Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Google Home Hub Review

Slimme speaker en fotolijst in één

Conclusie

Wie zijn Google Home-product in Nederland wil kopen, heeft enkel de keuze uit de Mini en de normale versie, maar ben je toevallig in het buitenland en heb je de kans om een Home Hub op te pikken, dan is de vraag die je jezelf moet stellen vrij eenvoudig: wil ik er muziek op luisteren? Is het antwoord ja, dan kun je de Home Hub beter overslaan. De ingebouwde luidspreker mist behoorlijk veel in het laag en muziek klinkt daardoor lang niet zo goed als zou kunnen. Voor gesproken reacties op commando’s, een YouTube-video of een podcast klinkt de Hub echter meer dan goed genoeg.

Heb je voor je muziek andere apparaten, of een speaker die je via bluetooth of cast aan de Hub koppelt, dan is het een ander verhaal. Hoewel het scherm er niet opeens een compleet ander product van maakt, zijn vrijwel alle dingen waarop je bij een normale Home enkel een gesproken respons terugkrijgt, net even handiger met wat extra visuele informatie. Van de mogelijkheid om hem als digitaal fotolijstje te gebruiken, hadden we vooraf niet veel verwacht, maar dit blijkt na het testen een van de features die we het meest kunnen waarderen.

Ben je geen gebruiker van Google-diensten of wil je zo min mogelijk data delen, dan is de Home Hub, en de hele Home-line-up, niets voor jou. Voor mensen die dieper in het ecosysteem zitten, is de Home Hub echter een interessante toevoeging aan Googles hardwareportfolio. En mocht hij in de toekomst ook naar Nederland komen, dan hopen we dat Google in de tussentijd de eigenaardigheden in de software heeft weten te verbeteren.

Reacties (154)

Wijzig sortering
Ik heb er ook eentje thuis, het is een leuk ding!

Je kunt ook een andere Google Home-speaker instellen als standaardspeaker, waardoor als je bijvoorbeeld Spotify aanklikt op de Hub, deze automatisch afspeelt op de betere speaker.
En wat ook leuk is, je kunt gewoon in het Nederlands aan een andere speaker vragen om iets af te spelen op de 'Home Hub' (als je hem zo genoemd hebt). Dus als je een YouTube filmpje wilt hebben, dan kun je dat op deze manier toch doen.

De Home Hub en de Home speaker staan bij mij vrijwel naast elkaar, dus ik heb de microfoon van de Home Hub uitgeschakeld.

De Domotica-bediening werkt perfect met het touchscreen. In het verleden heb ik ook wel geknutseld met tablets en adapters en slaapstanden uitschakelen en webinterfaces en weet ik wat, maar zo mooi en makkelijk als het op de Home Hub werkt, krijg je het zelf toch niet. Tenminste, ik niet.

Het scherm, zoals opgemerkt in de review, is echt heel erg mooi en lijkt inderdaad net op een soort kleuren e-ink display of een echt schilderij. Het lijkt totaal niet op een echt scherm (in de fotolijst stand). Echt heel goed gedaan.
Mag ik vragen waar je hem gekocht hebt?
Dat was nog lastig.
Via Forward2me heb ik Engels adres gekregen.

Dus, dan kun je hem bestellen bij Google. Maar helaas kent Google dat adres, dus je order blijft een paar dagen open staan zonder te versturen en wordt dan geannuleerd.

Toen bij Argos besteld, een soort Mediamarkt. Die hebben vijf keer geprobeerd het te zullen gaan bezorgen (ze brengen de producten zelf uit het filiaal erheen, dus niet via de post). De eerste keer was het busje stuk, toen de plank, toen was het er niet en zou de afdeling calamiteiten mij terugbellen - dat gebeurde ook niet.

Uiteindelijk op ebay gevonden; ook daar sturen de meeste Britten alleen naar een UK-adres. Dus hij heeft het naar het Forward2me-gestuurd, dat duurde 1 dag en de dag erop was hij al bij mij thuis :-)
Maar op ebay moet je treffen, er zijn weinig aanbieders vanuit de UK, óf ze vragen 300 euro. Vanuit de VS is de shipping veel duurder en ook daar zitten wat geldwolven helaas.
Die van mij was nieuw en die jongen vroeg er 120 pond voor, inclusief verzenden. Dus zelfs nog goedkoper dan de Google store, maar dat is dus even treffen.
Wij zitten hier in huis bijna tot onze oren in de domotica. Ik ben gek op handige dingetjes, maar ik zie echt het nut niet in van deze zo genaamde "Home Speakers". Ze kunnen je het weerbericht en de files voorlezen en je kunt er muziek op afspelen. Het weerbericht staat ook in de NOS app die ik ieder morgen als moderne krant lees. De files regelt mijn auto. De muziek kan interessant zijn als je er toch niet naar luistert, ik kan me niet voorstellen dat het geluid dat hier uitkomt mooi klinkt. Deze zal geoptimaliseerd zijn om te TTS helder over te laten komen. Is dat het nou allemaal waard om al je prive gesprekken in de woonkamer met google/apple/amazon te delen?
Ik geloof dat je er ook je Philips HUE lampjes er aan kunt koppelen. Nou daar zit mijn moeder op te wachten als ze bij ons komt oppassen dat ze eerst de manual moet lezen voor de lamp aan kan. (Ja ik weet het, het kan met je stem).
Wij hebben hier wel een scherm aan de muur hangen (IP Symcon voor de geïnteresseerde) waar je een aantal instellingen mee kunt doen. Maar de fysieke knoppen werken altijd om de lampen aan te kunnen doen, hoeveel techniek en slimmigheidjes er verder achter die knop zit ziet niemand. De basis erachter is gewoon conventionele relais techniek. iets waar een beetje electrician wel uit komt als ik morgen een ongeluk krijg.
Is dat het nou allemaal waard om al je prive gesprekken in de woonkamer met google/apple/amazon te delen?
Je bent de zoveelste die het roept, maar het is gewoon niet waar.

Nog één keer: de Google Home en zijn varianten beginnen pas met opnemen en versturen van je gesprek ná het geven van het 'hotword', wat in dit geval "Hey Google of Ok Google" is. Het hotword zelf wordt lokaal geregeld via een chip en pas ná activatie gaat dus de verbinding open naar de servers van Google. Stel je internet ligt eruit en je spreekt het hotword uit, dan antwoordt de GH dus dat er geen verbinding kan worden gemaakt.

