Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Lenovo Legion Y530 Review

Gamelaptop met subtiel ontwerp

Conclusie

Lenovo's Legion Y530 is een betaalbare laptop met een evenwichtige configuratie. De Core i5-8300H-quadcore presteert goed. Bij games zijn vier cores met hyperthreading meestal meer dan voldoende; het voordeel van een duurdere i7-8750H met zes cores is klein. Ook in onze praktijkbenchmarks met Lightroom en Photoshop doet de quadcore weinig onder voor het hexacoremodel.

In de uitvoering van duizend euro zit 16GB ram en dat is veel voor een laptop in deze prijsklasse. Het maakt de Legion Y530 ook geschikt als workstation, voor bijvoorbeeld foto- en videobewerking. De ssd is met zijn capaciteit van 128GB klein, maar de combinatie met een 1TB-hdd maakt dat je veel ruimte hebt voor bestanden en games.

De GTX 1050-videokaart is prima voor wat oudere games of spellen die niet veel grafische rekenkracht vergen. Lenovo gebruikt een exemplaar met 2GB vram en dat kan een beperking zijn in games met grote textures. Als je de laptop vooral koopt om te gamen, is het de moeite waard om te kijken naar een duurdere uitvoering met de GTX 1050 Ti 4GB of GTX 1060 6GB.

Het uiterlijk van de Legion Y530 is wat ons betreft geslaagd. Lenovo heeft het ontwerp van zijn gamelaptops flink aangepast ten opzichte van vorig jaar en een stuk subtieler gemaakt. De behuizing is van plastic en dat voelt wat goedkoop aan, maar de afwerking is goed in orde en het geheel zit stevig in elkaar. De meeste aansluitingen zitten aan de achterkant. Dat is handig als je de laptop ook als desktopvervanger wilt gebruiken.

Het 15,6"-scherm valt positief op met zijn dunne schermranden. Het hoge contrast en ook de matte afwerking is voor veel mensen een voordeel. Het ips-paneel dat Lenovo gebruikt, kan echter niet de volledige srgb-kleurruimte weergeven en daardoor ogen kleuren flets. Met een accuduur van ruim zeven uur in onze browestest kun je de Y530 ook prima onderweg gebruiken. In onze videotest valt de score met zo'n vijf uur wat tegen.

Lenovo's Y530 is een laptop die nergens echt in uitblinkt, maar die ook geen grote nadelen heeft als je hem beoordeelt binnen zijn prijsklasse. Het is bovendien een van de goedkoopste laptops met een snelle quadcore, GTX 1050 en 16GB ram. In combinatie met het subtiele ontwerp, maakt dat het een interessante keuze.

Getest

Lenovo Legion Y530-15ICH (81FV00GEMH)

Prijs bij publicatie: € 999,-

Bekijk product

Reacties (44)

44
44
39
6
0
3
Wijzig sortering
Ik heb de GTX1060-versie van deze laptop een paar dagen in gebruik gehad. Die performt vanwege de snellere GPU een stuk beter in games.

Ik heb hem echter terug moeten sturen omdat het scherm scheef in de behuizing was gemonteerd. Ten minste 1 collega en een reviewer op YouTube hadden dat ook, dus geen geïsoleerd incident.

Tevens waren de fan curves op dat model super irritant. Zelfs tijdens idle elke 30 seconden een spinup van de fans voor een paar seconden. In de software zat geen (vindbare) manier om dat aan te passen.

Ik zou deze lekker links laten liggen.
Sowieso links laten liggen, want het is een veel te duur apparaat voor deze hardware. Voor 1K kun je dit al jarenlang samenstellen of elders krijgen. Het ziet er ook mega goedkoop uit allemaal. Sober design, sobere hardware, (een 1050 met 2GB... come on...) en dan deze prijs? Er had rustig 20% af gemogen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 november 2018 09:56]

en in het BIOS?
Anyway, vaak brengen fabrikanten (ik zeg wel vaak) nog bios-updates uit om het irritante fan-behaviour aan te passen. Want er zijn nog wel laptops in het verleden geweest die daar verschrikkelijke irritant gedrag vertoonden.

En is dat altijd? Of enkel tijdens het gamen bv?
Als je daar als een biosupdate voor moet doorvoeren dan vraag ik mij af of die dingen uberhaupt een beetje getest worden. Kan toch niet zoveel moeite zijn om een willekeurig persoon van de straat te trekken, deze 500 euro in zijn hand te geven met de opdracht even 8 uurtjes te gamen / porno kijken / internetten en een paar mailtjes te versturen met de vraag wat je goed / slecht vond aan de laptop?

