Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts en Jelle Stuip

Laptop Best Buy Guide

December 2018

Thin&light tot 1000 euro

De thin&light-categorie loopt tot duizend euro en voor dat geld zijn er legio laptops te krijgen die dun en licht zijn, en over het algemeen hebben ze allemaal dezelfde specificaties, namelijk een Core i5-8250U, 8GB werkgeheugen en een 256GB-ssd. Maar moet je wel duizend euro uitgeven of kan het ook voor minder? Wij kwamen uit op de Asus Vivobook S410, die dezelfde specificaties heeft als de thin&lights van duizend euro, maar voor 'slechts' zevenhonderd euro te krijgen is.

Asus noemt de S410 een Vivobook, wat de benaming is voor de laptops die in een lager prijssegment vallen dan de Zenbooks. Toch lijkt de S410 als twee druppels water op de Zenbook UX410, die we anderhalf jaar geleden hebben getest. Het heeft er dus alles van weg dat Asus het ontwerp van de Zenbook heeft gepakt en er met de S410 een plastic versie van heeft gebouwd.

Van het resultaat zijn we op zich wel gecharmeerd, want de behuizing maakt de laptop met 1309 gram nog altijd niet zwaar en zelfs nog wat lichter dan de UX410. Bovendien zijn de smalle schermranden gebleven, waardoor de laptop niet al te groot is geworden. Wel blijkt het plastic wat minder stevig dan het metaal; het geeft wat makkelijker mee onder druk en, als je daar gevoelig voor bent, geeft het ook niet de 'premium' uitstraling die metaal wel geeft. De achterkant van het scherm is overigens weer gemaakt van geborsteld metaal, wat wel bijdraagt aan een luxe uitstraling van deze goedkope ultrabook.

Asus VivoBook S14
S410UA-EB093T (best buy) S410UA-EB748T
Cpu Core i5-8250U Core i3-8130U
Werkgeheugen 8GB 8GB
Ssd 256GB 256GB
Prijs § 669,- § 599,-

De S410 is in verschillende versies te krijgen, waarvan wij de uitvoering met i5-8250U-processor hebben getest. Dat is een quadcoreprocessor, met een turbofrequentie van maximaal 3,4GHz. De i3-8130U heeft dezelfde maximale turbosnelheid, maar twee cores minder. Die processor zit in het goedkopere model, dat op het moment van schrijven honderd euro minder kost. Gebruik je je laptop alleen voor niet al te zware taken, dan kun je de i3-uitvoering overwegen.

Van buiten zien de beide uitvoeringen er hetzelfde uit en lijken ze, zoals gezegd, als twee druppels water op de UX410. Een nadeel van die laptop vonden we anderhalf jaar geleden al de aanwezigheid van twee usb 2.0-poorten en daar heeft Asus nog altijd geen verandering in gebracht. De rechteraansluitingen zijn dus langzaam en de linkertwee werken op 3.0-snelheid. Een van die twee aansluitingen heeft een usb-c-connector, die alleen data doorvoert. Voor opladen en het uitvoeren van video kun je dus alleen de standaard laadingang en hdmi 1.4-uitgang gebruiken.

Hoewel de S410 dun en licht is, heeft Asus niet bezuinigd op het toetsenbord en de S410 heeft dan ook aardig veel travel in vergelijking met andere dunne en lichte laptops. De toetsen zijn ook voorzien van achtergrondverlichting, zodat je ook in het donker je weg op het toetsenbord kunt vinden. Tijdens het typen merk je wel weer dat de S410 een plastic Vivobook en geen metalen Zenbook is, want de behuizing veert makkelijker mee op de aanslag van de toetsen.

Onder het toetsenbord zit de Precision Touchpad, die op zich zijn werk naar behoren doet, maar niet helemaal vast blijkt te liggen. De onderkant is 'los', waardoor je met plakkerige vingers het oppervlak ongeveer een millimeter omhoog kunt bewegen. Dit is waarschijnlijk geen uitzondering, want we zijn dit ook tegengekomen bij laptops van Asus. In de rechterbovenhoek van de touchpad zit de vingerafdrukscanner, die zo verhindert dat je die hoek kunt gebruiken. Dat is niet handig, maar aan de andere kant is de aanwezigheid van de scanner prettig, want je kunt er snel mee inloggen.

Benchmarks

De S410 die we hebben getest, is voorzien van een quadcore-i5 en dat levert prima prestaties op voor een laptop van zevenhonderd euro.

