Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

Hitman 2 Review

Weinig nieuws, veel goeds

Conclusie

Wie kritisch kijkt, ziet in Hitman 2 een game die zeer sterk lijkt op zijn voorganger uit 2016. Grafisch is er niets veranderd, de menu's zijn zelfs identiek aan die in 2016. Los daarvan ziet de game er nog steeds goed uit. Het is geen Battlefield V, maar de game voldoet nog steeds aan de hedendaagse maatstaven. Wie kritisch blijft kijken, ziet een game die wat veilig aanvoelt. IO borduurt volledig voort op de weg die het in 2016 is ingeslagen. De opzet van de game is nauwelijks anders en de verschillen die er in gameplay zijn, voegen weinig toe. Van spelvormen als Sniper Assassin en Ghost Mode worden we niet enthousiast.

Toch is Hitman 2 een prima game, omdat uit deze nieuwe versie blijkt hoe goed de Deense studio de formule inmiddels in de vingers heeft. Als je de intro in Nieuw-Zeeland even buiten beschouwing laat, bevat de game vijf missies die bij de beste in de hele serie horen. Ze zijn niet heel avontuurlijk, maar wel zeer uitgebreid en bieden talloze mogelijkheden waar een beetje Hitman van gaat watertanden. Bovendien vormt de game de basis voor een platform waarop kan worden voortgebouwd met extra Elusive Targets, extra Contract en hopelijk ook extra missies. Al met al is Hitman 2 dus niet verrassend, maar het bevat wel precies de missies die we van de Deense studio verwachten.

Getest

Hitman 2, PC (Windows)

Prijs bij publicatie: ¤ 55,-

Vanaf ¤ 46,59

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Reacties (77)

Wijzig sortering
Een duidelijk artikel, maar wat ik niet terug zie zijn de vernieuwingen zoals bv de mogelijkheid om te verschuilen in een menigte en gewassen.
Een andere vernieuwing zijn spiegels. Een npc reageerd nu als je hem besluipt en je zichtbaar bent in de spiegel.

Verder zijn er wijzigingen toegevoegd in de levels die uit die de eerdere Hitman komen.

Spoilers :

Bv. In het eerste trainingslevel ( het feest op het jacht): de wachtpost naast de uitgang is weggehaald, dat was een goede bron voor een bewakers uniform.

Het tweede trainingslevel (de militaire basis):
Er zijn struiken toegevoegd waar je in kan schuilen , en je kan nu op andere plekken over het buitenste hek heen klimmen.
Sluipen en verschuilen in struiken en menigten is tof en werkt behoorlijk goed. Je kunt in struikgewas ook mooi lichamen verbergen. Dat van de spiegels, daar heb ik weinig van gemerkt. Het zal best werken, maar ik heb nergens gemerkt dat ik op die manier opgemerkt ben waar dat anders niet het geval zou zijn. Zoveel spiegels zijn er niet, en de meesten zijn in badkamers en zo geplaatst dat je er niet makkelijk in gezien kan worden (lees: haaks op de deur).
De spiegels zijn inderdaad vooral aanwezig in de douches, wc's en kleedruimtes.

Qua gameplay zijn die ruimtes zeer goede plekken om een uniform te bemachtigen. Bv door een gootsteen over te laten lopen.


Spoiler :

In het eerste level van Hitman 2 (het strandhuis) heb je de optie om haar uit te schakelen tijdens het tandenpoetsen, terwijl haar partner onder de douche staat.
Als je haar van achter naar haar toe loopt, (en niet sluipt) zal ze je zien in de spiegel.
Inderdaad, als ik kijk hoe vaak ik in Hitman 1 badkamers en wc's gebruik als plek om ongezien mensen uit te schakelen, dan is het een subtiele maar mooie aanvulling dat spiegels nu werken. Gelukkig maar dat ze geen levels vol met spiegels hebben om die techniek te showen, maar het subtiel hebben gehouden.

