leek me leuk om even te zoeken.

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 24 januari 2019 19:56]

Hier als toevoeging over het bier, om bier langere houdbaarheid te geven stopten ze er extra hop in het bier. Hier ontstond het nu wel bekende I.P.A. uiteraard niks meer te maken met het spel. Maar wie snakt er niet naar een heerlijk biertje om vrijdag middag.

Voor de rest lijkt me het een erg leuk spel.
Ik snak niet naar een biertje (heerlijk of niet) op een vrijdagmiddag. Überhaupt niet zelfs : P Geef mij maar water.
Wow thanks voor je epische beschrijving, mijn dank is groot.
Dit is iets waar ik in wou duiken maar nog op de backlog lag, tot nu dan. :p
Er staat overigens ook geen bronvermelding bij het wikipedia-artikel. Wel dus: https://www.vitens.com/pe...de-middeleeuwen-ook-water
Bier werd inderdaad veel meer gedronken dan gewoon water, omdat het proces om bier te maken zuiver water vereist en daarom was het veiliger om bier te drinken dan gewoon water.
Alleen al omdat in het proces om bier te maken verschillende filters zitten en zodoende behalve de alcohol wat erin zit |(gezonder) was dan water te nuttigen. Denk aan vervuilt en besmet water!
Dit is dus waarom Tweakers een van mijn favo sites is; lezers die daadwerkelijk een toffe bijdrage leveren als reactie.

Dank hiervoor :)
In die tijd dronken (jongere) kinderen vaak melk.
Tot ~1840 was de Seine zodanig schoon dat Parijs hieruit zijn drinkwater betrok.

Tafelbier was volgens mij meer een mentaliteitskwestie die al veel langer bestond dan een noodzaak (koken/thee was bekend, pasteurisatie kwam 2e deel 19 eeuw)..

edit;
@Weltschmerz
Op het land heb je een put, in steden fonteinen ...
Misschien dat cholera een rol heeft gespeeld in de overlevering, alcohol werd beschouwd als preventiemiddel.

[Reactie gewijzigd door Xander2 op 24 januari 2019 20:46]

Denk erom dat de levensverwachting enorm laag was dus het is niet goed vast testellen of rivier water een bedreiging was voor de gezondheid. Steden waren wel erger dat platteland over het algemeen. Cholera, tyfus etc. Levensverwachting in bijv Liverpool van jonge mannen was 25 op een bepaald moment als ik me goed herinner. Toen de spoeltoilet in Engeland werd ingevoerd ging het nog veel slechter omdat ineens alle ziektes snel verspreid werden, totdat alles weggespoeld was en het riool systeem schoner werd. En de rivieren benedenstrooms vuiler
Scheiding van drink en riool water is wel écht de belangrijkste uitvinding geweest met betrekking tot het leefbaar maken van steden. :+
Da's waar maar ja, benedenstrooms van een stad zou ik niet van rivier water drinken
Levensverwachting in bijv Liverpool van jonge mannen was 25 op een bepaald moment als ik me goed herinner.
Kleine nuance: dan heb je het sec over het gemiddelde. Met name de kindersterfte was rond het jaar 1800 nog erg hoog in Groot-Brittannië. Wanneer de kindertijd werd overleefd waren leeftijden van 40, 50 of zelfs 60+ niet ongebruikelijk.
Idd. Hier een link:
https://spartacus-educational.com/U3Ahistory21.htm
als je de kindertijd overleefde werd je gemiddeld ouder dan 25 dwz een fabrieksarbeider, hangt natuurlijk af van klasse, armoede etc. Maar je kunt denk ik de rol van drikwater daar niet uitfilteren, naast alle andere ellende.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 25 januari 2019 16:46]

Het is een feit dat rivierwater bedreigend was voor de gezondheid, het werd niet gefilterd.

De eerst beschreven cholera epidemie komt uit de Ganges Delta rond 1543.
Dat lezende, klinkt het als Guiness. :)
Herinner uit jouw tijd of uit de geschiedenis boeken?
De game wordt gemaakt in Duitsland ;) Daar lusten ze wel een biertje.
Het land staat derde op de lijst van landen met de hoogste bierconsumptie per inwoner (overigens na Namibië).

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 25 januari 2019 09:58]

Hoe groot is de wereld waarin je de steden/stad bouwt? En kan je b.v. in Europa bouwen en tegelijkertijd in Zuid-Amerika een nederzetting van scratch af aan bouwen?
Dat laatste kan zeker. De wereld is een eilandenrijk en de omvang van de verschillende eilanden verschilt nogal. Het is dus zaak om een groot eiland te vinden dat nog onbezet is. Liefst zo vroeg mogelijk in de game, als het nog niet is ingepikt door een concurrent.
Zo, maar ze zijn allebei ook nog geen eens in de buurt van de nummer 1 Tsjechië, 144 liter t.o.v. 107/108 :)
Zijn wij toch maar bescheiden met onze 70 liter/inwoner.
Leuk lijstje :)
Wauw, brouwen ze het bier zelf in Namibië of importeren ze Heineken?