  • Cinebench - Multi
  • Cinebench - Single
  • 3DMark Cloud Gate
  • PCMark Home v3
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus VivoBook S14 S410UA-EB093T Intel UHD 620 Ci5-8250U
678
Asus Zenbook UX430UA-GV265T Intel UHD 620 Ci5-8250U
664
Lenovo Yoga 530-14IKB GF MX130 Ci5-8250U
552
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
527
HP Pavilion 13-an0370nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
510
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
508
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
502
Asus ZenBook UX410UA Intel HD 620 Ci5-7200U
329
Cinebench R15 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
HP Pavilion 13-an0370nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
152
Lenovo Yoga 530-14IKB GF MX130 Ci5-8250U
143
Asus VivoBook S14 S410UA-EB093T Intel UHD 620 Ci5-8250U
143
Asus Zenbook UX430UA-GV265T Intel UHD 620 Ci5-8250U
140
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
137
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
130
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
129
Asus ZenBook UX410UA Intel HD 620 Ci5-7200U
127
3DMark Cloud Gate
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga 530-14IKB GF MX130 Ci5-8250U
9.656
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
9.075
Asus VivoBook S14 S410UA-EB093T Intel UHD 620 Ci5-8250U
8.266
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
8.213
Asus Zenbook UX430UA-GV265T Intel UHD 620 Ci5-8250U
7.965
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
7.718
HP Pavilion 13-an0370nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
7.130
Asus ZenBook UX410UA Intel HD 620 Ci5-7200U
5.786
PCMark Home v3
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus Zenbook UX430UA-GV265T Intel UHD 620 Ci5-8250U
3.257
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
3.194
HP Pavilion 13-an0370nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
3.190
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Intel UHD 620 Ci5-8250U
3.169
Asus VivoBook S14 S410UA-EB093T Intel UHD 620 Ci5-8250U
3.043
Acer Swift 5 SF514-52T-565H Intel UHD 620 Ci5-8250U
3.015

Cinebench en 3DMark laten zien dat de processor presteert zoals je mag verwachten. Mocht je de prestaties nog iets willen opkrikken, dan kun je een tweede geheugenmodule installeren, zodat het geheugen in dualchannelmodus werkt. De aanwezige 8GB is vastgesoldeerd, maar het vrije slot laat uitbreiden makkelijk toe.

De m2-ssd kun je ook vervangen, maar de S410 biedt ook de redelijk zeldzame mogelijkheid om een tweede ssd of harde schijf met 2,5"-sataconnector toe te voegen.

Scherm en accuduur

Je zou misschien verwachten dat de behuizing het verschil tussen de Vivobook en de Zenbook maakt, maar er zijn meer onderdelen die verschillen. De Vivobook maakt bijvoorbeeld gebruik van een paneel dat, hoogstwaarschijnlijk, goedkoper is. De resolutie is nog altijd 1920◊1080 pixels en het is een ips-scherm, maar de helderheid valt een stuk lager uit dan bij de Zenbook UX410 en het contrast valt iets lager uit.

  • Schermhelderheid
  • Contrast (max. helderheid)
  • Browsen
  • Video
Schermhelderheid
Laptop Schermdiagonaal Resolutie in cd/m≤ (hoger is beter)
Asus ZenBook UX410UA 14" 1920x1080 (Full HD)
363
HP Pavilion 13-an0370nd 13,3" 1920x1080 (Full HD)
344
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 13,3" 1920x1080 (Full HD)
299
HP Envy 13-ah0100nd 13,3" 1920x1080 (Full HD)
262
Acer Swift 5 SF514-52T-565H 14" 1920x1080 (Full HD)
239
Asus VivoBook S14 S410UA-EB093T 14" 1920x1080 (Full HD)
236
Contrast (max. helderheid)
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Pavilion 13-an0370nd 13,3" 1920x1080 (Full HD)
1917:1
Acer Swift 5 SF514-52T-565H 14" 1920x1080 (Full HD)
1397:1
Asus ZenBook UX410UA 14" 1920x1080 (Full HD)
1283:1
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 13,3" 1920x1080 (Full HD)
1274:1
Asus VivoBook S14 S410UA-EB093T 14" 1920x1080 (Full HD)
1187:1
HP Envy 13-ah0100nd 13,3" 1920x1080 (Full HD)
988:1
Accutest browsen 2013 (180cd/m≤)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook UX410UA 48Wh
9u59m
HP Envy 13-ah0100nd 53,2Wh
9u38m
Asus Zenbook UX430UA-GV265T 50Wh
9u13m
Lenovo Yoga 530-14IKB 45Wh
9u10m
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 53Wh
8u51m
Asus VivoBook S14 S410UA-EB093T 42Wh
8u19m
Acer Swift 5 SF514-52T-565H 36Wh
7u56m
HP Pavilion 13-an0370nd 37,7Wh
6u47m
Accutest video 2013 (180cd/m≤)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Spin 5 SP513-52N-5210 53Wh
10u54m
Asus ZenBook UX410UA 48Wh
10u1m
HP Pavilion 13-an0370nd 37,7Wh
9u59m
Lenovo Yoga 530-14IKB 45Wh
9u15m
Asus VivoBook S14 S410UA-EB093T 42Wh
9u11m
Acer Swift 5 SF514-52T-565H 36Wh
9u10m
HP Envy 13-ah0100nd 53,2Wh
7u17m

De accu is ook nog eens 6Wh kleiner uitgevallen, waardoor de accuduur van de S410 lager uitvalt dan die van de UX410 en de UX430. Er blijft echter, bij niet al te zwaar gebruik, nog altijd acht tot negen uur over, wat in veel gevallen zal volstaan.

Conclusie

De thin&light-categorie heeft een maximumbudget van duizend euro, maar er blijkt voor een stuk minder ook al een dunne en lichte laptop te koop te zijn met i5-8250U, 8GB werkgeheugen en een 256GB-ssd, net als de duurdere modellen. Wat snelheid betreft is de Vivobook S410 dan ook aan die duurdere laptops gewaagd. Wat bouwkwaliteit betreft merk je wel dat de S410 een goedkopere laptop is, met een plastic behuizing in tegenstelling tot de duurdere metalen behuizingen van de Zenbook-laptops.

Dat verschil komt ook terug in de beeldkwaliteit en de accuduur, die beide wat minder zijn dan bij de Zenbook UX410 en UX430. Een groot pluspunt van de S410 is de upgradebaarheid, want behalve extra werkgeheugen is een tweede ssd of harde schijf makkelijk toe te voegen en dat zie je in deze prijsklasse niet vaak. Heb je dus een kleine beurs, maar ben je toch op zoek naar een compacte en lichte laptop, dan is de S410 een interessante keuze, zowel in i3- als in i5-uitvoering. De verschillen op het gebied van bouw- en beeldkwaliteit, samen met de accuduur zijn echter wel degelijk aanwezig, waardoor het voor sommigen zal lonen om door te sparen voor een Zenbook. Op het moment van schrijven is de UX430 net in prijs gezakt en is het verschil nog maar vijftig euro en dat zijn de stevigere behuizing, langere accuduur en het betere scherm zeker waard.

Alternatieven

Asus Zenbook UX430UA-GV265T

De UX430 is een stevigere laptop met een beter scherm en langere accuduur dan de S410. Het prijsverschil is op het moment van schrijven klein en maakt de UX430 een bijzonder interessant alternatief voor de S410 met i5-processor.

Score: 4(3 reviews)
linkReview: Asus Zenbook UX430UA - Snel en stil voor een scherpe prijs
Acer Swift 5 SF514-52T-565H

De Swift 5 is een stuk duurder dan de S410, met dezelfde specificaties. Het verschil is dat de Swift 5 slechts 935 gram weegt en dat is bijzonder weinig voor een laptop met 14"-scherm. Ook de Swift 5 heeft ruimte voor een extra ssd, al moet dat er wel een met m2-aansluiting zijn.

Score: 0(0 reviews)
linkReview: Acer Swift 5 - Veel lichter dan de concurrentie

Reacties (115)

Wijzig sortering
De thin&light categorie mag toch wel enkele honderden euro’s duurder.
Nu sluit je een heel groot stuk van de markt uit, je behandelt lichte laptops maar wel vol compromissen.

Als ik thin&light denk dan denk ik premium, met premium feautures. En dan zou laden via USB-C standaard moeten zijn, op zijn minst. En een degelijke behuizing mag ook niet ontbreken.
Vind ik ook. Dit is toch geen thin & lite? Ik denk dan aan een xps13 of macbook air
Eerlijk gezegd, als Apple-fan... ik vind dit interessante alternatieven voor de Air.

De reden om wel voor Apple te kiezen zijn voor mij: MacOS
De reden om specifiek de Air te kiezen: gewicht

De reden om niet (meer) voor Apple te kiezen: Prijs.

Als ik dan naar Windows overstap: doe mij maar 1000 euro besparing, i.p.v. 200.
Zou ik voor de Vaio S13 gaan

Voor 900 USD (momenteel)
-Magnesium Alloy body
-1.06kg
- Windows 10 Pro (!)
- Full HD
- i5 8250U
- 620 UHD
- 8GB
- 256GB SSD

Connectivity
- 3 x USB 3.0 waarvan 1 met charge
- 1 x hdmi
- 1 x VGI
- 1x Gb LAN
- SD card read

(Het kan dus wel)

Enige minpuntje ... Je moet er een retourtje New York bijkopen

(Zie https://us.vaio.com/vaio-s/ )
Voldoende collega's en kenissen die naar de VS gaan. Maar deze zal dan ook een US toetsenbord hebben. Dan ram je de hele tijd mis op de enter.

Overigens is 900 dollar boven de invoerlimiet. Dus dan moet je ook invoerrechten erover betalen. O-)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 december 2018 22:18]

Wanneer je een laptop in de EU invoert zal je hier echter geen invoerrecht over hoeven te betalen.
Dit gezien het feit de laptop onder GN code 8471 30 00 00 valt. Je kan dit nakijken op https://tarief.douane.nl/arctictariff-public-web/#!/home

Overigens is het misschien ook handig om te weten dat wanneer de waarde van het goed onder de 150 euro is je geen invoerrecht hoeft te betalen. En je pas btw/omzetbelasting moet betalen als de waarde van het goed boven de 22 euro is.
Ik denk dat ik (als leek) invoerrechten en btw wat slordig heb gebruikt. Excuses.

Als particulier:
https://www.belastingdien...tent/ik-reis-buiten-de-eu

Dan mag je tot waarde van 430 euro gewoon meenemen op dat retourtje NY. Daarboven gewoon 21% BTW betalen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 3 december 2018 09:45]

Dat klopt, ik bedoelde eigenlijk alleen als je dingen besteld. Zelf gehad dat ik bij de Blizzard Shop wat heb gekocht voor onder de 100 euro en er een invoeraangifte + factuur van DHL meekwam, toch maar even met ze gebeld. (:
US keyboards hebben juist 'onze' enter/shift vormen, UK versies niet.
Of levert Apple gewoon in heel de EU een ISO layout, ondanks dat we die in Nederland niet standaard gebruiken?
[edit]

Het gaat blijkbaar om ISO vs. ANSI standaard.

Blijkbaar ben ik ISO lay-out zo gewend, dat ik dat normaal vindt. Zal er op gaan letten, maar zover ik weet gebruikt de grote meerderheid om mij heen ISO-stijl.

Overigens kiest Apple voor NL standaard voor ISO?
https://support.apple.com/en-us/HT201794

Ik heb zelf geloof ik het internationale toetsenbord (Z)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 3 december 2018 00:14]

Thin en light is niets anders dan dun en licht, dat jullie het met premium vergelijken is vreemd.

Voor de vorm: mijn xps13 weegt ~1230 gram, de S410 is 80 gram zwaarder, dezelfde categorie dus.
Technisch gezien ontbreken dan de premium en game categorieŽn.
Thin & Light zit in mijn ogen rond de 1KG en 15mm dikte. 1,2KG kan ook nog maar ergens moet je een grens trekken.
Eens, maar er zijn genoeg mensen die een T&L willen die niet zoveel kost.
Maar voor de volgende buy guide zou ik ook graag een hogere budget cap zien voor deze categorie.
De gemiddelde chromebook is dan ook een T&L... ik denk dat de meesten vallen over het budget
Ik heb dat eerder geopperd, om ook een segment voor chromebooks te maken. Je ziet ze steeds meer...
Dan kan je evenegoed gewoon bij basislaptop enkele dunnere exemplaren geven.
Hernoem thin&light desnoods, maar een categorie voor premium ultrabooks zou zeker niet mogen ontbreken!
Extra categorie business laptops zou fijn zijn in dit geval.
Mee eens. Sterker nog, de gekozen 'Basislaptop tot §700' is dunner dan de 'Thin & Light' laptop :+
(Ok, toegegeven de thin&light is wel beduidend lichter)
Ik heb de indruk dat de BBG vooral met de lezers van Het Laatste Nieuws in het achterhoofd worden gemaakt, de laptopkeuzes verschijnen na een tijdje ookbop de website van HLN.be. Leuke synergie voor De Persgroep, maar daar hebben wij Tweakers niet echt veel aan.
Omtrent de Lenovo 530S:
Het enige echte nadeel aan de buitenkant van de 530S vinden we het glanzende scherm. Dat is enerzijds een kwestie van smaak, want sommigen houden van het beeld dat de glasplaat oplevert, maar anderen hebben liever een mat scherm, omdat het reflecties vermindert. Dat laatste is des te belangrijker voor de 530S, omdat de maximale helderheid tegenvalt. Je kunt dus niet voor de reflecties compenseren door het scherm wat feller te zetten.
Die snap ik niet. Jullie hebben deze 530S SKU gereviewed, welke volgens de specsheet hier op Tweakers een mat scherm hoort te hebben. Dat gezegd, een voordeel aan een zeer reflectief scherm is dat het een perfect schoudersurfing detectie mechanisme is, zodat je snel een 3-finger swipe-down gesture op je touchpad kan doen om alle vensters te minimaliseren. Je hebt geen idee hoeveel de gemiddelde persoon de knee-jerk reactie heeft een blik op je scherm te wenden als ze achter je langs lopen, wat ik op verschillende algemene openbare plaatsen en werkplaatsen vaak merk. Totaal onbeschoft. Een semi-sarcastische reactie om een slecht reflecterend scherm goed te praten, maar het is wel een feit.
Die touchpad doet zijn werk overigens bijzonder goed. Het is een Precision Touchpad met een glazen oppervlak. In deze prijsklasse komen we ook nog wel touchpads met een plastic oppervlak tegen en vaak genoeg zijn dat ook geen Precision Touchpads. Dankzij dat oppervlak en de softwareondersteuning in Windows werkt het zonder problemen en worden multitouchbewegingen snel herkend.
Dat had ik niet verwacht. Ik vind een glazen + precision touchpad en aparte vingerafdruk scanner vrij lux in deze prijsklasse; nog niet zoveel jaren geleden moest je daarvoor toch echt naar de 1000§ klasse kijken. Ook is een verlicht toetsenbord redelijk zeldzaam in deze prijsklasse. Zo zie je maar weer dat premium features nog steeds over tijd neerdalen naar goedkopere modellen.
___
Edit: weten jullie zeker dat he touchpad van glas is? Volgens Windowscentral heeft het een mylar (polyesterfolie) laag. Maar goed, als je jullie claimen dat het van glas is, dan is het wel een goed plastic oppervlak.
__

Voor mij is de Lenovo 330S interessanter dan de 530S. Want naast dat ze beide redelijk dicht tegen elkaar aanzitten qua prijs, is het mij te doen om het numpad. Eigenlijk maakt een numpad niet zo veel uit voor mij, maar eerder dat ik tenminste dedicated knoppen voor home/end, page up/page down en fatsoenlijke volledige pijltoetsen heb. Gezien beide laptops vergelijkbare schermranden hebben, en dus een vergelijkbare grootte in toetsenbord ruimte, ontgaat mij de logica waarom ze op het iets duurdere model het numpad, of zelfs de home/end page up/page down rij, hebben weggelaten.
  • Zowel de 330S en 530S hebben een backlit toetsenbord (al heb ik geen idee of dat de toetsen ook exact hetzelfde zijn).
  • Beide schermen zijn even (niet) helder.
  • De 330S heeft een mat scherm i.t.t. 530S (een pluspunt voor mij als we maar ~230 nits hebben om mee te werken... al heeft de een andere uitvoering van de 530S ook een mat scherm).
  • Beide hebben schijnbaar een precision touchpad.
  • Beide hebben vergelijkbare interne specificaties (al heeft de 330S 4GB minder potentieel RAM, en geen dedicated GPU) en I/O.
  • De 330S is iets lichter.
  • De 330S heeft een iets grotere accu (al heb ik geen 1:1 vergelijking gezien in praktijk uithoudingsvermogen tussen de 330S en 530S).
Werkelijk het enige dat ik mis aan de 330S en de 530S is het ontbreken van Thunderbolt, USB-PD, en dat het geen Whiskey Lake CPU betreft (voor hardware mitigation tegen Spectre/Meltdown). Ik hoop dat met de komende Comet Lake release ook budget/basis laptop gebruikers ook van TB mogen genieten.

Edit #2: het is overigens zeer prettig dat de huidige trend is om scherm randen ook op laptops en zelfs ook op budget laptops zo dun mogelijk te gaan maken. Het 15,6" scherm van de 330S/530S is inclusief randen bijna even lang en breed als mijn oude 14" Vivobook uit 2013. Dus een heel stuk meer werkruimte in een behuizing van zelfde formaat.

https://tweakers.net/pricewatch/compare/1184701;334554/

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 1 december 2018 10:02]

Ik zie allemaal U processortjes, no thank you.
Wat is daar mis mee dan?
Staat voor Ultra-low power, dus beÔnvloed snelheid van de processor. Als je dus iets krachtig zoekt, zoek het sowieso niet in laptop formaat maar als je toch een laptop wilt, geen U nemen - althans in mijn ervaring.
Voor mij primeert de batterijduur bij een laptop, dus hoe minder energie de processor verbruikt, hoe beter.
Persoonlijk heb ik een Dell XPS 15 met een i7 non-U processor deze gaat rustig een dag werken mee op ťťn accu lading. Met andere woorden beide kan performance EN accu duur. :)
Met Linux doe je niet meer dan 3.5 uur met een Dell XPS 15 van > EUR 2500 .

Misschien zijn de drivers voor Linux kudt, maar ik heb zelf nog nooit een laptop gezien die de tijden haalt die in benchmarks worden genoemd (niet op Windows en ook niet op een Mac Book Pro).

Dit is geen "Dell bashing" post; *elk* groot merk (ik heb van elk groot merk een laptop gehad) is niet in staat om een laptop te leveren die een dag meegaat en het formaat heeft van een Dell XPS 15.
Dan gaat er bij jou echt iets goed mis, overigens ik heb wel gekozen voor de grote variant van de accu en niet voor een tweede opslag.
Of ik gebruik een laptop meer dan de gemiddelde persoon.
Dat is goed mogelijk, ik voor werk Internet, tekstverwerking en wat beheer op Windows servers, daarnaast wordt een VDI geopend. De laptop gaat in standby tijdens een lunch of vergadering. :)
kijk een naar een programma genaamd tlp...
ook zonder tlp kan ik zelfs met een laptop van 300 euro met i3 6006u prima 5 uur verder op 1 accu
Ik heb sinds kort de nieuwste xps 15 met een i9 processor en 4k scherm in gebruik en de accuduur bij normaal gebruik als programmeur (of bijvoorbeeld browsen) is wel degelijk >5 uur. Ik heb geen uitgebreide benchmarks gedaan, maar ik kan gemakkelijk 1 dagdeel zonder stroom en nog een behoorlijk percentage overhouden. De 2 grootverbruikers zijn scherm en processor waarbij de processor enorm afhangt van de belasting. Wanneer ik bijvoorbeeld constant aan het compileren ben (parallel op alle cores) of mijn hele regressie test suite in een loop gooi dan zakt de batterijduur behoorlijk door zijn hoeven. Dat is ook vrij begrijpelijk met een processor van 45 watt TDP en een battery vna 97W/u.

Ik zou je workload even monitoren, misschien heb je meer cpu load dan je verwacht?
Excuus voor mijn waardeloze post. Mocht het niet duidleijk zijn uit het feit dat ik reageer op een bericht over accuduur onder linux: Dit alles betreft gebruik van de laptop met Ubuntu 18.04.
Zo ťťn ieder zijn voorkeur ;) voor minder zware werkzaamheden voldoet een telefoon of tablet voor de veel eisende werkzaamheden graag een ietwat sterkte laptop voor mij.
Ik heb zo'n U en prima laptop. Is voor als ik naar klanten moet. Supersnel, werkt fantastisch. Draai er zelfs VM's op. Ja, mijn desktop is krachtiger, maar een laptop heeft volgens mij wel een functie. En dat be batterij beetje lang meegaat is wel prettig.
Ligt er misschien een beetje aan welke variant je hebt. Ik had laatst een i3-4005U en ik merk al na een schone installatie dat het al niet vloeiend loopt. :P

En een ander groot nadeel is dat ze niet te vervangen zijn.
Tot de 8### series had je helemaal gelijk. De dual core i5 U versies waren frustrerend langzaam.
Ik heb het genoegen gehad laatst met een i5-8250U te mogen werken en de 2 extra cores zijn een wereld van verschil. De i5-8250U is net zo responsief als mijn i7-4790 in m'n desktop systeem en de i5-6300HQ in m'n laptop. Er is de afgelopen jaren heel veel vooruitgang gemaakt in de U-series.

Als je iets krachtigs zoekt kun je uiteraard beter niet naar de U kijken. Maar voor 95% van het werk is de U tegenwoordig echt wel voldoende.
Ja die heb ik op het werk ook. Rete traag.
De budgetlaptop categorie met 500 euro is leuk als je niet wilt gamen, iets grafisch wil doen of rekenkracht nodig is.
Maar meestal als je die type eisen heb voor een laptop is het misschien ook interessant om zo nu en dan te kijken naar de laptops rond de 350 euro.

Zoals bijvoorbeeld voor 349 euro een Asus VivoBook Flip TP401MA met touchscreen.
Waarschijnlijk meer dan genoeg voor de meeste gebruikers, zeker als men een NAS/OneDrive/Google Drive heeft.

Het hangt natuurlijk allemaal af van je eisen, maar zoiets als hierboven is misschien niet een echte Tweakers waardig, maar misschien wel voor de overige 90% van de wereldbevolking ;)
Linux erop en het draait nog soepel ook ;)
O gaaf!
Linux heb ik zelf nog niet geprobeerd erop.

Ik had er 1 aangeschaft om mee te testen.
En hij presteerde boven mijn verwachting.
Ook ťťn van de testers wilde hem niet meer inleveren, na 2 dagen testen zat hij op zijn eigen laptop elke keer ook op het beeldscherm te tikken. :D

En die goede performance was trouwens onder Windows 10 Pro, de S versie waarmee die geleverd was, was een Windows 10 Pro S. Dus na een bezoekje aan de MS store om hem gratis om te zetten.., toch weer leuk! ;)
Als ik in de prijsklasse tot §350 zou moeten shoppen, dan kijk ik al niet eens meer bij nieuwe consumentenlaptopjes. Dan ga ik eigenlijk al direct richting deftige ex-lease laptops. Dan heb je tenminste geen plastic fantastic en een bak vol compromissen om de prijs maar te moeten drukken. Als je goed rondkijkt dan heb je veel betere bouwkwaliteit, robuustere koeling, beter gekalibreerde, veelal matte schermen, ethernet RJ45 aansluiting enzovoort, enzovoort. Voor mijn type gebruik het ei van Columbus.
De HP 14-df0201nd budgetlaptop wordt geleverd met "Windows 10 in S-modus". Maakt het qua performance nog iets/veel uit wanneer de 'echte' Windows 10 versie geactiveerd wordt? Van de S-modus beperking dat je alleen apps vanuit de Windows Store kunt installeren word ik niet echt blij.
Je kan altijd Windows 10 s upgraden naar de normale versie, dus daar hoef je hem niet voor te laten liggen. Qua performance zal het in het begin hetzelfde zijn, echter zal na verloop van tijd de full Windows trager worden. Dit omdat veel fabrikanten van die eigen update programma’s op de achtergrond laten draaien (in je taakbalk zie je ze vaak) wat dus resources vreet. Dit zal je ook uiteindelijk aan de batterij merken. Hier heb je met store apps geen last van.
Dat soort update-services (zoals CCleaner 'm heeft) schakel ik vaak al uit. Dat upgraden naar de normale versie zal sowieso gebeuren, want MS Edge als enige beschikbare web-browser gaat niet gebeuren. :P

Bovendien wil ik als het even kan Ubuntu als daily-driver erop installeren via een dual-boot. Windows 10 is dan een fallback-optie.
Er is ook een versie van de HP14 met een i5 8250. Die heb ik laatst aangeschaft. De Lenovo stond ook op mijn shortlist, maar het glanzend scherm was voor mij echt een no-go.
waarom budget basis en thin&light?
maar geen gaming laptop, terwijl gaming steeds groter aan het worden is. :?
heb jij cijfers om dit te ondersteunen?

Ik ga er vanuit dat de pc/laptop-gaming markt niet groter wordt, maar de groei ligt bij consoles en mobiele apparaten als telefoons.

En anders even mijn andere comment lezen.
Daarin verwijs ik naar een laptop met een capabele gtx 1050.
Ik zit er nu op te typen, maar zonet nog wat overwatch gespeeld op epic. de hoogste stand.
Ach ja, laten we er helemaal Gamers.net van maken. Volgens mij schuift Tweakers de laatste tijd al aardig op richting gaming. Ik ben dan blij als er dan een BBG voorbij komt met laptops die ook andere doelgroepen bedient. Trouwens, dat gaming op een laptop steeds groter wordt vind ik nogal een statement. Waar maak je dat uit op? Of is dit weer de bekende manier om eigen gebruik en referentiekaders te pushen als zijnde zaligmakend/algemeen gangbaar?
in de basislaptop in de 4 tabs van performance nog niet eens een ryzen 5 vermelden terwijl er best wat produkten beschikbaar zijn, enkel vermelding in de budget performance tabs.