Gaat Tweakers trouwens ook nog een advies geven voor videokaarten?
Niet alleen spiegels maar ook de weerspiegelingen in ramen ed. zijn hier een mooi voorbeeld van. Het eerste level met het huis op het strand bijvoorbeeld. Ik heb zelden zulke mooie reflecties in een game gezien, en dat zonder RTX on. Het had in ieder geval best even genoemd mogen worden.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 27 november 2018 07:37]

Spoiler

Ik heb van de oude levels alleen nog maar die SPA gedaan, en daar was ook een camera verplaatst (op de buitenplaats bij het restaurant). En er staat een bewaker bij de video beelden bij de verbrandingsovens.
Ik heb al tijden geen hitman gespeeld, maar in de laatste hitman die ik echt gespeeld heb zat het schuilen in de menigte al in de game verwerkt. Hierbij denk ik aal 'A Murder of Crows' uit Hitman Blood money, welke in 2006 uit kwam. Een game die overigens 12 missies had.

Voor wie het niet zeker weet of hij deze game heeft gespeeld (groot aantal hitmans):
De levels die er zijn en waar ze zich afspelen.
Hideout - De schuilplaats van 47, waar alle wapens kunnen worden uitgeprobeerd.
Level 00 - Death of a showman - Trainingslevel, dat zich afspeelt in een voormalig pretpark.
Level 01 - A vintage year - Eerste gewone level, dat zich afspeelt in een wijngaard/drugsfabriek.
Level 02 - Curtains down - Speelt zich af in de opera van Parijs.
Level 03 - Flatline- Gedeeltelijk een reddingsmissie, waarbij 47 een andere agent uit een afkickcentrum moet bevrijden.
Level 04 - A new life - Speelt zich af in een buitenwijk.
Level 05 - The murder of crows - Agent 47 moet proberen om de moord op een presidentskandidaat te verhinderen tijdens een optocht, door 3 mensen uit te schakelen.
Level 06 - You better watch out - Speelt zich af in de villa van een pornomagnaat, ergens in de Rocky Mountains.
Level 07 - Death on the Mississippi - 47 dient de kapitein van een rivierboot en een drugsbende te vermoorden.
Level 08 - Till death do us a part - Op een bruiloft op een privé eiland moet de vader van de bruid en de bruidegom worden vermoord.
Level 09 - A house of cards - De speler moet een deal verhinderen door 3 mensen uit te schakelen in een casino.
Level 10 - A dance with the devil - Hierin is Agent 47 niet alleen de moordenaar maar ook het doelwit en moet 2 mensen uitschakelen en proberen te achterhalen wie er achter hem aanzit.
Level 11 - Amendment XXV - De speler moet hierin de vicepresident en een andere huurmoordenaar vermoorden die het samen op de president in het witte huis hebben voorzien.
Level 12 - Requiem - De speler is schijndood en bevindt zich op zijn eigen begrafenis nadat Diana hem een injectie gaf met het verdovingsmiddel waarmee kennis werd gemaakt in de missie "Flatline", dit doet ze omdat S.W.A.T. eenheden het gebouw hebben omsingeld, en het haar laatste hoop is 47 te beschermen.
Op de een of andere manier heb ik die game meer gespeeld dan bijvoorbeeld het latere absolution.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 20 november 2018 02:18]

Die was inderdaad ook heel vet. Met name dat laatste level (wat eerst voelde als bonuslevel :D)
Hoeveel levels hebben ze van die oude overgekopieerd ?
Zitten ze allemaal hier in of kun je ook nog die oude kopen ?
Is: "Toch is Hitman 2 een prima game, omdat uit deze nieuwe versie blijkt hoe goed de Deense studio de formule inmiddels in de vingers heeft" een 8.5 waard? Ik lees weinig tot geen vernieuwing in dezelfde engine waarbij de extra's juist saai zijn.

Paul, ik ben heel benieuwd naar je antwoorden:)

Waarom geen 7?

En

Waarom geen 9?
Vernieuwen om te vernieuwen. Dat lijkt steeds meer de trend te worden en dat vind ik wel eens jammer. Ik vond Hitman 2016 een prima game, menu zat goed in elkaar, alles was duidelijk. Waarom zou je daar niet op voortborduren ? Als je kijkt naar Battlefield V waarin Dice krampachtig probeert te vernieuwen, dan zie je gewoon weer alle bugs uit voorgaande delen terugkomen.

