Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

MSI GL63 en Asus GL704 Review

Mobiel raytracen met RTX 2060 en 2070

Conclusie

Met de introductie van de RTX-videokaarten op laptops kan iedereen nu mobiel realtime raytracen en als je Battlefield: V speelt en kiest voor beeldkwaliteit boven framerate, dan kun je daar gebruik van maken. Wat ons betreft zijn het echter de keiharde frames die het belangrijkste zijn wat de nieuwe Turing-videokaarten toevoegen. We testten een laptop met RTX 2060-videokaart, de 'langzaamste' dus, en waren, afhankelijk van de game, grofweg even snel of sneller dan een laptop met GTX 1070 Max Q-videokaart. De RTX 2070-gpu in de Asus-laptop presteert nog eens dertien (1080p) tot twintig (4k) procent sneller dan de 2060 in de MSI.

In vergelijking met de desktop-videokaarten lever je wel wat snelheid in. Ondanks het feit dat Nvidia dezelfde chips gebruikt voor de laptop als voor de desktop zijn ze lager geklokt om niet te warm te worden. Daarnaast zijn de laptop-cpu's minder snel dan de overgeklokte i9-processor die we voor de benchmarks in ons desktopsysteem gebruiken. Bij beide laptops geldt dat ze zo een procent of zeventien langzamer zijn dan wat we halen met de Founders Edition-videokaarten in het desktopsysteem.

Kijken we vervolgens naar de individuele laptops, dan krijg je met de MSI GL63 voor 1850 euro een notebook met een RTX 2060-gpu die sneller is dan de laptops met GTX 1070 Max-Q die we tot nu toe getest hebben. Kijken we naar de goedkoopste laptop met GTX 1070, dan is de prijs ongeveer 1750 euro en de MSI zit daar slechts honderd euro boven, terwijl er aardig wat GTX 1070-laptops zijn die nog veel prijziger zijn. De MSI is dus redelijk concurrerend geprijsd, maar dat merk je ook wel aan dingen als de lage maximale schermhelderheid, de afwezigheid van een precision-touchpad en de wat goedkoop aandoende behuizing. De prestaties zijn echter prima en als het je puur daar om gaat, dan zit je goed met de GL63, die op het scherm na van prima hardware voorzien is die ook nog eens te upgraden is.

De Asus GL704 gaat nog een stapje verder en is voorzien van een RTX 2070-gpu, maar kost ook 2600 euro. Dat is redelijk prijzig, want er staan al Clevo-barebones en laptops uit MSI's GE-serie voor minder dan dat in de Pricewatch. Anderzijds krijgt je bij de Asus wel het complete pakket, met 144Hz-scherm, een stevige behuizing, een sloot aansluitingen en snelle hardware. Je moet helaas ook een webcam op een ongelukkig plek en hoorbare coil whine op de koop toe nemen.

Helemaal perfect zijn deze laptops dus niet, maar over de prestaties van de nieuwe Nvidia-gpu's mogen we niet klagen, hoewel de goedkoopste RTX-laptop redelijk aan de prijs is. Wellicht dat de prijzen van de hardware in de toekomst nog gaan dalen. De RTX 2060 moet immers de GTX 1060 opvolgen en laptops met die laatste videokaart zijn ondertussen al voor duizend euro te krijgen, maar waren bij introductie een euro of 1500. Op het moment van schrijven zijn er laptops met RTX 2060-gpu te krijgen voor vergelijkbare prijzen als laptops met GTX 1070 en een RTX 2070-laptop laat zich wat prijs betreft vergelijken met een GTX 1080-laptop. Als die prijzen zo blijven, dan zouden we een laptop met RTX-videokaart kopen, maar als de GTX-laptops in prijs zakken is dat, afhankelijk van het model, een betere keuze. Dan ben je goedkoper uit, maar moet je het wel zonder realtime raytracing stellen.

  • MSI GL63 8SE-058NL
  • Asus GL704GW-EV005T

Laagste prijzen voor: MSI GL63 8SE-058NL
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

MediaMarkt

Score: 2 (118)

€ 1.649,-

€ 1.649,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.649,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.649,-
Bekijk

Lees meer

AMD kondigt Radeon VII-videokaart aan Nieuws van 9 januari 2019

Reacties (38)

Wijzig sortering
Waarom wordt er in zo'n review geen temperaturen en geluid gemeten? Dit mis ik toch echt in deze review.

Asus staat er sowieso om bekend nogal slechte koeling bij hun laptops en op hun moederborden te leveren.
Het kwam allemaal vrij krap wat tijd betreft, dus dat is er helaas bij ingeschoten. Bij komende gamelaptopreviews zit het er normaal gesproken gewoon weer bij. :)
Dan stel je de review toch even uit? Onderscheid jezelf als Tweaker....
Verder een prima review.
Normaal gesproken, mits, hopelijk... heerlijk die consistentie. Dit zijn toch echt wel de basics van een review. Zeker eentje van laptops met dit soort componenten erin, waarvan bekend is dat throttling altijd op de loer ligt. Zaten er hele volksstammen op deze laptop review te wachten vandaag? Ik zie ze niet hoor... Je noemt het nota bene in de introductie als een essentieel punt... om vervolgens schouderophalend niets met die stelling te doen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 30 januari 2019 11:02]

Is dit de nieuwe standaard reactie? Geen tijd, sorry niet getest.
In dit artikel kijken we naar de prestaties van de mobiele RTX 2060- en RTX 2070-gpu en hoewel Nvidia voor de mobiele gpu's dezelfde chips gebruikt, zijn ze wel op een lagere frequentie geklokt, om niet te veel warmte te ontwikkelen.
Het belangrijkste reden waarom de frequentie van deze mobiele kaarten is terug geschroefd is nota bene de warmte en dus temperatuur...

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 30 januari 2019 11:51]

Zeker temperatuur is bij een laptop misschien nog wel meer een issue dan bij desktops!
Yep thermal throttling is real... en kan enorm veel impact hebben bij laptops.
Vind het echt gaar dat MSI nu al generatiers lang die hele goedkope constructie gebruikt. De laptop is gewoon heel erg budget maar voor toch nog wel een flinke prijs eigenlijk. Goedkoop gebouwde heatsink zonder coating tegen oxidatie, goedkoop plastic frame, erg minimalistisch uitgevoerde accu met goedkope cells etc. Dit moet beter kunnen.

De accu zit dan ook nog naast de 2 heetste componenten wat slecht is voor de levensduur. Laptops moeten echt steviger aan de tand gevoeld worden.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 30 januari 2019 08:55]

Volgens mij gaat er iets mis in de conclusie...
Kijken we vervolgens naar de individuele laptops, dan krijg je met de MSI GL63 voor 1850 euro een notebook met een RTX 2060-gpu die sneller is dan de laptops met GTX 1070 Max-Q die we tot nu toe getest hebben. Kijken we naar de goedkoopste laptop met GTX 1070, dan is de prijs ongeveer 1750 euro en de MSI zit daar slechts honderd euro boven, terwijl er aardig wat GTX 1070-laptops zijn die nog veel prijziger zijn. De MSI is dus redelijk concurrerend geprijsd, maar dat merk je ook wel aan dingen als de lage maximale schermhelderheid, de afwezigheid van een precision-touchpad en de wat goedkoop aandoende behuizing. De prestaties zijn echter prima en als het je puur daar om gaat, dan zit je goed met de GL63, die op het scherm na van prima hardware voorzien is die ook nog eens te upgraden is.
Helemaal perfect zijn deze laptops dus niet, maar over de prestaties van de nieuwe Nvidia-gpu's mogen we niet klagen, hoewel de goedkoopste RTX-laptop redelijk aan de prijs is. Wellicht dat de prijzen van de hardware in de toekomst nog gaan dalen. De RTX 2060 moet immers de GTX 1060 opvolgen en laptops met die laatste videokaart zijn ondertussen al voor duizend euro te krijgen, maar waren bij introductie een euro of 1500. Op het moment van schrijven zijn er laptops met RTX 2060-gpu te krijgen voor vergelijkbare prijzen als laptops met GTX 1070 en een RTX 2070-laptop laat zich wat prijs betreft vergelijken met een GTX 1080-laptop. Als die prijzen zo blijven, dan zouden we een laptop met RTX-videokaart kopen, maar als de GTX-laptops in prijs zakken is dat, afhankelijk van het model, een betere keuze. Dan ben je goedkoper uit, maar moet je het wel zonder realtime raytracing stellen.
Wat is het nou? Goede prijs of geen goede prijs? Laat ik het antwoord zelf maar geven: zolang een laptop met RTX2060 zelfs duurder is dan een met GTX1070 dan is de RTX2060 totaal niet interessant. De prijs hoort ongeveer op hetzelfde niveau te liggen als het model met GTX1060 bij launch, wegens technologische vooruitgang.
Je vat het zelf vrij goed samen; als je naar de prestaties kijkt valt de prijs van de GL63 mee, want hij kost ongeveer evenveel als laptops met GTX1070 en presteert vergelijkbaar. Aan de andere kant is de goedkoopste RTX-laptop, namelijk de '60'-uitvoering, duurder dan een GTX1060-laptop bij introductie en daarmee wel weer aan de prijs.
Ja, want een RTX 2060 is compleet vergelijkbaar met een GTX 1060. Het is ook echt niet zo dat de 2060 in verhouding veel sneller en duurder is dan voorgaande x60 > x60 generatie sprongetjes, ook op desktop formaat. En dat de 2060 daar net onder of boven een 1070ti uitkomt.

Verder is de vergelijking met een GTX 1070 Max-Q ook wat vreemd in de text. Wat ben je nou aan het vergelijken, een 1070 of een 1070 Max Q. En in welke laptop, want, wederom, throttling is een ding. Zoveel vragen die niet in de conclusie beantwoord worden, maar juist ontstaan.

'Als de prijzen zakken, ben je goedkoper uit'... 8)7 8)7 8)7 8)7 8)7 Je meent het.

Waar het hier aan ontbreekt is dat je inzicht verschaft in hoe de Nvidia GPU stack op laptops zich verhoudt tot die van de vorige generatie. Het is geen lineair verloop waarin de x60 de x60 netjes opvolgt met een gelijk prijspunt en meer prestatie - dat was bij Maxwell en Pascal ook niet het geval.

Data. Daar gaat het om. In de inleiding zet je de specs van desktop en laptop versies naast elkaar... en vervolgens zien we nergens resultaten van de desktop varianten terug. Alleen dat zou al een boel schelen. Eerlijk gezegd hoeven al die stukjes tekst helemaal niet, je hebt er geen bal aan als het niet wordt ondersteund met data. Dat geldt voor temperaturen, GPU clocks onder 15-30 minuten full load (kunnen ze lekker boosten, of niet), CPU throttling, en voor de plek van GPUs in de hierarchie. Allemaal zaken die je aanstipt maar niet ondersteunt met cijfers.

Nog een ander klein puntje: een review met in de titel 'mobiel raytracen' om vervolgens bij de enige RT test niet te vermelden op welke resolutie je die draait. :?

Oh, en nog een klein puntje over ray tracing... je kent 3DMark toch? Laat die nou nét een mooie RT benchmark hebben gemaakt.
https://benchmarks.ul.com...g-benchmark-now-available

Goeiemorgen. Ik kom misschien niet lief over, maar je moet toegeven dat er geen kwaliteit geleverd wordt hier... dit is niveautje 'unboxing video with some random benchmarks', geen review. En het is helaas geen incident, maar de norm op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 30 januari 2019 11:24]

Bij GTA:V, Battlefield:V en Rise of the tomb raider staan de prestaties van de RTX 2060 en 2070 FE er gewoon bij. Bij Far Cry 5 mist die, want die game zit niet in het desktopvideokaarttestprotocol. Wat betreft de temperaturen en en throttling, daarvan heb ik in een eerdere reactie al aangegeven dat het er bij ingeschoten is omwille van de tijd (en op die reactie heb je ook al gereageerd).
Juist. Maar dat informeert ons nog niet over de verhouding met een GTX 1080/1070 of 1060 desktop/laptop component. Terwijl het juist die informatie is die voor lezers van belang is. Niemand gaat upgraden van een 2060 FE naar een laptop met 2060/2070 erin. Je komt juist vanaf Pascal of eerder en wil iets nieuws. Daar gaat je conclusie ook over.

En: waarom staan de desktop resultaten niet in dezelfde tabel? Dat is óók een gemiste kans om inzicht te verschaffen. Nu moet je cijfers gaan vergelijken.

Ik snap nog altijd niet hoe het kan dat er zoveel variatie zit tussen reviews. Als het om een TV of mobieltje gaat, dan is er vaak weinig op aan te merken. Gaat het over hardwarecomponenten, dan is er geen enkele consistentie te bekennen. Zitten jullie niet bij elkaar om een protocol af te spreken en/of waarom houd je je daar dan niet aan. Elke review is weer een verrassing: wat zal er dit keer ontbreken... en er zijn altijd legio punten te noemen.

Ook het 'niet hebben van Far Cry 5 desktop resultaten'... maar wel van een laptop. Waarom toch... Bench dan iets anders dat wel in je desktop set zit.

Verder het argument tijd en temperaturen... je kunt toch gewoon alles tegelijk loggen terwijl je bencht?! Dan heb je een mooi grafiekje met clocks, temps, copy paste en klaar. Misschien niet de meest chique manier maar dan heb je in elk geval wél data.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 30 januari 2019 11:41]

Ik heb de resultaten van de GTX1060, 1070, 1070Ti en 1080 voor de desktop toegevoegd aan de tabellen. Ik kan ze niet in dezelfde tabel zetten als de laptops vanwege onze databasestructuur, dus ik heb dat je hier wat aan hebt. Je verdere kritiek staat genoteerd en ik ga ervoor zorgen dat komende gamelaptopreviews beter aan je wensen voldoen.
Dit is echt super om te lezen, bedankt voor je reactie
Ik maak even een heel simpele vergelijking met harde schijven van vroeger. Mede door technologische vooruitgang koop je nu voor veel minder geld veel meer (en snellere) opslag. Als je daarvan zou zeggen dat het logisch is dat je méér betaalt omdat je toch ook méér opslag krijgt, dan kijkt iedereen je raar aan.

Ook voor videokaarten geldt dat door technologische vooruitgang prestaties van chips omhoog gaan. Daardoor is het ook logisch dat kleinere (midrange) chips van de volgende generatie net zo goed of beter presteren dan grotere (high end) chips van de vorige generatie.

Natuurlijk heb je ook te maken met ontwikkelingskosten, en eventuele hogere kosten wegens implementatie van nieuwe technieken. Maar als je kijkt naar de lijn van de afgelopen jaren dan zie je dat Nvidia juist steeds meer winst maakt, omdat ze hogere marges kunnen hanteren. Reden daarvoor is voor een groot deel gebrek aan concurrentie. Hetzelfde zagen we heel lang bij Intel. En ook bij Apple die steeds meer vraagt voor iPhones (en in navolging daarvan andere fabrikanten die ook meer kunnen vragen).

Op zich prima, dat is marktwerking. Maar het is een probleem als reviewers - en in navolging daarvan ook consumenten - ervan overtuigd raken dat we ontzettend veel waar voor ons geld krijgen, want we krijgen toch betere prestaties dan vroeger? Hoe vaker mensen dat roepen, hoe meer fabrikanten geneigd zijn om segmenten te laten opschuiven en producten steeds duurder te maken. Met name reviewers hebben een belangrijke controlerende rol. Geen voorzichtige voorbehouden dat de prijs misschien best ok is, gewoon duidelijk als kritiekpunt noemen dat de prijs te hoog is.

Dat alles wordt nog versterkt doordat bepaald mensen 'hun' merk verdedigen. Nvidia vs AMD, Intel vs AMD, Apple vs Android. Dat zag je bijvoorbeeld bij de totaal oninteressante AMD Radeon VII. Zes maanden na introductie van de (te dure) RTX2080, een - waarschijnlijk - vergelijkbare kaart van AMD, voor ongeveer dezelfde prijs. Wat een goede deal! Terwijl Nvidia een lekker hoge prijs kon bepalen voor hun RTX2080(Ti) omdat er simpelweg geen concurrentie was. Het is voor de consument overigens totaal niet relevant dat AMD te hoge productiekosten heeft (mede vanwege HBM). Als we vervolgens met z'n allen gaan roepen dat 700 dollar (minimaal 750 euro) toch een hartstikke mooie prijs is voor een high-midrange kaart (2080Ti en Titan zijn high-end), dan weet je wat er bij de volgende generatie gebeurt. Mand.
Mooie laptop van Asus 17+inch maar over een jaar of 2 als tes6 ook hopelijk uitkomt, een laptop die in prijs verlaagd is.
Een maandloon uitgeven aan een laptop, dat krijg ik er thuis niet doorheen.
Dat heb ik opgelost door een prive spaarpot te hebben en een gedeelde rekening voor de maandelijkse uitgaven. Wat m'n vrouw en ik met onze eigen spaarpot doen is onze eigen zaak :)
Ik vroeg me af: waarom maken ze niet een desktop kaart met de laptop editie van de RTX2070. Ik vind de lagere/variable TPD best interessant. Het is ook wat 'ecologischer'. En misschien wel interessanter dan de desktop RTX2060.
Zelfde voor de laptop RTX2080 en de desktop RTX2070.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 30 januari 2019 12:03]

Volgens mij is de chip hetzelfde enkel undervolted,, ge zou dit altijd zelf kunnen proberen
niet geundervolt, maar powerlimitited. Daardoor klokken ze minder hoog, zodat het minder warmte creeert.
mijn 1080 gelocked op 0.950 Mv op 1800Mhz genereert niet meer als 140 watt aan warmte. En hij kan 200 trekken (star citizen op 1440 bijvoorbeeld, en een i9 6 core op 4.4. Ghz) maar dan heb ik een CPU en PCH die richting de 90+ kruipen.

Max-q is gewoon een artificial limit. Nvidia speelt dit slim, omdat als je op Max-q google'd het over max dynamische pressure op een airframe in de transitie van atmosfeer naar de ruimte gaat. Hierdoor denken mensen waarschijnlijk dat Max-q hogere wiskunde is, en een speciaal stukje hardware/software is.
Die Asus ziet er gelikt uit, maar dat mag ook wel met zo'n prijskaartje :9 maar goed, dat is de prijs die je betaalt voor de nieuwste hardware.
Hoorbare coil whine ASUS, dat willen we zeker niet. Valt me niet tegen dat de laptop gpu's met RT op medium nog speelbare fps aankan.
Jullie geven aan dat de GL704 last heeft van Coil Whine, nu heb ik zelf een surface laptop die ook last heeft van Coil Whine (heel duidelijk en storend is het niet) wanneer je de power mode op Better Perfomance of Best Perfomance zet. Echter wanneer ik deze op Recommended zet dan heeft hij hier geen last van.

Dit kon ik niet zo snel vinden in de review, maar hebben jullie dit ook geprobeerd?
Aangezien je in task manager kan zien dat hij hem ook aardig terugclocked kan ik best snappen waarom het helpt.
@PiweD
Ik laat die hard gamers nu chokeren.
Mijn laptop blaast ook als een gestoorde maar merkte eigenlijk dat de turbo van de i7 eigenlijk het probleem is dus heb die op 99% gezet in plaats van 100% dan draai je zonder turbo. Stuk rustiger 😉

Sorry bij verkeerde persoon gezet. Niks met coil whine te maken bij mij.

[Reactie gewijzigd door Only_Pevede op 29 januari 2019 17:06]

Vind het nog steeds apart dat de Geekbench 4.1 - Memory Multi op mijn Z97 MB nog steeds ietsjes hoger is, ik haal 7100 punten, en dat met 2400MHz DDR3 CAS 11 geheugen.

En met Time Spy Graphics Score krijg ik 7573 punten, iets hoger dan de Laptop met Ci7-8750H en Geforce RTX 2070, en dat met een Geforce GTX 1080 op de standaard snelheid waar ik hem op kocht.

https://browser.geekbench.com/v4/cpu/11858024

https://www.3dmark.com/spy/3714653

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 30 januari 2019 04:30]

Die MSI mist nog de tweede harde schijf (1TB 7200rpm) in de Tweakers specificaties.
Tnx, heb het toegevoegd.
Asus ROG Strix Scar II GL704GW... jammer dat ze "RGB Elite sniper gamer" niet in de naamgeving verwerkt hebben :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True