Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
×

Tweakers Awards 18/19

Wat vind jij de beste tech- en elektronicaproducten van het afgelopen jaar? De Tweakers Awards stembussen zijn nog drie dagen open. Laat je stem gelden en ontvang 50 ippies. Bovendien maak je kans op een Sony PlayStation 4 Pro 1TB, GoPro Hero 7 of Sonos One.

Stemmen

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

HP Elitebook 1050 G1 Review

Boordevol dure beveiligingsopties

Conclusie

Bij Tweakers kijken we vaak naar consumentenlaptops en dat is de Elitebook 1050 G1 absoluut niet. Dat zit hem vooral in de bijgeleverde soft- en hardware, waarmee de laptop goed te beveiligen en beheren is. Maar hoe bevalt de laptop afgezien van die soft- en hardware?

De buitenkant is in ieder geval prima in orde. De behuizing is stevig en ziet er ook nog eens goed uit, maar het oordeel daarover kan van persoon tot persoon verschillen. De plaats van de uitlaatopeningen voor de koellucht aan de zijkanten vinden we niet handig gekozen, omdat er warme lucht over je handen wordt geblazen als ze naast je laptop, bijvoorbeeld op een muis liggen. Toetsenbord en touchpad werken erg prettig en daaraan kun je merken dat de Elitebook een high-end laptop is die goed in elkaar zit.

Ook de binnenkant zit goed in elkaar, want de bodemplaat is vrij gemakkelijk te verwijderen, en dan krijg je toegang tot het geheugen en de ssd's, die zich makkelijk laten vervangen. De prestaties van de hardware van ons testmodel waren erg goed, maar dat mag je ook wel verwachten van Intels op een na snelste laptopprocessor samen met 32GB werkgeheugen en een GTX 1050-videokaart.

Wat dan tegenvalt aan een laptop die zo goed in elkaar zit, is de kalibratie van het beeldscherm. Het scherm heeft een prima helderheid en contrast, maar is slecht gekalibreerd. Het 4k-scherm levert dan weer geen slechte accuduur op, wat meestal wel het geval is bij dergelijke schermen, en dat laat zien dat HP de hardware goed heeft geoptimaliseerd.

Tot slot is er natuurlijk de prijs en dat is een lastig punt. Voor de meesten zal de Elitebook simpelweg te duur zijn, want dezelfde specificaties kun je bij verschillende andere fabrikanten voor minder krijgen. Dergelijke laptops zijn echter niet voorzien van HP's Endpoint Security Controller, met alle beveiligingsopties die van de Elitebook 1050 G1 een heel veilige laptop kunnen maken. Dat maakt het trekken van een conclusie over deze laptop lastig. Is de Elitebook 1050 G1 een goede laptop? Jazeker, maar zouden we aanbevelen om hem aan te schaffen? Eigenlijk niet, tenzij de beveiligingsopties je aanspreken, want daar betaal je uiteindelijk voor.

Getest

HP EliteBook 1050 G1 3TN97AV

Prijs bij publicatie: € 3.000,-

Bekijk product

Laagste prijzen voor: HP EliteBook 1050 G1 3ZH27EA
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Beat-it.nl | zakelijk

Score: 3.5 (45)

€ 2.760,01

€ 2.760,01

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.760,01
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.760,01
Bekijk

Redable

Score: 4.5 (40)

€ 2.769,-

€ 2.769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.769,-
Pakketpost (vanaf € 36,24) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.769,-
Bekijk

KommaGo

Score: 5 (31)

€ 2.769,69

€ 2.769,69

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.769,69
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.769,69
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (81)

€ 2.769,69

€ 2.769,69

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.769,69
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.769,69
Bekijk

ACES Direct | zakelijk

Score: 4 (20)

€ 2.793,89

€ 2.793,89

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.793,89
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.793,89
Bekijk

Reacties (110)

Wijzig sortering
Sorry hoor Jelle, maar een 8.5 is toch echt aan de hoge kant voor een laptop in deze prijsklasse met een scherm dat gewoon slecht is. Niet alleen is de afstelling ronduit waardeloos, ook weet ie maar 94% van de sRGB kleurruimte weer te geven. Hierdoor is deze laptop dus niet echt geschikt voor foto/design werkzaamheden.

Even los van het scherm heeft de laptop ook nog eens behoorlijk last van throttling; iets wat wederom, en om onverklaarbare redenen, niet (meer) getest wordt.
Een Cinebench score van 1106 is leuk, echter wordt deze score enkel de eerste keer behaald. Na de eerste keer komt de throttling om de hoek kijken en zakt de score naar de 1000-1010.

Ook had er aandacht geschonken mogen worden aan de geluidsproductie. HP is behoorlijk conservatief geweest en laat de fans bij een belasting van 4-8% (waar je al snel op zit tijdens internetten, etc.) gewoon draaien op een hoorbare snelheid. Feitelijk maakt de laptop dus de hele tijd geluid.

Ook schijnt coil whine een veelvoorkomend probleem te zijn met deze laptop.

Kijkend naar de directe concurrenten is de 1050 g1 gewoon erg duur, met serieuze tekortkomingen. Daarom is een 8.5 echt te hoog voor deze laptop.
Los daarvan is deze review gewoon incompleet. Iets wat ik, zeker de laatste tijd, meer en meer tegenkom in Jelle's reviews.

Voor een stuk uitgebreidere review raad ik dan ook iedereen aan de notebookcheck review te lezen: https://www.notebookcheck...ptop-Review.333328.0.html
Ook schijnt coil whine een veelvoorkomend probleem te zijn met deze laptop.
Heb je daar een andere bron van? Ding is net paar weken uit/verkrijgbaar, Google brengt me vooral resultaten over de Nvidia 1050 kaart.

EDIT: Je baseert je volgens mij op dat ene Notebookcheck artikel, waar ze welgeteld één exemplaar hebben getest. Dat lijkt me niet een 'veel voorkomend probleem' gezien de vele duizenden laptops die er gemaakt worden.

[Reactie gewijzigd door shufflez op 9 december 2018 14:30]

De Zbook Studio G5 (x360) heeft hier ook veel last van. Laat dit qua vorm en qua serie nummer praktisch hetzelfde moederbord zijn. Reparateur voor dit probleem aan mijn Zbook heeft wel eens een 1050 moederbord in mijn zbook gehad, pas bij het bekijken van HWinfo zag ik dat het GTX1050 was ipv de Quadro P1000 was die in mijn Zbook zat.
Kortom; waarschijnlijk heeft deze elitebook dezelfde coil whine problemen als mijm zbook en het TU laptopproject topic staat vol met deze klachten.
Thanks @Mr Pingu, dat is op zijn minst anekdotisch bewijs! Heb het TU-topic nog niet gezien, ga ik eens checken. Op zich alsnog vreemd dat er een Elitebook 1050 moederbord in Zbook is gestopt door reparateur. Wat zei hij/zij er van/over?
Zbook & elitebook is qua vorm identiek en qua componenten ook voor het grootste gedeelte. Partnummer scheelt 1 nummertje van beide laptops. Xxxx-1 en xxxx-2 voor de zbook.
Monteur zei: "excuses voor het ongemak, kom morgen terug met goede moederbord. Vanaf de buitenkant is het verschil bijna niet zien."

Ben nu aan het wachten voor een oplossing want de coil whine slaat door op de audiojack. Als je met headphones zit is dat hoofdpijn veroorzakend... De coilwhine opzich is alleen hoorbaar als je met je hoofd boven het toetsenbord hangt, dus niet echt storend. Dit is overigens mijn 3e model en alle 3 hadden ze last van de coil whine op de audiojack dus wat mij betreft wel echt een ontwerpfout.

Wellicht kan bevestigd worden of deze Elitebook dit symptoom op de audiojack ook heeft gezien er praktisch hetzelfde moederbord inzit. (Op de videochip na dus)

[Reactie gewijzigd door Mr Pingu op 9 december 2018 23:39]

Coil whine op audio-poort is/lijkt me vervelender en dringender kwestie!
Weet niet of @MazeWing daar ook op doelde (naast vorm van bron of anekdotisch ipv 'schijnt').

Komt audio van één van de GFX of separate controller?
'Klinkt' de whine anders op netstroom of accu? Op verschillende brightness/resoluties/loads?
Dergelijke troubleshooting heb ik in het verleden wel eens een oorzaak mee kunnen 'pin-pointen'.
Gezien de perikelen rondom moderne GFX kaarten zou het daar wel eens vandaan kunnen komen.

Ben erg benieuwd of het opgelost wordt dmv nieuw moederbord. Heb je een revisie-nummer bij kunnen houden? Daarmee kan je misschien monteur al laten weten dat hetzelfde probleem terug komt.

[Reactie gewijzigd door shufflez op 10 december 2018 00:02]

Het is een separate controller met een gedeelde functie; de audio-module zit op het SD-card reader gedeelte.

De whine klinkt minder wanneer deze aan de netstroom hangt en de keyboard verlichting op maximaal staat ;)

Revisienummers vergeten bij te houden. Maar mijn case ligt nu bij CRT en kijken in mijn specifieke geval wat ze als oplossing gaan aanbieden. Feit is namelijk dat ik 3 laptops verder ben en de laatste laptop heeft 4 keer een monteur in lopen wroeten en delen vervangen zonder een oplossing..
Maar hoe kom je er toch bij dat het een 'slecht scherm' is? Of lees ik een andere review?
zo teleurgesteld zijn we over de schermkalibratie van deze laptop van drieduizend euro
...
Wil je deze laptop gebruiken voor kleurkritische werkzaamheden, dan is achteraf kalibreren geen overbodige luxe.
Hij is 'slecht' gekalibreerd, dat vind ik toch heel wat anders... HP heeft het -verder prima- scherm dus niet voor kleurkritische werkzaamheden gekalibeerd, al dan niet een bewuste keuze van ze. Maar dat maakt het nog geen slecht scherm zoals jij beweert.
Dit Hp scherm is middelmatig voor high-end laptops. Rivalen zoals Dell XPS en Macbook pro kunnen veel meer kleuren weergeven (De G1 toont 61%RGB terwijl concurenten vrijwel alemaal 100% aantikken) en voorzal de MBP is goed en heeft zelfs geen nacalibratie nodig. Ook wat birghtness betreft moet deze HP het afleggen. De Elitebook 850G5 heeft bijvoorbeeld een beter scherm.

8.5/10 is eigenlijk te veel. Als je hem naast een Macbook pro 2018 zet dan is die deze HP duidelijk dikke en zwaarder. Wat is daar het voordeel van? Beter koeling alvast niet, grotere batterij ook niet.

De Macboon pro krijgt hier op tweakers 7.5/10 en deze G1 is op geen enkel vlak echt beter. Hij is niet stiller in idle of load, is niet sneller, heeft geen beter scherm, batterij gaat niet langer mee en de wifi-kaart kan niet verder dan 360Mbits down. De ingebouwd speakers zijn niet beter, de audio dac is niet beter, throthling is niet beter, de trackpad is niet beter, de bezhuizing is niet steviger, de hardware beveiliging is niet beter, de webcam is niet beter en ga zo maar door.

Ik wil de G1 niet afbreken, ik wil gewoon aanhalen dat men de Macbook amper 7.5 geeft om vervolgens een gelijkaardige HP die notabene zwaarder en dikker is en in niets uitblinkt tov de MBP plots 1punt meer geeft zonder duidelijke reden. Duidelijk 2maten en 2gewichten.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 8 december 2018 16:05]

Alleen al voor de uitbreidbaarheid en het deugdelijke toetsenbord wordt deze serieus overwogen om hier een serie MacBook Pro's te gaan vervangen. Waar je als gebruiker van Apple een middelvinger krijgt, krijg je van HP flexibele vervangingsmogelijkheden. De kogel is nog niet door de kerk maar gezien de huidige koers van Apple zit het er toch in dat OS X hier uitgefaseerd gaat worden.
Wel grappig dat die stuk uitgebreidere review hem dan nog even 0,4 hoger geeft. Deze laptop is duidelijk voor de zakelijke markt bestemd, waar foto/design werk maar een heel klein onderdeel van is. Ik vraag me ook af hoeveel ontwerpers de hele dag aan een laptop werken IPV een prettigere losse monitor opstelling. De groep die echt voor het scherm gaat zie ik sowieso andere keuzes maken.

De laptop ziet er erg goed uit. Goede bouwkwaliteit en bied veel opties voor de vraagprijs. Hij zal zeker niet voor elk zakelijk segment perfect zijn, maar de meeste zakelijke segmenten moeten gewoon een degelijke laptop hebben. De kans dat ze echt dat perfecte scherm of die 100% performance nodig hebben acht ik niet zo groot.
Zij hebben een iets andere schaal. Laptops moeten al echt slecht zijn willen ze onder de 70% score. Daarnaast gaat het niet om de score maar de volledigheid van de review.

Die is stukken uitgebreider en completer dan die van Jelle.
De doelgroep hier zal de leek met het eigen bedrijfje zijn dat geen verstand (of personeel met verstand) van zaken heeft en álles voorgekauwd moet krijgen.

Het type dat, bij een brand veroorzaakt door een sigaret in de buurt van deze laptop, onmiddelijk alle schuld afschuift op HP.

Duurder is beter zal de gedachte wel zijn. Maar neem deze hardware voor 1200 en neem dan voor x bedrag ergens een contract voor service in plaats van
Ook had er aandacht geschonken mogen worden aan de geluidsproductie. HP is behoorlijk conservatief geweest en laat de fans bij een belasting van 4-8% (waar je al snel op zit tijdens internetten, etc.) gewoon draaien op een hoorbare snelheid. Feitelijk maakt de laptop dus de hele tijd geluid.
In de gelinkte review wordt daarvoor ook reden gegeven; een case-temp van bijna 10 graden lager.
Zelf liever iets meer fan en minder verbrande bovenbenen, maar dat is persoonlijk.

Ook wel benieuwd naar bronnen voor Throttling; de review van Notebookcheck schrijft letterlijk:
so you do not need to worry as much about throttling in everyday operation
EDIT: Quote

[Reactie gewijzigd door shufflez op 9 december 2018 14:17]

Scores moet je niet teveel naar kijken. Liefst zie ik ze helemaal niet. Geef mij maar de voor- en nadelen. Score kan ik voor mezelf dan wel er bij bedenken, zoals Hoog Spel vroeger deed. Iets dat Tweakers bij deze review bijvoorbeeld heeft besloten om niet te doen. Is die review daardoor minder accuraat of bruikbaar?

Wat ik mij afvraag: kun je met die T2 clone nog wel Linux draaien? Hoe veilig is deze vingerafdrukscanner? Wat is het false positive/negative percentage?

[Reactie gewijzigd door Jerie op 7 december 2018 07:56]

De HP Endpoint Security Controller werkt OS onafhankelijk, dus ook als er helemaal geen OS geinstalleerd is of geen SSD aanwezig is. Zie hier: http://h20195.www2.hp.com...aspx?docname=4AA7-2197ENW
Ook schijnt coil whine een veelvoorkomend probleem te zijn met deze laptop.
Ik ben het hier wel me eens. IMO mag elke laptop met coil whine gewoon een 1 krijgen. Gediskwalificeerd. Ik ben elektronica ontwerper en er is gewoon geen enkel excuus te bedenken voor coil whine, behalve slechte design specificaties. Elke elektronica ontwerper kan coil whine uitsluiten in een ontwerp als je daar specifiek om vraagt.

En een 1 is overdreven? Nee. Een laptop met coil whine is gewoon waardeloos. Daar wordt je helemaal gek van. Onbruikbaar IMO.

Geen genade, zeker omdat het gewoon vermeden kan worden. Het feit dat anno 2018 nog steeds laptops met coil whine op de markt komen, getuigt van fabrikanten die hun klanten totaal niet serieus nemen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 7 december 2018 09:36]

Wat een bullshit. Hoe moet je zogenaamd iets ontwerpen wat geen coilwhine heeft? Je hebt gewoon bepaalde componenten nodig, en die kunnen coilwhine geven.
In een voeding heb je bijvoorbeeld gewoon spoelen nodig. (en voor andere dingen ook) Als die niet helemaal goed vastgelijmd zitten, of na een tijdje loskomen, krijg je coilwhine. Daar kan je als fabrikant gewoon echt helemaal niets aan doen.