Ik heb in de review nergens wat over bugs gelezen. Dat kan komen omdat @Paul Hulsebosch er verder geen aandacht aan heeft besteed, of dat ze er niet of nauwelijks zijn. In BF5 zijn ze momenteel ontelbaar. Maar in die game zit ook veel "vernieuwing". Maar of dat de gameplay ten goede komt, is nog maar de vraag....

Van uitmelken is overigens ook geen sprake. Zit gewoon netjes 2 jaar tussen de releases van dit deel en de vorige. Nadeel van het vorige deel was de episodische release. Aan de ene kant vond ik dat leuk omdat je dan een paar dagen een episode kon spelen en daarna een andere game zodat het niet snel ging vervelen. 6 missies en elke keer hetzelfde moeten doen maar dan in een andere setting kan snel wat saai worden. Aan de andere kant duurde het voor mij te lang voordat er een nieuwe episode uitkwam waardoor ik al weer flink bezig was met een andere game en ik geen zin had om die naast me neer te leggen.

Verder, jammer dat er geen video review is. Vind Paul toch een van de betere (lekker rustig) reviewers in video's.
Ik ben geen bugs tegengekomen en de game loopt vrij soepel, dus daar viel weinig over te melden :)
En dank voor de complimenten!
Ik vond het heerlijk om de complete edition op disk te kopen waar dus alles bij zat. Iedere missie gewoon uitvoeren wanneer jij het wilt, niet wachten op nieuwe content en eventueel alles achter elkaar door kunnen spelen. Ik houd ervan om helemaal in een game te duiken en alle ins en outs te ontdekken en me op dat moment te specialiseren in die game.

Zo is er dus voor iedereen een goede manier van uitgeven en ik denk dat ze er heel goed aan hebben gedaan om beide te doen. Alleen voor de mensen die direct alles willen spelen of alle content direct op disk willen hebben was het wachten waarschijnlijk wel lastig.
Tja, omdat de minpunten wat mij betreft 1,5 punt aftrek waard zijn. Wat zou jij aan aftrek rekenen?
Vooropgesteld dat ik al heel lang fan ben van Hitman en daardoor enigszins bevooroordeeld de discussie in ga...

Ik denk dat de basis game interessant genoeg is. Echter, zoals je zelf volgens mij ook al ergens stelt, is Hitman 2 meer een seizoen 2 dan een volledig nieuwe game. Daar zou ik dan ook een DLC achtige prijs bij verwachten. Daarnaast hebben ze dus nu voice over slide shows in plaats van 'echte' scenes, dus daar hebben ze ook een stapje terug gedaan.

Daarnaast een lichte aftrek op het punt dat er geen vernieuwing zit in de game engine ondanks dat ze deze engine toch al geruime tijd hebben, ik had wel wat meer grafische pracht of optimalisaties willen zien. En waarom geen Dx12 support? Al moet ik ze nageven dat ze wel support voor RTX er in hebben gezet.

Misschien komt het nog, maar een echte vernieuwing had er voor mij ingezeten als ze het spel echt co-op hadden gemaakt i.p.v. de huidige ghost modus. Hoe gaaf is het als je samenwerkt om exact op het juiste moment de stroom af te snijden in 1 hoek van de kaart terwijl een ander in die 10 seconden in het donker de kill uitvoert en verstopt.

Nogmaals Hitman 2016 was goed, maar je verwacht meer van een nieuwe game, vooral als ze minder aandacht hebben hoeven te besteden aan de basis (engine, gameplay mechanics, lore, UI). Ik zou het dan met een 7 of een 7,5 beoordelen.
Ik zou even het digital foundry hitman 2 filmpje bekijken. Er is wel wat veranderd aan de engine. Niet wereldschokken maar toch is er werk verzet.
Als er wel support is voor ray tracing, dan is er DX12 support, want ray tracing support zit (voor DirectX) alléén in DX12*, niet in DX11. Of een API zoals Vulkan, maar daar weet ik even de details niet van.