#leukefeiten
Lekker eten, comfort, entertainment, ontspanning... zijn strikt gezien ook geen levensbehoeften.

[Reactie gewijzigd door unglaublich op 25 januari 2019 22:41]

Anno 1800: Closed Beta Trailer is zojuist verschenen:

https://www.youtube.com/watch?v=8x5pcpK3Jx0
https://www.youtube.com/watch?v=EchYL334T7Q

Blijkbaar kun je nu ook deelnemen aan de closed beta, maar de pagina leidt naar een error:
Come and join us for the Anno 1800 Closed Beta from January 31st (7PM GMT) to February 4th (6PM GMT). Register for the Closed Beta here : https://www.anno-union.com/en/register/

[Reactie gewijzigd door Dameuk op 24 januari 2019 18:25]

Ik was daar voor gevraagd, waarom weet ik niet.
Heb het 1 week gespeld en alles lek mij te werken.
Iets vond ik wel irritant, dat was het Engels dat ze spraken.Dialect van hoog peil. Dit begint te storen, vooral omdat het regelmatig dezelfde uitspraken zijn.
Dit was ook zo in anno 1404, irritante stemmen.
Vindt wel wat hebbe , ze praten 18e eeuws vandaar
Meestal kun je die specifieke geluiden wat zachter zetten. Ook ik kan me daar aan irriteren.

Ik mocht de eerste closed beta ook testen, echter was mijn videokaart niet opgewassen tegen deze game. Gespeeld heb ik het niet.
Anno 1800: Closed Beta Trailer is zojuist verschenen:

https://www.youtube.com/watch?v=8x5pcpK3Jx0
https://www.youtube.com/watch?v=EchYL334T7Q

Blijkbaar kun je nu ook deelnemen aan de closed beta, maar de pagina leidt naar een error:

[...]
Als je een account aanmaakt op de Anno Union krijg je als het goed is een invite. https://www.anno-union.com/en/
1404 heb ik echt kapot gespeeld! De nieuwere versies heb ik in totaal nog geen 4 uur gespeeld; het kon me gewoon niet boeien en het zag er ivm 1404 ook zo 'fake' uit.
Deze review heeft precies wat ik wil: 1404 met mooiere graphics. Can't wait!
ik heb gister 1404 ook nog maar eens gedownload maar het is onspeelbaar op 4k de UI kan niet opgeschaald worden helaas. word wachten op anno 1800, ik was helaas ook niet uitgenodigd voor de beta
Ik neem aan dat je Anno 1404 alsnog zou kunnen spelen op 1080p of 1440p wanneer je tijdelijk de instellingen van je 4K monitor daarvoor aanpast?
ja dat zal ik nog proberen vanavond, het was ook al wat later gister en wou eerst kijken of ik de UI kon aanpassen, aangezien ik wel in het menu mijn resolutie terug kon vinden
Ja, 1404 is qua gameplay de beste uit de hele reeks.Eén van de weinige games waar ik meer dan 200 uur aan besteed heb. Jammer dat mijn online profile verneukt is door Ubisoft, er stond zoveel op :(
Alhoewel ik qua gameplay en setting ik hier naar uitkijk en zeker interesse heb is er 1 ding die ik eerst moet weten.

Anno 2205 had last een memory leak. Waardoor de game niet meer dan 2 uur speelbaar was op een scala van set-ups. Daarna werd op den duur de framerate zo drastisch minder dat ik naar een diavoorstellig zat te kijken.

Ik hoop echt dat er getest word of de Anno engine nog steeds deze problemen heeft. Om deze rede kan ik hem ook niet pre-orderen. Het risico is mij te groot na het vorige deel (wat me ook qua gameplay tegenviel maar die twijfels heb ik na de previews niet meer)
Hadden ze dit niet gefixed?

Ik heb iig op mijn systeem nooit problemen gehad met 2205.
Behalve dan dat het een erg zwaar spel was haha.
Als Anno 2205 al niet lekker op je PC draaide zal Anno 1800 niet vloeiender worden lijkt me. Ik kan zo snel de systeemeisen niet vinden, maar waarschijnlijk is je PC niet snel genoeg. Ik heb genoeg uurtjes in Anno 2205 zitten en herken de problemen die je vermeld helemaal niet.
3570k op 4.2 ghz
16gb ram op 1600 mhz
Rx 470

Draait zwaardere nieuwere games prima. Anno 2205 ook totdat ik ongeveer de nucleare fusie op gang kreeg.

Dan liep het memory gebruik uit de hand en werd het spel steeds langzamer.

Steam staat vol met vergelijkbare klachten. Opnieuw opstarten helpt maar na een paar uur zelfde probleem.