Dit is uitgebreid getest door genoeg mensen en kun je zelf ook heel makkelijk testen door je internetverkeer te monitoren. Conclusie ervan was dat de GH's niet uit zichzelf pakketjes versturen.

Edit: heb je een smartphone? Meteen weg doen dan, want die microfoon staat ook altijd aan...Man, man, man. 8)7

[Reactie gewijzigd door Troetelbeer op 8 november 2018 08:39]

De microfoon in je smartphone staat niet altijd aan. We begrijpen dat een smartphone niet een "always listening" device is. De Google Home wel. Dat besef, dat verandert dingen.

Als we de kompasroos van Lawrence Lessig volgen zijn er vier dingen die je nodig hebt om een surveillance maatschappij te maken:

1. Code/Architecture. Een hardware infrastructuur. Devices met microphone arrays in huizen.
IN PROGRESS..

2. A market. Een business die er wel bij vaart. Surveillance capitalisme, zoals Shoshana Zuboff het noemt.
CHECK.

3. Laws. Wetgeving die het accepteert of zelfs verplicht. De GDPR is hier goed nieuws. Maar er bestaat een risico dat er een politiek bewind komt die de infrastructuur anders wil inzetten.
RESISTING

4. Norms. De normen en waarden. Een cultuur die het accepteert. Hier is de onkritische basishouding van Tweakers zo jammer omdat ze burgers niet helpt kritische vragen te stellen. Willen we echt 'always listening' devices normaal gaan vinden?
IN PROGRESS..

"Daarbij moet je dingen ook in een context kunnen plaatsen. Als we een telefoon reviewen kunnen we die op een heleboel aspecten vergelijken met tientallen andere telefoons. Dit is het eerste smart display waar we over schrijven, dus die mogelijkheid tot vergelijken en context is er niet."

Dat is een uitspraak waarbij je verraad dat je denkt dat je dingen alleen op features kan vergelijken. Dat is een erg nauw beeld van technologie. Zoals ik in mijn vraag om meer aandacht voor privacy in reviews benoem zijn er allerlei dingen die je kan zeggen over het product.
Nog één laatste keer dan en geldt ook voor je Android phone of iPhone.

With services like Siri or Google Assistant, your phone is always listening for a keyword, but that’s processed locally. It doesn’t start recording your audio until it hears “Ok Google” or “Hey Siri.” At that point, it records and uploads an audio file. You can turn these features off quite easily; for example, on Android, go to Settings > Google > Search & Now > Voice and turn “Ok Google” detection off.

Dus ja, je telefoon luistert ook altijd. Maar goed, het is lokaal geregeld zoals ik eerder ook al aangaf.

Edit: maar gezien je hele post sta je sowieso zeer wantrouwend tegenover de samenleving(ik oordeel er niet over, laat dat duidelijk zijn), dan wordt het al moeilijk om iemand te overtuigen van feiten die zijn huidige gedachte tegenspreekt.

[Reactie gewijzigd door Troetelbeer op 8 november 2018 09:47]

Ik ben het helemaal met je eens dat dit lokaal geregeld is. Echter gaat het zo nu en dan ook wel eens fout door een false positive. Het device denkt dat er 'OK Google' of 'Hey Siri' is gezegd terwijl dit niet gezegd is, maar je gesprek wordt wel mooi opgenomen.

Ga maar eens bij je activiteiten in je google account kijken (https://myactivity.google...tm_medium=r&utm_campaign=), ik durf te wedden dat daar gesprekken te vinden zijn waarbij er echt geen 'OK Google' aan vooraf is gegaan.
Het is echt bizar hoe groot de lijst is waar geen Ok Google aan vooraf is gegaan. :(
Bij mij staat voor alle commando's die ik gebruikt heb ook geen 'Ok, Google', maar dat zijn wel de commando's die ik bewust heb ingesproken bij Google Assistant (ook op Samsung toestel, namelijk een S8). Bedoel jij dan dat er bij jou veel is opgenomen, zonder dat je bewust Google Assistant had geactiveerd? Of had je Google Assistant wel bewust aangeroepen, maar worden die commando's in die lijst gewoon zonder Ok, Google daarvoor getoond?

In zijn algemeenheid: ik zag nooit het nut van Google Assistant (of iets soortgelijks) in. Maar sinds kort ben ik toch gaan gebruiken en dan vooral voor één ding, namelijk het zetten van reminders voor iets wat ik niet mag vergeten tijdens momenten dat ik het niet kan typen (onder de douche of in de auto rijden bijvoorbeeld, dat zijn altijd die momenten dat ik geniale ingevingen krijg en ze alweer vergeten ben als ik klaar ben of aankom op mijn bestemming).
Ik heb veel korte opnames staan waarbij er staat "Transcriptie niet beschikbaar"
Hier zitten ook langere opnames tussen waar ik gewoon achtergrond geluid hoor.
Ok, dat is wel bijzonder en ongewenst inderdaad en ik lees er meerdere verhalen over op het internet. Daarentegen zie ik zo snel niet een reactie op één van die verhalen waardoor het precies komt. Eén persoon haalt aan dat hij Google Home en Assistant gebruikt en die beiden reageren op Ok, Google, waarna één van de devices afhaakt en deze melding toont.
Ik heb ook even gekeken. Wat ik vond waren wat Hey Google opdrachten die ik zelf gegeven heb. Verder, als je op het toetsenbord het microfoon teken gebruikt om tekst in te spreken (bijvoorbeeld in een whatsappje in de auto) dan staat ook die audio in je Google account.

Als laatste, je kan Google Now op je telefoon activeren zonder Hey Google te zeggen. Gewoon door de home knop langer ingedrukt te houden. Ik tik dat altijd weg maar er staat dus van iedere keer wat achtergrondruis in mijn account.

Het is niet zo dat er iets staat wat ik niet kan verklaren.
Misschien eens terug gaan met je GH dan, want misschien is de jouwe wel gewoon stuk?
Ik heb geen GH Mini, dit is enkel van een Samsung smartphone met daarop Google Assistant.
Ah ok, ja het zou niet mogen, dus ik zou het eens na laten kijken.
Hier ook helemaal niks raars in die log. Allemaal legit commando's. Prima dat er een heel aantal gebruikers hier helemaal niets van moet hebben, maar met de aan aluhoedje-achtig-grenzende desinformatie die telkens opnieuw weer gepost moet worden, om telkens weer ontkracht te worden ben ik persoonlijk een beetje klaar.

Laat mij m'n Google Home gebruiken, dan laat ik jou je 1984 live action roleplay doen.

[Reactie gewijzigd door MsG op 8 november 2018 12:28]

Dit is geen aluhoedje-achtig-grenzende desinformatie, dit is gewoon bij meerdere gebruikers het geval. En dat hoeven niet eens Google Home gebruikers te zijn. Ook met Google Assistant kan dit voorkomen.

Verder ben ik geen tegenstander van Google, begrijp mij niet verkeerd. In tegendeel ik ben juist fan en gebruik Assistant dan ook voor de aansturing van mijn Domotica. Maar soms worden er wel eens per ongeluk gesprekken opgeslagen waar dit niet zou moeten gebeuren omdat het hotword niet gezegd is.
Laat mij m'n Google Home gebruiken, dan laat ik jou je 1984 live action roleplay doen.
Beetje een nutteloze comment vind je niet? Nogmaals, ik wijs men er alleen op dat er soms gesprekken worden opgeslagen terwijl dit niet hoorde te gebeuren. Via de link kan men zelf controleren of dit bij hen ook het geval is.
Ik doelde niet per se op jou specifiek, wellicht klikte ik de verkeerde aan. Ik doelde meer op de berichten over dat Google "de hele tijd afluistert", wat vaak door leken wordt genoemd, zoals ook wederom in dit artikel. Het zinnetje was algemeen gesteld en niet naar jou.
Heel soms reageert mijn GH Mini op de TV, maar het geluid van de TV of mijn spraak wordt vervolgens niet opgenomen.

Het lijkt erop dat mijn GH Mini dus heel soms getriggerd wordt door iets op TV, springt daardoor aan en dan lijkt het of die checkt of het hotword gesproken is, wat dus niet het geval is en vervolgens gaat die weer slapen.

Dus nee, ik heb bij my activity geen rare opgenomen dingen staan... :X
Daar staat bij mij een schrikbarende lijst false positives :O
Meestal is er geen stemgeluid opgenomen (vooral geruis op de achtergrond), maar bij een enkele ook wel.

En ik gebruik die functionaliteit dus nooit bewust, tijd om dat maar eens uit te gaan zetten.
hey top, die kende ik nog niet.hij lijkt tot 1 jaar bij te houden. Wordt het dan weggegooid?

En trouwens....alleen maar echte google assistent commando's staan er. Op 21 september heb ik "banaan" gezegd tegen de assistent. Ik weet nu alles over bananen

[Reactie gewijzigd door laserve op 8 november 2018 14:22]

Ik heb zelf even een maandje terug gezocht, maar ik zie geen enkele false activatie van mijn Google homes, terwijl ik er in totaal 3 heb. Een maal zag ik er een omdat ik een video aan het kijken was waarin "oke google" werd gezegd, maar goed... Dat kan het apparaat niet weten.
Feiten zijn dat je als je siri home of noem ze maar op op welk apparaat dan ook gebruikt je een microfoon in huis haalt.

Natuurlijk geloven we google amazon apple dat ze dat niet zullen misbruiken, maar raar dat je dan toch berichten lees amazon dat hele gesprekken zijn opgenomen. Google heeft ook wel meer van dat sorry foutjes gehad. Die sorry foutjes zijn mij te structureel.

Wat betreft je wantrouwend gedrag opmerking, is het wantrouwen of gewoon kritisch denken.
Andersom als je het wantrouwend wil noemen kunnen we jou mening ook naïef noemen. als je naar de mensheid kijkt en dan bedrijven als google zijn het geen sociale bedrijven die het beste met jou voor hebben. Ze hebben een winstmodel en bij google is dat data. Jou stem en wat je zegt is nog meer data.
Daar mag je best heel kritisch in zijn of wantrouwend. google heeft voor mij nog niet bewezen dat ze te vertrouwen zijn.
1. Klopt, ik haal een microfoon in huis, net als met een smartphone en laptop. Het gaat erom in welke context de microfoon geactiveerd wordt. Zolang dat alleen gebeurt door mijn eigen toedoen is dat prima en dan komen we meteen bij punt 2.

2. Ik geloof Google, omdat het bewezen is. Er zijn tig mensen geweest die het netwerk hebben gemonitord en die staven wat Google beweert. Dat er soms dingen anders gaan door bugs, is gewoon inherent aan de hedendaagse techniek en dat jij het persoonlijk te structureel vindt, prima, ik persoonlijk vindt van niet. Wie heeft er nu gelijk? Laten we het erop houden dat, net alles met alles, het negatieve veel vaker wordt benoemd dan het positieve. Dus dat je eventueel 1.000x op internet leest dat het fout gaat, staat tegenover dat het misschien wel 100.000x goed gaat wat je niet krijgt te lezen.

3. Het verschil over naïef of wantrouwend zijn in deze discussie is dat de "wantrouwende" mensen vooral hun mening op een gevoel baseren en maar zeer weinig feiten kunnen overleggen. Mijn betoog over de werking van de Google Home is onderbouwd met feiten, die zelf makkelijk te controleren zijn thuis. Dat is dus verre van naïef.

4. Wat betreft die data die ik geef aan Google ben ik mij volledig bewust van. Het gaat erom wanneer ze die data ontvangen. En dat is op het moment dat ik gebruik maak van de Google Services en daar kies ik bewust voor wanneer ik de GH activeer met mijn stem, Google Maps gebruik om te navigeren of Google Search enz.

Niemand hoeft gebruik te maken van Google als ze niet willen, maar dingen blijven roepen over de Google Home die niet kloppen is ook niet nodig.
Je gaat bij punt 1 al de fout in. Jou smartphone laptop heeft de microfoon niet continue aanstaan, tenzij je 1 van de diensten gebruikt die altijd je microfoon controleert, maar dat verteld ik hierboven ook al.

2 de zogenaamde bugs zijn normaal. Toch apart dat die bugs altijd in het voordeel van google waren en ook altijd data gaven waar google iets mee kan doen. Heel apart bugs die altijd in jou voordele zijn.

3 De werking van google onderbouw je met feiten. Jij hebt dus inzake in de hele werking van google, de hele backend en wat er allemaal gebeurt, petje af daarvoor. Jij gebruikt wantrouwen ik gebruik kritisch maar goed kritisch noemt je dan maar wantrouwen dat zegt ook genoeg.

