Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie januari 2007

Workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die hun systeem gebruiken als het belangrijkste gereedschap voor de dagelijkse werkzaamheden. Een comfortabele werkplek is erg belangrijk en daarom hechten we ook veel waarde aan een geluidsarme werking van het systeem. Voorheen kozen we ervoor om een algemene configuratie samen te stellen, maar die voor veel toepassingen wel aangepast moest worden vanwege specifieke hardware-eisen voor verschillende workstationtoepassingen. Met ingang van deze maand stappen we van deze opzet af en zullen we de workstation elke maand configureren voor een specifieke toepassing. Deze maand hebben we een 2d-workstation inelkaar gezet, een systeem geschikt voor de fanatieke fotoshopper die veelvuldig met grote bestanden zal werken.

Score: 4.5* Processor: Intel Core 2 Duo E6600 - Onbekend

Intel Core 2 Duo E6600Sinds het verschijnen van de vorige Best Buy Guide is er niet veel veranderd in het processorlandschap. We hebben ervoor gekozen om de workstation wederom uit te rusten met Intels Core 2 Duo E6600. De E6600 gaat voor minder dan 300 euro over de toonbank en biedt daarmee een bijzonder aantrekkelijk prijs/prestatieverhouding. De E6700 die slechts 0,23GHz sneller werkt is 200 euro duurder terwijl de 0,23GHz langzamere E6400 maar 90 euro goedkoper is en ook nog eens de helft minder cachegeheugen heeft. In vergelijking met de ongeveer gelijkgeprijsde Athlon 64 X2 5000+ komt de Core 2 Duo E6600 ook goed uit de vergelijking. Zowel qua prestaties als energiegebruik wint de Core 2 Duo-processor de meeste benchmarks.

Nieuwe Athlon FX-62 neemt het op tegen Core 2 Duo
AnandTech test Core 2 Duo-processorsScore: 4.5* Moederbord: Asus P5W DH Deluxe - Onbekend

Asus P5W DH DeluxeDe Core 2 Duo-processor kan uitstekend samenwerken met het moederbord dat we ook al selecteerden in de vorige guide: de Asus P5W DH Deluxe. Het Asus P5W DH Deluxe-moederbord is gebaseerd rond de i975X-chipset en is daarmee geschikt voor Core 2 Duo-processors en de Core 2 Quad-processors. Het moederbord is verder in het bezit van een ruim assortiment aan features zoals dual gigabit ethernet, onboard geluid, firewire en twee pci express x16-gleuven. Prettig is het feit dat het moederbord passief gekoeld wordt.

Asus P5W DH Deluxe reviewScore: 4.5* CPU-koeling: Arctic Cooling Freezer 7 Pro - Onbekend

Arctic Cooling Freezer 7 ProWe kiezen net als de vorige keer voor een koeler van een derde partij in plaats van de boxed-koeler. Hoewel de standaard koeler niet slecht is, is hij ook niet bepaald geruisloos. Aangezien het gezoem van de computer door een grote groep mensen als storend wordt ervaren kiezen we dus voor een andere koeler. We kiezen deze keer voor een nieuwe koeler van Arctic Cooling, de Freezer 7 Pro. Deze koeler wordt gezien als een concurrent van de Big Typhoon van Thermaltake en de Zalman CNPS9500LED. De koelprestaties en de geluidsproductie zijn dan ook vergelijkbaar. Wat niet vergelijkbaar is, is de prijs. De Freezer 7 Pro is namelijk twee tot drie keer goedkoper dan de concurrentie.