zielige best buy guide. af en toe je eigen scope eens updaten kan geen kwaad als je voor een review site wil werken.
Ondanks dat ik het met je eens ben dat deze BBG nogal zwak is, waarom zou je per se Ryzen willen in een laptop? Ik vind het Ryzen platform prachtig, maar voor gebruik in laptops zijn ze gewoon niet geweldig, als je een goede batterijduur wilt tenminste. Hopelijk brengt Zen2+ daar verandering in.
ik zeg niet dat hij in BBG moet, maar tenminste wel in de performance charts.

nu lijkt het steeds alsof er geen alternatief is.... dat is de consument misleiden. Trouwens de r5 is wel degelijk een alternatief..... batterijduur is het typische om toch maar iets te zoeken. Ik werk al 20j met laptops, vroeger waren ze ook draagbaar en batterij.... mijn lease loopt nu ook alweer 3j voor een high end laptop en ik haal iets meer dan een uurtje met mijn i7 5600U.

Al die benchmarks op lege systemen en nieuwe HW is waardeloos. Het is een windows OS dat steeds vol rommel sw komt te staan. Batterijduur meet je enkel op de Ultraportable, dat is de enige bestaans reden van die dingen, al die meute ertussen in mini-micro-medio budget is nooit prio 1 batterij in design. Gewoon iets portabel met wat capaciteit. De desktop replacements en werkstation replacements hebben altijd korte looptijd als je er effectief op werkt....

[Reactie gewijzigd door d3x op 3 december 2018 15:15]

Dat ben ik echt totaal niet met je eens. Dat jij persoonlijk iets meer dan een uurtje haalt met je i7 is geen maatstaaf voor de rest van de processors of laptops.

Je opmerking over benchmarks op lege systemen en nieuwe hardware vind ik nogal 'dom' om het maar even zo plat te noemen, dus daar ga ik verder niet eens op in.

Verder ultraportable en Windows: Er zijn zat ultraportable laptops verkrijgbaar met een fatsoenlijke batterijduur. Op mijn Surface Pro van 2017 haal ik met gemak 6-7 uur terwijl hij ook aan het werk wordt gezet, en dat is niet eens een model dat bekend staat om zijn fantastische batterijduur.

Het komt op mij vooral over alsof je een beetje zuur bent omdat jouw Windows laptop toevallig een slechte accuduur heeft.

[Reactie gewijzigd door Morzun op 3 december 2018 15:19]

Ik zou mezelf niet blindstaren op de specificaties. Voor sommigen kan het ook voordeliger zijn om tweedehands te kopen, vooral lettende op de §500 categorie. Waar een gereviseerde laptop een prettigere ervaring kan bieden.

Ikzelf heb een laptop en een tablet met toetsenbord. Ik neem vaak de tablet in de behuizing mee vanwege het gewicht en gebruiksgemak bij een top scherm. De laptop is meer voor het onderhouden van de tablet met iTunes tegenwoordig!
Maar dan is het natuurlijk wel lastig om er een prijs bij vast te stellen. Gereviseerd lijkt mij dat je niet weet wat er van te voren precies beschikbaar is, en je maar moet doen met wat er op het moment beschikbaar is, dus dan kan je niet zeggen als Tweakers.net ja koop die tweedehands hier! Er is 1 stuk beschikbaar.
Vanzelfsprekend. Het is een tip voor de lezer van mij als reactie op het artikel.
Oh mijn tlefoon heeft de comment onder de verkeerde reactie geplaats
Sinds 6 weken gebruik ik naar volle tevredenheid:

https://www.coolblue.nl/product/813154/hp-14-ck0910nd.html

Iets oudere i3 CPU maar wel met 8gb voor §519.

Ge-update naar pro omdat het mb TPM ondersteunt. Bitlocker werkt prima :)
Ook leuk, en wat krachtiger. Heb je langer plezier van.
https://www.laptopplus.nl/producten/14wu24i

[Reactie gewijzigd door gas0line op 1 december 2018 17:29]

Goede review, maar klein verbeterpuntje: probeer wat minder krampachtig aan de tafel gekleefd te staan.
De lichaamshouding van de redacteuren leidt nu een beetje af van wat er daadwerkelijk gezegd wordt. ;)

PS; dat ASUS logo onder het scherm vindt ik een beetje too much. Het scherm is klein en het logo te groot.
Eens met dat logo, was me ůůk al opgevallen. Hadden ze makkelijk een 1200 hoog scherm in kunnen doen :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True