4 Jij bent je bewust welke data google over je heeft. Proficiat, veel mensen zijn zich dat niet bewust en ik denk dat je nog eens zal schrikken wat er nog meer over jou beschikbaar is. Ga je namelijk verder zoeken naar bedrijven die data kopen en dat ook data die "anoniem"is dan blijkt ineens als je gaat combineren dat zelf anonieme data niet meer zo anoniem is. Uiteindelijk zal al die data vroeg of laat gebruikt gaan worden tegen je.

Het is niet alleen google home het zijn vergelijkbare diensten die alleen maar als doel hebben jou data.
Waarom moet google nest bijv in de cloud, veel van dat soort diensten kan gewoon lokaal draaien. Het gaat om verdienmodel en data en daarom wil men alles naar eigen servers hebben.
Bij punt 1 in je antwoord ben ik gestopt met lezen, want blijkbaar heb je dan niet alle relevante reacties gelezen die wat feiten daarover onderbouwen. Dus de rest van je post zal ook wel uit de duim gezogen zijn dan.

Anway, de discussie ging erom of de Google Home 24/7 je stem opneemt en verstuurt en dat is gewoon pertinent onwaar. Bewezen door tig gebruikers en zelf te controleren thuis.

De rest is eigenlijk niet relevant en verder heb ik mijn zegje daar al over gedaan. :+

[Reactie gewijzigd door Troetelbeer op 8 november 2018 16:46]

Met je telefoon kun je bewust uitzetten dat deze niet luisterd naar een commando. Ik heb geen behoefte aan een spraakgestuurde assistent en heb dit dan ook uit staan. Dan kan je wel heel hard 'ok google' gaan gillen, maar mijn telefoon geeft geen sjoege.
Ik kan de microfoon op de Google Home ook uitzetten, fysiek zelfs. Is in principe de functionaliteit van het apparaat wel weg, maar het kan dus wel. :+

Maar goed, niemand is verplicht natuurlijk om een GH of GA te gebruiken. 8-)

[Reactie gewijzigd door Troetelbeer op 8 november 2018 12:32]

Kun je nog meer random namen noemen van mensen die je standpunten ondersteunen? Op een globale schaal is 2 niet zo heel veel. Ik ben het verder niet met je eens of oneens, maar je doet alsof je de 2 mensen te pakken hebt die een autoriteit zijn op dit vlak oid...
Deze nuance is inderdaad wel essentieel.
Overigens heeft Amazon wel eens een incident gehad waarbij privé gesprekken zijn verstuurd.

Tot slot is het wel goed om te vermelden dat Google wel alle opdrachten opslaat op zijn servers. En wat Google er mee doet is (niet?) duidelijk. Google verkoopt advertenties en wil graag een compleet profiel van je zodat je "nuttige" advertenties krijgt.
Dus de NOS app die je elke ochtend leest is eigenlijk de NOS website op je laptop (die net zo goed mee kan luisteren?) :+
Scherp! Haha.

Achja, sommige mensen roepen ook maar gewoon wat, zonder het met feiten te kunnen onderbouwen.
Haha mooi. Maar goed, het ligt dus allemaal een stuk genuanceerder dan je onderbuik gevoel. ;)
Geloof je dit nu echt? Wat ben je toch een heerlijke klant voor Silicon Valley.

nieuws: Amazon overhandigt Echo-gegevens in moordzaak na toestemming verdachte
Dit topic gaat over de Google Home (Hub) en niet over Amazon en zijn Echo. Een groot verschil, twee verschillende bedrijven. Daarbij geeft de verdachte gewoon toestemming dat zijn data gedeeld wordt.

Er staat nergens in dat artikel dat het om data gaat die Amazon stiekem heeft vergaard door continue mee te luisteren(waar de discussie hier over gaat bij de GH's).

Wat ben je toch een heerlijke sensatiezoeker. 8)7

Edit: misschien eerst even lezen waar het in dit topic over gaat...

[Reactie gewijzigd door Troetelbeer op 8 november 2018 12:12]

Ik noem zo maar iets, patriot act en wie zegt dat de overheid onder mom van patriot act bedrijven niet kan dwingen de speaker open te zetten zodat men vrolijk met jou kan meeluisteren.
Sterker nog als zo een verzoek komt mag google er niet eens iets over zeggen, je weet wel nationale veiligheid en zo.

Maar goed de naïeve mens geloofd het allemaal wel tot ze op een dag wakker worden en schrikken wat bedrijven als google allemaal van ze weten. Je hele gedrag, wie je vrienden zijn, wat je doet, waar je bent. Alleen dan is het te laat.

Ter info China doet dit nu al en gaat daar nog stukken verder in. Berichtje deze week kinderen mogen maar x uur gamen, wordt allemaal daar door de overheid in de gaten gehouden.

Hier nog niet maar het kan allemaal wel en vroeg of laat gebeurt er toch echt iets met die data en info. Het gaat alleen heel langzaam en stiekem.
Jij gebruikt ook nooit een telefoon? Vroeger ook niet de analoge telefoon? Het valt me op dat mensen hier nu allemaal argumenten aanhalen of scenario's beschrijven die gewoon lang en breed al tientallen jaren van toepassing waren of konden zijn. Nederland is of was het meest afgeluisterde land ter wereld.

Daarbij, als jouw doemscenario hier voor gaat komen, dan gaat diezelfde overheid jou gewoon verplichten om zo'n apparaat in huis te halen, aangezien ze dan toch al zover in de macht zitten. En als het echt langzaam en stiekem gaat, prima, ben ik toch al dood voordat het zover is. :+
Nee, dat doen ze beiden dus niet. Zucht...

Snap je de werking niet, of wil je het gewoon niet snappen?
Je verhaal is samen te vatten als: stop met het leuk vinden van dingen die ik niet leuk vind.

Fijn dat je een systeem hebt dat voor je werkt. Laat anderen gebruiken wat ze willen voor de dingen die ze willen. Alleen maar omdat jij geen use case hebt betekent niet dat die er niet is. Ik vind het nu al handig dat ik er kooktimers op kan zetten of boven de printer aan kan zetten. Dan kun je zeggen "Ja maar...", maar er is geen ja maar.
Nou daar zit mijn moeder op te wachten als ze bij ons komt oppassen dat ze eerst de manual moet lezen voor de lamp aan kan. (Ja ik weet het, het kan met je stem).
Mijn schoonmoeder wil niet eens Netflix via de Horizon bekijken, want "anders dan op de laptop thuis"
Ik zie de middag al komen, het inleren van de homedock icm met haar stem ...
Nee dank je, ze staat inderdaad maar even op om het licht te schakelen ;)

Helemaal met jouw argument eens, gadgets en technieken zijn leuk en interessant, maar je hoeft niet alles te gaan gebruiken.
Ik gebruik het juist veel, tot dat ik mijn lenzen aan heb ga ik ook geen uitgebreide stukken lezen, met een "hey Google, good morning" voert Google home een paar acties, zoals regelen van verlichting en andere sonoffs, weer informatie en afspelen van door mij gekozen nieuws podcasts.

