Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
×

Tweakers Awards 18/19

Wat vind jij de beste tech- en elektronicaproducten van het afgelopen jaar? De Tweakers Awards stembussen zijn nog drie dagen open. Laat je stem gelden en ontvang 50 ippies. Bovendien maak je kans op een Sony PlayStation 4 Pro 1TB, GoPro Hero 7 of Sonos One.

Stemmen

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Lenovo Yoga C930 Review

Convertible met een eigen draai

Conclusie

Lenovo heeft een eigen draai aan de C930 willen geven en heeft dat op verschillende manieren gedaan. Om te beginnen is er het pennetje en hoewel een echte artiest ongetwijfeld liever een grotere pen gebruikt, kun je dit exemplaar niet kwijtraken, want je kunt het in de behuizing schuiven. Daar wordt het bovendien opgeladen.

Ook onderscheidend is de soundbar, die wat geluidskwaliteit betreft echter niet veel beter is dan de meeste laptopluidsprekers. Dat komt simpelweg doordat er te weinig ruimte is voor een grote luidspreker met klankkast. Toch mag de balk niet worden onderschat, want doordat hij meedraait en samenwerkt met de luidsprekertjes die onder in de laptop zitten, is het geluid altijd naar de gebruiker gericht en dat komt de verstaanbaarheid ten goede.

Aan het Dolby Atmos-logo voor het geluid hoef je dus niet al te veel waarde te hechten en dat geldt ook voor het Dolby Vision-logo dat op het beeldscherm prijkt. Je kunt Dolby Vision-materiaal afspelen, maar daar houdt het bij op; het scherm heeft geen ondersteuning voor local dimming of meer dan 8bit kleurdiepte. Dat betekent overigens niet dat het scherm slecht is. Helderheid en contrast zijn prima voor een ips-paneel en bovendien is het scherm netjes gekalibreerd.

Het gaat om een 4k-scherm. Dat geeft een mooi scherp beeld, maar is over het algemeen niet al te goed voor de accuduur. Zeven en een half uur tijdens browsen valt echter niet tegen voor een laptop met een dergelijk scherm. De prestaties van de laptop zijn in de benchmarks ook niet verkeerd en mocht je de ssd op een later moment willen upgraden, dan kan dat, want die is goed bereikbaar.

Tot slot valt de prijs best mee als je op zoek bent naar een 13"-convertible met 4k-scherm. De instapper kost zestienhonderd euro en hoewel dat veel geld is, zijn er op het moment van schrijven geen laptops met een 360 graden draaibaar 4k-scherm die goedkoper zijn. Dan heb je echter wel de versie met 256GB-ssd te pakken, wat eigenlijk ook de uitvoering is die wij zouden kopen. Met de immer dalende ssd-prijzen is zelfs upgraden naar 512GB of 1TB goedkoper dan de meerprijs die Lenovo rekent.

Getest

Lenovo Yoga C930-13IKB (81C4002WMH)

Prijs bij publicatie: € 1.900,-

Vanaf € 1.899,-

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Lenovo Yoga C930-13IKB (81C4002WMH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

MediaMarkt

Score: 3 (214)

€ 1.899,-

€ 1.899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.899,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.899,-
Bekijk

Reacties (40)

Wijzig sortering
hoewel er geen vastomlijnde regels zijn die bepalen wat wel en niet hdr is
Dat is er wel degelijk: Rec. 2100 (https://en.wikipedia.org/wiki/Rec._2100)
Ook voor monitoren heeft VESA bepaalde criteria (https://displayhdr.org/performance-criteria/)

Die Dolby Vision sticker is niets meer dan marketing en vergelijkbaar met telefoons die "beschikken" over Dolby Vision en Dolby Atmos: ze kunnen het weergeven door zowel het Vision als Atmos signaal om te zetten in gewoon normaal formaat dat in geen enkel opzicht beter is dan de normale standaarden.

Qua geluid is het weer net zo als al die andere "sound by Harman Kardon", "sound by B&O" "sound by JBL", etc.
In de praktijk allemaal ruk geluid en in geen enkel opzicht beter dan de speakers uit een laptop zonder al deze betaalde reclame.