* En daar is de 1809 build van Windows 10 voor benodigd, die heeft de betreffende DirectX-versie aan boord.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 19 november 2018 12:07]

Daar zou ik dan ook een DLC achtige prijs bij verwachten.
Zeker! En dat kan ook: https://www.cdkeys.com/pc/games/hitman-2-pc-steam-cd-key :)
Cijfers blijven altijd een subjectief iets en er zal nooit een cijfer zijn waar iedereen het mee eens is. Tweakers.net zou de weg kunnen volgen die steeds meer media nemen door geen cijfer te geven maar een label zoals 'recommended' of 'essential'. Zie Eurogamer en Polygon.
Die keuze hebben we wel, maar ik had er in dit geval weinig behoefte aan :) Ik heb erg veel lol gehad met Hitman 2. De basis, de zes missies in de game, zijn prima. De game speelt prima en het ziet er nog goed uit ook. Het kan altijd beter, maar dat geldt voor vrijwel elke game.

En we kunnen best lage cijfers geven. Zie deze review. Ook dat was een game van een grote uitgever, maar daar kijken we bij het uitdelen van cijfers niet naar. Het zou kunnen betekenen dat die uitgever ons even niet lief vindt, maar ik denk dat eerlijkheid daarin uiteindelijk het belangrijkst is. Ik hoop dat we daarmee uiteindelijk voor iedereen het meest relevant zijn. Voor de lezers zeker, en daarmee ook voor een uitgever. Die heeft volgens mij ook niets aan een site die alleen halleluja-verhalen opdist. Misschien op de korte termijn, maar je mag toch hopen dat lezers daar snel doorheen prikken. Of ben ik daarin te optimistisch?
kijk is naar de review van fallout 76... ook een slecht cijfer van een redelijke grote uitgever
Wat een kansloze opmerking weer.

Het spel is objectief (ok er zal altijd een stuk subjectiviteit in zitten) beoordeeld en daar is een cijfer uit gekomen. Dat jij het er niet mee eens bent kan de rest van de wereld dan weinig aan doen, maar het is dan niet nodig om dit soort dingen neer te zetten.

(edit: ''meer eens'' naar ''mee eens'')

[Reactie gewijzigd door Craften op 20 november 2018 08:14]

Ach sorry ''kerel''. Kwam waarschijnlijk door de toon van jouw bericht.

Ik ben het in ieder geval eens met het cijfer, het is dan geen super vernieuwende game, maar wat het doet, doet het erg goed.
Lees de comments van nagenoeg alle smartphone reviews hier voor je antwoord.

Persoonlijk voelt 8,5 voor mij wel goed. Ik ben tevens blij dat we die Absolution troep achter ons kunnen laten.
In de comments van alle smartphones gaat het altijd alleen maar over de 3,5mm jack.
Waarom lopen hier altijd mensen moeilijk over te doen. Het is maar een cijfer.

Vernieuwing is geen vereiste criteria voor een hoog cijfer. Helemaal niet in een 'sequel'.
Hadden ze niet beter er een DLC van kunnen maken ipv de game hitman2 te noemen? Zo te lezen is het exact dezelfde game als Hitman1 maar dan alleen wat nieuwe missies en game modes.

Hoewel ik deze game zeker ga kopen voelt het wel een beetje als een soort uitmelken van de fans.
In de review wordt aangegeven dat de studio niet meer de uitgever achter zich heeft van de eerste game. Daarbij hoort dan waarschijnlijk ook het recht om nog die game te gebruiken denk ik.

Plus Hitman had een negatieve sfeer door de episodes, ze wilde het opnieuw doen.

Ik kan dat waarderen.
Nonsens. De nieuwe uitgever heeft al hitman: definitive edition uitgegeven, en bij hitman 2 wordt voor eigenaren van hitman 1 een legacy pack bijgeleverd met de season 1 campaign erin.
Uitmelken is t zeker niet, was het een stand-alone DLC geweest dan was de prijs hetzelfde geweest. De prijsstelling volgt eruit dat de nieuwe missies zich allemaal op nieuwe locaties plaatsvinden. Zes nieuwe locaties.
En deze game niet als stand-alone launchen zou dom zijn geweest. Dan vereis je dat mensen eerst de vorige game aanschaffen, wat je veel sales kost.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 19 november 2018 08:20]

Geldt toch ook voor elke cod en fifa.. :+
Waarschijnlijk omdat "de nieuwe hitman 2!" beter verkoopt dan "nieuwe dlc voor hitman!".
Het voelt wel degelijk als een nieuwe game. de missies zijn weer erg goed uitgewerkt en veelal groter dan de vorige versie.
Overigens, omdat de 'oude' levels ook meteen meegeinstalleerd zijn, speel ik die ook meteen weer eens.
Ik vind Hitman 2016 ook echt geweldig. Ik ben een Hitman fan van het eerste uur, zelfs Absolution vond ik leuk (wel de minste van allemaal) en ook Hitman 2 vind ik echt zo tof. Ik hou van deze opzet en ik ben een speler die ook echt uren en uren in dezelfde map kan gaan klooien.