Het doet niks meer of minder dan Assistant op je telefoon, het is alleen wat handiger vind ik en de speakers/ microfoon zijn beter. Ja de home mini en home hub hebben geen spectaculaire speakers, maar de reguliere Google home heeft iets die vergelijkbaar is met een goede bluetooth speaker, en je hent nog de Home Max.
Zomaar wat dingen die ik mij afvraag als ik jou reactie lees.

Wij zitten hier in huis bijna tot onze oren in de domotica

Ik ben nieuwsgierig wat dat dan allemaal is, als je zo negatief doet over zaken die jij niet nuttig vind. En of je moeder daar wel mee overweg kan.

Vreemd verhaal wmb de "lampjes" bijvoorbeeld. Er zijn ook schakelaars, en het gewoon aanzetten met de gewone schakelaar is ook geen probleem.

Jouw ene scherm, is wel handig?
En wat kost dat?

i]iets waar een beetje electrician wel uit komt als ik morgen een ongeluk krijg.[/i]
Jouw familie moet "een beetje electrician" inroepen als jij er een tijdje niet bent?

Het weerbericht staat ook in de NOS app die ik ieder morgen als moderne krant lees
Jij leest je moderne krant alleen in de ochtend?
Ik lees hem tussendoor ook, soms door het gewoon te vragen.

Als je zegt, ik wil niets van die Google "domotica" hebben vanwege je privacy dan lijkt mij dat een goede reden.


De files regelt mijn auto
Weet ik eindelijk wie de oorzaak van al die files is😀
Nou daar zit mijn moeder op te wachten als ze bij ons komt oppassen dat ze eerst de manual moet lezen voor de lamp aan kan.
Moet ze wel op tijd beginnen te lezen en te proberen anders zit ze alsnog in donker.
"(Ja ik weet het, het kan met je stem)" Je doet net alsof dat een soort bijkomstigheid is, maar dat is precies het product.. Je moeder hoeft letterlijk alleen te zeggen "ok Google, doe het licht aan"
Wij zitten ook tot over onze oren in de domotica.(KNX) Ik zou de smart speakers niet kunnen missen. Domotica moet een complex huis eenvoudig bedienbaar maken. Als ik een scene wil aanzetten en ik moet rechtstaan uit de zetel, staat er heel de avond geen goede scene op. Ik wil niet rechtstaan en naar de schakelaar wandelen of een app moeten opstarten als ik de juiste sfeer wil instellen, de rolluiken wil bedienen of de temperatuur wil instellen. (Blijkbaar ben ik luier dan ik dacht)
Sinds ik smart speakers heb aangesloten via openhab gebruik ik de domotica ten minste waarvoor hij dient. Vanuit de zetel brul ik gewoon waar ik zin in heb :D Bovendien kost het bijna niets (echo dot of google home mini @ 40¤)
Waarom wordt er bij dit soort dingen geen cijfer gegeven?

Ik kijk het cijfer altijd af. Speur het internet af op andere cijfers en vergelijk deze. En lees dan zorgvuldig welke informatie ik nodig heb op beide sites, om zo tot conclusie te komen om te halen of niet. Elke review is anders. Maar de core is vaak dezelfde.

Jullie geven op vrijwel alles een cijfer alleen hier niet? Echt een gemiste kans.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 8 november 2018 06:24]

Dan zou tweakers meerdere cijfers moeten geven. Voor diegenen die zich onderdompelen in het ecosysteem van Google is dit product waarschijnlijk een 7 of 8. Voor mensen die moeite hebben om hun huiselijke informatie het internet (en meer specifiek:de servers van Google) op te pompen en een probleem hebben met het gebrek aan integratie met devices en diensten buiten het Google domein is dit product een 4 of een 3.

Dit product is een you love it or you hate it. Ik hoop dat tweakers wat dat betreft ook eens een open source alternatief bespreekt. Zeker op het vlak van integratie en connectiviteit is wat te winnen ten opzichte van dit product. De zorg bij open source is altijd weer de interface naar de gebruiker toe. Configureerbaarheid kan op gespannen voet komen te staan met gebruiksgemak. Zou een 80-20% regel worden gehanteerd dan is met een simpele interface ook toegang te geven tot meer exotische wensen, maar een goede interface bouwen in best een uitdaging. Wordt een initiatief heel erg feature/functie gedreven dan staat het gebruiksgemak onder druk.
Dat is wel een beetje complex. Elk product heeft gewoon een aantal randvoorwaarden waaronder de functionaliteit kan worden gebruikt. Bij Google weten we allemaal wat die randvoorwaarden zijn. Als je niet aan die randvoorwaarden wilt voldoen hoef je dus ook niet te testen want dan is het cijfer voor jou een 0 omdat het product voor jou dan gewoon niet interessant is.

Uitgangspunt bij een test moet m.i. gewoon zijn dat je het product wilt gebruiken en alle functionaliteit die erbij hoort. Testers kunnen dan gewoon vrijuit gaan kijken hoe die functionaliteit is zonder rekening te houden met de verschillende voorkeuren van duizenden lezers omtrent hun wensen op het gebied van privacy. Dat staat los van de beoordeling of een product goed werkt ja of nee. De randvoorwaarden accepteren is dan up to you.
Helemaal mee eens. Om eerlijk te zijn zag ik zelf het alleen al uitspreken dat meerdere cijfers gegeven zouden moeten worden als voldoende reden waarom we dit niet zouden moeten willen. Blijkbaar wordt dat toch verschillend geinterpreteerd, en had ik moeten uitspreken dat we dat (vanuit mijn optiek) niet zouden moeten willen.

De uitspraak dat meerdere "cijfers" mogelijk zijn relativeert wat mij betreft al genoeg het belang van die cijfers. Misschien dat die normeringsbandbreedte voor het ene product veel kleiner is dan het andere, maar ieder zou zijn/haar persoonlijke cijfer moeten bepalen op grond van een review.

We zijn alleen niet allemaal hetzelfde. In mijn leefomgeving ken ik ook wel de mensen die beginnend met de openingsvraag "Jij weet toch veel over...." informatie willen hebben over producttype X of Y. Belangrijk hierin is of ik product X een goed product vind. Eigenlijk is beamen al voldoende. De zinnen waren toch al op dat product gezet, een bevestiging geven volstaat. Dat ik dan (zo ben ik) nog beargumenteer waarom ik dat vind, en dat dit voor de vrager anders kan zijn is dan al bijna tegen dovemansoren. Met producten die een kleine normeringsbandbreedte hebben (~USB stick: hij doet het goed..) is dit nog niet zo'n probleem. Worden producten wat controversiëler dan wordt ook die normeringsbandbreedte groter. Kopen mensen dan op basis van geruststellingen van bekenden een dergelijk product dan kan iemand hiermee nat gaan.

Deze Google Home Hub zie ik als een dergelijk controversieel product. Het product kan mogelijk niet de verwachting van de koper die vertrouwd op andermans oordeel beantwoorden. Wat nog wel helpt is dat het verwachtingspatroon van deze mensen ook niet vastomlijnd is. Meestal starten ze met een open mind met zo'n product en kijken ze waar het hun brengt. Waarom een dergelijk product controversieel is komt dan niet eens aan de orde. Wat dat betreft hebben ze ook geen cijfers of beoordelingen van anderen nodig.

Edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 8 november 2018 17:12]

Misschien moeten we een groot onderzoek onder tweakeraars en daar een aantal persona's uit definieren en daar kan de rating en conclusie custom voor gemaakt worden. En dan zie je eigenlijk alleen je eigen rating en conclusie. :)

Hoewel, nu ik 't na lees is 't niet eens zo een heel stom idee. :D
Tweakers blijft het onderwerp privacy in de reviews maar negeren. Als je daar ook van baalt, laat je dan hier horen:

Privacy als testonderdeel bij reviews?
'Er is geen echte privacy meer' vind ik wel te fatalistisch gedacht. Er zijn zat alternatieven voor wie zich er een beetje in verdiept. Een leven zonder Google is (gelukkig) echt mogelijk. Denk daarom dat het onderwerp privacy zeker een nuttige en steeds significantere aanvulling kan zijn op productreviews.
Maar als je er al zo in staat is een review over een hardwarematig Google product dan toch niet nuttig meer? Ik hoef juist die privacy-kanttekeningen niet de hele tijd overal weer opnieuw te lezen, ik weet wel waar ik voor kies. Het is meer dat bepaalde personen dat permanent moeten noemen in niet-relevante plekken.

Als ik juist voor Niet-Google ging las ik de review niet. Dat is wellicht ook een tip voor de privacy-fundamentalisten.
Het probleem met cijfers is het gevoel wat er bij komt. En cijfer is een meetbaar iets en moet dus meetbaar zijn. Om tot een cijfer te komen moet je dus eerst alle meetbare zaken klaar zetten en vervolgens kijken of het te becijferen object (een toets, en review whatever) an de gestelde worden voldoet en in welke mate.

Een 10 is volledig foutloos/perfect. Alles lager moet dus ook onderbouwt worden. In het geval van een fout antwoord op een gesloten vraag is dat simpel, maar voldoet een opstel aan de verwachtte eisen? (ik heb menig discussie gehad bij opleidingen hier over)
Als het iets is dat deels op gevoel gemeten wordt dan moet je eigenlijk geen cijfers geven maar zaken als 'voldoende' en 'goed'
Daarbij moet je dingen ook in een context kunnen plaatsen. Als we een telefoon reviewen kunnen we die op een heleboel aspecten vergelijken met tientallen andere telefoons. Dit is het eerste smart display waar we over schrijven, dus die mogelijkheid tot vergelijken en context is er niet.
Dat is natuurlijk maar deels waar.

Een cijfer is een meetbaar iets. Iets voldoet ergens volledig aan, grotendeels aan, deels aan of niet aan (Er zijn uiteraard meer gradaties mogelijk). Op het moment dat je andere producten ergens in mee neemt betekend niet dat het geteste product in het geval van een becijfering in eens beter of slechter is.

Stel dat je een product test wat eigenlijk niet aan verwachtingen/geadverteerde items voldoet, maar dat concurrerende producten dat NOG slechter doen, dat maakt dit product niet ineens een goed product. (Analogie: Heel de klas heeft schrijft een slecht opstel, maar Pietje schrijft een 'minder slecht' opstel, dat maakt niet dat Pietje ineens een 8 moet krijgen omdat de rest van de klas NOG slechter is dan Pietje.

Het is een kwestie van (functionele) eisen/verwachtingen neerleggen en daar op toetsen of het product daar aan voldoet. Het neerleggen van eisen en verwachtingen is voor een heel nieuw productsoort kan natuurlijk ingewikkeld zijn, maar daar komt in mijn beleving juist de meerwaarde van sites als tweakers.net om de hoek kijken. Jullie hebben heel veel ervaring met het testen van (consumenten)elektronica en dan specifiek ook nog een bepaald subsegment daarvan.

In het geval van een Smart Display 'lijkt mij' (ik ben geen ervaren reviewer), kan je sowieso al een paar objectieve metingen doen op een aantal secundaire zaken zoals de kwaliteit van het scherm: contrast, helderheid, kleurechtheid, enz. of hoe lang het apparaat er over doet om op te starten, hoe intuïtief is de initiële setup, maar ook al op zaken als:
- Hoeveel voegt de weergegeven informatie (voegt het echt iets toe of is de spraakuitvoer eigenlijk gewoon verminkt waardoor je eigenlijk gewoon een display MOET hebben)
- Hoe lang duurt het voordat je je opgevraagde informatie krijgt
- Hoe leesbaar is de informatie (teveel of te weinig informatie, hoe is het opgemaakt)
Maar dus ook niet-schermgerelateerde zaken als:
- Hoe goed verstaat het apparaat je (kan je normaal praten, of moet je als een idioot articuleren)
- Hoe snel reageert het apparaat op een informatieverzoek (10 seconden voor een weerberichtje is in mijn beleving achterlijk lang)

Daarnaast kan je de geadverteerde zaken toetsen. Doet het apparaat daadwerkelijk waar het voor gemaakt is, en hoe goed doet het dat.

Een cijfer geven is dan misschien niet altijd even makkelijk, maar je kan dan in elk geval een onderbouwde 'slecht', 'onvoldoende', 'voldoende', 'goed' of 'zeer goed' geven. Het gevaar is dan natuurlijk dat mensen een 'voldoende' als een 6 gaan beschouwen, maar dat lijkt mij met een informatiepagina over wat er bedoeld wordt met een voldoende makkelijk te pareren. Mensen hoeven het daar dan niet mee eens te zijn, maar dan zien ze in elk geval hoe 'jullie' aan die waardering komen.
Tja, je zegt het allemaal al. ;)
lees zorgvuldig elke review, selecteer voor jou relevante informatie die je nodig hebt op meerdere sites, om zo tot conclusie te komen om te halen of niet.

Een cijfer zegt niet veel over waarom het voor jouw situatie, jouw doelstellingen voor een product/dienst/etc. wel of niet een goede keus is.

[Reactie gewijzigd door GroeneThee op 8 november 2018 06:51]

Hoe werken die dingen eigenlijk met meerdere google accounts samen?
Je kan meerdere accounts koppelen en zo herkent de Home via je stem welk account er aangesproken moet worden.

Als ik om mijn afspraken vraag krijg ik die van mij, mijn vriendin krijgt die van haar bijvoorbeeld.
Thuis zelfs werkend in twee talen. De home geef antwoord in de taal die je gebruikte on iets te vragen.

Best gaaf.

[Reactie gewijzigd door procyon op 8 november 2018 09:41]

Thuis zelfs werkend in twee talen. De home geef antwoord in de taal die je gebruikte on iets te vragen.

Best gaaf.
Dus de home kan de taal van een stem herkennen en antwoord geven in die taal.

Maar tegelijk is het teveel gevraagd om Google maps straatnamen en steden in de lokale taal uit te laten spreken (onafhankelijk van welke taal ingesteld staat)?

Google...
Totaal irrelevant. Google text to speech spreekt (bijna) alle talen. De straatnamen juist uitspreken in maps is dus een kwestie van kijken welke taal op een plek op de kaart gesproken wordt en straatnamen e.d. in die taal uitspreken.

Verder kon Blackberry maps (in BBOS 10) dit zo'n 4 - 5 jaar geleden helemaal perfect met een veel beter klinkende text to speech engine dan die van Google. Dus technisch onmogelijk of lastig is onzin.

Heb het persoonlijk gebruikt in o.a. Nederland, Indonesië, Spanje en Colombia. Zelfs de accenten van het Spaans uit Spanje en Spaans uit Colombia klopten bij het uitspreken van staartnamen e.d.!

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 9 november 2018 09:12]

Onze Toyota uit 2010 doet dit zelfs ook al prima. Hoe ver de ingebouwde navigatie op allerlei andere aspecten ook al achterloopt, plaats en straatnamen zijn altijd goed te verstaan. De navigatie staat op Engels ingesteld maar Nederlandse straat en plaatsnamen volgen netjes de Nederlandse uitspraak, idem voor de UK, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italie, Zwitserland, Denemarken en Zweden (en de rest van de EU vast ook maar daar zijn we met de auto nog niet geweest :)).

Het verbaast mij al jaren hoe slecht dit in het Google landschap werkt, terwijl ze vele talen gebruiken. Mijn Home komt uit Frankrijk dus die begon meteen Frans te praten maar zet je hem om naar Engels dan bakt hij meteen niks meer van Frans. Navigeren met Google Maps buiten het taalgebied waar die op staat ingesteld vind ik gewoon pijnlijk. Raar maar waar.
Het verbaast mij al jaren hoe slecht dit in het Google landschap werkt, terwijl ze vele talen gebruiken. Mijn Home komt uit Frankrijk dus die begon meteen Frans te praten maar zet je hem om naar Engels dan bakt hij meteen niks meer van Frans. Navigeren met Google Maps buiten het taalgebied waar die op staat ingesteld vind ik gewoon pijnlijk. Raar maar waar.
Helemaal mee eens. Het lijkt me een gevalletje "mensen weten niet beter". Men denkt nu dat Google stem herkenning en text too speech een van de beste is (omdat Google software de markt in gedrukt wordt), terwijl ze ver achterlopen op de echt goede software.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 9 november 2018 09:17]

Dat is ook best wel complex hoor. Wij hebben dan ook een cultuur waar in elke zin wel weer 3 Engelse woorden kunnen zitten. Wat dat betreft is de VS wel een goede plek om iets gewoon in de markt te zetten, met maar 1 taal min of meer. Toen de Home nog enkel Engels was en ik bijvoorbeeld een afspraak in mijn agenda had als 'Tandarts', werd dat specifieke woord ineens door de Nederlandse stem uitgesproken. Maar de Nederlandse stem lijkt dat andersom niet te doen.
Op dit moment zijn er alleen wat beperkingen wanneer je een Google Apps account hebt ipv normaal Gmail account.
Indien de Google Home is ingesteld op een Google Apps account kan je niemand anders lid maken van je "huis". Met een normaal Gmail account kan dit wel, namelijk met max. 6 personen.
Daarnaast zijn er nog wat beperkingen met het opvragen van je afspraken in je agenda, etc. Met een normaal Gmail account gaat dit wel.
Wow een digitale fotolijst. Ooit stonden de schappen in de Mediamarkt er vol mee. Nu zijn ze helemaal verdwenen. Kan me ook niet herinneren dat ik ooit een digitale fotolijst ooit bij iemand thuis gezien. Ze zijn weer lekker innovatief bezig bij Google, ik wens ze hier veel succes mee.
Zo'n digitaal fotolijstje is juist super fijn. Wanneer ga je anders die duizenden foto's die je op vakanties knipt bekijken?

Ik heb zelf thuis ook een tablet die op een vaste plaats staat en ik gebruik voor domotica en als hij je hem niet gebruikt veranderd hij na 1 min in een digitaal fotolijstje. Super handig en een hoge WAF (zeker als je er ook een lijstje er omheen maakt zodat het er daadwerkelijk als een fotolijstje uit ziet).

Het fotolijstje streamt dan de foto's vanuit mijn cloudopslag (OneDrive) en hier gebruik ik de app Photocloud slideshow voor (zeker een aanrader).