De Macbook's hebben nog steeds het beste geluid uit een laptop, met de Surface Book als goede tweede. Beide zonder al die "sound by xxx"-onzin!
Rec.2100 is een kleurruimte die afaik geen enkel commercieel verkrijgbaar scherm op dit moment haalt en volgens mij ook door geen enkele certificering vereist wordt, en die certificering van de VESA is inderdaad wat zij vinden waaraan een scherm moet voldoen voor DisplayHDR400/600/1000. Dolby Vision is weer een andere certificering en die is een stuk onduidelijker in de requirements en zo heb je er nog wel een paar. Punt is dat er geen universele regel is die bepaalt wanneer je wel en wanneer je niet van hdr-hardware kunt spreken, ik zou bijvoorbeeld graag local dimming als vereiste zien, maar bij veel certificeringen is dat niet het geval.
Rec. 2100 heeft anders toch een behoorlijk duidelijke omschrijving over HDR:
Rec. 2100 defines two sets of HDR optical transfer functions which are perceptual quantization (PQ) and Hybrid Log-Gamma (HLG).[1] HLG is supported in Rec. 2100 with a nominal peak luminance of 1,000 cd/m2 and a system gamma value that can be adjusted depending on background luminance.[1] For a reference viewing environment the peak luminance should be 1,000 cd/m2 or more and the black level should be 0.005 cd/m2 or less.[1] The surround light should be 5 cd/m2 and be neutral grey at standard illuminant D65.[1]
Daarnaast heb je ook nog SMPTE ST-2084. Iets waar ook Dolby Vision zich aan conformeert.
Zowel Rec. 2100 en SMPTE ST-2084 hebben het over minimaal een 10-bit display. Iets wat deze laptop duidelijk niet kan.

Los van dit alles is het gewoon een geld kwestie. Net zoals je nu een telefoon een IMAX-certificering kan geven een wekkerradio tegenwoordig zonder problemen een THX-sticker kan krijgen... |:(
MIjn Toshiba P300 met HK-speakers liet destijds echt prima geluid horen. Beter dan veel andere laptops. Verder ben ik het met je eens dat het vooral een gimmick is om daarmee te kunnen pochen.
Er zijn genoeg goede laptops met betere speakers, zoals de ASUS N-series.

Daarnaast gaat wel degelijk de geluidskwaliteit weg als je Ubuntu draait.
Waar halen jullie die instapprijs van €1600 vandaan? Ik zie hem alleen voor €1899 aangeboden worden :(

E: die instapper waarnaar verwijst is staat gewoon onder Lenovo Yoga C930-13IKB (81C4008PMH) (hoe link je in godsnaam aan een SKU/tweakersID/EAN?

[Reactie gewijzigd door uNoTopia op 12 november 2018 07:07]

pricewatch: Lenovo Yoga C930-13IKB (81C4008PMH)

Gewoon de pricewatch adres link plaatsen. Wel een aardig verschil. 300 euro voor 256GB ruimte extra.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 12 november 2018 07:43]

En het basismodel met 8GB geheugen, 256GB SSD en Full HD scherm kost 1470 euro.

Dan heb je voor 130 euro meer: 8GB geheugen extra, een i7 en een 4K scherm ;)
Mjah dat is dan wel een leuke upgrade.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 12 november 2018 17:15]

Bij bol.com nog wel (256GB SSD, 16GB RAM, i7, 4K)
Toen ik de review vrijdag klaarzette voor publicatie was 'ie te koop voor 1600 (zie ook het grafiekje van het prijsverloop). Ondertussen is de prijs weer 1900 geworden, dus ik heb het aangepast op de scorekaart.
Mediamarkt had 15% korting op alle lenovo laptops voor een week of langer omdat ze met lenovo shops in hun eigen winkel gestart zijn, dat zou een deel van het prijsverschil kunnen zijn. Als je gaat rekenen is dat 285 euro verschil. Gisteren liep dat af.
Mijn vriendin moest toevallig een gisteren een laptop kopen en had mazzel dat ze nog net 15% korting kreeg.
-nvm-

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 12 november 2018 10:19]

Als het prijsverloop van het artikel ziet, dan zie je dat het een aantal dagen geleden een tijdje 1600 euro heeft gekost. Net ten tijde van het schrijven van de review. Er staat dan ook altijd bij "prijs bij publicatie review".
Het komt ook wel eens voor dat een product ineens wat duurder werd zodra er een review, artikel of best buy guide over verschenen is.
Zowel ik als mijn vriendin vonden touchscreen laptops in het begin maar een gimmick. We hebben er echter beiden een en het werkt ZO VEEL fijner zonder muis. Je productiviteit lijkt wel 2x omhoog te gaan. Daarnaast hoef je al een accessoire minder mee te nemen en zijn handgeschreven notities zoveel fijner.