Door de reacties die ik hier nu al lees hoeft er maar 1 persoon te zijn die wel 2x nadenkt om een lenovo te kopen en die researchkosten heb je er al weer uit. Dan heb je die fanproblemen er al uit-onderzocht en zet je de fanspeed gewoon vast op bijvoorbeeld 30% in idle ipv 15% met af en toe een burst op 75%.

Een vaste toon valt een stuk minder op dan een fan die de hele tijd denkt 'als ik op 10% draai ben ik lekker stil, maar per minuut verander ik 5x van snelheid terwijl mijn gebruiker deze reactie aan het typen is', - true story van een HP laptop gebruiker.
Precies dit.

En dit is dus ook precies waarom je nooit iets moet pre-orderen en waarom je altijd eerst (een paar) 3rd party reviews moet kijken/lezen alvorens een 'grote' aankoop te doen. ;)

Zulk soort onwenselijk gedrag van bedrijven stamp je er alleen uit wanneer hun faal producten niet gekocht worden. Zolang ze het niet in hun portemonnee voelen boeit het ze gewoonweg niet.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 4 november 2018 12:34]

Nu zat ik zonet is even in in de Tweakers pricewatch te kijken, naar wat er zoal nog meer voor deze prijs te krijgen is, nou ja een 150 euro meer dan, maar eh, is deze dan niet veel meer bang for bucks eigenlijk.
- 2 cores extra tot je beschikking, welke wanneer nodig ook nog eens 100 Mhz sneller tikt.
- En 4 GB video geheugen, door de Nvidia GTX 1050 Ti.
Alleen lever je er wel 128 GB op in, wat de M.2 SSD aangaat, en betreft het een ander merk, maar verder zijn ze zo'n beetje gelijk.

- Laptop uit de review (Lenovo Legion Y530-15ICH)
- HP Pavilion 15
Wellicht dat iemand hier wat aan heeft, dus dacht voeg het toch even toe aan de reacties.
Ik snap even niet dat bij de pluspunten staat scherm met hoog contrast en bij de minpunten fletse kleurweergave. Ik dacht dat een goed contrast automatisch zorgt voor een goede kleurweergave :/

Zou iemand dit kunnen verduidelijken?

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 2 november 2018 07:20]

Contrast is zwart-wit verschil. Dat betekend nog niet dat het scherm kleuren correct weergeeft.
Volgens mij is "flets" juist een synoniem voor contrastloos:

https://www.vandale.nl/gr...ederlands/betekenis/flets
niet helder; mat, bleek
Flets betekent naar mijn mening weinig verzadiging in kleur wat een direct gevolg is van een laag contrast. Dat dit zwart-wit gemeten wordt is correct, maar een scherm met slecht zwart en wit (weinig helderheid bij wit en teveel lichtdoorlatend bij zwart --> grijs) heeft ook fletse kleuren. Als pixels immers niet voldoende helder kunnen in wit, kunnen ze dat in andere kleuren ook niet en als ze niet voldoende donker kunnen in zwart, kunnen ze dat in andere kleuren ook niet. Als je weet hoe een scherm werkt met RGB-subpixels, snap je waarom dat aan elkaar gerelateerd is :)
Ik snap niet goed hoe je tot de conclusie komt dat slecht contrast in dit geval de oorzaak is van de fletse kleurweergave, want volgens het artikel heeft het display juist helemaal geen slecht contrast.

Fletse kleurweergave kan ook andere oorzaken hebben, zoals de eigenschappen van de in het display toegepaste RGB-filters.
Dat zeg ik ook niet. Het punt is dat er gezegd wordt dat het contrast goed is en de kleuren flets. Ik zie niet hoe dat samen gaat. @jetspiking vraagt terecht hoe dat zit en ik leg enkel uit dat het niet waar kan zijn dat een scherm kleuren flets weergeeft en zwart-wit heel contrastrijk. Hoe stel je je dat überhaupt voor? Dan zou wit, dus alle drie subpixels samen, wel contrastrijk zijn met zwart (alle subpixels uit), maar een andere combinatie van subpixels ineens flets :?
De rood-, groen-, en blauwfilters die in het display voor de subpixels zijn geplaatst kunnen een selectievere of minder selectieve filtercurve hebben, dus minder of meer van de niet bedoelde kleuren doorlaten.
Stel dat wit licht, gefilterd door het roodfilter, in plaats van dieprood roze oplevert; door het groenfilter lichtgroen; en door het blauwfilter lichtblauw, dan maakt dat het onmogelijk om sprankelende kleuren op het scherm weer te geven. Het contrast (de verhouding tussen de maximale en de minimale helderheid van de pixels) kan dan nog steeds uitstekend zijn.
Er zijn nog wel andere mogelijke oorzaken voor fletse kleurenweergave te bedenken, zoals slechte uitlijning van de filters, of overspraak tussen de subpixels.
Dank voor de duidelijke uitleg d:)b. Bizar verschijnsel, maar wat ik uit de conclusie meeneem is dat ik zo'n scherm niet wil :P
Anoniem: 1092407
@Grrrrrene2 november 2018 11:20
Het kan toch prima zo zijn dat de afregeling van de display aansturing dit veroorzaakt? Hoe dan ook is technisch een combinatie van hoog contrast met een lage kleurverzadiging natuurlijk prima mogelijk en dat is waar in deze review melding van wordt gemaakt. Potentiële kopers willen dat wel weten denk ik en dan maakt de technische reden van het euvel niet zoveel uit.
Wat een onzin. Er zijn ook nog zaken zoals white/black crush bij hoog contrast, teveel blauw, slechte kalibratie... allemaal kenmerken die niets afdoen aan de illusie van een hoog contrast, maar die wel van invloed zijn op kleurweergave. 'Fletse' panelen zijn vaak veel te blauw. Ze kunnen lekker fel en dan lijkt het contrast hoog, maar linksom of rechtsom gaan deze panelen ook echt niet verder dan 1000:1.
Een LCD is in eerste instantie kleurloos. Een kleuren-LCD wordt gemaakt door voor subpixels een kleurenfiltertje te plaatsen. De bedoeling is dat die filters alleen "zuiver" rood, groen of blauw licht doorlaten. Als de filters minder effectief de niet bedoelde kleuren blokkeren, beperkt dat de maximale kleurverzadiging. Op het contrast (de maximale verhouding tussen donker en licht) heeft dat geen enkele invloed.
Maar een flets scherm valt toch direct op? Indien ik een flets scherm zie zeg ik direct dat het scherm een slecht contrast heeft, of is dat een verkeerde aanname?
In het artikel staat helemaal niet dat het scherm flets is, er staat fletse kleurweergave.
Dat is toch hetzelfde?
Nee, als er "flets scherm" zou staan zou je kunnen begrijpen (zoals je schrijft dat je zelf zou doen) dat het contrast ervan slecht is. Nu er specifiek "fletse kleurweergave" staat zou duidelijk moeten zijn dat het gaat om de kleurverzadiging en niet om het contrast.
Ik heb een Lenovo laptop met i5 8300h en 4GB GTX1050, voor maar 750€ gekocht bij bol.com. De naam Legion is blijkbaar 250€ waard!?

https://www.bol.com/nl/p/...3JFNfA.1.7.ProductPageUrl

[Reactie gewijzigd door mathelicious op 2 november 2018 08:48]

Met een goedkoper TN paneel, 1 ram slot met 8gb aan boord.
TN paneel klopt, wel 2x4GB.
Ook gekocht ter overbrugging, TN paneeltje is idd niet erg sterk op gebied van contrast, maar de rest van de configuratie is top (voor de prijs) en hij maakt nauwelijks geluid. Niet ideaal voor FPS door scherm, voor al het overige best ok. Qua configuratie/prijsstelling maken aanbieders het niet echt interessant. Veel kleine SSD schijfjes icm grote trage disk, gemankeerde GPU's etc. De Legion in de review heeft dezelfde manco's. Wat dat betreft is de budget gamelaptop markt erg karig op het moment.
Aardig design, maar ik vind de 128Gb SSD in de huidige tijd toch erg klein. Windows 10 en Office erop en je bent al aardig vol. Daarnaast zou ik mijn favo game(s) toch ook van de SSD willen draaien.

De videokaart is ook wat matig als game laptop; 1060 lijkt mij een betere keuze.