Wat ik bij Google Photos mis is dat je albums niet groter mogen zijn dan 500 foto's (wat bij mij heel vaak het geval is) en ik wil niet een part 1, part 2 enz gaan maken. Of kun je met de Google Home Hub ook foto's van bv OneDrive laten zien?
Zo'n digitaal fotolijstje is juist super fijn. Wanneer ga je anders die duizenden foto's die je op vakanties knipt bekijken?
Op zo'n klein schermpje dat op de kast of een schoorsteenmantel staat ?
Maak dan maar een slideshow op de 42, 55 of 65 inch televisie. Kun je gewoon vanaf de bank kijken.
Nee staat de hele dag aan (als er iemand thuis is) en dan zie je zo af en toe een keer een nieuwe foto als je langs loopt ofzo. Net zoals normale fotolijstjes waarvan je de foto's af en toe vervangt.

Op een televisie vakantie foto's kijken doe je ook maar 1x.
OK. Dan doe ik en-en.
Die slimme speakers heb ik ook nog niet gezien in het wild eigenlijk, maar zo ga ik er wel wat nut van inzien. Het is dan inderdaad ook een speaker, ook een digitale fotolijst, maar je kan er ook filmpjes op kijken, het is ook een weerstation, je kan zien wie je geprobeerd heeft te bereiken, je kan er lampen mee aan en uit doen en misschien deuren op slot, of rolluiken naar beneden. Alleen de meeste mensen hebben nog niet zulke lampen, sloten en rolluiken, dus dan blijft het misschien toch een veredelde fotolijst :p

Ik speel wel eens wat met de assistent op mijn Android TV maar die is nog niet zo heel slim. Wel in het herkennen van de stem en wat je zegt (dat werkt best goed tegenwoordig), maar het meeste wat ik vraag daar kan hij niks mee en dan laat hij wat Youtube video's zien. Het enige wat ik tot nu toe gevonden heb dat hij kan is units omrekenen, afstanden tussen steden berekenen en de lokale tijd aangeven overal op de wereld. Hij kan vast wel meer, maar ik zou niet weten wat, buiten het laten zien van Youtube video's. Een specifieke Video starten op Netflix lukt me bijvoorbeeld niet.
Wij hebben er een, in de la. Het concept, digitale fotolijst, is niet helemaal de insteek van dit product. Maar wat moet een scherpje dat je op een kastje hebt staan anders weergeven terwijl die aan 't idlen is?

Ik vraag me zelf wel af wat hier 't voordeel van is tegenover een smartphone, maar goed. Sinds kort staat er een Google Home mini op mijn slaapkamer, en voor dat je 't door hebt ga je vragen wat er op de agenda staat en bedien ik mijn verlichting ermee. Tis toch wel makkelijk.
Fantastische bijdrage!
Een heel artikel over wat het ding kan.
Jij gaat alleen in op het fotolijstje 🤡
Ik blijf dat "OK Google" of "Hey Google" wel erg stom vinden klinken. Geen enkele andere assistent gebruikt een bedrijfsnaam als hotword. Moet toch mogelijk kunnen zijn om dit volledig aanpasbaar te maken iets als "Lieve Sinterklaas ... " (om maar wat te noemen) zou toch ook moeten kunnen.
hey poophole werkt ook :)
Precies! Hoewel er nog genoeg andere ruimte voor verbetering is, wil ik ook een andere naam kunnen geven. Desnoods gewoon "hey assistent".
Ik heb nog heel wat oude tabletten liggen die geen dienst meer doen, sommige met gebroken touch ook, zou ideaal zijn als je dit als app kan installeren en zo die tablet dan nog een 2de leven geven...
Ik heb een oude tablet op de kast staan met alleen de familie agenda, spotify en de Hue bediening.

Ik vraag míj af hoe goed het voor de accu is, constant laden terwijl de accu er niet voor bedoeld is.

(Sinds kort achter een tijdklok, die hem af en toe een paar uur oplaad)
Als je het als Home hub wil verder gebruiken hoeft de accu zelfs niet te werken... eens die geladen is blijft die trouwens geladen, dus zo slecht zal het niet zijn voor de batterij.
Ik kan die accu er helaas niet uithalen 😏
Zo'n assistent zit ook al op je telefoon en tablet (of watch) toch? Die gebruik ik gewoon als t nodig is.
Of je gebruikt je oude tablet als dedicated device voor smartscreen.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 8 november 2018 06:07]

Zou eigenlijk veel sjieker zijn. Een hybride modus die je ook los van zijn dock kunt halen. Nu is het gewoon een "TV' voor op de kast of op het aanrecht. Denk dat die ergens staat waar je het meest actief bezig bent.
Bij Amazon is dit mogelijk

https://techcrunch.com/20...-show-mostly-unnecessary/

probleem met tablets is natuurlijk het verschil in microfoon's een Google Home, en Amazon Echo hebben speciale microfoons om je vanuit de hele kamer te horen
kan op mijn OP6 de stembesturing van google nog steeds niet activeren...alles is grijs! dus geen OK google voor mij totdat Google de problemen oplost!
Probeer de systeemtaal eens op Engels te zetten.
tja dat wil ik niet, en Google Now zou ook in het Nederlands moeten werken!

dit probleem is zowel op mijn OP6 als bij mijn OP3T, op internet melden heel veel mensen dit probleem, het is een probleem van Google, maar het wordt maar niet opgelost!
Google now werkt in het Nederlands. Ook als je de systeemtaal op engels zet.

Ik heb hetzelfde bij mijn Xiaomi mi5 en ik vind het gelukkig niet erg als de systeemtaal engels is.
Ik hoop dat Google ooit een soort home dock maakt. Een soort universeel dock waar je je telefoon met usbc kunt koppelen waarna hij dezelfde features krijgt als dit ding. En dan met een speaker onderaan de dock voor goed geluid. Snap niet dat dat er nog niet is...
Volgens mij is dat er met de Pixel 3 icm de Pixel stand.
Volgens mij heeft samsung zoiets en google de pixel stand zoals onze mede tweaker @Tleilaxu al aangeeft. Naar mijn inziens werkt dit nog niet optimaal omdat USB-C nog niet in elke nieuwe smartphone als de standaard geldt. Dan krijg je misschien weer een hele discussie rondom markt dominantie wat niemand ten goede komt.
Hoe verhoudt deze Hun zich t.o.v. de Lenovo en JBL variant ?
Sowieso is de OS al anders, maar functioneel enz daar ben ik erg benieuwd naar
Daar hebben we geen directe ervaring mee. Hoewel het onderliggende OS anders is, moet er in de interface volgens Google geen verschil zijn. Of de kwaliteit van het scherm vergelijkbaar is, inclusief de slimme dimming-feature, weet ik niet.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True