Specificaties fabrikant
Externe review door Frostytech
Externe review van 3DXtremeScore: 4.5* Geheugen: 2 x 1GB x2 PC5300 DDR2 CL5 (Kingston) - Onbekend

1GB x2 PC5300 DDR2 CL5 (Kingston)We hebben er voor gekozen om het systeem uit te rusten met een flinke hoeveelheid werkgeheugen. Twee sets geheugen met elk twee reepjes met een capaciteit van 1GB zorgt voor een totaal van 4GB. Een flinke hoeveelheid geheugen, maar de gebruikers van een Photoshop-systeem zullen veelvuldig aan de slag gaan met meerdere grote bestanden waardoor een flinke hoeveelheid werkgeheugen geen overbodige luxe is. Daarnaast zal dit het gebruik van de scratchfile verminderen wat resulteert in een sneller systeem.Score: 4.5* Videokaart: Asus GeForce 7600 GT Silent - Onbekend

Asus GeForce 7600 GT SilentEen Photoshop-workstation heeft geen zware grafische kaart nodig. Daarom hebben we gekozen voor een passief gekoelde GeForce 7600 GT-videokaart van Asus. Deze is prima in staat in om een paar 3d-objecten op het scherm te toveren en ook de nieuwe grafische interface van Windows Vista zal geen probleem vormen. Aangezien we gebruik zullen maken van een lcd-scherm met een dvi-aansluiting hoeven we ons geen zorgen te maken over de beeldkwaliteit en het feit dat de kaart passief is gekoeld is erg prettig voor de werkomgeving.

Asus GeForce 7600 GT 256MB Silent review* Geluidskaart: Onboard Realtek ALC882M codec

Onboard Realtek ALC882M codecOok ditmaal kiezen we voor de workstation voor de goedkope onboard oplossing in plaats van een relatief dure semi-professionele geluidskaart, die is immers niet nodig voor deze workstation. De onboard oplossing van de Asus P5W DH Deluxe is gebaseerd op de Realtek ALC882M-chip die high definition geluid kan verzorgen over acht kanalen. Indien gewenst kan gebruik gemaakt worden van een optische of elektrische digitale uitgang.* Netwerkcontroller: 2 x Onboard Marvell 88E8053 gigabit

Onboard Marvell 88E8053 gigabitHet Asus P5W DH Deluxe-moederbord is uitgerust met twee gigabit ethernet controllers. Voor beide aansluitingen wordt gebruik gemaakt van een Marvell 88E8053 gigabit lan-controller die is aangesloten op de pci express-bus. Hiermee blijft de gewone 32-bit 33MHz pci-bus vrij voor andere apparaturen.* Serial ata raid-controller: Intel ICH7R, Jmicron JMB363 en Silicon Image 4723

Intel ICH7R, Jmicron JMB363 en Silicon Image 4723Het moederbord is gebaseerd op de Intel 975X-chipet die is gecombineerd met de ICH7R-southbridge. Deze beschikt over een 3-poorts serial ata-controller met ondersteuning voor 3Gb/s poortsnelheid en native command queuing, waarmee de nieuwste sata-hardeschijven optimaal bediend worden. De ICH7R-chip ondersteunt standaard raid-levels 0, 1 en 5. Verder vinden we een JMB363-chip op het moederbord die onder andere zorgt voor een externe serial ata-aansluiting. Momenteel zijn er nog weinig producten op de markt die deze standaard ondersteunen, maar een externe serial ata-hardeschijf zou bijvoorbeeld een goede oplossing kunnen zijn om backups te maken. Als laatste is het moederbord ook nog uitgerust met een Silicon Image 4723-chip die twee extra serial ata-aansluitingen biedt.

Windows software RAID opnieuw bekekenScore: 4* Harde schijven: 2 x Seagate Barracuda 7200.10, 320GB - € 77,14 (2x)

Seagate Barracuda 7200.10, 320GBTwee Seagate Barracuda 7200.10-schijven met een capaciteit van 320GB bieden genoeg prestaties en genoeg ruimte voor de 3d-workstation en om verlies van werk te voorkomen kunnen de twee schijven in een raid 1-opstelling gezet worden. De Seagate Barracuda 7200.10 is één van de snelste 7200rpm schijven die momenteel op de markt is. Ook fijn is de vijf jaar garantie die standaard door Seagate op de Barracuda 7200.10 wordt geleverd.