Maar als workstation prima beestje!
Windows 10 is grofweg 10 GB, 20 GB na wat updates, etc. Office is 1 GB. Hoe jij er bij komt dat Windows +Office een 128 GB disk al aardig vol krijgen weet ik echt niet.
Meestal heeft zo'n laptop een recovery partitie met vanuit Lenovo's aangepaste installatie met eventuele bloatware. Dan moet Windows nog geïnstalleerd worden. Daarna krijg je te maken met Windows Updates en eventuele herstelpunten voor als Windows of bepaalde programma's niet meer naar behoren werkt om bijvoorbeeld de dag ervoor terug de tijd in te gaan. Het wordt aanbevolen om bij SSD's minimaal 10 a 12 procent ruimte/capaciteit vrij te houden om deze snel te houden. Dus naar mijn mening ja 128GB is krap

[Reactie gewijzigd door aliberto op 3 november 2018 10:17]

Okay: Slechtste scenario als je alle backups, recoverypoints, updates, caches en tempfiles laat staan:
Recovery Partition: 10 GB
Windows: 10 GB
Windows Updates: 10 GB
Recovery Points: 5 GB
SSD Free Space: 15 GB
Drivers+Office: 5 GB
55 GB

Windows is een enorme slokop, maar 128GB is echt niet krap voor Windows+Office. Natuurlijk liever 256/512/etc, maar dat is dan vanwege al het andere wat je met je systeem wilt doen, niet vanwege Windows+Office

(tips: cleanmgr.exe en dism /online /cleanup-image)
Een "game" laptop met een zeer matige videokaart en fletse kleur weergave.
Een game laptop behoort over een deugdelijke videokaart te beschikken, een 7,5 voor deze laptop is naar mijn mening veel te royaal.
Het is dan ook het instapmodel met navenante prijs, je krijgt veel waar voor je geld, de duurdere modellen hebben hogere performance, daar betaal je dus ook voor...
Waar voor je geld? Wat een onzin, voor 100 euro minder koop je een pavilion 15 cx0470nd met een 1050ti gpu, dat is waar voor je geld en kan je met recht een instap game laptop noemen, maar dat geldt zeker niet voor deze laptop.
pricewatch: HP Pavilion Gaming 15-cx0470nd

[Reactie gewijzigd door neluap op 2 november 2018 09:44]

Die HP heeft maar 8GB en de gereviewde 16GB wat ook al snel 100 euro meer kost.
De Pavilion 15 met 16GB kost evenveel als deze Legion. Echter krijg je daarvoor wél een ips-scherm, goede bouwkwaliteit en een degelijke mousepad.

Goed, de cooling fans zitten bij de Lenovo op een gunstigere plek dan de beeldkant op de HP, maar daarmee zie ik de voordelen voor deze laptop wel eindigen.
In deze zit ook gewoon een IPS scherm.
Bijna iedere configuratie is anders, voor 100 euro minder krijg je inderdaad 8 gb minder, maar daarvoor in de plaats krijg je een 4 gb 1050ti chip ipv een 2gb 1050 chip, waarmee de pavilion een veel betere keuze is. Geheugen kan je redelijk gemakkelijk bij prikken, maar een videochip vervang je niet zomaar.

[Reactie gewijzigd door neluap op 4 november 2018 02:12]

"Geen grote minpunten"? Er zit anders wel een heel matige GPU om het een gamelaptop te noemen. Opzich verder qua hardware best een aardige laptop maar kan beter in de markt gezet worden als high-end laptop. Binnen deze prijsklasse kan je vast ergens een laptop op de kop tikken die beter geschikt is al gaming laptop.
Haha inderdaad, het missen van een geheugenkaart lezer :o (wie gebruikt dat? En al helemaal op een game-laptop) is een groter problem dan een fatsoenlijke GPU :)
In de hardware benchmarks word in de tekst een aantal keer de vergelijking met de Y730 gemaakt. In de grafieken waar de tekst op slaat zie ik die niet terug.

Mis ik iets?
Aangepast. We hebben ook een Y730 getest, aanvankelijk was het idee om deze ook in deze review te bespreken, maar toen bleek dat dit model niet uitkomt in de Benelux en het is dus niet duidelijk wat dat model kost. De scores van die laptop kun je nog wel vinden op de specspagina in de Pricewatch: pricewatch: Lenovo Legion Y730-15ICH 81HD000LMH
Fantastisch een game laptop met een GPU waar je niet mee kan gamen :?

Leuk dat je m ook voor iets anders kunt gebruiken maar ik zou ook geen zaag kopen waar ik niet mee kan zagen ook al is ie wel goed bruikbaar als presse papier of wanddecoratie.
Is de Lenovo IdeaPad 330 niet een betere optie? Zelfde CPU, 8gb ram, 250gb ssd en 1050 4gb voor +-700 euro (Heb 'm een poosje terug zelf voor 709 euro gekocht). Ben je meteen van de typische gamerlook af.

pricewatch: Lenovo IdeaPad 330-15ICH (81FK003WMH)

[Reactie gewijzigd door SamPep op 2 november 2018 12:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee