Hoe ver kun je rijden op een volle acculading? Dit wordt vermeld in de specificaties, waarbij zelfs onderscheid wordt gemaakt tussen stadsverkeer en de snelweg, net als bij brandstofauto's. Toch zijn deze waarden soms nietszeggend. Dat komt enerzijds door een gebrekkige testprocedure, waar een getal uitkomt dat ver van de praktijk ligt, en anderzijds door het ontwerp en de luchtweerstand, het rijgedrag en het gebruik van airconditioning of kachel. Voor elektrische auto's zou het ook interessant zijn om de gemiddelde actieradius in de zomer en de winter aan te geven, want dat kan zo'n dertig procent schelen. Al die variabelen maken in ieder geval duidelijk dat het niet zo eenvoudig is om een concreet getal te noemen als indicatie hoever je ermee kunt rijden. En dan is die waarde bovendien sterk afhankelijk van de rijstijl. Je komt een stuk verder als je 110 in plaats van 130km/u rijdt op de snelweg of wanneer je vooral op binnenwegen rijdt.
Tests
Gelukkig bestaat er een testcyclus die autofabrikanten verplicht moeten doorlopen en waaruit een concrete waarde komt. Op het moment zitten we echter in een overgangsfase van nedc naar wltp. Nedc staat voor new european driving cycle en deze testmethodiek dateert uit begin jaren negentig. Het probleem is dat er toen nog geen elektrische auto's bestonden en zelfs geen hybrides. De testprocedure was vooral bedoeld om het verbruik en de uitstoot van brandstofauto's te bepalen.
Verwarming
Een auto met een verbrandingsmotor gebruikt de warmte van de motor voor de verwarming van het interieur. Een elektrische auto kan dat logischerwijs niet en gebruikt meestal elektrische verwarming. Dat kost echter veel stroom, wat merkbaar ten koste gaat van de actieradius. Een nieuwe ontwikkeling is een warmtepomp, die veel efficiënter met energie omgaat. Onder andere de recente Nissan Leaf, Renault Zoe en Jaguar I-Pace hebben deze en bij de BMW i3 en de Volkswagen e-Golf is het een optie.
Tijdens de test staat de auto op een rollenband en wordt deze onder verschillende condities getest: gasgeven en remmen, langzaam rijden, snel rijden, helemaal tot stilstand komen en weer optrekken. Bij de nedc gaat het echter om relatief weinig snelwegkilometers en het gebruik van de verwarming wordt niet meegerekend, evenals de airco, radio en passagiers met bagage. Als gevolg daarvan zijn de nedc-cijfers van elektrische auto's uitermate rooskleurig en onrealistisch. Immers, rijden op binnenwegen kost relatief weinig energie en juist het gebruik van elektrische verwarming leidt in de winter tot een groot verschil. In vergelijking met de nedc-cijfers, die door alle autofabrikanten werden gebruikt, wordt soms slechts zestig procent van het opgegeven aantal kilometers gehaald. Dat was, en is, niet bevorderlijk voor het vertrouwen in ev's. Velen hebben nu nog steeds het idee dat je niet ver met elektrische auto's kunt rijden en wantrouwen, niet onterecht, de opgegeven cijfers.
Nedc, wltp en epa
Nedc is ondertussen opgevolgd door wltp, wat staat voor worldwide harmonized light vehicles test procedure. Deze testprocedure is een stuk uitgebreider en realistischer. Omdat het een mix van verschillende tests is, moet je de cijfers alsnog naar beneden afronden als je bijvoorbeeld voornamelijk veel snelwegkilometers rijdt.
Een ander probleem is dat we in een overgangsfase zitten. Van nieuwe auto's, sinds september 2017, wordt het bereik volgens de wltp-norm aangegeven, maar voor modellen die al op de markt waren, geldt nog steeds de nedc. Niet alleen is dat verwarrend, de waarden zijn daardoor ook niet onderling te vergelijken. Vanaf september 2019 wordt de wltp-test verplicht voor alle auto's die dan nieuw worden verkocht, maar dus niet voor oudere en tweedehandsmodellen. Zo blijven die twee door elkaar lopen.
Daar komt bij dat de wltp, net als de nedc, een laboratoriumtest is, dus op basis van een rollenbank. Omdat de praktijk sterk kan afwijken, wordt gewerkt aan een aanvullende test: de rde, wat staat voor real driving emissions. De focus ligt daarbij vooral op uitstoot, dus vooralsnog lijkt het er niet op dat deze meer duidelijkheid gaat verschaffen over het praktijkbereik van ev's.
Voor wie verschillende ev's onderling wil vergelijken, is er nog een tussenweg: de epa-rating van de Amerikaanse Environmental Protection Agency. Deze geeft de waarde aan in mijlen, maar dat valt natuurlijk makkelijk om te rekenen (1 mijl = 1,6km). De epa-waarde is ook gebaseerd op een laboratoriumtest, maar deze lijken redelijk realistisch.