Benchmarkresultaten SATA-harde schijven
Seagate Barracuda 7200.9 en WD Caviar RE2 benchmarks
GoT-topic over de Seagate 7200.10-familie
Vergelijking van 3,0Gbps SATA-harde schijvenScore: 5* Dvd-brander: Samsung SH-S182M 18x - Onbekend

Samsung SH-S182M 18xWe hebben er voor gekozen om het systeem uit te rusten met de Samsung SH-S182M dvd-brander. De Samsung SH-S182M kan alle mogelijke soorten cd’s en dvd’s lezen en branden met een maximale snelheid van 18x (24,3MB/sec). Verder kenmerkt de brander zich door een lage prijs en de aanwezigheid van alle broodnodige features zoals 'buffer under run free technology' en Lightscribe.

Specificaties fabrikantScore: 3.5* Flash-lezer: Apacer Embedded Card reader 15 in 1 (zwart) - Onbekend

Apacer Embedded Card reader 15 in 1 (zwart)Een card reader voor het inlezen van flashkaartjes uit bijvoorbeeld digitale camera's mag uiteraard niet ontbreken in een 2d-workstation. De Embedded Card reader van Apacer leest vrijwel alle denkbare flashformaten en beschikt bovendien over een usb-poort. Onze keuze gaat uit naar de zwarte variant, aangezien deze mooi bij de gekozen behuizing past.Score: 4* Draagbare opslag: LaCie Porsche Harddrive, 250GB - Onbekend

LaCie Porsche Harddrive, 250GBWe hebben er voor gekozen om het Photoshop-workstation standaard uit te rusten met een draagbare harde schijf met een capaciteit van 250GB. Dankzij deze schijf kunnen er gemakkelijk backups gemaakt worden van de belangrijke fotobestanden of kunnen deze gemakkelijk meegenomen worden. De LaCie Porsche Harddrive doet zijn werk op 7200rpm en communiceert via FireWire waarmee bestanden snel overgezet kunnen worden.Score: 4* Behuizing: Antec LifeStyle Sonata II - Onbekend

Antec LifeStyle Sonata IIWe kiezen deze maand wederom voor de Antec LifeStyle Sonata II als behuizing voor de workstation in plaats van de Cooler Master CM Stacker STC-T0. Het hier geconfigureerde systeem kan zonder problemen plaatsnemen de kleinere en goedkopere LifeStyle Sonata II. Deze behuizing is standaard uitgerust met een 450W-voeding die krachtig genoeg moet zijn om ons systeem draaiende te houden. De de Antec LifeStyle Sonata II staat bekend om zijn lage geluidsproductie en is daarmee een uitstekende keuze voor dit systeem.Score: 0* Monitoren: Eizo FlexScan S2410W-BK 24,1" - Onbekend

Eizo FlexScan S2410W-BK 24,1"Eén van de belangrijkste onderdelen van dit workstation is het beeldscherm. Een goede beeldkwaliteit en voldoende schermoppervlak zijn beide belangrijk. Deze twee factoren vinden we terug in het FlexScan S2410W-scherm van Eizo dat een beelddiagonaal van 24,1” combineert met een uitstekende beeldkwaliteit. Het scherm biedt een 1000:1 contrastratio, een helderheid van 450cd/m² en grote hoeveelheid aan opties om de kleuren aan te passen. Om ervoor te zorgen dat het scherm goed ingesteld wordt qua kleur kan het scherm het beste gecallibreerd worden met een colorimeter zoals de ColorVision Spyder.

Eizo FlexScan S2410W-BK 24,1" review
Specificaties fabrikantScore: 4.5* Luidsprekers: Logitech Z-2300 - Onbekend

Logitech Z-2300Het nut van multi-channel speakersets bij een workstation is discutabel aangezien er in kantooromgevingen vaak geen plaats voor is, en er in geluidsstudio's superieure hifispeakers of studio monitors gebruikt zullen worden. Een 2.1 speakerset is beter gepast voor kantoorwerk. Logitech heeft met de Z-2300 een stijlvol gevormde set op de markt gebracht waarmee volgens de reviews hele mooie golfvormen geproduceerd kunnen worden.