[Reactie gewijzigd door WEBGAMING op 7 december 2018 23:45]

Hoe moet je zogenaamd iets ontwerpen wat geen coilwhine heeft?
1. Geen spoelen gebruiken. Buck converters kun je prima bouwen zonder spoelen en ik zie niet in waarom je in een laptop iets anders nodig zou hebben dan buck converters.
2. Zorgen dat je spoelen gebruikt die geen geluid maken bij de toegepaste frequentie ongeacht de belasting.
3. Zorgen dat je een voeding of versterker architectuur zo kiest dat er geen geluid uit komt. Sommige soorten hebben grote kans op geluid andere soorten helemaal niet. Zie bijvoorbeeld: https://en.wikipedia.org/wiki/Switched-mode_power_supply

Echt. Zo moeilijk is het niet.
Je hebt gewoon bepaalde componenten nodig, en die kunnen coilwhine geven.
In een voeding heb je bijvoorbeeld gewoon spoelen nodig.
Onzin. Zie boven.
(en voor andere dingen ook) Als die niet helemaal goed vastgelijmd zitten, of na een tijdje loskomen, krijg je coilwhine. Daar kan je als fabrikant gewoon echt helemaal niets aan doen.
Als ze niet helemaal goed vastzitten of na een tijdje loskomen dan spreek ik dus van een amateuristisch k*t-ontwerp en/of onvoldoende goede fabrikage. Je weet als laptop ontwerper dat er risico is op coil whine en dat coil whine echt uitgelosten moet worden. Hier moet je dus op letten. Als je dan alsnog een ontwerp oplevert dat coil whine heeft, dan heb je gewoon gefaald. En dat valt op geen enkele manier goed te praten. Dat was m'n hele punt.

Daar kan en moet je als fabrikant echt 100 % alles helemaal aan doen. Aangezien je als fabrikant maar 1 taak hebt: een goed werkend product opleveren. Een laptop met coil whine = faal. Geen goed werkend product. Simpel.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 8 december 2018 17:25]

1. Buck converters; Naast dat deze óók geluid kunnen maken is er kans op aardige hoeveelheid 'noise' op in/output. Daar moet je dan extra filters op toepassen, waardoor complexiteit omhoog gaat vs simpele coil
2. Frequentie en belasting zijn enorm variabel in moderne systemen, is moeilijk op te designen en als het lukt wordt het sourcen van parts veel lastiger
3. Bedoel je buck/switched weer? Als gezegd DC-DC switching komt ook weer vrij veel EMI/noise vanaf in vergelijking met lineare, dat je moet compenseren.
coil whine = faal
Coil whine is knetter irritant, helemaal mee eens. Maar afhankelijk van de frequentie kan een groot gedeelte van bevolking/gebruikers het niet eens horen. Daarnaast zit lang niet iedereen in omgeving die stil genoeg is zoals @tweaker2010 zegt. En andere componenten (die ook allemaal resoneren) geven misschien andere frequenties af die voor honden/katten of andere beesten juist irritant zijn. Of die zoveel EMI afgeven dat andere componenten last krijgen. Het is dus niet zomaar kwestie van één component anders spec'en.
Geen goed werkend product.
Dat ben ik niet met je eens, whine doet niets af aan werking, maar wel aan (subjectieve) beleving.
't Is maar goed dat we bepaalde frequentie/amplitude combinaties niet horen of zien ;)

[Reactie gewijzigd door shufflez op 9 december 2018 14:14]

Hoe hinderlijk het is, hangt vooral af van je werkomgeving. Iemand in een productiehal of drukke werkvloer met flexplekken hoort het waarschijnlijk bijna nooit. Iemand in een stilteruimte waarschijnlijk wel.

Dus ja, die 1 is wel degelijk overdreven. ;)
Nieuwe spectre x360 15 zijn ongeveer hetzelfde, maar veel goedkoper voor de prosumer!
Waarom ik een Elitebook koop is de stevigheid en upgrade-mogelijkheden. Valt ie van de bank op je laminaat, is je laminaat stuk, niet de EB. Met een Spectre x360 waarschijnlijk andersom of een tombola.
94% srgb is prima hoor voor editen van foto en video, mits goed gecalibreerd natuurlijk :)
Ik lees hier een sollicitatie bij Tweakers ... "omdat ik het veel beter kan", "ik ben de beste"
Slechts 1% van de mensen gamen op dergelijke laptop en 2% is een video of fotobewerker.. Ben je van die laatste groep en heb je voldoende hersenen en geld ter beschikking koop je gewoon een Mac. (pure schatting natuurlijk) Daarenboven zijn er in ons bedrijf met 500 administratieve medewerkers maar 10 met fotosjop op hun laptop (2% dus;))
Dat maakt al 50% van je commentaar irrelevant

[Reactie gewijzigd door lowlow op 7 december 2018 08:56]

Right.... Het gaat er om dat er een slecht scherm in een laptop van dit bedrag zit. Een scherm dat los van het hele sRGB verhaal ook nog eens slecht gecalibreerd is. Dat mag gewoon niet voor die prijs.

Hetzelfde met telefoons. Ook daar mag je bij high-end telefoons gewoon een goed gecalibreerd scherm verwachten.
Volgens Jelle is het scherm cq de hardware niet slecht, maar ligt het aan kalibratie.
Toch is het gebruikte paneel helemaal niet slecht. De helderheid en het contrast zijn allebei hoog; het schort alleen aan de kalibratie.
Als je kleurkritisch werk doet mag ik hopen dat je eigen kalibratie doet, want je baseren op één/enkele reviews daarover lijkt me niet handig. Dat unit 1 uit fabriek zelfde kalibratie heeft als unit 100.000 is onwaarschijnlijk. OEM's willen gedurende lifecycle van product (of verschillende batches) nog wel andere toeleveranciers gebruiken. Of toeleveranciers die 'verslechteren' gedurende levering is ook niet ongehoord (eerste batches helemaal op spec ivm de steekproeven).
Eens. De conclusie van @MazeWing dat er een slecht scherm zit in deze laptop is onjuist. Kalibratie kan en moet beter maar kleurcritici kalibreren zelf of gaan voor de HP Dreamcolor schermen in de ZBook line-up.
Dat wordt dan toch ook gewoon netjes benoemd als minpunt. Wat mis je dan nog? Je kunt aan de hand van de plus- en minpunten toch zelf een inschatting maken?
'Met voldoende hersenen' dan zou je juist geen mac kopen
Redelijk cynisch, maar schuilt toch ook wel een kern van waarheid in. Iedereen die ik ken die een mac kocht, kocht deze inderdaad op gevoel. Niemand had het over specs.

Nou moet ik zeggen dat laptops me normaliter weinig kunnen boeien, toch klikte ik op deze review omdat het design me aansprak, dat hoekige, echt heel erg mooi.
Maar eeh, 3000e, dan weet ik ook weer waarom nieuwe laptops me niet erg interesseren. Maar goed, wie weet dat ik hem over een paar jaar nog eens overweeg. Ik vind hem op de specs en ontwerp in ieder geval erg geslaagd.
Ik vind het vervelend dat Tweakers reacties zo boos zijn. Misschien ben ik te slecht met Nederlands maar je reactie leest alsof je een vreselijk iets recht moet zetten.

Nederlands is verre van mijn eerste taal, dus misschien heb ik het helemaal mis.
Ondanks het feit dat Nederlands niet je eerste taal is, is de kwaliteit van je post beter dan veel van de Nederlanders hier van wie Nederlands wel de eerste taal is.
Bedankt, Miglow!
Score 8,5
Eur 3.000,-
Met veel beveiligingsopties...
... en een bodemplaat die makkelijk is te verwijderen (voor upgrades).
8)7
* Robus kruipt weer onder de wol om opnieuw wakker te kunnen worden.
... en een bodemplaat die makkelijk is te verwijderen (voor upgrades).
Ik vind dat belangrijk, ja. Mag ik? Vroeger was het normaal dat je een machine zelf open kon maken. Tegenwoordig moet je naar iFixit om erachter te komen hoe (makkelijk) iets is open te maken. En dat moet je dan doen voor je aankoop. Tenzij zo'n voordeel er in een review bij staat.
Voor alle zakelijke producten van HP kan je Maintenance & Service manuals vinden: http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c05348093
Incl part #, plaatjes, stappen en benodigdheden.
Volgens mij bedoeld @Robus meer dat een verwijderbare bodemplaat niet logisch zou zijn in een laptop die claimt "veel beveiligingsopties" te hebben aangezien je op deze manier makkelijk de schijven eruit zou kunnen halen.
Kans dat kwaadwillende 'remote'/digitaal toegang krijgt tot een device is vele malen groter (en vaak makkelijker) dan fysieke toegang. Natuurlijk moet je FDE toepassen om te voorkomen dat je data op straat komt als iemand je disk heeft. Maar veel gebruikers passen (te) weinig digitale beveiliging toe of vertrouwen op Windows.
Precies dit. Het is als de voordeur van je huis next gen beveiligen met camera's en DNA showers terwijl je achterdeur met een haakje op slot gaat. Does not make sense... Maar sommigen kicken hier kennelijk op...
Op zich eens, maar hoe gaat het bij een bedrijf? Hopelijk?

Laptop(Os) altijd locken als je weggaat, anders gaan collega's je sowieso 'pranken', altijd overdag aan de ketting, anders verstopt een bezoeker hem op de stoel van de overbuurman en schrik je dat hij weg is, 's nachts in een kast op slot en bij de ingang zit beveiliging.

Klopt, die bodemplaat is een zwakke schakel, maar hoe zwak hangt ook van de omgeving af.
Zodra je fysieke toegang hebt, is het afgelopen. Als iemand kwaad wil, slaat-ie in 5 seconden tijd met een hamer 2x op je scherm. Dat schijven uit een zakelijke laptop gejat kunnen worden is met FDE geen probleem. Dan moet je dat wel gebruiken, en dus niet die van de SSD firmware welke onveilig is.
Makkelijk is het zeker. En ja hoor je mag. Ik probeer echter de waanzin aan te geven van het geven van kudo's voor (software) veiligheid in een review, terwijl je de hardware er kennelijk heel eenvoudig uit kan rammelen.
Zou je dan ook een voorbeeld willen geven wat je er aan hebt om de hardware uit deze PC te rammelen? Het is juist de combinatie SureStart, HP MFA, Bitlocker, TPM die daar een stokje voor steken als dat gebeurt. Please enlighten me! :o
Dus SureStart, HP MFA, Bitlocker en TPM steken er een stokje voor dat je hardware uit deze mooie laptop kan rammelen. Of niet? Waar steken ze dan een stokje voor? Dat je het ram geheugen niet in een andere laptop kan gebruiken?
Nee, ik kan en wil je ook niet enlighten. Als je het punt wil missen, mag je dat gewoon doen...
Dan heb je het niet over dataveiligheid maar over het voorkomen van diefstal van je hardware. Dat is niet waar deze review op doelt als het om veiligheid gaat.
Je bent warm. Deze review gaat inderdaad over de zwaarbeveiligde voordeur en niet het enkele haakje op de achterdeur. Blijf lezen!
Beide deuren moeten natuurlijk beveiligd worden. Zelfs als je het deurbeslag eraf schroeft, moet het slot dicht blijven. Maar je wil wel graag dat slot open gaat met de sleutel, anders is het lastig de deur de gebruiken.

Gemiddelde Tweaker heeft denk ik liever apparatuur waar men zelf nog fatsoenlijk aan kan sleutelen indien gewenst (accu, storage, ram?), dan iets wat volledig dicht/vastgelijmd zit.

Natuurlijk is ook FDE te kraken als je genoeg tijd (AES128 brute force kan in miljarden jaren) en geld (fatsoenlijke super/quantum computer) er tegenaan gooit (niettegenstaande evt onbekende/niet-publieke kwetsbaarheden in encryptie).
Diefstal van hardware componenten hou je nooit tegen.
Ik heb al het nodige gezien van uit gelockte dockingstations gerukte laptops, doorgeknipte slotkabels t/m compleet leeggeroofde PC's (ooit na een grootschalige verhuizing een PC gezien die de voeding en complete moederbord met kaarten, drives en bekabeling mistte). In alle gevallen ging het om zaken waar de dief de mogelijkheid had. Op klaarlichte dag tijdens kantooruren geheel onopmerkzaam geheugen en een SSD uit een laptop stelen waarvoor je ook nog eens het apparaat open moet schroeven zal opvallen en als het werk zelf niet opvalt tijdens bv. een pauze zal het na de pauze wel opvallen. Gezien veel bedrijven niet zomaar buitenstaanders toelaten zal er ook direct een ondezoek komen en ben je sneller klaar door de hele laptop mee te nemen.
Maar data kunnen lezen van de gestolen SSD zal lastig worden met bv. Bitlocker met een pincode als ook andere hardware gekoppelde encrypties.
Backups en FDE.

Als iemand de HDD/SSD uit mijn laptop kan jatten, dan kan-ie ook m'n laptop jatten of m'n scherm slopen. Big deal.
Ik heb een lange tijd oa de voorloper de 1040 gerepareerd en kan je zeggen dat het als service technicus een heerlijke laptop is om aan te werken, binnen een half uur heb je een moederbord vervangen.
En dan die prijs... daar kijkt een gemiddelde CEO niet naar. Het mag dan wel een zakelijke laptop zijn maar het zal niet de gemiddelde laptop voor het personeel zijn, daar zijn wel goedkopere alternatieven voor. CEO's daartegen zijn wel gevoelig voor dergelijke secuity optiesen schromen niet om 3000 euro uit te geven voor een mooie slanke laptop en aangezien ze dat ding hooguit met office gebruiken zullen ze minder kritisch zijn op het scherm dan dat wij dat doen.
Het personeel zal eerder de 840 krijgen en ach, dat is ook geen straf.
Ik heb inderdaad de HP elitebook 840 G4 van het werk, beste werk laptop van HP die ik tot dusver gehad heb. Prima combi van prestatie, draagbaarheid en looks wat mij betreft...
Agreed. Solide werklaptop met goede performance en goed scherm. Je kan het slechter treffen als zakelijke gebruiker.
Klopt, juist de combinatie van security opties en toch makkelijk open te maken klinkt interessant. Prijs voor een zakelijke laptop is niet zo'n probleem. Degelijkheid des te meer. Voor een mooi scherm (fotobewerking) ga je al gauw naar een MBP.
Ja, precies. Ook HP heeft daar een andere productlijn voor, namelijk de HP ZBooks. Zoals de ZBook Studio G5 bijvoorbeeld.
Wij werken ook met elitebooks en ik heb inmiddels mijn derde denk ik. Heerlijke en stevige laptops. Zelf heb ik de 1040 G4 (14'') sinds een paar weken als opvolger van mijn 1040 G1. Thuis een iets oudere elitebook waar ik zelf het toetsenbord van heb vervangen. Inderdaad allemaal redelijk gemakkelijk te doen. Mooi spul dus.
Zijn de nieuwere HP elitebooks net zo stevig als de oude dan?
Ik heb nog een 2540P (mini laptop voor studie) en dat ding is echt gebouwd als een tank en niet kapot te krijgen lijkt wel. :)
Dit model ken ik wel en ik denk dat de nieuwe er niet voor onder doen.
Niet enkel de gemiddelde CEO. Het lijkt er sterk op dat zich hiermee een kandidaat voor opvolging van mijn MacBook Pro uit 2011 aandient. Ongetwijfeld zal de concurrentie met een soortgelijk presterend en zelf upgradebaar aanbod komen.
Bodemplaat zit nog wel vast met schroefjes. Dus upgraden mogelijk maar snel openmaken zonder gereedschap gaat dus niet.
@MazeWing

Zij de punten en de kritiek die je noemt jouw eigen bevindingen of baseer je die op de bevindingen van de review waar je naar verwijst?

**had in reactie moeten staan**

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 7 december 2018 06:49]

Reviews online, niet alleen die van notebookcheck. Ik was voor iemand op zoek naar een XPS 15 alternatief en aangezien die er niet heel veel zijn, kwam ook deze 1050 g1 in aanmerking.
Waar wordt er nog meer melding gemaakt van door jou genoemde minpunten naast het scherm?

https://www.itpro.co.uk/l...able-business-all-rounder
"The fan noise is noticeable, but a tad quieter than the Dell."

EDIT: Zijn er overigens niet veel die je met vergelijkbare specs kan kiezen: categorie: Laptops

[Reactie gewijzigd door shufflez op 9 december 2018 14:30]

Ik zie graag jouw bronnen want bij ons werkt de EliteBook 1050 G1 perfect.
Wel gek dat deze laptop met zoveel aandacht voor beveiliging een smartcard slot ontbeert...

Op mijn werk gebruiken we PIV kaarten steeds meer voor onze "speciale" inlogs (admin rechten op servers enzo).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 december 2018 11:50]

Klopt, dat is tegenwoordig standaard bij HP. Op de nieuwe Elitebook 850 G5 zit ook geen card slot meer.
Vraag me dus af hoe ons bedrijf dit gaat aanpakken. Al onze interne medewerkers hebben een smartcard. En dat zijn er 5000+ de smartcard weghalen (security breach) wilt onze head of Division namelijk niet
Overstappen op contactloos?
Op de 8xx G5 serie is het een optie geworden. Op mijn 830 G5 zit ie gewoon, je moet het alleen in de configuratie opnemen.
Nee, is niet waar. De Smartcard reader zit standaard op alle EliteBook 800 G5 series. Het is mogelijk om deze in een CTO dicht/onbruikbaar te laten maken maar daar zit zelfs een meerprijs op...
Als je dat wilt, waarom koop je niet gewoon en Yubikey?

Edit: of vraag je jouw baas om over te stappen naar Yubikeys, omdat steeds minder laptops een smartcard slot hebben.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 7 december 2018 20:32]

Yubikeys zijn veel duurder. 50 euro, terwijl je een PIV kaart al voor een tientje hebt. En ook makkelijker in het gebruik, je kan ze vaak combineren met toegangskaarten en ID badges. Steken minder uit met de laptop op schoot, en je bent geen USB poort kwijt. En de NFC functie (indien beschikbaar) werkt beter op mobiele apparaten door de grotere antenne.

Prive gebruik ik inderdaad yubikeys. Want ik combineer het met OpenPGP en dat is op smartcards niet erg veel te vinden (Fidesmo had het heel even maar heeft de PIV support helaas laten vallen). Maargoed op het werk hebben we lenovo en die heeft het nog wel. Een smartcard slot is ook nog steeds een vereiste voor veel overheden/defensie e.d.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 december 2018 21:36]

Het valt me op dat HP vrij vaak troep schermen in hun budget laptops zet, en dan zeg ik echt troep: fletse schermen, weinig contrast echt lcd's uit de jaren 90 stijl. Dat ze het nu ook durven te zetten in hun high-end is echt om te huilen. Voor mij een grote reden om met een boog om HP heen te lopen.
Ik heb zelf een HP Omen si de een tijdje, en het scherm er is is zeer contrastrijk en geeft (in mijn opinie) goede kleuren weer. Nou kan het zijn dat ik van een Asus kom uit 2015 met een tn paneel, maar toch. Ik ben niet teleurgesteld.
Mwah, wij hebben nu HP 14's staan met een i5 8250U erin, en qua scherm doen die zeker niet onder voor Asus of Lenovo IPS schermen.

Volgens mij kwam het scherm er bij notebook check zelfs erg goed uit.
Je maakt hier de conclusie dat er een budget scherm in deze laptop zit. Dat is dus onwaar. Het scherm is een hoge kwaliteit IPS scherm met een nette lichtopbrengst en een hoge 4K resolutie. Het kleurbereik is niet optimaal maar zeker niet slecht (het is dan ook geen PC welke voor fotobewerkers is gepositioneerd, daar zijn de ZBook producten voor). Je slaat dus erg door in je reactie wat mij betreft.
Naast dat een 8.5 wel erg aan de hoge kant is voor deze minpunten, waarvan vooral het scherm. Daarnaast zijn de nieuwe dockingstations echt verschrikkelijk. Bij mij werk zijn daar erg veel problemen mee, de meeste blijken helemaal niet te werken.
Oei! Betreft dat toevallig de nieuwe USB-C docking stations die daisy chaining ondersteunen voor de nieuwe Elite Displays? Of nog iets anders?
Het gaat om de kubus vormige HP Thunderbolt dock G2, inderdaad met de usb-c poorten die daisy chaining ondersteunen. Heb het niet helemaal gevolgd, heb zelf een HP Elitebook 840 g3 met de HP ULTRASLIM DOCKING STATION en geen enkel probleem, maar volgens bij was er met een bepaalde batch van de nieuwe dockingstations problemen.
Bedankt voor de info! Ik speel het door naar HP zelf. Ze zullen allicht op de hoogte zijn, maar best op zeker spelen.
Klopt, Thunderbolt G2 docks werken hier perfect. Het mooie is dat ze ook werken op non-thunderbolt USB-C systemen omdat hij automatisch overschakelt naar USB-C ALT mode. Belangrijk is inderdaad dat je eenmalig actief in je task bar aanklikt dat je PC verbinding mag maken met de thunderbolt dock. Als je dat inderdaad niet weet gaat het nooit werken.... ;)
Ik weet niet het preciese ervan, dit is wat ik hoorde. Verwacht dat als het echt met meerdere docking stations was en niet alleen deze, dat het dan al wel is doorgespeeld naar HP. Als het mijn docking station was, dan had ik je wel meer kunnen vertellen, maar het was voor één van mijn collega's die ook niet het meeste verstand ervan heeft.
Ik heb zelf zo'n Thunderbolt dock van HP (de kubus). Werkt prima hoor, Je hebt alleen de software nodig om het dock goed te keuren. Is een security feature. Kun je uitzetten op je laptop maar ja dan zet je notebook open , immers TB is PCI-e gebasseerd.
Het is toch gewoon de Zbook Studio G5 met een iets ander mainboard? Met andere videochip en de beveiligingschip.
KIopt. Beveiligingschip is hetzelfde. Scherm is van lagere kwaliteit en de professionele graphics zijn ingeruild voor consumenten graphics... Het is gewoon een zeer krachtige sexy notebook waar je een spelletje op kunt spelen...
Ik heb even nagekeken, Zbook studio g5 en deze hebben zelfde spare part nummers voor de schermen.
Maar ik ben vrij zeker dat HP net wat ze kunnen kopen binnen hun specs voor de beste condities inkopen.
Dus is niet gezegd dat alle zbooks of elitebooks dezefde merk/type schermen hebben.

FHD L32562-001
FHD, privacy L32561-001
UHD L32563-001
Klopt. Je kunt dezelfde schermen krijgen in ZBooks. Feit is dat de schermen van de Z-lijn factory calibrated zijn. Ook zijn ZBooks met Dreamcolor schermen te krijgen (adobeRGB en 10bit).
HP DreamColor Display, 15.6” diagonal UHD IPS eDP + PSR anti-glare, RG phosphors - LED-backlit, 600 nits, 100% AdobeRGB with 10-bit color (3840x2160)
3000 euro en dan geen numpad... ?
Daar heb je dan de HP ZBook Studio G5 voor of de HP EliteBook 850 G5... Voor ieder wat wils! :)
Ik heb zelf de ZBook Studio G5 (via het UTwente notebook project), en deze heeft dezelfde behuizing als deze Elitebook en dus ook geen los numpad. Met F10 kun je wel een deel van het toetsenbord als numpad gebruiken, maar dat werkt natuurlijk niet even lekker. Voordeel van dit ontwerp is dat toetsenbord en touchpad in het midden van de laptop zijn uitgelijnd.
Je hebt gelijk! Ik bedoel ook niet de Studio maar de ZBook 15v of gewoon de ZBook 15. 8)7
“Jazeker, maar zouden we aanbevelen om hem aan te schaffen? Eigenlijk niet, tenzij de beveiligingsopties je aanspreken, want daar betaal je uiteindelijk voor.”

Welk alternatief zouden jullie dan wel aanbevelen? (Zou leuk zijn als dat erbij zou staan)
Ja daar kijk ik op naar. Ik kwam niet veel verder dan de Dell 5530. Zit ook inde 3k prijsklasse.
Waarom is het nou weer nodig dat je op het touchpad moet klikken. Ik wil gewoon fysieke knoppen boven en onder het touchpad. Dit geeft een betere tactiele feedback. Maar het is een trend en je kunt er dus niet aan ontsnappen. Het is net als de 3,5 mm audio aansluiting op je telefoon... Het is zo verschrikkelijk irritant. Ik heb een hi-end Sennheiser al jaren geleden gekocht (de bouwkwaliteit is zo goed dat je er zo tien jaar mee doet) en daar luister ik mee op mijn telefoon als ik thuis ben. Maar ik dwaal af van Topic.

Een vriend van me heeft ook een nieuwe laptop (het merk schiet mij even niet te binnen) met een touchpad zonder fysieke toetsen waarin je dan onderin kan klikken door te drukken. Mij kostte het grote moeite de rechterknop-ingedrukt-houden-maneuver uit te voeren. Ik hou het dus nog even op mijn al stukoude (2012) HP elite 8470p ;) Onverwoestbaar zijn die dingen. Dat dan weer wel. Ben ook erg gehecht aan mijn pointing stick die ook op het ding zit. Die zijn hele handig als je lange teksten blind typt en soms voor de afwisseling. De vingerafdruk scanner gebruik ik niet eens. Soms moet ik drie of vier keer langs het ding met mijn vinger voor ie het doet. Zou wel aan mij liggen. Ik wil alles te snel doen.

De vooruitgang... ZUCHT

Edit. Oh ja en what the flying... Geen RJ45 ethernet? WiFi is harstikke veilig. Not. Dream on...

[Reactie gewijzigd door Fastfreddy666 op 7 december 2018 17:25]

Ik reageerde bewust niet omdat ik dan weer voor bejaarde word uitgemaakt :+ maar je slaat de spijker op zijn kop. Bij dit soort laptops moet je weer een aparte muis meeslepen omdat zo'n touchpad gewoon onbruikbaar is. Pointing nipple is voor bepaalde dingen gewoon handiger dan een touchpad, ik wil ze gewoon allebei en een paar jaar geleden was het standaard. Verder geen verwisselbare batterij, batterijen gaan dood en je laptop opsturen of anderszins een dag kwijt zijn is gewoon zakelijk een ramp.
Tot slot een niet tactile keyboard, ik typ blind en hier valt dus inderdaad niet mee te werken.
Vreemd dat op de goedkopere HP notebooks veel van die dingen wel aanwezig zijn
Ik mijd dit soort "appearance above function" laptops daarom als de pest.
Batterij is wel verwisselbaar/te vervangen, zoals bij alle zakelijke HP's. Gewoon paar schroefjes, geen gekke lijm/pull-tabs/plakkers: http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c05348093 (pag 31).

Edit: Officiele link ipv elitize.com

[Reactie gewijzigd door shufflez op 9 december 2018 10:04]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True