Ik geef hier graag ¤ 60,00 aan uit, gewoon omdat ik het heel veel speel. Ik hoop oprecht dat het een succes gaat worden voor ze, zodat de serie blijft bestaan.

Ik heb wel een vraagje, ben het nog niet tegengekomen: Ook in de review heeft men het erover dat je dus de levels van Hitman kunt spelen vanuit Hitman 2. Moet je daarvoor een speciale versie hebben aangeschaft, de GOTY editie of iets dergelijks? Want ik heb de episodes gewoon in 1x aangeschaft toendertijd, maar ik heb nog niet in Hitman 2 de eerste Hitman kunnen vinden/downloaden.
Ook wel benieuwd naar. Ik wil deze wel kopen en 2016 versie ook wel, maar dan wel benieuwd wat ik dan beste kan kopen. Op steam is het een warboel van versies. Wil niet dubbel betalen, door verkeerde keuze vanwege niet snappen hoe het in elkaar steekt.

[Reactie gewijzigd door ErikRo op 19 november 2018 12:57]

Als je Hitman 2 koopt op Steam, bijvoobeeld de Hitman 2 Standard Edition, dan kan je de GOTY Legacy Pack kopen om alle content + GOTY content (extra missies, paar extra kostuums) van de 2016 versie te krijgen in Hitman 2.

In mijn geval had ik de 2016 GOTY versie al op m'n Xbox One staan, maar ik moest voor Hitman 2 wel apart (maar gratis) de GOTY Legacy Pack uit de store downloaden

[Reactie gewijzigd door anargeek op 19 november 2018 16:09]

Dank voor de uitgebreide uitleg :)
Als je Hitman 2016 volledig hebt op Steam, is het legacy pak automatisch geincludeerd (gratis) in je Hitman 2 installatie. Je kan dan Hitman 1 van je schijf verwijderen, je hebt die bestanden niet meer nodig.
Zo niet, moet je het als aparte DLC aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door PearlChoco op 19 november 2018 16:50]

Krijgt Hitman 2 ook ondersteuning voor Ray Tracing?
Jazekers,
Dit zijn de spellen tot nu toe die het ondersteunen:

-Ark: Survival Evolved
-Assetto Corsa Competizione
-Atomic Heart
-Battlefield V
-Control
-Dauntless
-In Death
-Enlisted
-Final Fantasy XV
-The Forge Arena
-Fractured Lands
-Hitman 2
-Justice
-JX3
-Mechwarrior V: Mercenaries
-Metro Exodus
-PlayerUnknown’s BattleGrounds
-Remnant from the Ashes
-Serious Sam 4: Planet Badass
-Shadow of the Tomb Raider
-We Happy Few
Alleen BF 5 ondersteunt RTX op dit moment. De rest van je lijstje gaat het hopelijk nog ondersteunen, behalve dan final fantasy xv. RTX voor FF15 is geannuleerd.
Er zijn eindelijk ook Ray Tracing benchmarks beschikbaar. En oh boy wat heb ik medelijden met die mensen die zonder na te denken een 2080TI hadden gekocht.

https://www.techspot.com/...d-ray-tracing-benchmarks/
viel te verwachten met 1st gen tech.
Dat is geen excuus, RT is gewoon onbruikbaar voor de gemiddelde consument. Dit excuus mag je maken als Ray Tracing exclusief op de Titan had gezeten zodat developers in elk geval alvast met de tech aan de slag konden gaan zodat bij de volgende generatie er genoeg RT games zijn die steady op 60FPS draaien op 1080 en 1440 P.