Logitech Z-2300 reviewScore: 4.5* Toetsenbord: Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 - Onbekend

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000Een goede werkhouding en ergonomie is vanzelfsprekend van groot belang voor mensen die langdurig gebruikmaken van computers. Toetsenborden met een ergonomische layout kunnen een uitkomst zijn voor mensen die het tienvingerig typen beheersen. Recentelijk heeft Microsoft onder de naam Natural Ergonomic Keyboard 4000 een nieuw ergonomische toetsenbord op de markt gebracht. Dit toetsenbord mag gezien worden als de directe opvolger van de veel gewaardeerde Natural Keyboard Pro. Naast de gespleten layout zijn de aanwezigheid van een back en forward toets en een zoomknop opvallende features van de Natural Ergonomic Keyboard 4000. Uiteraard ontbreken ook de nodige multimediatoetsen niet. Microsoft heeft ervoor gekozen om de traditionele layout van het insert/page down-eiland in tact te laten. Met name software developers zullen de conventionele plek van de insertknop, die bij veel nieuwe toetsenborden naar een minder toegankelijk plek is verhuist, kunnen waarderen. Voor gebruikers die regelmatig een rekenmachine hanteren zijn de backspace en de knoppen voor het vergelijkingteken en de aanhalingstekens boven het numerieke pad een uitkomst. Het elegante design van de Natural Ergonomic Keyboard 4000 wordt afgerond met een geïntegreerde polssteun die is bekleed met een comfortabel zacht materiaal.

Het moge duidelijk dat de zoektocht naar het meest ideale toetsenbord een zeer persoonlijke aangelegenheid is. Het is aan te raden om diverse toetsenborden in de winkel te testen alvorens tot aanschaf over te gaan. Langdurig gebruik is echter nodig om vast te kunnen stellen of een toetsenbord écht prettig werkt.

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 reviewScore: 4.5* Muis: Logitech G5 Laser Mouse - Onbekend

Logitech G5 Laser MouseVoor de keuze van de muis vallen we terug op het beproefde ontwerp van de Logitech MX500. De meest geavanceerde incarnatie van dit design is de Logitech G5 Laser Mouse, die dankzij hoge resolutie lasertechnologie een zeer hoge precisie heeft. Er wordt bewust gekozen voor een muis-met-draad vanwege het lagere gewicht en de daaruit vloeiende ergonomische voordelen. Niets staat echter in de weg om het workstation te voorzien van een draadloze muis zoals de G7, MX610 en MX1000 van Logitech.

Logitech G5 Laser Mouse review
Logitech G5 / G7 ervaringentopicActuele totaalprijs: € 154,28

ProductPrijs
ProcessorIntel Core 2 Duo E6600€ 280,33
MoederbordAsus P5W DH Deluxe€ 190,04
CPU-koelingArctic Cooling Freezer 7 Pro€ 15,50
Geheugen2 x 1GB x2 PC5300 DDR2 CL5 (Kingston)€ 410,18
VideokaartAsus GeForce 7600 GT Silent€ 145,92
GeluidskaartOnboard Realtek ALC882M codec
Netwerkcontroller2 x Onboard Marvell 88E8053 gigabit
Serial ata raid-controllerIntel ICH7R, Jmicron JMB363 en Silicon Image 4723
Harde schijven2 x Seagate Barracuda 7200.10, 320GB€ 169,86
Dvd-branderSamsung SH-S182M 18x€ 25,-
Flash-lezerApacer Embedded Card reader 15 in 1 (zwart)€ 9,50
Draagbare opslagLaCie Porsche Harddrive, 250GB€ 121,02
BehuizingAntec LifeStyle Sonata II€ 97,80
MonitorenEizo FlexScan S2410W-BK 24,1"€ 1.142,40
LuidsprekersLogitech Z-2300€ 114,39
ToetsenbordMicrosoft Natural Ergonomic Keyboard 4000€ 38,17
MuisLogitech G5 Laser Mouse€ 48,85
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 2.808,96

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (120)

Wijzig sortering
Is een X2 3800+ niet een beetje te gek voor een basissysteem?
Lijkt mij ook.