Edit: Battlefield 1 draaide prima op high 1080p. Battlefield 4 ook (na patches maar daar had iedereen last van) En een X aantal race sims.

[Reactie gewijzigd door BarnET op 24 januari 2019 21:08]

Memory leak is iets anders dan niet voldoen aan systeem eisen. Meerdere spellen hebben hier last van gehad.

Dit is dus wel een goed punt van Barn omdat dit erg veel irritatie kan opwekken. Zie het als een bug die willekeurig kan optreden en hoeft dus niet bij iedereen voor te komen.
Raar, bij mij loopt 2205 voor geen meter terwijl de beta van 1800 redelijk soepel draaide... Ongeveer vergelijkbaar met 2070. In mijn PC zit een GT610 met 2GB geheugen...
Zo als een aardappel met een GT610 anno 1800 redelijk draait geeft dat goede hoop.
Maar toch closed beta geeft uiteraard niet de tijd om een mega beschaving op te bouwen met meerdere aaneengesloten eilanden/steden.

Voor mij blijft het even afwachten. Al hoop ik wel dat het technisch zo goed in mekaar zit als de uitwerking van de setting. Het ziet er werkelijk geweldig uit voor een Anno game en 1800 is een geweldige periode voor dit format.
De Technical Test was ook maar een paar dagen en ik had toch de tijd om meerdere werelden/eilanden deels vol te bouwen (wel na 3 herstarts en exclusief sociaal leven een paar dagen maar oké O-) ). Dit met het deel van het spel wat in de TT zat, nog niet alle gebouwen/producties/Tiers zaten erin.
Conclusie je hebt slapen maar even overgeslagen.
Waarschijnlijk zei de game 8 hours? time for a coffee?

Maarja in ieder geval goed om te horen dat de eerste signalen positief zijn.
Moet ook toegeven dat Ubisoft zelf de laatste jaren een betere publisher is geworden.
Ze zijn sterker uit een aantal debacles gekomen.
Het ziet er weer erg mooi uit, maar ik snap niet dat ze die karrespoor-wegen zo nep hebben gemaakt. Een karrespoor heeft gras in het midden omdat de wielen (en paarden) links en rechts naast het gras rijden/lopen. In dit geval rijdt de hele kar rechts van het gras. En in splitsingen loopt het gras zelfs door. Afknapper bij verder hele mooie graphics.

[Reactie gewijzigd door Ras op 24 januari 2019 19:23]

Het zijn soms echt de kleine details die het hem doen, inderdaad. Je moet het maar net opvallen Het moet je maar net opvallen, maar soms als je zoiets ziet kun je er voortaan moeilijk omheen kijken. Zo vind ik het vreemd dat ik nog nooit in reviews of artikels iets heb gezien over The Witcher 3 (of Fallout 4, om er maar een paar te noemen) waar hele skeletten aan de strop hangen. Dat zou natuurlijk niet werken.. Raar dat studio's met zulke grote teams en budgetten deze dingen niet altijd opvallen. Bij Civilization VI komt de zon in het Westen op; dat is te verklaren als een andere wereld, behalve op de True Starting Location map natuurlijk.

Zo jammer...

[Reactie gewijzigd door Weltschmerz op 25 januari 2019 08:54]

"je moet het maar net opvallen" (het moet je) }:O
Thaaanks : D Ik vraag me af of ik dat niet altijd zo zeg... 8)7
nah je had natuurlijk ook genoeg karren met maar 1 paard (2 paarden voor je kar was best een luxe) en genoeg drukke wegen/paden in die tijd dat er genoeg verkeer langs kwam. op die manier kreeg je dan toch gewoon 2 weghelften. dus eigenlijk valt de nepheid er wel van mee
Wat is de map size van de map die in de screenshots wordt gespeeld? Vond dit in 1404 nogal tegenvallen, zelfs op large had je de map zo vol (weliswaar in coop).
Ziet er uit als een 1602 met moderne graphics, best cool om te zien.
Heerlijke review Paul. Ik krijg er veel zin van het te spelen :D
Zag ik het goed dat de hardware soms wat moeite had met de gameplay - of wordt het tijd voor 1440p60fps youtube filmpjes?
Meh, die blueprint mode klonk in titel zo mooi! Ik hoopte op een manier om complete sets gebouwen in 1 keer neer te kunnen zetten, ipv alles 1 voor 1 en dan ook nog de velden er om heen te plaatsen...
De meest efficiënte layout van gebouwen is vaak ook een pain om neer te zetten :P
De release date is verschoven zoals jullie zelf berichtte
En inmiddels aangepast...
Ik zie hem op de 1e pagina in de tabel toch echt nog op februari staan
De release date is verschoven zoals jullie zelf berichtte
Waar dan? Nieuwsbericht is namelijk verwijderd en niet voor niets.

Foutje.... Helaas uitgesteld tot april

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 24 januari 2019 19:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Nintendo

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True