Maar dat is het niet. Nee, het is ''het'' verkoop argument om mensen een RTX kaart te laten kopen. Genoeg mensen die daar ingetrapt zijn en nu met een ¤1000 graka zitten die niet eens fatsoenlijk RT op ultra kan afspelen. Zo zie je maar dat je ook bij games niet blind moet bestellen en maar moet wachten tot de reviews uit zijn. Hopelijk besteed Tweakers ook aandacht aan de RTX kaartem met RT on.
Maar de hele tech wereld had moeten weten dat het raytracen de eerste paar generaties poep zal zijn. Next level graphics hebben supercomputers en duizenden uren per frame nodig. Dat krijg je niet in 1 generatie GPUs ineens voor elkaar.

De rest is marketing en als je hier niet doorheen kan prikken, dan tja, dan is er weinig marketing waar je dan niet intrapt.
Wat een onzin. De Voodoo 1 was toch ook niet ''slecht'? Waarom moet alles wat van Nvidia vandaan komt zo verdedigd worden? Nogmaals ze hadden RT alleen moeten aanbieden op de 2080TI voor de crazy people en voor developers om mee te spelen. Waarom zitten die krengen dan op de 70 en (gewone) 80 kaarten? Ik had liever geen RT op de 2070 als dat zou betekenen dat je de kaart voor een normale prijs kon kopen.
Waarom zitten die krengen dan op de 70 en (gewone) 80 kaarten?
Om de ontwikkelkosten er in zo weinig mogelijk tijd uit te hebben.
Ja is geen excuus, je betaalt ¤1200,- of meer voor de Geforce RTX 2080 Ti, dan verwacht je toch minimaal 60fps op 1440P en Ultra, en niet 49fps op Ultra en 1080P, dat is gewoon triest voor woorden.

Nee dat en meer is ook de rede dat ik wacht op de Geforce RTX 3080 (Ti), ook omdat er al bekent was vele maanden dat raytracing VEEL wegsnoept van je fps, en niet de moeite waard is om te gebruiken op de Geforce RTX 2080 Ti, en al helemaal niet op de Geforce RTX 2080, waar je 41fps krijg op 1080 en Ultra.

https://www.techspot.com/...d-ray-tracing-benchmarks/

Helemaal dat Battlefield 5 op 4K en Ultra gewoon 84fps haalt met een Geforce RTX 2080 Ti, en 67fps met een Geforce RTX 2080.

https://www.techspot.com/...efield-5-gpu-performance/

Ben blij dat ik altijd wacht op het kopen van nieuwe hardware, vooral als het zo ontzettend duur is.

Ontopic: de spel ziet er wel heel leuk uit, en zal ik denk ik kopen over een tijdje, heb alleen de oudere Hitman spellen nooit gespeeld, maar deze ziet er wat ik al zij erg leuk uit.

Edit spelfouten.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 20 november 2018 00:33]

Medelijden waarom? Zet RT uit en de 2080Ti is alsnog de rapste kaart in videokaartland. Je moet uiteraard gek zijn om ze te kopen want veel, veel, veel te duur.
yep...gemiddeld 20 a 25% performance increase voor gemiddeld 50% price increase....je moet er wat voor over hebben om het snelste van het snelste te hebben he?! :)
Ray tracing is onbruikbaar zo te lezen. Wat slecht zeg, en dan zulke hoge prijzen voor die kaarten.
Persoonlijk vind ik 'gebrek aan vernieuwing' geen minpunt. Moest dat wel zo zijn, dan zouden games als FIFA geen 5/10 meer kunnen halen want daar zit zo goed als geen vernieuwing meer in de voorbije 15 jaar.

Persoonlijk vind ik Hitman 2 (2018) een fenomenaal goed spel. Neemt alle beste onderdelen van de twee beste Hitman games die er ooit uitgebracht zijn (de giga levels en sandbox gameplay van Hitman 2016 en een aantal details zoals picture-in-picture en koffertjes uit Hitman Blood Money), doet er hier en daar nog een paar subtiele verbeteringen aan (betere lighting, interface finetuning, nog gevarieerdere levels etc) en creëert hierdoor misschien wel het allerbeste Hitman game ooit.
Zeker voor wie nooit Hitman 2016 speelde is dit een fantastisch pakket: koop Hitman 2 + de legacy DLC (20 euro of zoiets) en je krijgt één enorm Hitman spel met maar liefst 12 gigantische levels en een drietal kleinere levels: da's fenomenaal veel uren gameplay :) Ter illustratie: ik heb 89 uur op de teller staan in Hitman 2016 en heb enkel nog maar de tutorials en 2 van de 6 missies gedaan.

Het oog voor detail in deze spellen is ook ongezien. Voorbeeld. Mijn target poetst haar tanden voor de spiegel, terwijl haar lief daarnaast in de douche staat. Als je te snel op haar afsluipt, ziet ze gewoon komen in de spiegel en slaat ze alarm. Als je eventjes wacht dampt de spiegel geleidelijk aan aan en kan ze je niet meer zien afkomen :)

Ook leuk: ik sla een soldaat neer en pik zijn uniform af. Een kwartier later wordt hij gevonden en gewekt door zijn collega's. Iets later loop ik hem daar opnieuw tegen het lijf: hij loopt daar nu in zijn onderbroek met een rifle op zijn rug... Hij blijft plots staan, kijkt naar mij en zegt: "eh... this may be a strange question but... are those my pants???" :)
En tien seconden later neemt hij je onder vuur :)

Ook die picture-in-picture heeft een enorme meerwaarde IMO. Niet elke keer slaag je er in om de perfecte, ongeziene silent assassin playthrough te doen. Als er eens iets niet perfect loopt, word je mooi op de hoogte gehouden.
Bv. in een stad had ik ergens een verlaten telefooncel gesaboteerd waardoor deze onder stroom kwam te staan en dus dodelijk was. Mijn target ging echter niet naar de telefoon (zoals ik had gehoopt) maar deed iets anders, waardoor het spelverloop een andere kant opging. Een kwartier later (ik was reeds in een totaal andere regio van de map, met andere dingen bezig) krijg ik onverwacht een PiP melding dat er een lijk gevonden is aan die telefooncel! Blijkbaar is er zoveel tijd later een mechanicien geweest die moest bellen, en die dus geëlectrocuteerd werd :) Zo'n dingen geven je het gevoel dat je in een volledig levendige, gesimuleerde omgeving rondloopt en er zijn weinig (geen?) spellen die daar zo goed in slagen als Hitman.

Kortom: IMO een absolute must-buy en één van de beste AAA-games van de voorbije jaren!
Hitman 1 was zeer vermakelijk en de herspeelbaarheid ligt voor games anno 2018 zeer hoog.

Persoonlijk heb ik wel moeite met de NPC. Als ik een guard in z'n onderbroek zie lopen met een rifle en rondloopt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zonder alarm te slaan of op zoek te gaan naar zijn broek, dan wordt ik volledig uit de immersie gerukt.
Het is totaal niet geloofwaardig. Als jij in het dagelijks leven op je werk van je kleding wordt beroofd, dan ga je daarna toch ook niet gewoon aan je bureau zitten? Laat staan dat er niet één collega is die er een grap of opmerking over zou maken.

Daardoor voelt de game nog wel mechanisch en vooropgezet aan. Het had dynamischer gemogen, en ik had echt gehoopt dat ze dit flink zouden hebben verbeterd. Maar kennelijk is het IQ nauwelijks toegenomen, behalve dat ze nu ook spiegelbeeld kunnen waarnemen :?
Mja dat gebeurt wel degelijk hoor... er wordt alarm geslagen, iedereen in de buurt begint koortsachtig te zoeken, er wordt geleuterd over de walkie talkies, maar als er uiteindelijk niemand gevonden wordt wordt het alarm afgeblazen.
En bovendien, als je de guard een tijdje volgt merk je dat hij uiteindelijk naar een kast loopt in de slaapzaal en daar een nieuwe tenue te voorschijn haalt :)

Het is zeker niet perfect maar de simulatie wordt uiteindelijk toch tot op een hoog niveau aangehouden vind ik. En er is al zeker geen spel dat beter doet.

Een ander leuk voorbeeld: als je target haar tanden poest terwijl haar lief in de douche staat, zijn ze ondertussen aan het praten. Als je de vrouw uitschakelt krijgt haar gesprekspartner in de douche uiteraard geen respons meer; je hoort hem dan na een tijdje zeggen "hallo? Ben je daar nog? Zeg eens iets? en uiteindelijk komt hij vroegtijd uit de douche om te checken waar ze is!
Dat vind ik persoonlijk toch al behoorlijk straf voor een sandbox spel :)

[Reactie gewijzigd door PearlChoco op 19 november 2018 16:46]

Ah kijk! Goed om te weten, ik had het exacte voorbeeld met de onderbroek niet meegemaakt, maar in deel 1 wel paar keer gedacht "wtf :? |:( 8)7 "
Zodra de prijs zakt zal ik m zeker weer aanschaffen :)
Hm, ik heb hitman nooit gespeeld maar er zit dus meer diepgang inde NPC's dan ik dacht. Toch maar eens aanschaffen.
Als Hitman fan moet ik zeggen dat deze game weer even wennen is als je de voorgaande delen hebt gespeeld. De game lijkt qua stijl inderdaad op de 2016 versie maar het is desalniettemin een fantastisch spel. Ik zie hier in de reacties iemand die het spel nog niet heeft gespeeld zich afvragen of het niet beter een DLC had kunnen zijn. Mijn antwoord daarop is nee. Er zit dusdanig veel content in het spel dat de prijs van 60 euro terecht is, en een nieuw spel van 60 euro klinkt beter dan een DLC van 60 euro.

Een puntje van kritiek waar ik alleen niet om heen kan zijn de cosmetische keuzes. Het gezicht van 47 is in mijn ogen een beetje een baby face geworden. Bovendien vind ik het een hinderlijke trend (van allerlei games) om je te customizen voor de start van de missie. 47 hoort in mijn ogen te beginnen in een pak. Je kan nu echter er voor kiezen om in iedere missie te beginnen als een clown of een cowboy. Dit alles brengt voor mij een beetje een iets te kinderlijk sfeertje mee voor een gruwelijke Hitman game. Verder vind ik de 8.5 geheel terecht.

[Reactie gewijzigd door Borgmeister op 19 november 2018 08:35]

Bovendien vind ik het een hinderlijke trend (van allerlei games) om je te customizen voor de start van de missie. 47 hoort in mijn ogen te beginnen in een pak. Je kan nu echter er voor kiezen om in iedere missie te beginnen als een clown of een cowboy. Dit alles brengt voor mij een beetje een iets te kinderlijk sfeertje mee voor een gruwelijke Hitman game
Ik vind het prima dat er keuze is om andere pakken aan te doen en andere uitrusting mee te nemen naar een missie. Maar als je in het originele pak wilt beginnen kan dat ook (en als je de taken uitvoert geheel in het originele pak is dat achievement + een erg leuke uitdaging :D ). Maar sommige mensen willen als clown spelen bij een exclusieve modeshow :+ . Ik zie de lol ervan in :P
Ik snap het negatief punt dat er weinig vernieuwing in zit. Maar dat komt deels doordat de game uit 2016 zelf ook een deel subtiele veranderingen heeft gekregen door de tijd heen. O.a. hoe het gezichtsveld van de npc in de game is op een bepaald moment aangepast. Een zeer subtiele veranderingen die de game wel uitdagender maakte. Daarnaast hoeveel vernieuwing kan je doorvoeren bij een game zoals Hitman? Schaduw toevoegen aan de gameplay? Dan eindig je misschien met een stealth action game i.p.v. een goede klassieke stealth puzzel game.
Hitman 2 voelt eerder aan als seizoen 2 van de game uit 2016 dan als een een echt nieuw deel in de serie.
Ik kreeg de indruk dat dat vanaf dag 1 ook precies het idee is geweest en dat de uitgeverijwissel maar amper invloed hierop heeft gehad. Het episodische sloeg niet aan maar daarmee gingen ze heus niet opeens een volledig nieuwe engine maken met weer geheel andere gameplay. Dit is gewoon het episodische vervolg maar dan in 1 keer uitgebracht.
Ik heb Hitman 2016 gekocht en vind die fantastisch. Maar als ik deze review lees dan had ik die 5 missies toch liever als DLC gekocht ipv 60 EUR uit te geven voor een 'nieuwe' game.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True