Ik ben geen Dell voorstander, maar als je daar het meest simpele systeem in elkaar klikt heb je een compleet systeem inclusief garantie voor het hele systeem met monitor en met software (wat er hier niet bij zit) voor 569,37.

Dus. Veels te duur
T.net kiest niet per se voor 'het meest simpele systeem', maar kiest voor een budget van 750,-. Wie per se het goedkoopste of goedkoper wil, dat kán. In V&A kun je voor een nóg kleiner prikkie een pc kopen, maar dat is hier niet de insteek.
Ik snap wat je bedoelt, maar met het dell systeem zal men over drie jaar ook nog probleemloos kunnen internetten en een word doc kunnen bewerken. Een simpel spelletje is ook nog mogelijk.

Op dit moment moet m'n schoonmoeder een nieuwe PC hebben omdat de oude (> 10 jaar) hardware problemen geeft. Ze speel patience, lees e-mail en m'n schoonvader kijkt zo nu en dan op auto.pagina.nl. Daar is geen amd 3800+ voor nodig!

Het is misschien niet sexsie maar een doorsnee systeem van 3 jaar geleden is nu nog voldoende voor een heleboel mensen. En dat noem ik basis.
Het is misschien niet sexsie maar een doorsnee systeem van 3 jaar geleden is nu nog voldoende voor een heleboel mensen. En dat noem ik basis.
Dus je wil dat Tweakers.net een systeem adviseert dat 3 jaar geleden doorsnee was? Gebruikte systemen staan in V&A :+ . Aan de andere kant, je geeft zelf hetzelfde argument als dat Tweakers.net hanteert voor waarom er geen bodemsysteem geadviseerd wordt: een steviger basissysteem is over drie jaar voor veel mensen, waaronder oma's van tweakers, nog steeds voldoende.
Onzin. Ik begrijp wel wat kikkervis bedoelt, en dat is over drie jaar nog steeds geldig. De gebruiker waar hij op wijst, mensen die af en toe wat met een pc doen, chatten, email of een briefje tikken, doen dat over drie jaar nog precies hetzelfde. Die mensen zitten echt niet op een dual-core CPU te wachten. Nu niet en over drie jaar ook niet.

Dat is wat hij bedoelt. En ik kan me daar in vinden. Wat is nu "basis" ? Dual-core voor mij iig niet. Maak nou eens hard waarom die mensen zonodig een dual-core moeten hebben ?

Datzelfde geldt ook bijv. voor RAID. Zwaar overhyped maar lang niet altijd zo snel als men denkt. Vaak zijn twee apart werkende harddisks sneller voor de gemiddelde desktop gebruiker. RAID scoort slecht als het veel kleine bestanden random moet lezen/schrijven, zo zal je OS op een RAID-0 daar weinig/geen voordeel van hebben.

Een harddisk kan maar 1 ding tegelijk, of die nou in raid zit of niet. Dus met 1 raid schrijven en lezen, is wachten op elkaar (lees/schrijf acties)