Als apple nou macbooks had gehad met touchscreenoptie, dan graag. W10 is echter een betere hybrid optie met zijn touchscreenvriendelijke menu's. Ik wacht dan ook nog steeds op een OSX / iOS hybrid functie of crossover functies. De iPad pro is namelijk niet de macbook replacement die Apple erin ziet.
Je productiviteit lijkt wel 2x omhoog te gaan.
Waar gebruik jij je touchscreen allemaal voor dan? Zo af en toe is het wel makkelijk en ik heb er een nodig voor gebruik met een stylus, maar zo heel veel verschil maakt dat touchscreen voor mij nou ook niet.
Ben niet OP maar vind het handig voor zoom in/out, scrollen (Excel etc), pdf/docs markeren / inking, teken/texture programma's, store apps, start menu, heel soms in games etc. Ik gebruik meestal wel een stylus (zo'n Chinese capacitief pennetje met een batterijtje erin omdat mijn laptop geen digitizer heeft :+ ) voor notities en tekenen en ook omdat ik dan de laptop niet zo dichtbij hoeft te houden.
Voor dit soort prijzen haal ik liever een basis x1 yoga. Of heeft deze echt iets wat de x1 niet heeft?
Een penhouder in de laptop zelf, de hinge volume bar, prijs (ietsjes) en mogelijk design (/verschilt per persoon). Echter lijkt mij de X1 Yoga ook een betere deal o.a. vanwege de bouwkwaliteit (Thinkpad kennende), ports, upgradability/repairability, minder bloatware (geen Superfish op Thinkpads geloof ik) en (ook) goede speakers & scherm.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 12 november 2018 21:19]

En wéér geen context-Windows toets, en ook geen pauze toets. De home, end, page-up en down zijn alleen met de FN toets te gebruiken. Dat maakt het voor mij een erg onpraktische laptop, en ik denk voor iedereen die veel in bv Word of Excel werkt.
Ik heb eergisteren nog een Yoga 530 voor hier in huis uitgepakt. Fijn tikkend toetsenbord (zo te zien hetzelfde) maar mist dezelfde toetsen.
Mijn Yoga 2 Pro heeft ze wel, werkt echt veel fijner... Ik begrijp niet waarom fabrikanten beknibbelen, of in elk geval rare designkeuzes maken op het meest gebruikte invoerapparaat. Zo'n laptop wordt toch veel voor productiviteits-software gebruikt denk ik (het is geen game-laptop althans). Dan wil je toch goeie invoermogelijkheden hebben?

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 12 november 2018 08:59]

De home, end, page-up en down zijn alleen met de FN toets te gebruiken.
Je kan ook instellen dat de functietoetsen met de Fn-toets moeten worden bediend en de rest dus rechtstreeks. Alleen als je ook veelvuldig de functietoetsen gebruikt dan is het lastig. Ikzelf gebruik bijna geen functietoetsen en heb dus standaard de 'andere' functies als directe keuze aanstaan. Die ene keer dat ik dan een functietoets moet gebruiken, dan wel effe de Fn-toets gebruiken...
F2 in Excel? Alt-F4? Nee, ik heb functie toetsen ook hard nodig. Die akelige standaard dat de fn-functies standaard zijn zet ik gelijk uit. We hebben eens een honderdtal Dell laptops teruggestuurd omdat ze die optie niet in het bios hadden.
Is die ssd gesoldeerd of kan je die makkelijk zelf vervangen? zelfcensuur, eerst goed lezen. Zo te zien kan je die prima zelf vervangen. Dan zie ik dat niet als een echt minpunt.

[Reactie gewijzigd door Aeternum op 12 november 2018 07:58]

Volgens mij moet het zijn 'is zelf upgraden naar 512GB of 1TB goedkoper dan de meerprijs die Lenovo rekent.'
totaal off topic, maar mag toch gezegd worden. Ik vind dat tweakers regelmatig met grappige en leuke vindingen komt voor de benaming van de review.
Mooie review! Deze staat bovenaan mn verlanglijstje. Alleen lastige keuze 4K scherm of Full HD.

Nadelen 4K:
- kortere batterij duur
- impact op performance CPU >> maakt 4K laptop trager?
- gedoe met presenteren op extern scherm? (Qua settings omzetten naar fu hd?)

Nadelen Full HD (specifiek deze laptop):
- scherm schijnt minder goed uit testen te komen (internationale reviews)
- lastig verkrijgbaar icm i7 processor en 16GB in NL

Kloppen mijn nadelen over 4K?
Hoor het graag!

[Reactie gewijzigd door roel070 op 13 november 2018 11:34]

De korte batterijduur is het grootste nadeel en natuurlijk de hogere prijs. Schaling van applicaties kan irritant bij hele oude programma's (maar is waarschijnlijk geen probleem voor de meesten).
De performance is langzamer bij games (mits je op de hoge resolutie gamed) en 3d applicaties etc.
Over je derde punt betreft presenteren; mogelijk maar je kan natuurlijk wel je desktop resolutie op full hd zetten (lijkt mij dat het dan gewoon altijd werkt).

Maar ja ik zou zelf niet 4k kiezen voor een 13/14 inch laptop. Full hd is dan toch scherp genoeg (behalve misschien als je photoshop oid gebruikt) en als het full hd scherm qua contrast of kleuren minder goed uit te test komt zou ik lekker voor een andere laptop gaan, deze is toch vrij duur.

Misschien is de X1 Yoga wat voor je? Iets duurder maar betere bouwkwaliteit, makkelijker te upgraden/repareren, volgens mij minder bloatware (geen Superfish meuk bij Thinkpads geloof ik wat wel een paar keer bij andere Lenovo laptops op de bios is gezet), 2/3k scherm optie en ook goede audio etc.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 13 november 2018 17:14]

Thanks! Qua geld is de 4K versie ca €100 duurder dan de Full HD versie, maar wel direct beschikbaar. 4K heb ik niet nodig. Voor gaming ga ik de laptop niet gebruiken, ook niet voor photoshoppen. Zolang 4K niet beperkend werkt, vind ik de feature wel interessant als het een beter scherm oplevert. Met Surface Book (met 4K) heb ik alleen slechte ervaring gehad, daar trad vertraging op als je wisselde tussen applicaties, redelijk irritant voor zo’n dure laptop. Kan natuurlijk meerdere redenen hebben gehad: 4K scherm of het continu schakelen tussen dubbele videokaart. Maar daardoor wel huiverig geworden voor laptops met 4K scherm vanwege mogelijke impact op performance.
Mijn gebruik is primair zakelijk, met name veel excel en powerpoint (meerdere presentaties / worksheets tegelijkertijd open staan) en cloud/webapplicaties. Misschien toch maar de X1 overwegen, maar kom je wel €300 duurder uit en boven €2K voor versie met i7 en 16GB in vergelijking met C930 Full HD versie.
np, ik gok dat je te weinig geheugen had in je Surface Book (dat die daarom geheugen moest 'swappen' wat lag of kleine bevriezingen veroorzaakt of had je meer dan 8gb?).
16 gb aan geheugen lijkt mij in ieder geval wel verstandig idd.
Als je een meer budget interessante laptop wilt zou ik denk eerder voor de Yoga 730 gaan inplaats van de 930.
Of je kan een basismodel kiezen van de Yoga X1 en dan zelf het geheugen en ssd erin doen (ben je goedkoper uit dan als je het de fabrikant laat doen). Verschil tussen i5 en i7 is niet zo groot bij dit soort laptops (de i7 wordt ook iets warmer, waardoor die eerder kan gaan throttlen).

De Yoga 930 zit in een beetje rare positie, het is vrij duur voor een consumenten laptop (bijv vergeleken met de Yoga 730) maar heeft niet de voordelen van zakelijke laptops (bijv de Thinkpads / Yoga X1).

full hd vs 4k zegt in principe alleen hoe scherp het scherm is (/hoeveel pixels). Maar het menselijke oog merkt op gegeven moment het verschilt niet meer of nauwelijks (dit is bijv de reden dat Surface Book een 3k scherm heeft inplaats van een 4k omdat je het verschil niet meer ziet maar 4k wel nadeliger zou zijn voor de batterijduur). Apple heeft ook om die reden 2.5k / 2.8k schermen in haar Macbook Pro's die net als de Surface een van de mooiste schermen hebben. Kleuren en contrast etc is vaak belangrijker voor een mooi scherm.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 14 november 2018 16:59]

*Gb is echt zat om geen swappen te krijgen als ik het scenario van @roel070 bekijk. Ik heb zelf ook een Surface Book gehad en niet diezelfde ervaringen. Misschien een Windows/driver issue of een ander defect? Ik heb nu een Surface Pro en ook die werkt vlot zat met zijn 3k-scherm waar ik ook nog een 27" extern 4k-scherm aan heb gehangen. Ook nu heb ik 8Gb en dat is zat...

[Reactie gewijzigd door Swerfer op 14 november 2018 17:49]

Hangt er van af welke programma's roel070 gebruikt. Ik had bijv op mijn huidige laptop te weinig aan 8 gb, maar nu genoeg aan 12 gb.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True