Met twee losse harddisk kan de een 100% lezen en de ander 100% schrijven, het ligt er dus maar helemaal aan wat voor applicaties je gebruikt om een goede keus te maken.
Onzin. Ik begrijp wel wat kikkervis bedoelt, en dat is over drie jaar nog steeds geldig. De gebruiker waar hij op wijst, mensen die af en toe wat met een pc doen, chatten, email of een briefje tikken, doen dat over drie jaar nog precies hetzelfde. Die mensen zitten echt niet op een dual-core CPU te wachten. Nu niet en over drie jaar ook niet.
Dan stoppen die mensen er toch een singlecore in, en houden ze die zes tientjes die bijvoorbeeld een Athlon 6400 3000+ minder kost in hun zak. Je kunt lang discussiëren over welk bedrag als budget moet gelden voor het betaalbaarste systeem van de BBG, maar er zullen onder de duizenden bezoekers altijd wel mensen zijn die het met de gemaakte keuzes niet eens zijn. Moet het 900, 750, of 600 euro zijn all-in? Tweakers.net kiest toevallig niet voor de 'omaatjes' die kikkervis hier aanhaalt en heeft nu eenmaal 750,- als uitgangspunt genomen voor dit adviessysteem. En - nogmaals - dat is geen bodemsysteem en er is daar onder wel ruimte voor een lichter budgetsysteem. Dualcore is door de zakkende prijzen inmiddels bijna een standaardfeature aan het worden, en multitasken (surfen, downloaden, en videokijken tegelijk bijvoorbeeld) is niet pas over drie jaar ook bij allround huis-tuin-en-keuken-pc's handig.
Persoonlijk vind ik een bedrag voor een budget systeem 600 euro of minder beter. De laatste jaren zijn naar mijn gevoel de prijzen voor een beetje redelijke computer behoorlijk gezakt. Een pc van 400 euro zonder monitor kan dit alles.
In duitsland kan ik een budget laptop voor 449 euro kopen. Wel minimaal alles maal, maar dan nog. Voor 750 euro koop ik dan liever een laptop dan dit, alhoewel ik compleet geen laptopfan ben. (allemaal persoonlijk)

Toch lijkt het me wel handig om het bedrag van budget naar beneden te halen in de toekomst. voor 750 kan je een leuke budget game systeem in elkaar zetten
-GigaByte Moederbord GA-M55plus-S3G
-Arctic Behuizing Silentium T4 Pro Zilver/Zwart 500 Watt PSU
- AMD CPU Athlon 64 3200+ 2.0 GHz
-TwinMos DDR2 Memory Dual Channel 1024 MB PC5300, 667 MHz, 5
-NEC DVD-RW AD-5170 Bulk, Zwart
-Acer TFT AL1916WAs 19 Inch, 5 Ms, Zilver / Zwart
-Logitech Desktop Cordless EX 110 Zwart / Zilver
-Logitech Speakerset X-230 2.1, Zwart
-NEC DV-5800 Zwart 16 X, 48 X, IDE, OEM, Zwart
-WD HDD Caviar SE16 320 GB, 7200 Rpm, 16 MB, S-ATA II/300

Compleet systeem voor minder dan € 740,- (bij 1 shop!).

2x zo grote harddisk, beter geluid, 1 op 1 branden mogelijk dankzei een DVD-speler. Wat is hier nou zoveel slechter aan dan een dual-core systeem voor de doorsnee gebruiker. (en nee, dat zijn niet alleen oma's)
Een dell kopen, is dat tweaken of is dat een doos uitpakken ?

Niks mis met wat er uit die doos komt, maar als je dan later moet gaan tweaken (je schoonmoeder idd ;-) dan wordt t niks. Vandaar dat ze hier zelfbouw aanbieden. En dat is duurder dan een hele doos, zeker dan die van Dell.
@ madrox: videokaart?
@Jaap schaap.

On-board aanwezig wijsneus.
maar als je dan later moet gaan tweaken (je schoonmoeder idd ;-).....
Ik tweak me schoonmoeder liever nu al niet laat staan over een paar jaar ;)
Het Basissysteem: "Ook kan er af en toe een spelletje op gespeeld worden, hoewel het gamesysteem daar natuurlijk een stuk beter geschikt voor is. Daarnaast moet het basissysteem klaar zijn voor de toekomst en minstens drie jaar meekunnen. Er is dus ook rekening gehouden met de mogelijkheden om dingen aan het systeem te veranderen."
Vooral dat laatste kan die Dell niet ;)
Je kan gewoon je hardware upgraden in een dell hoor.
Voor 699 heb je een AMD 5000+ op dit moment in een compleet systeem bij dell met monitor. Mensen die een simpel systeem willen zou ik eerder een kant en klaar dell systeem aanraden wat nog een stuk sneller is ook dan de ze zelf mogen bouwen en dan ook nog minder waar voor hun geld krijgen.
Leuk dat je dat zegt. Heb je ook daadwerkelijk doorgeklikt en bijv. de onderdelen erbij gedaan die ik wel in het 740 euro systeem heb zitten ?

Bijv: 2GB ipv 1 GB, 320GB hdd ipv 250, draadloos toetsenbord/muis ipv met draad ? Heb ik even gedaan voor je, en dan kom je op € 1002,48 (incl. € 89,- verzendkosten). En dat met een mager 1jr collect&return garantie.

Voor die € 260,- verschil kan je ook nog wel een leuke monitor erbij nemen bij de zelfbouw.
Oke, dit is de eerste keer dat ik de Best Buy Guide gebruik om mijn nieuwe systeem samen te stellen; erg nuttig!

Wel bedacht ik me zojuist dat ik nog de prijs voor het OS mis. Uiteraard kun je Linux draaien, maar ik geloof dat de gemiddelde gamer daar van af ziet.

Als eind deze maand Vista uit komt zal de OEM van Ultimate vast zo'n 250,- euro (?) gaan kosten.
Toch een flinke extra kostenpost.
Volgens mij was het dubbele eerder realistisch voor de Ultimate Edition.

Edit:
En jawel
nieuws: Prijzen Nederlandse Windows Vista 'waarschijnlijk' bekend
"De retailversie van Vista Ultimate zou bijvoorbeeld liefst 549 euro moeten opbrengen."

Lieve schat, Bja heb het over de OEM editie, niet de retail. En die prijzen zijn meestal de helft...
Op de pricewatch van tweakers vind ik

Vista home basic OEM vanaf 80 eur
Vista home premium OEM van 90 euro
Vista ultimate OEM 160 euro

Voor een basissysteem lijkt de home premium al ruim voldoende.
Je hoeft niet het duurste OS te kopen... |:(
Hoeft niet, maar wat is een multimedia pc zonder Media Center? Je kunt dan natuurlijk ook gaan voor Home Premium (waarschijnlijk ook nog altijd 150,- euro extra op de prijs van het systeem), maar veel tweakers willen wellicht het liefst de meest complete versie.

Zelf heb ik daar ook nog geen keuze voor gemaakt. De OEM prijzen zijn (zover ik weet) ook nog niet bekend.

Dat je echter tussen de 150 en 250 euro kwijt zult zijn is wel bijna zeker volgens mij.
Tuseen de 80 en 160 euro volgens de pricewatch
CAS Latency (CL) is the time (in number of clock cycles) that elapses after the memory controller sends a request to read a memory location and before the data is sent to the module's output pins.
CAS latency van 4ms lijkt me aan de hoge kant ;)
Ziet er allemaal zeer goed uit maar voor een gaming rig zou ik toch een kast nemen zonder voeding en daar dan een high-end voeding insteken.

Bv de Fortron Epsilon die fluisterstil is en qua efficiëntie 80 à 85% haalt.
Je link is dood, en volgensmij ontloopt die Antec voeding die Fortron qua efficientie niet veel, terwijl 't ongetwijfeld wel 'n stuk goedkoper is. Daarnaast zou ik eerder een Seasonic S12/M12 aanraden, die komen bij SilentPCReview.com een stuk beter uit de reviews ;)
Het geheugen van het high-end gamesysteem is volgens julie te koop voor 204 euro. Dit is echter bij ongeveer de slechtste webshop van de shopservey. De actuele prijs ligt minimaal 30 euro hoger.
Wat mij opvalt is dat de prijs van de DVD-brander bij de Multimediasysteem een flink stuk duurder is als bij de andere systemen. ;)

Daarnaast zie ik dat we bij de basissysteem en bij de workstation diskette station dood hebben verklaard en bij multimedia en high-end gamesysteem niet. Vreemd. :)

En niet om mieren te ...... maar het valt me op dat plaatjes bij het geheugen bijvoorbeeld verschilt terwijl er zelfde type geheugen wordt gebruikt. basis tegenover multimedia.

Voor de rest vind ik het een top artikel wat ik graag elke twee maanden lees.
Ga zo door. :P
ik vind het zonde om de weg van SLI dicht te gooien bij de game config. je stopt er een kaart bij (voor een prikkie) en de prestaties schieten weer vooruit
High-end kaarten hebben de neiging duur te blijven. De kosten voor geheugen, pcb en gpu blijven vaak redelijk hoog in vergelijking met mid-range modellen. Hierdoor zal een High-end model zelden verder zakken dan (ongeveer) de helft van de advies prijs.

Een High-end Geforce uit de 6 serie zal nu nog gauw 200 euro kosten, en 2de hands zijn ze niet veel goedkoper. En dan zal een GF 7 of 8 een betere investering zijn.
Een high-end GeForce 6 kost echt niet meer dan 150,- hoor... :) Anders koop je gewoon 7600 GT voor minder en zit je er ook in de buurt.
Tegen de tijd dat je de tweede kaart "voor een prikkie" kan kopen, kun je voor datzelfde prikkie vaak beter je oude kaart verkopen en een mooie glimmende nieuwe gaan halen. SLI is alleen voor de echte performance geeks, verder marketing :)
Wat ik mis bij het multimedia systeem is de mogelijkheid van een echte HDMI uitgang en de hardware die je nodig hebt om bijvoorbeeld 1080p content af te spelen.
De gebruikte videokaart (de Asus 7600 GT) beschikt over Purevideo, zodat je hardwarematig HDTV-beelden kan accelereren. Volgens mij heeft ie echter geen HDMI-output, wel DVI! De EN7600GT/HTDI/256M is dan een betere keus (http://www.asus.com/produ...71&model=1175&modelmenu=1)
+1Anoniem: 175397
4 januari 2007 12:54
Waar is de voeding? :? bij het High-end gamesysteem
Die zit bij de kast meegeleverd, 450W
In de Sonata 2 zit standaard een 450W smartpower voeding dacht ik ;)
volgens de guide is die 450 met de huidige onderdelen wel te onderhouden. Ik heb wel mijn twijfels zekers sinds tegenwoordig dat er zo opeens alle USB ingangen aangesloten zijn
Behuizing: Antec LifeStyle Sonata II
...
een degelijke kast met een fatsoenlijke 450W-voeding
...
Daar dus. :Y)

Edit: Waarom zag ik voor posting geen reply's op Death_strike ? :?
Hmm dat er toch nog een Samsung brander in is gegooit in de workstation.
ik meende laatst toch nog gelezen te hebben dat het waarschijnlijk een nieuwe NEC zou worden.
"De dvd-brander gaat iig vervangen worden dor de NEC AD-7170S 18x."
Had Hielko gepost op het forum.
desalniettemin, een goede brander hoor!

En ook had ik niet verwacht dat alsnog die Seagate hardeschijven erin hadden gezeten, maar een WD Caviar RE.
misschien voor de volgende BBG?
+1Anoniem: 193557
@un1ty7 januari 2007 15:32
Als ik me nog kan herinneren, las ik laatst een review over o.a. de NEC en de Samsung, waarbij NEC op brandkwaliteit minder scoorde, lijkt me reden genoeg om voor de Samsung te gaan. Plus de Samsung is ook nog eens goedkoper.
Ik moet ook zeggen dat ik een stuk minder tevreden ben over mijn Nec 71** dan mijn oude 3500, wat een brak geval (helemaal op 18x)
In mijn Media Center PC zit een NEC (ND-3520A) DVD-rewriter. Onlangs heb ik een nieuwe PC gebouwd met een Samsung SHS182M. Deze laatste is in ieder geval een stuk stiller dan de NEC. Of je dat belangrijk vindt moet je zelf bepalen.
Zelf heb ik sinds 2 weken dezelfde samsung branders (2x) deze geven bij mij telkens fouten, kan aan de discs liggen natuurlijk, tot nu enkel fouten met arita en philips (1/3 van de disc mislukt) zowel met cd's als met dvd's...
De overstap van Nec 3520 in mijn geval en 13..? in mijn andere pc, naar de Smasung was niet zo'n succes Ondanks de stilte ;)
Want dat zijn ze idd wel
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee